Godkendelse af Energinet.dks årsrapport 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Godkendelse af Energinet.dks årsrapport 2011"

Transkript

1 Punkt 6 Energitilsynets møde den 30. oktober Oktober 2012 Engros & transmission 12/05886 /HGO, HTH Godkendelse af Energinet.dks årsrapport 2011 Resumé 1. Energitilsynet er ansvarlig for den økonomiske regulering af Energinet.dk, og i denne sag skal Energitilsynet tage stilling til Energinet.dks årsrapport, der blev anmeldt den 3. maj Sekretariatet for Energitilsynet (SET) har gennemgået det anmeldte materiale samt indhentet yderligere oplysninger fra Energinet.dk, og der er på baggrund heraf enighed om de talmæssige opgørelser af Energinet.dks forrentning og opgørelse m.v. af selskabets over-/underdækning på de forskellige forretningssegmenter (EL, PSO og GAS). Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsensvej Valby tlf mail post@energitilsynet.dk web 3. I relation til opgørelsen af Energinet.dks tilladte forrentning har selskabet rejst ønske om, at anvende den pristalsreguleringsmetode, som Energitilsynet offentliggjorde i december Baggrunden for hele spørgsmålet er, at Danmarks Statistik i 2008 ændrede de pristal, der lå til grund for fastlæggelsen af Energinet.dks forrentning. Ændringen betød, at man ikke umiddelbart kunne sammenligne de gamle og de nye pristal. Energinet.dk har derfor hidtil fremskrevet de gamle pristal med udviklingen i de nye. 4. Energitilsynet har efterfølgende udviklet en metode til beregning af netvirksomhedernes og de regionale transmissionsselskabers pristalsregulering. Metoden er udviklet i samarbejde med Danmarks Statistik og indeholder også en overgang fra de gamle til de nye indeks. 5. Energitilsynets og Energinet.dks pristal bygger på samme data fra Danmarks Statistik, men der er forskel i basisår. Energitilsynet indeks vil give Energient.dk en marginalt højere forrentning, men det har ingen reel økonomisk betydning. 6. SET vurderer, at det vil være fuldt overensstemmende med den økonomiske regulering, at Energinet.dk anvender de prisindeks, Energitilsynet udmelder, og det vil give en større sikkerhed i fastlæggelsen af forrentningen fremover.

2 2/25 7. SET vurderer i den forbindelse, at opgørelserne samt den planlagte afvikling af over-/underdækninger på el og PSO segmentet er sket i overensstemmelse med den økonomiske regulering af Energinet.dk. SET har ikke yderligere bemærkninger i forbindelse hermed. 8. I forhold gas segmentet vurderer SET, at opgørelsen af overdækningen er sket i overensstemmelse med den økonomiske regulering. På gas segmentet er der ultimo 2011 en akkumuleret overdækning på 508 mio. kr. I den forbindelse ønsker Energinet.dk, at den akkumulerede overdækning ekstraordinært hensættes som langfristet gæld til forbrugerne, der afvikles hen over gastransmissionssystemets økonomiske levetid (dvs. frem til 2052). 9. Baggrunden for ønsket er, at den akkumulerede overdækning på gassegmentet har et omfang, der vil have meget stor indvirkning (i nedadgående retning) på transmissionstarifferne i afviklingsperioden samtidig med, at der på lidt længere sigt forventes stigende tariffer som følge af faldende gasforbrug mv. I stedet ønsker Energinet.dk at anvende den akkumulerede overdækning til at sikre en mere jævn fremadrettet udvikling i tarifferne. 10. SET er enig i de overordnede hensyn Energinet.dk anfører, men SET vurderer ikke, at Energinet.dks foreslåede metode til afvikling af akkumuleret overdækning på gassegmentet er forenelig med den økonomiske regulering af selskabet. 11. Den økonomiske regulering foreskriver således, at Energinet.dks differencer (over-/underdækning) skal tilbageføres til forbrugerne snarest muligt og senest i næstfølgende regnskabsår. Dog kan Energitilsynet tillade en længere afviklingsperiode med henblik på at sikre en stabil prisudvikling. 12. Sammenholdes reguleringens hovedregel om snarest mulig afvikling med den subsidiære mulighed for at tilsynet kan tillade en længere afviklingsperiode vurderer SET ikke, at en 40-årig afviklingsperiode er forenelig med reguleringen. SET ser således den gældende afviklingsmetodes maksimale afviklingsperiode på 3 år som den øvre grænse for, hvor langt Energitilsynet kan strække afviklingen i overensstemmelse med reguleringen. 13. SET vurderer på den baggrund, at Energinet.dks afviklingsmetode ikke kan godkendes. 14. Ud fra de samme hensyn som Energinet.dk har anført vurderer SET også, at det af hensyn til den fremtidige tarifudvikling er meget vigtigt at undgå en tilsvarende opbygning af overdækning på gassegmentet. Det bør derfor tilkendegives overfor Energinet.dk, at fremtidige tariffastsættelser for gassegmentet bør tage i, at differencer afvikles i overensstemmelse med den økonomiske regulerings hovedregel dvs. snarest muligt og senest i næstfølgende regnskabsår. Hvis Energinet.dk skulle ønske at planlægge tariffast-

3 3/25 sættelsen efter en anden afviklingsperiode, skal dette forelægges Energitilsynet inden fastsættelse af tarifferne. 15. Energitilsynet har de senere år haft øget fokus på Energinet.dks effektivitet. Det fremgår af det materiale mv., Energinet.dks har fremsendt i forbindelse med anmeldelsen af årsrapport 2011, at selskabet i perioden har haft en årlig reduktion af omkostningerne til drift- og administration på 9 %, på systemydelser (el) 4 % og på omkostninger til nødforsyning (gas) 9 %. 16. Besparelserne på drift og administration er primært opnået ved ekstraordinær fokusering på effektivisering, bl.a. overgang fra tidsbaseret til tilstandsbaseret vedligehold, energieffektiviseringer, hyppigere udbud af ydelser mv. 17. Materialet viser også, at Energinet.dk deltager i frivillige benchmarks med andre el- og gastransmissionsselskaber. Endvidere deltager selskabet i den internationale benchmark af eltransmisisonsselskaber, som en række europæiske regulatorer (herunder Energitilsynet) har igangsat i Resultaterne af denne benchmark forventes i sommeren 2013, og vil således kunne indgå i Energitilsynets behandling af Energinet.dks årsrapport Afgørelse 18. Energitilsynet har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering truffet afgørelse om følgende: At meddele Energinet.dk at Energitilsynet ikke har korrektioner til selskabets årsrapport 2011, jf. BEK af 21. september 2006, 11, stk. 4, at meddele Energinet.dk at Energitilsynet ikke kan godkende Energinet.dks forslag til metode for afvikling af overdækning på gassegmentet. Overdækningen skal afvikles over en 3-årig periode, jf. BEK af 21. september 2006, 7, stk Energitilsynet har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering tilkendegivet følgende: At udgangspunktet for tilbageførsel af differencer er reguleringens hovedregel om snarest muligt og senest i næstfølgende regnskabsår, jf. BEK af 21. september 2006, 7, stk. 1. Hvis Energinet.dk ønsker en længere afviklingsperiode af en difference på gassegmentet, skal dette i hvert tilfælde godkendes/forelægges Energitilsynet inden tariffastsættelsen.

4 4/25 Sagsfremstilling 20. Energinet.dk 1 er et aktieselskab organiseret som en 100 % statsejet, særlig offentlig virksomhed (SOV) der har det overordnede ansvar for den danske transmission af el- og gas. Selskabets opgave er at sikre ensartede betingelser og en stabil energiforsyning for aktørerne på det danske el- og gasmarked. 21. Selskabet havde i 2011 en omsætning på ca. 7,4 mia. kr. og en balance på ca. 22,5 mia. kr. på koncernbasis, jf. selskabets årsrapport 2011 (bilag 1). 22. Energitilsynet har ansvaret for den økonomiske regulering af Energinet.dk. Reguleringen er udformet som en hvile-i-sig-selv regulering, der giver Energinet.dk dækning for nødvendige omkostninger ved en effektiv drift. Herudover må Energinet.dk få en forrentning, der er tilstrækkelig til at sikre realværdien af selskabets grundkapital ved etableringen i Differencer mellem indtægter og nødvendige omkostninger plus realværdisikring af grundkapitalen under- eller overdækning føres tilbage til forbrugerne ved at blive indregnet i tarifferne. 23. Energitilsynets administration sker på baggrund af selskabets årsrapport, som skal indsendes til tilsynet senest den 1. juni hvert år, jf. BEK Energitilsynet godkender årsrapporten senest 4 måneder efter modtagelsen af Energinet.dks anmeldelse eventuelt med korrektioner til selskabets opgørelse af konstaterede differencer mellem realiserede indtægter og nødvendige omkostninger og forrentning (over-/underdækning). Tilsynet kan kræve yderligere oplysninger, og fristen på 4 måneder regnes fra modtagelsen af de supplerende oplysninger. 25. Energinet.dk anmeldte den 3. maj 2012 selskabets årsrapport for 2011 (bilag 1), der er selskabets 6. regnskabsår. Selskabet har herudover indsendt yderligere oplysninger, jf. bilagene SET anser de modtagne oplysninger mv. for fyldestgørende. 27. SET s gennemgang af materialet har dels fokuseret på Energinet.dks resultatfordeling (disponering), dels på, at der ikke har foretaget regnskabsdisponeringer, der øger Energinet.dks værdi udover, hvad der kan tillades i henhold til den økonomiske regulering af selskabet. 1 Koncernen består af moderselskab, Energinet.dk Gaslager Holding A/S (100 %), Regionale Net A/S og Energinet Associated Activities A/S samt de associerede virksomheder Nord Pool Spot AS (20 %), Nord Pool Gas A/S (50 %) og den tilknyttede virksomhed Dansk Gasteknisk Center A/S (15,6 %). Energinet.dks ejerandel af de enkelte selskaber er anført i parentes.

