Rygematerialer til etniske UDBUDSMATERIALE PÅ UDARBEJDELSE AF MATERIALER OM RYGNING RETTET TIL BORGERE MED ANDEN ETNISK BAGGRUND END DANSK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rygematerialer til etniske UDBUDSMATERIALE PÅ UDARBEJDELSE AF MATERIALER OM RYGNING RETTET TIL BORGERE MED ANDEN ETNISK BAGGRUND END DANSK"

Transkript

1 UDBUDSMATERIALE Rygematerialer til etniske UDBUDSMATERIALE PÅ UDARBEJDELSE AF MATERIALER OM RYGNING RETTET TIL BORGERE MED ANDEN ETNISK BAGGRUND END DANSK Opgaven Der ønskes tilbud på udarbejdelse af materialer om rygning rettet mod borgere med anden etnisk baggrund end dansk. Der ønskes tilbud på produktion og tryk af følgende: En dvd på 6 sprog udarbejdet og trykt i 1000 eksemplarer. Støttepjece til dvd på 6 sprog max 16 sider, udarbejdet og trykt i 1000 eksemplarer pr. sprog. Baggrund De etniske sundhedsprofiler udarbejdet i 2008 viser en væsentligt højere rygeprævalens blandt visse etniske grupper end blandt etnisk danske borgere. j.nr /1/MDJ Center for Forebyggelse Islands Brygge København S Tlf Fax E-post info@sst.dk Dir. tlf E-post cff@sst.dk Kilde: Etniske Sundhedsprofiler, Singhammer et al De højeste rygeprævalenser ses hos indvandrere fra Ex-Jugoslavien, Libanon/Palæstina og Tyrkiet. Desuden viser tallene, at rygning er langt hyppigere hos mænd end hos kvinder. Også blandt efterkommere er rygeprævalen-

2 sen højere end blandt etniske danske unge. Dette ses primært hos de unge mænd. Samtidig viser undersøgelsen også, at blandt visse etniske minoriteter er en større andel af de personer, der ryger, storrygere. Dette gælder primært indvandrere fra Ex-Jugoslavien, Libanon/Palæstina og Tyrkiet, og efterkommere med tyrkisk baggrund. Side 2 Da der også oprindelseslandene er en stor tradition for rygning, kan man, i de kommende år i takt med at indvandrergruppen samlet set bliver ældre, optræde en øget forekomst af rygerelaterede helbredsproblemer så som KOL, lungecancer, hjertekarsygdomme mv. Heldigvis viser de etniske sundhedsprofiler også at der i de fleste etniske grupper er stor motivation til at holde op med at ryge. I de fleste etniske grupper angiver flere rygere end blandt etnisk danske borgere, at de ønsker at holde op med at ryge. Kilde: Etniske sundhedsprofiler, Singhammer et al Der er således stort behov for indsats rettet til en række etniske grupper, der sætter fokus på rygestop og informerer om rygningens skadelige effekter. De lokale aktører i kommunerne, der arbejder med rygestop og sundhedsvejledning, har i lang tid efterspurgt materialer der kan bruges i oplysningsarbejdet såvel som i konkret rygestopsvejledning. Da mange i målgruppen er funktionelle analfabeter er der behov for materiale, der ikke baserer sig på skreven information. Eksempelvis har 50 % af indvandrere fra Tyrkiet der er indvandret efter de er fyldt 16 år, mindre end 7 års skolegang (Topsø Larsen 1999).

3 Målgruppe for materialet Primær målgruppe: etniske minoriteter, der i undersøgelser viser sig at have en høj rygeprævalens. Der tænkes her på borgere med tyrkisk, arabisk, pakistansk, jugoslavisk og somalisk baggrund. Særligt tænkes materialet at henvende sig til læsesvage personer og personer med lavt uddannelsesniveau. Derfor bør skreven information spille en forholdsvis lille rolle og sprogbruget og de formidlede informationer bør holdes enkle. Side 3 Sekundær målgruppe: De professionelle, der skal anvende materialet i deres undervisning og rådgivning: kommunale/regionale rygestopinstruktører, sundhedsformidlere, rusmiddelguider, jordemødre og sprogskoleundervisere. Formålet med udarbejdelsen af materialet At motivere til rygestop samt understøtte planlægning og gennemførelse af rygestop hos etniske grupper med høj rygeprævalens ved at sikre tilgængelig information om Rygningens virkemåder og helbredseffekterne heraf Praktiske anvisninger og gode råd om rygestop DVD Der udvikles en dvd, der kan bruges i undervisningssammenhæng og rygestop vejledning, men som også kan ses alene uden støtte fra professionelle, som information om rygningsskadelige effekter og mulighederne for rygestop. DVD er ikke tænkt som egentlig vejledning i rygestop, men en orientering om mulighederne og fordelene. Således vil dvd en have karakter af oplysning og motivering. Materialet tænkes rettet særligt til læsesvage personer samt personer med lavt uddannelses niveau. Således ønsker, at det undgås at fokusere for meget på skreven information. Derfor bør dvd heller ikke tekstes, men sprog versioneres, ligesom det også bør tilstræbes, at sprogbruget og de formidlede informationer holdes enkle og letforståelige. Indholdet og formen bør tilpasses den enkelte kultur. Dette kan fx ske ved i de forskellige sprogversioneringer at bruge familier med den relevante etniske baggrund som cases og evt. også vælge fagpersoner med tilsvarende etnisk baggrund til at indgå. har nedsat en baggrundsgruppe bestående af mulige brugere: sundhedsformidlere, personale fra sundhedshuse, jordemødre og rygestopinstruktører. Denne rådgiver i forbindelse med indhold og form, og har på et møde i april 2009, udarbejdet nedenstående forslag til indhold og forløb af dvd. Dette skal bruges som udgangspunkt for en egentlig drejebog, der udarbejdes i samarbejde mellem og produktionsselskabet, på baggrund af det kreative oplæg i det fremsendte tilbud. Fuldt referat fra baggrundsgruppens møde findes i bilaget.

4 Forslag til opbygning af og indhold til dvd Indledning At rygning er skadeligt for helbredet, men mange gør det fordi det føles rart, er en vane osv. Det kan være svært at stoppe, men der er gode muligheder for hjælp. Denne dvd handler om hvad rygning gør ved din krop, og hvor du kan få hjælp til at stoppe. Meget kort om rygningens historie: kom på mode i 40 ene, og mændene startede. Senere kom kvinderne med, og det blev symbol på ligestilling og kvindefrigørelse. Man måtte ryge overalt, og var social aktivitet. I dag er der meget fokus på skadevirkninger og flere og flere ønsker at stoppe. Evt. kan cases præsenteres her? Side 4 Information om rygningens skadevirkninger Hvad indeholder en cigaret? Inkl. om nikotin og afhængighed. Visuel rundrejse i kroppen med fokus på hvordan de forskellige organer påvirkes. Præsenteres af en læge (iført lægetøj ). Herunder stop ved livmoder: graviditet. Husk også impotens og fertilitet, grimme tænder/hud, hjerte-kar sygdomme. Vis billede af rygerlunger. Cases fortæller om deres tanker: vil gerne leve længe, passe på børn, fik at vide af jordemoderen at røg var skadeligt, få bedre kondi osv. Vandpiber. Lige så farligt som anden røg. Passiv røg Passiv røg: rygningens spredning i et rum. Børn og andre familiemedlemmer. Risiko for sygdom hos børn. Evt case der fortæller om oplevelser med røg i hjemmet. Om rygestop NB! Kan i høj grad basere sig på cases der fortæller, samt sundhedsformidler/rygestopguide, der fortæller om muligheder for rygestop Hvorfor er det svært? Hvornår ryger jeg og hvorfor? Cases: om deres oplevelser. Sammenlign styrken der skal til for at holde fasten under ramadan, med den styrke rygestop kræver. Mande- og kvinderoller ift. rygning. Overvejelser omkring det: gennem casenes oplevelser. Forberedelser jf. Rygestopguiden. Kræver mange forsøg. Eksperimenter med rygemønster. Rygestopguide fortæller. Rygestopguide fortæller om muligheder for hjælp og støtte: tal med læge, rygestopkurser i kommunen, jordemoder osv. Kort om forskellige nikotinpræparater. Tips til hvad man kan gøre når det er svært: o Hvad gør man når man får gæster der ryger? o Hvad gør man når man skal til store fester med mange rygere? o Hvad gør man når man falder i?

