Kender du Færøerne? (niveau 2)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kender du Færøerne? (niveau 2)"

Transkript

1 Kender du Færøerne? (niveau 2)

2 Føroyar Færøerne består af 18 øer. De største øer hedder Streymoy, Eysturoy, Vágar og Suðuroy. Færøerne ligger i verdensdelen Europa i den nordlige del af Atlanterhavet midt mellem Island, Skotland og Norge. I luftlinje er der 1313 kilometer fra København til Færøernes hovedstad Thorshavn.

3 Færøerne opstod ligesom Island for 60 millioner år siden ved store vulkanudbrud. Siden fulgte flere mindre vulkanudbrud og kolde istider. Der er i dag ingen vulkaner på Færøerne.

4 Færøerne ligger på 62 grader nordlig bredde og 7 grader vestlig længde. Der er en times tidsforskel mellem Danmark og Færøerne. Hvad er klokken lige nu på Færøerne?

5 Færøerne har ligesom Grønland rigsfællesskab med Danmark og er en del af de nordiske lande. Færøerne har hjemmestyre og kan derfor selv beslutte mange ting, men bl.a. udenrigspolitik og forsvarspolitik er fælles med Danmark. Der er 2 færøske repræsentanter i det danske folketing, og Grundloven gælder også på Færøerne.

6 Færøerne har tempereret kystklima med milde vintre og kølige somre. Gennemsnitstemperaturen er om vinteren 3,5 grader og om sommeren 10,3 grader. Vejret skifter tit, og Færøerne kaldes derfor ofte for the land of maybee, for man ved ikke altid, om man kan overholde en aftale og komme til tiden, - det afhænger helt af vejret!

7 Det er ofte tåget og regnfuldt på Færøerne. Thorshavn har 273 regnvejrsdage om året. Bygden Hvalvik har i gennemsnit 300 regnvejrsdage om året. En vittighed lyder: Det er bedst at tage til Færøerne i februar, for der regner det kun 28 dage.

8 Hvis du vil besøge Færøerne, kan du enten sejle eller flyve derop. Sejlturen fra Hirtshals til Thorshavn tager 38 timer om vinteren og 30 timer om sommeren. Flyveturen fra København til Vágar tager 1 time og 35 minutter.

9 Mange varer sejles til Færøerne med færgen fra Danmark eller med containerskibe. Mange varer flyves også derop.

10 Færøernes flag: Fra 1380 til 1948 havde Danmark og Færøerne det samme flag, nemlig Dannebrog, men mange færinger ville gerne have deres eget flag, og i 1919 fremstillede nogle unge færinger et flag, som de kaldte for Merkið. Flaget var ligesom det danske et korsflag, og det var hvidt, blåt og rødt, men Danmark ville ikke godkende det som et officielt flag for Færøerne. Under 2. verdenskrig bestemte England, at alle færøske skibe skulle sejle med et færøsk flag i agterstavnen eller malet på siden, så man let kunne se, hvor de kom fra, og da Færøerne fik hjemmestyre i 1948, blev Merkið Færøernes officielle flag. Den hvide farve viser den klare himmel og skummet på bølgerne. Den blå og røde farve viser, at Færøerne er tæt knyttet til Norge og Island. Den røde og blå farve findes også i de fine færøske tørklæder.

11 De grønne øer Færøerne kaldes ofte for de grønne øer.

12

13 Der bor lidt over indbyggere på Færøerne (2018), og de fleste bor enten i byer eller bygder. En bygd er en landsby med under 1500 indbyggere. Alle byer og bygder ligger langs kysterne. Uanset hvor du befinder dig på Færøerne, er der aldrig mere end 5 kilometer til havet!

14 Færøernes hovedstad hedder på dansk Thorshavn. På færøsk hedder byen Tórshavn. I 2017 boede der indbyggere i Thorshavn, så over halvdelen af Færøernes befolkning bor her. Byen er opkaldt efter vikingernes gud Thor. Øen ud for Thorshavn hedder Nólsoy.

15 Thorshavn: Gamle kvarterer og nye kvarterer.

16 Klaksvik er Færøernes næststørste by. Der bor 5117 indbyggere i byen (2018). Klaksvik er Færøernes vigtigste by for fiskeri og fiskeindustri.

17 Her er bygden Gjógv. Bygden Trøllanes ligger på nordspidsen af øen Kalsoy.

18 Mykines er Færøernes vestligste ø. Der bor 19 indbyggere på Mykines. Havet mellem Vágar og Mykines bliver kaldt for det værste havområde på Færøerne. Man kan enten sejle eller flyve med helikopter ud til øen. På øen er der mange fugle.

19 Tjørnuvik I hele vinterhalvåret kommer solen ikke op over fjeldene bag Tjørnuvik, og først i 1960 erne blev der anlagt en vej til bygden. Indtil da måtte man enten sejle eller gå over fjeldet. Eíðí Gjógv

20

21 Der er 17 indbyggere i Gásadalur (Gåsedalen). I dag kan du køre til bygden gennem den 1700 meter lange tunnel. Før måtte man gå over fjeldet. Kan du finde den lille tunnelåbning oppe i fjeldet?

22 Før i tiden skulle man sejle mellem alle øerne. I dag kan du køre gennem en tunnel under havet til Vágar og Borðoy. I 2020 åbner første del og i 2023 anden del af en 11,2 km. lang tunnel mellem Thorshavn og Eysturoy. Den lange tunnel har en rundkørsel under havet, hvor den deler sig i to, så der er landgang to steder på Eysturoy.

23 Går en tunnel under havet, er der lys i den. Er det en tunnel over land gennem fjeldet til en bygd, er der ikke lys i den. Tunnelsiderne er bart fjeld.

24 Atlanterhavsbroen forbinder Streymoy med Eysturoy.

25 Men husk altid at holde godt øje med trafikken på vejen.

26 Færøernes historie I mange tusinde år var Færøerne ubeboet, indtil irske munke omkring år måske tidligere - i perioder bosatte sig på øerne, hvor de kunne leve i ensomhed. Fra 800-tallet begyndte norske vikinger at bosætte sig på øerne, og munkene blev enten fordrevet eller rejste frivilligt videre til Island. I 825 beskrev en munk Færøerne således: Et land med får og havfugle et døgns sejlads nord for De britiske Øer.

