IWC Portuguese med minut-repetition gengiver klokkeslættet med mekanisk klang. Dette er noget af det sværeste inden for finere urmageri også kaldet



Relaterede dokumenter
Hvordan gør de professionelle?

Bliv bedre til at investere

Interessebaseret forhandling og gode resultater

EKSPERIMENTELLE BEVISER

Den virkelige lokale tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Mekanik. Notecentralen. - Indledende niveau - Uden differentialregning. Ole Trinhammer

SELVHJÆLPSGUIDE HJÆLP TIL AT FINDE EN VEJ UD AF SPILLEAFHÆNGIGHED

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme

DARTREGLER. Ikke alle darts scorer

Sunde børnefødder. Hvornår skal man købe de første sko?

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Cutting når unge snitter og skærer i egen krop

Det vigtigste ved læring af subtraktion er, at eleverne

En digital lydtegneserie til unge ordblinde

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

Matematisk modellering: Hvor tidligt står Venus op?

LIVE TEST AF BIOGRAF APP

Mellem stjerner og planeter

springer jeg rundt som en 14-årig

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Kom godt i gang med regnskabsdelen af Blåt Medlem

En guide for transkønnede

Bilag 2. Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

HELENS BOG OM Børn & Søvn

Transkript:

16 IWC Portuguese med minut-repetition gengiver klokkeslættet med mekanisk klang. Dette er noget af det sværeste inden for finere urmageri også kaldet horologeri.

17 Frygt ikke ur-tossen Internettet kan være en enorm hjælp for kunder, når de skal finde oplysninger om et ur, de ønsker at købe. Men når man står og ekspederer dagen lang og ikke bruger timer på Internettet...hvad gør man så? Af Kristian Haagen/Urtosser.dk goddag, jeg vil gerne se på et ur med flyvende tourbillon, minutrepetition og rattrapante. Værket skal være COSC. Derudover foretrækker jeg, at urets kasse er tourneau-formet og har en reptil-rem med skjult dobbelt foldelås. Det kan godt ødelægge humøret lidt på en tidlig regnfuld lørdag formiddag, hvis en kunde, der har surfet lidt for meget på Internettet og opsnappet en blandet pose med ur-lingo, pludselig står over for dig med et forventningsfuldt blik og regner med, at du tager ham igennem den horologiske historie inden for funktioner og værkkonstruktion. AuClock vil her prøve at afmystificere visse udtryk og forklare nogle af de funktioner eller complications på ur-lingo som kan blive kastet over disken. Automatisk visse ure bliver optrukket via en halvmåneformet rotor, der sidder på værket. Denne rotor virker som en dynamo og giver værket den energi, det skal bruge for at tikke. Central sekunder dette betyder, at sekundviseren sidder ovenpå minut- og time-viseren og derfor er placeret centralt. Omtales også som store sekunder. Chronometer/COSC nogle ynder at bruge forkortelsen af denne autoriserede præcisionstest, som udtales kåsk. Chronometer-certificeringen foregår i Schweiz og tester både mekaniske- og quartz-værker. Rolex er på førstepladsen med ca. 700.000 testede værker, dernæst følger Omega, Breitling og Panerai med flest COSC-certificerede værker. Hvis et værk er COSC-certificeret, bør det ikke afvige mere end -4/+6 sekunder i døgnet.

18 frygt ikke ur-tossen Drejekrans sidder på dykkerure og angiver, hvor lang tid, der er tilbage, før dykkeren skal tilbage til overfladen, inden ilten slipper op. Certina dykker-ur med drejekrans, hvilket giver dykkeren mulighed for at holde øje med det faktiske dykketid kontra iltbeholdning. Ebauche det franske ord for basisværk. Mange producenter køber stadig deres basisværker, i stedet for at lave dem selv. Nogle vælger at modificere værkerne til deres egne standarder, andre slipper billigere ved blot at dekorere værkpladerne eller rotoren. Swatch Group er suverænt den største leverandør af basisværker, idet de ejer mastodont-producenten ETA/Vajloux. Gangreserve den periode, som et ur kan tikke, når det er fuldt optrukket. De fleste ure har typisk en gangreserve på 42 timer. Man ser dog flere og flere ure med en gangreserve på adskillige dage. GMT et ur med denne funktion giver brugeren mulighed for sekundær tidvisning. Denne funktion blev populær, da PanAm begyndte kommercielle flyvninger over Atlanten i 1950erne og derfor befandt sig i to forskellige tidszoner. Rolex udviklede deres GMT netop til PanAms piloter, og siden da har ure med denne funktion været meget populære. GMT er en forkortelse for Greenwich Mean Time, opkaldt efter et observatorium, der ligger lidt uden for London, hvorfra GMT-tid har sit udgangspunkt. IWC Portuguese giver brugeren hele 7 dages gangreserve. Dvs. uret kun behøver at blive trukket op én enkelt gang om ugen. Kaliber hvis man siger, at eksempelvis et Omega har kaliber 8500, så er det navnet på værket i uret. I dette tilfælde Omegas første eget producerede af slagsen siden 1950erne. Kronograf betyder stopur. En af de absolut mest populære funktioner på et sportsur. Lynette er ur-kassens ydre krans. Mekanisk et mekanisk værk trækkes enten op manuelt, det vil sige med hånden, eller automatisk via en rotor. Man kan sige, at det modsatte af et mekanisk værk er et quartz-værk. Klassik Breitling Navitimer med mekanisk stopur også kaldet kronograf. Minut repetition denne funktion er en af de absolut mest komplicerede funktioner at lave. Minutrepetitioner giver brugeren mulighed for at få angivet tiden ved hjælp af en mekanisk hammer, der angiver tiden i klang. Minutrepetitions-funktionen angiver timer, antal kvarter og minutter. Fire dybe

