Test af gylleadditiver og lignende produkter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Test af gylleadditiver og lignende produkter"

Transkript

1 Test af gylleadditiver og lignende produkter Baggrund Stigende fokus på lugtgener forårsaget af udledning af lugt fra husdyrproduktion, samt miljøproblemer forårsaget af udledningen af ammoniak har medført en øget markedsføringsaktivitet indenfor området gylleadditiver og lignende produkter, med påstået lugt- og/eller ammoniakreducerende effekt. Produkterne adskiller sig fra hinanden med hensyn til produktsammensætning og virkningsmekanisme, og tilhører typisk én eller flere af følgende grupper efter indhold: 1) bakteriekulturer 2) bakterienæringsstoffer (olier, fedtstoffer, sukker) 3) plantestoffer (enzymer og planteudtræk) 4) alger (på frisk og tørret form samt algekalk) 5) kemiske stoffer (oxidationsmidler, metalsalte, syrer, lugtfjerningsstoffer ). 6) mineraler/stenmel (fx vulkansk stenmasse). I det følgende benævnes alle produkterne under ét som gylleadditiver. Aftagerne af gylleadditiverne, dvs. landmændene, har med den nuværende lovgivning ingen mulighed for at sikre sig imod produkter, som ikke lever op til den lovede effekt, og som måske kan have negative effekter i forhold til fødevaresikkerhed, eksternt miljø, arbejdsmiljø og dyrevelfærd. Firmaer, som leverer ovennævnte produkter til landbruget, har derfor behov for en produkttest til dokumentation for produktets effektivitet. Målet med testen er at give firmaer mulighed for at tilvejebringe en uvildig dokumentation for at det undersøgte produkt ved normal brug reducerer ammoniak- og/eller lugtemissionen fra svinestalde. Fremgangsmåde Danmarks JordbrugsForskning, Afd. for Jordbrugsteknik, har i samarbejde med Landsudvalget for Svin, Afd. for Stalde og Produktionssystemer, udarbejdet en plan for test af gylleadditiver og lignende produkter. Planen er opdelt i to individuelle test: 1. En laboratorie-test, hvor gylleadditiverne kan screenes relativt billigt, 2. En fuldskala-test under almindelige produktionsvilkår i en slagtesvinestald. Danmarks JordbrugsForskning, Afdeling for Jordbrugsteknik, er ansvarlig for gennemførelse af laboratorietesten og Den rullende Afprøvning under Landsudvalget for Svin er ansvarlig for gennemførelsen af fuldskalatesten. Testene gennemføres uafhængigt af hinanden. Rekvirenten kan således vælge at få foretaget én eller begge test.

2 1. Laboratorietest Testen omfatter et forsøg i mindre skala med det formål at sikre rekvirenten en hurtig og billig screening af sit produkt og sandsynliggøre, om produktet kan forventes at have en effekt i praksis. Da testen foregår under velkontrollerede forhold i et laboratorium, indgår der ikke bidrag af lugt og ammoniak fra grise og bygningsoverflader. Testen er derfor ikke repræsentativ for forholdene i fuld skala. Omkostningsmæssigt kan det dog være en fordel at få screenet sit/sine produkter, inden gennemførelsen af et forsøg i fuld skala. Op til tre gylleadditiver kan testes samtidigt, eller virkningen af forskellig dosis eller behandlingshyppighed af ét gylleadditiv kan undersøges. Hvis en rekvirent ønsker at indmelde en konkurrents produkt, fx til en sammenlignende undersøgelse med rekvirentens eget, vil dette også være muligt. Laboratoriet er placeret på Forskningscenter Bygholm i Horsens. Driften af laboratoriet finansieres fuldt ud af brugerne jf. statens regler om indtægtsdækket virksomhed. Gennemførelse af laboratorietest Laboratorieforsøgene gennemføres som et komparativt forsøg, hvor gylle, der er behandlet med det ønskede gylleadditiv, sammenlignes med ubehandlet gylle (kontrol) over en periode på 35 dage. Gylle opbevares i testperioden i store beholdere (cylindre) i et isoleret rum ved en rumtemperatur på 18 ± 2 grader C. Forsøgsbeholderne måler ca. 50 cm i diameter og ca. 80 cm i højden (indvendige mål). Dette svarer omtrent til spaltearealet, som et slagtesvin i gennemsnit har til rådighed i en sti med fast gulv i 2/3 af stiarealet. Forsøgsbeholderne lukkes med et tætsluttende låg. I låget er der placeret slanger til kontinuerlig tilførsel og fraførelse af atmosfærisk luft. Der udskiftes kontinuerligt 10 liter luft pr. minut. Tilførslen af luft finder sted hen over gylleoverfladen, mens fraførelsen af luft sker fra toppen af beholderen. Der er via låget mulighed for at udtage prøver af gylle i løbet af inkubationsperioden. Gyllen kan omrøres i beholderne, hvis det er påkrævet, fx i forbindelse med tilsætning af additiv. Luft ind Luft ud Luft ind Luft ud 40 cm 40 cm Kontrol Dyse Forsøg 54 cm Skitse af testbeholdernes opbygning.

3 Gyllen tages samlet fra en slagtesvinestald, hvor grisene er blevet fodret med en traditionel korn- og sojaskråblanding. Mellem én og syv dage gammel gylle overføres til en tank, hvori gyllen blandes/homogeniseres, før den fordeles mellem forsøgsbeholderne. Ved forsøgets start fyldes der 40±1 cm homogeniseret gylle i hver beholder, svarende til dybden af gyllekanalerne i mange svinestalde. Tilførsel af gylleadditiv Tildelingen af gylleadditiv til forsøgsbeholderne finder sted i henhold til rekvirentens angivelse, såvel med hensyn til dosis som applikationsmetode. Nogle produkter skal således tilføres én gang i forløbet. Andre skal tilføres med jævne mellemrum, fx flere gange dagligt, dagligt eller ugentligt. Tilførslen af produktet til forsøgsbeholderne kan ske via en dyse eller slange, som udlægger produktet på overfladen af gyllen. Det vil være muligt at omrøre gyllen i forsøgsbeholderne, hvis det ønskes. Målinger I løbet af hele testforløbet udtages der prøver af såvel gylle som luft. Omfanget af målinger aftales med rekvirenten, inden testens igangsættelse. En basistest omfatter udelukkende sammenlignende målinger af ammoniak- og svovlbrintekoncentrationen. Der måles ingen gylleparametre til forklaring af den observerede effekt af behandlingen. Efter aftale kan basistesten udvides med sammenlignende målinger af lugt. Der udarbejdes ingen rapport, men resultatskemaet udleveres. Målet med denne test er for mindst mulig økonomisk indsats at få en indikation af effekten af gylleadditivet. Ønskes den observerede effekt af et gylleadditiv at kunne forklares, skal der sideløbende med gasmålingerne bestemmes en række gylleparametre. Et eksempel på en sådan test fremgår af tabel 1.

4 Tabel 1. Tidspunkter for udtagelse af prøver ved laboratorietest af gylleadditiver. Tidspunkt for udtagelse af prøver, dag Gasanalyser Lugt NH 3 Kontinuerligt H 2 S Kontinuerligt Gylleanalyser Tørstof Total N NHx-N Kalium Fosfor Sulfider VFA VOC NVOC TOC COD ph Redox Homogenitet Viscositet Rumtemperatur Kontinuerligt Ammoniak (gas) Ammoniakkoncentrationen udtaget fra head space af forsøgsbeholderne bestemmes ved hjælp af en DrägerSensor NH 3 LC sensor. Målehyppighed: ca. 1 gang pr. time. Svovlbrinte (gas) Svovlbrintekoncentrationen udtaget fra head space af forsøgsbeholderne bestemmes ved hjælp af en DrägerSensor H 2 S LC sensor. Målehyppighed: ca. 1 gang pr. time. Lugt Lugtkoncentrationen af luftprøver udtages fra head space af forsøgsbeholderne og bestemmes olfaktometrisk i henhold til en europæisk standard (pren 13725:1999), som i øjeblikket foreligger i udkast. Lugtprøverne overføres til 30 liters TEDLAR poser (poserne fyldes og tømmes to gange med prøveluft, inden prøven udtages) og sendes til et certificeret lugtlaboratorium. Denne form for fastlæggelse af lugt anvendes af de danske myndigheder som grundlag for at vurdere mulige uacceptable lugtpåvirkninger af naboer til industrivirksomheder og landbrug. Ved olfaktometri bestemmes antallet af lugtenheder (LE/m 3 ) der beskriver, hvor meget en lugtprøve skal fortyndes med ren, lugtfri luft for, at den ikke længere kan lugtes af 50 pct. af et lugtepanel. En lugtkoncentration på 1000 lugtenheder svarer til, at en prøve på én liter lugtholdig luft skal fortyndes med lugtfri luft til et samlet volumen på én kubikmeter, for at netop halvdelen af lugtepanelet intet kan lugte. Et lugtepanel består af 4-6 udvalgte og trænede personer, hvis personlige lugttærskelværdi overfor referencelugtstoffet n-butanol, ligger mellem ppb. Lugtepanelet tager hverken stilling til lugtens karakter eller intensitet.