5 5/ Hovedtallene for udviklingen i Energinet.dks resultat, egenkapital mv. er vist i tabel 1. Tabel 1 Udvikling i Energinet.dks resultat, over-/underdækning og egenkapital , mio. kr. (koncerntal) ENDK (konsolideret) Brutto omsætning Netto omsætning omkost- Samlede ninger Egenkapital primo regnskabsåret Heraf grundkapital inkl. konsolidering Regnskabsårets resultat Konsolidering af grundkapital Overført som over- /underdækning Note: I egenkapital primo året indgår også hensættelser fra bl.a. samkøringsindtægter indtil disse anvendes til netinvesteringer. Stigningen i egenkapitalen fra år til år er derfor ikke udtryk for den rene forrentning. Grundkapitalen udgøres af Energinet.dks egenkapital på stiftelsestidspunktet (1. januar 2005). Det er denne grundkapital, der forrentes for at sikre realværdien pr. 1. januar Kilde: Energinet.dk 29. Energinet.dk fastsætter hvert år selskabets tariffer ud fra budgetterede omkostninger og forventede omfang af gas- og elektricitetstransmission mv. således, at tarifferne kan forventes at balancere omkostningerne inkl. tilladt konsolidering af grundkapitalen i overensstemmelse med hvile-i-sigselv princippet. Usikkerheden i relation til såvel omkostningsbudgettering som forbrugsestimering af el og gas betyder, at Energinet.dks omkostninger og indtægter ikke kan forventes at balancere i de enkelte år. Differencerne (over-/underdækning) skal som udgangspunkt afvikles gennem indregning i tarifferne året efter. 30. På baggrund af gennemgangen af Energinet.dks årsrapport og bilagene hertil tager SET følgende emner omkring årsrapport 2011 og dermed relaterede forhold op til nærmere behandling:

6 6/25 Høring Opgørelse og afvikling af Energinet.dks over-/underdækning i 2010 herunder opgørelse af forrentning af Energinet.dks egenkapital Indstilling om afvikling af akkumuleret overdækning i gastransmission Ændring af pristalsregulering for Energinet.dk Henlagte samkøringsindtægter til investeringer og den regnskabs- og skattemæssige behandling heraf m.v. Oversigt over henlagte EU-tilskud til investeringer Tilsyn med Energinet.dks effektivitet Dette notat har været i høring hos Energinet.dk, der har afgivet høringssvar den 2. oktober 2012, jf. bilag 12. Energinet.dk har anført bemærkninger i relation til afvikling af overdækning på gassegmentet. Bemærkningerne fremgår af notatets pkt. 70. Selskabet har herudover ingen bemærkninger til notatet.

7 7/25 Lovgrundlag 31. Energinet.dks opgaver er fastlagt i elforsyningsloven og naturgasforsyningsloven med den undtagelse, at regler om udbygning af transmissionsnettet er indeholdt i lov om Energinet.dk lov nr af 20. december 2004 med efterfølgende ændringer. Herudover reguleres Energinet.dk af bekendtgørelse nr. 965 af 21. september 2006 om økonomisk regulering af Energinet.dk (BEK 965). 32. Den økonomiske regulering er en hvile-i-sig-selv regulering og bygger på en prisregulering, der kun tillader selskabet at indregne såkaldt nødvendige omkostninger ved effektiv drift i tarifferne: Nødvendige omkostninger 3. Nødvendige omkostninger vil især vedrøre: 1) Indkøb af energi. 2) Lønninger. 3) Tjenesteydelser. 4) Administration. 5) Vedligeholdelse. 6) Andre driftsomkostninger, som eksempelvis: a) Til demontering og bortskaffelse af teknisk forældede net i forbindelsemed f.eks. kabellægning. b) Som følge af krav pålagt af offentlige myndigheder. 7) Afskrivninger som nævnt i 5. 8) Nedskrivninger, der udløses af teknisk værdiforringelse af aktiver. 9) Betalte skatter og afgifter. 10) Renter af fremmedkapital og øvrige finansielle omkostninger. 33. Ifølge 4 i BEK 965 fastlægges størrelsen af den nødvendige forrentning med udgangspunkt i, hvad der er nødvendigt for ved en effektiv drift at fastholde realværdien af selskabets nettoaktiver: Nødvendig forrentning 4. Forrentningen af kapitalen i Energinet.dk skal alene muliggøre overholdelse af virksomhedens gældsforpligtelser samt den yderligere konsolidering, der er nødvendig for en effektiv drift af Energinet.dk, jf. stk. 2 og 3. Stk. 2. Størrelsen af forrentningen efter stk. 1, bestemmes med udgangspunkt i den forrentning, der er nødvendig for at fastholde realværdien af nettoaktiverne opgjort separat for Energinet.dk's elektricitets- og naturgasrelaterede aktiviteter, jf. 10, stk. 1, nr. 1. Realværdien af de pågældende nettoaktiver er den værdi, hvormed nettoaktiverne uanset eventuel selskabsopdeling indgår i åbningsbalancen for Energinet.dk pr. 1. januar 2005 reguleret med det i 8 fastlagte prisindeks.

8 8/25 Stk. 3. Den efter stk. 2 bestemte forrentning reguleres til den forrentning, som er nødvendig for en effektiv drift henset til kapitalbehovet, blandt andet som følge af nyinvesteringer, opgjort separat for Energinet.dk's elektricitets- og naturgasrelaterede aktiviteter. Stk. 4. Energinet.dk udarbejder separat for henholdsvis de elektricitets- og naturgasrelaterede aktiviteter langsigtede investerings- og finansieringsplaner. Ved udarbejdelse af investerings- og finansieringsplanerne skal Energinet.dk så vidt muligt sikre en jævn prisudvikling. Planerne anmeldes årligt til Energitilsynet som led i tilsynets kontrol med overholdelsen af stk. 1-3, jf Den nødvendige forrentning fastlægges med udgangspunkt i en pristalsregulering af selskabets kapitalgrundlag. Forrentningssatsen, der danner udgangspunkt i pristalsreguleringen, fastlægges efter 8 i BEK 965. Pristalsregulering 8. Energitilsynet udmelder kvartårligt et sammenvejet prisindeks med 50 pct. lønandel og 50 pct. materialeandel, der skal anvendes til pristalsregulering af nettoaktiverne, jf. 4, stk. 2. Lønindekset er Danmarks Statistiks lønindeks for ansatte i industrien (ILON 2). Materialeindekset er Danmarks Statistiks prisindeks for indenlandsk vareforsyning (PRIS 10). 35. Hvis årets resultat (når alle nødvendige omkostninger er afholdt, og den nødvendige forrentning er opgjort, og begge dele er fratrukket indtægterne) udviser en difference (kaldet over-/underdækning), skal differencen afvikles hurtigst muligt og senest i næstfølgende regnskabsår (medmindre Energitilsynet tillader en længere afviklingsperiode), jf. BEK 965, 7, stk. 1 og 2. Afvikling af differencer 7. Såfremt der i regnskabsåret opstår en difference mellem realiserede indtægter og summen af de nødvendige omkostninger og forrentningen, jf. 2-4, skal differencen afvikles snarest muligt og senest i det næstfølgende regnskabsår, jf. dog stk. 3. Afviklingen sker i overensstemmelse med den regnskabsmæssige adskillelse, jf. 10. Stk. 2. Ved betydelige differencer kan Energitilsynet tillade en længere afviklingsperiode med henblik på at sikre en jævn prisudvikling. Stk. 3. I det omfang Energinet.dk formår at bringe omkostningerne længere ned end hvad, der kan indregnes i priserne som omkostninger ved en effektiv drift, vil virksomheden kunne beholde det overskud, der opstår herved, jf. 13, stk. 1, i lov om Energinet.dk. Et således opnået overskud i datterselskaber ejet af Energinet.dk kan anvendes til konsolidering eller udloddes som

9 9/25 overskud til Energinet.dk. Et overskud i Energinet.dk kan anvendes til konsolidering eller tilbageføres til de respektive forbrugergrupper som dividende. 36. Hvert år senest den 1. juni indsender selskabet årsrapporten for det foregående regnskabsår til Energitilsynet. Dette følger af BEK 965, 11, stk Energitilsynet meddeler ifølge BEK 965, 11, stk. 4, senest 4 måneder efter modtagelsen af regnskaber mv. eventuelle korrektioner til differencer mellem indtægter og omkostninger (jf. BEK 965, 7, stk. 1) og forrentningen (jf. BEK 965, 4). Såfremt selskabet har en forrentning, der overstiger den nødvendige forrentning (fastlagt efter bekendtgørelsens 4), og hvis differencen tilbageføres gennem en reduktion af forrentningssatsen, vil dette påvirke den difference, der er nævnt i bekendtgørelsens 7, stk. 1, og som posteres midlertidigt på egenkapitalposten Over/underdækning. 38. Energitilsynet kan bede selskabet om at fremkomme med yderligere oplysninger. Fristen på 4 måneder regnes i så fald fra modtagelsen af de pågældende oplysninger, jf. BEK 965, 11, stk Tilsyn 11. Energinet.dk indsender hvert år senest den 1. juni til Energitilsynet årsrapport og øvrige regnskaber for det foregående regnskabsår, jf. 9 og 10, samt årsrapporter fra helejede datterselskaber. Stk. 2. Energinet.dk indsender årligt investerings- og finansieringsplaner, jf. 4, stk. 4, til Energitilsynet. Ved ændringer indsendes en revideret plan. Stk. 3. Energinet.dk redegør samtidig med indsendelse af regnskaber og investerings- og finansieringsplaner efter stk. 1 og 2 for konstateret difference mellem realiserede indtægter og nødvendige omkostninger og forrentning for det pågældende regnskabsår. Endvidere redegør Energinet.dk for den planlagte afvikling af konstaterede differencer i overensstemmelse med 7. Stk. 4. Energitilsynet meddeler senest 4 måneder efter modtagelsen af regnskaber og investerings- og finansieringsplaner efter stk. 1 og 2 eventuelle korrektioner til den af Energinet.dk konstaterede difference mellem realiserede indtægter og nødvendige omkostninger og forrentning, jf. stk. 3. Inden for samme frist kan Energitilsynet pålægge Energinet.dk en ændret afvikling af konstateret difference. Stk. 5. Energitilsynet kan til brug for tilsynets afgørelser efter stk. 4 pålægge Energinet.dk at fremkomme med yderligere oplysninger. Fristen i stk. 4 regnes i så fald fra modtagelsen af de pågældende oplysninger.

