SSOG Scandinavian School of Gemology

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SSOG Scandinavian School of Gemology"

Transkript

1 SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 12: Spektroskopet Spektroskoper er instrumenter, som kan hjælpe videnskabsmænd især astronomer, fysikere, kemikere og jordforskere at anvende lys og energi for at finde ud af, hvad ting er lavet af. Inden for gemmologi, tager spektroskoper lys transmitteret fra ædelsten og opdeler det i farver. Den gør det muligt for gemmologer at se, hvilke bølgelængder, der absorberes af stenen og dermed giver gemmologen mulighed for at bestemme, hvilke elementer der kan forårsage farveabsorberingen. Fordi de kan afsløre netop de elementer, der udgør en ædelsten, anses mange gemmologer spektroskoper for at være et af de vigtigste værktøjer til identifikation. Hvordan spektroskoper virker Hver af farverne i det hvide lysspektrum har en specifik temperatur eller det termiske energiniveau. Når en ædelsten absorberer forskellige farver lys, absorberer den rent faktisk forskellige energiniveauer. Disse forskellige niveauer af absorberet termisk energi påvirker en ædelstens farver. Spektroskoper giver en gemmolog mulighed for at se, hvilken farve lys eller hvilket energiniveau der absorberes. Dette vil så hjælpe med at afgøre, hvilke elementer der er i en ædelsten. Nedenfor kan du se en masse almindelige lyskilder, som du ser hver dag igennem et spektroskop. Bemærk hvordan lysets intensitet vil ændre sig og linjerne i spektret. Dette skyldes forskellige elementer i lyskilden, der forårsager, at spektroskopet viser forskellige lysbølgelængder, der overføres. Jeg tror, at du vil synes, at disse billeder er ret interessante. "FL" betegner en fluorescerende lyskilde, så som en bordlampe og kontorovenlys. Afhængig af hvor spektroskopet er produceret vises, typisk i Europa, den røde farve i højre side af spektret og i USA den blå farve i højre side.

2 Når man ser igennem et spektroskop, vil man se regnbuens farver med mørke linjer eller bånd, der blokerer nogle af farveområderne. De mørke linjer og bånd er, hvor elementer i stenen har absorberet de specielle energiniveauer. Det er denne information, der hjælper med at afgøre, hvilke elementer, der er til stede i stenen. Nedenfor ses to spektre, en zirkon, en slags granat. Bemærk hvordan zirkonen absorberer i tynde linjer. Granat-varianten absorberer mest i bånd. Zirkon lavet af zirconium, silicium og oxygen Granat lavet af jern, aluminium, silicium og oxygen Alle regnbuens farver er tilstede i spektret lilla/indigo, rød, orange, gul, grøn, blå og violet samt de mellemliggende farver. Hver farve i spektret har en bølgelængde målt i nanometer (forkortet som nm ).

3 Disse nanometermål er sat ind på en skala, som en slags guide til at vise, hvilke bølgelængder der absorberet (se figuren til nedenfor). Bord-spektroskoper (nogle gange kaldet stationære eller arbejdsbordmodeller) fås med spektroskoper, som har en skala indbygget i instrumentet. Det fleste håndholdte spektroskoper har ikke indbygget skala. Uanset hvilket spektroskop man anvender, er det nogle gange vanskeligt at se skalaen, selv om spektret er ret tydeligt. Det er derfor meget vigtigt at kende og huske nanometer-bølgelængde skalaen illustreret ovenfor. Spektroskop-skala i nanometret. Der findes to typer af spektroskoper: prisme og diffraktions gitter. Forskellen på disse to er i det udstyr, der bruges til at adskille farvebølger i spektre. Resultatet af ethvert spektroskop vil afhænge af en tilstrækkelig lyskilde. Prisme-spektroskoper blev opfundet for ca. 200 år siden. De er lavet af tre optiske gitter-glasprismer med kontakt til hinanden. Lyset kan kontrolleres med en justerbar åbning, kaldet en lysslids, og en fokuskontrol i den ene ende af instrumentet. Denne type spektroskop presser den røde ende af spektret sammen. Slidsen og fokuskontrollen justerer lyset, så det røde er mere synligt.

4 Diffraktionsgitter-spektroskoper anvender en diffraktionsplade til at bryde lysstrålen. Disse diffraktionsplader har små streger indgraveret i overfladen. Disse diffraktionsstreger spreder lyset, når det kommer ind i spektroskopet, og skaber derved en separation af farverne. Diffraktionsgitter-spektroskoper viser spektret ensartet, uden at klemme den røde ende af spektret. Der er ikke justering af lys eller fokus. En sammenligning af diffraktionsgitter- og prismespektroskop Lad os bruge lidt tid på at se på nogle af egenskaberne ved de forskellige typer spektroskoper, og sammenligne de spektre, som de producerer. Jeg tror, at du under denne del af kurset vil få en bedre forståelse af, hvorfor det er vigtigt for dig at have både et prisme- og et diffraktionsgitter-spektroskop i dit gemmologi-kontor. Årsagen er, at de hver især har deres egen styrker og svagheder, og du skal være bekendt med dem for at få det meste ud af dine spektroskoptests. Først kigger vi på de spektre, der genereres af hver type. Nedenfor kan du se et enkelt hvidt lysspektrum i et prismespektroskop. Det første, som man bemærker, er, at den røde ende af spektret presses sammen, mens den blå ende er meget bred. Dette er en klassisk egenskab ved prismespektroskop og er en af det stærke sider. Hovedsageligt fordi alle ædelsten med indikative eller diagnose absorptionslinjer i de øverste blå bølgelængder vil være meget lettere at identificere med prismespektroskopet, da den blå ende af skalaen er meget synligt. Men hvad med den røde ende? Den røde ende er tydeligvis presset sammen, hvilket gør det sværere at se absorptionslinjerne i de lavere eller højere bølgelængder. Så vi har brug for et diffraktionsgitter-spektroskop.

5 Lad os kigge på spektret af en syntetisk rubin igennem et diffraktionsgitterspektroskop. Helt anderledes. Den blå ende er meget mere komprimeret, mens den røde ende er bredt meget mere ud, hvilket gør den røde ende af spektret meget lettere at aflæse. Man kan se de meget tydelige kromlinjer i den røde ende, og man kan stadigvæk se de parallelle linjer i midten af den blå ende. Når man sammenligner de to billeder til venstre, får man et godt billede af forskellene mellem de to typer spektroskoper, og hvorfor man har brug for dem begge for at få det bedste ud af spektroskop-test. Men lad os se nærmere på denne sammenligning og se præcist hvilke reaktioner, som vi vil se, når det drejer sig om farvede ædelsten. Inden vi begynder, så lad os kigge på billedet til højre. Det er et billede taget af en syntetisk rutil placeret oven på en bordmodels spektroskop plade. Man skal være omhyggelig med altid at placere sin ædelsten sådan på lyskilden for at få de bedste resultater. Bemærk, at lyskilden helt udfylder stenen. Iris en er tilstrækkeligt åben til helt at omslutte ædelstenen i det udsendte lys. Men man skal altid være påpasselig med at sikre sig, at iris-indfatningen ikke er for stor. Med andre ord: at den ikke åbnes så meget, at der kan komme omgivende lys eller hvidt lys ud omkring kanterne på ædelstenen. Hvis man får lys ind omkring stenens kanter, så vil det påvirke dit spektroskops reaktion på en uheldig måde for gøre, at du træffer en forkert vurdering, da du vil se det rene hvide lysspektrum og ikke den rigtige absorptionsspektrum i ædelstenen. Lad os nu foretage nogle sammenligninger af ædelstensspektre ved at bruge de to type spektroskoper.

