Overvågning af padder i Kerteminde Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Overvågning af padder i Kerteminde Kommune"

Transkript

1 Overvågning af padder i Kerteminde Kommune Tekst & foto: Lars Hansen Udarbejdet af naturkonsulent.dk for Kerteminde Kommune 2012

2 1 Overvågning af padder i Kerteminde Kommune i Indhold Indledning 2 Strandtudse 3 Springfrø 11 Spidssnudet Frø 17 Stor Vandsalamandeer 21 Referencer 24 Til rapporten hører et større antal vandhulsskemaer og fotos af vandhuller.

3 2 Indledning I 2008 besluttede Kerteminde Kommunes Naturafdeling at iværksætte en undersøgelse af de paddearter, der er opført på EU s Habitatsdirektiv - de såkaldte Bilag IV-arter. Det drejer sig om arterne Strandtudse, Spidssnudet Frø, Springfrø og Stor Vandsalamander. Med den nye Kommunalreform blev amterne i 2005 nedlagt og naturforvaltningen blev lagt ud til kommunerne, som nu har ansvaret for at sikre en mangfoldig natur. Lovgivningen tilskriver særlig opmærksomhed på EU s Habitatdirektiv og dermed de her udpegede arter. Herværende rapport sammenfatter paddeundersøgelser udført af Naturkonsulent.dk. I årene er de 4 paddearter eftersøgt i alle egne af kommunen med det formål at beskrive arternes aktuelle udbredelse og bestandsstørrelser. Rapporten beskriver de enkelte arter og giver et overblik over arternes udbredelse, bestandsstørrelse og aktuel status. Med inddragelse af Fyns Hoved Feltbiologiske Stations (FHFS) datamateriale er det desuden muligt at beskrive den historiske udvikling over de sidste ca. 50 år. For alle arter er der lavet en sammenfatning med fokus på levestederne og anbefalinger til naturpleje, som kan fastholde og gerne udbygge de aktuelle bestande. Det skal primært ske ved naturpleje i basisområderne, men også med opmærksomhed på at genetablere vigtige spredningskorridorer. Typisk vandhul i det åbne land. Store maskiner på store marker fortrænger vandhullerne og gør dem uegnede som yngledamme for padderne. Her vil dyrkningsfrie bræmmer være til stor gavn.

4 3 Strandtudse Bufo calamita Strandtudsen findes i Kerteminde Kommune kun på Hindsholm. Strandtudsen er et af Hindsholms mest karakteristiske dyr og har her sit største udbredelsesområde på Fyn. I dag er den stadig vidt udbredt, men kun i to områder er der fortsat mange dyr, hhv. på det nordligeste Hindsholm og i området ved Midskov/Dalby Bugt. I den centrale og sydøstlige del af Hindsholm er strandtudsen omtrent forsvundet. Feltarbejde og metode I årene er der foretaget natlige lytninger af kvækkende hanner. De er meget højtkvækkende og på lune forårsaftener er det forholdsvis let at pejle lokaliteterne. Større kor kan høres op til 2-3 km væk og selv enkeltindivider lader sig registrere på 1 km afstand. Registrering og optælling af strandtudser foregår bedst, når foråret for alvor bryder ud. På lune aftener med høj kvækkeaktivitet er der foretaget kortlægning af de enkelte lokaliteter. Hvor kvækkende hanner er hørt, er der pejlet fra flere retninger, indtil stedet er lokaliseret. Hvor det har været muligt, er vandhullet besøgt og med lommelygte er der foretaget direkte optælling af antallet af kvækkende hanner. Registreringen af kvækkende hanner er foretaget i perioden 25/4-10/5 og på aftener med optimalt vejr (høj temperatur, svage vinde). Feltarbejdet har været begrænset til ca. 3 lytteture og der har ikke været tid til senere undersøgelse af ynglesucces eller til supplerende lytteture senere på sæsonen. I år, hvor foråret er tørt, men hvor der senere falder meget regn (bl.a. 2012), vil strandtudserne ofte få en ny kvækkeperiode og her kan dukke op på helt nye steder, fx markoversvømmelser.

5 4 Trods begrænsning i feltarbejdet har det været muligt at lave en præcis kortlægning over bestandens udbredelse og størrelse. Inddragelse af gamle optegnelser har desuden givet et godt indblik i bestandens udviklingstendenser. Resultater Bestanden af strandtudser i Kerteminde Kommune er begrænset til Hindsholm. Her er bestanden mere eller mindre opdelt i delbestande, som lader sig beskrive hver for sig. Herunder er vist de årlige optællinger af kvækkende hanner.

6 Udviklingen i strandtudsebestanden viser med stor tydelighed, at der nu kun er 2 basisområder tilbage, hvor strandtudsen kan yngle med succes. Det er Nordskov Enge og engområdet ved Dalby Bugt og vestpå til Sylten på halvøen Skoven. De øvrige bestande skyldes enten spredning fra basisområderne eller små relikter af tidligere bestande og det formodes, at disse kun har ynglesucces med års mellemrum, fx i regnfulde og våde forsomre. Kortene viser desuden med stor tydelighed, at bestandene er knyttet til kystzonen. 5

7 6 Strandtudse antal kvækkende hanner Nordlige Hindsholm Snave/Martofte Bøgebjerg-Hverringe Centrale Hindsholm Tårup Strand Vestermade Dalby Bugt Halvøen Skoven Bogensø Langø I alt, excl. Bogø Langeskov Bogø Tabel 1: Oversigt over antal kvækkende strandtudser i Kerteminde Kommune (eft. Hansen, 1995). Tallet for 1950 er beregnet ud fra bl.a. arealernes størrelse og beskaffenhed og ud fra ældre beretninger (tallene er givetvis sat alt for lavt). Fra foreligger der ikke samlede optællinger. Siden 2007 er arten igen overvåget intensivt. Nordlige Hindsholm Bestanden af strandtudser var tidligere meget stor på den nordlige del af Hindsholm, ikke mindst på Fyns Hoved, hvor der i 1970 erne taltes op til 300 kvækkende hanner. Herefter faldt antallet gradvist og i årene hørtes ingen. Bestanden skønnedes på det tidspunkt at være under 10 voksne dyr. Udviklingen i 1990 erne var meget positiv. I årene blev 9 tidligere yngledamme oprenset og i 1994 taltes 36 kvækkende hanner, dels på Fyns Hoved og dels på Fælleden. Den positive udvikling holdt ved endnu en årrække og toppede med 60 kvækkende hanner i Herefter skete der igen tilbagegang, indtil Nordskov Enge i 2008 blev genskabt. Det gav bestanden et markant løft, men antallet af kvækkende hanner er faldet fra 155 i 2008 til 64 i I 2012 steg antallet til 84, sandsynligvis som følge af god ynglesucces i Tendensen er dog, at den massive forekomst af hundestejler i området er hæmmende for opretholdesen af en stor og levedygtig bestand af strandtudser. I har Naturstyrelsen foretaget oprensning af næsten samtlige vandhuller på Fyns Hoved og og Jøvet. Et par af de bedste lokaliteter er ikke oprenset, men blandt de øvrige kan nogle blive gode levesteder. For pleje af strandtudsebestanden er det dog langt bedre, hvis oprensningen var fordelt over en årrække.