10 10/ Årsrapporten aflægges efter reglerne i årsregnskabsloven, hvilket følger af bekendtgørelsens 9. Bekendtgørelsens 10 fastlægger, at der skal føres separate regnskaber for de forskellige aktiviteter. Regnskabsaflæggelse 9. Regnskabsaflæggelsen følger årsregnskabslovens regler, der dog kan suppleres med krav fra Energitilsynet om yderligere oplysninger. Stk. 2. I årsrapporten skal redegøres særskilt for eventuelle indtægter fra samkøringsforbindelser og anvendelsen heraf. Stk. 3. Årsrapporten revideres og godkendes i medfør af 11 i lov om Energinet.dk. 10. Der skal føres separate regnskaber for: 1) Energinet.dk s enkelte elektricitets- og naturgasrelaterede aktiviteter, jf. 12, stk. 1, i lov om Energinet.dk. 2) Separate tarifområder, jf. 8, stk. 4, i elforsyningsloven. 3) Den systemansvarlige virksomheds puljer eksempelvis netpulje, systempulje og PSO-pulje. Stk. 2. Der skal føres moderselskabsregnskab for henholdsvis el- og gasdelen i Energinet.dk. 41. For at undgå forskelsbehandling, krydssubsidiering og konkurrenceforvridning kræver lov om Energinet.dk, at selskabet fører separate regnskaber for hver af deres elektricitets- og naturgasrelaterede aktiviteter, jf. lovens 12, stk. 1. Energinet.dk skal føre regnskaber for de nævnte aktiviteter og lade disse revidere på samme måde, som hvis de pågældende aktiviteter blev udført af særskilte selskaber, jf. lovens 12, stk Energinet.dk og virksomhedens helejede datterselskaber skal i deres interne regnskabsføring med henblik på at undgå forskelsbehandling, krydssubsidiering og konkurrenceforvridning 1) føre separate regnskaber for hver af deres elektricitetsrelaterede og naturgasrelaterede aktiviteter, herunder drift af systemansvarlig virksomhed, transmissions-, distributions, lager- og gasopstrømsrørledningsvirksomhed. 2) specificere indtægter fra ejerskab af transmissions- og distributionsnet samt lagerfaciliteter og gasopstrømsrørledningsnet. Stk. 2. For de i stk. 1 nævnte aktiviteter skal Energinet.dk og virksomhedens helejede datterselskaber føre regnskaber og lade disse revidere på samme måde, som hvis de pågældende aktiviteter blev udført af særskilte selskaber. Aktiver, for hvilke der anvendes indgangsværdier efter selskabsskattelovens 35 O, samt indtægter og udgifter forbundet med ejerskabet til disse aktiver

11 11/25 indgår uanset aktivernes anvendelse i de særskilte regnskaber for Energinet.dks elektricitetsrelaterede aktiviteter. Stk. 3. Klima-, energi- og bygningsministeren kan fastsætte nærmere regler om regnskabsføring efter stk. 1 og 2.

12 12/25 Begrundelse 42. SET er enig i de talmæssige opgørelser, der fremgår af årsrapporten, og disse lægges derfor til grund for sekretariatets vurderinger i det følgende. Forrentning samt opgørelse og afvikling af Energinet.dks over- /underdækning 43. Energitilsynet er ansvarlig for den økonomiske regulering af Energinet.dk. Det betyder, at tilsynet skal påse, at selskabets opgørelse og disponering af overskud sker i overensstemmelse med reglerne i den økonomiske regulering af selskabet. 44. Det bemærkes i den forbindelse, at Energitilsynet i henhold til elforsyningsloven og naturgasforsyningsloven skal godkende Energinet.dks metoder til tarifering men ikke de konkrete tariffer. 45. Egenkapitalforrentningen i Energinet.dk fastsættes så realværdien fastholdes for selskabets nettoaktiver således som de indgår i selskabets åbningsbalance pr. 1. januar 2005, jf. 4 i BEK nr. 965 af 21. september I praksis fastsættes forrentningen på baggrund af udviklingen i løn- og nettoprisindeks fra Danmarks Statistik. 46. I forbindelse med beregningen af forrentningen har Energinet.dk fremsendt et notat Indstilling om ændring af pristalsregulering for Energinet.dk (bilag 2). Det fremgår af notatet, at Energinet.dk ønsker at anvende den metode til beregning af netvirksomhedernes og de regionale transmissionsselskabers pristalsregulering, Energitilsynet begyndte at offentliggøre i december Energitilsynets metode er udviklet i samarbejde med og godkendt af Danmarks Statistik efter at Danmarks Statistik i 2008 ændrede beregningsmetoden for de løn- og nettoprisindeks, der lå til grund for pristalsreguleringen af Energinet.dks tilladte forrentning. Ændringen medførte, at en umiddelbar sammenligning af det gamle og det nye indeks ikke var mulig, men Energinet.dk har herefter fremskrevet udviklingen i de gamle prisindeks ved hjælp af udviklingen i de nye. 48. Begge metoder (Energitilsynets og Energinet.dks) bygger på de lønog nettoprisindeks, Danmarks Statistik udmelder hver måned, men Energitilsynets indeholder også en overgang fra de gamle til de nye indeks fra Danmarks Statistik. Det bemærkes, at Energitilsynets metode giver Energinet.dk en marginalt højere forrentning i årene Der er dog tale om en størrelsesorden, der ikke har den store reelle økonomiske betydning. 49. Baggrunden for Energinet.dks ønske er, at Energitilsynets metode er udviklet i samarbejde med og godkendt af Danmarks Statistik, og dermed i højere grad sikrer en objektiv overgang fra de gamle til de nye indeks. Hertil

13 13/25 kommer, at der vil være fuld enighed mellem Energitilsynet og Energinet.dk om grundlaget for beregningen af forrentningen fremover. 50. SET er enig i Energinet.dks betragtninger vedrørende overgangen fra de gamle til de nye indeks og sikkerheden i den fremtidige fastlæggelse af forrentningen. SET lægger herudover vægt på, at dette vil være i fuld overensstemmelse med ordlyden 8 i BEK nr. 965 af 21. september 2006, og finder således, at Energinet.dks skal anvende Energitilsynets metode til beregning af pristallet til fastsættelse af selskabets tilladte forrentning. 51. Nedenstående oversigt viser udviklingen i det beregnede pristal efter Energitilsynets metode. Boks 1 Udvikling i reguleringspristal Stigning i pristal * 3,8 2,8 4,9 6,2-2,0 3,8 5,5 52. I overensstemmelse med denne pristalsudvikling har Energinet.dk opgjort egenkapitalforrentningen til 176 mio. kr. i SET har ingen bemærkninger til denne opgørelse. 53. Differencer (over-/underdækning) skal afvikles hurtigst muligt og senest i næstfølgende regnskabsår, jf. 7, stk. 1 i BEK 965. Energitilsynet kan dog tillade en længere afviklingsperiode med henblik på at sikre en jævn prisudvikling, jf. BEK 965, 7, stk På net- og systemområdet (el) var der en underdækning på 205 mio. kr. i Den akkumulerede underdækning ultimo 2011 var herefter 468 mio. kr. Underdækningen forventes inddækket gennem en tarifforhøjelse på 0,2 øre fra 2011 til Det fremgår af årsrapport 2011 samt Udviklingen i underdækningen for net-, system og PSO-området (bilag 3). 55. På PSO-området var underdækningen 572 mio. kr. således at der ultimo 2011 var en akkumuleret underdækning på 876 mio. kr. Underdækningen opkræves i 2012 gennem en tarifforhøjelse på 5,9 øre/kwh fra 10,1 øre/kwh i 2011 til 16,0 øre/kwh i 2012, jf. årsrapport 2011 samt Udviklingen i underdækningen for net-, system og PSO-området (bilag 3). 56. På gasområdet var der en overdækning på 198 mio. kr. i 2011, hvilket bringer den akkumulerede overdækning op 508 mio. kr. pr. 31. december 2011, jf. årsrapport 2011 samt notat fra Energinet.dk Indstilling om afvikling af akkumuleret overdækning i gastransmission (bilag 4). Overdækningen er, jf. Energinet.dks notat side 2, primært fremkommet som følge af nye rammebetingelser, ekstraordinære avancer og ændrede regnskabsprincipper.

14 14/ I tabel 2 er vist udviklingen i Energinet.dks omsætning og over- /underdækning på gassegmentet i årene Tabel 2 Udvikling i Energinet.dks omsætning og differencer (over- /underdækning) på gassegmentet , mio. kr Samlet omsætning heraf tarif heraf øvrig Primo saldo for over- /underdækning Periodens bevægelser Ultimo saldo Tabel 2 viser, at den akkumulerede overdækning på gassegmentet er steget hvert år bortset fra 2008, hvor der var et på 26 mio. kr. og 2009, hvor der var et fald på 74 mio. kr. Fra ultimo 2010 til ultimo 2011 er den akkumulerede overdækning steget 153 mio. kr. til trods for at omsætningen på gassegmentet er faldet 232 mio. kr. (godt 27 pct.). 59. Energitilsynet godkendte på sit møde den 28. september 2009 en metode for Energinet.dks afvikling af over-/underdækninger på gassegmentet, der kan være med til at sikre en stabil udvikling i tarifferne. Metoden indebærer, at udgangspunktet for Energitilsynets vurdering af afvikling af over- /underdækninger vil være en afviklingsperiode på 1 år hvis tarifpåvirkningen er < 10 pct., 2 år hvis tarifpåvirkningen er 10 pct. og < 20 pct. samt 3 år hvis tarifpåvirkningen er 20 pct. Tilsynet kan fastsætte andre afviklingsforløb, hvis særlige forhold skønnes at tilsige dette. 60. Energinet.dk har i forbindelse med anmeldelsen af årsrapport 2011 anmodet om, at Energitilsynet tillader ekstraordinært at klassificere den akkumulerede overdækning på 508 mio. kr. pr. 31. december 2011 som langfristet gæld til forbrugerne. Det medfører, at Energinet.dk afvikler den akkumulerede overdækning over en periode på op til 40 år fra 2013 til 2052, svarende til gastransmissionsystemets økonomiske levetid, jf. bilag Baggrunden for ønsket er at undgå de betydelige og uhensigtsmæssige udsving i tarifferne, der vil blive resultatet af en afvikling over 3 år. Der lægges således vægt på, at den akkumulerede overdækning herved kan anvendes som et middel til at sikre en jævn fremadrettet prisudvikling i forbindelse med forventede faldende gasmængder, således at forbrugerne ikke oplever uhensigtsmæssig og diskontinuert udvikling i transmissionstariffen inden for den nærmeste årrække.

