Fertilitetsklinikken Trianglen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fertilitetsklinikken Trianglen"

Transkript

1 Insemination med Partner sæd (IUI H) Information Fertilitetsklinikken Trianglen Vigtige nye regler om egenbetaling for inseminationsbehandling i alle speciallægepraksisser Egenbetaling for insemination hvis I har barn i forvejen Der bliver i fremtiden egenbetaling for alle former for fertilitetsbehandling for dem, der har barn i forvejen. Det er de samme regler for alle speciallægeklinikker, der har overenskomst med Sygesikringen det er altså ikke kun hos os. Med virkning fra 11. november 2015 er reglen, at der ikke længere er mulighed for fertilitetsbehandling under Sygesikringen, hvis et par eller en enlig kvinde i forvejen har barn. Barnløse par kan fortsat blive behandlet med insemination med dækning fra Sygesikringen. Vi kan I Trianglen mod egenbetaling fortsat udføre inseminations-behandling, hvis I har barn i forvejen.

2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Insemination med sæd fra den mandlige partner (IUI-H)... 3 Den normale befrugtning... 3 Hvad er fordelen ved inseminationsbehandling?... 3 Princippet i behandlingen... 4 Forsamtale og undersøgelser... 5 Forløbet af behandlingen... 6 Hvordan aftales tid... 6 Hormonstimulation... 6 Ultralydskanning... 6 Ægløsningssprøjte... 6 Insemination... 7 Graviditetsprøve... 7 Behandlingsresultater - chancen for graviditet... 7 Hvor mange behandlinger?... 8 Bivirkninger til behandlingen... 8 Medicinbivirkninger... 8 Kompliceret graviditet... 8 Er der risiko for kræft i æggestokkene?... 9 Akupunktur... 9 Priser for inseminationsbehandling (IUI-H)... 9 Generelle råd i forbindelse med behandling for barnløshed... 9 Alkohol... 9 Tobak... 9 Motion... 9 Kaffe/koffein Medicin, naturlægemidler, kosttilskud Smertestillende medicin Påvirkninger fra arbejdet Røde hunde (rubella) Vægt Folinsyre Kontakt til Trianglen Mail-kontakt til klinikken for patienter i behandling Links Egne notater Oversigt over IUI-H behandling /12 Næste revision:

3 Insemination med sæd fra den mandlige partner (IUI-H) Insemination i livmoderen med oprenset sæd fra den mandlige partner er en behandlingsmulighed ved uforklaret barnløshed eller hvis sædkvaliteten er lettere nedsat. Insemination med partnerens sæd anvendes også ofte sammen med en mild hormonstimulation af kvinden, hvis hun har manglende ægmodning (lange menstruations-cykler). Den normale befrugtning I en normal menstruationscyklus på omkring 28 dage sker ægløsningen omkring dag 14. Ved ægløsningen frigøres én ægcelle fra æggestokken og ægget bliver opfanget i æggelederen. Hvis der har været samleje, vil der være omkring millioner sædceller i toppen af skeden. Sædcellerne svømmer op igennem livmoderhalsen og livmoderhulen og videre ud i æggelederne. Kun få hundrede sædceller når frem til den yderste del af æggelederne, hvor befrugtningen finder sted. Den normale ægløsning og befrugtning Herefter transporteres det befrugtede æg gennem æggelederen ind til livmoderhulen, hvor det sætter sig fast i livmoderslimhinden og udvikler sig til et barn. Hvad er fordelen ved inseminationsbehandling? De væsentligste grunde til at graviditetschancen øges ved inseminationsbehandling er: 1. En mild hormonstimulation resulterer i modning af 2-3 æg; uden hormonstimulation modnes normalt kun 1 æg. 2. Ægløsningstidspunktet og inseminationen times, så der er meget stor sikkerhed for, at æg og sædceller møder hinanden. 3. Sædcellerne sprøjtes op i livmoderen, så langt flere sædceller når frem til ægget, end hvis sædcellerne selv skulle svømme hele vejen. 3/12 Næste revision:

4 Princippet i behandlingen Princippet i behandlingen er i korthed som følger. Oversigt over inseminationsbehandling Kvinden får i mange tilfælde en mild hormonstimulation i starten af cyklus, for at få mere end ét æg til at modne. Det giver flere æg mulighed for at blive befrugtet per cyklus. Det giver også lidt forøget risiko for, at der bliver tvillinger (se senere). Væksten af ægblære/ægblærer i æggestokkene følges med ultralydskanning. Som regel foretages den første skanning dag efter menstruationens start. Når ægblærerne (som indeholder æg) når en størrelse på cirka 18 mm (17-20 mm), får kvinden en indsprøjtning med ægløsningshormon. Ægløsningen sker så omkring 38 timer senere. Selve inseminationen foretages tæt på det tidspunkt, hvor ægløsningen kommer. Ved inseminationen sprøjtes den oprensede sæd direkte op i livmoderen og ud i æggelederne. Herved kommer langt flere sædceller end normalt ud i æggelederne, hvor befrugtningen sker. To uger senere tages en graviditetstest. De enkelte trin beskrives mere detaljeret senere. 4/12 Næste revision:

5 Forsamtale og undersøgelser Før behandling startes, vil vi gerne se jer til en samtale og undersøgelse i klinikken. Her gennemgår vi jeres forhistorie med hensyn til barnløshed. Vi taler om resultater af de undersøgelser I (måske) allerede har fået foretaget. Og vi kan planlægge relevante undersøgelser, som endnu ikke er foretaget. Nogle af de væsentligste undersøgelser i forbindelse med barnløshed beskrives kort neden for. Sædkvaliteten kan undersøges her i klinikken eller på andre laboratorier. Hvis sædprøven er normal eller næsten normal, kan den anvendes til inseminationsbehandling. Hvis sædanalysen viser meget dårlig sædkvalitet, vil vi anbefale reagensglasbehandling (IVF), eventuelt med mikroinsemination (ICSI), hvor der ikke kræves så mange sædceller. Insemination med donorsæd er en anden behandlingsmulighed ved svært nedsat sædkvalitet. Æggelederne undersøges bedst med en røntgenundersøgelse, hvor æggeledernes indre diameter og udløbet til bughulen kan ses. Undersøgelsen (HSG HysteroSalpingoGrafi) foretages på en røntgenafdeling eller en røntgenklinik. Hvis æggelederne ikke er normale, bør behandlingen i de fleste tilfælde være reagensglasbehandling. Æggestokkene undersøges med ultralydsskanning. Det gør vi her i klinikken. Kvinden får også taget en blodprøve for hormoner (AMH, FSH, LH og østradiol), for at vurdere æggestokkenes funktion. Blodprøver for alvorlige smitsomme sygdomme (HIV, hepatitis-b og hepatitis-c) tages fra kvinden og manden før behandlingen. Kvinden får også taget blodprøver for mælkehormon (prolaktin) og for undersøgelse af stofskiftet (TSH ThyroideaStimulerende Hormon). Desuden tages blodprøve for at se, om kvinden er immun imod røde hunde (rubella). 5/12 Næste revision:

