10 Kobanke bakkeparti og skovklædte landbrugslandskab

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "10 Kobanke bakkeparti og skovklædte landbrugslandskab"

Transkript

1 178 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 10 Kobanke bakkeparti og skovklædte landbrugslandskab Nøglekarakter Stærkt kuperet og skovklædt landskab med en del spredt bebyggelse, store veje og landbrugsarealer med vandhuller og vandfyldte lavninger. Topografisk kort over landskabskarakterområde 10.

2 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 179 Beliggenhed og afgrænsning Området ligger i den sydlige del af Faxe Kommune og afgrænses mod sydvest af kommunegrænsen til Næstved Kommune, mens landskabets karakteristika fortsætter på den anden side af kommunegrænsen. Derudover grænser området op til fire andre karakterområder og byområdet Rønnede-Kongsted. Mod nord går grænsen ved skiftet i terrænform, hvor landskabet bliver mere jævnt. Mod øst følger grænsen det lavereliggende kystnære landskab. Grænsedragningen følger i al væsentlighed terrænets konturer, men er sat, hvor veje eller andre skel gør det muligt at erkende grænserne i landskabet. Landskabskarakteren Landskabskarakteren i dette område er i høj grad knyttet til det ensartede, kuperede terræn, der ligger som et højtliggende og markant bakkeparti. Jordbunden er ensartet (overvejende lerbund med ferskvandsaflejringer) mens arealanvendelsen udgøres af landbrugsområder, store skovpartier, særligt i vest, få landsbyer og indimellem findes store landbrugsejendomme. De markante skove afgrænser landskabsrummene, der nogle steder er små og lukkede og andre steder mere åbent og med mulighed for udsyn. Særligt fra den østlige og sydlige del er der udsigt i retning af Faxe Bugt. Det kuperede terræn, skovbryn og landbrugsflader med spredte vandhuller og vandfyldte lavninger er karaktergivende i dette karakterområde.

3 180 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE ANBEFALINGER OG STRATEGISKE MÅL De strategiske mål og anbefalinger for fremtidig forvaltning tager udgangspunkt i kortlægning af landskabskarakteren samt vurderinger af karakterens styrke og tilstand i delområder. Målsætningerne varetager alene landskabet og de landskabelige værdier og forholder sig til fire typer af mulige udviklingstiltag. Strategiske mål for delområder i karakterområde 10. M1 Vedligeholde Landskabet er her præget af det kuperede terræn og en del skovområder og skal vedligeholdes. Det kuperede terræn gør, at landskabet opleves som varieret med mange småsøer og vandhuller i lavninger på markerne. De øvrige karaktergivende

4 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 181 elementer som bebyggelse, småbeplantning mv. er jævnt spredt ud i delområdet. Den vestlige del er gennemskåret af motorvej og landevej. Handlinger og initiativer, der kan understøtte vedligeholdelse af landskabskarakteren: Bebyggelsesstruktur. Eventuel udbygning af Hyllede og Leestrup bør ske med fokus på landsbyernes kerne og så vidt muligt ikke langs med de gennemgående veje. Det er væsentligt, at grænsen mellem by og land er tydelig og ikke forringes ved eventuelle projekter i udkanten af landsbyerne eller i de tilstødende byområder ved Rønnede-Kongsted. Kulturhistorie. Strukturen omkring Hyllede og Leestrup stammer fra udskiftningen af landsbyerne, der markeres af veje, jorddiger og levende hegn. Disse strukturer vidner om landskabets oprindelse og skal så vidt muligt bevares ved at undlade at nedlægge de små veje og understøtte fortsat hegnsbeplantning. Skov og skovrejsning. Skov og skovrejsning kan til dels medvirke til at skabe ro i det forstyrrede landskab omkring landevejen og motorvejen. Samtidig vil mere skov i denne vestlige del være med til at styrke forbindelsen til naboområdet, hvor de store skove ved Hesede Skov og Denderup Hegn præger karakteren. Tekniske anlæg. Det kuperede landskab er sårbart overfor store tekniske anlæg, der placeres højt, men omvendt kan netop det kuperede terræn medvirke til, at landskabet opleves som robust. Dette skyldes, at landskabsoplevelsen er meget forskellig afhængig af om man befinder sig højt eller lavt i terrænet. Høje anlæg (f.eks. siloer, telemaster og vindmøller) bør således ikke placeres på de højeste punkter i landskabet. M2 Vedligeholde Landskabet i delområdet skal vedligeholdes. Det kuperede terræn gør, at der fra flere steder kan opnås gode udsigter, særligt mod øst, hvor terrænet er faldende. Samtidig rummer området mange små søer i de generelt landbrugsmæssigt anvendte områder. Fortsat landbrugsmæssig anvendelse af jorden er således væsentlig for fortsat at kunne opleve det varierede terræn og udsigtsmulighederne. Handlinger og initiativer, der kan understøtte vedligeholdelse af landskabskarakteren: Bebyggelsesstruktur. Der ligger mange spredte gårde og landejendomme i delområdet, men kun få egentlige landsbyer, hvilket medvirker til at gøre landskabsoplevelsen ensartet. Ny spredt bebyggelse bør undgås i området og der bør samtidig arbejdes for, at eventuelle overflødige bygninger fjernes. Skov og skovrejsning. Skovrejsningsområder kan medvirke til at hindre udsigtsmulighederne. Større skovrejsningsområder bør derfor undgås og det bør sikres, at der fortsat opretholdes flere udsigtskiler mod øst.

5 182 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE Tekniske anlæg. Den åbne karakter gør, at området er sårbart over for tekniske anlæg, der er synlige over store afstande og som kan bryde med oplevelsen af et varieret landskab (f.eks. en højspændingsledning i nord-sydlige retning). Omvendt vil eksempelvis nye vejanlæg ikke ændre karakteren eller oplevelsen af det kuperede landskab. Høje anlæg (f.eks. siloer, telemaster og vindmøller) kan i visse tilfælde indpasses i landskabet, så længe de hindrer eller betyder væsentlige forringelser for udsigtsmulighederne. M3 Vedligeholde Landskabet i delområdet skal vedligeholdes gennem opretholdelse af de tætliggende mindre landejendomme, ekstensivt anvendte jordlodder og mange små søer. Handlinger og initiativer, der kan understøtte vedligeholdelse af landskabskarakteren: Bebyggelsesstruktur. De bugtede veje, der følger terrænnets form, bør opretholdes for at understrege dødislandskabet. Samtidig er det karakteristisk at delområdet rummer mange landejendomme, men kun få større gårde, hvilket for fremtiden bør understøttes ved at undgå store landbrugsbygninger eller ved at indpasse dem i landskabet i forhold til terræn, beplantning, anden bebyggelse mv. Skov og skovrejsning. Skovbryn omgiver området, men det vil stride mod oplevelsen af det mere kompakte landskab, hvis der anlægges nye skovområder indenfor delområdet. Tekniske anlæg. Landskabet er sårbart over for anlæg, der kan skabe ubalance i landskabets lille skala, og store vindmøller og tværgående anlæg (veje, højspænding mv.) bør derfor undgås. Også store landbrugsbygninger vil ændre på den nuværende karakter, hvor bebyggelsens størrelse og den mere ekstensive anvendelse er med til at karakterisere landskabet.