6 Vi begynder med spektret i en syntetisk blå spindel farvet af kobolt. Der er et klassisk absorptionsspektrum forbundet med denne ædelsten på grund af kobolten, der er et tre-bånds spektrum, som du ser øverst i billedet. Bemærk at disse bånd er meget tydelige med et stort dødt område i midten med to mindre udtalte linjer (én på hver side). Disse ses ved pilene. Nu ser vi på billedet til venstre. Her ser man, at de tre områder har ændret sig betydeligt og er vanskeligere at se. Bemærk, at den mindre sidelinje til venstre nu er meget større. Og det store absorptionsbånd i midten nu er endnu større, mens linjen til højre er næste den samme. Dette skyldes diffraktionsgitter-spektroskopet, der spreder den røde ende af spektret. Og i dette tilfælde er prismespektret meget lettere at identificere, formationerne af båndene er meget lettere at identificere, og karakteren af denne ædelsten som en syntetisk blå spindel farvet af kobolt er meget lettere at identificere baseret på reaktionen igennem et prismespektroskop. Men dette vil ikke altid holde stik. Se på det gule apatit spektrum til venstre. Bemærk at absorptionslinjerne set igennem et prismespektroskop nederst er ret nemme at se. Men lad os nu sammenligne dem med diffraktionsgitter-spektret ovenfor. Bemærk hvordan det bredere røde spektrum viser adskillelsen af de mindre linjer i siden til den store linje til højre, hvor det røde og det grønne mødes. Og bemærk også, hvordan de dobbelte parallelle linjer i det øverste grønne område er mere udtalt igennem et diffraktionsgitter end i prismen.

7 Dette er et klassisk eksempel på, hvor et diffraktionsgitter-spektroskop giver dig en bedre billede af absorptionslinjerne, fordi den røde ende er bredere og giver mulighed for større adskillelse af absorptionslinjerne, så man bedre kan se dem. Men lad os vende tilbage til prismespektroskopet. Til venstre, ser vi en enstatits spektrum i både en prisme (nederst) og et diffraktionsgitter (øverst). Bemærk den meget klassiske absorptionslinje lige inde i den blå ende af spektret. Lad os nu sammenligne de to billeder og se, hvor meget mere udtalt prismespektret er i forhold til diffraktionsgitteret. Denne sammenligning viser, hvor du rent faktisk kan foretage en rigtig gemmologisk test med kun den ene type spektroskop, men din evne til at identificere ædelsten ved hjælp af et spektroskop vil blive væsentligt forbedret, hvis du har begge to. Absorptionslinjerne i en enstatit i et diffraktionsgitter er lette at se og bedømme, mens prismespektroskopets reaktion er meget mere intens, lettere at se, og vil give en hurtigere og mere nøjagtig identifikation af denne ædelsten.

8 Billedet til venstre er, hvor man får det bedste begge steder fra. Adskillelse af ikke-varmebehandlet naturlig blå safir fra dens varmebehandlede eller syntetiske modstykker har altid udgjort et problem for gemmologer, men kun for de, der ikke er så velbevandrede i brugen af et spektroskop. have dette absorptionsbånd. Til venstre kan man se, at både et prisme- og et diffraktionsgitterspektroskop vil give dig den meget tydelige og diagnostiske linje lige midt i den blå ende af spektret i begge typer spektroskoper. Tilstedeværelsen af dette absorptionsbånd i en blå safir vil bestemme, at dette er en naturlig ikkevarmebehandlet blå safir, hvor alle andre tests vil indikere blå korund. Opvarmning af safir for at få en blå farve vil fjerne dette absorptionsbånd fra stenen. Og syntetiske safirer vil ikke Af disse årsager er dette ikke kun et godt eksempel på, hvordan prisme- og diffraktionsgitter-spektroskoper begge kan give fremragende reaktioner, men at dette er et meget vigtigt spektrum at huske, da det vil gøre dig i stand til at afgøre, om en blå safir ikke er varmebehandlet og er naturlig. Det er vigtigt at huske, at det ikke fortæller dig noget, at denne linje ikke findes. Man kan ikke se, om safiren er eller ikke er varmebehandlet, hvis man ikke kan se dette absorptionsbånd. Men når man SER det i spektroskopet, så ved man, at stenen er naturlig og ikke er varmebehandlet. De opvarmede og syntetiske sten vil simpelthen ikke give denne reaktion. Lad os nu tale lidt om lysintensiteten i spektroskopet. Det vil kræve, at du træner, træner, træner. Der findes ikke en række standarder for det lys, som man skal bruge, når man ser på ædelsten igennem et spektroskop, for hver enkelt ædelsten vil kræve et lidt andet lys på grund af slibefacon, klarhed, farvedybde og typen af ædelsten.

9 Nogle gange skal man bruge et skarpere lys for at se absorptionslinjerne i den ene ende, lige som ved de parallelle linjer i den blå ende til venstre og når man gør det, så vil man se, at den røde ende bliver overeksponeret, som det ses til højre. Man kan se, at den røde ende er blevet lidt for lys, hvor den blå ende er helt rigtigt. Det skyldes, at vi havde brug for mere lys for at se den blå ende, men så meget mere lys forårsagede, at den røde blev overeksponeret. Så lad os dæmpe lyset lidt og se, hvad vi får ud af det. Ved at dæmpe lysets intensitet, har vi reduceret vores evne til at se den blå ende af spektret meget, men den røde ende er nu meget tydelig. Man kan let se krom-linjerne i den nedre ende af det røde, og lys og fokus er klart og skarpt. Af denne grund bør man have en justerbar lyskilde, hvis man skal arbejde i et ædelstensværksted eller laboratorium det meste af tiden. Dette vil give dig en meget større mulighed for at identificere ædelsten baseret på absorptionsspektre. Men man skal ikke bekymre sig om dette omkring udstyr til identifikation af ædelsten, når man er ude at rejse. Når man først har øvet sig og er blevet fortrolig med et håndholdt spektroskop og lille lommelygte, så vil du lære, hvordan du laver små justeringer af belysningen, som vil gøre dig i stand til at bruge dit spektroskop næsten overalt. En anbefaling til brug af et håndholdt spektroskop, når du er ude at rejse er at lave en lyskilde med en lille lommelygte og med et stykke sort isoleringstape hen over toppen med et lille hul i, og sæt stenen på den flade overflade på tapen med lyset, der kommer op igennem hullet i tapen. Man kan justere lysstyrken med størrelsen af det hul, som man laver i tapen. Dette er en af de letteste måder at skabe en justerbar lyskilde, som man kan kontrolleret, lige gyldigt hvor man er. En bemærkning omkring spektroskoper ved aflæsning af skala. Jeg kan ikke anbefale brug af oplyste aflæsningsskalaer på spektroskoper, selv om mange bøger viser absorptionsspektre baseret på skalaaflæsninger. Min holdning til oplyste aflæsningsskalaer er dels fordi de er dyre og ikke helt prisen værd. Men hovedsageligt fordi hvis man begynder at bruge dem, så bliver man

