Etablering af el- og fiberkabel fra Ballum til Rømø

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Etablering af el- og fiberkabel fra Ballum til Rømø"

Transkript

1 JANUAR 2018 SE (SYDENERGI) Etablering af el- og fiberkabel fra Ballum til Rømø NATURA 2000-VÆSENTLIGHEDSVURDERING

2

3 ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk JANUAR 2018 SE (SYDENERGI) Etablering af el- og fiberkabel fra Ballum til Rømø NATURA 2000-VÆSENTLIGHEDSVURDERING PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT 1.0 Januar 2018 SBJ FLJO SBJ

4

5 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ 5 INDHOLD 1 Baggrund 7 2 Lovgivning EU-direktiver på naturområdet National lovgivning 9 3 Projektbeskrivelse 10 4 Natura 2000-områder i projektets nærhed Habitatområde H78 Vadehavet Fuglebeskyttelsesområde F57 Vadehavet 15 5 Vurdering af potentielle påvirkninger Anlægsfasen Driftsfasen 21 6 Konklusion 22 7 Referencer 24

6

7 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ 7 1 Baggrund SE ønsker at etablere et el- og fiberkabel fra fastlandet til Rømø. Landsyd Landinspektører, der koordinerer planlægningen af kabellægningen, har på vegne af SE bedt COWI om at udarbejde en Natura 2000-væsentlighedsvurdering med henblik på at afgøre om projektet kan have en væsentlig påvirkning på udpegningsgrundlaget (arter eller habitatnaturtyper) for de omkringliggende Natura 2000-områder. En vurdering af påvirkning af Natura 2000-området indledes med en væsentlighedsvurdering, der har til formål at vurdere, hvorvidt det ansøgte projekt kan medføre væsentlige negative påvirkninger af Natura 2000-området og de arter og naturtyper, som udgør grundlaget for områdets udpegning. Hvis det i væsentlighedsvurderingen ikke kan udelukkes, at kabelanlægget kan medføre væsentlige påvirkninger af Natura 2000-området, vil ansøger være forpligtet til gennemføre en Natura 2000-konsekvensvurdering. Denne vurdering har omvendt bevisbyrde med særlig vægt på de forhold, der kan medføre væsentlig negativ indvirkning på Natura 2000-området. Væsentlighedsvurderingen udgør således en form for udvidet screening af den mulige påvirkning af Natura området forud for udstedelse af tilladelse til kabelanlægget.

8 8 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ 2 Lovgivning 2.1 EU-direktiver på naturområdet Natura 2000 er betegnelsen for et sammenhængende netværk af beskyttede naturområder i EU, udpeget på grundlag af bestemmelser i de to EU-direktiver, Fuglebeskyttelsesdirektivet og Habitatdirektivet. Områderne er udpegede til at bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene Habitatdirektivet EU habitatdirektivet fra 1992 (Rådets direktiv 92/43) har til formål at fremme biodiversiteten i medlemsstaterne ved at definere en fælles ramme for beskyttelsen af arter og naturtyper, der er af betydning for EU. Dette sker hovedsageligt gennem udpegning af særlige beskyttelsesområder, habitatområderne. I habitatområderne skal der sikres eller genoprettes en gunstig bevaringsstatus for de arter eller naturtyper, som området er udpeget for Fuglebeskyttelsesdirektivet EU fuglebeskyttelsesdirektivet (Rådets direktiv nr. 79/409) fra 1979 har til formål at beskytte og forbedre vilkårene for de vilde fuglearter i EU. Dette sker bl.a. ved at medlemslandene forpligter sig til at udpege fuglebeskyttelsesområder. Tilsammen udgør områder udpeget under Habitatdirektivet og Fuglebeskyttelsesdirektivet et sammenhængende netværk af naturbeskyttelsesområder i EU medlemslandene, kaldet Natura 2000-områder Ramsar-konventionen Ramsar-konventionen blev vedtaget i 1971 og Danmark tiltrådte konventionen i Ramsar-konventionen har til formål at beskytte vådområder og forpligter blandt andet medlemslandene til at udpege og bevare vådområder af international betydning. Danmark har udpeget i alt 27 Ramsar-områder, der er vigtige for

9 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ 9 vandfugle. Vadehavet udgør ét af disse områder. Alle de danske Ramsarområder indgår i fuglebeskyttelsesområderne og er derfor også en del af NATURA 2000-netværket. 2.2 National lovgivning Habitatbekendtgørelsen 1 I bekendtgørelse om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter (bekendtgørelse BEK nr. 926 af 27 juni 2016, kaldet Habitatbekendtgørelsen) fastlægges, at der ikke må gives tilladelse til projekter og aktiviteter, der kan medføre væsentlige påvirkninger af udpegningsgrundlaget inden for Natura 2000-områder. Det skal indledningsvist vurderes hvorvidt et ansøgt projekt kan påvirke et udpeget område væsentligt. Såfremt en sådan indvirkning på områdets bevaringsmålsætninger ikke kan udelukkes, skal der udarbejdes en konsekvensvurdering. Hvis vurderingen viser, at projektet kan medføre væsentlig negativ indvirkning på et områdes udpegningsrundlag og/eller bevaringsmålsætninger, kan der ikke meddeles tilladelse til det ansøgte projekt eller den påtænkte plan. For konsekvensvurderingen finder forsigtighedsprincippet i tilfælde af videnskabelig tvivl om projektets skadevirkninger. Bekendtgørelsen åbner mulighed for dispensation, hvis der er bydende nødvendige og væsentlige samfundsmæssige interesser og der ikke findes alternativer til det ansøgte. Dette forudsætter dog, at der samtidig foreligger en fuldstændig vurdering af relevante alternativer og disses indvirkning på områdets bevaringsmålsætninger Miljømålsloven 2 Miljømålsloven fastsætter rammerne for planlægning inden for de udpegede internationale naturbeskyttelsesområder. Det er i Miljømålsloven bestemt, at staten skal udarbejde Natura 2000-planer og tilhørende basisanalyser. Det er i disse planer Natura 2000-områdernes bevaringsmålsætninger er fastlagt. Det er ligeledes bestemt, at kommunerne på baggrund af statens Natura 2000-planer skal udarbejde tilhørende handleplaner med henblik på at opnå en gunstig bevaringsstatus for områdernes udpegningsgrundlag. 1 BEK nr. 926 af 27/06/ LBK nr. 119 af 26/01/2017.

