Nyheder om byggeri og udbud. Uge

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyheder om byggeri og udbud. Uge"

Transkript

1 Nyheder om byggeri og udbud Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Kartelaftaler skal forhindres I sidste uge fik hovedentreprenører og bygherrer endnu et kartelchok, da Børsen afslørede, at nedrivningsbranchen er i Bagmandspolitiets (SØIK's) søgelys. Derfor er byggeriets ordregivere i fare for at betale for meget som konsekvens af ulovlige prisaftaler blandt deres underleverandører. Der arbejdes derfor nu på, at skabe forhold, der forhindre kartelaftaler og foreningen Realdania er en af dem. "Vi gør, hvad vi kan, for at sikre os, at konkurrencen er transparent, siger Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania. Kilde: Artikel fra Børsen, side 5, d. 30. november 2016, af Peter B. Rasmussen og Johan Christensen. Erfaringer med udlicitering skal bruges konstruktivt Er det en mulighed, at vi, ved at være på forkant med udbudsmaterialets krav, kan forhindre, at udlicitering automatisk fører til serviceforringelser og massefyringer? Det spørger Peter Bøgh Kjærulff, faglig sekretær hos 3F i Frederiksborg om. Problemet ligger i, at der i dag sættes lighedstegn mellem offentligt udbud og besparelser, hvilket som udgangspunkt ikke er meningen. Han mener vi skal begynde at være på forkant med kravene til licitationerne, og alle de udførende virksomheder skal allerede inden, de deltager i en udbudsrunde, stilles overfor overenskomstkrav. Kilde: Kronik fra Arbejderen, side 3, d. 30. november 2016, af Peter Bøgh Kjærulff, Faglig Sekretær, 3F Frederiksborg.

2 Københavns Kommune har også et ansvar i de høje ejendomspriser Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri, mener, at priserne i københavnske kommuner presses op grundet både behandling af byggesager og udviklingen af kommunale grunde, som er for langsommelig. Dermed har hovedstadskommunerne altså et medansvar i de meget høje priser på ejerboliger og boligejendomme, som Nationalbanken samt andre førende økonomer i sidste uge beskrev som værende bekymrende. Samtidig halter det også med fleksibiliteten, specielt når man tænker på rækkefølgeplanlægningen. Kilde: Artikel fra Berlingske, side 2, d. 30. november 2016, af Sten Thorup Kristensen. Store byggerier præger bybilledet Odense står overfor en udvikling til en værdi af 52 milliarder kroner frem mod 2025, og det præger bybilledet med store kraner. Som alle ved, har Fyn været stagneret i en lang periode efter krisen. Det er først nu i 2016, at byggeriet er ved at blomstre op, siger Helge Leth, der er daglig leder af BMS' kontor i Odense. Kilde: Artikel fra Fyens Stiftstidende, side 28-29, d. 29. november 2016, af Daniel Kofoed. Historisk mange almene boliger Ifølge opgørelser fra Aarhus Kommune ventes der opført knap flere almene familieboliger i Aarhus. Det er positivt, mener blandt andre Dansk Byggeri, der også påpeger yderligere byggebehov. Når der opføres almene boliger, skal kommunen betale 10 procent af byggesummen, og for at boligforeningerne over fire år kan bygge mere end nye almene familieboliger afsatte byrådet ved budgetforliget i fjor 232 millioner kroner. Kilde: Artikel fra Licitationen, side 4, d. 29. november 2016, af Jane Schmidt Klausen. Fokus på grøn omstilling Regeringens nye udspil til erhvervslivet med fokus på grøn omstilling og vedvarende energi bliver modtaget med jubel. Nogle af hovedpunkterne i regeringens udspil er blandt andet offentlige udbud: Flere opgaver i regioner, kommuner og i staten skal konkurrenceudsættes. Under transport og infrastruktur skal der mere fokus på blandt andet en midtjysk motorvej, havnetunnel i København, forlængelse af Hillerød-motorvejen og mere udbygning af den østjyske motorvej E45.

3 Kilde: Artikel fra Berlingske, side 8-9, d. 29. november 2016, af Malene Kruse. Kraftvarmeværk ombygges for 709 millioner kroner Forsyning Helsingørs kraftvarmeværk på Energivej skal bygges om for 709 millioner kroner. Det gør det nye kraftvarmeværk mere end dobbelt så dyrt end Kulturværftet, Helsingørs seneste store ombygningsprojekt til 340 millioner kroner. Det østrigske firma Andritz skal konstruere kedlerne til kraftvarmeværket, mens Raumaster fra Finland skal bygge brændselshåndteringssystemet. "Samlet har to tredjedele af kraftvarmeværksprojektet nu været i udbud. Vi bygger kendt afprøvet teknologi, og det er store internationale koncerner, der har vundet udbuddene," fortæller administrerende direktør i Forsyning Helsingør, Jacob Brønnum. Kilde: Artikel fra Helsingør Dagblad, side 6, d. 28. november 2016, af Asger Lind Krebs. Byparken i Skjern udvides grundet høj efterspørgsel I Byparken i Skjern skal 20 nye lejligheder nu bygges, det sker fordi efterspørgslen er så høj og Lejerbo har derfor investeret cirka 36 millioner kroner i en dublet. Forhåndsinteressen var stor, og derfor kunne Lejerbo hurtigt se, at flere lejligheder kunne bygges. Byggeriet vil blive et såkaldt fortsættelsesbyggeri, og skal være magen til de nuværende bygninger. Bygningerne er tegnet af arkitekt Bo Christensen, som blandt andet har fokuseret på alternativ energi i konstruktionen. Kilde: Artikel fra Jydske Vestkysten Billund, side 17, d. 27. november 2016, af Christian Baadsgaard. Nye krav til installationer indføres næste år Fra den 1. juli næste år indfører transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt krav om obligatoriske afprøvninger af nye bygningers tekniske installationer. Og de nye regler bliver positivt modtaget af blandt andet Tekniq. Med de nye regler kommer der også et større behov for opmærksomhed på byggeriets planlægning, på aftaler om tidsplaner og særligt, at det tidsrum, der aftales afsat til installationsarbejdet, også er til rådighed for arbejdets udførelse. Kilde: Kronik fra Dagensbyggeri.dk, d. 25. november 2016, af Simon O. Rasmussen, Underdirektør, Tekniq. Hotel Kongens Ege bliver til ejerlejligheder

