Hver landsby, sit DNA

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hver landsby, sit DNA"

Transkript

1 Hver landsby, sit DNA ANDKÆR FAKTA OM LANDSBYER ANDKÆR BREDSTEN BREJNING BØRKOP EGTVED ENGUM, BREDAL OG ASSENDRUP FARRE GADBJERG GIVE GIVSKUD GREJS GRØNBJERG OG LANGELUND GÅRSLEV HOVEDKÆR OMRÅDET HØJEN JELLING LINDEBALLE, UHE OG ÅST NY NØRUP RANDBØLDAL SKIBET SMIDSTRUP OG SKÆRUP THYREGOD VANDEL VONGE OG KOLLEMORTEN ØDSTED OG JERLEV ÅGÅRD, GRAVENS OG ØSTER STARUP

2 ANDKÆR Friluftsliv og fællesspisning Øst for Vejle finder du en lille landsby i pagt med naturen. Andkær er ikke en by med trimmet natur og planlagte stisystemer i skoven. Naturen er fri og vild med god plads til løb, leg og mountainbike. Et vigtigt omdrejningspunkt er den månedlige fællesspisning på Andkær Skole, der er byens livsnerve med mange aktiviteter i årets løb. Og Andkær har taget navnet til sig. Børnehaven hedder Vildanden, og ved byporten byder fine ænder dig velkommen. FAKTA OM ANDKÆR Andkær: 371 indbyggere (2015) Andkær/Sellerup lokalområde: 601 indbyggere (2015) Opland: Sellerup Skole: Fælleshåbsskolen, afd. Skovbyvej (0.-2. klasse) faelleshaabsskolen.skoleporten.dk Dagtilbud: Vildanden Hjemmeside: Facebook: Andkær Nyt Vejle: 10 min Fredericia: 17 min Kolding: 26 min Billund: 36 min 3 OM ANDKÆR Andkær har taget navnet til sig Fra Strandvejen til vildmarken Mød Helene, ejer af virksomheden Brandstorm Jeg levede det travle cityliv i en lækker penthouse lejlighed på Strandvejen i Kolding, da jeg mødte min mand. Vi flyttede sammen her i Andkær, hvor han boede. Når man arbejder meget, er det skønt at komme hjem og nyde naturen og roen. Mange i Andkær dyrker friluftslivet. Man spiller golf, går på jagt, cykler mountainbike, løber eller går ture i skoven med hunden og mange har også egen båd, fortæller Helene. Bare kom til fællesspisning Mød Emily fra Andkær Da vi flyttede til byen, kendte vi ikke nogen. Vi tog med til fællesspisning, og så kom jeg med i Andkær Fritidsforening. Det er vores borgerforening, lokalråd, idrætsforening det hele! Og skolen er omdrejningspunket for Andkærs fritidsliv. Udover fællesspisning er her yoga, volleyball, hiphop og mange andre aktiviteter. Folk i Andkær mødes til fællesspisning hver måned. Og det har de gjort mere end 25 år. Den lokale billedkunstner, Pia Brix-Thomsen, holder populære tegne- og malekurser. I området findes der mange selvstændige iværksættere. Ugentlige aktiviteter i Andkær Fritidsforening tæller bl.a. urbhanize (hip-hop & street dans), yoga og gymnastik for børnehavebørn. Se mere på Andkærs hjemmeside Nyd en gåtur i de enorme skove, eller forkæl dine gæster med den fantastiske udsigt over Vejle Fjord ved Andkær Vig. Gåtur i skoven Fællesspisning på Andkær skole Andkær Fritidsforening Jens Jørgen Erichsen erichsen@sellerupgaard.dk Telefon/Phone:

3 BREDSTEN Mange muligheder i midten Dagplejerne går tur i Balle-Bredsten bypark, og de ældre på plejecenteret ser smilende til, mens de små tumler udenfor. En mor vinker til børnene henne fra parkeringspladsen ved Brugsen, før hun går ind og handler. Midt i Bredsten, midt i verden. Ved kassen tjekker hun sidste nyt fra Bredsten på infoskærmen og om træningstiden i hallen er ændret i aften. Dagplejerne fortsætter deres tur hen forbi friskolen og efterskolen og nyder dagen i det hyggelige bysamfund. FAKTA OM BREDSTEN Balle-Bredsten lokalområde: indbyggere (2015) Skoler Bredsten-Gadbjerg skole skoleporten.dk Balle friskole Dagtilbud: Solstrålen (Balle) Troldebo (Bredsten) Gårdhaven (Kærbølling) Hjemmeside: Facebook: 7182.dk Indkøb m.m.: Dagli' Brugsen, blomsterhandler, pizzeria, grill, dyrelæge og lægehus Vejle: 10 min Billund: 20 min Kolding: 27 min Brande: 29 min Bredsten er et hyggeligt og velfungerende bysamfund midt i Vejle Kommune Al udvikling foregår i leg Folmer fra Bredsten Trampolincenter fortæller Folmer er en ildsjæl uden lige med mange jern i ilden. Trampolin er morskab og motion, og det styrker store som små, både psykisk og fysisk. Jeg rejser hele verden rundt, fx med workshops omkring brug af trampolin som træning for skatere og snowboardere. Her i Bredsten har vi bygget skateboardramper til de unge. To gange årligt har vi Aktiv Fredag, hvor vi fylder hallen med hoppepuder, trampoliner og andre aktiviteter. Det synes jeg er fantastisk at være med til, fortæller Folmer ivrigt. Nærhed for børnene Mød Hanne, lærer på Bredsten skole Bredsten skole er i top, når det gælder børnenes trivsel. Som lærer er det virkelig fantastisk at være med til at præge børn og unge, se dem gro og udvikle sig. Mine egne børn går på Balle friskole, som jeg selv gjorde. Begge skoler går til 9. klasse, og det er egentlig fascinerende at vores lille samfund har hele tre skoler. Jeg synes skolerne er en vigtig del af lokalsamfundet. De er samlingspunkter og skaber et dejligt liv i hverdagen. 3 OM BREDSTEN Her kommer julemanden kørende på sin brandbil. Bredsten har nemlig en brandstation. Hos Bredsten Antik finder du et spændende udvalg af antikviteter og kuriosa. Bredsten har traditionelt været centrum for håndværk og handel, du finder bl.a. Danmarks eneste tekstilfarveri. Badminton, volleyball og gymnastik er nogle af mulighederne i Bredsten IF. Se mere på byens hjemmeside Aktiv Fredag i Bredsten Hallen Hanne er opvokset i Bredsten og er en af byens aktive frivillige Nyd en lækker brunch på Hotel Bredehus, udfordr hinanden på fodboldgolfbanen eller besøg alle de spændende seværdigheder i Vejle Ådal. Bredsten i Udvikling Anders Pedersen biu7182@gmail.com Telefon/Phone:

4 BREJNING Fjorden i baghaven Myten siger, at da læge Christian Keller en dag sejlede på Vejle Fjord og kiggede op imod Brejning, kaldte han det det skønneste sted i Danmark. Brejning er vokset op omkring de Kellerske Anstalter, og de smukke bygninger vidner om et særpræget stykke Danmarkshistorie. Harmonisk arkitektur i samspil med naturen har siden da været kodeordet for områdets nybyggeri. Og nærheden til fjorden dyrkes af mange med mulighed for bl.a. jollesejlads, kajakroning, windsurfing og endda søspejdere. FAKTA OM BREJNING Brejning: indbyggere (2015) Brejning lokalområde: indbyggere (2015) Skole: Fælleshåbsskolen afd. Andkær (0.-2. klasse) afd. Gauerslund (3.-9. klasse) faelleshaabsskolen.skoleporten.dk Dagtilbud: Oasen, Blæksprutten Hjemmeside: se-brejning.dk Facebook:Brejning, 7080 Børkop Indkøb m.m.: Fakta, Spar, bager, pizzarier, genbrugsbutik og tandlæge Virksomheder: Vejle: 13 min Fredericia: 17 min Kolding: 29 min Billund: 38 min Brejning lystbådehavn med Hotel Kellers Park i baggrunden. Foto: Comwell Kellers Park Med toget Vejle: 8 min Aarhus: 1 time og 20 min København: 2 timer og 11 min Kapsejlads giver et adrenalinkick Mød Kari, sejler i Brejning En dag meddelte min mand, at når vi er så tæt på vandet, skal vi også bruge det, så nu har jeg meldt os til sejlerskole, fortæller Kari. Vi tog navigationskursus om vinteren og derefter duelighedsbevis. Sæsonen efter var jeg med som gast ved en kapsejlads. Så måtte jeg bare have mit eget skib. Det er altid spændende at komme ud på vandet. Vi har jo ingen motor, så vi må indrette os efter vejr og vind. Det kan jeg rigtig godt lide, specielt i en travl hverdag, hvor det meste som regel er planlagt ned til minuttet. Åbent miljø Mød Per fra Brejning Lokalråd Brejning tiltrækker mange tilflyttere, og vi er selv blevet mødt af et meget åbent miljø. Det er naturligt at tage imod hinanden og falde i snak, byen har en god størrelse og her er et rigt foreningsliv. Som børnefamilie er fælleslegepladsen helt genial og et godt sted at mødes i weekenden. Mange forelsker sig i strandene, skovene og de smukke, historiske bygninger. Men her er også en rigtig fin infrastruktur med togforbindelse direkte til storbyerne. 3 OM BREJNING Alle mennesker er ikke ens! Det ved de udmærket i Brejning, der stadig er en institutionsby. Ved De Kellerske Anstalter kan du via de opstillede QR-koder blive klogere på Brejnings historie. Tid til selvforkælelse? Hop i jacuzzien på Comwell Hotel Kellers Park og nyd udsigten til Vejle Fjord. Drømmer du om en maritim fritid, så besøg Brejning Lystbådehavn. I Gauerslundhallen er der bl.a. håndbold, Cross Fit og pilates. Find dine muligheder på 7080.nu Der er også tid til at roen sænker sig. Privatfoto En tur på legepladsen er altid populær. Slap af i naturen og sug den skønne udsigt til fjorden til jer ved Lystbådehavnen og Brejning strand. Brejning Lokalråd Per Henriksen brejninglokalraad@gmail.com Telefon/Phone:

5 BØRKOP Ambitiøs by i rivende udvikling Børkop er Vejle Kommunes næststørste by. Byen nyder godt af sin placering nær vigtige færdselsårer og oplever i disse år en stærk befolkningstilvækst. Det er en by i konstant bevægelse med nye tiltag, nye byggegrunde og nye oplevelser, der spirer. Åen slynger sig under Kulturhuset, hvor bibliotek, amatørteater, kreativt værksted og spændende arrangementer beriger byens liv. Børkop er på en og samme tid urban, moderne og rummer følelsen af landsby. FAKTA OM BØRKOP Børkop: indbyggere (2015) Børkop lokalområde: 5245 indbyggere (2015) Skoler: Englystskolen ( kl.) englystskolen.skoleporten.dk Fælleshåbskolen, afd. Gauerslund ( klasse) faelleshaabsskolen.skoleporten.dk Dagtilbud: Lilholtgård, lilholtgaard.vejle.dk Krystallen, krystallen.vejle.dk Borggården, borggaarden.vejle.dk Hjemmeside: 7080.nu Facebook: 7080.nu Indkøb, lægehuse, svømmehal og virksomheder: Find det hele på 7080.nu Efterårshygge ved Børkop Vandmølle Perfekt placering for karrierekvinden Mød Britt fra Børkop Britt stormer derudad i karriere-overhalingssporet med job som revisor ved et internationalt revisionsfirma. Når jeg arbejder så meget, betyder det, at jeg gerne vil bruge min fritid med noget, som gør mig glad. Jeg elsker den smukke natur rundt om Børkop, hvor jeg ofte rider. Samtidig har jeg kun 10 minutter ind til Vejle, hvor jeg kan være sammen med vennerne i min fritid på shopping og på cafe. Og så er Trekantområdet en perfekt placering midt i det hele, uanset hvad man ønsker for sin karriere, fortæller Britt. Bierfest og samfundssind Mød Jens fra Børkop Byen er vokset meget de sidste år, men jeg tror, vi har bevaret nærheden og ansvaret for hinanden. Fx var et par drenge for nogle år siden lidt langfingrede nede i Brugsen. I stedet for at ringe til politiet, gav uddeleren dem et job. Det er samfundssind. Personligt har jeg startet Børkop Event Group. Til Bierfest er vi knap 800 mennesker fra 18 til 70 år. Vi har succes, fordi vi favner så bredt. Og så rører det mit hjerte, når vi bagefter kan give overskuddet videre til byens foreningsliv. Det er fantastisk, at en god fest kan give børnene i rideklubben en ny hest. Vejle: 12 min Fredericia: 13 min Kolding: 27 min Billund: 37 min Med toget Vejle: 11 min Aarhus: 1 time og 16 min København: 2 timer og 8 min 3 OM BØRKOP Børkop er populær! Byen er vokset med 1500 indbyggere på 10 år. Det er en tilvækst på 44 %. Savner du en kunstnerkoloni? KUNSTSKABET har over 400 medlemmer og har åbent værksted i kulturhuset, MarKant. Foreningen har også koncerter, foredrag m.m. (kunstskabet.dk). Børkop har mange grønne stier, der fører børnene sikkert rundt i byen. Børkop og omegn har over 105 foreninger. Babysvømning i Børkop Svømmehal, yoga i fitnesscenteret Shape og holdsport i Gauerslundhallen er nogle af fritidsmulighederne. Find dem alle på 7080.nu Der skal fart over feltet. Foto: Lasse Hyldager Jens på besøg hos håndboldklubben, som Børkop Event Group også støtter Dine gæster vil elske et besøg i den idylliske Restaurant Børkop Vandmølle. Spis gourmetmad og nyd de smukke omgivelser med kig til ænderne, der padler livligt rundt i mølledammen. Børkop Lokalråd Andreas Kærgård formand@børkop.dk Telefon/Phone:

6 EGTVED Samarbejde er kodeordet Sjældent møder du mennesker, der er så stolte af deres by som i Egtved. Stolte af historien, handelslivet og hinanden. Egtved skråner ned mod Vejle Ådal, et eventyrligt naturområde, der bl.a. rummer fortællingen om Egtvedpigen byens varemærke. På den brede handelsgade, Aftensang, kan du i bedste amerikanerstil køre fra butik til butik - og parkere gratis lige udenfor. Egtved har en varm sjæl, og det er en by, hvor energi og skaberglæde råder. FAKTA OM EGTVED Egtved: indbyggere (2015) Egtved lokalområde: indbyggere (2015) Skole: Egtved Skole (0.-9. klasse) egtvedskole.skoleporten.dk Dagtilbud: Solsikken/Tusindfryd Hjemmeside: Facebook: Egtvednet Indkøb m.m.: Se egtvedhandelsforening.dk, frisør, lægehus m.m. Virksomheder: egtvednet.dk/ virksomheder Vejle: 19 min Billund: 19 min Kolding: 21 min 3 OM EGTVED Udsigten ind over Egtved Foreningerne samarbejder Mød Karen, indehaver af Egtved Lyd og Billede Når vi laver noget her i Egtved, så går vi altid sammen foreningerne imellem. Fx til Lyserød Uge i oktober. Da går handelsstandsforeningen sammen med Kræftens Bekæmpelse og forsamlingshuset. Vi plejer at have en inspirerende pigeaften, og en mandeaften med whiskysmagning. Vi har kunnet overrække kr. til Kræftens Bekæmpelse. Vi når rigtig langt, når vi arbejder sammen. Mange lejligheder til at være sammen Mød Heidi, opvokset i Egtved En af de begivenheder som virkelig samler byen er Musik Ved Søen ude på Campingpladsen, smiler Heidi. Det ER så hyggeligt! Det er god musik, og så mødes vi lige, inden alle holder sommerferie. Vi plejer at cykle derud med børnene. Hele campingpladsen er totalt booked op den uge. Det er imponerende, at vi har så mange forskellige aktiviteter her. Egtvedpigen er Danmarks bedst bevarede bronzealderfund, og et nyt besøgscenter er på vej i Egtved. Den internationalt anerkendte kunstner og æresborger, Robert Jacobsen, har omdannet Tørskind Grusgrav til en monumental skulpturpark. Hver onsdag i sommeren er Tørskind Grusgrav mødested for glade ejere af veteranbiler, og hvert år i august er grusgraven ramme for en jazzkoncert. Egtved har en ny hal på vej, og du finder et stort udvalg af forskellige aktiviteter på Egtveds hjemmeside. Der er gang i butikken En frisk cykeltur med ungerne Hold børnefødselsdagen i Byparken, som har en fantastisk udsigt til landskabet, besøg Egtvedpigens grav eller gå på opdagelse blandt de mange naturstier i området. Egtved Udviklingsråd Inger Pabst formand@egtvedudviklingsraad.dk Telefon/Phone:

7 ENGUM, BREDAL OG ASSENDRUP Småt er godt Fra stranden ved Ulbækhus, over skovene ved Tirsbæk Gods til de vidtstrakte marker ved Engum finder du fred og idyl. Tæt på Vejle og det nye boligområde, Tirsbæk Bakker, er det et populært landområde, hvor især Engum Skole tiltrækker. Det er en lille, velfungerende skole - med tryghed og nærhed for børnene. Byerne er en charmerende blanding af lave bindingsværkhuse, nedlagte gårde og moderne parcelhuse. Stærke fællesskaber kendetegner området, hvor bl.a. idrætsforeningen, EUI, og Engums Kreative Kvinder samler byerne på tværs og skaber tid til grin og hygge i nærmiljøet. FAKTA OM ENGUM, BREDAL OG ASSENDRUP Engum sogn: indbyggere (2015) Skole: Engum skole (0.-6. klasse) engum-skole.skoleporten.dk Dagtilbud: Engum Børnehave Hjemmeside: Vejle: 10 min Horsens: 20 min Billund: 30 min Kolding: 30 min Afstand til motorvejen: 5 min 3 OM ENGUM, BREDAL OG ASSENDRUP Klar parat til Engum Løbet Fra Bredballe til Engum Mød Morten, tilflytter i Engum Vores ældste søn startede på skolen her i Engum og så greb det om sig. Det pæne parcelhuskvarter blev udskiftet med en landsby, smiler Morten. Her bor lige så mange travle mennesker som alle andre steder, men der er en åbenhed og vedkommenhed, vi godt kan lide. Skolen ligger utroligt flot i den nationale trivselsundersøgelse og i fodbold har vi elitehold med fokus på det sociale samvær. De unge spiller f.eks. mod AAB og AGF. Klubberne kan godt blive overraskede, når de kommer til lille Engum. Engum har ikke nok i sig selv Mød Preben fra Engum Efter 40 år som sognepræst kender Preben området rigtig godt. Giver du frihed til andre, får du selv frihed. Her vil vi gerne have meget frihed, så vi giver hinanden meget frihed. Og så er det i orden at sige nej og lave fejl. Det elsker jeg området for. Det kommer let til at lyde lidt pralende, at sige vi har en særlig stemning. Jeg tror denne stemning trives på steder med få mennesker. Jeg plejer at sige, vi er ikke bedre end andre vi er færre end andre. Vi lukker os ikke om os selv, og det giver en god samarbejdsånd. Nyd Sankt Hans aften under bøgetræerne på stranden ved Ulbækhus, hvor du har en helt fantastisk udsigt over Vejle Fjord. Til DGI Engum Cup i 2015 deltog hele 99 fodboldhold. Engum skole kan bryste sig af en 3. plads for den højeste sociale trivsel blandt landets folkeskoler. (Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, 2015). I Engum idrætsforening hitter især fodbold. Foreningen arrangerer også Engum Løbet og sommerfest. Se En smuk og kuperet natur med talrige naturstier ned til fjorden, byder også på motion og frisk luft året rundt. Besøg den smukke slotspark ved Tirsbæk Slot i sommerhalvåret. Slottet inviterer også til julemarked og familieeventen Eventyr på Godset. Morten har gennem flere år trænet de små i fodbold og er en af de mange frivillige i EUI, der med fællesskab er styrke også byder på mange andre aktiviteter Preben ved Multibanen i Engum Lokalrådet Engum/Bredal/ Assendrup Gunnar Skibsholt skibsholt@gmail.com Telefon/Phone:

8 FARRE Familien Farre Farre er lille. Men begejstringen for landsbyen er enorm. Byens puls mærker du i Farre Idræt og Kulturhus, hvor der er gymnastik, boksning, kreative sysler og meget mere. Og hos Slagter Aalbæk kan du altid få en god snak. Når du flytter til Farre, får du mere end landsbyidyl og smukt landskab. Du bliver en del af en familie. En stor, rummelig familie med personlighed. Og som i enhver anden storfamilie gør man mange ting sammen som at følges 50 personer til den årlige Bierfest i Give. FAKTA OM FARRE Farre: 366 indbyggere (2015) Lokalområdet: 552 indbyggere (2015) Skole: Firkløverskolen Give (0.-9. klasse) firkloeverskolengive.skoleporten.dk Dagtilbud: Søndermarkens Børnehus (Give) Børnegården Søndervang (Give) Hjemmeside: Facebook: groups/farreby/ Indkøb m.m.: Aalbæk Specialiteter, Ølhandleren, Fary Lochan og autoværksted Billund: 15 min Brande: 16 min Vejle: 22 min 3 OM FARRE Familiehygge til sommerfesten Fra skattechef til whiskydestilleri Mød Anne Birgitte og Jens-Erik fra Farre Familien Jørgensen kom til Farre, da Jens-Erik fik job som skattechef i Give. Vi havde begge fået lidt nok af Odense, før vi flyttede herover der er ikke det samme sammenhold, fortæller Anne Birgitte. Det betyder meget for os begge at spille en rolle og deltage. Vi kommer også altid til sommerfesten og til de 5-6 årlige fællesspisninger, forklarer Jens- Erik, der er i gang med at forberede sit nye liv et whiskydestilleri. De kommer fra hele Danmark Mød Mary fra Farre Når man bor i sådan et lille samfund her, så får man et anderledes liv. Det vil jeg vove at påstå. Man får en følelse af at være... værdsat. Vi er kendt for at hjælpe hinanden herude. Og Aalbæk Specialiteter er vi landskendt for. Fortæller du, at du bor i Farre nåh, det er derude ved slagteren siger folk så! De har virkelig gode varer, og der kommer handlende fra hele Danmark. Whiskydestilleriet har fået navn efter det gamle vadested ved Omme Å Fary. I 2014 blev byens nye legeområde Klatreland Farre indviet til stor fornøjelse for store og små. Slagterivirksomheden Danpo har hovedkontor i Farre og producerer McNuggets til hele Nordeuropa. Omkring en fjerdedel af byen går til gymnastik i Farre Idræt og Kulturhus, hvor du også kan dyrke boksning, fitness, kreative sysler og meget mere. Se hjemmesiden Anne Birgitte og Jens-Erik ved Fary Lochan Destilleri og Vineri. Foto: Lasse Hyldager På indkøb hos Slagter Aalbæk i Farre Kan du underholde dem med de mange smagsoplevelser hos Aalbæk Specialiteter eller en spændende rundvisning i produktionen af whisky hos Fary Lochan. Farre lokalråd Lars Pedersen egeskovlars@gmail.com Telefon/ Phone:

9 GADBJERG Gadbjerg gror Hal, skole og børnehave. Et velfungerende trekløver ved skovkanten midt i Gadbjerg. Om hjørnet møder du sagnomspundne Hotel Margrethe, overfor byens købmand og pizzeriaet. Gadbjerg er en foretagsom by, hvor man godt kan lide at gøre tingene ordentligt og gerne med en skæv vinkel. Der arrangeres bl.a. en populær erhvervsmesse og på plejehjemmet kan folk i byen gå til fitness. Samarbejdet mellem byen og det private erhvervsliv går op i en højere enhed, og derfor skyder nye juletræsplantager i disse år frem. Gadbjerg er en by, der vil gro. FAKTA OM GADBJERG Gadbjerg: 735 indbyggere (2015) Gadbjerg lokalområde: 1338 indbyggere (2015) Opland: Tofthøj Skole: Bredsten-Gadbjerg skole, afdeling Gadbjerg (0.-6. klasse) bredsten-gadbjergskole.skoleporten.dk Dagtilbud: Troldebo Labyrinten Hjemmeside: Facebook: Gadbjerg Indkøb m.m.: Din Købmand, pizzaria, hotel, lægehus Virksomheder: gadbjerg.dk/391 Vejle: 18 min Billund: 19 min Brande: 21 min Herning: 36 min 3 OM GADBJERG Masser af legekammerater i byen Visionær er et godt ord Mød Steffen, opvokset i Gadbjerg Vi kan godt lide at få nye virksomheder til byen. Vi har et godt erhvervsliv, der engagerer sig i byen. Gadbjerg er en meget positiv og handlekraftig by. I 2012 indviede vi friplejehjemmet Meta Marie. Der er allerede lang venteliste. Jeg bliver stolt af at bo i en by, der skaber arbejdspladser. Som en forstad til Vejle Mød tilflytterne Mette og Anders Mette smiler, Vi diskuterede, om det var for langt ude på landet. Ville vi mon blive nabo til folk med traktor? Men det kunne ligeså vel være en forstad til Vejle. Billund er tæt ved, og vi rejser ofte. Det er en meget social og børnevenlig by. Vi sidder tit samlet ude på kantstenen, mens børnene leger. Det er vildt hyggeligt. Gadbjerg var i 2010 Årets Landsby i Vejle Kommune. Her er gode priser på byggegrunde. Gadbjerg lever op til det lokale slagord Hatten lidt på skrå Gadbjerg går aldrig i stå. Du kan bl.a. spille fodbold ved FC GOG eller dyrke crossfitness i Gadbjerg Idrætsforening. Læs mere om fritidsmulighederne på Gadbjergs hjemmeside. Gadbjerg ligger midt mellem Legoland, Givskud Zoo og Jellingmonumenterne, så der er nok at vælge mellem. Eller tag picnickurven med til Refstrup skov, hvor der er en skovlegeplads. Steffen foran en af byens arbejdspladser, plejehjemmet Meta Marie Aftenhygge på villavejen Gadbjerg Lokalråd Brian Møller bmoeller76@yahoo.dk

10 GIVE Dynamoen i vest Give er en dynamisk erhvervsby med gode udviklingsmuligheder for både store og små virksomheder. Infrastrukturen er i top med ny motorvejsstrækning mellem Vejle og Herning, gode togforbindelser og Billund Lufthavn lige om hjørnet. Give er nabo til nogle af Danmarks største arbejdspladser, hvor mange af de internationale medarbejdere bor i Give. Kunst, kultur og fritidsliv er rigt med to sportshaller, flere kunstforeninger og et livligt kulturhus. Med sine mange special- og detailbutikker er Give en stærk og livlig handelsby med mange årlige events, der samler hele nærområdet. FAKTA OM GIVE Give: indbyggere (2015) Lokalområdet: indbyggere Skole: Firkløverskolen (0.-9. klasse) firkloeverskolengive.skoleporten.dk Dagtilbud: Søndermarkens Børnehus Børnegården Søndervang Hjemmeside: giveinfo.dk Facebook: 7323 Give Indkøb m.m.: Se handelsstandsforeningen, Lægehus, friluftsbad m.m. Virksomheder: Se giveinfo.dk Brande: 12 min Billund: 16 min Vejle: 25 min Herning: 27 min Motorvejstilkørsel: 2 min Med toget Vejle: 27 min Herning: 28 min København: 2 timer 49 min Give er en aktiv handelsby med mange arrangementer i årets løb Personligt handelsliv Mød Lisbeth, indehaver af Bark Interiør i Give Vi giver virkelig en god service herude og en helt anden opmærksomhed. Det hører vi dagligt. Det er personligt at handle herude. I de her internettider og med mange storcentre, tror jeg folk begynder at søge lidt tilbage. Vi tager os tid til at snakke med kunderne, og det kan folk godt lide. Lidt ligesom når melet blev vejet af i gamle dage. Herude er vi ikke bare ekspedienter. Vi står her, fordi vi godt kan lide det. Vores varer og vores kunder. God by at være selvstændig i Mød Benjamin, ejer af virksomheden Webtimisten Vi ville gerne bo i en lidt større by, hvor man ikke nødvendigvis kender alle, fortæller Benjamin. Vi ville være tæt på skoler, butikker og fritidsmuligheder. Give har foreninger indenfor alt, og der er altid nogen, der bakker op om nye ideer. Jeg er selvstændig, så jeg var spændt på, hvordan jeg ville blive taget imod. For at gøre opmærksom på min virksomhed, sponsorerede jeg bl.a. en hjemmeside til Give Open Air. Der er ikke andre i Give, der tilbyder det, jeg laver. Det er skønt at være den, som man går til. 3 OM GIVE Gives flødebollefabrik "Ricos" laver mere end flødeboller om dagen. Give er kendt som Skulpturby Danmarks største åbne gallari, med mere end 60 skulpturer. Butikken Merci blev i 2014 kåret til Jyllands bedste modebutik af Alt for Damerne. Håndboldholdet, HK Give Fremad, er en af byens stoltheder. Give GIF er byens største idrætsforening med aktiviteter for borgere fra 0-99 år. Give har i det hele taget et væld af fritidsmuligheder både indenfor kunst, musik og sport. Lisbeth (th.) deler også ud af sine indretningstips på instagram Benjamin er formand for badmintonklubben og træner for U9-U11 Nyd en sommerdag i Give Friluftsbad, gå på opdagelse i skulpturerne eller nyd legepladserne i Anlægget. Give Udviklingsråd Gerda Haastrup Jørgensen post@giveudviklingsraad.dk