6 Forløbet af behandlingen Hvordan aftales tid Når du får menstruation, kan du ringe til klinikkens sekretærer på telefon og aftale tid til skanning. I mange tilfælde er det planlagt, at du skal tage medicin, som fremmer ægudviklingen. Planen for din behandling står i din journal, så sekretæren kan vejlede dig i medicinindtagelsen, og i hvornår ultralydskanning skal finde sted. Hormonstimulation I mange tilfælde får kvinden en mild hormonstimulation i starten af cyklus. Formålet med hormonstimulationen er at få 2-3 æg til at modnes. Hormonstimulationen gives for det meste som tabletter (Pergotime (klomifen)) fra dag i cyklus. Eventuelt suppleres med hormonindsprøjtninger dag Hvis kvinden har meget lang eller ingen menstruationscyklus vil vi normalt stile efter, at der kun udvikles 1-2 æg. Kvinder med PCOS (polycystisk ovariesyndrom) udvikler i mange tilfælde ikke æg på behandling med klomifen tabletter (Pergotime ). Hos disse kvinder er det ofte nødvendigt at fremkalde ægmodning ved hjælp af daglige indsprøjtninger med FSH (follikelstimulerende hormon). Indsprøjtningerne skal som regel tages i dage. Ultralydskanning Den første ultralydskanning foretages normalt dag i cyklus. Formålet med skanningen er at se, hvor mange ægblærer der vokser, og hvor store de er. Ægblærerne følges indtil de er omkring mm i diameter. Så er det æg, der er i hver af ægblærerne modent og klar til ægløsning. Ved ultralydskanningen bedømmer vi også livmoderslimhinden. Slimhinden er der hvor det befrugtede æg skal sætte sig fast. Ægløsningssprøjte Når ægblærerne er store nok og det ved skanningen er set, at der er et passende antal, får kvinden en indsprøjtning med ægløsningshormon (Ovitrelle eller Pregnyl ). Ægløsningen sker omkring 38 timer efter indsprøjtningen med ægløsningshormon. Normalt foretager kvinden (måske med hjælp fra sin partner) indsprøjtningen hjemme om aftenen på et nærmere aftalt tidspunkt. Det passer med at inseminationen foretages om formiddagen 1½ døgn (ca. 38 timer) senere meget tæt på det tidspunkt, hvor ægløsningen finder sted. 6/12 Næste revision:

7 Insemination Den dag inseminationen skal foretages, skal I aflevere en sædprøve til os om morgenen. I har forinden fået udleveret en plasticbeholder til sædprøven og en sædprøve-seddel, som I bedes udfylde og aflevere sammen med sædprøven. Vi oprenser sædprøven før inseminati- onen. Det vil sige, at sædprøven centrifugeres på en særlig måde, så de bedste sædceller sorteres fra og kan anvendes til inseminationen. Selve inseminationen foretages i gynækologisk leje. Der indføres en tynd plastic-slange i livmoderen, så sædprøven Insemination i livmoderen kan sprøjtes direkte ind i livmoderhulen. Det mærkes i de fleste tilfælde ikke. Enkelte gange kan der være lette menstruationslignende smerter. Der er ingen specielle forholdsregler efter inseminationen. Graviditetsprøve Ved inseminationen udleveres en graviditetsprøve. Den skal bruges 14 dage efter inseminationen. Det er bedst at teste på den første morgenurin. Ring venligst til sekretærerne og fortæl om prøven var positiv eller negativ. Hvis prøven er positiv aftales tid til en ultralydskanning af fosteret omkring 3 uger senere. Hvis prøven er negativ, følger vi den plan for ny behandling, som vi har talt om da inseminationen blev foretaget. Behandlingsresultater - chancen for graviditet Chancen for at opnå graviditet ved inseminationsbehandling afhænger meget af kvindens alder. For kvinder under 40 år er chancen for graviditet ved inseminations-behandling med partners sæd (IUI-H) omkring 15-18% per behandling, svarende til at ca. 40% vil have opnået graviditet efter 3 behandlinger. For kvinder over 40 år er chancen væsentligt lavere. Efter at kvinden er fyldt 42 år er chancen for graviditet ved insemination kun ganske få procent. Derfor foretager vi ikke insemination efter at kvinden er fyldt 42 år. Foster på 11 mm - omkring 7 uger Da hormonstimulation af kvinden ofte resulterer i, at hun producerer mere end 1 æg (2-4), vil der være øget risiko for tvillingegraviditet. Tvillinger findes i omkring 5-10% af graviditeterne. Hvis hormonbehandling ikke anvendes, er der kun tvillinger hos omkring 1%. Trillinger kan forekomme i ganske sjældne tilfælde. 7/12 Næste revision:

8 IUI-H resultater 2015 Under 40 år år Antal IUI-H Gennemsnitlig alder 33,5 41,2 Antal positiv hcg % Positiv hcg 19,0 12,5 Antal med hjerteaktivitet % Med hjerteaktivitet 16,4 7,6 Antal flerfold gravide 15 0 % Flerfold gravide 9,4 0,0 IUI-H resultater 2014 Under 40 år år Antal IUI-H Gennemsnitlig alder 33,6 41,3 Antal positiv hcg % Positiv hcg 21,0 13,0 Antal med hjerteaktivitet % Med hjerteaktivitet 17,2 9,1 Antal flerfold gravide 21 1 % Flerfold gravide 13,8 7,1 Hvor mange behandlinger? Hvis behandling med IUI-H ikke har resulteret i graviditet efter 3 behandlinger, bør reagensglasbehandling (IVF eller ICSI) overvejes. Reagensglasbehandling er mere effektiv, men også mere krævende. Se eventuelt vores information om reagensglasbehandling. Hos kvinder med meget uregelmæssige menstruationer (for eksempel PCOS) kan det være rimeligt at behandle i op til 6 cykler. Bivirkninger til behandlingen Alt i alt er der meget lille risiko forbundet med inseminations-behandling. Medicinbivirkninger Er forbigående og som regel milde. Det drejer sig først og fremmest om kvalme, brystspænding, hovedpine, hedeture og træthed. Overfølsomhed (allergi) over for hormonmedicinen forekommer meget sjældent. Kan vise sig i form af forbigående hud-udslet eller åndenød. Hvis du får allergiske symptomer, skal du ophøre med at tage medicinen og kontakte os. Kompliceret graviditet Når der indtræder graviditet efter inseminationen, vil risikoen for tidlig spontant abort være lidt højere end når graviditet indtræder på naturlig vis. Det skyldes de problemer, som har ført til, at man søger behandling for barnløshed, f.eks. nedsat sæd- og æg-kvalitet. Som omtalt tidligere er der øget risiko for tvillinge-graviditet, når der gives hormonstimulation. Ved tvillinge-graviditeter er der øget risiko for komplikationer, specielt for tidlig fødsel. 8/12 Næste revision:

9 Er der risiko for kræft i æggestokkene? Adskillige nyere undersøgelser, bl.a. fra Danmark og Sverige tyder ikke på, at de hormoner der anvendes til fertilitetsbehandling medfører øget risiko for senere udvikling af kræft i æggestokkene. Der er dog ikke foretaget undersøgelser, der fuldstændig kan afkræfte dette. Akupunktur Akupunktur er en klassisk kinesisk behandling, som også benyttes i forskellige grene af moderne vestlig medicin. Vi tilbyder akupunktur i forbindelse med insemination. Der er ikke sikker videnskabelig viden om, om akupunktur øger chancen for graviditet ved inseminationsbehandling. Priser for inseminationsbehandling (IUI-H) De anførte priser er egenbetaling per behandlingscyklus. For par uden barn med henvisning dækker Sygesikringen, således at egenbetalingen bortfalder eller reduceres som anført. IUI H priser DKK Henvisning på begge for par, der ikke har barn 1) 0 Par, der ikke har barn. Kun henvisning på kvinden Par, der ikke har barn. Kun henvisning på manden. Inkluderer én ultralydsskanning Ingen henvisning eller par, der allerede har barn. Inkluderer én ultralydsskanning Ultralydsskanning (ved mere end én skanning per cyklus). Ingen henvisning på kvinden eller par der i forvejen har barn.. Per skanning Graviditetsskanning ud over 1. graviditetsskanning. Ingen henvisning på kvinden eller kvinder/par der i forvejen har barn.. Per skanning Akupunktur ved inseminationsbehandling. For de to behandlinger, der gives ) Ved henvisning forstås en henvisning til behandling fra egen læge. Generelle råd i forbindelse med behandling for barnløshed Alkohol Kvindens indtagelse af alkohol bør være så beskeden som muligt, når hun forsøger at blive gravid. Formentlig nedsætter selv et lille indtag af alkohol (1-5 genstande om ugen) frugtbarheden. Når kvinden er gravid, frarådes det, at hun indtager alkohol. Mandens indtagelse af alkohol ser ud til at være af mindre betydning. Op til 3-4 genstande daglig menes ikke at påvirke sædkvaliteten nævneværdigt. Højere indtagelse kan nedsætte sædkvaliteten. Tobak Det er bevist, at rygning nedsætter frugtbarheden hos kvinder. Hos mænd nedsætter rygning sædkvaliteten. Derfor er det en god idé for begge parter at holde op med at ryge. Du kan få hjælp til rygeophør hos din praktiserende læge. Der er også gode informationer på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside ( Motion Motion er godt med måde. Der er en større amerikansk undersøgelse, som tyder på, at kvinder der dyrker rigtig meget motion har nedsat graviditetschance. Det der skader er formentlig høj puls i længere tidsrum. Det er nok ikke impact ved løb, fitness og andet, der skader. Vi anbefaler, at motion gerne kan dyrkes. Men med måde. 9/12 Næste revision:

10 Kaffe/koffein Koffein findes i kaffe, te og cola. Der er intet der tyder på, at et moderat indtag af koffein-holdige drikkevarer har indflydelse på frugtbarheden. Muligvis kan et stort forbrug hos kvinden det vil sige mere end 3-5 kopper/glas per dag mindske chancen for at blive gravid. Medicin, naturlægemidler, kosttilskud Hvis du tager medicin, bør du være særligt opmærksom på, om den kan påvirke muligheden for at blive gravid, eller om den kan være skadelig for fosteret. Tal med lægen eller apoteket om det. I nogle tilfælde kan kvinden ophøre med at tage medicinen, eller behandlingen kan ændres til et andet præparat, som ikke skader graviditeten. Tal med den ordinerende læge om det. Vær tilbageholdende med håndkøbsmedicin, naturmedicin og kosttilskud. Tag ikke noget medicin og heller ikke naturlægemidler uden at fortælle os om det. Vi anbefaler, at du er tilbageholdende med al ikke nødvendig medicin og at du ikke tager naturlægemidler og kosttilskud. Smertestillende medicin Smertestillende medicin af typen NSAID (for eksempel Brufen, Ipren, og Diclon ) frarådes under fertilitetsbehandling. Ved behov kan paracetamol (f.eks. Panodil ) anvendes. Påvirkninger fra arbejdet De fleste former for arbejde påvirker ikke graviditetschancen. Arbejde der giver risiko for udsættelse for kemiske stoffer (for eksempel organiske opløsningsmidler eller stoffer til skadedyrsbekæmpelse) eller for røntgen-stråling kan muligvis påvirke frugtbarheden. Tal med arbejdspladsen eller med lægen om disse forhold. Røde hunde (rubella) Det anbefales at kvinden får taget en blodprøve, der viser om hun har haft børnesygdommen røde hunde. Hvis hun ikke har haft sygdommen, bør hun vaccineres, fordi det kan give misdannelser hos barnet, hvis kvinden får røde hunde, mens hun er gravid. Vægt Både overvægt og undervægt hos kvinden mindsker chancen for at blive gravid. Der er også større risiko for komplikationer under graviditeten og ved fødslen, hvis kvinden er overvægtig. Normal vægt og overvægt/undervægt bedømmes ud fra såkaldt Body Mass Index (BMI). Det udregnes som Vægt BMI = vægten angives i kilo og højden i meter Højde * Højde BMI mellem 20 og 25 er det optimale. Frugtbarheden kan være nedsat, hvis BMI er mindre end 19 eller over 29. Folinsyre Tilskud af folsyre/folinsyre anbefales til alle kvinder, der forsøger at blive gravide og i de første 12 uger af graviditeten. Indtagelse af folinsyre nedsætter risikoen for at barnet får rygmarvsbrok. Sundhedsstyrelsen tilråder 400 mikrogram folinsyre daglig. Hvis kvinden tidligere har født eller aborteret et barn med visse misdannelser i hjernen eller rygmarven (neuralrørsdefekter), tilrådes 5 mg folinsyre daglig. Det samme gælder hvis kvinden tager medicin imod epilepsi. 10/12 Næste revision:

11 Kontakt til Trianglen Åbningstider Klinikken er åben i dagtiden alle ugens dage, inklusiv weekender og helligdage, hele året rundt. På hverdage er åbningstiden I weekender og på helligdage er åbningstiden Ved akutte situationer udenfor disse tider, må I henvende jer til lægevagt /skadestue. Det er desværre ikke muligt for os at have åbent hele døgnet for henvendelser. Telefonnumre og telefontid Telefon: Fax: På hverdage er telefonerne åbne fra 9-12 og I weekender og på helligdage er telefonerne åbne Mail-adresser Trianglen... info@trianglen.dk Kåre Rygaard, overlæge, dr.med.... kr@trianglen.dk Jens Ingemanssen, overlæge... ji@trianglen.dk Sekretærerne... sekretaer@trianglen.dk eller sekr@trianglen.dk Sygeplejerskerne... spl@trianglen.dk Laboratoriet... lab@trianglen.dk Mail-kontakt til klinikken for patienter i behandling Hvis du sender mail til os om et behandlingsforløb og vi har dig i vores journalsystem, så oplys venligst dit fulde navn og din fødselsdato. Du skal ikke oplyse dit personnummer (CPRnummer). Links Fertilitetsklinikken Trianglen... Dansk Fertilitetsselskab... Sundhedsstyrelsen... Sundhed.dk... Medicin.dk... Detaljerede informationer om medicin Statsforvaltningen... LfUB... (Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse) Egne notater 11/12 Næste revision:

12 Oversigt over IUI-H behandling 1. Blødningsdag (ring til sekretærerne) Undersøgelser (kun i 1. cyklus) Medicin Dag i menstruationscyklus første blødningsdag kaldes dag Blodprøve Røntgen-undersøgelse (HSG) Ægløsningssprøjte (tidspunktet kan variere) Mandag Tir Ons Tor Fre Lør Søn Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn Man Tirsdag Ons Tor Fre Lør Søn Man Tir Ons Onsdag Tor Fre Lør Søn Man Tir Ons Tor Tor Fre Fre Lør Søn Man Tir Lør Søn Man Tir Ons Torsdag Fre Lør Søn Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn Man Tir Ons Tor Fredag Lør Søn Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn Man Tir Ons Tor Fre Lørdag Søn Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn Man Tir Ons Tor Fre Lør Søndag Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn Skemaet læses vandret ud fra den ugedag, hvor menstruationen starter. Fra dag 3-7 tages Pergotime ( ) 50 mg morgen og 50 mg aften. Dag 8-10 tages eventuelt indsprøjtninger ( ) med Puregon, Gonal-f eller Menopur. Dag ultralydskanner vi ( ) for at vurdere ægblærernes størrelse og antal. Ring til sekretærerne ( ) og bestil tid til ultralydskanning, når du har fået menstruation. 12/12 Næste revision:

Insemination i livmoderen med sæd fra partner (IUI-H) Patientinformation

Insemination i livmoderen med sæd fra partner (IUI-H) Patientinformation Insemination i livmoderen med sæd fra partner (IUI-H) Patientinformation Fertilitetsklinikken Trianglen - Lundevangsvej 12 2900 Hellerup Telefon: +45 3940 7000 Fax: +45 3940 7075 - Email: info@trianglen.dk

Læs mere

Insemination med Partner sæd (IUI H) Information

Insemination med Partner sæd (IUI H) Information Insemination med Partner sæd (IUI H) Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Insemination med sæd fra den mandlige partner (IUI-H)... 3 Den normale befrugtning...

Læs mere

Insemination med Partner sæd (IUI H) Information

Insemination med Partner sæd (IUI H) Information Insemination med Partner sæd (IUI H) Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indsamling og opbevaring af informationer... 3 Insemination med sæd fra den

Læs mere

Behandling for ufrivillig barnløshed

Behandling for ufrivillig barnløshed Når I skal i behandling for ufrivillig barnløshed, afhænger behandlingsmetoderne af årsagen til jeres I denne pjece kan I læse generel information om de forskellige behandlingsmetoder. Præcis hvordan jeres

Læs mere

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~ Info IUI ~ 1 ~ INSEMINATION - IUI Info IUI ~ 2 ~ INSEMINATION Ved uforklaret ufrivillig barnløshed, og ved tilfælde med uregelmæssig menstruation, usikker ægløsning eller nedsat sædkvalitet, kan chancen

Læs mere

Insemination med Donorsæd (IUI D) Information

Insemination med Donorsæd (IUI D) Information Insemination med Donorsæd (IUI D) Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Typer af sæddonation... 3 Juridiske og andre forhold ved anvendelse af donorsæd...

Læs mere

Inseminationsbehandling

Inseminationsbehandling Inseminationsbehandling Inseminationsbehandlung Formålet med inseminationsbehandling Ved inseminationen bliver sædcellerne sprøjtet direkte ind i livmoderen. Derfor er vejen ud i æggelederen kortere, og

Læs mere

Insemination med partners sæd

Insemination med partners sæd Insemination med partners sæd Insemination med partnerens sæd, hvor sæden sprøjtes direkte op i livmoderhulen, kan øge chancen for graviditet hos par med uforklarlig, ufrivillig barnløshed, let til moderat

Læs mere

BARNLØSHEDSBEHANDLING INSEMINATION IUI-H / IUI-D

BARNLØSHEDSBEHANDLING INSEMINATION IUI-H / IUI-D GYNÆKOLOGISK KLINIK Speciallæge Niels Lund Odensevej 25, 1. sal, 5500 Middelfart Tlf. 6440 0046 E-mail: gyn@drlund.dk BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI-H / IUI-D 1 Barnløshed Først undersøges årsagen

Læs mere

Insemination med partners sæd

Insemination med partners sæd Patient information Insemination med partners sæd - IUIH 1 Patient information Nordica Fertilitetsklinik E-mail: copenhagen@nordica.org Insemination med partners sæd - IUIH 2 Insemination Insemination

Læs mere

Fertilitetsklinikken Trianglen

Fertilitetsklinikken Trianglen Insemination med Donorsæd (IUI D) Information Fertilitetsklinikken Trianglen Vigtige nye regler om egenbetaling for inseminationsbehandling i alle speciallægepraksisser Egenbetaling for insemination hvis

Læs mere

Insemination efter hormonstimulation med tabletter

Insemination efter hormonstimulation med tabletter Side 1 af 6 Insemination efter hormonstimulation med tabletter Hvilke behandlinger dækker denne patientvejledning. Denne vejledning dækker behandling i form af insemination, hvor mandens sæd anvendes.

Læs mere

Insemination med Donorsæd (IUI D) Information

Insemination med Donorsæd (IUI D) Information Insemination med Donorsæd (IUI D) Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indsamling og opbevaring af informationer... 3 Typer af sæddonation... 3 Juridiske

Læs mere

Reagensglasbehandling

Reagensglasbehandling I har fået tilbudt IVF-behandling på grund af ufrivillig barnløshed. IVF står for In Vitro Fertilisation, der på dansk kaldes ægtransplantation. Behandlingen bliver oftest kaldt reagensglasbehandling eller

Læs mere

Insemination med donorsæd

Insemination med donorsæd Insemination med donorsæd Insemination med donorsæd foregår på samme måde som med partners sæd, blot anvendes optøet donorsæd. Behandlingen anvendes til par, hvor manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller

Læs mere

Insemination med partners sæd

Insemination med partners sæd 1 Insemination med partners sæd Contact: www.copenhagenfertilitycenter.com E-mail: info@copenhagenfertilitycenter.com Phone: +45 33257000 Address: Lygten 2c, DK 2400NV, Copenhagen Denmark Skodsborg Strandvej

Læs mere

Inseminationsbehandling

Inseminationsbehandling Inseminationsbehandling Inseminationsbehandling Formålet med inseminationsbehandling Ved inseminationen bliver de oprensede hurtigtsvømmende sædceller sprøjtet direkte ind i livmoderen. Du modner selv

Læs mere

Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen.

Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen. Side 1 af 6 Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen. Hvilke behandlinger dækker denne patientvejledning? Denne vejledning dækker

Læs mere

IVF-vejledning. Behandlingen

IVF-vejledning. Behandlingen IVF vejledning IVF-vejledning Generelle forhold Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med IVF behandling på Dansk Fertilitetsklinik. Vi opfordrer dig til at læse den grundigt, da den supplerer

Læs mere

Insemination med donor sæd

Insemination med donor sæd 1 Insemination med donor sæd - IUID Når mandens sædkvalitet ikke efter nøje vurdering kan anvendes, kan man vælge at anvende donor. Kvinder som ikke lever sammen med en mand, kan også vælge denne løsning

Læs mere

Insemination efter daglige hormonindsprøjtninger

Insemination efter daglige hormonindsprøjtninger Side 1 af 6 Vejledning om stimulation af kvindens ægmodning i form af daglige hormonindsprøjtninger og insemination i livmoderen. Hvilke behandlinger dækker denne patientvejledning? Denne vejledning dækker

Læs mere

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~ Info IUI ~ 1 ~ INSEMINATION - IUI Info IUI ~ 2 ~ INSEMINATION Ved uforklaret ufrivillig barnløshed, og ved tilfælde med uregelmæssig menstruation, usikker ægløsning eller nedsat sædkvalitet, kan chancen

Læs mere

GYNÆKOLOGISK KLINIK Rungsted Bytorv 4817 6250 gynaekolog@felding.dk

GYNÆKOLOGISK KLINIK Rungsted Bytorv 4817 6250 gynaekolog@felding.dk GYNÆKOLOGISK KLINIK Rungsted Bytorv 4817 6250 gynaekolog@felding.dk Patientinformation Behandling af ufrivillig barnløshed med stimulation af æggestokkene og insemination med oprenset sæd i livmoderen

Læs mere

Information til barnløshed (infertilitet) udredning og behandling

Information til barnløshed (infertilitet) udredning og behandling Information til barnløshed (infertilitet) udredning og behandling Vi tilbyder gratis udredning og behandling for barnløshed (infertilitet) hos par, enlige og lesbiske som har henvisning fra egen læge.

