SSOG Scandinavian School of Gemology

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SSOG Scandinavian School of Gemology"

Transkript

1 SSOG Scandinavian School of Gemology Kursus i introduktion til ure Lektion 3. Mekaniske Urværker Et urs værk er dets hjerte og sjæl. For mens urkassens design og indhold måske er det, som værdsættes på overfladen, så er det selve værkets kvalitet og stil, der gør, at et ur af god kvalitet er kvalificeret som et ur af god kvalitet. Og lige som man kan bedømme et urs kvalitet baseret på designet og håndværksmæssige udførelse af det ydre, så kan man ligeledes bedømme kvaliteten af et ur baseret på værkets design og håndværksmæssige udførelse. Vi vil starte med lommeure, for de har eksisteret længere end armbåndsuret. De tidligste lommeure blev trukket op ved hjælp af en nøgle, som du kan se til højre. Vi skal tale om selve urværkerne om lidt. Men man bør være opmærksom på, at der stadigvæk findes lommeure, der trækkes op med nøgle, på markedet, og at de er ret sjældne, ret gamle og generelt ret dyre, hvis det virker. De fungerer ganske enkelt ved hjælp af en nøgle, der trækker drivfjederen op, lige som når man trækker et ur op. Men hvad trækker nøglen op? I et mere moderne lommeur har man måske det, der er kendt som en springkapsel, der er en kasse, der dækker både for- og bagside på uret. Og på bagsiden kan der være et yderligere dæksel, som du kan se til vnedenfor, der gør det muligt at indgravere bagsiden og fungere som en ekstra beskyttelse af urværket.

2 Du vil også bemærke, at dette lommeur har en lang oval ring med en gevindagtig knop indeni. Dette er urets krone. Den drejer man for at trække denne type ure op. Bemærk det komplicerede værk inden i uret. Lad os kigge nærmere på det. Når vi kigger lidt tættere på, kan vi begynde at se de fine detaljer i uret. Man kan se hjul og levers, fjedre og plader, som tilsammen gør det til et meget kompliceret udseende værk. Ved nærmere eftersyn kan vi begynde at se den røde tråd i værket, og indser hvor indviklet værket er. Det, som vi ser, er en fint tunet maskine, der er skabt til ét formål, at markere tidens gang på en måde, som giver ejeren mulighed for at afgøre, hvornår det er tid til at få udført dagens forskellige projekter. Om det er tid til at gå på arbejde eller tage hjem. Tid til frokost eller indse, at børnene skal hentes i SFO. Hele formålet med dette vidunderligt designede værk er at lade ejeren komme igennem sin dag, til tiden. Men i realiteten er ure mere end blot tidsmålere. Ure er blevet til mange ting for de forskellige. De er samlerobjekter for nogle. De er pensionsgaver for andre. Bryllupsgaver, jubilæumsgaver, eksamensgaver, listen fortsætter og fortsætter. For mens ure tjener det ene formål at markere tidens gang, så tjener de også et højere formål som symboler for anerkendelse, kærlighed og pynt. Hvordan opnåede uret denne status? De visuelle krav til et ur om at vise den aktuelle tid er faktisk ret grundlæggende. Og de mekaniske krav er, om end de er komplekse, at de kan masseproduceres og samles billigt. Hvad er det, der giver et ur denne iboende værdi, som gør det til noget mere end blot en tidsmåler? Svaret er, håndværket. Stilen. Designet. Alt det, der indgår i at fremstille et ur af god kvalitet, er blevet en værdsat ting at eje. Når alt kommer til alt, så er diamanter slet ikke sjældne i rå tilstand. Det, som giver diamanter deres virkelige værdi, er den gode diamantslibers arbejde.

3 Det samme gælder for et ur. Det, der giver et ur dets værdi, er det arbejde, der udføres af den gode urmager. Lad os kigge nærmere. Kig godt på værket i dette ur til nedenfor. Bemærk, at selv overfladen på metallet er drejet så fint, at det har fået en spejlblankt udseende. Det var dengang, da hvert enkelt ur blev håndlavet af en enkelt urmager. Og mens der stadig findes nogle få urvirksomheder, der stadig samler hvert ur i hånden, er det i skrivende stund kun Jaeger le Coultre, som stadig fremstiller alle deres egne urdele og samler dem i hånden. Men det fratager ikke kvaliteten fra de andre berømte navne inden for ure. Navne som Rolex, Patek Philippe, m.fl. Disse navne har alle stor respekt og værdi baseret på kvaliteten af det håndværk, der lægges i hvert eneste ur. Hvilket også er derfor, at man ikke ser deres ure overalt i smykkebranchen. For det tager tid at fremstille ure af denne finhed og værdi. Og en del af mystikken bag uret er den tid og omhu, der lægges i at fremstille det enkelte ur. Så når nogen spørger dig, hvorfor et Rolex-ur er så dyrt, så kan du fortælle, at det er, fordi du betaler for den kvalitet og det håndværk, der lægges i hvert eneste ur, som Rolex fremstiller. Og den kvalitet og det håndværk er lig med en større værdi og en højere pris, som resultat heraf. Lad os begynde vores studie om mekaniske ure og se, hvor specielle disse ure er.

4 Hvis du læste Betegnelser og Definitioner i Lektion 2, kender du allerede navnene på delene på uret til venstre. Dette er et traditionelt Omega-ur fra ca Bemærk, at det er ret enkelt i sit design med en time- og minutviser, men ikke nogen sekundviser. Det har et analogt display, med tal ved 3, 6, 9 og 12. Det har en læderrem med horn, der går ud fra kassen. Når man vender uret om, kan vi fjerne bagsiden og se urets værk. Der er en masse vigtig information, som det vil give os, når vi ser nærmere efter. l brug for vores formål vender vi tilbage til urproducenten Elgin. Bemærk at Elgin-navnet er indgraveret i urværket. Bemærk også, at der er anført vigtig information i urværket. Specielt antallet af juveler i urværket (21), antal tilpasninger og serienummeret, som pilen peger på.