11 GIVSKUD En fredelig oase Givskud er kendt som byen med løverne. Det er en fredelig oase, hvor børnene selv kan gå til skolen hvor undervisningen af og til flyttes ind i Zoo. Givskud er også en entusiastisk fodboldby nyeste tiltag er kunstgræsbanen. Sportsfolk fra nær og fjern kommer for at bruge byens faciliteter, der også rummer vandrehjem, købmand, rulleskøjtebane og skydebaneanlæg. Om det er Givskud Zoo s høje serviceniveau, der smitter af på byen eller omvendt, vides ikke. Men én ting er helt sikkert i Givskud behøver du ikke spørge om hjælp. Det er en selvfølge, at man har tid til hinanden. FAKTA OM GIVSKUD Givskud: 618 indbyggere (2015) Givskud lokalområde: indbyggere (2015) Opland: Riis Skole: Firkløverskolen, afdeling Givskud (0.-6. klasse) firkloeverskolengive.skoleporten.dk Dagtilbud: Stjerneskuddet Hjemmeside: Facebook: Givskud Indkøb m.m.: Min Købmand, tankstation og frisør Brande: 15 min Vejle: 20 min Billund: 21 min Herning: 30 min Nærmeste motorvejs tilkørsel: 3 min (Midtjyske Motorvej) 3 OM GIVSKUD Løbeklubben på tur Fritidsjob med aktion Mød Rune, opvokset i Givskud Rune er 22 år og sæsonmedarbejder i Zoo. Det er fedt, når det vælter ind med gæster, og vi skal sørge for at alle får en god oplevelse. Jeg har arbejdet her i seks sæsoner, og jeg er blevet meget mere selvstændig og åben. Det er en speciel følelse at have dyrene så tæt på. At få lov til at fodre løver og næsehorn. Da jeg var lille, var løveparken som min egen legeplads, og når vi fik fri fra skole, gjaldt det om at komme først om til trampolinerne. Maven fuld af Engmark is Mød Liliana, José, Gabriel og Lise-Lotte José og Liliana er fra Portugal og har købt hus i Givskud, hvorfra José pendler til Siemens i Vejle. Vi havde slet ikke regnet med at blive taget imod på denne måde, fortæller José. Vores nabo Lise-Lotte har taget os med på udflugt i lokalområdet. Og på Engmarksgården laver de altså virkelig god is. Hvis der var en Lise-Lotte i alle byer, ville det være perfekt. Som tilflytter får du sæsonkort til Givskud Zoo - Zootopia gæster besøger hvert år Givskud Zoo, som er Vejle Kommunes største turistattraktion Givskud er en grøn landsby med mange naturstier i området, og bare 1 km til Hærvejen. Du kan bl.a. spille fodbold ved FC GOG eller træne sigteøjet i Givskud Jagtforening. Idrætsforeningen Givskud G.U.F. har fredagsklub for byens unge, gymnastik m.m. Læs mere om fritidsmulighederne på Givskuds hjemmeside. Rune i næsehornsstalden Besøg på Engmarksgården Smut en tur forbi Engmarksgården, som laver områdets allerbedste is. Smag fx pebermynteis med kornblomst og morgenfrue. Eller tag en søndagstur med hunden i Givskud Zoo. Givskud Lokalråd Bjarne Østerlund lenaogbjarne.oesterlund@ yahoo.com Telefon/Phone:

12 GREJS Masser af energi og engagement Fantasi og følelse hører ligesåvel til et ordentligt menneske som forstand, mente Grundtvig. Og den helhed er måske indbegrebet af Grejs. Det er en åben, selvstændig og viljestærk by med en betagende udsigt til Grejsdalen, som gør det svært ikke at blive en smule poetisk. Helhed oplever du fx på Grejs Friskole, der er en af byens stoltheder. Friskolen vægter en levende og personlig undervisning, hvor fortælling, samtale og musik er vigtige elementer. Grejs er meget velholdt, har mange nye byggegrunde og som tilflytter bliver du let en del af byens liv. FAKTA OM GREJS Grejs: indbyggere (2015) Lokalområdet: indbyggere (2015) Skole: Grejs Friskole (0.-9. klasse) grejsfriskole.skoleporten.dk Dagtilbud: Paddehatten Hjemmeside: Facebook: Grejs Indkøb m.m.: Pizzeria, lægehus og rideskole Vejle: 9 min Horsens: 21 min Brande: 25 min Kolding: 27 min Billund: 31 min Afstand til motorvej: 2 min 3 OM GREJS På Grejs friskole bobler det med energi Emmer af overskud Mød Annika og Kristoffer fra Grejs Parret er begge ingeniører og bygger eget hus i Grejs. Vi var ikke så gode til at begrænse os, da vi satte stregerne, griner Kristoffer. Så man må bare starte et sted og klø på. Annika er opvokset i byen, og holder meget af friskolen: Den er lille og har enormt dedikerede lærere, hvoraf nogle har været der, siden skolen startede. Et andet aktiv for byen er motorvejen. Der er kun 2 min. dertil. Vi har én bil, så Kristoffer må tage bybussen ind på Siemens, smiler Annika. Alle har ejerskab Mød Tove fra Grejs Det store tilløbsstykke er Grejs Byfest, fortæller Tove. Grundlovsdag ligger altid under byfesten. I Grejs er det en festdag med kendte talere som fx statsministeren. Til byfesten mærker man, hvordan alle byder ind med hjælp og gode ideer. Gymnastikopvisning, børneoptræden, boder o.l. På den måde er vi alle en del af byfesten. Jeg har altid godt kunnet lide at spille musik, så jeg spiller til fællessangen. Det er en meget umiddelbar og uforpligtende måde at være sammen på, som jeg holder meget af. Grejs har en musisk åre. Til byfesten synges Grejsvalsen, og Vejle Musikskole har undervisning på friskolen. Grejs har en formidabel kælkebakke, hvor børnene kan findes, så snart sneen falder. Grejs Klipperne er en unik frådstensformation fra istiden. Et sagn fortæller, at syv lygtemænd om natten lyser over en krigsskat, der er skjult i klippehulen. Grejs har spejder, rideklub og en ny hal på vej til byens holdsport. I Grejs finder du også jagtforening, ungdomsklub og motionsklubben Tøsetripperne. Annika og Kristoffer foran deres nye hjem Musikken giver glæde og smil Sæt kursen mod Grejs Klipper og hvis børnene tør, kan de kravle ind i hulens mørke. Grejs har også bevaret gadekæret, der er et hyggeligt samlingssted på en solskinsdag. Grejs Lokalråd Arne Poulstrup poulstrup@dadlnet.dk Telefon/Phone:

13 GRØNBJERG OG LANGELUND Tid til hinanden Kender du Alle vi børn i Bulderby? Drømmer du om, at give dine børn en opvækst som Astrid Lindgrens elskede fortælling, så er området omkring Grønbjerg og Langelund et godt bud. Grønbjerg er en lille landsby med nye og moderne faciliteter på skolen en lille af slagsen, hvor børnene ikke bliver glemt i mængden. Her får du åbne vidder og masser af plads. Selvom der kan være langt mellem husene passer man på hinanden. Alle skal være med, og derfor er mange arrangementer i området gratis. FAKTA OM GRØNBJERG OG LANGELUND Grønbjerg-Langelund lokalområde: 838 indbyggere (2015) Skole: Firkløverskolen, afdeling Elkjær (0.-6. klasse) firkloeverskolengive.skoleporten.dk Dagtilbud: Karla Grøn Hjemmeside: glinfo.dk Facebook: Lokalrådet - Grønbjerg/ Langelund Billund: 14 min Grindsted: 15 min Brande: 19 min Vejle: 30 min Herning: 34 min 3 OM GRØNBJERG OG LANGELUND Løb, leg, mærk, smag og duft. Naturen er lige udenfor døren Det bedste og det værste Mød Mai og Charlotte, 5. og 6. kl. på Elkjærskolen Hvis man bliver sure på hinanden, så er det lidt irriterende, at vi ikke er så mange piger i klassen, fortæller Mai. Det gode er, at vi kender hinanden rigtig godt. Jeg ville heller ikke være vild med, at vi var alt for mange piger. Onsdagsklubben er min favorit, smiler Charlotte. Til onsdagsklubben må man lave, lige hvad man vil. Nogle gange har vi airtrack udenfor. Der er også et hyggerum med sækkepuder, og vi kan købe slik i cafeen. Det er så hyggeligt. Her er højt til himlen Mød Margit fra Grønbjerg Vi sørger for at have det rart sammen og komme hinanden ved, siger Margit. Selv arrangerer hun gå-ture i naturen. For den er jo LIGE udenfor døren. Det er så skønt at komme ud i godt selskab. Jeg tager billeder og lægger dem på byens facebookgruppe, når vi kommer hjem. Facebook er også et mødested, der bliver flittigt brugt. Nogen tror måske, vi er sammenspiste sådan et lille sted. Overhovedet ikke. Vi blander os med hinanden i en stor pærevælling, smiler Margit. Sommerfesten er en weekend fyldt med aktiviteter som bagagerumsmarked, kagekonkurrence og den ærefulde rundboldturnering, hvor der heppes så selv Ulrik Wilbek ville være stolt. I kvindegruppen husmoderforeningen mødes områdets kvinder UDEN børn og mænd to gange om måneden. Elkjærskolen i Grønbjerg er den nyeste skole i Vejle Kommune. Elkjærhallen rummer aktiviteter som modelflyvning, håndbold, fællesspisning, internetcafe og meget mere. Se hjemmesiden. Onsdagsklubben er en aftenklub for unge fra 5. klasse. Det er et gratis tilbud med frivillige voksne. Margit på tur med stitrampegruppen Omme Å bugter sig i udkanten af byen, hvor I kan sidde i madpakkehuset og nyde en picnic med udsigt. Eller tag på vandring i det fredede naturområde Rækkebjerge. Grønbjerg-Langelund Lokalråd Betina Boye Jensen gl.lokalraad@gmail.com Telefon/Phone:

14 GÅRSLEV Fantastiske badestrande i baghaven Gårslev er en by, hvor man vil have noget at mødes om: Et aktivt sportsliv i Gårslevhallen, fællesspisning, kunstfernisering, teater, foredrag jo mere, jo bedre. Her er man sammen om at skabe gode rammer for en meningsfyldt fritid. Områdets stolthed er strandene ved Høll, Hvidbjerg og Mørkholt. Her kan du solbade i klitterne, pjaske i vandkanten og nyde sommerkoncerter med udsigt over fjorden. FAKTA OM GÅRSLEV Gårslev: indbyggere (2015) Gårslev sogn: indbyggere Opland: Høll, Mørkholt og Hvidbjerg Skole: Gårslev Skole (0.-6. klasse) gaarslevskole.skoleporten.dk Dagtilbud: Møllehuset Facebook: 7080 Gårslev Indkøb m.m: Dagli Brugsen, frisører og fiskehandler Fredericia: 11 min Vejle: 14 min 3 OM GÅRSLEV Gårslev har en af områdets største kunstferniseringer i september. To campingpladser og sommerhusområder giver endnu mere liv om sommeren. Aktivitetslegepladsen i Gårslev lige ved siden af skolen, hallen og tennisbanerne Den fantastiske udsigt går lige ind i sjælen Mød Katja, hesteejer i Gårslev Hun træner med sin hest, Alf, til Hubertusjagt. Den alsidige natur, vi har, giver god træning for både hest og rytter. Bakkerne styrker muskelmassen, og jeg nyder at følge med i årstidernes forandring af løvskoven. Dertil kommer vandet, hvor man kan bade med hestene, få sig en herlig gallopeller travetur langs stranden og nyde den fantastiske udsigt. Det giver et pusterum i en travl hverdag. Det er flot, det der, bare klø på Mød Anders og Bente, lektiehjælpere i Gårslev Det løfter mig at hjælpe her i lektiecafeen og få en lille snak med en masse søde børn. Skolen er et betydningsfuldt sted, og der sker meget også efter kl. 15 med kunstudstillinger og foredrag, fortæller Anders. Og vi er jo en stor hjælp, siger Bente. Forældrene er rigtig glade for lektiecafeen og for os frivillige. Jeg får tit en krammer af børnene, når jeg møder dem i Brugsen. Det er skønt. Børnehaven Møllehuset udvidede i Tag en tur i skoven travetur, hestetur eller på mouintainbike, der er mange afmærkede ruter. Bad ved fjorden eller se den smukke solnedgang. Er du til sport, finder du bl.a. håndbold, badminton og volleyball i Gårslevhallen (gaarslev.dk). Byen byder også på kulturklub, amatørteater og meget mere. Pak picnickurven og nyd den unikke natur ved Hvidbjerg Klit. Her finder du en børnevenlig badestrand, en fantastisk udsigt over Vejle Fjord og sand masser af sand. Katja og Alf på vej til en ridetur langs stranden i Mørkholt Anders holder meget af at hjælpe eleverne på Gårslev Skole Lokalrådet Gårslev Eigil Mikkelsen eigilogviola@mail.dk Telefon/Phone:

15 HOVEDKÆR-OMRÅDET Lyst til leg Vi er på landet nord for Jelling. Her kommer julemanden kørende i hestevogn, spejderne hedder Runefolket, og legepladserne er dagligdagens hyggelige mødested. Hovedkær er et bynært landområde med mange små bebyggelser hver med en aktiv beboerforening. To livlige kraftcentre præger fritiden. På Brandbjerg Højskole kan du opleve spændende foredrag, koncerter og den meget eftertragtede gourmetaften, mens genoptræningscentereret Thommysminde er garant for sveddryppende træning og rammen for områdets fællesspisning. FAKTA OM HOVEDKÆR Hovedkær lokalområde: indbyggere (2015) Landsbyer: Bjerlev, Hygum, Hvejsel, Ildved, Kollerup, Sandvad, Vindelev og Ådal Skole: Kollerup Skole (0.-6. klasse) kollerupskole.skoleporten.dk Dagtilbud: Kollerup Børnehave Hjemmeside: Facebook: Hovedkær Lokalråd og bl.a. Sandvad Beboerforening, Hygum og Omegns Beboerforening. Vejle: 14 min Horsens: 24 min Brande: 24 min Billund: 29 min 3 OM HOVEDKÆR Sving dig i grenene, løb i skoven eller leg på legepladserne Nærhed på landet Mød Birgitte, præst i Kollerup og Vindelev Kirker Det skal være nemt at bruge naturen, fortæller Birgitte, så vi har bl.a. lavet shelters og bålhytte i præstegårdsskoven. De kan reserveres på kirkens hjemmeside og er populære til børnefødselsdage. Jeg tror legepladserne betyder meget for området. I Vindelev har de fx en ugentlig legepladsdag, hvor familierne mødes. Gymnastik på Kollerup Skole er også populært. Forestil dig en live Facebookgruppe, så har du et godt billede af, hvordan forældrene vender stort og småt, mens de venter på børnene. Fordi han bare ikke kan lade være Mød Eigil fra Thommysmindecenteret i Hvejsel Det 77-årige energibundt sætter sit præg på hele området. Jeg har det virkelig som en fisk i vandet, fortæller Eigil ivrigt. Jeg elsker at arbejde med mennesker, og jeg har så meget energi, der skal bruges. Da jeg startede Thommysmindecenteret op, mente mange, at det var alt for langt ude på landet. Vi er det eneste sted af vores art, og leverer du en god service, så kører folk gerne efter det. I dag har vi 600 personer igennem om ugen, internationale stævner i voltigering og kursusvirksomhed. Fastelavnsfesten er en fast tradition, hvor hele Hovedkær-området deltager. Voltigeklubben Thommysminde har mange Danmarksmestre i sin fold. Voltigering er akrobatik på hesteryg, og i Hvejsel finder du nogle af verdens bedste trænere og heste, med flere EM og VM-medaljer i bagagen. Har du en god cykel er skoven ved Kollerup meget populær til en frisk tur i det fri. For børnene er der bl.a. kor og gymnastik på Kollerup Skole og voltigering på Thommysminde, hvor de voksne også kan få rørt kroppen godt og grundigt. Birgitte i haven ved den gamle præstegård i Kollerup Eigil er instruktør på mange af Thommysmindecenterets hold Nyd naturen og roen på landet. Besøg en af de mange legepladser og nyd den gode udsigt over markerne. Hovedkær Lokalråd Knud Jeppesen hovedkar@gmail.com

