Generationsskifte og skattemæssig succession

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Generationsskifte og skattemæssig succession"

Transkript

1 - 1 Generationsskifte og skattemæssig succession Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Generationsskifte af virksomheder har væsentlig politisk interesse. Der gælder meget lempelige skattemæssige regler for generationsskifte af aktive erhvervsvirksomheder som følge af muligheden for skattemæssig succession. Yderligere lempelse i form af reduceret gave- / arveafgift vil også bidrage til at lette generationsskifter. Skatte- og afgiftsreglerne om generationsskifte har stor betydning for et succesfuldt generationsskifte af familievirksomheden. Det gælder både generationsskifte i ejerens levende live og ved dødsfald. Overordnet set er skattereglerne på området blevet lempet gennem årene med regler om skattemæssig succession ved generationsskifte. Bevægelsen er dog i perioder også gået den modsatte vej bl.a. i 2012, hvor den såkaldte pengetank-regel blev skærpet. Bestemmelser om skattemæssig succession ved arveovergang har været kendt gennem en meget lang årrække. Siden 1989 har det endvidere været muligt at overdrage en erhvervsvirksomhed i levende med skattemæssig succession. Gave- og arveafgiftsreglerne (boafgift) blev lempet væsentligt i 1995, hvor både gaveog arveafgiften blev reduceret til en fast afgift på 15 pct. mellem nærtbeslægtede, og 36,25 pct. mellem fjernere beslægtede og fremmede. Forud herfor kunne afgiften ved overdragelse mellem nærtbeslægtede nå op på 32 pct., hvis gaven eller arven oversteg 1 mio. kr., medens afgiften ved overdragelse mellem fjernere beslægtede og fremmede kunne nå op på 90 pct., når arven oversteg 1 mio. kr.

2 - 2 Skatter og afgifter ved generationsskifte En af hovedproblemstillingerne ved et generationsskifte af familievirksomheden er det forhold, at salg af en virksomhed som udgangspunkt skal beskattes på samme måde, uanset om virksomheden overdrages til en fremmed eller til et barn. Overdragelsen af virksomheden vil derfor som udgangspunkt kunne udløse en ganske betydelig beskatning af den ældre generation som sælger af virksomheden. Har virksomheden været drevet i personligt regi, kan der være tale om beskatning af goodwill, genvundne afskrivninger, avancer på fast ejendom anvendt i virksomheden etc. Drives virksomheden i selskabsform, er der tale om avancebeskatning på aktierne. Er der tale om, at virksomheden helt eller delvist overdrages som gave eller arv, skal der herudover betales gave- eller arveafgift med 15 pct. af de overdragne værdier. Oveni venter der en større regning, hvis pengene til avancebeskatning af den ældre generation henholdsvis betaling af gave- eller arveafgiften skal trækkes ud af virksomheden i virksomhedsskatteordningen eller af selskabet. I så fald skal betales enten personskat eller udbytteskat. Skal der eksempelvis betales kr. i skatter og afgifter, kræver dette, at der trækkes 1 mio. kr. ud af selskabet, således at der efter betaling af udbytteskat på 42 pct. er ca kr. tilbage til betaling af skatter og afgifter. Man kan så trøste sig med, at dette udtræk alt andet lige reducerer skatterne og afgifterne. Det betyder, at et generationsskifte efter omstændighederne kan udløse betydelige likviditetskrav til betaling af skatter og afgifter. Det vil i sidste ende aflejre sig i et forøget likviditetsbehov i virksomheden. Skattemæssig succession Som en vigtig undtagelse har det i en lang årrække været muligt at overdrage en virksomheden til den nærmeste familie med skattemæssig succession, typisk til et barn. Fra 2002 blev successionsreglerne endvidere udvidet til at omfatte også nære medarbejdere.

3 - 3 Skattemæssig succession betyder, at den latente skattebyrde, der hviler på virksomheden, ikke udløses ved generationsskiftet, men overtages af barnet eller medarbejderen m.v. Skatten forsvinder ikke, men udskydes i en årrække. Skattebyrden vil først blive udløst, når barnet til sin tid afhænder virksomheden. Er det også til den tid muligt at generationsskifte en virksomhed med succession, kan skattebyrden i princippet overtages af 3. generation etc. Reglerne om succession kan anvendes, uanset om virksomheden drives i personligt regi eller i selskabsform. Erfaringerne viser, at skattemæssig succession medvirker til et succesfuldt generationsskifte - og dermed i sidste ende til bevarelse af arbejdspladser. Betingelser for skattemæssig succession Skattemæssig succession forudsætter, at en række betingelser er opfyldt. For det første er det et krav, at virksomheden overdrages indenfor den nære familie eller til en medarbejder. Det er muligt at overdrage hele virksomheden, eller blot en del af virksomheden med skattemæssig succession. Drives virksomheden i selskabsform, skal den enkelte aktieoverdragelse udgøre mindst 1 pct. af aktiekapitalen i virksomheden. Endelig er det en betingelse, at der er tale om generationsskifte af en aktiv erhvervsvirksomhed. For virksomheder drevet i personligt regi betyder det bl.a., at en fast ejendom kun kan overdrages med skattemæssig succession, hvis og da som udgangspunkt kun i det omfang ejendommen anvendes i erhvervsvirksomheden som f.eks. en fabriks- eller kontorejendom, butik, landbrugsejendom m.v.