10 10 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ 3 Projektbeskrivelse Projektet omfatter fremføring af et elkabel og et fiberkabel mellem fastlandet og Rømø. De to kabler bindes sammen til ét kabel og placeres i et kabeltracé, der ligger mellem Ballum og Rømø Kirkeby (se Figur 1). Tracéets længde bliver ca 6,5 km. Figur 1 Det planlagte kabeltracé mellem Rømø Kirkeby og Ballum, markeret med 'TRACE'. Tracéets længde er 6,5 km. Kablet bliver pløjet ned i en dybde af 1 m. Kablet leveres på tromler med 1200 m pr. tromle. Når kablet pløjes ned, efterlades kablet med opragende kabelender for hver 1200 m. Disse ender samles efterfølgende i en muffekasse, der graves ned med en gravemaskine. Muffehullerne bliver ca. 2x4 m. Placeringerne, hvor kablerne føres i land ved henholdsvis Ballum og på Rømø, er vist på Figur 2 og Figur 3. Ilandføringen ved Ballum sker ved en styret underboring under diget.

11 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ 11 Anlægsarbejdet ønskes gennemført mellem 1. februar august Den samlede anlægsperiode forventes at vare 5-10 dage, afhængigt af vejrforholdene, og selve anlægsarbejdet forventes at kunne gennemføres indenfor ca 37 timer. Figur 2 Forbindelsespunktet til fastlandet ved Ballum. Kablerne skydes under diget ved en styret underboring. Figur 3 Forbindelsespunkt til Rømø ved Rømø Kirkeby.

12 12 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ 4 Natura 2000-områder i projektets nærhed Projektområdet ligger inden for Natura 2000-området N89 Vadehavet, der omfatter 4 habitatområder og ni fuglebeskyttelsesområder. Projektområder vil berøre et fuglebeskyttelsesområde, F57 Vadehavet, samt et habitatområde, H78 Vadehavet (Figur 4). Ilandføringen på Rømø ligger uden for Natura områder, mens ilandføringen ved Ballum ligger inden for F57 og H78.

13 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ 13 Figur 4 Oversigt over Natura 2000-områder omkring kabeltracéet. 4.1 Habitatområde H78 Vadehavet Habitatområde H78 udgør ha og omfatter Vadehavet og de nedre dele af de større å-systemer med udløb i Vadehavet (Varde Å, Sneum Å, Kongeå og Ribe Å) samt områder ved Brede Å og Vidå-systemet. Desuden indgår Varde Ådal, strandengsområder langs fastlandskysten, klit-, strand- og marsklandskaber på Skallingen og på øerne Rømø, Mandø, Fanø og Langli, samt tilstødende havområder. Området er levested for store bestande af spættet sæl og den fåtallige gråsæl, der også indgår i udpegningsgrundlaget (se Tabel 1) Tabel 1 Udpegningsgrundlag for habitatområde H78 Vadehavet.

14 14 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ Kabellægningen vil påvirke følgende habitatnaturtyper (se Figur 5): Strandeng 1330: Forekommer i habitatområdet med mere end ha kortlagt. Vadeflade (mudder- og sandflader blottet ved ebbe) 1140: Forekommer i habitatområdet med ed skønnet areal på ha. Sæler kan forekomme i nærheden af projektområdet, hvor de kan hvile og sove på blottede banker på vadefladerne. Bestanden af spættet sæl i Vadehavet udgjorde i individer (Galatius et al. 2015). Hertil kommer et begrænset antal gråsæler, der forekommer med mindre end 100 individer (Naturstyrelsen 2014). Det er ikke sandsynligt, at der forekommer andre arter fra udpegningsgrundlaget i noget betydeligt antal i og ved projektområdet.

15 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ 15 Figur 5 Kortlagte habitatnaturtyper omkring projektområdet. Data fra Miljøportalen. 4.2 Fuglebeskyttelsesområde F57 Vadehavet Fuglebeskyttelsesområde F57 Vadehavet omfatter ha og er det største fuglebeskyttelsesområde i Natura 2000-område N89. Vadehavsområdet er et særdeles betydningsfuldt levested for vandfugle, der opholder sig her under trækket eller benytter området som yngle-, fældnings- og overvintringslokalitet (Naturstyrelsen 2014). Tabel 2 Udpegningsgrundlaget for fuglebskyttelsesområde F57 Vadehavet.

