En Krystalstabil Oscillator til dit næste projekt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En Krystalstabil Oscillator til dit næste projekt"

Transkript

1 1 En Krystalstabil Oscillator til dit næste projekt Efteråret 2017, af OZ6YM, Palle A. Andersen Ved et tilfælde, medens jeg en dag sat og surfede lidt på nettet, faldt jeg over en konstruktion af en VFO. Dem er der et hav af på nettet, men denne her var lidt speciel, og tiltrak derfor min interesse, og hvorfor nu det? Jeg har eksperimenteret en del med at fremstille Vachàr-oscillatorer til brug i VFO er, og kender dermed en hel del til de problemer, man kan opleve, når man skal ramme en speciel frekvens i et modtagerprojekt, eller en injektion kæde. Der kan virkelig opstå udfordringer, som for en amatør, uden den store målepark, kan give problemer. Hvis man skulle finde på at lave en dobbeltsuper modtager, benyttes der 2 mellem frekvenser (MF), som begge skal have et injektion signal, og hvis man vil modtages SSB, skal der yderligere et signal til, som BEAT- Oscillator. Dermed er der behov for ikke mindre end 3 forskellige oscillatorer. I en 2 meter modtager, designet som dobbelt super, med en første MF på 9 MHz, og anden MF 455 KHz samt en BEAT-oscillator, har vi et traditionelt modtagerdesign, med behov for 3 forskellige oscillatorværdier, og man kan vælge overliggende eller underliggende 1. MF som altså kan være 144 minus/plus 9 MHz krystalfilterfrekvens. Derefter skal der bruges et oscillatorsignal til nedblanding til 455 KHz, samt Beat-signalet på 455 KHz. Med f. eks. underliggende injektion, kan de 3 signaler være 135 MHz variabel til 137 MHz, MHz LO-signal til nedblanding, samt 0,455 MHz som BEAT, sådan lige for at illustrere en idé. Softwaremæssigt kan 9 MHz-LO indstilles til USB, LSB eller CW uden de store sværdslag. Moderne radioer i dag er udstyret med en CPU eller microprocessor, som f. eks. kunne være en ganske almindelig ARDUINO UNO, og der skal bruges et display til udlæsning af frekvensen, en ROTARY ENCODER til at skifte frekvensen med, og dertil kommer så selve oscillatorerne. Det sidste her, kunne være en SI5351, fra Adafruit.com, som jeg hermed introducere for dig. EN OSCILLATOR med 3 forskellige samtidige fuld variable frekvenser, mellem 8 KHz og 160 MHz. Figur 1

2 2 SI5351 er fuld styrbar, fuld variabel, og krystalstabil mellem 8 KHz og 160 MHz ned til 2 decimaler efter komma, og er af PLL-typen. Her i efteråret 2017 er prisen set til under 50 kr. Netop til styring med en ARDUINO, er der fremstillet et bibliotek, der tager sig af det meste af programmeringen, og dermed reducerer frekvenssætningen til den enkelte oscillator, til bare en enkelt kode-linje. Interface til SI5351 fra ARDUINO sker med I²C, dvs. to ledninger, én til at sende, og én til at modtage signaler til/fra SI5351, og dertil kommer så spænding + 5 volt og NULL. Så bliver det ikke simplere. I²C står for Inter-Integrated Circuit og er et master-slave system, med en seriel protokol, og kan illustreres således: Figur 2 Nu behøver man ikke være software ingeniør for at kunne benytte I²C, men blot forbinde SDA og SCL til ARDUINO ens tilsvarende, for at få det til at virke. si5351.h biblioteket tager sig af al det frække, så det behøver man ikke spekulere nærmere over, men husk lige modstandene Rp på 4,7 K Ohm. Nu findes der flere versioner af biblioteks rutinen til SI5351, og i mit eksempel har jeg valgt et bibliotek af Jason Milldrum, og som kan downloades fra min hjemmeside. Se reference sidst i artiklen. Det efterfølgende eksempel vil kun virke med dette bibliotek, da der er forskel på de keywords de forskellige biblioteker benytter sig af. Biblioteket downloades og udpakkes i Arduino IDE s..\libraries, inden du starter Arduino IDE. Et ganske lille kodeeksempel på 19 linjer viser, hvor nemt det er at sætte frekvenserr i en SI5351:

3 3 Eksemplet viser den simpleste programmering for at have 3 frekvenser på output-pindene. Hertil kommer, at output rigeligt kan styre blandere af forskellig type, da det typisk vil ligge over 0 dbm, og i mit eksempel ligger det på +3 dbm, eller ca. 3Vpp som også er hvad Adafruit lover, og hvis behovet blot er 3 helt fastlagte frekvenser, kan ARDUINO en fjernes, når SI5351 er programmeret, for den beholder de frekvenser i sig, som den er programmeret med, også efter at have været afbrudt fra spændingen. På de laveste frekvenser kan det være nødvendigt med et simpelt bandpassfilter, for at udjævne de digitale signaler til noget der ligner sinus, men om stabiliteten kan der ikke diskuteres. Her vises en eksperiment-opstilling, fremstillet på en times tid, til fuld variation med en Rotary Encoder, med et display, der viser frekvensen, med en ikke helt temperaturstabil frekvenstæller til udlæsning af den målte oscillatorfrekvens, som her er sat til 14 MHz.

4 4 Figur 3 Differencen på 2 Hz, skyldes den simple frekvenstæller, som ikke er varmet ordentlig op, men en evt. diff. kan nemt indstilles i softwaren, ved at tillægge eller fratrække differencen, og frekvensen kan indstilles med op til 2 decimales nøjagtighed. Et blik på 14 MHz-signalet på et oscilloscop, når det forlader SI5351, ser sådan ud, og er ikke for kønt at se på, men Figur 4 Med et simpelt filter mellem Oscillatoren og scopet, tilpasset med 50 Ohm s in/udgangsimpedans, kom resultatet til at se således ud:

5 5 Figur 5 SI5351 leverer signaler, som stort set er fri for spurious, og ved at kigge på blandingsproduktet af 2 signaler omkring 70 MHz, og med en afstand på 20 KHz, ses samme flotte resultat med græsset helt ned omkring - 95 db, målt og set på en DEMOaften i EDR Frederikssund, oktober 2017, og her kommer en række billeder fra målingerne: For at have en reference, ses her produktet fra en DDS-oscillator fra Analog Device på 7 MHz blandet med en krystaloscillator på 7,02 MHz - forskellen er 20 KHz.: Figur 6, DDS-signal Analog Device Herefter ses produktet fra 2 helt ens krystaloscillatorer med samme afstand, 20 KHz.: Figur 7, Traditionel X-tal Oscillator Med det som udgangspunkt kommer her de 3 output fra SI5351, som ligeledes er blandet ned med en krystaloscillator og en afstand på 20 KHz:

6 6 Figur 8, CLK0 Figur 9, CLK1 Figur 10, CLK3 Som det fremgår, er der ikke meget forskel mellem de 3 signaler fra SI5351, der ses dog en lille forbedring i krystaloscillatorens favør, idet støjgulvet her ligger 10 db længere nede end både DDS og SI5351. SI5351 følger krystaloscillatoren ned til -110 db, men krystaloscillatoren er bredere end SI5351 ned i bunden. SI5351 klarer sig ganske godt i den konkurrence, og resultatet må tale for sig selv. Det skal lige nævnes, at på de lidt højere frekvenser, er det ikke nødvendigt med bandpassfilter, og på 70 MHz var det absolut ikke nødvendige. Det var så lige en VFO, men hvad kan man ellers bruge den type oscillatorer til? Hvad med en hjemmebygget signalgenerator fra 8 KHz til 480 MHz? Det vil være en smal sag, at fremstille sig en passende signalgenerator, med en grundfrekvens fra 8 KHz til 160 MHz leveret fra output 1. Dette signal kunne så blandes med et signal fra output 2, og vil dermed kunne aflevere signaler op til 320 MHz, som igen kunne blandes med output 3 og dermed opnå en MAXfrekvens fra 8 KHz til 480 MHz i 3 stillinger. Med digitale omskiftere og styret af ARDUINO og en Rotary

7 7 Encoder med en trykknap og et display og lidt sofistikeret software, et par båndpassfiltre, og med en signalbuffer og en attenuator efter, er den hjemmebyggede signalgenerator komplet. Desuden vil du kunne finde en masse projekter blot ved at GOOGLE-søge på SI5351. F. eks. denne: ARDUINO UNO, SI5351A Breakout as 144 & 222 MHz CW beacon Andre projekter, hvor der benyttes en frekvensstabil oscillator Det vil fremover være spild af penge og tid, at fremstille en konventionel krystalstyret oscillator, når en SI5351 er så billig, som den er. Alene oscillatorens utroligt rene signal, kan være svært at opnå for en ikke professionel, for ikke at tale om, at kunne opnå en tilstrækkelig variabel stabilitet. Selvfølgelig hvis det er en nostalgisk reparation af gammelt udstyr, vil det nok være en synd, at bruge moderne komponenter, men på den anden side, hvis kassen efterfølgende bare lukkes til, så er der nok ingen der lægger mærke til, at der sidder en SI5351 og styrer signalerne. Det er jo set før Et kommende projekt hos mig, kunne blive en ARDUINO styret antenne analysator til MAX 480 MHz. Jeg har tidligere leget med SWR Analysatorer og RETURN-LOSS måleinstrumenter, og emnet interesserer mig en hel del. De grafiske display s er blevet meget billigere, og kunne måske blive benyttet i et projekt for denne lille oscillator Hvem ved? Et kommende vinterprojekt Hvis du er blevet inspireret til at lege med oscillatorer og ARDUINO, så har jeg da opnået noget med denne beskrivelse, og jeg er sikker på, at du kan have en masse fornøjelse med det, og skulle du have spørgsmål til noget af det jeg skriver om, da skriv til mig. Min adresse fremgår af min hjemmeside. God læsning. Referencer: Adafruit s breakoutboard: LINK til Jason Milldrum s hjemmeside: Jason s Si5351-bibliotek som ZIP-file: OZ6YM Palle s Hjemmeside:

En krystalstabil oscillator til dit næste projekt

En krystalstabil oscillator til dit næste projekt En krystalstabil oscillator til dit næste projekt Af OZ6YM, Palle A. Andersen Ved et tilfælde, medens jeg en dag sat og surfede lidt på nettet, faldt jeg over en konstruktion af en VFO. Dem er der et hav

Læs mere

Dette korte foredrag er opdelt i 3 dele: 1. ARDUINO i flere versioner, hvad er det? 2. DEMO-video 3. Din fremtidige Oscillator, SI5351A 4.

Dette korte foredrag er opdelt i 3 dele: 1. ARDUINO i flere versioner, hvad er det? 2. DEMO-video 3. Din fremtidige Oscillator, SI5351A 4. APPETITVÆKKEREN OZ6YM, Palle A. Andersen Efteråret 2017 Dette korte foredrag er opdelt i 3 dele: 1. ARDUINO i flere versioner, hvad er det? 2. DEMO-video 3. Din fremtidige Oscillator, SI5351A 4. DEMO-video

Læs mere

Transceiver målinger.

Transceiver målinger. Transceiver målinger. Denne gang senderen - teori og lidt praksis. Varighed 45 min. EDR Horsens Afdeling, 12. april. 2018, OZ2OE Transceiver måling - målinger kan kræve masser af udstyr Sender måling 1)

Læs mere

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI Emne 19 & 20: Sender & Modtagerteknik Velkommen til EDR Frederikssund Afdelings Steen Gruby 1 I øvrigt Emne 19 & 20: Sender & Modtagerteknik Tidsrum :1900 2200 I pause ca. i midten Toilettet er i gangen

Læs mere

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI Emne 18: Måleteknik Velkommen til EDR Frederikssund Afdelings Steen Gruby 1 Emne 18: Måleteknik I øvrigt Tidsrum :1900 2200 I pause ca. i midten Toilettet er i gangen mellem køkken og dette lokale De der

Læs mere

TRYK TASTE 2 TASTE 3 TASTE 4 Kort Menu 1 VFO A/B Frekv. Step RIT Lang Menu 2 VFO A=B Medhør CW 100 khz trin RX

TRYK TASTE 2 TASTE 3 TASTE 4 Kort Menu 1 VFO A/B Frekv. Step RIT Lang Menu 2 VFO A=B Medhør CW 100 khz trin RX FUNKTIONS MENUEN. Menuen betjenes med shaftencoderen og 4 taster. Hoved menuen har i alt 36 funktioner. Setup menuen har 26 funktioner. For at komme ind i Hovedmenuen trykkes TASTE 1, hvorefter de 3 første

Læs mere

Microcontroller, Arduino

Microcontroller, Arduino Microcontroller, Arduino Kompendium til Arduino-programmering i Teknologi. Vi skal lære at lave programmer til uc for at kunne lave el-produkter. Vi skal forstå princippet i programmering af en uc og se

Læs mere

Begynderstof: Hvad er en Wheatstonebro?

