Sikkerhedsudstyr til kystsejlads.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sikkerhedsudstyr til kystsejlads."

Transkript

1 Sikkerhedsudstyr til kystsejlads. Af Benjamin Kristensen, redaktør, Man kan købe sig fattig i forkromet udstyr, så herunder vil jeg udelukkende koncentrere mig om det udstyr, der kan øge sejladssikkerheden for de mindre fritidsfartøjer, som udelukkende sejler tæt ved kysten, i godt vejr, og i kendte farvande. Min liste er uprioriteret, for det er dig, skipperen, der beslutter, hvordan pengene og pladsen ombord på din båd skal disponeres. Det er også dig, der skal stå til ansvar, hvis en ulykke udvikler sig, fordi der mangler sikkerhedsudstyr ombord. Ankergrej Dimensionerne på anker, ankerline og -kæde samt ankerspil afhænger af bådens størrelse og omstændighederne, hvorunderder ankres, f.eks. vind, bølger eller strøm. Der findes forskellige typer af ankre, designet til bundforholdene, f.eks. sten, mudder eller sand. Brandtæppe Disse tæpper bruges til at kvæle ild. Lægges over brændende personer, samt f.eks. over flammer i potter og pander. Der bør som minimum være et brandtæppe i pantry / kabys. Alternativet er et vådt almindeligt tæppe. Brændstoffilter Hvis motoren trækker svagere og svagere og måske går helt i stå, kan det være et tilstoppet brændstoffilter, som skal skiftes, inden sejladsen kan fortsættes. Bådshage(r) Benyttes f.eks. til at fiske genstande op fra vandet og ved fortøjning til kaj eller bøje.

2 Dagsignal ankerkugle En sort kugle vist forude betyder, at du ligger for anker og ikke kan manøvrere i henhold til vigereglerne. Alternativt kan benyttes en sort kuglefender. Dagsignal ikke under kommando To sorte kugler, den ene lodret over den anden, betyder, at du driver rundt uden at kunne styre dit skib, f.eks. som følge af motor- eller rorhavari, og derfor ikke kan manøvrere i overensstemmelse med vigereglerne. Alternativt kan benyttes to sorte kuglefendere. Dagsignal motortrekant Hvis du fremdrives for sejl og motor på samme tid, skal du vise en trekant med spidsen nedad et synligt sted forskibs. Dette fortæller andre fartøjer, at du manøvrerer som et maskindrevet skib i henhold til vigereglerne.

3 Drivanker Du kan købe et drivanker, der passer til din båd, til at hjælpe dig med at holde stævn eller agterstævn op i vind og bølger, hvis du skulle miste fremdriften eller få brug for at ligge underdrejet i dårligt vejr. Alternativt kan f.eks. anvendes en madras, som slæbes efter fartøjet i fortøjningerne, for at holde stævn eller agterstævn op i vind og bølger. Slæbetovet skal være så langt, som det er praktisk muligt. I små både, kan en stor pøs/spand slæbt i en lang line, hjælpe med at holde båden op imod vind og bølger. Ekkolod En elektronisk dybdemåler, der bruges til at understøtte din navigation. Ved at sammenligne dybderne angivet i søkortet med den målte vanddybde får du et indtryk af, hvor sikker din positionsbestemmelse er. Alternativet er et håndlod. Fendere Ud over at beskytte fribordet imod skamfiling, når fartøjet er fortøjet, kan sorte kuglefendere benyttes til dagsignaler ( ankerligger og ikke under kommando ). Vist sammen med et firkantet flag er kuglefenderen et nødsignal. Fendere kan tillige benyttes som alternativ til redningskransen, og til at få en kasteline over til et andet fartøj ved at lade fenderen drive med vinden / strømmen, fastgjort til den ene ende af kastelinen. Folie-tæppe Disse nød-tæpper er chokforebyggende, og beskytter imod kulde og varme. Fylder ikke meget, og er billige. Alternativet er et almindeligt tæppe.

4 Fortøjningstrosser Når du ikke har et slæbetov ombord, bør du tage dine fortøjningstrosser med på sejlturen, hvis du undervejs skulle få brug for tovværk til f.eks. slæb, livline, opankring eller drivanker. Førstehjælpskasse Når du sejler langs kysten, vil jeg anbefale, at du medbringer forbindsstoffer, så du kan standse en blødning, samt en saks, så du kan klippe i forbindinger og evt. klippe tøjet af en skadet eller forbrændt person. Alternativet er klude eller tøjstykker, en kniv og gaffa-tape. Førstehjælpskursus På havet er der langt til hospitalet, så hvis du sejler rundt med familie og venner, bør du have grundigt kendskab til livreddende førstehjælp. Tag f.eks. et førstehjælpskursus hvert 5. år. Gaffa tape Jeg har haft megen glæde af Gaffa tape til nødreparationer. GPS Et elektronisk satellitbaseret navigationsinstrument, der viser fartøjets position på en skærm. Instrumentet kan også vise vej til indtastede positioner (waypoints) Det er livsnødvendigt, at du i en nødsituation kan oplyse din nøjagtige position til redningsfolkene. Alternativet er, at du er en veluddannet og trænet navigatør, som ved hjælp af traditionelle navigationsmetoder (bestiksejlads, pejlinger og observationer) altid ved, hvor dit fartøj befinder sig.

5 Hovedkompas Det er et krav fra myndighederne, at ethvert fartøj har et hovedkompas, der fungerer efter hensigten. Der skal også være en deviationstabel, der benyttes til at rette kompasaflæsningerne for utilsigtet magnetisk påvirkning af magnetkompasset. Du vælger selv hvilken type kompas, du vil bruge, men hovedkompasset er som regel fast monteret ved styrepladsen. Håndholdt kompas Ombord på småbåde, hvor det er praktisk umuligt at fastmontere et kompas, kan hovedkompasset være et håndholdt kompas, der er nemt at pejle med, men noget mere usikkert at styre efter end et fastmonteret kompas. Husk, at det er meget usikkert at benytte et magnetkompas til navigation, hvis man ikke har forstand på at rette for strøm, afdrift, misvisning og deviation. Håndlod Et lod bundet fast til enden af en line. Anvendes til at måle vanddybden.håndloddet er antagelig verdens ældste navigationsinstrument, og bør findes i alle fartøjer, også som backup til ekkoloddet. Ildslukkere Du bør som absolut minimum have en 2 kg. pulverslukker ombord, men hvis du vil gøre dig forhåbninger om at kunne slukke f.eks. en motorbrand, skal der langt mere til. Tal med fagfolk om dine behov. Sørg for, at ildslukkerne ombord bliver kontrollerede og evt. trykprøvede af en fagperson mindst hvert år. Gem kvitteringen for denne service, så du ikke står alene med ansvaret, hvis en ildslukker svigter eller eksploderer. Kasteline Tynd line på meter. Bruges f.eks. når man vil hale en overbordfalden tættere til båden. Hvis man skal have en kraftig trosse over til kajen eller til et andet fartøj, kaster man først den lette line, og haler den tunge trosse ud med denne.