16 16 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ Optællinger af fugleforekomster Vadehavets fugle optælles regelmæssigt med ophæng i forskellige programmer, herunder det nationale NOVANA-overvågningsprogram, vandfugletællinger for Wetlands International samt overvågning inden for Det Trilaterale Overvågningsprogram for Vadehavet (TMAP) (Laursen & Frikke 2013). Hertil kommer frivillige fuglekiggeres observationer, der indrapporteres til DOFs database over fugleobservationer, DOFbasen. Fugletællingerne foretages dels gennem standardiserede flytællinger og dels gennem tællinger fra land fra en lang række lokaliteter omkring Vadehavet. Laursen & Frikke (2013) giver en oversigt over tællingerne og deres hyppighed. Fugletællingerne henføres geografisk til en række delområder, som fremgår af Figur 5. Projektområdet ligger inden for delområderne 22 og 23, hvorfra relevante informationer omkring fugleforekomsterne vil blive hentet. Der findes to lokaliteter i DOFbasen i nærheden af projektområdet, Ballum Forland og Havneby Vade, men ingen lokaliteter omfatter størstedelen af kabeltracéet over vadefladen mellem Ballum og Rømø. Data herfra er indsamlet fra perioden Figur 6 Oversigt over delområder som anvendt ved standardiserede optællinger af fugletællinger i Vadehavet. Projektområdet ligger i delområderne 22 og 23. Figur fra Laursen & Frikke (2013).

17 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ 17 5 Vurdering af potentielle påvirkninger Kabeltracéet ligger inden for fuglebeskyttelsesområde F57 og habitatområde H78. Størstedelen af fuglearterne på udpegningsgrundlaget for fuglebeskyttelsesområdet kan potentielt blive påvirket, mens det som nævnt ovenfor blot er to habitatnaturtyper samt de to arter af sæler, der potentielt kan blive påvirket i habitatområdet H78. Vurderingerne af de potentielle påvirkninger er inddelt i henholdsvis anlægs- og driftsfase. 5.1 Anlægsfasen Habitatområde H78 Nedpløjningen af kablerne vil midlertidigt forstyrre sedimentet på vadefladen (1140), men effekten af denne påvirkning må antages at forsvinde helt efter ganske kort tid som følge af de meget store sedimentmængder, der transporteres og lagres med tidevandet to gange i døgnet. Anlægsarbejdets fysiske påvirkning af vadefladen vil således ikke medføre væsentlige påvirkninger af denne naturtypes bevaringstilstand. Strandeng (1330) er i projektområdet ligeledes stærkt påvirket af Vadehavets dynamiske forhold, styret af tidevandspåvirkningen samt vind- og bølgeslagspåvirkning. Inden for Natura 2000-området forekommer strandeng med en samlet udstrækning på ca ha. Naturtypen strandeng vil med den foreslåede tracé blive påvirket gennem en kabelnedpløjning i en bredde på ca. 1 m over en strækning på ca. 150 m på Ballum-siden, hvilket med den anseelige samlede udstrækning af strandeng i Natura 2000-området ikke vil resultere i væsentlige påvirkninger af naturtypens samlede bevaringstilstand inden for Natura 2000-området. Samtidig er naturtypens tilstand stærkt påvirket af den fysiske påvirkning af strøm- og tidevandsforholdene samt bølgeslagspåvirkningen, hvilket betyder, at den visuelle og funktionelle effekt af direkte fysiske indgreb som en kabelnedlægning efter forholdsvis kort tid vil blive blive minimeret. Der er ikke faste hvile- og sovepladser for sæler i umiddelbar nærhed af kabeltracéet, og anlægsarbejdet vil dermed ikke kunne medføre væsentlige påvirkninger af arter af sæler på udpegningsgrundlaget.

18 18 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ Fuglebeskyttelsesområde F57 Vurderingen af kabellægningens påvirkninger af fuglearter på udpegningsgrundlaget for F57 tager udgangspunkt i de enkelte fuglearters habitatpræferencer samt deres forekomst i området. Vurderingen af kabelanlæggets mulige påvirkninger af fuglearter på udpegningsgrundlaget foretages inden for de overordnede taksonomiske grupper, idet der for en oversigt over de enkelte arter på udpegningsgrundlaget henvises til Tabel 2. Data er primært hentet fra DOFbasen (dofbasen.dk, med udtræk over en 5-års periode fra 2012 til 2017) samt fra Laursen & Frikke (2013). I begge tilfælde er observationer af fugle gjort inden for et større område og ikke nødvendigvis lige omkring kabeltracéet. For observationer fra DOFbasen gælder det, at de primært er gjort fra Ballumslusen, som befinder sig min. 4 km fra tracéet. Observationerne er således alene indikative for de fugleforekomster, der kan forekomme omkring kabeltracéet, men det vurderes, at observationerne er tilstrækkeligt retningsgivende, så de kan ligge til grund for væsentlighedsvurderingen. Denne vurdering er baseret på fuglenes store mobilitet i Vadehavsregionen, hvor de dynamiske naturforhold resulterer i omfattende fuglebevægelser over døgnet. Gæs og ænder Udpegningsgrundlaget omfatter flere gåsearter, der raster og fouragerer i og omkring Vadehavet i meget store antal i forbindelse med deres forårs- og efterårstræk. Den ansøgte anlægsperiode omfatter forårstrækket af kortnæbbet gås, bramgås, mørkbuget knortegås og lysbuget knortegås langs Vestkysten, og i området mellem Rømø og fastlandet kan raste store flokke af især bramgås. I de senere år er antallet af bramgås steget markant, og der kan ses flokke på op mod individer især omkring Ballum Enge og forland i forbindelse med forårstrækket. Fuglene forekommer både på forlandet og på agerlandet bag diget, da arten typisk søger føde på græsarealer og marker med vintersæd, men arten kan dog ses i hele området. Mørkbuget knortegås forekommer talrigt i området og findes under forårstrækket overvejende på græsarealer, især forlandet ved Ballum. Typisk ses flokstørrelser på op til , flest i april og maj. Tilsvarende antal og forekomstmønster ses for kortnæbbet gås. Grågås er almindeligt forekommende, men dog ikke så talrigt forekommende som de øvrige gåsearter. Arten er mest almindelig i juni/juli, hvor der kan ses op til 1500 fugle i området, primært på græsarealer på forlandet. Blandt ænderne er det særligt spidsand og gravand, der forekommer i store tal omkring projektområdet inden for den ansøgte anlægsperiode. Begge arter forekommer i antal på op til individer, primært i den sene vinter og tidlige forår, og de findes primært på lavvandede områder og vadefladerne.