4 Hotel Kongens Ege i Randers bygges om til ejerlejligheder. Det nye Kongens Ege bliver på syv etager, idet vi forhøjer både den oprindelige bygning fra 1968 og tilbygningen fra 1988 med henholdsvis én og to etager. Der bliver 48 P-pladser i kælderen, 10 ved kælderen og 35 på nordsiden - altså i alt 93 P- pladser, fortæller projektchef Niels Erik Starup, Dansk Boligbyg a/s. Kilde: Artikel fra Licitationen, side 20, d. 25. november 2016, Christian Brahe- Pedersen. Gør byggepladsen effektiv med en byggepladsentreprenør Hvis man lader en professionel byggepladsentreprenør om at indrette og drive byggepladsen, kan entreprenørerne koncentrere sig om selve byggeriet. "Det er vores rolle at sætte ind hurtigt og effektivt, så fagentreprenørerne ikke skal bruge unødig tid på at løse udfordringer, som ikke ligger inden for deres naturlige kompetencer. Vi skal sikre, at byggeprocessen kan skride fremad med færrest og mindst mulige forstyrrelser," siger Ole Wamsler, som er direktør for Ajos, der er byggepladsentreprenør på den sidste etape af udbygningen af Københavns Universitet på Amager. Kilde: Artikel fra Licitationen, side 14, d. 24. november 2016, af Sigh. Nyt grundlag for udbud af broer Vejdirektoratets Vejregelgruppe for bygværker har nu færdiggjort projekteringsgrundlaget for broer, der er en nyskabelse, der er nødvendiggjort af dels udbudsreglerne og dels den øgede anvendelse af totalentreprise. Formålet er at sikre en tilstrækkelig kvalitet af det færdige bygværk og den tilhørende projektdokumentation. Det skriver Christian Munch-Petersen, Emcon A/S og Barbara Boesen MacAulay, Vejdirektoratet. Kilde: Kronik fra Trafik & Veje, side 30-32, d. 21. november 2016, af Christian Munch-Petersen og Barbara Boesen MacAulay. Nordre Skole i udbud Svendborg Kommune har sat Nordre Skole i offentligt udbud. Private og offentlige aktører kan byde på skolens fremtidige anvendelse, og kommunen vægter blandt andet kriterier om, at det nye byggeprojekt skal tiltrække nye aktiviteter til området. Derudover skal det være et vartegn for byen og skabe muligheder for rekreativ anvendelse. Frem til den 12. januar modtager Svendborg Kommune bud på, hvad ejendommen kan bruges til. Kilde: Artikel fra Fyns Amtsavis, side 6-7, d. 21. november 2016, af Rasmus Hage Dalland.

5 Svanemøllens Kaserne skal forvandles - bl.a. med indbydende campusmiljø Fredag eftermiddag blev vinderen af en projektkonkurrence om en ny helhedsplan for Svanemøllens Kaserne i København udpeget. Blandt 15 indsendte forslag kårede dommerkomitéen planen fra Primus Arkitekter A/S og Sted By- og landskabsarkitekter ApS som vindere. Hele området skal skabe rammerne for et styrket Forsvarets Efterretningstjeneste og for et indbydende campusmiljø for Forsvarsakademiet og officersskolerne. Kilde: Artikel fra Licitationen.dk, d. 18. november 2016, af Red. International masterplan-pris går til Arkitema Arkitema Architects udviklingsplan for området Nærheden ved Hedehusene i Høje-Taastrup Kommune vandt i sidste uge World Architecture Festivals pris for Masterplan - Future Projects. Festivalen er en af verdens største arkitekturbegivenheder og uddeler hvert år priser til banebrydende projekter verden over. "Prisen understreger, at social bæredygtighed er noget, man skal have fokus på i fremtidens byudvikling," siger Heidi Hjort Thuesen, segmentchef i Arkitema. Kilde: Artikel fra Børsen, side 7, d. 23. november 2016, af Peter B. Rasmussen. Nordfyns Kommune planlægger byggerier for millioner Der venter anlægsarbejder for 269 millioner kroner i Nordfyns Kommune de næste fire år, og det kan komme til at knibe med at skaffe arbejdskraft nok. De mange nye anlæg gælder blandt andet den nye bydel på Fionagrunden i Bogense, Stenløkkeparken i Otterup og Idræts- og Kulturcenteret i Otterup, samt en fortsat modernisering af skoler og daginstitutioner. Der er ifølge jobcenterchef Søren Nielsen blot 555 fuldtidsledige, og det er det laveste antal, siden krisen satte ind i Kilde: Artikel fra Fyens Stiftstidende, side 15, d. 20. november 2016, af Betty Rasmussen. Udbud om nyt P-hus ved Herlev Hospital skudt i gang Nyt Hospital Herlev har nu udpeget de entreprenører, som skal give deres bud på hospitalets nye parkeringshus. Ved prækvalifikationens udløb den 25. oktober havde hospitalet modtaget otte ansøgninger og har ud af dem valgt fem virksomheder. Det drejer sig om henholdsvis C.G. Jensen, LM Byg, Mobilis Danmark, NCC Construction og Züblin. P-huset, som forventes at stå klar

6 ultimo 2017, får plads til cirka 500 biler. Der er tale om en såkaldt omvendt licitation, hvor kriteriet for at vinde ordren er Bedste forhold mellem pris og kvalitet. Kilde: Artikel fra Licitationen.dk, d. 19. november 2016, af Redaktionen. Aalborg risikerer flaskehalse i byggeriet Aalborgs byggesektor trækker fra både Aarhus og København målt på væksten i beskæftigelsen. Det viser en måling foretaget af Business Aalborg. Ifølge målingen oplever Aalborg netop nu oplever den højeste beskæftigelse i byggebranchen siden For entreprenørerne og håndværksvirksomhederne i området bliver der de kommende år et kapløb om at skaffe mandskab nok til at følge med efterspørgslen, vurderer erhvervschef i Aalborg Kommune, Tonny Skovsted Thorup. Kilde: Artikel fra Byggeri, side 6, d. 19. november 2016, af cmn. Københavns Kommunes milliardudbud er vundet De næste fire år skal Københavns Kommunes institutions- og skolebyggerier håndteres af Enemærke & Petersen, som nu indgår i et strategisk partnerskab. Københavns Kommune har i deres evaluering omtalt TRUST, som er en forretningsenhed af Enemærke og Petersen som værende en optimal bemanding og organisation, der tilbyder de bedste muligheder for et strategisk succesfuldt partnerskab. Forretningsområdedirektør i Enemærke & Petersen, Lars Jess Hansen, fortæller, at det også for dem har været afgørende at skabe et åbent og tillidsfuldt partnerskab. Kilde: Pressemeddelelse fra Mypresswire.com, d. 18. november 2016, af Enemærke og Petersen A/S. Byg til Vækst slår et slag for lean Den fynske netværksforening Byg til Vækst slog onsdag et slag for det innovative byggekoncept lean, der fortsat er på nippet til et dansk gennembrud. De præsenterede deres prisvindende brug af konceptet i forbindelse med det igangværende Odeon-byggeri i Odense. Nu handler det om at få tankegangen ud i nogle andre projekter, der kan trække på de gode lean-erfaringer, vi har haft med Odeon-byggeriet, siger projektchef i Byg til Vækst, Susanne Toftager. Kilde: Artikel fra Fyens Stiftstidende, side 12-13, d. 18. november 2016, af Rasmus Lundberg. Byggekrav kan ikke betale sig

