Beretning om revisionen af Den Europæiske Centralbanks forvaltning af sit CO 2 -fodaftryk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beretning om revisionen af Den Europæiske Centralbanks forvaltning af sit CO 2 -fodaftryk"

Transkript

1 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS COUR DES COMPTES EUROPÉENNE CÚIRT INIÚCHÓIRÍ NA HEORPA EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK IL-QORTI EWROPEA TAL-AWDITURI EUROPESE REKENKAMER EUROPEJSKI TRYBUNAŁ OBRACHUNKOWY TRIBUNAL DE CONTAS EUROPEU CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ EURÓPSKY DVOR AUDÍTOROV EVROPSKO RAČUNSKO SODIŠČE EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN Beretning om revisionen af Den Europæiske Centralbanks forvaltning af sit CO 2 -fodaftryk med Den Europæiske Centralbanks svar 12, RUE ALCIDE DE GASPERI TELEFON (+352) eca-info@eca.europa.eu L LUXEMBOURG TELEFAX (+352) INTERNET:

2 2 INDHOLD Punkt Indledning 1-5 Revisionens omfang og revisionsmetoden 6-8 Revisionsresultater 9-56 Strategier for mindskelse af kuldioxidemissionerne 9-26 Reduktion af kuldioxidemissionerne Kompensation for restemissioner Vejen til en udførlig beregning af CO 2 -fodaftrykket Miljøforvaltningsværktøjer Europæisk ordning for miljøledelse og miljørevision (EMAS) GreenBuildingprogrammet EU-adfærdskodeksen om energieffektivitet i datacentre 43 Bæredygtige indkøb ECB's regler om indkøb 44 ECB's Håndbog om forretningspraksis Vejledningen i bæredygtige indkøb Undersøgelse af en stikprøve af indkøbsprocedurer 56 Konklusioner og anbefalinger Fastlagde ECB strategier for mindskelse af sine kuldioxidemissioner, og gennemførte den dem effektivt? Har ECB miljøledelsesværktøjer, der egner sig til at støtte løbende forbedring? Har ECB fastsat standarder for bæredygtige indkøb, og er standarderne i givet fald blevet overholdt? 68-70

3 3 INDLEDNING 1. Den Europæiske Centralbank (herefter banken eller ECB) og de nationale centralbanker i samtlige Den Europæiske Unions (EU's) medlemsstater udgør tilsammen Det Europæiske System af Centralbanker (ESCB). Hovedmålet for ESCB er at fastholde prisstabilitet. ESCB støtter også de generelle økonomiske politikker i Unionen med henblik på at bidrage til gennemførelsen af Unionens mål. Med henblik herpå udfører ECB de opgaver, som er fastlagt i statutten for banken 1, og banken er ansvarlig for forvaltningen af sine egne aktiviteter og finanser. 2. Den Europæiske Revisionsrets (Rettens) revision er baseret på statuttens artikel 27, stk. 2, som indeholder bestemmelse om en efterprøvning af, hvor effektiv ECB's forvaltning er i operationel henseende. Revisionen omfatter ECB's miljøledelse og fokuserer navnlig på foranstaltninger til reduktion af det CO 2 -fodaftryk 2, banken som offentlig forvaltning afsætter via sin drift. 3. ECB's besluttende organer er styrelsesrådet og direktionen. Direktionen har det overordnede ansvar for ECB's daglige drift og for styringen af ECB's ressourcer, herunder miljøledelsen. Den vedtager miljøpolitikken og den miljømæssige forvaltningsramme, tildeler ressourcer og udnævner en miljøkoordinator og en miljøansvarlig samt undertegner og godkender offentliggørelsen af ECB's årlige miljøredegørelse. 4. I henhold til artikel 11 i traktaten om EU's funktionsmåde (TEUF) skal miljøbeskyttelseskrav integreres i udformningen og gennemførelsen af Unionens politikker og aktioner, især med henblik på at fremme en bæredygtig udvikling. 1 2 Statutten for ESCB og ECB er en protokol til traktaten. Et CO 2 -fodaftryk er de samlede drivhusgasemissioner forbundet med en organisations aktivitet. Drivhusgasemissioner beregnes og angives normalt i kuldioxidækvivalenter (CO 2 -ækvivalenter).

4 4 5. Unionens miljøpolitik bygger på forsigtighedsprincippet og princippet om forebyggende indsats, princippet om indgreb over for miljøskader fortrinsvis ved kilden og princippet om at forureneren betaler 3. REVISIONENS OMFANG OG REVISIONSMETODEN 6. Retten vurderede i 2013, om ECB i perioden havde en politik for reduktion af den negative indvirkning på miljøet af de administrative arbejdsgange, og om denne politik blev gennemført effektivt 4. Retten undersøgte: - om der var fastsat strategier for mindskelse af kuldioxidemissionerne, og om disse var gennemført effektivt - om der var indført tilstrækkelige miljøledelsesværktøjer til at støtte en løbende forbedring - om der var fastsat standarder for bæredygtige indkøb, og om disse blev overholdt. 7. Revisionen var baseret på spørgeskemaer, interviews og en analyse af dokumenter og statistikker, som ECB stillede til rådighed. Den omfattede også en gennemgang af en stikprøve af indkøbsprocedurer. 8. Revisionen var ikke en CO 2 -revision, dvs. målet var ikke at efterregne beregningen af ECB's CO 2 -fodaftryk eller at efterprøve nøjagtigheden af de underliggende data. 3 4 Jf. artikel 191 i TEUF. Retten har også undersøgt dette spørgsmål i relation til andre udvalgte EUinstitutioner, -organer, -kontorer og -agenturer og planlægger at rapportere om resultaterne senere i 2014.

5 5 REVISIONSRESULTATER Strategier for mindskelse af kuldioxidemissionerne 9. De principper, der er fastlagt i traktaten (jf. punkt 5), åbner mulighed for to indbyrdes komplementære måder at mindske miljøindvirkningen af ECB's kuldioxidemissioner på: a) primært ved at reducere de pågældende emissioner b) ved at kompensere for restemissioner med kompensation. Reduktion af kuldioxidemissionerne Forpligtelse til at reducere emissionerne 10. Ifølge den nyeste udgave af ECB's miljøpolitik fra juni er ECB forpligtet til løbende at forbedre sine miljøpræstationer og minimere sit økologiske fodaftryk ved hjælp af foranstaltninger, der reducerer kuldioxidemissionerne i de daglige arbejdsgange. 11. Sammenlignet med tidligere udgaver fjernet med formuleringen af denne seneste udgave af miljøpolitikken. I tidligere udgaver forpligtede ECB sig kun 'i princippet' til at reducere sine CO 2 - emissioner. Reduktionsmål 12. ECB har sat sig en række reduktionsmål i sine miljøredegørelser. Det første mål var en reduktion på 15 % i det samlede CO 2 -fodaftryk i er noget af tvetydigheden blevet 5 6 Godkendt af forvaltningskomitéen og valideret af direktionen med offentliggørelsen i ECB's miljøredegørelse Jf. ECB's miljøredegørelse 2010 og 2012-ajourføringen af ECB's miljøredegørelse.