15 15/ På side 3-5 i bilag 4 nævnes en række prioriterede målsætninger for afvikling af overdækning på området: Styrkede redskaber (den nuværende afvikling af overdækning på området er ikke gearet til at tilbagebetale meget store stigninger i den akkumulerede overdækning. Nye redskaber skal derfor bidrage afgørende til at begrænse overdækningsproblematikken fremover samt styrke evnen til at realisere tilbagebetaling effektivt). Stabil prisudvikling (det er en målsætning for udviklingen af gasmarkedet, at transporttarifferne følger en stabil og først og fremmest forudsigelig udvikling over tid). Fastholde prisforhold mellem punkter, produkter og kundetyper (Hensynet til introduktionen af langsigtede kapacitetsreservationer (op til 15 år) og nødvendigheden af, at udbyde fastprisaftaler, der strækker sig over et år). Styrke konkurrenceevnen (vigtigt at gastransmissions tariffer ikke stiger så meget i fremtiden at transmissionssystemet mister konkurrenceevne i forhold tilstødende systemer (transit) og andre brændsler). Langsigtet markedsudvikling (ENDK har forlænget levetiden for eksisterende transmissionsanlæg til år 2052 i årsrapport Det er et signal om langsigtet satsning på den danske gassektor). 63. SET skal indledningsvis bemærke, at man er grundlæggende enig i betydningen af stabile transmissionstariffer af hensyn til gasmarkedet i øvrigt. Det er de samme hensyn, som ligger bag den metode til afvikling af over-/underdækning, som Energitilsynet godkendte i september SET vurderer imidlertid ikke, at Energinet.dks forslag vedrørende afviklingen af den akkumulerede overdækning generelt er foreneligt med den gældende økonomiske regulering. 65. Det fremgår af BEK 965, 7, stk. 1, at differencer (over- /underdækning) skal afvikles snarest muligt og senest i det næstfølgende regnskabsår. Energitilsynet kan dog, jf. bekendtgørelsens 7, stk. 2 tillade en længere afviklingsperiode med henblik på at sikre en jævn prisudvikling. Reguleringens hovedregel er således utvetydigt afvikling i næstfølgende regnskabsår mens en længere afviklingsperiode kun er mulig med Energitilsynets samtykke.

16 16/ Sammenholdes reguleringens hovedregel om snarest mulig afvikling med den subsidiære mulighed for at tilsynet kan tillade en længere afviklingsperiode vurderer SET ikke, at en afviklingsperiode på 40 år er forenelig med reguleringen. 67. Det er således SETs vurdering, at den gældende afviklingsmetodes afviklingsperiode på maksimalt 3 år udgør grænsen for, hvor langt Energitilsynet kan strække afviklingen i overensstemmelse med reguleringen. Der lægges her vægt på, at fastsættelsen af en længere afviklingsperiode, jf. bekendtgørelsens 7, stk. 2, skal ses i sammenhæng med reguleringens hovedregel om snarest mulig afvikling. 68. SET vurderer derfor ikke, at Energitilsynet kan godkende Energinet.dks forslag om ekstraordinært at klassificere den akkumulerede overdækning på 508 mio. kr. pr. 31. december 2011 som langfristet gæld til forbrugerne. 69. På den baggrund lægger SET til grund, at den akkumulerede overdækning på 508 mio. kr. skal afvikles over 3 år. 70. Energinet.dk har oplyst (bilag 13), at tarifpåvirkningen heraf vil være, at transporttarifferne falder med 10 pct. og den gennemsnitlige nødforsyningstarif med 44 pct. fra tarifåret 2011/2012 til 2012/2013. Hvis den akkumulerede overdækning på 508 mio. kr. blev afviklet over et år, havde det betydet et fald i transporttarifferne på81 pct. og et fald i den gennemsnitlige nødtarif på 130 pct. dvs. nødtariffen ville blive negativ, og tarifferne ville stige med over 600 pct. det efterfølgende år. 71. I relation til overdækning på gassegmentet anfører Energinet.dk i sit høringssvar (bilag 12), at selskabet understreger, at man finder det hensigtsmæssigt fortsat at anvende den godkendte metode til afvikling af overdækning på gasområdet. 72. SET bemærker i den forbindelse, at det fremgår klart af Energitilsynets godkendelse i 2009 af metoden til afvikling af overdækning på gassegmentet, at denne metode kun er udgangspunktet for Energitilsynets konkrete afgørelser om afvikling af over-/underdækning, og at særlige forhold i de enkelte år kan føre til andre resultater jf. den økonomiske regulerings hovedprincip om snarest mulig afvikling, der er fundamentet i den økonomiske regulering. 73. Udviklingen i Energinet.dks overdækning på gassegmentet gør det efter SETs relevant at overveje, hvorledes der kan skabes det bedste fundament for en fremadrettet stabil tarifudvikling på området, som sekretariatet er helt enig med Energinet.dk i er vigtig for gasmarkedet.

17 17/ SET lægger i den forbindelse vægt på, at det fremover i videst muligt omfang undgås, at der opbygges en så omfattende akkumuleret overdækning, som tilfældet er i dag, idet afviklingen af så omfattende overdækning vil have betydelig indflydelse på tarifferne i afviklingsperioden. 75. SET vurderer derfor, at det bør tilkendegives over for Energinet.dk, at fremtidige tariffastsættelser for gastransmission bør tage udgangspunkt i, at differencer afvikles i overensstemmelse den økonomiske regulerings hovedregel dvs. snarest muligt og senest i næstfølgende regnskabsår. Hvis Energinet.dk skulle ønske at planlægge tariffastsættelsen efter en anden afviklingsperiode, skal dette forelægges Energitilsynet inden fastsættelse af tarifferne. Opgørelse og afvikling af henlagte flaskehalsindtægter 76. Energinet.dk har indsendt en opgørelse over selskabets henlagte flaskehalsindtægter og afviklingen heraf, jf. bilag 5. Tabel 4 Henlagte flaskehalsindtægter fordelt på projekter 77. Energitilsynet har tidligere godkendt, at henlagte flaskehalsindtægter til investeringer føres tilbage til forbrugerne i takt med, at der afskrives på investeringsaktivet. 78. I forårets energiforlig blev det imidlertid aftalt, at Energinet.dk skal tilbageføre de henlagte flaskehalsindtægter frem til år 2020, hvilket er væsentligt hurtigere og giver denne tilbagebetalingsprofil:

18 DKK mio. 18/ Tilbagebetalingsprofil for hensatte flaskehalsindtægter Hensatte flaskehalsindtægter År 79. Energinet.dk har også fremsendt et notat, der beskriver den skattemæssige behandling af flaskehalsindtægter, jf. bilag 6. Det fremgår heraf, at henlagte flaskehalsindtægter regnskabsmæssigt passiveres på egenkapitalen. Disse indtægter beskattes særskilt i henlæggelsesåret, og for at sikre stabile tariffer holdes den betalbare skat af flaskehalsindtægter ude af årets under- /overdækning til indregning af tarifferne. 80. SET har ingen indvendinger til Energinet.dks opgørelse/afvikling af flaskehalsindtægter eller den skattemæssige behandling af disse. EU-tilskud 81. Energinet.dk har fremsendt en oversigt over modtagne EU-tilskud, jf. bilag 7. Tabel 5 Henlagte EU-tilskud Projekt DKK mio. Ellund-Egtved 159 Kriegers Flak 2 Cobra Cable 4 I alt 165

19 DKK mio. 19/ Tilbagebetalingsplanen for tilskuddene vil ske lineært over aktivets levetid i overensstemmelse med den metode, Energitilsynet godkendte i forbindelse med godkendelse af Energinet.dks. årsrapport Tilbagebetalingsprofil for hensatte EUtilskud Hensatte EUtilskud År 83. SET har ingen bemærkninger til opgørelsen over henlagte EUtilskud eller tilbagebetalingsplanen. Energinet.dks effektivitet 84. Den økonomiske regulering af Energinet.dk lægger op til, at Energitilsynets administration også skal inddrage selskabets effektivitet, idet selskabet kun må indregne nødvendige omkostninger ved effektviv drift i tarifferne. Energitilsynet skal således vurdere, hvad der er nødvendige omkostninger ved effektiv drift. 85. Til vurderingen af effektiviteten i Energinet.dk har selskabet fremsendt et notat Status på effektiviseringer i Eneginet.dk 2011, der vedlægegs som bilag Til at løse denne reguleringsopgave findes der forskellige indikationer af, hvorvidt Energinet.dk alene afholder nødvendige omkostninger ved effektiv drift.

