wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber"

Transkript

1 wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber

2 Indhold Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber... 1 Indhold... 2 Lyd er trykforandringer i luftens molekyler... 3 Frekvens, amplitude, cyklus, bølgelængde og fase... 4 Interferens... 5 Lydstyrker decibel... 5 Om analog lydoptagelse og gengivelse... 6 Om digital lydoptagelse og gengivelse... 6 Sample rate... 6 Bit depth eller resolution... 7 Sådan gemmes lyden... 8 MP3 format... 9

3 Lyd er trykforandringer i luftens molekyler Lyd er svingninger i luftens molekyler (eller i vands molekyler, eller fast materiales molekyler). Svingninger i et materiale f.eks. en stemmegaffel - skubber til luftmolekylerne i nærheden og skaber et område med højt lufttryk (dvs. luftmolekylerne er tæt sammenpresset), der forplanter sig videre og skubber nye luftmolekyler osv. Herunder ses, hvordan stemmegaflens svingninger har skabt områder med højt tryk og områder med lavt tryk i det luftfyldte rør. Lidt senere har lufttrykket forplantet sig væk fra lydkilden:

4 I vores ører findes en membran som dette lufttryk får til at vibrere. Vibrationerne omsættes til nerveimpulser, der sendes videre til hjernen vi hører. Når man afbilder lyd grafisk gøres det typisk i form af en bølge, hvor området med højt lufttryk gengives af bølgetoppen, området med lavt tryk af bølgedalen, og områder med normalt tryk befinder sig på midterlinien: Frekvens, amplitude, cyklus, bølgelængde og fase Højden fra en bølgetop til en bølgedal kaldes amplitude den afgør hvor kraftig lyden er. En cyklus er den tid det tager fra et punkt på bølgen, gennem alle amplitudeforandringer, til man igen når et tilsvarende punkt på bølgen. Begyndelsen af en cyklus siges at have en fase på 0 grader, slutningen på 360 grader. Længden der kan måles mellem to efterfølgende punkter med samme fase kaldes for Bølgelængden, og måles i cm. Frekvensen er antallet af cykler som bølgen gennemløber på ét sekund dette måles i Hertz (Hz), hvor 1 Hertz svarer til 1 cyklus i sekundet. Frekvensen bestemmer tonewwwdk Violvej Humlebæk Tel:

5 højden mennesket kan høre fra ca. 10 Hertz (en meget dyb tone) til ca Hertz (22 KHz, en meget høj tone). Kammertonen er 440 Hertz. Interferens Når to lyde høres på samme tid så vil deres bølgemønstre glide sammen. Hvis man afspiller to lyde med samme frekvens, samme fase og samme amplitude, så vil bølgerne addere og resultere i den samme frekvens, men med dobbelt så stor amplitude (dvs. lyden bliver dobbelt så kraftig) dette kaldes konstruktiv interferens. Hvis man derimod afspiller to lyde med samme frekvens, men med faserne 180 grader forskudt ( så- kaldt modfase), og samme amplitude, så vil bølgerne udligne hinanden og resultere i stilhed det- te kaldes destruktiv interferens. Det kan lyde utro- ligt, men det er faktisk tilfældet: At man kan skabe stilhed ved at afspille to identiske lyde minimalt forskudt. Princippet anvendes i såkaldt aktiv støjdæmpning, der bruges i meget støjende omgivel- ser, f.eks. i helikoptre. I praksis bliver bølgemønstre meget komplicerede musik, tale, baggrundlyde osv. består ikke af rene toner, men af et væld af toner på én gang. Allerede i det øjeblik man adderer to rene bølger med forskellig frekvens, opstår en kompleks bølge: Lydstyrker decibel Lydstyrke - hvor kraftig lyden er udtrykkes normalt i decibel. Decibelskalaen er en skala der udtrykker forholdet mellem styrken af to lydes styrke. Hvis deres styrke er ens udtrykkes det som 0 db. Den ene af de to lydstyrker er altid en fastsat referencestyrke, som regel sat ved grænsen for, hvor lav en lyd det menneskelige øre kan høre (hvor lavt et lufttryk). Dvs når man skal måle lydstyrken på en lyd, så udtrykkes hvor mange gange stærkere lyden er, end den lyd mennesker akkurat ikke kan høre. I computerlydprowwwdk Violvej Humlebæk Tel:

6 grammer er referencelyden dog ikke sat ved høregrænsen, men ved den største amplitudehøjde, som programmet kan håndtere. 0 db er her altså den kraftigste lydstyrke, og lyde måles i forhold til, hvor meget svagere de er, end denne maksimale styrke. Decibelskalaen er en logaritmisk skala, der gør det nemmere at arbejde med lydstyrker i det interval de praktisk forekommer. På kurven her er x-aksen forholdet mellem de to lydstyrker (hvis de er ens er x=1, hvis den lyd man måler er dobbelt så stærk som referencelyden, så er x=2, hvis den er halvt så stærk, så er x = ½). På Y aksen kan lydstyrken aflæses i decibel. De med grønt markerede punkter er gode at huske på, de gælder for forholdet mellem alle lyde: Er lyden, der måles dobbelt så stærk som referenceværdien, så svarer det til 3 db, er den den samme svarer det til 0 db, er den halvt så stærk, så svarer det til -3 db. Er lyden 10 gange så stærk, så svarer det til 10 db, er den 10 gange svagere svarer det til -10 db. Om analog lydoptagelse og gengivelse Når man optager lyd analogt, f.eks. på båndoptager eller på en grammofonplade, så omsættes lydbølgerne via en mikrofon til enten magnetiske feltstyrker på et bånd, eller til et fysisk bølgemønster i en grammofonplade. Et tonehoved eller en pickup kan omsætte bølgerne til stigende og faldende elektrisk spænding, der forstærkes og sendes til en højttaler, som sætter luften i en bevægelse svarende til den mikrofonen i sin tid registrerede. Om digital lydoptagelse og gengivelse Sample rate Digital lydoptagelse er væsensforskellig fra analog, idet den digitale optagelse ikke kan lagre bølgerne fuldstændigt, men kun kan tage prøver af amplituden med faste mellemrum. Prøverne kaldes for samples, og den hyppighed de tages med kaldes for sample rate. På figuren her ses øverst en lydbølge, hvor de blå punkter, der står med samme vandrette afstand (altså er der lige lang tid imellem dem), repræsenterer de tidspunkter, hvor der gemmes en sample. Den nederste figur viser den bølge som en computer vil kunne danne ud fra de gemte samples af bølgen ovenfor. Bølgen ser lidt takket ud, og vil også lyde derefter. For at få en bølge, der kommer så tæt på originalen som muligt, så er det nødvendigt at have en høj sample rate dvs. at måle bølgen meget ofte. Jo højere frekvenser man ønsker at kunne gengive, desto højere sample rate må man have.