Begynderstof: Hvad er en Wheatstonebro? Begynderstof: Hvad er en Wheatstonebro? Af OZ6YM, Palle A. Andersen Som begynder ud i radioamatørernes eksperimentalverden, er kendskabet til en Wheatstonebro en rigtig god ting, hvis man vil arbejde med

Læs mere

Arduino Programmering

Arduino Programmering Microcontroller, Arduino I teknologi skal vi lære at lave programmer til uc for at have muligheden til eksamen at kunne lave intelligente el-produkter. I hvert fald skal vi have set mulighederne, og forstået

Læs mere

AVR MP3 29-05-08 05576 Ingeniørhøjskolen i Århus Michael Kaalund

AVR MP3 29-05-08 05576 Ingeniørhøjskolen i Århus Michael Kaalund AVR MP3 29-05-08 Indholdsfortegnelse 1 Introduktion...2 2 Udviklingsmiljø...2 3 Beskrivelse af systemet...3 3.1 VS1001k...3 3.2 MP3 file formatet...6 4 Konklusion...6 5 Litteratur liste...6 6 Illustrations

Læs mere

OZ5BIR SWR/POWERMETER

OZ5BIR SWR/POWERMETER OZ5BIR SWR/POWERMETER 2-KANAL POWERMETER OG SWR METER. Vejledning i betjening og kalibrering af OZ5BIR SWR/Powermeter Software version OZ1OP v.1.1.1., build 64. side 1 INDHOLD Beskrivelse... 3 Generelt...

Læs mere

Microcontroller, Arduino

Microcontroller, Arduino Microcontroller, Arduino Programmerbar elektronik. uc Vi skal lære at lave programmer til uc for at kunne lave el-produkter. Forstå princippet i programmering af en uc og se mulighederne. Programmeringen

Læs mere

Vær klar over, at man sagtens kan bruge en Arduino Uno V3 i stedet for kontrolleren, beskrevet herunder.

Vær klar over, at man sagtens kan bruge en Arduino Uno V3 i stedet for kontrolleren, beskrevet herunder. Arduino UNO måler dbm endnu en gang Efteråret 2016 Af OZ6YM, Palle A. Andersen I OZ fra april 2016 fortalte jeg om, at ARDUINO UNO kan måle dbm, mwatt, dbmvolt og rms mvolt, og hen over foråret og sommeren,

Læs mere

Ved indkøring påtrykkes en kendt amplitude (HUSK 50 ohms afslutning) og displayet aflæses.

Ved indkøring påtrykkes en kendt amplitude (HUSK 50 ohms afslutning) og displayet aflæses. /* Power Meter 2012 /* Rettet den 13.februar 2013 /* Version 1.2 /* Input medie er en AD8307, som forsynes fra Arduino Uno stabiliserede 5 volt. A/D input er på Arduino analog input pin A0 AREF er tilført

Læs mere

VSWR Analysator fra 160 til 10 meter

VSWR Analysator fra 160 til 10 meter VSWR Analysator fra 160 til 10 meter Af OZ6YM, Palle A. Andersen. Materiale fra QST bringes med tilladelse fra ARRL En artikel i QST fra Nov. 2017, "Build your own Arduino-based Antenna Analyzer" fangede

Læs mere

D-Star. En moderne kommunikations form

D-Star. En moderne kommunikations form D-Star En moderne kommunikations form Indhold Problemformulering... 2 Starten på D-Star... 3 Om D-Star nettet... 4 Udstyr til D-Star... 8 Kilde angivelse... 10 Konklusion... 11 1 Problemformulering Jeg

Læs mere

Projekt Lime SDR Mini. Jørgen Kragh, OZ7TA EDR Birkerød januar 2019

Projekt Lime SDR Mini. Jørgen Kragh, OZ7TA EDR Birkerød januar 2019 Projekt Lime SDR Mini Jørgen Kragh, OZ7TA EDR Birkerød januar 2019 1 Lidt om mig Rodet med radio i ca. 45 år Arbejdet med SDR i ca. 6 år: RTL dongler LIMA SDR Prof. HW platforme Målemetoder 2 Inden vi

Læs mere

Es'hail-2. Den nye geostationære satellit med transponder til amatørbrug. EDR Horsens Afdeling, 24. jan. 2019, OZ2OE

Es'hail-2. Den nye geostationære satellit med transponder til amatørbrug. EDR Horsens Afdeling, 24. jan. 2019, OZ2OE Es'hail-2 Den nye geostationære satellit med transponder til amatørbrug EDR Horsens Afdeling, 24. jan. 2019, OZ2OE Es'hail-2 TV-satellit med programmer til Mellemøsten Opsendt af selskabet Es'hailSat,

Læs mere

Enes Kücükavci Roskilde Tekniske Gymnasium 20 05 2010 Mathias Turac Informationsteknolog B Vejleder: Karl Bjranasson Programmering C

Enes Kücükavci Roskilde Tekniske Gymnasium 20 05 2010 Mathias Turac Informationsteknolog B Vejleder: Karl Bjranasson Programmering C Indhold Indledning(Enes)... 2 Problemstilling (Enes)... 2 Teori (Enes)... 2 Løsningsforslag (Enes)... 4 RFID relæet (Mathias)... 6 Krav (Enes og Mathias)... 8 Målgruppen (Mathias)... 8 Rekvirent... 8 Implementering(Mathias)...

Læs mere

TinkerCad - Arduino simulator

TinkerCad - Arduino simulator TinkerCad - Arduino simulator Dokument fra H.C.Ørsted Gymnasiet, delt i HTX-Strømspassergruppen. ( Lidt modificeret / Valle ) På tinkercad.com kan man både arbejde med 3D emner, men også elektroniske kredsløb.