6 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 183 BESKRIVELSE Naturgrundlag Kortet viser jordbundsforhold og terræn inden for karakterområdet. Jordbunden består af moræneler og ferskvandsdannelser i de afløbsløse lavninger og langs de små vandløb. Geomorfologi: Området består af et højtliggende bakkeparti, der er skabt ved, at isen under sidste istid har skrabet og stablet kalkflager sammen til det område, der i dag udgør det store bakkeparti. Efterfølgende er området blevet overlejret med et lag moræneler og ved isens tilbagesmeltning, er der efterladt dødis, der har medvirket til at skabe de mange lavninger, der i dag indeholder småsøer eller moseområder. Jordtype: Jordbunden er domineret af moræneler, der gennemskæres af ferskvandsdannelser.

7 184 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE Terræn: Terrænet er stærkt kuperet i hele karakterområdet. Området udgør sammen med området i nabokarakterområdet ved Hesede Skov den højest liggende del af kommunen, hvor højden varierer fra ca. 40 meter over havet til over 120 meter over havet. Der er flere bakker og højdepunkter på over 100 m. Kobanke er med sine 123 meter over havet Sjællands højeste, naturlige punkt. Kobanke ligger i Gavevænge Skov, syd for Rønnede. Kobanke er en stor, flad top, hvor det højeste punkt ikke træder frem, men er markeret. Desværre er der ikke meget at se fra selve toppen, da den til alle sider er omgivet af høje graner. Markflade med bølget terræn, vandhuller og vandfyldte lavninger, sådan som det er karakteristisk for dødislandskaber. Vandelementer: Der findes to åer i området samt en række små vandløb. Lilleå løber fra Kongsted ned mod Faxe Bugt. Herudover har Orup Bæk sit udspring i den sydligste del af området, og bevæger sig herfra sydpå mod Feddet. De fleste vandløb er små og uregulerede. Området er generelt præget af mange små vandhuller og fugtige moseområder. Landskabskarakterens oprindelse Områdets skove stammer formodentlig tilbage fra middelalderen. Skovområdernes placering og udbredelse er i dag stort set svarende til udbredelsen for 100 år siden. Det flere steder stærkt kuperede landskab med afløbsløse lavninger har medført en småskalastruktur med mange enkeltliggende gårde og huse. De to landsbyer i den østlige del, Hyllede og Leestrup har begge strukturer efter udskiftningen, der ved Leestrup ses ved de stjerneformede markflader og blokudskiftede gårde syd for landsbyen. Landsbyernes stednavne ender stort set alle på -rup eller -strup hvilket henviser til, at landsbyerne er blevet etableret som udflyttet evt. efter skovrydning. Arealanvendelse og landskabselementer Bevoksningsstruktur: De mange store skovområder præger området: Hestehave, Gunderup Skov, Tingerup Tykke, Svennerup Skov, Gavevænge, Fruenshave, Hyllede Have, Smedevænge, Leestrup Hestehave og Leestrup Skov. Kongsted Lyng ved Tornemark har tidligere været en tørvemose, men er nu helt tilgroet med skov. Andre spor efter tørvegravning findes ved Lillelyng vest for Kongsted og Studerum nord for Svennerup.

8 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 185 Dyrkningsform: De fleste af gårdene har relativt små marker. Der er mindre frugtplantager ved Ellegård/Ellebo og Kratholmgård. Der er mange jorddiger, levende hegn og småvoksninger i området. I den østlige del er der dog større områder med opdyrkede marker. Endelig anvendes de store skovområder til skovdrift. I den østlige del af karakterområdet giver de åbne markflader gode muligheder for landstrakte udsigter. En elledning, der krydser gennem landskabet mellem Hyllede og Leestrup ses i horisonten. Bebyggelsesstruktur: Der er få egentlige landsbyer med tydelige udskiftningsmønstre, det ses dog både ved Hyllede og Leestrup. Tydeligst er stjerneudskiftnings- og blokudskiftningsmønstret omkring Leestrup, der også har en bevaret ubebygget landsbyforte og et gadekær. Det stærkt kuperede landskab er for det meste præget af enkeltliggende gårde og huse. Bebyggelse ved Kongsted-Borup, der er placeret langs vejen på det stigende terræn.

9 186 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE Kulturhistoriske helheder og enkeltelementer: Området ved Svennerup er præget af husmandsudstykninger, hvilket ses ved de mange hegn, smalle jordlodder og bebyggelse med kun en bygning. De to landsbyer Hyllede og Leestrup bærer begge præg af udskiftningsmønstre og er ikke udbygget eller ændret væsentligt i de sidste 100 år. Vindmøllen ved Hulhøj er højt placeret og fremstår markant kun omgivet af lav bevoksning og ingen øvrige tekniske anlæg eller bebyggelser i umiddelbar nærhed. Tekniske anlæg: Området gennemskæres af Sydmotorvejen og den gamle hovedlandevej (Vordingborgvej) syd for Rønnede. Desuden krydses området af landevejen mellem Rønnede og Næstved. En højspændingsledning krydser området syd for Hyllede, hvor der også står en vindmølle ved Hulhøj. Der findes desuden en golfbane ved Kongsted-Borup syd for Rønnede. Vordingborgvej skærer sig som en lige linje gennem det kuperede landskab, her i retning mod Rønnede.

