Hvalpens udviklingsfaser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvalpens udviklingsfaser"

Transkript

1 Hvalpens udviklingsfaser Alle hunde gennemgår de samme udviklingsstadier fra hvalp til gammel, men tempoet afhænger af racen. Generelt udvikler hvalpe af mindre racer sig hurtigere, dvs. bliver hurtigere kønsmodne og udvoksede end hvalpe af store racer. Det betyder, at hunde af visse små racer som cavalieren er fysisk udvoksede og mentalt modne, allerede når de er omkring 1 år. Ved at sætte sig ind i cavalierens kendetegn mht. fysisk og psykisk udvikling kan man indrette sin træning og opdragelse samt fodring, så man får det bedste ud af sin hvalp/hund. Det er vigtigt ikke at presse hunden ud over dens formåen på dens forskellige livsstadier. Man opdeler helt overordnet hundens udvikling i hvalp, unghund, voksen og ældre/senior. Nedenstående tidslinje skal ses som en generel udvikling. Hvalp (0 til 7-10 måneder): Tiden lige efter fødslen (alder: 0-3 uger) Hvalpene kan ikke gå endnu og dier og sover det meste af tiden. De kan reagere på kulde, varme samt lugte og har fornemmelse af, hvad der er op og ned. De kan endnu ikke regulere deres kropstemperatur og søger derfor varme hos tæven og hinanden. Tæven hjælper hvalpene til at tisse og afgive deres afføring ved at slikke dem bagi. Holder øje med tæven og hvalpene, men lader dem være i fred så meget som muligt, mens hvalpene dier. Sørger for, at tæven har adgang til frisk vand og mad, og roser hende for at komme med udenfor på korte lufteture. Overgangsperiode (alder: 2-3 uger) Hvalpene åbner øjnene, når de er ca dage gamle, men synet er endnu dårligt. Hvalpene begynder at få tænder og reagerer på pludselige lyde. De bliver bedre til at støtte på benene og holde balancen. Hvalpene begynder at urinere og afgive deres afføring ved egen hjælp. De begynder at undersøge hinanden og reagerer på tævens sindsstemning. Det er nu, hvalpene begynder at forbinde forskellige sanseindtryk med hinanden. Det betyder, at de nu begynder at være modtagelige for indlæring.

2 Sørger for daglig, blid håndtering af hvalpene enkeltvis, og at tæven kommer ud af hvalpekassen i korte perioder. Socialiseringsperiode, del 1 (alder: 3-5 uger) I takt med at hvalpenes syn, hørelse og lugtesans bliver mere udviklet, begynder de at forlade hvalpekassen. De er nysgerrige og søger kontakt med omverdenen men er samtidig forsigtige. De præges på de typer af individer, som de kommer i kontakt med. Hvalpene forlader sovepladsen, når de skal besørge. For at fremme hvalpenes tillid til mennesker beskæftiger jeg mig med dem enkeltvis hver dag. Det betyder også, at de flere gange dagligt bliver håndteret af venlige, fremmede mennesker mænd såvel som kvinder og børn. Hvalpene skal lokkes til at tage kontakt, men ikke tvinges. Jeg undgå at hvalpene udsættes for høje, voldsomme lyde og pludselige bevægelser samt andet, der kan skræmme dem. Jeg vænner gradvist hvalpene til lyde, som de senere vil blive udsat for, mens de er optaget af noget behageligt. Socialiseringsperiode, del 2 (alder: 5-7 uger) Hvalpenes syn og hørelse er nu fuldt udviklet, og deres repertoire af lyde, ansigtsudtryk og kropssignaler øges. Dominans- og underkastelsesadfærd udvikles og er en del af hvalpenes leg med hinanden. Herved begynder hvalpene at finde deres plads i kuldet. Tæven siger tydeligt fra, når hvalpene ikke må die hende, og hun begynder at opdrage mere på dem. Samtidig øges hvalpenes behov for fast føde. Hvalpenes interesse for dufte og ting, der bevæger sig, øges. Jeg sørger for at alle hvalpene i kuldet får mindst længere individuel opmærksomhed hver dag. Det gør jeg ved at man tage hvalpen væk fra kuldet og tæven, mens jeg giver den enkelte hvalp fuld opmærksomhed. Jeg giver hele tiden hvalpene nye ting at udforske i deres legeområde. Jeg lader i slutningen af perioden hvalpene få mulighed for at træffe forskellige venlige, fremmede hunde. Jeg aktiverer desuden hvalpene ved at lade dem søge efter en del af deres mad på et tæppe eller græsplænen. Socialiseringsperiode, del 3 (alder: 7-12 uger) Flere og flere af de elementer, som er typiske for voksne hundes adfærd, dukker op. Hvalpene får en stærk tilknytning til deres flok i løbet af perioden, og derfor er det