19 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ 19 Krikand og pibeand kan i april og maj forekomme i antal på op til individer, både på lavvandede arealer og på strandenge og forlandet. Øvrige arter af gæs og ænder på udpegningsgrundlaget forekommer i væsentligt lavere antal i den pågældende periode. Anlægsarbejdet vil på grund af forstyrrelser medføre en midlertidig fortrængning af tilstedeværende fugle i en afstand på nogle hundrede meter. Den store udstrækning af hovedtyperne af levesteder for gæs og ænder, herunder vadeflade, strandeng og marskarealer, betyder, at fuglene uden væsentlige omkostninger kan flytte sig bort fra de midlertidige forstyrrelser. Rovfugle Enkelte individer af rovfuglene havørn, blå kærhøg og vandrefalk ses regelmæssigt i den periode af året, hvor der søges tilladelse til anlægsarbejdet. Arterne fouragerer i området eller krydser området, når de er på træk. Hedehøg yngler i Ballum-området og kan under fødesøgning forekommer i projektområdet. Her kan anlægsarbejdet midlertidigt forstyrre artens adfærd, men det vil ske over en meget kort periode. Hedehøgen vil ikke blive begrænset omkring det samlede, egende fødesøgningsområde gennem en midlertidig forstyrrelse forårsaget af anlægsarbejdet. Samlet set kan projektet ikke medføre en væsentlig påvirkning af de fire rovfuglearter. Vadefugle Vadehavets kolossale betydning som fuglelokalitet er i særdeleshed knyttet til forekomsten af rastende og fødesøgende vadefugle på træk til og fra ynglekvarterer mod nord og overvintringsområder syd for Danmark. Udpegningsgrundlaget for fuglebeskyttelsesområde F57 omfatter da også 12 arter af vadefugle. Inden for projektområdet og i den ansøgte anlægsperiode fra februar til og med juli er antallet af vadefugle stærkt variende gennem perioden. Den talrigste art er almindelig ryle, der kan forekomme i antal på helt op til individer under forårstrækket i marts til maj. De øvrige vadefuglearter forekommer ikke i så store antal. Se Tabel 1 for en oversigt over de talrigeste vadefuglearter og deres primære opholdsperioder i projektområdet. Vadefuglearter, der ikke er anført i tabellen, er mindre talrige, med maksimumtal på ca 500 fugle eller færre i perioden. For observationer fra DOFbasen gælder det, at de primært er gjort fra Ballumslusen, som befinder sig min. 4 km fra tracéet, og det er derfor usikkert i hvilket omfang de anførte antal forekommer længere mod syd omkring projektområdet. De største forekomster af almindelig ryle findes ifølge Laursen & Frikke (2013) omkring Rømø-dæmningen ca. 5 km nord for projektområdet, i overensstemmelse med angivelsen i DOFBasen af observationer af de største forekomster af almindelig ryle.

20 20 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ Art Max.antal Primære periode Almindelig ryle Marts - maj Islandsk ryle Maj Lille kobbersneppe Maj Hjejle 700 Marts - juli Stor regnspove Marts - juli Klyde Juli - august Tabel 3 Oversigt over de talrigeste vadefugle inden for perioden februar - juli omkring projektområdet, samt hvornår de talrigeste forekomster optræder. For de arter, der vil være tilstede i projektområdet i forbindelse med anlægsarbejdet, vil anlægsarbejdet medføre en midlertidig fortrængning på grund af forstyrrelse i en afstand på nogle hundrede meter. Denne fortrængning vil vare ved, så længe anlægsarbejdet pågår. Den store udstrækning af hovedtyperne af levesteder for fugle, herunder vadeflade og strandeng, betyder, at fuglene uden væsentlige omkostninger kan flytte sig bort fra forstyrrelserne, mens de finder sted. På grund af tidevandsdynamikken er lokale bevægelser og flytninger flere gange i døgnet en naturlig del af vadefuglenes adfærd under deres ophold i Vadehavet. Som det fremgår af tabellen, findes de største forekomster äf vadefugle i forårsmånederne, mens der i højsommeren er væsentligt færre vadefugle tilstede i Vadehavet. På grund af anlægsarbejdets begrænsede påvirkninger, vurderes det ikke at være nødvendigt at planlægge anlægsarbejdet til alene at finde sted inden for højsommerperioden. Terner og måger Der er ikke rapporteret om ynglende terner nær projektområdet, og anlægsarbejdet vil dermed ikke medføre påvirkninger af ynglende arter af terner på udpegningsgrundlaget. Fouragerende terner kan træffes i mindre antal i projektområdet, men anlægsarbejdet vil ikke have en væsentlig påvirkning på fuglenes fourageringsmuligheder. Der er ikke registreret forekomster af dværgmåge omkring projektområdet.