4 - 4 Fast ejendom, der anvendes til udlejning, anses i denne sammenhæng ikke som erhvervsvirksomhed. Udlejningsejendomme kan således ikke overdrages med skattemæssig succession. Det skyldes, at udlejningsvirksomhed i relation til successionsreglerne ikke betragtes som en aktiv erhvervsvirksomhed, men som en passiv kapitalanbringelse. Også her er der dog undtagelser. Udlejning af fast ejendom, der benyttes til landbrug, gartneri, planteskole, frugtplantage eller skovbrug, kan således godt overdrages med succession. For virksomheder drevet i selskabsform indebærer kravet om en aktiv erhvervsvirksomhed, at skattemæssig succession er udelukket, hvis selskabets virksomhed i overvejende grad består af udlejning af fast ejendom eller besiddelse af kontanter, værdipapirer m.v. Denne regel betegnes i daglig tale som pengetank-reglen. Meget summarisk gælder efter de nuværende regler, at selskabets virksomhed er omfattet af pengetank-reglen, og skal anses for i overvejende grad at bestå i udlejning af fast ejendom eller besiddelse af kontanter, værdipapirer el.lign., hvis enten mindst 50 pct. af selskabets indtægter stammer fra sådan aktivitet, eller hvis handelsværdien af selskabets udlejningsejendomme, kontanter, værdipapirer el.lign. udgør mindst 50 pct. af handelsværdien af selskabets samlede aktiver. Hvorvidt grænsen på 50 pct. for indtægter fra passiv virksomhed er overskredet, måles på grundlag af gennemsnittet af selskabets indtægter fra de seneste 3 regnskabsår. Om grænsen på 50 pct. for handelsværdien af aktiverne i den passive del af virksomheden er overskredet, måles dels på grundlag af forholdene på overdragelsestidspunktet og dels på baggrund af et gennemsnit for de seneste 3 regnskabsår. Værdiansættelse Alt andet lige vil overdragelse af en virksomhed med skattemæssig succession betyde, at virksomheden må værdiansættes til et lavere beløb ved generationsskiftet, da den næste generation jo overtager en latent gældsbyrde.

5 - 5 Efter mange års drøftelser om principperne for værdiansættelsen blev spørgsmålet afgjort af Landsskatteretten i en principiel sag fra september Her skar Landsskatteretten igennem og tilkendegav, at aktiver, der overdrages med succession - og følgelig med en vedhængende skattebyrde - skal værdiansættes til handelsværdien under hensyntagen til den udskudte skatteforpligtelse. Eller med andre ord: Handelsværdien er mindre, når køberen overtager en latent skattebyrde. Dette princip, der forekommer indlysende, og som faktisk var forudsat i motivudtalelserne til de første regler om skattemæssig succession, blev først knæsat i Gave- og arveafgift ved generationsskifte Hvis virksomheden helt eller delvist overdrages som gave eller arv, skal der som allerede nævnt betales gave- eller arveafgift med 15 pct. af de overdragne værdier. For tilfælde, hvor virksomheden overdrages med skattemæssig succession, og en del af eller måske hele virksomheden gives som gave til næste generation, har der i mange år været fastsat særlige regler om en lempet gave- eller arveafgift, hvor der også i denne sammenhæng tages hensyn til den latente skattebyrde på virksomheden. Da Landsskatteretten i 2008 traf afgørelse om en lempet værdiansættelse ved overdragelse med skattemæssig succession, meldte der sig derfor spørgsmålet - et ret teknisk, vanskeligt forståeligt spørgsmål - om samspillet mellem på den ene side principperne om værdiansættelse af virksomheden under hensyntagen til den latente skattebyrde og på den anden side reglerne om en lempet gave- / arveafgift. Efter langvarige overvejelser offentliggjorde Skat i 2011 retningslinier for håndteringen af denne problemstilling. Efter disse retningslinier har parterne krav på det største af de nedslag, der kan beregnes efter de to regelsæt, dvs. hensyntagen til den udskudte skat ved selve værdiansættelsen og hensyntagen til den udskudte skat ved opgørelsen af eventuelle gave- eller arveafgifter. Der kan derimod ikke gives nedslag efter begge regelsæt.

6 - 6 Yderligere lempelse af afgifter Allerede med regeringsgrundlaget for den nuværende regering blev tilkendegivet, at regeringen ville tage initiativer til sikre de familieejede virksomheder bedre rammer for at fastholde danske arbejdspladser og udviklingsmuligheder henover et generationsskifte. Ved finansloven for 2016 aftalte regeringen med de øvrige partier i blå blok at nedsætte gave- og arveafgiften ved generationsskifte af virksomheder til 13 pct. i 2016 og 2017, til 7 pct. i 2018, 6 pct. i 2019 og herefter 5 pct. i 2020 og Foreløbigt er der dog endnu ikke fremsat de nødvendige lovforslag for at gennemføre de initiativer, der blev aftalt med finansloven for De annoncerede lempelser af gave- og boafgiften vil bidrage til at lempe generationsskifte af virksomhederne. Det kan tilføjes, at det i regeringens 2025-plan er meldt ud, at det er regeringens ambition frem mod 2025, at der slet ikke skal betales bo- og gaveafgift eller overdragelsesafgift ved overdragelse af en erhvervsvirksomhed. Næppe overraskende vurderes dette initiativ at ville styrke virksomhederne yderligere hen over et generationsskifte. o

7 - 7 II. SPØRGSMÅL FRA LÆSERE Spørgsmål 1917 Udlån til svigerinde skat ved eftergivelse af gælden Vi har et spørgsmål vedrørende aflysning af en mindre restgæld på et pantebrev på et udlån til en svigerinde. Dvs. gælden bortfalder og det samme gør pantebrevet. Vil beløbet (ca kr.) blive betragtet som en gave, der skal tages til indtægt af min svigerinde og beskattes? Mvh AH Svar Personer, der ikke driver næringsvirksomhed ved finansiering, skal som hovedregel ikke beskattes af fordelen (kursgevinsten) ved, at en gæld reduceres eller eventuelt helt bortfalder. Er fordelen opnået ved, at kreditor har besluttet at eftergive debitor gælden, skal debitor dog beskattes, i det omfang, gælden nedskrives til et lavere beløb end fordringens værdi for kreditor på tidspunktet for gældseftergivelsen. Det betyder, at hvis debitor kan betale gælden, men kreditor alligevel beslutter sig for at eftergive gælden, skal debitor beskattes af fordelen (kursgevinsten) ved gældseftergivelse. Gevinsten er kapitalindkomst. Kan debitor omvendt ikke betale gælden, skal debitor ikke beskattes som følge af gældseftergivelsen.

8 - 8 Kan debitor betale noget af gælden, men ikke hele gælden, skal debitor ved gældseftergivelse kun beskattes af den del af gælden, som debitor kunne betale. I Skat s retningslinier gives følgende eksempel på beskatningen i disse tilfælde: Debitor får eftergivet en gæld på i alt kr. På tidspunktet for gældseftergivelsen har fordringen en værdi for kreditor på kr. (kurs 50). Den del af eftergivelsen af gælden, der angår nedsættelsen fra kr. til kr., udløser ingen beskatning af debitor. Den del af eftergivelsen af gælden, der angår nedsættelsen fra kr. til 0 kr., er skattepligtig for debitor. Jeg forstår Deres brev således, at Deres tilgodehavende mod Deres svigerinde er sikret ved pant i fast ejendom. Hvis dette pant ligger indenfor ejendommens handelsværdi, og De således ville få fuld dækning ved et salg af huset, skal Deres svigerinde beskattes af hele det eftergivne beløb, dvs. de kr.