Læs mere

TG 8. Indhold: TG8 - Kredsløbsbeskrivelse Gruppemedlemmer: Kim Andersen, Kasper Jensen & Thyge Mikkelsen Dato: Modtaget af: Søren Knudsen

TG 8. Indhold: TG8 - Kredsløbsbeskrivelse Gruppemedlemmer: Kim Andersen, Kasper Jensen & Thyge Mikkelsen Dato: Modtaget af: Søren Knudsen TG 8 EUC-Syd Sønderborg 6. Skoleperiode Elektronikmekaniker Indhold: TG8 - Kredsløbsbeskrivelse Gruppemedlemmer: Kim Andersen, Kasper Jensen & Thyge Mikkelsen Dato: 30 04-2002 Modtaget af: Søren Knudsen

Læs mere

Allan Nelsson - OZ5XN. Licenced since 1970

Allan Nelsson - OZ5XN. Licenced since 1970 Allan Nelsson - OZ5XN Licenced since 1970 WSPR Weak Signal Propagation Reporter WSPR udtales whisper (som at hviske) WSPR er et digitalt beaconsystem (4-FSK) WSPR rapporteres af modtagende stationer til

Læs mere

Analoge indgange og A/D konvertering. Analoge udgange

Analoge indgange og A/D konvertering. Analoge udgange Programmering for begyndere Brug af Arduino Programmeringskursus Analoge indgange og A/D konvertering Analoge udgange Knud Krogsgaard Jensen OZ1QK Oversigt Oversigt over i aften: A/D konvertering iterations

Læs mere

EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus

EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus Afsnit 4-5-6 EDR Frederikssund Afdelings Joakim Soya OZ1DUG Formand http://en.wikipedia.org/wiki/index_of_electronics_articles http://openbookproject.net/electriccircuits/ 2012-09-13 OZ1DUG 4-5-6 1 Repetition

Læs mere

Projekt. Analog Effektforstærker.

Projekt. Analog Effektforstærker. Projekt. Analog Effektforstærker. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Klaus Jørgensen Og Morten From Jacobsen. It og Elektronikteknolog. Erhvervsakademiet Fyn Udarbejdet i perioden: 7/0-03 /-03 Vejledere:

Læs mere

Dæmpet harmonisk oscillator

Dæmpet harmonisk oscillator FY01 Obligatorisk laboratorieøvelse Dæmpet harmonisk oscillator Hold E: Hold: D1 Jacob Christiansen Afleveringsdato: 4. april 003 Morten Olesen Andreas Lyder Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Formål...3

Læs mere

Generelle specifikationer.

Generelle specifikationer. 8 Kanals sender / modtager system Sender Modtager Generelle specifikationer. F21 E2 8 Enkelt tryks knapper Hvert tryk kan programmeres individuelt eller I forbindelse med andre. Knapperne kan blandt andet

Læs mere

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 Version 3.00 Inkl. PC program: ENG110 Version 3.00 Betjeningsvejledning 1/11 Generelt: ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 er et microprocessor styret instrument til

Læs mere

Mikro/milliwattmeter, endnu en gang Efteråret 2016 Af OZ6YM, Palle A. Andersen

Mikro/milliwattmeter, endnu en gang Efteråret 2016 Af OZ6YM, Palle A. Andersen Mikro/milliwattmeter, endnu en gang Efteråret 2016 Af OZ6YM, Palle A. Andersen Features Processorstyret RF mikro/milliwatt meter, med følsomhed ned til ca. 50 pw, eller -70 dbm og op til ca. +18 dbm som

Læs mere

Design & Produktion. Valle Thorø. Sønderborg. ELektronik. ( Pendler-ordning gør det muligt! )

Design & Produktion. Valle Thorø. Sønderborg. ELektronik. ( Pendler-ordning gør det muligt! ) Design & Produktion Valle Thorø Sønderborg ELektronik ( Pendler-ordning gør det muligt! ) 1.G 2.G 3.G Teknologi B Teknologi B Evt. teknologi A Teknikfag, Elektronik 5 lekt. Pr uge 5 lekt. Pr uge 9 lekt.

Læs mere

SPEED-Commander frekvensomformer. Program nr. 04 Software version 5.12c. Synkron Kontrol

SPEED-Commander frekvensomformer. Program nr. 04 Software version 5.12c. Synkron Kontrol SPEED-Commander frekvensomformer Driftsvejledning Bemærk: Speciel Software Program nr. 04 Software version 5.12c Synkron Kontrol Parameterliste og tilslutninger af styreklemmer anvendes vedhæftede programbeskrivelse.

Læs mere

Arduinostyret klimaanlæg Afsluttende projekt informationsteknologi B

Arduinostyret klimaanlæg Afsluttende projekt informationsteknologi B Arduinostyret klimaanlæg Afsluttende projekt informationsteknologi B Udarbejdet af: Mathias R W Sørensen, klasse 3.4 Udleveringsdato: 02-03-2012 Afleveringsdato: 11-05-2012 IT-vejleder: Karl G. Bjarnason

Læs mere

Krystalapparatet, den glemte modtager.

Krystalapparatet, den glemte modtager. Da vi havde byttedag i Thisted fortalte Erik Hedegård Jacobsen om hans arbejde med krystalapparater. Han viste os et flot hjemmebygget apparat der var lavet sådan at det var egnet til at eksperimenterer.

Læs mere

OZ7TA. Løst og fast om: Frekvenstællere Transistor PA-trin

OZ7TA. Løst og fast om: Frekvenstællere Transistor PA-trin Løst og fast om: Frekvenstællere Transistor PA-trin Jørgen Kragh OZ7TA OZ7TA Amatørtilladelse 1976 Teknisk redaktør af OZ 2002 Formand EDR Gladsaxe RM for EDR kreds 2 Interesseområder: Selvbyg HF Field

Læs mere

Ide med Diff. Mål. Tidsplan. 1.uge: 2.uge:

Ide med Diff. Mål. Tidsplan. 1.uge: 2.uge: Side 1 af 5 Ide med Diff. Min ide med differenertierings modulet er at lave et program som kan vise 3d objekter, og få lavede en konverter som kan konventer 3ds filer over til noget som flash kan bruge.

Læs mere

2/3 Akset digital tæller

2/3 Akset digital tæller SERIE Z59E 2/3 Akset digital tæller for Elgo Magnetisk målebånd og / eller Encoder ELGO - ELECTRIC Gerätebau und Steuerungstechnik GMBH D - 78239 Rielasingen, Postfach 11 30, Carl - Benz - Strafle 1 Telefon

Læs mere

Vector Antenna Analyzer FA-VA 5 for frekvensområdet fra 10 khz til 600 MHz

Vector Antenna Analyzer FA-VA 5 for frekvensområdet fra 10 khz til 600 MHz Vector Antenna Analyzer FA-VA 5 for frekvensområdet fra 10 khz til 600 MHz Konstruktion af og måling på antenner er stadig en af de mest interessante aktiviteter for radioamatører. Gennem den store efterspørgsel

Læs mere

Alt elektronik heri er købt via http://dx.com, og arduino udviklingssoftware er hentet fra http://arduino.cc.

