Med Ladbyskibet på tur



Relaterede dokumenter
Med Ladbyskibet på tur

Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand?

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Facitliste til før- og eftertest

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

På træk med ryleflokken

Bork Vikingehavn - En museumsperle i lokalområdet.

PÅ SPORET AF VIKINGERNE

JELLING. dramaioldtiden.natmus.dk

Mit Østfyn - Besøg Ladbykongens grav. Introduktion og ekspertteams 1-4

Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3. Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen.

Skibene samles og sættes i havet

Ragnhild Bach Ølgaard:

Side 1. Pilen og æblet. historien om wilhelm tell.

Vikingemuseet ladby. et vikingeskibs rejse fra hav til grav. Tilbud til skoler

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Nick, Ninja og Mongoaberne!

LADBYKONGENS GRAV EN HISTORIE OM VIKINGETIDENS DANMARK

Indholdsfortegnelse. Side 1 indeholder Indledningen, De andre borge og Udgravningen. Side 2 indeholder Trelleborgenes formål og Gravpladsen.

Temadage oktober 2014

Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690.

SOMMERPROGRAM 2019 FOR DAGENE 15.juli til 26.juli.

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Kristian Eskild Jensen

Mit Østfyn Besøg Ladbykongens grav

Vikingerne Lærervejledning og aktiviteter

Side 1. Lys i håret. historien om santa lucia.

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Tales of GloryTil brug i dit hjem

Kursusmappe. HippHopp. Uge 7. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 7 Emne: Sund og stærk side 1

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Læs om Dronning Dagmar

Om Ladbyskibsgraven. Indhold. Ladbyskibet bliver fundet og udgravet. Ladbyskibet kommer i avisen

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne.

INTRODUKTION. Spisning inde i kirken Skærtorsdag Natgudstjeneste og gravøl Langfredag Solopgangsgudstjenester fra kl. 7.

William Gourdon finder sig ene tilbage med Jens Munk og hans dødssyge nevø. Resolut griber han sin riffel og skyder sig selv på dækket af skibet.

Her er Sunny, og her er Solvej. Det er weekend. Solen har gemt sig bag mørke skyer. Sunny og Solvej keder sig. Hvad laver du, når det regner?

historien om Jonas og hvalen.

Vikingernes billedfortællinger

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Museet Ribes Vikinger

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Trivsel og Bevægelse i Skolen

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2017 Tekst. Lukas. 16,19-31.

detektiven udsagnsord Med Benny på jagt efter Dansk 3. klassetrin

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22.

BFO Rosenlund. fælleslege

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

HARK OLUF. Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Memis har en bagerbutik 6. maj, 2013 af Maybritt 00:03 00:07

Hvis Sevel Skole lukkede, så ville vi feste hele natten. * Hvis der ingen træer var Sevel, så ville verden blive dårligere. * Hvis heste fik klove,

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd.

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist.

Indholdsliste i kassen A-grunden

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Møn før Mølleporten i Stege

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

Vikingernes billedfortællinger

BØrneark. Bibeltimer 2016 TEMA MED LINK TIL NT. Dette tilhører: danmarks folkekirkelige. soendagsskoler BIBELCAMPING 2016 BØRNEARK

OPEN SOURCE? HVAD ER DET?

Frikvartersaktiviteter

Missjø skærgården 2008 et eldorado for havkajakroeren.

Her kan du se en ja-pansk kug-le-fisk. Den ser da meget sød ud, gør den ikke? En kug-le-fisk er meget giftig. En kugle-fisk har gif-tig hud.

Den modige. Heltetøser - niveau 1 - trin for trin. Heltetøser Niveau 1

Læse- og skrivekursus til Palle står på vandski. af Karin Erbo Jensen

Grænseboksere - Niveau 2 - Trin for trin

Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen.

Årsplan for faget historie på Al-Salahiyah skolen. Indledning

Light Island! Skovtur!

Samsø Naturskoles og Blå-Flag Centers Naturture og aktiviteter: Maj - september, 2019

Ordsprog og talemåder

Side 3.. Bålet. historien om Kain og Abel.

Information til lærere: Ladbyskibsgraven

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014

Studie. Kristi genkomst

Blandt hedenold (Sigmunds vísa)

N I. Arbejdsark. Orienteringsløb

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger.

Quiz-spørgsmål historiedysten 2016

DAVID BLIVER UDVALGT TIL KONGE

Side 1. Den store helt. historien om herkules.

OPGAVE: Fyld i fællesskab en sæk med affald eller blade, før I kan gå videre til næste post. Tag sækken med videre til de resterende poster.