5 Inden testens igangsættelse aftales omfanget af lugtanalyser. En test, hvor man blot ønsker en indikation af den lugtmæssige effekt af et gylleadditiv kan fx omfatte én lugtbestemmelse pr. beholder. Lugtbestemmelsen foretages på et tidspunkt, hvor man erfaringsmæssigt mener, at effekten af gylleadditivet er slået igennem. Dette vil typisk være mellem dag 21 og 35. En test, hvor der opnås dokumentation for udviklingen over tid, skal indeholde en fastlæggelse af lugtkoncentrationen mindst tre gange i forløbet på 35 dage. Lugtprøverne udtages på hhv. dag 7, 21 og 35. Gylleanalyser Total N NHx-N Nitrit-N Nitrat-N VOC NVOC TOC Sulfider VFA Redox COD Homogenitet Viskositet Forklaring Den samlede mængde kvælstof i gyllen Andelen af gyllens indhold af kvælstof, som findes på ammonium- og ammoniak form Andelen af gyllens indhold af kvælstof, som findes på nitrit-form. Dannes ved aerob omsætning af NHx. Andelen af gyllens indhold af kvælstof, som findes på nitrat-form. Dannes ved aerob omsætning af nitrit. Samlet benævnelse for flygtige organiske kulstof-forbindelser, hvortil hører lugtstofferne. Samlet benævnelse for ikke-flygtige organiske kulstof-forbindelser. Den samlede mængde organiske forbindelser, dvs. VOC + NVOC. Svovlholdige forbindelser, herunder svovlbrinte. Eddike-, propion-, butan-, valeriane- o.a. flygtige organiske syrer. Denne gruppe består af lugtstoffer, som vurderes at være vigtige for gyllelugt og lugt fra stalde. Redox-potentialet er udtryk for mulige processer, som kan finde sted i gyllen. Samlet kemisk iltforbrug ved nedbrydning af indholdet af organisk stof. Bundfald, flydelag bedømt visuelt. Gyllens flydeegenskaber. Forsøgsdesign Forsøget opbygges som et fuldstændigt blokforsøg med to behandlinger (en forsøg og en kontrol) med tre gentagelser. Hvis der er flere behandlinger gennemføres testen som et ufuldstændigt blokforsøg med tre eller fire behandlinger (en kontrol og to eller tre forsøg) med tre gentagelser. For at afgøre observerede forskelle mellem kontrolgylle og behandlet gylle analyseres de enkelte parametre ved en t-test (parvise sammenligninger).

6 Afrapportering Inden testens igangsættelse aftales omfanget af afrapportering. Som udgangspunkt udleveres resultatskemaerne. I den forbindelse tager Danmarks JordbrugsForskning ansvar for gyldigheden af målingerne, men drager ingen konklusion. Resultaterne må derfor ikke offentliggøres med henvisning til Danmarks JordbrugsForskning. Mod betaling kan der udarbejdes en officiel rapport med fortløbende nummerering. Dette vil normalt være relevant i forbindelse med mere omfattende forsøg. Ved oversættelse af rapporten fra dansk til fremmed sprog skal oversættelsen godkendes af Afdeling for Jordbrugsteknik. Omkostningerne i forbindelse hermed afregnes efter timetakst. Hvis rekvirenten ønsker at offentliggøre resultaterne i bearbejdet form, må dette kun ske efter skriftlig godkendelse fra Afdeling for Jordbrugsteknik eller uden reference. Økonomi Testen udføres som indtægtsdækket virksomhed, dvs., at rekvirenten betaler alle omkostninger i forbindelse med opgaven (løn, drift og overhead), jf. statens regler om indtægtsdækket virksomhed. I tabel 2 er vist eksempler på priser på test af gylleadditiver med forskellige niveau af dokumentation og afrapportering. Priserne er ekskl. moms og omfatter arbejdsløn, drift, analyser og overhead. Ved test/prøvningsopgaver betales der ved opgavens begyndelse, medmindre andet er aftalt. Tabel 2. Eksempler på priser på test med forskellige dokumentationsniveauer. For målehyppigheder se tabel 1. Testtype Gasanalyser Lugt dag 35 dag 35 dag 7, 21, 35 NH 3 H 2 S Gylleanalyser Tørstof Total N NHx-N Kalium Fosfor Sulfider VFA VOC NVOC TOC COD ph Redox Homogenitet Viscositet Rumtemperatur Rapportering Resultatskema Resultatskema Resultatskema Resultatskema Rapport Pris (2002) i kr. ved sammenlignende test med kontrol + 1 behandling behandlinger behandlinger Behandlinger kan være produkter, dosis eller behandlingshyppigheder.

7 2. Fuldskalatest under praktiske produktionsforhold Trin 2 er en fuldskalatest, som gennemføres under normale produktionsforhold i regi af Den rullende Afprøvning. Fuldskalatesten giver i modsætning til laboratorietesten det sande billede af effekten af et gylleadditiv, idet lugt- og ammoniak fra fx dyr og staldoverflader er kilder til variation. Gennemførelse Produkttesten gennemføres i en slagtesvinebesætning med ens sektioner i ugedrift. Den ene halvdel af staldsektionerne anvendes som forsøgssektioner, hvor produktet anvendes, og den anden halvdel fungerer som kontrol, dvs. ingen anvendelse af produktet. Grise indsættes holdvis i staldsektionerne. Grisene indsættes således, at der maksimalt er én uges forskel mellem sammenhørende kontrol- og forsøgssektioner. Stop/go proces Efter leveringen af første hold grise evalueres de foreløbige resultater i en stop/go-proces. Hvis resultaterne mod forventning ikke indikerer en effekt af produktet, kan rekvirenten vælge at stoppe det videre forløb. Vurdering af produkternes virkning på fødevaresikkerhed, dyrevelfærd, arbejdsmiljø og eksternt miljø Inden igangsættelsen af fuldskala produkttesten skal der foreligge en vurdering af risici ved normal og evt. utilsigtet brug af produktet i relation til: - fødevaresikkerhed (restkoncentrationer i kød) - dyrenes velfærd (ætsninger, allergiske reaktioner, infektioner, mv.) - arbejdsmiljøet (ætsninger, allergiske reaktioner, infektioner, mv.) samt - det eksterne miljø (udledning af uønskede stoffer, mv.). Vurderingen udarbejdes af et uvildigt firma. Rekvirenten bærer omkostningerne herfor. Tildeling af gylleadditiv Tildelingen af gylleadditiv til forsøgsbeholderne finder sted i henhold til rekvirentens angivelse, såvel med hensyn til dosis som applikationsmetode. Nogle produkter skal således tilføres én gang i forløbet. Andre skal tilføres med jævne mellemrum fx flere gange dagligt, dagligt eller ugentligt. Tilførslen af produktet kan ske via en dyse eller slange, som udlægger produktet på overfladen af gyllen. Det vil være muligt at omrøre gyllen i forsøgsbeholderne, hvis det ønskes.