8 7 Snave/Martofte Et strandengsområde ved Snave var tidligere et vigtigt yngleområde for en temmelig stor bestand af strandtudser. Området udgjorde desuden et vigtigt forbindelsesled for bestandene mod nord og syd. Afgræsning af disse strandenge er forlængst ophørt og bestanden er på det nærmeste forsvundet. I de senere år er der hvert år hørt strandtudser i området. Det drejer sig kun om ganske få kvækkende hanner, som forsøger sig i våde lavninger på dyrkede marker. Bøgebjerg/Hverringe På Hverringe gods, som udgør hele den sydøstlige del af Hindsholm, er udviklingen meget lig ovennævnte. Tidligere store bestande er nu næsten forsvundet, men arten holder standhaftigt stand ved både Måle Strand og ved Bjørnens Krat, hvor en yngledam i 1994 blev oprenset. Centrale Hindsholm Tidligere bestande på den centrale del af Hindsholm er nu forsvundet. Ingen dyr er hørt eller set i dette årtusinde. Tårup Strand Det tidligere vidtstrakte strandengsområde har været en meget betydningsfuld lokalitet for strandtudser. Men i takt med opdyrkning og ophør af afgræsning, er arten nu helt forsvundet. Aktuelle planer om genskabelse af dele af de tidligere strandenge bør have strandtudsen som en af målarterne. Såfremt der etableres afgræssede enge og overdrev, vil strandtudsen givetvis indvandre og hurtigt opbygge en stor bestand. Det samme gælder ved andre anlæg, fx golfbaner og andre rekreative områder. Vestermade En tidligere stor bestand forsvandt i 1990, akkurat før en oprensning af flere vandhuller. Disse fik derfor ingen effekt før 2009, hvor der igen blev hørt kvækkende hanner i området. I mellemtiden var vandhullernes kvalitet reduceret og bestanden har i ligget på 6-12 kvækkende hanner. De har fordelt sig i de fleste af de vandhuller, der i 1990 erne blev oprenset.

9 8 Dalby Bugt Dalby Bugt er med sine meget store og vidtstrakte strandenge et af strandtudsens vigtigste levesteder. I er der årligt hørt omkring 50 kvækkende hanner, dog hele 74 i Ynglesuccesen er ikke undersøgt, men formodes at have været svingende og måske manglende i tørre år. Strandtudsen er i området spredt over et større antal vandhuller og våde lavninger. Der er tydeligvis flest på de afgræssede arealer og hvor græsningen ophører, forsvinder de som regel hurtigt. Halvøen Skoven Bestanden af strandtudser på halvøen Skoven er primært knyttet til Sylten ved Stenagergård. Antallet af kvækkende hanner er i de fleste år lavere end ved Dalby Bugt, men området har samme betydning som ynglested. De to bestande kan opfattes som omtrent sammenhængende og i gode år er det herfra, der sker spredning til hele halvøen Skoven og til Vestermaden. I området mellem de to bestande blev der i 1990 erne etableret en ny yngledam på et areal, som var udlagt til afgræsning. Der gik imidlertid mange år, inden græsningen blev iværksat og strandtudsen udeblev, indtil det skete. Det er et meget illustrativt eksempel på strandtudsens præference for afgræsssede strandenge. Bogensø/Langø Bogensø var tidligere et af strandtudsens vigtigste yngleområder. I dette århundrede har antallet af kvækkende hanner imidlertid været ret lille og siden 2008 er arten ikke hørt i området. Bogø Strandtudsen er sidst hørt fra Bogø i Tidligere var her en meget stor bestand, som i 1992 blev forsøgt hjulpet ved oprensning af vandhullerne. Et velment projekt blev imidlertid udført på en uhensigtsmæssig måde og medførte desværre en forstærket eutroficiering af vandhullerne, således at de i dag er uden padder og med langt færre ynglefugle. Ud over de nævnte lokaliteter, er et formodet fund fra Langeskov i 2006 overvåget i årene , men uden resultat. Fundet skulle angiveligt være gjort i området ved Langeskov Betonfabrik. Her kan af og til ses helt åbne vandflader på fabriksområdet og i gode år ser de ganske glimrende ud som ynglested for strandtudser. Omegnens gamle grusgrave har måske tidligere været levested for strandtudser, men er i dag meget tilgroede og ikke egnede. Området ligger ikke langt fra Davinde-Tarup grusgravene og spontan indvandring herfra synes mulig.

10 9 Bestandens aktuelle udbredelse Strandtudsen har på Hindsholm en stor, men helt isoleret bestand. Tidligere var strandtudsen meget udbredt og bestanden var direkte sammenhængende. Det varede ved indtil 1970 erne, hvor strukturændringer i landbruget ændrede levebetingelserne for strandtudsen. Især har den gradvise nedgang i antalllet af kvægbestande betydet, at afgræsning på strandenge, overdrev m.v. omtrent ophørte. Det er på sådanne biotoper, strandtudsen lever. I 1950 erne var der ca malkekøer på Hindsholm fordelt på 200 besætninger. I 1970 var antallet faldet til 600 stk. malkekvæg fordelt på 45 besætninger. I 1994 var der kun 9 besætninger tilbage og i dag blot en enkelt. Figur 1: Strandtudsens udbredelse på Hindsholm ca og For nuværende er bestanden i væsentlig grad knyttet til Dalbybugten og området ved Fyns Hoved. Strandtudsen forsvandt tidligt fra den centrale del af Hindsholm og er nu omtrent forsvundet fra de 3 store godser (Hverringe, Scheelenborg og Brockdorff), som besidder størsteparten af Hindsholm. Strandtudsen er i dag begrænset til området ved Fyns Hoved og ved Dalbybugten. Herudover findes kun få og små bestande. Der er tydelig sammenhæng mellem udbredelsen og forekomsten af afgræssede strandenge- og overdrev. Således ikke overraskende, at den har klaret sig i det fredede og afgræssede område ved Fyns Hoved. Ved Dalby Bugt ligger Hindsholm nu eneste kvæggård og den sikrer afgræsning af store strandengsarealer. I første halvdel af 1990 erne forestod Fyns Amt oprensning/etablering af ca. 20 vandhuller til strandtudserne. Projektet blev udført af undertegnede og udover naturpleje af vigtige yngledamme, blev der påbegyndt etablering af spredningskorridorer. Næsten alle vandhuller blev taget i besiddelse og det sikrede en god stabilisering af alle del-bestande. Desværre fik Amtet aldrig fulgt op på projektet, som derfor aldrig blev færdiggjort. Over de sidste godt 15 år er antallet derfor igen faldet til under et kritisk punkt, hvor bestanden ikke længere er sammenhængende, men er opsplittet i mindre, isolerede bestande, som en efter en forsvinder. I de seneste

11 10 år er strandtudsen helt forsvundet fra Bogø og Bogensø. På de øvrige lokaliteter er der nu så få, at arten er i risiko for helt at forsvinde. I har Naturstyrelsen foranstaltet oprensning af omtrent alle vandhuller ved Fyns Hoved. Det vil givetvis give bestanden et godt løft, selvom et par af de vigtigste yngleområder ikke er inddraget i projektet, men blandt de øvrige er nogle udmærkede, omend lidt for dybe. Anbefalinger Det anbefales at sikre de gode basisområder ved Dalby Bugt og ved Fyns Hoved (incl. Nordskov Enge). Det kan ske ved oprensning eller etablering af yngledamme i områderne. Tidligere basisområder bør genskabes, fx Bogensø, Bogø og kystområderne ved Hverringe. Det samme gælder områder, hvor små bestande stadig findes. Disse bør ved hjælp af spredningskorridorer forbindes med de respektive basisområder. Bestanden af strandtudser kan sikres ved målrettet naturpleje af yngledammene.erfaringen viser desværre, at vandhullerne efter ca. 10 år forringes som yngledamme for strandtudser. Det er derfor at foretrække, at naturplejen forløber over en længere periode, fx med pleje af 1-2 vandhuller i hvert basisområde.

12 11 Springfrø Rana dalmatina Springfrøen er blevet en herregårdsart. I dag er omtrent hele bestanden at finde på hovedgårdene Hverringe og Lundsgård, lige nord og syd for Kerteminde. Tidligere har arten haft betydelig større udbredelse og har været almindelig i de fleste skovområder. Udenfor de to godser er der i kun gjort 3 fund omfattende ganske få dyr og disse bestande vil være forsvundet inden længe. Muligvis kan fund i den sydligste del af kommunen have forbindelse til eventuelle bestande på den anden side af kommunegrænsen (Nyborg). Glædeligt er det, at bestandene på Hverringe og Lundsgård er store. Mål i antal ægklumper (2009) tæller bestandene 800 på Hverringe og 250 på Lundsgård. Springfrøen må her betegnes som almindelig og ikke umiddelbart truet, bortset fra generel dårlig vandkvalitet i yngledammene. Det kan hæmme ungeproduktionen og dermed mindske bestandene. Feltarbejde og metode Springfrøen er overvåget i årene Æggene lægges tidligt og fra midt i marts til ind i april kan de forholdsvis let optælles ved at gå rundt langs kanten af vandhullet. Det er en meget tidskrævende opgave og feltarbejdet er derfor tilrettelagt, så kommunens areal dækkes bid for bid.