9 - 9 Spørgsmål 1921 Hvad er en skifteværge? Vores datters mand er død efter sygdom. Hun skal nu i Skifteretten om arven efter ham. Vores datter har fået at vide af Skifteretten, at der skal ske et skifte, fordi vores svigersøn havde særeje. De har 2 små børn (7 og 9 år), og vores datter har fået at vide, at børnene skal have en skifteværge. Hvad er en skifteværge, og hvorfor er det nødvendigt? Mormor Svar En skifteværge er en person, typisk en advokat, der skal varetage interesserne for en arving under et dødsboskifte, hvor arvingen ikke selv har mulighed for at varetage egne interesser. Det kan f.eks. være tilfælde, hvor det ikke vides, om arvingen er i live, hvor arvingens opholdssted er ukendt, eller hvor arvingen på grund af legemlig sygdom eller psykisk svækkelse er ude af stand til at varetage sine interesser under boets behandling. Beskikkelse af en skifteværge for en arving kan herudover bl.a. blive aktuelt, hvis arvingens værge har interesser under boets behandling, der kan komme i strid med arvingens interesser. Det drejer sig altså om tilfælde, hvor arvingen i forvejen har en værge - enten fordi der er tale om et barn, eller fordi der er tale om en voksen, umyndiggjort person og hvor denne værge også er arving efter afdøde.

10 - 10 Om disse tilfælde anføres i lovforslaget til de senere regler om skifteværger bl.a., at spørgsmålet om, hvorvidt en værge har interesser, der under skiftet vil kunne komme i strid med arvingens, må vurderes fra sag til sag. Og videre, at muligheden for interessekonflikt vil dog formentlig altid foreligge, hvis værgen og arvingen begge er arvinger i samme bo. I sådanne situationer er det altså aktuelt at beskikke en skifteværge, der i stedet for den almindelige værge skal varetage den umyndige arvings interesser. Denne situation foreligger netop i tilfælde, hvor både et barn og barnets ene forældre, der samtidig er værge for barnet, skal arve efter afdøde. At det også i en sådan situation kan komme på tale at beskikke en skifteværge, skal ses i lyset af, at beskyttelsen af umyndiges interesser, herunder umyndiges formueinteresser, er højt prioriteret i lovgivningen. Selv om en forældre kun vil det bedste for sit barn, kan der foreligge situationer under et dødsboskifte, hvor forældrens interesser kan komme i strid med barnets interesser. Eksempelvis kan nævnes spørgsmålet om værdiansættelse af de aktiver, som forældren ønsker at modtage som en del af sin arv, f.eks. en bolig eller sommerhus, indbogenstande m.v. Her vil forældren som udgangspunkt have en interesse i en så lav værdiansættelse som muligt, da forældren herved arver mere. Omvendt vil barnet, der som udgangspunkt vil modtage sin arv i form af kontante midler, i princippet have en interesse i en så høj værdiansættelse som mulig, da barnet herved arver mere. Alt afhængigt af de nærmere omstændigheder må det derfor forventes, at Skifteretten vil beskikke en skifteværge for Deres børnebørn. Advokat

Skærpede pengetank-regler generationsskifte og succession

Skærpede pengetank-regler generationsskifte og succession - 1 Skærpede pengetank-regler generationsskifte og succession Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med skatteministerens forslag om skærpelse af den såkaldte pengetankregel kan et generationsskifte

Læs mere

Lempede afgiftsregler ved generationsskifte af virksomheder

Lempede afgiftsregler ved generationsskifte af virksomheder - 1 Lempede afgiftsregler ved generationsskifte af virksomheder Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Regeringen har den 19. december 2016 offentliggjort et udkast til et lovforslag om nedsættelse

Læs mere

Bilag 4 - Straksovertagelse fra forælder til børn ved forælders død

Bilag 4 - Straksovertagelse fra forælder til børn ved forælders død Bilag 4 - Straksovertagelse fra forælder til børn ved forælders død 1 Straksovertagelse fra forælder til børn ved forælders død Barnet 1 kan i denne situation vælge mellem at overtage landbruget med eller

Læs mere

Gaver og afgifter. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Gaver og afgifter. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Gaver og afgifter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Der kommer med jævne mellemrum spørgsmål om de skatte- og afgiftsmæssige konsekvenser ved gaver til børn. Der er på dette område flere

Læs mere

Forældrekøb efterfølgende afståelse

Forældrekøb efterfølgende afståelse - 1 Forældrekøb efterfølgende afståelse Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Køb af bolig til familiemedlemmer eller andre nærtstående er efterhånden blevet udbredt. Typisk er der tale om forældrekøb,

Læs mere

Når skattemæssige hensyn medfører utilsigtet skævdeling mellem

Når skattemæssige hensyn medfører utilsigtet skævdeling mellem - 1 Når skattemæssige hensyn medfører utilsigtet skævdeling mellem arvingerne Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I testamenter ses nogle gange bestemmelser om, at fast ejendom skal overtages

Læs mere

Værdiansættelse ved overdragelse med succession styresignal passivposter

Værdiansættelse ved overdragelse med succession styresignal passivposter - 1 Værdiansættelse ved overdragelse med succession styresignal passivposter - SKM2011.406.SKAT Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatteministeriet har den 15/6 2011 offentliggjort et styresignal,

Læs mere

Gaver til børn. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Gaver til børn. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Gaver til børn Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Der overføres hvert år betydelige beløb som gaver til børn. Udover at hjælpe børnene kan der være en del afgiftskroner at spare ved et

Læs mere

Hvad er skattemæssigt mest fordelagtigt: Overdragelse af aktier og ejendomme i levende live eller ved død?

Hvad er skattemæssigt mest fordelagtigt: Overdragelse af aktier og ejendomme i levende live eller ved død? - 1 Hvad er skattemæssigt mest fordelagtigt: Overdragelse af aktier og ejendomme i levende live eller ved død? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I foråret 2015 er der sket en markant forringelse

Læs mere

KAN MAN BLÆSE OG HAVE MEL I MUNDEN PÅ ÉN GANG?