7 Siden 2008 har den danske byggebranche arbejdet hårdt for at få reduceret energiforbruget i nye huse med 75 procent. Men nu har beregninger fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) fået Trafik- og Byggestyrelsen (TBST) til at vakle i troen. Beregningerne viser, at det ikke vil kunne betale sig at gøre Bygningsklasse 2020 til standard. Og fjernelsen af PSO-afgiften vil gøre det til en endnu dårligere forretning, fortæller specialkonsulent Niels Bruus Varming fra TBST. Kilde: Artikel fra Ingeniøren, side 4-5, d. 18. november 2016, af Ulrik Andersen. Ny sag om udbud som ikke er sket Endnu et firma er i søgelyset for arbejde, der i år er løbet op i 1,8 millioner kroner. Når Natur og Vejservice i år allerede er oppe på at have købt ydelser for 1,8 mio. kr. hos Naturbyg, skulle arbejdet som minimum have været i underhåndsbud blandt flere firmaer. Og hvis tanken er at fortsætte på samme niveau, skulle det ud i licitation siger Frands Vidstein Petersen, der er leder af Indkøbsafdelingen i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune. Kilde: Artikel fra Århus Stiftstidende, d. 17. november 2016, af Morten Svith. Nedrivning af bygninger på Flyvestation Værløse Naturstyrelsen har oprettet et begrænset udbud på rådgivning i forbindelse med nedrivningen af bygninger på Flyvestation Værløse. Ifølge planen sendes licitationen på selve nedrivningen i udbud i Værdien er cirka en million kroner. Der vil blive valgt op til fem virksomheder til at afgive tilbud på opgaven, der indeholder bygherrerådgivning. Rådgiveren skal være vores repræsentant i nedrivningsprocessen og sikre, at de krav, der gælder på området, bliver overholdt gennem hele forløbet, siger Dennis Robertson, der er udbudsleder i Naturstyrelsen. Kilde: Artikel fra Licitationen, side 5, d. 17. november 2016, af Morten Munk Andersen. Slagtergårde på Vesterbro er fredningsværdige Det Særlige Bygningssyn, der er statens rådgiver i fredningssager, ønsker at frede bymiljøet omkring de såkaldte slagtergårde på Vesterbro i København. Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation planlægger ellers at rive dem ned. Fredningsønsket er et nybrud i fredningssammenhæng, mener formand for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, Karen Margrethe Olsen. Det er nu op til Slots- og Kulturstyrelsen at tage stilling til, om man vil følge bygningssynets indstilling.

8 Kilde: Artikel fra Politiken, 2. sektion, side 2, d. 17. november 2016, af Nikolaj Heltoft. Danmarksmester i udlicitering Dansk Byggeri mener, at der er mange penge at spare for de danske kommuner, hvis de lærer af Fyn. De fynske kommuner udliciterer sammenlagt lang mere end gennemsnittet i de danske regioner. En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at der er stor forskel på, hvor meget kommunerne udliciterer inden for de tekniske områder. Svendborg og Odense udliciterer henholdsvis 65 og 72,7 procent af de tekniske opgaver, og det er især de to kommuner, der hiver gennemsnittet for de fynske kommuner op. Kilde: Artikel fra Fyens Stiftstidende, side 26, d. 29. november 2016, af Rune Heidtmann. CSR på vej frem i det offentlige Den offentlige sektor bruger årligt mere end 300 milliarder kroner på indkøb. Men trods det, at leverandører i en del år har skullet skrive under på, at de respekterer menneske- og arbejdstagerrettigheder og for eksempel ikke benytter børnearbejde, har de offentlige indkøbere fået skyld for at lade pris bestemme alt. Og at hvis de havde stillet krav i kontrakterne, så fulgte de ikke op på dem. Der er dog spæde tegn på, at det kan være ved at ændre sig. Kilde: Artikel fra Erhvervsmagasinet CSR, side 36, d. 25. november 2016, af Eva Harpøth Skjoldborg. Ingeniørrådgivere fundet til fireårig rammeaftale Den almene boligorganisation Alabu Bolig i Aalborg har indgået rammeaftale med tre virksomheder om rådgivning på organisationens bygge- og renoveringsopgaver de næste fire år. Blandt fem prækvalificerede udpegede Alabu Bolig således rådgivningsvirksomhederne Kærsgaard & Andersen A/S, Moe A/S og Rambøll Danmark A/S som vindere. Rammeaftalen omfatter ingeniørrådgivning i faserne planlægning, projektering og udførelse af byggeri. Det samlede budget til Alabu Boligs byggeprojekter de næste fire år, inklusiv rådgivning, vurderes i udbudsmaterialet til millioner kroner. Kilde: Artikel fra Licitationen, side 4, d. 24. november 2016, af Morten Munk Andersen. Partnerskab til tre milliarder kroner

9 Københavns Kommunes udbud om strategiske partnerskaber blev vundet af Enemærke & Petersen A/S og Jakon A/S, som skal bygge og renovere for flere milliarder de kommende fire år. Enemærke & Petersen glæder sig til samarbejdet med hovedstadskommunen. De vandt en delaftale på børne- og ungeområdet til 2,3 milliarder kroner. Det er modigt af Københavns Kommune at gå forrest. Det er nyskabende at udforme et udbud på den her måde, og det er noget, vi har store forventninger til, siger entreprenørens administrerende direktør, Henrik Mielke. Kilde: Artikel fra Licitationen, side 2, d. 21. november 2016, af Morten Munk Andersen. Advokatfirma betaler kroner i erstatning efter skolefadæse Helsingør Kommune får nu kroner i erstatning, fordi advokatpartnerselskabet, der var tilknyttet projektet, ikke ydede den rigtige rådgivning, da kommunen for nogle år tilbage sendte byggeriet af Skolen i Bymidten i udbud. Økonomisk er der dog tale om en beskeden trøst, da kommunen allerede har betalt omkring 13 millioner kroner i erstatning til de entreprenører, man havde hyret og senere måtte sige farvel til igen. Kilde: Artikel fra Helsingør Dagblad, side 3, d. 18. november 2016, af Jesper Munch Nielsen.

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 47 48 2016 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Erfaringer med udlicitering skal bruges konstruktivt Er det en mulighed, at vi, ved at være på forkant

Læs mere

Entrepriseforum. - Nyheder om byggeri og entrepriseret. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark)

Entrepriseforum. - Nyheder om byggeri og entrepriseret. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Entrepriseforum - Nyheder om byggeri og entrepriseret Uge 47-48 2016 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Københavns Kommune har også et ansvar i de høje ejendomspriser Lars Storr-Hansen, administrerende

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 9 10 2014 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Store krav til dyre udbud Der er nok nogle firmaer, der sidder og ærgrer sig lidt over, at de ikke er blevet

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 3-4 2017 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Det lokale erhvervsliv skal styrkes med indkøbsportal Langeland Kommune opretter ny indkøbsportal for at

Læs mere

Entrepriseforum. - Nyheder om byggeri og entrepriseret. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark)

Entrepriseforum. - Nyheder om byggeri og entrepriseret. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Entrepriseforum - Nyheder om byggeri og entrepriseret Uge 11-12 2017 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Næste etape af Aarhus Ø klar Den næste etape af Aarhus Ø kommer til at trække forbindelsen

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 43 44 2014

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 43 44 2014 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 43 44 2014 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Energinet.dk vil investere en milliard Energinet.dk vil frem mod 2018 investere en milliard kroner i et