13 12 I 2009 blev godserne Hverringe og Lundsgård undersøgt. I 2010 blev den sydlige del af kommunen undersøgt. I 2011 blev egnen omkring Kertinge Nor undersøgt. I 2012 blev Hindsholm og resterende lommer undersøgt. I alle årene er der optalt ægklumper i det tidlige forår. Hvor der er fundet æg, er så vidt muligt alle omkringliggende vandhuller undersøgt grundigt. Omvendt er nogle områder undladt, hvis der efter al sandsynlighed ikke forekommer springfrøer. Arten er meget knyttet til skov og yngler næsten altid indenfor ca. 800 meter fra en større skov. Fra 2010 er der i forbindelse med feltarbejdet udfyldt et vandhulsskema for alle besøgte vandhuller. Feltarbejdet har fokuseret på eftersøgning af æg, idet de mest præcist angiver en given bestands størrelse. Der er ikke foretaget undersøgelser af ynglesucces eller sommerforekomster i skovene. Resultater Undersøgelsen af springfrøer i har tilvejebragt et meget præcist billede af arten udbredelse og bestandens størrelse. Optælling af ægklumper kan gøres meget præcist og antallet er et godt udtryk for bestandens størrelse, målt i yngledygtige individer. På Hverringe og Lundsgård godser findes ca. 160 vandhuller. Af disse blev der i 2009 fundet springfrøer i 48, svarende til 29 %, I det følgende gennemgås først bestandene på hhv. Hindsholm og i den sydlige del af kommunen. NORDLIGE DEL Hverringe 80 % af bestanden af Springfrø i Kerteminde Kommune findes i skovene ved hovedgården Hverringe. Det er et meget stort gods, som omfatter omtrent hele den sydøstlige del af Hindsholm. Skovarealerne er store og de fleste ligger omkring hovedgården. Hertil kommer Stavre Skov, Kalvehave Skov nord for Måle og Bøgebjerg.

14 13 Springfrøens absolutte centrum er skovsøen lige syd for hovedgården og et vandhul ved den nærliggende skovfogedbolig. Her findes 40 % af den samlede bestand på Hverringe gods. I Haveskov øst for gården er der yderligere 2 yngledamme, foruden enkelte markvandhuller. Spredning mod Madelund, hvor en pæn bestand er fundet i svanesøen. Ved Stavre Skov er der i 2009 fundet 23 ægklumper fordelt på 5 vandhuller langs vejen nord for skoven. Bestanden er muligvis isoleret fra Hverringe og i så fald meget lille. Vandkvaliteten er ringe i de fleste vandhuller og det formodes, at springfrøernes ynglesucces er meget ringe. Vest for Hverringe (Broløkke) er der fundet æg af springfrø i overraskende mange vandhuller. Ved skydepladsen (nær lossepladsen) findes den eneste basislokalitet. I de øvrige vandhuller er der kun fundet få ægklumper, hvilket indikerer, at bestandens reproduktion er meget ringe. I Kalvehave Skov (se efterfølgende kort) er der i 2009 fundet 80 ægklumper fordelt på 2 vandhuller. Bestandens sammenpresning på kun 2 lokaliteter skyldes generel ringe vandkvalitet i de øvrige vandhuller i området.

15 14 Øvrige Hindsholm Grundet tidligere fund i området ved Bøgebjerg Strand blev der i 2009 og 2010 foretaget undersøgelse af vandhuller fra Kalvehave Skov og nordpå til Bøgebjerg. Trods grundig eftersøgning kunne arten ikke påvises og evt. tidligere bestand må anses som værende forsvundet. I FHFS s datamateriale findes observationer, som viser, at der fra Hverringe fandtes en spredningskorridor mod nordvest til Bogensø Skov. Materialet rummer observationer fra Salby Tørvehave, området syd for Dalby samt i Bogensø Skov. Trods eftersøgning i de fleste af årene er der intet fundet indtil 2012, hvor der blev fundet 2 ægklumper i det store vandhul i Bogensø Skov. Korridoren må derfor anses for forsvundet, omend der stadig er enkelte dyr i Salby Tørvehave. Fundet i Bogensø Skov må være de absolut sidste rester af en helt isoleret forpost. Figur 2: Springfrøens udbredelse på Hindsholm indtil Bestanden er i dag knyttet til Hverringeskovene og bestande i randzonen er nu forsvundet.

16 15 SYDLIGE DEL Lundsgård Lundsgårdskovene rummer en stor bestand af springfrøer. Bestanden er i 2009 opgjort til 200 ægklumper og størstedelen findes i Storskoven, hvor de fordeler sig i flere vandhuller. Fund fra markvandhuller syd for hovedgården kan være spredning herfra. Derimod er bestanden ved hovedgården måske ret isoleret fra Storskoven. Her yngler der stadig mange i den store parksø, men søen er meget eutrof og bestanden formodes at blive yderligere reduceret. Bremerskoven På egnen syd og øst for Rynkeby er der kun ét sted fundet springfrøer. I et vandhul i en åben vildtremisse blev der i 2011 fundet en enkelt ægklump af springfrø (Vandhul L70). Det vides ikke, om forekomsten har forbindelse til eventuelle bestande på den anden side af kommunegrænsen (Nyborg) eller om det er en uddøende bestand.

17 16 Ulriksholm Egnen omkring Kertinge Nord er undersøgt for springfrøer i Eneste fund var 2 ægklumper i vandhul i parken til Ulriksholm (se foto herunder). Vandhullet er sandsynligvis artens sidste lokalitet på denne egn, hvor stort set samtlige vandhuller er moderat til stærkt eutrofierede.

18 17 Spidssnudet Frø Rana arvalis Spidssnudet Frø findes kun få steder i Kerteminde Kommune. I den sydlige del af kommunen findes Spidssnudet Frø kun i Urup Dam, hvor bestanden til gengæld er ret stor. På Hindsholm er en tidligere stor bestand i dag reduceret voldsomt og på nær enkelte lokaliteter er den helt omtrent forsvundet. Spidssnudet Frø er karakterdyr på våde enge og trives godt i områder, hvor der også sker afgræsning. Urup Dam er er godt eksempel herpå. På Hindsholm er Fyns Hoved, Nordskov Enge, Bogø og Bogensø gode eksempler, omend den synes forsvundet fra de fleste steder. Feltarbejde og metode I årene er bestandene på Hindsholm undersøgt ved registrering af ægklumper, delvis lytning efter kvækkende hanner og eftersøgning af yngel i juni. Alle kendte lokaliteter er besøgt hvert år og derudover er der forsøgt registrering i potentielle områder. I den sydlige del af kommunen er Urup Dam undersøgt i

19 18 Spidssnudet Frø er nu kortlagt og bestandens størrelse og udbredelse kendes meget nøje. Ved inddragelse af materiale fra FHFS har det været muligt også at få et godt indblik i bestandsudviklingen, i det mindste hvad Hindsholm angår. Resultater I nedenstående oversigt ses udviklingen i de enkelte delbestande i hele Kerteminde Kommune. Bestanden har årlige fluktuationer og de højeste antal findes i våde forår. Kun i Urup Dam og i Nordskov Enge er der tale om egentlige bestande, endda af pæn størrelse. I alle øvrige områder er der kun fundet få dyr/ægklumper. Disse bestande er akut truet og måske forsvundet fra 4 af 6 kendte lokaliteter i Fyns Hoved Fælleden Nordskov Enge Bogø Bogensø kvækkende hanner hørt i maj, 1 adult hun i juli Ingen pga. udtørring 1 ægklump vandhullet udtørrede 11 ægklumper 2 ægklumper Over 100 ægklumper, god ynglesucces. 46 ægklumper 3 ægklumper, måske grundet delvis udtørring 38 ægklumper 20 ægklumper. Ringe/manglende ynglesucces pga. udtørring. 4 ægklumper (sydlige del) 6 ægklumper Dalby Bugt ad k set. Spredning fra Bogensø (?) Urup Dam ægklumper, heraf 69 på orkide-engen 60 ægklumper, sands. god ynglesuces.

