Jaydess (levonorgestrel) minispiral

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jaydess (levonorgestrel) minispiral"

Transkript

1 Jaydess (levonorgestrel) minispiral Brugervejledning

2 Indhold Hvad er en minispiral? Virkning? Påvirkning? Velkommen Alle har forskellige prioriteringer, og på det her tidspunkt i dit liv er graviditet ikke din prioritering. Du og din læge har besluttet at minispiralen skal være din beskyttelse mod uønsket graviditet i de næste 3 år. Opsætning? Trådene? Hvornår? Kontakt læge, hvis? Menstruation? Sexliv? Blødningsmønster/ Ønsket graviditet/ Du har sikkert mange spørgsmål om minispiralen. Dette informationsmateriale vil: 1. Introducere minispiralen for dig 2. Give dig information om, hvad du kan forvente dig af dine første måneder med minispiral 3. Give dig svar på dine spørgsmål om minispiralen Seksuelt overførte sygdomme? Graviditet/Indikationer? Generelt? Bivirkninger?

3 Hvad er en minispiral? Minispiralen består af en hormonkapsel som er fastsat på en T-formet stamme af plast. Minispiralen er blot 28 mm lang og indsættes i ren ved hjælp af et indføringsrør. Minispiralen er den mindste hormonspiral, som findes i Danmark, og indeholder en lav dosis hormon. Din læge placerer minispiralen i livmoderen, livmodehvor den beskytter dig mod uønsket graviditet i op til 3 år. Hvordan fungerer minispiralen Når minispiralen er korrekt placeret i livmoderen afgives dagligt en lav dosis af hormonet levonorgestrel langsomt og kontinuerligt i livmoderen og beskytter mod graviditet på tre virkemåder: 1. Minispiralen gør sekretet i livmoderhalsen sejt, så det bliver vanskeligt for sædcellerne at trænge igennem 2. Minispiralen påvirker livmoderslimhindens vækst, så den bliver tynd og ufrugtbar 3. Minispiralen ændrer sædcellernes betingelser i livmoderen og æggelederne, så befrugtning vanskeliggøres Tilsammen betyder disse tre virkemåder, at minispiralen er mere end 99% sikker mod graviditet fra den er sat på plads i livmoderen til den tages ud, senest 3 år senere. Hvordan kommer minispiralen til at påvirke min krop? Det eneste hormon i minispiralen er levonorgestrel, et velkendt hormon, som også findes i andre præventionsmidler. Minispiralen indeholder ikke østrogen. Minispiralen virker hovedsagligt lokalt i livmoderen, og kun små mængder af hormonet afgives til blodbanen og dermed resten af kroppen. Levonorgestrel påvirker oftest ikke ægløsningen. Du kan opleve at få forskellige bivirkninger, specielt i starten. Se bivirkningsskema andet sted i teksten. Hæmmer sædcellernes bevægelse eller overlevelse i uterus Levonorgestrel gør slimhinden tyndere Sæden forhindres i at trænge ind i uterus pga. fortykket cervical mucus Jaydess is highly effective through a combination of effects

4 Dine første dage med minispiral Hvordan opsættes minispiralen Når du har besluttet dig for at få en minispiral, kan den opsættes ved dit næste besøg hos enten din læge eller gynækolog. Ved en gynækologisk undersøgelse fører lægen minispiralen op i livmoderen gennem vagina ved hjælp af et tyndt fleksibelt indføringsrør. De fleste synes, at oplægningen er relativt enkelt, men nogen kan opleve lidt smerte eller ubehag under oplægningen. Dette ubehag skal forsvinde indenfor det første døgn. Hvis du har smerter udover dette, skal du kontakte din læge, da det kan være at minispiralen ikke er korrekt placeret. Dette kan kontrolleres ved ultralyd hos en gynækolog. Det må aldrig gøre ondt at have en spiral og det eneste du må kunne mærke er trådene, som du måske kan mærke ved hjælp af en finger i vagina. Hvorfor er der tråde på minispiralen De to tynde tråde, som sidder fast på minispiralen, er for, at din læge let kan trække minispiralen ud, når det er tid. Din læge klipper trådene til, så de hænger et par centimeter ned i din vagina, og du vil ofte kunne mærke dem ved hjælp af en finger. Trådene er meget tynde og vil ikke genere ved samleje. Hvor hurtigt beskytter minispiralen mod graviditet? Hvis minispiralen opsættes indenfor 7 dage fra din sidste menstruations første dag, så beskytter minispiralen dig fra første dag. Men anbefalingen er at vente 24 timer, efter den er opsat, så giver minispiralen dig effektiv beskyttelse mod graviditet i op til 3 år. Med minispiralen behøver du ikke tænke på prævention i hverdagen. Din læge kan bede dig komme til et kontrolbesøg efter opsættelsen af minispiralen. Dette for at sikre, at minispiralen sidder korrekt og spørge, hvordan du fungerer med minispiralen. Det gør ikke ondt at få minispiralen kontrolleret, og det giver dig en mulighed for at få svar på eventuelle spørgsmål.