5 Dette serienummer er urets individuelle nummer. Det er dette nummer, som skal registreres af en vurderingsmand i tilfælde af tyveri eller fundne genstande. Serienummeret vil næsten altid kunne findes på urværket. Men man skal være omhyggelig, når man åbner bagsiden af uret og sikre sig, at man ikke ødelægger en eventuelt vandtæthed og ikke beskadiger pakningerne. For flere ure, så som Seiko, Citizen og Bulova, er det ikke noget problem at åbne bagsiden, da de er fremstillet, så de kan åbnes af en guldsmed, når der skal skiftes batteri. Så at åbne disse ure for at finde serienummeret er ikke noget problem. Men med nogle dyrere ure bør man ikke forsøge at åbne uret for at se serienummeret. For sådanne ure bør serienummeret være anfør på garantikortet (hvilket gælder for alle ures serienumre). Undtagelsen herfor er Rolex-uret, som har serienummeret indgraveret på kassen mellem hornene. Dette kræver, at remmen fjernes, så man kan se serienummeret, men det gør det betydeligt nemmere for vurderingsmanden at verificere urets serienummer uden at skulle åbne en af de østerskasser, hvor kræves en certificeret Rolexreparatør for at lukke den igen. Der er meget information at hente også på indersiden af kassen. Her kan du en pil, der peger på kassens nummer. Dette nummer bør man ikke anvende som identifikation af uret, da mange urvirksomheder bruger kassens nummer som et typenummer for uret. Og mange ure af denne type kan meget vel have samme kassenummer. Bemærk også, at urfirmaets navn, Elgin, står på kassens inderside, og ordene: Guaranteed 20 years 20 års garanti. Dette betyder, at man har en guldbelagt urkasse og ikke massivt guld. Urkasser er ofte lavet med guldbelægning og vil have en garanti på et vist antal år baseret på tykkelsen af guld på kassen. Nogle gange er disse urkassers ganske enkelt kendetegnet ved det antal års garanti, som de giver. Som f.eks.: 20 års urkasse eller 25 års urkasse. Men når man ser denne type mærke, så har man en guldbelagt urkasse. Urkasser af massivt guld vil være mærket med guldkaraten. Og til sidst findes der en information mere, som vi finder på indersiden af et ur,hvem der arbejdede på uret og nogle gange hvornår. Når en urmager arbejder på et ur, vil han eller hun ridse sin egen information i urkassen. Dette kan sjældent tydes af andre end urmageren, men kan fortælle urmageren, at (1) de har arbejdet med uret, og (2) hvornår arbejdet blev udført. Dette gør, at de kan slå op i deres registre og se, hvilket arbejde blev udfør og hvornår, i tilfælde af at der måtte være spørgsmål i fremtiden omkring det af dem udførte arbejde.

6 Disse mærker kan også fortælle dig, om uret har været til service regelmæssigt og kan hjælpe med at identificere et stjålet ur og få det returneret til dets rette ejer. Dette skyldes, at de fleste urmageres navne er kendte i et område, og ved at tage uret til urmageren kan han eller hun slå op i sit register og se, hvem der ejede uret, da han/hun arbejdede på det sidst. Som du kan se, er der mange oplysninger inden i et ur. Lige fra serienummer til hvem der sidst arbejdede på uret. Men lige nu, så går vi videre til selve urværket for at lære mere om den indre funktin af et mekanisk urværk. Nu går vi lidt dybere ind i selve urværket. Her kan vi se en masse hjul og gear, der drejer rundt for at få uret til gå. Men hvor kommer energien fra til at drive en almindeligt mekanisk ur? Et mekanisk ur arbejder ved at anvende kinetisk energi gemt i hovedfjederen. Dette er energi, der overføres til fjederen, når den trækkes op. I ældre ure blev dette gjort manuelt, når man skruede på urets krone, der drejede akslen og trak hovedfjedren op. Denne fjeder gemte så energien og udløste den med en konstant hastighed i nogle ryk frem og tilbage i urværket. Dette skabte denne tik-tak -lyd i et ur, når disse ryk gik frem og tilbage. Men det var et problem for nogle mennesker at huske på altid at trække uret op, så der blev opfundet en ny type urværk, også kendt som automatiske urværker eller selvoptrækkende værker.

7 Det automatisk ur har en halvmåne-formet urskive inden i, der roterer rundt om balanceakslen, når uret anvendes. Denne rotation fungerer som optrækning af hovedfjedren i uret, og holder derfor uret trukket op, så længe man bærer det. Hvis uret ikke bæres i nogle dage, så går det i stå og skal så enten trækkes op med kronen, eller man skal bevæge det meget for at aktivere optrækningsmekanismen. Men med al den bevægelse inden i et ur, hvorfor går de så ikke hurtigt i stå? Det er der to årsager til. Den første årsag er olie. Et ur skal smøres lige som en bils motor. Og fra tid til anden skal denne olie tørres af urværket, og der skal smøres med olie for at få værket til at bevæge sig med så lidt modstand som muligt. Men der er mere friktion i et ur, end olie kan løse. Det er her, at den anden del af svaret kommer på banenjuveler. Ure har nogle drejepunkter, som delene drejer rundt om. Og det er ved disse drejepunkter, at der er den største slitage i et ur. Så meget faktisk, at hvis man kun smører delene, vil det være en kortvarig løsning. For når metaldelene skurer mod hinanden, slides delene op meget hurtigt. friktionen af dele, der skurer mod hinanden. Der findes ure, som kun anvender metaldrejepunkter. Disse ure kaldes pin lever ure, og sådan blev mange af de tidlige TIMEX-urværker designet. Dette muliggjorde, at man kunne producere billige urværker, da det ikke krævede juveler, men gjorde, at urene havde en kort levetid på ca. 1 år, på grund af den ekstreme slitage fra For at løse dette problem udviklede man det juvelbelagte urværk. Man placerede juveler på nogle friktionseller rotationspunkter, der gjorde, at delene fortsat kunne fungere, men på grund af juvelens hårdhed var det så meget bedre end metal og det tog meget længere tids friktion at gøre nogen skade på urværket.

8 Det bedste juvel-ure anvender rubiner. Og da syntetiske rubiner blev udviklet i de sene 1890-ere, gjorde dette det muligt, at selv tidlige ure havde rubiner på friktionspunkterne, hvilket gjorde, at urene holdt meget længere og ikke behøvede så meget reparation. Det vigtige punkt omkring juvel-ure er hvor mange juveler skal man bruge. Der er nogle ure med 9 juveler, 15 juveler, ja selv 21 juveler i urværket. Figuren ovenfor fra Smithsonian viser et fuldt ud juvelbelagt urværk, hvilket normalt kræver 17 juveler. Dette betyder, at alle de større friktionspunkter har juveler mellem de roterende aksler og slitagepunkterne. Mere end 17 eller 21 juveler betyder, at uret er endnu bedre beskyttet, men et urværk med 17 juveler anses for at være et komplet juvel-urværk. Nå, hvad så med urværker med 9 eller 15 juveler? Disse urværker er også beskyttet, men ikke fuldt ud. Og som et resultat af færre juveler i værket, så er disse ure ikke lige så dyre som dem med fuldt belagte værker. Du kan se juvel-/friktionspunkterne ved de røde prikker.