10 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 187 VURDERING Skala - Middel - lille Rumlig afgrænsning - Lukket Kompleksitet - Sammensat Struktur - Svagt Visuel uro - Roligt Støj - Afdæmpet Landskabsoplevelsen - rumlige og visuelle forhold Den rumlige og visuelle oplevelse af landskabet er præget af landskabets dannelsesform som højtliggende bakkeparti med dødispræg. Dertil kommer karakterområdets store skovområder. Skov indgår som et kompakt landskabselement, der gør, at den rumlige afgrænsning opleves som lukket. Selvom skovområderne gør, at der ind i mellem er delområder der opleves som enkle, er det samlede indtryk af landskabskarakterområdet, at det er sammensat. Det skyldes ikke mindst de gennemskærende tekniske anlæg (nord-sydgående veje og højspændingsledning) og vekslingen mellem skovbevoksning og de mere åbne flader. Foruden veje og luftledninger findes en enkelt vindmølle syd for Hyllede. Landskabets kuperede terræn gør, at der ikke findes væsentlige strukturer bortset fra de små vandløb, der løber nedad mod afgrænsningen af karakterområdet. Motorvejen opleves lokalt som visuelt dominerende ligesom landevejen, men det bakkede terræn skjuler den fra store dele af området. Støj fra trafikken opleves som baggrundslarm, men uden at præge landskabsoplevelsen. Særlige visuelle oplevelsesmuligheder og oplevelsesrige delområder og enkeltelementer: Fra den østlige del, hvor Leestrup og Hyllede ligger, er der gode muligheder for udsigt over Præstø Fjord. Området ved Svennerup er omkranset af skovområder og rummer flere ekstensive marker end det resterende karakterområde. Området omkring Svennerup skiller sig ud fra det omgivende landskab, da det er af mindre skala og præget af mere lukkede landskabsrum i kraft af de omgivende skovpartier. Der findes desuden en del mindre bebyggelse på små jordlodder og flere områder med ekstensiv anvendelse end i resten af karakterområdet.

11 188 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE De særlige visuelle oplevelsesmuligheder og oplevelsesrige delområder i karakterområde 10.

12 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 189 Landskabskarakterens styrke Landskabets karakterstyrke i karakterområde 10. K1 - Karakteristisk: Landskabet er præget af det kuperede terræn, en del skovområder foruden åbent landbrugsland. I hele karakterområdet er det de samme elementer der går igen, og der er tale om et harmonisk landskab, som ikke har udviklet sig væsentligt. Der er med tiden kommet flere store landbrug, og Kongsted- Rønnede er vokset sammen. Det kuperede terræn er samlende for hele karakterområdet og gør, at der i hele området kan opleves et varieret terræn med mange småsøer og vandhuller i lavninger på markerne.

13 190 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE K2 Karakteristisk: Det kuperede terræn falder mod både øst og nord og gør, at der fra flere steder kan opnås gode udsigter. Der findes også her mange små søer i de generelt landbrugsmæssigt anvendte områder, der er stort set friholdt for skov.

14 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 191 Landskabskarakterens tilstand Landskabskarakterens tilstand i karakterområde 10.

15 192 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE Intakthed - Middel Vedligehold - Middel Uforstyrrethed - Forstyrret T1 - Middel tilstand: Landskabet er til dels udviklet i form af landbrugsdriften, hvor der i området ses flere store landbrugsejendomme. Bebyggelsen ligger spredt i det åbne land, og landsbyerne i området er stort set ikke udviklet. Naturgrundlaget har givet grundlag for opdyrkning af den gode omend kuperede morænejord, og derfor ligger landejendomme og landsbyer spredt i det varierede terræn uden egentlig struktur. Landskabsoplevelsen er nogle steder forstyrret af veje (motorvej og landeveje) og højspændingsledninger, mens landskabet andre steder opleves som uforstyrret. Intakthed - Middel Vedligehold - God Uforstyrrethed - Uforstyrret T2 - God tilstand: Landskabet ved Svennerup opleves som mere kompakt end resten af karakterområdet. Der findes en del mindre landejendomme og jorden er flere steder ekstensivt anvendt til græsning og hestefolde. På mange måder fremstår området som et klassisk kuperet landskab, hvor de mange vandhuller og et kuperet terræn har været udfordrende at opdyrke og derfor er udlagt som overdrev og senere til husmandskolonier. Strukturen med de mindre jordlodder opleves som intakt, ligesom de mange småbevoksninger og vandhuller. Delområdet er forstyrret af nærheden til motorvejen mod vest, men motorvejen opleves på grund af det varierede terræn og afgravning på dele af strækningen, ikke som markant.

16 0 1 2 km Køge Ringsted 2 3 Stevns Næstved 11 Vordingborg Faxe Kommune Landskabskarakteranalyse Oversigtskort Landskabskarakteromr. 10, Hyllede/Leestrup skovklædte dødis- og landbrugslandskab O:\A030000\A032185\3_Pdoc\GIS\Kortbilag\ Bilag 10-1 Oversigtskort.WOR Grundkort: Kort & Matrikelstyrelsen. COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby Telefon cowi@cowi.dk ATR nr.: A Tegn./Udarb. BJO Kontr. UVA Godk. Mål LHJN 1: (A3) Dato 07. maj 2013 / LHJN Dokument nr. Rev. Bilag

17 0 1 2 km Køge Ringsted 2 3 Stevns Næstved 11 Vordingborg Faxe Kommune Landskabskarakteranalyse Høje målebordsblade Landskabskarakteromr. 10, Hyllede/Leestrup skovklædte dødis- og landbrugslandskab O:\A030000\A032185\3_Pdoc\GIS\Kortbilag\ Bilag 10-2 Høje målebordsblade.wor Grundkort: Kort & Matrikelstyrelsen. COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby Telefon cowi@cowi.dk ATR nr.: A Tegn./Udarb. BJO Kontr. UVA Godk. Mål LHJN 1: (A3) Dato 07. maj 2013 / LHJN Dokument nr. Rev. Bilag

18 0 1 2 km Køge Ringsted 2 3 Stevns Næstved 11 Vordingborg Faxe Kommune Landskabskarakteranalyse Lave målebordsblade Landskabskarakteromr. 10, Hyllede/Leestrup skovklædte dødis- og landbrugslandskab O:\A030000\A032185\3_Pdoc\GIS\Kortbilag\ Bilag 10-3 Lave målebordsblade.wor Grundkort: Kort & Matrikelstyrelsen. COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby Telefon cowi@cowi.dk ATR nr.: A Tegn./Udarb. BJO Kontr. UVA Godk. Mål LHJN 1: (A3) Dato 07. maj 2013 / LHJN Dokument nr. Rev. Bilag

1 Teestrup issølandskab med morænebakker

1 Teestrup issølandskab med morænebakker LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 23 1 Teestrup issølandskab med morænebakker Nøglekarakter Issølandskab med et jævnt stigende og faldende terræn, øst-vestgående morænebakker, adskillige åer samt intensivt

Læs mere

8 Vemmetofte herregårdslandskab med skov og kyst

8 Vemmetofte herregårdslandskab med skov og kyst LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 141 8 Vemmetofte herregårdslandskab med skov og kyst Nøglekarakter Bølget herregårdslandskab med store skovpartier, alléer og vidtstrakte, bygningsløse marker og skovklædt