5 Din første måned med minispiral Findes der grunde til jeg bør kontakte min læge? Foruden dit kontrolbesøg bør du kontakte din læge: Hvis du har svære smerter eller kraftig blødning efter oplægningen Hvis du tror, at du er gravid Hvis du har vedvarende mavesmerter, feber eller unormal udflåd Hvis du oplever smerte eller ubehag under samleje Hvis du pludselig oplever et forandret blødningsmønster (hvis du for eksempel har lidt eller ingen menstruation, og den pludselig bliver vedvarende eller kraftig) Hvis du har andre medicinske problemer fx. migræne, meget kraftig hovedpine, synsproblemer, gulsot eller højt blodtryk) Hvordan kommer minispiralen til at påvirke min menstruation? Du kommer til at få mindre menstruationsblødning både i mængde og antal dage, du bløder hver måned. Det er helt normalt og ikke skadeligt på nogen måde. De første 3-6 måneder skal din krop vænne sig til at have en minispiral, og dit blødningsmønster kan være noget uregelmæssigt. Nogle kan opleve at få længere eller kraftigere blødninger under denne periode, men allerede efter de første 3 måneder har det justeret sig hos de fleste. Så i denne periode skal du være tålmodig. Tal med din læge, hvis du synes din menstruation begynder at blive kraftigere end den plejer. Hos nogle ophører menstruationen helt, når de har anvendt minispiralen noget tid. Hvis du ikke har haft menstruationsblødning de sidste 6 uger og er urolig for, om du kan være blevet gravid, så tag en graviditetstest. Minispiralen er 99% sikker, og hvis testen er negativ, behøver du ikke tage flere test, såfremt du ikke har graviditetssymptomer såsom utilpashed, kvalme, træthed eller brystspænding. Hvis din menstruationsblødning ophører, mens du anvender minispiral, kommer den tilbage, når minispiralen tages ud, med mindre du får opsat en ny minispiral. Kommer minispiralen til at påvirke mit sexliv? Når minispiralen er placeret korrekt i livmoderen, kommer hverken du eller din partner til at mærke den under samleje.

6 Din fremtid med minispiral Efter de første måneder, hvad kan du så forvente af minispiralen i de 3 år, den beskytter dig. Bør jeg føre kontrol med mit blødningsmønster? Da du kommer til at opleve et forandret blødningsmønster, er det individuelt, om du har lyst til at føre kontrol med dit blødningsmønster. Du kan få udleveret en blødningskalender hos din læge. Den kan du udfylde og tage med til din læge, når I skal tale om din minispiral ved kontrolbesøget. Hvis jeg bestemmer mig for at blive gravid? Minispiralen beskytter mod graviditet i op til 3 år men du kan når som helst bede din læge om at tage den ud, hvis du vil være gravid. Der er ingen ændring på din evne til at blive gravid, om du har haft en minispiral eller ej. Beskytter minispiralen mod seksuelt overførte sygdomme? Nej. Minispiralen anvendes alene for at beskytte mod graviditet, og den beskytter ikke mod seksuel overførte sygdomme. Det er vigtig at anvende kondom, hvis du ikke er i fast forhold. Hvad hvis jeg bliver gravid, mens jeg har en minispiral? Risikoen for at blive gravid, mens du anvender minispiralen, er meget lille, under 1% men det kan ske. Hvis du ikke får en menstruationsblødning, når du har en minispiral, behøver det ikke at betyde, at du er gravid. Men du kan tage en graviditetstest første gang, du oplever ikke at få en menstruation for at få det afkræftet. Hvis du samtidig med en manglende menstruationsblødning har symptomer på graviditet såsom utilpashed, kvalme, træthed eller brystspænding, bør du kontakte din læge. Hvis du skulle bliver gravid, er der en risiko for at graviditeten sidder udenfor livmoderen, og det skal straks behandles. Disse symptomer kan indikere en graviditet udenfor livmoderen: Din menstruation er ophørt, og pludselig får du en vedvarende blødning og ondt i maven Du har svære eller vedvarende smerter i nedre del af maveregionen Du har graviditetssymptomer, bløder og føler dig svimmel Hvis du oplever noget af dette, skal du straks kontakte en læge. Kan jeg benytte minispiralen mellem mine børnefødsler? Ja. Du kan allerede 6 uger efter din fødsel få opsat en minispiral, som beskytter dig de næste 3 år. Hvis du vil være gravid indenfor de 3 år, skal din læge tage minispiralen ud.

7 Kan jeg benytte tamponer, når jeg har en minispiral? Dit blødningsmønster vil med stor sandsynlighed mindske dit behov for tamponer. Hvis du fortsat vil benytte tamponer, skal du være forsigtig, når du tager tamponen ud, så du ikke kommer til at trække i trådende, som sidder fast på minispiralen, i stedet for tamponen. Kan minispiralen falde ud? Minispiralen kan stødes ud delvist eller fuldstændigt, men det er meget udsædvanligt. Hvis du oplever, at din menstruationsblødning er kraftigere, end den plejer at være, kan det være tegn på, at minispiralen ikke sidder korrekt længere. Du bør få det kontrolleret hos din læge. Sidder minispiralen ikke korrekt, kan du ikke være sikker på beskyttelsen. Hvilke er de mest almindelige bivirkninger med minispiralen? Som med alle andre lægemidler kan nogle opleve at få bivirkninger. Nedenfor findes en tabel over de bivirkninger, som du kan opleve med minispiralen. Hvis du har flere spørgsmål, kan du læse indlægssedlen i pakningen eller kontakte din læge. Meget almindelig bivirkning (forekommer hos flere end 1 ud af 10) Hovedpine Mave-/ underlivssmerter Akne/fed hud * Ændringer i blødningsmønstret Ovariecyster Inflammation i ydre kønsorganer eller slimhinden Almindelige bivirkninger (forekommer hos flere end 1 ud af 100) Nedstemthed/depression Migræne Kvalme Infektion i øvre kønsorganer Menstruationssmerter Smerter i brystet/ubehag Udstødning af spiralen Hårtab Udflåd *Kun 2,7 % af kvinderne i minispiral-studierne afbrød behandlingen pga. akne