10 alt for afhængig af dem. Og den oplyste skala kræver specielle lyskilder og specielt strømudstyr under brugen. Hvilket betyder, at hvis man står på gaden et sted og har brug for sit spektroskop og ikke kan bruge det uden at have sin oplyste aflæsningsskala til at identificere absorptionsbåndene, så kan man ikke bruge sit spektroskop. Men hvis du lærer spektrene at kende ved mønstre og ikke de numeriske resultater på en skala, så kan du bruge dit spektroskop overalt, hvis du har en lille lommelygte ved hånden. Ved at lære ædelstens-spektrene igennem mønstre, som vi har set ovenfor og vil lære mere om efterfølgende, så vil du lære, hvordan du identificerer ædelsten med et spektroskop med et absolut minimum af udstyr, og den absolut maksimale evne til at anvende dit spektroskop, hvor du end befinder dig. Brug af et spektroskop med en mikroskop-baseret lyskilde Gemmologi-mikroskoper har et fluorescerende lys monteret øverst på en flytbar arm. Armens bevægelighed gør det muligt at fungere som en spektroskop lyskilde. 1. Indstil mikroskopet, så du kan se fra siden. 2. Fjern objektivrevolveren og bøj lyskilden væk fra det monterede mikroskop.

11 3. Luk iris en på det mørke belysningsfelt. Åbn skærmen for at få den maksimale mængde lys ind. 4. Placér stenen omhyggeligt over åbningen, så lyset sendes igennem stenen. 5. Med spektroskopet 2,5 cm fra stenen sætter man øjet hen til okularet.

12 Brug af et spektroskop med en hjemmelavet lyskilde Et hjemmelavet lys lavet af en tom toiletpapirrulle, cirkler af sort papir og en lille lommelygte fungerer godt, hvis man ikke har andet til rådighed. 1. Print fire sorte cirkler og klip dem ud. Lav dem en smule bredere end den tomme toiletpapirrulle. 2. Klip rullen til et stykke på ca. 1,25 cm. Lav et hul stort nok til, at du kan sætte lommelygten ind i. 3. Lav et hul i midten af hvert stykke stort papir, hvor hvert hul er en lille smule større end det forrige.

13 4. Læg en papircirkel oven på den papcirkel, hvor lyset er sat ind. Indstil lyset, at det lyser mod dit ansigt. 5. Lys, der lyser mod dit ansigt, er den korrekte måde at indstille lyset. 6. Med spektroskopet placeret 2,5 cm fra stenen, sætter man øjet til okularet. Absorptionsspektrum igennem et diffraktionsgitter-spektroskop Der findes mange fremragende gemmologibøger om spektrum-identifikation, men problemet med dem er, at billederne er taget med et dyrt spektroskop, som den almindelige gemmolog aldrig vil eje. Formålet med billederne nedenfor er at vise, hvordan et spektrum bør se ud, når man undersøger ædelsten med et håndholdt spektroskop og enten en spektroskop-basis eller en hjemmelavet karton-/papir lyskilde. Følgende spektre er fotograferet ved hjælp af et digitalt kamera til hjemmebrug af god kvalitet holdt over okularet på et håndholdt diffraktionsgitter-spektroskop. De brede, men korte spektre, som man kan se neden for de håndholdte præsentationer er bog -illustrationer til sammenligningsbrug. Den gule apatits dobbelte linjer i den gule er meget kraftige og lette at se. Linjerne i det grønne område er mere tydelige end det øverste billede viser.

14 Enstatit har en meget kraftig tynd linje og et bredt bånd, som er diagnostisk. Et af de smukkeste spektre og et af de nemmeste at huske er rhodolit. Hvordan lys påvirker aflæsning af spektret Zirkon i lav-intensitetsbelysning

15 Zirkon i medium intensitetsbelysning Zirkon i høj-intensitetsbelysning Peridot kræver generelt en lavere lysintensitets-indstilling ses bedst med et prisme-spektroskop, som det ses ovenfor. Brug et perifert billede for at se jernlinjerne i den blå ende.

16 Naturlig blå safir sammenlignet med en syntetisk blå spindel (ofte solgt som en safir-efterligning) Naturlig blå safir viser en jern-linje. Det andet stof, titanium, absorberer ca. 415 NM i det blå. Syntetisk blå spindel har tre kraftige kobolt-linjer, som det ses i dette billede taget ved hjælp af et prismespektroskop. Sammenligning af to kobolt-farvede typer Med kobolt-behandlet topas er kobolten en overfladebehandling og giver ikke en markant spektroskop-reaktion, som det ses ovenfor i et prisme-spektroskop billede.

17 Syntetisk blå spindel har kobolt som et indre farvestof. Som et resultat heraf kan koboltspektret nemt ses som på dette billede, der også er taget ved hjælp af et prismespektroskop. Tre sten farvet af krom Bemærk det to krom jernbane linjer ved 660 NM i det tre rødstens-spektre ovenfor. Naturlig rubin viser linjer i det blå område. Disse linjer er mere klare ved aktuel observation. Tillige vil naturlig rubin ikke give et så komplet mørkt bånd i de midterste områder som syntetisk. På grund af det højere kronniveau, vil jernbanekromlinjerne i den røde ende længst væk være mere tydelig end en naturlig rubin. Plus det mørke bånd i de midterste områder er mørkere og mere udtalt med den syntetiske rubin. Naturlig rød spindel har en meget kraft linje mod slutningen af det røde område, et meget større mørkt område i de midterste områder af spektret.

18 Sammenligninger af variationer i samme gruppe Krysoberyl Alexandrit, en transparent form af krysoberyl, har 660 NM krom-linjer lige som rubin, spindel og smaragd. Elementer er beryllium og aluminium oxid. Elementet krom skaber både de røde og de grønne farver, der udsendes af denne ædelsten. Gul krysoberyl er beryllium og aluminium oxid farvet af jern-urenheder. Granat Almandit granat er lavet af jern og aluminium silikat. Rhodolit granat er magnesium og aluminium silikat med jern. Denne ædelsten er delvist en almanditgranat, så den har det samme spektrum som stenen ovenfor. Demantoid er en kalcium-jern granat farvet af krom. Turmalin Blå og grøn turmalin er en kompleks ædelsten, der primært består af aluminium, silicium og oxygen. Den pink variation af turmalin er farvet af mangan. Opsummering Der findes mange mærker og modeller af spektroskoper for både håndholdte og bordmodeller. Den håndholdte type fås næsten altid uden bølgelængde-skala. Bordmodeller har skalaer, som kan tilpasses lyset. Det anbefales man lærer spektroskopet at kende med en håndholdt model uden skala, fordi det er mest sandsynligt at bruge denne model uden for kontoret eller ædelstens-værkstedet.