Læs mere

Insemination med donor sæd

Insemination med donor sæd 1 Insemination med donor sæd - IUID Når mandens sædkvalitet ikke efter nøje vurdering kan anvendes, kan man vælge at anvende anonym donor. Kvinder som ikke lever sammen med en mand kan også vælge denne

Læs mere

Fertilitetsinstruks, 2015.

Fertilitetsinstruks, 2015. Fertilitetsinstruks, 2015. Klinikken tilbyder Udredning og behandling af infertile par, men ikke enlige kvinder, i form af insemination samt fertilitetsfremmende operationer, vandskanning og HSU, samt

Læs mere

IVF ICSI TESA Information

IVF ICSI TESA Information IVF ICSI TESA Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Om denne vejledning... 4 Generelt om IVF og ICSI... 4 Behandling i Fertilitetsklinikken Trianglen... 4 Alle former for behandling...

Læs mere

Patientvejledning. 6. Behandling med nedfrosne æg - hormonstimuleret cyklus

Patientvejledning. 6. Behandling med nedfrosne æg - hormonstimuleret cyklus Patientvejledning 6. Behandling med nedfrosne æg - hormonstimuleret cyklus Behandling med nedfrosne æg (FET) i hormonstimuleret cyklus Du er nu klar til at få lagt dine befrugtede, optøede æg (embryoner)

Læs mere

Fertilitetsinstruks, 2013.

Fertilitetsinstruks, 2013. Fertilitetsinstruks, 2013. Klinikken tilbyder Udredning og behandling af infertile par, men ikke enlige kvinder, i form af IVF- og IVF/ICSI behandling i samarbejde med Fertilitetsklinikken på Holbæk Sygehus,

Læs mere

Ægdonation information. Information til modtagere af donerede æg ( recipienter ) Fertilitetsklinikken Trianglen

Ægdonation information. Information til modtagere af donerede æg ( recipienter ) Fertilitetsklinikken Trianglen Ægdonation information Information til modtagere af donerede æg ( recipienter ) Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indsamling og opbevaring af informationer...

Læs mere

Gynækologisk-Obstetrisk afdeling, Hillerød Hospital Fertilitetsambulatoriet Tlf. 48 29 37 35, hverdage kl. 13.00 14.00.

Gynækologisk-Obstetrisk afdeling, Hillerød Hospital Fertilitetsambulatoriet Tlf. 48 29 37 35, hverdage kl. 13.00 14.00. Gynækologisk-Obstetrisk afdeling, Hillerød Hospital Fertilitetsambulatoriet Tlf. 48 29 37 35, hverdage kl. 13.00 14.00. Patientinformation Behandling af ufrivillig barnløshed med stimulation af æggestokkene

Læs mere

Velkommen til Stork IVF Klinik A/S

Velkommen til Stork IVF Klinik A/S Velkommen til Stork IVF Klinik A/S Vi tilbyder alle former for fertilitetsbehandling under trygge og omsorgsfulde rammer. Nina Stork, klinikkens stifter, der selv har været igennem utallige inseminations-

Læs mere

Patientvejledning. 8. Behandling med nedfrosne æg - substitueret cyklus

Patientvejledning. 8. Behandling med nedfrosne æg - substitueret cyklus Patientvejledning 8. Behandling med nedfrosne æg - substitueret cyklus Behandling med nedfrosne/optøede æg (FET) i hormonsubstitueret cyklus Du er nu klar til at få lagt dine befrugtede, optøede æg (embryoner)

Læs mere

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~ Info IUI ~ 1 ~ INSEMINATION - IUI Info IUI ~ 2 ~ INSEMINATION Ved uforklaret ufrivillig barnløshed, og ved tilfælde med uregelmæssig menstruation, usikker ægløsning eller nedsat sædkvalitet, kan chancen

Læs mere

Insemination med donor sæd

Insemination med donor sæd 1 Insemination med donor sæd Contact: www.copenhagenfertilitycenter.com E-mail: info@copenhagenfertilitycenter.com Phone: +45 33257000 Address: Lygten 2c, DK 2400NV, Copenhagen Denmark Skodsborg Strandvej

Læs mere

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~

INSEMINATION - IUI. Info IUI ~ 1 ~ Info IUI ~ 1 ~ INSEMINATION - IUI Info IUI ~ 2 ~ INSEMINATION Ved uforklaret ufrivillig barnløshed, og ved tilfælde med uregelmæssig menstruation, usikker ægløsning eller nedsat sædkvalitet, kan chancen

Læs mere

BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI H / IUI D

BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI H / IUI D BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI H / IUI D Barnløshed Først undsøges årsagen til ufrivillig barnløshed. Dette kan skyldes grunde hos kvinden, manden ell være uforklarlig. Eft at have undsøgt dig/j

Læs mere

Sundhedsstyrelsens register for behandling af ufrivillig barnløshed 1994 og 1995; In vitro fertilisation, IVF registeret

Sundhedsstyrelsens register for behandling af ufrivillig barnløshed 1994 og 1995; In vitro fertilisation, IVF registeret Sundhedsstyrelsens register for behandling af ufrivillig barnløshed 1994 og 1995; In vitro fertilisation, IVF registeret Kontaktperson: Læge Mette Thing Baltzar, lokal 6204 Fuldmægtig Anne Mette Tranberg

Læs mere

Kort eller lang reagensglasbehandling?