8 Bayer A/S - Danmark. Arne Jacobsens Allé 13, 6. DK-2300 København S. Tlf.: Fax: L.DK

Information om. levonorgestrel. Mirena 1

Information om. levonorgestrel. Mirena 1 Information om levonorgestrel Mirena 1 Hvad er Mirena? Indhold Hvad er Mirena?... 2 Hvordan virker Mirena?... 3 Kan Mirena blive udstødt?... 3 Mirena er et receptpligtigt lægemiddel med høj præventiv sikkerhed

Læs mere

Klar besked om P-STAV / SPIRAL

Klar besked om P-STAV / SPIRAL Klar besked om PSTAV / SPIRAL PSTAV Pstaven kaldes også hormonstav. Det er en langtidsvirkende præventionsmetode, der kun indeholder ét hormon, gestagen. Det er en tynd stav på størrelse med en tændstik.

Læs mere

Prævention KLAR BESKED

Prævention KLAR BESKED Prævention K L A R B E S K E D Er det nødvendigt at bruge prævention? Ja, hvis du vil have et sexliv uden at få børn, så er det. På den måde bestemmer du selv, hvornår og hvor mange børn du vil have. Bruger

Læs mere

PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN. Familieambulatoriet

PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN. Familieambulatoriet PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN Familieambulatoriet KONTAKTOPLYSNINGER Spørgsmål vedrørende projektet kontakt: E-mail: auh.projekt.familieplanlaegningsindsats@rm.dk Telefon: 2478

Læs mere

PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN. Familieambulatoriet

PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN. Familieambulatoriet PROJEKT FAMILIEPLANLÆGNING I ALKOHOL- OG STOFBEHANDLINGEN Familieambulatoriet KONTAKTOPLYSNINGER Spørgsmål vedrørende projektet kontakt: E-mail: auh.projekt.familieplanlaegningsindsats@rm.dk Telefon: 2478

Læs mere

P-pille/mini-pille KLAR BESKED

P-pille/mini-pille KLAR BESKED P-pille/mini-pille K L A R B E S K E D Hvad er p-piller? P-piller er tabletter, der indeholder to hormoner, østrogen og gestagen. Sådan virker p-piller P-piller forhindrer ægløsning ved at blokere for

Læs mere

Medicinsk provokeret abort

Medicinsk provokeret abort Marts 2012 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Medicinsk provokeret abort 2 Medicinsk provokeret abort Hvordan foregår en medicinsk abort?

Læs mere

MENSTRUATION

MENSTRUATION WWW.MENSDYSTEN.DK MENSTRUATION HVAD ER MENSTRUATION? Menstruation er en blødning fra livmoderen. Den kommer ca. en gang om måneden fra puberteten og frem til klimakteriet ved 50-års alderen. Hvor meget

Læs mere

HVILKEN METODE SKAL DU VÆLGE?

HVILKEN METODE SKAL DU VÆLGE? Klar besked om PRÆVENTION PRÆVENTION Er prævention nødvendig? Ja, hvis du vil have et sexliv uden at få børn, så er det. Med prævention kan du undgå graviditet indtil det tidspunkt, hvor du ønsker at blive

Læs mere

Du skal have en recept fra din læge for at bruge p-ring. SÅDAN BRUGER DU P-RINGEN SÅDAN SÆTTER DU DEN OP:

Du skal have en recept fra din læge for at bruge p-ring. SÅDAN BRUGER DU P-RINGEN SÅDAN SÆTTER DU DEN OP: Klar besked om PRING/PPLASTER PRING Pringen er en bøjelig plastikring, som man sætter ind i skeden. Pringen indeholder hormonerne østrogen og gestagen, men i lavere doser end f.eks. ppillen. Pringen frigiver

Læs mere

Patientvejledning. 8. Behandling med nedfrosne æg - substitueret cyklus

Patientvejledning. 8. Behandling med nedfrosne æg - substitueret cyklus Patientvejledning 8. Behandling med nedfrosne æg - substitueret cyklus Behandling med nedfrosne/optøede æg (FET) i hormonsubstitueret cyklus Du er nu klar til at få lagt dine befrugtede, optøede æg (embryoner)

Læs mere

Klar besked om P-PILLER / MINIPILLER

Klar besked om P-PILLER / MINIPILLER Klar besked om PPILLER / MINIPILLER PPILLER Ppiller er tabletter, der indeholder to hormoner: Østrogen og gestagen. Ppiller forhindrer ægløsning ved at blokere for dannelsen af de overordnede kønshormoner.

Læs mere

Udfyld den manglende information, og udskriv en oversigt til at have med til konsultationen, før du konsulterer din læge.

Udfyld den manglende information, og udskriv en oversigt til at have med til konsultationen, før du konsulterer din læge. At forberede en konsultation hos en læge En start sammen At træffe en aftale om at konsultere en læge er et af de første positive skridt, du kan tage i retning af at nå dit mål om at få et barn. Det er

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN MIRENA Intrauterint indlæg 20 mikrogram/24 timer Levonorgestrel

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN MIRENA Intrauterint indlæg 20 mikrogram/24 timer Levonorgestrel INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN MIRENA Intrauterint indlæg 20 mikrogram/24 timer Levonorgestrel Læs denne indlægsseddel grundigt inden du begynder at bruge medicinen. Gem indlægssedlen. Du kan

Læs mere

At forberede sig på at se en fertilitetsspecialist. Spørgsmål til den kvindelige partner. Tag endnu et skridt fremad

At forberede sig på at se en fertilitetsspecialist. Spørgsmål til den kvindelige partner. Tag endnu et skridt fremad At forberede sig på at se en fertilitetsspecialist Tag endnu et skridt fremad Det kræver stor dygtighed at identificere kilden til fertilitetsproblemer og anbefale den rette behandling. En fertilitetsklinik

Læs mere

Prævention. P-piller: Udarbejdet af BLJ, jan. 2012, revideret marts 2016, næste revision senest jan. 2017.

