Information om bygningsdele og rum Potentielle muligheder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Information om bygningsdele og rum Potentielle muligheder"

Transkript

1 Tema2: Information om bygningsdele og rum Potentielle muligheder Information om bygningsdele og rum herunder deres type og egenskaber (mængder, økonomi, varmeisoleringsevne, lydisoleringsevne, osv.) har som bekendt stor betydning i alle faser af en bygnings livscyklus. I specielt de tidlige faser (ex. projektering) sker der en opbygning af informationsmængden og det forventes, at der kan ske en væsentlig nyttiggørelse i de senere faser (opførelse, drift og vedligeholdelse). Det er derfor vigtigt at identificere nye informationsbehov og nye metoder til produktiv håndtering af information om bygningsdele og rum så den resulterende information giver mest mulig værdi i hele forløbet. BVU*net Netværkssamarbejdet for Byggeriets Videns- og Uddannelsesinstitutioner Kaj A. Jørgensen Lektor kaj@m-tech.aau.dk AaU Institut for Mekanik og Produktion sider 1 Bygningsmodellering BIM Bygningsmodellering, også kaldet Bygningsinformationsmodellering, forkortet BIM, betragtes som et væsentlig middel til at løse dette behov og fagligt set er der store potentielle gevinster at hente. En primær begrundelse er, at modellering kan give anledning til en gunstig omlejring af arbejdsindsatsen, så mere rutineprægede opgaver kan reduceres i omfang og flere afgørende beslutninger kan træffes på det rigtige tidspunkt så nødvendige ændringer kan foretages med mindre tab af ressourcer. Udviklingen viser, at nye teknologiske muligheder i relation til bygningsmodellering potentielt kan give anledning til mere effektive processer. Eksempelvis kan nævnes: det vil blive nemmere at projektere, man kan overføre modeller mellem byggeprojektets partere, man kan løbende foretage vigtige analyser, simuleringer og optimeringer, alt sammen for i den sidste ende at opnå bedre bygninger. Bygningsmodeller kan optræde i mange forskellige former men i software til bygningsmodellering er det grundlæggende indrettet sådan at bygningsdele og rum bliver repræsenteret som softwareobjekter: vægge som væg-objekter, døre som dør-objekter, osv. Sådanne model-objekter er altså det basale indhold i computerbaserede bygningsmodeller. Model-objekterne har attributter og relationer til repræsentation af strukturer. Når et objekt bliver oprettet, får attributterne tildelt værdier, enten som standardværdier eller brugerdefinerede værdier. Normalt kan disse værdier ændres senere efter behov og objekterne kan derfor karakteriseres som parametriske objekter. Bygningsmodel-objekter, der er beriget med forskellige specifikationer, giver dermed mulighed for at udtrække traditionelle data som tegninger, mængder, økonomiske oversigter, visualiseringer, energianalyser, akustiske analyser, indkøbsforslag, aktivitetsforslag, osv. (se Figur 1). Denne anvendelse af bygningsmodeller udgør et væsentligt potentiale i forhold til traditionelle metoder.

2 Bygningsmodel Side 2 af 15 sider Visualiseringer Tegninger Gantt Kort Kalkulationer Figur 1 Forskellige former for data udtræk fra bygningsmodel Bygningsmodeller skabes som regel før den fysiske bygning og kan principielt opdateres gennem hele bygningens levetid (se Figur 2). De indeholdte data bør vedligeholdes omhyggeligt, så de kan bruges og genbruges så meget som muligt i alle bygningens livsfaser. Bygningsmodellens levetid Bygningsmodel Fysisk bygning Bygningens levetid Figur 2 Levetid for bygningsmodel og for den fysiske bygning I relation hertil bliver repræsentationsmåden vigtig. Som oftest har hver softwareudbyder udviklet deres egen interne data repræsentation og filformat og valget af attributter i dataobjekterne varierer meget. Derfor er det vanskeligt at udveksle bygningsmodeller mellem software-værktøjer og når det kan gøres, resulterer det ofte i tab af data. 2 Udveksling af bygningsmodeller Modelservere Den internationale organisation BuildingSmart (tidligere International Alliance for Interoperability) har imidlertid udviklet en uafhængig og åben datamodel Industry Foundation Classes (IFC), der kan understøtte dataudveksling og tillige fremme ideen om en samlet repræsentation af bygningsmodeller. Dette sker som oftest i form af datafiler, hvorfor softwareudbydere skal udvikle moduler, der kan læse og skrive filer med IFC repræsenterede bygningsmodeller (se Figur 3). Applikation A Datafil Applikation B Figur 3 Dataudveksling baseret på filer

3 Nogle få softwareudbydere har implementeret den samlede IFC datamodel som en database, der kan opbevare alle dataobjekter, der er i overensstemmelse med IFC. Et computersystem med en sådan database kaldes en IFC modelserver (se Figur 4). Foruden muligheden for indlæggelse og udtræk af modeller er det karakteristisk at sådanne servere også understøtter specielle funktioner vedrørende sammenstilling af modeller, versionering af modelobjekter og deling af modeller mellem flere brugere. 1 Side 3 af 15 sider Applikation A Applikation B Modelserver Figur 4 Dataudveksling med modelserver Optimal anvendelse af modelservere kan udgøre en meget værdifuld platform for bygningsmodellering og befordre helt anderledes måder at håndtere data på. I forbindelse med opbygning og detaljering af modeller på en modelserver vil det være ideelt at arbejde med delmodeller som følge af mindre datamængder og dermed hurtigere datahåndtering. Applikationer af forskellig art kan på et vilkårligt tidspunkt hente en model på serveren og trække data ud til formålsbestemte opstillinger (se Figur 1), analyser eller simuleringer og, hvis der i denne forbindelse fastsættes ændrede værdier af bygningsmodellens attributter, kan disse føres tilbage i modellen (ny version på modelserveren). Enhver opdatering af modellen vil automatisk være til rådighed for det videre modelleringsarbejde. Modelservere baseret på IFC indeholder typisk en åben og let anvendelig platform for udvikling af applikationer til udtræk og opdatering af modeldata, hvilket gør, at modelservere er et godt grundlag for udvikling af løsninger, der opfylder væsentlige informationsbehov. 2 IFC og IFC baserede modelservere har stor betydning for branchen, da en lang række af disse løsninger kan udvikles formålsbestemt og derfor ikke behøver at forudsætte dyrt modelleringssoftware. 3 Konkrete potentielle muligheder vedrørende bygningsmodeller Som nævnt indgår en bygningsmodel i alle faser af en bygnings levetid og potentielle muligheder kan ligeledes optræde mange steder. De videre betragtninger er i det følgende henført til en forenklet projektopdeling med fire hovedfaser Programmering Projektering Opførelse Drift og vedligeholdelse 1 Se eksempelvis: 2 Se eksempelvis:

4 Benyttelse af disse faser er ikke udtryk for at livsforløbet nødvendigvis skal følge en traditionel opdeling men udelukkende for at få en passende enkel opdeling til brug i det følgende. Faserne vil i øvrigt blive behandlet bagfra, så de informationsbehov, der identificeres i en fase, passende kan indgå som behov for informationsopbygningen i den foregående fase (informationstræk). Side 4 af 15 sider 3.1 Drift og vedligeholdelse Denne fase er på mange måder den mest betydende fase ikke mindst af den grund, at den foregår over længst tid og giver den største økonomiske påvirkning. Der er følgelig en række gevinster at hente ved at kunne udnytte data fra bygningsmodellen på ideelle måder. Følgende muligheder for dataudtræk og anvendelse af disse foreligger (udvalg): Optælling (vinduer, døre, armaturer, sanitet, stik, udtag og lign.) Arealer (rum, gulve, vægge, lofter, tagflader, osv.) Volumener (rum, konstruktioner, osv.) Beskrivelser af rum og bygningsdele (eller evt. grupper af ens rum og bygningsdele) med en række egenskaber (nr/navn, dimensioner, materialer, producenthenvisninger, vedligeholdelsesanvisninger, RFID tags, osv.) 3 Placeringer af rum og bygningsdele samt visualiseringer af disse (rumtyper, udstyr, brandslukningsenheder, hjertestartere, flugtveje og lign.) Modeldata for rum og bygningsdele som grundlag for oversigter over udstyr til overvågning, styring, alarm, osv. Etage- og rumoversigter som grundlag for facilitetsudnyttelse, rumfunktioner, udlejning, osv. Udtræk af disse data bør mest hensigtsmæssigt ske via et drift- og vedligeholdelsessystem, hvori bygningsmodellen er integreret og kan kobles sammen med en række erfaringsdata, f.eks. vedrørende økonomistyring. Sådanne systemer giver endvidere støtte til bl.a. planlægning og styring af drifts- og vedligeholdelsesopgaver. Forudsætninger for at kunne udnytte disse muligheder er at modellen foreligger tilstrækkelig struktureret og detaljeret. Det er derfor nødvendigt, at der træffes præcise aftaler mellem projektets parter om hvem, der skal løse hvilke opgaver. I nogle tilfælde kan det være optimalt at driftsherren færdiggør bygningsmodellen på basis af egne behov. 3 Se eksempelvis om COBie projektet, der anviser et datasæt (IFC- og modelserver-baseret) til specifikation af data til brug ved drift og vedligeholdelse. Der anvises enkle fremgangsmåder på at specifikationerne kan oprettes løbende i projektet, helt fra programmeringsfasen.