6 Kikkert En god kikkert hjælper udkiggen med at finde sømærker, opdage nødstedte søfolk, være på forkant med trafikken og meget mere. Kileremme Hvis ladelampen lyser, eller motoren bliver varm, kan det være en løs eller defekt kilerem, som skal strammes op eller udskiftes, inden sejladsen kan fortsættes. Kniv Medbring altid en lommekniv, køkkenkniv, hobbykniv eller lignende. Sømanden får brug for kniven, når der kommer tovværk i skruen, når ankeret sidder fast i bunden og skal droppes, og i et hav af andre praktiske situationer. Alternativet er et stykke skarpt metal eller et glasskår. Livliner Forhindrer personer i at falde overbord. Alle, der færdes på åbent dæk, bør have en godkendt livline, der i den ene ende er fastgjort til en sikkerhedssele eller D-ringen i redningsvesten, og i den anden er fæstet et sikkert sted ombord. Livlinen må ikke være så lang, at den overbordfaldne slæbes efter båden gennem vandet, fordi man, selv ved lav fart, trækkes ned under overfladen. Alternativet er et kort reb i en ikke-selv-strammende løkke, lagt omkring kroppen under armene (f.eks. et pælestik). Lommelygte Selv om du er dagskipper, kan du af mange og uforudsigelige grunde havne ude på havet i buldrende mørke. Brug lygten til at aflæse kompas og søkort, søge efter sømærker, og til at gøre opmærksom på din tilstedeværelse, hvis andre fartøjer nærmer sig i mørket. Lygten benyttes også som signalapparat. Husk ekstra batterier. Lydsignalapparat Hvis du vil signalere til andre fartøjer eller personer i land ved f.eks. at afgive advarsels-, tåge-, manøvre- eller nødsignaler, får du brug for f.eks. en trillefløjte, truthorn, eller et automatisk tågehorn. Husk at afprøve dit automatiske tågehorn jævnligt, da saltvand tærer hårdt, især på de elektriske tågehorn.

7 Lænsepumpe(r) Pumper vand ud af båden. Kan være manuelle eller automatiserede. Lænsepumperne ombord skal afprøves ofte, og der skal være rengjort i bunden af båden, så pumperne ikke stoppes af gamle sokker og klude. Jeg har oplevet, at en helt ny og dyr elektrisk lænsepumpe brød totalt sammen, fordi en af ungerne havde smidt et lille stykke tyggegummi ned i kølsvinet. Alternativet er en pøs. Mobiltelefon Skal være helt opladet, så der er strøm til den planlagte sejltid + mindst 5 timer. Du kan spare tid og batteri i en nødsituation, hvis du på forhånd har indkodet redningstjenestens direkte telefonnummer i mobiltelefonen. Husk også ekstra batteri, plastikpose / vandtæt cover, og evt. en 12 volt oplader. Motorolie Hvis du på sejlturen reparerer en lækage i oliesystemet eller udskifter et tilstoppet oliefilter, skal der fyldes olie på systemet, inden du starter motoren igen. Brug kun olie, der anbefales af motorproducenten og benyt evt. en tragt. Hvis oliestanden er lav, og du har glemt at medbringe ekstra motorolie, er alternativet intervalsejlads. Du starter motoren, sejler forsigtigt, indtil motortemperaturen stiger, stopper motoren, kaster anker, lader motoren køle af, og gentager øvelsen. Hvis du bruger din motor på denne måde, kan den tage alvorlig skade, men i en nødsituation må man nogle gange se bort fra materielle værdier. Nødraketter og blus Skal opbevares tørt og sikkert. Pas på at børn og barnlige sjæle ikke tror, at det er legetøj. Fumlefingeri med pyroteknik kan resultere i alvorlig personskade. Misbrug af nødsignaler kan straffes, og udløse store erstatningskrav. Hold øje med holdbarhedsdatoen på pyroteknik. I gamle raketter kan krudtet være stampet, således at raketten eksploderer i hånden på dig. Derfor skal gamle nødraketter og blus afleveres til politiet. Oliefilter Hvis olietrykket falder eller motoren bliver varm, kan det være et stoppet oliefilter, som skal skiftes, inden sejladsen kan fortsættes.

8 Papirsøkort Det er et myndighedskrav, at der findes relevante og opdaterede søkort ombord på ethvert fartøj. I åbne både er det en god ide at klippe søkortet i A4-formater og evt. plastlaminere disse. Pandelampe Når du i mørket skal sejle båden med den ene hånd og holde fast med den anden, får du hurtigt brug for flere hænder, og nu er pandelampen din bedste ven i nøden. Husk ekstra batterier. Pejlekikkert Når man ser igennem kikkerten, kan man aflæse kompaspejlingen til en genstand temmelig nøjagtigt. Duer ikke til at styre efter, fordi man skal holde den op foran øjnene hele tiden. Proviant og vand Skipperen har ansvaret for, at de ombordværende ikke sulter eller tørster. Ved sejlads langs kysten bør du medbringe proviant til den planlagte sejltid + mindst 5 timer. Energibarer og energidrikke er gode at have ombord, hvis sejlturen bliver længere og mere udmattende end beregnet. Hvis en udmattet besætning også skal kæmpe imod sult og tørst, kan der hurtigt gå noget galt. Pøs / spand Benyttes f.eks. til at lænse båden, slukke brande og holde rent ombord. Brug pøsen som toilet, frem for at læne dig ud over rælingen. Kan i små både anvendes som drivanker, slæbende i en lang line.

9 Påklædning Fortæl din besætning og passagerer om 3-lags-princippet i god tid inden sejlturen.. Afhængig af årstiden og vejret, skal skipperen overveje om alle skal iføre sig f.eks. våd-, tør- eller overlevelsesdragter. Radarreflektor En radarreflektor hjælper dig med at blive set af andre skibes radarer. Radarens signal pinges effektivt tilbage, og du fremstår tydeligt på modpartens plotter. Med en radarreflektor styrker du desuden dine muligheder for at blive fundet i en nødsituation på havet. Eftersøgningsfartøjer vil søge med radar efter dig, men hvis du har en lav kontaktflade, kan du ikke ses, og risikerer derfor ikke at blive fundet. Redningsbøje Kastes ud ved MOB (Mand over Bord), så det bliver nemmere at finde positionen igen, efter at fartøjet er blevet vendt. Rednings- og svømmeveste Myndighederne kræver, at der forefindes godkendte rednings- eller svømmeveste til alle ombord. Redningsvestene skal være i rette størrelser og i brugbar stand. Det er skipperen, som afgør, hvem der skal tage vesten på, og hvornår. Når jeg har kommandoen, gælder reglen: Redningsvesten kan, med skippers samtykke, tages af i kortere tid, hvis det er absolut nødvendigt af praktiske grunde. F.eks. er det vanskeligt at blive lækker-brun af solen, hvis man skal solbade på dækket, iført redningsvest. I denne situation kræver jeg, ud over at rorgængeren varskos, at redningsvesten først tages på og tilpasses, og derefter tages af og opbevares lige ved hånden, mens man solbader. Rejser man sig, skal vesten på med det samme.