Læs mere

10 Kobanke skovklædte dødis- og landbrugslandskab

10 Kobanke skovklædte dødis- og landbrugslandskab UDKAST TIL LANDSKABSANALYSE AF FAXE KOMMUNE 1 10 Kobanke skovklædte dødis- og landbrugslandskab BESKRIVELSE Nøglekarakter Stærkt kuperet og skovklædt dødislandskab med en del spredt bebyggelse, tværgående

Læs mere

7 Stevns ådal, moræne- og kystlandskab

7 Stevns ådal, moræne- og kystlandskab 122 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 7 Stevns ådal, moræne- og kystlandskab Nøglekarakter Morænelandskab og ådal med ekstensive arealer i dalbunden omgivet af intensivt dyrkede landbrugsflader, adskillige

Læs mere

5 Lystrup moræne- og herregårdslandskab

5 Lystrup moræne- og herregårdslandskab UDKAST TIL LANDSKABSANALYSE AF FAXE KOMMUNE 1 5 Lystrup moræne- og herregårdslandskab BESKRIVELSE Nøglekarakter Bølget morænelandskab med overvejende herregårdspræg, enkelte landsbyer og større infrastruktur

Læs mere

Bølget landbrugsflade med tunneldal og dalstrøg

Bølget landbrugsflade med tunneldal og dalstrøg KARAKTEROMRÅDER Ullerup Landsby Ullerup Skov Blans Slagteri Avnbøl Sned Ullerup Ullerup ligger nordvest for Sønderborg. Landskabet omkring Ullerup kan betegnes som det bløde og bakkede landskab på fastlandet,

Læs mere

Område 30 Maglesø. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 30 Maglesø. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 30 Maglesø Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Korinth Dødislandskab. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 45

Korinth Dødislandskab. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 45 Korinth Dødislandskab Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 45 Fra registreringspunkt set mod nordøst. Fra registreringspunkt set mod øst. Fra registreringspunkt set mod sydøst. 2 Nøglekarakter

Læs mere

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen MIDTMORS SYD

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen MIDTMORS SYD Landskabskarakterbeskrivelse Landskabsvurdering Anbefalinger til planlægningen MIDTMORS SYD Midtmors syd Landskabskarakterbeskrivelse Beliggenhed og afgrænsning Området Midtmors Syd ligger i den centrale

Læs mere

Københavns Universitet. Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri Nellemann, Vibeke; Karlsen, Eva Birch; Kyhn, Martin. Publication date: 2008

Københavns Universitet. Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri Nellemann, Vibeke; Karlsen, Eva Birch; Kyhn, Martin. Publication date: 2008 university of copenhagen Københavns Universitet Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri Nellemann, Vibeke; Karlsen, Eva Birch; Kyhn, Martin Publication date: 2008 Document Version Forlagets

Læs mere

Område 18 Aggersvold. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 18 Aggersvold. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 18 Aggersvold Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen SYDVEST MORS

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen SYDVEST MORS Landskabskarakterbeskrivelse Landskabsvurdering Anbefalinger til planlægningen SYDVEST MORS Sydvest Mors Landskabskarakterbeskrivelse Beliggenhed og afgrænsning Landskabskarakterområdet Sydvestmors omfatter

Læs mere

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE 6 - GØRLØSE/SIGERSLEV LANDBRUGSLANDSKAB

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE 6 - GØRLØSE/SIGERSLEV LANDBRUGSLANDSKAB LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE 6 - GØRLØSE/SIGERSLEV LANDBRUGSLANDSKAB HILLERØD KOMMUNE LANDSKABSKARAKTER Karakterområdet er et højtliggende landbrugslandskab som fremstår åbent og let bølget med mellemstore

Læs mere

Nakkebølle Fjordområde. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 06

Nakkebølle Fjordområde. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 06 Nakkebølle Fjordområde Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 06 LANDSKABSKARAKTERBESKRIVELSE Panoramaudsyn over lavbundsarealerne, som er tidligere inddæmmet fjordbund, set fra registreringspunktet

Læs mere

Øksendrup Moræneflade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 21

Øksendrup Moræneflade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 21 Moræneflade Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 21 Levende hegn langs bivejene er karakteristisk for området. Fra registreringspunktet set mod syd. Fra registreringspunktet set mod nordvest.

Læs mere

Morsø Kommune www.morsoe.dk

Morsø Kommune www.morsoe.dk LANDSKABSKARAKTERBESKRIVELSE Beskrivelse Lavtliggende og let bølget landbrugsflade med intensivt dyrkede marker, opdelt i et middelskalalandskab af fragmenterede levende hegn, enkelte store gårde, middelstore

Læs mere

Tryggevælde Ådal. Beskrivelse. Landskabsanalyse 2011

Tryggevælde Ådal. Beskrivelse. Landskabsanalyse 2011 Landskabsanalyse 2011 Beskrivelse Området udgøres af en langstrakt dal med flad bund og dyrkede dalsider. Vandet snor sig igennem området som det centrale landskabselement både i åen og som vilkår for

Læs mere

2 Terslev landbrugslandskab med randmoræne

2 Terslev landbrugslandskab med randmoræne 40 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 2 Terslev landbrugslandskab med randmoræne Nøglekarakter Morænelandskab med gennemgående randmoræne, jævnt til bakket terræn og intensivt landbrug med spredte gårde

Læs mere

7 Giesegård herregårdslandskab

7 Giesegård herregårdslandskab 7 Giesegård herregårdslandskab BESKRIVELSE Nøglekarakter Herregårdslandskab med moræneleraflejringer, intensivt landbrug og markante skovområder. Området er præget af store markflader, skovbryn og sparsom

Læs mere

11 Feddet og bagland. Nøglekarakter. Topografisk kort over landskabskarakterområde 11. 196 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE

11 Feddet og bagland. Nøglekarakter. Topografisk kort over landskabskarakterområde 11. 196 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 196 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 11 Feddet og bagland Nøglekarakter Fladt, kystnært landskab med skrånende bagland, skovområder, strandeng, inddæmmet område, hede og landbrugsområder. Der er begrænset

Læs mere

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 5 Tuse Næs Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE 9 - HILLERØDS SKOVE HILLERØD KOMMUNE 2012

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE 9 - HILLERØDS SKOVE HILLERØD KOMMUNE 2012 LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE 9 - HILLERØDS SKOVE HILLERØD KOMMUNE 2012 LANDSKABSKARAKTER Området indeholder en større og markant randmoræne, der går fra området ved Ny Hammersholt og op langs Skansebakken og

Læs mere

Fladbakker i Lynge Nord

Fladbakker i Lynge Nord 26 Fladbakker i Lynge Nord LANDSKABSKARAKTER Karaktergivende for området er den åbne landbrugsflade med store intensivt dyrkede marker. Ejendommene ligger trukket tilbage fra vejene, og er omgivet af karakteristisk

Læs mere

Møborg Bakkeø. Møborg Kirke med udsigten mod nordvest. Landskabskarakteranalyse... 182-189 Landskabsvurdering... 190-199

Møborg Bakkeø. Møborg Kirke med udsigten mod nordvest. Landskabskarakteranalyse... 182-189 Landskabsvurdering... 190-199 Møborg Bakkeø L A N D S K A B S K A R A K T E R O M R Å D E L Møborg Kirke med udsigten mod nordvest. Landskabskarakteranalyse... 182-189 Landskabsvurdering... 190-199 187 Landskabets nøglekarakter Møborg

Læs mere

Projektområdet til skovrejsning ligger syd for Hedehusene, Øst for Reerslev. Det er på ca. 300 ha.