5 3.2 Opførelse Ved opførelse af bygninger kan der ligeledes ske en stor udnyttelse af data fra bygningsmodellen. Følgende muligheder for dataudtræk foreligger (udvalg): Side 5 af 15 sider Visualiseringer og arbejdstegninger til specifikke anvendelser Beskrivelser af bygningsdele (eller evt. grupper af ens bygningsdele) med en række egenskaber (nr/navn, dimensioner, materialer, proceskrav, produkthenvisninger, osv.) Mængder i forskellige detaljeringsgrader til forskellige formål 4 Behov for anlægsmateriel og -udstyr Mængder af hjælpematerialer Identificerede udførelsesaktiviteter med net af indbyrdes bindinger i flere niveauer og entrepriser Generering af ordrer til indkøb og arbejdsopgaver. Kalkulationer i forskelle former og detaljeringer fra overslag over tilbudskalkulation til for- og efterkalkulation ved produktionsstyring. Sådanne kalkulationer kan udføres på basis af mængdeudtræk og sammenkobling af dertil hørende erfaringsdata for enhedspriser og tillæg af spild, kassation, metodeovervejelser, osv. Udtræk af disse data bør mest hensigtsmæssigt ske via et softwaresystem til produktionsplanlægning og -styring, hvori bygningsmodellen er integreret og kan kobles sammen med en række erfaringsdata, f.eks. vedrørende økonomi og aktivitetsplanlægning. Sådanne systemer bør indeholde bl.a. følgende funktionaliteter: Støtte til opsætning og valg af visualiseringer og tegningsbestemmelse (farver, stregtykkelser, målestok, påsætning af mål, osv.) Støtte til underopdeling af modelobjekter i forhold til mængdeudtræk og identifikation af aktiviteter, f.eks. elementproduktion Støtte til opsætning af aktivitetsplaner med relationer til bygningsdele Støtte til styring og overvågning af arbejdsopgaver, aktiviteter, indkøb, leverancer, entrepriser, osv. 5 Støtte til opsætning og gennemførelse af kalkulationer på flere niveauer 6 Forudsætninger for at kunne udnytte disse muligheder er at modellen foreligger tilstrækkelig struktureret og detaljeret. Det er derfor nødvendigt, at der træffes præcise aftaler mellem projektets parter om hvem, der skal løse hvilke opgaver. I mange tilfælde vil 4 Se eksempelvis i buildingsmart: og buildingsmart-tech.org/future-extensions/ifc_extension_projects/current/pm4 5 Se introduktion af Rafael Sacks: 6 Se eksempelvis mange funktionaliteter i Vico Software's Construction Software:

6 det være mest optimalt at entreprenøren klargør bygningsmodellen på basis af egne behov. Side 6 af 15 sider 3.3 Projektering Denne fase er kendetegnet ved at det er her, bygningsmodellen bliver udformet og detaljeret i overensstemmelse med de krav, der er udformet. De første udgaver af bygningsmodellen bliver som oftest udarbejdet af arkitekten i rådgivergruppen og når hovedstrukturen (arkitektur, rumopdeling, rumplacering, osv.) er fastlagt vil der typisk ske en detaljering, hvor specifikke tekniske udformninger af bygningsdelene bliver bestemt. For at vurdere vigtige konsekvenser af projekteringen, er det relativt sædvanligt, at bygningsmodellen danner grundlag for gennemførelse af en række analyser og simuleringer. Udvalgte eksempler er: Økonomioverslag Styrke og stabilitet af konstruktionen Lys Energi (varme, ventilation, el, mv.) Akustik Indeklima Brand Flugtveje Det er naturligvis hensigtsmæssigt at disse analyser bliver udført løbende flere gange i et projektforløb i takt med at modeller udvikles mere og mere. Kvaliteten af disse analyser afhænger i høj grad af modellens detaljeringsgrad mht. såvel struktur (underopdeling af objekter) og specificering (udfyldelse af attributter/egenskaber), hvorfor denne del af informationsbehandlingen er meget vigtig. Der findes hovedsageligt to fremgangsmåder oprettelse og specificering af attributter/egenskaber: 1) sammen med modelleringen og 2) ved brug af analyse eller simuleringsprogrammerne. Ad 1) Software til modellering opererer som nævnt med modelobjekter af bygningsdele og disse objekter indeholder på forhånd en række attributter, der kan tilskrives værdier (eller ændres) af brugeren. I nogle tilfælde kan yderligere attributter oprettes og specificeres efter behov. Denne fremgangsmåde er naturligvis meget ressourcekrævende og i sagens natur ikke produktivitetsfremmende. Det er derfor vigtigt, at der kan etableres en fremgangsmåde, hvor modelobjekterne i højere grad er udstyret med attributværdier automatisk ved oprettelsen. En oplagt løsning er bedre objektbiblioteker til brug enten ved førstegangsoprettelsen af objekter eller ved senere udvidelser/opdateringer af eksisterende objekter (automatiske eller semiautomatiske opslag i objektdatabaser). Dette anses for at være et nyt formål med klassifikationssystemer i relation til bygningsmodellering. Hvis et modelobjekt er klassificeret rigtigt fra starten (den rigtige bygningsdelstype), kan dette dels danne udgangspunkt for en nærmere klassificering og dels for

7 tilførsel af data udefra. I tillæg hertil skal det dog erindres, at der næsten altid kun findes separate modeller hos hver enkelt aktør (fagmodeller) og at der ofte ikke udarbejdes en fælles model med de resulterende attributter. Side 7 af 15 sider Ad 2) Ved anvendelse af domænespecifikke applikationer kan modellen i en given tilstand kobles sammen med applikationens database over erfaringsdata eller tekniske data for det pågældende domæne og herved opdateres. Tre eksempler: a) Visualisering med lys, skygger, genskin, osv. Her skal applikationen kende overflader (gerne materialer) som sammen med data om lysets opførsel herved. b) Omkostningskalkulation. Her skal applikationen kunne udtrække mængder og koble med enhedspriser svarende til den ønskede detaljeringsgrad. Det kræver at de tekniske løsninger er fastsat (enten inden eller i forbindelse med brug af applikationen). c) Energianalyse. Applikationen indeholder på tilsvarende måde egenskabsdata for dette domæne i forhold til valgte tekniske løsninger. Problemet med denne fremgangsmåde er, at resultaterne og de valgte/beregnede attributværdier ikke føres ind i modellen men skal genskabes ved nye analyser (ved ændret model). Der er altså også her tale om et ressourcespild. Fælles for begge fremgangsmåder gælder, at produktiviteten kunne forbedres betydeligt, hvis alle parter kunne samarbejde gensidigt forpligtende om én fælles model ved anvendelse af modelservere. Hvis det derved er sikret, at der ikke sker tab af data ved anvendelse af analyse og simuleringsprogrammer undgås, at attributværdier skal bestemmes fra grunden igen, når en ny version af modellen udarbejdes. 3.4 Programmering Denne fase er kendetegnet ved at bygherren opstiller og specificerer sine krav til bygningsfunktioner, investeringsrammer, kvalitetsniveauer, osv. En del af disse krav kan allerede i dette tidlige forløb typisk samle sig om rumprogrammering og forskellige enkle bygningsmodeller kan med fordel opbygges, primært indeholdende rum, deres funktioner, størrelser osv. samt eventuelle krav om særlige installationer og udstyr. 7 For at vurdere vigtige konsekvenser af de opstillede krav, kan det være nyttigt at gennemføre en række analyser og simuleringer eventuelt på basis af disse enkle modeller. Overordnede visualiseringer eller analyser af arkitektur, lysindfald, energibehov og omkostninger er eksempler herpå. 8 Typisk bliver der til hvert formål udarbejdet en separat model, hvilket i sagens natur betyder, at visse ressourcer spildes. Det kan derfor være hensigtsmæssigt, at nødvendige modeller med passende detaljeringsgrader udarbejdes fælles for alle disse indledende analyser. 7 Se eksempelvis om drofus: 8 Se eksempelvis Dalux Building Explorer, Dalux BIM Checker og DaluxFM:

8 4 Udvalgte indsatsområder for fremtidigt arbejde Som det fremgår af ovenstående gennemgang er der en lang række muligheder for bedre udnyttelse af bygningsmodeller for alle parter i byggeprojekter. I det følgende er et mindre antal emner udvalgt for en nærmere analyse af den aktuelle situation. Side 8 af 15 sider 1. COBie projektet til specifikation og anvendelse af data for beskrivelser af rum og bygningsdele til brug ved drift og vedligeholdelse 2. Udtræk af mængder fra modeller 3. Omkostningskalkulationer, primært for tilbudsgivning 4. Håndtering af egenskabsdata i tilknytning til modellering med henblik på analyse og simulering I det følgende er der udarbejdet beskrivelser og analyser af disse betydende tiltag. 4.1 COBie projektet Projektet Construction Operations Building Information Exchange (COBie) er efterhånden meget langt fremme i udviklingen og kan nu benyttes i praksis. Det er primært udviklet i USA og England men er nu internationalt anerkendt af verdens største statslige bygningsejere. Sigtet med COBie er at understøtte skabelse og opsamling af information til drift og vedligeholdelse. Tanken er, at dette bør ske løbende og ikke kun til sidst lige før aflevering til bygherren/driftsherren. Det er tværtimod ønskeligt, at informationsbehovet specificeres fra starten af projektet for at sikre at de krævede data bliver afleveret i den sidste ende. I tilknytning hertil er der let anvendelige anvisninger på, hvordan håndteringen af data kan ske undervejs på en optimal måde. Det foreliggende software system består først og fremmest af et brugerinterface, der er ekstremt forenklet, idet det er implementeret som et antal sider i et regneark. Det kræver derfor ingen særlige kompetencer at håndtere systemet. Regnearkene skal dog kun betragtes som interface, idet data er lagret bagved i et datasæt (database/modelserver), der er opbygget ud fra en delmodel af IFC datamodellen. Ud over det nævnte brugerinterface findes en række muligheder for overførsel til og fra andre systemet via forskellige filformater.