16 HØJEN Forandring fryder i Højen Midt i byen pibler en mangfoldighed af aktiviteter frem fra Multihuset. Café, springgymnastik, musik, fitness, filmaften, madlavning for finere mænd her er aldrig stille. Teenagerne i Højen har det skønt, for i Højen sker der altid noget nyt. Fredagsklub for unge i 2007, MultiFitness i 2009 og i 2015 gratis wifi i Multihuset. Man hænger ikke fast i gamle traditioner, og året igennem byder Højens Venner på små, unikke arrangementer som fx Ølsmagning og Biksemad. FAKTA OM HØJEN Ny Højen: 685 indbyggere Højen Sogn: 1350 indbyggere Opland: Gl. Højen, Stubdrup og Horsted Skole: Højen skole (0.-6. klasse) hoejen-skole.skoleporten.dk/sp Dagtilbud: Mælkebøtten Hjemmeside: Facebook: Højen Indkøb m.m.: Dagli Brugsen, tankstation og frisør Virksomheder: nc/virksomheder Vejle: 5 min Kolding: 20 min Fredericia: 22 min Billund: 29 min 3 OM HØJEN Højen Tårnet spottes i det fjerne som et fyrtårn der leder hjem En moderne landsby Mød Pernille og Mikael og deres børn Laura, Christian og Maren Marie Mikael er flyttet med Pernille til hendes barndomsby. Højen er en by, der gør rigtig meget for at skabe gode rammer", fortæller Mikael. "Selv var jeg med til at starte fitness op. Nu er der også kvindehold, spinning og outdoor fitness. Der er også lavet shelterplads ved bækken, som skolen bruger i natur-teknik. Det er et skønt sted at komme med ungerne. Alt sker i Multihuset i Højen Mød Eva og Torben Jeg kom fra Randers, og jeg kunne ikke drømme om at bo på landet dengang. fortæller Torben, men Eva fik ham overtalt. Først blev jeg en del af revyen. Senere stod den på hvidløg og vin til Madlavning for finere mænd. Nu går jeg til gymnastik. Det er ikke ugens sjoveste time, men det er rigtig godt bagefter. Vi har virkelig gode gymnastikinstruktører her i Højen. I dag kunne jeg ikke drømme om at undvære nærheden herude. Selvom jeg ikke kender alle, så ved jeg, de hører til her. Højen blev Årets Landsby i 2009 Velkomstambassadører fra alle byens kvarterer står klar til at byde dig velkommen. Til den årlige byfest i 2015, blev der ved cykelløbet, Tour De Højen, cyklet kr. ind til støtte for det kulturelle og sociale liv i Højen. En stor del af Højens fritidsliv hører under idrætsforeningen, HGU. Foreningen har ca. 800 medlemmer og spænder fra kvindeklubben Vårfruerne, over fredagsklubben for de unge til gymnastik for alle aldre. Læs mere om mulighederne i HGU eller om foreningslivet i Højen. Pernille, Mikael og børnene Laura, Christian og Maren Marie ved Højen Bæk en af Danmarks reneste Eva og Torben foran Multihuset i Højen Så tag kage og kaffe med til madpakkehuset og slap af til vandets klukken ved Højen Å. Eller nyd den smukke gåtur ved markerne og åen ned langs kirkestien til Højen Kirke fra år Varm Velkomst Højen Gert Kaae Hansen gert@hojen-al.dk Telefon/Phone:

17 JELLING Stemningsfyldt kraftcenter Musikkens gnistrende glæde spreder sig fra festivalpladsen, som varme bølger gennem byen. Jelling Musikfestival bringer stor samhørighed, og er en af byens mange samlende kræfter. Byens Hus er dagligdagens livsnerve med bibliotek, biograf, café og borgerservice. Jelling er i dag en åben og moderne by, der rummer mange stærke fortællinger, lige fra det sprudlende studiemiljø på lærer- og pædagoguddannelsen til historien om Harald Blåtands storslåede monumentområde. FAKTA OM JELLING Jelling: indbyggere (2015) Jelling lokalområde: indbyggere (2015) Skoler: Bredagerskolen bredagerskolen.skoleporten.dk Jelling Friskole Skovagerskolen skovagerskolen.skoleporten.dk Dagtilbud: Jelling Børnegård, Mariehønen, mariehonen.vejle.dk Grangård, grangaard.vejle.dk Hjemmeside: jellinglokalraad.dk Facebook:Det sker i Jelling Indkøb m.m.: Se jelling-handelsstandsforening.dk. Lægehus og friluftsbad Vejle: 13 min Brande: 25 min Billund: 27 min Horsens: 30 min I Byens Hus kan man altid samles Byens Hus det fedeste hus Mød Stine, tilflytter i Jelling Byens Hus er det fedeste koncept ever, fortæller Stine begejstret. Jeg kan kun bifalde, at biblioteket ligger sammen med andre kulturinstitutioner i ét hus. Vi var til frikadellebibliotek og oplæsning i efterårsferien. Det var dejligt ikke at skulle ud af huset for at gå mellem tilbuddene. Kulturlivet i Jelling er rigt, og der sker meget for børn. Bidt af historien Mød Dorthe Kirstine og Bjarne, ejere af Jelling Kro Jelling har vundet vores hjerter. Vi er begge bidt af historie, og Jelling rummer masser af gode fortællinger også udover Monumentområdet. Vi arbejder begge for, at Jelling er en spændende by at leve i og besøge, og vikingemarkedet er for os en af årets højdepunkter. Det er fantastisk at være med til at besøgende får mulighed for at komme tættere på historien, dufte bålpladsen, møde vikinger og smage på fortiden. 3 OM JELLING Jelling Musikfestival er Danmarks 3. største. Jelling har en fantastisk golfbane lige i baghaven med en skønhed og historie som få. Byens Hus har mange skønne intimkoncerter i årets løb. Gormshallen rummer et væld af aktiviteter. Ta et kig på www. jellingfs.dk. Er du mere til en tur ind i kunstens verden eller i friluftsbadet, er der også mulighed for det i Jelling. Biblioteket har mange arrangementer i årets løb Klar til vikingemarked første weekend i juli Bring dine gæster en tur tilbage til vikingetiden på det spektakulære oplevelsescenter Kongernes Jelling, hvor hele familien har gratis adgang. Jelling Lokalråd Ib Jensen mail@jellinglokalraad.dk Telefon/Phone:

18 LINDEBALLE, UHE OG ÅST Dyrk din passion på landet Det kræver plads at dyrke travsport, traktortræk, gå på jagt eller istandsætte klassiske biler et lille udvalg af de interesser, der dyrkes omkring Lindeballe, Uhe og Åst. Her kan du dyrke din hobby i velfungerende små samfund med højt til loftet. Området rummer hyggelige enklaver af skovhuse, gårde og landsbyer. Du bliver nabo til Legoland og lufthavnen, og kan hurtigt komme fra markerne til den store verden. Karlskov Friskole og børnehaven, Karla Grøn, er populære hos børnefamilierne, og i Karlskovhallen er store dele af områdets fritidsfaciliteter samlet. FAKTA OM LINDEBALLE, UHE OG ÅST Vejle Vesteregn lokalområde: 721 indbyggere (2015) Opland: Karlskov, Ringive og Nørskov Skoler: Karlskov Friskole (0.-9. kl.) karlskovfriskole.skoleporten.dk Firkløverskolen, Elkjær (0.-6. kl.) firkloeverskolengive.skoleporten. dk Dagtilbud: Karla Grøn Hjemmeside: Facebook: Lindeballe for alle Virksomheder: Se hjemmeside Billund: 10 min Vejle: 20 min Brande: 20 min Kolding: 36 min 3 OM LINDEBALLE, UHE OG ÅST På jagt efter nye eventyr På jagt med sønnike Mød Lars, tilflytter ved Lindeballe Når man flytter hertil, bliver man en del af et landskab, der gemmer generationers historie, fortæller Lars. Hver en lille eng, bæk og gård har en fortælling. Det er et imponerende lille samfund, vi er blevet en del af. Og her er mange aktive familier. Selv går jeg på jagt, og min søn synes, det er sjovt at komme med. Så sidder vi og nyder morgenen sammen, mens skoven vågner. 14. generation på gården Mød Anni fra Nørskov Mit fødehjem har været i familiens eje i 14. generationer, og det er rekord her på egnen, fortæller Anni. I 1990 valgte vi at starte med skotsk højlandskvæg. De er smukke og kan klare sig året rundt. Jeg holder virkelig af naturen og at være ude tæt på dyrene. Og selvom det er et stort område, er her ikke langt mellem naboerne. En gang om året holder vi Nørskovfest. Det er dejligt at møde naboer og genboer, og to husstande udvælges til at arrangere næste års fest. Mød et område med stærke kræfter, lige fra det traditionsrige traktortræk i Uhe til alle de frivillige ildsjæle og så er her selvfølgelig fibernet. Her er tradition for at mændene laver aftensmaden på kvindernes kampdag. De ivrige iværksættere i Back- 2green har overhalet NASA og opfundet en lyskilde, der får planter til at gro året rundt. CrossGym, floorball og yoga er nogle af mulighederne i Ringive-Lindeballe idrætsforening. Morgenfriske jægersmænd Anni og barnebarnet på tur i marken Margueritruten går gennem området, så tag hele familien med ud i den skønne natur. Medmindre ungerne insisterer på et besøg i Legoland. Lokalrådet Vejle Vesteregn Anni Assenbjerg aia@assenbjerg.dk Telefon/Phone:

19 NY NØRUP Levende og passioneret Hovedgaden syner ikke af meget i den lille landsby vest for Vejle, men Ny Nørup gemmer et sprudlende liv. Et liv med kvalitet og passion. Du finder det i smagsoplevelserne på Nørup Mejeri og i de lokale gårdbutikker, i Glaskunstnerens værksted, hos de grønne fingre på planteskolen og i den gnistrende kreativitet på Engelsholm Højskole. At gøre sig umage og skabe glæde har stor værdi. Det mærker du også i Nørup Hallen, hvor fritidslivet spænder lige fra de ivrige old boys fodboldspillere til gymnaster i verdensklasse, og hvor caféen hver aften holdes åben af frivillige ildsjæle. FAKTA OM NØRUP Ny Nørup: 442 indbyggere (2015) Nørup lokalområde: indbyggere (2015) Opland: St. Lihme og Nørup Skole: Firehøjeskolen, afd. Nørup (0.-9. klasse) firehoejeskolen.skoleporten.dk Dagtilbud: Naturbørnehaven Skovkanten Indkøb m.m.: Dagli Brugsen, tankstation, Nørup Mejeri, genbrugsbutik og planteskole Billund: 10 min Vejle: 20 min Brande: 20 min Kolding: 36 min 3 OM NØRUP Bedre udsigt er svær at finde Smagen af Nørup Erik fra Nørup Lokalråd fortæller Mange kender Nørup for mejeriet, og du får heller ikke bedre ost til prisen, fortæller Erik med sit karakteristiske glimt i øjet. Vi har mange små gårdbutikker i området, og om sommeren er det skønt at få nye kartofler og jordbær. Det er en fornøjelse at bo i et område, hvor det lokale har betydning. Ikke blot i forhold til lokale råvarer, men også den måde vi bruger hinanden på. Vi er gode til at gribe hinandens ideer og sætte pris på hinandens arbejde. Skønhed igen og igen Mød Marianne, tilflytter i Ny Nørup Jeg er ved at falde i svime over skønheden her, fortæller Marianne om sine daglige løbeture. Oppe fra kirken er der en vidunderlig udsigt til Engelsholm slot. Når man står der forpustet og ser ned over søen og slottet. Så føler man sig så mister man for alvor pusten Det smukke er også, at Højskolens liv smitter af på byen. Det giver et helt særligt kulturliv. Hvert år i august giver DR PigeKoret koncert ved Engelsholm, og vi inviteres også med til højskoleelevernes årsafslutning. Lad bilen stå, når du skal ud og rejse. Der er 12 min. med bus til Billund Lufthavn, og der kører to busser i timen også mod Vejle Engagerede frivillige skaber en indbydende bypark ved Nørup Hallen. Et fællesrum i hverdagen og til årets byfest i august. Slagteriet DanePork i St. Lihme stormer frem. De seneste 10 år har slagteriet ansat 100 flere medarbejdere og omsætningen er mere end firedoblet til 425 mio. kroner. (2014) Der sker en masse i Firehøje Idrætsforening. Fx deltager ca. 100 spillere og ledere hver efterår i Costa Brava Cup i Barcelona. Stil din nysgerrighed på Der prøvesmages på mejeriet Pause ved Engelsholm slotspark Nyd en lækker koncert på Engelsholm Højskole, hvor bl.a. Mads Langer og Esben Svane har startet karrieren. Eller gå en tur til Nørup Kirke, hvorfra du har en fantastisk udsigt over Engelsholm sø og slottet. Jens Skov Jørgensen halbestyrer@noeruphallen.dk Telefon/Phone:

20 RANDBØLDAL Idyllisk bjergby Randbøldal er en grøn oase lige midt i Vejle Ådal. Det nærmeste du kommer en bjergby i Danmark. Byen slynger sig langs dybe skovskrænter og rislende vandløb, og derfor er vandkraft en stor del af byens industrihistoriske baggrund. I dag boltrer børnene sig i søen på Randbøldal Camping, og turister leger med vandet i Randbøldalmuseets vandeksperimentarium. Randbøldal gemmer mange interessante bygninger med hver sin historie, man kan gå på opdagelse i, og i byens sydkant er der skudt et nybyggerkvarter frem med mange flotte træhuse. FAKTA OM RANDBØLDAL Randbøldal: 325 indbyggere (2015) Randbøldal lokalområde: 723 indbyggere (2015) Opland: Lille Lihme, Randbøl Skole: Firehøjeskolen, afd. Nørup eller Vandel firehoejeskolen.skoleporten.dk Dagtilbud: Skov og Idrætsinstitution Bøllen Hjemmeside: Facebook: Randbøldal Billund: 15 min Vejle: 16 min Brande: 31 min Kolding: 32 min 3 OM RANDBØLDAL Leg ved Randbøldal Camping Her leger børnene frit Mød Liv fra Randbøldal Borgerforening Randbøldal er en by med selvtillid, slår Liv fast. Vores unikke natur og historie giver os den. Der er hyggeligt hernede i dalen. Det giver livskvalitet. Børnefamilierne nyder roen i weekenderne, og børnene leger i gaden eller tager ned på campingpladsen og hopper på trampolinerne. Randbøldal Camping er vores samlingspunkt. Det er her, vi holder fællesspisning og mødes i det daglige. Smuk og udfordrende natur Mød Jakob, tilflytter i Randbøldal Min kone forelskede sig pladask i naturen her. Og så var der jo ikke noget at gøre, griner Jakob, der selv holder af at bruge naturen. Du kan ikke komme ud af Randbøldal uden at forcere en stejl bakke, så landskabet egner sig perfekt til mountainbike. Vi bruger de stier, naturen nu tilbyder, så nogle gange bliver det teknisk svært, for ikke at sige umuligt. Man får virkelig pulsen op. Efterfølgende sidder vi lige og vender verdenssituationen sammen, smiler Jakob. Ifølge sagnet har Kong Ran lagt navn til sognet. Han blev dræbt af nabokongen Amlund, og der blev kastet en høj over ham ved Randbøl. Randbøldal Camping har friluftsbad i søen, som bruges flittigt i sommermånederne. Byen bringes sammen til den årlige middelalderfestival, Valdemarmarked. Firehøje IF (Idrætsforening Nørup, Vandel og Randbøldal) er en meget aktiv idrætsforening med hold for både store og små. I Randbøldal finder du også modelflyveklubben Ellehammer og Randbøldal Vævelaug. Se bl.a. Tag hele familien med til hyggelige Bindeballe Købmandsgård, hvor I kan opleve en gammeldags blandet landhandel i fuld drift samt Danmarks største købmandsmuseum. Liv med sit barnebarn og hans legekammerat Jakob er klar til en cykeltur foran deres hus, den gamle omstillingscentral Randbøldal Borgerforening Jan Brink Nielsen randboldal.bf@gmail.com Telefon/Phone:

21 SKIBET Sætter kursen I kanten af Vejle finder du Skibet og Nr. Vilstrup. Her bliver du en del af et positivt, kompetent og handlekraftigt samfund med mange ressourcestærke familier. Skole, børnehaver, idrætsforening og kirke involverer hinanden på kryds og tværs, og nye ideer kommer let i spil. Karakteristisk for området er spændvidden mellem smukke, fredede bondehuse og moderne parcelhuskvarterer bygget med respekt for områdets natur og historie. FAKTA OM SKIBET Skibet: indbyggere (2015) Nr. Vilstrup: 258 indbyggere (2015) Lokalområdet: indbyggere Skole: Skibet Skole (0. 6. klasse) Dagtilbud: Skibet Børnehus Bommerhaven Hjemmeside: Facebook: Lokalrådet for Skibet og omegn Indkøb m.m.: Jennum Brugs, Danhostel, køreskole Vejle: 5 min Billund: 22 min Fredericia: 27 min Kolding: 28 min Brande: 31 min Efterårsløbetur gennem Skibet Lidt på landet Mød Casper og Maria fra Skibet Jeg studerede i Vejle, fortæller Maria. En sommerdag cyklede vi en tur, og så havnede vi her i kvarteret. Vi faldt for den særlige fornemmelse, der er her. Man er tæt på Vejle og stadig lidt på landet. Der ligger gamle gårde mellem de nye parcelhuskvarterer, og det er meget charmerende. Vi kom mange nye familier til området samtidig, og jeg tror netop sammenholdet skyldes, at vi er mange tilflyttere. Vi er interessede i at skabe noget sammen, og har et fælles ønske om et godt socialt samvær. Det får du ikke lige i Netto Mød Bjarne fra Nr. Vilstrup Vi har noget så eksotisk som en moderne landhandel, fortæller Bjarne om den lokale brugs i Jennum. Han har basisvarer, specialoste fra Nørup og ting som du ikke lige kan købe i Netto. Her er rart at komme. Jørgen kender alle og er hjælpsomheden selv. Hans lille butik er en sjældenhed i dagens Danmark. Derfor er Jørgen også et rigtig godt eksempel på sindelaget her. Vi er ikke sådan nogen, der klager vores nød og surmuler. Vi tager arbejdshandskerne på og hjælper hinanden. 3 OM SKIBET Skibet er de sidste 10 år vokset med 22 %. Ta bybussen til Vejle eller brug en af de eneste flade cykelstier Bindeballestien som går ind til Vejle midtby. Det er populært at bygge eget hus i Skibet og Nr. Vilstrup. Der er udlagt mange byggegrunde, både private og offentlige. Café Kabyssen er samlingsstedet i Skibets idrætshal. Skibet IF er en meget aktiv og alsidig idrætsforening se alle mulighederne på I Nr. Vilstrup er der bl.a. en forældreforening der står for fællesspisning og fredagshygge for børnene. Se Nr. Vilstrups hjemmeside. Åen er et yndet udflugssted for familierne i Skibet og Nr. Vilstrup Begge herrer er aktive ildsjæle i Skibet og Nr. Vilstrup Byerne ligger ved indgangen til Vejle Ådal. Besøg populære Kongens Kær, et enestående vådområde der bl.a. gæstes af havørne, eller nyd en gourmetmiddag på Sinatur Hotel Haraldskær. Skibet Lokalråd Morten Skovlund Kontakt@Skibetlokalraad.dk

22 SMIDSTRUP OG SKÆRUP Kulør og humør Smidstrup og Skærup er byer med kulør. Området præges af en del iværksættere og kunstprægede virksomheder foruden forskellige typer landbrug. Humor og et glimt i øjet kendetegner byerne. Smidstrup er berømt for sin byfest en hel uge hvor byens befolkning fordobles, da hele området samles, og alle vender hjem for at tage del i festlighederne. I Smidstrup finder du også skole, hal, fitnesscenter og indkøbsmuligheder, mens Skærup har Restaurant Kongelunden og Skærup Zoo. FAKTA OM SMIDSTRUP OG SKÆRUP Smidstrup: 766 indbyggere (2015) Skærup: 522 indbyggere (2015) Smidstrup-Skærup Sogn: indbyggere (2015) Opland: Tiufkær, Håstrup, Klattrup og Velling Skole: Smidstrup-Skærup skole (0.-9. klasse) smidstrup-skole.skoleporten.dk Dagtilbud: Krogården Børnehave (Smidstrup) Sneglehuset (Skærup) Hjemmeside: smidstrup-skærup.dk Facebook: Smidstrup Skærup Lokalråd Indkøb m.m.: Dagli Brugsen, frisør og kro Smidstrup er en smuk by på landet Byfesten er en motor Michael fra Smidstrup Byfests bestyrelse fortæller Der er et kæmpe arbejde bag den uge. Lørdag aften har vi fx 800 betalende gæster, fortæller Michael. Men det gør meget, når man skal lave andre ting resten af året. Så kender man hinandens styrker. Det er ret unikt her. Al det arbejde giver et samvær, som man ikke kan sætte kroner og øre på. Byfesten bringer mennesker sammen på en anden måde. På kryds og tværs. Høj og lav. Det foregår i en glad og hjertelig stemning. Den uge giver bare et fantastisk sammenhold. Drømmen blev til virkelighed i Smidstrup Mød Kelly, tilflytter og indehaver af Kelly s klippestue i Smidstrup Hånden på hjertet jeg flytter aldrig fra Smidstrup. Sammenholdet er helt fantastisk, fortæller Kelly. Alt er centralt. Brugs, skole og børnehave. Og nu en frisørsalon, smiler Kelly. Det har altid været en drøm for mig, at åbne min egen frisør, men at det blev her i Smidstrup, havde jeg ikke regnet med. Jeg har fået en overvældende modtagelse. Og det er fantastisk, at her er et erhvervsnetværk. Vejle: 13 min Fredericia: 14 min Kolding: 20 min 3 OM SMIDSTRUP OG SKÆRUP I uge 31 samles hele området til Smidstrup Byfest, Smidstrup har et netværk for områdets selvstændige erhvervsdrivende, Smidstrup-Skærup skole har kommunens mest tilfredse lærere (Trivselsmåling 2015) Området har masser af forskellige aktiviteter, som amatørrevy, håndarbejdsforening, karate og meget mere. Se hjemmesiden. Byfesten sparkes i gang med en enestående entré. Egon: Hans Jørgen Larsen, Bøffen: Kent Kristensen, Hallandsen: Henrik Olesen og Børge: Brian Stagelund Kelly og familien Skærup Zoo egner sig perfekt til en familieudflugt. Her kan I opleve sjældne jaguarer, sjove aber og kæle med de søde klappedyr. Smidstrup-Skærup Lokalråd Peter Ankersborg lokalraad@smidstrup-skærup.dk

23 THYREGOD Her hænger de sammen som ærtehalm Trygt omkranset af skov finder du Thyregod. I byens bankende hjerte finder du badeland, sportshal og kursuscenter foruden skolen og legepladserne. Langs fodboldbanerne klukker bækken livligt, og ikke langt derfra kan man stige på toget til Vejle og København. Midtbyen er kompakt med små gader og tætliggende huse. En nærhed og tryghed der skinner igennem i byens sammenhold. Her forstår man at samarbejde, og foreningslivet, venskaber og fritid går op i en højere enhed. Man gør gerne en ekstra indsats, når man ved, hvem man gør det for. FAKTA OM THYREGOD Thyregod: 1374 indbyggere(2015) Thyregod-Vester Sogn: 2479 indbyggere Opland: Vesterlund Skole: Thyregod skole (0.-9. kl.) thyregodskole.skoleporten.dk/sp Dagtilbud: Kildedalen Hjemmeside: Facebook: Thyregod (og omegn) Indkøb m.m.: Dagli Brugsen, frisør, bager og pizzaria Virksomheder: thyregod-vester/ Samlet til Thyregodløbet Humor er vigtigt Mød Bo, selvstændig i Thyregod Kernen i byen er helt klart ved Centeret med svømmehal og sportshal. Jeg starter tit morgenen med en svømmetur. Bagefter er man klar til at angribe dagen. Jeg tror, at vi her i Thyregod er gode til at skabe synergi foreningerne imellem. Vi er gode til at bruge hinanden. Og så er der plads til humor. Vi er en by på ca personer med et subtropisk badeland og kursus- og hotelvirksomhed. Det kræver samarbejde og iderigdom. At være med til at udvide verden Mød Jacob, spejderleder i Thyregod Jacobs begejstring for livet som spejderleder handler bl.a. om børnenes personlige udvikling : For et par uger siden var vi i Hastrup Skov. Ungerne var ude og røre ved nogle grænser, måske bare at holde en regnorm, men helt banale, små ting er med til at udvide verden. Og når man kan stå der og se det se verden blive større Wauw! Det gør da noget ved en. Brande: 11 min Billund: 23 min Herning: 27 min Vejle: 28 min Motorvejs tilkørsel: 3 min Med toget Herning: 22 min Vejle: 34 min København: 2 timer og 55 min 3 OM THYREGOD Tilflyttere får gratis billet til årets Thyregod Revy et af årets højdepunkter. Thyregod dage er den årlige byfest, og ugen kulminerer med terningespillet Thyregod løgn. Sporet i Odderbæk er et stisystem i varieret landskab med hede, skove og klukkende bække. Du kan blive en del af Thyregod svømmeklub med ca. 450 medlemmer, tage i motionscenter, melde dig ind i jagtforeningen og meget mere. Læs om mulighederne på Thyregods hjemmeside. Bo i Thyregod Fritidscenter & Badeland Nysgerrige spejderbørn Det smukke naturområde ved Rørbæk sø er fremragende til en sommerdag i det fri. Thyregod-Vester Lokalråd Heidi Hoeg heidihoeg@mvb.net Telefon/Phone:

24 VANDEL Landsby med hele verden som nabo Midt i byen finder du et velfungerende firkløver med skole, hal, børnehave og efterskole. Herfra løber den nye aktivitetssti med gode legemuligheder for børnene og alternativ træning til håndboldspillerne. Hele to museer og et flittigt lokalarkiv tilbyder skolebørn og familien gode oplevelser året igennem. Flyvepladsen fra 2. verdenskrig er forvandlet til Vandel Erhvervspark, og det gigantiske område byder på mange forskellige erhverv og events. Her er et af Nordens største solcelleanlæg under opbygning, og du finder også en af Europas bedste gokartbaner. FAKTA OM VANDEL Vandel: 768 indbyggere (2015) Vandel lokalområde: 935 indbyggere (2015) Skole: Firehøjeskolen, afd. Vandel firehoejeskolen.skoleporten.dk Dagtilbud: Spiloppen Hjemmeside: Facebook: Vandel Borgerforening Indkøb m.m.: Dagli Brugsen, grill, tankstation, kro, frisør og lægehus Virksomheder: Se vandel-info.dk Billund: 9 min Vejle: 18 min Brande: 29 min Kolding: 34 min 3 OM VANDEL Liv og glade dage ved indvielsen af aktivitetsstien. Foto: Torben Holst Godt sted at vokse op Janni fra Vandel fortæller På egnsmuseet holder de traditioner og gamle håndværk i live. Første søndag i advent er der julehygge med papirklip, fortællinger fra gamle dage og ild i det gamle støbejernskomfur der laver julemånedens allerbedste æbleskiver, smiler Janni. Børnehaven og skolen arbejder rigtig godt sammen, og Vandel efterskole involverer sig også i byens liv, bl.a. med mange spændende arrangementer. En driftig by i udvikling Henning fra Vandel fortæller Vandel er en by med et stort potentiale, fortæller Henning. Vi har attraktive erhvervs- og byggegrunde, infrastrukturen er i top, og så nyder vi godt af vores gode placering nær Billund. Mange turister benytter Dagli Brugsen og vores andre virksomheder. I samarbejde med Nørup og Randbøldal har vi oprettet Firehøje Erhvervsforening, som skal styrke netværket mellem de lokale virksomheder og give hjælp til nyopstartede. Byen er også kendt for Vandel Kro, der har stor succes. Vandel Kro er mestre til at lave stegt flæsk og persillesauce, og folk kommer langvejs fra for at nyde den gode mad. Vandel sportshal danner to gange årligt ramme om Danmarks internationale salgsmesse for militaria og antikke våben (Jyske Våben- og Militaria Messe). Eventen Danmarks Hurtigste Bil samler mere end gæster i Vandel. Firehøje IF (Idrætsforening Nørup, Vandel og Randbøldal) er en meget aktiv idrætsforening med hold for både store og små. I Vandel spilles især håndbold. Se mere på Det fine støbejernskomfur bringer mange glade minder frem Foto: VejleMuseerne Hver tirsdag er Vandel Kro fyldt med glade gæster til stegt flæsk og persillesauce. Foto: Torben Holst Udforsk den enestående natur omkring Vandel. Danmarks største indlandshede ved Randbøl gemmer stadig spor efter det tyske luftvåben fra 2. Verdenskrig, og vær klar når syvårssøerne dukker frem midt i Frederikshåb Plantage. Vandel Borgerforening Michael Knudsen vandelborgerforening@ gmail.com Telefon/Phone:

25 VONGE OG KOLLEMORTEN Det Vilde Vest Vonge og Kollemorten er et uhøjtideligt, uregerligt og underholdende makkerpar. Det er vigtigt at have det sjovt sammen og have tid til en god snak det hele behøver ikke være stilfuldt og alvorligt. Vonge og Kollemorten er et strålende eksempel på, at sammen er man stærkere. I Vonge har de skolen, i Kollemorten børnehaven. Vonge har idrætshallen, Kollemorten Hærvejscentret. Og begge byer har købmandsbutik, ejet af borgerne selv med lokale kvalitetsvarer på hylderne. FAKTA OM VONGE OG KOLLEMORTEN Kollemorten: 351 indbyggere (2015) Vonge: 608 indbyggere (2015) Lokalområdet: indbyggere Opland: Tinnet, Oksenbjerre, Haugstrup Skole: Øster Nykirke Skole ( kl.) oesternykirkeskole.skoleporten.dk Dagtilbud: Kolbøtten Hjemmeside: Facebook: Vonge & Kollemorten Indkøb m.m.: Min Købmand Vonge, Let Køb Kollemorten, tankstation, kro og børnetøjsbutik Virksomheder: vonge-kollemorten.dk/erhverv Brande: 20 min Vejle: 20 min Horsens: 30 min Billund: 30 min Herning: 40 min Høstfestens årlige optog altid fuld af løjer Glem alt om karneval i Aalborg Mød Nadia og Mikael, tilflyttere ved fritidslandbruget Lillelund, mellem Vonge og Kollemorten Det er gået hurtigt med at falde til, og her er bare en virkelig god stemning fortæller Nadia. Høstfesten er helt speciel. Der er optog ned gennem hovedgaden. Folk har arbejdet i ugevis på en god udklædning. Sidste år var der en gruppe udklædt som vikinger, og de havde et kæmpestort skib, med ildspyende galionsfigur og det hele. Så stemmer man om, hvem der er bedst udklædt. Altid tid til en snak Mød Stine og Jacob fra Vonge Stine og Jacob har begge engageret sig i Vonge. Nye ideer bliver altid taget godt imod. Og det er alle aldre, som tager del i at udvikle det lokale, fortæller Jacob. Det var en fed oplevelse, da vi startede købmanden op. Den yngste i bestyrelsen var 24 og den ældste 79. Du mærkede en gejst uden lige. Det har efterladt sig spor. Butikken er virkelig et samlingspunkt nu. Motorvejstilkørsel: 6 min 3 OM VONGE OG KOLLEMORTEN Byerne ejer selv deres købmandsbutik. I Vonge blev der i 2014 indsamlet 2,7 mio. på 14 dage til at starte projektet op. Teatergarderoben udlejer flotte kostumer til institutioner og private i nærområdet. Hærvejen går gennem Kollemorten, hvor turister kan overnatte i hytter ved Hærvejscenteret. Idrætsforeningen hedder Øster Nykirke ( og her dyrkes der håndbold, fodbold, badminton og gymnastik. Især kvindernes håndboldhold er populært og har et stort opland af spillere. Du kan købe kvalitetskød på Nadia og Mikaels gård, Lillelund Købmandsbutikken er hverdagens hyggelige samlingspunkt En vandretur ved Tinnet Krat er et must. Her udspringer Danmarks to største åer, Gudenåen og Skjernåen, omgivet af krogede og gådefulde egetræer. Lokalrådet HATTEN Erna Storgaard osternykirkeweb@gmail.com Telefon/Phone:

26 ØDSTED OG JERLEV Børnefamiliens søde liv Når du kommer forbi Tommelisedammen, Ønskebrønden og den lille pige med svovlstikkerne, er du ikke i tvivl. Børnefamilier trives her. Ødsted og Jerlev er velfungerende bysamfund, der står sammen. Ødsted er den rare storebror og Jerlev den friske lillebror. I Ødsted finder du skole, bager, bank og sportshal, mens begge byer har egen kro, indkøbsmulighed og flere dagtilbud til børnene. FAKTA OM ØDSTED OG JERLEV Ødsted: indbyggere (2015) Jerlev: 705 indbyggere (2015) Lokalområdet: indbyggere Opland: Ammitsbøl, Rugsted, Vork og Vesterby Skole: Ødsted Skole (0.-9. klasse) oedstedskole.skoleporten.dk Dagtilbud: Jerlev Børnehave Ødsted Børnehave Børneuniverset Onkel og Tante Hjemmeside: Facebook: Det sker Ødsted Facebook: Jerlev Indkøb m.m. Dagli Brugsen, Min Købmand, bager, pizzeria, bank og tankstation Virksomheder: Se hjemmeside Tommelisedammen er et hyggeligt udslugtsmål i hverdagen Fyldt med aktiviteter Anders fortæller om Ødsted Vi har et hav af fritidsaktiviteter. I Vingsted er der skydning og svømning, og i Ødsted har vi bl.a. fodbold, håndbold og kampsport. Brunmosehallen er fyldt til bristepunktet i dagligdagen. Og det fungerer rigtig godt, at den lokale fysioterapeut har lokaler ved siden af fitnesscenteret. Vi kan også bruge mødelokalet ved siden af caféen, så her sker generelt meget forskelligt. I vinters havde vi bl.a. koncert med Die Herren, og i weekenden er der stort bokse stævne med vores lokale juniortalent. Familiehyggen i top Mød Benita og Carsten fra Jerlev Vi samler en masse aktiviteter i Kulturhuset, fortæller Carsten. Intimkoncerter, julestue og herregymnastik. Hver søndag er der fodbold. Ingen af os kan spille, men man dukker bare op og har det sjovt. Det er fra år, og vi bliver hele tiden flere, smiler Carsten. Vi laver også mange ting for børnene. MGP festen er populær, fiskedam med sikker gevinst er fast tradition til byfesten, til fastelavn har vi trylleshow og til jul kommer julemanden og tænder juletræet. Vejle: 11 min Kolding: 21 min Billund: 23 min Brande: 33 min 3 OM ØDSTED OG JERLEV Spejdernes legendariske ulveburger er fast tilbehør til større arrangementer. Jerlev har sin egen tv-station, som sender lokale nyheder. Området har mange virksomheder inden for sundhed, gastronomi, transport og forskellige håndværk. Ammitsbøl SG&I er områdets idrætsforening med blandt andet løbeklub, skydning og fodbold. Se eller mere foreningsliv på Ødsted-Jerlevs hjemmeside. Boksestævne i Brunmosehallen, Ødsted Hele familien til julemarked i Jerlev Kulturhus I Vingsted kan børnene boltre sig i det lavvandede plaskeområde, og fra den unikke undervandskasse kan I komme helt tæt på den vilde havørred. Lokalrådet for Ødsted og Jerlev Sogne Trine Rasmussen trine@tgras.dk Telefon/Phone:

27 ÅGÅRD, GRAVENS OG ØSTER STARUP Et sporty trekløver Her er der mange muligheder for at tilfredsstille aktive sjæle. Sportshallen har et væld af forskellige holdsport, der er en stor fitnessafdeling og gymnastikforeningen er enormt populær. Selv plejehjemmet er kendt for de ivrige ældre, der tager på kanoture, cykelture og gåture langs områdets mange naturstier. Her hersker et lyst og nysgerrigt sind. Ågård Efterskole, foredragsforeningen Fostbroderskabet, Øster Starup Kirke og Frimenighedskirken krydrer det aktive liv med kulturelle arrangementer. FAKTA OM ØSTER STARUP SOGN Øster Starup Sogn: 2040 indbyggere (2015) Skole: Øster Starup Skole (0.-9. kl) oesterstarupskole.skoleporten.dk Dagtilbud: Ågård Børnehave Lokalrådets hjemmeside: osslokalraad.dk Indkøb m.m.: Dagli Brugsen, pizzeria og blomsterbutik Vejle: 17 min Kolding: 16 min Fredericia: 24 min Billund: 30 min 3 OM ØSTER STARUP SOGN Der gøres klar til næste omgang fodboldtræning Hallen er altid propfyldt Mød Line fra Øster Starup Line brænder for volleyball. Volleyballklubben her i Øster Starup har altid været stor. Klubben har seniorspillere, unge og kids og både dame og herre hold. Vi har hold i 1. division, og så spiller vi selvfølgelig også beachvolley hele sommeren, fortæller Line. Det er et meget aktivt område. På idrætsdelen kan vi ikke få det bedre. Bortset fra flere haltider, smiler Line. Heldigvis arbejdes der på livet løs for at få renoveret hallen. Meget andet end sport Mød Charlotte og Jacob og deres drenge, Oscar og Gustav fra Ågård Både Jacob og jeg er fodboldtrænere, fortæller Charlotte. Mange herude er engageret i sport, men der er også åbnet en bane i skoven med rollespil for de børn, som ikke er til sport. Vi er gode til at flytte os, og rigtig mange engagerer sig, så der er noget for alle. Der er også mange kulturelle tilbud. Fostbroderskabet skaffer spændende foredrag til byen, og i Øster Starup kirke sker der noget for hele familien, bl.a. babysalmesang og Halloween-arrangement. Øffe og Møffe er nogle af Danmarks heldigste grise. De nyder livet som kælegrise på Ågård plejehjem. Foredragsforeningen Fostbroderskabet er Danmarks ældste fra 1866, og en meget aktiv forening. Området har et stort stisystem på 37 km. Du kan kombinere stierne efter lyst og behov. Fodbold, badminton, håndbold, volley, fitness, gymnastik og meget mere. Øster Starup Sogn har en enormt aktiv idrætsforening. Se mulighederne på Du kan også gæste et af Fostbroderskabets mange foredrag. Volleyball er meget populært. Line (th.) har spillet mange år Boldspil hjemme på villavejen Forkæl dine gæster med gastronomi i særklasse på Aagård Kro. Den hemmelige gourmetrestaurant har bl.a. været nomineret til Årets Gericke. Øster Starup sogns Lokalråd Else Iversen elsei@aaganet.dk Telefon/Phone:

BILAG 1 Oversigt over arealudlæg: Erhverv

BILAG 1 Oversigt over arealudlæg: Erhverv KAPITEL 7 BILAG 425 426 BILAG 1 Oversigt over arealudlæg: Erhverv Byer/bydele Rummelighed Rummelighed Rummelighed Rummelighed eksist. Områder Udtag nye områder KP 2009 (ha) (ha) Vejle Midtby 6,5 6,5 Vinding

Læs mere

Bredsten Balle. Udvikling i fællesskab. Bredsten Balle. registrering af. september 2009. side

Bredsten Balle. Udvikling i fællesskab. Bredsten Balle. registrering af. september 2009. side Bredsten Balle Udvikling i fællesskab registrering af Bredsten Balle side Bredsten kirke Bredsten Balle registrering af side Bredsten Balle - INFO Indbyggertal 2008 Hjemmeside Bredsten og Balle 1622 pers

Læs mere

Overførselssag 2016/ overførsler DRIFT BILAG 1 Udvalg: Børne- og Familieudvalg 4%

Overførselssag 2016/ overførsler DRIFT BILAG 1 Udvalg: Børne- og Familieudvalg 4% Overførselssag 2016/2017 - overførsler DRIFT BILAG 1 Udvalg: Børne- og Familieudvalg 4% Nettobeløb i 1.000 kr. Korr. Budget Restbudget Overførsler Overførsler Restbudget Note- Pengeposer udenfor 2016 2016

Læs mere

Tandlæge på deltid eller heltid

Tandlæge på deltid eller heltid Tandlæge på deltid eller heltid Den Kommunale Tandpleje i Holstebro søger en dygtig tandlæge med tiltrædelse 01.01.14 eller hurtigst muligt herefter. Der er ansøgningsfrist den 13.12.13 med morgenposten

Læs mere

På hat med Gadbjerg. Gadbjerg side 21. registrering af. september 2009

På hat med Gadbjerg. Gadbjerg side 21. registrering af. september 2009 På hat med registrering af side 21 vartegn registrering af side 22 DTK Kort25 Trad. - INFO Indbyggertal 2008 by 630 pers sogn 1311 pers Hjemmeside www.gadbjerg.dk Afstande - Vejle 20 km - Give 12 km Offentlig

Læs mere

Find din drømmebolig i Vejen Kommune

Find din drømmebolig i Vejen Kommune Find din drømmebolig i Vejen Kommune FLYTTILVEJEN.DK HJERTET AF SYDDANMARK 1 NOGLE BRUGER HELE LIVET PÅ AT FINDE LYKKEN ANDRE FLYTTER TIL VEJEN KOMMUNE NOGLE BETALER KASSEN FOR AT BO SMÅT ANDRE FLYTTER

Læs mere

Souschef med stedfortræderfunktion

Souschef med stedfortræderfunktion Souschef med stedfortræderfunktion Den Kommunale Tandpleje i Holstebro søger en dygtig souschef med tiltrædelse 01.01.14 eller hurtigst muligt herefter. Der er ansøgningsfrist den 13.12.13 med morgenposten

Læs mere

Eksklusive byggegrunde - midt i naturen og tæt på byen

Eksklusive byggegrunde - midt i naturen og tæt på byen Eksklusive byggegrunde - midt i naturen og tæt på byen Stisystemer til skole og Hedensted centrum - tæt på én af Danmarks flotteste golfbaner HEDENSTED Skab din helt egen boligdrøm i Lille Dalby Bakker

Læs mere

VÆGGEN DIT BIDRAG. Vi har bedt lokalrådene fortælle med 200 anslag, hvad der er vigtigt at arbejde med lige nu og i 2019.