Projektområdet til skovrejsning ligger syd for Hedehusene, Øst for Reerslev. Det er på ca. 300 ha. Notat Landskabsanalyse for skovrejsningsområdet ved Solhøj Fælled, Skov- og Naturstyrelsen, Østsjælland Natur og Friluftsliv J.nr. Ref. kve Den 7. marts 2008 Projektområdet til skovrejsning ligger syd

Læs mere

Landskabskarakterbeskrivelse og vurdering. Tybrind Hovedgårdslandskab

Landskabskarakterbeskrivelse og vurdering. Tybrind Hovedgårdslandskab 30.09.08 Landskabskarakterbeskrivelse og vurdering Tybrind Hovedgårdslandskab Forord I forbindelse med ansøgning om etablering af en svineproduktion er der opstået et konkret behov for vurdering af de

Læs mere

Ullerslev Issø. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 27

Ullerslev Issø. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 27 Issø Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 27 Fra registreringspunktet. Fra registreringspunktet. Nøglekarakter Fladt til let bølget terræn præget af vådbundsområder som veksler mellem

Læs mere

Område 6 Favrbjerg. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 6 Favrbjerg. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 6 Favrbjerg Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Område 26 Undløse Nord

Område 26 Undløse Nord Område 26 Undløse Nord Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske

Læs mere

Landskabskarakterområde 9. Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Elmelunde

Landskabskarakterområde 9. Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Elmelunde Landskabskarakterområde 9. Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Elmelunde Foto 1: Selje røn allé langs Nordfeltvej. I horisonten skimtes Elmelunde Kirke. Terrænforhold, bevoksede diger, spredt bebyggelse

Læs mere

5 Gyrstinge landbrugsflade

5 Gyrstinge landbrugsflade 91 5 Gyrstinge landbrugsflade BESKRIVELSE Nøglekarakter Et storbakket, åbent, intensivt dyrket morænelandskab med spredt bebyggelse, enkel struktur og flere tværgående, tekniske anlæg. Figur 1 Det storbakkede

Læs mere

Landskabskarakterområde 12, Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Sømarke

Landskabskarakterområde 12, Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Sømarke Landskabskarakterområde 12, Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Sømarke Foto 1: Den nordlige del af karakterområdet set fra Strivelsehøj mod øst. Foto 2: Den sydlige del af karakterområdet set fra

Læs mere

Hindsholm Morænefl ade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 53

Hindsholm Morænefl ade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 53 Hindsholm Morænefl ade Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 53 Registreringspunkt 2: Åbent til transparent afgrænset moræneflade nord for Tårup, set mod øst. I baggrund til venstre ses

Læs mere

Kongshøj Å Tunneldalssystem. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 03

Kongshøj Å Tunneldalssystem. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 03 Kongshøj Å Tunneldalssystem Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 03 Kongshøj Å Tunneldalssystem LANDSKABSKARAKTERBESKRIVELSE Foto fra registreringspunkt over Kongshøj Å Tunneldalssystem

Læs mere

m. Højtliggende dyrket flade. Højtliggende dyrket flade. Højtliggende dyrket flade. Karakterområdets grænse ikke endeligt fastlagt.

m. Højtliggende dyrket flade. Højtliggende dyrket flade. Højtliggende dyrket flade. Karakterområdets grænse ikke endeligt fastlagt. Højtliggende dyrket flade Højtliggende dyrket flade 12 Højtliggende dyrket flade ikke endeligt fastlagt Grænse Nøglekarakter Store dyrkede flader inddelt af levende hegn. I landskabet ses også enkelte

Læs mere

Område 36 Ordrup. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 36 Ordrup. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 36 Ordrup Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Tekniske anlæg Rumlig

Læs mere

Søgård Mark og Kværs Løkke. Søgård Mark og Kværs Løkke. 1. Landskabskarakterbeskrivelse

Søgård Mark og Kværs Løkke. Søgård Mark og Kværs Løkke. 1. Landskabskarakterbeskrivelse Nøglekarakter Åbent fladt dyrket landskab med udflyttergårde, enkelte linjeformede levende hegn samt mindre bevoksninger. 1. Landskabskarakterbeskrivelse Beliggenhed og afgrænsning Området er beliggende

Læs mere

Område 11 Gislinge. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 11 Gislinge. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 11 Gislinge Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Vallø Dødislandskab. Beskrivelse. Landskabsanalyse 2011

Vallø Dødislandskab. Beskrivelse. Landskabsanalyse 2011 Landskabsanalyse 2011 Beskrivelse Det dyrkede landskab er blødt bakket. Dødishullerne træder tydeligt frem fordi de ligger udyrkede hen og lejlighedsvist fyldes nogle af dem med vand. Gårde og huse er

Læs mere

Thurø Moræneflade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 31

Thurø Moræneflade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 31 Thurø Moræneflade Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 31 LANDSKABSKARAKTERBESKRIVELSE Registreringspunkt. Sammensat jordbrugslandskab, med skrånende terræn, og rransparente hegn med varierende

Læs mere

Ullerslev Moræneflade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 40

Ullerslev Moræneflade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 40 Ullerslev Moræneflade Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 40 Registreringspunkt 1 i den nordlige del af karakterområdet. Fotostandpunkt syd for Bremerskov, retning mod sydvest. Registreringspunkt

Læs mere

3 Turebyholm herregårdslandskab

3 Turebyholm herregårdslandskab 58 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 3 Turebyholm herregårdslandskab Nøglekarakter Bundmoræne- og herregårdslandskab med let bølget terræn og store skovpartier, landbrug, tværgående infrastruktur samt

Læs mere

Landskabskarakterkortlægning

Landskabskarakterkortlægning Landskabskarakterkortlægning Bilag til rapporten: De bynære landskaber i Viborg og Møldrup 1 Indhold Områdebeskrivelser: 2 Landskabskarakterområde I - Viborg by- og sølandskaber 11 Landskabskarakterområde