9 Side 9 af 15 sider Ovenstående figur viser en oversigt over COBie data og som nævnt lægges op til at der sker en gradvis oprettelse/opdatering af data efterhånden som det er mest passende i forhold til det sædvanlige arbejde. Fase Initierende (det grønne felt) Programmering (venstre side af det blå felt) Projektering (højre side af det blå felt) Opførelse (det gule felt) Dataoprettelse Kontaktoplysninger, dokumenter, osv. Bygning, etager og rum samt grupperede rum (zoner) Grupper af bygningsdele af samme type og individuelle bygningsdele, herunder installationer Identificerede kritiske drifts- og vedligeholdelses opgaver, ressourcer og reservedele En mere udførlig liste over faser og datamængder i COBie er vist i appendiks 1. Umiddelbart tyder det på, at COBie er anvendelig også i Danmark men en nærmere vurdering bør gennemføres for eksempel ved 1-3 afprøvninger i forbindelse med konkrete byggeprojekter på forskellige typer bygninger med forskelligt omfang af bygherrekrav eller forskellig anvendelse af software hos aktørerne. En vigtig del af en sådan afprøvning bør være en vurdering af COBie i forhold til modelleringssoftware, hvori der i forskelligt omfang kan håndteres de samme data. Forud for at træffe aftale om sådanne prøveprojekter vil det være hensigtsmæssigt at en mindre gruppe med bygherre/driftsherreerfaring gennemgår COBie datasættet og vurderes dets omfang, relevans og anvendelighed. 4.2 Mængdeudtræk Mulighederne for at trække de nødvendige mængder afhænger naturligvis i høj grad af modellens indhold og detaljeringsgrad, hvilket er illustreret i disse to figurer:

10 Side 10 af 15 sider De mange muligheder for mængdeudtræk kan illustreres ved de såkaldte basale mængder (base quantities) der er defineret i IFC og som umiddelbart er tilgængelige, hvis de altså bliver beregnet ved IFC eksport. Et uddrag af disse mængder er vist i denne tabel. Disse og andre mængder kan beregnes direkte på basis af modelobjekternes geometri, som jo er defineret ved nogle af de mest grundlæggende attributter/egenskaber i bygningsmodellerne. Det skal understreges, at disse mængder i forhold til almindelig praksis er meget nøjagtige og derfor udgør et væsentligt referencegrundlag. 4.3 Omkostningskalkulation på basis af modelmængder Anvendelse af mængder beregnet ud fra nøjagtige geometriske former (nettomængder) har den fordel, at forskellige tillæg i form af eksempelvis spild og kassation skal håndteres separat i forhold til modelmængderne. For at udregne mængdegrundlaget for prissætning bør følgende principielle formler derfor benyttes:

11 Tillæg = IndkTill + SpildTill + KassationTill KalkMg = ModelMg x (1 + Tillæg) KostPris = KalkMg x EnhPris Forklaring: Tillæg: Procenttillæg i forhold til referencen KalkMg: Kalkuleret mængde ModelMg: nøjagtig mængde fra geometrien i modellen IndkTill: tillæg for indkøbt mængde SpildTill: tillæg for spild og svind KassationTill: tillæg for kassation EnhPris: enhedspris = forventet markedspris Side 11 af 15 sider At håndtere tillæggene som eksplicitte talværdier er bl.a. vigtigt for at opbygge grundlaget for efterkalkulation, så det tydeliggøres, hvor eventuelle afvigelser fra det estimerede optræder. I henhold til principper for opstilling og udformning af kalkulation er det dog vigtigt at gøre sig klart, at de mængder, der er behov for at vælge fra modellen, og de tilhørende tillæg er meget afhængig dels af udførelsesmåden og dels af kalkulationspostens forholdsmæssige betydning i kalkulationen (kritiske usikkerheder, mv.). Endvidere vil udbudsformen være afgørende for, hvordan kalkulationen opstilles. Præcisering af mængdeudtræk og valg af opstillingsmåde skal derfor nøje kunne styres af den part, der skal udføre opgaven. Til illustration af dette vælges en væg som vist i hosstående figur. Det antages at der er tale om en betonvæg, f.eks. bagmur af en facadevæg som grundlag for efterfølgende isolering og f.eks. skalmuring. I dette tilfælde er der typisk behov for at vælge om betonvæggen skal indkøbes som et præfabrikeret element eller den skal støbes på stedet. Udførelse Præfabrikeret element Pladsstøbt væg Tilhørende mængdeudtræk Brutto areal og vægtykkelse Det er almindelig praksis at der ikke foretages fradrag åbningernes areal, da prisen herfor bliver udlignet af ekstraarbejdet med udsparing i forskallingen. Der skal kalkuleres for såvel materialer som arbejdsløn. Materialer: a) Forskalling: 2 x bruttoareal, perimeter af åbninger b) Armeringsjern: vægt c) Murbindere: antal d) Beton: nettorumfang Arbejdsløn: a) Forskallingsarbejde: mandtid ud fra nettoareal b) Bukning af jern: mandtid ud fra nettoareal c) Påsætning af murbindere: mandtid ud fra net-

12 toareal d) Støbning af beton: mandtid ud fra rumfang Side 12 af 15 sider I tilknytning til buildingsmart arbejdes der i et projekt, primært med udviklere fra Tyskland og USA men med tilslutning af en række software virksomheder verden over. Det foreløbige resultat heraf er dels fastlæggelse af de ovenfor nævnte basale mængder som en integreret del af den nyeste version af IFC. Desuden er dokumentationen for disse mængder blevet oprettet i IFD (International Framework for Dictionaries), så der er basis for at foretage konsistent oversættelse af disse til andre sprog end engelsk. Endelig er der i buildingsmart udarbejdet en såkaldt IDM (Information Delivery Manual) og en MVD (Model View Definition) for mængdeudtræk primært til brug i projektfasen. Som det fremgår af ovenstående er der altså et godt udgangspunkt for at udnytte mulighederne for mængdeudtræk og en del softwaresystemer er tilgængelige. Men så vidt det kan bedømmes, er der ikke udviklet meget med fokus på udførelsesfasen. Et nærmere analysearbejde vil derfor være nødvendigt og følgende emner bør belyses yderligere: Identifikation af detaljeringsniveauer til forskellige formål Definition af nødvendige mængder ud over de basale mængder i IFC Vurdering af mulighederne for anvendelse af generiske objekttyper og/eller databaseopslag som grundlag for konfigurering af mængdeudtræk En del af disse emner vil hænge sammen med arbejdet om håndtering af egenskabsdata, som beskrevet i det følgende. 4.4 Egenskabsdata til analyse og simulering Som allerede omtalt er det vigtigt at indlægge egenskabsdata i bygningsmodeller, da disse data bl.a. danner grundlag for gennemførelse af en række analyser og simuleringer. I det følgende vil der blive taget udgangspunkt dels i den fremgangsmåde, at oprettelse og specificering af attributter/egenskaber udføres sammen med modelleringen og dels i anvendelse af domænespecifikt analyse og simuleringssoftware. Hvis nødvendige egenskabsdata på hensigtsmæssig måde bliver bragt til rådighed i bygningsmodeller, vil det være attraktivt, idet det så vil være effektivt at foretage analyser så ofte, det er ønskeligt, og til overkommelige omkostninger. Det er derfor vigtigt at se på, hvordan oprettelse og specifikation af egenskabsdata kan automatiseres eller i højere grad støttes af software på en effektiv måde. En mulig fremgangsmåde er at tage udgangspunkt i at knytte data af forskellig art til generiske objekttyper. Hvis der internationalt kunne være enighed om at standardisere sådanne typer, kunne de blive indarbejdet i modelleringssoftware og danne grundlag for løbende tilknytning af flere specifikationer undervejs i livsforløbet. Tilsvarende kunne det være meget brugbart at have mere specielle