Kort eller lang reagensglasbehandling? Officiel titel: Kort versus lang reagensglasbehandling. En prospektiv, konsekutiv og randomiseret sammenlignende undersøgelse. Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg vedrørende reagensglasbehandling

Læs mere

Ivan M. Grunnet INSEMINATION IUID

Ivan M. Grunnet INSEMINATION IUID Ivan M. Grunnet Speciallæge i gynækologi Skt. Anne Plads 2, 5000 Odense C. Tlf. 66 14 76 00. Ydernr. 244570 Email: klinikken@ivangrunnet.dk www.ivangrunnet.dk INSEMINATION IUID INSEMINATION Ved uforklarlig

Læs mere

Patientvejledning. 7. Behandling med nedfrosne æg - spontan cyklus

Patientvejledning. 7. Behandling med nedfrosne æg - spontan cyklus Patientvejledning 7. Behandling med nedfrosne æg - spontan cyklus Behandling med nedfrosne æg (FET) i naturlig cyklus Du er nu klar til at få lagt dine befrugtede, optøede æg (embryoner) tilbage. Embryoner

Læs mere

Assisteret Reproduktion

Assisteret Reproduktion Assisteret Reproduktion Tal og analyse 2014 IVF - registeret Udgiver: Sundhedsdatastyrelsen Ansvarlig institution: Sundhedsdatastyrelsen Design: Sundhedsdatastyrelsen Copyright: Sundhedsdatastyrelsen Version:

Læs mere

"Kunstig befrugtning - Debatspørgsmål fra Det Etiske Råd - Maj 2000 kvinders ret til børn"

Kunstig befrugtning - Debatspørgsmål fra Det Etiske Råd - Maj 2000 kvinders ret til børn Forside - Indhold - Top/ Bund - Forrige/ Næste - Resumé - Udgivelser - Bestil "Kunstig befrugtning - Debatspørgsmål fra Det Etiske Råd - Maj 2000 kvinders ret til børn" Kunstig befrugtning - Debatspørgsmål

Læs mere

Assisteret Reproduktion

Assisteret Reproduktion Assisteret Reproduktion Tal og analyse 2013 IVF - registeret Udgiver: Statens Serum Institut Ansvarlig institution: Statens Serum Institut Design: Statens Serum Institut Copyright: Statens Serum Institut

Læs mere

Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg

Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg Telefonnummer direkte: 35 45 83 24 (Elisabeth Larsen) E-mail: elisabeth.clare.larsen@rh.regionh.dk Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg Baggrund: Rigshospitalets Fertilitetsklinik tilbyder ægdonation

Læs mere

Fertilitetsklinikken udfører reagensglasbehandling (IVFbehandling) Fertilitetsbehandling på Fertilitetsklinikken, Roskilde Sygehus

Fertilitetsklinikken udfører reagensglasbehandling (IVFbehandling) Fertilitetsbehandling på Fertilitetsklinikken, Roskilde Sygehus Side 1 af 5 Velkommen til Fertilitetsklinikken, Roskilde Sygehus. Indholdsfortegnelse: Om Fertilitetsklinikken Henvisning til klinikken Gentagne aborter Inseminationsbehandling Ventetid til inseminationsbehandling

Læs mere

Patientvejledning. Medicinsk abort

Patientvejledning. Medicinsk abort Patientvejledning Medicinsk abort Du kan få foretaget medicinsk abort hos Aleris- Hamlet i Aarhus. Henvisning fra egen læge er ikke nødvendig. Du kan ringe direkte til Aleris-Hamlet og bestille tid til

Læs mere

Medicinsk abort til uge 8+0

Medicinsk abort til uge 8+0 Patientinformation Medicinsk abort til uge 8+0 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Medicinsk abort til uge 8+0 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan udføres, er

Læs mere

Nedsynkning. Vejledning til dig, der skal opereres for. nedsynkning. Nedsynkning Januar 2012 Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling

Nedsynkning. Vejledning til dig, der skal opereres for. nedsynkning. Nedsynkning Januar 2012 Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Nedsynkning Vejledning til dig, der skal opereres for nedsynkning Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Vejledning til dig, der skal opereres

Læs mere

Medicinsk behandling af tilgrundegået graviditet

Medicinsk behandling af tilgrundegået graviditet Patientinformation Medicinsk behandling af tilgrundegået graviditet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik 2 Behandlingsforløbet Mange kvinder oplever, at graviditeten går

Læs mere

Medicinsk behandling af tilgrundegået graviditet

Medicinsk behandling af tilgrundegået graviditet Patientinformation Medicinsk behandling af tilgrundegået graviditet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik 2 Behandlingsforløbet Mange kvinder oplever, at graviditeten går

Læs mere

Mini-Pe 0,35 mg Tabletter norethisteron

Mini-Pe 0,35 mg Tabletter norethisteron INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Mini-Pe 0,35 mg Tabletter norethisteron Læs indlægssedlen grundigt, inden De begynder at tage medicinen - Gem indlægssedlen. De kan få brug for at læse den igen.

Læs mere

Indholdsfortegnelse... 2. Forord... 3. Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3. Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4

Indholdsfortegnelse... 2. Forord... 3. Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3. Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3 Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4 Hvornår udføres ægdonation... 4 Samtale... 4 Venteliste... 5 Aktivliste...

Læs mere

Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6

Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6 Patientinformation Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik 2 Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan

Læs mere

INSEMINATION DONOR Hos kvinder og kvindepar.

INSEMINATION DONOR Hos kvinder og kvindepar. Ivan M. Grunnet Speciallæge i gynækologi Skt. Anne Plads 2, 5000 Odense C. Tlf. 66 14 76 00. Ydernr. 244570 Email: klinikken@ivangrunnet.dk www.ivangrunnet.dk INSEMINATION DONOR Hos kvinder og kvindepar.

Læs mere

Livsstil og frugtbarhed

Livsstil og frugtbarhed Merck Serono is a Livsstil og frugtbarhed Hvad kan jeg selv gøre for at øge min graviditetschance? division of Merck Fertilitet og livsstil A5 0113 FINAL.indd 1 18/01/13 13.14 Er der noget vi selv kan

Læs mere

Behandling af brystkræft efter operation

Behandling af brystkræft efter operation Patientinformation DBCG 2015-d (Docetaxel) Behandling af brystkræft efter operation Denne information supplerer vores mundtlige information om den behandling, vi anbefaler dig. Informationen er tænkt som

Læs mere

Ægdonation information. Information til modtagere af donerede æg ( recipienter ) Fertilitetsklinikken Trianglen

Ægdonation information. Information til modtagere af donerede æg ( recipienter ) Fertilitetsklinikken Trianglen Ægdonation information Information til modtagere af donerede æg ( recipienter ) Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Om denne vejledning... 3 Om ægdonation... 3 Om ægdonorer... 3 Kompensation

Læs mere

Patientens bog. Regionshospitalet Viborg, Skive. Medicinsk afdeling Medicinsk dagafsnit

Patientens bog. Regionshospitalet Viborg, Skive. Medicinsk afdeling Medicinsk dagafsnit Patientens bog, Skive Indholdsfortegnelse 1. Patientens bog 2. Telefonnumre 3. Hvornår skal du kontakte medicinsk dagafsnit? 4. Mødetider 5. Kørsel til og fra hospitalet 6. Medicinliste 7. Blodprøveværdier

Læs mere

Spørgsmål om cigaretter, rygning i hjemmet og andre nikotinpræparater Røg din mor, mens hun ventede dig? Røg du, før du blev gravid?