20 20/25 Boks 2 Indikationer for at Energinet.dk kun afholder nødvendige omkostninger ved effektiv drift Indikation for effektivisering Beskrivelse Forvaltningsrevision Forvaltningsrevisionen udføres årligt af revisionsfirmaet PWC og rigsrevisionen, jf. bilag 9 Alm. effektiviseringstiltag i Energinet.dste år foretaget alm. effektiviserings- Ledelsen af Energinet.dk har de sidtiltag. Benchmark På EU-regi blev der i 2009 gennemført en international benchmark af TSO erne på elområdet. Benchmarken blev gennemført på baggrund af 2006-regnskabstal. Den tyske regulator har taget initiativ til at der på EU-regi gennemføres en lignende benchmark i 2012/2013. Derudover gennemfører TSO erne egne benchmark-undersøgelser på enkelte afgrænsede omkostningsposter. Energinet.dks projekt vedr. Key performance indicators Energinet.dk har fra 2012 påbegryndt et effektiviseringsprojekt, hvor ledelsen på hver Key performance indicators (KPI er) fastsætter effektivitetsmål. Resultaterne af dette arbejde vil kunne eftervises i løbet af få år. 87. I forbindelse med behandlingen af årsrapporten for 2011 har tilsynet anmodet Energinet.dk om at beskrive virksomhedens interne arbejde med at effektivisering. Energitilsynet finder, at den gode dialog med selskabet herom er meget vigtig. Sammen med forvaltningsrevisionen, der udføres af PWC og rigsrevisionen skabes der hermed et godt grundlag for Energitilsynets årlige evaluering af udviklingen af selskabets effektivitet, der er central ved den årlige godkendelse af årsrapporten. 88. Energinet.dk har oplyst, at selskabet de sidste år har haft stigende fokus på initiativer med det formål, at fastholde tariffer på et stabilt niveau. Dette arbejde er blevet endnu vigtigere efter indgåelsen af energiforliget i 2012, hvor der er stillet krav om betydelige effektiviseringer hos Energinet.dk frem til 2020.

21 21/25 Boks 3 Energinet.dk effektiviseringer eller opgjort for udvalgte omkostninger Samlet Effektivisering, omkostninger Årlig reduktion af (2012-priser) Drifts- og administrationsomkostninger (2012-priser) 144 mio. kr. 9 % Samlet Effektivisering, (2012 priser) Årlig reduktion af omkostninger (%) Systemydelser (el) 136 mio. kr. 4 % Omkostninger til nødforsyning 115 mio. kr. 9 % (gas) 89. Energinet.dk har oplyst (bilag 8), at de årlige besparelser på driftsog vedligeholdelsesomkostninger på 9 % p.a. i perioden primært er opnået ved en ekstraordinær fokusering på effektivisering, herunder overgang fra tidsbaseret vedligehold til tilstandsbaseret vedligehold, energieffektiviseringer, hyppigere udbud af ydelser, færre udviklingsprojekter samt et generelt lavere forbrug på administrative omkostninger. 90. Energitilsynet vurderer på denne baggrund at effektivitetsudviklingen i Energinet.dk i 2011 har været tilfredsstillende. Benchmarks 91. Energinet.dk deltager i en række forskellige effektivitets benchmarks. For det første deltager Energinet.dk i 2 løbende benchmarks vedr. transmission af el og gas. Det drejer sig om: ITOMS (International Transmission Operations & Maintenance Study) som er et benchmark hvor omkostninger og serviceniveau måles for en udvalgt del af Eltransmissions drift og vedligehold. ITOMS måler på vedligehold af luftledninger og AC stationer. Måler en årlig omkostningspulje for Energinet.dk på ca mio. kr. Målet med ITOMS er at udveksle viden om Energinet.dk s niveau for forsyningssikkerhed og omkostningseffektivitet i forhold til de øvrige lande, særligt

22 22/25 de lande som vi umiddelbart kan sammenligne os med Dette benchmark gennemføres hvert andet år hvor der deltager ca. 27 TSO ere fra hele verdenen. Energinet.dk har deltaget siden Det sidste benchmark vedrører data for GTBI (Gas Transmission Benchmarking Initiative) måler omkostningseffektiviteten for Gas-TSO ers drift og vedligehold, reinvesteringer og administration. Undersøgelsen gennemføres årligt. GTBI (Gas Transmission Benchmarking Initiative) er et benchmark hvor Energinet.dk s omkostninger til gastransmissionsnettet måles. GTBI måler omkostningseffektiviteten for Gas- TSO ers drift og vedligehold, administration og dispatching. Måler en årlig omkostningspulje for Energinet.dk på ca mio. kr. Målet med GTBI er at udveksle viden om Energinet.dk s niveau for effektivitet. Benchmarken måler endvidere andre kvalitetsmål, såsom arbejdsulykker og gasudslip Energinet.dk deltager i benchmarken for 7. gang, der gennemføres årligt. Benchmarken har ca. 7-9 deltagere. Det sidste benchmark vedrører data for For begge benchmarkstudier gælder, at de er baseret på frivillig deltagelse fra TSO erne med henblik på, at lære fra de bedste. Det betyder også, at indmeldingerne af data foregår fra TSO erne selv, uden en egentlig ekstern validering. 93. Herudover deltager Energinet.dk i den kommende internationale benchmark for eltransmissionsselskaber, som en række europæiske regulatorer (herunder Energitilsynet) er ved at få gennemført. Dataindsamlingen til analysen forventes at starte i oktober 2012, og den endelige rapport skal foreligge i sommeren Set forventer således, at analysens resultater kommer til at indgå i Energitilsynets behandling af Energinet.dks årsrapport Det kan yderligere oplyses, at de involverede regulatorer for øjeblikket er ved at undersøge mulighederne for at gennemføre en tilsvarende benchmark vedrørende gastransmissionsselskaber. Gennemføres analysen, ville den kunne igangsættes i 2. halvår 2013 med en forventet rapport i 2. halvår 2014.

23 23/25 Fortsat fokus på effektivitet og effektivitetsudvikling 95. Opgørelser af effektiviseringer hos Energinet.dk vil i fremtiden blive mere detaljeret. Det vil ske, når Energinet.dk fuldt ud har implementeret det interne projekt, hvor der fastsættes effektiviseringsmål for et større antal Key performance indicators (KPI er). Dette projekt er påbegyndt i 2012, og vil være et væsentligt middel til opnåelse af effektiviseringsmålet i 2020, og der vil blive skabt næsten fuld gennemsigtighed i udviklingen i selskabet effektivitet. De årlige effektivitetsmål for disse KPI er fastsættes af selskabets bestyrelse, der herigennem kan holde øje med effektivitetsudviklingen. 96. Energinet.dk har oplyst følgende om status for virksomhedens implementering af energiaftalen fra marts Energinet.dk s bestyrelse har godkendt den gældende strategiplan , som indeholder de konkrete effektiviseringstiltag, herunder de enkelte målsætninger og KPI er for årene 2012 til Bestyrelsen er således bekendt med de gældende målsætninger og KPI er for effektiviseringer på drifts- og energiomkostninger. I forlængelse af energiaftalen fra marts 2012 blev der besluttet en række billiggørelsestiltag frem mod Nettoeffekten af billiggørelsestiltagene på tarifgrundlaget er fastlagt til mio. kr. i Billiggørelsestiltagene er fordelt på 6 konkrete fokusområder: Boks 4 Tarifpåvirkninger som følge af Energiaftalen af marts 2012 samlede virkninger i 2012, 2015 og 2020 Mio kr. (2012-priser) Hurtigere udbetaling af opsparende flaskehalsindtægter Køb af regionale net (synergier) Effektivisering af energiomkostninger Driftsomkostninger effektivisering Forlængelse af afskrivninger på materielle anlægsaktiver Delvis udskydelse af Kabelhandlingsplanen Samlet forventet effekt af billiggørelsestiltag

24 24/25 Energinet.dk s effektiviseringsstrategi (pkt. 3 og 4 i ovennævnte tabel) er nu integreret sammen med de yderligere billiggørelsestiltag, inkl. synergier på købet af de regionale eltransmissionsselskaber, således der frem mod 2020 samlet skal realiseres disse effektiviseringer/billiggørelsestiltag. Energinet.dk s bestyrelse og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet får kvartalsvis en statusopfølgning på realiseringen af billiggørelsestiltagene, hvor effektiviseringsstrategien nu er inkluderet som værende en del af de samlede besparelsestiltag. De realiserede effektiviseringer dokumenteres en gang årligt i tillæg til årsrapporten og påtegnes af virksomhedens revisor. 97. Denne form for intern kontrol af omkostningsniveauet er efter SETs opfattelse et meget vigtigt redskab for at sikre en effektiv drevent virksomhed. Når dette projekt er fuldt implementeret vil der være meget grundige data, der belyser effektivitet udviklingen i Energinet.dk. Energitilsynet vil hvert år i forbindelse med årsberetningen få beskrevet, hvorledes effektivitetsudviklingen i selskabet har været. 98. I 2013 forventes resultaterne fra den internationale benchmark af eltransmissionsselskaber, der således kan indgå i Energitilsynets behandling af Energinet.dks årsrapport Disse resultater vil give yderligere muligheder for at vurdere både selskabets effektivitetsudvikling og -niveau. Afgørelse 99. Energitilsynet har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering truffet afgørelse om følgende: At meddele Energinet.dk at Energitilsynet ikke har korrektioner til selskabets årsrapport 2011, jf. BEK af 21. september 2006, 11, stk. 4, at meddele Energinet.dk at Energitilsynet ikke kan godkende Energinet.dks forslag til metode for afvikling af overdækning på gassegmentet. Overdækningen skal afvikles over en 3-årig periode, jf. BEK af 21. september 2006, 7, stk Energitilsynet har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering tilkendegivet følgende: At udgangspunktet for tilbageførsel af differencer er reguleringens hovedregel om snarest muligt og senest i næstfølgende regnskabsår, jf. BEK af 21. september 2006, 7, stk. 1. Hvis Energinet.dk ønsker at planlægge tariffastsættelsen efter en længere afviklingsperiode, skal dette forelægges Energitilsynet inden fastsættelse af tarifferne.