8 Målinger Lugtkoncentrationen målt olfaktometrisk i et ventilationsafkast i hver sektion (se beskrivelse i forbindelse med laboratorietesten). Der bestemmes lugt to gange pr. hold, hhv. kort før gyllekanalerne tømmes første gang, samt kort før gyllekanalerne tømmes anden gang i staldsektioner, som er parvis sammenhørende. Luftydelse i ventilationsafkast målt på tidspunktet for udtagelsen af lugtprøve. Ud fra ovenstående beregnes lugtemissionen for hver måling. Lugtemissionen udtrykker mængden af lugtenheder, som udledes pr. sekund. Ammoniakkoncentration målt med VE18 multipunktgasmåler; målehyppighed: 1x pr. time i hele produktionsforløbet. Staldtemperatur (kontinuerlige målinger) Udetemperatur (kontinuerlige målinger) Kuldioxidkoncentration målt med VE18 multipunktgasmåler; målehyppighed: 1x pr. time E-kontrol på sektionsniveau (dog ikke fodringseffektivitet, med mindre dette er muligt) Logbogsføring over behandlinger (sektionsniveau) Logbogsføring over udslusning af gylle (sektionsniveau) Supplerende analyser i form af fx svovlbrintekoncentration i gylle og/eller afgangsluft, GC/MSanalyse af gylle og/eller afgangsluft, bestemmelse af N-indhold i gylle og lignende er ikke medregnet, men kan efter aftale udføres mod merpris. Forsøgsdesign Forsøget opbygges som et fuldstændigt blokforsøg med to behandlinger (en forsøg og en kontrol) med seks gentagelser. Data vedrørende observerede lugtemissioner behandles statistisk ved et t-test (to-sidet) af logtransformerede data. For hvert hold i hhv. forsøgs- og kontrolgrupperne beregnes ud fra målte ammoniak- og kuldioxidkoncentrationer en ammoniakemission i kg NH 3 pr. stiplads, og forsøgs- og kontrolsektionerne sammenlignes indbyrdes med et t-test. Økonomi Inden igangsættelse af testen skal der foreligge en skriftlig aftale om testomfanget indeholdende aftale om økonomi. Prisen for en fuldskalatest uden lugtmålinger er kr. ekskl. moms. Ønskes effekten af et produkt tillige fastlagt i forhold til lugtemissionen er prisen kr. ekskl. moms. Omkostningerne dækkes fuldt ud af rekvirenten. Halvdelen skal falde forud for igangsættelsen af testen. Den anden halvdel skal indbetales ved modtagelsen af rapporten. Hvis testen, som tidligere nævnt indstilles efter første hold grise, fordi der ikke kan måles nogen effekt af produktet, er prisen kr. ekskl. moms.

9 Afrapportering Den rullende Afprøvning offentliggør afprøvningens resultater i en nummereret meddelelse, som udsendes via Landsudvalget for Svin s ugeudsendelse til blandt andre rådgivere, landmænd og dyrlæger en artikel i DANSKE SLAGTERIERS medlemsblad ds-nyt, som udkommer hver måned i et oplag på ca eksemplarer Landsudvalget for Svin s informationsdatabase Info-Svin på CD-ROM, som halvårligt udsendes til ca abonnenter. Hvis lugtmålinger fravælges, vil det klart fremgå af rapporten, at resultaterne fra testen ikke kan anvendes til at vurdere produktets virkning på lugtemissionen fra en stald. Før publicering af resultaterne får rekvirenten et udkast af Meddelelsen fra Den rullende Afprøvning til gennemsyn med mulighed for at diskutere udkastet. Den rullende Afprøvning er ansvarlig for konklusion og ordlyd i den færdige meddelelse. Hvis rekvirenten er et udenlandsk firma, udarbejdes der en engelsksproget udgave af rapporten, som fremsendes til det internationale svinefaglige tidsskrift Pig International for mulig omtale. Hvis testen indstilles efter første hold grise, fordi der ikke kan måles nogen effekt af produktet, udarbejdes der et internt notat til firmaet. Dette notat må hverken helt eller delvis offentliggøres. I givet fald kan Landsudvalget for Svin vælge at imødegå dette ved at udsende en pressemeddelelse. Rettighed over grunddata Alle grundlæggende data, som indsamles i forbindelse med fuldskalatesten tilhører Landsudvalget for Svin. Yderligere oplysninger Firmaer, som ønsker yderligere oplysninger om gennemførelsen af produkttest af gylleadditiver og lignende produkter kan rette henvendelse til: Danmarks JordbrugsForskning eller Landsudvalget for Svin Afdeling for Jordbrugsteknik Afdeling for stalde og Produktionssystemer Att.: Forskningschef Svend Christensen Att.: Afdelingschef Bjarne K. Pedersen Postboks 536 Axelborg, Axeltorv Horsens 1609 København V Tlf Tlf

JH FORSURINGSANLÆG I SLAGTESVINESTALD MED DRÆNET GULV

JH FORSURINGSANLÆG I SLAGTESVINESTALD MED DRÆNET GULV JH FORSURINGSANLÆG I SLAGTESVINESTALD MED DRÆNET GULV MEDDELELSE NR. 932 INSTITUTION: FORFATTER: VIDENCENTER FOR SVINEPRODUKTION, DEN RULLENDE AFPRØVNING POUL PEDERSEN KIM ALBRECHTSEN UDGIVET: 7. MARTS

Læs mere

Reduktion af ammoniakfordampning og lugt fra slagtesvinestalde ved højtrykskøling tilsat Biosa Air

Reduktion af ammoniakfordampning og lugt fra slagtesvinestalde ved højtrykskøling tilsat Biosa Air Reduktion af ammoniakfordampning og lugt fra slagtesvinestalde ved højtrykskøling tilsat Biosa Air Undersøgelser af teknologiens effekter på emissioner af ammoniak og lugt Af Merete Maahn, Peter Hansen

Læs mere

HYPPIG GYLLEUDSLUSNING I SLAGTESVINEBESÆTNING MED HENBLIK PÅ REDUCERET LUGTEMISSION

HYPPIG GYLLEUDSLUSNING I SLAGTESVINEBESÆTNING MED HENBLIK PÅ REDUCERET LUGTEMISSION Støttet af: & European Agricultural Fund for Rural Development HYPPIG GYLLEUDSLUSNING I SLAGTESVINEBESÆTNING MED HENBLIK PÅ REDUCERET LUGTEMISSION ERFARING NR. 1321 Afprøvningen viste, at lugtemission

Læs mere

Reducer kvælstoftabet og lugten fra kvægstalde

Reducer kvælstoftabet og lugten fra kvægstalde Reducer kvælstoftabet og lugten fra kvægstalde Miljøkonsulent Arne Grønkjær Hansen, Landscentret, Byggeri og Teknik Disposition Ammoniak hvad er problemet? Hvor stor er emissionen fra kvægbrug Undersøgelser

Læs mere

Notat til midlertidig dokumentation af miljøeffekt

Notat til midlertidig dokumentation af miljøeffekt Side 1 af 6 Notat til midlertidig dokumentation af miljøeffekt Til Infarm A/S v. direktør Henrik Østergaard Fra Kristoffer Jonassen, Videncenter for Svineproduktion, Dato 15. november 2013 Effekten af

Læs mere

Grøn Viden. Delrensning af ammoniak i staldluft A A R H U S U N I V E R S I T E T. Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet

Grøn Viden. Delrensning af ammoniak i staldluft A A R H U S U N I V E R S I T E T. Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Grøn Viden Delrensning af ammoniak i staldluft Peter Kai, Jan S. Strøm & Britt-Ea Jensen A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet DJ F H usdy r b r u g n r. 47 s e p tember

Læs mere

PUNKTUDSUGNING VED FORSKELLIGE GULVTYPER TIL SLAGTESVIN I EN VINTERPERIODE

PUNKTUDSUGNING VED FORSKELLIGE GULVTYPER TIL SLAGTESVIN I EN VINTERPERIODE PUNKTUDSUGNING VED FORSKELLIGE GULVTYPER TIL SLAGTESVIN I EN VINTERPERIODE MEDDELELSE NR. NR. 940 Punktudsugning med en luftydelse på ca. 10 m 3 /t pr. gris medførte en markant forbedret luftkvalitet i

Læs mere

Kan bioforgasning eller separering af gylle løse lugtproblemet

Kan bioforgasning eller separering af gylle løse lugtproblemet Kan bioforgasning eller separering af gylle løse lugtproblemet Martin Nørregaard Hansen Danmarks JordbrugsForskning Afd. for Jordbrugsteknik, Forskningscenter Bygholm. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug

Læs mere

EFFEKT AF GYLLETILSÆTNINGSPRODUKTET ACTIVE NS PÅ AMMONIAK- OG LUGTEMISSIONEN FRA SLAGTESVINESTALDE

EFFEKT AF GYLLETILSÆTNINGSPRODUKTET ACTIVE NS PÅ AMMONIAK- OG LUGTEMISSIONEN FRA SLAGTESVINESTALDE EFFEKT AF GYLLETILSÆTNINGSPRODUKTET ACTIVE NS PÅ AMMONIAK- OG LUGTEMISSIONEN FRA SLAGTESVINESTALDE ERFARING NR. 1418 En test af Active NS på Forsøgsstation Grønhøj viste ingen effekt på emissionen af ammoniak.