7 Forholdet imellem sample rate og den opnåelige frekvens er simpelt, og kaldes for Nyquists teorem: Det er nødvendigt at have en sample rate på mindst det dobbelte af den ønskede højeste frekvens for at kunne gengive denne uden kvalitetstab. Da mennesket kan høre lyde indtil ca Hz (22050 svingninger i sekundet), må en lydoptagelse i optimal kvalitet altså have mindst samples i sekundet. Dette er netop den sample rate som CD er indspilles og afspilles med. Bit depth eller resolution For hver sample gemmer en digital lyd et tal, der angiver bølgens amplitude (højde over eller under grundlinien) på måletidspunktet. Når en computer skal gemme et tal skal den bruge mere hukommelse jo mere præcist den skal kunne gemme dette tal. Dvs. at jo mere præcist en samples position i forhold til grundlinien skal kunne gemmes, desto mere hukommelse (harddisk- eller CDROM-plads når der gemmes permanent) skal computeren bruge. Hvor præcist en sample skal gemmes angives som lydens bit depth, bit rate eller resolution (opløsning på dansk). Til højre ses den samme lyd, med samme sample rate (der er lige mange målepunkter vandret), men med to forskellige bit depths: Den øverste har 26 mulige værdier for amplituden, den nederste kun 7. I den nederste ses det tydeligt, at nogle af målepunkternes værdi ikke kan rammes præcist og bølgens form ændres derfor, hvorved lyden forringes. Computerlydprogrammer (og lydkort) arbejder typisk med tre forskellige bit depths: 8 bit, 16 bit eller 32 bit. En bit er en informationsenhed i computeren, der kan være enten 0 eller 1. Når man har 8 bits til rådighed kan man repræsentere 2 8 (to i ottende potens, altså 2x2x2x2x2x2x2x2), eller 256 forskellige værdier. 16 bit svarer til (hvis man ønsker at bruge negative tal, så er det fra til ), og 32 bit svarer til I praksis gemmer man som regel 8 bit som heltalsværdier (altså tal uden decimaler) mellem 0 og 255 (ikke 1 og Stereo Lyd-CD gemmer i 16 bit, i sample rate pr. kanal DVD gemmer i 24 bit, i sample rate pr. kanal (op til 5 kanaler) 256), hvor 128 er midterlinien. 16 bit værdier Mange lydkort kan ikke afspille over 16 bit Stereo FM-radio sendes som standard med i sample rate pr. kanal gemmes som heltalsværdier mellem og , hvor 0 er midterlinien. 32 bit værdier gemmes som decimaltalsværdier mellem og , hvor 0 er midterlinien. Hvis dit lydkort kan arbejde med 32 bits opløsning, så anbefales det, at al redigering foretages ved denne opløsning det giver en langt større præcision. Da mange lydkort ikke kan afspille 32 bits lyde, så skal lyden oftest konverteres til 16 bit før den distribueres. Det gælder i særdeleshed før den gemmes i en fil, der skal brændes til en lyd-cd da skal formatet være sample rate, 16 bit, stereo eller mono.

8 44100 samples pr. sekund x 16 bit pr. sample = bits pr. sekund eller bytes pr. sekund ( / 8) = 86 kilobytes pr. sekund (88200 / 1024) eller 5 megabytes i minuttet ( (86 * 60) / 1024) Sådan gemmes lyden Hvis man gemmer en lyd af 1 minuts varighed med en sample rate på 44100, med en bit depth på 16 bit, så når man frem til tallene til højre. Dette gælder for mono ved stereo vil datamængden være den dobbelte, og ved 32 bit igen det dobbelte (dvs. 20 megabytes i minuttet ved samples, 32 bit stereo). Computeren kan gemme lyd på mange forskellige måder, men grundlæggende har man kun brug for ganske få formater. Standardfilformatet, med filtypebetegnelsen.wav, er Windows PCM - alle de af lydkortet understøttede sample rates og opløsninger kan gemmes i dette format. Hvis man gemmer med i sample rate og med en opløsning på 16 bit, så vil alle computere med lydkort kunne afspille dem. Dataene gemmes i filen sample for sample, dvs først er gemt et tal, der angiver amplituden for den første sample (og derpå, hvis det er stereo, den anden kanals amplitude), dernæst følger amplituden for den anden sample osv. Allerførst i filen ligger en såkaldt header, der angiver sample rate, bit depth, antal kanaler og antal samples. Her ses 23 samples af en lyd i mono, med en bitrate på 8: SAMPLES:23 BITSPERSAMPLE: 8 CHANNELS: 1 SAMPLERATE: En bølge som ovenstående, med afmærkninger af hver sample som en firkant, ville se ud som til højre. Den vil være for kort til at nå at blive hørt 23 samples med 6000 samples pr sekus svarer til 0,0038 sekund Det er meget uhensigtsmæssigt at sende WAV filer via internettet pga. deres voldsomme størrelse. For at kunne sende dem, så kan det være nødvendigt at reducere deres størrelse. Størrelsen reduceres i første trin ved at gemme med lige præcis den maksimale kvalitet som lyden skal gengives i til FM tale-radio vil det sige i sample rate (FM