Alt elektronik heri er købt via http://dx.com, og arduino udviklingssoftware er hentet fra http://arduino.cc. Få-tiden-til-at-gå-[DIGITAL]-ur =============================== Copyright 2013, Richard Jørgensen. Alle ophavsretlige rettigheder frafaldet 2015. (Kopier og brug som du har lyst.) Forord: ===== Denne vejledning

Læs mere

Analog Øvelser. Version. A.1 Afladning af kondensator. Opbyg følgende kredsløb: U TL = 70 % L TL = 50 %

Analog Øvelser. Version. A.1 Afladning af kondensator. Opbyg følgende kredsløb: U TL = 70 % L TL = 50 % A.1 Afladning af kondensator Opbyg følgende kredsløb: U TL = 70 % L TL = 50 % Når knappen har været aktiveret, ønskes lys i D1 i 30 sekunder. Brug formlen U C U start e t RC Beskriv kredsløbet Find komponenter.

Læs mere

Af: Valle Thorø Fil.: Oscilloscopet Side 1 af 10

Af: Valle Thorø Fil.: Oscilloscopet Side 1 af 10 Oscilloscopet Kilde: http://www.doctronics.co.uk/scope.htm Følgende billede viser forsiden på et typisk oscilloskop. Nogle af knapperne og deres indstillinger forklares i det følgende.: Blokdiagram for

Læs mere

Micro:bit. Komponenter i CFU-kasser. Lær komponenterne at kende

Micro:bit. Komponenter i CFU-kasser. Lær komponenterne at kende Micro:bit Komponenter i CFU-kasser Lær komponenterne at kende Byg en ringeklokke eller en alarm... 2 Bevægelsessensor... 3 Høre-test... 5 Lys der giver lyd... 7 Klap-o-meter... 8 Vanding af blomster...

Læs mere

I 2 C BUSSEN KØRER MED ARDUINO IND I FORÅRET

I 2 C BUSSEN KØRER MED ARDUINO IND I FORÅRET Mandag den 14 januar 2013 I 2 C BUSSEN KØRER MED ARDUINO IND I FORÅRET OZ1QK Knud Krogsgaard Jensen 1 ARDUINO I 2 C - BUSSEN ELLER?? Plan for I aften: Jeg siger noget i 10 minutter I fortæller lidt om

Læs mere

behøves ikke hvis du bare skal se Pakke 1, Pakke 2 og Pakke 3 fra Fensmark Antenneforening.

behøves ikke hvis du bare skal se Pakke 1, Pakke 2 og Pakke 3 fra Fensmark Antenneforening. Installation af Zaptor-kort i kortlæser (CA-modul) ved fjernsyn med indbygget DVB-C tuner behøves ikke hvis du bare skal se Pakke 1, Pakke 2 og Pakke 3 fra Fensmark Antenneforening. Ønsker du derimod at

Læs mere

Lidt tankevirksomhed i fbm. udvikling og fremstilling af en 23 transverter

Lidt tankevirksomhed i fbm. udvikling og fremstilling af en 23 transverter Lidt tankevirksomhed i fbm. udvikling og fremstilling af en 23 transverter Af Istvan Zarnoczay OZ1EYZ 29. august 2008 Krav/ønsker osv. Inden man går i gang med sådan et projekt skal man gøre sig klart

Læs mere

Øvelsesvejledning. Frekvenskarakteristikker Simulering og realisering af passive filtre.

Øvelsesvejledning. Frekvenskarakteristikker Simulering og realisering af passive filtre. ELT2, Passive filter, frekvenskarakteristikker Øvelsesvejledning Frekvenskarakteristikker Simulering og realisering af passive filtre. Øvelsen består af 3 dele: 1. En beregningsdel som du forventes at

Læs mere

CANSAT & ARDUINO step by step

CANSAT & ARDUINO step by step CANSAT & ARDUINO step by step Jens Dalsgaard Nielsen SATLAB Aalborg Universitet Danmark jdn@space.aau.dk 1/45 Arduino CANSAT - MÅL At måle ved hjælp af sensor temperatur, tryk, acceleration, CO2, lys,...

Læs mere

Design af en 80m dipol med 1:1 Fritzel balun series 83 AMA 1.5KW 1012

Design af en 80m dipol med 1:1 Fritzel balun series 83 AMA 1.5KW 1012 Design af en 80m dipol med 1:1 Fritzel balun series 83 AMA 1.5KW 1012 Beslutningen om at lave en ny antenne til 80 meter var ganske enkelt at komme til at køre uden antenne tuner udover hvad der er af

Læs mere

Montørvejledning for DTC2102 Temperaturtyring - Version 1. Generel beskrivelse

Montørvejledning for DTC2102 Temperaturtyring - Version 1. Generel beskrivelse 1 2 3 R E DTC2102 Danotek Generel beskrivelse DTC2102 er udviklet til væskebaseret solfangersystemer, men kan også benyttes til anden temperatur styring med op til tre temperatur målinger og to relæudgange.

Læs mere

Link https://translate.google.com/#en da. Program til at læse Adobe Acrobat filer (PDF) Link https://get.adobe.com/reader/?loc=dk

Link https://translate.google.com/#en da. Program til at læse Adobe Acrobat filer (PDF) Link https://get.adobe.com/reader/?loc=dk En del af IC-7400 Manual af Robert Hæ OZ9RH hjemmeside www.oz9rh.dk Oversat af Google fra engelsk til Dansk Google Oversæt til virksomheder. Med forbehold for fejl og mangler samt dårlig oversættelse.

Læs mere

Afsnit 7-8. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Joakim Soya OZ1DUG. EDR Frederikssund afdeling Almen elektronik kursus

Afsnit 7-8. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Joakim Soya OZ1DUG. EDR Frederikssund afdeling Almen elektronik kursus Afsnit 7-8 EDR Frederikssund Afdelings Joakim Soya OZ1DUG 2010-02-18 OZ1DUG 7-8 1 Opgave fra sidste gang. find ud af hvordan modulationskontrol kan gennemføres for CW - FM - AM - SSB Oscilloscop!! 2010-02-18

Læs mere

Undersøgelse teknologi og resurser: Eleverne skal lære om enkel produktudvikling fra ide til implementering.