Læs mere

ESTIMERING AF LUGTREDUCERENDE EFFEKT VED HYPPIG UDSLUSNING AF GYLLE I SLAGTESVINESTALDE MED DELVIST FAST GULV

ESTIMERING AF LUGTREDUCERENDE EFFEKT VED HYPPIG UDSLUSNING AF GYLLE I SLAGTESVINESTALDE MED DELVIST FAST GULV ESTIMERING AF LUGTREDUCERENDE EFFEKT VED HYPPIG UDSLUSNING AF GYLLE I SLAGTESVINESTALDE MED DELVIST FAST GULV NOTAT NR. 1509 Hyppig gylleudslusning estimeres at have en lugtreducerende effekt på 14 % i

Læs mere

10 % PUNKTUDSUGNING VIA SUGEPUNKT UNDER HVER 2. STIADSKILLELSE I SLAGTESVINESTALD MED DRÆNET GULV I LEJEAREALET

10 % PUNKTUDSUGNING VIA SUGEPUNKT UNDER HVER 2. STIADSKILLELSE I SLAGTESVINESTALD MED DRÆNET GULV I LEJEAREALET 10 % PUNKTUDSUGNING VIA SUGEPUNKT UNDER HVER 2. STIADSKILLELSE I SLAGTESVINESTALD MED DRÆNET GULV I LEJEAREALET MEDDELELSE NR. 999 Punktudsugning med en luftydelse på ca. 10 m 3 /t/gris medførte, at 52

Læs mere

EFFEKTEN AF GYLLEKØLING I SLAGTESVINESTIER MED DRÆNET GULV I LEJEAREAL

EFFEKTEN AF GYLLEKØLING I SLAGTESVINESTIER MED DRÆNET GULV I LEJEAREAL EFFEKTEN AF GYLLEKØLING I SLAGTESVINESTIER MED DRÆNET GULV I LEJEAREAL ERFARING NR. 1312 Afprøvning i klimakamrene på Forsøgsstation Grønhøj viste, at ammoniak- og lugtemissionen var henholdsvis 51 og

Læs mere

EFFEKT AF GYLLESTAVE (POWER PACKS) PÅ AMMONIAK- OG LUGTEMISSIONEN

EFFEKT AF GYLLESTAVE (POWER PACKS) PÅ AMMONIAK- OG LUGTEMISSIONEN EFFEKT AF GYLLESTAVE (POWER PACKS) PÅ AMMONIAK- OG LUGTEMISSIONEN FRA SLAGTESVINESTALDE ERFARING NR. 1305 Gyllestave (Power Packs) havde ingen effekt på ammoniak- og lugtemissionen fra en slagtesvinestald.

Læs mere

Lugtreducerende tiltag

Lugtreducerende tiltag Lugtreducerende tiltag Ved Merete Lyngbye, Dansk Svineproduktion Teknisk reduktion af staldlugtemission Hvis det kan dokumenteres, at en teknisk løsning kan reducere staldlugtemissionen, kan der foretages

Læs mere

20 % PUNKTUDSUGNING VIA SUGEPUNKT MIDT UNDER LEJEAREAL I SLAGTESVINESTALD MED FAST GULV I LEJEAREALET

20 % PUNKTUDSUGNING VIA SUGEPUNKT MIDT UNDER LEJEAREAL I SLAGTESVINESTALD MED FAST GULV I LEJEAREALET 20 % PUNKTUDSUGNING VIA SUGEPUNKT MIDT UNDER LEJEAREAL I SLAGTESVINESTALD MED FAST GULV I LEJEAREALET MEDDELELSE NR. 1026 Punktudsugning med en luftydelse på 19 m 3 /t pr. gris medførte, at 70 % af ammoniakemissionen

Læs mere

Naturlig separering af næringsstoffer i lagret svinegylle effekt af bioforgasning og gylleseparering

Naturlig separering af næringsstoffer i lagret svinegylle effekt af bioforgasning og gylleseparering Grøn Viden Naturlig separering af næringsstoffer i lagret svinegylle effekt af bioforgasning og gylleseparering Sven G. Sommer og Martin N. Hansen Under lagring af svinegylle sker der en naturlig lagdeling

Læs mere

AFPRØVNING AF BASE I EN KEMISK LUFTRENSER

AFPRØVNING AF BASE I EN KEMISK LUFTRENSER AFPRØVNING AF BASE I EN KEMISK LUFTRENSER MEDDELELSE NR. 1009 Resultaterne fra en afprøvning af base i en kemisk luftrenser viste, at lugtemissionen blev reduceret med 41 %. Svovlbrinteemissionen blev

Læs mere

Teknologiudredning Version 2 Dato: 08.03.2011 Side: 1 af 5. Andel fast gulv i smågrisestalde

Teknologiudredning Version 2 Dato: 08.03.2011 Side: 1 af 5. Andel fast gulv i smågrisestalde Teknologiudredning Version 2 Dato: 08.03.2011 Side: 1 af 5 Andel fast gulv i smågrisestalde Resumé Ammoniakfordampning Delvist fast gulv reducerer ammoniakfordampningen med henholdsvist med 57 % og 62

Læs mere

Driftssikker miljøteknologi. Afdelingsleder Merete Lyngbye & Seniorprojektleder Anders Leegaard Riis

Driftssikker miljøteknologi. Afdelingsleder Merete Lyngbye & Seniorprojektleder Anders Leegaard Riis Driftssikker miljøteknologi Afdelingsleder Merete Lyngbye & Seniorprojektleder Anders Leegaard Riis Disposition Luftrensere på markedet Luftrensere på vej Delrensning Gyllebehandling Drift og vedligehold

Læs mere

AMMONIAK- OG LUGTEMISSION FRA SLAGTEKYLLINGESTALDE. Udredningsrapport

AMMONIAK- OG LUGTEMISSION FRA SLAGTEKYLLINGESTALDE. Udredningsrapport AMMONIAK- OG LUGTEMISSION FRA SLAGTEKYLLINGESTALDE Udredningsrapport AMMONIAK- OG LUGTEMISSION FRA SLAGTEKYLLINGESTALDE Udarbejdet af Amparo Gómez, AgroTech, for Dansk Landbrugsrådgivnig, Landscentret,

Læs mere

Laboratorie test af ozon og gylleadditiver

Laboratorie test af ozon og gylleadditiver Forside Laboratorie test af ozon og gylleadditiver Udvikling af metode samt måling af lugt og ammoniaktab fra gylle Laboratorie test af ozon og gylleadditiver Af Morten Bang og Arne Grønkjær Hansen, Dansk

Læs mere

MELT indstilling Optagelse på Miljøstyrelsens Teknologiliste

MELT indstilling Optagelse på Miljøstyrelsens Teknologiliste MELT indstilling Optagelse på Miljøstyrelsens Teknologiliste Ansøger Kontaktperson SEGES P/S Axeltorv 3 DK 1609 København V Michael Holm, SEGES, telefon 3339 4387, mail miho@seges.dk Ansøgningsdato 2017-06-15

Læs mere

BENCHMARKING AF VARMEFORBRUG

BENCHMARKING AF VARMEFORBRUG BENCHMARKING AF VARMEFORBRUG NOTAT NR. 1131 Notatet indeholder vejledende tal for det typiske energiforbrug til varme i nye velisolerede svinestalde. Tallene kan bruges til benchmarking af varmeforbrug

Læs mere

Teknologiudredning Version 1 Dato: Side 1 af 6. Gyllesystemer med reduceret gylleoverflade

Teknologiudredning Version 1 Dato: Side 1 af 6. Gyllesystemer med reduceret gylleoverflade Teknologiudredning Version 1 Dato: 11.11.2010 Side 1 af 6 Gyllesystemer med reduceret gylleoverflade i smågrisestalde Resumé Ammoniakfordampning Effekten af reduceret gylleoverflade (V-formede gyllekummer)

Læs mere

Teknologiudredning Version 1 Dato: Side 1 af 6. Luftkøling af indblæsningsluft i sostalde

Teknologiudredning Version 1 Dato: Side 1 af 6. Luftkøling af indblæsningsluft i sostalde Teknologiudredning Version 1 Dato: 11.11.2010 Side 1 af 6 Luftkøling af indblæsningsluft i sostalde Resumé Ammoniakfordampning Lugt fra stald Støv Ingen effekt på ammoniakfordampningen (gennemsnit over