20 19 Hindsholm I FHFS s datamateriale tegnes et billede af en art, som har en vid udbredelse på Hindsholm. Indtil 1978 forekom den ved Hverringe, men er nu forsvundet. Det gælder også Taulundmoserne, hvor spidssnudet frø sidst er set i I et vandhul nord for Bjørnens Krat hørtes kvækkende hanner helt frem til 1994, men er ikke genfundet i Figur 3: Spidssnudet Frø s udbredelse på Hindsholm før og efter Bestanden på vestkysten er omtrent forsvundet, mens den er øget i Nordskov Enge. På det øvrige Hindsholm ynglede spidssnudet frø nær Mårhøj (Martofte), sidst set i I samme periode forsvandt arten omtrent fra området ved Fyns Hoved. De sidste overlevede i en havedam på Feltbiologisk Station og det lykkedes at øge bestanden væsentligt og ved etablering af vandhul på Fælleden lykkedes det at genopbygge bestanden til godt 50 voksne frøer i Efterfølgende oprensning af vandhuller på Fyns Hoved skabte også spredning hertil. Oprettelsen af Nordskov Enge i 2008 gav arten et stort løft og bestanden toppede her i 2009 med over 100 ægklumper. På Bogø er bestanden muligvis forsvundet. Tidligere var her en meget stor bestand på over 200 voksne dyr og de ynglede i omtrent alle vandhuller. Oprensning af vandhuller i 1992 blev udført forkert og endte med voldsom eutroficiering af vandhullerne. Det medførte en gradvis reducering af bestanden (meget lig udviklingen for strandtudse) og i undersøgelsen er der ikke fundet spidssnudet frø på Bogø. Fra Langø og sydpå til Midskov var der tidligere en stor og sammenhængende bestand. I dag er den forsvundet fra næsten hele området, men findes stadig ved Bogensø, hvor bestanden dog er aftaget meget. Opsætning af spunsvæg gennem dele af det nordlige område ødelagde i 2008 det vigtigste yngleområde, som var den nordvestlige, forårsoversvømmede rand af den store sø. Siden er der kun registreret få ægklumper og der ses kun meget få dyr i området. I våde forår vil der være flere mulige yngleområder og det er derfor usikkert, hvor akut truet, bestanden er. Bestanden ved Bogensø er sandsynligvis grunden til en række fund i , bl.a. Sylten på Skoven, Dalby Bugt, Dalby, Martofte, Langø. Herfra findes observationer frem til ca

21 20 Ved Dalby Bugt er der ved søen i det nordøstlige hjørne (hesteengen) set 1 ad. + 1 juv. på en regnvåd sommerdag i Det er derfor nærliggende at tro, at det skyldes spredning fra Bogensø, hvor spunsvæggen kan have betydet, at nogle af de voksne dyr er udvandret(?). Den kan sandsynligvis godt yngle ved Dalby Bugt og i den våde sommer 2012 er det muligt, at 1 eller få par har ynglet med succes. Sydlige del af kommunen Urup Dam er den eneste kendte lokalitet syd for Kerteminde. Her findes en stor bestand, som næsten udelukkende yngler i områdets centrale del (orkidé-engen). Bestanden omfatter ægklumper, som lægges i lysninger i rørskovsområdet, hvor der er lidt beskyttelse mod de mange hundestejler. I områdets øvrige vandhuller er der kun fundet ganske få ægklumper. Det skyldes generelt ringe vandkvalitet i vandhullerne. Anbefalinger Det anbefales, at der etableres mindst et ynglevandhul i hver af de tre tilbageværende bestande (Nordskov Enge/Fyns Hoved, Bogensø og Urup Dam). Desuden vil det være oplagt at naturpleje Hesteengen ved Dalby og her skabe et godt yngleområde. I Urup Dam er det et problem, at yngleområdet også huser en stor bestand af Hundestejler. Det er derfor ønskeligt at få etableret en yngledam i kanten ind mod mineraljorden og netop højt nok til at undgå oversvømmelse fra mosen. Det anbefales desuden at reetablere tidligere yngledamme på Bogø i Lillestranden og gerne også i nogle af de tidligere yngleområder, fx Langø.

22 21 Stor Vandsalamander Triturus cristatus Stor Vandsalamander er stadig vidt udbredt i Kerteminde Kommune og i herværende undersøgelse fundet spredt rundt omkring. På grund af projektets tidsmæssige begrænsning er arten kun registreret ved de fund, der er gjort i forbindelse med undersøgelse af de øvrige arter. Udbredelsen kendes derfor ikke i detaljer og der kan givetvis gøres nye fund rundt omkring, især i de større skovområder. Der er dog tydelige tegn på, at arten er i tilbagegang. I områder, hvor der omkring 1980 kunne findes op til over 100 dyr på en enkelt tur, kan der i dag kun findes få. I denne undersøgelse er der i de fleste tilfælde kun registreret et eller få dyr i de vandhuller, der er undersøgt. Feltarbejde og metode Under feltarbejdet er der primært fisket efter imago (forår) eller larver (juli-aug.). Stor Vandsalamander foretrækker rene og gerne lidt dybere vandhuller i eller nær skov. Kun undtagelsesvist er der fanget store vandsalamandre i vandhuller med middel eller ringe vandkvalitet. Det var derfor nærliggende at bruge ekstra tid i de mere rene vandhuller og i stedet undlade de ringeste. Derved lykkedes det at indsamle materiale nok til anskueliggørelse af artens nuværende udbredelse. I 2008 er kun områderne Fyns Hoved, Nordskov Enge og Bogø undersøgt. Resultater Stor vandsalamander er primært eftersøgt i forbindelse med registrering af springfrøer om foråret. Begge arter har præference for vandhuller med god vandkvalitet og derfor ofte overlappende. Fangst af voksne dyr om foråret er forholdsvist let, bortset fra at arten ofte er meget fåtallig og at tiden ikke rakte til en undersøgelse af samtlige vandhuller.

23 22 Det formodes derfor, at den kan findes i enkelte andre vandhuller, end i de nedenfor nævnte. Resultaterne af overvågningen i er meget positive. Stor Vandsalamander er stadig vidt udbredt i alle dele af kommunen, men næsten alle steder meget fåtallig. Den er knyttet til skov og yngler sjældent over 400 meter derfra. Oversigt over overvågningens fordeling på de enkelte egne af kommunen. År Undersøgt område fund 2008 Nordlige Hindsholm Fundet i 2 vandhuller på Fyns Hoved Fundet i 2 vandhuller i Nordskov Enge. på Bogø. Tidligere var den meget talrig her Hverringe+Lundsgård Larver i mindst 10 vandhuller ved Hverringe, hhv. i vandhul H2, H9, H12, H15, H18, H28, H55, H81, H107, H116 Larver i mindst 7 vandhuller på og nær Lundsgård gods, hhv. L14, L19, L20, L21, L22, L26 og L Sydlige del (Langeskov) + ved Fyns Hoved 2011 Egnen omkring Kertinge Nor Fyns Hoved I den sydlige del af kommunen fundet i 4 vandhuller, hhv. L19, L39, L40 og L70. Fundet i 2 vandhuller nær Ulriksholm, hhv. U5, U10 og U11. Meget få egnede damme i området. 7 larver fundet i 2 vandhuller på Fyns Hoved 2012 Øvrige Hindsholm Yderligere fund på Hindsholm, ved Scheelenborg i vandhul S2, S3, S6, S8 og S12. Derudover fund ved Bogensø, Dalby Bugt, Jøvet og Martofte. Foruden de i tabellen nævnte fund, er der gennem hele perioden indsamlet en række spredte fund. Disse med vist på figur 4. Stor Vandsalamander er fortsat udbredt over det meste af Kerteminde Kommune, i det mindste i og nær de større skovområder. På Hindsholm findes de største bestande med al tydelighed i Hverringeskovene. I de øvrige skove, måske på nær Kalvehave Skov, er stor vandsalamander fåtallige eller helt manglende. På Fyns Hoved fandtes den tidligere i næsten alle vandhuller og bestanden var meget stor. I 1970 erne har jeg i et enkelt stryg haft over 25 dyr i ketsjeren. I dag er bestanden voldsomt reduceret og det vidner om en generel tilbagegang. Over det øvrige Hindsholm mangler den de fleste steder, bla. på Bogø, hvor den tidligere var meget almindelig. I kommunens sydlige del findes en pæn stor bestand i Lundsgårdskovene. Derimod er den sjælden i den sydlige del (bl.a. omkring Langeskov) og her er næsten ingen egnede yngledamme. I skovene omkring Kølstrup er den ligeledes sjælden, hvilket skyldes meget få yngledamme i området.