10 Redningskrans Kastes ud til personer, som opholder sig i vandet, og har brug for ekstra opdrift. Alternativt kan du kaste en almindelig fender til den nødstedte gerne rød eller gul, så den er til at finde igen. Redningsflåde, gummibåd eller slæbejolle Større fartøjer kan medbringe en redningsflåde, gummibåd eller slæbejolle, der kan vise sig anvendelig, hvis din båd skal evakueres. Det er en almindelig kendt fejl hos os fritidssejlere, at vi går i flåderne alt for tidligt i et ulykkesforløb. Efter store storme på verdenshavene finder man ofte havarerede lystyachter drivende rundt uden besætning og redningsflåde. Besætningen har forladt fartøjet for en sikkerheds skyld og er forsvundet for altid, mens fartøjet har bjærget sig selv. Husk årer, åregafler og en pøs til slæbejollen. Røg- og gasalarmer Hvis du sover ombord på båden, bør du installere mindst 1 røgalarm. Hvis du har gasinstallationer om læ på båden, bør du montere mindst 1 gasalarm. Alternativet er, at der altid er en vågen person, som har brandvagten. Signalflagene N og C Disse to flag vist sammen er et internationalt nødsignal. Signalflaget N (det blå skakbræt), sættes før en bro, der kan åbnes, for at tilkendegive, at du ønsker at passere broen. Vist alene betyder signalflaget N: Nej Vist alene betyder signalflaget C: Ja

11 Slæbetov Hvis du får brug for bugsering, er der brug for et kraftigt tovværk på ca. 50 meter. Alternativt kan du binde dine fortøjningstrosser sammen, men husk, at knuder svækker tovværket. Stævnrørsfedt Mange både med fast skrueaksel holder havvandet ude ved at holde en pakdåse på stævnrøret fyldt med stævnrørsfedt. Stævnrøret er det rør, hvor igennem skrueakslen føres ud gennem skroget. Hvis dette fedt pludselig begynder at sive ud, begynder der i hurtigt stigende tempo at trænge vand ind i båden, og nu skal der pumpes nyt fedt ind i pakdåsen, hvis du ikke vil risikere at gå ned med mand og mus. Varme tæpper Selv om du altid tjekker, at alle ombord er varmt og tørt påklædte ved sejlturens begyndelse, kan du hurtigt få brug for nogle varme tæpper. Vejret kan skifte, eller en person kan falde overbord. Uldtæpper er især gode, fordi de isolerer, selvom de er våde. VHF-radio Du kan tilkalde hjælp via radioen, eller selv assistere ved eftersøgninger og redningsoperationer via VHF-radioen. Grejet er dyrt, og du skal bestå en certifikatprøve for at betjene VHFudstyret. Wiresaks / boltsaks Sejlbåde bør medbringe en kraftig wiresaks/boltsaks så vanterne kan klippes i en fart, hvis masten ryger over bord i hårdt vejr. Den skal ikke ligge i bunden af kistebænken / værktøjskassen, hvor man ikke kan finde den i en presset situation.

12 Værktøjskassen Du bør have det håndværktøj med på sejlturen, der er nødvendigt for at efterspænde eller nødreparere din motor, gear, tekniske installationer, rig og sejl. F.eks. kan du komme ud for at skulle skifte en kilerem, et spændebånd eller et filter. Værktøjet er meget følsomt overfor saltvandsmiljøet. Skal opbevares tørt, og rengøres grundigt efter brug, hvis du ikke vil købe nyt hvert år. Årer og åregafler Hvis motoren sætter ud, kan mindre både fremdrives med årer.

Navigation langs kysten. Af Benjamin Kristensen, redaktør, www.duelighed.dk

Navigation langs kysten. Af Benjamin Kristensen, redaktør, www.duelighed.dk Navigation langs kysten. Af Benjamin Kristensen, redaktør, www.duelighed.dk Der bør altid være et brugbart kompas, et søkort og et håndlod ombord på båden. Hvis du beslutter dig for at sejle mere end 1

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 5 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 24. februar 2016 13:03 Denne sikkerhedsinstruks er gældende for bevaringsværdigt fiskefartøj Elisabeth K571 kaldesignal OU 8893.

Læs mere

Velkommen tilbage. Egå sejlklub Duelighedsbevis 7. Aften Vinteren 2015/

Velkommen tilbage. Egå sejlklub Duelighedsbevis 7. Aften Vinteren 2015/ Egå sejlklub Duelighedsbevis 7. Aften Vinteren 2015/16 Velkommen tilbage 7. Aften : af søvejsregler 13 (11) 16 (vigeregler) Gennemgang opgave 36-59 næsten alle af kurser, strøm, afdrift, misvisning og

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Traditionel åben jolle Båden er under dimensionstal 20, medtager op til

Læs mere

Egå sejlklub. 8. Aften. Duelighedsbevis. Vinteren 2016/17 Velkommen tilbage aften

Egå sejlklub. 8. Aften. Duelighedsbevis. Vinteren 2016/17 Velkommen tilbage aften Egå sejlklub Duelighedsbevis 8. Aften Vinteren 2016/17 Velkommen tilbage 8. aften Søvejsregler: af 19 og nu 32-37 (lydsignaler) Navigation Sikkerhed: Folder: kurser, strøm, afdrift, misvisning og deviation

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Side 1 Udarbejdet: 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? RIB/følgebåd Båden er en Bombard Explorer CE-mærket, under dimensionstal 20

Læs mere

LÆR AT SEJLE DE 5 SEJLRÅD SEJLADSFÆRDIGHEDER FOREBYG MAND OVER BORD FÅ MANDEN OM BORD IGEN INFORMATION OM ÉT AF DE FEM SEJLRÅD

LÆR AT SEJLE DE 5 SEJLRÅD SEJLADSFÆRDIGHEDER FOREBYG MAND OVER BORD FÅ MANDEN OM BORD IGEN INFORMATION OM ÉT AF DE FEM SEJLRÅD ÆR AT SEJE INFORMATION OM ÉT AF DE FEM SEJRÅD Før du tager ud på havet, er det vigtigt, du lærer at sejle. Du skal blandt andet have styr på båden eller jollen og kende reglerne til søs. Sørg for klar

Læs mere

Duelighedsbevis. Vinteren 2016/17. Egå sejlklub. 7. Aften. Velkommen til sidste aften før jul

Duelighedsbevis. Vinteren 2016/17. Egå sejlklub. 7. Aften. Velkommen til sidste aften før jul Velkommen til sidste aften før jul Egå sejlklub Duelighedsbevis 7. Aften Vinteren 2016/17 7. Aften : af søvejsregler 13 (11) 16 (vigeregler) Gennemgang opgave 36-59 næsten alle af kurser, strøm, afdrift,

Læs mere

HMIs gummibåde har fastmonteret VHF, ligesom stationær VHF altid står tændt på lærerværelset ved sejlads.

HMIs gummibåde har fastmonteret VHF, ligesom stationær VHF altid står tændt på lærerværelset ved sejlads. Kølbådsejlads Sejladsområde (perioden fra søsætning sidst i marts til bådoptagning midt oktober). 1. Sejlads i synlig afstand fra havnen eller stranden ved HMI. 2. Sejlads efter aftale rundt om Hou Røn

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for Matcher 37 - sejlads med kølbåd over 20 målet (længde x bredde)

Sikkerhedsinstruks for Matcher 37 - sejlads med kølbåd over 20 målet (længde x bredde) Sikkerhedsinstruks for Matcher 37 - sejlads med kølbåd over 20 målet (længde x bredde) Udarbejdet af Ranum Efterskole vers.26.11.12 OS 1. Identifikation af redderen Olav Storm, Forstander Ranum Efterskole

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med følgebåd. Faxehus Efterskole.