Læs mere

Entrepriseforum. - Nyheder om byggeri og entrepriseret. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark)

Entrepriseforum. - Nyheder om byggeri og entrepriseret. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Entrepriseforum - Nyheder om byggeri og entrepriseret Uge 39-40 2017 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Fejlslagne projekter tynger installatørkoncern Efter tre års samlet driftsminus på 94 millioner

Læs mere

Nyheder om byggeri og udbud

Nyheder om byggeri og udbud Nyheder om byggeri og udbud Uge 19-20 2018 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Danmark højeste boligprojekt skal bygges i Aarhus 250 specialister og eksperter skal lave forarbejdet til Danmarks højeste

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 11 12 2014

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 11 12 2014 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 11 12 2014 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Udbudsmateriale skal være professionelt Hvis kritikken af, at udbudsmateriale i større projekter er mangelfuld

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 13 14 2014

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 13 14 2014 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 13 14 2014 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Økonom: Gerne mere udbud Der var glæde at spore hos cheføkonomen i den liberale tænketank Cepos, efter

Læs mere

DFM nøgletalskonference København 06-11-2014

DFM nøgletalskonference København 06-11-2014 DFM nøgletalskonference København 06-11-2014 Direktør Peter Hesdorf Byggeriets Evaluerings Center Byggeriets Evaluerings Center Privat non-profit virksomhed Erhvervsdrivende fond Stiftet i 2002 9 fastansatte

Læs mere

INVESTER I ODENSE Følg Odenses udvikling på: Få løbende nyt om Odenses INFO byudviklingsprojekter i nyhedsbrevet:

INVESTER I ODENSE Følg Odenses udvikling på: Få løbende nyt om Odenses INFO byudviklingsprojekter i nyhedsbrevet: INVESTER I ODENSE ODENSE - Fra stor dansk by til dansk storby Odense er en by i rivende udvikling. Inden for de kommende 10-15 år vil investeringer for 24 mia. kr. transformere Odense fra stor dansk by

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 49 50 2016 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Motorvej til 200 millioner i udbud I forbindelse med motorvejsprojektet mellem Holbæk og Kalundborg søger

Læs mere

Møde nr.: 23 Mødedato: 23. november 2010 Mødevarighed: Fraværende: Mødested: Mødelokale 1 Bjarne Sørensen (Deltog ikke i mødet.

Møde nr.: 23 Mødedato: 23. november 2010 Mødevarighed: Fraværende: Mødested: Mødelokale 1 Bjarne Sørensen (Deltog ikke i mødet. REFERAT Økonomiudvalg Møde nr.: 23 Mødedato: Mødevarighed: 16.45-17.00 Fraværende: Mødested: Mødelokale 1 Bjarne Sørensen (Deltog ikke i mødet.) Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden 1 ØK KL's Kommunalpolitiske

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 45 og 46 2012

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 45 og 46 2012 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 45 og 46 2012 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Aabenraa sygehus omdannes Som en del af udvidelsen af Sygehus Sønderjylland Aabenraa, der fremover skal

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 7 og 8 2013

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 7 og 8 2013 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 7 og 8 2013 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Lobbyopgave burde have været i udbud PR-bureauet Waterfront er sammen med Region Syddanmark blevet meldt

Læs mere

Udbud af byggeopgaver - en vejledning 146149-13

Udbud af byggeopgaver - en vejledning 146149-13 Udbud af byggeopgaver - en vejledning 146149-13 Forord I Varde Kommune har vi mange byggeprojekter, som vi ønsker at udbyde bredt, men også således, at Varde Kommune sikres den optimale kvalitet til den

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 49 og 50 2012

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 49 og 50 2012 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 49 og 50 2012 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Prækvalifikation til psykiatri-sygehus i Vejle Det nye psykiatri-sygehus i Vejle skal opføres som OPP-projekt.

Læs mere

Pressemeddelelse. Kunst i Urban Mediaspace Aarhus. Dato 31.01 2013

Pressemeddelelse. Kunst i Urban Mediaspace Aarhus. Dato 31.01 2013 Pressemeddelelse Dato 31.01 2013 Kunst i Urban Mediaspace Aarhus I dag har fem kunstnere afleveret deres forslag til et unikt kunstværk, der skal skabe en helt særlig oplevelse i Dokk1. Aarhus Kommune

Læs mere

EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI

EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI BUSINESS 6 CASE BYGGERI GRØNNE INDKØB EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI Stenløse Syd er et helt byområde, som er udviklet

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 23 og 24 2013

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 23 og 24 2013 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 23 og 24 2013 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Danske entreprenører er blandt prækvalificerede metrokonsortier Blandt de prækvalificerede til anlægget

Læs mere

Entrepriseforum. - Nyheder om byggeri og entrepriseret. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark)

Entrepriseforum. - Nyheder om byggeri og entrepriseret. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Entrepriseforum - Nyheder om byggeri og entrepriseret Uge 3-4 2017 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) 27 nye luksuslejligheder i Regina-bygning Erhvervslejemålene i den kendte Regina-bygning i Aarhus

Læs mere

FORETRÆKKER KOMMUNER LOKALE HÅNDVÆRKERE?

FORETRÆKKER KOMMUNER LOKALE HÅNDVÆRKERE? KFST uafhængig konkurrencemyndighed VELFUNGERENDE MARKEDER 14 218 FORETRÆKKER KOMMUNER LOKALE HÅNDVÆRKERE? Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har gennemført en undersøgelse af udvalgte kommuners indkøb

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge uge

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge uge Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 51 2016 uge 2 2017 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Ny udbudsrunde om vandkulturhus i Næstved Det er ikke lykkedes for Næstved Kommune at finde en

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 27 32 2014

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 27 32 2014 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 27 32 2014 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Kommunes udbudspolitik kritiseres Kalundborg Kommune kritiseres nu for deres udbudspolitik af Venstres

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 41 42 2014 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Dansk Erhverv er helt gal på den Organisationen Dansk Erhverv er på den forkerte kurs, når de i Børsen

Læs mere

6 S E CG JENSEN EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI C A

6 S E CG JENSEN EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI C A C A 6 S E CG JENSEN GRØNNE CASES EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI Stenløse Syd er et helt byområde, som er udviklet

Læs mere

Visioner for Ny by ved St. Rørbæk

Visioner for Ny by ved St. Rørbæk Visioner for Ny by ved St. Rørbæk Regionplanen I den første regionplan for fra 1973, blev området ved Store Rørbæk udpeget som byvækstområde første gang. Regionplan 2005 Den nye by er nu udpeget som et

Læs mere

Nyhedsbrev om anlægsjura

Nyhedsbrev om anlægsjura Nyhedsbrev om anlægsjura Uge 31-34 2017 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Vejdirektoratet afviser beboeres klage over ekspropriering Damgårdsvej ved Brørup står overfor en udvidelse, men beboerne

Læs mere

Innovation og samarbejde i bygge- og ejendomsbranchen

Innovation og samarbejde i bygge- og ejendomsbranchen Innovation og samarbejde i bygge- og ejendomsbranchen Tirsdag den 17. november kl. 09.00-13.00 INDLÆGSHOLDERE Christian Listov-Saabye, Administrerende direktør, MOE A/S Christian Listov-Saabye har siden