24 23 Figur 4: Alle fund af Stor Vandsalamander Anbefalinger Stor Vandsalamander yngler gerne i små, men renvandede damme i og nær skov. Sådanne vandhuller er meget nemme at etablere og på en enkelt dag kan der laves adskillige. Det anbefales, at der ad den vej etableres flere yngledamme i kerneområderne (Hverringe og Lundsgård) samt at der sker oprensning i eller nær øvrige fundsteder i hele kommunen.

25 24 Referencer Hansen, Lars, 1995: Hindsholm en naturhistorisk undersøgelse Bog udgivet af Natur og Ungdom. Hansen, Lars, 2008: Overvågning af padder i Kerteminde Kommune Rapport udarbejdet af Naturkonsulent. dk for Kerteminde Kommune. Hansen, Lars, 2009: Overvågning af padder Rapport udarbejdet af Naturkonsulent. dk for Kerteminde Kommune. Hansen, Lars, 2010: Overvågning af padder Rapport udarbejdet af Naturkonsulent. dk for Kerteminde Kommune. Hansen, Lars, 2011: Overvågning af padder Rapport udarbejdet af Naturkonsulent. dk for Kerteminde Kommune.

Overvågning af padder 2010

Overvågning af padder 2010 NATURA 2000 INDSATSPLAN Lars Hansen Overvågning af padder 2010 Hansen Lars U DARBEJDET AF NATURKONSULENT. DK FOR K ERTEMINDE K OMMUNE 1 Indhold Indledning.. 2 Anbefalinger overvågning.. 3 Anbefalinger

Læs mere

Overvågning af padder 2011

Overvågning af padder 2011 NATURA 2000 INDSATSPLAN Lars Hansen Overvågning af padder 2011 Lars Hansen:U Overvågning tekst] D A R B E J D E Taf Apadder F N A Ti UKerteminde R K O N S U L Kommune E N T. D K Fi O2011[Skriv R KERTEM

Læs mere

Natura2000 Indsatsplan. Strandtudse

Natura2000 Indsatsplan. Strandtudse Natura2000 Indsatsplan Strandtudse Udarbejdet af miljøkonsulent Lars Hansen Kerteminde Kommune 2007 Indsatsplan for Strandtudse i Kerteminde Kommune Forekomst af Strandtudser i Kerteminde Kommune Strandtudsen

Læs mere

Overvågning af padder 2009

Overvågning af padder 2009 NATURA 2000 INDSATSPLAN Lars Hansen Overvågning af padder 2009 Hansen Lars K E R T E M I N D E KOMMUNE 2009 1 Indledning Med den nye Kommunalreform blev amternes naturforvaltning lagt ud til kommunerne.

Læs mere

Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2011

Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2011 Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2011 Tekst & fotos: Lars Hansen Udarbejdet af naturkonsulent.dk for Nyborg kommune Indhold Indledning 4 Stor Vandsalamander 5 Strandtudse 8 Grønbroget

Læs mere

Stor Vandsalamander 2 Strandtudse 5 Grønbroget Tudse 7 Spidssnudet Frø 8 Springfrø 10 Markfirben 11 Øvrige arter 12 Kortbilag 16

Stor Vandsalamander 2 Strandtudse 5 Grønbroget Tudse 7 Spidssnudet Frø 8 Springfrø 10 Markfirben 11 Øvrige arter 12 Kortbilag 16 Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2013 Indhold Stor Vandsalamander 2 Strandtudse 5 Grønbroget Tudse 7 Spidssnudet Frø 8 Springfrø 10 Markfirben 11 Øvrige arter 12 Kortbilag 16 Tekst & fotos:

Læs mere

Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2012

Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2012 Overvågning af padder og krybdyr i Nyborg Kommune 2012 201 Tekst & fotos: Lars Hansen Udarbejdet af naturkonsulent.dk for Nyborg kommune 1 Indhold Stor Vandsalamander 3 Strandtudse 6 Grønbroget Tudse 8

Læs mere

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Kolding Kommune Teknisk Forvaltning Miljø Natur og Vand Overvågning af Løvfrø, Kolding kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2010

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2010 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2014

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2014 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder Randers kommune 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2017

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2017 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2010

Overvågning af padder Randers kommune 2010 Overvågning af padder Randers kommune 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder Randers kommune 2012 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2012 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2015

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2015 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Feltarbejdet blev udført d. 26. september 2018 kl. 9.30 16:30. Udført af biolog Morten Vincents for Dansk Bioconsult ApS.

Læs mere

Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004

Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Udarbejdet af Aqua Consult for Vejle Amt 2004 Titel: Overvågning af løvfrølokaliteter mellem Vejle og Kolding 2004 Udarbejdet af Aqua Consult

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2017

Overvågning af padder Randers kommune 2017 Overvågning af padder Randers kommune 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2017 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Undersøgelse af vandhuller ved Donslund og Slauggård i Billund Kommune med særligt henblik på løgfrø, 2016

Undersøgelse af vandhuller ved Donslund og Slauggård i Billund Kommune med særligt henblik på løgfrø, 2016 Undersøgelse af vandhuller ved Donslund og Slauggård i Billund Kommune med særligt henblik på løgfrø, 2016 Udført for Billund Kommune af Ravnhøj Consult, 2016 Vandhullet S10a nyanlagt med indvandring af

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik

Overvågning af padder Randers kommune Udarbejdet af AQUA CONSULT for. Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder Randers kommune 2013 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2013 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2015

Overvågning af padder Randers kommune 2015 Overvågning af padder Randers kommune 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2015 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2009

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2009 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2011

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2011 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2011 Udarbejdet af AQUA CONSULT for

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2014

Overvågning af padder Randers kommune 2014 Overvågning af padder Randers kommune 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2014 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2016

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2016 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2016 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2016 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2018

Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2018 Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2018 Af Johanne Fagerlind Hangaard 1 Indhold Introduktion og baggrund... 3 Undersøgte levesteder og registreringer... 3 Forslag til pleje af de enkelte

Læs mere

Løvfrøforekomster i Fredericia Kommune 2017

Løvfrøforekomster i Fredericia Kommune 2017 Løvfrøforekomster i Fredericia Kommune 2017 Fredericia Kommune Trafik & Natur 2017 Rapport udfærdiget af: Amphi-Consult v. Peer Ravn Løvfrøforekomster i Fredericia Kommune, 2017 Moniteringen er gennemført

Læs mere

A4 Basisregistrering af padder og markfirben på de danske projektområder

A4 Basisregistrering af padder og markfirben på de danske projektområder Rapport A4 Basisregistrering af padder og markfirben på de danske projektområder Version nr. 4, 1. juni 2017 Udarbejdet af Niels Damm og Peer Ravn Ansvarlig partner: Amphi International ApS Baggrund Denne

Læs mere

Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2017

Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2017 Registrering af Strandtudser i Tarup Davinde grusgrave 2017 Effektovervågning i forbindelse med projektet Sikring af den midtfynske bestand af strandtudser 2013-2015 Af Johanne Fagerlind Hangaard 1 Indhold

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2009

Overvågning af padder Randers kommune 2009 Overvågning af padder Randers kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017

Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017 Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017 Indhold Metode... 3 Screening... 3 Feltarbejde... 3 Registrering af beskyttet natur... 3 Registrering af bilag IV-arter -

Læs mere

Overvågning af padder - baseline 2012

Overvågning af padder - baseline 2012 Overvågning af padder - baseline 2012 66 Herning Århus, Etape 6620 og 6625 Funder Låsby Notat 11. november 2012 (1. udgave) Af Per Klit Christensen og Martin Hesselsøe AMPHI Consult er et landsdækkende

Læs mere

Plejeplan for moser ved Gulstav (delprojekt nr. 10)

Plejeplan for moser ved Gulstav (delprojekt nr. 10) Plejeplan for moser ved Gulstav 2018-2028 (delprojekt nr. 10) Indhold 1. Indledning... 3 2. Beskyttelsesmæssig status... 3 3. Beskrivelse af området og potentiale... 4 4. Målsætning for moserne ved Gulstav...