6 6 sammenlignet med de rapporterede data for For 2013 var det ECB's mål at reducere det samlede CO 2 -fodaftryk med 10 % sammenlignet med de rapporterede data for Der er hverken fastsat mellemfristede mål (dvs. frem til 2020) eller langfristede mål (dvs. efter 2020). Det er af stor betydning for planlægningen og sikringen af bæredygtigheden i en organisations miljøledelse, at der findes sådanne mål. Udviklingen i CO 2 -emissionerne var det første år, hvor ECB's CO 2 -fodaftryk blev rapporteret. Sammenlignet med 2008 lykkedes det - trods en personaleudvidelse - ECB at reducere sit CO 2 -fodaftryk i 2012 i absolutte tal (et fald i den samlede mængde af emissioner). Det udløste en endnu mere omfattende reduktion i relative tal (pr. tildelt arbejdsplads). Tabel 1 viser udviklingen i både absolutte og relative tal. Tabel 1 - Reduktionen af CO 2 -emissionerne i absolutte og relative tal (i forhold til rapporteringen for 2008) Samlede emissioner (i ton CO 2 -ækvivalenter) Evolution ,5 % Antal tildelte stillinger ,1 % Emissioner pr. tildelt stilling 7,95 4,01-49,6 % Kilde: ECB - miljøredegørelse 2013, Revisionsrettens beregninger. 14. De reduktioner, der indtil nu er opnået, skyldes i vid udstrækning indkøb af grøn elektricitet 8. Der blev også opnået reduktioner for så vidt angår opvarmning og nedkøling og i de emissioner, der er forbundet med forbruget af 7 8 Dette mål blev overgået, og der blev opnået en reduktion på næsten 30 %. Siden 2009 har ECB anvendt elektricitet fra vedvarende kilder, hvad der redegøres for med nul emissioner i beregningen af CO 2 -fodaftrykket. I 2012 tegnede grøn elektricitet sig for 65,8 % af det samlede elforbrug.

7 7 kontorpapir og trykte publikationer. Emissionerne i relation til forretningsrejser (bil-, tog- og flyrejser) var på samme niveau i 2012 som i 2008 (jf. de detaljerede tal i tabel 2). 15. ECB forventer ikke længere at nå reduktionsmålet for 2013 (jf. punkt 12), fordi banken mener, at den har udtømt listen over teknisk og finansielt gennemførlige forbedringer i sine nuværende lejede lokaler. Hertil kommer, at den forudser effekten af en personaleudvidelse, som skyldes de nye banktilsynsopgaver. Kompensation for restemissioner 16. CO2-kompensation går ud på, at en organisation kompenserer for sine egne kuldioxidemissioner - eller for en del af dem - ved at betale en anden for tilsvarende kuldioxidbesparelser et andet sted i verden, f.eks. emissionsbesparelser, der er opnået gennem vindmølleparker, der erstatter kulfyrede kraftværker. Hvis der kompenseres for samtlige uundgåelige emissioner, kan en aktivitet betragtes som CO 2 -neutral Ifølge ECB's miljøredegørelse 2013 blev der anvendt kompensation for samtlige forretningstogrejser med Deutsche Bahn. Med 30,9 ton CO 2 i 2012 tegnede dette sig kun for en lille del af det samlede CO 2 -fodaftryk. 18. Med hensyn til køb af internationale forretningsrejseydelser anbefaler ECB's vejledning i bæredygtige indkøb (Sustainable Procurement Guideline) fra december 2012, at banken medtager et krav om, at den tilbudsgiver, hvis tilbud antages, skal kompensere 100 % for de drivhusgasemissioner, der skyldes forretningsrejserne. I vejledningen foreslås det, at de projekter, der er med til at levere CO2-kompensationskreditter, skal overholde additionalitets- og 9 Jf. den definition, det britiske Department of Energy & Climate Change giver i 'A guide to carbon offsetting for the public sector', 2. udgave, 2011, s. 11. Ifølge dette dokument betyder CO 2 -neutral, at nettoemissionerne af CO 2 - efter en gennemsigtig proces med beregning og reduktion af emissionerne og kompensation for restemissionerne - er lig nul.

8 8 varighedskriterierne, at CO 2 -udflytning og dobbelttælling skal undgås, og at kompensationskreditterne skal kontrolleres af en uafhængig tredjepartsverifikator. 19. I ECB's miljøpolitik tages spørgsmålet om kompensation imidlertid ikke op. Vejen til en udførlig beregning af CO 2 -fodaftrykket Der findes ingen EU-lovgivning om, hvordan CO2-fodaftrykket skal beregnes 20. Efter Rettens opfattelse er pålidelige og fuldstændige oplysninger om det faktiske omfang af en organisations CO 2 -fodaftryk en vigtig forudsætning for, at der kan fastlægges og gennemføres effektive strategier for mindskelse af emissionerne. 21. Der findes imidlertid ikke nogen bindende EU-lovgivning om, hvordan en offentlige forvaltnings CO 2 -fodaftryk skal beregnes. I en anbefaling vedtaget den 9. april tilskynder Europa-Kommissionen (herefter 'Kommissionen') til brug af metoden vedrørende organisationers miljøaftryk (Organisation Environmental Footprint method - OEF-metoden) til at måle og formidle oplysninger om offentlige organisationers miljøpræstationer over hele deres livscyklus. Brugerne af OEF-metoden bør overholde principperne om relevans, fuldstændighed, konsekvens, nøjagtighed og gennemsigtighed. Grundlaget for beregningen af ECB's CO 2 -fodaftryk er gradvis blevet udvidet 22. Det oprindelige grundlag for beregningen af ECB's CO 2 -fodaftryk i 2008 omfattede emissioner, der skyldtes opvarmning og nedkøling, elforbrug, forretningsrejser samt forbruget af kontorpapir og publikationer. I forhold til 2008 er grundlaget blevet udvidet to gange, i 2011 og i EUT L 124 af , s. 1.

9 9 23. Siden 2011 er emissioner, der stammer fra konferencedeltageres rejser, blevet medtaget. I 2012 blev CO 2 -emissionerne vedrørende de eksterne deltagere i konferencer og andre begivenheder anslået til at udgøre ca ton. Men nogle af disse emissioner er måske allerede taget i betragtning af deltagernes egne organisationer, så der er risiko for dobbelttælling. På den anden side blev andre besøgende end konferencedeltagere, der kom tilrejsende til ECB i 2012 (næsten ), ikke medtaget i beregningen. 24. Emissioner, der skyldes det eksterne datacenters energiforbrug og de nedkølingsmidler, der bruges i ECB's lokaler, er blevet medtaget siden Tabel 2 viser en sammenligning mellem grundlaget for den oprindelige rapportering i 2008 og det udvidede grundlag i 2012.

10 10 Tabel 2 - Emissioner fordelt på kilder (rapporteringsgrundlaget i 2008 sammenlignet med 2012) Emissioner fra forskellige kilder (i ton kuldioxidækvivalent) Grundlaget i Andel af CO 2 -fodaftrykket Opvarmning og nedkøling 5 495, ,70 27,4 % Elektricitet 8 831, ,90 14,1 % Forretningsrejser 1 741, ,80 9,8 % Forbruget af kontorpapir og publikationer 954,30 491,20 2,8 % I ALT kun 2008-grundlaget , ,60 54,0 % Det udvidede grundlag i 2012 Konferencedeltageres rejser f.i 4 059,80 22,8 % Det eksterne datacenters energiforbrug f.i 4 085,50 23,0 % Nedkølingsmidler f.i 31,10 0,2 % I ALT kun udvidet grundlag i 2012 I ALT 2008-grundlag og udvidet grundlag i 2012 f.i 8 176,40 46,0 % f.i , % Kilde: ECB - miljøredegørelse 2013, Revisionsrettens beregninger. Yderligere muligheder for at forbedre gennemsigtigheden, fuldstændigheden og relevansen 26. I forhold til OEF-metoden, som Kommissionen anbefalede i , mangler der en række elementer i ECB's rapportering af CO 2 -fodaftryk, først og 11 Jf. vejledningen om organisationers miljøaftryk (OEF) (EUT L 124 af , s. 107).