Læs mere

ScanAirclean A/S, Skov A/S og Staring Miljø A/S. Foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg den 7. juni 2006

ScanAirclean A/S, Skov A/S og Staring Miljø A/S. Foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg den 7. juni 2006 ScanAirclean A/S, Skov A/S og Staring Miljø A/S Dir. Thorkil Dahlgreen, ScanAirclean Dir. Allan Skovgaard, Staring Miljø Dir. Jørgen Yde Jensen, Skov Foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Læs mere

Lavemissionsstalde Gulvudsugning og delrensning

Lavemissionsstalde Gulvudsugning og delrensning Lavemissionsstalde Gulvudsugning og delrensning Efteruddannelse af miljøkonsulenter Bygholm Park Hotel 4. november 2008 Poul Pedersen Luftrensning Typer af anlæg Biologisk luftrensning Kemisk luftrensning

Læs mere

Miljøeffekter af bioforgasning og separering af gylle. Indflydelse på lugt, ammoniakfordampning og kvælstofudnyttelse

Miljøeffekter af bioforgasning og separering af gylle. Indflydelse på lugt, ammoniakfordampning og kvælstofudnyttelse Grøn Viden Miljøeffekter af bioforgasning og separering af gylle Indflydelse på lugt, ammoniakfordampning og kvælstofudnyttelse Martin Nørregaard Hansen, Forskningscenter Bygholm, Torkild Birkmose, Dansk

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 75 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Sammenligning af følsomhedsfaktorer anvendt ved lugttærskelbestemmelser Undertitel Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført,

Læs mere

LUGTREDUKTION I BIOLOGISK LUFTRENSER FRA DORSET MILIEUTECHNIEK B.V. MÅLT PÅ TYSK LABORATORIUM

LUGTREDUKTION I BIOLOGISK LUFTRENSER FRA DORSET MILIEUTECHNIEK B.V. MÅLT PÅ TYSK LABORATORIUM LUGTREDUKTION I BIOLOGISK LUFTRENSER FRA DORSET MILIEUTECHNIEK B.V. MÅLT PÅ TYSK LABORATORIUM MEDDELELSE NR. Rotor A/S s biologiske luftrenser fra det hollandske firma Dorset reducerede lugtemissionen

Læs mere

FORSURINGSANLÆG OG LUFTRENSNING I DRIFT

FORSURINGSANLÆG OG LUFTRENSNING I DRIFT FORSURINGSANLÆG OG LUFTRENSNING I DRIFT MEDDELELSE NR. 953 I perioden 2002-2009 blev der installeret forsuring og luftrensning i 112 danske svinebesætninger. Driften af disse anlæg blev undersøgt ved telefonisk

Læs mere

LUGTREDUKTION I BIOLOGISK LUFTRENSER FRA DORSET MILIEUTECHNIEK B.V.

LUGTREDUKTION I BIOLOGISK LUFTRENSER FRA DORSET MILIEUTECHNIEK B.V. Link: European Agricultural Fund for Rural Development. LUGTREDUKTION I BIOLOGISK LUFTRENSER FRA DORSET MILIEUTECHNIEK B.V. MEDDELELSE NR. 966 Rotor A/S s biologiske luftrenser fra det hollandske firma

Læs mere

Aktuelle sager om lugt

Aktuelle sager om lugt Aktuelle sager om lugt Af Arne Grønkjær Hansen, Landskontoret for Bygninger og Maskiner Udbredelse af lugt Kilde: FarmTestrapport Bygninger nr 2, 2002 Flere klager over lugt Landbrug Større enheder Nye

Læs mere

Gyllekøling BAT-konference

Gyllekøling BAT-konference Gyllekøling BAT-konference Koldkærgård den 15. december 2008 Poul Pedersen Gyllekøling Disposition Hvorfor virker køling af gylle? Diffusions- eller fordampningsstyret ammoniakemission? Teoretiske sammenhænge

Læs mere

Test og demonstration af Proxy Composting

Test og demonstration af Proxy Composting Test og demonstration af Proxy Composting kompostering af gylle i overdækket lagertank * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Læs mere

PLACERING AF LOFTSVENTILER I KOMBINATION MED PUNKTUDSUGNING

PLACERING AF LOFTSVENTILER I KOMBINATION MED PUNKTUDSUGNING Støttet af: PLACERING AF LOFTSVENTILER I KOMBINATION MED PUNKTUDSUGNING ERFARING NR. 1505 Når punktudsugning anvendes har loftsventiler placeret over grisenes lejeareal ingen indvirkning på andelen af

Læs mere

Nye miljøregler på ammoniak og lugtområdet. v/specialkonsulent Arne Grønkjær Hansen Landscentret, Plan & Miljø

Nye miljøregler på ammoniak og lugtområdet. v/specialkonsulent Arne Grønkjær Hansen Landscentret, Plan & Miljø Nye miljøregler på ammoniak og lugtområdet v/specialkonsulent Arne Grønkjær Hansen Landscentret, Plan & Miljø Nye regler for lugt Maksimal koncentration og hyppighed ved naboer Kategori, nabohuse Eksisterende

Læs mere

PUNKTUDSUGNING I SLAGTESVINESTALD MED 70 % FAST GULV

PUNKTUDSUGNING I SLAGTESVINESTALD MED 70 % FAST GULV Støttet af: PUNKTUDSUGNING I SLAGTESVINESTALD MED 70 % FAST GULV MEDDELELSE NR. 1072 Punktudsugning med en luftydelse på i gennemsnit 12 m 3 /time pr. gris i en slagtesvinestald med en stor andel fast

Læs mere

Hvad er klima-effekten af forsuring?

Hvad er klima-effekten af forsuring? Hvad er klima-effekten af forsuring? Oversigt over eksisterende undersøgelser og nye resultater Søren O. Petersen, Inst. for Jordbrugsproduktion og Miljø, DJF præsen TATION Oversigt Baggrund og perspektiver

Læs mere

BAT og Miljøgodkendelser WWW.DANSKSVINEPRODUKTION.DK EMAIL: DSP-INFO@LF.DK Ved Chefkonsulent Per Tybirk Projektchef Poul Pedersen

BAT og Miljøgodkendelser WWW.DANSKSVINEPRODUKTION.DK EMAIL: DSP-INFO@LF.DK Ved Chefkonsulent Per Tybirk Projektchef Poul Pedersen BAT og Miljøgodkendelser WWW.DANSKSVINEPRODUKTION.DK EMAIL: DSP-INFO@LF.DK Ved Chefkonsulent Per Tybirk Projektchef Poul Pedersen Disposition Miljøgodkendelse, BAT og teknologibeskrivelser Hvem, hvad og

Læs mere

10 % PUNKTUDSUGNING VIA SUGEPUNKT MIDT UNDER LEJEAREAL I SLAGTESVINESTALD MED FAST GULV I LEJEAREALET

10 % PUNKTUDSUGNING VIA SUGEPUNKT MIDT UNDER LEJEAREAL I SLAGTESVINESTALD MED FAST GULV I LEJEAREALET 10 % PUNKTUDSUGNING VIA SUGEPUNKT MIDT UNDER LEJEAREAL I SLAGTESVINESTALD MED FAST GULV I LEJEAREALET MEDDELELSE NR. 1000 Punktudsugning med en luftydelse på 10 m 3 /t/gris medførte, at 58 % af ammoniakemissionen

Læs mere

PUNKTUDSUGNING I EN FARESTALD MED DELVIST FAST GULV

PUNKTUDSUGNING I EN FARESTALD MED DELVIST FAST GULV Støttet af: PUNKTUDSUGNING I EN FARESTALD MED DELVIST FAST GULV MEDDELELSE NR. 1025 Punktudsugning med en luftydelse på 36 m 3 /time/so medførte, at 53 % og 41 % af ammoniak- og lugtemissionen blev samlet

Læs mere

UDTØRRING AF SLAGTESVINESTALDE UNDER VINTERFORHOLD

UDTØRRING AF SLAGTESVINESTALDE UNDER VINTERFORHOLD UDTØRRING AF SLAGTESVINESTALDE UNDER VINTERFORHOLD ERFARING NR. 1607 Ved udtørring af slagtesvinestalde med 1/3 drænet gulv og 2/3 spaltegulv under vinterforhold (

Læs mere

STRØMFORBRUG VED TRIAK-, FREKVENS- OG JÆVNSTRØMSMOTORER FRA MUNTERS A/S

STRØMFORBRUG VED TRIAK-, FREKVENS- OG JÆVNSTRØMSMOTORER FRA MUNTERS A/S STRØMFORBRUG VED TRIAK-, FREKVENS- OG JÆVNSTRØMSMOTORER FRA MUNTERS A/S ERFARING NR. 1605 Strømforbruget til ventilation kan reduceres med henholdsvis 51 og 26 pct. ved at udskifte triak- og frekvensmotorer

Læs mere

Gylletype Gylle fra en bestemt type husdyr som f.eks. svinegylle, kvæggylle osv.