Læs mere

3 Jystrup dødis- og landbrugslandskab

3 Jystrup dødis- og landbrugslandskab 55 3 Jystrup dødis- og landbrugslandskab BESKRIVELSE Nøglekarakter Delvist småbakket dødislandskab og delvist bølget morænelandskab med landbrugsdrift, et par landsbyer, spredt bebyggelse og gennemskåret

Læs mere

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området. LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 06 NAKKEBØLLE FJORDOMRÅDE Nakkebølle Fjordområde er et tidligere kunstigt tørlagt fjordområde, som nu er naturgenoprettet. Området ligger ved den sydøstlige grænse af Faaborg-Midtfyn

Læs mere

1 Teestrup issølandskab med morænebakker

1 Teestrup issølandskab med morænebakker 1 1 Teestrup issølandskab med morænebakker BESKRIVELSE Nøglekarakter Issølandskab med et jævnt stigende og faldende terræn, øst-vestgående morænebakker, adskillige åer samt intensivt landbrug og flere

Læs mere

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse Karakterområdets placering. 28 Karakterområdets grænse Nøglekarakter: Åbent, fladt og drænet kystnært område med strandvolde og vindmøller. I området findes der også sommerhusområde og badestrand. Det

Læs mere

Skovby Landsby. Skovby Landsby

Skovby Landsby. Skovby Landsby KARAKTEROMRÅDER Skovby Landsby Skovby ligger på Syd Als i det gamle Lysabild sogn. Syd Als er bl.a. kendetegnet ved, at de lavt liggende områder langs kysten er ubeboede, de yderste landsbyer ligger nemlig

Læs mere

9 Faxe kyst- og morænelandskab

9 Faxe kyst- og morænelandskab LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 157 9 Faxe kyst- og morænelandskab Nøglekarakter Bølget til svagt bakket morænelandskab med landbrug, spredte skovområder, Faxe Kalkbrud og Faxe ådal. Topografisk

Læs mere

Rumlig visuel analyse i Landskabskaraktermetoden

Rumlig visuel analyse i Landskabskaraktermetoden Rumlig visuel analyse i Landskabskaraktermetoden Kolding 19.01.2010 Vibeke Nellemann 1 Rumlig visuel analyse, feltarbejde Feltarbejde Feltarbejde Foreløbige karakterområder 2 Formål og anvendelsesmuligheder

Læs mere

Vallø Skov- og Herregårdslandskab

Vallø Skov- og Herregårdslandskab Landskabsanalyse 2011 Beskrivelse De store skovområder og enkelte store marker giver sammen med de gamle alléer et karakteristisk område. Der er få bygninger som alle indgår i bygningskomplekset omkring

Læs mere

Morsø Kommune www.morsoe.dk

Morsø Kommune www.morsoe.dk LANDSKABSKARAKTERBESKRIVELSE Beskrivelse Landskabet i Sydvestmors-området er en bølget landbrugsflade, hvor sparsom bevoksning i form af fragmenterede levende hegn og spredtliggende gårde delvist omkranset

Læs mere

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 13 SVANNINGE BAKKER/DE FYNSKE ALPER Svanninge Bakker, De Fynske Alper er et stort og sammenhængende randmorænelandskab,

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 13 SVANNINGE BAKKER/DE FYNSKE ALPER Svanninge Bakker, De Fynske Alper er et stort og sammenhængende randmorænelandskab, LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 13 SVANNINGE BAKKER/DE FYNSKE ALPER Svanninge Bakker, De Fynske Alper er et stort og sammenhængende randmorænelandskab, der ligger bag Faaborg hvor det strækker sig i sydøst-/nordvestgående

Læs mere

Bregninge Bakke. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 33

Bregninge Bakke. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 33 Bregninge Bakke Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 33 Registreringspunktet nord for Bjernemark, fotoretning sydøst. Bregninge Bakke med Bregninge Kirke set fra sydvest. Bregninge Bakke

Læs mere

4 Gisselfeld-Bregentved dødis- og herregårdslandskab

4 Gisselfeld-Bregentved dødis- og herregårdslandskab UDKAST TIL LANDSKABSANALYSE AF FAXE KOMMUNE 1 4 Gisselfeld-Bregentved dødis- og herregårdslandskab BESKRIVELSE Nøglekarakter Storbakket skovklædt landskab med herregårdspræg og koncentration af talrige

Læs mere

Syltemade Ådal. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 16

Syltemade Ådal. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 16 Syltemade Ådal Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 16 LANDSKABSKARAKTERBESKRIVELSE Syltemade Ådal set fra registreringspunktet på den vestlige skråning. Nøglekarakter Smal smeltevandsdal

Læs mere

4 Haraldsted sø- og tunneldalslandskab

4 Haraldsted sø- og tunneldalslandskab 71 4 Haraldsted sø- og tunneldalslandskab BESKRIVELSE Nøglekarakter Tunneldal med sø, skov- og naturområder med landsbyer på kanten af dalsiderne og spredt bebyggelse. Udsigt over Haraldsted Sø set fra

Læs mere

Område 7 Hørbygård. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 7 Hørbygård. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 7 Hørbygård Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Tekniske anlæg Rumlig

Læs mere

9 Sørup herregårdslandskab

9 Sørup herregårdslandskab 151 9 Sørup herregårdslandskab BESKRIVELSE Nøglekarakter Herregårdslandskab på moræneleraflejringer med store bløde bakker, intensivt landbrug, herregårdslandskab. Herregården ligger skjult bag gamle træer

Læs mere

Kastel Å Tunneldal. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 39

Kastel Å Tunneldal. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 39 Kastel Å Tunneldal Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 39 Fra registreringspunkt set ned set ned gennem dalen med modstående dalside. Fra registreringspunktet med kirke i baggrunden t.h.