27 I denne vig ved bygden Funningur på øen Eysturoy slog Grimur Kamban og hans mænd som de første vikinger sig ned på Færøerne i 800-tallet.

28 Flere steder på Færøerne kan man i dag se ruiner af vikingernes huse.

29 I Thorshavn står statuen af vikingehøvdingen Sigmundur Brestisson, som i 999 indførte kristendommen på Færøerne og fik øerne lagt ind under Norge. I Gøta står statuen af Trondur, som kæmpede imod dette, men til sidst måtte overgive sig for ikke at blive slået ihjel.

30 På Tinganes i Thorshavn mødtes vikingerne til det årlige ting, handlede med hinanden og tog i fællesskab vigtige beslutninger. I middelalderen blev Tinganes en fast handelsplads med pakhuse.

31 I 1380 fik Danmark og Norge samme konge, og Færøerne blev en del af Danmark. Mange steder kan man stadig se danske kongers monogrammer. Kanonen skulle beskytte Færøerne mod sørøvere!

32 Sådan så der ud i Thorshavn i 1860.

33 Under 2. verdenskrig var omkring 8000 engelske soldater udstationeret på Færøerne. 132 færøske søfolk druknede under krigen, når deres skibe blev bombet af tyskerne, eller når skibene ramte miner i havet.

34 I 1948 fik Færøerne hjemmestyre. Det betyder, at Færøerne beslutter mange ting selv, men at nogle ting - bl.a. udenrigspolitik og forsvarspolitik - er fælles med Danmark. Færøernes statsminister hedder en lagmand. Færøernes folketing hedder lagtinget. Lagtinget har 33 medlemmer. Færøerne har 2 medlemmer i det danske folketing. Nogle færinger vil gerne have, at Færøerne løsriver sig fra Danmark og bliver et selvstændigt land. Andre færinger synes stadig, Færøerne og Danmark skal have rigsfællesskab. I de røde bygninger på Tinganes har de forskellige ministerier kontorer.

35 Valuta: Færøerne har deres egne pengesedler, men der findes ingen færøske mønter. I stedet bruger man danske mønter. Danske og færøske penge har samme værdi.

36 Sprog: Kan du læse og forstå færøsk??

37

38

39 Kan du læse skiltene?

40

41 Fodbold er en populær sport på Færøerne.

42

43 Skoler

44 De fleste skoler ligger med flot udsigt til havet.

45 På besøg på Kollafjarðar Skúlí 6. klasse fortæller om det bedste ved Færøerne: Her er pænt. Her er flotte fjelde. Her er friskt vand. Her er mange både. Man kan fiske. Her er fredeligt. Fra 3. klasse lærer eleverne både færøsk og dansk i skolen. De har 4 timer dansk hver uge. Hjemme ser eleverne mange danske udsendelser i fjernsynet. Men det regner meget, og mange ting er dyre, fordi det skal transporteres til Færøerne.

46 Morgensang

47 Frikvarter

48 Fugle Der findes cirka 80 forskellige fuglearter på Færøerne, hvoraf cirka 54 arter yngler på øerne. Nogle fugle er standfugle og er der hele året. Andre fugle er trækfugle, som er sommergæster eller kun besøger øerne kort tid på vej til og fra ynglepladserne i Island og Grønland.

49 Tjaldur Strandskaden hedder på færøsk tjaldur, og den er Færøernes nationalfugl. Strandskaden er en trækfugl. Omkring den 12. marts kommer den tilbage til Færøerne, og så lytter man efter dens specielle piben. Når man hører den, er foråret kommet!

50 Strandskaden har sit eget vers: Tjaldur, vær velkommen til os hjem fra ukendte, fjerne lande! Du bringer os bud om en lysere dag, at nu er snart sommeren i hænde. Verset er skrevet af præsten Jákup Dahl ( ), som bl.a. også skrev den første skolebog i færøsk.

51 Sulen er en stor havfugl.

52 Mallemukken er en stor stormfugl. På færøsk hedder den havhestur. Småspove Overalt på Færøerne er der måger.

53 Lunden Lunden har sin rede i en lille hule i græsset på fuglefjeldet. Den lægger kun et æg om året, og den fodrer sin unge med tobis, som den fanger i havet. Tobis er en lille fisk. Lunden kaldes også for en søpapegøje på grund af det flotte næb og for en sildebærer. Når den har en unge, kommer den flyvende med næbbet fyldt med små fisk hængende ud af næbbet. I slutningen af august flyver alle lunderne langt ud på havet. Først næste forår kommer de tilbage til land. Lundens ben og fødder er orange.

54 Lunderne sidder overalt på fjeldsiden. Hvor mange kan du få øje på?

55 Antallet af lunder er derfor faldet drastisk, og mange mener, at fuglene bør fredes hele året. Tidligere fangede man mange lunder med net. I dag fanger man dem kun få steder i kort tid om sommeren. Manglen på tobis og kolde somre har gjort, at mange unger er døde.

56 Mændene binder selens reb fast i stativet, inden de hejses ned ad klippesiden for at fange fugle og indsamle æg.

57 Fisk: I havet rundt om Færøerne er der mange fisk, så fiskeri er helt naturligt det vigtigste erhverv på Færøerne. Færingerne spiser selv mange fisk især torsk, sild og makrel, men der eksporteres også mange fisk til udlandet.

58 Mindre og større både fanger bl.a. torsk, sild, sej og makrel.

59 Mange færinger henter selv aftensmaden på havet.

60 Besøger du Færøerne, skal du smage de store flotte fiskefrikadeller og fiskeboller. Fiskebollerne kaldes for knettir. På Færøerne spiser man kartoflerne med skræl.

61 Fiskapylsa til madpakken.

62 Tørret fisk, som oftest torsk eller sej, spises med kogte kartofler til.

63 Laks opdrættet i havdambrug udgør næsten halvdelen af Færøernes fiskeeksport.

64 Du kan få færøsk laks serveret på restauranter i Danmark.

65 Hvert år fanges der grindehvaler, når de kommer ind på lavt vand. Både kødet og spækkes spises, men man er i dag meget opmærksom på, at man ikke må spise det for ofte pga. det store indhold af kviksølv. Det frarådes gravide og ammende kvinder at spise kødet. Det frarådes i dag også piger og kvinder indtil overgangsalderen at spise spækket, da det pga. forurening indeholder PCB og DDT. PCB kan ødelægge fosterets nervesystem, og har man først indtaget stoffet, forsvinder det aldrig igen.