11 11 fremmest de emissioner, der skyldes de ansattes pendling mellem hjem og arbejde, og de emissioner, der skyldes opførelsen af NEP-bygningen 12. Miljøforvaltningsværktøjer Europæisk ordning for miljøledelse og miljørevision (EMAS) 27. Ifølge Kommissionen er den europæiske ordning for miljøledelse og miljørevision (EMAS) 13 det mest troværdige og robuste miljøforvaltningsværktøj på markedet 14. Formålet med EMAS er at fremme løbende forbedringer af organisationers miljøpræstationer. 28. Deltagelsen i EMAS er frivillig, og den 'kan komme organisationerne til gode, for så vidt angår myndighedskontrol, omkostningsbesparelser og omdømme hos offentligheden, forudsat at de er i stand til at fremvise en forbedring af deres miljøpræstationer' 15 EMAS - tilslutning og anvendelsesområde 29. ECB opnåede sin første EMAS-validering i juli og en fornyet validering i juli Den eksterne miljøverifikator bekræftede, at ECB's miljøpolitik, bankens miljøprogram, dens miljøledelsessystem og dens konsoliderede miljøredegørelse 2013 stemte overens med forordning (EF) nr. 1221/2009, og at der ikke var bevis for, at gældende retskrav i relation til miljøet ikke var overholdt NEP - ECB's nye lokaler ved Grossmarkthalle. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1221/2009 af 25. november 2009 om organisationers frivillige deltagelse i en fællesskabsordning for miljøledelse og miljørevision (EMAS) (EUT L 342 af , s. 1). Jf. EMAS Factsheet 'EMAS and ISO 14001: complementarities and differences'. Jf. betragtning 8 i forordning (EF) nr. 1221/2009. Samtidig blev ECB attesteret i henhold til ISO Samtlige krav i henhold til ISO er inkluderet i EMAS.

12 EMAS er blevet gennemført med de eksisterende personaleressourcer (personaleneutralt). De finansielle omkostninger ved EMAS (konsulent-, attesterings- og kommunikationsvirksomhed) er under euro årlig. 31. EMAS' anvendelsesområde omfatter alle tekniske og administrative aktiviteter i ECB's hovedsæde i Frankfurt am Main. Det består af tre lejede højhuse, nemlig Eurotower, den tidligere Commerzbankbygning og Eurotheum. Tilsammen har de et bruttooverfladeareal på ca m Herudover lejer ECB lokaler i et eksternt datacenter i Frankfurtområdet, men de er ikke omfattet af EMAS' anvendelsesområde. CO 2 -emissioner fra dette datacenter er, for første gang, blevet rapporteret i miljøredegørelse Forberedelserne til at anvende EMAS i ECB's nye lokaler er i gang. Byggeriet forventes afsluttet i Den 9. november 2013 bekendtgjorde ECB sin beslutning om fortsat at leje Eurotower, som er omfattet af EMAS' anvendelsesområde, til at huse banktilsynspersonalet 17. EMAS-miljøledelsesprogrammet 35. Som en foregribelse af flytningen til de nye ECB-lokaler blev miljøledelsesprogrammet for perioden især koncentreret om miljøbevidstgørelse og adfærdsændring. Efter planerne skal disse emner fortsat være i højsædet, da ECB forventer, at de nye lokaler lever op til høje tekniske og miljømæssige standarder. 36. Foranstaltningerne til bevidstgørelse og adfærdsændring i programmet for blev formuleret vagt, f.eks. 'Detaljerede oplysninger til ansatte om muligheder for bæredygtighed på arbejdet og hjemme' eller 'Tilskyndelse til, at 17 Ifølge pressemeddelelsen vil ECB's nye lokaler ved Grossmarkthalle ikke have tilstrækkelig kapacitet til at huse de ca ekstra ansatte, der er nødvendige for, at ECB kan udføre sine nye opgaver.

13 13 de ansatte bruger offentlig transport til og fra arbejde'. Det er derfor vanskeligt at vurdere den samlede effekt af dem. 37. For tiden ligger ECB ikke inde med pålidelige oplysninger om brugen af offentlig transport til og fra arbejde. Der blev gennemført transportundersøgelser blandt de ansatte i 2008 og i 2012, men de mundede ikke ud i repræsentative data. 38. En anden prioritet i miljøledelsesprogrammet for er bæredygtige indkøb. Dette emne tages op i punkt GreenBuildingprogrammet 39. I 2005 iværksatte Kommissionens Fælles Forskningscenter (JRC) GreenBuildingprogrammet. Formålet med programmet er i erhvervsbygninger at iværksætte investeringer i energieffektivitet, som klart er rentable, men som går videre end standarderne i henhold til det europæiske bygningsdirektiv og gældende national bygningslovgivning. En 'GreenBuildingpartner' 18 skal sikre, at nye bygninger forbruger 25 % mindre samlet primær energi, end den gældende bygningsstandard foreskriver, hvis det er økonomisk forsvarligt. 40. I december 2009 fremlagde ECB bevis for JRC på, at udformningen af de nye ECB-lokaler opfyldte 25 %-kravet, og banken blev godkendt som GreenBuildingpartner. 41. Derudover forventes bygningen ifølge miljøredegørelsen 2013 at være 29 % mere energieffektiv end den standard, der er fastsat i det tyske direktiv om energibesparelser fra Antal registrerede bygninger i hele Europa pr. 18. november 2013: 866.

14 Indtil videre er der ikke offentliggjort endelige oplysninger om, hvorvidt ECB vil forlange, at GreenBuildingprogrammets standarder 19 bliver overholdt ved renovationen af Eurotower, før ECB's banktilsynspersonale flytter ind 20. EU-adfærdskodeksen om energieffektivitet i datacentre 43. ECB har ikke tilsluttet sig den europæiske adfærdskodeks om energieffektivitet i datacentre, som Kommissionens Fælles Forskningscenter har anbefalet siden Den frivillige adfærdskodeks blev skabt som reaktion på det stigende energiforbrug i datacentre og behovet for at reducere de dermed forbundne konsekvenser for miljø, økonomi og energiforsyningssikkerhed. Målet er at give datacenteroperatører, -kunder og - ejere oplysninger og tilskynde dem til at reducere energiforbruget på en omkostningseffektiv måde. Bæredygtige indkøb ECB's regler om indkøb 44. Retsgrundlaget for ECB's indkøb af varer, tjenesteydelser og bygge- og anlægsarbejder er nedfældet i afgørelse ECB/2007/5 til fastsættelse af regler om offentligt udbud 21. I denne afgørelse henvises der kun kort til miljøegenskaber hos varer, tjenesteydelser og bygge- og anlægsarbejder, der skal leveres 22. Begrebet 'bæredygtige indkøb' nævnes ikke Eksisterende bygninger bør efter istandsættelse forbruge mindst 25 % mindre samlet primær energi, hvis det er økonomisk forsvarligt. For tiden har banktilsynspersonalet til huse i en anden bygning tæt på Eurotower. EUT L 184 af , s. 34. Som et muligt kriterium for tildeling, jf. artikel 26, stk. 2, litra a).