3 hensigtsmæssigt, at hvalpene skifter hjem i denne periode, så de kan knytte sig til deres nye familie. Sådan gør jeg som opdrætter / hundens nye ejer Hvalpens åbenhed betyder, at den let forbinder bestemte ting med følelsen af behag eller ubehag. Jeg / jer som hvalpens nye ejer sørger for, at de oplevelser, som hvalpen får, er positive. Jeg / jer som hvalpens nye ejer sørger for at hvalpene indtil 6-12-måneders-alderen møder mange forskellige fremmede mennesker og hunde. TJeg / hvalpens nye ejer tager hvalpen med ud at få erfaring med de forskellige miljøer, som den skal færdes i senere i livet. Lær hvalpen simple ting som sit og dæk samt at komme ved indkald. Den halve kønsmodning (alder: 3-4 måneder) Hos både hanhunde og tæver stiger produktionen af testosteron. Hvalpen får større lyst til at dominere, men bliver også lettere forskrækket, hvorfor den kan optræde aggressivt. Hvalpen prøver at finde sin plads i flokken og kan forsøge at udfordre flokkens øvrige medlemmer (med flokken menes også mennesker). Noget af det, som hvalpen har lært, er tilsyneladende glemt. Hvalpen er meget interesseret i omgivelserne, men holder sig relativt tæt til ejeren. Tænderne bliver skiftet, og hvalpen tygger og gnaver i forskellige ting. Hvalpen skal lære, at den kan have ubetinget tillid til familien. Usikre hvalpe skal bibringes større selvsikkerhed f.eks. gennem små opgaver, som de selv kan løse, samt at vinde et stykke legetøj under leg. Hvalpe, der vil bestemme selv, skal lære at indordne sig f.eks. gennem lederskabs- og samarbejdsøvelser samt konsekvent behandling. Sørg for, at indlæringen er lystbetonet. Vær ikke fysisk voldsom over for hvalpen og undgå brug af straf. Fortsæt socialiseringen / miljøtræningen og sørg for, at perioder med indlæring og træning er korte, men hyppige. Første rolige periode (alder 4-7 måneder) Hvalpen har nemmere ved at koncentrere sig og er meget modtagelig for træning Hvalpen interesserer sig i højere grad for omgivelserne, og dens aktionsradius udvides. Relationerne til flokken (her menes også mennesker) bør ligge fast. Sådan bør hunden ejer gøre: Gå til hvalpetræning med hvalpen (f.eks. DKK s hvalpemotivation). Øg sværhedsgraden af de opgaver, som hunden stilles over for. Begynd indøvning af f.eks. plads, bliv, sporsøgning og apportering.

4 Unghund: Fysiologisk kønsmodning (alder: 7-10 måneder) Hunden bliver i denne periode fysiologisk kønsmoden, dvs. bliver fysisk i stand til at producere afkom. Tæver kommer i den første løbetid og kan i den forbindelse blive meget følsomme. De er desuden ukoncentrerede og glemsomme. Hos hanhunde stiger produktionen af testosteron. Hvis hunden ikke allerede har affundet sig med sin plads i familien, vil den igen forsøge at udfordre familiemedlemmer nu med mere tyngde og kraft. Hunden bliver midlertidigt psykisk ustabil og kan ødelægge ting i hjemmet. Undgå at starte ny krævende indlæring eller på anden måde at presse hunden. Læg i stedet vægt på at videreføre aktiviteter, som styrker forholdet mellem dig og hunden. Nye aktiviteter kan være samarbejdsøvelser, søgeøvelser samt øvelser i balance- og kropskontrol. Undgå at tæven bliver gravid, da den endnu ikke er psykisk moden. Anden rolige periode (alder: måneder) Hunden er nu atter inde i en rolig og stabil periode, og den kan igen koncentrere sig i længere perioder ad gangen. Nogle tæver kommer i deres anden løbetid. Der kan igen stilles større krav til hunden under træning. Når hunden er fyldt 10 måneder, kan den blive mentalbeskrevet i Dansk Kennel Klub, så du får større indsigt i hundens mentalitet. Dette er vigtig viden, hvis du tænker på at anvende hunden til avl. Undgå at tæven bliver gravid, da den endnu ikke er psykisk moden. Psykisk modning (alder: måneder) Hunden modnes psykisk og optræder derfor mere selvsikkert, samtidig med at dens territoriebevidsthed stiger. Hunde, som ikke har affundet sig med deres position i familien, kan nu give deres ejere alvorlige problemer. Hos de mindre racer som cavalieren er muskulaturen færdigudviklet. Tæver vil normalt være i stand til at tage sig af deres hvalpe. Hvis hunden er faldet godt til og har fundet sin plads i familien samt er blevet beskæftiget på en fornuftig måde, vil den normalt ikke give nævneværdige problemer i denne periode.

5 Voksen: Den voksne hund (alder: 22 måneder til 5-8 år) Hvis man har gjort forarbejdet godt, er disse år en dejlig stabil periode. Konflikter er blevet løst, og hverdagen er kommet ind i en rolig rytme. Hunden skal fortsat stimuleres mentalt samt have tryghed og positivt lederskab fra familien. Ved fortsat træning og samarbejde kan du og hunden nå imponerende resultater. Alderdommen (alder: 5-8 år til?) Hvis alt er gået vel, er hunden perfekt tilpasset familien og fungerer optimalt. Hundens fysiske funktioner, herunder dens syn og hørelse, vil gradvist svækkes. Risikoen for overvægt, muskelstivhed, tandproblemer samt gigt stiger. Hunden vil blive mere og mere fysisk afhængig af sin familie. Tag hensyn til hundens nedsatte fysiske aktivitet, efterhånden som den ældes, og skån den for meget krævende opgaver. Sørg dog stadig for, at hunden bliver mentalt stimuleret. Læg ved træningen af hunden vægt på socialt samvær samt opgaver, hvor hele familien kan være med. Vær opmærksom på, at hunden ikke føler sig tilsidesat, hvis der kommer en yngre hund i huset. Vær desuden opmærksom på overvægt, muskelstivhed, nedsat syn og hørelse, tandpleje og gigt.

Udviklingsfaser

Udviklingsfaser Udviklingsfaser 2019 1 0-3 uger Fødsel og sanseudvikling: hvalpen vil hovedsagelig die, sove og holde sig varm. Hvalpen er modtagelig for visse informationer. Derfor der skal være ro til dem og tæven.

Læs mere

Her kan du læse om hundens udvikling - og finde ud af hvor din hund befinder sig lige nu.