66 Mange færinger er gennem tiden druknet under fiskeri på havet. Mange mindesmærker rundt om på øerne fortæller om katastroferne og om de børn, som har mistet deres far.

67 Får: Færøerne betyder fåreøerne. Om vinteren er der får på Færøerne. Om sommeren, når lammene er født, er der dobbelt så mange. Får æder græs, og får er det antal dyr, der er føde til på Færøerne. Færingerne spiser meget lammekød, så kødet fra de færøske lam dækker kun 40 % af behovet. De resterende 60 % importeres fra bl.a. New Zealand og Island.

68 Fårene på Færøerne er ude hele året. Om sommeren er de i udmarken i fjeldene. Bliver vejret for dårligt, kan de søge ly i små huse.

69 Om vinteren går fårene i indmarken nede ved bygden. Fårehundene hjælper med at samle fårene og få dem ned fra fjeldet. Man skal holde godt øje med fårene på vejene. Man får en bøde, hvis man kører et får over.

70

71 Stegt lammekølle og lammerullepølse. Færingerne spiser også meget skærpekød. Det er tørret lammekød. Et dørhåndtag!

72 Man kan dyrke kartofler og roer på Færøerne.

73 I løbet af sommeren skal der høstes hø til køerne om vinteren. Nogle familier har får som fritidsdyr derhjemme, som også skal have vinterfoder. De stækkede gæs går frit i fjeldet.

74

75 Energi: Da det ofte regner på Færøerne, kommer en del energi fra vandkraft. Over byen Vestmanna findes fire dæmninger, hvor vandet opsamles, inden det ledes ned gennem store rør til tre vandkraftværker. Det ene kraftværk ligger midt på fjeldet, så vandet kan udnyttes to gange, idet det sendes videre fra øverste kraftværk og ned i endnu et kraftværk ved fjorden.

76 Det blæser ofte på Færøerne, så store vindmøller producerer vindenergi.

77 Den færøske dragt Mange færinger bliver konfirmeret eller gift i deres flotte færøske dragt. Mange tager også dragten på, når de skal til fest.

78 Turister Mange turister besøger Færøerne. De nyder den flotte natur, de fisker, og de vandrer i fjeldene. Måske køber de nogle souvenirs eller en varm færøsk trøje med hjem.

79 Turisterne vil gerne se de to klipper Risin og Kellingin.

80 Turisterne vil også gerne se statuen af Sælkvinden - Kópakonan - på øen Kalsoy. Den forestiller en ung pige, som blev til en sæl.

81 Hvad fortæller billedet her om Færøerne? Der er

82 Lillemor Andersen / Forlaget Spiren 2018 Billedserien hører til det faglige/tværfaglige forløb om Færøerne i Ideer på tværs Bog 56.

Desuden kan Tjørnuvik og Saksun anbefales med flot natur,vandfald og fugle.

Desuden kan Tjørnuvik og Saksun anbefales med flot natur,vandfald og fugle. Færøerne: 13-20 juli 2001 Turen til Færøerne var ikke en fugletur, men der blev alligevel tid til mange gode natur og fugleobs. Vi var en gruppe, og klassiske smukke natursteder skulle beses. Vi boede

Læs mere

Den klassiske kør-selv-ferie på Færøerne

Den klassiske kør-selv-ferie på Færøerne Den klassiske kør-selv-ferie på Færøerne En fantastisk kør-selv-ferie med skønne naturoplevelser På denne kør-selv-ferie får I friheden til at opleve Færøerne i jeres eget tempo. Vi har forslået en rute,

Læs mere

Eventyr på Færøerne Sommeren 2016

Eventyr på Færøerne Sommeren 2016 Team Island en del af A/S info@ Eventyr på Færøerne Sommeren 2016 Fra Kastrup eller Billund eller lufthavn Rejse nr. F-100 På denne tur er der god tid til at opleve Færøerne bedste steder, i roligt tempo.

Læs mere

Færøerne på kryds og tværs

Færøerne på kryds og tværs Færøerne på kryds og tværs Oplev de skønne færøske øer På denne rejse vil I med lokalguide, som snakker dansk, opleve de fantastiske færøske øer. I vil få skønne naturoplevelser på sagaøen Sandoy og Øen

Læs mere

Rapport fra Færøerne 2004. Camilla Andersen, febr. 02 B

Rapport fra Færøerne 2004. Camilla Andersen, febr. 02 B KLINISK UDDANNELSE PÅ LANDSSJUKRAHUSID I THORSHAVN PÅ FÆRØERNE MAJ-JUNI 2004 Forventninger til opholdet I forbindelse med min special praktik havde jeg ønsket at komme til et andet land, for at se hvorledes

Læs mere

Vandring på Færøerne med guide. guide

Vandring på Færøerne med guide. guide Vandring på Færøerne med 8 dages spændende aktivferie til Færøerne, hvor I på nærmeste hold vil opleve den unikke færørske flora og fauna. Færøerne er er et sandt paradis for naturelskere, og landet egne

Læs mere

Færøerne 8 dage og 7 nætter 16. juni til 23. juni 2014 Arrangeret for Ældresagen, Nordfyn (rejsenummer C-34)

Færøerne 8 dage og 7 nætter 16. juni til 23. juni 2014 Arrangeret for Ældresagen, Nordfyn (rejsenummer C-34) Færøerne 8 dage og 7 nætter 16. juni til 23. juni 2014 Arrangeret for Ældresagen, Nordfyn (rejsenummer C-34) Dag 1 / mandag den 16. juni 2014 Afgang fra Billund kl. 13.15 (mødetid 1½ time tidligere) og

Læs mere

Klubtur til Færøerne. Mandag morgen startede for nogle med morgenbadning i havet, fælles morgenmad og afsted i kajakkerne.