15 15 ECB's Håndbog om forretningspraksis 45. De interne regler om offentligt udbud er nedfældet i ECB's Håndbog om forretningspraksis. Heri forpligter ECB sig til at indkøbe varer, tjenesteydelser og bygge- og anlægsarbejder på en sådan måde, at der sker kontinuerlige og målelige fremskridt i bankens miljøpræstationer, som skal opnås ved at reducere konsekvenserne for miljøet og samtidig opretholde den økonomiske bæredygtighed. 46. Om miljøcertificering hedder det i de interne regler, at hvis en sådan certificering er relevant, bør den altid indgå som led i udvælgelseskriterierne. 47. I forbindelse med proceduren med 'det økonomisk mest fordelagtige bud' indeholder de interne regler en bestemmelse om, at hvis varernes, tjenesteydelsernes og bygge- og anlægsarbejdernes miljøegenskaber er vigtige, bør de udgøre en betydelig del af den samlede vægtning. 48. Formuleringen synes at henvise til det samlede antal point, der kan tildeles for pris og kvalitet under en udbudsprocedure. Rettens revisorer konstaterede imidlertid, at det ikke er den gængse opfattelse, men at bedømmerne har tendens til at mene, at det kun er pointene for kvalitet, der afgør miljøegenskabernes andel af vægtningen. Dermed kan der opstå tilfælde, hvor miljøegenskaber udgør under 5 % af den samlede vægtning af pris og kvalitet. I sådanne tilfælde vil de sandsynligvis ikke indvirke væsentligt på procedurens udfald. Vejledningen i bæredygtige indkøb 49. I december 2012 lagde ECB's centrale indkøbsafdeling (CPO) sidste hånd på ECB's vejledning i bæredygtige indkøb med det formål at støtte en systematisk gennemførelse af bæredygtige indkøbs-aktiviteter. Vejledningen indeholder baggrundsoplysninger, skitserer, hvilke kriterier der skal anvendes i hele indkøbsprocessen, og foreslår en generel procedure for, hvordan man kan implementere bæredygtige indkøbs-aktiviteter.

16 Vejledningen blev finjusteret mellem 2010 og 2012 ved hjælp af en række pilotindkøb. Den bygger i vid udstrækning på Kommissionens praktiske anbefalinger til grønne offentlige indkøb (GPP), som er fastsat i håndbogen 'Køb grønt!' og 'GPP-værktøjskassen' Vejledningen dækker de vare- og tjenesteydelseskategorier, der er identificeret som dem af ECB's transaktioner, der har størst effekt på miljøet, dvs. kontorartikler/-udstyr, IT-udstyr, rengøring, catering, rejser til og fra ECB samt drift og vedligeholdelse af lokaler. Flere kategorier kan inddrages senere. 52. I bilaget til vejledningen foreslås der en række bæredygtige indkøbskriterier vedrørende hovedparten af de udvalgte vare- og tjenesteydelseskategorier. Bilaget til vejledningen giver til forskel fra GPPværktøjskassen ikke et valg mellem grundlæggende ('centrale') og mere ambitiøse ('omfattende') kriterier, men foreslår et enkelt sæt kriterier for hver kategori. ECB's kriterier er i de fleste tilfælde strengere end GPPværktøjskassens centrale kriterier, men knap så strenge som dens omfattende kriterier. For så vidt angår IT-udstyr er ECB's kriterier dog strengere end værktøjskassens omfattende kriterier. 53. Vejledningen dækker nogle områder, som der ikke findes en GPPværktøjskasse for, bl.a. kontorartikler/-udstyr og internationale rejser. På den anden side er en række relevante vare- og tjenesteydelsesgrupper, som GPPværktøjskassen dækker, endnu ikke blevet tilføjet i vejledningen, navnlig grupperne inventar og mobiltelefoner. Proceduren for implementering af bæredygtige indkøb 54. De afdelinger, der er ansvarlige for indkøbet af de udvalgte varegrupper, skal: 23

17 17 a) integrere bæredygtighedskriterier, inklusive en livscyklustilgang, i udbudsmaterialet og tildelingsprocessen b) kontrollere, at bæredygtighedskriterierne bliver overholdt c) indsamle data om de resultater, der er opnået, og rapportere dem til den centrale indkøbsafdeling. 55. Den overordnede koordinering af indsatsen for bæredygtige indkøb påhviler den centrale indkøbsafdeling. Fra og med 2013 skal den centrale indkøbsafdeling rapportere til direktionen om status for bæredygtige indkøb. Det vil blive gjort en gang årlig inden for rammerne af den rapport om indkøbsovervågning, der aflægges pr. årets udgang. Der vil også blive rapporteret i forbindelse med den årlige gennemgang af miljøledelsen. Undersøgelse af en stikprøve af indkøbsprocedurer 56. Retten reviderede en stikprøve af indkøbsprocedurer, hvor udbudsmaterialet ifølge banken omfattede miljøkriterier 24. Undersøgelsen bekræftede, at ECB i 2012 var begyndt at anvende GPP mere systematisk. I mere end to tredjedele af de undersøgte tilfælde var GPP's centrale eller omfattende kriterier blevet opfyldt. Flere procedurer kunne imidlertid medtages inden for de bæredygtige indkøbs anvendelsesområde, navnlig med hensyn til IT-udstyr og bygge- og anlægsarbejder. KONKLUSIONER OG ANBEFALINGER 57. Retten fandt, at ECB har taget skridt til at reducere sin administrations negative indvirkning på miljøet, men den opfordrer til yderligere indsats og foranstaltninger. 24 Elleve procedurer udvalgt fra en liste over 22 indkøbsprocedurer, der var iværksat mellem 1. januar 2012 og 15. februar 2013, hvor der var medtaget eller overvejet miljøkriterier.

18 18 Fastlagde ECB strategier for mindskelse af sine kuldioxidemissioner, og gennemførte den dem effektivt? 58. ECB har fastlagt strategier, hvor det prioriteres at investere i reduktion af kuldioxidemission frem for at anvende CO 2 -kompensationsordninger til at kompensere for de emissioner, som skyldes bankens administration. 59. Målt i forhold til 2008-basislinjen reducerede ECB i 2012 sine kuldioxidemissioner med 43,5 % samlet set og med næsten 50 % pr. tildelt arbejdsplads. 60. De opnåede reduktioner skyldes i vid udstrækning indkøb af elektricitet skabt med vedvarende kilder, som tæller som en nulemission i beregningerne af CO 2 -fodaftrykket. 61. Det er vanskeligere at opnå yderligere reduktioner af emissionerne, da ECB udvider sit aktivitetsområde betydeligt på grund af sin nye rolle med banktilsyn. 62. Det oprindelige grundlag i 2008 for beregningen af ECB's CO 2 -fodaftryk er gradvis blevet udvidet, men en række store emissionskilder er endnu ikke blevet medtaget. Specielt kan det nævnes, at de emissioner, der skyldes de ansattes pendling mellem hjem og arbejdsplads, og de emissioner, der skyldes opførelsen af ECB's nye lokaler, ikke kendes. Sådanne emissioner skal tages i betragtning, når man anvender OEF-metoden, som Kommissionen anbefaler, til at måle og formidle oplysninger om offentlige organisationers miljøpræstationer over hele deres livscyklus. 63. ECB's vejledning i bæredygtige indkøb fra december 2012 anbefaler, at der i forbindelse med forretningsrejser, anvendes klimakompensation i overensstemmelse med høje standarder. I ECB's nuværende miljøpolitik tages spørgsmålet om klimakompensation imidlertid ikke op.