Her kan du læse om hundens udvikling - og finde ud af hvor din hund befinder sig lige nu. Her kan du læse om hundens udvikling - og finde ud af hvor din hund befinder sig lige nu. 0-3 uger Fødsel- og sanseudviklingsperiode Tæven skal have fred og ro, og have lov til at passe sine hvalpe så

Læs mere

Socialisering af kattekillinger

Socialisering af kattekillinger Socialisering af kattekillinger 1 Nogle dyrearter fødes næsten»færdige«. De kan bevæge sig omkring og tage føde til sig kort tid efter fødslen, og de har mest brug for deres mor til beskyttelse mod farer.

Læs mere

Hvis hunden er frygtsom over for fremmede

Hvis hunden er frygtsom over for fremmede Hvis hunden er frygtsom over for fremmede 1 Selvom du ikke er generet af, at din hund reagerer frygtsomt over for fremmede mennesker, skal du tænke på, at hundens frygtsomhed er et problem for den selv.

Læs mere

Opdragelse af hunden 1

Opdragelse af hunden 1 Opdragelse af hunden 1 Det er vigtigt, at du giver din hund en god opdragelse, så hundens samliv med dig og den øvrige familie kan udvikle sig harmonisk og blive til glæde for alle parter. Nedenfor fi

Læs mere

Hundens udvikling. 0 3 uger

Hundens udvikling. 0 3 uger 0 3 uger Fødsels- og sanseudviklingsperiode Tæven skal have fred og ro, og have lov til at passe sine hvalpe så uforstyrret som overhovedet muligt. Hvalpene har rigeligt at gøre med at die, sove og holde

Læs mere

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN DEN FØRSTE TID MED HUNDEN Tillykke med din nye hund. I denne pjece kan du læse om, hvordan du bedst muligt byder din nye hund velkommen i dit hjem. Det er en stor omvæltning for din hund at komme til et

Læs mere

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN DEN FØRSTE TID MED HUNDEN Tillykke med din nye hund. I denne pjece kan du læse om, hvordan du bedst muligt byder din nye hund velkommen i dit hjem. Det er en stor omvæltning for din hund at komme til et

Læs mere

HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV

HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV HVIS HUNDEN ER AGGRESSIV Mange hunde bliver aflivet, fordi de har snappet efter eller bidt personer i familien, fremmede mennesker eller andre hunde. Nedenfor vil vi fortælle dig lidt om aggressiv adfærd,

Læs mere

Den første tid med hunden

Den første tid med hunden Den første tid med hunden 1 Tillykke med din nye hund. Det er en stor omvæltning for din hund at komme til et nyt hjem, især hvis den er hvalp og kommer lige fra sin moder og sine kuldsøskende. Nedenfor

Læs mere

Hvis hunden tigger om opmærksomhed

Hvis hunden tigger om opmærksomhed Hvis hunden tigger om opmærksomhed 1 Daglig kontakt og samvær med din hund er nødvendigt, for at hunden trives, men hvis hunden fi nder ud af, at den kan få din opmærksomhed ved at opføre sig på en bestemt

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

GOLDEN SUNDHEDSUDVALGSMØDE Søndag d. 28-06-2009 Kl. 10,30 DRK s Sekretariat Fraugdegaards Alle 4 Fraugde 5220 Odense SØ

GOLDEN SUNDHEDSUDVALGSMØDE Søndag d. 28-06-2009 Kl. 10,30 DRK s Sekretariat Fraugdegaards Alle 4 Fraugde 5220 Odense SØ GOLDEN SUNDHEDSUDVALGSMØDE Søndag d. 28-06-2009 Kl. 10,30 DRK s Sekretariat Fraugdegaards Alle 4 Fraugde 5220 Odense SØ Deltagende: Laila Ager (LA) Betina H. Christensen (BC) Marianne Klitgaard (MK) Susanne

Læs mere

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT. www.dyrefondet.dk FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT. www.dyrefondet.dk FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME www.dyrefondet.dk ... HUNDEN ALENE HJEMME FOTO: ONDREJ SMRTKA, DREAMSTIME Hunden alene hjemme Kort fortalt Betina Sabinsky, professionel adfærdsbehandler

Læs mere

Renner. din hvalp - 8 lektioner

Renner. din hvalp - 8 lektioner Opdrag din hvalp 23/08/07 O 9:08 Side 1 Renner pdrag din hvalp - 8 lektioner Opdrag din hvalp 23/08/07 9:09 Side 2 Renner In Opdrag din hvalp 23/08/07 9:09 Side 3 Indledning Ligesom vaccinationer eller

Læs mere

Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare. Fasanvejens Dyreklinik 36 16 27 00

Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare. Fasanvejens Dyreklinik 36 16 27 00 Illustrationer venligst udlånt af Bayer HealthCare Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogle specielt

Læs mere

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE I denne pjece kan du læse om symptomerne på nogle af de mest almindelige adfærdsproblemer, som hunde kan lide af og om, hvad du kan gøre for at forsøge at afhjælpe dem. Foto:

Læs mere

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT WWW.DYREFONDET.DK ALENE HJEMME TRÆNING OG FOREBYGGELSE AF SEPARATIONSANGST foto: Alexustin, Dreamstime I Danmark hører alene-hjemme problemer blandt de hyppigste adfærdsproblemer

Læs mere

Hvis hunden ikke kan være alene

Hvis hunden ikke kan være alene Hvis hunden ikke kan være alene 1 Hunde er fl okdyr og bryder sig derfor ikke om at være alene hjemme. Hunde reagerer dog på forskellig måde, når de bliver ladt alene. Mere end ¹/5 af alle hunde ødelægger

Læs mere

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1)

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1) Hvalpetræning del 1 Samling i rundkreds om træningsleder på eget medbragt tæppe. Tæppet er et sted hvor hunden, skal forholde sig i ro, og være glad for at være. Starter med at hvalpen skal sidde stille

Læs mere

Impulskontrol for fuglehunde

Impulskontrol for fuglehunde Impulskontrol for fuglehunde Spanielskolen Steen Stenild 3 typer fuglehunde Efterskuds hunde retrivere Stødende hunde spaniels Stående hunde hønsehunde, settere, pointere osv. Vores mål Den stødende hund

Læs mere

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund.