KAN MAN BLÆSE OG HAVE MEL I MUNDEN PÅ ÉN GANG? INDLÆG PÅ KOLDINGFJORD SUCCESSION PASSIVPOSTER - VÆRDIANSÆTTELSE Torsdag, den 16. maj 2013 v/advokat Birte Rasmussen, Aalborg KAN MAN BLÆSE OG HAVE MEL I MUNDEN PÅ ÉN GANG? 2 1 SKM 2011.406: Værdiansættelse

Læs mere

Forældelse og eftergivelse af skattegæld Skal man beskattes af det?

Forældelse og eftergivelse af skattegæld Skal man beskattes af det? - 1 Forældelse og eftergivelse af skattegæld Skal man beskattes af det? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Et af elementerne i regeringens store genopretningsplan for Skat er etablering af

Læs mere

Gaver, arveforskud og arv

Gaver, arveforskud og arv - 1 06.13.2017-39 (20170930) Gaver, arveforskud og arv Gaver, arveforskud og arv Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ikke sjældent har forældre i den tredje alder et ønske om at give børn og

Læs mere

Højesteretsafgørelse om +/- 15 pct. s reglen hvad gælder så

Højesteretsafgørelse om +/- 15 pct. s reglen hvad gælder så - 1 Højesteretsafgørelse om +/- 15 pct. s reglen hvad gælder så Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret har tirsdag i denne uge taget stilling til + / 15 pct. s reglen ved overdragelse

Læs mere

Kunstige insolvente dødsboer en ny skattemodel?

Kunstige insolvente dødsboer en ny skattemodel? - 1 Kunstige insolvente dødsboer en ny skattemodel? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) En afgørelse fra Landsskatteretten fra april 2015 cementerer et smuthul i dødsbobeskatningen, der kan

Læs mere

Generationsskifte af landbrugsejendom - succession - SKM LSR

Generationsskifte af landbrugsejendom - succession - SKM LSR - 1 Generationsskifte af landbrugsejendom - succession - SKM2012.477.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fastslog ved en kendelse af 3/7 2012, at der ved overdragelse af

Læs mere

Værdiansættelse ved udlæg fra dødsbo

Værdiansættelse ved udlæg fra dødsbo - 1 Værdiansættelse ved udlæg fra dødsbo Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Arvinger skal ved dødsboets afslutning skal arvinger træffe beslutning om værdiansættelse af afdødes parcelhus. I

Læs mere

Skatteudvalget L 183 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Skatteudvalget L 183 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 183 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt 16. maj 2017 J.nr. 2017-208 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 183 - Forslag til Lov om ændring af boafgiftsloven og forskellige

Læs mere

Kan man ikke længere regne med +/- 15 pct. s reglen i dødsboer?

Kan man ikke længere regne med +/- 15 pct. s reglen i dødsboer? - 1 Kan man ikke længere regne med +/- 15 pct. s reglen i dødsboer? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Vestre Landsret har i februar 2015 truffet en afgørelse, der kan få vidtrækkende skattemæssige

Læs mere

VIRKSOMHEDSOMDANNELSE SOM LED I GENERATIONSSKIFTE

VIRKSOMHEDSOMDANNELSE SOM LED I GENERATIONSSKIFTE VIRKSOMHEDSOMDANNELSE SOM LED I GENERATIONSSKIFTE VIRKSOMHEDS- OMDANNELSE SOM LED I GENERATIONS- SKIFTE FORORD Dette er specialbrochure nr. 2 i serien Generationsskifte. Vi har valgt at give Dem denne

Læs mere

Hvornår er et bindende svar fra Skat bindende?

Hvornår er et bindende svar fra Skat bindende? - 1 Hvornår er et bindende svar fra Skat bindende? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med regeringens Retssikkerhedspakke III varslede regeringen bl.a. en ændring af reglerne om bindende svar,

Læs mere

KILDESKATTELOVEN 26 A.

KILDESKATTELOVEN 26 A. KILDESKATTELOVEN 26 A. Skattemæssige afskrivninger på aktiver, der anvendes i en af en gift person drevet erhvervsvirksomhed, foretages af den pågældende, uanset om aktivet tilhører denne eller den med

Læs mere

Af advokat Nicolai Thorsted

Af advokat Nicolai Thorsted Af advokat Nicolai Thorsted Kontakt info Andersen Partners Telefon: 76 22 22 22 Fax: 76 22 22 01 www.andersen partners.dk Advokat, Partner Nicolai Thorsted nth@andersen partners.dk Dir. tlf. 76 22 22 60

Læs mere

Dødsboskat en variabel størrelse

Dødsboskat en variabel størrelse - 1 Dødsboskat en variabel størrelse Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatten varer længere end livet. Et dødsbo skal som udgangspunkt svare skat på samme måde som afdøde i hans levende live.

Læs mere

Fraflytningsbeskatning (Exitskat) af erhvervsdrivende

Fraflytningsbeskatning (Exitskat) af erhvervsdrivende - 1 Fraflytningsbeskatning (Exitskat) af erhvervsdrivende Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget vedtog i februar 2015 nye regler om exitbeskatning, dvs. beskatning af erhvervsdrivende,

Læs mere

Skatteudvalget L 183 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt

Skatteudvalget L 183 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 183 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt 16. maj 2017 J.nr. 2017-208 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 183 - Forslag til Lov om ændring af boafgiftsloven og forskellige

Læs mere

Forældrekøb - Skattemæssig værdiansættelse ved salg til barnet m. v.

Forældrekøb - Skattemæssig værdiansættelse ved salg til barnet m. v. - 1 Forældrekøb - Skattemæssig værdiansættelse ved salg til barnet m. v. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret har ved en principiel dom af 27/11 2013 truffet afgørelse om værdiansættelse

Læs mere

Til Folketinget - Skatteudvalget

Til Folketinget - Skatteudvalget J.nr. 2008-511-0026 Dato: 14. maj 2008 Til Folketinget - Skatteudvalget L 167- Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, dødsboskatteloven og kildeskatteloven (Mere ensartet beskatning

Læs mere

News & Updates Corporate/Commercial. Generationsskifte af virksomheder og fast ejendom - overblik og status

News & Updates Corporate/Commercial. Generationsskifte af virksomheder og fast ejendom - overblik og status Generationsskifte af virksomheder og fast ejendom - overblik og status Generationsskifte af virksomheder og fast ejendom - overblik og status De fleste virksomhedsejere vil med fordel kunne stille sig

Læs mere

Brugte anparter praksisændring SKM SKAT.