Læs mere

TRENDS FOR BYGGEBRANCHEN

TRENDS FOR BYGGEBRANCHEN TRENDS FOR BYGGEBRANCHEN 2012-2014 FORDELT MÅNEDSVIS BYGGEPROJEKTER IGANGSAT 2012 OG 1. HALVÅR 2013 12.000 10.000 Alle tal er i millioner kroner Igangsat 2012 Igangsat 2013 (1. halvår) 8.000 6.000 4.000

Læs mere

Nyheder om udbud. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark)

Nyheder om udbud. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Nyheder om udbud Uge 9-10 2018 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Fusk og favorisering gav projekt til det forkerte firma Jørgen Aakjær, tidligere forretningsfører og direktør i Arkitektfirmaet Salling-

Læs mere

Nyheder om udbud. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark)

Nyheder om udbud. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Nyheder om udbud Uge 17-18 2018 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Tønders nye genbrugsplads skal skabes af fagentreprenører Fire af de seks fagentreprenører, der skal stå for bygningsarbejderne

Læs mere

Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver

Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver Forord Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver danner rammen for de samlede udbud og af bygge- og anlægsopgaver i Vesthimmerlands Kommune og er således

Læs mere

SEJLFLOD KOMMUNE OG UDBUDDET AF BYGHERREOPGAVEN

SEJLFLOD KOMMUNE OG UDBUDDET AF BYGHERREOPGAVEN SEJLFLOD KOMMUNE OG UDBUDDET AF BYGHERREOPGAVEN Borgmester Kristian Schnoor, Sejlflod Kommune Indhold: INDLEDNING... 2 JA TAK TIL MERE KONKURRENCE... 2 KOMMUNENS BYGGEPOLITIK... 2 IDÉKONKURRENCER...2 EKSEMPEL

Læs mere

Vandet er Kokkedals fremtid

Vandet er Kokkedals fremtid Vandet er Kokkedals fremtid Pressemeddelelse 22. august 2012 Borgerne i Kokkedal kan se frem til en ny stor og bæredygtig bydel langs Usserød Å. Men skal bydelen have kanallandskaber og et centrum omkranset

Læs mere

Entrepriseforum. - Nyheder om byggeri og entrepriseret. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark)

Entrepriseforum. - Nyheder om byggeri og entrepriseret. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Entrepriseforum - Nyheder om byggeri og entrepriseret Uge 49-50 2016 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Ministers Femern-håndtering kritiseres Der lyder stor kritik af transport-, bygnings- og boligminister

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE/ Nyt boligområde i Musicon, Roskilde Oktober KSE Ejendomme. SvendborgArchitects

PRESSEMEDDELELSE/ Nyt boligområde i Musicon, Roskilde Oktober KSE Ejendomme. SvendborgArchitects PRESSEMEDDELELSE/ Nyt boligområde i Musicon, Roskilde Oktober 2016 Til pressen Kullegaard, Svendborg Architects og Schønherr udvikler nyt område i Roskilde Arkitektvirksomhederne Kullegaard, Svendborg

Læs mere

Nyhedsbrev - August 2017

Nyhedsbrev - August 2017 Nyhedsbrev - August 2017 Københavns Universitet Væksten følger ressourcerne ELINDCO har nået sine mål tre år før tid. Vi vækster ikke for vækstens skyld men for at skabe en stabil virksomhed med de rette

Læs mere

Entrepriseforum. - Nyheder om byggeri og entrepriseret. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark)

Entrepriseforum. - Nyheder om byggeri og entrepriseret. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Entrepriseforum - Nyheder om byggeri og entrepriseret Uge 11-12 2018 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Gang i byggeriet i Viborg Viborg er på vej ud af krisen, og byen melder nu om stor positiv

Læs mere

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Godkendt i kommunalbestyrelsen den 17. maj 2011 Formål Formålet med disse retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE IKU 2012

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE IKU 2012 Fakta om konkurrenceudsættelse GRIBSKOV Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 5 og 6 2013

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 5 og 6 2013 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 5 og 6 2013 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Ny politistation i udbud som OPP En ny politistation i Holstebro til Midt og Vestjyllands politi er sendt

Læs mere

Midtjyske virksomheder sætter aftryk

Midtjyske virksomheder sætter aftryk vækstjylland Tillæg til Børsen og Herning Folkeblad torsdag 9. januar 2014 Herning Ikast Brande Januar 2014 Midtjyske virksomheder sætter aftryk TEKSTILBRANCHEN BLOMSTRER SIEMENS-SUCCES SMITTER AF BYGGEBOOM

Læs mere

Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune

Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune Side 1 af 5 Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune Udbud og tildeling følger reglerne i Tilbudsloven, Odder Kommunes indkøbspolitik samt gældende EU-regler. For bygge- og anlægsopgaver

Læs mere

Struer Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver

Struer Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver Struer Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver 1. Procedurer for udbud og valg af rådgiver 2 1.1 Lovgivning 2 1.2 Rådgivningsydelser 2 1.2.1 Bygherrerådgivning 2 1.2.2 Projektering 3 1.2.3 Valg

Læs mere

NOTAT: Mediestøtte til trykte medier

NOTAT: Mediestøtte til trykte medier NOTAT: Mediestøtte til trykte medier 2017 Notat: Mediestøtte til trykte medier 2017 Udgiver: Landsforeningen Danmark på Vippen, juni 2018 Forfatter: Martin Ø. Carstensen, tlf. 23 71 00 43 Intro I dette

Læs mere

TRIN FOR TRIN SÅDAN KOMMER DU GODT I MÅL SOM BYGHERRE

TRIN FOR TRIN SÅDAN KOMMER DU GODT I MÅL SOM BYGHERRE EN TRIN-FOR-TRIN BESKRIVELSE AF, HVORDAN KOMMUNERNE KAN BRUGE NØGLETAL, NÅR DE SKAL BYGGE, OG HVILKE FORDELE DE OPNÅR. FEBRUAR 2009 SÅDAN KOMMER DU GODT I MÅL SOM BYGHERRE TRIN FOR TRIN Denne brochure

Læs mere

Pressemeddelelse. Den 12. oktober 2012

Pressemeddelelse. Den 12. oktober 2012 Pressemeddelelse Den 12. oktober 2012 Aarhus Kommune Dokk1 Husets navn er Dokk1 Dokk1. Det er navnet for det nye Hovedbibliotek og Borgerservice, som Aarhus Kommune sammen med Realdania er i fuld gang

Læs mere

Guldborgsund Kommune Ny folkeskole Vurdering af udbuds- og samarbejdsform

Guldborgsund Kommune Ny folkeskole Vurdering af udbuds- og samarbejdsform Guldborgsund Kommune Ny folkeskole Vurdering af udbuds- og samarbejdsform Baggrund Nærværende notat vil søge at afklare forhold omkring udbuds- og samarbejdsformer i forbindelse med det forestående skolebyggeri.