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund. Før du køber hund 1 Hvis du anskaffer dig en hund, skal du leve sammen med den i de næste 8-15 år. Du bør derfor grundigt overveje, om du kan opfylde en hunds behov for aktivitet og samvær. Desuden skal

Læs mere

SÅDAN PASSER DU DIN HUND GENEREL PASNINGSVEJLEDNING

SÅDAN PASSER DU DIN HUND GENEREL PASNINGSVEJLEDNING SÅDAN PASSER DU DIN HUND GENEREL PASNINGSVEJLEDNING Når du får din hund hjem For at give din hund den bedste start, har du naturligvis sørget for at have mindst 2 ugers ferie. Den første uge bruger hunden

Læs mere

Hvis hunden er aggressiv

Hvis hunden er aggressiv Hvis hunden er aggressiv 1 Mange hunde bliver aflivet, fordi de har snappet efter eller bidt personer i familien, fremmede mennesker eller andre hunde. Nedenfor vil vi fortælle dig lidt om aggressiv adfærd,

Læs mere

Åbyhøj Dyreklinik ADFÆRDS SPØRGESKEMA. Dato: Ejer: Er patienten henvist af anden dyrlæge? Hvem?: Husstandsoplysninger: Hvor stor er familien:

Åbyhøj Dyreklinik ADFÆRDS SPØRGESKEMA. Dato: Ejer: Er patienten henvist af anden dyrlæge? Hvem?: Husstandsoplysninger: Hvor stor er familien: Åbyhøj Dyreklinik ADFÆRDS SPØRGESKEMA Dato: Ejer: Adresse: Telefon: Postnummer, By: Arbejdstelefon: Er patienten henvist af anden dyrlæge? Hvem?: Husstandsoplysninger: Hvor stor er familien: Navn og alder

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund.

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund. FØR DU KØBER HUND Hvis du anskaffer dig en hund, skal du leve sammen med den i de næste 8-15 år. Du bør derfor grundigt overveje, om du kan opfylde en hunds behov for aktivitet og samvær. Desuden skal

Læs mere

den rette en af hvalpene?

den rette en af hvalpene? den rette Vælg hvalp Hvordan finder du den race, der passer til dit og familiens liv og behov? Skal det være en han eller tæve? Og hvordan kan du se forskelle i temperamentet, når du skal udvælge en af

Læs mere

Kommandoer i klikkertræning

Kommandoer i klikkertræning Kommandoer i klikkertræning Klikkertræning af din hvalp Klikkertræning blev udviklet tilbage i 1940 erne af trænere af havpattedyr, idet de blev klar over, at de kunne kommunikere med delfiner og hvaler

Læs mere

G i v m i g n o g e t! S l å s k a m p e H ø j t a t f l y v e

G i v m i g n o g e t! S l å s k a m p e H ø j t a t f l y v e G i v m i g n o g e t! Denne hvalp puffer til sin mors læber, og det betyder: Giv mig noget! for hos hundenes stamfædre, ulvene, kastede moren mad op til hvalpene ved dette signal. Det gør hundemødre også

Læs mere

Leders Leder k s a k b a & samarbejde

Leders Leder k s a k b a & samarbejde Lederskab & samarbejde 24 september 2012 Kreds 71 Grenaa 24. september 2012 Kreds 71 Grenaa Vivi Gilsager Indhold: Hvalpens udvikling Drifter Lederskab 0-2 uge Den vegetative fase 3 uge Overgangsfasen

Læs mere

UTIKA mellem dyr og mennesker Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd

UTIKA mellem dyr og mennesker Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd mellem dyr og mennesker At bide er en naturlig og sund hundeadfærd At bide er mange ting og ganske misforstået! Bid: Dybe sår, knuste knogler, blod Markering: Overfladiske skrammer forårsaget af at man

Læs mere

Træningsvejledning. Fjernspraytræningsenheden med vibration

Træningsvejledning. Fjernspraytræningsenheden med vibration Træningsvejledning Fjernspraytræningsenheden med vibration Mange tak, fordi du har valgt at købe et PetSafe produkt. Du og dit kæledyr fortjener et venskab, der består af mindeværdige øjeblikke og fælles

Læs mere

Hvalpetest hos Kennel Brown Hunt F kuldet d. 06.07.13

Hvalpetest hos Kennel Brown Hunt F kuldet d. 06.07.13 Hvalpetest hos Kennel Brown Hunt F kuldet d. 06.07.13 Et meget homogent hvalpekuld på 9 hvalpe. Alle hvalpe virkede sunde og raske. Alle hvalpe var glade, sociale og tillidsfulde. Der er ingen tvivl om,

Læs mere

Medlemsaften i Dragsholm Hundeskole

Medlemsaften i Dragsholm Hundeskole Medlemsaften i Dragsholm Hundeskole Kl. 18.40 19.20 Prægning, udvikling Kl. 19.20 20.00 Hund/Ulv hvad er rigtigt? Hunde teorier: lederskab, flok, rang mm Kl. 20.00 20.20 Pause Kl. 20.20 21.00 Hunde sprog