Undersøgelse teknologi og resurser: Eleverne skal lære om enkel produktudvikling fra ide til implementering. Forløbets titel Design og byg en solcelle racerbil Intro: Solcellelamper findes i mange forskellige versioner til haven. Solcellen omdanner solens energi til elektrisk strøm, så man kan bruge den til fx

Læs mere

0.1 Modultest af hardware

0.1 Modultest af hardware 0.1 Modultest af hardware Hardwaren af M2 testes ved, at de enkelte blokke først testes hver for sig, og derefter testes det, om hele modulet virker. TS2-monitoren brændes i ROM, og ved at forbinde M2

Læs mere

Der er derfor, for at alle kan sende, kun tilladt, at sende intermitterende. Altså korte pakker. ( Dette skal dog verificeres!!)

Der er derfor, for at alle kan sende, kun tilladt, at sende intermitterende. Altså korte pakker. ( Dette skal dog verificeres!!) MHz KIT Rev: /- Det er ikke tilladt, at man bare udsender radiobølger på den frekvens, man ønsker. Forskellige frekvenser er udlagt til forskellige formål. Nogle til politiet, militæret, FM-radio-transmission,

Læs mere

SDR (Software Defineret Radio) sender

SDR (Software Defineret Radio) sender Af OZ5WK, Karl Wagner, Ærholm 9, 6200 Aabenraa. SDR (Software Defineret Radio) sender Efter flere mere eller mindre heldige forsøg, er det nu lykkedes at opbygge en SDR-sender der er let at efterbygge

Læs mere

Montørvejledning for DTC2100 Temperaturtyring - Version 1. Generel beskrivelse

Montørvejledning for DTC2100 Temperaturtyring - Version 1. Generel beskrivelse 1 2 3 R DTC2100 Danotek Generel beskrivelse DTC2100 er udviklet til væskebaseret solfangersystemer, men kan også benyttes til anden temperatur styring med op til tre temperatur målinger og en relæudgang.

Læs mere

Adressering af ind- og ud gange på BCxxxx IEC1131 PLC uden TC system manager

Adressering af ind- og ud gange på BCxxxx IEC1131 PLC uden TC system manager APP-NOTE 600004 Beckhoff Application Note Date: 8/28/2006 Document Status: First Draft Beckhoff Automation Aps Naverland 2, DK-2600 Glostrup Phone +45 43 46 76 20 Fax +45 43 46 63 35 Adressering af ind-

Læs mere

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Joakim Soya OZ1DUG Formand. EDR Frederikssund afdeling Almen elektronik kursus

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Joakim Soya OZ1DUG Formand. EDR Frederikssund afdeling Almen elektronik kursus Velkommen til EDR Frederikssund Afdelings Joakim Soya OZ1DUG Formand 2012-09-01 OZ1DUG 1 Kursus målsætning Praksisorienteret teoretisk gennemgang af elektronik Forberedelse til Certifikatprøve A som radioamatør

Læs mere

Paul A. Jensen ApS. Driftvejledning. Beluftningsstyring RAKOTROL type LCD

Paul A. Jensen ApS. Driftvejledning. Beluftningsstyring RAKOTROL type LCD Driftvejledning Beluftningsstyring RAKOTROL type LCD Beluftningsstyringen RAKOTROL LCD er konstrueret til at styre ventilatorerne i et beluftningsanlæg således at temperaturen bringes ned hurtigst mulig.

Læs mere

Bootstrap Tutorial LAV EN SIMPEL RESPONSIVE SIDE MED BOOTSTRAP MATHIAS HERSKIND GROTRIAN

Bootstrap Tutorial LAV EN SIMPEL RESPONSIVE SIDE MED BOOTSTRAP MATHIAS HERSKIND GROTRIAN 2015 Bootstrap Tutorial LAV EN SIMPEL RESPONSIVE SIDE MED BOOTSTRAP MATHIAS HERSKIND GROTRIAN I denne tutorial kommer du til at I denne tutorial vil du lære hvad Bootstrap er, hvordan det fungerer og hvordan

Læs mere

Arduino Programmering

Arduino Programmering Microcontroller-programmering med Arduino I teknologi skal vi lære at lave programmer til en microcontroller for at have muligheden til eksamen at kunne lave intelligente el-produkter. I hvert fald skal

Læs mere

Micro:Bit Indbygget sensorer og Monk Makes sensorbord

Micro:Bit Indbygget sensorer og Monk Makes sensorbord Fagligt Loop Micro:Bit Indbygget sensorer og Monk Makes sensorbord For at køre datalogning med Micro:Bit skal Micro:Bit s firmware være opdateret til min. version 0249, som blev frigivet i efteråret 2018.

Læs mere

Arduinostyret klimaanlæg Afsluttende projekt programmering C

Arduinostyret klimaanlæg Afsluttende projekt programmering C Arduinostyret klimaanlæg Afsluttende projekt programmering C Udarbejdet af: Mathias R W Sørensen, klasse 3.4 Udleverings-dato: 02-03-2012 Afleverings-dato: 11-05-2012 Programmeringvejleder: Karl G. Bjarnason

Læs mere

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde SPIDER Quick guide DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S Langebjergvænget 18 4000 Roskilde +45 7221 7979 Indhold Om SPIDER... 3 Funktioner ved SPIDER... 3 Spændingsforsyning... 3 Installation og fysiske

Læs mere

Andreas Lauge V. Hansen klasse 3.3t Roskilde HTX

Andreas Lauge V. Hansen klasse 3.3t Roskilde HTX IT -Eksamen Andreas Lauge V. Hansen klasse 3.3t Roskilde HTX [Vælg en dato] Indhold Indledning... 2 Teori... 3 Hvorfor dette design... 4 Produktet... 4 Test og afprøvning... 9 Konklusion... 10 Indledning

Læs mere

Metal Detektor. HF Valgfag. Rapport.