Brugte anparter praksisændring SKM SKAT. 1 Brugte anparter praksisændring SKM2009.261.SKAT Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) SKAT s styresignal af 14/4 2009, jf. SKM2009.261.SKAT, efterlader uløste spørgsmål i henseende til beskatningen

Læs mere

Forældrekøb lejeindtægt udgifter

Forældrekøb lejeindtægt udgifter - 1 Forældrekøb lejeindtægt udgifter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Køb af bolig til familiemedlemmer eller andre nærtstående er blevet udbredt de senere år. Typisk er der tale om forældrekøb,

Læs mere

Fradrag for tab på udlån til ven

Fradrag for tab på udlån til ven - 1 Fradrag for tab på udlån til ven Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Jeg læste med stor interesse artiklen af den 29. oktober 2016 om Privates skattefradrag for tab på tilgodehavender hvor

Læs mere

Når virksomhedsejeren går på pension

Når virksomhedsejeren går på pension - 1 Når virksomhedsejeren går på pension Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Selvstændige erhvervsdrivende har ofte søgt at sikre deres pensionisttilværelse ved opsparing i virksomhedsskatteordningen,

Læs mere

Generationsskiftemodeller

Generationsskiftemodeller Generationsskiftemodeller v/advokat Hans Henrik Banke Mandag POWERPOINT d. 2.11.2015 (v2) TEMPLATE TITLE A focused subheading Date Generationsskifte et vidt begreb! Virksomheden Formuen Familien Generationsskiftemodeller

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Boafgift - behandling af passivpost vedrørende udlæg til ægtefælle i forhold til beregning af boafgift for afgiftspligtige arvinger - Højesterets kendelse af 25/8 2015, sag 240/2014. Af advokat (L)

Læs mere

Skat når økonomisk hjælp til søskende

Skat når økonomisk hjælp til søskende - 1 Skat når økonomisk hjælp til søskende Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Midt i Finanskrisen har Skatterådet med en ny afgørelse sat fokus på økonomiske dispositioner mellem søskende. Bistand

Læs mere

Nedsættelse af bo- og gaveafgiften i erhvervsbetingede generationsskifter

Nedsættelse af bo- og gaveafgiften i erhvervsbetingede generationsskifter Udkast til forslag til lov om ændring af boafgiftsloven og forskellige andre love (Nedsættelse af bo- og gaveafgiften ved generationsskifte af erhvervsvirksomheder) Sendt i høring den 16. december 2016

Læs mere

Skal forældrekøb (og lighedsprincippet) afskaffes?

Skal forældrekøb (og lighedsprincippet) afskaffes? - 1 Skal forældrekøb (og lighedsprincippet) afskaffes? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Medierne har i den forløbne uge beskæftiget sig med forældrekøb. Det er herunder særligt anført, at

Læs mere

Skærpede regler for 10-mands-projekter

Skærpede regler for 10-mands-projekter - 1 Skærpede regler for 10-mands-projekter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med et lovforslag fremsat den 14. december 2016 ønsker regeringen at stoppe skattetænkning i forbindelse med de

Læs mere

1. Præsentation af casen

1. Præsentation af casen Hvordan anvendes Værktøj til beregninger ved generationsskifte i praksis? Til at understøtte brugen af Værktøj til beregninger ved generationsskifte, følger her et notat hvor værktøjerne demonstreres gennem

Læs mere

Forældrekøb - prisfastsættelse ved salg til barnet Når seneste ejendomsvurdering +/- 15 pct. ikke kan anvendes

Forældrekøb - prisfastsættelse ved salg til barnet Når seneste ejendomsvurdering +/- 15 pct. ikke kan anvendes - 1 Forældrekøb - prisfastsættelse ved salg til barnet Når seneste ejendomsvurdering +/- 15 pct. ikke kan anvendes Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Sælger forældrene en forældrekøbslejlighed

Læs mere

Skat ved overdragelse af virksomhed til en fond Af Susanne Nørgaard, CBS/PwC. Indledning. Skat ved overdragelse af virksomhed til en fond

Skat ved overdragelse af virksomhed til en fond Af Susanne Nørgaard, CBS/PwC. Indledning. Skat ved overdragelse af virksomhed til en fond Skat ved overdragelse af virksomhed til en fond Af Susanne Nørgaard, CBS/PwC Indledning Erhvervsfondsudvalget anfører i deres rapport 1, Den nuværende beskatning ved etableringen af en erhvervsdrivende

Læs mere

Non-recourse lån. Danske Skatteadvokater 22. og 23. november 2016

Non-recourse lån. Danske Skatteadvokater 22. og 23. november 2016 Non-recourse lån Danske Skatteadvokater 22. og 23. november 2016 Non-recourse lån ved investering i aktier Eksempel: Der ydes et lån på non-recourse vilkår til brug for investering i aktier og med pant

Læs mere

Dråbemetoden sparer afgifter

Dråbemetoden sparer afgifter - 1 Dråbemetoden sparer afgifter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Når forældre giver børn gaver, skal der betales gaveafgift. Dog er de første 60.700 kr. afgiftsfri. Hver ægtefælle kan udnytte

Læs mere

Arveafgiften hæmmer opsparing og investeringer

Arveafgiften hæmmer opsparing og investeringer Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 45 60 32 21. marts 2014 Arveafgiften er en ekstra kapitalskat, der kommer oven på den eksisterende aktie- og kapitalindkomstbeskatning, når værdier går

Læs mere

Forberedelser til oprettelse af testamente

Forberedelser til oprettelse af testamente - 1 Forberedelser til oprettelse af testamente Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Jeg bliver ofte bedt om råd vedrørende udformningen af et testamente. Men advokatens råd afhænger helt af klientens

Læs mere

Forældrekøb krav til barnets ejerperiode og benyttelse af lejligheden for skattefrit videresalg

Forældrekøb krav til barnets ejerperiode og benyttelse af lejligheden for skattefrit videresalg - 1 Forældrekøb krav til barnets ejerperiode og benyttelse af lejligheden for skattefrit videresalg Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Forældrekøb påkalder sig fortsat stor interesse. For mange

Læs mere

Generationsskifte af landbrugsejendom - kursansættelse af eventualskat - SKM LSR

Generationsskifte af landbrugsejendom - kursansættelse af eventualskat - SKM LSR - 1 Generationsskifte af landbrugsejendom - kursansættelse af eventualskat - SKM2015.131.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ved Landsskatterettens kendelse ref. i SKM2015.131.LSR anerkendte

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Gaveoverdragelse - unoterede anparter - værdiansættelse - vurdering efter pengetankreglen og anvendelse af 1982- værdiansættelsescirkulæret - SKM2015.57.SR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc.