19 19 Anbefalinger 1. ECB bør fortsat reducere CO 2 -emissionerne og fastlægge en politik for kompensation for CO 2 -restemissioner. 2. Beregningen af ECB's CO 2 -fodaftryk bør forbedres ved, at den vejledning, der gives i Europa-Kommissionens metode vedrørende organisationers miljøaftryk (OEF-metoden), tages i betragtning. Har ECB miljøledelsesværktøjer, der egner sig til at støtte løbende forbedring? 64. ECB har været registreret i den europæiske ordning for miljøledelse og miljørevision (EMAS) siden EMAS' anvendelsesområde omfatter alle tekniske og administrative aktiviteter i ECB's hovedsæde i Frankfurt am Main. EMAS er et miljøledelsesværktøj, der effektivt støtter løbende forbedring. Der er igangsat forberedelser til at anvende EMAS i ECB's nye lokaler, hvor opførelsen forventes afsluttet i ECB forventer, at de nye lokaler vil overholde høje tekniske og miljømæssige standarder. EMAS-miljøprogrammet skal derfor efter planerne fortsat være koncentreret om miljøbevidstgørelse og adfærdsændring, når flytningen til de nye lokaler har fundet sted. De nuværende bevidstgørelses- og adfærdsændrings-foranstaltninger er imidlertid formuleret vagt, så det er vanskeligt at vurdere den samlede effekt af dem. 66. ECB har tilsluttet sig GreenBuildingprogrammet, som Kommissionen anbefaler, og målet er, at bankens nye lokaler skal forbruge 25 % mindre samlet primær energi, end den gældende bygningsstandard foreskriver. Indtil videre er der ikke offentliggjort endelige oplysninger om, hvorvidt GreenBuildingprogrammets standarder også vil blive anvendt ved renovationen af Eurotower, før ECB's banktilsynspersonale flytter ind

20 ECB har ikke tilsluttet sig den europæiske adfærdskodeks om energieffektivitet i datacentre. Anbefalinger 3. ECB bør sikre sig, at der ved renovationen af Eurotowerbygningen anvendes høje standarder med hensyn til energimæssig ydeevne. 4. Med hensyn til aktiviteter til bevidstgørelse og adfærdsændring hos ECB's ansatte bør EMAS-miljøprogrammet indeholde målelige indikatorer til vurdering af fremskridt og effekt, f.eks. overvågning af, hvor mange ansatte der pendler med offentlig transport. 5. ECB bør tilslutte sig den europæiske adfærdskodeks om energieffektivitet i datacentre. Har ECB fastsat standarder for bæredygtige indkøb, og er standarderne i givet fald blevet overholdt? 68. ECB's afgørelse fra 2007 til fastsættelse af regler om offentligt udbud henviser kun til bæredygtige indkøb i forbindelse med omtale af varers, tjenesteydelsers og bygge- og anlægsarbejders miljøegenskaber som et muligt tildelingskriterium. Det afspejler ikke ECB's ambition om at indkøbe varer, tjenesteydelser og bygge- og anlægsarbejder, så der sker kontinuerlige og målelige fremskridt i bankens miljøpræstationer. 69. Siden december 2012 har ECB's vejledning i bæredygtige indkøb været gældende med henblik på at støtte gennemførelsen af bæredygtige indkøbsaktiviteter gennem praktisk rådgivning og systematisk rapportering. 70. Rettens undersøgelse af en stikprøve af udbud bekræftede, at ECB i 2012 var begyndt at anvende miljøkriterier mere systematisk.

21 21 Anbefalinger 6. ECB bør ændre sine regler om offentligt udbud, så de i højere grad afspejler bankens forpligtelse til bæredygtige indkøb. 7. ECB bør i sine årlige miljøredegørelser rapportere om, hvordan gennemførelsen af vejledningen i bæredygtige indkøb skrider frem. Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Louis GALEA, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 11. marts På Revisionsrettens vegne Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA Formand

22 ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS SVAR PÅ DEN EUROPÆISKE REVISIONSRETS BERETNING OM REVISIONEN AF DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORVALTNING AF SIT CO 2 -FODAFTRYK Den Europæiske Centralbank (ECB) har med glæde modtaget Den Europæiske Revisionsrets beretning og påskønner Rettens bemærkninger og anbefalinger til yderligere forbedringer. Nedenstående findes ECB's kommentarer til specifikke punkter samt til de syv anbefalinger. Punkt 12: ECB anerkender fordelene ved at fastsætte mellemfristede og langfristede mål for en samlet reduktion af CO 2 -emissionerne og vil overveje at fastsætte sådanne mål, når banken er flyttet til den nye bygning. Punkt 19 og 58: ECB undersøger for tiden en række forslag til at indarbejde en forpligtelse til kompensation i den næste opdatering af miljøpolitikken i Punkt 26, 37 og 62: Da den endelige vejledning om organisationers miljøaftryk (OEF) nærmere bestemt OEF's sektorregler først for nylig er blevet offentliggjort af Europa-Kommissionen og stadig er i pilotfasen, har ECB hidtil kun haft få muligheder for at bedømme reglernes indvirkning på beregningen og rapporteringen af CO 2 -fodaftrykket. Hvad angår de emissioner, som skyldes de ansattes pendling mellem hjem og arbejdsplads, er ECB for tiden ved at udvikle en beregningsmetode, som skal inddrage disse i den næste rapportering af CO 2 -fodaftrykket i Se også svar til anbefaling 2. Punkt 36 og 65: Foranstaltningerne til miljøbevidstgørelse og adfærdsændring i EMAS-miljøprogrammet for er formuleret bredt for at skabe fleksibilitet til at tilpasse dem til forskellige grupper af ansatte i ECB. Selvom det er svært at foretage en grundig vurdering af foranstaltningernes samlede effekt, tog ECB flere succesindikatorer i betragtning. Et eksempel herpå er "Power Off"-kampagnen, der blev gennemført af de ansatte i Target2-Securities Programmet, og som havde klare indikatorer og gav positive resultater, der stadig er mærkbare. 1 Denne pilotkampagne blev gennemført med hjælp fra en organisation, som er specialiseret i miljøkommunikation, medarbejderengagement og adfærdsændring, og havde til formål at understøtte udviklingen af værktøjer, indikatorer og foranstaltninger, som kunne anvendes i hele organisationen. Endnu en pilotkampagne er under udarbejdelse med henblik på yderligere udvikling af konceptet, inden det rulles ud i hele organisationen. Se også svar til anbefaling 4. 1 Se også side 14 i ECB's miljøredegørelse Formålet med kampagnen var at tilskynde medarbejderne til aktivt at reducere deres effekt på miljøet, når de er på arbejde, samtidig med at der specifikt blev fokuseret på en reduktion i energiforbruget. Resultaterne var: a) de årlige emissioner skønnes at være blevet reduceret til 6 ton CO 2 fra 124 ton CO 2 og b) i gennemsnit blev i alt 94 % af it-udstyret på de tre etager slukket i løbet af kampagnen. Kun 6 pct. af it-udstyret blev ikke slukket.

23 ECB-PUBLIC Punkt 42 og 66: Lejeaftalen for Eurotowerbygningen omfatter en miljøklausul, som understøtter de underliggende krav i GreenBuildingprogrammet i forbindelse med istandsættelse og relevant byggelovgivning. Selvom der endnu ikke er offentliggjort endelige oplysninger, har ECB indledt forhandlinger med udlejeren af Eurotower med det formål at forbedre den energimæssige ydeevne. Udlejeren er desuden ved at vurdere deltagelsen i GreenBuildingprogrammet. Se også svar til anbefaling 3. Punkt 43 og 67: ECB ser efter flytningen til de nye lokaler frem til at blive ejer af et certificeret energieffektivt datacenter. Det nye datacenters tekniske design indbefatter elementer f.eks. skalerbarhed, fleksibilitet og energieffektivitet som i store træk lever op til den europæiske adfærdskodeks om energieffektivitet i datacentre. Se også svar til anbefaling 5. Punkt 44 og 68: Se svar til anbefaling 6. Punkt 48: ECB vil overveje en yderligere præcisering af miljøegenskabernes vægtning i fremtidige opdateringer af vejledningen i bæredygtige indkøb. For så vidt angår miljøkriteriers vægtning i udbud, hvor kontrakten gives til den tilbudsgiver, der indgiver det økonomisk mest fordelagtige bud, skal det bemærkes, at en sådan vægtning nødvendigvis også må stå i forhold til vægtningen af andre kvalitative kriterier for tildeling. Dette skal sikre, at de samlede operative behov afspejles i tilstrækkelig grad i tildelingskriterierne, og at de dermed får en passende indflydelse på udfaldet af udbudsproceduren. Punkt 63: ECB er i færd med at udarbejde en miljøpolitik, som skal fremme reduktion og kompensation af CO 2 -emissioner. Se også svar til anbefaling 1. Anbefaling 1: ECB vil fortsætte sine bestræbelser på at reducere CO 2 -emissioner samt fastlægge en politik for kompensation for CO 2 -restemissioner. Anbefaling 2: ECB accepterer anbefalingen. Da Europa-Kommissionens metode vedrørende organisationers miljøaftryk (OEF-metoden) stadig befinder sig i pilotfasen, vil ECB overvåge udviklingen og resultaterne heraf med henblik på at integrere den i beregningen af CO 2 -fodaftrykket. Anbefaling 3: ECB accepterer anbefalingen. I tilgift til det nuværende lejemål, som indeholder en miljøklausul, skal der efter planen indgås en aftale med udlejeren af Eurotower om den nødvendige istandsættelse og de standarder, som skal følges. Anbefaling 4: ECB accepterer anbefalingen. Der vil blive indarbejdet målelige indikatorer i det næste EMASprogram, navnlig med relation til de ansattes miljøbevidstgørelse og adfærdsændring. Anbefaling 5: ECB kan fuldt ud støtte målsætningen i den frivillige europæiske adfærdskodeks om energieffektivitet i datacentre, nemlig at reducere energiforbruget i datacentre i hele Europa og derved Side 2 af 3