13 objekttyper og produkter til rådighed i databaser. Eksempelvis kunne de forskellige valg, der skal gøres i forbindelse med mængdeudtræk (som beskrevet ovenfor), blive støttet af, at der via generiske objekttyper eller produkter kunne hentes data om udførelsesmåder, tillæg, priser, osv. Side 13 af 15 sider I buildingsmart er der aktuelt et arbejde i gang om fastlæggelse af specificeringsmåder for generiske objekttyper og et forslag om etablering af tre detaljeringsgrader er til høring i øjeblikket. Desuden anbefaler buildingsmart, at navne og definitioner på egenskaber bør oprettes i IFD, så der kan ske en harmonisering og korrekt oversættelse til de sprog, der er behov for. Endelig skal nævnes, at egenskabsdata for hver model bør indlægges i en IFC baserede modelserver så de er uafhængige af specifikt software. Sammensætning af egenskabsdata med modellerne kan ske med modelserveren (blande/merge operation). Grundlaget for standardisering af generiske objekttyper bør være et internationalt arbejde om klassifikationssystemer. På basis heraf kan typerne identificeres med en entydig identifikation og følgelig kan arbejdet med egenskabsdata ud fra standard objekttyper illustrere en ny og tidsvarende anvendelse af klassifikationssystemer. Som nævnt er en alternative fremgangsmåde, at arbejde med domænespecifikke analyse og simuleringssoftware, hvortil der er knyttet databaser af erfaringsdata. Når disse data bliver benyttet, kan de samtidig lægges ind som værdier i bygningsmodellens attributter. In analysis and simulation software, the kernel is an implementation of a mathematical model of the examined technical domain. Therefore, the accuracy of the calculations depends on the mathematical model and data precision. Usually, precise calculations need more detailed data and vice versa. Very often, different software performs different precision and requires different level of detail. Obviously, when such a calculation is initiated, the software needs to analyse the model to determine whether the required data is available. If not, some general data may be provided by the user, when the calculation is carried out, or it should make a report about what needs to be further detailed. If the calculation can be performed, the software should provide some statement about the accuracy of the results and give advice regarding further detailing of the building model. Furthermore, the software could make assumptions about missing or preferred data and include in the reported output what is used from the model and what is assumed. If for instance, an energy calculation is performed and materials are not specified in the model, the software could rather easily make some assumptions, e.g. that materials with average quality are used. In addition, it could perform simulations with multiple selections of materials and show the impact from the choices.

14 As described, use of analysis and simulation software can give great benefit in relationship with modelling depending on the functionality of the software in connection with the level of detail of the building model. Side 14 af 15 sider 5 Opsummering Ovenstående er gennemgået en række forhold vedrørende information om rum og bygningsdele i relation til bygningsmodellering og anvendelse af bygningsmodeller i de forskellige stadier af byggeprojekter. Der er fokuseret på at fremhæve væsentlige muligheder for at give værdi for byggeriet og hæve produktiviteten i processerne. Gennemgangen er foretaget i baglens orden, idet der tages udgangspunkt i drift og vedligeholdelse, hvorved behov for information hertil efterfølgende bliver stilet til udførelsesfasen, osv. Ud af den lange liste af nævnte muligheder, er udvalgt nogle vigtige eksempler på særlige behov, som er behandlet noget dybere. I den forbindelse er fremhævet, at man i mange tilfælde bør tænke nyt i forhold til traditionelle fremgangsmåder.

15 Appendiks 1 Side 15 af 15 sider Phase COBie Information Architectural Programming Contact details Facility naming Space and room data sheets Space layouts Space zoning Early Design updated previous phase information, as needed and Floors Space finishes Zoning and space allocations Architectural product schedules Coordinated Design updated previous phase information, as needed and Mechanical, Electrical, Plumbing product schedules Building Systems Product data (SPie defines minimum product templates) Design document register Indicative sizes for spaces (optional) Construction Documents updated previous phase information, as needed and Submittal document register Assignment of component to systems Connections between components (optional) Construction Mobilization updated previous phase information, as needed and Updated submittal document register Construction 60% Complete updated previous phase information, as needed and Manufacturer contact information for all approved submittals Model and Serial numbers on all installed products/equipment Components identified by tag or bar codes, as appropriate Installed product data (SPie defines minimum product templates) Beneficial Occupancy updated previous phase information, as needed and Updated space function and room area measurements Warranty, parts, and handover documents Operation and maintenance documentation Installed product data (SPie defines minimum product templates) Fiscal Completion updated previous phase information, as needed

KOMMENTARSKABELON. Udfyldt af: Type af kommentar (Generel/ Teknisk/ Redaktionel) Paragraf / figur eller tabel i slide eller

KOMMENTARSKABELON. Udfyldt af:   Type af kommentar (Generel/ Teknisk/ Redaktionel) Paragraf / figur eller tabel i slide eller figur KOMMENTARSKABELON Ros KAJ G/T Tak for et rigtigt godt arbejde, der giver indtryk af at der er tænkt grundigt over emnet og at der også bliver peget fremad mod den nye virkelighed, hvor der bliver

Læs mere

BILAG til referat: Koordineringsrådet - møde 5 Aarhus 2/2 2012. Bilag 1: Koordineringsrådet: Møde 5 Aarhus 2/2 2012 - Dagsorden

BILAG til referat: Koordineringsrådet - møde 5 Aarhus 2/2 2012. Bilag 1: Koordineringsrådet: Møde 5 Aarhus 2/2 2012 - Dagsorden BILAG til referat: Koordineringsrådet - møde 5 Aarhus 2/2 2012 Bilag 1: Koordineringsrådet: Møde 5 Aarhus 2/2 2012 - Dagsorden Bilag 2: Koordineringsrådet: Møde 4 København 07/12-2011 - Referat Bilag 3:

Læs mere

CCS Formål Produktblad December 2015

CCS Formål Produktblad December 2015 CCS Formål Produktblad December 2015 Kolofon 2015-12-14

Læs mere

Notat om cuneco-projekter og sammenhæng til buildingsmart-standarder og -værktøjer 2014-04-24

Notat om cuneco-projekter og sammenhæng til buildingsmart-standarder og -værktøjer 2014-04-24 Notat om cuneco-projekter og sammenhæng til buildingsmart-standarder og -værktøjer 2014-04-24 cuneco buildingsmart Formidling og indarbejdning af cuneco-resultater i buildingsmart International CCS-klassifikation

Læs mere

Behovsanalysens perspektiver for cuneco

Behovsanalysens perspektiver for cuneco Behovsanalysens perspektiver for cuneco Seminar Ballerup 5. marts/aarhus 8. marts cunecos antagelser Antagelser bag ansøgningen om midler til cuneco Branchen har for at kunne samarbejde mere effektivt

Læs mere

Program for møde fredag d. 22/2-2002

Program for møde fredag d. 22/2-2002 Program for møde fredag d. 22/2-2002 Disposition for den indledende præsentation af problemstillinger Kort beskrivelse af projektets struktur, hvilket leder frem til hovedtemaet for den efterfølgende diskussion

Læs mere

Kommentar Foreslået ændring Kommentarer fra arbejdsgruppen

Kommentar Foreslået ændring Kommentarer fra arbejdsgruppen KOMMENARSKABELON Dato 0-06-5 Udfyldt af: E-mail: Høring Egenskabsdata Kaj A. Jørgensen kaj@m-tech.aau.dk Henvisning ype af kommentar (G//R) G G Kommentar Foreslået ændring Kommentarer fra arbejdsgruppen

Læs mere

DDB IKT BIM Revit. Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør NTI CADcenter A/S - 5 år pt@nti.dk

DDB IKT BIM Revit. Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør NTI CADcenter A/S - 5 år pt@nti.dk DDB IKT BIM Revit Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør NTI CADcenter A/S - 5 år pt@nti.dk Agenda Bygherrekravene iht. DDB Det Digitale Byggeri Cuneco.dk Principperne omkring IKT specifikation

Læs mere

BEGREBSLISTE. til. Bekendtgørelse om anvendelse af informations- og kommunikationsteknologi (IKT) i alment byggeri og. offentligt byggeri

BEGREBSLISTE. til. Bekendtgørelse om anvendelse af informations- og kommunikationsteknologi (IKT) i alment byggeri og. offentligt byggeri BEGREBSLISTE til Bekendtgørelse om anvendelse af informations- og kommunikationsteknologi (IKT) i alment byggeri og Bekendtgørelse om anvendelse af informations- og kommunikationsteknologi (IKT) i offentligt

Læs mere

Byggeri og Planlægning

Byggeri og Planlægning Ydelsesbeskrivelser Byggeri og Planlægning 2012 Vejledning om digital projektering Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI og DANSKE ARK Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning Vejledning om digital

Læs mere

Bygningsmodeller og Bygningsmodellering

Bygningsmodeller og Bygningsmodellering Rapport fra Sorthøj projektet April 2007 Bygningsmodeller og Bygningsmodellering Forkortet dansk udgave af engelsksproget rapport www.iprod.aau.dk/bygit/web3b Kaj A. Jørgensen Aalborg Universitet Jørn

Læs mere

DACaPo. Digital aflevering

DACaPo. Digital aflevering DACaPo Digital aflevering 02/03 Indhold 05 Baggrund og formål 06 08 Hvorfor vælge 08 Krav 10 Brug af kravspecifikation 10 Datamodel og format 12 Forberedelse 15 Mere information eller feed-back 04/05 Baggrund

Læs mere

White paper: Væsentlige kollisioner i dansk byggeri

White paper: Væsentlige kollisioner i dansk byggeri White paper: Væsentlige kollisioner i dansk byggeri 16. februar 2017 Revision: 1 Version 1 Februar 2017 MT Højgaard A/S Knud Højgaards Vej 7 2860 Søborg +45 7012 2400 mth.dk CVR 12562233 Væsentlige kollisioner

Læs mere

Vejledning for koordinering af bygningselementer (Kollisionskontrol)

Vejledning for koordinering af bygningselementer (Kollisionskontrol) Udarbejdet efter international standard ISO/DIS 29481-1 Information Delivery Manual (IDM) Vejledning for koordinering af bygningselementer (Kollisionskontrol) Denne vejledning beskriver formål, procedure

Læs mere

NØRRE BOULEVARD SKOLE

NØRRE BOULEVARD SKOLE NØRRE BOULEVARD SKOLE NØRRE BOULEVARD 57-59 7500 HOLSTEBRO TOTALRÅDGIVNING IKT YDELSESSPECIFIKATION 28. April 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Introduktion... 3 2. IKT Ledelse... 3 3. Digital kommunikation...