25 25/25 Bilagsoversigt Bilag Bilagsside nr Årsrapport Ændring af pristalsregulering Underdækning i net-, system og PSO-området Akkumuleret overdækning i gastransmission Henlagte flaskehalsindtægter Regnskabs- og skattemæssig behandling af henlagte flaskehalsindtægter Henlagte EU-tilskud Status for effektiviseringer i Energinet.dk Udført forvaltningsrevision Svar på spørgsmål om effektivitet Yderligere svar på spørgsmål om effektivitet Høringssvar Oplysninger fra ENDK om tarifpåvirkning m.m.

ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014

ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 23. JUNI 2015 ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2014 23. juni 2015 Engros & Transmission 15/03766 HTH/HGO RESUMÉ 1. Med denne sag forelægges Energinet.dk s Årsrapport 2014, som

Læs mere

Godkendelse af Energinet.dk s årsrapport 2013

Godkendelse af Energinet.dk s årsrapport 2013 Punkt 4 Energitilsynets møde den 28. oktober 2014 3. oktober 2014 Engros & transmission 14/04646 /HGO, HTH Godkendelse af Energinet.dk s årsrapport 2013 Resumé 1. Med denne sag forelægges Energinet.dk

Læs mere

Energinet.dk over Energitilsynet af 26. marts 2007 Energinet.dk s overskudsdisponering for regnskabsåret 2005

Energinet.dk over Energitilsynet af 26. marts 2007 Energinet.dk s overskudsdisponering for regnskabsåret 2005 (Elforsyning) Energinet.dk over Energitilsynet af 26. marts 2007 Energinet.dk s overskudsdisponering for regnskabsåret 2005 Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit. Chr. Hjorth-Andersen

Læs mere

ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2015

ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2015 PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 21. JUNI 2016 ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2015 21. juni 2016 Engros & Transmission 16/03993 hth RESUMÉ 1. Med denne sag forelægges Energinet.dk s Årsrapport 2015, som Energitilsynet

Læs mere

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren. 5. Energinet.dk s årsrapport 2012

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren. 5. Energinet.dk s årsrapport 2012 Referat Energitilsynsmøde den 29. oktober 2013 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde nr. 146 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Sager

Læs mere

Referat Energitilsynsmøde den 30. oktober 2012

Referat Energitilsynsmøde den 30. oktober 2012 Referat Energitilsynsmøde den 30. oktober 2012 16-11-2012 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde nr. 136 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren

Læs mere

Referat Energitilsynsmøde den 21. juni

Referat Energitilsynsmøde den 21. juni Referat Energitilsynsmøde den 21. juni Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde 174 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Sager til beslutning:

Læs mere

SAGSFREMSTILLING Af NRGis anmodning af 2. juli 2015 fremgår, at virksomheden ønsker en vejledende udtalelse omkring følgende forhold:

SAGSFREMSTILLING Af NRGis anmodning af 2. juli 2015 fremgår, at virksomheden ønsker en vejledende udtalelse omkring følgende forhold: NRGi Net A/S Bjerrevej 139 8700 Horsens 1. september 2015 Detail & Distribution 15/06596 AE VEJLEDENDE UDTALELSE PRAKSISÆNDRING FOR INDTÆGTSFØ- RING AF NRGi Net A/S (herefter NRGi ) har ved mail af 2.

Læs mere

Dinel A/S. CVR-nr Reguleringsregnskab 2016

Dinel A/S. CVR-nr Reguleringsregnskab 2016 CVR-nr. 25 70 69 00 Udarbejdet efter bekendtgørelse nr. 195 af 4. marts 2016 Indhold Ledelsespåtegning vedrørende reguleringsregnskab 2016 - mængdebaseret 2 Den uafhængige revisors erklæring 3 Anvendt

Læs mere

Nakskov Elnet A/S. Indberetning af reguleringsregnskab

Nakskov Elnet A/S. Indberetning af reguleringsregnskab Nakskov Elnet A/S CVR-nr. 29 60 30 81 Indberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2014 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31 Strandvejen 44, 2900

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015. Nord Energi Net A/S Ørstedsvej 2 9800 Hjørring 26. juli 2016 Detail & Distribution 16/06114 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR NORD ENERGI NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Grindsted Elnets bagudrettede reguleringspris er 9,70 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Grindsted Elnets bagudrettede reguleringspris er 9,70 øre/kwh i 2015. Grindsted Elnet A/S Tårnvej 24 7200 Grindsted 26. juli 2016 Detail & Distribution 16/06410 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR GRINDSTED EL- NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

Nord Energi Net A/S, CVR.nr. 25 39 92 69 Bilag 1, Anvendt regnskabspraksis Årsrapporten for 2016 er udarbejdet i henhold til årsregnskabslovens bestemmelser for en mellemstor klasse C virksomhed med de

Læs mere

FFV El er pr. januar 2016 opkøbt af Energi Fyn Net A/S (herefter Energi Fyn Net).

FFV El er pr. januar 2016 opkøbt af Energi Fyn Net A/S (herefter Energi Fyn Net). Energi Fyn Net A/S Sanderumvej 16 5250 Odense SV 6. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06069 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR ENERGI FYN FAABORG NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse

Læs mere

ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2016

ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2016 PUNKT 6 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 21. JUNI 2017 ENERGINET.DK S ÅRSRAPPORT 2016 21. juni 2017 Engros & Transmission 17/07022 hth RESUMÉ 1. Energitilsynet har to opgaver i henhold til den økonomiske regulering

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Bornholms El-Nets bagudrettede reguleringspris er 27,65 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Bornholms El-Nets bagudrettede reguleringspris er 27,65 øre/kwh i 2015. Bornholms El-Net A/S Skansevej 2 3700 Rønne 11. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06071 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR BORNHOLMS EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af

Læs mere

Ikke-mængdebaseret Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2011

Ikke-mængdebaseret Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2011 April 2012 Ikke-mængdebaseret Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2011 Generel vejledning Til indberetning af reguleringsregnskabet for 2011 skal selskaberne benytte de udsendte indberetningsskemaer.

Læs mere

REGULERINGSREGNSKAB 2005

REGULERINGSREGNSKAB 2005 Status : Uændret Serienummer : Uændret (teknisk) Virksomhed : CVR-nummer og branchekode Virksomhedens CVR-nummer (eller P-nummer) samt branchekode. Navn: Navn på virksomhed Gadenavn og husnummer Virksomhedens

Læs mere

Bekendtgørelse om indtægtsrammer for netvirksomheder og regionale transmissionsvirksomheder omfattet af elforsyningsloven

Bekendtgørelse om indtægtsrammer for netvirksomheder og regionale transmissionsvirksomheder omfattet af elforsyningsloven Det Energipolitiske Udvalg 2004-05 (1. samling) EPU alm. del Bilag 65 Offentligt UDKAST af 15.11.2004, Energistyrelsens j.nr.0211001/21004-0002 Bekendtgørelse om indtægtsrammer for netvirksomheder og regionale

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at HEF Nets bagudrettede reguleringspris er 18,57 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at HEF Nets bagudrettede reguleringspris er 18,57 øre/kwh i 2015. HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 7. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06423 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR HEF NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den bagudrettede

Læs mere

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Referat Energitilsynsmøde den 26. juni 2018 Dagsorden: 1. Inhabilitet på mødet 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra direktøren samt fra Sekretariatet for Energitilsynet Sager til beslutning:

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Thy-Mors Energi Elnets bagudrettede reguleringspris er 13,95 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Thy-Mors Energi Elnets bagudrettede reguleringspris er 13,95 øre/kwh i 2015. Thy-Mors Energi Elnet A/S Elsøvej 107 7900 Nykøbing 23. august 2016 Detail & Distribution 12/09072 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR THY-MORS EL- NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse

Læs mere

Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2012

Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2012 April 2013 Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2012 Generel vejledning Til indberetning af reguleringsregnskabet for 2012 skal virksomhederne benytte det udsendte indberetningsskema. Reguleringsregnskabet

Læs mere

AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET 2016

AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET 2016 Struer Forsyning Elnet A/S CVR-nr. 21 59 91 82 Jyllandsgade 1 7600 Struer 1. marts 2018 Detail & Distribution Sags nr. 17/06899 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR Denne afgørelse

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Grindsted El-net A/S CVR-nr. 25 98 84 77 Tårnvej 24 7200 Grindsted 5. april. 2018 Detail & Distribution Sagsnr. 18/05691 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR GRINDSTED EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder

Læs mere

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber I medfør af 69 b, stk. 3, i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 114 af 9. februar 2018, fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde og definitioner

Læs mere

pwc Ringkøbing-Skj ern Elnet A/S Reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011 CVR-nr. 27 46 43 27

pwc Ringkøbing-Skj ern Elnet A/S Reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011 CVR-nr. 27 46 43 27 pwc Ringkøbing-Skj ern Elnet A/S CVR-nr. 27 46 43 27 Reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011! PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 7712 31 Postboks 19,7800 Skive

Læs mere

Ledelsespåtegning. Holstebro den 27. maj Direktion. dby strerende direktør

Ledelsespåtegning. Holstebro den 27. maj Direktion. dby strerende direktør Ledelsespåtegning Direktionen har dags dato behandlet og godkendt reguleringsregnskabet med tilhørende redegørelse for behandling af over-/underdækning for 2014. Reguleringsregnskabet med tilhørende redegørelse

Læs mere

Anvendt regnskabspraksis Årsrapporten for 2016 er udarbejdet i henhold til årsregnskabslovens bestemmelser for en klasse C (stor) virksomhed med de tilpasninger, der følger af selskabet er omfattet af

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at AURA El-nets bagudrettede reguleringspris er 19,92 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at AURA El-nets bagudrettede reguleringspris er 19,92 øre/kwh i 2015. AURA El-net A/S Knudsminde 10 8300 Odder 5. juli 2016 Detail & Distribution 16/06222, 16/01702 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR AURA EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

INDBERETNING AF AFVIKLINGS- PLANER FOR DIFFERENCER

INDBERETNING AF AFVIKLINGS- PLANER FOR DIFFERENCER RETNINGSLINJER, MARTS 2015 INDBERETNING AF AFVIKLINGS- PLANER FOR DIFFERENCER ENERGITILSYNET INDBERETNING AF AFVIKLINGSPLANER FOR DIFFERENCER Side 1/1 INDHOLD INDLEDNING... 1 LOVGRUNDLAG... 2 OPSTÅEN