Læs mere

BESTANDSUDVIKLING OG FORVALTNING AF HEDEPLETVINGE I DANMARK

BESTANDSUDVIKLING OG FORVALTNING AF HEDEPLETVINGE I DANMARK BESTANDSUDVIKLING OG FORVALTNING AF HEDEPLETVINGE I DANMARK ANNE ESKILDSEN JENS-CHRISTIAN SVENNING BEVARINGSSTATUS Kritisk truet (CR) i DK ifølge rødlisten En observeret, skønnet, beregnet eller formodet

Læs mere

Bilag til: TA. Nr.: A17. Oprettet: Forfattere: Lars Christian Adrados, Kåre Fog, Bjarne Søgaard

Bilag til: TA. Nr.: A17. Oprettet: Forfattere: Lars Christian Adrados, Kåre Fog, Bjarne Søgaard ne Dokumenttype: Bilag til TA til ekstensiv overvågning af padder Bilag til: TA. Nr.: A17 Version: 1 Oprettet: 9.6.2011 Forfattere: Lars Christian Adrados, Kåre Fog, Bjarne Søgaard Gyldig fra: 1.5.2011

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2013

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2013 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2013 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2013 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune,

Læs mere

Paddemonitering, Filsø & Gyldensteen 2012

Paddemonitering, Filsø & Gyldensteen 2012 Paddemonitering, Filsø & Gyldensteen 2012 3. udgave 23. november 2012 Udført af: Per Klit Christensen og Niels Damm AMPHI Consult er et landsdækkende konsulentfirma der arbejder med rådgivning og planlægning

Læs mere

Padderne i Odsherred Kommune. En sammenfatning af vores nuværende viden om arterne

Padderne i Odsherred Kommune. En sammenfatning af vores nuværende viden om arterne Padderne i Odsherred Kommune En sammenfatning af vores nuværende viden om arterne Limno Consult Odsherred Kommune Ny viden om Odsherreds frøer, tudser og salamandre Frøers og tudsers kvækken fylder stadig

Læs mere

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - Rapport for 2010. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - Rapport for 2010. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Teknik og Miljø Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - Rapport for 2010 Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Klokkefrøen i Slagelse Kommune Fra tidligere at have været vidt udbredt

Læs mere

Miljøvurdering af Lokalplan nr. 260 - Tank- og Serviceanlæg ved Hjejlevej på Knudshoved

Miljøvurdering af Lokalplan nr. 260 - Tank- og Serviceanlæg ved Hjejlevej på Knudshoved Miljøvurdering af Lokalplan nr. 260 - Tank- og Serviceanlæg ved Hjejlevej på Knudshoved Indholdsfortegnelse: Formål med miljøvurderingen...1 Ikke teknisk resumé....1 Bilag IV-arter....2 Befolkning, sikkerhed

Læs mere

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Teknik og Miljø Naturprojekt på Glænø 2009-2010 Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Indholdsfortegnelse Oversigtskort s. 3 Baggrund for Glænø-Naturplejeprojektet s. 4

Læs mere

Sådan håndterer kommunerne bilag IV-arter. Af Bo Levesen, Vejle Kommune

Sådan håndterer kommunerne bilag IV-arter. Af Bo Levesen, Vejle Kommune Sådan håndterer kommunerne bilag IV-arter Af Bo Levesen, Vejle Kommune NATURA2000 netværket Internationale naturbeskyttelsesområder habitatområder fuglebeskyttelsesområder Ramsarområder Habitatdirektivets

Læs mere

Udgået dokument - se ny version 6. juni 2018

Udgået dokument - se ny version 6. juni 2018 Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Dokumenttype: Teknisk anvisning til intensiv overvågning TA. nr.: A15 Version: 2 Oprettet: 17.04.2012 Forfattere: Bjarne Søgaard¹ & Kåre Fog² Gyldig fra:

Læs mere

Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø!

Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø! Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø! Udarbejdet af Rana-Consult v. Peer Ravn 2011 Forslag til oprettelse af kommunal naturpark på arealer

Læs mere

Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina

Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Titel: Overvågning af klokkefrø Bombina bombina Dokumenttype: Teknisk anvisning til intensiv overvågning Forfattere: Bjarne Søgaard¹ & Kåre Fog² ¹ Institut for Bioscience, Aarhus Universitet ² Amphi Consult

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

Indsats for. særligt beskyttede padder 10 TRAFIK & VEJE 2009 JUNI/JULI

Indsats for. særligt beskyttede padder 10 TRAFIK & VEJE 2009 JUNI/JULI MOTORVEJSÅBNING: ODENSE-SVENDBORG Indsats for særligt beskyttede padder Motorveje medfører generelt konflikter mellem den tætte trafik og dyrearters vandring og behov for beskyttede levesteder. I 2004

Læs mere

Aktionsplan. Pamhule Skov DK92

Aktionsplan. Pamhule Skov DK92 Aktionsplan Pamhule Skov DK92 Udarbejdet af Niels Damm Ansvarlige partnere: Naturstyrelsen, Amphi International ApS Baggrund Denne plan beskriver de nødvendige aktioner i projektområdet for at opnå målsætningen

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 24. april 2013 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Supplerende sommerfugleundersøgelser på matr. nr. 12k Skellerup by, Linå i juni og august 2016

Supplerende sommerfugleundersøgelser på matr. nr. 12k Skellerup by, Linå i juni og august 2016 23. august 2016 Supplerende sommerfugleundersøgelser på matr. nr. 12k Skellerup by, Linå i juni og august 2016 Silkeborg Kommune har den 20. juni 2016 og 5. august 2016 foretaget en supplerende undersøgelse

Læs mere

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2008

Overvågning af padder Silkeborg kommune 2008 Overvågning af padder Silkeborg kommune 2008 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af padder, Silkeborg kommune, 2008 Udarbejdet af AQUA CONSULT for

Læs mere

Arbejdsplan for Krebseklovandhullet Hørsholm Kommune Hørsholm Kommune. Arbejdsplan for Krebseklovandhullet

Arbejdsplan for Krebseklovandhullet Hørsholm Kommune Hørsholm Kommune. Arbejdsplan for Krebseklovandhullet Hørsholm Kommune Arbejdsplan for Krebseklovandhullet April 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 Baggrund og formål... 3 2. INDSATS... 5 2.1 Formål... 5 2.2 Levested for grøn mosaikguldsmed...