9 Men nogle virksomheder tog juvelbeskyttelse et skridt videre ved at udvikle Incabloc-urværket. Som det ses til venstre har dette urværk ikke blot en juvel på friktionspunktet, men en anden under metalakslen. Og herunder er der monteret en fjeder, der er placeret for at absorbere ethvert stød eller slag på urværket. Disse urværker er kendt for at være meget holdbare, da de kan tåle meget mere slid uden at beskadige urværket. Denne egenskab var specielt vigtig for balanceakslen, som er den primære aksel, der går hele vejen igennem midten af uret, og som resten af værket drives rundt om. Ved at beskytte balanceakslen mod stød, opstod konceptet stødfaste ure. Dette var det overordnede billede af det mekaniske ur. Du kan finde meget mere information inden i urkassen og urværket. Det måske vigtigste aspekt på det nuværende marked er at vide, at men kvartsure har overtaget markedet med hensyn til nøjagtighed og priser, så vil de fine mekaniske ure fortsat være en vigtig del af markedet. For disse ure er fortsættelsen af mange års traditioner, der ikke kun giver dem en nostalgisk værdi, men også en meget reel værdi for så vidt angår kundernes påskønnelse. Lad os gå videre til kvartsuret i næste lektion og se hvilke ændringer, der er i vente inden for fremstilling af ure 2015 SSOG Scandinavian School of Gemology (Gauguin Trading ApS) This information is intended for the sole use of registered students of the Scandinavian School of Gemology. It cannot be duplicated or distributed to anyone or anywhere without written permission from Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology 14: Fluorescens Gemmologer støder ofte på problemet med at afgøre, om en ædelsten er naturlig eller syntetisk, en efterligning eller en kopi. Et check af de fluorescerende

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 12: Syntetisk smaragd Indledning Det er min forventning, med den viden du allerede har opnået, at du nu kan kigge på dette 20x billede til venstre af en syntetisk

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 9: Polariskopet Polariskoper er instrumenter, der forarbejder polariseret lys. Så forskellige brancher som sukkerproduktion og luftfart anvender polariskoper,

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 7: Dobbeltbrydning, Optisk egenskaber & Optiske indikatorer Et refraktometer Du husker fra lektionerne om optiske egenskaber, at lysstråler bremser, bøjer og

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology 10: Dikroskopet Calcit-dikroskop Dikroskopet er et enkelt, men meget vigtigt gemmologiværktøj, som kan adskille de farver, der udsendes fra ædelsten. Idet det arbejder

Læs mere

Quarzwerk Quartz movement

Quarzwerk Quartz movement Quarzwerk Quartz movement J644.83, J644.92 J645.30, J645.31 JUNGHANS DIE DEUTSCHE UHR DA N S K 64 65 JUNGHANS THE GERMAN WATCH Hjerteligt tillykke med erhvervelsen af Deres nye ur fra Junghans. Det, der

Læs mere

Automatisk ur. Brugsanvisning og garanti. Tchibo GmbH D Hamburg 93079AB6X6VII

Automatisk ur. Brugsanvisning og garanti. Tchibo GmbH D Hamburg 93079AB6X6VII Automatisk ur da Brugsanvisning og garanti Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 93079AB6X6VII 2017-06 Kære kunde! Et automatisk ur er et mekanisk armbåndsur, der trækkes automatisk op, når du går med det. Dine

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 8: Refraktometeret Da brug af lys ikke er begrænset til gemmologi, anvendes der en form for refraktometer inden for mange typer af videnskab. Engang blev de

Læs mere

Restaurering af et Lygteur

Restaurering af et Lygteur Restaurering af et Lygteur Marts 2011 Dette smukke Lygteur er ganske specielt... (Engelsk: " Bracket clock " ) Man bemærker straks den smukt dekorerede urkasse, med små blomster i en opal lignende stenart.

Læs mere

Restaurering af et Skibschronometer

Restaurering af et Skibschronometer Restaurering af et Skibschronometer Kære kunde! Jeg har taget et par billeder af dit dejlige ur, for at vise hvilken restaurering uret har gennemgået... Straks bemærker man at urets "gyroophængte" messingkasse

Læs mere

Automatisk ur. Brugsanvisning og garanti. Tchibo GmbH D Hamburg 83372HB55XV

Automatisk ur. Brugsanvisning og garanti. Tchibo GmbH D Hamburg 83372HB55XV Automatisk ur da Brugsanvisning og garanti Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 83372HB55XV 2015-05 Kære kunde! Et automatisk ur er et mekanisk armbåndsur, som trækkes automatisk op, når det bæres. Dine armbevægelser

Læs mere

Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse!

Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse! Hej Hans!!! Da jeg modtog dit ur var det i en sørgelig forfatning det trængte til en istandsættelse! Da jeg modtog plastkassen med lodder, ur, nøgle og pendul så jeg at skiven ikke havde det godt! Malingen

Læs mere

Automatisk armbåndsur

Automatisk armbåndsur 60 55 55 60 05 05 Automatisk armbåndsur 45 45 50 50 40 40 10 10 20 20 15 15 35 35 30 30 25 25 da Brugsanvisning og garanti Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 93075AB3X3VII 2017-05 Kære kunde! Et automatisk ur

Læs mere

Automatisk ur. Brugsanvisning og garanti. Tchibo GmbH D Hamburg 93541AB6X6VII

Automatisk ur. Brugsanvisning og garanti. Tchibo GmbH D Hamburg 93541AB6X6VII Automatisk ur da Brugsanvisning og garanti Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 93541AB6X6VII 2017-06 Kære kunde! Dette automatiske ur er fremstillet med kendte metoder fra urmagerhåndværket. Det er et mekanisk

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 6: Chelsea-filter Selv om man sjældent bliver undervist i at bruge det på mange gemmologi-skoler, så er Chelsea-filtret et af de mest handy værktøjer, som en

Læs mere

I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. F A B G E H C I D Tillykke med dit nummererede eksemplar af Le Mans uret årgang 2006. Dansk Dit ur er ét eksklusivt nummer ud af de kun 777 ure, som den 7-dobbelte Le

Læs mere

VIGTIGSTE EGENSKABER BRUGSANVISNING

VIGTIGSTE EGENSKABER BRUGSANVISNING BRUGSANVISNING CONQUEST V.H.P. Mærket med det bevingede timeglas har mange års erfaring med quartz-ure og præsenterer nu sin nye Conquest V.H.P., som er udstyret med et eksklusivt og banebrydende urværk.

Læs mere

Kronograf. da Brugsanvisning og garanti. Tchibo GmbH D Hamburg 88069FV05X07VI SEC MIN

Kronograf. da Brugsanvisning og garanti. Tchibo GmbH D Hamburg 88069FV05X07VI SEC MIN Kronograf 5 da Brugsanvisning og garanti Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 88069FVX07VI 16-07 Kære kunde! Din nye kronograf har mange funktioner og gør indtryk med sit markante design. Og det bedste af det hele:

Læs mere

Eco-Drive Chronograph

Eco-Drive Chronograph Eco-Drive Chronograph Urets karakteristik Kaliber E860 Dette ur er forsynet med solceller, der leverer den nødvendige energi til at drive urværk og alarmlyde ved at omdanne lysenergien til elektrisk energi.