24 ECB-PUBLIC reducere emissioner, begrænse den globale opvarmning og spare penge og vil overveje at ansøge om deltagerstatus. Anbefaling 6: ECB accepterer anbefalingen og vil overveje mulighederne for bedre at afspejle bankens forpligtelse til bæredygtige indkøb i den næste opdatering af reglerne om offentlig udbud i Anbefaling 7: ECB accepterer anbefalingen og vil i sine årlige miljøredegørelser begynde at rapportere om fremskridt i gennemførelsen af vejledningen i bæredygtige indkøb. Side 3 af 3

Beretning om årsregnskabet for Europols pensionskasse for regnskabsåret 2013

Beretning om årsregnskabet for Europols pensionskasse for regnskabsåret 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

Revisionsrettens beretning om effektiviteten af Den Europæiske Centralbanks forvaltning i

Revisionsrettens beretning om effektiviteten af Den Europæiske Centralbanks forvaltning i TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF IL-QORTI EWROPEA TA L-AWDITURI EUROPESE REKENKAMER EUROPEJSKI TRYBUNAŁ OBRACHUNKOWY TRIBUNAL DE CONTAS

Læs mere

Udtalelse nr. 1/2014. (artikel 325, stk. 4, TEUF)

Udtalelse nr. 1/2014. (artikel 325, stk. 4, TEUF) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI

CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder for regnskabsåret 2011

Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder for regnskabsåret 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

Orientering til læserne

Orientering til læserne Orientering til læserne Revisionsretten har vedtaget denne udtalelse. Til udtalelsen hører en oversigt, hvor nogle af bemærkningerne gengives i detaljer. Denne oversigt foreligger på tysk, engelsk og fransk

Læs mere

Udtalelse nr. 3/2013. om forslag til Rådets forordning om finansforordningen for den 11. Europæiske Udviklingsfond. (artikel 287, stk.

Udtalelse nr. 3/2013. om forslag til Rådets forordning om finansforordningen for den 11. Europæiske Udviklingsfond. (artikel 287, stk. ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

Etiske retningslinjer for Den Europæiske Revisionsret

Etiske retningslinjer for Den Europæiske Revisionsret ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

Beretning om effektiviteten af Den Europæiske Centralbanks forvaltning i regnskabsåret 2006

Beretning om effektiviteten af Den Europæiske Centralbanks forvaltning i regnskabsåret 2006 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

Den Europæiske Revisionsrets holdning til Kommissionens rapport om foranstaltninger til bekæmpelse af korruption

Den Europæiske Revisionsrets holdning til Kommissionens rapport om foranstaltninger til bekæmpelse af korruption ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2013

Beretning om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder for regnskabsåret 2013

Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder for regnskabsåret 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Det Europæiske Forskningsråd for regnskabsåret med organets svar

Beretning om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Det Europæiske Forskningsråd for regnskabsåret med organets svar ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Eurojust for regnskabsåret med Eurojusts svar

Beretning om årsregnskabet for Eurojust for regnskabsåret med Eurojusts svar ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug for regnskabsåret 2015 med centrets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug for regnskabsåret 2015 med centrets svar C 449/128 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug for regnskabsåret 2015 med centrets svar (2016/C

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/33)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/33) 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/179 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/33) INDLEDNING 1. Det Europæiske

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene for regnskabsåret 2015 med instituttets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene for regnskabsåret 2015 med instituttets svar C 449/188 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene for regnskabsåret 2015 med instituttets svar (2016/C

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Budgetkontroludvalget 2010/2167(DEC) 1.2.2011 UDKAST TIL BETÆNKNING om decharge for gennemførelsen af budgettet for Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug for regnskabsåret 2013.

Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug for regnskabsåret 2013. ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Erhvervsuddannelsesinstitut for regnskabsåret 2015 med instituttets svar (2016/C 449/31)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Erhvervsuddannelsesinstitut for regnskabsåret 2015 med instituttets svar (2016/C 449/31) C 449/168 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Erhvervsuddannelsesinstitut for regnskabsåret 2015 med instituttets svar (2016/C 449/31) INDLEDNING 1.

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur for regnskabsåret 2013

Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur for regnskabsåret 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet

EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet Grønne offentlige indkøb (Green Public Procurement GPP) er et frivilligt instrument. Dette dokument indeholder de kriterier for grønne offentlige

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Fællesforetagendet for Initiativet om Innovative Lægemidler for regnskabsåret 2013

Beretning om årsregnskabet for Fællesforetagendet for Initiativet om Innovative Lægemidler for regnskabsåret 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

Beretning om SESAR-fællesforetagendets årsregnskab for regnskabsåret 2013

Beretning om SESAR-fællesforetagendets årsregnskab for regnskabsåret 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder for regnskabsåret 2015 med instituttets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder for regnskabsåret 2015 med instituttets svar C 449/102 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder for regnskabsåret 2015 med instituttets svar (2016/C

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet for regnskabsåret 2015 med autoritetens svar (2016/C 449/18)

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet for regnskabsåret 2015 med autoritetens svar (2016/C 449/18) 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/97 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet for regnskabsåret 2015 med autoritetens svar (2016/C 449/18) INDLEDNING 1.

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme for regnskabsåret 2013

Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme for regnskabsåret 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Innovation og Netværk for regnskabsåret 2015 med organets svar (2016/C 449/41)

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Innovation og Netværk for regnskabsåret 2015 med organets svar (2016/C 449/41) 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/219 BERETNING om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Innovation og Netværk for regnskabsåret 2015 med organets svar (2016/C 449/41) INDLEDNING 1.