5 Ønskede sprog: tyrkisk, urdu, arabisk, dansk, engelsk, somali. Varighed: max 20 min. samlet. Antal eksemplarer: 1000 stk. Medvirkende: står for at finde medvirkende fagpersoner. De medvirkende cases findes i samarbejde mellem og produktionsselskabet. Ideelt set indgår cases fra alle de forskellige sproggrupper. Dansk og engelsk version kan med fordel have samme billedside. Således tænkes de medvirkende at være: casepersoner/familier, der fortæller om deres oplevelser med rygestop - 5 rygestopguider (evt. kan man nøjes med én gennemgående guide til alle sprog) - 1 læge Side 5 Pjece Med inspiration i s publikation Rygestopguiden fremstilles en forkortet version af denne, der skal bruges som opfølgning på dvd til de, der ønsker mere konkrete anvisninger og støtte til rygestop. Rygestopguiden findes som bilag 2. Pjecen er således tænkt som et mere praktisk redskab i forbindelse med et rygestop. leverer teksten til pjecen. Layout og evt. grafik udarbejdes således, at den grafiske linje samt billeder er gennemgående for både dvd og pjece, så der opleves sammenhæng i materialet. Producenten er ansvarlig for oversættelse af teksterne og for kvalitetskontrollen af oversættelserne. Antal eksemplarer: 1000 stk. pr. sprog Format af pjecen: 19 x 21 cm, 17 x 24 cm eller tilsvarende. Længde af pjecen: max 16 sider.

6 Tidsplan for opgaven Opgaven strækker sig medio 2009 til medio Den overordnede tidsplan for opgaven ser ud som følger: Tidspunkt Aktivitet Side 6 Primo oktober 2009 Primo november 2009 Ultimo januar Ultimo juli 2010 Kontrakt mellem producent og er indgået. Indledende møde er afholdt. Endelig tidsplan er for produktion foreligger og er godkendt af. Dansk tekst til pjecen foreligger. Pjecen er produceret og trykt i 1000 eksemplarer pr. sprog version Dvd er produceret og trykt i 1000 eksemplarer. Der udarbejdes en detaljeret tidsplan i samarbejde mellem og producenten. Deadline for s modtagelse af tilbud s deadline for modtagelse af tilbud er 5. oktober 2009 kl. 12. Der kan forventes svar senest 19. oktober Tilbuddet fremsendes på mail cff@sst.dk, att. Anne Rygaard Bennedsen. Minimumskrav Der skal vedlægges en tro-og-love-erklæring, hvori der gøres rede for virksomhedens evt. ubetalte gæld til det offentlige. Økonomi Tilbudsgiver anmodes om at give et samlet budgetforslag på max kr. (eksklusiv moms). Tilbuddet I tilbuddet skal følgende indgå: 1. Strategisk og kreativt oplæg inkl. overvejelser vedr. formidling til målgruppen. 2. Medarbejder team. Af tilbuddet skal timepriser og timefordeling for de involverede medarbejdere fremgå. 3. Oplæg til tidsplan 4. Budget. Budgettet skal være detaljeret og angive antal timer og timepris for de personer/opgaver, der involveres i arbejdet. 5. Referencer til tidligere opgaver.

7 Udvælgelseskriterier I valg af leverandør vil der blive lagt vægt på det økonomisk mest fordelagtige tilbud. Underkriterierne er som følger: - Erfaring med udarbejdelse af materialer rettet til/kommunikation til grupper med kort skolegang. - At der er kompetencer i projektgruppen ift. kommunikation med etniske minoriteter - Erfaring med layout og tryk af tryksager på fremmedsprog, særligt urdu og arabisk. - Beskrivelse af kvalitetssikringsprocedure af oversættelser og speak. - At der i tilbuddet fremgår leverandørens overvejelser ift. formidling til målgruppen samt overvejelser vedr. tilpasning til den enkelte kultur Side 7 Yderligere information For yderligere information kontakt akademisk medarbejder Anne Rygaard Bennedsen arb@sst.dk tlf For spørgsmål vedr. økonomi og administration kontakt fuldmægtig Mikkel Dahlstrøm Jørgensen mdj@sst.dk tlf Bilag Referat af baggrundsgruppe møde Rygestopguiden: s publikation på fremmedsprog om rygning: %20sundhed/Etniske%20minoriteter/Hjaelp%20til%20borgere/Rygestop.asp x Til inspiration kan endvidere henvises til det engelske NHS s materialer (både pjecer og dvd er), der er udarbejdet på en række sprog. Af særlig interesse er pjecen Stop smoking, start living, der svarer til den danske rygestopguide:

UDBUDSMATERIALE. Tilbud skal være afgivet senest mandag den 31. maj 2010 kl Den maksimale beløbsramme er kr.

UDBUDSMATERIALE. Tilbud skal være afgivet senest mandag den 31. maj 2010 kl Den maksimale beløbsramme er kr. UDBUDSMATERIALE Tilpasning af ICDP programmet med en sundhedsfaglig dimension i forbindelse med satspuljen vedr. børns trivsel i udsatte familier med overvægt og andre sundhedsrisici samt uddannelse af

Læs mere

Sundhedsstyrelsens arbejde med etniske minoriteters sundhed

Sundhedsstyrelsens arbejde med etniske minoriteters sundhed Sundhedsstyrelsens arbejde med etniske minoriteters sundhed Akademisk medarbejder Anne Rygaard Bennedsen, Center for Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen Odense 8. september 2009 Sundhedsstyrelsens vision for

Læs mere

Sundhedsstyrelsens arbejde med etniske minoriteters sundhed

Sundhedsstyrelsens arbejde med etniske minoriteters sundhed Sundhedsstyrelsens arbejde med etniske minoriteters sundhed Akademisk medarbejder Anne Rygaard Bennedsen, Center for Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen Odense 8. september 2009 Sundhedsstyrelsens vision for

Læs mere

Det nationale perspektiv i arbejdet med etniske minoriteters sundhed

Det nationale perspektiv i arbejdet med etniske minoriteters sundhed Det nationale perspektiv i arbejdet med etniske minoriteters sundhed Akademisk medarbejder Anne Rygaard Bennedsen, Center for Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen Middelfart 2. september 2008 Disposition for