19 Den bedste måde at blive fortrolig med spektroskoper på er at studere en række sten med kendte identiteter, som er blevet verificeret af en anerkendt kilde. Derefter er det et spørgsmål om træning, træning og mere træning med at spotte absorptionslinjer og mønstre. Ved at stræbe efter at kunne beherske et spektroskop og genkende de mest almindelige spektre vil man kunne høste store belønninger. Ofte er en identifikation af en ædelsten et spørgsmål om at tjekke en stens spektrum og derefter foretage en eller to tests for at eliminere mulige forkerte identifikationer SSOG Scandinavian School of Gemology (Gauguin Trading ApS) This information is intended for the sole use of registered students of the Scandinavian School of Gemology. It cannot be duplicated or distributed to anyone or anywhere without written permission from Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology 10: Dikroskopet Calcit-dikroskop Dikroskopet er et enkelt, men meget vigtigt gemmologiværktøj, som kan adskille de farver, der udsendes fra ædelsten. Idet det arbejder

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 6: Chelsea-filter Selv om man sjældent bliver undervist i at bruge det på mange gemmologi-skoler, så er Chelsea-filtret et af de mest handy værktøjer, som en

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 9: Polariskopet Polariskoper er instrumenter, der forarbejder polariseret lys. Så forskellige brancher som sukkerproduktion og luftfart anvender polariskoper,

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 12: Syntetisk smaragd Indledning Det er min forventning, med den viden du allerede har opnået, at du nu kan kigge på dette 20x billede til venstre af en syntetisk

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology 14: Fluorescens Gemmologer støder ofte på problemet med at afgøre, om en ædelsten er naturlig eller syntetisk, en efterligning eller en kopi. Et check af de fluorescerende

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 7: Dobbeltbrydning, Optisk egenskaber & Optiske indikatorer Et refraktometer Du husker fra lektionerne om optiske egenskaber, at lysstråler bremser, bøjer og

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 8: Refraktometeret Da brug af lys ikke er begrænset til gemmologi, anvendes der en form for refraktometer inden for mange typer af videnskab. Engang blev de

Læs mere

Spektroskopi af exoplaneter

Spektroskopi af exoplaneter Spektroskopi af exoplaneter Formål At opnå bedre forståelse for spektroskopi og spektroskopiens betydning for detektering af liv på exoplaneter. Selv at være i stand til at oversætte et billede af et absorptionsspektrum

Læs mere

Optisk gitter og emissionsspektret

Optisk gitter og emissionsspektret Optisk gitter og emissionsspektret Jan Scholtyßek 19.09.2008 Indhold 1 Indledning 1 2 Formål og fremgangsmåde 2 3 Teori 2 3.1 Afbøjning................................... 2 3.2 Emissionsspektret...............................

Læs mere

Undersøgelse af lyskilder

Undersøgelse af lyskilder Felix Nicolai Raben- Levetzau Fag: Fysik 2014-03- 21 1.d Lærer: Eva Spliid- Hansen Undersøgelse af lyskilder bølgelængde mellem 380 nm til ca. 740 nm (nm: nanometer = milliardnedel af en meter), samt at

Læs mere

Forsøg til "Fluorescerende Proteiner"

Forsøg til Fluorescerende Proteiner Forsøg til "Fluorescerende Proteiner" Kære Lærer Her er en række forsøg som kan bruges til at understøtte teorien fra hæftet "Fluorescerende Proteiner", så det bliver nemmere for eleverne at forstå nogle

Læs mere

Loddevejledning til samling af CanSat-shields

Loddevejledning til samling af CanSat-shields Loddevejledning til samling af CanSat-shields Vejledning til lodning af komponenter på CanSat-shield til Arduino Nedenstående vejledning illustrerer, hvordan komponenterne skal loddes på CanSat-shield'et

Læs mere

KOMMUNIKATION/ IT C. Titel: Grafisk design Navn: Mark B, Thomas L og Maria S Klasse: 1.4g Dato: 8/12 2006 Sidetal:

KOMMUNIKATION/ IT C. Titel: Grafisk design Navn: Mark B, Thomas L og Maria S Klasse: 1.4g Dato: 8/12 2006 Sidetal: Titel: Grafisk design Navn: Mark B, Thomas L og Maria S Klasse: 1.4g Dato: 8/12 2006 Sidetal: 1 Indholdsfortegnelse: Farvelære s. 2 - farvens fysik s. 2 Øjet s. 2 - farvesyn s. 3 - nethinden s. 3 - efterbilleder

Læs mere

I dagligdagen kender I alle røntgenstråler fra skadestuen eller tandlægen.

I dagligdagen kender I alle røntgenstråler fra skadestuen eller tandlægen. GAMMA Gammastråling minder om røntgenstråling men har kortere bølgelængde, der ligger i intervallet 10-11 m til 10-16 m. Gammastråling kender vi fra jorden, når der sker henfald af radioaktive stoffer

Læs mere

REFLEKTION eller GLANS standarder

REFLEKTION eller GLANS standarder Flensbjerg 8 Fax: + 3943 7768 DK-49 Holeby, Lolland Phone : + 3943 7767 export@dansksolenergi.dk VAT id.: DK288323 REFLEKTION eller GLANS standarder Der findes ikke en let måde, at matematisk beregne eller

Læs mere

Det skal du bruge. Lav selv: lysende julepynt. Materialer: Værktøj:

Det skal du bruge. Lav selv: lysende julepynt. Materialer: Værktøj: Lav selv: lysende julepynt Det skal du bruge Lav et juletræ af karton og få det til at lyse med en lysdiode, et batteri og lidt kobbertape. Følg denne trin-for-trin vejledning og lav lysende julepynt som

Læs mere

Velkommen til Harco Loor s lysdesign

Velkommen til Harco Loor s lysdesign H A R C O L O O R P E R S O N E N O G L A M P E N Harco Loor er to ting - dels personen Harco Loor - og dels virksomheden Harco Loor. Virksomheden ligger i Harlem (lidt uden for Amsterdam) i Holland. Alle

Læs mere

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge:

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge: Side 1 af 9 Materialer: Til én klasse skal du bruge: til hver elev: fire slags paprør, nr. 1-4 en linse et okular (sørg for at hver gruppe nogle forskellige okularer) en saks to runde stykker sort karton

Læs mere

Julehjerter med motiver

Julehjerter med motiver Julehjerter med motiver Torben Mogensen 18. december 2012 Resumé Jeg har i mange år moret mig med at lave julehjerter med motiver, og er blevet spurgt om, hvordan man gør. Så det vil jeg forsøge at forklare

Læs mere

Kan I blande farver på computeren?