Klubtur til Færøerne. Mandag morgen startede for nogle med morgenbadning i havet, fælles morgenmad og afsted i kajakkerne. Klubtur til Færøerne Tekst af Hans Christian Højslet Lørdag den 11. august drog en flok glade kajakroere fra Frederikshavn Kajakklub på klubtur afsted med færgen fra Hirtshals med kurs imod Thorshavn på

Læs mere

Færøerne kunst og natur

Færøerne kunst og natur info@ Færøerne kunst og natur Rejseleder: K. Torben Rasmussen 25. - 30. maj 2018 Torshavn 6 dage / fra Kastrup Rejse nr. C-29 Turen er arrangeret i samarbejde med Kristeligt Dagblad. Tag med på en koncentreret

Læs mere

Rejsebeskrivelse fra turen til Færøerne fra den 31-05 til 07-06-2014.

Rejsebeskrivelse fra turen til Færøerne fra den 31-05 til 07-06-2014. Rejsebeskrivelse fra turen til Færøerne fra den 31-05 til 07-06-2014. For et par år siden var der nogle medlemmer fra klubben der spurgte om jeg kunne tilrettelægge en rejse til Færøerne på motorcykel.

Læs mere

Rasmus Joensen formand Sláið Ring Maria Kristiansdóttir Nordlek repræsentant Sláið Ring

Rasmus Joensen formand Sláið Ring   Maria Kristiansdóttir Nordlek repræsentant Sláið Ring S TÆ V N E U D VA LG Rasmus Joensen formand Sláið Ring E-mail: sr@sr.fo Maria Kristiansdóttir Nordlek repræsentant Sláið Ring E-mail: trygvi.samuelsen@skulin.fo Trygvi Samuelsen Nordlek repræsentant Sláið

Læs mere

Færøerne - Natur og kultur i Nordatlanten

Færøerne - Natur og kultur i Nordatlanten Færøerne - Natur og kultur i Nordatlanten Varighed: 8 dage Pris fra: DKK 14.970,- Grupperejse med dansk rejseleder Færøerne - Natur og kultur i Nordatlanten Færøerne ligger dramatisk omgivet af det brusende

Læs mere

Færøerne - Natur og kultur i Nordatlanten

Færøerne - Natur og kultur i Nordatlanten Færøerne - Natur og kultur i Nordatlanten Færøerne ligger dramatisk omgivet af det brusende Atlanterhav. Tag med på vandreferie og bliv overvældet af roen i den uspolerede, vilde og rå natur. Varighed:

Læs mere

Isen lå og ventede på os. Allerede dagen efter ankomsten tog vi afsted ud til bygden, Ikerasak.

Isen lå og ventede på os. Allerede dagen efter ankomsten tog vi afsted ud til bygden, Ikerasak. Torshavn 6 juni 2007-06-10 Til Nordplus Junior. Tak for jeres tilskud til vores studietur til Uummannaq. Vi er vel tilbage på Færøerne efter en uforglemmelig tur til Uummannaq. Vores kontaktpersoner i

Læs mere

Hjørring Rejsecenterrejser til hele den vide Verden

Hjørring Rejsecenterrejser til hele den vide Verden NÅR SOLEN GÅR I SORT. Århundredets totale solformørkelse indtræffer den 20. marts 2015 på Færøerne. I Danmark må vi vente i 128 år på den næste solformørkelse. De der har oplevet en total solformørkelse

Læs mere

FÆRØERNE RYKKER. Oplev Færøernes forrygende scenerier. >Gå ombord i Sydafrikas dyreliv SIDE 19. >Dyrk Las Vegas overvældende væsen SIDE 14 SIDE 6

FÆRØERNE RYKKER. Oplev Færøernes forrygende scenerier. >Gå ombord i Sydafrikas dyreliv SIDE 19. >Dyrk Las Vegas overvældende væsen SIDE 14 SIDE 6 LØRDAG DEN 19. MAJ 2007 REJSER : OPLEVELSER : BREVKASSE : FRITID : TV/RADIO SIDE 6 RYKKER Oplev Færøernes forrygende scenerier >Gå ombord i Sydafrikas dyreliv SIDE 19 >Dyrk Las Vegas overvældende væsen

Læs mere

Classic. Færøerne juli Fugle - Kultur - Natur. med Mads Bunch. Scanbird ApS

Classic. Færøerne juli Fugle - Kultur - Natur. med Mads Bunch. Scanbird ApS Færøerne Classic 9. - 14. juli 2019 Fugle - Kultur - Natur med Mads Bunch Scanbird ApS www.scanbird.com Det er med stor glæde, at Scanbird igen i år kan tilbyde en rejse til Færøerne. Vi har kaldt denne

Læs mere

Færøerne 26/6 1/7. Fugle, Natur, Samfund og Kultur. Det er med stor glæde, at Scanbird igen i år kan tilbyde en tur til Færøerne.

Færøerne 26/6 1/7. Fugle, Natur, Samfund og Kultur. Det er med stor glæde, at Scanbird igen i år kan tilbyde en tur til Færøerne. Færøerne 26/6 1/7 Fugle, Natur, Samfund og Kultur Det er med stor glæde, at Scanbird igen i år kan tilbyde en tur til Færøerne. Denne tur er udarbejdet af Søren Sørensen, som har boet der og besøgt øerne

Læs mere

Norges turen fra den 24. til den 31. maj.

Norges turen fra den 24. til den 31. maj. Norges turen fra den 24. til den 31. maj. 7 mand stærk havde meldt sig til turen til det norske land. Vi skulle med færgen fra Hirtshals den 24. maj og mødestedet var ved sidste rundkørsel inden færgen.

Læs mere

Island et land af is, ild og vand. Billedserie om Island med lette tekster til oplæsning, samtale og fortælling.

Island et land af is, ild og vand. Billedserie om Island med lette tekster til oplæsning, samtale og fortælling. Island et land af is, ild og vand Billedserie om Island med lette tekster til oplæsning, samtale og fortælling. Her er Island. Island er et land og en stor ø. Island er 2,5 gange større end Danmark. I

Læs mere

USA... 7. Kina... 11. Side 2 af 12

USA... 7. Kina... 11. Side 2 af 12 3. De 5 lande Hæfte 3 De 5 lande Danmark... 3 Grønland... 5 USA... 7 Maldiverne... 9 Kina... 11 Side 2 af 12 Danmark Klimaet bliver som i Nordfrankrig. Det betyder, at der kan dyrkes vin m.m. Men voldsommere

Læs mere

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne.

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Vikingetiden 1. Fælles gennemgang: Start med at spørge eleverne hvad de ved om vikingetiden. De har helt sikkert hørt en del om den før. Du kan evt.