Læs mere

Kursgevinster på blåstemplede fordringer.

Kursgevinster på blåstemplede fordringer. - 1 Kursgevinster på blåstemplede fordringer. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatteministeren fremsatte den 27. januar 2010 et nyt lovforslag om beskatning af kursgevinster på blåstemplede

Læs mere

Kan selskaber være løsningen på salg/overdragelse af mit landbrug. v. Palle Høj og Niels Peder Søgaard

Kan selskaber være løsningen på salg/overdragelse af mit landbrug. v. Palle Høj og Niels Peder Søgaard Kan selskaber være løsningen på salg/overdragelse af mit landbrug v. Palle Høj og Niels Peder Søgaard Der er meget få unge i landbruget Gennemsnitsalderen er 60 år Køb og salg af virksomhed i landbruget

Læs mere

Ejerskiftearrangement for sælgere

Ejerskiftearrangement for sælgere Ejerskiftearrangement for sælgere Høststrategi Hvordan planlægger du ejerskifte som sælger? 16. november 2017 Det taler vi om i dag 19.10 Vækstfonden v/anker Bruhn 19.40 Anvendelsen af selskabsformer v/

Læs mere

Skatteministeriet J. nr Udkast

Skatteministeriet J. nr Udkast Skatteministeriet J. nr. 15-3179726 Udkast Forslag til Lov om ændring af boafgiftsloven og forskellige andre love (Nedsættelse af bo- og gaveafgiften ved generationsskifte af erhvervsvirksomheder) I boafgiftsloven,

Læs mere

Om forældrekøb og senere salg

Om forældrekøb og senere salg - 1 Om forældrekøb og senere salg Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Forældrekøb er igen blevet et hit, og nu ikke blot for at skaffe barnet en bolig, men som et mangeårigt investeringsprojekt.

Læs mere

Salg eller gaveoverdragelse af forældrekøbslejligheden

Salg eller gaveoverdragelse af forældrekøbslejligheden - 1 Salg eller gaveoverdragelse af forældrekøbslejligheden Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Faldende boligpriser i et trængt ejendomsmarked har pirket til interessen for forældrekøb. Skattemæssigt

Læs mere

Karsten Lauritzen / Søren Schou

Karsten Lauritzen / Søren Schou Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 463 Offentligt 10. september 2018 J.nr. 2018-4214 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 463 af 12. juni

Læs mere

Udlodningsbeskatning ved selskabs køb og videresalg til hovedaktionær til handelsværdier og uden tilvirkning

Udlodningsbeskatning ved selskabs køb og videresalg til hovedaktionær til handelsværdier og uden tilvirkning - 1 Udlodningsbeskatning ved selskabs køb og videresalg til hovedaktionær til handelsværdier og uden tilvirkning Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) SKAT har som SKM2016.633.LSR valgt at offentliggøre

Læs mere

Skærpede regler for virksomhedsskatteordningen

Skærpede regler for virksomhedsskatteordningen - 1 Skærpede regler for virksomhedsskatteordningen Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Regeringen fremsatte i denne uge et lovforslag, der skal imødegå utilsigtet udnyttelse af virksomhedsskatteordningen.

Læs mere

Forkøbsret til ejendom til fast pris ejendomsoverdragelse fra selskab til hovedaktionærens bror SKM SR.

Forkøbsret til ejendom til fast pris ejendomsoverdragelse fra selskab til hovedaktionærens bror SKM SR. 1 Forkøbsret til ejendom til fast pris ejendomsoverdragelse fra selskab til hovedaktionærens bror SKM2009.358.SR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådet fandt ved et bindende svar af

Læs mere

Forberedelse af testamente

Forberedelse af testamente - 1 Forberedelse af testamente Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Nytåret giver almindeligvis anledning til forskellige overvejelser om status og tiden, der kommer. Måske særligt for den ældre

Læs mere

Arveafkald og afgifter

Arveafkald og afgifter - 1 Arveafkald og afgifter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ønsker man en anden arvedeling end lovens ordning, kan et arveafkald være en løsning i nogle tilfælde. Også de skatte- og afgiftsmæssige

Læs mere

Ejendomsværdiskat ved samlivsophævelse. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.

Ejendomsværdiskat ved samlivsophævelse. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v. - 1 Ejendomsværdiskat ved samlivsophævelse Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Efter ejendomsværdiskatteloven skal en boligejer betale ejendomsværdiskat af enhver helårsbolig, sommerhus m.v.,

Læs mere

GENERATIONSSKIFTE. Scenarie 4 - Familiehandel ved salg af minkfarm

GENERATIONSSKIFTE. Scenarie 4 - Familiehandel ved salg af minkfarm Scenarie 4 - Familiehandel ved salg af minkfarm Scenarie 4 - Familiehandel ved salg af minkfarm Ved en familiehandel kan man med fordel benytte skattereglerne om succession. Man har mulighed for succession,

Læs mere

Familiens juridiske håndbog. Jura ved dødsfald og boskifte

Familiens juridiske håndbog. Jura ved dødsfald og boskifte Familiens juridiske håndbog Jura ved dødsfald og boskifte Indhold Indledning 3 Hvad går boskifte ud på? 4 De pårørendes ansvar 5 Møde i Skifteretten 5 Dødsboet, hvad dækker det over? 6 Hvordan skal boet

Læs mere

Virksomhedsskatteordningen - gæld opstået ved bodeling - sikkerhedsstillelse - SKM2015.618.SR

Virksomhedsskatteordningen - gæld opstået ved bodeling - sikkerhedsstillelse - SKM2015.618.SR - 1 Virksomhedsskatteordningen - gæld opstået ved bodeling - sikkerhedsstillelse - SKM2015.618.SR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådet meddelte ved et bindende svar ref. i SKM2015.618.SR

Læs mere

Lempet beskatning af stuehuse

Lempet beskatning af stuehuse - 1 Lempet beskatning af stuehuse Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) En landmand fik ved Østre Landsret medhold i, at et stuehus kunne sælges skattefrit, selv om landmanden var flyttet fra

Læs mere

Skattefradrag for tab ved salg af fast ejendom

Skattefradrag for tab ved salg af fast ejendom - 1 Skattefradrag for tab ved salg af fast ejendom Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I disse krisetider sker det ofte, at fast ejendom må sælges med tab. Der opstår derfor spørgsmålet om,

Læs mere

Optimering af skat ved salget

Optimering af skat ved salget Optimering af skat ved salget Tidspunktet for salget Dyr på ejendommen uden beholdningsregnskab Fordeling af overdragelsessummen Skattefri del Personlig indkomst Kapitalindkomst Flere ejendomme rækkefølge

Læs mere

Generationsskifte ved opdeling i aktieklasser. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.