Læs mere

Bilag 1: Visualiseringer af stationer

Bilag 1: Visualiseringer af stationer BILAG 1: VISUALISERINGER AF STATIONER 1 Bilag 1: Visualiseringer af stationer Indhold 1 Visualiseringer 2 1.1 Metode og forudsætninger 2 1.1.1 Beplantningsbælte 3 1.2 Valg af fotopunkter 3 1.2.1 Station

Læs mere

Område 24 Vedebjerg. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 24 Vedebjerg. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 2 Vedebjerg Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder Tekniske

Læs mere

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 45 KORINTH DØDISLANDSKAB Korinth Dødislandskab ligger nordøst for Faaborg i den sydøstlige del af Faaborg-Midtfyn Kommune. Området afgrænses mod vest af Svanninge Bakker og

Læs mere

Område 9 Svinninge Vejle

Område 9 Svinninge Vejle Område 9 Svinninge Vejle Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Tekniske anlæg

Læs mere

10 Ringsted moræneflade med landsbyer og jordbrug

10 Ringsted moræneflade med landsbyer og jordbrug 10 Ringsted moræneflade med landsbyer og jordbrug BESKRIVELSE Nøglekarakter Et transparent til åbent, intensivt dyrket morænelandskab med bløde bakker, flere landsbyer og spredt bebyggelse. Bykanten af

Læs mere

Område 8 Lammefjorden

Område 8 Lammefjorden Område 8 Lammefjorden Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske

Læs mere

Hindsholm Nord/Fyns Hoved

Hindsholm Nord/Fyns Hoved Hindsholm Nord/Fyns Hoved Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 56 Hindsholm Nord med Fyns Hoved Registreringspunkt 1, Bogensø: Udsyn mod nordvest over havet med megen bevoksning om-kring

Læs mere

8 Ringsted Å og Suså ådale

8 Ringsted Å og Suså ådale 135 8 Ringsted Å og Suså ådale BESKRIVELSE Nøglekarakter Smeltevandsflodslette og moræneleraflejringer i ådal omgivet af opdyrkede arealer. Tunneldalen ved Vigersdal Å. Beliggenhed og afgrænsning Grænsen

Læs mere

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området. LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 103 Avernakø Avernakø er en del af det Sydfynske Øhav og dækker et areal på omkring 5km 2. Øen ligger med en afstand til kysten af Fyn på 4-4,5km. Mod nord/nordvest ligger Bjørnø,

Læs mere

Kuperet skovnært landskab

Kuperet skovnært landskab Nøglekarakter Nørreskov Skovnært bakkeland med afvekslende terræn og bebyggelse som spredte punkter i landskabet. 1. Landskabskarakterbeskrivelse Østerholm Beliggenhed og afgrænsning Området er beliggende

Læs mere

3 Turebyholm herregårdslandskab

3 Turebyholm herregårdslandskab UDKAST TIL LANDSKABSANALYSE AF FAXE KOMMUNE 1 3 Turebyholm herregårdslandskab BESKRIVELSE Nøglekarakter Bundmoræne- og herregårdslandskab med let bølget terræn og et stort skovparti, landbrug, tværgående

Læs mere

Vejle-Egeskov Moræneflade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 38

Vejle-Egeskov Moræneflade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 38 Vejle-Egeskov Moræneflade Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 38 Billedet er taget fra registreringspunktet sydøst for Heden, og viser intensivt dyrkede landbrugsflader, som inddeles

Læs mere

Svanninge Bakker De fynske alper. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 13

Svanninge Bakker De fynske alper. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 13 Svanninge Bakker De fynske alper Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 13 Svanninge Bakker 2 Svanninge Bakker Nøglekarakter Bakket terræn, tætte hegn, spredtliggende gårde og husmandsbebyggelse,

Læs mere

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området. LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 22 SALLINGE DØDIS- OG ÅSLANDSKAB Sallinge dødis- og åslandskab ligger i den vestlige del af Faaborg- Midtfyn Kommune. Området strækker sig fra kommunens vestlige grænse ved

Læs mere

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området. LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 101 Bjørnø Bjørnø ligger i den vestlige del af det Sydfynske Øhav i en afstand fra kysten af Fyn og Faaborg på omkring 2,5km. Øen ligger i de indre dele af Øhavet med Horne

Læs mere

Notat. Sinebjergvej 49 - landskabelig påvirkning. Dato: Version nr.: 1

Notat. Sinebjergvej 49 - landskabelig påvirkning. Dato: Version nr.: 1 Notat Sinebjergvej 49 - landskabelig påvirkning Udarbejdet af: Jacob Sterup Dato: 18-02-2014 Sagsnummer.: 09.17.18-P19-3-13 Version nr.: 1 Hanne og Søren Brems driver en kvægproduktion på Sinebjergvej

Læs mere

Notat. Centerområde i Lumsås redegørelse for kystnær relokalisering. Beskrivelse af byen og området

Notat. Centerområde i Lumsås redegørelse for kystnær relokalisering. Beskrivelse af byen og området Notat Centerområde i Lumsås redegørelse for kystnær relokalisering 28. maj 2013 Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af I Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred udlægges der et nyt centerområde 2C2 i Lumsås

Læs mere

6 Ringsted og Kværkeby landområder

6 Ringsted og Kværkeby landområder 6 Ringsted og Kværkeby landområder BESKRIVELSE Nøglekarakter Morænelandskab med bløde bakker præget af større og mindre byer, spredt bebyggelse samt tekniske anlæg. Det åbne land er karakteriseret ved

Læs mere

Biersted Kirke > > Jammerbugt Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Nordre Provsti, Biersted Sogn

Biersted Kirke > > Jammerbugt Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Nordre Provsti, Biersted Sogn Biersted Kirke Jammerbugt Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Nordre Provsti, Biersted Sogn 3 > > > Kortet viser Biersted Kirke, markeret med rødt samt fotovinkler. 1 2 Beliggenhed Biersted Kirke ligger ca.

Læs mere

Hovedforslag 4 stk. SWT113. Alternativ 3 stk. V112

Hovedforslag 4 stk. SWT113. Alternativ 3 stk. V112 Hovedforslag 4 stk. SWT113 Alternativ 3 stk. V112 y Visualisering af hovedforslag (4 stk. SWT113) og alternativ (3 stk. V112) set fra Barløsevej 18. 6aNærzone. Afstanden til de nye vindmøller er ved begge

Læs mere

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 44 FAABORG MORÆNEFLADE

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 44 FAABORG MORÆNEFLADE LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 44 FAABORG MORÆNEFLADE Faaborg Moræneflade strækker sig langs kysten og Nakkebølle Fjord i den sydligste del af Faaborg-Midtfyn Kommune. Området afgrænses umiddelbart vest for

Læs mere

Lundeborg Smeltevandsdal. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 07

Lundeborg Smeltevandsdal. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 07 Smeltevandsdal Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 07 Smeltevandsdal LANDSKABSKARAKTERBESKRIVELSE Fotos fra registreringspunktet. Skovområderne og høje tætte hegn på det bølgende og skrånende

Læs mere

For deltaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

For deltaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området. LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 38 VEJLE-EGESKOV MORÆNEFLADE Vejle-Egeskov Moræneflade strækker sig på tværs af kommunens centrale dele fra Kværndrup i sydøst, op forbi Ringe og til Vejle og Nørre Lyndelse

Læs mere

LANDSKABSKARAKTERANALYSE

LANDSKABSKARAKTERANALYSE LANDSKABSKARAKTERANALYSE JUNI 2013 LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE 3 - FOUSING - VEJRUM - HJERM LANDBRUGSFLADE INDHOLD Landskabskarakteranalyse 3 Landskabets nøglekarakter Beliggenhed og afgrænsning Geologi Anvendelse