Sikkerhedsinstruks for sejlads med følgebåd. Faxehus Efterskole. side 1 af 7 Sikkerhedsinstruks for sejlads med følgebåd. Faxehus Efterskole. Udarbejdet: 19. maj 2017 14:28 Sikkerhedsinstruksen For at sejle sikkert skal det ske inden for rammerne af godt sømandsskab.

Læs mere

3/10/2015. Eksempel på prøveopgave. Testopgave 4. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1.

3/10/2015. Eksempel på prøveopgave. Testopgave 4. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1. Eksempel på prøveopgave Testopgave 4 Generel opgave Hjælpemidler: Ingen Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1 Hvilken signalfigur skal du føre, om dagen når du ligger til ankers? En sort

Læs mere

Sikkerhedsreglement. Være iført varedeklareret eller godkendt redningsvest med krave under al sejlads.

Sikkerhedsreglement. Være iført varedeklareret eller godkendt redningsvest med krave under al sejlads. Sikkerhedsreglement REGLEMENT FLOK Følgende krav skal være opfyldt: Alder, 8-12 år. Kunne svømme 50 meter eller være påbegyndt svømmeundervisning. Være iført varedeklareret eller godkendt redningsvest

Læs mere

Prøvekrav for speedbådsprøven

Prøvekrav for speedbådsprøven Prøvekrav for speedbådsprøven Teori Forskellige typer af både og fordele og ulemper ved de forskellige skrogformer i forhold til sødygtighed. Muligheder for placering af besætning. Forskellige former for

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med kølbåde. Faxehus Efterskole.

Sikkerhedsinstruks for sejlads med kølbåde. Faxehus Efterskole. side 1 af 9 Sikkerhedsinstruks for sejlads med kølbåde. Faxehus Efterskole. Udarbejdet: 19. maj 2017 14:26 Sikkerhedsinstruksen For at sejle sikkert skal det ske inden for rammerne af godt sømandsskab.

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for Stortriss og Triss Norlin - sejlads med mindre fartøjer under 20 målet ( længde x bredde)

Sikkerhedsinstruks for Stortriss og Triss Norlin - sejlads med mindre fartøjer under 20 målet ( længde x bredde) Sikkerhedsinstruks for Stortriss og Triss Norlin - sejlads med mindre fartøjer under 20 målet ( længde x bredde) Udarbejdet af Ranum Efterskole vers.12.11.12 OS 1. Identifikation af rederen Olav Storm,

Læs mere

Egå sejlklub Duelighedsbevis. Vinteren 2016/ Aften aften. Søvejsregler Kapitel B Regler for styring og sejlads

Egå sejlklub Duelighedsbevis. Vinteren 2016/ Aften aften. Søvejsregler Kapitel B Regler for styring og sejlads Egå sejlklub Duelighedsbevis 5. Aften Vinteren 2016/17 5. aften Søvejsregler: af 7, 8 og nu 9-10 af 27, 28, 29 og nu 30-31 Folder Havets hovedveje Navigation Sikkerhed: Fra 3 gang Manglende Farvandsafmærkning

Læs mere

side 1 af 6 Sikkerhedsinstruks for sejlads med DRACO speedbåd Dragør Navigationsskole

side 1 af 6 Sikkerhedsinstruks for sejlads med DRACO speedbåd Dragør Navigationsskole side 1 af 6 Sikkerhedsinstruks for sejlads med DRACO speedbåd Dragør Navigationsskole Udarbejdet: 7. april 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Matilde, 17 fods DRACO 1700 TL motorbåd

Læs mere

HMI Sikkerhedsinstruks! Surf

HMI Sikkerhedsinstruks! Surf HMI Sikkerhedsinstruks! Surf Godt sømandskab Ansvar og sund fornuft! Sikkerhedsinstruksen For at sejle sikkert skal det ske inden for rammerne af "godt sømandsskab". Alle skal tage et ansvar og bruge deres

Læs mere

STÆVNESKEMAER. Låneerklæring. Andet / ændret sejlnummer DM - Sejlskema Sejl-kontrolskema DANSK BB 10m KLUB

STÆVNESKEMAER. Låneerklæring. Andet / ændret sejlnummer DM - Sejlskema Sejl-kontrolskema DANSK BB 10m KLUB STÆVNESKEMAER Låneerklæring Andet / ændret sejlnummer DM - Sejlskema Sejl-kontrolskema DANSK BB 10m SEJLUNIN DANSK BB 10m STANDARDMÅLEBREV MÅLTAL FR DH-SEJLADSER LÅNEERKLÆRING Kapsejlads:... Klasse: BB

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING SIKKERHED VED SEJLADS MED REDNINGS- BADE. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING SIKKERHED VED SEJLADS MED REDNINGS- BADE. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING SIKKERHED VED SEJLADS MED REDNINGS- BADE Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Denne branchevejledning er udarbejdet af Planudvalget for brand og redning for at sikre, at

Læs mere

Praktisk sejlads. udarbejdet af skoleudvalget. 24. februar 2015

Praktisk sejlads. udarbejdet af skoleudvalget. 24. februar 2015 Praktisk sejlads udarbejdet af skoleudvalget 24. februar 2015 Indhold Sikkerhed 3 Forsikringsforhold............................. 3 Søvejsregler................................ 3 Kulde...................................

Læs mere

SØFARTSSTYRELSEN. Eksaminationssted (by) Fulde navn: SØVEJSREGLER

SØFARTSSTYRELSEN. Eksaminationssted (by) Fulde navn: SØVEJSREGLER SØFARTSSTYRELSEN Eks.nr. Eksaminationssted (by) Fulde navn: * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Yachtskippereksamen af 3. grad. Y3Søv-1/99

Læs mere

Sikkerhedsinstruks sejlerlinjen, Kerteminde Efterskole

Sikkerhedsinstruks sejlerlinjen, Kerteminde Efterskole Sikkerhedsinstruks sejlerlinjen, Kerteminde Efterskole 1) Identifikation af rederen og dennes juridisk ansvarlige person Kerteminde Efterskole, Degnehøjvej 20, 5300 kerteminde. Forstander Lars Brudvig

Læs mere

Nordstjernen. Procedurer

Nordstjernen. Procedurer Indholdsfortegnelse 1 - Nødsituationer - procedurer med kontakttelefonnumre.... - 3 - I nødstilfælde.... - 3 - Alarm.... - 3 - VHF... - 4 - Nødkald... - 5 - Nødkald - Mayday... - 5 - Nødmelding... - 5-2

Læs mere

Eksempel på prøveopgave. Testopgave 1. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1.