Metal Detektor. HF Valgfag. Rapport. Metal Detektor. HF Valgfag. Rapport. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Klaus Jørgensen Og Morten From Jacobsen. It- og Elektronikteknolog. Erhvervsakademiet Fyn Udarbejdet i perioden: 9/- /- Vejledere:

Læs mere

DMR Radio Temadag. DMR Teknik EDR HQ

DMR Radio Temadag. DMR Teknik EDR HQ DMR Radio Temadag DMR Teknik EDR HQ 25-11-2017 OZ1BZJ ETSI DMR Digital Mobile Radio = DMR DMR er udviklet under ETSI med de store leverandør involveret. Standarten er udviklet til at kunne bruges med 12,5

Læs mere

OG-3600 Series Fiber Optic Transport for opengear card frame platform w/ SNMP Management

OG-3600 Series Fiber Optic Transport for opengear card frame platform w/ SNMP Management FEATURES w w 4 HDSDI 3G 8x8 Line/AES Genlock Time Code, GPIO, Data APPLICATIONS Studio Links Signal Trunking Signal distribution Campus interconnects Transmission links Telco circuits w w Outside Broadcast

Læs mere

Introduktion til ARP 3. Generation Autoradioer

Introduktion til ARP 3. Generation Autoradioer Introduktion til ARP 3. Generation Autoradioer Efter mange års udvikling og samarbejde er vi endelig klar til at præsentere vores 3. generation modelspecifikke autoradioer. Der findes utallige producenter

Læs mere

Lektion 6 / Analog Arduino

Lektion 6 / Analog Arduino 1 Jeremiah Teipen: Electronic Sandwich BSPR11 Lektion 6 / Analog Arduino Mogens Jacobsen / moja@itu.dk Siden sidst 2 Har I fået nogle LEDs til at blinke? Har I brugt kontakter? Hvad har I eksperimenteret

Læs mere

Ohms lov. Formål. Princip. Apparatur. Brug af multimetre. Vi undersøger sammenhængen mellem spænding og strøm for en metaltråd.

Ohms lov. Formål. Princip. Apparatur. Brug af multimetre. Vi undersøger sammenhængen mellem spænding og strøm for en metaltråd. Ohms lov Nummer 136050 Emne Ellære Version 2017-02-14 / HS Type Elevøvelse Foreslås til 7-8, (gymc) p. 1/5 Formål Vi undersøger sammenhængen mellem spænding og strøm for en metaltråd. Princip Et stykke

Læs mere

Scope start stop Space bar kan også bruges. Start/Stop

Scope start stop Space bar kan også bruges. Start/Stop Picoauto.dk Scope start stop Space bar kan også bruges Start/Stop Hjem = Scobe på start side Lyn = auto setup Autofunktion Tid Spænding Zoom Ændring i tid pr/tern-division Man kan forstørre på 4 måder.

Læs mere

CANSAT & ARDUINO step by step

CANSAT & ARDUINO step by step CANSAT & ARDUINO step by step Jens Dalsgaard Nielsen SATLAB Aalborg Universitet Danmark jdn@space.aau.dk 1/51 Arduino CANSAT - MÅL At måle ved hjælp af sensor temperatur, tryk, acceleration, CO2, lys,...

Læs mere

READX-EM&MF WIEGAND slave kodetastatur & proxlæser

READX-EM&MF WIEGAND slave kodetastatur & proxlæser READX-EM&MF WIEGAND slave kodetastatur & proxlæser Installations manual Ver. 2018-09-24 INDHOLD Introduktion 3 Kassens indhold 4 Installation 5 Tilslutninger 6 Wiegand dataformat 7 Vare nummer 8 Kodeliste

Læs mere

Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING

Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING [Skriv tekst] [Skriv tekst] Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING Brugsanvisning Introduktion Styringen og overvågningen af processer med henblik på kvalitetssikring er

Læs mere

Total systembeskrivelse af AD1847

Total systembeskrivelse af AD1847 Total systembeskrivelse af AD1847 Af Anna Hampen Jens Jørgen Nielsen Johannes Bjerrum Johnny Nielsen 3.semester HIH Anna Hampen, Jens Nielsen, Johannes Bjerrum, Johnny Nielsen 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3

Læs mere

Interferens. Afstand (d interferer ) til det interfererende System. Afstand (d) mellem sender og modtager

Interferens. Afstand (d interferer ) til det interfererende System. Afstand (d) mellem sender og modtager Interferens Interferens er et alvorligt problem for short range enheder, men der er muligheder for at teste resistensen over for interferensen. I denne artikel beskrives nogle af de konsekvenser og scenarier,

Læs mere

L - C meter. Kapacitet målt i stilling NANO

L - C meter. Kapacitet målt i stilling NANO L - C meter. http://www.aade.com/lcmeter.htm Instrumentets Data. Måleområder: 0.001 µh to 100 mh 0.010 pf to 1 µf Med typisk 1% nøjagtighed. from 0.1uH to 100mH og 2.7pf til 1,6uF. De små værdier er ikke

Læs mere

wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber

wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber Indhold Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber... 1 Indhold... 2 Lyd er trykforandringer i luftens molekyler... 3 Frekvens,

Læs mere

Trådløs Radio modtager

Trådløs Radio modtager Trådløs Radio modtager Installations vejledning for type: RRA85-C2V, 2 relæer, 230VAC RRA85-C2P, 2 relæer, 12/24 AC/DC RRA85-C4V, 4 relæer, 230VAC RRA85-C4P, 4 relæer, 12/24 AC/DC IP 44 DanZafe 1 I. PRODUKTBESKRIVELSE

Læs mere

EMC. Elektromagnetic Compatibility Sameksistens!

EMC. Elektromagnetic Compatibility Sameksistens! EMC Elektromagnetic Compatibility Sameksistens! Forløb for EMC Mandag: Generelt om EMC, R&S kommer på besøg Tirsdag: Brug af instrumenter, signal teori (Cadence), EMC opgaver Onsdag: EMC opgaver Torsdag:

Læs mere

Brug af mikroprocessor

Brug af mikroprocessor Brug af mikroprocessor Arduino UNO Foredrag den 15. maj 2012 i EDR Hillerød afdeling af OZ7EC Erik Christiansen 1 Her kører vi Atmel AVR RISC processorer på Arduino. 2 3 4 Download og installation af softwaren

Læs mere

Arduino kursus lektion 3:

Arduino kursus lektion 3: Arduino kursus lektion 3: I denne lektion skal vi lave få en diode til at fade op og ned! Herefter skal denne diode bruges sammen med en lysføler til at lave en smart lysfølsom diode som selv justere lyset

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse for Fag, Design & Produktion 5.+6. semester 2012 2013 Styring og elektronik. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 19-06-2013 Institution Uddannelse

Læs mere

To-tone generator med lav forvrængning

To-tone generator med lav forvrængning To-tone generator med lav forvrængning Af OZ1BXM Lars Petersen, oz1bxm@pobox.com Indledning Denne artikel beskriver en to-tone generator, som frembringer sinustoner på 700 Hz og 1900 Hz. Tonerne tilføres

Læs mere

Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Projektbeskrivelse... 2 Dette bruger vi i projektet... 2 Komponenter... 2 Software... 2 Kalibrering...

Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Projektbeskrivelse... 2 Dette bruger vi i projektet... 2 Komponenter... 2 Software... 2 Kalibrering... Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Projektbeskrivelse... 2 Dette bruger vi i projektet... 2 Komponenter... 2 Software... 2 Kalibrering... 3 Kildekoden... 4 Variabler... 4 Setup... 4 Loop... 4 Indledning

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 20115 Institution KTS Vibenhus HTX Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Teknik fag Design og

Læs mere

Next Generation Beacons. ESR Årsmöte 2014 - Grimeton Bo, OZ2M

Next Generation Beacons. ESR Årsmöte 2014 - Grimeton Bo, OZ2M Next Generation Beacons ESR Årsmöte 2014 - Grimeton Bo, OZ2M Indhold OZ7IGY og hvorfor tale om næste generations beacons? Nye teknologiske muligheder i beacon designs H/W + S/W! Projekt Next Generation

Læs mere

Guide til indbygget PLC Teco 7300 CV frekvensomformere

Guide til indbygget PLC Teco 7300 CV frekvensomformere Guide til indbygget PLC Teco 7300 CV frekvensomformere Juni 2005 Indholdsfortegnelse. Interface...3 Installering af PC-program...3 Forbindelse til frekvensomformer...4 Gem parameteropsætning / PLC-program...7

Læs mere

Intro til AVR. Mads Pedersen, OZ6HR mads@oz6hr.dk

Intro til AVR. Mads Pedersen, OZ6HR mads@oz6hr.dk Intro til AVR Mads Pedersen, OZ6HR mads@oz6hr.dk Projektidé Brug en AVR-microcontroller Mål temperatur vha. temperatursensor Vis på display Send til computer og vis temperatur Slide 2 Plan 27/10-2005:

Læs mere

Journal JTAG: Udarbejde af: Benjamin Grydehøj I samarbejde med PDA Projektgruppen. Elektronikteknologafdelingen på Erhvervsakademi Fyn.

Journal JTAG: Udarbejde af: Benjamin Grydehøj I samarbejde med PDA Projektgruppen. Elektronikteknologafdelingen på Erhvervsakademi Fyn. Journal JTAG: Udarbejde af: Benjamin Grydehøj I samarbejde med PDA Projektgruppen Elektronikteknologafdelingen på Erhvervsakademi Fyn. Journal JTAG Xilinx XC9536 29-9-3 Generel beskrivelse af JTAG: JTAG:

Læs mere

QUICKVEJLEDNING til Piccolo Light

QUICKVEJLEDNING til Piccolo Light QUICKVEJLEDNING til Piccolo Light Montering 1. Piccolo Light kan installeres uden brug af kommunikation via GSM, men installeres et SIM-kort i enheden, vil man bl.a. kunne få alarmer som sms og email.

Læs mere

Filtre. Passive filtre har ikke forstærkende led, som fx operationsforstærkere.

Filtre. Passive filtre har ikke forstærkende led, som fx operationsforstærkere. 8/5 Filtre bruges til at fremhæve eller dæmpe nogle frekvenser. Dvs. man kan fx få kraftigere diskant, fremhæve lave toner Passive filtre Passive filtre har ikke forstærkende led, som fx operationsforstærkere.

Læs mere

Parametrisk analyse Redigeret

Parametrisk analyse Redigeret Parametrisk analyse Parametrisk analyse er en multi-run-analyse, der simulerer et kredsløb gentagne gange, imens en parameter fx. en komponentværdi, trinvis forøges. Alle typer analyser kan udføres. Analysen

Læs mere

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI Emne 17: Forstyrrelser Velkommen til EDR Frederikssund Afdelings Steen Gruby 1 Emne 17: Forstyrrelser I øvrigt Tidsrum :1900 2200 I pause ca. i midten Toilettet er i gangen mellem køkken og dette lokale

Læs mere

Programmering C Eksamensprojekt. Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen

Programmering C Eksamensprojekt. Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen Programmering C Eksamensprojekt Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen Indledning Analyse Læring er en svær størrelse. Der er hele tiden fokus fra politikerne på, hvordan de danske skoleelever kan

Læs mere

Digital tæller Programerbar for MIX magnetisk målebånd

Digital tæller Programerbar for MIX magnetisk målebånd SERIE Z-20E.SN005 Digital tæller Programerbar for MIX magnetisk målebånd ELGO - ELECTRIC Gerätebau und Steuerungstechnik GMBH D - 78239 Rielasingen, Postfach 11 30, Carl - Benz - Straße 1 Telefon 07731

Læs mere

WSPR Introduktion. WSJT (Weak Signal Propagation Reporter) Developed by Joe Taylor K1JT

WSPR Introduktion. WSJT (Weak Signal Propagation Reporter) Developed by Joe Taylor K1JT WSPR Introduktion WSJT (Weak Signal Propagation Reporter) Developed by Joe Taylor K1JT OZ1PIF, Peter Frenning EDR Frederikssund Afd. Ons. 1. april 2009 Hvem er K1JT? K1JT = Joe Taylor, Professor i Astrofysik

Læs mere

WEA-Base Brugervejledning til vejetransmitter

WEA-Base Brugervejledning til vejetransmitter WEA-Base Brugervejledning til vejetransmitter Version 3.4 WEA-Base Brugervejledning til vejetransmitter WEA-Base Brugervejledning til vejetransmitter Version 3.4 Indholdsfortegnelse 1. Tekniske data...

Læs mere

Grundlæggende. Elektriske målinger

Grundlæggende. Elektriske målinger Grundlæggende Elektriske målinger Hvad er jeres forventninger til kurset? Hvad er vores forventninger til jer 2 Målbeskrivelse - Deltageren kan: - kan foretage simple kontrolmålinger på svagstrømstekniske

Læs mere

ARDUINO PROGRAMMERING

ARDUINO PROGRAMMERING ARDUINO PROGRAMMERING Teknologisk Institut Opgaver i programmering af Arduino Indholdsfortegnelse Kapitel 1... 2 Arduino Uno mikrokontroller... 2 Digitalt signal... 3 Analogt signal... 3 Arduino Uno Specifikationer...

Læs mere