Generationsskifte ved opdeling i aktieklasser. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v. - 1 Generationsskifte ved opdeling i aktieklasser Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I disse år generationsskiftes et meget stort antal aktie- og anpartsselskaber, som er ejet af få personer.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af boafgiftsloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af boafgiftsloven og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 183 Folketinget 2016-17 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 2. juni 2017 Forslag til Lov om ændring af boafgiftsloven og forskellige andre love (Nedsættelse af bo- og gaveafgiften

Læs mere

Tvangsarv. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Tvangsarv. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 06.13.2014-07 (20140215) Tvangsarv Tvangsarv Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Arveloven indeholder fortsat regler om tvangsarv til børn. Reglerne blev i 2008 lempet, så tvangsarven blev

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Ejendomsavancebeskatningslovens 8 - parcelhusreglen - landbrugsejendom på 11,8 ha. - konsekvenser af urigtig succession - SKM2016.110.LSR, jf. tidligere SKM2014.414.SR Af advokat (L) og advokat (H),

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget J.nr. 2008-511-0026 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema og de modtagne høringssvar vedrørende L 167 Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven,

Læs mere

Beskatning ved akkord underskudsbegrænsning

Beskatning ved akkord underskudsbegrænsning - 1 Beskatning ved akkord underskudsbegrænsning Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I nogle tilfælde løses gældsproblemer ved en akkordaftale mellem skyldneren og kreditorerne. Senest har akkordaftaler

Læs mere

Giv dit sommerhus som gave. Et sommerhus er tit samlingssted for flere generationer med masser af gode. Når enebørn skal arve

Giv dit sommerhus som gave. Et sommerhus er tit samlingssted for flere generationer med masser af gode. Når enebørn skal arve Giv dit sommerhus som gave Sommerhuse kan sagtens går i arv. Forældre kan også, imens de lever, give det som gave eller sælge det til næste generation på favorable vilkår. Læs her, hvordan du sælger dit

Læs mere

DET OPTIMALE GENERATIONSSKIFTE. - generationsskifte i levende live

DET OPTIMALE GENERATIONSSKIFTE. - generationsskifte i levende live DET OPTIMALE GENERATIONSSKIFTE - generationsskifte i levende live GENERATIONSSKIFTE HVAD ER DET? Traditionelt Overdragelse af en virksomhed i levende live eller ved død til yngre slægtning og/eller én

Læs mere

Genanbringelse - anbringelse i ægtefælles ejendom - ejendom i Frankrig fraflytning og tilflytning henstand - SKM SR

Genanbringelse - anbringelse i ægtefælles ejendom - ejendom i Frankrig fraflytning og tilflytning henstand - SKM SR - 1 Genanbringelse - anbringelse i ægtefælles ejendom - ejendom i Frankrig fraflytning og tilflytning henstand - SKM2012.490.SR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådets bindende svar

Læs mere

Forældrekøb - parcelhusreglen - beskatning ved barnets salg kort tid efter erhvervelse fra forældre - SKM BR

Forældrekøb - parcelhusreglen - beskatning ved barnets salg kort tid efter erhvervelse fra forældre - SKM BR - 1 Forældrekøb - parcelhusreglen - beskatning ved barnets salg kort tid efter erhvervelse fra forældre - SKM2017.91.BR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) En byret fandt ved en dom af 24/10

Læs mere

Likvidationsprovenu - uafhentet provenu - båndlagt kapital uden aktuel kapitalejer - SKM SR

Likvidationsprovenu - uafhentet provenu - båndlagt kapital uden aktuel kapitalejer - SKM SR - 1 Likvidationsprovenu - uafhentet provenu - båndlagt kapital uden aktuel kapitalejer - SKM2015.637.SR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådet fandt ved et bindende svar af 22/9 2015,

Læs mere

Sommerhus i sameje kan den ene søskende sælge sin andel?

Sommerhus i sameje kan den ene søskende sælge sin andel? - 1 Sommerhus i sameje kan den ene søskende sælge sin andel? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Da min far døde for 5 år siden, overtog min søster og jeg min fars sommerhus i sameje. Vi ejer

Læs mere

Dansk Told & Skatteforbund SKATTEUDVALGET

Dansk Told & Skatteforbund SKATTEUDVALGET Skatteministeriets departement Att. Merete Helle Hansen Skatte- og afgiftsadministrationen Dansk Told & Skatteforbund SKATTEUDVALGET 26. september 2007 Vedrørende teknisk høring af Udkast til forslag til

Læs mere

Beskatning af genvundne afskrivninger på udbyderhonorar SKM2013.423.VLR

Beskatning af genvundne afskrivninger på udbyderhonorar SKM2013.423.VLR - 1 Beskatning af genvundne afskrivninger på udbyderhonorar SKM2013.423.VLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Vestre Landsret fandt ved dom af 13. maj 2013, ref. i SKM2013.423.VLR, at der

Læs mere

Udlejning af bolig til forældre efter lempelige skatteregler

Udlejning af bolig til forældre efter lempelige skatteregler - 1 Udlejning af bolig til forældre efter lempelige skatteregler Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Stiller et barn en bolig til rådighed for sine forældre, kan barnet vælge at lade sig beskatte

Læs mere

Samlevendes køb af lejlighed, hvor den ene står som ejer mens den anden er medhæftende for gælden