Læs mere

Brugsanvisning Chronograph serie 300, 600 Diver, 650, Ocean Master

Brugsanvisning Chronograph serie 300, 600 Diver, 650, Ocean Master Brugsanvisning Chronograph serie 300, 600 Diver, 650, Ocean Master CHRONOGRAPH 1/10-sek. DANSK Vi takker for den tillid du har vist os ved at vælge et ur af mærket SECTOR. For at sikre at du får mest og

Læs mere

24-timer synkroniseret. med timeviser

24-timer synkroniseret. med timeviser Kaliber No.A510 Tak for købet af dette CITIZEN QUARTZ-ur. Læs denne brugsanvisning omhyggeligt for at blive fortrolig med urets funktioner. Kontroller venligst at der er udleveret et CITIZEN internationalt

Læs mere

BRUGSANVISNING CAL J250

BRUGSANVISNING CAL J250 BRUGSANVISNING CAL J250 Automatisk vanddybde måling Vandsensoren registrerer vand kontakt og starter måling af vanddybde automatisk. Maksimal vanddybde indikation Du kan se den maksimal vanddybde for sidste

Læs mere

MEKANISK OVERLASTSIKRING SM4067 SM4068

MEKANISK OVERLASTSIKRING SM4067 SM4068 MEKANISK OVERLASTSIKRING SM4067 SM4068 BRUGERMANUAL 1 VIGTIG INFORMATION DENNE VEJLEDNING ER UDELUKKENDE RETTET MOD KVALIFICEREDE INSTALLATØRER. DISSE OPLYSNINGER MÅ IKKE UDLEVERES TIL SLUTBRUGERE. LÆS

Læs mere

Kronograf. Brugsanvisning og garanti. Tchibo GmbH D Hamburg 93078AB5X6VII

Kronograf. Brugsanvisning og garanti. Tchibo GmbH D Hamburg 93078AB5X6VII Kronograf da Brugsanvisning og garanti Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 93078AB5X6VII 2017-05 Kære kunde! Din nye kronograf har mange funktioner og gør indtryk med sit markante design. Du ønskes god fornøjelse

Læs mere

At rense og skifte fjeder i et Jaeger LeCoulre, Atmos

At rense og skifte fjeder i et Jaeger LeCoulre, Atmos At rense og skifte fjeder i et Jaeger LeCoulre, Atmos Skrevet af Urmager Michael N. Petersen, 2007. De fleste kender et Jaeger LeCoulre, Atmos, men kun de færreste har prøvet at rense og efterse et sådant

Læs mere

Brugsanvisning. BU0010- Cal 8730

Brugsanvisning. BU0010- Cal 8730 Brugsanvisning BU0010- Cal 8730 Start med at oplade dit nye ur ved at give det sollys. Vi anbefaler at uret får 4-5 timers opladning på en solskinsdag hver måned. Uret skal oplades for at virke korrekt,

Læs mere

Service prisliste 2017

Service prisliste 2017 Service prisliste 2017 Indledning: Denne prisliste indeholder information om de individuelle servicetyper, samt de af os anbefalede vejledende servicepriser på ure indsendt til Swatch Group Danmark. Strukturen

Læs mere

Instruktions- og betjeningsmanual. SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-30, CEL-30-M, CEL-35, CEL-40 & CEL-45

Instruktions- og betjeningsmanual. SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-30, CEL-30-M, CEL-35, CEL-40 & CEL-45 Instruktions- og betjeningsmanual SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-0, CEL-0-M, CEL-5, CEL-40 & CEL-45 Indholdsfortegnelse. Håndtering & transport Side. Montering / samling Side. Opstilling

Læs mere

Det isokrone. echappement

Det isokrone. echappement Det isokrone echappement Michael N. Petersen 2012 Side 2 af 87 Side 3 af 87 Indhold DET ISOKRONE ECHAPPEMENT... 5 Balancekransen og spiralen... 8 Temperatur kompenserende Bi-metals balancer... 10 Om hævevinklen...

Læs mere

Model No.BL5XXX/Kaliber No.E81X

Model No.BL5XXX/Kaliber No.E81X Model No.BL5XXX/Kaliber No.E81X Tak for købet af dette CITIZEN QUARTZ-ur. Læs denne brugsanvisning omhyggeligt for at blive fortrolig med urets funktioner. Kontroller venligst at der er udleveret et CITIZEN

Læs mere

BRUGSANVISNING CALIBER U700 JW0071

BRUGSANVISNING CALIBER U700 JW0071 BRUGSANVISNING CALIBER U700 JW0071 Indstilling af banelængde. 1. Tryk på knap M for at skifte til RAC (race) 2. Træk kronen ud i position 1 3. Tryk på knap A for at få vist YES tryk og hold knap M inde

Læs mere

Uret var dårligt samlet med nymoderne skruer det går sandelig ikke!

Uret var dårligt samlet med nymoderne skruer det går sandelig ikke! Til Lars Sørensen. Her er lidt billeder af hvordan jeg har restaureret dit ur. Uret var som forventet i dårlig stand sådan er det altid når man har fat i antikviteter Som bekendt er uret fremstillet i

Læs mere

El-ladcykel, Cargo9000 JL-48

El-ladcykel, Cargo9000 JL-48 Samlevejledning El-ladcykel, Cargo9000 JL-48 Arbejdstid: Cirka 2,5 time 1 Før du begynder at samle Tillykke med købet af din nye ladcykel! Din nye ladcykel er et fremragende stykke personlig transportudstyr,

Læs mere

Model No.AS0XXX/Cal.No.A413

Model No.AS0XXX/Cal.No.A413 Urets karakteristik Model No.AS0XXX/Cal.No.A413 Afhængig af modellen kan designet være forskelligt. Dette er et lysdrevet analogur, som er forsynet med solceller, der leverer den nødvendige energi til

Læs mere

Samlevejledning Road Bike

Samlevejledning Road Bike Samlevejledning I. Udpakning af kassen 4 II. Klargøring af forhjul 4 III. Montering af forhjulet 5 IV. Fastsættelse af forhjulet i forgaflen 7 V. Justering af styret 7 VI. Tilpasning af sadlen 8 VII. Montering

Læs mere

Brugsanvisning 700 Yacht Timer

Brugsanvisning 700 Yacht Timer Brugsanvisning 700 Yacht Timer 700 YACHT TIMER DANSK Vi takker for den tillid du har vist os ved at vælge et ur af mærket SECTOR. For at sikre at du får mest og længst mulig gavn af det, anbefaler vi dig

Læs mere

GYRO. Den perfekte løsning til finish-slibning, mellemslibning og afgratning. Til træ, metal og kunststof. Oscillerende slibeteknik

GYRO. Den perfekte løsning til finish-slibning, mellemslibning og afgratning. Til træ, metal og kunststof. Oscillerende slibeteknik R GYRO Den perfekte løsning til finish-slibning, mellemslibning og afgratning Oscillerende slibeteknik Til træ, metal og kunststof - et stærkt og effektivt maskinkoncept..! Et karakteristisk kendetegn

Læs mere

Quarzwerk mit Chronoscope Quartz movement with Chronoscope J645.82 J645.83 JUNGHANS DIE DEUTSCHE UHR

Quarzwerk mit Chronoscope Quartz movement with Chronoscope J645.82 J645.83 JUNGHANS DIE DEUTSCHE UHR Quarzwerk mit Chronoscope Quartz movement with Chronoscope J645.82 J645.83 JUNGHANS DIE DEUTSCHE UHR JUNGHANS THE GERMAN WATCH D A N S K Hjerteligt tillykke med erhvervelsen af Deres nye ur fra Junghans.