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: Hvor kan du læse om, at koen bliver malket? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: Hvor kan du læse om, at koen bliver malket? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr på gården 1 Klasse: Decimal-nummer: 63.6 Dato: KO Indhold 1. Hvor kan du læse om, at koen bliver malket? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor meget vejer en ko? 3. Hvor

Læs mere

Classic. Færøerne. 25. - 30. juni. Fugle - kultur - Natur. med Søren Sørensen. Scanbird ApS www.scanbird.com

Classic. Færøerne. 25. - 30. juni. Fugle - kultur - Natur. med Søren Sørensen. Scanbird ApS www.scanbird.com Færøerne Classic 25. - 30. juni Fugle - kultur - Natur med Søren Sørensen Scanbird ApS www.scanbird.com Det er med stor glæde, at Scanbird igen i år kan tilbyde rejser til Færøerne. Denne rejser er udarbejdet

Læs mere

TIL ELEVEN NAVN: KLASSE: INDHOLD

TIL ELEVEN NAVN: KLASSE: INDHOLD ? TL ELEVEN Dette hæfte er fyldt til randen med tekst og quizzer om Grønland. På venstre side er der tekst, fotos og en fup eller fakta-opgave, der knytter sig til teksten. Tjekordet er et grønlandsk ord.

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Færøerne kunst, kirke og natur

Færøerne kunst, kirke og natur Færøerne kunst, kirke og natur Tórshavn 12. 18. maj 2016 med Anders Errboe Fra Kastrup Rejse nr. C-29 NB: denne rejse er udbudt som læserrejse i samarbejde med Kristeligt Dagblad Tag med på en meget koncentreret

Læs mere

Færøerne. sildehaj torskefisk store FLADFISK ørreder & laks

Færøerne. sildehaj torskefisk store FLADFISK ørreder & laks Færøerne sildehaj torskefisk store FLADFISK ørreder & laks Færøerne Alle danskere ved jo, hvad Færøerne er, men det er pudsigt, at så få har været på besøg deroppe. Denne gruppe af øer i nord Atlanten,

Læs mere

Kulturudvalget. KUU alm. del - Bilag 250 Offentligt. Kulturudvalget. Studierejse til Færøerne

Kulturudvalget. KUU alm. del - Bilag 250 Offentligt. Kulturudvalget. Studierejse til Færøerne Kulturudvalget KUU alm. del - Bilag 250 Offentligt Kulturudvalget Studierejse til Færøerne Den 14. 17. august 2007 Deltagerliste Kulturudvalget: Troels Christensen (V) Flemming Damgaard Larsen (V) Karin

Læs mere

Færøerne juli 2017

Færøerne juli 2017 Færøerne 9. 14. juli 2017 Fugle, Natur, Samfund og Kultur Det er med stor glæde, at Scanbird igen i år kan tilbyde en tur til Færøerne. Denne tur er udarbejdet af Søren Sørensen, som har boet der og besøgt

Læs mere

Bolig Kommunen vil være behjælpelig med at finde passende bolig.

Bolig Kommunen vil være behjælpelig med at finde passende bolig. PRAKTISKE OPLYSNINGER TIL PRAKTISERENDE LÆGER (KOMMUNELÆGER) Denne pjece er lavet med henblik på at give praktiske oplysninger, som kan være relevante at kende til, hvis De skal til Færøerne og arbejde

Læs mere

Fortsat fra forsiden:

Fortsat fra forsiden: Fortsat fra forsiden: (Læs også allersidste nyt på www.bluedaneatlantic.blogspot.dk) Historisk set, har øen været beboet, ligesom de andre øer her i Caribien af Caribindianerne, og de kaldte øen Madinia

Læs mere

Andre rejser til Færøerne. Den klassiske rundrejse på Færøerne Det Færøske Køkken Klassiske Færøerne og Island

Andre rejser til Færøerne. Den klassiske rundrejse på Færøerne Det Færøske Køkken Klassiske Færøerne og Island Færøerne på kryds og tværs 8 dage - Fra kr. 11.698 pr. person Inkl. fly, overnatning & dansktalende guide Oplev de skønne færøske øer På denne rejse vil I med lokalguide, som snakker dansk, opleve de fantastiske

Læs mere

Edvard Fulgø, for blot at nævne nogle af de mange anerkendte kunstnere, hvis værker hænger i Listaskálin.

Edvard Fulgø, for blot at nævne nogle af de mange anerkendte kunstnere, hvis værker hænger i Listaskálin. TÓRSHAVN Tórshavn er ikke blot en af verdens mindste hovedstæder, den er også en af de mest charmerende. Med sine 20.000 indbyggere er Tórshavn det politiske og kulturelle center på Færøerne. En levende

Læs mere

Færøerne historie, kunst og natur juni 2017 med erfaren lokal færing som rejseleder (rejse-nummer C-27)

Færøerne historie, kunst og natur juni 2017 med erfaren lokal færing som rejseleder (rejse-nummer C-27) Færøerne historie, kunst og natur 23. 29. juni 2017 med erfaren lokal færing som rejseleder (rejse-nummer C-27) Tag med på en koncentreret rejse til Færøerne, med fokus på historie, kirke og natur. Der

Læs mere

Malerejse Færøerne. 26. juni 2. juli. Kære kunstinteresserede - kære venner

Malerejse Færøerne. 26. juni 2. juli. Kære kunstinteresserede - kære venner Malerejse Færøerne 2011 26. juni 2. juli Kære kunstinteresserede - kære venner Så er det nu du skal tage en hurtig beslutning, hvis du vil med til Færøerne. Vi gentager nemlig sidste års succes og arrangerer

Læs mere

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog Kort Geodatastyrelsen & Matrikelstyrelsen Statistisk Årbog 2016 471 Kort Geodatastyrelsen 472 Statistisk Årbog 2016 Befolkningerne Den økonomiske udvikling Befolkningerne Ét rige tre forskellige samfund

Læs mere

Malerejse Færøerne. d. 7. 13. juli d. 3. 9. aug. NYHED Tur til Nordøerne i august - Videroye og Fugloye. Kære kunstinteresserede - kære venner

Malerejse Færøerne. d. 7. 13. juli d. 3. 9. aug. NYHED Tur til Nordøerne i august - Videroye og Fugloye. Kære kunstinteresserede - kære venner Malerejse Færøerne 2014 d. 7. 13. juli d. 3. 9. aug. NYHED Tur til Nordøerne i august - Videroye og Fugloye Kære kunstinteresserede - kære venner Er du frisk - tag en hurtig beslutning og tag med til Færøerne.