Læs mere

cuneco en del af bips

cuneco en del af bips cuneco en del af bips Agenda Brug af egenskaber i dag Nyt Revit modul til Be10 energiberegning med Rockwool Energy Design BIM Checker ved aflevering Egenskaber i fremtiden Det er nødvendigt med standardisering

Læs mere

B I M P R O C E S O G S T R A T E G I

B I M P R O C E S O G S T R A T E G I B I M P R O C E S O G S T R A T E G I EIGIL NYBO ARKITEMA FREDERIKSGADE 32 8000 ÅRHUS C EIGIL NYBO ARKITEMA B I M PROCES OG STRATEGI BUILDING INFORMATION MODELING DET DIGITALE BYGGERI DIGITALE YDELSER

Læs mere

Digital Konvergens. BIM I Praksis: Digital Konvergens arbejder med digitale arbejdsprocesser.

Digital Konvergens. BIM I Praksis: Digital Konvergens arbejder med digitale arbejdsprocesser. Digital Konvergens 1 BIM I Praksis: Digital Konvergens arbejder med digitale arbejdsprocesser. Indlæg på Bips konferencen 2012 Den 10. september 2012 ved Thomas Hejnfelt, Grontmij Digital Konvergens 2

Læs mere

Detaljering af BIM-objekter

Detaljering af BIM-objekter Detaljering af BIM-objekter BIM-objektet skal ikke være en fotorealistisk visualisering af byggematerialet - kvaliteten af de tilknyttede produktdata er vigtigere (og ofte overset). Hvilke krav stiller

Læs mere

CCS Formål Arealudnyttelse

CCS Formål Arealudnyttelse CCS Formål Arealudnyttelse Procesbeskrivelse Januar 2016 Kolofon 2016-01-05

Læs mere

Begrebskatalog. Bilag til Bygherreforeningens digitaliseringsprojekter BIM-modelstrategi for FM og Fra papir til BIM

Begrebskatalog. Bilag til Bygherreforeningens digitaliseringsprojekter BIM-modelstrategi for FM og Fra papir til BIM Begrebskatalog Bilag til Bygherreforeningens digitaliseringsprojekter BIM-modelstrategi for FM og Fra papir til BIM Udarbejdet af Ejvind Alf Jensen, arkitekt m.a.a, MANUAL NEW Version 1.0 januar 2013 Forord

Læs mere

cuneco en del af bips

cuneco en del af bips center for produktivitet i byggeriet Hvordan håndteres data i byggeriets livscyklus? Torsdag 24. januar 2013 Indhold Data i byggeriets livscyklus Forudsætninger Implementering og anvendelse Ny IKT-bekendtgørelse

Læs mere

24-03-2009. Problemstilling ved DBK integration i BIM Software Hvad skal der til. Nicolai Karved, Betech Data A/S

24-03-2009. Problemstilling ved DBK integration i BIM Software Hvad skal der til. Nicolai Karved, Betech Data A/S 24-03-2009 Problemstilling ved DBK integration i BIM Software Hvad skal der til. Nicolai Karved, Betech Data A/S Problemstilling ved DBK integration i BIM Software Domæner og aspekter Det domæne, der primært

Læs mere

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi?

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi? Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi? Selv efter et årti er BIM stadiget af byggebranchens helt store buzzwords - og et begreb som enhver materialeproducent skal forholde sig til. Hvor peger

Læs mere

DDB IKT BIM Revit. Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør Tømrer NTI CADcenter A/S pt@nti.dk

DDB IKT BIM Revit. Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør Tømrer NTI CADcenter A/S pt@nti.dk DDB IKT BIM Revit Peter Tranberg AEC Systemkonsulent Bygningskonstruktør Tømrer NTI CADcenter A/S pt@nti.dk Agenda Anvendelse af IKT Det Digitale Byggeri Cuneco.dk Principperne omkring IKT specifikation

Læs mere

Marts 2019 AFTALE. Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren. om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning)

Marts 2019 AFTALE. Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren. om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning) Marts 2019 AFTALE om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning) Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren Bilag 2 - Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren AlmenNet, Studeistrædet

Læs mere

DIGITALISERING FRA DESIGN TIL PRODUKTION. Casper Gullach, NCC 2018

DIGITALISERING FRA DESIGN TIL PRODUKTION. Casper Gullach, NCC 2018 DIGITALISERING FRA DESIGN TIL PRODUKTION Casper Gullach, NCC 2018 AGENDA VDC hos NCC Inddragelse i designfasen Forberedelse inden produktion VDC i produktion Mål og udfordringer Involvering af VDC på vores

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE INFORMATIONER FOR AFLEVERING TIL DRIFT

PROJEKTBESKRIVELSE INFORMATIONER FOR AFLEVERING TIL DRIFT PROJEKTBESKRIVELSE cuneco en del af bips INFORMATIONER FOR AFLEVERING TIL DRIFT Dato 20. marts 2014 Projektnr. 13 031 Sign. SSP 1 Indledning Dette projekt vil have fokus på at specificere de informationer,

Læs mere

Notat. 1. Bygherrekrav digitalt byggeri

Notat. 1. Bygherrekrav digitalt byggeri Notat Projekt Nyt centralt havnebyrum og Multimediehus i Århus Projektkonkurrence Emne Bygherrekrav digitalt byggeri Bilag 20 1. Bygherrekrav digitalt byggeri 1.1 Bygherrens forventninger til brug af IKT

Læs mere

CCS klassifikation og identifikation

CCS klassifikation og identifikation UDVEKSLINGSSPECIFIKATION klassifikation og identifikation Udgivet 01.09.2017 Revision 0 Molio 2017 s 1 af 19 Forord Denne udvekslingsspecifikation beskriver, hvilke egenskaber for klassifikation og identifikation,

Læs mere

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN Marts 2019 IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN Indgår som bilag til Rådgiveraftalen og kan anvendes, uanset om der er tale om totalrådgivning eller delt rådgivning IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN

Læs mere

Forslag til ny struktur - overblik

Forslag til ny struktur - overblik BESKRIVELSESVÆRKTØJ Forslag til ny struktur - overblik Den korte version Udarbejdet af Molio 2018-03-01 Høringsversion Molio 2018 1 Indledning og formål Molio ønsker at omlægge beskrivelsesværktøjets struktur.

Læs mere

»Udbud med mængder og sammenhæng i projektmaterialet

»Udbud med mængder og sammenhæng i projektmaterialet »Udbud med mængder og sammenhæng i projektmaterialet 2013-12-16 Michael Blom Søefeldt Udbud med mængder og sammenhæng i projektmaterialet»agenda I. Hvad er udbud med mængder Hvad siger branchen om udbud

Læs mere

Bygherrekrav 3D Modeller Kravspecifikation Pixi udgave 15. september 2004

Bygherrekrav 3D Modeller Kravspecifikation Pixi udgave 15. september 2004 Bygherrekrav 3D Modeller Kravspecifikation Pixi udgave 15. september 2004 1 Bygherrekrav 3D Modeller Kravspecifikation til bygherrekrav vedrørende 3D Modeller er udarbejdet af B3D-konsortiet bestående

Læs mere

2011 Bentley Systems, Incorporated AECOsim Building Designer V8i. Lars Moth-Poulsen, Bentley Systems

2011 Bentley Systems, Incorporated AECOsim Building Designer V8i. Lars Moth-Poulsen, Bentley Systems AECOsim Building Designer V8i Lars Moth-Poulsen, Bentley Systems Architecture Engineering Construction Operation Simulation 2 WWW.BENTLEY.COM AECOsim Building Designer Hvad er AECOsim Building Designer?