Indholdsfortegnelse. Simon Marinus Bagger Indholdsfortegnelse 2. Kapitel 1. Mombasa 3. Kapitel 2. Ørkenens fare 3. Kapitel 3.

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. Dragen i søen. historien om sankt georg og dragen.

Jernalder FAKTA. Hvad ved vi? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen.

Museet Ribes Vikinger Læringstilbud

Transkript:

Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot. Så flot, at det har tilhørt en meget rig mand. Vikingeskibene var store robåde men kunne også sætte sejl. For at kunne sejle et vikingeskib skal man samarbejde. Ladbyskibet har haft plads til 32 mand ved årene. Tænk hvis du var besætningen på Ladby skibet hvor har du været henne, og hvad har du oplevet? I skal nu være små Ladbyskibe og samarbejde om at komme ud og hjem. Tag med på rejse Praktisk: Der skal bruges: 5 stykker tov á 5 m. 10 tørklæder. Del gruppen i mindre både der skal sejle sammen indenfor rebet. (4-10 personer i hver gruppe) Hver gruppe skal have en neutral oplæser. Fremme ved hver havn vælger gruppen et af de fire spørgsmål. Gruppen skal nu løse opgaver og må først sejle efter rigtig svar og løst opgave. Svares forkert vælges et nyt spørgsmål. Det gælder om at komme først hjem igen.

1. Ladby 1. Ladbyskibet skal sejle over Storebælt. Vinden er stærk og kommer fra syd. Turen tager lang tid. Hvor kommer vinden fra? I skal hoppe på et ben frem til Trelleborg. 2. Ladbyskibet skal sejle over Storebælt. Vinden er stærk og kommer fra vest, så I har god medvind. Hvilken retning kommer vinden fra? 3. Ladbyskibet skal sejle over Storebælt. Skibet rammes af stormvejr og kommer langt ud af kurs. I spilder meget tid. Hvad bliver skibet ramt af? Tag 10 armbøjninger alle sammen. Herefter må I sejle videre. 4. Ladbyskibet skal sejle over Storebælt. Inden I er kommet langt, opdager I, at vandtønden er læk, og I må tilbage efter ferskvand. Hvad skal I tilbage og hente? Tæl højt til 100 i kor! Herefter må I sejle videre. VEND

2. Trelleborg 1. Efter turen over Storebælt er hele skibsbesætningen blevet træt. Det er vigtigt at få spist. I Trelleborg går I på jagt efter et godt sted at få mjød og byggrød. Der er mange mennesker i Trelleborg, så det tager tid at finde et spisested, hvor I alle kan være. Hvad skal I have at spise? Alle tager hinanden i hænderne, så I står i rundkreds. På den måde løber I videre til næste havn. 2. Efter turen over Storebælt er hele skibsbesætningen blevet træt. Det er vigtigt at få hvilet ud. I finder et sted at slå teltene op og lægger jer ned. Men teltstængerne knækker, og de skal først repareres. Hvad går i stykker? Alle i gruppen bytter jakke/trøje! Derefter må i sejle videre. 3. Efter turen over Storebælt er hele skibsbesætningen blevet træt. I finder hurtigt et godt sted at spise stegt vildsvin og nybagt brød, slår teltene op og får en god nats søvn. Hvad får I at spise? 4. Efter turen over Storebælt er hele skibsbesætningen blevet træt. Der er mange mennesker i Trelleborg. Der er få havnepladser, og I må lægge til langt ude ad åen. Hvor lægger I til? Alle i gruppen holder med hænderne på knæene og løber på den måde frem til næste havn.

3. Samsø/Kanhave 1. Ladbyskibet har nu krydset Kattegat og er fremme ved Samsø. I kommer hurtigt og smertefrit på tværs af øen via Kanhavekanalen. Hvad hedder kanalen som, er gravet på tværs af Samsø? 2. Ladbyskibet har nu krydset Kattegat og er fremme ved Samsø. I havde regnet med at krydse på tværs via den 800 m lange Kanhavekanal. Men kanalen er lukket, og I må hele vejen uden om Samsø. Hvor lang er kanalen? Gruppen skal løbe baglæns hen til den næste havn! 3. Ladbyskibet har nu krydset Kattegat og er fremme ved Samsø. I sejler gennem Kanhavekanalen efter at have betalt to sølvringe til den lokale vikingehøvding. Hvor meget betaler I? Tag hinanden i ørene og løb på denne måde videre til næste havn. 4. Ladbyskibet har nu krydset Kattegat og er fremme ved Samsø. Ladbyskibet er så stort, at I må hyre folk med heste, der fra land trækker skibet gennem Kanhavekanalen. Hvem trækker Ladbyskibet gennem kanalen? Hvert medlem af gruppen må højt stave sit fornavn bagfra! Derefter kan I sejle videre. VEND