Læs mere

UDBUDSMATERIALE FOR PRODUKTION AF KAMPAGNEELEMENTER TIL EN NATIONAL RYGESTOPKAMPAGNE. 13. juli 2011 j.nr /1/jf

UDBUDSMATERIALE FOR PRODUKTION AF KAMPAGNEELEMENTER TIL EN NATIONAL RYGESTOPKAMPAGNE. 13. juli 2011 j.nr /1/jf UDBUDSMATERIALE FOR PRODUKTION AF KAMPAGNEELEMENTER TIL EN NATIONAL RYGESTOPKAMPAGNE 1. Generelle oplysninger... 2 1.1 Udbudsform... 2 1.2 Kontrakt... 2 1.3 Tidsplan... 2 2. Kravspecifikation... 3 2.1

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om rygning

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om rygning Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Indhold Hvad er rygning? Hvad betyder rygning for helbredet? Hvordan er danskernes rygevaner? Hvilke konsekvenser har rygning i Danmark? Danskerne

Læs mere

2. RYGNING. Hvor mange ryger?

2. RYGNING. Hvor mange ryger? SUNDHEDSPROFIL FOR REGION OG KOMMUNER BIND 2 2. RYGNING Rygning er den væsentligste forebyggelige risikofaktor i forhold til langvarig sygdom og dødelighed. I gennemsnit dør en storryger 8- år tidligere

Læs mere

U D B U D S B E T I N G E L S E R. for. oplysnings- og debatkampagne mænd siger nej til vold mod kvinder, samt effektmåling af kampagnen.

U D B U D S B E T I N G E L S E R. for. oplysnings- og debatkampagne mænd siger nej til vold mod kvinder, samt effektmåling af kampagnen. U D B U D S B E T I N G E L S E R for oplysnings- og debatkampagne mænd siger nej til vold mod kvinder, samt effektmåling af kampagnen. 2 Minister for ligestilling Ligestillingsafdelingen Holmens Kanal

Læs mere

MATERIALER MÅLRETTET ETNISKE MINORITETER I DANMARK

MATERIALER MÅLRETTET ETNISKE MINORITETER I DANMARK MATERIALER MÅLRETTET ETNISKE MINORITETER I DANMARK MATERIALER Det danske sundhedsvæsen Pjecen er udarbejdet på følgende sprog: bosnisk-kroatisk-serbisk/dansk somalisk/dansk tyrkisk/dansk urdu/dansk arabisk/dansk

Læs mere

Tilbudsbetingelser. for. CSR i små og mellemstore virksomheder: Fra princip til praksis under team CSR v/erhvervsstyrelsen

Tilbudsbetingelser. for. CSR i små og mellemstore virksomheder: Fra princip til praksis under team CSR v/erhvervsstyrelsen Tilbudsbetingelser for CSR i små og mellemstore virksomheder: Fra princip til praksis under team CSR v/erhvervsstyrelsen 1 1. ORIENTERING 1.1 Udbuddet Erhvervsstyrelsen udbyder hermed opgaven CSR i små

Læs mere

om rygning og rygestop

om rygning og rygestop D A N S K FA K TA O G R Å D om rygning og rygestop FA R L I G R Ø G Når du tager et hiv på din cigaret eller pibe, suger du samtidig 200 skadelige stoffer ind sammen med røgen. Stofferne kommer fra munden

Læs mere

Andelen af daglige rygere er størst i aldersgruppen 45 54 år og 55 64 år for både mænd og kvinder 3.

Andelen af daglige rygere er størst i aldersgruppen 45 54 år og 55 64 år for både mænd og kvinder 3. Dato: 9. maj 2014 Rettet af: LSP Version: 1 Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi Projekt: Rygestopinstruktør Stamdata Projektnavn Projektejer Direktørområde Projektleder Projektidé

Læs mere

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Rygning og alkohol. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Rygning. Oversæt til eget sprog - forklar

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Rygning og alkohol. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Rygning. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Rygning og alkohol Her kan du lære danske ord om rygning og alkohol. Du kan også få viden om, hvad rygning og

Læs mere

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. NYE ORD Rygning

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. NYE ORD Rygning Sundhedsdansk Rygning og alkohol Her kan du lære danske ord om rygning og alkohol. Du kan også få viden om, hvad rygning og alkohol gør ved kroppen. NYE ORD Rygning Match tekst med billede. Læs sætningen.

Læs mere

Statusnotat 2014 Sundhedsformidlerprojektet

Statusnotat 2014 Sundhedsformidlerprojektet Statusnotat 2014 Sundhedsformidlerprojektet 1. Baggrund: Den sociale ulighed i sundhed er steget gennem de sidste 20 år. Sundhedsstyrelsen skriver i deres rapport om ulighed i sundhed, at der blandt personer

Læs mere

SAMTALEARK. Udfordringer skab rod i røgen Kroppen får det hurtigt bedre Nikotinens virkning Rygehistorien Kræft og andre sygdomme Fordele og ulemper

SAMTALEARK. Udfordringer skab rod i røgen Kroppen får det hurtigt bedre Nikotinens virkning Rygehistorien Kræft og andre sygdomme Fordele og ulemper SAMTALEARK Udfordringer skab rod i røgen Kroppen får det hurtigt bedre Nikotinens virkning Rygehistorien Kræft og andre sygdomme Fordele og ulemper 46 SAMTALEARK Samtalearkene kan du bruge til at vække

Læs mere

STEVNS KOMMUNE ANSØGNING LÆGEMIDDELSTYRELSEN PILOTPROJEKT. Pilotprojekt - tilskud til NRT/rygestopmedicin. sundhed & omsorg

STEVNS KOMMUNE ANSØGNING LÆGEMIDDELSTYRELSEN PILOTPROJEKT. Pilotprojekt - tilskud til NRT/rygestopmedicin. sundhed & omsorg STEVNS KOMMUNE ANSØGNING 2017 LÆGEMIDDELSTYRELSEN PILOTPROJEKT Pilotprojekt - tilskud til NRT/rygestopmedicin sundhed & omsorg Baggrund I Stevns Kommune er det 20 % af befolkningen der ryger, hvilket svarer

Læs mere

PROJEKT MIT LIV MED KOL

PROJEKT MIT LIV MED KOL PROJEKT MIT LIV MED KOL KOL indsats for socialt udsatte borgere, herunder etniske minoriteter i Odense Kommune. Tobakstemamøde Silkeborg oktober 2014 Marlene Lindharth Thykjær Sundhedsfaglig konsulent

Læs mere

Etniske minoriteters sundhed

Etniske minoriteters sundhed s sundhed - En kvantitativ undersøgelse af sammenhængen mellem integration og sundhed blandt etniske minoriteter i Danmark Baggrund Sundhedsprofilen s sundhed Forskel i sundhed mellem etniske minoriteter

Læs mere

Dato 2. april 2014 Sagsnr / Bilag 2 Kravspecifikation Medieindkøb

Dato 2. april 2014 Sagsnr / Bilag 2 Kravspecifikation Medieindkøb Dato 2. april 2014 TRM Sagsnr. 2014023528 trm@dkma.dk / 4488 9344 Bilag 2 Kravspecifikation Medieindkøb Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Læsevejledning... 4 1.2 Instruktion til tilbudsgiver...