9 radio sender ikke frekvenser over Hz, så jævnfør Nyquists teorem skal sample raten være 32000), 16 bit, mono dette vil resultere i, at hvert minut fylder 3,66 Mb. Mange mailsystemer har en grænse på vedhæftningers størrelse på omkring 5 megabytes. Hvis man inden man sender lyden pakker den med et standard pakkeprogram som man sikrer sig at modtageren kan udpakke, f.eks. zip format, så kan størrelsen på filen reduceres betragteligt (50-90%), uden noget som helst tab af kvalitet i lyden. For at reducere størrelsen yderligere, kan det være nødvendigt, før zip-ningen, at komprimere lyden til MP3 format. MP3 format Mp3 formatet er et af flere lydkompressionsformater, der fungerer ved at analysere lydfilen, og skære lyde fra, der ikke høres af øret. Den metode som lyden bearbejdes efter kaldes psykoakustik. Hvor meget filen komprimeres afgøres bl.a. af bit raten. Hvis man ikke lytter opmærksomt efter, så hører man ved taleoptagelser sjældent, at det ikke er en original ukomprimeret lyd, når mp3 filen er gemt med en bit rate på 128 kbit ( bits i sekundet, pr. stereokanal kun 9% af CD-lydens pr. kanal). I stedet for at gemme filen med en konstant bit rate kan man også vælge at anvende variabel bit rate. Her fastsætter man et overordnet kvalitetsniveau, og filen gemmes så med forskellig bit rate forskellige steder i lyden: Når kvalitetskravet kan opretholdes ved en lav bit rate nedsættes denne, når der kræves en høj bit rate sættes den op. MP3 formatet er et såkaldt lossy format, hvilket vil sige, at der reelt tabes information ved at gemme i formatet. Man bør ikke redigere i en MP3 fil. At lave en MP3 fil af en MP3 fil kan sammenlignes med at lave en fotokopi af en fotokopi kvaliteten forringes tydeligt med hver kopi.

Side 1 af 10. Lydbreve. Indhold. Indhold...1 Forord...2 Lydoptager...2 Ændring af indtalt lyd...4 Sende dit lydbrev...8 Lyde i Worddokumenter...

Side 1 af 10. Lydbreve. Indhold. Indhold...1 Forord...2 Lydoptager...2 Ændring af indtalt lyd...4 Sende dit lydbrev...8 Lyde i Worddokumenter... Side 1 af 10 Indhold Indhold...1 Forord...2 Lydoptager...2 Ændring af indtalt lyd...4 Sende dit lydbrev...8 Lyde i Worddokumenter...8 Side 2 af 10 Forord Du har måske et barnebarn, der ikke har lært at

Læs mere

Arbejd med lyd i Audacity

Arbejd med lyd i Audacity Arbejd med lyd i Audacity Mange undervisningsprogrammer gør det muligt at tilføje lyd til din produktion. Brugeren kan enten optage hendes eller hans egen stemme og/eller tilføje forskellige lydeffekter

Læs mere

Audacity. Arbejd med lyd computeren. Version: August 2012

Audacity. Arbejd med lyd computeren. Version: August 2012 Audacity Arbejd med lyd computeren Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Audacity...4 Få fat i programmet...4 Brugerfladen...5 Optag fra mikrofon / line in / cd osv...5 Klip...6 Fade-in og fade-out...6

Læs mere

Generelt om lyd...2. Lydformater... 2 Andre formater (der ikke gennemgås her)... 2. Audacity...3

Generelt om lyd...2. Lydformater... 2 Andre formater (der ikke gennemgås her)... 2. Audacity...3 Lyd: Tastevejledning Audacity og CDex Generelt om lyd...2 Lydformater... 2 Andre formater (der ikke gennemgås her)... 2 Audacity...3 Optag fra mikrofon... 4 Marker en del af optagelsen... 5 Slet en del

Læs mere

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: August 2008

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: August 2008 - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: August 2008 Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra Skolekonsulenterne.dk...3 Audacity...4 Få fat i programmet...4 Brugerfladen...5 Optag fra mikrofon

Læs mere

På opdagelse i Mandelbrot-fraktalen En introduktion til programmet Mandelbrot

På opdagelse i Mandelbrot-fraktalen En introduktion til programmet Mandelbrot Jørgen Erichsen På opdagelse i Mandelbrot-fraktalen En introduktion til programmet Mandelbrot Hvad er en fraktal? Noget forenklet kan man sige, at en fraktal er en geometrisk figur, der udmærker sig ved

Læs mere

1. Vibrationer og bølger

1. Vibrationer og bølger V 1. Vibrationer og bølger Vi ser overalt bevægelser, der gentager sig: Sætter vi en gynge i gang, vil den fortsætte med at svinge på (næsten) samme måde, sætter vi en karrusel i gang vil den fortsætte

Læs mere

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus Rapport Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus 2003-08-19 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk

Læs mere

Grundlæggende lydtekniker kursus

Grundlæggende lydtekniker kursus Hvad er lyd? Grundlæggende Lyd kan vi opfatte med ørerne. Lyd opstår ved at noget bringes til at svinge. Hvis man f.eks. knipser en guitarstreng, vil den svinge frem og tilbage. Slår man med en hammer

Læs mere

Lyd & multimedier Side 1 af 11

Lyd & multimedier Side 1 af 11 Lyd & multimedier Side 1 af 11 Lyd og multimedier HVAD ER LYD? Lyd er - hvis vi ser på den med en fysikers øjne - bølger af tryk, der opstår som et resultat af vibrationer fra f.eks. en membran i en højttaler,

Læs mere

Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk. Musik og bølger

Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk. Musik og bølger Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Musik og bølger Formål Hovedformålet med denne øvelse er at studere det fysiske begreb stående bølger, som er vigtigt for at forstå forskellige musikinstrumenters

Læs mere

Grundlæggende lydredigering Side 1. Hvis du ikke allerede har programmet så se bagerst i denne manualen.

Grundlæggende lydredigering Side 1. Hvis du ikke allerede har programmet så se bagerst i denne manualen. Grundlæggende lydredigering Side 1 Lyd redigering Hvis du ikke allerede har programmet så se bagerst i denne manualen. Denne vejledning er lavet med Audacity 1.3 beta, men de forskellige udgaver ligner

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING DENVER MPG-4054 NR Medie-afspiller

BRUGERVEJLEDNING DENVER MPG-4054 NR Medie-afspiller BRUGERVEJLEDNING DENVER MPG-4054 NR Medie-afspiller Denne MP4-afspiller er en fuld multimedie-afspiller. Det betyder, at den kan vise fotos og e-bøger i tekstformat, optage og afspille live audio og afspille

Læs mere

Kend din Easi-Speak optager

Kend din Easi-Speak optager Kend din Easi-Speak optager Easi-Speak Kontrol-symboler Optag og afspil for første gang Tænd for Easi-Speak ved at skubbe On-Off-knappen mod On indtil statuslampen blinker eller lyser vedvarende ORANGE.