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at NRGis bagudrettede reguleringspris

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at NRGis bagudrettede reguleringspris NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Århus N 3. august 2016 Detail & Distribution 16/08185 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR NRGI NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den bagudrettede indtægtsramme

Læs mere

Vestjyske Net 60. Reguleringsregnskab for regnskabsåret

Vestjyske Net 60. Reguleringsregnskab for regnskabsåret Vestjyske Net 60 CVR-nr. 28 10 65 48 Reguleringsregnskab for regnskabsåret A/S PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 Resenvej 7800 Skive T: 9615 4900, F: 9615 4990,

Læs mere

Anvendt regnskabspraksis

Anvendt regnskabspraksis Anvendt regnskabspraksis Årsrapporten for 2014 er udarbejdet i henhold til årsregnskabslovens bestemmelser for en mellemstor klasse C virksomhed med de tilpasninger, der følger af, at selskabet er omfattet

Læs mere

pwc Forsyning Helsingør Elnet A/S Indberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011 Distributionsvirksomhed CVR-nr.

pwc Forsyning Helsingør Elnet A/S Indberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011 Distributionsvirksomhed CVR-nr. pwc Forsyning Helsingør Elnet A/S Indberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011 Distributionsvirksomhed CVR-nr. 32 65 42 15 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab,

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Aal El-Net A M B A CVR-nr. 22188410 Industrivej 18 6840 Oksbøl 5. april 2018 Detail & Distribution Sagsnr. 18/05711 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR AAL EL-NET A M B A FOR REGULERINGSÅRET Denne afgørelse

Læs mere

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen 1. april 2014 Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen Sekretariatet har i 2013 gennemgået virksomhedernes selvevalueringer. Gennemgangen har omfattet

Læs mere

Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering

Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering 21. januar 2014 Sag 12 /14378 Deres ref. LRN Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering Sekretariatet for Energitilsynet har den 24. september 2012 modtaget en henvendelse fra SEAS-NVE Net

Læs mere

Høring af udkast til lovforslag om Energinet Danmark

Høring af udkast til lovforslag om Energinet Danmark Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K att.: Frederikke Lett 26. oktober 2004 Sag 3/1302-0200-0102 / CP Deres ref.. Høring af udkast til lovforslag om Energinet Danmark Med skrivelser af 8. oktober

Læs mere

pwc SEAS-NVE Net A/S Genindberetning af reguleringsregnskab Transmissionsvirksomhed, baseret CVR-nr. 28 11 32 85

pwc SEAS-NVE Net A/S Genindberetning af reguleringsregnskab Transmissionsvirksomhed, baseret CVR-nr. 28 11 32 85 pwc SEAS-NVE Net A/S Genindberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2008 mængde- Transmissionsvirksomhed, baseret CVR-nr. 28 11 32 85 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab,

Læs mere

Midtfyns Elforsyning A.m.b.a.

Midtfyns Elforsyning A.m.b.a. Midtfyns Elforsyning A.m.b.a. CVR-nr.: 64532510 Reguleringsregnskab 2015 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening/reguleringsregnskaber/ Kun hvide

Læs mere

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet. Bilagsoversigt. Bilag til punkt 7. Energitilsynets møde den 29.

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet. Bilagsoversigt. Bilag til punkt 7. Energitilsynets møde den 29. ENERGITILSYNET Bilag til punkt 7 Energitilsynets møde den 29. april 2014 9. april 2014 Ret & Administration 13/10069 OTS Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet ENERGITILSYNET

Læs mere

NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N. Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg

NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N. Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N 27. maj 2014 Sag 13/09826 Deres ref. LRN Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg 1. Sagsfremstilling

Læs mere

Ja Nej kr kr. Vælg ja eller nej i listen. kr. kr kr kwh

Ja Nej kr kr. Vælg ja eller nej i listen. kr. kr kr kwh Radius Elnet A/S CVR-nr.: 29 91 54 58 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Nakskov Elnet A/S. Indberetning af reguleringsregnskab

Nakskov Elnet A/S. Indberetning af reguleringsregnskab _IL Nakskov Elnet A/S CVFt-nr. 29 6o 30 81 Indberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2015 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 7712 31 Strandvejen 44,2900

Læs mere

Verdo Hillerød El-Net A/S

Verdo Hillerød El-Net A/S Verdo Hillerød El-Net A/S CVR-nr.: 31055148 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

*Tidligere år er der ikke indregnet værdi af regnskabsmæssigt aktiverede fjernaflæste målere iht. oplysning fra Energitilsynet.

*Tidligere år er der ikke indregnet værdi af regnskabsmæssigt aktiverede fjernaflæste målere iht. oplysning fra Energitilsynet. Hjerting Transformatorforening A.m.b.a. Redegørelse og bemærkninger til reguleringsregnskab 2014 2.1 Driftsomkostninger I 2014 er der i lighed med 2013 medtaget omkostninger til nettab vedr. overliggende

Læs mere

Verdo Hillerød El-net A/S CVR-nr.: 31055148 Reguleringsregnskab 2014 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening/reguleringsregnskaber/ Kun hvide felter

Læs mere

Som det fremgår af Energitilsynets tilkendegivelse om principper for indtægtsrammeudmeldinger

Som det fremgår af Energitilsynets tilkendegivelse om principper for indtægtsrammeudmeldinger 25. april 2014 / MAPA, TS Deres ref. Retningslinjer for indberetning af afviklingsplaner for differencer 1. Indledning I det følgende specificerer Sekretariatet for Energitilsynet retningslinjer for, hvorledes

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Thy-Mors Elnet A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/10213 LBA AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors A/S (Thy-Mors) anmeldelse af ny

Læs mere

ÆNDRET PRAKSIS VED BEHANDLING AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER PÅ EL- OMRÅDET

ÆNDRET PRAKSIS VED BEHANDLING AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER PÅ EL- OMRÅDET PUNKT 5 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 19. MAJ 2015 ÆNDRET PRAKSIS VED BEHANDLING AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER PÅ EL- 19. maj 2015 Detail & Distribution 15/01397 RESUMÉ 1. Denne sag forelægges Energitilsynet

Læs mere

Energi Fyn Net A/S CVR-nr.: Reguleringsregnskab 2015 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom:

Energi Fyn Net A/S CVR-nr.: Reguleringsregnskab 2015 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: Energi Fyn Net A/S CVR-nr.: 25587987 Reguleringsregnskab 2015 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening/reguleringsregnskaber/ Kun hvide felter skal

Læs mere

Videbæk Elnet A/S. Bilag 1: Anvendt regnskabspraksis for netaktiver. CVR-nr

Videbæk Elnet A/S. Bilag 1: Anvendt regnskabspraksis for netaktiver. CVR-nr Videbæk Elnet A/S CVR-nr. 25 14 06 56 Bilag 1: Anvendt regnskabspraksis for netaktiver Netaktiver måles til kostpris med fradrag af akkumulerede af- og nedskrivninger. Kostprisen omfatter anskaffelsesprisen

Læs mere

Dinel A/S (tidligere AURA El-net ØE A/S)

Dinel A/S (tidligere AURA El-net ØE A/S) Dinel A/S (tidligere AURA El-net ØE A/S) CVR-nr.: 25706900 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke SK Elnet A/S Lilleøvej 3 4220 Korsør CVR: 26863899 23. februar 2018 Detail & Distribution 17/06898 MGHJ AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR SK ELNET A/S FOR REGU- LERINGSÅRET 2016 Denne afgørelse indeholder

Læs mere

Reguleringsregnskab for regnskabsåret 2013

Reguleringsregnskab for regnskabsåret 2013 CVR-nr. 30 54 58 42 Reguleringsregnskab for regnskabsåret 2013 i PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Postboks 19,7800 Skive T: 9615 490015 4900, F: 9615 499015 4990, Indholdsfortegnelse Side Ledelsespåtegning

Læs mere

Ja Nej kr. 0 kr. Vælg ja eller nej i listen. kr kr kr kwh

Ja Nej kr. 0 kr. Vælg ja eller nej i listen. kr kr kr kwh Hurup Elværk Net A/S CVR-nr.: 25707451 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Bornholms El-Net A/S CVR-nr.: Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom:

Bornholms El-Net A/S CVR-nr.: Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: Bornholms El-Net A/S CVR-nr.: 32268498 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

På baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering har Sekretariatet for Energitilsynet truffet afgørelse om, at:

På baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering har Sekretariatet for Energitilsynet truffet afgørelse om, at: Østkraft Net A/S Skansevej 2 3700 Rønne 30. september 2015 Detail & Distribution 12/09088 MBK AFGØRELSE UDMELDING AF ØSTKRAFT NETS BAGUDRETTEDE REGULERINGSPRIS 1. INDLEDNING Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2013

Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2013 April 2014 Vejledning til indberetning af reguleringsregnskab 2013 Denne vejledning er udstedt med hjemmel i 28, stk. 1 i indtægtsrammebekendtgørelse 335 fra den 15. april 2011 (herefter indtægtsrammebekendtgørelse

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Nakskov Elnet A/S CVR-nr. 29 60 30 81 Stavangervej 13 4900 Nakskov 13. februar 2018 Detail & Distribution Sags nr. 17/06886 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR NAKSKOV ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET Denne

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Bjarke Elling Jørgensen. Reguleringsregnskab 2015 HMN Naturgas I/S

Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Bjarke Elling Jørgensen. Reguleringsregnskab 2015 HMN Naturgas I/S Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Bjarke Elling Jørgensen 13. juni 2016 Sagsnr.: 2016050103 doa/bud Reguleringsregnskab HMN Naturgas I/S Hermed sendes HMN Naturgas