Prævention. P-piller: Udarbejdet af BLJ, jan. 2012, revideret marts 2016, næste revision senest jan. 2017. Prævention Der findes mange former for beskyttelse mod graviditet. Det er oftest muligt at finde en løsning for den enkelte i den givne situation. Her beskrives lidt forskellige former: P-piller: De almindelige

Læs mere

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Når 2 bliver til 3 hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Det er naturligt og normalt at være gravid Men under graviditeten sker

Læs mere

MYTER OM MØDOM. Til dig der vil vide alt om Jomfruhinden - spørgsmål og

MYTER OM MØDOM. Til dig der vil vide alt om Jomfruhinden - spørgsmål og GRAFISK DESIGN: AVIAJA-BORUP.COM Udarbejdet af Sex & Samfund, Lysthuset og Børneafdelingen Skejby Sygehus. 1. OPLAG 2006 MYTER OM MØDOM Til dig der vil vide alt om Jomfruhinden - spørgsmål og svar. Jomfruhinden

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af livmoderslimhinden

Patientvejledning. Fjernelse af livmoderslimhinden Patientvejledning Fjernelse af livmoderslimhinden Fjernelse af livmoderslimhinden anvendes primært til behandling af kraftige blødninger hos kvinder i overgangsalderen. Mange har allerede forsøgt sig med

Læs mere

Denne bog er udarbejdet af : Praktiserende læge Helle Winding. Praktiserende læge Lise Petri. Praktiserende læge Liselotte Hyllested

Denne bog er udarbejdet af : Praktiserende læge Helle Winding. Praktiserende læge Lise Petri. Praktiserende læge Liselotte Hyllested Den Unge Piges Bog Denne bog er udarbejdet af : Praktiserende læge Helle Winding Praktiserende læge Lise Petri Praktiserende læge Liselotte Hyllested Praktiserende læge Malene Graae Praktiserende læge

Læs mere

KVINDER OG SUNDHED. - viden om prævention og forplantning

KVINDER OG SUNDHED. - viden om prævention og forplantning KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning Børn er en gave! 3 Sex skal være sjovt og trygt 4 At tale med lægen 6 Graviditet og cyklus 8 Børn er en gave! Hvilken prævention skal man vælge?

Læs mere

KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning

KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning KVINDER OG SUNDHED - viden om prævention og forplantning Børn er en gave! 3 Mange veje til sikker beskyttelse 4 At tale med lægen 6 Graviditet og cyklus 8 Børn er en gave! Hvilken prævention skal man vælge?

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. NorLevo 1,5 mg tablet Levonorgestrel

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. NorLevo 1,5 mg tablet Levonorgestrel INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN NorLevo 1,5 mg tablet Levonorgestrel Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Tag altid

Læs mere

dansk Familieplanlægning

dansk Familieplanlægning dansk Familieplanlægning P-piller P-piller består af to hormoner, der forhindrer graviditet. Recept på p-piller får man hos lægen eller på en præventionsklinik. Pillerne køber man på apoteket. Læs først

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Jaydess 13,5 mg intrauterint indlæg Levonorgestrel

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Jaydess 13,5 mg intrauterint indlæg Levonorgestrel INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Jaydess 13,5 mg intrauterint indlæg Levonorgestrel Patientens navn: Lægens navn: Lægens telefonnummer: Dato for oplægning: Dato for udtagning:

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af livmoderslimhinden

Patientvejledning. Fjernelse af livmoderslimhinden Patientvejledning Fjernelse af livmoderslimhinden Fjernelse af livmoderslimhinden anvendes primært til behandling af kraftige blødninger hos kvinder i overgangsalderen. Mange har allerede forsøgt sig med

Læs mere

Patientvejledning. 6. Behandling med nedfrosne æg - hormonstimuleret cyklus

Patientvejledning. 6. Behandling med nedfrosne æg - hormonstimuleret cyklus Patientvejledning 6. Behandling med nedfrosne æg - hormonstimuleret cyklus Behandling med nedfrosne æg (FET) i hormonstimuleret cyklus Du er nu klar til at få lagt dine befrugtede, optøede æg (embryoner)

Læs mere

Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0

Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0 Patientinformation Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Medicinsk abort fra uge 8+1 til 9+0 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan

Læs mere

Prævention. kondomer og p-piller for den, der vil undgå uønsket. Der findes mange andre præventionsmetoder end

Prævention. kondomer og p-piller for den, der vil undgå uønsket. Der findes mange andre præventionsmetoder end Prævention Der findes mange andre præventionsmetoder end kondomer og p-piller for den, der vil undgå uønsket graviditet. Denne brochure kan give dig et overblik over de mest effektive metoder og deres

Læs mere

Medicinsk abort til uge 8+0

Medicinsk abort til uge 8+0 Patientinformation Medicinsk abort til uge 8+0 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Medicinsk abort til uge 8+0 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan udføres, er