Læs mere

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 1 af 4 www.flatcoat.dk

Flatcoated Retriever Hvalpebreve Nr. 1 af 4 www.flatcoat.dk TILLYKKE MED DIN/JERES NYE FLATCOAT! Raceledelsen for Flatcoated retriever, vil hermed ønske tillykke med den nye hvalp. I daglig tale kaldet: en "Flat". Vi håber ikke det kommer som en overraskelse, men

Læs mere

Spørgeskema, adfærdsproblemer hund

Spørgeskema, adfærdsproblemer hund Spørgeskema, adfærdsproblemer hund Ejeroplysninger: Dato: Navn: Adresse: Telefon: Hvor mange medlemmer består familien af: Skriv navne og alder på alle: Har du haft hund før? Ja hvilken race? Har du andre

Læs mere

The BIOSENSOR Program

The BIOSENSOR Program Tema Adfærd The BIOSENSOR Program 34 Hund & Træning Vi ved alle, at den tidlige socialisering er af afgørende betydning for hvalpens udvikling, men faktisk har tiden før hvalpen er tre uger gammel også

Læs mere

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Newfoundlandklubben i 2012 Danmark Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Danmark NFK Sundhedsudvalget v/wivi Mørch 01-05- 2012 Indledning...

Læs mere

Kategori 2 Selskabshunde

Kategori 2 Selskabshunde Pasningsvejledning hund Kategori 2 Selskabshunde ID-nummer i Dansk Hunderegister (udfyldes af sælger) Det er lovpligtigt, at hvalpen er ID-mærket og registreret i Dansk Hunderegister, inden den er fyldt

Læs mere

Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd

Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd Hvad skal man tænke på, før man planlægger et kuld hvalpe, når hvalpene er der eller have i baghovedet som kommende køber Til opdrættere Det er et meget stort arbejde at have et kuld hvalpe. Man har som

Læs mere

SOCIALISERING OG MILJØTRÆNING. Når hvalpen skal ud og lære at begå sig i verden, er det vigtigt, at oplevelserne er sjove og behagelige for den.

SOCIALISERING OG MILJØTRÆNING. Når hvalpen skal ud og lære at begå sig i verden, er det vigtigt, at oplevelserne er sjove og behagelige for den. SOCIALISERING OG MILJØTRÆNING Når hvalpen skal ud og lære at begå sig i verden, er det vigtigt, at oplevelserne er sjove og behagelige for den. 22 HUNDEN NR. 1/2 FEBRUAR 2018 DEN GODE START om socialisering

Læs mere

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT. FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT.  FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME www.dyrefondet.dk ... HUNDEN ALENE HJEMME ALENE HJEMME træning og forebyggelse af separationsangst FOTO: ALEXUSTIN, DREAMSTIME I Danmark hører

Læs mere

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Newfoundlandklubben i 2012 Danmark Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Danmark NFK Sundhedsudvalget v/wivi Mørch 01-05- 2012 Indledning...

Læs mere

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål.

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål. Hvalpen flytter ind Hvalpen flytter ind Når hvalpen skal flytte fra mor og kuldsøskende til sit nye hjem, er det en kæmpe omvæltning. På de følgende sider følger vejledning og gode råd til, hvordan du

Læs mere

Vil hunde tage magten?

Vil hunde tage magten? Vil hunde tage magten? Sofaen i dag - verden i morgen! Eller? Der har gennem alt for mange år været en udbredt holdning om, at hunden prøver at tage magten fra os. Hunde er opportunister og gør hvad der

Læs mere

PSYKOLOGI. Udviklingspsykologiske betragtninger. Af Per Svoldgaard

PSYKOLOGI. Udviklingspsykologiske betragtninger. Af Per Svoldgaard PSYKOLOGI Udviklingspsykologiske betragtninger Af Per Svoldgaard Hundens adfærd bestemmes af 1) Hundens erfaringer, d.v.s. tillært viden; 2) De medfødte anlæg og i hvor høj grad disse anlæg er blevet stimuleret;

Læs mere

Dansk Ken nel Klub Jens O. Pedersen. Ruhåret Hønsehund. Atelier

Dansk Ken nel Klub Jens O. Pedersen. Ruhåret Hønsehund. Atelier Dansk Ken nel Klub Jens O. Pedersen Ruhåret Hønsehund Atelier 2004 For la get Ate li er, www.atelier.dk ISBN 978-87-7857-755-9 Bogen er forfattet og fotograferet af Jens O. Pedersen 2004 Tekst og billeder

Læs mere

Månedens Hund - Fia. Vi takker Camilla og Cassie for titlen som månedens hund.

Månedens Hund - Fia. Vi takker Camilla og Cassie for titlen som månedens hund. Månedens Hund - Fia Vi takker Camilla og Cassie for titlen som månedens hund. Vanilla Joy Feeling Free, kaldenavn Fia er en engelsk Cocker Spaniel på 2 år og 3 mdr. Fia 7 uger gl. 1 Fia er en særdeles

Læs mere

Per-Erik Sundgren er videnskabsmand, agronom med doktorgrad i husdyrgenetik, chef for Institut for Smådyr ved Sveriges Landbrugsuniversitet

Per-Erik Sundgren er videnskabsmand, agronom med doktorgrad i husdyrgenetik, chef for Institut for Smådyr ved Sveriges Landbrugsuniversitet Hvad er egentlig fejl ved indavl Per-Erik Sundgren har skrevet nedenstående artikel. Per-Erik Sundgren er videnskabsmand, agronom med doktorgrad i husdyrgenetik, chef for Institut for Smådyr ved Sveriges

Læs mere

3 må der åt skrue op for intensiteten i dit sexliv

3 må der åt skrue op for intensiteten i dit sexliv 3 må der åt skrue op for intensiteten i dit sexliv og få mere nærhed og nydelse Af sexolog Susan Ahrensbach www.susana.dk 1. Mere øjenkontåkt Intimitet er lig intensitet Når intimiteten er høj føles samværet