Spørgsmål om cigaretter, rygning i hjemmet og andre nikotinpræparater Røg din mor, mens hun ventede dig? Røg du, før du blev gravid? Eksempler på spørgsmål Generelle spørgsmål til den kommende mor Civilstatus Spørgeskema 1 Fødselsland Mor's fødselsland Spørgeskema 2 Far's fødselsland Spørgeskema 3 Spørgsmål om menstruation, fertilitetsbehandling

Læs mere

- Debatspørgsmål fra Det Etiske Råd - April 2000 Donoranonymitet

- Debatspørgsmål fra Det Etiske Råd - April 2000 Donoranonymitet Forside - Indhold - Top/ Bund - Forrige/ Næste - Resumé - Udgivelser - Bestil "Kunstig befrugtning - Debatspørgsmål fra Det Etiske Råd - Donoranonymitet" Kunstig befrugtning - Debatspørgsmål fra Det Etiske

Læs mere

Informationsmateriale før insemination

Informationsmateriale før insemination Informationsmateriale før insemination Velkommen hos Storkereden Hos Storkereden er vi klar til at tage godt imod dig for at sikre et godt inseminationsforløb. Det er vigtigt at du føler dig tryg og i

Læs mere

Velkommen hos Jordemoder.dk

Velkommen hos Jordemoder.dk Velkommen hos Jordemoder.dk Information før insemination Tak for din henvendelse til os omkring insemination du har nu taget det første skridt på vejen til at blive mor - og vi håber at materialet kan

Læs mere

ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS

ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS Lise Helmsøe-Zinck, speciallæge i gynækologi og obstetrik Søborg hovedgade 221, 2860 Søborg Tlf. 60422613 ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS Inden du bestemmer dig for abort, bør du

Læs mere

Patient information. In Vitro Fertilisation. - IVF behandling. www.nordica.org 1

Patient information. In Vitro Fertilisation. - IVF behandling. www.nordica.org 1 Patient information In Vitro Fertilisation - IVF behandling 1 Patient information Nordica Fertilitetsklinik Lygten 2C 1.sal 2400 København NV Tlf.: +45 3325 7000 E-mail: copenhagen@nordica.org In Vitro

Læs mere

Information om hormonbehandling hos overlæge, dr.med. Suzan Lenz med ægudtagning og efterfølgende ægoplægning på Dansk Fertilitetsklinik.

Information om hormonbehandling hos overlæge, dr.med. Suzan Lenz med ægudtagning og efterfølgende ægoplægning på Dansk Fertilitetsklinik. Information om hormonbehandling hos overlæge, dr.med. Suzan Lenz med ægudtagning og efterfølgende ægoplægning på Dansk Fertilitetsklinik Omhandler In Vitro Fertilisering (IVF) Mikroinsemination (ICSI)

Læs mere

Fosterdød i graviditeten efter uge 22

Fosterdød i graviditeten efter uge 22 Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Fosterdød i graviditeten efter uge 22 Patientinformation www.koldingsygehus.dk Du er ønsket gravid, men dit ufødte barn er dødt. Som afslutning af graviditeten er en

Læs mere

Patientinformation. Sterilisation. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk. Ambulatoriet

Patientinformation. Sterilisation. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk. Ambulatoriet Patientinformation Sterilisation www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Ambulatoriet 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om sterilisation. Pjecen informerer

Læs mere

IVF-vejledning. Behandling

IVF-vejledning. Behandling IVF vejledning IVF-vejledning Generelle forhold Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med IVF behandling på Dansk Fertilitetsklinik. Vi opfordrer dig til at læse den grundigt, da den supplerer

Læs mere

Fjernelse af Livmoderen

Fjernelse af Livmoderen Fjernelse af Livmoderen Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Denne pjece skal suppleres med den mundtlige information, som du har modtaget

Læs mere

BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI-H / IUI-D

BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI-H / IUI-D BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI-H / IUI-D Barnløshed Først undsøges årsagen til ufrivillig barnløshed. Dette kan skyldes grunde hos kvinden, manden ell være uforklarlig. Det kan også skyldes

Læs mere

IVF-vejledning. Behandlingen

IVF-vejledning. Behandlingen IVF vejledning IVF-vejledning Generelle forhold Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med IVF behandling på Dansk Fertilitetsklinik. Vi opfordrer dig til at læse den grundigt, da den supplerer

Læs mere

SUNDHEDSSTYRELSEN 2.kontor 7. februar 2002 604-4-2001/PSJ. Notat vedrørende HIV og behandling med kunstig befrugtning

SUNDHEDSSTYRELSEN 2.kontor 7. februar 2002 604-4-2001/PSJ. Notat vedrørende HIV og behandling med kunstig befrugtning SUNDHEDSSTYRELSEN 2.kontor 7. februar 2002 604-4-2001/PSJ Notat vedrørende HIV og behandling med kunstig befrugtning De seneste års medicinske fremskridt i bekæmpelse af HIV/AIDS har ført til, at udsigterne

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om opsyning af skedevæg

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om opsyning af skedevæg Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om opsyning af skedevæg Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om tilstanden, om den operative

Læs mere

Patient information. Ægdonation. - I udlandet. www.nordica.org 1

Patient information. Ægdonation. - I udlandet. www.nordica.org 1 Patient information Ægdonation - I udlandet 1 Patient information Nordica Fertilitetsklinik Lygten 2C 1.sal 2400 København NV Tlf.: +45 3325 7000 E-mail: copenhagen@nordica.org Ægdonation - I udlandet

Læs mere

Barnløshedsbehandling

Barnløshedsbehandling Barnløshedsbehandling Behandlingstilbud på Dansk Fertilitetsklinik Hurtigt og effektivt undersøgelsesprogram af årsagen til barnløshed Reagensglasbefrugtning (IVF) Mikroinsemination (ICSI) Sædudtagning

Læs mere

Behandling af brystkræft efter operation

Behandling af brystkræft efter operation Patientinformation DBCG 2015-b,t (Paclitaxel) Behandling af brystkræft efter operation Denne information supplerer vores mundtlige information om den behandling, vi anbefaler dig. Informationen er tænkt

Læs mere

Patientvejledning. Kirurgisk abort. Uønsket graviditet

Patientvejledning. Kirurgisk abort. Uønsket graviditet Patientvejledning Kirurgisk abort Uønsket graviditet Siden 1973 har alle kvinder i Danmark haft ret til at få foretaget en abort. Loven fastslår, at dette skal ske inden udgangen af 12. graviditetsuge.

Læs mere

Medicinsk abort til uge 8+0

Medicinsk abort til uge 8+0 Patientinformation Medicinsk abort til uge 8+0 Kvalitet Døgnet Rundt Familicentret Gynækologisk klinik Medicinsk abort til uge 8+0 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan udføres, er du blevet ultralydscannet

Læs mere

Hvis du er i medicinsk behandling aftales medicinering før operationsdagen og på selve operationsdagen med lægen.

Hvis du er i medicinsk behandling aftales medicinering før operationsdagen og på selve operationsdagen med lægen. Bedøvelse Før konsultationen Den personlige samtale og et højt informationsniveau er afgørende for, at du kan føle dig tryg gennem hele forløbet. Derfor kommer alle patienter indledningsvis til en forundersøgelse

Læs mere

Medicinsk provokeret abort

Medicinsk provokeret abort Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Medicinsk provokeret abort Patientvejledning www.koldingsygehus.dk Ved en medicinsk abort afbrydes graviditeten med 2 slags medicin. Den ene er tablet Mifegyne, der

Læs mere

Prævention. P-piller: Udarbejdet af BLJ, jan. 2012, revideret marts 2016, næste revision senest jan. 2017.

Prævention. P-piller: Udarbejdet af BLJ, jan. 2012, revideret marts 2016, næste revision senest jan. 2017. Prævention Der findes mange former for beskyttelse mod graviditet. Det er oftest muligt at finde en løsning for den enkelte i den givne situation. Her beskrives lidt forskellige former: P-piller: De almindelige

Læs mere

Det er vigtigt at du er godt forberedt til operationen. Din vægt skal være så tæt på et normalt BMI på 25 som muligt og ikke overstige BMI på 30.