Gylletype Gylle fra en bestemt type husdyr som f.eks. svinegylle, kvæggylle osv. NOTAT Erhverv J.nr. MST-1247-00038 Ref. ernch Den 1.august 2013 Notat vedr. tilpassede dokumentationskrav for optagelse af forsuringsteknologier på Miljøstyrelsens Teknologiliste med henblik på at opnå

Læs mere

EFFEKT AF JH FORSURING NH4+ I SLAGTESVINESTALDE MED DRÆNET GULV

EFFEKT AF JH FORSURING NH4+ I SLAGTESVINESTALDE MED DRÆNET GULV EFFEKT AF JH FORSURING NH4+ I SLAGTESVINESTALDE MED DRÆNET GULV MEDDELELSE NR. 1078 Afprøvning af forsuringsanlægget JH Forsuring NH4+ viste, at ammoniakemissionen blev reduceret med gennemsnitlig 64 %

Læs mere

10 % PUNKTUDSUGNING VIA SUGEPUNKT MIDT UNDER LEJEAREAL I SLAGTESVINESTALD MED DRÆNET GULV I LEJEAREALET

10 % PUNKTUDSUGNING VIA SUGEPUNKT MIDT UNDER LEJEAREAL I SLAGTESVINESTALD MED DRÆNET GULV I LEJEAREALET 10 % PUNKTUDSUGNING VIA SUGEPUNKT MIDT UNDER LEJEAREAL I SLAGTESVINESTALD MED DRÆNET GULV I LEJEAREALET MEDDELELSE NR. 998 Punktudsugning med en luftydelse på ca. 10 m 3 /time/gris medførte, at 65 % af

Læs mere

Hvorfor lugter gylle så slemt?

Hvorfor lugter gylle så slemt? Hvorfor lugter gylle så slemt? af Anders Peter Adamsen A/S Bygholm 26-04-2005 Opdeling Spørgsmålet kan opdeles i to underspørgsmål: Hvilke lugtstoffer afgives fra gylle? (fysisk & kemisk) Hvorfor opfatter

Læs mere

Miljøteknologier i det primære jordbrug - driftsøkonomi og miljøeffektivitet

Miljøteknologier i det primære jordbrug - driftsøkonomi og miljøeffektivitet Uddrag fra: Miljøteknologier i det primære jordbrug - driftsøkonomi og miljøeffektivitet DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Aarhus Universitet, 11. juli 2013 Udarbejdet af Michael Jørgen

Læs mere

INSTITUT FOR HUSDYRBIOLOGI OG -SUNDHED DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET RAPPORT

INSTITUT FOR HUSDYRBIOLOGI OG -SUNDHED DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET RAPPORT RAPPORT Næringsværdien i gastæt lagret korn sammenlignet med lagerfast korn Hanne Damgaard Poulsen Forskningsleder Dato: 24. september 2010 Side 1/5 Baggrund: Traditionelt lagres korn ved at det tørres

Læs mere

Undersøgelse af korrosion, belægninger og vandbehandling i varmeanlæg

Undersøgelse af korrosion, belægninger og vandbehandling i varmeanlæg Undersøgelse af korrosion, belægninger og vandbehandling i varmeanlæg 31. oktober 2005 Udført for Gartneri eksempel 1 Kemi- og Vandteknik Undersøgelsesrapport Baggrund Mange gartnerier oplever alt for

Læs mere

Teknologiudredning Version 1 Dato: Side 1 af 7. Gulvudsugning og delrensning af afgangsluft i sostalde

Teknologiudredning Version 1 Dato: Side 1 af 7. Gulvudsugning og delrensning af afgangsluft i sostalde Teknologiudredning Version 1 Dato: 11.11.2010 Side 1 af 7 Gulvudsugning og delrensning af afgangsluft i sostalde Resumé Ammoniakfordampning Kan forventes reduceret, men effekt ukendt ikke tilstrækkeligt

Læs mere

Undersøgelse af danskernes lugtopfattelse Tekniske muligheder for reduktion af lugtproblemer ved svinestalde

Undersøgelse af danskernes lugtopfattelse Tekniske muligheder for reduktion af lugtproblemer ved svinestalde Undersøgelse af danskernes lugtopfattelse Tekniske muligheder for reduktion af lugtproblemer ved svinestalde Af seniorforsker Hisamitsu Takai, Danmarks JordbrugsForskning, Forskningscenter Bygholm Få testet

Læs mere

Kopi fra DBC Webarkiv

Kopi fra DBC Webarkiv Kopi fra DBC Webarkiv Kopi af: Niels H. Lundgaard : Ny viden sikrer at ammoniak ikke skader naturen Dette materiale er lagret i henhold til aftale mellem DBC og udgiveren. www.dbc.dk e-mail: dbc@dbc.dk

Læs mere

Sådan reduceres staldemissionen billigst

Sådan reduceres staldemissionen billigst Sådan reduceres staldemissionen billigst Anders Leegaard Riis, projektchef Rune Røjgaard Andreasen, projektleder Foredrag nr. 54, Kongres for svineproducenter 2014 1 Disposition Miljøregulering i DK Miljøteknologier

Læs mere

Produktion af biogas fra husdyrgødning og afgrøder i økologisk landbrug

Produktion af biogas fra husdyrgødning og afgrøder i økologisk landbrug Produktion af biogas fra husdyrgødning og afgrøder i økologisk landbrug Formål Formålet med undersøgelsen har været at samle erfaringer med biogasproduktion, næringstofflow og energiproduktion af økologisk

Læs mere

Ammoniak i flyveaske Ligevægtsbestemmelse

Ammoniak i flyveaske Ligevægtsbestemmelse Ammoniak i flyveaske Ligevægtsbestemmelse Udført for: Emineral A/S Nefovej 50 9310 Vodskov Udført af: Jørn Bødker Anette Berrig Taastrup, 21. april 2006 Byggeri Titel: Forfatter: Ammoniak i flyveaske Ligevægtsbestemmelse

Læs mere

Seminar om gylleudbringning

Seminar om gylleudbringning Seminar om gylleudbringning Bygholm Park Hotel 26 april 2004 Reducerer nedfældning lugt? Ved Arne Grønkjær Hansen Byggeri og Teknik Lugt fra Landbrug Ventilationsafkast fra stalde Gylletanke ved omrøring

Læs mere

DIMENSIONER PÅ 202 DANSKE PATTEGRISE MÅLT I EN BESÆTNING

DIMENSIONER PÅ 202 DANSKE PATTEGRISE MÅLT I EN BESÆTNING DIMENSIONER PÅ 202 DANSKE PATTEGRISE MÅLT I EN BESÆTNING NOTAT NR. 1727 Pattegrises længde, højde, bredde og dybde (ryg-bug) blev målt på 202 pattegrise fra 15 kuld i en dansk besætning. Målingerne supplerede

Læs mere

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm RESUME for Eltra PSO-F&U projekt nr. 3136 Juli 2002 Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm Indhold af vandopløselige salte som kaliumchlorid (KCl) i halm kan give anledning til en række forskellige

Læs mere

Redoxforhold i umættet zone (Bestemmelse af ilt, kuldioxid, svovlbrinte og metan i poreluft)

Redoxforhold i umættet zone (Bestemmelse af ilt, kuldioxid, svovlbrinte og metan i poreluft) Redoxforhold i umættet zone (Bestemmelse af ilt, kuldioxid, svovlbrinte og metan i poreluft) Definition af redoxforhold i umættet zone De fleste kemiske og biologiske processer i jord og grundvand er styret

Læs mere

Fleksibel overdækning af hvilearealet i svinestalde

Fleksibel overdækning af hvilearealet i svinestalde Husdyrbrug nr. 18 Juli 2000 Fleksibel overdækning af hvilearealet i svinestalde Finn Møller, Afd. for Jordbrugsteknik, Forskningscenter Bygholm AnnaMarie Dam Mortensen, Vejlby Landbrugsskole Jørgen Randbo,

Læs mere

MINDRE LUGT OG AMMONIAK FRA DIN SVINEPRODUKTION

MINDRE LUGT OG AMMONIAK FRA DIN SVINEPRODUKTION MINDRE LUGT OG AMMONIAK FRA DIN SVINEPRODUKTION Anders Leegaard Riis & Michael Holm Svinekongres 2017 24. 25. oktober Herning Kongrescenter AGENDA Ny miljøregulering Miljøteknologier og nyeste resultater

Læs mere

Ha det godt med naboerne

Ha det godt med naboerne Af projektleder, cand. agro. Arne Grønkjær Hansen, Landskontoret for Bygninger og Maskiner og agronom Peter Kai, Danmarks JordbrugsForskning 1. del erne. Mange bliver derfor også overraskede, når der pludselig

Læs mere

Rapport. Lemvig Biogas A.m.b.A. Kortlægning af lugtspredning. Bilag B. Februar Lars Kristensen Pillevej Lemvig. 24.