Samlevendes køb af lejlighed, hvor den ene står som ejer mens den anden er medhæftende for gælden - 1 Samlevendes køb af lejlighed, hvor den ene står som ejer mens den anden er medhæftende for gælden Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Jeg er samlevende med en pige, som planlægger at købe

Læs mere

Overgang af familiens sommerhus til børnene

Overgang af familiens sommerhus til børnene - 1 Overgang af familiens sommerhus til børnene Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Der indgår ofte spørgsmål om blandt andet de skattemæssige konsekvenser ved overdragelse af et sommerhus til

Læs mere

Cola -liv, arveret og arveafgift

Cola -liv, arveret og arveafgift - 1 Cola -liv, arveret og arveafgift Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Cola -liv coupels living apart rejser flere juridiske spørgsmål. Ét blandt mange spørgsmål er, hvordan parret er stillet

Læs mere

Lovudkast om medarbejderaktier

Lovudkast om medarbejderaktier - 1 Lovudkast om medarbejderaktier Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatteministeriet har offentliggjort et udkast til et nyt lovforslag om gunstige skattevilkår for individuelle medarbejderaktieordninger.

Læs mere

Sommerhusudlejning erhvervsmæssig virksomhed?

Sommerhusudlejning erhvervsmæssig virksomhed? - 1 Sommerhusudlejning erhvervsmæssig virksomhed? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Indtægter ved udlejning af sommerhuse har i flere år været i skattevæsenets søgelys. SKAT interesser sig

Læs mere

Fokus på mink. Skattenyt særligt succession. Esbjerg mandag den 13. januar. Niels Aksel Dalgas Skattekonsulent

Fokus på mink. Skattenyt særligt succession. Esbjerg mandag den 13. januar. Niels Aksel Dalgas Skattekonsulent Fokus på mink Skattenyt særligt succession. Esbjerg mandag den 13. januar Niels Aksel Dalgas Skattekonsulent Succession Familie Børn (ej svigerbørn) Børnebørn Søskende (ikke søskendes ægtefæller) Søskendes

Læs mere

Beslutningsgrundlag. skal min personligt ejede virksomhed omdannes efter den skattefrie metode?

Beslutningsgrundlag. skal min personligt ejede virksomhed omdannes efter den skattefrie metode? Beslutningsgrundlag skal min personligt ejede virksomhed omdannes efter den skattefrie metode? Indledning Der kan være mange årsager til at omdanne den personligt ejede virksomhed til et selskab. Overvejelserne

Læs mere

Viden til Tiden. Generationsskifte / Ejerskifte. 26. november 2015. Knud Legaard / Henrik Roed Hansen

Viden til Tiden. Generationsskifte / Ejerskifte. 26. november 2015. Knud Legaard / Henrik Roed Hansen Viden til Tiden Generationsskifte / Ejerskifte 26. november 2015 Knud Legaard / Henrik Roed Hansen Agenda Generelt om generationsskifte/ejerskifte Har du den rigtige virksomhedsstruktur Generationsskifte

Læs mere

Fraflytningsbeskatning aktier - efterfølgende overdragelse til ægtefælle - SKM2015.314.SR

Fraflytningsbeskatning aktier - efterfølgende overdragelse til ægtefælle - SKM2015.314.SR - 1 Fraflytningsbeskatning aktier - efterfølgende overdragelse til ægtefælle - SKM2015.314.SR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådet tilkendegav ved et bindende svar af 28/4 2015, at

Læs mere

Privates skattefradrag for tab på tilgodehavender

Privates skattefradrag for tab på tilgodehavender - 1 Privates skattefradrag for tab på tilgodehavender Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Reglerne om personers fradragsret for tab på fordringer har i en årrække været uklare. Siden 2010 har

Læs mere

Kystnedbrydning - Når havet æder sommerhuset Ejendomsskatter. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V.

Kystnedbrydning - Når havet æder sommerhuset Ejendomsskatter. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. - 1 Kystnedbrydning - Når havet æder sommerhuset Ejendomsskatter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med et nyt lovforslag om skattefritagelse ved kystnedbrydning er der tanken at give vel især

Læs mere

Dødsfald. Ved Lisbeth Poulsen. Rådgivning ved død

Dødsfald. Ved Lisbeth Poulsen. Rådgivning ved død Dødsfald Ved Lisbeth Poulsen 2 Rådgivning ved død 1 3 Dødsfald Hvorledes skal boet behandles? Proklama => ikke anmeldte krav prækluderes Privat skifte Arvingerne træffer beslutningerne Hæfter for gæld

Læs mere

Lønindkomst i selskabsregi

Lønindkomst i selskabsregi - 1 Lønindkomst i selskabsregi Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Efter en højesteretsdom fra 16. november 2015 bør man, f.eks. som konsulent, tænke sig grundigt om, før man beslutter sig for

Læs mere

Lempelse af generationsskiftebeskatningen

Lempelse af generationsskiftebeskatningen Aarhus 9. juli 2015 Michael Serup Partner T +45 72 27 33 02 mcs@bechbruun.com Sagsnr. 025639-0035 mcs/mcs/aca Lempelse af generationsskiftebeskatningen Skitseforslag fra Vækst i Generationer Netværket

Læs mere

Dødsboer med aktiver i udlandet

Dødsboer med aktiver i udlandet - 1 Dødsboer med aktiver i udlandet Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Flere danskere end tidligere har formue ikke blot i Danmark, men også i udlandet. Det kan give problemer ved dødsfald,

Læs mere

Dødsfald. hvad sker der, når vi mister?

Dødsfald. hvad sker der, når vi mister? Dødsfald hvad sker der, når vi mister? 1. Når vi har mistet 2. Hvem arver? 3. Valg af skifteform udlevering af boet fra skifteretten 4. Hvordan forløber bobehandlingen? 5. Hvad skal der ske med ejendelene?

Læs mere

Udlån fra virksomhedsskatteordningen, der udløser

Udlån fra virksomhedsskatteordningen, der udløser - 1 Udlån fra virksomhedsskatteordningen, der udløser skat Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Personer, der driver virksomhed i personligt regi, kan vælge at anvende virksomhedsskatteordningen

Læs mere

Forældres afkald på arv fra barn

Forældres afkald på arv fra barn - 1 Forældres afkald på arv fra barn Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Spørgsmål 1746 Mit spørgsmål drejer sig om en situation, hvor en afdød person ikke efterlod sig ægtefælle eller børn,

Læs mere