Kan I blande farver på computeren? Kan I blande farver på computeren? Nøgleord: Materiale: Varighed: Farveblanding med lys (additiv farveblanding), Primær farver, Sekundærfarver, Optisk farveblanding Digital øvelse ½ lektion Det handler

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Kursus i introduktion til ure Lektion 3. Mekaniske Urværker Et urs værk er dets hjerte og sjæl. For mens urkassens design og indhold måske er det, som værdsættes på

Læs mere

Kan I blande farver med lys?

Kan I blande farver med lys? Kan I blande farver med lys? Nøgleord: Materiale: Varighed: Farveblanding med lys (additiv farveblanding), Primær farver, Sekundærfarver Fysisk øvelse - NB! kræver særlig forberedelse - 3 dioder (rød,

Læs mere

Introduktion. Arbejdsspørgsmål til film

Introduktion. Arbejdsspørgsmål til film OPGAVEHÆFTE Introduktion Dette opgavehæfte indeholder en række forslag til refleksionsøvelser og aktiviteter, der giver eleverne mulighed for at forholde sig til nogle af de temaer filmen berører. Hæftet

Læs mere

REFLEKTION eller GLANS standarder

REFLEKTION eller GLANS standarder Dansk Solenergi ApS Flensbjerg 8 Phone :+ 3536 7777 DK 49 Holeby, Lolland REFLEKTION eller GLANS standarder Der findes ikke en let måde, at matematisk beregne eller beskrive på fyldestgørende måde problematikken

Læs mere

Løsninger til udvalgte opgaver i opgavehæftet

Løsninger til udvalgte opgaver i opgavehæftet V3. Marstal solvarmeanlæg a) Den samlede effekt, som solfangeren tilføres er Solskinstiden omregnet til sekunder er Den tilførte energi er så: Kun af denne er nyttiggjort, så den nyttiggjorte energi udgør

Læs mere

Vejledning til DigiTeach digitalt mikroskop

Vejledning til DigiTeach digitalt mikroskop Vejledning til DigiTeach digitalt mikroskop 15.06.12 0768.15 AA Mikroskopets opbygning Objektiver Alle objektiverne er produceret i henhold til DINstandard. 40x og 60x objektiverne er med fjedrende front,

Læs mere

Kunstig solnedgang Forsøg nr.: Formål: Resume: Nøgleord: Beskrivelse:

Kunstig solnedgang Forsøg nr.: Formål: Resume: Nøgleord: Beskrivelse: Lysforsøg Kunstig solnedgang... 2 Mål tykkelsen af et hår... 5 Hvorfor blinker stjernerne?... 7 Polarisering af lys... 9 Beregning af lysets bølgelængde... 10 Side 1 af 10 Kunstig solnedgang Forsøg nr.:

Læs mere

Gruppemedlemmer gruppe 232: Forsøg udført d. 21/ Erik, Lasse, Rasmus Afleveret d.?/ LYSETS BRYDNING. Side 1 af 10

Gruppemedlemmer gruppe 232: Forsøg udført d. 21/ Erik, Lasse, Rasmus Afleveret d.?/ LYSETS BRYDNING. Side 1 af 10 LYSETS BRYDNING Side 1 af 10 FORMÅL Formålet med disse forsøg er at udlede lysets brydning i overgangen fra et materiale til et andet materiale. TEORI For at finde brydningsindekset og undersøge om ()

Læs mere

Forsøg til Lys. Fysik 10.a. Glamsdalens Idrætsefterskole

Forsøg til Lys. Fysik 10.a. Glamsdalens Idrætsefterskole Fysik 10.a Glamsdalens Idrætsefterskole Henrik Gabs 22-11-2013 1 1. Sammensætning af farver... 3 2. Beregning af Rødt laserlys's bølgelængde... 4 3. Beregning af Grønt laserlys's bølgelængde... 5 4. Måling

Læs mere

Elevforsøg i 10. klasse Lys Farver Optik

Elevforsøg i 10. klasse Lys Farver Optik Fysik-kemi Viborg Private Realskole 2016-17 Elevforsøg i 10. klasse Lys Farver Optik Lysets bølgeegenskaber. Lyskasse 1. Lys kan gå gennem hinanden. Materialer: Lyskasse Lav en opstilling og tegn. Brug

Læs mere

Kikkertoptik. Kikkertoptik. Kikkertteknologi. Optiske specifikationer. Kikkertegenskaber. At købe en kikkert. Rengøring af kikkerten

Kikkertoptik. Kikkertoptik. Kikkertteknologi. Optiske specifikationer. Kikkertegenskaber. At købe en kikkert. Rengøring af kikkerten Kikkertoptik Kikkertoptik Kikkertteknologi Optiske specifikationer Kikkertegenskaber At købe en kikkert Rengøring af kikkerten Kikkertoptik Generel beskrivelse: En kikkert er et optisk præcisionsinstrument,

Læs mere

MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING

MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING MODUL 1-2: ELEKTROMAGNETISK STRÅLING MODUL 1 - ELEKTROMAGNETISKE BØLGER I 1. modul skal I lære noget omkring elektromagnetisk stråling (EM- stråling). I skal lære noget om synligt lys, IR- stråling, UV-

Læs mere

VEJLEDNING LAV ET NAVNESKILT I INKSCAPE

VEJLEDNING LAV ET NAVNESKILT I INKSCAPE VEJLEDNING LAV ET NAVNESKILT I INKSCAPE For at lave et navneskilt i Inkscape skal du bruge Inkscape. Inkscape er et program til redigering af vektorgrafik, som er det man bruger til laserskæring. Åbn Inkscape.

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Bølgeegenskaber vha. simuleringsprogram... 2 Forsøg med lys gennem glas... 3 Lysets brydning i et tresidet prisme... 4 Forsøg med lysets farvespredning... 5 Forsøg med lys gennem linser... 6 Langsynet

Læs mere

Triangle Colorscale. Created for design CMYK GUIDE. Intuitiv, præcis og praktisk

Triangle Colorscale. Created for design CMYK GUIDE. Intuitiv, præcis og praktisk Created for design CMYK GUIDE Intuitiv, præcis og praktisk »Det er hurtigt at finde en farve i CMYK GUIDE. Og den farve du vælger, bliver præcis i tryk!« INTUITIV Hurtigt værktøj til designeren CMYK GUIDE

Læs mere

MODUL 3 OG 4: UDFORSKNING AF RUMMET

MODUL 3 OG 4: UDFORSKNING AF RUMMET MODUL 3 OG 4: UDFORSKNING AF RUMMET Hubble Space Telescope International Space Station MODUL 3 - ET SPEKTRALT FINGERAFTRYK EM-STRÅLINGS EGENSKABER Elektromagnetisk stråling kan betragtes som bølger og

Læs mere

Øje, lys og farver. Farvespredning

Øje, lys og farver. Farvespredning Side 1 af 2 Øje, lys og farver Farvespredning Formål: I skal opnå viden om, hvordan man med et spektroskop kan se, hvilke farver der er i forskellige lyskilders lys. Baggrundsviden: I et gitterspektroskop

Læs mere

Muterede Bygplanter Absorptionsspektrum

Muterede Bygplanter Absorptionsspektrum Muterede Bygplanter Absorptionsspektrum Når planter skal lave fotosyntese absorberer de lys fra solen. Sollys består af lys med forskellige bølgelængder. Når en plante bruger sollys til fotosyntese absorberer

Læs mere

Verniers spektrofotometer SPRT-VIS USB 650

Verniers spektrofotometer SPRT-VIS USB 650 Verniers spektrofotometer SPRT-VIS USB 650 Bølgelængdeinterval: 350 nm 1000 nm, nøjagtighed: < 1 nm. Brug Logger Pro s nyeste udgaver (3.6.0 eller 3.6.1). Hent evt. opdateringer fra Verniers hjemmeside

Læs mere

HVILKEN FARVE SKAL DU VÆLGE?