4. Kaupang 1. På vej mod handelspladsen Kaupang i Norge løb skibet på en sandbanke ved Læsø. Det tager tid at komme fri. Hvad løb skibet på ved Læsø? Alle i gruppen skal bytte sko/støvler. Derefter må I sejle videre. 2. På vej mod handelspladsen Kaupang i Norge fik 7 af de 32 roere ondt i maven. Det satte farten ned. Hvor mange vikinger skal der til at ro Ladbyskibet? En i gruppen staver højt til Vikingemuseet bagfra. 3. På vej mod handelspladsen Kaupang i Norge møder Ladbyskibet et andet vikingeskib. Det viser sig at være sørøvere fra Birka i Sverige. I må udkæmpe et drabeligt søslag. Men I vinder kampen. Hvem møder Ladbyskibet på havet? Svar på hvor mange bogstaver der er i sætningen: Vikinger har ikke horn på hjelmen! (28) 4. På vej mod handelspladsen Kaupang i Norge er vinden god. Sejlet kan sættes, og det går stærkt. Hvad kan sættes?

5. Jelling 1. På vejen sydover besøges Jelling. Der er mange mennesker her, og I gør en god handel med de skind og slibesten, som blev indkøbt i Kaupang. Hvad købte I i Kaupang? Alle i gruppen holder tæt om hinanden (en tæt krammer) og bevæger sig på denne måde hen mod næste havn. 2. På vejen sydover besøges Jelling. I vil gerne se de store nye gravhøje og den sten, som Kong Gorm har sat over sin dronning Thyra. Hvad hedder kongens kone? To i gruppen får bind for øjnene, så de ikke kan se noget. På den måde sejler I videre til næste havn. (gruppen hjælper og støtter) 3. På vejen sydover besøges Jelling. Rygterne siger, at Kong Gorms søn Harald Blåtand, godt kan lide den nye Hvidekrist, som de dyrker nede i Europa. Måske vil han også tvinge danskerne til afskaffe de gamle guder. Det synes de fleste fra skibet er en rigtig dårlig ide, og I skynder jer at sejle videre. Hvad kalder vikingerne den nye gud? Hele gruppen laver sammen 20 høje hop på stedet! Derefter må I sejle videre. 4. På vejen sydover besøges Jelling. Alle nyder pausen. Handlen med de norske varer er god, og I når at se på kongens runesten og hans gravhøj. Hvad nyder I alle sammen? VEND

6. Hedeby 1. Fremme i Hedeby dør jeres høvding! Den store handelsby ved nutidens Slesvig. Der er gang i handlen, mange mennesker og der opstå slagsmål udenfor et værtshus. Ved et uheld bliver høvdingen stukket ned. I beslutter straks at sejle hjem. Hvor ligger Hedeby? Tæl højt baglæns fra 25! Herefter er I klar til at sejle hjem. 2. Fremme i Hedeby dør jeres høvding! Han har været inviteret til fest hos kong Sigtryg. Kongen falder i søvn, og jeres høvding håner ham med øgenavnet Sigtryg Sovetryne. Det straffes hårdt af kongens hird, og høvdingen dræbes i kamp. I får liget udleveret og sejler hjem. Hvad kalder jeres høvding kong Sigtryg? Stav til Sigtryg Sovetryne og sejl så hjem. 3. Fremme i Hedeby dør jeres høvding! Kong Sigtryg hyrer hele besætningen som hjælp til forsvar af byen. Det kommer til kamp og mange mænd falder. Men de er sikre på en plads i Valhalla. Hvor kommer de faldne krigere hen? 4. Fremme i Hedeby dør jeres høvding! Han har skrantet hele vejen fra Jelling, men ville til Hedeby, tidens største handelsby. Hurtigt pakker I sammen og sejler hjem til Ladby. Hvad er Hedeby? Hvordan siger man viking bagfra? (gnikiv)

7. Ladby Vel hjemme i Ladby sørger hele landsbyen. Der forberedes den store begravelse af høvdingen. Det besluttes, at han skal have sit skib med, for det betød meget for ham. Der ofres også 11 heste, 4 hunde og en masse personligt udstyr. Hen over det hele rejses en stor høj. Den skal i mange år frem minde alle om den stolte høvding i Ladby, når de sejler forbi på fjorden.