Læs mere

Kommuner og regioners køb af rådgivning

Kommuner og regioners køb af rådgivning Pernille Langgaard-Lauridsen, seniorchefkonsulent pel@di.dk, 3377 4611 Malene Gammelby, studentermedhjælper mgam@di.dk, 3377 4887 MAJ 2019 Kommuner og regioners køb af rådgivning Kommunernes direkte indkøb

Læs mere

Bedre udbudstidsplaner Tidsplanredegørelsen. Midtvejsseminar 3. maj 2010

Bedre udbudstidsplaner Tidsplanredegørelsen. Midtvejsseminar 3. maj 2010 Bedre udbudstidsplaner Tidsplanredegørelsen Midtvejsseminar 3. maj 2010 Dagens program 13.00 Velkomst med kort introduktion til Værdiskabende Byggeproces og projektet 13.15 Gennemgang af udkast til vejledning

Læs mere

Helsingør Kommunes udbud. Evaluation only. Created with Aspose.Slides for.net 3.5 Client Profile 5.2.0.0. Copyright 2004-2011 Aspose Pty Ltd.

Helsingør Kommunes udbud. Evaluation only. Created with Aspose.Slides for.net 3.5 Client Profile 5.2.0.0. Copyright 2004-2011 Aspose Pty Ltd. s udbud Created with Aspose.Slides for.net 3.5 Client Profile 5.2.0.0. 2004-2011 Aspose Pty Ltd. Oplægsholdere Karen Dilling, områdeleder 04. december 2013 Det lokale Beskæftigelsesråd Dagsorden Præsentation

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 42 43 2015 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Små leverandører presset ud i kartelkaos Den lille danske rådgivervirksomhed Conmoto oplever en dybfølt

Læs mere

Velkommen til orienteringsmøde om rammeudbud for håndværkerydelser 2016-2018. Mandag d. 17. august 2015 kl. 15

Velkommen til orienteringsmøde om rammeudbud for håndværkerydelser 2016-2018. Mandag d. 17. august 2015 kl. 15 Velkommen til orienteringsmøde om rammeudbud for håndværkerydelser 2016-2018 Mandag d. 17. august 2015 kl. 15 Introduktion Leder for Ejendom, Vej & Park: Projektleder: Rådgiver (Rambøll): Erhvervskonsulent:

Læs mere

Nye annonceringsregler. Let og effektiv håndtering af de nye annonceringsregler for små offentlige kontrakter, der gælder fra 1. juli 2007.

Nye annonceringsregler. Let og effektiv håndtering af de nye annonceringsregler for små offentlige kontrakter, der gælder fra 1. juli 2007. Nye annonceringsregler Let og effektiv håndtering af de nye annonceringsregler for små offentlige kontrakter, der gælder fra 1. juli 2007. De nye udbudsregler De nye regler om offentliggørelse og udbud

Læs mere

Dines Jørgensen & Co. A/S. DJ Miljø & Geoteknik P/S

Dines Jørgensen & Co. A/S. DJ Miljø & Geoteknik P/S Dines Jørgensen & Co. A/S Hillerød og Sorø 54 ansatte DJ Miljø & Geoteknik P/S Hillerød og Sorø 24 ansatte Dines Jørgensen & Co. A/S er et ingeniørfirma med rådgivning indenfor Anlæg og Byggeri. Firmaet

Læs mere

Femern bælt tunnellen Forretningsmuligheder for logistikydelser København den 21/3 2014, kl. 10-14

Femern bælt tunnellen Forretningsmuligheder for logistikydelser København den 21/3 2014, kl. 10-14 Femern bælt tunnellen Forretningsmuligheder for logistikydelser København den 21/3 2014, kl. 10-14 12:50 Produktivitet og effektivitet i byggelogistik - Nyt forskningsprojekt støttet af Trafikstyrelsen

Læs mere

Entrepriseforum. - Nyheder om byggeri og entrepriseret. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark)

Entrepriseforum. - Nyheder om byggeri og entrepriseret. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Entrepriseforum - Nyheder om byggeri og entrepriseret Uge 15-16 2018 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Kæmpe vækst i byggebranchen I Dansk Byggeri og DI har man store forventninger til væksten inden

Læs mere

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver 1 Politik for Bygge- og Anlægsopgaver Møde den hos Erhverv Væksthimmerland Side 1 2 Dagsorden: Indledning Præsentation af Politik for Bygge- og Anlægsopgaver ved Ole Helk og Jørgen Hansen Præsentation

Læs mere

Netværkskonference. Kom i dialog med bygherrer, rådgivere og entreprenører i Aarhus

Netværkskonference. Kom i dialog med bygherrer, rådgivere og entreprenører i Aarhus Netværkskonference. Kom i dialog med bygherrer, rådgivere og entreprenører i Aarhus Planer for kommende nybyggeri og renoveringsprojekter i Boligforeningen Århus Omegn. Ved Direktør Leif Jensen og Projektchef

Læs mere

Af Frederik I. Pedersen Cheføkonom i fagforbundet 3F

Af Frederik I. Pedersen Cheføkonom i fagforbundet 3F ANALYSE Firmaer og ansatte: Høj skat og høj løn bremser ikke væksten Fredag den 8. december 2017 God ledelse og dygtige medarbejdere er det vigtigste for konkurrenceevnen. Skattetrykket og vores lønniveau

Læs mere

INVESTERINGER SKABER ARBEJDSPLADSER

INVESTERINGER SKABER ARBEJDSPLADSER 12/11 2013 INVESTERINGER SKABER ARBEJDSPLADSER INDHOLD: Fremtidens vækst går gennem bredbånd... 2 Højeste offentlige investeringer i 30 år... 3 Kan DI levere praktikpladserne?... 4 København: S, SF og

Læs mere

Ordinært organisationsbestyrelsesmøde, mandag den 15. august 2011, kl. 16.30.

Ordinært organisationsbestyrelsesmøde, mandag den 15. august 2011, kl. 16.30. Side 1/5 Ordinært organisationsbestyrelsesmøde, mandag den 15. august 2011, kl. 16.30. I mødet deltog: Hans Bøyen Christensen, Nils Vinther, Eva Carlsen, Hans Jørgen Christensen, Henny Rasmussen, Aase

Læs mere

VELKOMST VED FRI'S FORMAND CARSTEN TOFT BOESEN

VELKOMST VED FRI'S FORMAND CARSTEN TOFT BOESEN FRI ÅRSMØDE 2017 DAGENS PROGRAM Kl. 13.40-13.50: Velkomst ved FRI's formand Carsten Toft Boesen Kl. 13.50-14.10: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt Kl. 14.10-14.40: Märtha Rehnberg,

Læs mere

MiljøForum Fyn Byggeri indbyder til temamøde: - sparring med fynske byggeprojekter, der efterspørger miljøvenlige byggematerialer for 5-6 mia.kr.

MiljøForum Fyn Byggeri indbyder til temamøde: - sparring med fynske byggeprojekter, der efterspørger miljøvenlige byggematerialer for 5-6 mia.kr. INVITATION Maj 2016 Baggrund Der er mange bygge- og anlægsprojekter i støbeskeen, heraf en del fra offentlige bygherre, der ønsker fokus på miljøhensyn under projektering og opførelse. Medlemmernes forretningsmæssige

Læs mere

I dette bilag beskrives de to typer af byggeprocesser nærmere.