HVILKEN FARVE SKAL DU VÆLGE? HVILKEN FARVE SKAL DU VÆLGE? FASHION & SIKKERHED FASHION FARVER TIL DIN HUND VÆLG DEN RIGTIGE FARVE Fashion farverne - pink, lilla og turkis - udtrykker følelser og attitude. Brug dem når du vil give din

Læs mere

Begge bølgetyper er transport af energi.

Begge bølgetyper er transport af energi. I 1. modul skal I lære noget omkring elektromagnetisk stråling(em-stråling). Herunder synligt lys, IR-stråling, Uv-stråling, radiobølger samt gamma og røntgen stråling. I skal stifte bekendtskab med EM-strålings

Læs mere

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser Tak, fordi du har købt denne stråle detektor, læs venligst denne brugsanvisning omhyggeligt før installation. Forsøg aldrig at adskille eller reparere produktet.

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 1 Blænde ISO Lukkertid Eksponeringsværdi. og lidt om, hvordan de hænger sammen GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Blænde... 4 Blænde og dybdeskarphed...

Læs mere

Rapport på Kommunikation IT projekt

Rapport på Kommunikation IT projekt Rapport på Kommunikation IT projekt Dato: 06.05.2011 Skrevet af Martin Jensen Fag: Kommunikation IT Vejleder: Bartlomiej Rohard Warszawski Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Klasse 1.4 Studieretning: Matematik

Læs mere

Farvetyper. Om farver. Udskrivning. Brug af farve. Papirhåndtering. Vedligeholdelse. Fejlfinding. Administration. Stikordsregister

Farvetyper. Om farver. Udskrivning. Brug af farve. Papirhåndtering. Vedligeholdelse. Fejlfinding. Administration. Stikordsregister Printeren gør det muligt at kommunikere i farver. Farver tiltrækker opmærksomhed og forøger værdien af det udskrevne materiale eller de udskrevne oplysninger. r øger læsbarheden, og farveudskrifter læses

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto

Vejledning til Photofiltre nr. 108 Side 1. Lave visitkort i dankort størelse med eget foto Side 1 I denne vejledning vises hvordan man kan lave visitkort, på samme måde som der blev lavet bordkort. Vi vil her som baggrund bruge et af vores egne foto. Opsætningen foregår i LibreOffice Draw og

Læs mere

Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde

Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde Forsøg del 1: Beregning af lysets bølgelængde Formål Formålet med denne forsøgsrække er, at vise mange aspekter inden for emnet lys med udgangspunkt i begrænset materiale. Formålet med forsøget er at beregne

Læs mere

Teorien om High Dynamic Range Fotografering

Teorien om High Dynamic Range Fotografering Teorien om High Dynamic Range Fotografering Indhold High Dynamic Range - HDR 2 HDR sidder i øjet 3 Du ser kun en lille del ad gangen 4 HDR for det hele med, Princip 1 5 Ev-trin på histogrammet 6 Farver

Læs mere

Kvadrant - instrumentbeskrivelse og virkemåde

Kvadrant - instrumentbeskrivelse og virkemåde Kvadrant instrumentbeskrivelse og virkemåde Kvadrant - instrumentbeskrivelse og virkemåde Kvadranterne i instrumentpakken fra geomat.dk er kopier af et instrument lavet af Georg Hartman i 1547. Originalen

Læs mere

KEGLEBILLARD CARAMBOLE 5-KEGLER SNOOKER POOL

KEGLEBILLARD CARAMBOLE 5-KEGLER SNOOKER POOL DEN DANSKE BILLARD UNION MATERIALEREGLEMENT FOR KEGLEBILLARD CARAMBOLE 5-KEGLER SNOOKER POOL 2014-2015 DDBU SPORTSBILLARD INDHOLDSFORTEGNELSE PARAGRAF 1. PARAGRAF 2. PARAGRAF 3. PARAGRAF 4. PARAGRAF 5.

Læs mere

Lektion 7 - Fjernelse af farvestik

Lektion 7 - Fjernelse af farvestik Lektion 7 - En meget irriterende ting - især ved ældre indscannede billeder - er en forkert farve, der ligger som et slør hen over billedet eller dele af dette. På ældre billeder skyldes det, at farverne

Læs mere

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret.

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Af Lars L. Andersen Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Læs mere

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø gode resultater

Læs mere

Byg EN HULE LAMPE VARIGHED: LANGT FORLØB

Byg EN HULE LAMPE VARIGHED: LANGT FORLØB VARIGHED: LANGT FORLØB Byg EN HULE LAMPE Byg EN HULE LAMPE Til læreren Varighed: Langt forløb Tidsestimat: Syv dobbeltlektioner Dine elever i 5., 6. og 7. klasse kan i et langt forløb designe og bygge

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

ColorCube. ColorCube Brugervejledning

ColorCube. ColorCube Brugervejledning ColorCube ColorCube Brugervejledning WWW.COLORCUBE.DK ColorCube er designet, udviklet og ejet af T Technology ApS og beskyttet under EF design registrering nr. 002403360-0001 / RCD design nr. 002403360-0001.

Læs mere

Guide til stregkoder, der kan scannes hver gang

Guide til stregkoder, der kan scannes hver gang Guide til stregkoder, der kan scannes hver gang Denne guide handler om stregkodekvalitet og stregkodens placering på salgsenheden. Du bliver hjulpet til at forstå, hvilke parametre, der er vigtige at opfylde,

Læs mere

Positivlisten. Ra værdi Farve Vurdering >= 80 Grøn God ifølge EU QC 80 65 Orange Acceptabel < 65 Rød Ikke god

Positivlisten. Ra værdi Farve Vurdering >= 80 Grøn God ifølge EU QC 80 65 Orange Acceptabel < 65 Rød Ikke god Positivlisten Resultatet af projektet er en demonstrationsversion af LED positivlisten og der er udviklet en hjemmeside til listen, hvortil der er adgang fra www.lednet.dk. Det er i princippet en sortérbar

Læs mere

Word-5: Tabeller (2007)

Word-5: Tabeller (2007) Word-5: Tabeller (2007) Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da programmet blev