21 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ 21 Kabelanlægget vil derfor ikke medføre væsentlige påvirkninger af dværgmåge og arter af terner på udpegningsgrundlaget, uanset den valgte anlægsperiode. Andre fuglearter Mosehornugle er registreret enkelte gange på DOFbase-lokaliteterne i eller nær projektområdet inden for den ansøgte anlægsperiode. Arten fouragerer typisk over land, og sammenholdes dette med den korte periode for det konkrete anlægsarbejde kan en væsentlig påvirkning af mosehornugle udelukkes. Blåhals er regelmæssigt forekommende som ynglefugl i marskområderne langs Vadehavet, hvor den er tilknyttet fugtige og bevoksede grøfter. Det er ikke sandsynligt, at arbejdet med kabelanlægget kan medføre væsentlige påvirkninger af denne art, hvis arbejdet udføres uden for artens yngletid i maj-juni. Hvis anlægsarbejdet ønskes gennemført inden for artens yngletid bør det på grundlag af en besigtigelse vurderes, om ilandføringsområdet på Ballum-siden omfatter et egnet yngleområde for blåhals. Om dette ikke kan udelukkes, bør anlægsarbejdet tilpasses enten gennem en tidsmæssig forskydelse eller en tilpasning af anlægsarbejdet, således at arbejdet ikke vil medføre direkte påvirkninger af et eeventuelt ynglepar af blåhals. Fuglenes fænologi i forhold til anlægsarbejdet Vadehavets forekomster af fugle i internationalt betydende antal er i særlig grad knyttet til trækperioderne om foråret og igen om efteråret. Dette ses tydeligt illustreret ved forekomsterne af vadefugle (se Tabel 1) samt bramgås, der optræder med største antal i marts april og igen i september oktober. I yngleperioden i maj til juli er der generelt væsentligt færre fugle i Vadehavet, men en forstyrrelse af ynglefugle kan medføre store effekter igennem tab af yngel (reder, æg, unger), der for den pågældende forekomst kan resultere i langsigtet bestandstilbagegang. Da der næppe er ynglepladser for fugle på udpegningsgrundlaget lige omkring kabeltracéet med en mulig undtagelse af blåhals (se foregående afsnit), vil anlægsarbejde inden for fuglenes yngletid ikke medføre påvirkninger af ynglende arter på udpegningsgrundlaget. Efter yngletiden begynder antallet af fugle at stige igen, således at der allerede fra midten af juli ses store antal af trækkende fugle igen. Først i det sene efterår og den tidlige vinter begynder antallet af fugle at falde igen, men især i milde vintre huser Vadehavet meget store forekomster af ænder, gæs og vadefugle. I forhold til den tidsmæssige placering af anlægsarbejdet kan der således ikke entydigt peges på en særlig god eller særlig uheldig periode inden for det ansøgte tidsrum fra februar til og med juli. 5.2 Driftsfasen I driftsfasen vil kablerne ligge 1 m under sedimentoverfladen/mudderbankerne. Strømførende kabler danner et elektromagnetisk spændingsfelt, der potentielt kan påvirke arter af dyr, herunder arter af fisk. Det aktuelle kabel (3x95/25 PEX

22 22 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ AL) er et mellemspændingskabel (12 kv) med en spænding som er markant mindre end højspændingsanlæg. Da elkablet samtidig er gravet ned i en dybde af 1 m under terræn, er der ikke risiko for en elektromagnetisk stråling, der kan påvirke adfærd og orientering hos fisk. Tilsvarende vil det nedgravede kabel ikke medføre påvirkninger af fugle, der søger føde på overfladen. Samlet set vurderes det, at kablerne i driftsfasen ikke vil medføre væsentlig påvirkning på fugle, arter eller habitatnaturtyper på udpegningsgrundlagene for de aktuelle Natura 2000-områder. 6 Konklusion Projektet omfatter etablering af et elkabel og et fiberkabel på en strækning af ca. 6,5 km indenfor Natura 2000-område N89 Vadehavet. Inden for projektområdet berøres et begrænset antal habitatnaturtyper, særligt den marine naturtype vadeflade (mudder og sandflade blottet ved ebbe) samt i mindre grad strandeng. Ingen af de berørte habitatnaturtyper vil blive påvirket i væsentligt omfang, hvilket primært skyldes, at kabeltracéet for langt størstedelen af strækningens vedkommende er placeret uden for bevoksede habitattyper, samt at især naturtypen vadeflade er ganske robust overfor fysiske påvirkninger. Hertil kommer, at påvirkningen af naturtypen strandeng sker over en meget begrænset strækning. Sæler på udpegningsgrundlaget vil ikke blive påvirket af anlægsarbejdet. Vadehavets enorme betydning for rastende og fødesøgende fugle afspejles i det store antal fuglearter, der indgår i udpegningsgrundlaget for fuglebeskyttelsesområderne i Vadehavsområdet. Vadeflader og strandenge i nærheden af projektområdet kan i perioder huse store antal af rastende og fødesøgende fugle, men levestedernes udstrækning betyder endvidere, at fuglene kan finde alternative raste- og fødesøgningslokaliteter i nærheden i det omfang, de vil blive forstyrret af anlægsarbejdet. Anlægsarbejdet finder sted over en begrænset periode på ca. fem arbejdsdage og ikke langs hele den ca. 6,5 km lange strækning på samme tid. Dette betyder, at fugle ikke forstyrres langs hele strækningen på samme tid, da fuglene typisk har en flugtafstand på mellem 100 m og 1 km for menneskelige forstyrrelser. Efter en momentan forstyrrelse vil de fleste eller alle fugle vende tilbage til deres optimale raste- eller fødesøgningsområder, og anlægsarbejdet vil således ikke medføre varige eller længerevarende forstyrrelser eller skader på fuglenes levesteder. Der vil ikke ske en direkte, væsentlig påvirkning af ynglende fugle på udpegningsgrundlaget for fuglebeskyttelsesområdet, da der ikke forekommer ynglende bilag I-arter i umiddelbar nærhed af kabeltracéet.