Læs mere

KOMMENTARSKABELON Dato Høring CCS Klassifikation - bygningsdele Udfyldt af: Kaj A. Jørgensen (KAJ)

KOMMENTARSKABELON Dato Høring CCS Klassifikation - bygningsdele Udfyldt af: Kaj A. Jørgensen (KAJ) KOMMENTARSKABELON Dato 2013-05-05 Høring CCS Klassifikation - bygningsdele Udfyldt af: Kaj A. Jørgensen (KAJ) E-mail: kaj@m-tech.aau.dk Navn på er figur KAJ G Med tilfredshed konstateres at der nu efter

Læs mere

Introduktion til egenskabsdata

Introduktion til egenskabsdata Introduktion til egenskabsdata maj 2012 Indhold 2012 05 16 < Forrige side Næste side > 1. Indhold... 1. Indhold 2. Indledning... 3. Projektet om Egenskabsdata... 4. Begrebs afklaring... 5. Scenarie 1:

Læs mere

SEEST NY BØRNEUNIVERS! IKT-bekendtgørelsen i offentligt byggeri 1. april 2013. Carsten Gotborg IT-projektleder Byggeri Kolding Kommune

SEEST NY BØRNEUNIVERS! IKT-bekendtgørelsen i offentligt byggeri 1. april 2013. Carsten Gotborg IT-projektleder Byggeri Kolding Kommune SEEST NY BØRNEUNIVERS! IKT-bekendtgørelsen i offentligt byggeri 1. april 2013 Carsten Gotborg IT-projektleder Byggeri 3 IKT-koordinering Bygherren skal sikre at der gennem hele byggesagen sker en koordinering

Læs mere

Sammenfatning opmålingsprojekter

Sammenfatning opmålingsprojekter 22. januar 2014 Sammenfatning opmålingsprojekter cuneco projektnummer: 14 021 Standardiserede og digitaliserede tilbudslister 14 031 Specifikation af data til tilbudsgivning 14 041 Måleregler [FORELØBIG

Læs mere

/bɪm/ BIM: Building Information Modelling. /ˈɛkwɪti/ Equity: Value

/bɪm/ BIM: Building Information Modelling. /ˈɛkwɪti/ Equity: Value BIM: Equity: /bɪm/ /ˈɛkwɪti/ Building Information Modelling Value drift bygbarhed kvalitetssikring vedligehold RÅDGIVNING SERVICES koordinering IKT-krav digitalisering BIM-manual TEKNOLOGI opmåling OpenBIM

Læs mere

BIM. En digital transformation af anlægsbranchen. Det årlige ledermøde mellem Kommuner og Vejdirektoratet 2018

BIM. En digital transformation af anlægsbranchen. Det årlige ledermøde mellem Kommuner og Vejdirektoratet 2018 BIM En digital transformation af anlægsbranchen Det årlige ledermøde mellem Kommuner og Vejdirektoratet 2018 Søren Krabbe Civilingeniør fra Aalborg Universitet i 2009 Ansat ved Vejdirektoratet 2009 AD-PV-DES

Læs mere

3D-modeller i byggeproduktionen. Søren Spile Bygteq it

3D-modeller i byggeproduktionen. Søren Spile Bygteq it 3D-modeller i byggeproduktionen Søren Spile Bygteq it Præsentation af Bygteq it a s Ejet af Dansk Byggeri og Tekniq. Leverandører af IT-løsninger til ca. 6.000 fortrinsvis udførende virksomheder. Primært

Læs mere

FRI s høringskommentarer til Udbudsopmålingsregler

FRI s høringskommentarer til Udbudsopmålingsregler bips bips@bips.dk gf@bips.dk Dok.nr: 45116 Ref.:IME/IME E-mail:ime@frinet.dk 21. august 2008 FRI s høringskommentarer til Udbudsopmålingsregler Generelle kommentarer FRI glæder sig over, at se at der trods

Læs mere

BIM. En digital transformation af anlægsbranchen. Det årlige ledermøde mellem Kommuner og Vejdirektoratet 2018 Rasmus Fuglsang, 21.

BIM. En digital transformation af anlægsbranchen. Det årlige ledermøde mellem Kommuner og Vejdirektoratet 2018 Rasmus Fuglsang, 21. BIM En digital transformation af anlægsbranchen Det årlige ledermøde mellem Kommuner og Vejdirektoratet 2018 Rasmus Fuglsang, 21. juni 2018 Rasmus Fuglsang Ingeniør fra Ingeniørhøjskolen i Århus 2005 Ansat

Læs mere

Universitetscampus i Ballerup. Informationsmøde d.15 marts DTU

Universitetscampus i Ballerup. Informationsmøde d.15 marts DTU Universitetscampus i Ballerup Informationsmøde d.15 marts DTU Agenda SESSION I Introduktion Hvorfor en digital bygningsmodel? Hvilke dele skal den digitale model indeholde Areal kategorisering (Unilab-kategoriseringen)

Læs mere

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR TOTALENTREPRE- NØR

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR TOTALENTREPRE- NØR Marts 2019 IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR TOTALENTREPRE- NØR Indgår som bilag til Totalentrepriseaftalen IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR TOTALENTREPRENØR Nærværende ydelsesbeskrivelse indgår som bilag til Totalentrepriseaftalen.

Læs mere

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi kommet?

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi kommet? Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi kommet? Selv efter et årti er BIM stadig et af byggebranchens helt store buzzwords - og et begreb som enhver materialeproducent skal forholde sig til.

Læs mere

cuneco en del af bips

cuneco en del af bips center for produktivitet i byggeriet Metode & struktur for egenskabsdata Onsdag 30. maj 2012 Byggecentrum i Ballerup Høringsworkshop Agenda Velkomst Præsentation af projektet Pause Debat Afrunding Løbende

Læs mere

Ydelsesbeskrivelse for SOM UDFØRT høringsudkast. Udkast

Ydelsesbeskrivelse for SOM UDFØRT høringsudkast. Udkast Ydelsesbeskrivelse for SOM UDFØRT 2019 høringsudkast Udkast 2018-12-10 Ydelsesbeskrivelsen er udarbejdet af: Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI DANSKE ARKITEKTVIRKSOMHEDER Følgende virksomheder har

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE DIGITALE TILBUDSLISTER

PROJEKTBESKRIVELSE DIGITALE TILBUDSLISTER PROJEKTBESKRIVELSE DIGITALE TILBUDSLISTER cuneco en del af bips Dato 20. marts 2012 Projektnr. 14 021 Sign. SSP 1 Indledning cuneco gennemfører et projekt, der skal udvikle en standardiseret struktur og

Læs mere

Esben Hvelplund Kjærsgaard, VDC-seniorkonsulent Maria Thygesen, BIM-koordinator. Mængder. I en entreprenørvirksomhed

Esben Hvelplund Kjærsgaard, VDC-seniorkonsulent Maria Thygesen, BIM-koordinator. Mængder. I en entreprenørvirksomhed Esben Hvelplund Kjærsgaard, VDC-seniorkonsulent Maria Thygesen, BIM-koordinator Mængder I en entreprenørvirksomhed 2 Agenda Anvendelse af mængder i tilbudsfasen Anvendelse af mængder i projekteringen og

Læs mere

5 TYPISKE FEJL I MÆNGDEOPGØRELSER

5 TYPISKE FEJL I MÆNGDEOPGØRELSER 5 TYPISKE FEJL I MÆNGDEOPGØRELSER Data høstet fra +50 byggesager 3D-modeller anvendes ikke længere kun til smukke visualiseringer i forbindelse med præsentationer. De indeholder store mængder data, der

Læs mere

FKG datamodellen Version 2.3.1 ArcGIS integration Sidste revisionsdato: 23. maj 2014

FKG datamodellen Version 2.3.1 ArcGIS integration Sidste revisionsdato: 23. maj 2014 FKG datamodellen Version 2.3.1 ArcGIS integration #1 FKG Fælleskommunale Geodatasamarbejde FKG datamodellen Version 2.3.1 ArcGIS integration Sidste revisionsdato: 23. maj 2014 1 FKG datamodellen Version

Læs mere

Vi starter med BIM i Konkurrencer.

Vi starter med BIM i Konkurrencer. Klima- Energi- og Bygningsministeriet Bygningsstyrelsen - BYGST ved Marianne Thorbøll - projektleder 4. november 2013 BYGST implementering af BIM i konkurrencer. Hos BYGST vil vi sikre en projektgennemførelse

Læs mere

cuneco en del af bips

cuneco en del af bips CCS i praksis håndtering af rum center for produktivitet i byggeriet Praktikere fra branchen demonstrerer, hvordan man kan anvende de forskellige elementer i cuneco classification system (CCS) til at håndtere

Læs mere

Nedenstående afkrydsede krav gælder for al renovering, om- eller tilbygning samt nybyggeri over 5 mio. kr. ekskl. moms.

Nedenstående afkrydsede krav gælder for al renovering, om- eller tilbygning samt nybyggeri over 5 mio. kr. ekskl. moms. 1. Grundlag (tekst i grundlagsdelen kan ikke fravælges) Denne projektspecifikke beskrivelse er sammen med bips F202, IKT- ydelsesspecifikation, basis beskrivelse gældende for de digitale ydelser på byggesagen.