Læs mere

BARNLØSHEDSBEHANDLING INSEMINATION IUI-H / IUI-D

BARNLØSHEDSBEHANDLING INSEMINATION IUI-H / IUI-D GYNÆKOLOGISK KLINIK Speciallæge Niels Lund Odensevej 25, 1. sal, 5500 Middelfart Tlf. 6440 0046 E-mail: gyn@drlund.dk BARNLØSHEDSBEHANDLING OG INSEMINATION IUI-H / IUI-D 1 Barnløshed Først undersøges årsagen

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Mirena 20 mikg/24 timer intrauterint indlæg Levonorgestrel

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Mirena 20 mikg/24 timer intrauterint indlæg Levonorgestrel INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Mirena 20 mikg/24 timer intrauterint indlæg Levonorgestrel Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge indlægget, da den indeholder vigtige oplysninger

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren MIRENA Intrauterint indlæg 20 mikrogram/24 timer Levonorgestrel

Indlægsseddel: Information til brugeren MIRENA Intrauterint indlæg 20 mikrogram/24 timer Levonorgestrel Indlægsseddel: Information til brugeren MIRENA Intrauterint indlæg 20 mikrogram/24 timer Levonorgestrel Læs denne indlægsseddel grundigt inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol

Indlægsseddel: Information til brugeren. CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol Indlægsseddel: Information til brugeren CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Udviklet for www.endozone.org af Ellen T. Johnson, med bidrag fra professor Philippe Koninckx, universitetsprofessor Jörg Keckstein

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Levodonna 1,5 mg tabletter. levonorgestrel

Indlægsseddel: Information til brugeren. Levodonna 1,5 mg tabletter. levonorgestrel Indlægsseddel: Information til brugeren Levodonna 1,5 mg tabletter levonorgestrel Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Tag

Læs mere

Patientvejledning. Medicinsk abort. Uønsket graviditet

Patientvejledning. Medicinsk abort. Uønsket graviditet Patientvejledning Medicinsk abort Uønsket graviditet Siden 1973 har alle kvinder i Danmark haft ret til at få foretaget en abort. Loven fastslår, at dette skal ske inden udgangen af 12. graviditetsuge.

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol

Indlægsseddel: Information til brugeren. CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol Indlægsseddel: Information til brugeren CANESTEN, vaginalcreme 1 % Aktivt stof: Clotrimazol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Canesten uden recept. For at

Læs mere

Patientvejledning. 7. Behandling med nedfrosne æg - spontan cyklus

Patientvejledning. 7. Behandling med nedfrosne æg - spontan cyklus Patientvejledning 7. Behandling med nedfrosne æg - spontan cyklus Behandling med nedfrosne æg (FET) i naturlig cyklus Du er nu klar til at få lagt dine befrugtede, optøede æg (embryoner) tilbage. Embryoner

Læs mere

BABY PÅ VEJ. sexlivet før og efter fødsel

BABY PÅ VEJ. sexlivet før og efter fødsel BABY PÅ VEJ sexlivet før og efter fødsel INDHOLD: FORANDRINGER UNDER GRAVIDITETEN 4 Sex under og efter graviditeten 5 SEX OG GRAVIDITET 6 Hvis lysten forsvinder 6 Tålmodighed og forståelse 8 Det ufødte

Læs mere

Patientvejledning. Medicinsk abort. Uønsket graviditet

Patientvejledning. Medicinsk abort. Uønsket graviditet Patientvejledning Medicinsk abort Uønsket graviditet Siden 1973 har alle kvinder i Danmark haft ret til at få foretaget en abort. Loven fastslår, at dette skal ske inden udgangen af 12. graviditetsuge.

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Kyleena 19,5 mg intrauterint indlæg. levonorgestrel

Indlægsseddel: Information til brugeren. Kyleena 19,5 mg intrauterint indlæg. levonorgestrel Indlægsseddel: Information til brugeren Kyleena 19,5 mg intrauterint indlæg levonorgestrel Patientens navn:.. Lægens navn:.. Lægens telefonnummer:.. Dato for oplægning:.. Seneste dato for udtagning:..

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Mirena 20 mikg/24 timer intrauterint indlæg Levonorgestrel

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Mirena 20 mikg/24 timer intrauterint indlæg Levonorgestrel INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Mirena 20 mikg/24 timer intrauterint indlæg Levonorgestrel Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge medicinen Gem indlægssedlen. Du kan få brug

Læs mere

Hvor meget ved du egentlig?

Hvor meget ved du egentlig? quiz til piger Hvor meget ved du egentlig? 1. Hvor dannes kønshormonerne? m I livmoderen m I æggestokkene m I leveren 2. Hvad er menstruation? m Æg og slim fra skeden m Blod fra blæren m Slimhinde fra

Læs mere

Medicinsk abort til uge 8+0

Medicinsk abort til uge 8+0 Patientinformation Medicinsk abort til uge 8+0 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Medicinsk abort til uge 8+0 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan udføres, er

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Mirena 20 mikg/24 timer intrauterint indlæg Levonorgestrel

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Mirena 20 mikg/24 timer intrauterint indlæg Levonorgestrel INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Mirena 20 mikg/24 timer intrauterint indlæg Levonorgestrel Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge indlægget, da den indeholder vigtige oplysninger

Læs mere

Patientvejledning. Medicinsk abort

Patientvejledning. Medicinsk abort Patientvejledning Medicinsk abort Du kan få foretaget medicinsk abort hos Aleris- Hamlet i Aarhus. Henvisning fra egen læge er ikke nødvendig. Du kan ringe direkte til Aleris-Hamlet og bestille tid til

Læs mere

Seksualitet. Hvor gammel er du? Hvad er dit køn? Hvad er din civilstatus?