Læs mere

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer. Opgaver til Angrebet 1. Vikingerne plyndrer Hvorfor ville vikingerne plyndre Sædding? _ 2. Trælle Bues familie havde trælle. Man kan også kalde dem slaver. I Danmark havde vi slaver endnu helt op i 1200-tallet.

Læs mere

Vi fiskede fra Vorupør...

Vi fiskede fra Vorupør... Landingspladsen i Nørre Vorupør fotograferet i 1907. Dengang såvel som i dag foregår fiskeriet fra Vorupør ved at bådene sættes direkte ud fra kysten. Der har aldrig været en havn i Vorupør. Man kan se

Læs mere

Esbjerg Havn. Auktionshallen. En af havnens største bygninger er Auktionshallen. Gennem mange år var den rammen om konsumfiskeauktionen.

Esbjerg Havn. Auktionshallen. En af havnens største bygninger er Auktionshallen. Gennem mange år var den rammen om konsumfiskeauktionen. Auktionshallen En af havnens største bygninger er Auktionshallen. Gennem mange år var den rammen om konsumfiskeauktionen. I dag bruges Auktionshallen som lager for forskellige virksomheder på havnen. Den

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog Kort Geodatastyrelsen & Matrikelstyrelsen Statistisk Årbog 2017 471 Kort Geodatastyrelsen 472 Statistisk Årbog 2017 Befolkningerne Den økonomiske udvikling Befolkningerne Ét rige tre forskellige samfund

Læs mere

Narsaq maj 2011. Narsaq i billeder. Tirsdag 3. maj Mellemlanding i Sønder Strømfjord

Narsaq maj 2011. Narsaq i billeder. Tirsdag 3. maj Mellemlanding i Sønder Strømfjord Narsaq i billeder Tirsdag 3. maj Mellemlanding i Sønder Strømfjord Vi tager fra Kastrup tirsdag 3. maj kl. 9.00 mod Narsaq med mellemlanding i Sønder Strømfjord og Narsarsuaq. Kl. 17 lokal tid er vi indkvarteret

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Malerejse Færøerne. 24. 30. juni. Kære kunstinteresserede - kære venner

Malerejse Færøerne. 24. 30. juni. Kære kunstinteresserede - kære venner Malerejse Færøerne 2012 24. 30. juni Kære kunstinteresserede - kære venner Er du frisk - tag en hurtig beslutning og tag med til Færøerne. Vi gentager nemlig de sidste års succes og arrangerer en 7-dages

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Ad andre veje. Færøerne. 27. juni - 3. juli Fugle & Natur. med Søren Sørensen. Scanbird ApS

Ad andre veje. Færøerne. 27. juni - 3. juli Fugle & Natur. med Søren Sørensen. Scanbird ApS Færøerne Ad andre veje 27. juni - 3. juli 2020 Fugle & Natur med Søren Sørensen Scanbird ApS www.scanbird.com Færøerne - ad andre veje Med en overdådig og fuglerig natur i centrum har de atlantiske øer

Læs mere

HARK OLUF. Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden.

HARK OLUF. Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden. HARK OLUF Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden. 1 Danmark for 300 år siden Det Danmark, som fandtes for 300 år siden, er meget forskelligt fra det land, vi kender

Læs mere

Dit næste valg Færøerne

Dit næste valg Færøerne m ø d e r f i r m a r e j s e r k o n f e r e n c e r o p l e v e l s e r Dit næste valg Færøerne ISLAND Tórshavn FÆRØERNE SHETLAND NORGE SKOTLAND ENGLAND DANMARK w w w. g r e e n g at e. f o 2 3 Færøerne

Læs mere

Helgoland i den Tyske Bugt

Helgoland i den Tyske Bugt Helgoland i den Tyske Bugt Tekst og fotos af Dieter Maaszen Helgoland med Lange Anne yderst mod vest Besøg øen om foråret - ved påsketiden - herefter er der frit slag for fuglefolk og fotografer og andet

Læs mere

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Mathilde i Mellemamerika Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Indhold Mathildes dagbog fra Costa Rica Side 4 Costa Rica Side 18 Mathildes dagbog fra Nicaragua Side 38 Nicaragua Side 50 Stikord Side

Læs mere

Oplevelses & Kulturrejse Færøerne 25-31 maj 2015

Oplevelses & Kulturrejse Færøerne 25-31 maj 2015 Oplevelses & Kulturrejse Færøerne 25-31 maj 2015 7 oplevelsesrige og autentiske dage på Færøerne, hvor du ikke blot vil se og høre om Færøerne, men også vil opleve Færøerne via en færings øjne. 7 fantastiske

Læs mere

Oplevelses & Kulturrejse Færøerne 25-31 maj 2015

Oplevelses & Kulturrejse Færøerne 25-31 maj 2015 Oplevelses & Kulturrejse Færøerne 25-31 maj 2015 Tag med på 7 begivenhedsrige dage på Færøerne sammen med en færing, hvor du ikke blot vil se og høre om Færøerne, men også vil opleve Færøerne via en færings

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690.

Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690. Lavet af 4.a. Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690. Tordenskjold hed rigtigt Peter Wessel. Han havde 6 søstre og 11 brødre. Her er sangen om Tordenskjold Jeg vil sjunge om en helt vidt berømt

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10 adresse afsender adressen afsendere adresser afsenderen adresserne afsenderne afstand aften afstande aftenen afstanden aftner afstandene aftnerne alder ballon alderen ballonen aske balloner asken ballonerne

Læs mere

Tårnfalken. Maja Schjølin Afleveres 30/03 2007

Tårnfalken. Maja Schjølin Afleveres 30/03 2007 Tårnfalken Jeg har valgt at skrive om tårnfalken, fordi det er en spændende fugl, som både lever vildt og kan opdrættes til jagtbrug. 1 Falkearter: Falken er en rovfugl som findes i mange forskellige arter.