Rapport. Lemvig Biogas A.m.b.A. Kortlægning af lugtspredning. Bilag B. Februar Lars Kristensen Pillevej Lemvig. 24. Bilag B Sagsnr. 222824B-151-122/Rev.1 Rapport Lemvig Biogas A.m.b.A. Kortlægning af lugtspredning Februar 2015 Rekvirent: Lemvig Biogas A.m.b.A. Lars Kristensen Pillevej 12 7620 Lemvig Dato: Udført af:

Læs mere

FarmTest - Bygninger nr. 2-2002. Lugt fra stalde med mekanisk eller naturlig

FarmTest - Bygninger nr. 2-2002. Lugt fra stalde med mekanisk eller naturlig FarmTest - Bygninger nr. 2-2002 Lugt fra stalde med mekanisk eller naturlig ventilation Lugt fra stalde med mekanisk eller naturlig ventilation Udarbejdet af: Arne Grønkjær Hansen og Kjeld Vodder Nielsen,

Læs mere

Teknologiudredning Version 1 Dato: 11.11.2010 Side 1 af 5. Kombineret kemisk og biologisk luftrensning

Teknologiudredning Version 1 Dato: 11.11.2010 Side 1 af 5. Kombineret kemisk og biologisk luftrensning Teknologiudredning Version 1 Dato: 11.11.2010 Side 1 af 5 Kombineret kemisk og biologisk luftrensning Resumé Ammoniakfordampning Lugt fra stald Støv Kombinerede kemiske og biologiske luftrensere har potentiale

Læs mere

SPACE MÅNEGRIS PROJEKT

SPACE MÅNEGRIS PROJEKT SPACE MÅNEGRIS PROJEKT SPACE Syst ems Månegris Projektet Bestyrelsen for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) har besluttet, hvem der skal bygge modelstalden i Månegrisprojektet og dermed

Læs mere

Kvælstofudvaskning og gødningsvirkning af afgasset biomasse

Kvælstofudvaskning og gødningsvirkning af afgasset biomasse Kvælstofudvaskning og gødningsvirkning af afgasset biomasse Institut for Agroøkologi KOLDKÆRGÅRD 7. DECEMBER 2015 Oversigt Hvad har effekt på N udvaskning? Udvaskning målt i forsøg Beregninger N udvaskning

Læs mere

For Danmark deltager undertegnede i arbejdet. Det første møde blev afholdt i juni 2017 i Milano.

For Danmark deltager undertegnede i arbejdet. Det første møde blev afholdt i juni 2017 i Milano. Information om WG45 standard for præstationsprøvninger Der er nedsat en CEN arbejdsgruppe, WG45, for udarbejdelse af en standard for, hvordan man skal afholde og rapportere en præstationsprøvning. Der

Læs mere

ERFARINGER FORSØG ANALYSER TEST

ERFARINGER FORSØG ANALYSER TEST Perfekte løsninger giver perfekte resultater ACTIVE NS MANUAL ERFARINGER FORSØG ANALYSER TEST Indholdsfortegnelse Hvad er Active NS? Anvendelse: Gylletanke, gyllelaguner, svinestalde, kvægstalde Forsøgsresultater:

Læs mere

Lugt fra kvægstalde -ny miljølov giver behov for ny viden.

Lugt fra kvægstalde -ny miljølov giver behov for ny viden. Lugt fra kvægstalde -ny miljølov giver behov for ny viden. v/specialkonsulent Arne Grønkjær Hansen Landscentret Plan og Miljø Typisk malkekvægs farm i 2015 1.000 køer I/S 8 ansatte 18.000 tons foder 11.000

Læs mere

PUNKTUDSUGNING AFPRØVET I SLAGTESVINESTALD MED LEJEAREAL PLACERET VED MIDTERGANG

PUNKTUDSUGNING AFPRØVET I SLAGTESVINESTALD MED LEJEAREAL PLACERET VED MIDTERGANG Støttet af: PUNKTUDSUGNING AFPRØVET I SLAGTESVINESTALD MED LEJEAREAL PLACERET VED MIDTERGANG MEDDELELSE NR. 1127 Punktudsugningskanal placeret under midtergangen medførte, at henholdsvis 55 pct. og 39

Læs mere

Lake Relief TM. - effekter på trådalger, næringsindhold og dyreliv august 2007

Lake Relief TM. - effekter på trådalger, næringsindhold og dyreliv august 2007 Lake Relief TM - effekter på trådalger, næringsindhold og dyreliv august 2007 Notat udarbejdet af CB Vand & Miljø, august 2007. Konsulent: Carsten Bjørn Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 1.1 Beskrivelse

Læs mere

JH SMELLFIGHTERS EFFEKT PÅ LUGT I TO SLAGTESVINESTALDE

JH SMELLFIGHTERS EFFEKT PÅ LUGT I TO SLAGTESVINESTALDE JH SMELLFIGHTERS EFFEKT PÅ LUGT I TO SLAGTESVINESTALDE MEDDELELSE NR. 1132 I to slagtesvinestalde blev lugtemissionen reduceret med henholdsvis 53 pct. og 49 pct. målt over hele året ved at forsure og

Læs mere

Fakta om den danske svinebranche

Fakta om den danske svinebranche Viden - Vækst - Balance Fakta om den danske svinebranche I 2009 var der ca. 5.000 landbrugsbedrifter med svineproduktion i Danmark. Den samlede danske svinebestand er på ca. 12 mio. svin. Værdien af svinekødseksporten

Læs mere

GRUNDLAG FOR BEREGNING AF TILLÆG FOR FRILANDS SMÅGRISE DECEMBER 2014

GRUNDLAG FOR BEREGNING AF TILLÆG FOR FRILANDS SMÅGRISE DECEMBER 2014 GRUNDLAG FOR BEREGNING AF TILLÆG FOR FRILANDS SMÅGRISE DECEMBER 2014 NOTAT NR. 1503 Grundlaget beskriver forudsætningerne for at beregne et tillæg for smågrise produceret efter frilandskonceptet og er

Læs mere

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark.

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. 2008-06-11 Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. Dette bilag beskriver de miljøkrav, der skal

Læs mere

Reduces smell. Easy to use. Better homogeneity. Easy and secure manure handling. SeoFoss. Gør hverdagen nemmere og sikrer økonomisk vækst

Reduces smell. Easy to use. Better homogeneity. Easy and secure manure handling. SeoFoss. Gør hverdagen nemmere og sikrer økonomisk vækst Reduces smell Better homogeneity Easy to use Easy and secure manure handling SeoFoss Gør hverdagen nemmere og sikrer økonomisk vækst SeoFoss SeoFoss er et gylleadditiv, som består af en nøje udvalgt blanding

Læs mere

Effekt af separering på ammoniakfordampning fra udbragt væskefraktioner

Effekt af separering på ammoniakfordampning fra udbragt væskefraktioner Effekt af separering på ammoniakfordampning fra udbragt væskefraktioner Tavs Nyord, DJF, Forskningscenter Bygholm & Karl Martin Schelde, LandboSyd samt Landscentret, Byggeri og Teknik Ammoniakfordampning

Læs mere

Driftberetning. Damsholte Renseanlæg. Damsholte Renseanlæg Sivvej 4 4780 Stege

Driftberetning. Damsholte Renseanlæg. Damsholte Renseanlæg Sivvej 4 4780 Stege Damsholte Renseanlæg 00 Kontrol af udløbskrav I det efterfølgende skema er vist udledningstilladelsens krav, gældende fra den. maj 000, samt de målte middelværdier med den tilhørende standardafvigelse.