Seksualitet. Hvor gammel er du? Hvad er dit køn? Hvad er din civilstatus? Seksualitet Hvor gammel er du? 15-20 år 7 6 % 21-30 år 31 27 % 31-40 år 25 22 % 41-50 år 32 28 % 51-60 år 9 8 % 61-70 år 7 6 % + 71 år 2 2 % Hvad er dit køn? Mand 35 31 % Kvinde 78 69 % Hvad er din civilstatus?

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Levodonna 1,5 mg tabletter Levonorgestrel

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Levodonna 1,5 mg tabletter Levonorgestrel INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Levodonna 1,5 mg tabletter Levonorgestrel Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Brug

Læs mere

clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet

clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet Indhold Svamp i underlivet hvad er det?...4 Faktorer der kan forårsage svampeinfektion... 6 Hvad er symptomerne?...8 Smitter svamp?... 8 Kan mænd få

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. NorLevo 1,5 mg tablet Levonorgestrel

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. NorLevo 1,5 mg tablet Levonorgestrel INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN NorLevo 1,5 mg tablet Levonorgestrel Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Tag altid

Læs mere

Patientvejledning. Celleforandringer i livmoderhalsen. Keglesnit

Patientvejledning. Celleforandringer i livmoderhalsen. Keglesnit Patientvejledning Celleforandringer i livmoderhalsen Keglesnit Mere end 3.500 danske kvinder får hvert år konstateret celle forandringer i livmoderhalsen. Celleforandringerne er ikke kræft, men det kan

Læs mere

Kirurgisk udskrabning ved ufrivillig abort

Kirurgisk udskrabning ved ufrivillig abort Kirurgisk udskrabning v. ufrivillig abort Marts 2012 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Kirurgisk udskrabning ved ufrivillig abort 2 Kirurgisk

Læs mere

Insemination med partners sæd

Insemination med partners sæd Insemination med partners sæd Insemination med partnerens sæd, hvor sæden sprøjtes direkte op i livmoderhulen, kan øge chancen for graviditet hos par med uforklarlig, ufrivillig barnløshed, let til moderat

Læs mere

Inseminationsbehandling

Inseminationsbehandling Inseminationsbehandling Inseminationsbehandlung Formålet med inseminationsbehandling Ved inseminationen bliver sædcellerne sprøjtet direkte ind i livmoderen. Derfor er vejen ud i æggelederen kortere, og

Læs mere

ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS

ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS Lise Helmsøe-Zinck, speciallæge i gynækologi og obstetrik Søborg hovedgade 221, 2860 Søborg Tlf. 60422613 ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS Inden du bestemmer dig for abort, bør du

Læs mere

Kun. Sfinx Film/TV GO DAG DANMARK Kun for Kvinder om frugtbarhed og prævention. Kun For Kvinder om frugtbarhed og prævention.

Kun. Sfinx Film/TV GO DAG DANMARK Kun for Kvinder om frugtbarhed og prævention. Kun For Kvinder om frugtbarhed og prævention. Kun Kun For Kvinder om frugtbarhed og prævention Dialogliste 02:00:00 02:35:20 Fra 1900-tallet og frem til i dag har familien og dens livsvilkår været i fokus. Udviklingen i Danmark, og ikke mindst ændringen

Læs mere

Personcentreret støtte til kvinder i forløbet efter kirurgisk behandling for gynækologisk kræft

Personcentreret støtte til kvinder i forløbet efter kirurgisk behandling for gynækologisk kræft Gynækologisk Ambulatorium 4004, Rigshospitalet Refleksionsark Personcentreret støtte til kvinder i forløbet efter kirurgisk behandling for gynækologisk kræft Refleksions ark Ark udleveret Ark mailet Ark

Læs mere

Patientinformation. Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0

Patientinformation. Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0 Patientinformation Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0 Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk-Obstetrisk afdeling Medicinsk abort fra uge 8+1 til 9+0 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan udføres, er

Læs mere

Pjece om HPV-vaccinen til forældre og deres piger

Pjece om HPV-vaccinen til forældre og deres piger Pjece om HPV-vaccinen til forældre og deres piger 14.10.2014 Livmoderhalskræft kan forebygges Information om HPV-vaccination HPV-vaccination beskytter mod de typer af virus, der er skyld i langt de fleste

Læs mere

Spørgeskema. Afsnit for Kvindesygdomme

Spørgeskema. Afsnit for Kvindesygdomme Aarhus Universitetshospital Skejby Patientlabel Spørgeskema Afsnit for Kvindesygdomme I forbindelse med din undersøgelse og behandling vil vi bede dig udfylde dette spørgeskema så præcist som muligt og

Læs mere

S f i n x F i l m / T V G o d a g D a n m a r k K u n f o r K v i n d e r D i a l o g l i s t e

S f i n x F i l m / T V G o d a g D a n m a r k K u n f o r K v i n d e r D i a l o g l i s t e KUN FOR KVINDER OM FRUGTBARHED OG PRÆVENTION Dialogliste - Dansk Introduktion og historisk rids 02:19 Fra 1900-tallet og frem til i dag har familien og dens livsvilkår været i fokus. Udviklingen i Danmark,

Læs mere

Medicinsk behandling af tilgrundegået graviditet

Medicinsk behandling af tilgrundegået graviditet Patientinformation Medicinsk behandling af tilgrundegået graviditet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik 2 Behandlingsforløbet Mange kvinder oplever, at graviditeten går

Læs mere

Områder eller bekymringer i forbindelse med seksualitet

Områder eller bekymringer i forbindelse med seksualitet Områder eller bekymringer i forbindelse med seksualitet Denne liste bruges som redskab sammen med bogen Fordi jeg har lyst! Alt det jeg gerne ville have vidst om seksualitet og autisme af Louise Egelund