Læs mere

MATERIALER MÅLRETTET ETNISKE MINORITETER I DANMARK

MATERIALER MÅLRETTET ETNISKE MINORITETER I DANMARK MATERIALER MÅLRETTET ETNISKE MINORITETER I DANMARK MATERIALER Det danske sundhedsvæsen Pjecen er udarbejdet på følgende sprog: bosnisk-kroatisk-serbisk/dansk somalisk/dansk tyrkisk/dansk urdu/dansk arabisk/dansk

Læs mere

Handleplan Indsats: Styrket indsats for røgfri arbejdstid på de kommunale arbejdspladser

Handleplan Indsats: Styrket indsats for røgfri arbejdstid på de kommunale arbejdspladser Handleplan 2017 2018 Indsats: Styrket indsats for røgfri arbejdstid på de kommunale arbejdspladser Målsætning, som indsatsen vedrører (Derfor vil vi. i sundhedspolitikken 2015-2018) Fremme røgfrie miljøer,

Læs mere

Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen. Annoncering af konsulentassistance til etablering af skanningsenhed

Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen. Annoncering af konsulentassistance til etablering af skanningsenhed Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Annoncering af konsulentassistance til etablering af skanningsenhed Udbudsmateriale af den 22.06.2012 1 1. Indledning Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning,

Læs mere

Foreløbige anbefalinger til informationsindsatser i forhold til etniske minoriteter i Danmark

Foreløbige anbefalinger til informationsindsatser i forhold til etniske minoriteter i Danmark Foreløbige anbefalinger til informationsindsatser i forhold til etniske minoriteter i Danmark udarbejdet af Birgitte Ravn Olesen og Helle Samuelsen I perioden 2003-2007 har Sundhedsstyrelsen gennemført

Læs mere

INDHENTELSE AF TILBUD OM KORTLÆGNING VEDR. OMFANGET AF DISKRIMINATION AF NYDANSKERE PÅ DET PRIVATE BOLIGMARKED I DANMARK

INDHENTELSE AF TILBUD OM KORTLÆGNING VEDR. OMFANGET AF DISKRIMINATION AF NYDANSKERE PÅ DET PRIVATE BOLIGMARKED I DANMARK INDHENTELSE AF TILBUD OM KORTLÆGNING VEDR. OMFANGET AF DISKRIMINATION AF NYDANSKERE PÅ DET PRIVATE BOLIGMARKED I DANMARK 1. DEN ORDREGIVENDE MYNDIGHED Enheden for Antidiskrimination Ankestyrelsen Teglholmsgade

Læs mere

TIDLIG OPSPORING AF KOL - BLANDT SOCIALT UDSATTE

TIDLIG OPSPORING AF KOL - BLANDT SOCIALT UDSATTE TIDLIG OPSPORING AF KOL - BLANDT SOCIALT UDSATTE Lungeforeningens Årsmøde 12. juni 2014 Marlene Lindharth Thykjær (Andersen ) Sundhedsfaglig konsulent Sundhedscenter Vollsmose i Odense Kommune KOL INDSATS

Læs mere

Nationalt udbud på Bivirkningskampagne

Nationalt udbud på Bivirkningskampagne Nationalt udbud på Bivirkningskampagne 2012 13 Indhold 1. Opfordring til afgivelse af tilbud... 2 2. Ydelsesbeskrivelse... 3 2.1. Løsning... 3 Tilbudsgiver skal i tilbuddet give et bud på en kreativ løsning

Læs mere

Tabel 5.2.2 Rygevaner blandt mænd og kvinder i forskellige aldersgrupper. Procent

Tabel 5.2.2 Rygevaner blandt mænd og kvinder i forskellige aldersgrupper. Procent Kapitel 5.2 Rygning 5.2 Rygning Rygning er en af de forebyggelige risikofaktorer, der betyder mest for dødeligheden i Danmark. Således er rygning en medvirkende årsag til knap 14.000 dødsfald om året,

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER FOR PARALLELOPDRAG PROJEKTAREALET I STØVRING ÅDALE

UDBUDSBETINGELSER FOR PARALLELOPDRAG PROJEKTAREALET I STØVRING ÅDALE UDBUDSBETINGELSER FOR PARALLELOPDRAG PROJEKTAREALET I STØVRING ÅDALE INDHOLDSFORTEGNELSE DEL I GENERELLE OPLYSNINGER... 3 1. Indledning... 3 2. Ordregiver og kontaktperson... 4 2.1. Ordregiver... 4 2.2.

Læs mere

Dette er et uddrag af de mange resultater, som er præsenteret i den samlede sundhedsprofil for Region Hovedstaden 2010.

Dette er et uddrag af de mange resultater, som er præsenteret i den samlede sundhedsprofil for Region Hovedstaden 2010. Dette er et uddrag af de mange resultater, som er præsenteret i den samlede sundhedsprofil for Region Hovedstaden 2010. Udover en række demografiske faktorer beskrives forskellige former for sundhedsadfærd,

Læs mere

Prækvalifikationsbetingelser. Aarhus Kommune. Udbudsbekendtgørelsens nummer: 2016/S Udbud med forhandling

Prækvalifikationsbetingelser. Aarhus Kommune. Udbudsbekendtgørelsens nummer: 2016/S Udbud med forhandling Prækvalifikationsbetingelser Udbudsbekendtgørelsens nummer: 2016/S 242-441803 Udbud med forhandling Aarhus Kommune Levering af uddannelsesrettede forløb for aktivitetsparate og uddannelsesparate unge -

Læs mere

Velkommen til orienteringsmøde om rammeudbud for håndværkerydelser 2016-2018. Mandag d. 17. august 2015 kl. 15

Velkommen til orienteringsmøde om rammeudbud for håndværkerydelser 2016-2018. Mandag d. 17. august 2015 kl. 15 Velkommen til orienteringsmøde om rammeudbud for håndværkerydelser 2016-2018 Mandag d. 17. august 2015 kl. 15 Introduktion Leder for Ejendom, Vej & Park: Projektleder: Rådgiver (Rambøll): Erhvervskonsulent:

Læs mere

Nedenfor følger tidsplan for udbuddet. 20. juni Forventet indgåelse af kontrakt 27. juni. 1. Generelle oplysninger. 1.1 Udbudsform

Nedenfor følger tidsplan for udbuddet. 20. juni Forventet indgåelse af kontrakt 27. juni. 1. Generelle oplysninger. 1.1 Udbudsform Kravspecifikation for evaluerings- og dokumentationsopgaver i forbindelse med satspuljeprojektet styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper Indholdsfortegnelse... 1. Generelle oplysninger...2

Læs mere

Sagsnr / Bilag 2 Kravspecifikation. Evaluering af puljen Forstærket indsats overfor storrygere

Sagsnr / Bilag 2 Kravspecifikation. Evaluering af puljen Forstærket indsats overfor storrygere Dato 22. august TRM@dkma.dk Sagsnr. 082193 trm@dkma.dk / 4488 9344 Bilag 2 Kravspecifikation Evaluering af puljen Forstærket indsats overfor storrygere 1 Indholdsfortegnelse 1. Ydelsesbeskrivelse... 3

Læs mere

Udbudsbekendtgørelse Levering af tjenesteydelser Nationalt udbud

Udbudsbekendtgørelse Levering af tjenesteydelser Nationalt udbud Udbudsbekendtgørelse Levering af tjenesteydelser Nationalt udbud I. Ordregivende myndighed Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Kontoret for Beskæftigelse og Uddannelse Holbergsgade 6

Læs mere

Bilag 2 - Kravspecifikation. 1. Indledning. 2. Baggrund. 3. Beskrivelse af evalueringsopgaven. Dato