Læs mere

Bovense-Kertinge Moræneflade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 23

Bovense-Kertinge Moræneflade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 23 Bovense-Kertinge Moræneflade Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 23 LANDSKABSKARAKTERBESKRIVELSE Fra registreringspunktet. Nøglekarakter Landbrugsland i fladt til jævnt bølget terræn

Læs mere

6 Karise moræne- og landbrugslandskab

6 Karise moræne- og landbrugslandskab UDKAST TIL LANDSKABSANALYSE AF FAXE KOMMUNE 1 6 Karise moræne- og landbrugslandskab BESKRIVELSE Nøglekarakter Fladt til svagt bølget morænelandskab med mange landsbyer, skovpartier, overdrevsbebyggelse

Læs mere

VURDERING AF DE LANDSKABELIGE VÆRDIER I OMRÅDET SYD FOR HILLERØD

VURDERING AF DE LANDSKABELIGE VÆRDIER I OMRÅDET SYD FOR HILLERØD VURDERING AF DE LANDSKABELIGE VÆRDIER I OMRÅDET SYD FOR HILLERØD På baggrund af en landskabskarakteranalyse By og Miljø Hillerød Kommune Oktober 2010 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING 2. BELIGGENHED OG

Læs mere

LANDSKABSKARAKTERKORTLÆGNING

LANDSKABSKARAKTERKORTLÆGNING 16 LANDSKABSKARAKTERKORTLÆGNING DE STORE LANDSKABSTRÆK Allerød Kommune ligger i det nordsjællandske moræne- og skovlandskab omgivet af Hillerød Kommune og Fredensborg Kommune mod nord, Hørsholm Kommune

Læs mere

Område 1 Dragerup. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 1 Dragerup. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 1 Dragerup Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

LANDSKABSKARAKTERMETODEN

LANDSKABSKARAKTERMETODEN LANDSKABSKARAKTERMETODEN Erfaringer med brug af metoden Hanne Brendstrup Nielsen, NIRAS HVORFOR LAVE EN LANDSKABSANALYSE - ny viden, nye muligheder Landskabskarakteranalyse Kommuneplan / lokalplan / temaplan

Læs mere

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 12 HÅSTRUP MORÆNEFALDE Håstrup Moræneflade ligger langs kysten ud mod Helnæs bugt og strækker sig fra den nordvestlige

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 12 HÅSTRUP MORÆNEFALDE Håstrup Moræneflade ligger langs kysten ud mod Helnæs bugt og strækker sig fra den nordvestlige LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 12 HÅSTRUP MORÆNEFALDE Håstrup Moræneflade ligger langs kysten ud mod Helnæs bugt og strækker sig fra den nordvestlige rand af Faaborg til hovedgården Damsbo mod nordvest, som

Læs mere

1 Allindelille dødis- og landbrugslandskab

1 Allindelille dødis- og landbrugslandskab 25 1 Allindelille dødis- og landbrugslandskab BESKRIVELSE Nøglekarakter Moræne- og dødislandskab med bølget til kuperet terræn og intensivt landbrug med spredte gårde og husmandssteder. Beliggenhed og

Læs mere

Landzonetilladelse. Tilladelse

Landzonetilladelse. Tilladelse Returadresse: Postboks 50, 4400 Kalundborg Tina Klose Hjermind Flinterup Mark 14 Flinterup 4480 Store Fuglede DATO 19. juni 2015 SAGSNR. 326-2015-16117 BETJEN DIG SELV Landzonetilladelse Lovliggørende

Læs mere

Billede mangler. Hvidkilde Tunneldal. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 04

Billede mangler. Hvidkilde Tunneldal. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 04 Billede mangler Hvidkilde Tunneldal Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 04 Hvidkilde Tunneldal LANDSKABSKARAKTERBESKRIVELSE Registreringspunkt 1, Hvidkilde Sø fra nordsiden. Hvidkilde

Læs mere

11 Feddet og bagland

11 Feddet og bagland 1 11 Feddet og bagland BESKRIVELSE Nøglekarakter Fladt, kystnært landskab med skrånende bagland, skovområder, strandeng, inddæmmet område, hede og landbrugsområder. Der er begrænset bebyggelse i form af

Læs mere

Lene Stenderup Landinspektør. Byplan By- og Kulturforvaltningen Odense Kommune

Lene Stenderup Landinspektør. Byplan By- og Kulturforvaltningen Odense Kommune Lene Stenderup Landinspektør Byplan By- og Kulturforvaltningen Odense Kommune Samlet areal Byzone Landzone Landbrugsareal Beskyttet natur og offentlig fredskov Indbyggertal Befolkningstæthed Odense Danmark

Læs mere

Manstrup. Sted/Topografi Manstrup, Bejstrup sogn, Han Herred. Tema. Emne(-r) Landsby, forteby. Tid Middelalderen og frem til i dag. Kulturmiljø nr.

Manstrup. Sted/Topografi Manstrup, Bejstrup sogn, Han Herred. Tema. Emne(-r) Landsby, forteby. Tid Middelalderen og frem til i dag. Kulturmiljø nr. Manstrup Kulturmiljø nr. 71 Tema Sted/Topografi Manstrup, Bejstrup sogn, Han Herred. Bosættelse landet Emne(-r) Landsby, forteby Manstrup ligger ca. 2 km. fra Limfjorden i syd og omkring 8 km i fugleflugt

Læs mere

LANDSKABSKARAKTERANALYSE

LANDSKABSKARAKTERANALYSE LANDSKABSKARAKTERANALYSE JULI 2013 LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE 4 - VENØ BUGT KYSTLANDSKAB INDHOLD Landskabskarakteranalyse 3 Landskabets nøglekarakter Beliggenhed og afgrænsning Geologi Kyst Anvendelse og

Læs mere

Visuelle forhold Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet

Visuelle forhold Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet Visuelle forhold 5. sporsløsningen København-Ringsted projektet September 2008 3 Visuelle forhold Forord Forord Dette fagnotat omhandler visuelle forhold for 5. sporsløsningen i forbindelse med et vendesporsanlæg

Læs mere

VVM FOR LANDANLÆG TIL KRIEGERS FLAK HAVMØLLEPARK

VVM FOR LANDANLÆG TIL KRIEGERS FLAK HAVMØLLEPARK JUNI 2015 ENERGINET.DK VVM FOR LANDANLÆG TIL KRIEGERS FLAK HAVMØLLEPARK BAGGRUNDSRAPPORT LANDSKAB, KULTURHISTORIE OG VISUELLE FORHOLD ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00

Læs mere