Læs mere

Elevforsøg i 10. klasse Lyd

Elevforsøg i 10. klasse Lyd Fysik/kemi Viborg private Realskole Elevforsøg i 10. klasse Lyd Lydbølger og interferens SIDE 2 1062 At påvise fænomenet interferens At demonstrere interferens med to højttalere Teori Interferens: Det

Læs mere

Vurdering af digitalt læringsmiddel:

Vurdering af digitalt læringsmiddel: Vurdering af digitalt læringsmiddel: Indholdsfortegnelse: 1) Beskrivelse af Photo Story 3.. 2 a. Trin 1.. 3 b. Trin 2.. 5 c. Trin 3.. 5 d. Trin 4.. 6 e. Trin 5.. 6 2) Konklusion. 7 Claus B. Jensen Side

Læs mere

Lyd og hørelse. En kort beskrivelse af lyd og hvordan øret fungerer

Lyd og hørelse. En kort beskrivelse af lyd og hvordan øret fungerer Lyd og hørelse 1 En kort beskrivelse af lyd og hvordan øret fungerer Denne brochure er nummer 1 i en serie fra Widex om hørelse og høreapparater. Hvad er lyd? Vores moderne dagligdag er fyldt med mange

Læs mere

Lyd og Video og Berømte 'Communities' på Internettet

Lyd og Video og Berømte 'Communities' på Internettet Lyd og Video og Berømte 'Communities' på Internettet Lyd på computeren:...1 Lydoptager...3 Lydstyrke...4 Windows Media Player:...5 Et par eksempler på websider, hvor man har glæde af sin medieafspiller:...7

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 5:Lydfiler (for viderekomne)

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 5:Lydfiler (for viderekomne) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 5:Lydfiler (for viderekomne) Sabine Kramer Indholdsfortegnelse side Indtal og klip en lydfil - metode 1 (punkt 1-10) 3 Importér og klip en lydfil metode 2

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

Kommunikation/IT - Computeranatomi

Kommunikation/IT - Computeranatomi Kommunikation/IT - Computeranatomi Bundkort: Bundkortet er den enhed i computeren der forbinder alle komponenter, altså en af de vigtigste komponenter i computeren. Bundkortet bestemmer hvilke dele der

Læs mere

Om støj og godt naboskab

Om støj og godt naboskab Om støj og godt naboskab Støj er et stigende problem i boligområderne i Hørsholm Kommune. Det gælder både støj fra trafikken på skinnerne, motorvejene og fra de mange andre store veje, der krydser kommunen.

Læs mere

Brugsvejledning. Trådløs MP3 dørklokke

Brugsvejledning. Trådløs MP3 dørklokke Brugsvejledning Trådløs MP3 dørklokke Mail: aldi@feiyue.dk 2 INDHOLD Funktioner... 4 Beskrivelse af dørklokke... 5 Beskrivelse af modtager... 6 Dørklokke... 8 Melodier... 8 Melodivalg... 8 Lydjustering...

Læs mere

Mellem mennesker Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 9 Skole: Navn: Klasse:

Mellem mennesker Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 9 Skole: Navn: Klasse: Mellem mennesker Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 9 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Hvilke egenskaber gælder ikke for radiobølger? Der er 5 svarmuligheder. Sæt et kryds. De kan reflekteres, når de rammer

Læs mere

Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd

Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Reflecting everyday life Akustik og lyd Akustik er, og har altid været, en integreret del af byggemiljøet. Basis for lyd Akustik er en nødvendig design-faktor ligesom

Læs mere

Vores logaritmiske sanser

Vores logaritmiske sanser 1 Biomat I: Biologiske eksempler Vores logaritmiske sanser Magnus Wahlberg og Meike Linnenschmidt, Fjord&Bælt og SDU Mandag 6 december kl 14-16, U26 Hvad er logaritmer? Hvis y = a x så er x = log a y Nogle

Læs mere

Bitdybde i digitale billeder

Bitdybde i digitale billeder Næsten alt efterfølgende er fra: FotoStart.dk, som er en dansk Fotoportal for entusiaster! (Tilpasset/editeret af undertegnede) Bits og bytes hænger sammen. Bytes bruges om den størrelse en given fil (software)

Læs mere

Clarion DXZ638RMP, DXZ738RMP, DXZ838RMP - Sådan laver man WMA filer, samt evt. Play Lists. -

Clarion DXZ638RMP, DXZ738RMP, DXZ838RMP - Sådan laver man WMA filer, samt evt. Play Lists. - Clarion DXZ638RMP, DXZ738RMP, DXZ838RMP - Sådan laver man WMA filer, samt evt. Play Lists. - For at lave sine musik CD er om til WMA format kræver det en PC med Microsoft Media Player version 7.1 eller

Læs mere

Du har n u en genvej på dit skrivebord hen til de n m a p pe hvor dine filer me d bladene ko m mer til at ligge, de n virkelige sti = c: \Blade.

Du har n u en genvej på dit skrivebord hen til de n m a p pe hvor dine filer me d bladene ko m mer til at ligge, de n virkelige sti = c: \Blade. Download af blade i MP3 format Side 1 af 6 Forudsætninger for at kunne ben ytte denne mulighed er: En co m p uter m e d rimelig diskplads (hvert blad fylder 45 MB). En god Internetforbindelse, for ikke

Læs mere

Vejledning til Komprimering af WAV filer til MP3

Vejledning til Komprimering af WAV filer til MP3 1 Vejledning til Komprimering af WAV filer til MP3 Publizon A/S -sept 2012 Introduktion Alt er et kompromis når det drejer sig om MP3 filer. Det er et spørgsmål om at få den bedst mulige lyd, men samtidig

Læs mere

Indhold. Materialet er udarbejdet af Nils Wettergren Lorentzen 2005, nwl@mail.dk. Nils Wettergren Lorentzen Januar 2006

Indhold. Materialet er udarbejdet af Nils Wettergren Lorentzen 2005, nwl@mail.dk. Nils Wettergren Lorentzen Januar 2006 LYD I UNDERVISNINGEN Indhold Download af Audacity...Side 3 Installation af Audacity...Side 4 Tilslutning af lydkilder...side 5 Mikrofonoptagelse...Side 6 Vigtigt om lydfiler...side 7 Oversigt over lydkilder...side

Læs mere

fotografisk kommunikation

fotografisk kommunikation XDANMARKS MEDIE- OG JOURNALISTHØJSKOLE CAMPUS KØBENHAVN Forprøve 2016 fotografisk kommunikation 1/2 Professionsbacheloruddannelsen i Visuel Kommunikation Studieretning: Fotografisk Kommunikation Del 1:

Læs mere

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet.