Læs mere

Strandtudserne i Tarup-Davinde 2015 Tekst og fotos Viggo Lind

Strandtudserne i Tarup-Davinde 2015 Tekst og fotos Viggo Lind Strandtudserne i Tarup-Davinde 2015 Tekst og fotos Viggo Lind For 10 år siden regnede man med, at der var maks 170 lokaliteter for strandtudser fordelt over hele landet. Af dem var de 20 såkaldte indlandslokaliteter,

Læs mere

Rød Glente (Milvus milvus) i Danmark fra 2003 til 2008 Af Per Bomholt

Rød Glente (Milvus milvus) i Danmark fra 2003 til 2008 Af Per Bomholt Rød Glente (Milvus milvus) i Danmark fra 23 til 28 Af Per Bomholt Foto: Bente Holm-Petersen Marts 27 Den Røde Glente ynglede i 28 spredt i ung moræne landskaberne i Danmark. Bestanden andrager ca. 7 registrerede

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2008

Overvågning af padder Randers kommune 2008 Overvågning af padder Randers kommune 2008 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2008 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Nye metoder til undesøgelse af vandhuller www.amphiconsult.dk

Nye metoder til undesøgelse af vandhuller www.amphiconsult.dk Nye metoder til undesøgelse af vandhuller Amphi Consult Naturstyrelsen nye metode til bilag II arter i N2000. Eksempel på andre metoder Novana-metoden Nye metoder under udvikling Hvad betyder fund af bilag

Læs mere

Klokkefrø Bombina bombina teknisk anvisning til intensiv overvågning

Klokkefrø Bombina bombina teknisk anvisning til intensiv overvågning Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestriske Naturdata, Danmarks Miljøundersøgelser Forfattere: Bjarne Søgaard, Kåre Fog, Thomas Eske Holm Dokumenttype: Teknisk anvisning Dok. nr: A15 Version: 1.0 Oprettet:

Læs mere

Overvågning af Mygblomst i 2004 2006 i Storstrøms Amt

Overvågning af Mygblomst i 2004 2006 i Storstrøms Amt Overvågning af Mygblomst i 2004 2006 i Storstrøms Amt ARBEJDSDOKUMENT FELTARBEJDE OG AFRAPPORTERING: AGLAJA 2006 Overvågning af Mygblomst i 2004 2006 i Storstrøms Amt Overvågning af Mygblomst i 2004-2006

Læs mere

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - rapport for 2011. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - rapport for 2011. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Teknik og Miljø Naturprojekt på Glænø 2009-2010 - rapport for 2011 Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Klokkefrøen i Slagelse Kommune Klokkefrøen, Bombina bombina, var

Læs mere

Undersøgelse af paddeforekomster på arealer syd for Svenstrup Gods, april 2009

Undersøgelse af paddeforekomster på arealer syd for Svenstrup Gods, april 2009 Undersøgelse af paddeforekomster på arealer syd for Svenstrup Gods, april 2009 I foråret 2009 undersøgte jeg på vegne af DN Køge vandhuller for paddeforekomster på Svenstrup Gods arealer. Ét væsentligt

Læs mere

Overvågning af Markfirben Silkeborg kommune 2010

Overvågning af Markfirben Silkeborg kommune 2010 Overvågning af Markfirben Silkeborg kommune 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Silkeborg Kommune Teknik og Miljø Natur og Miljø Overvågning af Markfirben, Silkeborg kommune, 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT

Læs mere

Dato: 2. oktober Skovbrugerrådet Naturstyrelsen Hovedstaden Dyrehaven Klampenborg

Dato: 2. oktober Skovbrugerrådet Naturstyrelsen Hovedstaden Dyrehaven Klampenborg DN Lyngby-Taarbæk Formand: Hans Nielsen, Kastanievej 4 B, st. mf. 2800 Kgs. Lyngby Telefon: 30 57 42 17, e-mail: hans@nielsen.mail.dk Dato: 2. oktober 2016 Skovbrugerrådet Naturstyrelsen Hovedstaden Dyrehaven

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2014

Ynglefuglene på Tipperne 2014 Ynglefuglene på Tipperne 2014 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. august 2014 Ole Thorup og Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A106

Læs mere

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE I denne guide kan du læse om forskellige typer beskyttet natur, såsom søer, enge, overdrev, fortidsminder

Læs mere

Løgfrøen ved Sevel Skovby

Løgfrøen ved Sevel Skovby Afrapportering for projektet Løgfrøen ved Sevel Skovby Pleje af eksisterende vandhuller og etablering af nye vandhuller i området ved Sevel Skovby og Ryde Bavnehøj Reference nr.: 2014-A-68 Projektansvarlig:

Læs mere

Teknik og Miljø. Rapport fra 2015. Opdræt og udsætning af klokkefrø Bombina bombina i Slagelse Kommune

Teknik og Miljø. Rapport fra 2015. Opdræt og udsætning af klokkefrø Bombina bombina i Slagelse Kommune Teknik og Miljø Rapport fra 2015 Opdræt og udsætning af klokkefrø Bombina bombina i Slagelse Kommune Forsidefoto: Klokkefrø Bombina bombina - Peer Ravn, Amphi Consult Klokkefrøen i Slagelse Kommune Klokkefrøen

Læs mere

Amphi Consult v. Peer Ravn

Amphi Consult v. Peer Ravn Opdræt og udsætning af strandtudse, Bufo calamita, i Slagelse, Næstved og Vordingborg Kommune i forbindelse med gennemførelse af EU-LIFE projekt SemiAquaticLife, 2018. Amphi Consult v. Peer Ravn Strandtudse

Læs mere

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 for Storstrøms amt, Natur- og Plankontoret. Niels Peter Andreasen r~- 1. Tilsyn og optællinger: Nyord enge er besøgt regelmæssigt fra januar til oktober med hovedvægten

Læs mere

NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING

NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING FREMTIDENS NORDFORBRÆNDING NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING I HØRSHOLM KOMMUNE Del 1 Kommuneplantillæg med miljøvurdering Del 2 Ikke teknisk resume Del 3 VVM-redegørelse Vurdering af levesteder og mulige

Læs mere

FORDELING AF POLYGONER PÅ AREALTYPE...

FORDELING AF POLYGONER PÅ AREALTYPE... Att: Jacob Heilmann-Clausen Københavns Universitet 15. april 2014nr. LIFE02/ Titel: Afrapportering af baseline-undersøgelse af padder i Høstemark Skov og Tofte Skov i 2013 Tekst og kort: Rune Sø Neergaard

Læs mere

Overvågning af ynglende kystfugle i Nyborg Kommune 2011

Overvågning af ynglende kystfugle i Nyborg Kommune 2011 Overvågning af ynglende kystfugle i Nyborg Kommune 2011 Tekst & fotos: Lars Hansen Udarbejdet af naturkonsulent.dk for Nyborg Kommune Indhold Indledning.. 2 Knudshovedhalvøen 3 Holckenhavn Nor.. 8 Holckenhavn

Læs mere

Bilag 3 LUGT BEREGNING

Bilag 3 LUGT BEREGNING BILAG 93 Bilag 1 94 95 Bilag 2 Bilag 3 LUGT BEREGNING For ejendommen Kanalvej 10 er udpeget følgende områder hvortil geneafstande for lugt beregnes: Nabobeboelse (Kanalvej 8) Samlet bebyggelse/rekreativt

Læs mere

Naturplejeprojekt for dyr og levesteder i det åbne land ved Boserup i Roskilde Kommune NaturErhvervstyrelsen: j.nr. 32313-L-13-200M-0088

Naturplejeprojekt for dyr og levesteder i det åbne land ved Boserup i Roskilde Kommune NaturErhvervstyrelsen: j.nr. 32313-L-13-200M-0088 NaturErhvervstyrelsen: j.nr. 32313-L-13-200M-0088 Formål: Med dette naturplejeprojekt har Roskilde Kommune i samarbejde med NaturErhvervstyrelsen, Den Europæiske Union og lokale lodsejere skabt en række

Læs mere

Landzonetilladelse. DJURSLAND LANDBOFORENING Føllevej Rønde / P

Landzonetilladelse. DJURSLAND LANDBOFORENING Føllevej Rønde / P DJURSLAND LANDBOFORENING Føllevej 5 8410 Rønde Miljø og Teknik Plan Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 plan@randers.dk www.randers.dk 05-10-2016 / 01.03.03-P19-13-16 Landzonetilladelse Du

Læs mere

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl

Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Titel: Overvågning af plettet rørvagtel Porzana porzana som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A126 Version:

Læs mere

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente er nok den flotteste rovfugl i den danske fauna, og tilmed en art i fremgang. Arten findes kun i Europa, og vi har derfor en ekstra forpligtigelse til

Læs mere

Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl

Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl Titel: Overvågning af natravn Caprimulgus europaeus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A166 Version: 1 Oprettet: 26.02.2017

Læs mere

Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen

Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen Silkeborg Kommune Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen RESUMÉ AF FULD KONSEKVENSVURDERING Rekvirent Silkeborg Kommune Rådgiver Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J Projektnummer

Læs mere

Hasselmus 2017 statusrapport.