I dette bilag beskrives de to typer af byggeprocesser nærmere. KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Boligkontoret NOTAT Til Socialudvalget Bilag 1: i byggeproces I dette bilag beskrives de to typer af byggeprocesser nærmere. For de almene byggerier er der anvendt

Læs mere

For at de begrænsede resurser kan udnyttes bedre, skal udliciteringskurven knækkes

For at de begrænsede resurser kan udnyttes bedre, skal udliciteringskurven knækkes For at de begrænsede resurser kan udnyttes bedre, skal udliciteringskurven knækkes 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1990 1995 2000 2005 2010 DET ØKONOMISKE RÅD Udlicitering KONKURRENCESTYRELSEN Konkurrenceredegørelse

Læs mere

Civilingeniør i. Byggeledelse

Civilingeniør i. Byggeledelse Civilingeniør i Byggeledelse Specialet i Byggeledelse En byggesag gennemløber flere faser, og i alle faser spiller ingeniører en væsentlig rolle. Specialet i Byggeledelse tager udgangspunkt i byggeriets

Læs mere

Klimachef Jan Nielsen. NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Klimachef Jan Nielsen. NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune Klimachef Jan Nielsen Fokuspunkter CO2 Grøn Forsynings- Klima- vækst sikkerhed tilpasning s klimavision Intelligente klimaløsninger til gavn for miljø, borgere og erhvervsliv Aarhus vil gå forrest i klimaindsatsen

Læs mere

Nyheder om udbud. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark)

Nyheder om udbud. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Nyheder om udbud Uge 25-26 2018 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Otte skyldige i Atea sag Dom i Atea-sag fastslår, at man kan dømme nogen for at bestikke offentligt ansatte med andre folks penge.

Læs mere

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket Tid og sted: Fredag 9. marts 2012, fra kl. 9.00 til 12.00 efterfulgt af frokost og rundvisning Viborg Rådhus mødelokale M5, Prinsens Allé 5, 8800 Viborg Deltagere:

Læs mere

Bilag 3: Eksempler på metoder til optimering af indkøb og byggeri

Bilag 3: Eksempler på metoder til optimering af indkøb og byggeri Sagsnr: 2013-54403 Dokumentnr: 2013-244088 Bilag 3: Eksempler på metoder til optimering af indkøb og byggeri Udbuds-/entreprise-/samarbejdsform Beskrivelse af modellen Rationale og effekt Bundtning og

Læs mere

Bygningsstyrelsen. Planlægning af byggeri i en politisk kontekst. Kontorchef Anniken Kirsebom 23. september 2014

Bygningsstyrelsen. Planlægning af byggeri i en politisk kontekst. Kontorchef Anniken Kirsebom 23. september 2014 Bygningsstyrelsen Planlægning af byggeri i en politisk kontekst Kontorchef Anniken Kirsebom 23. september 2014 25-09-2014 1 Indhold Hvem er Bygningsstyrelsen? Fokusområder Planlægning af byggeri i en politisk

Læs mere

Placering. Mesterskabsklasse Dame Orienteringsbane på 6,1 km med 15 poster. Placering. Klasse A Orienteringsbane på 6,1 km med 15 poster.

Placering. Mesterskabsklasse Dame Orienteringsbane på 6,1 km med 15 poster. Placering. Klasse A Orienteringsbane på 6,1 km med 15 poster. Danske Politi Mesterskaber i Orienteringsløb 2010. Mesterskabsklasse Herre. Orienteringsbane på 8,0 km med 23 poster Per Jessen Roskilde 0:57:35 Dansk Politi Mester Erik Olsen Helsingør 1:05:41 2 Jesper

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse VEJLE Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Enemærke & Petersen. - Mennesker der bygger for mennesker

Enemærke & Petersen. - Mennesker der bygger for mennesker Enemærke & Petersen - Agenda 1. Historien om Enemærke & Petersen 2. Socialt entreprenørskab 3. Dialog og nye samarbejdsformer 4. Produktivitet 5. Vores medarbejdere 6. Sammen skaber vi Danmarks bedste

Læs mere

Informations- & dialogmøde om udbygningen af Sydlejren november

Informations- & dialogmøde om udbygningen af Sydlejren november Informations- & dialogmøde om udbygningen af Sydlejren - 19. november 2018 - OVERORDNET MÅLSÆTNING FOR UDBYGNINGEN Målet er at skabe to nye bydele, der kombinerer bevarelsen af stedets særlige kulturhistorie

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 16 17 2015 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Kommuner skal tvinges til at sætte opgaver i udbud ifølge Venstre Hvis blå blok vinder det kommende folketingsvalg,

Læs mere

Nybyggeri af almene ungdomsboliger Magasinet Ejendom 25. august 2011

Nybyggeri af almene ungdomsboliger Magasinet Ejendom 25. august 2011 Nybyggeri af almene ungdomsboliger Magasinet Ejendom 25. august 2011 Himmerland Boligforening Direktør Ole Nielsen Nybyggeri af almene ungdomsboliger Temaer: Er der plads til flere ungdomsboliger i Aalborg?

Læs mere

KOMMUNERNE LØSER FÅ KON- KURRENCEUDSATTE OPGAVER

KOMMUNERNE LØSER FÅ KON- KURRENCEUDSATTE OPGAVER Organisation for erhvervslivet April 2010 KOMMUNERNE LØSER FÅ KON- KURRENCEUDSATTE OPGAVER AFCHEFKONSULENTPETERBAYKIRKEGAARD,PBKI@DI.DK Kommunerne har blot vundet opgaver for 0,3 mia. kr. ud af konkurrenceudsatte

Læs mere

Er du nok på tværs? Energikrav i bygninger kræver øget tværfaglig forståelse og planlægning på tværs af fagene. Læs mere om behov og metoder.

Er du nok på tværs? Energikrav i bygninger kræver øget tværfaglig forståelse og planlægning på tværs af fagene. Læs mere om behov og metoder. Er du nok på tværs? Energikrav i bygninger kræver øget tværfaglig forståelse og planlægning på tværs af fagene. Læs mere om behov og metoder. Tværfaglig forståelse er blevet mere kritisk Byggeriet har

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 97 196.742

Klagenævnet for Udbud 97 196.742 Klagenævnet for Udbud 97 196.742 (Carsten Haubek, Viggo Olesen, Per Holmgård Andersen) 9. marts 1998 K E N D E L S E Foreningen af Rådgivende Ingeniører (selv) mod Ledøje Smørum Kommune (selv) Den 17.