VÆGGEN DIT BIDRAG. Vi har bedt lokalrådene fortælle med 200 anslag, hvad der er vigtigt at arbejde med lige nu og i 2019. VÆGGEN Vi har bedt lokalrådene fortælle med 200 anslag, hvad der er vigtigt at arbejde med lige nu og i 2019. VÆGGEN er en del af den gensidige orientering mellem kommune og lokalråd om, hvilken udvikling

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 81,6%

FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 81,6% Vejle Kommune Antal besvarelser: 4.633 FORÆLDRETILFREDSHED 2017 Svarprocent: 81,6% LÆSEVEJLEDNING 01 I rapporten vises svarfordelingen på de enkelte svarkategorier, som går fra Meget tilfreds til Meget

Læs mere

BYG JERES HUS I EN ÆBLELUND TÆT VED HAVET

BYG JERES HUS I EN ÆBLELUND TÆT VED HAVET STOLPEGAARD - FÆLLES FACILITETER ET STENKAST FRA HAVET UNIK PLACERING INDFLYTNINGSKLAR FRA 2,7 MIO. KR. GØR DRØMMEN TIL VIRKELIGHED: BYG JERES HUS I EN ÆBLELUND TÆT VED HAVET Byg jeres drømmehus i det,

Læs mere

VELKOMMEN TIL LÆBORG SOGN - ET GODT STED AT BO

VELKOMMEN TIL LÆBORG SOGN - ET GODT STED AT BO VELKOMMEN TIL LÆBORG SOGN - ET GODT STED AT BO FÆLLESSKAB, STILHED, NÆRHED, UDSYN 2 INDHOLD 4 INTRODUKTION 6 FORENINGER OG INSTITUTIONER I SOGNET 6 Friskolen 7 KFUM spejderne 8 Læborg Multihus 9 LG&U 10

Læs mere

Grib chancen. Flyt til Vorbasse. Få mere tid Giv familien flere muligheder Bo billigt

Grib chancen. Flyt til Vorbasse. Få mere tid Giv familien flere muligheder Bo billigt Grib chancen Flyt til Vorbasse Få mere tid Giv familien flere muligheder Bo billigt Hvis du får chancen for at flytte til Vorbasse, skal du gribe den. «Billund er BØRNENES HOVEDSTAD og Vorbasse er derfor

Læs mere

UDVIKLINGSRETNINGER FOR BØRKOP

UDVIKLINGSRETNINGER FOR BØRKOP UDVIKLINGSRETNINGER FOR BØRKOP NATURBYEN Vi bor her pga. naturen og det landlige her er luft og god plads og man kan dyrke alle udgaver af udelivet. Skulle vi måske have fælles køkkenhaver eller endda

Læs mere

ÅRETS LOKALOMRÅDE 2013

ÅRETS LOKALOMRÅDE 2013 Lokalområde der søger Ansøger Forening/Gruppe/råd: Kontaktperson: Adresse: Telefon: Mail: Mønsted Lokalråd, Mønsted Idrætsforening, Mønsted Håndværker- og Handelsstandsforening En borgergruppe bestående

Læs mere

Sund og glad UGE 29 12/7-18/7 2015

Sund og glad UGE 29 12/7-18/7 2015 2015 Sund og glad UGE 29 12/7-18/7 2015 Side 2 Sund og glad Vi har her på Livsstilshøjskolen haft rigtig gode erfaringer med sommerkurset Sund og glad igennem de sidste 3 år. Hvert år er der både nye og

Læs mere

Fuglsøcentret. Kursus og konferencecenter

Fuglsøcentret. Kursus og konferencecenter Fuglsøcentret Kursus og konferencecenter VELKOMMEN >> Et besøg på Fuglsøcentret er noget ganske særligt! Det er et ophold, hvor service, engagement og rummelighed går hånd i hånd med ro, smuk natur og

Læs mere

en landsby i stærk udvikling

en landsby i stærk udvikling Lyne en landsby i stærk udvikling Ansvarlig: Arbejdsgruppen Lyne December 2009 Foto: Gunnar Schmidt Indhold Indhold 2 Lyne s lokal historie 3 Lokal analyse...3 Befolkningsanalyse..4 Input.4 Hvad viser

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT

ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT Som årstidsdagplejer skal man introducere dagplejebørnene for årstidens skiften højtider og traditioner, der er forbundet hermed ud fra børnenes præmisser. Gennem arbejdet

Læs mere

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-)

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-) Aarhus 1900 CÆCILIE Jeg er 24 år og kommer oprindeligt fra Aalborg, hvor jeg har læst idræt i et år på Aalborg Universitet. Jeg følte for at prøve noget nyt, og jeg valgte at tage overlov fra studiet for

Læs mere

Tale ved Skyum Forsamlingshus 100 års jubilæum

Tale ved Skyum Forsamlingshus 100 års jubilæum Tale ved Skyum Forsamlingshus 100 års jubilæum Kære alle Tusind tak for invitationen til festligholdelsen af 100 års jubilæet for Skyum forsamlingshus i dag. Det er en festdag, som jeg er glad for at få

Læs mere

Velkommen. Charlotte Frandsen og Morten Birkerod

Velkommen. Charlotte Frandsen og Morten Birkerod Velkommen Der kan være mange gode grunde til, at du besøger Tornøes Hotel og dejlige Kerteminde. Du kan være på udkig efter oplevelser. Være deltager i et interessant møde med kolleger eller kunder. Være

Læs mere

Ebberup Idrætsforening

Ebberup Idrætsforening Velkommen til Fitness Fodbold Håndbold Løb Petanque Senior idræt I denne folder kan du læse om hvilke idrætter og aktiviteter, de enkelte afdelinger i (EIF), kan tilbyde dig og din familie - som en sportslig

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. X 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? 23459764 23458764 23459723 2. Hvornår rejser Susanne og Peter

Læs mere

Centerbyanalyse Kvaliteter og ressourcer. Fremtidens Vejle Centerbyer som vækstdriver Centerbyanalyse

Centerbyanalyse Kvaliteter og ressourcer. Fremtidens Vejle Centerbyer som vækstdriver Centerbyanalyse Centerbyanalyse Kvaliteter og ressourcer Fremtidens Vejle Centerbyer som vækstdriver Centerbyanalyse For 1 år siden 6 % Give (fra 4.266 i 2006 til 4.536 i 2016) 11 % Vejle (fra 49.928 i 2006 til 54.862

Læs mere

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder Zleep Hotel Kolding Introduktion Tag på ferie på Zleep Hotel Kolding og bo centralt i Danmark. Hotellet er lyst og hyggeligt indrettet, og ligger centralt i Kolding. Oplev designbyen Kolding eller tag

Læs mere

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden - Det gode liv i Halsnæs Juni 2018 Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden Det gode liv i Halsnæs I Halsnæs sætter vi stor pris på vores nære fællesskab. Skoler, plejecentre,

Læs mere

Tilflytterhistorier fra Vejen Kommune

Tilflytterhistorier fra Vejen Kommune Tilflytterhistorier fra Vejen Kommune FLYTTILVEJEN.DK HJERTET AF SYDDANMARK 1 BILLEDE Drømmehuset i Vejen blev Rikke og Marcs base Efter deres studietid i henholdsvis Aarhus og Odense flyttede Rikke Schmidt

Læs mere

Sælvigbugtens Camping Samsø. Hytter, værelser og camping

Sælvigbugtens Camping Samsø. Hytter, værelser og camping Sælvigbugtens Camping Samsø Hytter, værelser og camping Camping på Samsø for enhver smag og alder Charmen ved Samsø er ikke til at tage fejl af. Her er et rigt kulturliv med musik og kunst for børn og

Læs mere

Lokalområde Holme-Olstrup / Toksværd

Lokalområde Holme-Olstrup / Toksværd Lokalråd og Toksværd Lokalområde / Toksværd Vi ønsker et stærkt lokalsamfund bygget på sammenhold, omsorg og gensidig respekt! Vi vil være synlige Lokalråd og Toksværd Forord: Hvad og hvorfor har vi sat

Læs mere

Tema for kåringen i 2012: De mange generationers landsby fortid, nutid og fælles fremtid

Tema for kåringen i 2012: De mange generationers landsby fortid, nutid og fælles fremtid Ansøgning til Årets Landsby fra Jordløse, 5683 Haarby. Tema for kåringen i 2012: De mange generationers landsby fortid, nutid og fælles fremtid Årets tema handler om landsbyudvikling på tværs af generationer,

Læs mere

NYHEDSBREV Projekt Nærmiljø November 13 - januar 14

NYHEDSBREV Projekt Nærmiljø November 13 - januar 14 I denne udgave af nyhedsbrevet Efteråret er kommet...1 Røgfri på Arendalsvej...2 Fitness - så er vi igang...4 Trænger din økonomi til et servicetjek?...5 Café Solskin - en solskinshistorie...6 Bagagerumsmarked...8

Læs mere

Vinter 2017/ December - Januar - Februar

Vinter 2017/ December - Januar - Februar Vinter 2017/2018 - December - Januar - Februar Nissejagt i Stensbæk Plantage - Grønne Spirer - Spring ud i naturen Så er det blevet den 1. december, en måned som børnene glæder sig til. Fordi der plejer

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

V I L I G S A T A L O G

V I L I G S A T A L O G 2 0 0 8 dviklingsrådet Hll Helle Øtd Øst dækker gerbæk ktorskoledistrikt t ikt. Heri ligger byerne Hjortkjær, Årre, Fåborg, gerbæk og tarup ofterup. er sidder i udviklingsråd dikli ådhll Helle Øt Øst:

Læs mere

Camping der passer... Horsens City Camping ved skov og strand. Beliggenheden. Beliggenheden der passer! Pladsen. Pladsen der passer! Shopping.

Camping der passer... Horsens City Camping ved skov og strand. Beliggenheden. Beliggenheden der passer! Pladsen. Pladsen der passer! Shopping. City Camping ved skov og strand Camping der passer... Shopping Kultur Natur Sport A Beliggenheden Beliggenheden der passer! Udsigt Pladsen Pladsen der passer! Børn Fred og ro Shopping Shopping Kultur Kultur

Læs mere

Skriv de rigtige ord under billederne. Der er flere ord under hvert billede. Nogle af ordene kan passe flere steder.

Skriv de rigtige ord under billederne. Der er flere ord under hvert billede. Nogle af ordene kan passe flere steder. Sundhedsdansk At have det godt Her kan du lære danske ord, som beskriver, hvordan du selv og andre har det. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre for, at du og andre får det godt. NYE ORD Hvordan har

Læs mere

At have det godt. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk At have det godt. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Hvordan har de det?

At have det godt. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk At have det godt. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Hvordan har de det? ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk At have det godt Her kan du lære danske ord, som beskriver, hvordan du selv og andre har det. Du kan også få viden

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

PIA 55 ÅR GÆSTEKORT. Baggrund: Bor i Vejle med mand og hund.

PIA 55 ÅR GÆSTEKORT. Baggrund: Bor i Vejle med mand og hund. PIA 55 ÅR Baggrund: Bor i Vejle med mand og hund. Bedste minde: Bestilte en uges ferie i Hvide Sande lidt impulsivt på nettet. Feriehuset i Tyskerhavn ligger på kanten af natur og byliv, og havde alt,

Læs mere

Idræt og kulturtilbuddets Sommerprogram 2019

Idræt og kulturtilbuddets Sommerprogram 2019 Idræt og kulturtilbuddets Sommerprogram 2019 Velkommen til årets sommerprogram hos Idræt og kultur. Programmet er blevet til ved et fællesmøde i idræt og kulturtilbuddet, hvor der kom mange idéer på banen.

Læs mere

KILDESKOVEN UDSTYKNINGSPROJEKT VED BENLØSE SKOVBY

KILDESKOVEN UDSTYKNINGSPROJEKT VED BENLØSE SKOVBY KILDESKOVEN UDSTYKNINGSPROJEKT VED BENLØSE SKOVBY RINGSTED KOMMUNE I RIVENDE UDVIKLING Kender man lidt til Ringsted, forstår man godt hvorfor det er en kommune i rivende udvikling. Erhvervslivet er i stærk

Læs mere

Forældre udsagn fra Vestbirk Naturbørnehave

Forældre udsagn fra Vestbirk Naturbørnehave Forældre udsagn fra Vestbirk Naturbørnehave Hvorfor valgte vi netop Vestbirk Naturbørnehave?: Vi valgte Vestbirk børnehave, fordi vi ønskede en børnehave med mulighed for nærhed og tryghed. Fordi vi fornemmede

Læs mere

Vi har samlet diverse informationer om vores område i denne præsentation. God fornøjelse

Vi har samlet diverse informationer om vores område i denne præsentation. God fornøjelse Informationer om Vonge-Kollemorten Er du tilflytter, eller tænker du på at flytte til vores område, så se her! Vi har samlet diverse informationer om vores område i denne præsentation God fornøjelse Indhold

Læs mere

HOTEL FIRESTJERNET FORKÆLELSE SERVICE I TOPKLASSE. citat TripAdvisor

HOTEL FIRESTJERNET FORKÆLELSE SERVICE I TOPKLASSE. citat TripAdvisor SERVICE I TOPKLASSE citat TripAdvisor HOTEL FIRESTJERNET FORKÆLELSE Lige der, hvor den gamle Lillebæltsbro rammer Jylland. Lige der, hvor Lillebælt smyger sig gennem noget af det smukkeste natur i Danmark.

Læs mere

LOKALSAMFUND OG LANDOMRÅDE UNDERSØGELSE 2007 VEJLE KOMMUNE BORGERPANELET

LOKALSAMFUND OG LANDOMRÅDE UNDERSØGELSE 2007 VEJLE KOMMUNE BORGERPANELET BORGERPANELUNDERSØGELSE VEJLE 2007 Vejle Kommune 2007 Side 1 LOKALSAMFUND OG LANDOMRÅDE UNDERSØGELSE 2007 VEJLE KOMMUNE BORGERPANELET UDARBEJDET AF PROMONITOR SYDDANSKE FORSKERPARKER, august 2007 BORGERPANELUNDERSØGELSE

Læs mere

Riis Friplejehjem. Lev livet hele livet

Riis Friplejehjem. Lev livet hele livet Riis Friplejehjem Lev livet hele livet 1 Indhold Et trygt hjem sammen med hinanden lev livet hele livet Aktiviteter en hverdag med aktiviteter og samvær Hjemligt duften af mad lejligheder med udsigt til

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2016 Svarprocent: 85%

FORÆLDRETILFREDSHED 2016 Svarprocent: 85% Vejle Kommune Antal besvarelser: 639 FORÆLDRETILFREDSHED 2016 Svarprocent: 85% LÆSEVEJLEDNING 01 I rapporten vises svarfordelingen på de enkelte svarkategorier, som går fra Meget tilfreds til Meget utilfreds.

Læs mere

isi.dk Lev drømmen ISI Idrætsefterskole ISI.DK ISI Idrætsefterskole ISI Idrætshøjskole ISI.DK ISI Idrætshøjskole

isi.dk Lev drømmen ISI Idrætsefterskole ISI.DK ISI Idrætsefterskole ISI Idrætshøjskole ISI.DK ISI Idrætshøjskole isi.dk Lev drømmen ISI.DK ISI Idrætsefterskole Velkommen til en oplevelse for livet På ISI elsker vi idræt. Her har du chancen for at udvikle dig - som person og inden for den idræt, du brænder for. Rammerne

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Mere industri. Adgang til natur. (meget) bedre intergration = aktivt medborgerskab. Cykelstier til Bording, Herning + Harrild Hede

Mere industri. Adgang til natur. (meget) bedre intergration = aktivt medborgerskab. Cykelstier til Bording, Herning + Harrild Hede Kommunes største by 15.855 indbyggere *pr. 1. januar 2014 Ungdomsmiljø Bedre byplanlægning m.h.t. arkitektur Turister! Meget mere aktivt torv Mere industri (meget) bedre intergration = aktivt medborgerskab

Læs mere

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center!