Læs mere

Udarbejdet til hjemmesiden for Landsforeningen Danmarks civile Hundeførerforening af Erik Hansen

Udarbejdet til hjemmesiden for Landsforeningen Danmarks civile Hundeførerforening af Erik Hansen Positivt lederskab skaber succes med hunden Udarbejdet til hjemmesiden for Landsforeningen Danmarks civile Hundeførerforening af Erik Hansen Af Vivi Gilsager Lederskab er et begreb, vi ofte anvender i

Læs mere

Hund og barn. www.atelier.dk. Sammen gennem livet. Læs her. Frauke Ohl

Hund og barn. www.atelier.dk. Sammen gennem livet. Læs her. Frauke Ohl din kloge hund ding!"#$%&'()(')'(*')+&,)- ISBN 87-7857-493-5 9 788778 574930 %&'()*+,--.//)01234()5..)6789)0&):;

Læs mere

Kategori 1 Blandinger

Kategori 1 Blandinger Pasningsvejledning hund Kategori 1 Blandinger ID-nummer i Dansk Hunderegister (udfyldes af sælger) Det er lovpligtigt, at hvalpen er ID-mærket og registreret i Dansk Hunderegister, inden den er fyldt 8

Læs mere

Kategori 7 Terriere, grav- og rottehunde

Kategori 7 Terriere, grav- og rottehunde Pasningsvejledning hund Kategori 7 Terriere, grav- og rottehunde ID-nummer i Dansk Hunderegister (udfyldes af sælger) Det er lovpligtigt, at hvalpen er ID-mærket og registreret i Dansk Hunderegister, inden

Læs mere

BØRN OG UNGES SIGNALER

BØRN OG UNGES SIGNALER BØRN OG UNGES SIGNALER BØRN OG UNGES SIGNALER Dette kapitel handler om de tegn og signaler hos børn, unge og forældre, du som fagperson kan være opmærksom på, hvis du er bekymret for et barns trivsel.

Læs mere

DeeStaff.dk. Lidt omkring hvad I skal overveje, før I anskaffer jer en hund? www.deestaff.dk info@deestaff.dk

DeeStaff.dk. Lidt omkring hvad I skal overveje, før I anskaffer jer en hund? www.deestaff.dk info@deestaff.dk DeeStaff.dk info@deestaff.dk Lidt omkring hvad I skal overveje, før I anskaffer jer en hund? Dorthe Møller Jakobsen til ansøgning på facebook Du kan ikke købe kærlighed og hengivenhed, men du kan købe

Læs mere

Hundetricks. Over 40 tricks til sjov for dig og din hund. Sjov aktivering af din kloge hund. Mary Ray Justine Harding

Hundetricks. Over 40 tricks til sjov for dig og din hund. Sjov aktivering af din kloge hund. Mary Ray Justine Harding Over 40 tricks til sjov for dig og din hund Overrask Udbyg Sjov Træningsinstruktioner familie og venner med din hunds mentale og fysiske evner forholdet til din hund træning med moderne metoder skridt-for-skridt,

Læs mere

Ny hvalp Gode vaner Alene hjemme Den første nat

Ny hvalp Gode vaner Alene hjemme Den første nat Ny hvalp Gode vaner Når man får en ny hvalp i huset, er det af afgørende betydning, at man giver den rigtige behandling fra starten. Glæden ved samværet bliver meget større, når man har en velopdragen

Læs mere

Kategori 10 Hyrde- og vagthunde

Kategori 10 Hyrde- og vagthunde Pasningsvejledning hund Kategori 10 Hyrde- og vagthunde ID-nummer i Dansk Hunderegister (udfyldes af sælger) Det er lovpligtigt, at hvalpen er ID-mærket og registreret i Dansk Hunderegister, inden den

Læs mere

Kategori 11 Molossertyper

Kategori 11 Molossertyper Pasningsvejledning hund Kategori 11 Molossertyper ID-nummer i Dansk Hunderegister (udfyldes af sælger) Det er lovpligtigt, at hvalpen er ID-mærket og registreret i Dansk Hunderegister, inden den er fyldt

Læs mere

1.Du skal starte afspilningen af Cd en så tilpas lavt, at hunden ikke bliver påvirket af lydene.

1.Du skal starte afspilningen af Cd en så tilpas lavt, at hunden ikke bliver påvirket af lydene. Introduktion Lyd Cd er til hunde Formålet med denne induktion er at beskrive, hvad angst er samt at forklare forskellen mellem angst og en fobi. induktion forklarer yderligere, hvordan fobier opstår og

Læs mere

Der kommer nye opdrættere og schæferhundeejere til hvert år. Nogle vil gerne opdrætte Schæferhunde.

Der kommer nye opdrættere og schæferhundeejere til hvert år. Nogle vil gerne opdrætte Schæferhunde. FRIIS HETTA E.Friis Mikkelsen EL-VEJ 13, SEEST DK 6000 KOLDING TLF. (45) 75528303 email: efriism@stofanet.dk SCHÆFERHUNDEAVL For de nye. Der kommer nye opdrættere og schæferhundeejere til hvert år. Nogle

Læs mere

Fjernspraytræningsenheden Træningsanvisning

Fjernspraytræningsenheden Træningsanvisning Fjernspraytræningsenheden Træningsanvisning Tak fordi du valgte PetSafe. Når du bruger vores produkter konsekvent, får du en artigere hund på kortere tid end med andet træningsværktøj. Hvis du har spørgsmål,