23 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ 23 Af Vejledning til bekendtgørelse nr. 408 af 1. maj 2007 om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter (Naturstyrelsen 2011) fremgår det af afsnit 5.9.2, Væsentlighedsbegrebet, at: " det [må] antages, at en påvirkning som udgangspunkt ikke er væsentlig, hvis påvirkningen skønnes at indebære negative udsving i bestandsstørrelser, der er mindre end de naturlige udsving, der anses for at være normale for den pågældende art eller naturtype, eller hvis den beskyttede naturtype eller art skønnes hurtigt og uden menneskelig indgriben at ville opnå den hidtidige tilstand eller en tilstand, der skønnes at svare til eller være bedre end den hidtidige tilstand. Generelt vurderes det, at der er tale om kort tid, hvis der sker en naturlig retablering af naturens tilstand inden for ca. et år." Da forstyrrelserne forårsaget af anlægsarbejdet er kortvarige (det samlede anlægsarbejde er skønnet til at vare fem arbejdsdage over den samlede strækning), vurderes det, at forstyrrelserne jf. ovenstående definition ikke vil kunne have negative konsekvenser for fuglenes bestande. Dette gælder både for trækfugle og ynglefugle. Der er ingen påvirkninger fra kablerne i driftsfasen. Det konkluderes samlet, at når projektets omfang, gennemførelse samt det tidmæssige omfang tages i betragtning, vil projektet ikke medføre en væsentlig påvirkning af Natura 2000-området N89 Vadehavet og de berørte habitatområder og fuglebeskyttelsesområder. Områdernes udpegningsgrundlag og bevaringsstatus vil ikke blive væsentligt påvirket af kabelanlægget.

24 24 ETABLERING AF EL- OG FIBERKABEL FRA BALLUM TIL RØMØ 7 Referencer Galatius A., Brasseur S., Czeck R., Jensen L.F., Jes A., Körber P., Pund R., Siebert U., Teilmann J., Klöpper S., 2015: Aerial surveys of Harbour Seals in the Wadden Sea in Common Wadden Sea Secretariat. Laursen, K. & J. Frikke, 2013: Rastende vandfugle i Vadehavet Status, beskyttelse, benyttelse og påvirkninger. Dansk Ornitologisk Forenings Tidsskrift 107: Naturstyrelsen, 2014: Natura 2000-basisanalyse (revideret udgave). Vadehavet Vadehavet med Ribe Å, Tved Å og Varde Å, H86 Brede Å, H90 Vidå med tilløb, Rudbøl Sø og Magisterkogen, og F57 Vadehavet. Natura område nr. 89, Habitatområde H78, H86 og H90, Fuglebeskyttelsesområde F57.

OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forhold til Natura 2000-reglerne 2

OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forhold til Natura 2000-reglerne 2 FANØ KOMMUNE OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NATURA 2000-VÆSENTLIGHEDSVURDERING

Læs mere

ETABLERING AF SØKABEL MELLEM HØRUPHAV OG KEGNÆS

ETABLERING AF SØKABEL MELLEM HØRUPHAV OG KEGNÆS DECEMBER 2017 SE (SYDENERGI) ETABLERING AF SØKABEL MELLEM HØRUPHAV OG KEGNÆS NATURA 2000-VÆSENTLIGHEDSVURDERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99

Læs mere

4 Forekomst af bilag IV-arter Væsentlighedsvurdering Påvirkning af udpegningsgrundlaget Påvirkning af bilag IV-arter 15

4 Forekomst af bilag IV-arter Væsentlighedsvurdering Påvirkning af udpegningsgrundlaget Påvirkning af bilag IV-arter 15 REGION SYDDANMARK INDVINDING AF SAND FRA FANØ STRAND ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk NATURA 2000-VÆSENTLIGHEDSVURDERING INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

Foto: Naturstyrelsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx]

Foto: Naturstyrelsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx] Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N89 Vadehavet Delplan for Fuglebeskyttelsesområde F55 Skallingen og Langli

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 24. april 2013 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N89 Vadehavet Delplan for Fuglebeskyttelsesområde F52 Mandø Titel: Natura 2000-plejeplan for

Læs mere

Konsekvensvurderinger i Fuglebeskyttelsesområderne

Konsekvensvurderinger i Fuglebeskyttelsesområderne Foto copyright NatureEyes/Kim Aaen Kim Aaen 1 Konsekvensvurderinger i Fuglebeskyttelsesområderne Disposition 2 Indledning/proces Fremgangsmåde ifm. konsekvensvurderinger Fuglearter (eksempler) Data, hvor?

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N89 Vadehavet - Delplan for Fuglebeskyttelsesområde F60 Vidåen, Tøndermarsken og Saltvandssøen

Læs mere

Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter

Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter September 2016 1 Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter Anne Villadsgaard, Kystdirektoratet Hvad er Natura 2000? Natura 2000-områder kaldes

Læs mere

DMU s overvågning af fugle: Baggrund, indhold og resultater

DMU s overvågning af fugle: Baggrund, indhold og resultater AARHUS UNIVERSITET 1.februar 2010 DMU s overvågning af fugle: Baggrund, indhold og resultater Stefan Pihl, Karsten Laursen, Ib Krag Petersen, Preben Clausen, Bjarne Søgaard & Thomas Bregnballe Hvordan

Læs mere

DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING

DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING MARTS 2015 ROSKILDE KOMMUNE DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING KONSEKVENSVURDERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99

Læs mere

Rastende trækfugle på Tipperne 2012

Rastende trækfugle på Tipperne 2012 Rastende trækfugle på Tipperne 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11. april 2013 Ole Amstrup 1 Mogens Bak 1 Karsten Laursen 2 1 Amphi Consults 2 Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Rastefugle på Tipperne 2013

Rastefugle på Tipperne 2013 Rastefugle på Tipperne 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. marts 2014 Ole Amstrup, Mogens Bak & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider:

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Skallingen og Langli Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F55 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Skallingen

Læs mere

Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og

Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene.