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Hotel Odense Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Introduktion På Hotel Odense er komfort og afslapning i centrum. Her kan I tage et afbræk fra hverdagen, nyde

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Starup/Tofterup Borgerforening og Lokalråd

Starup/Tofterup Borgerforening og Lokalråd Fællesmøde med arbejdsgrupperne onsdag den 12. oktober kl. 19.30 22.00 i Multihuset. Status fra de enkelte arbejdsgrupper: Kulturgruppen: 5 minutters oplæg fra hver gruppe I støbeskeen til det kommende

Læs mere

TUMLINGELEG for børn fra 1-3 år. Onsdag kl. 16:30 17:25 Starter i uge 37, d. 9. september

TUMLINGELEG for børn fra 1-3 år. Onsdag kl. 16:30 17:25 Starter i uge 37, d. 9. september TUMLINGELEG for børn fra 1-3 år. Onsdag kl. 16:30 17:25 Starter i uge 37, d. 9. september Pris: 325,00 kr. for en voksen og et barn Instruktør: Helle Tag mor, far eller en anden voksen med til tumlingeleg.

Læs mere

Færre akt. end 25 uger. Mere end 25 uger om året Samlet. Medl. Under 25 Foreningsnavn. Total. Handicap Over 25

Færre akt. end 25 uger. Mere end 25 uger om året Samlet. Medl. Under 25 Foreningsnavn. Total. Handicap Over 25 Mere end 25 uger om året Samlet Handicap 19-24 Færre akt. end 25 uger Medl. Under 25 Foreningsnavn 0-18 år år om året 19-24 år år år Samlet Medl.tilskud Bemærkninger Afganske Danske Venskabsforening 107

Læs mere

Traditioner i Børnehuset Viften.

Traditioner i Børnehuset Viften. Traditioner i Børnehuset Viften. Fastelavn: Vi holder fastelavnsfest i Børnehuset fastelavns mandag. Hver gruppe har deres egen tønde som de skal slå ned grupperne er rundt omkring i huset. Vi er alle

Læs mere

Bårse Søerne et rekreativt område

Bårse Søerne et rekreativt område Bårse Søerne et rekreativt område Introduktion til området I Bårse har vi et vidunderligt sted, et grønt område med to store søer. Søerne skulle egentligt havde været til brug af vandski, og derfor har

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Vi er nu færdige med spørgeskemaundersøgelsen og Ungdomsklubbens personale har behandlet materialet, som nu kan læses på vores hjemmeside.

Vi er nu færdige med spørgeskemaundersøgelsen og Ungdomsklubbens personale har behandlet materialet, som nu kan læses på vores hjemmeside. Hvordan har du det I TK s Ungdomsklub børnemiljøvurdering 2010 Samlet svar: Drenge & Piger Skema udleveret til: 80 medlemmer. Modtaget svar: 31 stk. svarende til 39 % Den videre proces. På baggrund af

Læs mere

Velkommen til. Silkeborg kommune. Silkeborg Kommune Rådhuset Søvej 1-3 8600 Silkeborg Tlf: 89 20 80 00

Velkommen til. Silkeborg kommune. Silkeborg Kommune Rådhuset Søvej 1-3 8600 Silkeborg Tlf: 89 20 80 00 Velkommen til Silkeborg kommune Rådhuset Søvej 1-3 8600 Silkeborg Et skridt ind i fremtiden Velkommen til Et par nyttige kontaktoplysninger er en dynamisk kommune med ca. 85.000 indbyggere. Kommunen råder

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Forældre evaluering 2015

Forældre evaluering 2015 Forældre evaluering 2015 Hvordan har det været at have sin daglige gang i Børnehaven Toftebo. En glæde at se hvor glad ens barn er hver eneste dag i Toftebo. Alle voksne kender ens barn, det gør forældrene

Læs mere

OBBEKÆR/KALVSLUND 2. HALVÅR 2015

OBBEKÆR/KALVSLUND 2. HALVÅR 2015 Obbekær Forsamlingshus Formand Finn Vind 75 42 30 64 Kasserer Erik Bendtsen 51 58 60 39 Sekretær Bjarne Schmidt Philipp 22 96 55 55 Medlem Lis Thomsen 20 44 89 33 Medlem Bartina Swart 74 76 19 92 Udlejning

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Forældre og børn sommer 2011

Forældre og børn sommer 2011 Forældre og børn sommer 2011 1. Hvilken aktivitet har du deltaget i? Djursland-lejr 23,5% 8 Falster-lejr 38,2% 13 Dagtur med Agape 28. maj 0,0% 0 Dagtur med Agape 29. maj 0,0% 0 Døgntur med Agape primo

Læs mere

PANORAMA OVER AALBORG

PANORAMA OVER AALBORG PANORAMA OVER AALBORG fjordtårnet.dk Helt i front Ved Limfjordens bred, højt hævet over Nørresundby midtby, ligger Fjordtårnet. Som et fyrtårn står den flotte nye bygning og knejser og lyser op med den

Læs mere

Gratis håndbog. 10 spændende muligheder. Glad i låget 24/7. Af RaffCoaching

Gratis håndbog. 10 spændende muligheder. Glad i låget 24/7. Af RaffCoaching Gratis håndbog 10 spændende muligheder Glad i låget 24/7 Af RaffCoaching 2 Velkommen Denne håndbog er til dig, som gerne vil lære at være glad og positiv 24/7. Jeg vil komme med rigtig mange ideer. Din

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

HELNÆS. DRÅBEN på VESTFYN DEJLIGST HELE ÅRET OPLEV HVORFOR

HELNÆS. DRÅBEN på VESTFYN DEJLIGST HELE ÅRET OPLEV HVORFOR HELNÆS DRÅBEN på VESTFYN DEJLIGST HELE ÅRET OPLEV HVORFOR Helnæs betyder»det hellige næs«langt ude og alligevel tæt på Som en dråbe ligger halvøen Helnæs ved Vestfyn natur når den er smukkest i Danmarks

Læs mere

Simmersted og omegns Idrætsforening

Simmersted og omegns Idrætsforening Venlige hilsner Vinter aktiviteter 2014/2015 i og ønsket om en god sæson Simmersted og omegns Idrætsforening Familiesvømning 1. gang 4. september 2014 kl. 18.00 kl. 20.00 Pris for familiesvømning: Børn

Læs mere

Gl. Havn. Vestre Skole

Gl. Havn. Vestre Skole Gl. Havn OPSAMLING Inddragelse af 6. klasserne fra Vestre Skole 11. juni 2014 Vestre Skole Middelfart Stadion Ældrecenter Middelfart - byen set med et barns øjne I forbindelse med den afholdte walk and

Læs mere

Krejbjerg Nyt. Fællesspisning fredag 29. april kl Arbejdsdag lørdag 7. maj. April

Krejbjerg Nyt. Fællesspisning fredag 29. april kl Arbejdsdag lørdag 7. maj. April Krejbjerg Nyt Fælles nyt fra foreninger i Krejbjerg og omegn April 2011 www.krejbjerg.dk Fællesspisning fredag 29. april kl. 19.00 Ivan Andersen har lovet at være primus motor for at arrangerer fællesspisninger

Læs mere

Simmersted og omegns Idrætsforening

Simmersted og omegns Idrætsforening Venlige hilsner Vinter aktiviteter 2017/2018 i og ønsket om en god sæson Simmersted og omegns Idrætsforening Familiesvømning 1. gang 7. september 2017 kl. 18.00 kl. 20.00 Pris for familiesvømning: Børn

Læs mere

Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum.

Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum. Strandkanten Vil du bo midt i naturen? Så har du muligheden nu, hvor vi tilbyder en gruppe nye og attraktive boliger på unikke naturgrunde i en helt ny bydel midt i det smukke, åbne fjordlandskab. Naturbydelen

Læs mere

Velkommen til Gymnastikkens Hus!

Velkommen til Gymnastikkens Hus! Velkommen til Gymnastikkens Hus! Gymnastikkens Hus er Fredensborg Kommunes kommende gymnastik- og motorikhal. Her er der mulighed for at lege, lære og dyrke motion og socialt samvær uanset alder og niveau.

Læs mere

DEN 3. RUMMELIGHED. Hammerum Hallen 2020

DEN 3. RUMMELIGHED. Hammerum Hallen 2020 DEN 3. RUMMELIGHED. Hammerum Hallen 2020 1 Tidslinien.hvordan er vi kommet hertil, hvor vi er i dag. April 2008: Gjellerup skal have en ny skole. December 2012: Oplæg til kommuneplanen vedtaget. Efterår

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

Noget at samles om. 46 Nørholm Forsamlingshus

Noget at samles om. 46 Nørholm Forsamlingshus Nørholm forsamlingshus Noget at samles om Nørholm Forsamlingshus er ikke som forsamlingshuse er flest. Huset skiller sig ud ved sin særlige arkitektur, men er også anderledes, fordi det har gennemgået

Læs mere

Hej Jørgen! Jeg har her skrevet tidslinien for ansøgningsprocessen

Hej Jørgen! Jeg har her skrevet tidslinien for ansøgningsprocessen Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ Alm.del Bilag 195 Offentligt Hej Jørgen! Jeg skriver til dig i min egenskab af formand for Grønbjerg-Langelund Lokalråd, og i dette tilfælde, også som den

Læs mere

Nyt liv i landsbyen Erfaringer fra landsbyklyngen Mols i Udvikling Grith Mortensen, IDAN-konferencen, 10. april 2018

Nyt liv i landsbyen Erfaringer fra landsbyklyngen Mols i Udvikling Grith Mortensen, IDAN-konferencen, 10. april 2018 Nyt liv i landsbyen Erfaringer fra landsbyklyngen Mols i Udvikling Grith Mortensen, IDAN-konferencen, 10. april 2018 Landsbyklyngen Ca. 3.800 indbyggere 2 samfund Mols og Helgenæs 24 landsbyer 1 skoledistrikt

Læs mere

Formandens Årsberetning er nok det år i MCC s historie hvor der er kørt flest km. Det har været en utrolig flot sommer vi har haft i 18 og

Formandens Årsberetning er nok det år i MCC s historie hvor der er kørt flest km. Det har været en utrolig flot sommer vi har haft i 18 og Formandens Årsberetning 2019 2018 er nok det år i MCC s historie hvor der er kørt flest km. Det har været en utrolig flot sommer vi har haft i 18 og det betyder altså meget hvordan vejret arter sig med

Læs mere

Analysens kriterier: Konklusion: Analysen giver ikke et entydigt svar på placering af den nye svømmehal

Analysens kriterier: Konklusion: Analysen giver ikke et entydigt svar på placering af den nye svømmehal Analysens kriterier: Byggeteknisk vurdering og økonomi Planer og strategier Befolkningsgrundlag og skoler i de 3 byer Infrastruktur Eksisterende brugere af svømmehallen i Vingsted Mulige synergieffekter

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur og Fritid Dato: 31-10-2016 Sagsnr.: 15/25492 Sagsbehandler: Lise Lotte Urfe Direkte tlf.: 7376 8234 E-mail: llu@aabenraa.dk Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med

Læs mere

Flyt ind i naturen. Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum

Flyt ind i naturen. Bo på engen helt tæt på fjorden. Med kort afstand til Ringkøbing centrum Strandkanten Vil du bo midt i naturen? Så har du muligheden nu, hvor vi tilbyder en gruppe nye og attraktive boliger på unikke naturgrunde i en helt ny bydel midt i det smukke, åbne fjordlandskab. Naturbydelen

Læs mere

LODRET PROCENT (VEJET) Danmarks Naturfredningsforening P56456 (27-Aug-2009) TABEL 1 KØN ALDER REGION

LODRET PROCENT (VEJET) Danmarks Naturfredningsforening P56456 (27-Aug-2009) TABEL 1 KØN ALDER REGION LODRET PROCENT (VEJET) Danmarks Naturfredningsforening P (Aug) TABEL KØN ALDER REGION CHI²TEST () "" signif. lav værdi "" test ej mulig INTERVIEW Mand Kvinde år år Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland

Læs mere

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem. I Aabenraa Kommune er kultur- og fritidslivet

Læs mere

Nyhedsbrev Spor 4. Hverdag i Spor4

Nyhedsbrev Spor 4. Hverdag i Spor4 Nyhedsbrev Spor 4 Så kom tiden, hvor skoleårets sidste nyhedsbrev kom ud. Igennem året i Spor4 har vi delt oplevelser og lært hinanden endnu bedre at kende. Dette nyhedsbrev giver et lille indblik i vores

Læs mere

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen?

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen? Transskription af interview med Emil 14/04/2016 Så skal jeg lige høre først, hvor gammel du er? Jeg er 25. 25, øh, og det er så basket du spiller? Dyrker du andre sportsgrene, sådan? Øh, altså, jeg går

Læs mere

Sund og glad. Uge 29 13/7-19/7 2014

Sund og glad. Uge 29 13/7-19/7 2014 2014 Sund og glad Uge 29 13/7-19/7 2014 Side 2 Sund og glad Vi har her på Livsstilshøjskolen rigtig gode erfaringer med sommerkurset Sund og glad gennem de sidste 2 år. Det er en fantastisk uge, og derfor

Læs mere

12-i-1 GAVE 700 KR 1

12-i-1 GAVE 700 KR 1 12-i-1 GAVE 700 KR 1 REJSE & OPHOLD KRO- OG HOTELOPHOLD FOR 2 NU KAN DU OG DIN LEDSAGER TAGE PÅ ET HYGGELIGT OPHOLD I DANMARK. I KAN F.EKS. BO PÅ EN ÆGTE LANDEVEJSKRO GRUNDLAGT I 1700-TALLET, PÅ ET MODERNE,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Møllevangskolen 7. årgang

Møllevangskolen 7. årgang December Møllevangskolen 7. årgang 2 Efter vi er startet i 7.klasse, er vi kommet op til de store hvor vi før var de ældste elever, er vi nu de yngste elever på gangen. Det kan medføre visse problemer

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Ungdom. spot på sporten // JANUAR 2012. Håndboldhygge FA Cup 2011 Jonas og Mads U12. Hovedsponsor:

Ungdom. spot på sporten // JANUAR 2012. Håndboldhygge FA Cup 2011 Jonas og Mads U12. Hovedsponsor: Håndboldhygge FA Cup 2011 Jonas og Mads U12 spot på sporten // JANUAR 2012 Hovedsponsor: GODT NYTÅR TIL ALLE... Selv om vi snart skriver medio januar, vil vi gerne benytte lejligheden til at ønske alle

Læs mere

Velkommen til Ballumhus!

Velkommen til Ballumhus! Hotel Ballumhus Velkommen til Ballumhus! Introduktion Hotel Ballumhus ligger klods op ad Nationalpark Vadehavet, og I bor således lige i nærjeden af fantastiske naturoplevelser - det er bare med at udforske

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Tøj-sponsor: Velkomst: Velkommen til generalforsamling i HGC - Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 12. ordinære generalforsamling.

Læs mere

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling Grønne spirers konkurrence Dagplejen Beder/Malling Kære Grønne spirer I dagplejen Beder/Malling kan vi i sandhed sige, at vi er vildt begejstrede for udelivet. Vi voksnes glæde ved naturen smitter automatisk

Læs mere