Læs mere

Høringssvar vedr. Høring CCS kodestruktur (høringsversion 5. marts 2013)

Høringssvar vedr. Høring CCS kodestruktur (høringsversion 5. marts 2013) 2. maj 2013 Høringssvar vedr. Høring CCS kodestruktur (høringsversion 5. marts 2013) har interesse modtaget høring af CCS kodestruktur. ser det som positivt, at CCS er ved at tage form og kan formidles

Læs mere

Notat vedrørende IKT-aftale dokumentpakke

Notat vedrørende IKT-aftale dokumentpakke Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning 3. Kontor Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Sundhedsplanlaegning@rm.dk www.regionmidtjyllandjylland.dk Notat vedrørende IKT-aftale dokumentpakke Formål

Læs mere

Klassifikation. Kenneth Højbjerg, BIM Department Manager, COWI Vest 25. FEBRUAR 2015 CCS SEMINAR

Klassifikation. Kenneth Højbjerg, BIM Department Manager, COWI Vest 25. FEBRUAR 2015 CCS SEMINAR Klassifikation Kenneth Højbjerg, BIM Department Manager, COWI Vest 1 25. FEBRUAR 2015 Firma introduktion Grundlagt: 1930 og har mere end 80 års erfaring Kontorer: 10 kontorer i Danmark og ellers fordelt

Læs mere

8.4 Digital projektering

8.4 Digital projektering Tillæg til ydelsesbeskrivelsen Byggeri og Planlægning, 2012 8.4 Digital projektering 2016 Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI og DANSKE ARK Tillæg til ydelsesbeskrivelsen Byggeri og Planlægning 2012-8.4

Læs mere

Til parterne på høringslisten. Høring over IKT-bekendtgørelsen

Til parterne på høringslisten. Høring over IKT-bekendtgørelsen Til parterne på høringslisten 10. juni 2010 Sag nr. 10/02028 /ebst Høring over IKT-bekendtgørelsen Vedlagt fremsendes i offentlig høring revideret bekendtgørelse om krav til anvendelse af informations-

Læs mere

Erfaringer med BIM projektering/ /Dokk1/Aarhus/ Simon Andreas Arnbjerg BIM Manager / Architectural Technologist T +45 87 32 52 44 E saa@shl.

Erfaringer med BIM projektering/ /Dokk1/Aarhus/ Simon Andreas Arnbjerg BIM Manager / Architectural Technologist T +45 87 32 52 44 E saa@shl. Erfaringer med BIM projektering/ /Dokk1/Aarhus/ Simon Andreas Arnbjerg BIM Manager / Architectural Technologist T +45 87 32 52 44 E saa@shl.dk /Udvalgte projekter/ Grundlagt i 1986 Primært offentlige bygninger

Læs mere

Valg af datamodel. Prototypen på DIS

Valg af datamodel. Prototypen på DIS Integreret bygningsprojektering med edb Af Karl Grau, Statens Byggeforskningsinstitut Statens Byggeforskningsinstitut har udviklet prototypen på et integreret edb-system til energi- og indeklimaberegninger.

Læs mere

Orientering om brug af IFC model i konkurrence program

Orientering om brug af IFC model i konkurrence program Orientering om brug af IFC model i konkurrence program Projektkonkurrence om Universitetscampus Ballerup Februar 2011 1 Formål Formålet med aflevering af IFC modellen er at den skal give forståelse for

Læs mere

2013 SP1. Konfiguration af koncernindblik. Configuration Guide

2013 SP1. Konfiguration af koncernindblik. Configuration Guide 2013 SP1 Konfiguration af koncernindblik Configuration Guide Intellectual Property Rights This document is the property of ScanJour. The data contained herein, in whole or in part, may not be duplicated,

Læs mere

Afprøvningsprojekterne er forskellige i omfang og kan involvere mange eller få aktører, alt efter projektets karakter.

Afprøvningsprojekterne er forskellige i omfang og kan involvere mange eller få aktører, alt efter projektets karakter. CUNECOS AFPRØVNINGSPROJEKTER: cuneco en del af bips HVAD OG HVORDAN? Dato 30.11. 2012 Projektnr. 15 021 Sign. MET 1 Hvem er cuneco? cuneco udvikler, afprøver og implementerer frem til 2014 en række standarder,

Læs mere

Hvad er BIM? Fra et bygningsdelsperspektiv

Hvad er BIM? Fra et bygningsdelsperspektiv Hvad er BIM? Fra et bygningsdelsperspektiv BIM nævnes overalt i byggebranchen, men hvad er det? BIM er blevet et meget bredt begreb og omfatter mange aspekter af byggebranchen. Én af delene drejer sig

Læs mere

Image size: 7,94 cm x 25,4 cm BYGHERRERÅDGIVNING IT I BYGGERIET - HVAD GÅR DET UD PÅ?

Image size: 7,94 cm x 25,4 cm BYGHERRERÅDGIVNING IT I BYGGERIET - HVAD GÅR DET UD PÅ? Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Utzon Center - Aalborg BYGHERRERÅDGIVNING IT i byggeriet Kristian Birch Pedersen BYGHERRERÅDGIVNING IT I BYGGERIET - HVAD GÅR DET UD PÅ? Rambølls definition: Formålet med

Læs mere

CUNECO PROJEKT 17021 IMPLEMENTERING AF CUNECOS STANDARDER I INGENIØRUDDANNELSERNE AALBORG UNIVERSITET INSTITUT FOR BYGGERI OG ANLÆG

CUNECO PROJEKT 17021 IMPLEMENTERING AF CUNECOS STANDARDER I INGENIØRUDDANNELSERNE AALBORG UNIVERSITET INSTITUT FOR BYGGERI OG ANLÆG CUNECO PROJEKT 17021 IMPLEMENTERING AF CUNECOS STANDARDER I INGENIØRUDDANNELSERNE AALBORG UNIVERSITET INSTITUT FOR BYGGERI OG ANLÆG Medvirkende i projektet Aktive i implementeringen: Flemming Vestergaard,

Læs mere

center for produktivitet i byggeriet

center for produktivitet i byggeriet center for produktivitet i byggeriet Metode og struktur for informationsniveauer cuneco en del af bips 2 Projektgruppen Kristian Birch Pedersen, Exigo Consult ApS Eigil Nybo Gert Jespersen, NCC Construction

Læs mere

Opgave 1: SÆT X: (vær opmærksom på, at der kan være tale om flere krydser pr. opgave) DEN KORREKTE PROJEKTOPSTART:

Opgave 1: SÆT X: (vær opmærksom på, at der kan være tale om flere krydser pr. opgave) DEN KORREKTE PROJEKTOPSTART: IKT Koordinator & Leder Uddannelsen SVAR GRUPPE 1: Modul 2: 29. april 2014 + 30. april 2014 + 01. maj 2014 29. April 2014-4. Dag: Tilrettelæggelse af den kreative proces og projekteringen Tidsforbrug ca.

Læs mere

> Udviklingen i byggeriets produktivitet og

> Udviklingen i byggeriets produktivitet og - digitalisering > Udviklingen i byggeriets produktivitet og 1990-2010 > EBST-visioner for den fremtidige udvikling > BVU s mulig rolle i fremtiden v. civilingeniør Morten Steffensen BVU-netværksmøde 30.

Læs mere

CCS Informationsniveauer

CCS Informationsniveauer CCS Informationsniveauer R0, december 2014 Kolofon 2014-12- 11 < Forrige side CCS Informationsniveauer Produktblad 2 bips Lyskær 1 2730 Herlev Telefon 70 23 22 37 Fax 70 23 42 37

Læs mere

IKT i Danske Byggeøkonomuddannelsen 2013 14 20 01 2014

IKT i Danske Byggeøkonomuddannelsen 2013 14 20 01 2014 IKT i Danske 20 01 2014 IKT i Danske 1. Hvad er IKT, BIM, CCS, A104, IFC, IDM, IFD...? Overordnet tilgang og forklaring af begreberne 2. Nyt samarbejde, forandring og muligheder i nye processer, projektledelse

Læs mere

WINDCHILL THE NEXT STEPS

WINDCHILL THE NEXT STEPS WINDCHILL THE NEXT STEPS PTC/user, 4. marts 2015 Jens Christian Jensen, Econocap Agenda Windchill the next steps Bliv opdateret og inspireret til at se hvor Windchill kan hjælpe dig med andet end blot

Læs mere

Stort Bygværk - Tunneler

Stort Bygværk - Tunneler Stort Bygværk - Tunneler Indhold 3D-model: 3D-model som indeholder den ydre geometri af det større bygværk, samt modelerede funktionselementer som linjer, overflader eller objekter. Det skal være muligt

Læs mere

nticonnect nticonnect er en web-platform, der gør det muligt at samle al data. NTI CADcenter A/S

nticonnect nticonnect er en web-platform, der gør det muligt at samle al data. NTI CADcenter A/S Telefon: 70 10 14 00 E-mail: nti@nti.dk Web : www.nti.dk nticonnect nticonnect er en web-platform, der gør det muligt at samle al data. NTI CADcenter A/S FORORD AF MICHAEL MØLLER JENSEN DIVISIONSCHEF,

Læs mere

Fagmodellens udviklingsniveauer og anvendelsesmuligheder

Fagmodellens udviklingsniveauer og anvendelsesmuligheder Dato 27. februar 2017 Sagsbehandler Rasmus Lynge Fuglsang Mail rfj@vd.dk Telefon +45 7244 2395+45 7244 2351 Dokument 16/11213-12 Side 1/7 Fagmodellens udviklingsniveauer og anvendelsesmuligheder Strukturering

Læs mere

Aflevering og modtagelse af driftsdata fra modellen. Sara Asmussen og Henrik T. Lyck Bygningsstyrelsen Bips konferencen 2016, Nyborg Strand