Bilag 2 - Kravspecifikation. 1. Indledning. 2. Baggrund. 3. Beskrivelse af evalueringsopgaven. Dato Dato 16-06-2014 Sagsnr. 1-1010-147/6 MAHA maha@sst.dk Bilag 2 - Kravspecifikation 1. Indledning Sundhedsstyrelsen inviterer hermed alle interesserede aktører til at afgive tilbud på evaluering af satspuljen

Læs mere

VORDINGBORG KOMMUNE ENERGIMÆRKNING AF KOMMUNALE EJENDOMME

VORDINGBORG KOMMUNE ENERGIMÆRKNING AF KOMMUNALE EJENDOMME Prækvalifikationsgrundlag Juli 2015 VORDINGBORG KOMMUNE ENERGIMÆRKNING AF KOMMUNALE EJENDOMME VORDINGBORG KOMMUNE ENERGIMÆRKNING AF KOMMUNALE EJENDOMME Revision 0 Dato 2015-07-17 Udarbejdet af LER Kontrolleret

Læs mere

Beskrivelse af opgaven

Beskrivelse af opgaven Stormgade 2-6 1470 København K Tlf. 22 68 85 65 lige@lige.dk www.lige.dk Ligestillingsafdelingen Dato: 21. december 2011 J nr. 2010-428 /ankhm Beskrivelse af opgaven December 2011 Side 2 1. Beskrivelse

Læs mere

ANSKAFFELSE AF TESTPORTEFØLJE TIL REKRUTTERING RIGSPOLITIET. 21-02-2013 1 af 5

ANSKAFFELSE AF TESTPORTEFØLJE TIL REKRUTTERING RIGSPOLITIET. 21-02-2013 1 af 5 ANSKAFFELSE AF TESTPORTEFØLJE TIL REKRUTTERING RIGSPOLITIET 21-02-2013 1 af 5 1. INDLEDNING Disse betingelser gælder for Rigspolitiets (herefter benævnt "Ordregiver") indhentning af tilbud på en testportefølje

Læs mere

Konkretisering af skybrudsplanen, Vesterbro og Ladegårdså oplande

Konkretisering af skybrudsplanen, Vesterbro og Ladegårdså oplande Konkretisering af skybrudsplanen, Vesterbro og Ladegårdså oplande Konkurrencebetingelser nov. 2012 1. Generel information... 2 2. Udbudsmaterialet... 2 3. Regler for afgivelse af tilbud... 3 4. Vurdering

Læs mere

HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE?

HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE? KAPITEL 6: HVAD SKER DER, NÅR MAN HOLDER OP MED AT RYGE? 48 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse www.op-i-røg.dk 49 Kapitel 6: Indhold Dette kapitel beskriver, hvad der sker, når man holder

Læs mere

Generelle betingelser. I forbindelse med driftsaftale på ipads til skolerne.

Generelle betingelser. I forbindelse med driftsaftale på ipads til skolerne. Generelle betingelser I forbindelse med driftsaftale på ipads til skolerne. Tilbudsindhentningen sker iht. til Tilbudslovens afsnit II vedr. Annonceringspligt. Side 1 af 6 1. Indledning 1.1 Generel beskrivelse

Læs mere

Udbudsannonce. Prækvalifikation. Udbud af hjemmeplejeydelser. Esbjerg Kommune Torvegade 74 6700 Esbjerg

Udbudsannonce. Prækvalifikation. Udbud af hjemmeplejeydelser. Esbjerg Kommune Torvegade 74 6700 Esbjerg Udbudsannonce Prækvalifikation Torvegade 74 6700 Esbjerg Indhold Baggrund og formål...3 Opgavebeskrivelse og omfang...3 Ordregiver...3 Spørgsmål og kontaktperson...3 Prækvalifikationsmateriale...4 Udbudsproces...4

Læs mere

Udbud af kontrakt om udvikling af konceptidé, planlægning, markedsføring samt afvikling af fejringen af 100-året for kvinders valgret og valgbarhed

Udbud af kontrakt om udvikling af konceptidé, planlægning, markedsføring samt afvikling af fejringen af 100-året for kvinders valgret og valgbarhed Udbud af kontrakt om udvikling af konceptidé, planlægning, markedsføring samt afvikling af fejringen af 100-året for kvinders valgret og valgbarhed Prækvalifikation 1. OPGAVEBESKRIVELSE Udbuddet omfatter

Læs mere

OBH NORDICA Tilbud på redesign og implementering af webløsning

OBH NORDICA Tilbud på redesign og implementering af webløsning OBH NORDICA Tilbud på redesign og implementering af webløsning Dato: 15. marts 2006 Udarbejdet af Martin Palmqvist, partner Scan Designs Esromgade 15 2200 Kbh N CVR nr. 27 99 65 82 Fax.: +45 3539 3853

Læs mere

Tilbudsbetingelser. for. Konsulentbistand vedr. tilstrækkelig bredbåndsdækning for digital velfærd

Tilbudsbetingelser. for. Konsulentbistand vedr. tilstrækkelig bredbåndsdækning for digital velfærd Tilbudsbetingelser for Konsulentbistand vedr. tilstrækkelig bredbåndsdækning for digital velfærd 1 ORIENTERING 1.1 Udbuddet udbyder hermed opgaven Konsulentbistand vedr. tilstrækkelig bredbåndsdækning

Læs mere

Bilag 1: Kravspecifikation for undersøgelse om betydningen af familiesammenføringsreglerne

Bilag 1: Kravspecifikation for undersøgelse om betydningen af familiesammenføringsreglerne NOTAT Dato: 25. marts 2008 Kontor: Økonomi- og Analyse J.nr.: 2008/1176-31 Sagsbeh.: KPN Fil-navn: Kravspecifikation Bilag 1: Kravspecifikation for undersøgelse om betydningen af familiesammenføringsreglerne

Læs mere

Prækvalifikationsbetingelser. i forbindelse med annoncering af Grundig Rengøring hos borgere der er visiteret til rengøring

Prækvalifikationsbetingelser. i forbindelse med annoncering af Grundig Rengøring hos borgere der er visiteret til rengøring Prækvalifikationsbetingelser i forbindelse med annoncering af Grundig Rengøring hos borgere der er visiteret til rengøring Indholdsfortegnelse 1 Annonceringsform... 3 2 Indledning... 3 3 Annonceringens

Læs mere

Vejledning og vilkår for udbud

Vejledning og vilkår for udbud Vejledning og vilkår for udbud Indhold 1. Indledning... 2 Udbyder... 2 Hosted løsning eller In-house-løsning... 2 Tidsplan... 2 2. Udbudsbetingelser... 3 Behandling af spørgsmål... 4 Vedståelsesfrist...