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren

Indlægsseddel: Information til brugeren Indlægsseddel: Information til brugeren CANESTEN vaginaltabletter 100 mg, vaginaltabletter 500 mg, vaginaltabletter 500 mg + 1 % creme Aktive stof: Clotrimazol Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder

Læs mere

Velkommen til Gynækologi i telefonen. Underviser: Berit Enggaard Kaae. Kursusleder: Gitte Mailandt

Velkommen til Gynækologi i telefonen. Underviser: Berit Enggaard Kaae. Kursusleder: Gitte Mailandt Velkommen til Gynækologi i telefonen Underviser: Berit Enggaard Kaae Kursusleder: Gitte Mailandt Hallo? - det er måske lidt et dumt spørgsmål, altså det er fordi at, ja det er faktisk lidt pinligt, men

Læs mere

Patientinformation DBCG 2007- b,t

Patientinformation DBCG 2007- b,t information DBCG 2007- b,t Behandling af brystkræft efter operation De har nu overstået operationen for brystkræft. Selvom hele svulsten er fjernet ved operationen, er der alligevel i nogle tilfælde en

Læs mere

1. Virkning og anvendelse

1. Virkning og anvendelse Indlægsseddel: Information til brugeren Jaydess 13,5 mg intrauterint indlæg Levonorgestrel Patientens navn: Lægens navn: Lægens telefonnummer: Dato for oplægning: Dato for udtagning: Første kontrolbesøg:

Læs mere

Seksualitet og kronisk syg. Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium

Seksualitet og kronisk syg. Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Seksualitet og kronisk syg Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Seksualitet og kronisk syg Sygdom kan skabe stor afstand, når der er allermest brug for nærhed

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Canesten, vaginalcreme 1 % clotrimazol

Indlægsseddel: Information til brugeren. Canesten, vaginalcreme 1 % clotrimazol Indlægsseddel: Information til brugeren Canesten, vaginalcreme 1 % clotrimazol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Brug

Læs mere

Medicinsk provokeret abort

Medicinsk provokeret abort Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Medicinsk provokeret abort Patientvejledning www.koldingsygehus.dk Ved en medicinsk abort afbrydes graviditeten med 2 slags medicin. Den ene er tablet Mifegyne, der

Læs mere

Ekstra sikkerhed. gælder livmoderhalskræft. er en god idé. også når det

Ekstra sikkerhed. gælder livmoderhalskræft. er en god idé. også når det Information til unge kvinder, der er født før 1993 Ekstra sikkerhed er en god idé også når det gælder Livmoderhalskræft en seksuelt overført sygdom er den næstmest udbredte kræftform i verden Hvis vi kombinerer

Læs mere

Informationsbrochure til patienter

Informationsbrochure til patienter Jinarc (tolvaptan) Informationsbrochure til patienter Dette lægemiddel er underlagt supplerende overvågning. Dermed kan der hurtigt tilvejebringes nye oplysninger om sikkerheden. Du kan hjælpe ved at indberette

Læs mere

Hvad kan du gøre for ikke at få livmoderhalskræft?

Hvad kan du gøre for ikke at få livmoderhalskræft? Forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft 1 Livmoderhalskræft Livmoderhalskræft skyldes en virus. Livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom. Livmoderhalskræft udvikles langsomt, tit over 10 15 år.

Læs mere

Patientvejledning. Celleforandringer i livmoderhalsen. Keglesnit

Patientvejledning. Celleforandringer i livmoderhalsen. Keglesnit Patientvejledning Celleforandringer i livmoderhalsen Keglesnit Mere end 3.500 danske kvinder får hvert år konstateret celle forandringer i livmoderhalsen. Celleforandringerne er ikke kræft, men det kan

Læs mere

UNDERSØGELSE for celleforandringer i LIVMODERHALSEN

UNDERSØGELSE for celleforandringer i LIVMODERHALSEN UNDERSØGELSE for celleforandringer i LIVMODERHALSEN Undersøgelse for celleforandringer Kvinder i alle aldre kan få celleforandringer i livmoderhalsen. Dette gælder også unge kvinder. Fra du er 23 til 49

Læs mere

Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0

Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0 Patientinformation Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Medicinsk abort fra uge 8+1 til 9+0 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan

Læs mere

Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6

Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6 Patientinformation Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik 2 Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan

Læs mere

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Patientinformation April 2011 Forfatter: Gastro-medicinsk ambulatorium Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren

Indlægsseddel: Information til brugeren Indlægsseddel: Information til brugeren CANESTEN vaginaltabletter 100 mg, vaginaltabletter 500 mg, vaginaltabletter 500 mg + 1 % creme Aktive stof: Clotrimazol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du

Læs mere

Patientinformation DBCG 04-b

Patientinformation DBCG 04-b information DBCG 04-b Behandling af brystkræft efter operation De har nu overstået operationen for brystkræft. Selvom hele svulsten er fjernet ved operationen, er der alligevel i nogle tilfælde en risiko

Læs mere

Patientinformation DBCG 2009- b,t. Behandling af brystkræft efter operation

Patientinformation DBCG 2009- b,t. Behandling af brystkræft efter operation Behandling af brystkræft efter operation information DBCG 2009- b,t Du har nu overstået operationen for brystkræft. Selvom hele svulsten er fjernet ved operationen, er der alligevel i nogle tilfælde en

Læs mere

Ditte Trolle 15 HORMONER. De nødvendige, de gode og de onde. Ditte Trolle, gynækolog