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Klik på det billede du vil bruge og vælg opret/anvend som baggrundsbillede, i værktøjslinien Klik

Læs mere

Opslagsbog om computer. Af Erik Veidorf og Mike T. Krogh.

Opslagsbog om computer. Af Erik Veidorf og Mike T. Krogh. Opslagsbog om computer Af Erik Veidorf og Mike T. Krogh. Indhold: Side 1-------------------------------------------------------------------------------------------------------------CD-Rom/disk drev/ Side

Læs mere

Brugervejledning. Bedienungsanleitung. Guía del usuario. Notice d utilisation. Manuale d istruzioni. Gebruiksaanwijzing.

Brugervejledning. Bedienungsanleitung. Guía del usuario. Notice d utilisation. Manuale d istruzioni. Gebruiksaanwijzing. Bose 161 Speakers Owner s Guide Brugervejledning Bedienungsanleitung Guía del usuario Notice d utilisation Manuale d istruzioni Gebruiksaanwijzing Bruksanvisningen Her findes Opstilling.............................................

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Længdebølger og tværbølger... 2 Forsøg med frembringelse af lyd... 3 Måling af lydens hastighed... 4 Resonans... 5 Ørets følsomhed over for lydfrekvenser.... 6 Stående tværbølger på en snor....

Læs mere

Pebble Eco 5 BRUGSVEJLEDNING LYS OG LUP ERHVERVSVEJ 30 2610 RØDOVRE TLF. 43 451 451

Pebble Eco 5 BRUGSVEJLEDNING LYS OG LUP ERHVERVSVEJ 30 2610 RØDOVRE TLF. 43 451 451 Pebble Eco 5 BRUGSVEJLEDNING LYS OG LUP ERHVERVSVEJ 30 2610 RØDOVRE TLF. 43 451 451 Indhold Salgspakkens indhold...2 Knapper og stik...2 På forsiden...2 På bagsiden...3 Langs overkanten...3 Opladning...3

Læs mere

Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk.

Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk. Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk. 1. Formål 2. Forudsætninger og installationer 3. Opsætning 4. Start streaming 5. Aflyt streaming 6. Kontakt 1. Formål Mange benytter Winamp ( Nullsoft, Inc.)

Læs mere

Den digitale Underviser. Lydfiler: Audacity

Den digitale Underviser. Lydfiler: Audacity Den digitale Underviser Lydfiler: Audacity Sabine Kramer maj 2014 Indholdsfortegnelse side Optag med Audacity.. 3 Gem og eksportér i MP3 format.... Indtal og klip en lydfil (metode 1)... 5 6 Indtal og

Læs mere

Sådan redigerer du med Audacity. Pædagogisk IT-kørekort - Mentorforløb

Sådan redigerer du med Audacity. Pædagogisk IT-kørekort - Mentorforløb Sådan redigerer du med Audacity Pædagogisk IT-kørekort - Mentorforløb 1 Hvad kan Audacity? Audacity er et freeware lydredigeringsprogram. Programmet kan: fungere som lydoptager (ex optage fra mikrofonindgangen

Læs mere

Medicinsk billeddannelse

Medicinsk billeddannelse Medicinsk billeddannelse Introduktion Billedtyper - Opgaver Billedegenskaber Billedbehandling Billedtyper Analog f.eks. billeder, malerier, TV billeder Vi ser farven og lysstyrken Kontinuerlig billede

Læs mere

ADVARSEL: Smid ikke dette produkt i husholdningsaffaldet. Aflever det til et indsamlingssted for genanvendelse af elektroniske apparater.

ADVARSEL: Smid ikke dette produkt i husholdningsaffaldet. Aflever det til et indsamlingssted for genanvendelse af elektroniske apparater. Garanti & Support Dette produkt har en ét-års garanti, der dækker over eventuelle problemer ved normalt brug. Misbrug af Easi-Speak eller at åbne enheden vil ugyldiggøre denne garanti. Alle data, der er

Læs mere

Tips og Tricks 2. Indholdsfortegnelse. 1. De væsentligste features i Fantom-G s sequencer...2. 2. Brug af Sequenceren...3. 3. Audio Track demo...

Tips og Tricks 2. Indholdsfortegnelse. 1. De væsentligste features i Fantom-G s sequencer...2. 2. Brug af Sequenceren...3. 3. Audio Track demo... Tips og Tricks 2 Indholdsfortegnelse Side 1. De væsentligste features i Fantom-G s sequencer...2 2. Brug af Sequenceren...3 Optag Trommer, Bas og Keyboard Brug af Arpeggio og Chord Memory 3. Audio Track

Læs mere

Den menneskelige cochlea

Den menneskelige cochlea Den menneskelige cochlea Af Leise Borg Leise Borg er netop blevet cand.scient. Artiklen bygger på hendes speciale i biofysik Introduktion Hørelsen er en vigtig sans for mennesket, både for at sikre overlevelse,

Læs mere

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS Jens Honoré 2005 Photo Story er et program, du kan bruge til at lave en billedfortælling med. Du kan: Indsætte billeder Ændre billedernes farver Tilføje effekter til

Læs mere

Svingninger. Erik Vestergaard

Svingninger. Erik Vestergaard Svingninger Erik Vestergaard 2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard, 2009. Billeder: Forside: Bearbejdet billede af istock.com/-m-i-s-h-a- Desuden egne illustrationer. Erik Vestergaard

Læs mere

Kom godt i gang. Audacity 1.3.x Windows Foreløbig version. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole / Radioafdelingen

Kom godt i gang. Audacity 1.3.x Windows Foreløbig version. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole / Radioafdelingen Kom godt i gang Audacity 1.3.x Windows Foreløbig version Danmarks Medie- og Journalisthøjskole / Radioafdelingen Revision september 2009 side 2 Indhold Indstillinger side 4 Værktøjer side 7 Åbne nyt projekt