Eksempel på prøveopgave. Testopgave 1. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1. Eksempel på prøveopgave Testopgave 1 Generel opgave Hjælpemidler: Ingen Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1 Hvad kaldes linier der går fra geografisk pol til geografisk pol? Linjerne kaldes

Læs mere

Korsør Lystfiskerforening STOREBÆLTSMAPPEN

Korsør Lystfiskerforening STOREBÆLTSMAPPEN Mappen indeholder vigtige oplysninger vedrørende brugen af MAKRELLEN, så gør dig bekendt med indholdet i denne mappe før du sejler ud! Afprøve din viden om sikkerhed til søs på: www.sejlsikkert.dk INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Sikkerhedsartikler SOLAS: Safety of Life at Sea

Sikkerhedsartikler SOLAS: Safety of Life at Sea Sikkerhedsartikler SOLAS: Safety of Life at Sea Elektrisk vandlys, m/ tilbehør Comet Beskrivelse 17 04 9550 Comet vandlys, selvaktiverende når de kastes i vandet og pæren vender opad 17 04 9560 Holder

Læs mere

Udvidet sømandskab: Bådhåndtering

Udvidet sømandskab: Bådhåndtering Udvidet sømandskab: Bådhåndtering (fortøjning, ankring, grundstødning, slæbning) 14. Februar 2018 Bjarke Bornemann Christensen Materialet er under konceptudvikling i Sundets Sejlerskole Agenda Introduktion

Læs mere

Demonstration af nødraketter, brandøvelse og redningsveste. Rønbjerg Sejlklub 24. februar 2017

Demonstration af nødraketter, brandøvelse og redningsveste. Rønbjerg Sejlklub 24. februar 2017 Demonstration af nødraketter, brandøvelse og redningsveste Først gennemgås aftenens program: Rønbjerg Sejlklub 24. februar 2017 Lars står for at organisere affyring af raketter. Ingolf står for brandslukning.

Læs mere

Værd at vide om Mand Over Bord

Værd at vide om Mand Over Bord ANNONCE: Om Danmarks Tursejlerforening Danmarks Tursejlerforening har ca. 12.000 medlemmer, der nyder tursejladsens glæder i enten motorbåd eller sejlbåd. Foreningen er medlem af Søsportens Sikkerhedsråd

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads.

Sikkerhedsinstruks for sejlads. Sikkerhedsinstruks for sejlads. Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Politikken dækker Jyllinge Sejlskoles H-Både: Ringø, Kværnø, Rose og Eskildø. Fartøjerne benævnes samlet som skolebådene

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads i FDF Alsønderup (20/06/2013)

Sikkerhedsinstruks for sejlads i FDF Alsønderup (20/06/2013) Sikkerhedsinstruks for sejlads i FDF Alsønderup (20/06/2013) Omfang Denne sikkerhedsinstruks gælder for al kanosejlads eller anden sejlads med unge under 18 år i FDF Alsønderup regi. Den gælder, når der

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer for Sorø Akademis Skole

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer for Sorø Akademis Skole Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer for Sorø Akademis Skole Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? 16 kajakker, 12 kanoer og 2 robåde 1. Identifikation af rederen Skriv navn

Læs mere

Sejladsreglementet gælder for alle ombordværende ved enhver sejlads i gruppens både.

Sejladsreglementet gælder for alle ombordværende ved enhver sejlads i gruppens både. Sidste rettelse: 27/3 2012 Sejladsreglement for Struer Sø 1. Sejladsreglementets gyldighedsområde Sejladsreglementet gælder for alle ombordværende ved enhver sejlads i gruppens både. Sejladsreglementet

Læs mere

Hvidovre Kommunale Ungdomsskoles sikkerhedsinstruks for sejldage En dag på vandet med skoleklasser.

Hvidovre Kommunale Ungdomsskoles sikkerhedsinstruks for sejldage En dag på vandet med skoleklasser. side 1 af 5 Hvidovre Kommunale Ungdomsskoles sikkerhedsinstruks for sejldage En dag på vandet med skoleklasser. Udarbejdet: 1. august 2015 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Hvidovre Kommunale

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med Wayfarer sejljolle

Sikkerhedsinstruks for sejlads med Wayfarer sejljolle Sikkerhedsinstruks for sejlads med Wayfarer sejljolle Udarbejdet: 20.6. 2117 1. Identifikation af rederen Skriv navn og adresse på rederen; Den person eller det organ, som har ejerskab af sejladsaktiviteterne:

Læs mere

Vær klar hvis ulykken indtræffer

Vær klar hvis ulykken indtræffer Vær klar hvis ulykken indtræffer Vigtig information til andelshavere og gæster om havnens: - Redningsudstyr - Brandslukningsudstyr - Forureningsbekæmpelsesudstyr - Førstehjælpsudstyr Korsør Lystbådehavn

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer. Gør en forskel - For dig selv og for andre

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer. Gør en forskel - For dig selv og for andre Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Gør en forskel - For dig selv og for andre Identifikation af reder (Den organisation som er ansvarlig for sejladsaktiviteten Identifikation af lejr Ungdommens

Læs mere

Sejl og sikkerhedsinstruks for Vemmelev junior- og ungdomsklub.

Sejl og sikkerhedsinstruks for Vemmelev junior- og ungdomsklub. En rigtig god dag på vandet Udarbejdet af: Vemmelev Junior- og ungdomsklub Skolevej 2 4241 Vemmelev. Vemmelev d. 8. maj 2012. 1 1. Redder. Vemmelev junior- og ungdomsklub Skolevej 2 4241 Vemmelev V/ leder:

Læs mere

SINGLEHAND(KAP)SEJLADS FRA DIN HJEMHAVN TIL ANHOLT OG RETUR. 7-9 september 2018

SINGLEHAND(KAP)SEJLADS FRA DIN HJEMHAVN TIL ANHOLT OG RETUR. 7-9 september 2018 SINGLEHAND(KAP)SEJLADS FRA DIN HJEMHAVN TIL ANHOLT OG RETUR 7-9 september 2018 Kapsejlads direkte fra din hjemhavn ingen transportsejlads. Singlehand du konkurrerer mod dig selv, og tiden. Samtidig målgang

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejladsaktiviteter Ung i Århus, Fritidscenter Horsensvej, Århus kommune

Sikkerhedsinstruks for sejladsaktiviteter Ung i Århus, Fritidscenter Horsensvej, Århus kommune 1. Identifikation af rederen og dennes juridisk ansvarlige person. Reder for sejladsaktiviteterne er: Fritidscenter Horsensvej Skjoldhøjvej 11 8381 Tilst 5157 5024 2. Sejladsaktiviteter. Aktiviteter med

Læs mere

Eksempel på prøveopgave. Testopgave 2. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1.