Læs mere

Eksperimentelle øvelser, øvelse nummer 3 : Røntgenstråling målt med Ge-detektor

Eksperimentelle øvelser, øvelse nummer 3 : Røntgenstråling målt med Ge-detektor Modtaget dato: (forbeholdt instruktor) Godkendt: Dato: Underskrift: Eksperimentelle øvelser, øvelse nummer 3 : Røntgenstråling målt med Ge-detektor Kristian Jerslev, Kristian Mads Egeris Nielsen, Mathias

Læs mere

Monteringsvejledning til Zoot scooteralarm

Monteringsvejledning til Zoot scooteralarm Monteringsvejledning til Zoot scooteralarm I denne vejledning vil vi gennemgå hvordan man installerer og afprøver Zootscooteralarmen med fjernstart. Monteringen er foregået på en PGO Black Magic. Du kan

Læs mere

Billund Bygger Musik: Lærervejledning

Billund Bygger Musik: Lærervejledning Billund Bygger Musik: Lærervejledning Science of Sound og Music Velkommen til Billund Builds Music! Vi er så glade og taknemmelige for, at så mange skoler og lærere i Billund er villige til at arbejde

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Bølgeegenskaber vha. simuleringsprogram... 2 Forsøg med lys gennem glas... 3 Lysets brydning i et tresidet prisme... 4 Forsøg med lysets farvespredning... 5 Forsøg med lys gennem linser... 6 Langsynet

Læs mere

Lys og belysning Buffeten

Lys og belysning Buffeten Studieområdet del 2 Design rapport om Lys og belysning Buffeten Udarbejdet af: HTX 3. Y Silkeborg tekniske Gymnasium Udarbejdet i tidsperioden: Uge *-* Udarbejdet med udgangspunkt i faget: Design Side

Læs mere

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame. Generelt indtryk Carl Zeiss Biometar 80mm f/2,8 er et objektiv med pentacon 6 fatning (eller Kiev 60 fatning). Dvs det er bygget til det såkaldte mellemformat, der bygger på en større sensor end Full Frame

Læs mere

PCR (Polymerase Chain Reaction): Opkopiering af DNA

PCR (Polymerase Chain Reaction): Opkopiering af DNA PCR (Polymerase Chain Reaction): Opkopiering af DNA PCR til at opkopiere bestemte DNA-sekvenser i en prøve er nu en af genteknologiens absolut vigtigste værktøjer. Peter Rugbjerg, Biotech Academy PCR (Polymerase

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LYSTEKNIK: Mikkel Stoklund Moltzen Euc-Nord Eventteknik - Visual

GRUNDLÆGGENDE LYSTEKNIK: Mikkel Stoklund Moltzen Euc-Nord Eventteknik - Visual GRUNDLÆGGENDE LYSTEKNIK: Mikkel Stoklund Moltzen Euc-Nord Eventteknik - Visual PROGRAM: 10.00-11.30: Velkomst/præsentation. Introduktion til lampetyper, grundlæggende farvelære og præsentation af mulighederne

Læs mere

Mars, den røde planet...

Mars, den røde planet... Mars, den røde planet... Introduktion Mars er kendt som den røde planet og Jorden kaldes ofte for den blå planet. 1 At dette er helt rimeligt, kan ses på billederne nedenfor... Figur 1 Den røde planet

Læs mere

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri. Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri. Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED Indholdsfortegnelse 2 Forord 3 Målformulering 4 Indhold i undervisningen Grundviden Grundviden om lys og

Læs mere

Guide til Condes. Indhold:

Guide til Condes. Indhold: Guide til Condes Udarbejdet af Kim Højmark i 2008 Revideret december 2012 / Nicolaj Nielsen Denne vejledning guider dig igennem de mest basale elementer af Condes, så du bliver i stand til at anvende Condes

Læs mere

1. Tallet viser, hvilken NXT-port der er forbundet til farvesensoren. Du kan ændre dette tal i konfigurationspanelet, hvis du har brug for det.

1. Tallet viser, hvilken NXT-port der er forbundet til farvesensoren. Du kan ændre dette tal i konfigurationspanelet, hvis du har brug for det. et har to tilstande: en til at registrere forskellige farver og en anden til at måle lysintensitet. Anvend begge tilstande med et forgrenings-ikon, vent-ikon eller løkke-ikon til generering af et sandt/falsk

Læs mere

Samlevejledning til byg-selv drone

Samlevejledning til byg-selv drone Disclaimer: Der kan forekomme fejl. Kontakt venligst Tobias Lundby (tolu@mmmi.sdu.dk) eller Kristian Terkildsen (khte@mmmi.sdu.dk), hvis du har spørgsmål hertil. Husk altid at tjekke droneregler.dk for

Læs mere

Clover 7 transportabelt forstørrelsesapparat

Clover 7 transportabelt forstørrelsesapparat Brugsvejledning til Clover 7 transportabelt forstørrelsesapparat Lys og lup ApS Erhvervsvej 30 2610 Rødovre Tlf. 43 451 451 www.lysoglup.dk lysoglup@lysoglup.dk Side 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3

Læs mere

Spektralanalyse. Jan Scholtyßek 09.11.2008. 1 Indledning 1. 2 Formål. 3 Forsøgsopbygning 2. 4 Teori 2. 5 Resultater 3. 6 Databehandling 3

Spektralanalyse. Jan Scholtyßek 09.11.2008. 1 Indledning 1. 2 Formål. 3 Forsøgsopbygning 2. 4 Teori 2. 5 Resultater 3. 6 Databehandling 3 Spektralanalyse Jan Scholtyßek 09..2008 Indhold Indledning 2 Formål 3 Forsøgsopbygning 2 4 Teori 2 5 Resultater 3 6 Databehandling 3 7 Konklusion 5 7. Fejlkilder.................................... 5 Indledning

Læs mere

Photoshopkursus - Billedbehandling

Photoshopkursus - Billedbehandling Photoshopkursus - Billedbehandling Software... 2 Skrivebord... 2 Reset skrivebord... 3 Nyt billede med lag... 4 Indlæs billede... 6 Redigeringsværktøjer... 7 Billedstørrelse... 7 Beskæring... 13 Retouchering...

Læs mere

Brug af Vegas Pro farve anvendelsesområder

Brug af Vegas Pro farve anvendelsesområder Brug af Vegas Pro farve anvendelsesområder Gary Rebholz Vegas Pro software med fire sofistikerede video anvendelsesområder, som du kan bruge til at analysere din video og få indblik i farvekorrektion filtrering,

Læs mere

Fig. 1. De elektromagnetiske svingningers anvendelse. Det synlige lys udgør kun en meget ringe del af svingningernes anvendelse.

Fig. 1. De elektromagnetiske svingningers anvendelse. Det synlige lys udgør kun en meget ringe del af svingningernes anvendelse. Lys og planter. Elektromagnetiske svingninger. Uden at beskrive teorien bag de elektromagnetiske svingninger kender vi alle til fænomenets udnyttelse i form af f.eks. radiobølger, radar, varme, lys, og

Læs mere

Jeg viser det med Photofiltre, men princippet er det samme i andre billedeprogrammer, der arbejder med lag.