Læs mere

A. Forsigtig. B. Introduktion til Shufflefunktionen

A. Forsigtig. B. Introduktion til Shufflefunktionen Tak fordi du valgte at købe vor digitale MP3-afspiller. Før du tager afspilleren i brug, bør du læse denne betjeningsvejledning grundigt igennem og sætte dig ind i afspillerens betjening. A. Forsigtig

Læs mere

Konverter og rip med FormatFactory

Konverter og rip med FormatFactory Konverter og rip med FormatFactory Side 1 Konverter og rip med FormatFactory http://www.formatoz.com/ FormatFactory er et fremragende lille gratisprogram der kan konvertere lyd og videoformater fra et

Læs mere

Studerendes video- optagelser til prøver

Studerendes video- optagelser til prøver Studerendes video- optagelser til prøver Resume Video til brug ved prøver kan optages i flere forskellige formater og lagres på forskellige medier. Hvis video optages på dvd (f.eks. 80 mm skive, der sættes

Læs mere

ADVARSEL: Smid ikke dette produkt i husholdningsaffaldet. Aflever det til et indsamlingssted for genanvendelse af elektroniske apparater.

ADVARSEL: Smid ikke dette produkt i husholdningsaffaldet. Aflever det til et indsamlingssted for genanvendelse af elektroniske apparater. Garanti & Support Dette produkt leveres med en etårs garanti, der dækker problemer, som findes ved normal anvendelse. Misbrug af Talk Tracker eller at åbne enheden vil ugyldiggøre denne garanti. Alle reparationer

Læs mere

Realtek HD Audio-konfiguration Brugervejledning til Vista OS

Realtek HD Audio-konfiguration Brugervejledning til Vista OS Realtek HD Audio-konfiguration Brugervejledning til Vista OS 27 februar 2008 Copyright Realtek Semiconductor 2008 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse A. SÅDAN KOMMER DU I GANG...4 B. INDLEDNING...7

Læs mere

LYDOPTAGER ROLAND R-05

LYDOPTAGER ROLAND R-05 INTRODUKTION TIL LYDOPTAGER ROLAND R-05 Rolands R-05 er en lille lydoptager, der nemt kan ligge i tasken. Den har indbygget mikrofon men også mulighed for tilslutning af en ordentlig interviewmikrofon,

Læs mere

Digitale billeder i slægtsforskning

Digitale billeder i slægtsforskning Digitale billeder i slægtsforskning Som slægtsforsker tænker vi ustandselig på at samle informationer fra højre og venstre, sætte det i systemer for derefter at gemme det. Formidlingen af vores forskning,

Læs mere

Harmoniske Svingninger

Harmoniske Svingninger Harmoniske Svingninger Frank Villa 16. marts 2014 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

CASE: HVAD ER DIGITAL MUSIK?

CASE: HVAD ER DIGITAL MUSIK? CASE: HVAD ER DIGITAL MUSIK? INDHOLD REDEGØRELSE FOR HVORDAN VI KAN FORSTÅ DIGITAL MUSIK DISKUSSION AF DE NYE MULIGHEDER FOR DIGITAL DISTRIBUTION AF DIGITAL MUSIK HVILKE PERSPEKTIVER HAR DIGITAL MUSIK

Læs mere

Dansk version. Introduktion. Pakkens indhold. Tilslutninger. SC016 Sweex 7.1 eksternt USB lydkort

Dansk version. Introduktion. Pakkens indhold. Tilslutninger. SC016 Sweex 7.1 eksternt USB lydkort SC016 Sweex 7.1 eksternt USB lydkort Introduktion Udsæt ikke Sweex 7.1 eksternt USB lydkort for ekstreme temperaturer. Anbring ikke apparatet i direkte sollys eller i nærheden af varmekilder. Anvend ikke

Læs mere

Dette hæfte er opdateret, så det svarer til PowerPoint i Windows XPudgaven.

Dette hæfte er opdateret, så det svarer til PowerPoint i Windows XPudgaven. VELKOMMEN TIL MICROSOFT POWERPOINT I dette program kan du lave en præsentation af et emne ved at vise det som billeder og tekst på skærmen. Du kan skifte imellem at lade præsentationen køre automatisk,

Læs mere

Til dig som vil have et indblik i computeren

Til dig som vil have et indblik i computeren Vi håber du nu har fået indblik i computerens hardware. Til dig som vil have et indblik i computeren Brochuren er skrevet af Anders Bøge Paulsen, Betina Kopp Pedersen, Frederik Hejgaard Andersen og Oscar

Læs mere

Piano Tuning & String Analyzing Tool

Piano Tuning & String Analyzing Tool Piano Tuning & String Analyzing Tool Læs mig indeholder oplysninger om bedst brug af sitet samt oplysninger om Piano Tuning & String Analyzing Tool, operativsystemer og lydkort. Programmet vil herefter

Læs mere

Den ideelle operationsforstærker.

Den ideelle operationsforstærker. ELA Den ideelle operationsforstærker. Symbol e - e + v o Differensforstærker v o A OL (e + - e - ) - A OL e ε e ε e - - e + (se nedenstående figur) e - e ε e + v o AOL e - Z in (i in 0) e + i in i in v

Læs mere

Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide. Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront

Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide. Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront 1 Medier & introduktion: Tillykke med dit nye music hall anlæg. Med AV2.1 har du let adgang til

Læs mere

Kvikguide til opsætning af Menuvalg i Scale SystemWeb. Adgang til Scale SystemWeb:

Kvikguide til opsætning af Menuvalg i Scale SystemWeb. Adgang til Scale SystemWeb: Kvikguide til opsætning af Menuvalg i Scale SystemWeb Adgang til Scale SystemWeb: 1) For at få adgang til Scale SystemWeb vælges Scale SystemWeb i menuen i Selvbetjening Erhverv. Opsætning af en Menuvalg

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål til Smart Pianist

Ofte stillede spørgsmål til Smart Pianist Ofte stillede spørgsmål til Smart Pianist Her er en liste over ofte stillede spørgsmål og deres svar. Se brugervejledningen for at få detaljerede oplysninger om instrumentet og specifikke betjeningsinstruktioner.