Eksempel på prøveopgave. Testopgave 2. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1. Eksempel på prøveopgave Testopgave 2 Generel opgave Hjælpemidler: Ingen Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1 Hvad kaldes linier der er parallelle med ækvator? Linjerne kaldes breddepararalleller

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 8 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Opdateret: 28. marts 2017 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Tornado Viking 580 Skriv navn og kaldesignal: ORCA I - XPD4040

Læs mere

Værd at vide om Mand Over Bord PERSONLIG SIKKERHED TIL SØS WWW.SOESPORT.DK

Værd at vide om Mand Over Bord PERSONLIG SIKKERHED TIL SØS WWW.SOESPORT.DK Værd at vide om Mand Over Bord PERSONLIG SIKKERHED TIL SØS WWW.SOESPORT.DK DENNE BROCHURE ER SPONSERET AF DANMARKS TURSEJLERFORENING Formål I det meste litteratur om Mand-Over-Bord fokuseres der på at

Læs mere

Egå sejlklub Duelighedsbevis Repetition Vinteren 2016/2017

Egå sejlklub Duelighedsbevis Repetition Vinteren 2016/2017 Egå sejlklub Duelighedsbevis Repetition Vinteren 2016/2017 Nedenfor ser I de ting der vil blive repeteret på forskellig vis over de næste 4 aftener Søvejsregler: Nogle regler og især repetition lys, vigeregler,

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer - KANO

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer - KANO Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer - KANO Udarbejdet: Den 13. juni 2013 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller identificer gruppen af

Læs mere

UKLASSIFICERET FAGPLAN. 1. FAG Sømandskab MHV, Lovpligtig uddannelse 2, 1481 Udgivelse FEB 2016

UKLASSIFICERET FAGPLAN. 1. FAG Sømandskab MHV, Lovpligtig uddannelse 2, 1481 Udgivelse FEB 2016 UKLASSIFICERET FAGPLAN 1. FAG Sømandskab MHV, Lovpligtig uddannelse 2, 1481 Udgivelse FEB 2016 2. FAGETS MÅL Ved fagets afslutning skal kursisten kunne løse opgaver og anvende materiel, der vedrører dæksarbejde

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 8. juni 2017 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller identificer gruppen af

Læs mere

HMI Sikkerhedsinstruks! RIB

HMI Sikkerhedsinstruks! RIB HMI Sikkerhedsinstruks! RIB Godt sømandskab Ansvar og sund fornuft! Sikkerhedsinstruksen For at sejle sikkert skal det ske inden for rammerne af "godt sømandsskab". Alle skal tage et ansvar og bruge deres

Læs mere

HMI Sikkerhedsinstruks! Kølbåd

HMI Sikkerhedsinstruks! Kølbåd HMI Sikkerhedsinstruks! Kølbåd Godt sømandskab Ansvar og sund fornuft! Sikkerhedsinstruksen For at sejle sikkert skal det ske inden for rammerne af "godt sømandsskab". Alle skal tage et ansvar og bruge

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 1. juli 2015 14:05 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Identifikation_af_rederen.Label Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller

Læs mere

SØFARTSSTYRELSEN. Fulde navn: SØVEJSREGLER. b) Hvad vil du i skibet A foretage dig, så snart du får øje på lysene fra B?

SØFARTSSTYRELSEN. Fulde navn: SØVEJSREGLER. b) Hvad vil du i skibet A foretage dig, så snart du får øje på lysene fra B? SØFARTSSTYRELSEN Eks.nr. Eksaminationssted (by) Fulde navn: * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Yachtskippereksamen af 3. grad.

Læs mere

Kort repetition Gennemgang af opgaver Skibslys og signalfigurer Manøvre- og advarselssignaler Tågesignaler SØVEJSREGLER

Kort repetition Gennemgang af opgaver Skibslys og signalfigurer Manøvre- og advarselssignaler Tågesignaler SØVEJSREGLER Kort repetition Gennemgang af opgaver Skibslys og signalfigurer Manøvre- og advarselssignaler Tågesignaler SØVEJSREGLER Lektionsoversigt Dato Emner 14.11.17 Almindelige sejladsbestemmelser Almindelige

Læs mere

Korsør Lystfiskerforening STOREBÆLTSMAPPEN

Korsør Lystfiskerforening STOREBÆLTSMAPPEN Mappen indeholder vigtige oplysninger vedrørende brugen af MAKRELLEN, så gør dig bekendt med indholdet i denne mappe før du sejler ud! Afprøve din viden om sikkerhed til søs på: www.sejlsikkert.dk INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1/5 Senest revideret: 13. marts 2019 Hvilke fartøjer gælder denne sikkerhedsinstruks for? Seks optimistjoller, tre zoom 8 joller og 2 ynglinge. Alle

Læs mere

Beredskabsplan. for indsats ved uheld på Ry Marina. Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både

Beredskabsplan. for indsats ved uheld på Ry Marina. Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både Beredskabsplan for indsats ved uheld på Ry Marina Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både Indhold: 1. Formål 2. Alarmering 3. Brand 4. Drukneulykker 5. Personskader

Læs mere

Egå sejlklub Duelighedsbevis. Vinteren 2016/ Aften aften. Hvad betyder

Egå sejlklub Duelighedsbevis. Vinteren 2016/ Aften aften. Hvad betyder Egå sejlklub Duelighedsbevis 10. Aften Vinteren 2016/17 10. aften Søvejsregler: af De Danske regler og ingen nye Navigation Sikkerhed: Folder: Opgaver: kurser, strøm, afdrift, misvisning og deviation,

Læs mere

Teknisk forskrift om fritidsfartøjers bygning og udstyr m.v.

Teknisk forskrift om fritidsfartøjers bygning og udstyr m.v. Medmindre andet udtrykkeligt er bestemt, finder bestemmelserne i dette regelværk anvendelse på både nye og eksisterende fritidsfartøjer med en skroglængde fra 2,5 m op til og med 24 m. Fritidsfartøj. Et

Læs mere

Prøvekrav: Duelighedsprøve leveret af Duelighedsklubben.

Prøvekrav: Duelighedsprøve leveret af Duelighedsklubben. Prøvekrav: Duelighedsprøve leveret af Duelighedsklubben. Duelighedsprøve i sejlads for fritidssejlere. For opnåelse af Duelighedsbevis fra Duelighedsklubben skal der ved dels en teori- og en praktikprøve

Læs mere

Dokument titel: DFU Uddannelseskrav for DFU-kompetence bevis for duelighedsprøve i sejlads for fritidssejlere. Udgivelsesdato:

Dokument titel: DFU Uddannelseskrav for DFU-kompetence bevis for duelighedsprøve i sejlads for fritidssejlere. Udgivelsesdato: Grundlag/Referencer. Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 184 af 26. marts 1999 om duelighedsprøver. Duelighedsprøve i For opnåelse af et DFU-kompetence bevis skal følgende kunne opfyldes: Teori: Identificerer

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Side 1 Udarbejdet: 2014 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Megin jolle 1. Identifikation af rederen Center for Kystfriluftsliv Kirkestræde

Læs mere

Prøvekrav for speedbådsprøve afholdt af Søfartsstyrelsens bemyndigede censorer Version 1.0 af 18. februar 2016

Prøvekrav for speedbådsprøve afholdt af Søfartsstyrelsens bemyndigede censorer Version 1.0 af 18. februar 2016 1. Formål Formålet med denne vejledning er at opstille retningslinjer for afholdelse af speedbådsprøven 1. 2. Anvendelse/Omfang Vejledningen anvendes af censorer, der er bemyndiget til at afholde speedbådsprøver.