Læs mere

Indberetning nr. 4 / 2013

Indberetning nr. 4 / 2013 Færøudvalget 2012-13 FÆU Alm.del Bilag 16 Offentligt Rigsombudsmanden på Færøerne Tórshavn, den 3. juni 2013 J.nr. 323-1 - dmk Emner: Indberetning nr. 4 / 2013 Forfatningsforslaget faldt ved 2. behandlingen

Læs mere

FÆRØERNE Island & Grønland

FÆRØERNE Island & Grønland FÆRØERNE Island & Grønland sommer vinter 2016 Din rejsepartner på Færøerne 1 www.atlantic.fo Grønland Island Færøerne Norge Sverige Danmark England 6 5 3 2 1 7 8 10 9 4 11 13 SERVÆRDIGHEDER: 12 1 2 3 4

Læs mere

Oceanien FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Oceanien FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel _ Forfatter Hvornår er bogen udgivet? _ På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar Illustration: Ida Maria Schouw Andreasen og Benni Schouw Andreasen Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar A. At han havde god kontakt til

Læs mere

Færøerne. 15. - 22. juni. Scanbird ApS www.scanbird.com. Fugle - Natur med Mads Bunch

Færøerne. 15. - 22. juni. Scanbird ApS www.scanbird.com. Fugle - Natur med Mads Bunch Færøerne Fugle 15. - 22. juni Fugle - Natur med Mads Bunch Scanbird ApS www.scanbird.com Det er med stor glæde, at Scanbird i år kan tilbyde denne rejse til Færøerne med fokus på fuglene. Vi skal opholde

Læs mere

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål)

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) 5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) Trekantshandlen 1) Hvad var trekantshandlen? En handelsrute* En handelsaftale mellem tre lande En handel med tre varer 2) Hvilke områder foregik trekantshandlen

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850 Skagen By-og Egnsmuseum 1 Skagen omkring 1850. Kender du Skagen? Du har sikkert hørt om Skagens gule murstenshuse. Går vi 150 år tilbage i tiden, så

Læs mere

Autentiske Færøerne september 2019

Autentiske Færøerne september 2019 Autentiske Færøerne 26. 30.september 2019 Vi tilrettelægger alt, så du kan koncentrere dig om at opleve. Sammen med den lokale rejseleder kommer du tæt på de lokale og kan opleve det autentiske Færøerne

Læs mere

Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt

Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt Deepak kommer fra Nepal, men føler sig som fynbo 21. jun, 2012 by Maybritt Deepak arbejder på PKM Deepak arbejder på PKM. Det er Danmarks største blomster-gartneri og ligger i Søhus lidt uden for Odense.

Læs mere

FAKTA ARK. Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan

FAKTA ARK. Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan FAKTA ARK Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan Lang og farlig rejse Svalerne er indbegrebet af den danske sommer og deres ankomst i april varsler sommerens komme. Før i tiden troede man,

Læs mere

Autentiske Færøerne maj 2018

Autentiske Færøerne maj 2018 Autentiske Færøerne 13. 17.maj 2018 Vi tilrettelægger alt, så du kan koncentrere dig om at opleve. Sammen med den lokale rejseleder kommer du tæt på de lokale og kan opleve det autentiske Færøerne Vi har

Læs mere

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene.

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. Myre-liv Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. 1. Fortælling: Ud med antennerne! Forestil jer.. Bag et gammelt egetræ ligger

Læs mere

Min Far - en sømand i allieret tjeneste.

Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Foredrag d. 6.02.2017. på Arkivet - et foredrag i samarbejde med Historie Aalborg Aftenens foredragsholder: Jens Aarlo Jensen. Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Jens Jensen læste op fra sin fars

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

Vikinger. Guder Runer og ragnarok.

Vikinger. Guder Runer og ragnarok. Vikinger Guder Runer og ragnarok. Jannik 6 kl. 2005 Emne af Indholdsfortegnelse. Side 2. Emnebegrundelse og spørgsmål til emnet. side 3. Hvem var vikingerne. Side 4 vikingernes angreb. Side 5 Guderne.

Læs mere

Færøerne i selskab med sangerinden Annika Hoydal... med masser af natur og kunst

Færøerne i selskab med sangerinden Annika Hoydal... med masser af natur og kunst Færøerne i selskab med sangerinden Annika Hoydal... med masser af natur og kunst 8 dage / 21.6-28.6. 2013 Arrangeret for Vrå Højskole Rejse nr. C-29 På denne tur til Færøerne kommer du til at opleve alt

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Juvenal levede i Rom i det 1 og 2 årh. Evt. Han var den første der skrev hvad?

Juvenal levede i Rom i det 1 og 2 årh. Evt. Han var den første der skrev hvad? Juvenal levede i Rom i det 1 og 2 årh. Evt. Han var den første der skrev hvad? Juvenal var den første der skrev satire. Han skrev om rom. Nævn mindst 2 ting han rasende over. Satire Larm, kriminalitet,

Læs mere

PAPEGØJE SAVNES. 5. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje

PAPEGØJE SAVNES. 5. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje PAPEGØJE SAVNES 5. klasse. undervisningsmateriale Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje 1 Her ser I den grønne ara 4 3 1 1 5 5 3 5 Farv de rigtige numre 1. Sort 2. Rød 3. Lyserød 4. Grøn 5. Lyseblå

Læs mere

IS-BJØRN. 1. Hvor kan du læse om unger i sne-hulen? Side: Gå tæt på teksten. 4. Hvordan holder is-bjørnen sig varm i 40 graders kulde?

IS-BJØRN. 1. Hvor kan du læse om unger i sne-hulen? Side: Gå tæt på teksten. 4. Hvordan holder is-bjørnen sig varm i 40 graders kulde? TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Dyr i Grønland 1 Decimal-nummer : Navn: Klasse: Dato: Indhold IS-BJØRN 1. Hvor kan du læse om unger i sne-hulen? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvad kan en stor han veje? 3. Hvad

Læs mere

Naturhistorisk Museum. Mads Valeur Sørensen og Charlotte Clausen, Naturhistorisk Museum

Naturhistorisk Museum. Mads Valeur Sørensen og Charlotte Clausen, Naturhistorisk Museum EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Fugle i Danmark - ved vandet Let (0. - 3. klasse) 1. sal Mads Valeur Sørensen og Ida Marie Jensen Naturhistorisk Museum Mads Valeur

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Færøerne 2007 optegnelser

Færøerne 2007 optegnelser Færøerne 2007 optegnelser Allerede siden jeg i foråret fik at vide, at jeg skulle af sted til Færøerne begyndte jeg at glæde mig, men det var først i tiden lige op til afrejsen, at jeg virkelig blev spændt.