Læs mere

Babysvømning i Horsens svømmeklub

Babysvømning i Horsens svømmeklub Babysvømning i Horsens svømmeklub Hvorfor er babysvømning godt? Ved at gå til babysvømning, vil man allerede fra første gang opleve en sjælden betagende velvære sammen med sit barn. Det er lige fascinerende

Læs mere

100 SIGNALER DU SKAL FORSTÅ

100 SIGNALER DU SKAL FORSTÅ Find ud af præcis, hvad din hund tænker med denne letlæselige bog Beskriver de 100 mest almindelige adfærdsformer hos hunde Hjælper dig til at forstå, hvordan din hund reagerer på dig og dine signaler

Læs mere

Dansk Kennel Klub Parkvej Solrød Strand Tlf

Dansk Kennel Klub Parkvej Solrød Strand   Tlf Pasningsvejledning hund Kategori 8 Gårdhunde ID-nummer i Dansk Hunderegister (udfyldes af sælger) Det er lovpligtigt, at hvalpen er ID-mærket og registreret i Dansk Hunderegister, inden den er fyldt 8

Læs mere

Gordon setteren den smukke sorte fuglehund

Gordon setteren den smukke sorte fuglehund TEKST: HUNTEM OG MORTEN HOLM BILLEDER: ANETTE LAURSEN OG MORTEN HOLM Gordon setteren den smukke sorte fuglehund Hvis man er fuglejæger og fascineret af jagt over stående hund, er det svært ikke at lægge

Læs mere

HVALPEKØB. Lidt om avl

HVALPEKØB. Lidt om avl Friis Lara Lidt om avl Vil man begynde at opdrætte schæferhunde, er der nogle ting, som man bør være opmærksom på. Det er meget vigtigt at avle på en tæve, hvor sundheden er i orden. En avlstæve bør være

Læs mere

Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn?

Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn? Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn? Med dialogkortene du nu har i hånden får du mulighed for sammen med kollegaer at reflektere over jeres arbejde med de 0-2-årige børns læring. Dialogkortene

Læs mere

Zylkène lyd-desensibiliseringsprogram til lydtræning af kæledyr

Zylkène lyd-desensibiliseringsprogram til lydtræning af kæledyr Zylkène lyd-desensibiliseringsprogram til lydtræning af kæledyr Introduktion Pludselige lyde er en hyppig årsag til uro og utryghed hos en stor del af hundene og kattene i Danmark. Problemet er ikke bare

Læs mere

r aceportr æt - Nova scotia duck tolling retriever

r aceportr æt - Nova scotia duck tolling retriever Nova scotia duck tolling retriever er en moderne jagt- og familiehunderace. Hundene er fulde af personlighed, charme, sjov og ballade og så er de eminente som jægerens højre hånd ved jagt på ænder og gæs

Læs mere

Kennel Iskama hobbyopdræt af Engelsk Cocker Spaniel Kvalitet frem for kvantitet

Kennel Iskama hobbyopdræt af Engelsk Cocker Spaniel Kvalitet frem for kvantitet Kennel Iskama hobbyopdræt af Engelsk Cocker Spaniel Kvalitet frem for kvantitet PRAKTISKE OPLYSNINGER 1. Hvalpen har fået 2 x ormekur 5 og 7 uger gammel. 2. Hvalpen bliver undersøgt og vaccineret af dyrlæge

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Sådan hjælper du dine børn bedst gennem skilsmissen

Sådan hjælper du dine børn bedst gennem skilsmissen Sådan hjælper du dine børn bedst gennem skilsmissen Når kærligheden mellem to voksne blegner, og forholdet bliver for problemfyldt, trist eller uoverskueligt, vælger mange at gå hver til sit og søge om

Læs mere

PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT

PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT www.dyrefondet.dk KORT FORTALT... Pas på hundens tænder - kort fortalt af fagdyrlæge Jette Hagedorn Udgivet af: DYREFONDET Ericaparken 23, 2820 Gentofte, tlf. 39 56 30

Læs mere

Få den jagtkammerat du fortjener

Få den jagtkammerat du fortjener Få den jagtkammerat du fortjener ROLF ANDERSEN 1 forlaget INDBLIK FÅ DEN JAGTKAMMERAT DU FORTJENER FÅ DEN JAGTKAMMERAT DU FORTJENER Copyright 2012 Rolf Andersen All rights reserved Udgivet 2012 af forlaget

Læs mere

Holdplan Vintersæson

Holdplan Vintersæson Holdplan Vintersæson 2017-2018 - revideret 28/11 2017. Mandage: Hold 320 Begynderhold Indendørs i opvarmet hal - ALT OPTAGET 6/11 2017 kl.17 18 4/12 2017 kl.17-18 1/1 2018 5/2 2018 kl. 17-18 Teori uden

Læs mere

Kategori 4 Stående jagthunde

Kategori 4 Stående jagthunde Pasningsvejledning hund Kategori 4 Stående jagthunde ID-nummer i Dansk Hunderegister (udfyldes af sælger) Det er lovpligtigt, at hvalpen er ID-mærket og registreret i Dansk Hunderegister, inden den er

Læs mere

Avlsrådets avlsanbefalinger 2014

Avlsrådets avlsanbefalinger 2014 Avlsrådets avlsanbefalinger 2014 Schæferhunden som familiehund og brugshund Opdrætterne Det overordnede mål: Skal være at avle schæferhunde, som er i stand til at udføre deres opgaver i nutidens samfund,

Læs mere

Nutidens lederskabsbegreb

Nutidens lederskabsbegreb Nutidens lederskabsbegreb Myte 1: Lad ikke hunden spise, før alle i familien har spist færdig, fordi den højst rangerende manifesterer sit lederskab ved at spise først... Studier af ulve i naturen har