Hasselmus 2017 statusrapport. Hasselmus 2017 statusrapport. Undersøgelse af forekomst af Hasselmus i Horsebøg Skov, Nyrup Skov, Parnasvej 47, langs Rødengvej og 2 småskove ved Topshøj Skov samt bemærkninger om Hasselmusens udbredelse

Læs mere

Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Stigsnæs, Sydvestsjælland 1992 til 2009

Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Stigsnæs, Sydvestsjælland 1992 til 2009 09-013 RØRHØG CIRCUS AERUGINOSUS MARSH HARRIER ROHRWEIHE Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Stigsnæs, Sydvestsjælland 1992 til 2009 af Benth Micho Møller Indledning. Census-undersøgelse

Læs mere

Afrapportering af rydningsprojekt i Ravnsby Møllelung

Afrapportering af rydningsprojekt i Ravnsby Møllelung Afrapportering af rydningsprojekt i Ravnsby Møllelung Projektet er finansieret af Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Lolland Kommune. Rapport udarbejdet for

Læs mere

Rapport udfærdiget af: Amphi-Consult v. Peer Ravn

Rapport udfærdiget af: Amphi-Consult v. Peer Ravn Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina, i Næstved og Slagelse Kommune i forbindelse med gennemførelse af EU-LIFE projekt SemiAquaticLife, 2018. Rapport udfærdiget af: Amphi-Consult v. Peer Ravn

Læs mere

Notat om fredning og natur på Amager Fælleds nordlige del

Notat om fredning og natur på Amager Fælleds nordlige del Bilag 22 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 16. august 2018 Notat om fredning og natur på Amager Fælleds nordlige del Delområderne Tre af delområderne berører helt

Læs mere

Natura 2000 Basisanalyse

Natura 2000 Basisanalyse J.nr. SNS 303-00028 Den 20. april 2007 Natura 2000 Basisanalyse Udarbejdet af Landsdelcenter Nordsjælland for skovbevoksede fredskovsarealer i: Habitatområde nr. 121, Kattehale Mose INDHOLD 1 Beskrivelse

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. 115 Habitatområde H99 Østerø Sø Udkast til Natura

Læs mere

Padder, krybdyr og anden natur langs den nedlagte jernbane mellem Ringe og Korinth

Padder, krybdyr og anden natur langs den nedlagte jernbane mellem Ringe og Korinth Padder, krybdyr og anden natur langs den nedlagte jernbane mellem Ringe og Korinth Januar 2010 Tekst: W. Vries & Lars Briggs Feltarbejde: L. Briggs, W. de Vries, W. Lenschow & P. Ravn Figurer og billeder:

Læs mere

Smedebæk. Februar 2014

Smedebæk. Februar 2014 Smedebæk Restaureringsprojekt Februar 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE PROJEKTETS BAGGRUND... 3 EKSISTERENDE FORHOLD... 3 PROJEKTFORSLAG... 5 KONSEKVENSER... 7 ØKONOMI... 7 UDFØRELSESTIDSPUNKT... 7 LODSEJERFORHOLD...

Læs mere

DMU, AU - Danmarks ynglebestand af skarver i 2007

DMU, AU - Danmarks ynglebestand af skarver i 2007 Page 1 of 6 Danmarks ynglebestand af skarver i 2007 Af Thomas Bregnballe & Jörn Eskildsen Skarv foto Florian Möllers I 2007 var der 35.261 skarvreder i Danmark. Det er det laveste antal i 15 år. Ud fra

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2015

Ynglefuglene på Tipperne 2015 Ynglefuglene på Tipperne 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. september 2015 Ole Thorup 1 & Karsten Laursen 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

På den baggrund vurderes det ikke muligt at opnå dispensation fra fredningerne til etablering af et nyt byområde.

På den baggrund vurderes det ikke muligt at opnå dispensation fra fredningerne til etablering af et nyt byområde. Bilag 8 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 16. august 2018 Notat om fredning og natur på Amager Fælleds sydlige del - udvidet område Sagsnr. 2017-0393605 Dokumentnr.

Læs mere

VURDERINGSRAPPORT. Vejdirektoratet. VVM-undersøgelse for udbygning af E20/E45, Kolding Fredericia

VURDERINGSRAPPORT. Vejdirektoratet. VVM-undersøgelse for udbygning af E20/E45, Kolding Fredericia Vejdirektoratet 21. december 2010 Projekt nr. 201993 Udarbejdet af Amphi Consult Kontrolleret af LRM/MAC Godkendt af MXJ VURDERINGSRAPPORT VVM-undersøgelse for udbygning af E20/E45, Kolding Fredericia

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del Bilag 275 Offentligt Opdyrkede 3 naturbeskyttede søer på Lolland December 2009

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del Bilag 275 Offentligt Opdyrkede 3 naturbeskyttede søer på Lolland December 2009 Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 275 Offentligt Opdyrkede 3 naturbeskyttede søer på Lolland December 2009 Undersøgelse fra Naturbeskyttelse.dk 1 Gennemgang af 3 naturbeskyttede

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2013

Ynglefugle på Tipperne 2013 Ynglefugle på Tipperne 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 12. november 2013 Ole Thorup & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Bilag 1/26 Bilag 1 2 1 2/26 Bilag 2 3/26 Bilag 3 4/26 5/26 6/26 7/26 Bilag 4 8/26 Bilag 5 9/26 Bilag 6 10/26 Bilag 7 11/26 Bilag 8 12/26 Bilag 9 13/26 Bilag 10 14/26 Bilag 11 15/26 Bilag 12 Id. nr. Naturtype

Læs mere

De største danske træktal skulle ifølge DOFbasen være: 8/5 2006 70, 6/5 2006 59 og 1/6 2008 43 alle Skagen og 20/9 2001 59 Dueodde.

De største danske træktal skulle ifølge DOFbasen være: 8/5 2006 70, 6/5 2006 59 og 1/6 2008 43 alle Skagen og 20/9 2001 59 Dueodde. Vestsjællandske subrariteter VI Af Lasse Braae I dette nummer er der fokus på skovens fugle, og valget er derfor faldet på nogle arter, der optræder som relativt fåtallige ynglefuglearter i de danske skove.

Læs mere

NOTAT Titel: Vurdering af muligheder for flytning af padder fra vandhul på Haldor Topsøes fabriksanlæg i Frederikssund.

NOTAT Titel: Vurdering af muligheder for flytning af padder fra vandhul på Haldor Topsøes fabriksanlæg i Frederikssund. NIRAS Sortemosevej 19 3450 Allerød Att: Anna Dall nr. LIFE02/ef.: NOTAT Titel: Vurdering af muligheder for flytning af padder fra vandhul på Haldor Topsøes fabriksanlæg i Frederikssund. Dato: 3. udgave

Læs mere

AGLAJAs KURSUSTILBUD 2013

AGLAJAs KURSUSTILBUD 2013 AGLAJAs KURSUSTILBUD 2013 Nedenfor finder du de kurser, som AGLAJA tilbyder i foråret og sommeren 2013. I år er der flere nye kurser bl.a. til Småland (sommerfugle- og sphagnumkurser) samt kursus i udarbejdelse

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000-område nr. 125 Vestlige del af Avernakø Titel: Natura 2000-plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000- område nr. 125 Vestlige

Læs mere

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel Juni 2009 Af Bjarke Huus Jensen 1, Jens Gregersen 2, Kjeld Tommy Pedersen 3 & Thomas Bregnballe 4 1 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel,

Læs mere