Læs mere

Sundhed for pengene Informationsmøde om Borgerbudgettet Sundhed for pengene den 19. januar 2015

Sundhed for pengene Informationsmøde om Borgerbudgettet Sundhed for pengene den 19. januar 2015 Sundhed for pengene Informationsmøde om Borgerbudgettet Sundhed for pengene den 19. januar 2015 Program Velkomst Kl. 17 - Oplæg Borgerbudget hvad er det og hvorfor? v. Leon Sebbelin, borgmester Sundhed

Læs mere

Udvikling af kommunikationsstrategi og website for kønsmainstreamingsindsatsen i staten. Beskrivelse af opgaven

Udvikling af kommunikationsstrategi og website for kønsmainstreamingsindsatsen i staten. Beskrivelse af opgaven Stormgade 2-6 1470 København K Tlf. 22 68 85 65 lige@lige.dk www.lige.dk Udvikling af kommunikationsstrategi og website for kønsmainstreamingsindsatsen i staten Ligestillingsafdelingen Dato: 28. december

Læs mere

Etniske minoriteter og arbejdet med peers i FCN

Etniske minoriteter og arbejdet med peers i FCN Etniske minoriteter og arbejdet med peers i FCN Kort om målgruppen Sundhed på dit Sprog Hvad vil det sige at være peer? Tilgang Vores oplevelser og erfaringer lokalt Anbefalinger Kbh N / NV Befolkning

Læs mere

3. Spørgsmål og svar Udbud Vækst via Ledelse

3. Spørgsmål og svar Udbud Vækst via Ledelse 3. Spørgsmål og svar Udbud Vækst via Ledelse Spørgsmål 16) Er det rigtigt forstået, at bilag 2 er en oversigt over det samlede lederforløb, som påtænkes gennemført, og at det, indeværende udbud omhandler

Læs mere

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE Hvis du har udfordringer med: Livsstil - Rygning - Vægten - Kronisk sygdom Angst og depression - Smerter - KOL - Hjertet Kræft - Ryggen - Diabetes Kontakt:

Læs mere

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version Sundheden frem i hverdagen Sundhedsstrategi Kort version Forord Vi taler om det. Vi bliver bombarderet med det. Vi gør det eller vi får dårlig samvittighed over ikke at gøre det. Sundhed er blevet en vigtig

Læs mere

Sundhedsprofilen Hvordan har du det? Data for Skanderborg Kommune. Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget Den 4.

Sundhedsprofilen Hvordan har du det? Data for Skanderborg Kommune. Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget Den 4. Sundhedsprofilen Hvordan har du det? 2017 - Data for Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget Den 4. april 2018 Kort om undersøgelsen Sundhedsprofilen Hvordan har du det? 2017 : Indeholder oplysninger

Læs mere

Sundhedsprofilerne som planlægningsværktøj

Sundhedsprofilerne som planlægningsværktøj Center for Sundhed Sundhedsprofilerne som planlægningsværktøj Jean Hald Jensen Enhedschef for Enhed for Tværsektoriel Udvikling Center for Sundhed Oplæg ved konferencen: Danskernes sundhed tal fra den

Læs mere

Det danske sundhedsvæsen. Urdu

Det danske sundhedsvæsen. Urdu Det danske sundhedsvæsen Urdu 2 Det danske sundhedsvæsen Denne pjece fortæller kort om det danske sundhedsvæsen, og om de forskellige steder, man kan blive undersøgt og behandlet, hvis man bliver syg.

Læs mere

Røgfri graviditet. Rygestop er en gave til jeres barn. TEST: Parat til rygestop

Røgfri graviditet. Rygestop er en gave til jeres barn. TEST: Parat til rygestop Røgfri graviditet Rygestop er en gave til jeres barn TEST: Parat til rygestop Rygestop er den bedste gave En røgfri graviditet er noget af det vigtigste, I kan give jeres barn lige nu... Rygestop er altid

Læs mere

2. RYGNING. Følgende spørgsmål anvendes til at belyse befolkningens rygevaner: Ryger du?

2. RYGNING. Følgende spørgsmål anvendes til at belyse befolkningens rygevaner: Ryger du? SUNDHEDSPROFIL FOR REGION OG KOMMUNER BIND 1 2. RYGNING Rygning er den væsentligste forebyggelige risikofaktor i forhold til langvarig sygdom og dødelighed. I gennemsnit dør en storryger 8-10 år tidligere

Læs mere

Evaluering af et projekt om sundhedsformidlere med anden etnisk baggrund i Københavns Kommune

Evaluering af et projekt om sundhedsformidlere med anden etnisk baggrund i Københavns Kommune Evaluering af et projekt om sundhedsformidlere med anden etnisk baggrund i Københavns Kommune Oktober 2006 EVALUERING AF SUNDHED PÅ DIT SPROG Politikerne i København har besluttet, at der skal gøres en

Læs mere

Børn og passiv rygning

Børn og passiv rygning Børn og passiv rygning Det er svært at holde op med at ryge, men hvis du har børn og ryger i hjemmet, er dit barn udsat for passiv rygning. Denne brochure er måske dit første skridt mod et røgfrit liv

Læs mere

Legalt provokerede aborter i Danmark i perioden

Legalt provokerede aborter i Danmark i perioden Legalt provokerede aborter i Danmark i perioden 2006-2015 MED ANALYSER AF ABORTHYPPIGHEDER BLANDT INDVANDRERE, EFTERKOMMERE OG KVINDER MED DANSK OPRINDELSE 2017 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Oversigt over borgerkurser i Syddjurs Kommune

Oversigt over borgerkurser i Syddjurs Kommune Oversigt over borgerkurser i Syddjurs Kommune Kursus navn Målgruppe Formål og indhold Varighed Tidspunkt og opstart Link til hjemmeside med pjece Tilmelding til Vægtstop kursus Som er motiveret for at

Læs mere

Udbudsbetingelser og kravspecifikationer inden for rammerne af et nationalt udbud med en maksimal beløbsramme på kr. ekskl.

Udbudsbetingelser og kravspecifikationer inden for rammerne af et nationalt udbud med en maksimal beløbsramme på kr. ekskl. 13. august 2013 Udbudsbetingelser og kravspecifikationer inden for rammerne af et nationalt udbud med en maksimal beløbsramme på 500.000 kr. ekskl. moms Der ønskes en analyse af, hvordan STOPLINIEN kan

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

UDBUDSMATERIALE FOR SATSPULJEPRO- JEKT OM NEDBRINGELSE AF TVANG I PSYKI- ATRIEN EFTER GENNEMBRUDSMETODEN. 14. marts 2012 j.nr.

UDBUDSMATERIALE FOR SATSPULJEPRO- JEKT OM NEDBRINGELSE AF TVANG I PSYKI- ATRIEN EFTER GENNEMBRUDSMETODEN. 14. marts 2012 j.nr. UDBUDSMATERIALE FOR SATSPULJEPRO- JEKT OM NEDBRINGELSE AF TVANG I PSYKI- ATRIEN EFTER GENNEMBRUDSMETODEN 1. Generelle oplysninger... 2 1.1 Udbudsform... 2 1.2 Kontrakt... 2 1.3 Tidsplan... 2 2. Kravspecifikation...