Læs mere

Lærereksemplar. kun til lærerbrug. Mit navn: Min klasse: Min skole: Jeg har fødselsdag måned og dato. Så mange år er jeg: år 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Lærereksemplar. kun til lærerbrug. Mit navn: Min klasse: Min skole: Jeg har fødselsdag måned og dato. Så mange år er jeg: år 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Mit navn: Så mange år er jeg: år 0 9 8 7 6 5 Min klasse: Min skole: Jeg har fødselsdag måned og dato Datoen for børnenes fødselsdag skrives ind i månedsfeltet. Tegn dig selv. Tegn mønstrene færdige og

Læs mere

Færøerne NYT I ÅR! En af verdens mest attraktive øgrupper. 8 dage. Mulighed for vandretur på Nólsoy

Færøerne NYT I ÅR! En af verdens mest attraktive øgrupper. 8 dage. Mulighed for vandretur på Nólsoy REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG Færøerne En af verdens mest attraktive øgrupper 2015 8 dage NYT I ÅR! Mulighed for vandretur på Nólsoy Fuglefjeld Kongsbondegårde Bygder Udsigter Fyrtårn Kirker Oplev bl.a.

Læs mere

Sæt X ved det korrekte svar. Der er kun ét korrekt svar i hver opgave.

Sæt X ved det korrekte svar. Der er kun ét korrekt svar i hver opgave. Hvad betyder sætningen? Sæt X ved det korrekte svar. Der er kun ét korrekt svar i hver opgave. (s.4-13) 1. De fleste danskere har dansk som modersmål. a. De fleste danskere har en dansk mor. b. De fleste

Læs mere

Den Arktiske Ring - Housewarming hos isbjørnene i Zoo København

Den Arktiske Ring - Housewarming hos isbjørnene i Zoo København Den Arktiske Ring - Housewarming hos isbjørnene i Zoo København Byens Netværk 19.02.13 Tekst og foto: Mikkel Egeberg Rasmussen Den 5. februar 2013 åbnede København Zoos nye og helt unikke anlæg til isbjørne,

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

Danmark i verden under demokratiseringen

Danmark i verden under demokratiseringen Historiefaget.dk: Danmark i verden under demokratiseringen Danmark i verden under demokratiseringen I 1864 mistede Danmark hertugdømmerne Slesvig og Holsten til Preussen. Preussen blev sammen med en række

Læs mere

Mattip tema om Læsø. Tilhørende kopi: 5 gode råd til faglig læsning Omregning af hastighed. Du skal lære om: Kan ikke Kan næsten Kan

Mattip tema om Læsø. Tilhørende kopi: 5 gode råd til faglig læsning Omregning af hastighed. Du skal lære om: Kan ikke Kan næsten Kan Mattip tema om Læsø Du skal lære om: Læsø og faktaberegninger om øen Kan ikke Kan næsten Kan Faglig læsning Brugen af korrekte enheder Omregning af enheder 2017 mattip.dk 1 Tilhørende kopi: 5 gode råd

Læs mere

GRØNLANDSHAJ FISK. Den kan dykke virkelig langt ned under havets overflade faktisk helt ned på 2 kilometers dybde.

GRØNLANDSHAJ FISK. Den kan dykke virkelig langt ned under havets overflade faktisk helt ned på 2 kilometers dybde. GRØNLANDSHAJ Grønlandshajen er det hvirveldyr, der kan blive ældst, faktisk regner man med, at den kan blive op mod 500 år gammel. Den kan blive over 5 meter lang og veje over 1.000 kg. Vidste du, at grønlandshajen

Læs mere

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling ? Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling Laurits hus 1. Hvor sover Laurits? A. På gulvet ved ildstedet B. På bordet, der kan klappes sammen. C. På en bænk langs væggen 2. Sover Gertrud i en seng?

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur 1. Ladby 1. Ladbyskibet skal sejle over Storebælt. Vinden er stærk og kommer fra syd. Turen tager lang tid. Hvor kommer vinden fra? I skal hoppe på et ben frem til Trelleborg. 2.

Læs mere

Indfødsretsprøven. Tid: 45 minutter. Hjælpemidler: Ingen. 2. december 2010. Prøvenummer

Indfødsretsprøven. Tid: 45 minutter. Hjælpemidler: Ingen. 2. december 2010. Prøvenummer Indfødsretsprøven 2. december 2010 Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift SPØRGSMÅL TIL INDFØDSRETSPRØVE Indfødsretsprøven er en

Læs mere

Færøerne og Grønland

Færøerne og Grønland og og 1. Det danske riges befolkning Hvis du vil vide mere s Statistik har offentliggjort tal for og helt tilbage til den første Statistiske Årbog i 1896. Både og har i dag deres eget statistikbureau,

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

Kina i dag. Kina i dag

Kina i dag. Kina i dag Kina i dag Kina i dag I Kina bor der cirka 1,3 milliard indbyggere. 300 millioner af dem er lige så rige eller meget rigere end folk i Danmark. 1 milliard kinesere er fattige. Der er stor forskel på, hvordan

Læs mere

Andre rejser til Færøerne. Den klassiske rundrejse på Færøerne. Færøerne på kryds og tværs Det Færøske Køkken Klassiske Færøerne og Island

Andre rejser til Færøerne. Den klassiske rundrejse på Færøerne. Færøerne på kryds og tværs Det Færøske Køkken Klassiske Færøerne og Island Den klassiske rundrejse på Færøerne 8 dage fra kr. 11.398 pr. person Inkl. fly, hotel & billeje En fantastisk kør- selv- ferie med skønne naturoplevelser På denne kør-selv-ferie får I friheden til at opleve

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! ELEFANT

TJEK DIN VIDEN! ELEFANT TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Dyr i Afrika 1 Navn: Klasse: Dato: ELEFANT Indhold 1. Hvor kan du læse om snablen? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange muskler er der i en snabel? 3. Hvad æder elefanter?

Læs mere

Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund.

Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund. Skillinge Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund. Skillinge var tidligere en betydningsfuld

Læs mere