Det er vigtigt at du er godt forberedt til operationen. Din vægt skal være så tæt på et normalt BMI på 25 som muligt og ikke overstige BMI på 30. Operation for mandlig brystudvikling - Gynækomasti - Amalieklinikken i København Mænd har ligesom kvinder anlæg til dannelse af et bryst, men forskellig hormonpåvirkning af brystkirtelvævet hos de to køn

Læs mere

DELTAGERINFORMATION. LUTEAL-FASE PROJEKT Assisteret reproduktion og den tidlige luteal fase Ovulationsinduktionens påvirkning af den endokrine profil

DELTAGERINFORMATION. LUTEAL-FASE PROJEKT Assisteret reproduktion og den tidlige luteal fase Ovulationsinduktionens påvirkning af den endokrine profil DELTAGERINFORMATION INFORMATION OM DELTAGELSE I EN VIDENSKABELIG UNDERSØGELSE LUTEAL-FASE PROJEKT Assisteret reproduktion og den tidlige luteal fase Ovulationsinduktionens påvirkning af den endokrine profil

Læs mere

Behandling af barnløse

Behandling af barnløse Behandling af barnløse Hvidovre Hospital Fertilitetsklinikken, Afsnit 455 Indhold 1 Behandling af barnløse... 6 Hvem kan komme i behandling... 6 Hvor stor er chancen for at blive gravid... 6 Overvejelser

Læs mere

Reagensglasbehandling (IVF)

Reagensglasbehandling (IVF) Reagensglasbehandling (IVF) Hvornår kan der tilbydes IVF behandling. Når kvinden har lukkede eller beskadigede æggeledere, som følge af underlivs- eller blindtarmsbetændelse, tidligere kejsersnit eller

Læs mere

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft Alle danske kvinder mellem 23 og 65 år bliver tilbudt at deltage i forebyggende folkeundersøgelse (screening) for livmoderhalskræft. Man bliver automatisk

Læs mere

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE [Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE Kære læser Pjecen, du her sidder med, er lavet i samarbejde mellem Patienterstatningen og BEDRE PSYKIATRI Landsforeningen for pårørende. Vi er i stigende omfang blevet

Læs mere

Operation for svulst i rygmarven

Operation for svulst i rygmarven Vigtig information til dig og din pårørende før indlæggelse og operation på Neurokirurgisk Afdeling Din sygdom. Undersøgelse og behandling Du har fået foretaget en MR skanning af rygsøjlen, der viser hvor

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Fertavid 200 IE/0,5 ml injektionsvæske, opløsning follitropin beta

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Fertavid 200 IE/0,5 ml injektionsvæske, opløsning follitropin beta INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Fertavid 200 IE/0,5 ml injektionsvæske, opløsning follitropin beta Læs denne indlægsseddel grundigt inden De begynder at tage medicinen. Gem indlægssedlen. De kan

Læs mere

Eksempler på spørgsmål 1 2 3 4 5 Generelle spørgsmål til den kommende mor Civilstatus

Eksempler på spørgsmål 1 2 3 4 5 Generelle spørgsmål til den kommende mor Civilstatus Eksempler på spørgsmål 1 2 3 4 5 Generelle spørgsmål til den kommende mor Civilstatus Mor's og fars fødselsland Hvad er den højeste uddannelse, du har gennemført? Spørgsmål om menstruation, fertilitetsbehandling

Læs mere

At donere æg Information

At donere æg Information Atdonereæg Information Fertilitetsklinikken Trianglen Indholdsfortegnelse Om denne vejledning... 3 Om ægdonation... 3 Før du kan starte som ægdonor... 3 Undersøgelser... 3 Prævention... 3 Når du vil i

Læs mere

Oplysningsskema. Din vægt (i kg) Hvilket telefonnummer vil du/i gerne have vi kontakter dig/jer på?

Oplysningsskema. Din vægt (i kg) Hvilket telefonnummer vil du/i gerne have vi kontakter dig/jer på? Oplysningsskema Oplysninger om kvinden: Navn: CPR.nummer: Din stilling: Adresse: Telefon (privat): Telefon (Arbejde): Mobiltelefon: E-mail adresse: Din vægt (i kg) Din højde (i cm) Dit BMI: Hvilket telefonnummer

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Discotrine, 5 mg/24 timer, 10 mg/24 timer, 15 mg/24 timer, depotplaster Glyceryltrinitrat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge medicinen.

Læs mere

Velkommen hos Jordemoder.dk

Velkommen hos Jordemoder.dk Velkommen hos Jordemoder.dk Information før insemination Tak for din henvendelse til os omkring insemination du har nu taget det første skridt på vejen til at blive mor - og vi håber at materialet kan

Læs mere

Velkommen til. Onkologisk ambulatorium 0862/0661. Onkologisk ambulatorium 0862/0661 Hillerød Hospital. Her er der plads til at notere din læges navn

Velkommen til. Onkologisk ambulatorium 0862/0661. Onkologisk ambulatorium 0862/0661 Hillerød Hospital. Her er der plads til at notere din læges navn Her er der plads til at notere din læges navn Onkologisk ambulatorium 0862/0661 Hillerød Hospital Lægen. Med venlig hilsen Personalet Onkologisk og Palliativ Afdeling 0862/0661 Velkommen til Onkologisk

Læs mere

Fertilitets- og Endokrinologisk Klinik, Sjællands Universitetshospital, Roskilde KVINDENS JOURNAL 2016

Fertilitets- og Endokrinologisk Klinik, Sjællands Universitetshospital, Roskilde KVINDENS JOURNAL 2016 KVINDENS JOURNAL 2016 Kvindens navn Kvindens CPR Stilling Oprindelsesland: Telefon privat Mandens navn Kvindens alder Gift/ugift Taler du dansk? Hvis nej, hvilket sprog? Telefon arbejde Mandens CPR 1.

Læs mere

Den akut indlagte patient - til operation

Den akut indlagte patient - til operation Ortopædkirurgisk Afdeling Den akut indlagte patient - til operation Patientinformation www.sygehuslillebaelt.dk Når du sidder med denne folder, er det fordi, du er blevet indlagt akut på vores afdeling

Læs mere

Randers Sundhedscenter Tjek dit helbred

Randers Sundhedscenter Tjek dit helbred Side 1 1. CPR-nummer - 2. Dato for udfyldelse af skemaet - - 2 0 3. Hvordan synes du, dit helbred er alt i alt? Fremragende Vældig godt Godt Mindre godt Dårligt 4. Er du på grund af dit helbred begrænset

Læs mere

LIVSSTIL OG FRUGTBARHED. Hvad kan jeg selv gøre for at øge min graviditetschance?

LIVSSTIL OG FRUGTBARHED. Hvad kan jeg selv gøre for at øge min graviditetschance? LIVSSTIL OG FRUGTBARHED Hvad kan jeg selv gøre for at øge min graviditetschance? 1 Er der noget vi selv kan gøre for at øge chancen? er et af de spørgsmål, de fleste stiller, når det ikke lige lykkes at

Læs mere