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed for regnskabsåret 2015 med agenturets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed for regnskabsåret 2015 med agenturets svar C 449/138 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/25)

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.6.2016 COM(2016) 395 final 2016/0184 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af Parisaftalen, der er vedtaget inden for rammerne

Læs mere

UDKAST TIL ANDEN BETÆNKNING

UDKAST TIL ANDEN BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Budgetkontroludvalget 2013/2241(DEC) 7.7.2014 UDKAST TIL ANDEN BETÆNKNING om decharge for gennemførelsen af budgettet for Støttekontoret for Sammenslutningen af Europæiske

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Politienhed for regnskabsåret 2016 med enhedens svar (2017/C 417/36)

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Politienhed for regnskabsåret 2016 med enhedens svar (2017/C 417/36) 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/223 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Politienhed for regnskabsåret 2016 med enhedens svar (2017/C 417/36) INDLEDNING 1. Den Europæiske Politienhed

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar (2017/C 417/28)

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar (2017/C 417/28) C 417/176 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar (2017/C 417/28) INDLEDNING

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK C 374/2 Den Europæiske Unions Tidende 4.12.2012 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 6. november 2012 om et forslag

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur for regnskabsåret 2015 med organets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur for regnskabsåret 2015 med organets svar 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/51 BERETNING om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur for regnskabsåret 2015 med organets svar (2016/C

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed for regnskabsåret 2013

Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed for regnskabsåret 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.3.2019 C(2019) 1616 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 4.3.2019 om ændring af bilag VIII og IX til direktiv 2012/27/EU om indholdet af de omfattende

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder for regnskabsåret 2015 med agenturets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder for regnskabsåret 2015 med agenturets svar 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/17 BERETNING om årsregnskabet for Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/02)

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for fællesforetagendet for Brændselsceller og Brint for regnskabsåret 2013

Beretning om årsregnskabet for fællesforetagendet for Brændselsceller og Brint for regnskabsåret 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for EF-Sortsmyndigheden for regnskabsåret 2015 med Sortsmyndighedens svar (2016/C 449/08)

BERETNING. om årsregnskabet for EF-Sortsmyndigheden for regnskabsåret 2015 med Sortsmyndighedens svar (2016/C 449/08) C 449/46 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for EF-Sortsmyndigheden for regnskabsåret 2015 med Sortsmyndighedens svar (2016/C 449/08) INDLEDNING 1. EF-Sortsmyndigheden

Læs mere

DA 2014. Hvordan beregner, reducerer og udligner EU s institutioner og organer deres drivhusgasemissioner? Særberetning DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET

DA 2014. Hvordan beregner, reducerer og udligner EU s institutioner og organer deres drivhusgasemissioner? Særberetning DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET DA 2014 nr. 14 Særberetning Hvordan beregner, reducerer og udligner EU s institutioner og organer deres drivhusgasemissioner? DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET 12, rue Alcide De Gasperi

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/10)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/10) C 449/56 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/10) INDLEDNING 1. Det

Læs mere

Decharge 2012: Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder inden for Elektronisk Kommunikation (BEREC)

Decharge 2012: Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder inden for Elektronisk Kommunikation (BEREC) P7_TA(2014)0301 Decharge 2012: Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder inden for Elektronisk Kommunikation (BEREC) 1. Europa-Parlamentets afgørelse af 3. april 2014 om decharge for gennemførelsen

Læs mere

Udtalelse nr. 6/2014

Udtalelse nr. 6/2014 Udtalelse nr. 6/2014 (artikel 325, TEUF) om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 for så vidt angår etablering af en kontrolansvarlig

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/32)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/32) 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/201 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/32) INDLEDNING 1. Det Europæiske

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2016 med centrets svar (2017/C 417/04)

BERETNING. om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2016 med centrets svar (2017/C 417/04) 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/37 BERETNING om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2016 med centrets svar (2017/C 417/04) INDLEDNING

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Europols pensionskasse for regnskabsåret 2015 med pensionskassens svar (2016/C 449/26)

BERETNING. om årsregnskabet for Europols pensionskasse for regnskabsåret 2015 med pensionskassens svar (2016/C 449/26) 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/143 BERETNING om årsregnskabet for Europols pensionskasse for regnskabsåret 2015 med pensionskassens svar (2016/C 449/26) INDLEDNING 1. Europols pensionskasse

Læs mere

CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI

CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Konsolideret lovgivningsdokument 11.12.2018 EP-PE_TC1-COD(2018)0371 ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved førstebehandlingen den 11. december 2018 med henblik på vedtagelse

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Lægemiddelagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/22)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Lægemiddelagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/22) 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/123 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Lægemiddelagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/22) INDLEDNING 1. Det Europæiske

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Jernbaneagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/28)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Jernbaneagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/28) 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/151 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Jernbaneagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/28) INDLEDNING 1. Det Europæiske

Læs mere

BERETNING (2017/C 417/20)

BERETNING (2017/C 417/20) C 417/126 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger for regnskabsåret 2016 med myndighedens

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger for regnskabsåret 2016

Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger for regnskabsåret 2016 Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Læs mere

Udtalelse nr. 5/ , rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu

Udtalelse nr. 5/ , rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu Udtalelse nr. 5/2017 om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Europa- Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 1141/2014 af 22. oktober 2014 om statut for og finansiering

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2015 med centrets svar (2016/C 449/04)

BERETNING. om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2015 med centrets svar (2016/C 449/04) 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/27 BERETNING om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2015 med centrets svar (2016/C 449/04) INDLEDNING

Læs mere

BERETNING (2016/C 449/20)

BERETNING (2016/C 449/20) 1.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 449/107 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger for regnskabsåret 2015 med myndighedens

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 8.5.2009 Den Europæiske Unions Tidende C 106/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) UDTALELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 20. april 2009

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug for regnskabsåret 2016.

Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug for regnskabsåret 2016. Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug for regnskabsåret 2016 med centrets svar 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for EU-Fiskerikontrolagenturet for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/17)

BERETNING. om årsregnskabet for EU-Fiskerikontrolagenturet for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/17) C 417/110 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for EU-Fiskerikontrolagenturet for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/17) INDLEDNING 1. EU-Fiskerikontrolagenturet

Læs mere

RETNINGSLINJER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 128, stk. 1,

RETNINGSLINJER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 128, stk. 1, 20.2.2015 L 47/29 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2015/280 af 13. november 2014 om oprettelse af Eurosystemets system for produktion af og offentligt udbud vedrørende eurosedler

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger for regnskabsåret 2013

Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger for regnskabsåret 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/37)

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/37) C 417/228 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/37)

Læs mere

Analyse af de mulige besparelser for EU's budget, hvis Europa-Parlamentet samlede sine aktiviteter

Analyse af de mulige besparelser for EU's budget, hvis Europa-Parlamentet samlede sine aktiviteter ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

BERETNING om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Sundhed og Forbrugere for regnskabsåret 2008, med organets svar (2009/C 304/16)

BERETNING om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Sundhed og Forbrugere for regnskabsåret 2008, med organets svar (2009/C 304/16) 15.12.2009 Den Europæiske Unions Tidende C 304/83 BERETNING om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Sundhed og Forbrugere for regnskabsåret, med organets svar (2009/C 304/16) INDHOLD Punkt Side INDLEDNING............................................................

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Forskning for regnskabsåret med organets svar

Beretning om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Forskning for regnskabsåret med organets svar Beretning om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Forskning for regnskabsåret 2016 med organets svar 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Læs mere

VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave

VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave Europa-Parlamentet 204-209 VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave P8_TA-PROV(209)0256 Decharge 207: Støttekontoret for Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder inden for Elektronisk Kommunikation (BEREC).