Aflevering og modtagelse af driftsdata fra modellen. Sara Asmussen og Henrik T. Lyck Bygningsstyrelsen Bips konferencen 2016, Nyborg Strand Aflevering og modtagelse af driftsdata fra modellen Sara Asmussen og Henrik T. Lyck Bygningsstyrelsen Bips konferencen 2016, Nyborg Strand 1 Agenda 1. Introduktion til Bygningsstyrelsen 2. Grundlag for

Læs mere

IKT Koordinator & Leder Uddannelsen - 6. sæson / Tid Emne: Underviser:

IKT Koordinator & Leder Uddannelsen - 6. sæson / Tid Emne: Underviser: Basis: IKT & BIM: Modul 1: 14. januar 2019-16. januar 2019 6. sæson 1. Dag: BIM Metoden og paradigmeskiftet / Koordinering og Processer PROGRAM: 14. januar 2019 Tid Emne: Underviser: 08.30-09.00 Ankomst

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse om krav til anvendelse af informations- og kommunikationsteknologi i byggeri

Udkast til Bekendtgørelse om krav til anvendelse af informations- og kommunikationsteknologi i byggeri Udkast til Bekendtgørelse om krav til anvendelse af informations- og kommunikationsteknologi i byggeri I medfør af 2, stk. 1, og 8, i lov nr. 228 af 19. maj 1971 om statens byggevirksomhed m.v., som ændret

Læs mere

CCS Formål Mangelregistrering

CCS Formål Mangelregistrering CCS Formål Mangelregistrering Procesbeskrivelse Januar 2016 Kolofon 2016-01-05

Læs mere

Bygningsmodeller. Kaj A. Jørgensen

Bygningsmodeller. Kaj A. Jørgensen Abstraction Realisation Real World Model World AaU Institut for Produktion 20120724 Bygningsmodeller Kaj A Jørgensen I det følgende gives en kort gennemgang af strukturer og indhold af bygningsmodeller

Læs mere

CCS-værktøjer. Medlemsmøde om sammenlægning bips og Byggecentrum, januar 2016. Status og overblik over CCS-værktøjer

CCS-værktøjer. Medlemsmøde om sammenlægning bips og Byggecentrum, januar 2016. Status og overblik over CCS-værktøjer CCS-værktøjer Medlemsmøde om sammenlægning bips og Byggecentrum, januar 2016 Status og overblik over CCS-værktøjer 2 Agenda Baggrund og status for CCS-udviklingsarbejdet CCS-værktøjerne Det internadonale

Læs mere

FEBRUAR 2014 SIDE 1. BIM+Be10

FEBRUAR 2014 SIDE 1. BIM+Be10 FEBRUAR 2014 SIDE 1 BIM+Be10 Disposition Vision Tankerne bag udviklingen Problemstillinger Workflow Energi Template Cases Erfaringer og konklusion Videre udvikling BIM-model Energiberegning FEBRUAR 2014

Læs mere

For den særligt interesserede skal det bemærkes, at vejledningsmateriale til kravene allerede foreligger i udkast på

For den særligt interesserede skal det bemærkes, at vejledningsmateriale til kravene allerede foreligger i udkast på 8. maj 2006 2006-309/3024-37/nic Notat om høring af bygherrekrav Som led i regeringsinitiativet Det Digitale Byggeri vil de statslige bygherrer i sager vedr. nybyggeri fra 1. januar 2007 stille krav til

Læs mere

IFC, dataudveksling. Jan Karlshøj

IFC, dataudveksling. Jan Karlshøj IFC, dataudveksling Jan Karlshøj Civ.ing, Ph.D. Chefrådgiver/Fagchef, Rambøll (jnxk@ramboll.dk) Lektor, Danmarks Tekniske Universitet (jak@byg.dtu.dk) Formand buildingsmart udvalg i bips (buildingsmart@bips.dk)

Læs mere

Krav nr. 1 Brug af projektweb i byggeprojekter

Krav nr. 1 Brug af projektweb i byggeprojekter De relevante projektdeltagere er de parter, der i et traditionelt papirbaseret system kommunikerer skriftligt, dvs. sender breve, tegninger, faxer og sender mails. Primære parter (fx bygherre, rådgiver,

Læs mere

Citation for published version (APA): Jørgensen, K. A. (2008). Bygningsmodel - udvikling og anvendelse. Aalborg Universitet: Aalborg Universitet.

Citation for published version (APA): Jørgensen, K. A. (2008). Bygningsmodel - udvikling og anvendelse. Aalborg Universitet: Aalborg Universitet. Aalborg Universitet Bygningsmodel - udvikling og anvendelse Jørgensen, Kaj Asbjørn Publication date: 2008 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link to publication from Aalborg University Citation

Læs mere

Kommentar Foreslået ændring Kommentarer fra arbejdsgruppen

Kommentar Foreslået ændring Kommentarer fra arbejdsgruppen KOMMENTARSKABELON Dato 0-04- Udfyldt af: E-mail: Høring CCS kodestruktur Kaj A. Jørgensen kaj@m-tech.aau.dk Henvisning Type af kommentar (G/T/R) G Kommentar Foreslået ændring Kommentarer fra arbejdsgruppen

Læs mere

Grundlæggende: IKT & BIM:

Grundlæggende: IKT & BIM: Grundlæggende: IKT & BIM: Modul 1: 10. oktober 2016-12. oktober 2016-3. sæson 1. Dag: BIM Metoden og paradigmeskiftet / Koordinering og Kommunikation PROGRAM: 10. oktober 2016 Tid: Emne: Underviser: 08.30-09.00

Læs mere

BILAG 2 KRAV TIL DEN DIGITALE BYGNINGSMODEL

BILAG 2 KRAV TIL DEN DIGITALE BYGNINGSMODEL BILAG 2 KRAV TIL DEN DIGITALE BYGNINGSMODEL 07-01-2013 1 KRAV TIL DEN DIGITALE BYGNINGSMODEL Nyt Hospital Nordsjællamd 1.1 Formål Dette dokument uddyber kravene til den digitale bygningsmodel, som skal

Læs mere

IKT i Danske Byggeøkonomuddannelsen 2013 14 20 01 2014

IKT i Danske Byggeøkonomuddannelsen 2013 14 20 01 2014 IKT i Danske 20 01 2014 IKT i Danske Indhold 1. Hvad er IKT, BIM, CCS, A104, IFC, IDM, IFD...? Overordnet tilgang og forklaring af begreberne 2. Nyt samarbejde, forandring og muligheder i nye processer,

Læs mere

OPSAMLING PÅ BRUGERKOMMENTARER TIL CUNECOS BEHOVSANALYSE

OPSAMLING PÅ BRUGERKOMMENTARER TIL CUNECOS BEHOVSANALYSE OPSAMLING PÅ BRUGERKOMMENTARER TIL CUNECOS BEHOVSANALYSE Dato 2.5. 2012 Baggrund cuneco har i efteråret 2011 gennemført en behovsanalyse, som afdækker byggebranchens behov for standardisering som grundlag

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET

KØBENHAVNS UNIVERSITET KØBENHAVNS UNIVERSITET BILAG F IKT-TEKNISK SPECIFIKATION FOR OPMÅLING OG MODELLERING AF EKSISTERENDE BYGNINGER PROJEKT ID: KU_xx_xx_xx_xxxx (se bilag G, pkt. 0.0) PROJEKTNAVN: xxx DATO: xx.xx.xxxx VERSION:

Læs mere

Digitalisering har overhalet byggeprocessen

Digitalisering har overhalet byggeprocessen Digitalisering har overhalet byggeprocessen Fredag den 11. marts 2016 LEAN CONSTRUCTION DK Christian Lerche 2 bips er byggeriets digitale udviklingsforum bips er samarbejde med alle byggeriets parter om

Læs mere

Hvad er BIM? Whitepaper. 3dbyggeri danmark. Fra et bygningsdels-perspektiv

Hvad er BIM? Whitepaper. 3dbyggeri danmark. Fra et bygningsdels-perspektiv Hvad er BIM? Fra et bygningsdels-perspektiv BIM nævnes overalt i byggebranchen, men hvad er det? BIM er blevet et meget bredt begreb og omfatter mange aspekter af byggebranchen. Én af delene drejer sig

Læs mere

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling LEVERANCE 2.3 Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling Procedurerne vil omfatte: Planlægning af udfasning af gamle versioner af OpenTele Planlægning af modning af kode

Læs mere

maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator

maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator maj 2015 IKT-projektroller cad bygningsmodel ikt-leder ikt-projektkoordinator ikt-fagkoordinator Kolofon 2015-05-08 < Forrige side IKT-projektroller Vejledning 2 bips Lyskær 1 2730

Læs mere

De oftest stillede spørgsmål på IKT-lederuddannelsen. FRI gå-hjem-møde den 21. maj 2014

De oftest stillede spørgsmål på IKT-lederuddannelsen. FRI gå-hjem-møde den 21. maj 2014 De oftest stillede spørgsmål på IKT-lederuddannelsen FRI gå-hjem-møde den 21. maj 2014 IKT-lederuddannelsen på www.iktuddannelse.dk www.iktuddannelse.dk IKT-lederuddannelsen Formål At gøre IKT-lederen

Læs mere