Læs mere

HMI Sikkerhedsinstruks! Surf

HMI Sikkerhedsinstruks! Surf HMI Sikkerhedsinstruks! Surf Godt sømandskab Ansvar og sund fornuft! Sikkerhedsinstruksen For at sejle sikkert skal det ske inden for rammerne af "godt sømandsskab". Alle skal tage et ansvar og bruge deres

Læs mere

Inden skibet forlades. Forlad skibet Evakuering Brand. nødguide. over bord. Mand. Underafkølet (moderat) (svært)

Inden skibet forlades. Forlad skibet Evakuering Brand. nødguide. over bord. Mand. Underafkølet (moderat) (svært) Inden skibet forlades Forlad skibet Evakuering Brand nødguide Mand over bord (moderat) (svært) inden skibet forlades mayday mayday mayday (Eksempel på nødmelding) This is. (Dette er) Ternen Ternen Ternen

Læs mere

side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 10.05.2016. Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller identificer gruppen af

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer boardsurfing/windsurfing.

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer boardsurfing/windsurfing. Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer boardsurfing/windsurfing. Udarbejdet af Ranum Efterskole: 15. maj 2012 1. udkast 1. Identifikation af rederen Olav Storm Forstander Ranum efterskole Mobil:

Læs mere

Svendborg Sunds Sejlklub

Svendborg Sunds Sejlklub 1: Generelt 2: Sejladsen 3: Sikkerhed arbejder for størst mulig sikkerhed for alle involverede i sejladserne. Der sejles derfor ikke efter kapsejladsregler, men efter de internationale søvejsregler. Der

Læs mere

Værd at vide om mobiltelefoni til søs KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK

Værd at vide om mobiltelefoni til søs KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK Værd at vide om mobiltelefoni til søs KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK Formål Formålet med denne brochure er at beskrive mobiltelefonens muligheder og begrænsninger ved anvendelse

Læs mere

Det blå klasselokale

Det blå klasselokale Det blå klasselokale TIRSDAG D. 14. MAJ 2019 TIRSDAG D. 10. SEPTEMBER 2019 ONSDAG D. 15. MAJ 2019 ONSDAG D. 11. SEPTEMBER 2019 TIRSDAG D. 21. MAJ 2019 TIRSDAG D. 17. SEPTEMBER 2019 ONSDAG D. 22. MAJ 2019

Læs mere

SIKKERHEDSINSTRUKS. for aktiviteter med havkajakker hos Qayak.dk. Juni 2014. Side 1 af 5

SIKKERHEDSINSTRUKS. for aktiviteter med havkajakker hos Qayak.dk. Juni 2014. Side 1 af 5 SIKKERHEDSINSTRUKS for aktiviteter med havkajakker hos Qayak.dk Juni 2014 Side 1 af 5 Indholdsfortegnelse 1. Identifkation af rederen 2. Beskrivelse af sejladsaktiviteter 3. Identifkation af risici 4.

Læs mere

12 deltagere pr censor.

12 deltagere pr censor. Speedbådsbevis Indhold Tilmelding af prøve... 1 Betaling af prøve... 2 Krav til prøvedeltager... 2 Prøven... 2 Krav til prøvefartøj... 2 Krav til vejret.... 3 Teoretisk prøve... 3 Praktisk prøve... 3 Klage...

Læs mere

Beredskabsplan. for indsats ved ulykker på Marselisborg Lystbådehavn. Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både

Beredskabsplan. for indsats ved ulykker på Marselisborg Lystbådehavn. Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både Beredskabsplan for indsats ved ulykker på Marselisborg Lystbådehavn Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både Udarbejdet af Miljø- og Sikkerhedsudvalget, Marselisborg

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for Kyst- og Fjordcentrets kurser, undervisning og aktiviteter på Randers Fjord, Grenåen og i Kattegat

Sikkerhedsinstruks for Kyst- og Fjordcentrets kurser, undervisning og aktiviteter på Randers Fjord, Grenåen og i Kattegat Sikkerhedsinstruks for Kyst- og Fjordcentrets kurser, undervisning og aktiviteter på Randers Fjord, Grenåen og i Kattegat 1) Identifikation af rederen og dennes juridisk ansvarlige person Kyst- og Fjordcentret

Læs mere

BESKRIVELSE AF KINGFISHER BÅDEN FRA OILWIND

BESKRIVELSE AF KINGFISHER BÅDEN FRA OILWIND BESKRIVELSE AF KINGFISHER BÅDEN FRA OILWIND KINGFISHER ARCTIC båden er konstrueret til kyst fiskeri og jagt i arktiske farvande med en høj fart. Skroget har særdeles gode egenskaber med hensyn til sødygtighed,

Læs mere

SØFARTSSTYRELSEN. Fulde navn: SØVEJSREGLER

SØFARTSSTYRELSEN. Fulde navn: SØVEJSREGLER SØFARTSSTYRELSEN Eks.nr. Eksaminationssted (by) Fulde navn: * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Yachtskippereksamen af 3. grad.

Læs mere

1 Udarbejdet af: Stefan Gerber & Martin Rise

1 Udarbejdet af: Stefan Gerber & Martin Rise Mundtlig eksamen!... 2 Vigeforpligtelser... 2 7 er Rækkefølgen:... 2 Vigeregler... 2 Motor:... 2 Sejl:... 2 Navigation... 5 1. Kompas og retninger... 5 2. Gradnet og søkort... 5 3. Fyr og båker... 5 4.

Læs mere

Version 1.0 Dato: 27. juni 2013

Version 1.0 Dato: 27. juni 2013 UDDANNELSESPLAN FOR DUELIGHEDSPRØVE I SEJLADS FOR FRITIDSSEJLERE OG PRØVE FOR FØRERE AF VISSE MOTORDREVNE FRITIDSFARTØJER MED EN SKROGLÆNGDE UNDER 15 METER (SPEEDBÅDE) 1. Formål Version 1.0 Dato: 27. juni

Læs mere

Turkanoinstruktør 2.1 Teori, praksis, turpædagogik mm. Her bliver du klædt på til eksamensdelen

Turkanoinstruktør 2.1 Teori, praksis, turpædagogik mm. Her bliver du klædt på til eksamensdelen De 7 kanoregler for kanosejlads i FDF Før du tager på kanotur, så er det vigtigt, at du har styr på de 7 kanoregler. De står nedenunder og er vigtige for, at alle får en god kanotur. Uddannelsen: Turkanoinstruktør

Læs mere

DEN ULTIMATIVE REDNINGSVEST GUIDE

DEN ULTIMATIVE REDNINGSVEST GUIDE DEN ULTIMATIVE REDNINGSVEST GUIDE Published : 2018-11-07 10:04:00 Den ultimative redningsvest guide Marineworld Siden 1992 har det været lovpligtigt at medbringe passende redningsveste eller svømmeveste

Læs mere

Horsens Sejlklub Velkommen til nye sejlere 2015. Hjælp til hvad udstyret hedder på jollen samt gode råd og fif

Horsens Sejlklub Velkommen til nye sejlere 2015. Hjælp til hvad udstyret hedder på jollen samt gode råd og fif Horsens Sejlklub Velkommen til nye sejlere 2015 Hjælp til hvad udstyret hedder på jollen samt gode råd og fif Hvad hedder udstyret på optimistjollen Længde: Bredde: Skrogvægt: 230 cm 113 cm 35 kg Sejlareal:

Læs mere

Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 184 af 26. marts 1999 om duelighedsprøver.

Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 184 af 26. marts 1999 om duelighedsprøver. Grundlag/Referencer. Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 184 af 26. marts 1999 om duelighedsprøver. Duelighedsprøve i sejlads for fritidssejlere. For opnåelse af et Duelighedsbevis udstedt af Danish Yacht

Læs mere

Sikkerhedspolitik Fredericia Sejlklub December 2006

Sikkerhedspolitik Fredericia Sejlklub December 2006 Fredericia Sejlklub December 2006 Indhold: 1. Baggrund gyldighedsområde... 1 2. Form... 1 3. Ledelse/organisation... 2 4. Kravspecifikation motorbåde (planende)... 3 5. Regler for motorbådsbrugere... 3

Læs mere

Udlån af dommerbåd I Dragør Sejlklub

Udlån af dommerbåd I Dragør Sejlklub Udlån af dommerbåd I Dragør Sejlklub Dragør Sejlklub tilbyder medlemmer af klubben at låne klubbens dommerbåd til ture og arrangementer. Hvem kan låne dommerbåden. Medlemmer af Dragør Sejlklub, som af

Læs mere

Fulde navn: b) Hvad vil De i skibet A foretage Dem, så snart De får øje på lysene fra B?

Fulde navn: b) Hvad vil De i skibet A foretage Dem, så snart De får øje på lysene fra B? SØFARTSSTYRELSEN Eks. nr. Eksaminationssted (by) Fulde navn: * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Yachtskippereksamen af 3. grad. SØVEJSREGLER Y3Søv-2/98

Læs mere

John Hyttel, Februar 2019 TURPLANLÆGNING OG TURLEDELSE VKKK

John Hyttel, Februar 2019 TURPLANLÆGNING OG TURLEDELSE VKKK John Hyttel, Februar 2019 TURPLANLÆGNING OG TURLEDELSE VKKK Hvad kræves der for at være turleder? I princippet kan alle IPP 2 havkajakroere være turleder Roere med IPP 3 eller højere samt Instruktør 2

Læs mere

Betjeningsvejledning for søløven

Betjeningsvejledning for søløven Betjeningsvejledning for søløven Almindelig betjening: 1. Udfyld sejladsprotokollen før afgang. 2. Båden lænses 3. Brændstofbeholdningen (diesel) kontrolleres. Der skal være min. 1/3 tank fuld 4. Rød knap

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 14. september 2015 23:00 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller identificer

Læs mere

Sikkerhedspolitik for Juniorafdelingen i Strandby Sejlklub, Vild med vand Version 1.0 April 2011

Sikkerhedspolitik for Juniorafdelingen i Strandby Sejlklub, Vild med vand Version 1.0 April 2011 Sikkerhedspolitik for Juniorafdelingen i Strandby Sejlklub, Vild med vand Version 1.0 April 2011 Denne sikkerhedspolitik beskriver hvorledes Strandby Sejlklub prioriterer sikkerhed såvel til lands og til

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for Gudenaadalens Efterskoles undervisning og fritidsaktivitet i kano.

Sikkerhedsinstruks for Gudenaadalens Efterskoles undervisning og fritidsaktivitet i kano. Sikkerhedsinstruks for Gudenaadalens Efterskoles undervisning og fritidsaktivitet i kano. 1) Identifikation af rederen og dennes juridisk ansvarlige person Gudenaadalens Efterskole Hovedgaden 2 8860 Ulstrup

Læs mere

Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både

Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både Virksund Lystbådehavn Sandkrogen 10, 7840 Højslev Beredskabsplan for indsats ved uheld på Virksund Lystbådehavn Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både Udarbejdet af

Læs mere

VEJLEDNING TIL DIG, DER ER -AMBASSADØR

VEJLEDNING TIL DIG, DER ER -AMBASSADØR VEJLEDNING TIL DIG, DER ER -AMBASSADØR Ingen skal drukne i Danmark. Alle skal sejle sikkert. Læs mere på sejlsikkert.dk INDHOLDSFORTEGNELSE Sejl Sikkert-kampagnen... 3 Vær Sejl Sikkert-ambassadør på din

Læs mere

TEORI FOR SPEEDBÅDSFØRERE Denne lærebog tilhører foreningen Duelighedsklubben, og må kun benyttes af medlemmer, som har betalt kontingent på 195,-

TEORI FOR SPEEDBÅDSFØRERE Denne lærebog tilhører foreningen Duelighedsklubben, og må kun benyttes af medlemmer, som har betalt kontingent på 195,- TEORI FOR SPEEDBÅDSFØRERE Denne lærebog tilhører foreningen Duelighedsklubben, og må kun benyttes af medlemmer, som har betalt kontingent på 195,- kr. til foreningen inden for de sidste 12 måneder. Læs

Læs mere

Fulde navn: NAVIGATION II

Fulde navn: NAVIGATION II SØFARTSSTYRELSEN Eks.nr. Eksaminationssted (by) Fulde navn: * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Yachtskippereksamen af 1. grad. Y1NAV2-1/02

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for havkajak Faxehus Efterskole

Sikkerhedsinstruks for havkajak Faxehus Efterskole Sikkerhedsinstruks for havkajak Faxehus Efterskole Udarbejdet 07.05.2015/ Joachim Mottel og Jakob Rud Hansen Sikkerhedsinstrukser: For at en havkajaksejlads kan kaldes sikker, skal den foregå inden for

Læs mere

Marselisborg Sejlklubs Sejlerskole

Marselisborg Sejlklubs Sejlerskole Indholdsfortegnelse: Politikker og procedurer for Marselisborg Sejlklubs Sejlerskole 1 SIKKERHEDSPOLITIK... 2 1.1 INDLEDNING... 2 1.2 SEJLADSOMRÅDE... 2 1.3 UDARBEJDELSE, ANSVAR OG HÅNDHÆVELSE... 2 1.4

Læs mere

Egå sejlklub Duelighedsbevis. Vinteren 2016/ Aften aften

Egå sejlklub Duelighedsbevis. Vinteren 2016/ Aften aften Egå sejlklub Duelighedsbevis 6. Aften Vinteren 2016/17 6. aften Søvejsregler: Repetition af 9, 10 og nu 11, 12, 13, 14, 15, 16 Repetition af 30, 31 Folder Navigation Sikkerhed: Opgaver: Havets hovedveje

Læs mere

Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 184 af 26. marts 1999 om duelighedsprøver.

Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 184 af 26. marts 1999 om duelighedsprøver. 1. Grundlag/Referencer. Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 184 af 26. marts 1999 om duelighedsprøver. Duelighedsprøve i sejlads for fritidssejlere. For opnåelse af et Duelighedsbevis udstedt af Danish

Læs mere

K.A.S. sejlerskole Sikkerhedspolitik og sikkerhedsplan

K.A.S. sejlerskole Sikkerhedspolitik og sikkerhedsplan K.A.S. sejlerskole Sikkerhedspolitik og sikkerhedsplan Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1. Kommunikation... 3 2. Skolesejlads og sikkerhed... 4 2.1. Bemandingskrav... 4 2.1.1. Krav til lærere...

Læs mere

Førstehjælp ved uheld på vandet

Førstehjælp ved uheld på vandet Førstehjælp ved uheld på vandet Forord Hvordan giver et ro-hold livgivende førstehjælp til en ro-makker, der har fået hjertestop ude i en ro-båd eller kajak? Vi anbefaler at I arbejder videre med dette

Læs mere