Ditte Trolle 15 HORMONER. De nødvendige, de gode og de onde. Ditte Trolle, gynækolog HORMONER De nødvendige, de gode og de onde Ditte Trolle, gynækolog Æggestokkens funktion Ditte Trolle 15 Kønshormoner FSH, LH Hjernen Østrogen, progesteron Æggestok Livmoder Kvinders kønshormoner Østrogener

Læs mere

VIL DU VIDE MERE OM. Prævention

VIL DU VIDE MERE OM. Prævention VIL DU VIDE MERE OM Prævention Indhold Præventionsmetoder: Prævention hvad skal I vælge? 3 Kondom 4 Femidom 7 P-piller 8 P-ring 12 P-plaster 15 Mini-piller 17 P-stav 19 P-sprøjte 21 Kobberspiral 22 Hormonspiral

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren

Indlægsseddel: Information til brugeren Indlægsseddel: Information til brugeren Betnovat 1 mg/ml kutanopløsning Betamethason (som betamethasonvalerat) Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. CANESTEN vaginaltabletter 100 mg, vaginaltabletter 500 mg Aktive stof: Clotrimazol

Indlægsseddel: Information til brugeren. CANESTEN vaginaltabletter 100 mg, vaginaltabletter 500 mg Aktive stof: Clotrimazol Indlægsseddel: Information til brugeren CANESTEN vaginaltabletter 100 mg, vaginaltabletter 500 mg Aktive stof: Clotrimazol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel,

Læs mere

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft Alle danske kvinder mellem 23 og 65 år bliver tilbudt at deltage i forebyggende folkeundersøgelse (screening) for livmoderhalskræft. Man bliver automatisk

Læs mere

Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason

Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason Patientinformation Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling 1 rev. aug. 2011 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer Kvinder i alle aldre kan få celleforandringer i livmoderhalsen. dette gælder også unge kvinder. Fra du er 23 til 49

Læs mere

Information om Lyrica (pregabalin)

Information om Lyrica (pregabalin) Information om Lyrica (pregabalin) Denne brochure er til dig, der er i behandling med lægemidlet Lyrica, og er et supplement til den information om din sygdom og medicin, som du har fået af din læge. Hvilke

Læs mere

Kære kvinde FORDELE OG ULEMPER VED MEDICINSK OG KIRURGISK ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS FORDELE

Kære kvinde FORDELE OG ULEMPER VED MEDICINSK OG KIRURGISK ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS FORDELE ABORT I SPECIALLÆGEPRAKSIS Christine Felding, speciallæge i gynækologi og obstetrik Rungsted Bytorv 1, 2960 Rungsted Kyst Tlf. 4817 6250 hverdage 9-12 www.felding.dk gynaekolog@felding.dk Kære kvinde Inden

Læs mere

HPV-vaccination. en del af børnevaccinationsprogrammet HPV-VACCINATION 1

HPV-vaccination. en del af børnevaccinationsprogrammet HPV-VACCINATION 1 HPV-vaccination en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark 2016 HPV-VACCINATION 1 Børnevaccinationsprogrammet i Danmark tillæg 2016 Sundhedsstyrelsen, 2016 Trykt ISBN 978-87-7104-721-9 Elektronisk

Læs mere

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer regionen inviterer dig hermed til en gratis undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen. Kvinder i alle aldre

Læs mere

Informationsbrochure til patienter

Informationsbrochure til patienter Jinarc (tolvaptan) Informationsbrochure til patienter Dette lægemiddel er underlagt supplerende overvågning. Dermed kan der hurtigt tilvejebringes nye oplysninger om sikkerheden. Du kan hjælpe ved at indberette

Læs mere

Medicinsk behandling af tilgrundegået graviditet

Medicinsk behandling af tilgrundegået graviditet Patientinformation Medicinsk behandling af tilgrundegået graviditet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik 2 Behandlingsforløbet Mange kvinder oplever, at graviditeten går

Læs mere

Spørgeskema Dine erfaringer med medicin

Spørgeskema Dine erfaringer med medicin Sundhedsudvalget 2008-09 SUU alm. del Bilag 704 Offentligt Spørgeskema Dine erfaringer med medicin Forskningsenheden for Almen Praksis i Odense Institut for Sundhedstjenesteforskning Syddansk Universitet

Læs mere

Indholdsfortegnelse... 2. Forord... 3. Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3. Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4

Indholdsfortegnelse... 2. Forord... 3. Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3. Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Hvem kan hjælpes med ægdonation... 3 Hvordan udføres ægdonationsbehandlingen... 4 Hvornår udføres ægdonation... 4 Samtale... 4 Venteliste... 5 Aktivliste...

Læs mere

Behandling af Myelomatose med Thalidomid og Dexamethason

Behandling af Myelomatose med Thalidomid og Dexamethason Patientinformation Behandling af Myelomatose med Thalidomid og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling 1 rev. aug. 2011 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

HPV-VACCINATION en del af børnevaccinationsprogrammet

HPV-VACCINATION en del af børnevaccinationsprogrammet HPV-VACCINATION en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark 2014 Børnevaccinationsprogrammet i Danmark tillæg 2014 Sundhedsstyrelsen, 2014 Trykt ISBN 978-87-7104-067-8 Elektronisk ISBN 978-87-7104-066-1

Læs mere

Behandling af brystkræft efter operation

Behandling af brystkræft efter operation Patientinformation DBCG 2015-d (Docetaxel) Behandling af brystkræft efter operation Denne information supplerer vores mundtlige information om den behandling, vi anbefaler dig. Informationen er tænkt som

Læs mere