Læs mere

Brugsanvisning E310 ref.bt000

Brugsanvisning E310 ref.bt000 Brugsanvisning E310 ref.bt000 Når akkumulatoren er ved at løbe tør for strøm, begynder sekundviseren at springe med intervaller på 2 sekunder. Det betyder at uret ikke er blevet opladet tilstrækkeligt.

Læs mere

Samlevejledning Touring / City / Hybridcykel

Samlevejledning Touring / City / Hybridcykel Touring / City / Hybridcykel Samlevejledning I. Udpakning af kassen 4 II. Klargøring af forhjul 4 III. Montering af forhjulet 5 IV. Fastsættelse af forhjulet i forgaflen 9 V. Justering af styret 10 VI.

Læs mere

W a t c h m a t t e r s. c o m

W a t c h m a t t e r s. c o m I N T R O Watch-matters.com er en onlinebaseret tjeneste, som via en database logger alle aktiviteter på armbåndsure. Urene identificeres ud fra brand, model og serienummer. Formålet med denne database

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 12: Spektroskopet Spektroskoper er instrumenter, som kan hjælpe videnskabsmænd især astronomer, fysikere, kemikere og jordforskere at anvende lys og energi

Læs mere

2. Skoleperiode Læringsaktivitet Byg dit eget stueur

2. Skoleperiode Læringsaktivitet Byg dit eget stueur 2. Skoleperiode Læringsaktivitet Byg dit eget stueur Vejledning i arbejdsgange og Step by Step ved lærerstyret undervisning Se store billeder i farver på: G: urmagerskolen/h2/mekaniske storure/byg dit

Læs mere

P A R T N E R I S A M A R B E J D E M E D D A N S K E G U L D S M E D E O G U R M A G E R E. W a t c h m a t t e r s APS

P A R T N E R I S A M A R B E J D E M E D D A N S K E G U L D S M E D E O G U R M A G E R E. W a t c h m a t t e r s APS P A R T N E R I S A M A R B E J D E M E D D A N S K E G U L D S M E D E O G U R M A G E R E W a t c h m a t t e r s APS W a t c h m a t t e r s. c o m Jernbanegade 23, 2 tv. 6000 Kolding CVR: 36 72 18

Læs mere

Brugsanvisning E210. Ref AV0020 + AV0030

Brugsanvisning E210. Ref AV0020 + AV0030 Brugsanvisning E210 Ref AV0020 + AV0030 Beskrivelse af viser funktioner. Denne instruktion beskriver urets funktioner baseret på at uret holdes som vist på tegningen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B C D E F G

Læs mere

TROLLA Plænelufter/ Gødningsspreder

TROLLA Plænelufter/ Gødningsspreder TROLLA Plænelufter/ Gødningsspreder Artikel nr.: 12011 DK montagevejledning 2010/01 Kære kunde, Tillykke med dit nye Trolla produkt. Vi håber du vil få stor glæde af det. Kassen med dit nye Trolla produkt

Læs mere

Betjeningsvejledning. Apparatets dele 13

Betjeningsvejledning. Apparatets dele 13 DK Betjeningsvejledning STABILA REC 300 Digital er en receiver, som er nem at betjene, til hurtig registrering af roterende lasere. Med Receiver REC 300 Digital kan der modtages laserstråler fra rotationslasere,

Læs mere

I II FØRSTE ANVENDELSE 134 V.H.P. ALLE MODELLER FØRSTE ANVENDELSE URET LEVERES I ENERGIBESPARENDE FUNKTION

I II FØRSTE ANVENDELSE 134 V.H.P. ALLE MODELLER FØRSTE ANVENDELSE URET LEVERES I ENERGIBESPARENDE FUNKTION 134 V.H.P. LLE MODELLER FØRSTE NVENDELSE 2 1 FØRSTE NVENDELSE URET LEVERES ENERGESPRENDE FUNKTON Uret kommer fra fabrikken med viserne indstillet på klokken 12 og kronen trukket ud i position 2, holdt

Læs mere

Samlevejledning Mountain Bike

Samlevejledning Mountain Bike Samlevejledning I. Udpakning af kassen 4 II. Klargøring af forhjul 4 III. Montering af forhjulet 5 IV. Fastsættelse af forhjulet i forgaflen 9 V. Justering af styret 10 VI. Tilpasning af sadlen 10 VII.

Læs mere

Kronograf. da Brugsanvisning og garanti. Tchibo GmbH D Hamburg 94907HB22XVIII

Kronograf. da Brugsanvisning og garanti. Tchibo GmbH D Hamburg 94907HB22XVIII Kronograf da Brugsanvisning og garanti Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 94907HB22XVIII 2017-10 Indhold 3 Oversigt 4 Indstilling af klokkeslæt og dato 6 Stopursfunktion 14 Tachymeterfunktion 16 Justering af

Læs mere

vsm.skf.com SKF Group 2006 PUB80/P7 6394 DA 06

vsm.skf.com SKF Group 2006 PUB80/P7 6394 DA 06 Se Pole Position-programmet for at få yderligere oplysninger om produkterne i SKF-sortimentet. Kontakt din lokale SKF-forhandler for at få fl ere oplysninger om, hvordan du bliver tilmeldt. vsm.skf.com

Læs mere

Manual til Dæk - 291 Nimalift.dk Manual, installations- og monteringsvejledning

Manual til Dæk - 291 Nimalift.dk Manual, installations- og monteringsvejledning Nimalift 2014 Manual til Dæk - 291 Nimalift.dk Manual, installations- og monteringsvejledning Nimalift.dk, Søgårdparken 20, 7250 Hejnsvig 2 FORSIKRING)OM)OVERENSSTEMMELSE)) Søgårdparken20 7250Hejnsvig

Læs mere

POLAR CADENCE SENSOR POLAR SPEED SENSOR

POLAR CADENCE SENSOR POLAR SPEED SENSOR POLAR CADENCE SENSOR POLAR SPEED SENSOR Model:Y6 Brugervejledning 1 ID: ID: A 2 B A DANSK Polar kadence-sensor er beregnet til at måle kadence, dvs. pedalomdrejninger i minuttet, mens man cykler. Polar