Læs mere

Ja Nej kr kr. kr kr kr kwh

Ja Nej kr kr. kr kr kr kwh MES Net A/S CVR-nr.: 25525825 Reguleringsregnskab 2016 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/reguleringsregnskaber/ Kun hvide felter

Læs mere

EnergiMidt Net A/S CVR-nr.: 28331878 Reguleringsregnskab 2016 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/reguleringsregnskaber/ Kun hvide

Læs mere

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber I medfør af 69 b, stk. 3, i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 1009 af 27. juni 2018, fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde 1. Denne

Læs mere

Jørgen Kristensen

Jørgen Kristensen Jørgen Kristensen GEV Varme A/S 2017 Kurve fra Dansk Fjernvarme GEV Varme A/S 2018 Moderselskab Kommercielle selskaber Regulerede selskaber GEV A/S er administration for en del eksterne selskaber

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Verdo Randers El-net A/S Agerskellet 7 8920 Randers NV CVR-nr. 29312435 14. februar 2018 Detail & Distribution 17/06905 KAAS AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR VERDO RANDERS FOR RE- GULERINGSÅRET Denne afgørelse

Læs mere

Vestjyske Net 60 kv A/S Ydunsvej Herning. Afgørelse om forhøjelse af Vestjyske Net 60 kv A/S indtægtsramme

Vestjyske Net 60 kv A/S Ydunsvej Herning. Afgørelse om forhøjelse af Vestjyske Net 60 kv A/S indtægtsramme Vestjyske Net 60 kv A/S Ydunsvej 35 7400 Herning 27. januar 2015 Sag 13/08585 / KSB Deres ref. Afgørelse om forhøjelse af Vestjyske Net 60 kv A/S indtægtsramme Sekretariatet for Energitilsynet har færdigbehandlet

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0 Konstant Net A/S GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0 Forsyningstilsynet har modtaget Konstant Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af tariffer jf. 1, stk.

Læs mere

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8,

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8, LOVGRUNDLAG 1. I det følgende gennemgås de love og bekendtgørelser mv., der har relevans for de betragtninger og vurderinger, der fremgår i det efterfølgende kapitel, hvor sagsfremstillingens fakta vurderes

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Midtfyns Elforsyning amba Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Forsyningstilsynet har modtaget Midtfyns Elforsyning amba anmeldelse af metode for fastsættelse af standardgebyrer

Læs mere

SEF Net A/S CVR-nr.: 25119150 Reguleringsregnskab 2014 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening/reguleringsregnskaber/ Kun hvide felter skal udfyldes

Læs mere

Energi Viborg Elnet A/S

Energi Viborg Elnet A/S Energi Viborg Elnet A/S CVR-nr.: 10036461 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Afgørelse Reguleringspris for El-net Kongerslev A/S for reguleringsåret

Afgørelse Reguleringspris for El-net Kongerslev A/S for reguleringsåret El-net Kongerslev A/S c/o Verdo Agerskellet 7 8920 Randers NV CVR-nr.: 39 65 94 92 Afgørelse Reguleringspris for El-net Kongerslev A/S for reguleringsåret 2017 Denne afgørelse indeholder en udmelding af

Læs mere

HMN Naturgas A/S s anmeldte ændringsvilkår

HMN Naturgas A/S s anmeldte ændringsvilkår HMN Naturgas A/S Gladsaxe Ringvej 11 Postbox 83 2860 Søborg Att.: Rikke Østergaard Petersen Dato: 25-08-2014 Sagsnr.: 14/06315 Sagsbehandler: PAJ Afd.: Ret og Administration Sendt med e-mail til: rp@naturgas.dk,

Læs mere

Netvirksomheden skiftede den 16. maj 2018 navn fra Frederikshavn Elnet A/S til ELINORD A/S.

Netvirksomheden skiftede den 16. maj 2018 navn fra Frederikshavn Elnet A/S til ELINORD A/S. ELINORD A/S Knivholtvej 15 9900 Frederikshavn CVR-nr.: 25615581 Afgørelse Reguleringspris for ELINORD A/S for reguleringsåret 2017 Denne afgørelse indeholder en udmelding af ELINORD A/S (herefter Elinord)

Læs mere

NKE Elnet A/S CVR-nr.: Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom:

NKE Elnet A/S CVR-nr.: Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: NKE Elnet A/S CVR-nr.: 27412823 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Ja Nej kr. 550 kr. Vælg ja eller nej i listen. kr kr kr kwh

Ja Nej kr. 550 kr. Vælg ja eller nej i listen. kr kr kr kwh Videbæk Elnet A/S CVR-nr.: 25140656 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen

Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen Vejledning til imødegåelse af fejl og mangler identificeret i forbindelse med selvevalueringen AUGUST 2018 FORSYNINGSTILSYNET Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. 4171 5400 post@forsyningstilsynet.dk

Læs mere

Øslev-Drøstrup Transformatorforening

Øslev-Drøstrup Transformatorforening Øslev-Drøstrup Transformatorforening CVR-nr. 18 43 9115 Reguleringsregnskab for regnskabsåret 2011 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 7712 31 Postboks 19,7800 Skive

Læs mere

Ja Nej kr kr. kr kr kr kwh

Ja Nej kr kr. kr kr kr kwh N1 A/S CVR-nr.: 28331878 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/ Kun hvide

Læs mere

Hirtshals El-Netselskab A/S CVR-nr.: Reguleringsregnskab 2014 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom:

Hirtshals El-Netselskab A/S CVR-nr.: Reguleringsregnskab 2014 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: Hirtshals El-Netselskab A/S CVR-nr.:25800222 Reguleringsregnskab 2014 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening/reguleringsregnskaber/ Kun hvide felter

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NOE Net Att. Mads Johnsen 30. september 2014 Sag 14/06466 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 31. maj 2014 har NOE Net anmeldt tariferingsmetode for

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Thy-Mors Energi Elnet A/S 16. maj 2017 Detail & Distribution 17/06135 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors

Læs mere

omfattet af lov om elforsyning, anvisningerne i Energitilsynets vejledning af marts

omfattet af lov om elforsyning, anvisningerne i Energitilsynets vejledning af marts Den uafhængige revisors erklæring Til Energitilsynet Vi har revideret reguleringsregnskabet med tilhørende ledelsespåtegning for reguleringsåret 2014 for Ejby Elnet A.m.b.a., CVR-nr. 15 69 58 11, der er

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/ i sag nr Andelsselskabet Vejgaard Vandværk. mod. Forsyningssekretariatet

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/ i sag nr Andelsselskabet Vejgaard Vandværk. mod. Forsyningssekretariatet KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/6 2013 i sag nr. 2010-0023320 Andelsselskabet Vejgaard Vandværk mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Andelsselskabet Vejgaard Vandværk har ved

Læs mere

Energitilsynets administrations- og dokumentationskrav i forbindelse med begrebet nødvendige nyinvesteringer i indtægtsrammebekendtgørelsen Resumé

Energitilsynets administrations- og dokumentationskrav i forbindelse med begrebet nødvendige nyinvesteringer i indtægtsrammebekendtgørelsen Resumé ENERGITILSYNET 16. februar 2005 Punkt 4 Notat til beslutning 3/1320-0200-0079 HTH Energitilsynets møde den 28. februar 2005 ENERGITILSYNET Energitilsynets administrations- og dokumentationskrav i forbindelse

Læs mere

Ja Nej kr kr. kr. 0 kr kr kwh

Ja Nej kr kr. kr. 0 kr kr kwh Evonet A/S CVR-nr.: 25154150 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/ Kun

Læs mere

Referat Energitilsynsmøde den 28. november 2011

Referat Energitilsynsmøde den 28. november 2011 Referat Energitilsynsmøde den 28. november 2011 16-12-2011 Dagsorden: I mødet deltog: 1. Inhabilitet på møde nr. 127 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Kibæk Elværk A.m.b.A. CVR-nr. 13 54 98 18 Kastanie Allé 10 6933 Kibæk 28. juni 2018 Detail & Distribution 18/05695 ENJE AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR KIBÆK ELVÆRK A.M.B.A. FOR Denne afgørelse indeholder

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net A/S 20. november 2015 Detail & Distribution 15/10509 LH AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Net A/S (Energi Fyn) anmeldelse

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. TREFOR Elnet A/S 21. december 2015 Detail & Distribution 15/11171 laa GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TREFOR Elnet A/S anmeldelse

Læs mere

Ja Nej kr. 0 kr. Vælg ja eller nej i listen. kr kr kr kwh

Ja Nej kr. 0 kr. Vælg ja eller nej i listen. kr kr kr kwh Kongerslev Elnet Aps CVR-nr.: 25357779 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Forsyning Helsingør Elnet A/S

Forsyning Helsingør Elnet A/S Forsyning Helsingør Elnet A/S CVR-nr.: 32654215 Reguleringsregnskab 2017 Se Sekretariatet for Energitilsynets vejledning herom: http://energitilsynet.dk/el/selvbetjening-netselskaber/indberetning-reguleringsregnskaber/

Læs mere

Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel

Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel Radius Elnet A/S Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel 15. maj 2019 19/06938 Forsyningstilsynet har modtaget Radius Elnet A/S anmeldelse af metode

Læs mere

Afgørelse om forhøjelse af ELROs/EnergiMidt Net A/S indtægtsramme

Afgørelse om forhøjelse af ELROs/EnergiMidt Net A/S indtægtsramme EnergiMidt Net A/S Tietgensvej 2-4 8600 Silkeborg Dato: 12. september 2014 Sag: 13/13508 /KSB Deres ref. Afgørelse om forhøjelse af ELROs/EnergiMidt Net A/S indtægtsramme Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. JUNI 2018 BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER 26. juni 2018 Detail & Distribution 18/07653 ENJE, NOJ RESUMÉ 1. Med dette notat forelægges Energitilsynet

Læs mere

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 28. juni 2016 Detail & Distribution 14/10399 NOJ, BEJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder.

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder. EnergiMidt Net A/S 8. maj 2014 Sagnr. 13/12677 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet modtog EnergiMidt Net A/S (herefter EnergiMidt) anmeldelse af ny metode for

Læs mere