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Social- og Sundhedsudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 12-04-2011 Dato: 04-04-2011 Sag nr.: 34 Sagsbehandler: Marianne Hallberg Eshetu Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

Annoncering af evalueringsopgave angående botilbud for unge kvinder og botilbud for unge par

Annoncering af evalueringsopgave angående botilbud for unge kvinder og botilbud for unge par Annoncering af evalueringsopgave angående botilbud for unge kvinder og botilbud for unge par Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration annoncerer hermed følgende opgave: Evaluering af Rehabiliteringscentret

Læs mere

Udbudsbetingelser. til brug for tilbudsindhentning vedrørende levering af vandmålere m.m. til Aalborg Vand A/S

Udbudsbetingelser. til brug for tilbudsindhentning vedrørende levering af vandmålere m.m. til Aalborg Vand A/S REVIDERET VERSION A AF 21.02.2018 (ÆNDRINGER ER MARKERET MED GRØN) Udbudsbetingelser til brug for tilbudsindhentning vedrørende levering af vandmålere m.m. til Aalborg Vand A/S Ordregiver: På vegne af

Læs mere

Kobling mellem sundhedsprofil og forebyggelsespakker

Kobling mellem sundhedsprofil og forebyggelsespakker Kobling mellem sundhedsprofil og forebyggelsespakker Temadag Region Syddanmark, Middelfart 14. marts 2014 Konsulent Lisbeth Holm Olsen Forebyggelsespakkerne: Et redskab til at nå målene En samling af de

Læs mere

SST s 4 strategier. Netværk Træning af sundhedsprofessionelle Målrettede informationsmaterialer Rådgivning målrettet etniske minoriteter

SST s 4 strategier. Netværk Træning af sundhedsprofessionelle Målrettede informationsmaterialer Rådgivning målrettet etniske minoriteter SST s 4 strategier Netværk Træning af sundhedsprofessionelle Målrettede informationsmaterialer Rådgivning målrettet etniske minoriteter Netværksstrategier som formidlingsmetode * Informationsarrangementer

Læs mere

Udbud af to opgaver vedrørende en ekstra indsats mod æresrelaterede konflikter.

Udbud af to opgaver vedrørende en ekstra indsats mod æresrelaterede konflikter. 25. juni 2009 Udbudsbekendtgørelse Udbud af to opgaver vedrørende en ekstra indsats mod æresrelaterede konflikter. Ordregivende myndighed Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Holbergsgade

Læs mere

Begrænset udbud med prækvalifikation: Udbud af et treårigt erhvervsudviklingsprojekt

Begrænset udbud med prækvalifikation: Udbud af et treårigt erhvervsudviklingsprojekt Til: Potentielle ansøgere Koncern Økonomi Indkøb Opgang Blok C Afsnit 1.sal Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon +45 48 20 50 00 Direkte +45 48205592 Fax +45 48 20 55 98 Mail indkoeb@regionh.dk Web www.regionh.dk

Læs mere

Udbudsmateriale. Konsulentbistand til afholdelse af messe med temaet: Kvalitetsløft af feriehuse

Udbudsmateriale. Konsulentbistand til afholdelse af messe med temaet: Kvalitetsløft af feriehuse Udbudsmateriale Konsulentbistand til afholdelse af messe med temaet: Kvalitetsløft af feriehuse 1. Ordregiver Tønder Kommune, Kongevej 57, 6270 Tønder. Spørgsmål til opgaven skal stilles på mailadressen

Læs mere

2. udgave. 1. oplag. 2007. Foto forside: Scanpix. Øvrige fotos: Nicolai Howalt. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 642

2. udgave. 1. oplag. 2007. Foto forside: Scanpix. Øvrige fotos: Nicolai Howalt. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 642 2. udgave. 1. oplag. 2007. Foto forside: Scanpix. Øvrige fotos: Nicolai Howalt. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 642 RYGNING OG DIT HJERTE Sådan kvitter du tobakken FOR HJERTERNES SKYLD Hver tredje

Læs mere

Gennemsnitsalderen for rygestart er 16,8 år i Region Syddanmark.

Gennemsnitsalderen for rygestart er 16,8 år i Region Syddanmark. Rygestop i Vejen Kommune 2014 Tabellerne 4.1.2 og 4.1.3 fra Sundhedsprofilen 2013 1 viser, at tre ud af fire rygere gerne vil holde op med at ryge og mere end en tredjedel af disse ønsker hjælp og støtte

Læs mere

KL ønsker at anmode om tilbud på konsulentbistand til projekt om standardisering af opsætning og behandling af digitale underretninger i kommunerne.

KL ønsker at anmode om tilbud på konsulentbistand til projekt om standardisering af opsætning og behandling af digitale underretninger i kommunerne. Annoncering af opgave vedr. konsulentb i- stand til standardiseret opsætning og b e- handling af digitale underretninger (adviser) i kommunerne. KL ønsker at anmode om tilbud på konsulentbistand til projekt

Læs mere

Sundhedsprofil 2010. Sundhedsprofil 2010. Hvordan har du det? Sundhedsprofil for Region Sjælland og kommuner. Region Sjælland og kommuner

Sundhedsprofil 2010. Sundhedsprofil 2010. Hvordan har du det? Sundhedsprofil for Region Sjælland og kommuner. Region Sjælland og kommuner Sundhedsprofil 2010 Sundhedsprofil 2010 Hvordan har du det? Sundhedsprofil for Region Sjælland og kommuner Lanceringskonference 24. januar 2010 Charlotte Glümer, forskningsleder, overlæge, Forskningscenter

Læs mere

Undersøgelse af rygevaner blandt eleverne i uge 11, 2018

Undersøgelse af rygevaner blandt eleverne i uge 11, 2018 Undersøgelse af rygevaner blandt eleverne i uge 11, 2018 I alt 111 elever på Herning Produktionsskole har besvaret spørgeskemaundersøgelsen vedrørende rygning, snus og tyggetobak. Undersøgelsen er gennemført

Læs mere

Høringssvar til Forslag til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik samt Den koordinerende sundhedsgruppes bemærkninger til høringssvarerne

Høringssvar til Forslag til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik samt Den koordinerende sundhedsgruppes bemærkninger til høringssvarerne GLADSAXE KOMMUNE Sundheds- og Rehabiliteringsafdelingen Bilag 3. Gennemgang af høringssvar til Forslag til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 2012-2015 NOTAT Dato: 8. november 2011 Af: Annemette Bundgaard

Læs mere

Sagsnr

Sagsnr Dato 25. oktober 2013 TRM@dkma.dk Sagsnr. 2013083548 4488 9344 Indhold 1. Ydelsesbeskrivelse... 2 1.1. Indledning... 2 1.2. Puljeformål... 3 1.3. Målgruppen... 3 1.4. Projektets organisering... 4 2. Krav...

Læs mere

Task Force - Kvinder og virksomheder i samarbejde (Navn for projektet udadtil, defineres sammen med virksomhedslederne ved første møde)

Task Force - Kvinder og virksomheder i samarbejde (Navn for projektet udadtil, defineres sammen med virksomhedslederne ved første møde) Task Force - Kvinder og virksomheder i samarbejde (Navn for projektet udadtil, defineres sammen med virksomhedslederne ved første møde) I samarbejdet mellem Holstebro kommune og jobcenter, PNVJ, virksomheder/organisationer

Læs mere

Fredag d. 26. februar kl. 16.00

Fredag d. 26. februar kl. 16.00 25. januar 2010 / SHA Understøttelse af en bedre projektstyring i Konkurrencestyrelsen Konkurrencestyrelsen har i efteråret 2009 gennemført en proces omkring øget fokus på planlægning og prioritering af

Læs mere

Integrationsrådets rapport til Kommunalbestyrelsen om rådets arbejde i 2012

Integrationsrådets rapport til Kommunalbestyrelsen om rådets arbejde i 2012 Integrationsrådets rapport til Kommunalbestyrelsen om rådets arbejde i 2012 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Integrationsrådet i 2012...5 Indsendt høringssvar til Skolestrategien...5 Idrætspolitik...5

Læs mere

Pas på dine lunger. Fordi livet kører på luft. Støt Danmarks Lungeforenlng og. Matas l kampen mod lungesygdomme Over 200.000 danskere har syge