Læs mere

Manual til brug af youtube

Manual til brug af youtube Manual til brug af youtube For at kunne bruge din nye video på din hjemmeside, facebook med videre, skal du først uploade den til youtube. Vi gennem gennemgår hele processen her i fire nemme trin. 1. Sådan

Læs mere

Basrefleks kabinettet

Basrefleks kabinettet Basrefleks kabinettet Hvordan virker en basrefleks? Denne kabinet type er den mest populære da den typisk giver mere oplevelse af bas og en større belastbarhed. Inden du læser denne artikel vil jeg anbefale

Læs mere

Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart.

Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart. Side 1 Gratis program til at transponere lydfil og gemme den, link og vejledning Ole Skou 2009 Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart Gratis program til at transponere

Læs mere

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger.

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger. Download af bøger i MP3 format Side 1 af 6 Forudsætninger for at kunne benytte denne mulighed er: En computer med rimelig diskplads (hvert bog fylder små 200 MB). En god Internetforbindelse, for ikke at

Læs mere

introduktion TIL LÆREREN

introduktion TIL LÆREREN Lyd, larm & løjer 1 lyd, larm & løjer Indhold s introduktion TIL LÆREREN Dette er en vejledning til Lyd, larm og løjer, som er en formidlingsaktivitet om lyd. Den er målrettet 7. klassetrin. I vejledningen

Læs mere

Uddannelsesprojekt: Transmission af livekoncerter

Uddannelsesprojekt: Transmission af livekoncerter Roskilde Weekendradio Uddannelsesprojekt: Transmission af livekoncerter Målet med projektet har været at give musikudøvere mulighed for at få indblik i og viden om, hvordan radiomediet kan transmitterer

Læs mere

DMP-368W DANISH side 1 af 16 BETJENINGSVEJLEDNING DMP-368W. www.denver-electronics.com COPYRIGHT DENVER ELECTRONICS ALLE RETTIGHEDER FORBEHOLDES

DMP-368W DANISH side 1 af 16 BETJENINGSVEJLEDNING DMP-368W. www.denver-electronics.com COPYRIGHT DENVER ELECTRONICS ALLE RETTIGHEDER FORBEHOLDES DMP-368W DANISH side 1 af 16 BETJENINGSVEJLEDNING DMP-368W BÆRBAR CD AFSPILLER www.denver-electronics.com COPYRIGHT DENVER ELECTRONICS ALLE RETTIGHEDER FORBEHOLDES ADVARSEL: UNDGÅ RISIKO FOR BRAND OG ELEKTRISK

Læs mere

C. Knapper og betjening

C. Knapper og betjening Tak fordi du valgte at købe vor digitale MP3-afspiller. Før du tager afspilleren i brug, bør du læse denne betjeningsvejledning grundigt igennem og sætte dig ind i afspillerens betjening. A.ADVARSEL Læs

Læs mere

Arbejde med foto og video

Arbejde med foto og video Arbejde med foto og video Leif Smidt november 2015 Side 1 Kamera Fordi den er så lille og let og har en vældig god skærm, er ipaden ganske udmærket til at tage og vise billeder. Billederne kan du tage

Læs mere

FAQ - Ofte stillede spørgsmål Oprettet af: lema 05-02-2008 Rettet af: memo 08-06-2015

FAQ - Ofte stillede spørgsmål Oprettet af: lema 05-02-2008 Rettet af: memo 08-06-2015 Indholdsfortegnelse Hvordan tilslutter jeg min notebook til en projektor på skolen?... 2 Hvordan tilslutter jeg min notebook til højtalerne i klassen?... 2 Hvordan tilslutter jeg en af skolens printere?...

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.5. Infralyd

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.5. Infralyd At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.6.5 Infralyd November 2004 Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.4 af februar 1998 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Sæt bilsættet i bilens cigartænder. Bilsættet kan forsigtigt drejes i den ønskede retning. Tryk bilsættet rigtigt ind i bilens cigartænderen.

Sæt bilsættet i bilens cigartænder. Bilsættet kan forsigtigt drejes i den ønskede retning. Tryk bilsættet rigtigt ind i bilens cigartænderen. Produktoplysninger 1 12 V-stik 2 Mikrofontilslutning 3 Venstre tast 4 Funktionsindikator (blå/rød) 5 Opkaldsknap 6 + lydstyrkeknap Bilsæt Mikrofon Kort mikrofon 7 - lydstyrkeknap 8 Højtaler 9 Tænd/sluk-knap

Læs mere

COMPUTER ANATOMI. 4.-5. klasse 23. FEBRUAR 2015 HTX - ROSKILDE

COMPUTER ANATOMI. 4.-5. klasse 23. FEBRUAR 2015 HTX - ROSKILDE COMPUTER ANATOMI 4.-5. klasse 23. FEBRUAR 2015 HTX - ROSKILDE 1 Indholdsfortegnelse Kapitel 1: Opbygning s.2 Kapitel 2: CPU s.3 Kapitel 3: Motherboard s.4 Kapitel 4: Ram s.6 Kapitel 5: Grafikkort s.7 Kapitel

Læs mere

6 Plasmadiagnostik 6.1 Tætheds- og temperaturmålinger ved Thomsonspredning

6 Plasmadiagnostik 6.1 Tætheds- og temperaturmålinger ved Thomsonspredning 49 6 Plasmadiagnostik Plasmadiagnostik er en fællesbetegnelse for de forskellige typer måleudstyr, der benyttes til måling af plasmaers parametre og egenskaber. I fusionseksperimenter er der behov for

Læs mere

EKSPORTER DIN FÆRDIGE FILM

EKSPORTER DIN FÆRDIGE FILM EKSPORTER DIN FÆRDIGE FILM Målet med en film er som regel at andre skal se den. Derfor skal ens sekvens altså det der er klippet sammen på tidslinjen også ud af AVID en igen. Der er grundlæggende to måder

Læs mere

Computerens anatomi. Computeren består af mange forskellige dele, i denne opgave vil vi forklare lidt om de vigtigste af dem.

Computerens anatomi. Computeren består af mange forskellige dele, i denne opgave vil vi forklare lidt om de vigtigste af dem. Computerens anatomi Computeren består af mange forskellige dele, i denne opgave vil vi forklare lidt om de vigtigste af dem. Motherboard: Motherboardet, er computerens skelet, det er her alle andre ting

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indhold Længdebølger og tværbølger... 2 Forsøg med frembringelse af lyd... 3 Resonans... 4 Ørets følsomhed over for lydfrekvenser.... 5 Stående tværbølger på en snor.... 6 Stående lydbølger i resonansrør.