frygt ikke ur-tossen 19 langsomme klange, to lysere og fem hurtigere betyder, at klokken er 25 minutter i fem. Månefase angiver månens position på den angivne dag. Det er dog de færreste ure, der angiver dette præcist, og kun de allerdyreste af slagsen tilbyder minimal afvigelse. Oversized Panerai var med til at starte trenden med store ure, og siden deres indtog er det ikke unormalt, at både herrer og damer går med ure, der har en kassediameter på over 40 millimeter. Disse store ure kaldes typisk oversized. Det er i dag dog mere normalt med et herreur på minimum 40 millimeter end under. Maurice Lacroix er berømte for deres retrograde funktion, hvilket betyder, at viserne springer tilbage til nulstilling, når maksimum er nået. Perpetual calendar ure med denne funktion tilbyder evighedskalender og skal derfor ikke reguleres manuelt afhængigt af månedens længde, selv ikke i februar i skudår. Nogle af disse ure med evighedskalender kan selv finde ud af tiden de næste 300 år. PVD er en belægning og kan både være guld-, platin- eller en helt anden farve. Det er dog den sorte PVD-belægning, der er den mest populære for tiden. PVD er følsom for slag, slid og almindelig alder og kan derfor se lidt trist ud efter ganske få år. Rattrapante et ur med denne funktion har stopur med splitsekunder og kan derfor enten tilbyde en mellemtid eller separat sluttid for to personer. Denne funktion kræver typisk to værker og var indtil 1990erne en funktion, der kun sad på meget dyre ure. IWC tilbød dog i 1993 deres revolutionerende Doppelchronograph, som var det første kommercielle ur med rattrapante-funktion, der var til at betale. Reference urets navn eller nummer. Rolex reference 16610 er eksempelvis en Submariner med dato. Retrograde dette er en funktion, der vinder mere og mere indpas i en tid, hvor tiden ikke længere er den vigtigste funktion for et ur. Retrograde betyder, at viserne ryger tilbage til nul-position, når maksimum er nået. Eksempelvis vil retrograde dato indikator ryge tilbage til den første, når måneden er Den sorte overfalde-behandling er populær i disse dage, her benyttet på Girard-Perregaux. Rolex var de første der kommercialiserede GMT-funktionen pga. PanAms transatlantiske overflyvninger, der betød, at piloterne befandt sig i 2 forskellige tidszoner.

20 frygt ikke ur-tossen omme, ligeledes vil minut retrograde-viseren ryge tilbage til nul, når 60 sekunder er nået. Retro = tilbage. Små sekunder populært udtryk for en mindre sekund-indikator, der typisk sidder ved 6- eller 9-positionen af urets skive. Dette er en levn fra lommeure, der ikke havde centrale sekunder, med mindre lommeuret havde stopursfunktion. Dog ville den centrale sekundviser så bruges til stopursfunktionen og ikke de konstante sekunder. IWC var det firma, der kommercialiserede splitkronograffunktionen i 1993. I dag findes der mange ure med denne funktion, der ikke koster en bondegård. Skjult lås nogle remme og lænker tilbyder en skjult lås, hvilket blot betyder, at selve lås-delen kun kan ses, når rem/lænke er åben. Tachymeter Omega Speedmaster var det første ur med denne slags krans, som tilbyder brugeren at udregne hastighed ved hjælp af urets stopursfunktion og tachymeterkrans. Tourneau det franske ord for tønde og betyder, at urets kasse har form som en tønde. Tortue det franske ord for skildpadde og betyder, at urets kasse har form som en skildpadde. Minder meget om tøndeformet, men man adskiller alligevel disse to former. Hvorfor nøjes med én, når man kan lave to tourbilloner, kan man forestille sig, at Carlos Dias, som står bag Roger Dubuis, tænkte, da han skabte dette ur. Tourbillon dette var en af de mest komplicerede funktioner at lave på et armbåndsur indtil for ca. ti år siden, og kun de dyreste ure tilbød tourbillon. I dag kan man dog få ure med kinesisk producerede tourbillon-funktioner for under 2.000 kroner, og det devaluerer naturligvis funktionen. Tourbillon-funktionen blev opfundet af Abraham- Louis Breguet i 1700-tallet og var oprindelig ment til at udligne den påvirkning, lommeurets primære lodrette position havde på værkets præcision. I dag tilbydes der et væld af tourbillon-konstruktioner og de findes stadig på dyre ure. Tourbillon er for så vidt en overflødig funktion, idet de fleste moderne ure for det første ikke er lommeure, og for det andet er præcise nok uden hjælp af en tourbillon. Jaeger-LeCoultre viser her muskler med både worldtimer og kronograf i deres Extreme World Chronograph. Worldtimer ure med denne funktion tilbyder at vise den lokale tid i forskellige hovedstæder rundt om i verden.