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.10.2016 COM(2016) 689 final 2013/0028 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Jernbaneagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/26)

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Jernbaneagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/26) C 417/166 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Jernbaneagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C 417/26) INDLEDNING 1. Den Europæiske

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 22.2.2014 Den Europæiske Unions Tidende C 51/3 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 19. november 2013 om et forslag til Europa-Parlamentets og

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Politiakademi for regnskabsåret 2013. med akademiets svar

Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Politiakademi for regnskabsåret 2013. med akademiets svar ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Kemikalieagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/15)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Kemikalieagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/15) C 449/82 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Kemikalieagentur for regnskabsåret 2015 med agenturets svar (2016/C 449/15) INDLEDNING 1. Det Europæiske

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Budgetkontroludvalget 29.1.2015 2014/2124(DEC) UDKAST TIL BETÆNKNING om decharge for gennemførelsen af budgettet for Støttekontoret for Kommunikation for regnskabsåret 2013

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Uddannelse inden for Retshåndhævelse for regnskabsåret 2016 med agenturets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Uddannelse inden for Retshåndhævelse for regnskabsåret 2016 med agenturets svar 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/47 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Uddannelse inden for Retshåndhævelse for regnskabsåret 2016 med agenturets svar (2017/C

Læs mere

Beretning om effektiviteten af Den Europæiske Centralbanks forvaltning i regnskabsåret 2008:

Beretning om effektiviteten af Den Europæiske Centralbanks forvaltning i regnskabsåret 2008: ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Euratoms forsyningsagentur for regnskabsåret 2016

Beretning om årsregnskabet for Euratoms forsyningsagentur for regnskabsåret 2016 Beretning om årsregnskabet for Euratoms forsyningsagentur for regnskabsåret 2016 med agenturets svar 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu eca.europa.eu

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Det Europæiske Forskningsråd for regnskabsåret 2016 med organets svar (2017/C 417/27)

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Det Europæiske Forskningsråd for regnskabsåret 2016 med organets svar (2017/C 417/27) 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/171 BERETNING om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Det Europæiske Forskningsråd for regnskabsåret 2016 med organets svar (2017/C 417/27) INDLEDNING

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Forbrugere, Sundhed, Landbrug og Fødevarer for regnskabsåret 2016 med organets svar

BERETNING. om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Forbrugere, Sundhed, Landbrug og Fødevarer for regnskabsåret 2016 med organets svar C 417/52 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Forbrugere, Sundhed, Landbrug og Fødevarer for regnskabsåret 2016 med organets svar (2017/C 417/07)

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret med centrets svar

Beretning om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret med centrets svar Beretning om årsregnskabet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer for regnskabsåret 2015 med centrets svar 12, rue Alcide De Gasperi - L-1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Læs mere

med Afviklingsinstansens, Rådets og Kommissionens svar

med Afviklingsinstansens, Rådets og Kommissionens svar Beretning i medfør af artikel 92, stk. 4, i forordning (EU) nr. 806/2014 om eventualforpligtelser (for Den Fælles Afviklingsinstans, Rådet, Kommissionen eller andre), der er opstået som følge af Afviklingsinstansens,

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed for regnskabsåret 2011

Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed for regnskabsåret 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

AFGØRELSE NR OM GENNEMFØRELSESBESTEMMELSER TIL REVISIONSRETTENS FORRETNINGSORDEN (*)

AFGØRELSE NR OM GENNEMFØRELSESBESTEMMELSER TIL REVISIONSRETTENS FORRETNINGSORDEN (*) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE. af 21. marts 2017 om begrænsning af forpligtelsen til at modtage kontantbetalinger (CON/2017/8)

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE. af 21. marts 2017 om begrænsning af forpligtelsen til at modtage kontantbetalinger (CON/2017/8) DA ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 21. marts 2017 om begrænsning af forpligtelsen til at modtage kontantbetalinger (CON/2017/8) Indledning og retsgrundlag Den 10. februar 2017 modtog

Læs mere

Revisionsudvalgets mandat

Revisionsudvalgets mandat ECB-PUBLIC November 201 7 Revisionsudvalgets mandat Et revisionsudvalg på højt niveau oprettet af Styrelsesrådet i henhold til artikel 9b i forretningsordenen for ECB styrker de allerede eksisterende interne

Læs mere

med autoritetens svar

med autoritetens svar Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet for regnskabsåret 2016 med autoritetens svar 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.9.2017 C(2017) 6464 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 29.9.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1011

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Banktilsynsmyndighed for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar (2017/C 417/13)

BERETNING. om årsregnskabet for Den Europæiske Banktilsynsmyndighed for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar (2017/C 417/13) 6.12.2017 DA Den Europæiske Unions Tidende C 417/87 BERETNING om årsregnskabet for Den Europæiske Banktilsynsmyndighed for regnskabsåret 2016 med myndighedens svar (2017/C 417/13) INDLEDNING 1. Den Europæiske

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0182 (NLE) 11946/17 UD 195 CID 2 TRANS 349 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.:

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Budgetkontroludvalget 28.1.2013 2012/2189(DEC) UDKAST TIL BETÆNKNING om decharge for gennemførelsen af budgettet for Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Uddannelse inden for Retshåndhævelse for regnskabsåret med agenturets svar

Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Uddannelse inden for Retshåndhævelse for regnskabsåret med agenturets svar Beretning om årsregnskabet for Den Europæiske Unions Agentur for Uddannelse inden for Retshåndhævelse for regnskabsåret 2016 med agenturets svar 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352)

Læs mere

Særberetning nr. 10/2009. (artikel 248, stk. 4, andet afsnit, EF) Oplysningskampagner og salgsfremstød for landbrugsprodukter. med Kommissionens svar

Særberetning nr. 10/2009. (artikel 248, stk. 4, andet afsnit, EF) Oplysningskampagner og salgsfremstød for landbrugsprodukter. med Kommissionens svar ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 2082 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om ændring af delegeret forordning (EU) 2017/1799 for så vidt angår fritagelsen

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 20.6.2019 L 163/103 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2019/1006 af 7. juni 2019 om ændring af afgørelse ECB/2011/20 om fastsættelse af de nærmere regler og procedurer for gennemførelse af kriterierne

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.2.2018 COM(2018) 52 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om udøvelsen af de beføjelser til at vedtage delegerede retsakter, der er tillagt

Læs mere

Beretning om årsregnskabet for Fællesforetagendet Clean Sky for regnskabsåret med fællesforetagendets svar

Beretning om årsregnskabet for Fællesforetagendet Clean Sky for regnskabsåret med fællesforetagendets svar ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Læs mere

Udtalelse nr. 7/2015

Udtalelse nr. 7/2015 Udtalelse nr. 7/2015 (artikel 287, stk. 4, andet afsnit, og artikel 322, stk. 2, i TEUF) om forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EU, Euratom) nr. 609/2014 om metoderne og proceduren

Læs mere

REVISIONSRETTEN. Artikel i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF).

REVISIONSRETTEN. Artikel i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF). REVISIONSRETTEN Den Europæiske Revisionsret er ansvarlig for revisionen af EU's finanser. Som EU's eksterne revisor bidrager den til at forbedre EU's økonomiske forvaltning og fungerer som den uafhængige

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Politiakademi for regnskabsåret 2015 med akademiets svar (2016/C 449/06)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Politiakademi for regnskabsåret 2015 med akademiets svar (2016/C 449/06) C 449/36 DA Den Europæiske Unions Tidende 1.12.2016 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Politiakademi for regnskabsåret 2015 med akademiets svar (2016/C 449/06) INDLEDNING 1. Det Europæiske Politiakademi

Læs mere

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Center for Udvikling af Erhvervsuddannelse for regnskabsåret 2016 med centrets svar (2017/C 417/05)

BERETNING. om årsregnskabet for Det Europæiske Center for Udvikling af Erhvervsuddannelse for regnskabsåret 2016 med centrets svar (2017/C 417/05) C 417/42 DA Den Europæiske Unions Tidende 6.12.2017 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Center for Udvikling af Erhvervsuddannelse for regnskabsåret 2016 med centrets svar (2017/C 417/05) INDLEDNING

Læs mere

ANNEX BILAG. til. Kommissionens forordning

ANNEX BILAG. til. Kommissionens forordning EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.12.2018 C(2018) 4429 final ANNEX BILAG til Kommissionens forordning om ændring af bilag IV til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1221/2009 om organisationers

Læs mere