Læs mere

Tillykke MED DIN TOLLERHVALP

Tillykke MED DIN TOLLERHVALP Tillykke MED DIN TOLLERHVALP Dansk Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klub er specialklubben for tollere. Du kan læse mere om klubben og indmelde dig på www.tollerklubben.dk Du er nu den heldige ejer af

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Holdplan Forår der tages forbehold for ændringer. Sidst rettet d. 7/

Holdplan Forår der tages forbehold for ændringer. Sidst rettet d. 7/ Holdplan Forår 2019 - der tages forbehold for ændringer. Sidst rettet d. 7/5 2019. Mandage: Hold 426 Begynderhold alt optaget 1/4 2019 kl. 17-18 6/5 2019 Ingen træning 3/6 2019 kl. 17-18 8/4 2019 kl. 17-18

Læs mere

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig

Sporteori 01-08-2014- Klaus Buddig Indledning Alle hunde kan bruge deres næse til at finde frem til noget de gerne vil have. Vi skal guide hunden til at identificere og følge en menneskefærd på forskellige typer underlag, samt vise os ved

Læs mere

Dansk Retriever klub Region Østjylland

Dansk Retriever klub Region Østjylland Dansk Retriever klub Region Østjylland Grundlæggende regler ved træning af hund Hunden lærer bedst ved succes og det er førerens ansvar at tilrettelægge træningen, så den bliver en succes! Ting tager tid,

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Patientinformation. Undersøgelse af børn. med for tidlig pubertetsudvikling. Børneambulatoriet 643

Patientinformation. Undersøgelse af børn. med for tidlig pubertetsudvikling. Børneambulatoriet 643 Patientinformation Undersøgelse af børn med for tidlig pubertetsudvikling Børneambulatoriet 643 Hvad er pubertet? Puberteten er den periode, hvor piger udvikler sig til kvinder og drenge til mænd. Den

Læs mere

Kvalitet i leg-læringstimerne.

Kvalitet i leg-læringstimerne. Kvalitet i leg-læringstimerne. Pædagogerne skal være med til at skabe de bedste betingelser for børnenes udvikling, de skal være med til at skabe fysisk og mental rum, som fremmer børnenes selvværd og

Læs mere

Alene hjemme problemer (separationsangst)

Alene hjemme problemer (separationsangst) Alene hjemme problemer (separationsangst) 2 Alene hjemme problemer (separationsangst) Hunden er fra naturens side et flokdyr, og føler sig derfor mest tryg sammen med familien. Hvis hunden selv kunne vælge,

Læs mere

Tysk pinscher. - Karakterfast og energisk vagt- og selskabshund

Tysk pinscher. - Karakterfast og energisk vagt- og selskabshund Tysk pinscher - Karakterfast og energisk vagt- og selskabshund Den ældste af pinscher-racerne, den tyske pinscher, var tæt på at forsvinde helt i 1960 erne, men blev reddet takket være et målrettet og

Læs mere

Alene hjemme problemer (separationsangst)

Alene hjemme problemer (separationsangst) Alene hjemme problemer (separationsangst) Alene hjemme problemer (separationsangst) Tegn på alene hjemme problemer Hunden er fra naturens side et flokdyr, og føler sig derfor mest tryg sammen med familien.

Læs mere

Konkurrence regler Heelwork to Music

Konkurrence regler Heelwork to Music Konkurrence regler Heelwork to Music Generelle regler Hunde skal være vaccineret og forsikret i henhold til DKKs regler for deltagelse i udstilling, agility eller lydighed. Deltagende hunde skal være mindst

Læs mere

Adfærdsbiologi - Læring 2017

Adfærdsbiologi - Læring 2017 Adfærdsbiologi - Læring 2017 Freddy Worm Christiansen Hunde og ulves adfærd 1 Baggrund med ulve og hunde Hvorfor sammenligne ulv og hund? Myter om rangorden mellem hunde og mennesker Myter om dominans

Læs mere

Trivselsundersøgelse. Generelle oplysninger. Fru Flora:2,11,028, 46,48,810;;Fæll es Fodslag:73,82, 201,100,55;;Ind. 1.1 Er du a. Mand b.

Trivselsundersøgelse. Generelle oplysninger. Fru Flora:2,11,028, 46,48,810;;Fæll es Fodslag:73,82, 201,100,55;;Ind. 1.1 Er du a. Mand b. Generelle oplysninger 1.1 Er du a. Mand b. Kvinde 1.2 Hvor gammel er du? a. Under 20 år b. 20-29 år c. 30-39 år d. 40-49 år e. 50-59 år f. 60 og derover 1.3 Hvor lang tid har du været ansat der hvor du

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009

Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009 Er vores DKK-racer ok? PKS-gruppens indsamling af status-oplysninger fra specialklubberne Juni 2009 Racens navn : Engelsk Springer Spaniel Specialklub Spaniel Klubben Udfyldt af Jessie Borregård Madsen..

Læs mere

Sanselighed og glæde. Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup

Sanselighed og glæde. Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup Sanselighed og glæde Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup I Specular arbejder vi med mennesker ramt af fx stress, depression og kriser. For tiden udvikler vi små vidensfoldere, som belyser de enkelte

Læs mere

Det sidste kvarter er afsat hyggeligt samvær og hundeleg. Hundeleg er dog kun muligt hvis din hund er social og hvis

Det sidste kvarter er afsat hyggeligt samvær og hundeleg. Hundeleg er dog kun muligt hvis din hund er social og hvis Foreløbig Holdplan Efterår 2019 - der tages forbehold for ændringer Mandage: Hold 460 Begynderhold November 5/8 2019 kl. 17-18 2/9 2019 kl. 17-18 7/10 2019 kl. 17-18 4/11 2019 kl. 17-18 12/8 2019 kl. 17-18

Læs mere