Pas på dine lunger. Fordi livet kører på luft. Støt Danmarks Lungeforenlng og. Matas l kampen mod lungesygdomme Over 200.000 danskere har syge Pas på dine lunger Fordi livet kører på luft Støt Danmarks Lungeforenlng og Matas l kampen mod lungesygdomme Over 200000 danskere har syge lunger uden at vlde det Sådan passer du på dlne lunger Det gode

Læs mere

Offentlige indkøb - Udbud under tærskelværdien og andre ikke EU-udbud

Offentlige indkøb - Udbud under tærskelværdien og andre ikke EU-udbud Offentlige indkøb - Udbud under tærskelværdien og andre ikke EU-udbud Offentliggørelse 1 Ønsket Dato Indsender 2 15. december 2003 Berigtigelse [ ] Ja [ ] Nej af annonce nr. Navn* Personalestyrelsen C/O

Læs mere

LUNGER VISION SUNDERE - LIVET IGENNEM

LUNGER VISION SUNDERE - LIVET IGENNEM VISION SUNDERE LUNGER - LIVET IGENNEM Det nyfødte barns første selvstændige handling er at trække vejret. Og når vi en dag holder op, markerer dét livets afslutning. Derfor skal vi passe på de lunger,

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER. for. Støtte til salgsproces vedr. udvalgte låneporteføljer

UDBUDSBETINGELSER. for. Støtte til salgsproces vedr. udvalgte låneporteføljer UDBUDSBETINGELSER for Støtte til salgsproces vedr. udvalgte låneporteføljer 2 1. DEN ORDREGIVENDE MYNDIGHED Finansiel Stabilitet A/S Kalvebod Brygge 43 1560 København V Hjemmeside: http://www.finansielstabilitet.dk

Læs mere

Spørgsmål / svar dokument prækvalifikation Video3. Spørgsmål 1) Hermed anmodes om udbudsmateriale vedrørende ovennævnte udbud

Spørgsmål / svar dokument prækvalifikation Video3. Spørgsmål 1) Hermed anmodes om udbudsmateriale vedrørende ovennævnte udbud Domstolsstyrelsen Sagsbeh. Dir.tlf. Mail joher@domstolsstyrelsen.dk 2013-8302-0001-19 Spørgsmål / svar dokument prækvalifikation Video3 Spørgsmål 1) Hermed anmodes om udbudsmateriale vedrørende ovennævnte

Læs mere

Rygning og diabetes. følgesygdomme, diabetikere må slås med. Denne

Rygning og diabetes. følgesygdomme, diabetikere må slås med. Denne Rygning og diabetes Har du diabetes, er risikoen ved at ryge meget større end for andre. Rygning forværrer nemlig de mange følgesygdomme, diabetikere må slås med. Denne brochure er måske dit første skridt

Læs mere

beslutning p l a n f o r s a m ta l e o m 4.1 for samtale om beslutning, og der fastsættes afbryde råd givningen.

beslutning p l a n f o r s a m ta l e o m 4.1 for samtale om beslutning, og der fastsættes afbryde råd givningen. p l a n f o r s a m ta l e o m 4.1 beslutning Denne plan for samtalen vil være relevant, når rådgiver og klient i fællesskab vurderer, at motivationen og kendskabet til egen rygning skal styrkes, før der

Læs mere

SOCIAL UDSATHED OG VIDEN HOS ETNISKE MINORITETER rådgivning fra Sundhedsstyrelsen

SOCIAL UDSATHED OG VIDEN HOS ETNISKE MINORITETER rådgivning fra Sundhedsstyrelsen SOCIAL UDSATHED OG VIDEN HOS ETNISKE MINORITETER rådgivning fra Sundhedsstyrelsen 2006 Social udsathed og viden hos etniske minoriteter rådgivning fra Sundhedsstyrelsen Sundhedsstyrelsen Islands Brygge

Læs mere

Tobaksforebyggelse Center for Sundhed & Pleje, Sundhedsfremme maj 2019 Oplæg ved Sundhedskonsulent Vibeke Bastrup

Tobaksforebyggelse Center for Sundhed & Pleje, Sundhedsfremme maj 2019 Oplæg ved Sundhedskonsulent Vibeke Bastrup Tobaksforebyggelse 2019 Center for Sundhed & Pleje, Sundhedsfremme maj 2019 Oplæg ved Sundhedskonsulent Vibeke Bastrup 1 Faxe Kommunes nuværende rygepolitik Faxe Kommunes rygepolitik blev vedtaget i 2008,

Læs mere

KOMBIT A/S (herefter Kunden ) ønsker tilbud på et Proof of Concept til en fremtidig infrastruktur (herefter Løsningen ).

KOMBIT A/S (herefter Kunden ) ønsker tilbud på et Proof of Concept til en fremtidig infrastruktur (herefter Løsningen ). Annoncering af køb af et proof of concept til en fremtidig infrastruktur I medfør af lovbekendtgørelse nr. 1410 af 7. december 2007 om indhentning af tilbud på visse offentlige kontrakter (tilbudsloven)

Læs mere

om hjælp til rygestop hos

om hjælp til rygestop hos Hvordan honorere ønsket om hjælp til rygestop hos rygere med psykisk lidelse? Projekt Forstærket indsats over for storrygere i Vestklyngen Projektleder Mia Lundquist milj@struer.dk, 40 87 91 17 Projekt

Læs mere

HVAD KAN VI BRUGE SUNDHEDSPROFILEN TIL? KRONISKE SYGDOMME I FOREBYGGELSESCENTER NØRREBRO

HVAD KAN VI BRUGE SUNDHEDSPROFILEN TIL? KRONISKE SYGDOMME I FOREBYGGELSESCENTER NØRREBRO HVAD KAN VI BRUGE SUNDHEDSPROFILEN TIL? KRONISKE SYGDOMME I FOREBYGGELSESCENTER NØRREBRO Birgitte Gade Koefoed Forebyggelsescenterchef Speciallæge i samfundsmedicin, ph.d. MPA Forebyggelsescenter Nørrebro

Læs mere

INDHENTELSE AF TILBUD PÅ KORTLÆGNING AF ANLAGTE OG AFGJORTE DOMME OG NÆVNSAFGØRELSER OM DISKRIMINATION PÅ BAGGRUND AF ETNICITET OG HANDICAP

INDHENTELSE AF TILBUD PÅ KORTLÆGNING AF ANLAGTE OG AFGJORTE DOMME OG NÆVNSAFGØRELSER OM DISKRIMINATION PÅ BAGGRUND AF ETNICITET OG HANDICAP INDHENTELSE AF TILBUD PÅ KORTLÆGNING AF ANLAGTE OG AFGJORTE DOMME OG NÆVNSAFGØRELSER OM DISKRIMINATION PÅ BAGGRUND AF ETNICITET OG HANDICAP 1. DEN ORDREGIVENDE MYNDIGHED Ankestyrelsen Enheden for Antidiskrimination

Læs mere

ANNONCERING (Prækvalifikation) GENNEMFØRSEL AF HØRETESTS RIGSPOLITIET

ANNONCERING (Prækvalifikation) GENNEMFØRSEL AF HØRETESTS RIGSPOLITIET ANNONCERING (Prækvalifikation) GENNEMFØRSEL AF HØRETESTS RIGSPOLITIET 15. juni 2012 1 1. INDLEDNING Rigspolitiet påbegyndte i 2007 et høreovervågningsprogram af ansatte i Dansk Politi, som er særligt udsatte

Læs mere