Læs mere

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune [Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Formål med konkurrenceudsættelsespolitiken 3 3. Hvad og hvem er omfattet 5 3.1 Definition 5 4. Rammer

Læs mere

Kultur- og Fritidsudvalget Beslutningsprotokol. 12. august 2008 - kl. 13:00 I.f.m. Byrådsseminaret på Hornstrup Centret

Kultur- og Fritidsudvalget Beslutningsprotokol. 12. august 2008 - kl. 13:00 I.f.m. Byrådsseminaret på Hornstrup Centret Beslutningsprotokol 12. august 2008 - kl. 13:00 I.f.m. Byrådsseminaret på Hornstrup Centret Indholdsfortegnelse Side 183. Godkendelse af dagsorden... 380 184. Til orientering... 381 185. Godkendelse af

Læs mere

Eksempel VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944. Energirenovering etageboliger. Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering.

Eksempel VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944. Energirenovering etageboliger. Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering. Eksempel Energirenovering etageboliger VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944 UDGIVET DECEMBER 2014 Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering Beboerne i 189 lejligheder i boligforeningen Vivabolig i Aalborg

Læs mere

30-04-2014. Dato 30. april 2014. Tid 16:15. ML 0.23 (byrådslounge) NB. Stedfortræder

30-04-2014. Dato 30. april 2014. Tid 16:15. ML 0.23 (byrådslounge) NB. Stedfortræder Referat Økonomiudvalget 30-04-2014 Dato 30. april 2014 Tid 16:15 Sted ML 0.23 (byrådslounge) NB. Fraværende Ingen Stedfortræder Medlemmer Birgit S. Hansen (A) - Formand Lars Møller (V) Bjarne Kvist (A)

Læs mere

Politik og vejledning for udbud i Nordsjællands Park & Vej

Politik og vejledning for udbud i Nordsjællands Park & Vej Politik og vejledning for udbud i Nordsjællands Park & Vej Indledning Sindshvile 16. november 2016 Nordsjællands Park og Vej er et tværkommunalt fællesskab mellem Fredensborg og Helsingør Kommuner og er

Læs mere

Retningslinier for udbud af rådgivnings- samt bygge- og anlægsopgaver i Mariagerfjord Kommune

Retningslinier for udbud af rådgivnings- samt bygge- og anlægsopgaver i Mariagerfjord Kommune Retningslinier for udbud af rådgivnings- samt bygge- og anlægsopgaver i Mariagerfjord Kommune Mariagerfjord den 27-08-2012 1 Formål Formålet med disse Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Torsdag den 26-02-2009. Mødetidspunkt: 14:45. Sted: Mødelokale 1, Terndrup Rådhus.

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Torsdag den 26-02-2009. Mødetidspunkt: 14:45. Sted: Mødelokale 1, Terndrup Rådhus. Mødedato:. Mødetidspunkt: 14:45. Sted: Mødelokale 1, Terndrup Rådhus. Møde slut: 15:00 Fraværende: Søren Munk REFERAT Indholdsfortegnelse Side 1. Sortebakkehallen - Licitationsresultat 120 Underskriftsside

Læs mere

Interviewreferat. Tid: Fredag d. 1. oktober 2004 kl. 09:30. Projektleder, arkitektfirmaet. Interviewede: Bygningskonstruktør, arkitektfirmaet

Interviewreferat. Tid: Fredag d. 1. oktober 2004 kl. 09:30. Projektleder, arkitektfirmaet. Interviewede: Bygningskonstruktør, arkitektfirmaet Interviewreferat Tid: Fredag d. 1. oktober 2004 kl. 09:30 Interviewede: Projektleder, arkitektfirmaet Bygningskonstruktør, arkitektfirmaet Interviewområder: Projektmaterialet o Udarbejdelse af projektmateriale

Læs mere

Offentlig-Privat Partnerskab Sikkerhed for kvalitet og god økonomi

Offentlig-Privat Partnerskab Sikkerhed for kvalitet og god økonomi Offentlig-Privat Partnerskab Sikkerhed for kvalitet og god økonomi OPP-udbudsformen sikrer en god og tæt dialog om byggeriets udformning og kvalitet mellem den offentlige bestiller og det private OPP-selskab.

Læs mere

Ny daginstitution i Bygholm Bakker. Prækvalifikationsbetingelser HORSENS KOMMUNE Projekt nr.: Version 1.0 Revision

Ny daginstitution i Bygholm Bakker. Prækvalifikationsbetingelser HORSENS KOMMUNE Projekt nr.: Version 1.0 Revision VersAKAM25-03-19 Ny daginstitution i Bygholm Bakker Prækvalifikationsbetingelser HORSENS KOMMUNE 22-08-2019 Projekt nr.: Version 1.0 Revision Udarbejdet af BIGM Kontrolleret af JLPN Godkendt af Indhold

Læs mere

Bestyrelse for boligsocial helhedsplan i 9220 Aalborg Øst

Bestyrelse for boligsocial helhedsplan i 9220 Aalborg Øst Bestyrelse for boligsocial helhedsplan i 9220 Aalborg Øst Kommissorium 28. april 2016 1. Baggrund De udsatte boligområder skal udvikle sig til attraktive bydele, med en alsidig beboersammensætning, tryghed,

Læs mere

Indledning. Fokusområder Bilag 1: Københavns Ejendommes Udbuds- og anlægsstrategi Sagsnr.

Indledning. Fokusområder Bilag 1: Københavns Ejendommes Udbuds- og anlægsstrategi Sagsnr. KØBENHAVNS KOMMUNE Bilag 1: Københavns Ejendommes Udbuds- og anlægsstrategi 2013-2014 04-07-2013 Sagsnr. 2013-87249 Dokumentnr. 2013-87249-5 Indledning Københavns Ejendomme er en professionel indkøbsorganisation,

Læs mere

Sammen med nærværende udbudsbrev fremsendes nedenstående udbudsmateriale:

Sammen med nærværende udbudsbrev fremsendes nedenstående udbudsmateriale: Til tilbudsgiveren Aarhus den 14.11.2013 Udbudsbrev Byggeprojektet omhandler den sidste halvdel af HAB`s afdeling 27 bestående af Blok 4, 5, 6, 7, med i alt 129 lejemål, beliggende i Varbergparken, 6100

Læs mere

MOD NYE LØSNINGER Dansk Byggeris Strategi 2014-2016

MOD NYE LØSNINGER Dansk Byggeris Strategi 2014-2016 MOD NYE LØSNINGER Dansk Byggeris Strategi 2014-2016 FORORD Dansk Byggeri har udarbejdet en ny strategi. Efter en lang periode med krise og tilpasninger ser vi nu fremad og fokuserer på udvikling. Derfor

Læs mere

Nyheder om byggeri og udbud. Uge

Nyheder om byggeri og udbud. Uge Nyheder om byggeri og udbud Uge 33-34 2017 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Boliger i Ringsted genudbydes Nu genudbydes en totalentreprise på 56 millioner kroner. Det er en totalentreprise på familie-

Læs mere

Mails afslører Banedanmark-direktør: Nu er han politianmeldt - TV 2

Mails afslører Banedanmark-direktør: Nu er han politianmeldt - TV 2 SAMFUND Mails afslører Banedanmark-direktør: Nu er han politianmeldt 22. jan. 2016, 13:01 Opd. 22. jan. 2016, 13:33 af Niels Lykke Møller, niem@tv2.dk Nye oplysninger i sagen om muligt embedsmisbrug i

Læs mere