Læs mere

Mange har/får behov for

Mange har/får behov for Lugt -Muligheder for projekttilpasninger? p - Præsentation af nye resultater Ved Merete Lyngbye, Dansk Svineproduktion Mange har/får behov for projekttilpasninger < 100 100 1000 1000 2500 2500 5000 5000

Læs mere

Kemisk luftrensning ved en slagtekyllingestald

Kemisk luftrensning ved en slagtekyllingestald Kemisk luftrensning ved en slagtekyllingestald undersøgelse og demonstration af TLV-Ammon ************************************************************* Udarbejdet af Michael Jørgen Hansen, AgroTech, for

Læs mere

Driftberetning. Klintholm Renseanlæg. Klintholm Renseanlæg Hvilestedvej Borre

Driftberetning. Klintholm Renseanlæg. Klintholm Renseanlæg Hvilestedvej Borre Klintholm Renseanlæg 200 Kontrol af udløbskrav I det efterfølgende skema er vist udledningstilladelsens krav, gældende fra den. april 200, samt de målte middelværdier med den tilhørende standardafvigelse.

Læs mere

Optimal gyllehåndtering og mere kvælstof

Optimal gyllehåndtering og mere kvælstof ACTIVE NS Perfekte løsninger giver perfekte resultater Din gylle er guld værd Gylleanalyser fra danske landbrug viser, at Active NS kan binde op til 1,2 kg NH3 pr. tons gylle Active NS gør din gylle mere

Læs mere

INFARM GYLLEFORSURINGSANLÆG I SLAGTESVINESTALD MED DRÆNET GULV

INFARM GYLLEFORSURINGSANLÆG I SLAGTESVINESTALD MED DRÆNET GULV INFARM GYLLEFORSURINGSANLÆG I SLAGTESVINESTALD MED DRÆNET GULV MEDDELELSE NR. 1077 Afprøvning af forsuringsanlægget NH4+ Staldforsuring fra Infarm A/S viste, at ammoniakemissionen blev reduceret med 56

Læs mere

FCSI ApS To svinestalde i Hammerum Måling af emissioner til luften Måling af effektivitet af Active NS

FCSI ApS To svinestalde i Hammerum Måling af emissioner til luften Måling af effektivitet af Active NS FCSI ApS To svinestalde i Hammerum Måling af emissioner til luften Måling af effektivitet af Active NS Målinger udført i juni 216 Projektleder: Arne Oxbøl Kvalitetssikring Prøvningsrapporten er kun gyldig

Læs mere

SEPARATION AF AJLE OG FAST GØDNING MED GØDNINGSBÅND

SEPARATION AF AJLE OG FAST GØDNING MED GØDNINGSBÅND SEPARATION AF AJLE OG FAST GØDNING MED GØDNINGSBÅND MEDDELELSE NR. 958 Separation af ajle og fast gødning i kombination med støbejernsspaltegulv reducerede emissionen af ammoniak med 31 % og lugt med 47

Læs mere

Økonomisk analyse. Ammoniaktabets fordeling på sektorer. 3. oktober 2014. Highlights:

Økonomisk analyse. Ammoniaktabets fordeling på sektorer. 3. oktober 2014. Highlights: Økonomisk analyse 3. oktober 214 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +45 3339 4 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Ammoniaktabets fordeling på sektorer Highlights: Den seneste opgørelse af fordelingen

Læs mere

Eksamensspørgsmål til biocu til mandag d. 10. juni 2013

Eksamensspørgsmål til biocu til mandag d. 10. juni 2013 Eksamensspørgsmål til biocu til mandag d. 10. juni 2013 Nr. 1. Fra gen til protein. Hvordan er sammenhængen mellem DNA ets nukleotider og proteinets aminosyrer? Beskriv hvad der sker ved henholdsvis transskription

Læs mere

Temadag Slagtesvin Bo Rosborg

Temadag Slagtesvin Bo Rosborg Temadag Slagtesvin Bo Rosborg Salgschef Indhold præsentationen Lidt om mig Infarms historie Infarms produkter Svinebrugenes miljø udfordringer Infarms løsning på ammoniak ved svin Fakta om NH4+ anlægget

Læs mere

FOREDRAG 12: NYE MILJØTEKNOLOGIER BILLIGE TILTAG SOM VIRKER

FOREDRAG 12: NYE MILJØTEKNOLOGIER BILLIGE TILTAG SOM VIRKER FOREDRAG 12: NYE MILJØTEKNOLOGIER BILLIGE TILTAG SOM VIRKER Michael Holm, Chefforsker, Innovation Malene Jørgensen, Seniorkonsulent, Innovation Herning, DISPOSITION Miljøregulering i DK Miljøtiltag til

Læs mere

Hvordan påvirker gyllehåndteringssystemer husdyrgødningens klimaeffekt

Hvordan påvirker gyllehåndteringssystemer husdyrgødningens klimaeffekt Hvordan påvirker gyllehåndteringssystemer husdyrgødningens klimaeffekt (herunder køling, flytning fra stald til lager, separering og forbrænding) Sven G. Sommer Tekniske fakultet, Syddansk Universitet

Læs mere

Biogasanlæg ved Andi. Borgermøde Lime d. 30. marts 2009

Biogasanlæg ved Andi. Borgermøde Lime d. 30. marts 2009 Biogasanlæg ved Andi Borgermøde Lime d. 30. marts 2009 Biogasanlæg på Djursland Generelt om biogas Leverandører og aftagere Placering og visualisering Gasproduktion og biomasser CO2 reduktion Landbrugsmæssige

Læs mere

Andy Jensen Borrebyvej Odense S. Afgørelse om ændring af dyrehold på Borrebyvej 30

Andy Jensen Borrebyvej Odense S. Afgørelse om ændring af dyrehold på Borrebyvej 30 Andy Jensen Borrebyvej 30 5260 Odense S By- og Kulturforvaltningen Natur, Miljø og Trafik Landbrug og Grundvand Odense Slot Indgang M Nørregade 36-38 Postboks 740 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 65512525

Læs mere

Damme - Askeby Renseanlæg

Damme - Askeby Renseanlæg Damme - Askeby Renseanlæg 00 Damme - Askeby Renseanlæg Ullemosevej Askeby Kontrol af udløbskrav I det efterfølgende skema er vist udledningstilladelsens krav, gældende fra den. april 00, samt de målte

Læs mere

INSTITUT FOR JORDBRUGSPRODUKTION OG MILJØ DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

INSTITUT FOR JORDBRUGSPRODUKTION OG MILJØ DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET INSTITUT FOR JORDBRUGSPRODUKTION OG MILJØ DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET Plantedirektoratet Vedrørende indregning af randzoner i harmoniarealet Seniorforsker Finn Pilgaard Vinther Dato: 14-06-2010

Læs mere

Grøn Viden. Lugt fra husdyrbrug. Anya B. Vinstrup og Peter Kai. Husdyrbrug nr. 42 Maj 2005

Grøn Viden. Lugt fra husdyrbrug. Anya B. Vinstrup og Peter Kai. Husdyrbrug nr. 42 Maj 2005 Grøn Viden Lugt fra husdyrbrug Anya B. Vinstrup og Peter Kai 2 Husdyrbruget er i dag så koncentreret en del steder i landet, at det medfører lugtgener for det omgivende samfund. Strukturudviklingen i retning

Læs mere

Miljøteknologi generelt (mio. kr.) 2016 Svin (2016)* Kvæg (2016)*

Miljøteknologi generelt (mio. kr.) 2016 Svin (2016)* Kvæg (2016)* Notat Landdistriktsprogram 2016 støtte til svineproduktion 1. version SEGES P/S Videncenter for Svineproduktion Ansvarlig bih Oprettet 31-08-2015 Dok.nr.: 20150055 Side 1 af 5 Landdistriktsprogram 2016

Læs mere

AFPRØVNING AF LUFTRENSER MED SYRE FRA MUNTERS

AFPRØVNING AF LUFTRENSER MED SYRE FRA MUNTERS Støttet af: & European Agricultural Fund for Rural Development AFPRØVNING AF LUFTRENSER MED SYRE FRA MUNTERS MEDDELELSE NR. 970 En luftrenser med syre fra Munters reducerede emissionen af ammoniak fra

Læs mere