Læs mere

TTS er stolte af at være en del af

TTS er stolte af at være en del af Garanti & support Dette produkt har en ét-års garanti, der dækker over eventuelle problemer ved normalt brug. Hvis apparatet mishandles Easi-Speak Pro eller åbnes, annulleres denne garanti. Alle ud af

Læs mere

Fremstilling af test og test materiale

Fremstilling af test og test materiale 1 af 18 Instruktion til fremstilling af testmateriale i Powerpoint. TUP-projektet: Udvikling af bedømmelsesformer der tager hensyn til læse-, skrive- og regnesvage deltagere på AMU-Uddannelserne. Instruktionen

Læs mere

Lysledere og internettet Øvelsesvejledning

Lysledere og internettet Øvelsesvejledning Lysledere og internettet Øvelsesvejledning Steffen Videbæk Fredsgaard Institut for Fysik og Astronomi Aarhus Universitet Indhold Om eksperimenterne 1 1.1 Sikkerhed.................................. 1 1.2

Læs mere

Arbejdsopgaver i emnet bølger

Arbejdsopgaver i emnet bølger Arbejdsopgaver i emnet bølger I nedenstående opgaver kan det oplyses, at lydens hastighed er 340 m/s og lysets hastighed er 3,0 10 m/s 8. Opgave 1 a) Beskriv med ord, hvad bølgelængde og frekvens fortæller

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Indhold. Svingninger & lyd Side_1

Indhold. Svingninger & lyd Side_1 Indhold Svingninger... 3 Egensvingninger og egenfrekvens... 3 Tacoma broen Ingeniørernes mareridt... 4 Bølgers egenskaber... 5 Bølger reflekteres... 5 Bølger interfererer... 5 Vandrende bølger... 6 Stående

Læs mere

Gipspladers lydisolerende egenskaber

Gipspladers lydisolerende egenskaber Gipspladers lydisolerende egenskaber Materialeegenskaber Gipsplader er specielt velegnede til lydadskillende bygningsdele. Dette beror på et optimalt forhold mellem vægt og stivhed, som gør, at pladen

Læs mere

PMR Radio Bruger Manual. electronic

PMR Radio Bruger Manual. electronic PMR Radio Bruger Manual electronic Antenne TOT: Tryk og Tal Knap Tryk og hold inde for at sende Tænd/Sluk Knap Tryk og hold inde, for at tænde eller slukke for PRM Radioen LCD Display Viser hvilke kanal

Læs mere

NOAA satelliternes APT & HRPT. Opløsning, Gråtoner, Billedbehandling. Af oz1hej Michael Pedersen.

NOAA satelliternes APT & HRPT. Opløsning, Gråtoner, Billedbehandling. Af oz1hej Michael Pedersen. NOAA satelliternes APT & HRPT. Opløsning, Gråtoner, Billedbehandling. Af oz1hej Michael Pedersen. Den maximale opløsning fra NOAA satelliterne findes i HRPT billederne og en konvertering af disse billeder

Læs mere

Forløbet består af 4 fagtekster, 20 opgaver og 12 aktiviteter. Derudover er der Videnstjek.

Forløbet består af 4 fagtekster, 20 opgaver og 12 aktiviteter. Derudover er der Videnstjek. Lyd Niveau: 7. klasse Varighed: 6 lektioner Præsentation: I forløbet Lyd arbejdes med lydens udbredelse i atmosfærisk luft, vand og faste stoffer. Der arbejdes endvidere med lydens anvendelse indenfor

Læs mere

EnVivo 4GB MP3 afspiller

EnVivo 4GB MP3 afspiller Brugervejledning EnVivo 4GB MP3 afspiller Med OLED skærm & Voice Recording Elektrisk og elektronisk udstyr (EEE) indeholder materialer, komponenter og stoffer, der kan være farlige og skadelige for menneskers

Læs mere

Lommeguide til online-afspilleren "PLEXTALK Linio Pocket"

Lommeguide til online-afspilleren PLEXTALK Linio Pocket Lommeguide til online-afspilleren "PLEXTALK Linio Pocket" Ekstern mikrofon Linje ind Hovedtelefoner H jtaler Optag Mikrofon T nd / Sluk (Automatisk slukning) Lydstyrke Op G Til Menu Venstre (Tilbage) Speaker

Læs mere

IDAP manual Analog modul

IDAP manual Analog modul IDAP manual Analog modul Dato: 15-06-2005 11:01:06 Indledning Til at arbejde med opsamlede og lagrede analoge data i IDAP portalen, findes en række funktions områder som brugeren kan anvende. Disse områder

Læs mere

Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer.

Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer. Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer. Der er ikke mange billeder, der er perfekte fra starten. Du kan gøre billeder bedre ved hjælp af de værktøjer som vises, når du åbner

Læs mere

COPY RIGHT DENVER ELECTRONICS ALL RIGHTS RESERVED

COPY RIGHT DENVER ELECTRONICS ALL RIGHTS RESERVED DANISH DMP370 0/45 sek. Anti Shock bærbar CD-afspiller Dansk betjeningsvejledning www.denver-electronics.com COPY RIGHT DENVER ELECTRONICS ALL RIGHTS RESERVED SIKKERHEDSFORANSTALTNING ER For ikke at beskadige

Læs mere

Til et klassisk TV-setup er der typisk tre mulige mikrofoner - nemlig kameramikrofonen, en ekstern retningsbestemt mikrofon og en microport.

Til et klassisk TV-setup er der typisk tre mulige mikrofoner - nemlig kameramikrofonen, en ekstern retningsbestemt mikrofon og en microport. LYDOPTAGELSE Lyden er en ekstrem vigtig del af en film eller et TV-indslag og ofte afgørende for forståelsen af historien. Seerne kan delvist se bort fra dårlige billeder men er lyden dårlig, finder fingeren

Læs mere

Brugermanual. 2GB MP3 afspiller

Brugermanual. 2GB MP3 afspiller Brugermanual 2GB MP3 afspiller Indhold 1. Knappe funktioner og fremgagnsmåde... 4 2. Instruktioner... 4 2.1 Tænd og sluk... 4 2.2 Upload Music to the Player... 5 2.3 Afspil musik... 6 2.4 Normal or shuffle

Læs mere