Læs mere

CITIZEN SERVICE CENTER. (A)

CITIZEN SERVICE CENTER. (A) Model No. BJ2XXXCal. B74X Introduktion: Hvis du følger de korrekte regler for dykning, kan du få fornøjelse af en sikker vandsport. Men modsat er der flere fareelementer, f. eks. dykkersyge og andre mulige

Læs mere

PARKSAFE ELEKTRONISK P-SKIVE. Brugervejledning

PARKSAFE ELEKTRONISK P-SKIVE. Brugervejledning PARKSAFE ELEKTRONISK P-SKIVE Brugervejledning Brugervejledning lndledning PARKSAFE Elektronisk Parkeringsskive -er en elektronisk p-skive, som indstiller parkeringstidspunktet uden komplicerede installationer

Læs mere

Funktioner KRONE. KRONE a: Normal position b: 1. position: Indstilling timeviser, og dato c: 2. position: Indstilling af klokkeslæt

Funktioner KRONE. KRONE a: Normal position b: 1. position: Indstilling timeviser, og dato c: 2. position: Indstilling af klokkeslæt KAL. 5M85 Funktioner SEIKO KINETIC GMT er et analogt quartz ur med Kinetic teknologi udviklet af SEIKO. Det genererer elektrisk energi, til at drive urværket ved hjælp af din arms bevægelser, og oplagrer

Læs mere

Indhold 2. Introduktion 3. Kom i gang 4. Hastighedssensorens dele 4. Montering af hastighedssensoren 4. Parring 5. Vigtige oplysninger 6

Indhold 2. Introduktion 3. Kom i gang 4. Hastighedssensorens dele 4. Montering af hastighedssensoren 4. Parring 5. Vigtige oplysninger 6 BRUGERVEJLEDNING INDHOLD Indhold 2 Introduktion 3 Kom i gang 4 Hastighedssensorens dele 4 Montering af hastighedssensoren 4 Parring 5 Vigtige oplysninger 6 Pleje og vedligeholdelse 6 Batteri 6 Ofte stillede

Læs mere

BRUGSVEJLEDNING OG SIKKERHEDSINSTRUKTIONER

BRUGSVEJLEDNING OG SIKKERHEDSINSTRUKTIONER BRUGSVEJLEDNING OG SIKKERHEDSINSTRUKTIONER HYDRAULISKE STENUDLØSER Version: 01 10 MEPV INDEX INDEX... 1 ORDLISTE... 2 NOTE... 2 INTRODUKTION... 3 1. SIKKERHEDS INSTRUKTION... 4 1.1 Hydraulisk system...

Læs mere

TROLLA Gødning og saltspreder 36 l

TROLLA Gødning og saltspreder 36 l TROLLA Gødning og saltspreder 36 l Artikel nr.: 12006 DK montagevejledning 2010/01 Kære kunde, Tillykke med dit nye Trolla produkt. Vi håber du vil få stor glæde af det. Kassen med dit nye Trolla produkt

Læs mere

Brugsanvisning. Flishugger, 13 HK benzin Varenr.: 90 35 973. Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg.

Brugsanvisning. Flishugger, 13 HK benzin Varenr.: 90 35 973. Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg. Brugsanvisning Flishugger, 13 HK benzin Varenr.: 90 35 973 Sdr. Ringvej 1 I 6600 Vejen I Tlf. 70 21 26 26 I Fax 70 21 26 30 I www.p-lindberg.dk Tillykke med dit produkt fra P. Lindberg! Inden installering

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING P-WATCH FS03

MONTERINGSVEJLEDNING P-WATCH FS03 MONTERINGSVEJLEDNING P-WATCH FS03 P-WATCH FS03 Bør kun monteres af et autoriseret værksted. Vær opmærksom på at garantien på din bil kan bortfalde såfremt udstyr monteres på din bil af andre end de af

Læs mere

Undersøgelse teknologi og resurser: Eleverne skal lære om enkel produktudvikling fra ide til implementering.

Undersøgelse teknologi og resurser: Eleverne skal lære om enkel produktudvikling fra ide til implementering. Forløbets titel Design og byg en solcelle racerbil Intro: Solcellelamper findes i mange forskellige versioner til haven. Solcellen omdanner solens energi til elektrisk strøm, så man kan bruge den til fx

Læs mere

EXTENDED CARE Betingelser og vilkår

EXTENDED CARE Betingelser og vilkår EXTENDED CARE Betingelser og vilkår WIŚNIOWSKI Sp. z o.o. S.K.A.-forretningspartneren (herefter FP ) forpligtes i henhold til dette debiterbare EXTENDED CARE-program til at levere en garanteret tjeneste

Læs mere

POWER GRID SPILLEREGLER

POWER GRID SPILLEREGLER POWER GRID SPILLEREGLER FORMÅL Hver spiller repræsenterer et energiselskab som leverer elektricitet til et antal byer. I løbet af spillet køber hver spiller et antal kraftværker i konkurrence med andre

Læs mere

Monteringsvejledning P-Watch Påklæbning, tilslutning P-Watch Fs02 og aktivering 1. Påklæbning på indersiden af bilens forrude. På holderen.

Monteringsvejledning P-Watch Påklæbning, tilslutning P-Watch Fs02 og aktivering 1. Påklæbning på indersiden af bilens forrude. På holderen. Monteringsvejledning P-Watch FS02 P-Watch Påklæbning, tilslutning og aktivering Denne monteringsvejledning er udarbejdet på baggrund af version 1.19. Bør monteres af autoriseret værksted. Vær opmærksom

Læs mere

KING-METER. Bruger manual J-LCD. Indhold

KING-METER. Bruger manual J-LCD. Indhold KING-METER Bruger manual J-LCD Indhold 1. Forord 2. Udseende og størrelse 2.1. Materiale og farve 2.2. Display størrelse og installation 3. Funktionsoversigt og knap funktion 3.1. Kort introduktion til

Læs mere

FØR BRUG Indstilling af tid. Indstilling af dato

FØR BRUG Indstilling af tid. Indstilling af dato BRUGSANVISNING B877 FØR BRUG Dette ur er ikke drevet med et almindelig batteri, men ved at omdanne lys energi til elektrisk energi. Før du bruger uret, udsættes for dagslys, og sørg for uret er tilstrækkeligt

Læs mere

Trolla SNOWBOBBY 80. DK montagevejledning. Artikel nr.: 12098 2011/11. Kære kunde,

Trolla SNOWBOBBY 80. DK montagevejledning. Artikel nr.: 12098 2011/11. Kære kunde, Trolla SNOWBOBBY 80 Artikel nr.: 12098 DK montagevejledning 2011/11 Kære kunde, Tillykke med dit nye Trolla produkt. Vi håber du vil få stor glæde af det. Kassen med dit nye Trolla produkt kan indeholde

Læs mere

SCANDICSAND vil igennem produktions- og organisationsoptimering fastholde muligheden for at tilbyde høj kvalitet til meget attraktive priser.