Jeg viser det med Photofiltre, men princippet er det samme i andre billedeprogrammer, der arbejder med lag. Støjfjerner i lag Denne guide er skrevet i A4-format, så det er lettere at udskrive den. Materialet kommer til at indgå som en del af et nyt og større skriftligt materiale om HDR-fotografering og efterbehandling

Læs mere

Introduktion. Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos".

Introduktion. Hej og velkommen til Sådan tager du fantastiske landskabsfotos. Introduktion Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos". I denne guide vil jeg vise dig strategien for, hvordan du som begyndende fotograf tager et fantastisk foto af et landskab.

Læs mere

Hukommelsesspil. Introduktion. Scratch

Hukommelsesspil. Introduktion. Scratch Scratch 2 Hukommelsesspil All Code Clubs must be registered. By registering your club we can measure our impact, and we can continue to provide free resources that help children learn to code. You can

Læs mere

Forord. Ordforklaring. Kære kunde,

Forord. Ordforklaring. Kære kunde, Brugsanvisning Forord Kære kunde, Leica-navnet står over hele verden for førsteklasses kvalitet, finmekanisk præcision med en fremragende pålidelighed og lang holdbarhed. Vi ønsker dig stor fornøjelse

Læs mere

Generelt indtryk. Men både vægten og størrelsen til trods, er det et meget behageligt objektiv at betjene.

Generelt indtryk. Men både vægten og størrelsen til trods, er det et meget behageligt objektiv at betjene. Generelt indtryk Asahi Takumar 200mm, f/3,5 er et ældre og særdeles vægtigt objektiv, der har fundet vej til min lille samling af Asahi objektiver, der foruden 200mm eren pt. også tæller 35mm (f/3,5),

Læs mere

KEGLEBILLARD CARAMBOLE 5-KEGLE SNOOKER POOL

KEGLEBILLARD CARAMBOLE 5-KEGLE SNOOKER POOL DEN DANSKE BILLARD UNION MATERIALEREGLEMENT FOR KEGLEBILLARD CARAMBOLE 5-KEGLE SNOOKER POOL 2015-2016 DDBU SPORTSBILLARD INDHOLDSFORTEGNELSE PARAGRAF 1. PARAGRAF 2. PARAGRAF 3. PARAGRAF 4. PARAGRAF 5.

Læs mere

Interferens og gitterformlen

Interferens og gitterformlen Interferens og gitterformlen Vi skal studere fænomenet interferens og senere bruge denne viden til at sige noget om hvad der sker, når man sender monokromatisk lys, altså lys med én bestemt bølgelængde,

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

July 23, 2012. FysikA Kvantefysik.notebook

July 23, 2012. FysikA Kvantefysik.notebook Klassisk fysik I slutningen af 1800 tallet blev den klassiske fysik (mekanik og elektromagnetisme) betragtet som en model til udtømmende beskrivelse af den fysiske verden. Den klassiske fysik siges at

Læs mere

Sdr. Ringvej Vejen - Tlf Fax

Sdr. Ringvej Vejen - Tlf Fax Original brugsanvisning Varenr.: 9056424 Spækmåler RENCO LEAN-MEATER Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Spækmåler - Varenr. 9056424 Beskrivelse: Ultralydsspækmåler

Læs mere

FLERE TIMERS UNDERHOLDNING ANDRE AKTIVITETER

FLERE TIMERS UNDERHOLDNING ANDRE AKTIVITETER FLERE TIMERS UNDERHOLDNING ANDRE AKTIVITETER // Vil du gerne have at dit arrangement strækker sig over flere timer, giver vi her en række forslag til aktiviteter der kan laves før eller efter selve CRIMEbuster

Læs mere

Eksperimenter med farver for de ældste klasser.

Eksperimenter med farver for de ældste klasser. Eksperimenter med farver for de ældste klasser. v/ Geert Cederkvist ! "# $ Farver og farveopfattelse side 2 Indhold Farver... 3 Hvordan opfatter vi farver?... 4 Farvemixeren.... 6 Komplementærfarver...

Læs mere

www.nikkostirling.com

www.nikkostirling.com www.nikkostirling.com DK Låsering Objektiv Parallaksejustering Sigterør Hætte til stilleskrue Højdejustering Sidejustering Forstørrelsesjustering Belysning Okular Ring til hurtig fokusering 40 Tillykke

Læs mere

Ni Frankensteins kat fra bogen af Curtis Jobling :-)

Ni Frankensteins kat fra bogen af Curtis Jobling :-) Ni Frankensteins kat fra bogen af Curtis Jobling :-) I sommers fyldte en helt særlig lille pige 5 år, og jeg ville gerne give hende en hjemmelavet gave. Jeg spurgte hendes mor, om der var nogen særlige

Læs mere

Vejr Uro FORKORTELSER: MATERIALER: Sol Midte. Lille stråle (lav 3) Stor stråle (lav 3)

Vejr Uro FORKORTELSER: MATERIALER: Sol Midte. Lille stråle (lav 3) Stor stråle (lav 3) MATERIALER: Bomuldsgarn: Mayflower Cotton 8/4: Hvid (1402), lysegul (1404) støvet orange (1497). Mayflower Organic: lyseblå (16), lilla (10), søgrøn (23), lys gul (04), lyserød (12), mintgrøn (17) Hæklenål:

Læs mere

FRAVÆRSSTATISTIK MANUAL

FRAVÆRSSTATISTIK MANUAL FRAVÆRSSTATISTIK MANUAL INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION...2 KOM I GANG...4 Log ind...4 Menu og navigering...5 Søgning... 7 Datavælger...11 UNDERVISERSTATISTIK...14 Hold du har undervist...15 Fag du har

Læs mere

Vejledning i at tegne boksplot i Excel 2007

Vejledning i at tegne boksplot i Excel 2007 Vejledning i at tegne boksplot i Excel 2007 Indhold Tegning af boksplot. Man kan ikke tegne flere boksplot på samme figur i Excel 2007, men man kan sammenligne to boksplot ved at tegne dem hver for sig

Læs mere

Rapport Grafisk design Af Benjamin, Steffen, Jacob A og Nicklas

Rapport Grafisk design Af Benjamin, Steffen, Jacob A og Nicklas Rapport Grafisk design Af Benjamin, Steffen, Jacob A og Nicklas Indholdsfortegnelse Typografi... 2 Opsætning... 2 Komposition og layout... 3 Harmoni i komposition... 3 Dynamik i et billede:... 4 Placering...

Læs mere

Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet

Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet En af de mest opsigtsvækkende opdagelser inden for astronomien er, at Universet udvider sig. Det var den

Læs mere

Beskæring af et billede med Vegas Pro

Beskæring af et billede med Vegas Pro Beskæring af et billede med Vegas Pro Gary Rebholz Event Pan / Crop værktøj, som du finder på alle video begivenhed i dit projekt giver dig masser af power til at justere udseendet af din video. Du har

Læs mere