SCANDICSAND vil igennem produktions- og organisationsoptimering fastholde muligheden for at tilbyde høj kvalitet til meget attraktive priser. Virksomheden SCANDICSAND blev etableret i marts 2009, med en klar målsætning - at tilbyde prisbillige kvalitetsløsninger inden for børsteslibning til træ- metalog plastindustrien. SCANDICSAND sikrede sig

Læs mere

ELEKTRONISK P SKIVE Brugervejledning

ELEKTRONISK P SKIVE Brugervejledning ELEKTRONISK P SKIVE Brugervejledning NGE25/FS13 NGE26/FS18 Indledning PARK n GO elektronisk parkeringsskive er en elektronisk p skive, som indstiller parkeringstidspunktet uden komplicerede installationer

Læs mere

POLAR CADENCE SENSOR. Model:Y6. Brugervejledning

POLAR CADENCE SENSOR. Model:Y6. Brugervejledning POLAR CADENCE SENSOR Model:Y6 Brugervejledning 1 ID: A 2 A DANSK Polar kadence-sensor er beregnet til at måle kadence, dvs. pedalomdrejninger i minuttet, mens man cykler. Sensoren er kompatibel med Bluetooth

Læs mere

Tilstandskontrol. ved hjælp af vibrationsanalyse

Tilstandskontrol. ved hjælp af vibrationsanalyse VIBRO CONSULT Palle Aggerholm Tilstandskontrol ved hjælp af vibrationsanalyse Et minikursus med særlig henvendelse til vindmølleejere Adresse: Balagervej 69 Telefon: 86 14 95 84 Mobil: 40 14 95 84 E-mail:

Læs mere

TROLLA ATV Slagleklipper 13 HK

TROLLA ATV Slagleklipper 13 HK TROLLA ATV Slagleklipper 13 HK Artikel nr.: 12025 DK montagevejledning 2009/12 Kære kunde, Tillykke med dit nye Trolla produkt. Vi håber du vil få stor glæde af det. Kassen med dit nye Trolla produkt kan

Læs mere

Trip 1 & Trip 4W Brugermanual. DANSK

Trip 1 & Trip 4W Brugermanual. DANSK Trip 1 & Trip 4W Brugermanual. DANSK VELKOMMEN. Tak, fordi du har købt en Bontrager Trip - computer. Vi håber, at denne computer vil give dig mange kilometers fornøjelser. Din Trip-computer indeholder

Læs mere

FLYTNING AF P-WATCH SPØRGSMÅL

FLYTNING AF P-WATCH SPØRGSMÅL FLYTNING AF P-WATCH Hvis du overvejer at flytte parkerings-uret til en ny bil, kontakt da venligst Teknisk Hotline eller et autoriseret værksted, idet udviklingen af nye biler kan stille nye krav til montering.

Læs mere

Polar S1 fodsensor Brugervejledning

Polar S1 fodsensor Brugervejledning Polar S1 fodsensor Brugervejledning 1. 2. 3. 4. 5. 6. Tillykke! Polar S1 fodsensor er det bedste valg til måling af hastighed/tempo og distance, mens du løber. Den overfører nøjagtig og meget modtagelig

Læs mere

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONS MANUALEN SKAL GENNEMLÆSES OMHYGGELIG FØR IBRUGTAGNING ADVARSEL FOR SIKKER INSTALLATION Inden installation af automatikken skal balance fjederen på

Læs mere

11_015 SENIOR. Køkkenudstyr

11_015 SENIOR. Køkkenudstyr 11_015 SENIOR Køkkenudstyr Livet i hjemmet stiller store krav til vores sortiment af køkkenudstyr. SENIOR køkkenudstyrsserie er nøje testet i henhold til standarder for brug i private hjem og opfylder

Læs mere

CALIBER H460 REFERENCE AS2010 AS2040

CALIBER H460 REFERENCE AS2010 AS2040 CALIBER H460 REFERENCE AS2010 AS2040 Tag først uret ibrug når det er tilstrækkeligt opladet! Sekundviseren skal springe med et interval på 1 sekund Dette ure er radiostyuretog modtager radiosignalet fra

Læs mere

OSIRIS 10 10 KW VINDMØLLE SEPEEG

OSIRIS 10 10 KW VINDMØLLE SEPEEG 10 KW VINDMØLLE SEPEEG SOL VIND LED DESIGN OG TEKNIK Direkte dreven 10 kw vindmølle, som kombinerer den nyeste teknologi med solid, gennemprøvet mekanik Osiris 10 er en vindretningsorienteret (downwind)

Læs mere

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000 INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000 INSTALLATIONS MANUALEN SKAL GENNEMLÆSES OMHYGGELIG FØR IBRUGTAGNING ADVARSEL FOR SIKKER INSTALLATION Inden installation af automatikken skal balance fjederen

Læs mere

Bøsning Bøsning e er r

Bøsning Bøsning e er r Bøsninger PG-F PG-F er en vedligeholdelsesfri bøsning, som er opbygget af 3 lag med en bund af stål, hvorpå der er sintret et tyndt lag af bronze. Inden valsningen får bøsningen påført et lag af PTFE med

Læs mere

Trip 2, 2L, 3 og 5W Brugermanual. DANSK

Trip 2, 2L, 3 og 5W Brugermanual. DANSK Trip 2, 2L, 3 og 5W Brugermanual. DANSK VELKOMMEN. Tak, fordi du har købt en Bontrager Trip - computer. Vi håber, at denne computer vil give dig mange kilometers fornøjelser. Din Trip-computer indeholder

Læs mere

Parkeringsskive. Brugervejledning

Parkeringsskive. Brugervejledning Parkeringsskive Brugervejledning 2 - DK Indhold Introduktion 4 Produktoversigt 7 Inden montering 8 Montering af Park Deluxe 11 Hvordan virker Park Deluxe? 13 Manuel indstilling af parkeringstiden 14 Vedligeholdelse

Læs mere

Monteringsvejledning P-Watch FS03

Monteringsvejledning P-Watch FS03 Monteringsvejledning P-Watch FS03 Denne brugervejledning er udarbejdet på baggrund af version 1.19. P-WATCH FS03 bør monteres af et autoriseret værksted. Vær opmærksom på at garantien på din bil kan bortfalde

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Brugervejledning Side 3 Brugsanvisning Side 4 Tilpasning af cyklen & tilbehør Side 5 og 6 Det elektriske system Side 7 Fejlmelding Side 8 Periodisk eftersyn af cyklen Side 9 3 BRUGERVEJLEDNING

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING. El-cykel SCO Premium E-Cargo 2-hjulet, 9 gear / Premium E-Cargo 3-hjulet, 9 gear

BRUGERVEJLEDNING. El-cykel SCO Premium E-Cargo 2-hjulet, 9 gear / Premium E-Cargo 3-hjulet, 9 gear BRUGERVEJLEDNING El-cykel SCO Premium E-Cargo 2-hjulet, 9 gear / Premium E-Cargo 3-hjulet, 9 gear INDHOLDSFORTEGNELSE Kære kunde 5 Motor 6 Display 6 Batteriindikator 7 Assistfunktionen 7 Fejlindikator

Læs mere

Vigtig meddelelse om feltsikkerhed (Field Safety Notice) vedrørende mobile personløftere af mærket Carina

Vigtig meddelelse om feltsikkerhed (Field Safety Notice) vedrørende mobile personløftere af mærket Carina 28 juli 2016 Vigtig meddelelse om feltsikkerhed (Field Safety Notice) vedrørende mobile personløftere af mærket Carina Handicare AB Torshamnsgatan 39 SE-164 40 Kista, Sverige Tlf.: +46 (0)8 557 62 200

Læs mere

Forberedelsesmateriale til vulkanforløb

Forberedelsesmateriale til vulkanforløb K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Forberedelsesmateriale til vulkanforløb Til udskolingen (7.- 9.klassse) Udarbejdet af Cirkus

Læs mere

DK BRUGERMANUAL. Læs venligst denne manual før ibrugtagning af motoren og gem. manualen til senere brug.

DK BRUGERMANUAL. Læs venligst denne manual før ibrugtagning af motoren og gem. manualen til senere brug. DK BRUGERMANUAL Læs venligst denne manual før ibrugtagning af motoren og gem manualen til senere brug. Indholdsfortegnelse GENEREL INFORMATION RÅD OM LEDNINGSNET OG BATTERI SIKKERHEDSINFORMATION FØRSTE

Læs mere

Man behøver kun at se dets skive og holde det i hånden for at forstå navnet. Schweiziske urbyggere har konstrueret et ur, som helt handler om de 60

Man behøver kun at se dets skive og holde det i hånden for at forstå navnet. Schweiziske urbyggere har konstrueret et ur, som helt handler om de 60 Rå fuldblod Dansk Tom Kristensen har sat sin underskrift midt på urskiven på Rosendahls nye Le Mans ur. Et ur der fortæller meget mere end tiden 24 timers løbet Le Mans er verdens mest rå racerløb for

Læs mere

Bekendtgørelse om Ædelmetalkontrollens virksomhed

Bekendtgørelse om Ædelmetalkontrollens virksomhed Bekendtgørelse om Ædelmetalkontrollens virksomhed I medfør af 6, stk. 6, 9, stk. 4, 13 og 15, stk. 3, i lov nr. 308 af 17. maj 1995 om kontrol med arbejder af ædle metaller m.v. som ændret ved lov nr.

Læs mere

Fugtighedsmåler FFM 100 Betjeningsvejledning

Fugtighedsmåler FFM 100 Betjeningsvejledning Fugtighedsmåler FFM 100 Betjeningsvejledning BETJENINGSELEMENTER: 1) Scanner 2) Display 3) Tænd/sluk tast 4) Baggrundsbelysning 5) Låg til batterirum 6) MEAS tast 7) Max./min. tast BRUG TIL FORMÅLET FFM

Læs mere

DL-45/50/55/60/80 A/B

DL-45/50/55/60/80 A/B CpLy ApS www.cply.dk Brugermanual DL-45/50/55/60/80 A/B Opdateret Vinter 2015 Kære kunde Tak fordi du har valgt at handle hos CpLy ApS. Venligst læs og forstå brugervejledningen før brug, hvis der er noget

Læs mere

INSTRUKTIONSBOG FOR ROTORHARVE MTL. Importør: Sønderup Maskinhandel A/S Hjedsbækvej 464, Sønderup 9541 Suldrup Tlf: Fax nr:

INSTRUKTIONSBOG FOR ROTORHARVE MTL. Importør: Sønderup Maskinhandel A/S Hjedsbækvej 464, Sønderup 9541 Suldrup Tlf: Fax nr: INSTRUKTIONSBOG FOR ROTORHARVE MTL Importør: Sønderup Maskinhandel A/S Hjedsbækvej 464, Sønderup 9541 Suldrup Tlf: 98653255 Fax nr: 98653300 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 INTRODUKTION...

Læs mere

Ændring af indstillinger s. 3. Parkering i lande med andre regler s. 4. Parkering i land med anden tidszone s. 7. Tilbage til fabriksindstilling s.

Ændring af indstillinger s. 3. Parkering i lande med andre regler s. 4. Parkering i land med anden tidszone s. 7. Tilbage til fabriksindstilling s. INDHOLDSFORTEGNELSE Indstilling af P-Watch s. 2 Ændring af indstillinger s. 3 Parkering i lande med andre regler s. 4 Parkering i land med anden tidszone s. 7 Tilbage til fabriksindstilling s. 8 Parkering,

Læs mere

K-522. Betjeningsvejledning

K-522. Betjeningsvejledning K-522. Betjeningsvejledning 1 Beskrivelse Maskinen er specialudviklet til afbalancering af motorcykelhjul. I modsætning til en traditionel afbalanceringsmaskine, har K-22 en fast aksel, hvor det opspændte

Læs mere

Brugervejledning. Sikkerhedsoplysninger ADVARSEL Der kan opstå materielle skader eller fejlfunktioner ved ukorrekt anvendelse.

Brugervejledning. Sikkerhedsoplysninger ADVARSEL Der kan opstå materielle skader eller fejlfunktioner ved ukorrekt anvendelse. 1 Nyd tiden 3 Brugervejledning Læs brugervejledningen grundigt, og opbevar den til sikker anvendelse og en lang brugstid af. Brugervejledningen er også altid til rådighed på internettet på: www.qlocktwo.com

Læs mere

Til lykke med din nye LapTimer 5001C

Til lykke med din nye LapTimer 5001C 1 Producent: UNIPRO RACING SYSTEMS ApS VIBORG HOVEDVEJ 24 DK-7100 VEJLE, DANMARK TEL. +45 7585 1182 FAX +45 7585 1782 BRUGSANVISNING - LapTimer 5001C Til lykke med din nye LapTimer 5001C For at sikre dig

Læs mere

JAMES HARDIE. HardiePlank brædder. HardiePanel plader - HardieLinea

JAMES HARDIE. HardiePlank brædder. HardiePanel plader - HardieLinea HardiePlank brædder HardiePanel plader - HardieLinea Fibercement - kort fortalt Hvad er fibercement? Fibercement er den tekniske betegnelse for det byggemateriale, der anvendes til Cembrits tag- og facadeprodukter,

Læs mere