Læs mere

Miljørapport for Vadehavet (N89), delområde Ballum Enge (F67).

Miljørapport for Vadehavet (N89), delområde Ballum Enge (F67). Miljørapport for Vadehavet (N89), delområde Ballum Enge (F67). Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om miljøvurderinger af planer og programmer have sin egen miljørapport.

Læs mere

Natura 2000 basisanalyse Vadehavet Ribe Holme Natura 2000-område nr. 89, Fuglebeskyttelsesområde F51

Natura 2000 basisanalyse Vadehavet Ribe Holme Natura 2000-område nr. 89, Fuglebeskyttelsesområde F51 Natura 2000 basisanalyse 2016-2021 Vadehavet Ribe Holme Natura 2000-område nr. 89, Fuglebeskyttelsesområde F51 Kolofon Titel: Natura 2000-basisanalyse 2015-2021 for Vadehavet - Ribe Holme, Natura 2000-område

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. N89 Vadehavet Delplan for Fuglebeskyttelsesområde

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Skallingen og Langli Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F55 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Skallingen og Langli Natura 2000-område

Læs mere

Fuglebeskyttelsesområde Flensborg Fjord og Nybøl Nor

Fuglebeskyttelsesområde Flensborg Fjord og Nybøl Nor Fuglebeskyttelsesområde Flensborg Fjord og Nybøl Nor 1 1. Beskrivelse af området Habitatområde: F64 Flensborg Fjord og Nybøl Nor 3422 hektar Området ligger i den sydøstlige del af Sønderjylland, og udgøres

Læs mere

INDVIRKNING PÅ NATURA 2000 OMRÅDE AF OVERFØRSEL AF SOMMERHUSOMRÅDE I NØDEBO TIL BYZONE INDHOLD. 1 Konklusion. 1 Konklusion 1.

INDVIRKNING PÅ NATURA 2000 OMRÅDE AF OVERFØRSEL AF SOMMERHUSOMRÅDE I NØDEBO TIL BYZONE INDHOLD. 1 Konklusion. 1 Konklusion 1. ERHVERVSSTYRELSEN INDVIRKNING PÅ NATURA 2000 OMRÅDE AF OVERFØRSEL AF SOMMERHUSOMRÅDE I NØDEBO TIL BYZONE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Vidåen, Tøndermarsken og Saltvandssøen Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F60 Titel: Natura 2000-handleplan for Vadehavet Vidåen, Tøndermarsken

Læs mere

Forslag til. Natura 2000-handleplan Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen. Natura 2000-område nr. 69

Forslag til. Natura 2000-handleplan Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen. Natura 2000-område nr. 69 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen Natura 2000-område nr. 69 Habitatområde H62 Fuglebeskyttelsesområde F43 Titel: Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen Udgiver:

Læs mere

Kriterier for gunstig bevaringsstatus for naturtyper og arter, som er omfattet af Habitat- og Fuglebeskyttelsesdirektiverne

Kriterier for gunstig bevaringsstatus for naturtyper og arter, som er omfattet af Habitat- og Fuglebeskyttelsesdirektiverne DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER Afd. for Vildtbiologi og Biodiversitet 10/10/2003 Introduktion til Kriterier for gunstig bevaringsstatus for naturtyper og arter, som er omfattet af Habitat- og Fuglebeskyttelsesdirektiverne

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Ballum Enge, Husum Enge og Kamper Strandenge Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F67 Titel: Natura 2000-handleplan for Vadehavet Ballum

Læs mere

Natura 2000 basisanalyse Vadehavet Vidåen, Tøndermarsken og Saltvandssøen Natura 2000-område nr. 89, Fuglebeskyttelsesområde F60

Natura 2000 basisanalyse Vadehavet Vidåen, Tøndermarsken og Saltvandssøen Natura 2000-område nr. 89, Fuglebeskyttelsesområde F60 Natura 2000 basisanalyse 2016-2021 Vadehavet Vidåen, Tøndermarsken og Saltvandssøen Natura 2000-område nr. 89, Fuglebeskyttelsesområde F60 Kolofon Titel: Natura 2000-basisanalyse 2015-2021 for Vadehavet

Læs mere

Dispensation til udvidelse af klægindvindingsområde

Dispensation til udvidelse af klægindvindingsområde Kystdirektoratet Højbovej 1 7620 Lemvig Miljø og Natur Direkte tlf.: +4574929280 Mail: lisc@toender.dk Sags id.: 01.05.08-P25-44-18 Ks: LVN 6. september 2018 Dispensation til udvidelse af klægindvindingsområde

Læs mere

Vurdering af konsekvenser for vandfugle ved forskellig regulering af offentlig færdsel i Margrethe Kog i Tøndermarsken

Vurdering af konsekvenser for vandfugle ved forskellig regulering af offentlig færdsel i Margrethe Kog i Tøndermarsken Vurdering af konsekvenser for vandfugle ved forskellig regulering af offentlig færdsel i Margrethe Kog i øndermarsken Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. januar 216 Karsten Laursen

Læs mere

Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura område nr.

Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura område nr. Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura 2000- område nr. 112, Lillebælt Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 8. januar

Læs mere

År: ISBN nr.: Dato: April Forsidefoto: Naturstyrelsen

År: ISBN nr.: Dato: April Forsidefoto: Naturstyrelsen Kolofon Titel: Natura 2000-plan 2016-2021 Vadehavet - Vadehavet med Ribe Å, Tved Å og Varde Å, H86 Brede Å, H90 Vidå med tilløb, Rudbøl Sø og Magisterkogen og F57 Vadehavet Natura 2000-område nr. 89 Habitatområde

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N89 Vadehavet Vadehavet med Ribe Å, Tved Å og Varde Å vest for Varde,

Læs mere

Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015

Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015 Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. januar 2016 Ole Amstrup, Mogens Bak og Karsten Laursen Institut for Bioscience

Læs mere

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT N2000-væsentlighed SHC UVA UVA

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT N2000-væsentlighed SHC UVA UVA STOREBÆLT A/S MOTORVEJSRAMPER PÅ SPROGØ NATURA 2000 VÆSENTLIGHEDSVURDERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2

Læs mere

År: ISBN nr.: Dato: 18. december Forsidefoto: Naturstyrelsen

År: ISBN nr.: Dato: 18. december Forsidefoto: Naturstyrelsen Forslag til natura 2000 plan 2016-21 Kolofon Titel: Forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 Vadehavet - Vadehavet med Ribe Å, Tved Å og Varde Å, H86 Brede Å, H90 Vidå med tilløb, Rudbøl Sø og Magisterkogen

Læs mere

Forslag til. Natura 2000-handleplan Vadehavet Mandø. Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F52

Forslag til. Natura 2000-handleplan Vadehavet Mandø. Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F52 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Mandø Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F52 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Mandø Natura 2000-område

Læs mere

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE Forsvar for naturen ÅLBÆK SKYDETERRÆN natura 2000-resumé af drifts- og plejeindsatsen 2012-2015 kolofon Titel Ålbæk Skydeterræn, Natura 2000-resumé af drifts-

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Ballum Enge, Husum Enge og Kamper Strandenge Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F67 Titel: Natura 2000-handleplan for Vadehavet Ballum Enge, Husum

Læs mere

Dispensation til udvidelse af klægindvindingsområde

Dispensation til udvidelse af klægindvindingsområde Kystdirektoratet THORSMINDE HAVN Vesterhavsgade 1 A 6990 Ulfborg Miljø og Natur Direkte tlf.: +4574929280 Mail: lisc@toender.dk Sags id.: 01.05.08-P25-8-18 Ks: cb 4. juni 2018 Dispensation til udvidelse

Læs mere

Bilag A - Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr af 16. december 2015]

Bilag A - Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr af 16. december 2015] Bilag A - Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. 1832 af 16. december 2015] VVM Myndighed Naturstyrelsen (journalnummer: NST- 130-533) Basis oplysninger Projekt

Læs mere

Landzonetilladelse. Kystdirektoratet Højbovej Lemvig. Teknik & Miljø Rådhusgade Lemvig Telefon:

Landzonetilladelse. Kystdirektoratet Højbovej Lemvig. Teknik & Miljø Rådhusgade Lemvig Telefon: Kystdirektoratet Højbovej 1 7620 Lemvig 4. juli 2016 Landzonetilladelse Med hjemmel i 35 i Lov om planlægning giver Lemvig Kommune herved tilladelse til opførelse af udsigtsplatform ved Mindeparken på

Læs mere

VURDERING AF KONSEKVENSER FOR FUGLE OG SÆLER AF EN UDVIDELSE AF RØMØ HAVN OG HELIKOPTERFLYVNING FRA HAVNEBY

VURDERING AF KONSEKVENSER FOR FUGLE OG SÆLER AF EN UDVIDELSE AF RØMØ HAVN OG HELIKOPTERFLYVNING FRA HAVNEBY VURDERING AF KONSEKVENSER FOR FUGLE OG SÆLER AF EN UDVIDELSE AF RØMØ HAVN OG HELIKOPTERFLYVNING FRA HAVNEBY Revideret rapport rekvireret af Rambøll Danmark A/S Rekvirentrapport fra DMU 2010 DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER

Læs mere

APRIL 2016 TØNDER KOMMUNE HELIPORT PÅ RØMØ NATURA 2000-KONSEKVENSVURDERING

APRIL 2016 TØNDER KOMMUNE HELIPORT PÅ RØMØ NATURA 2000-KONSEKVENSVURDERING APRIL 2016 TØNDER KOMMUNE HELIPORT PÅ RØMØ NATURA 2000-KONSEKVENSVURDERING ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk APRIL 2016 TØNDER KOMMUNE

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

Forekomst af yngle- og trækfugle i seks EF-fuglebeskyttelsesområder

Forekomst af yngle- og trækfugle i seks EF-fuglebeskyttelsesområder Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Forekomst af yngle- og trækfugle i seks EF-fuglebeskyttelsesområder i Vadehavets marsk Arbejdsrapport fra DMU, nr. 219 [Tom side] Danmarks Miljøundersøgelser

Læs mere

Vedr.: Dispensation fra statsfredningskendelse vedrørende Agger Tange af 27. juni 2016, til fræsning af rynket rose med bioroter

Vedr.: Dispensation fra statsfredningskendelse vedrørende Agger Tange af 27. juni 2016, til fræsning af rynket rose med bioroter Naturstyrelsen Thy Søholt vej 6 Thisted Att. Cornelia Maj Christensen Natur J.nr. nst-352-00005 Ref. MAQUI Den 3. februar 2017 Vedr.: Dispensation fra statsfredningskendelse vedrørende Agger Tange af 27.

Læs mere

Natura 2000-plan

Natura 2000-plan Natura 2000-plan 2016-2021 Vadehavet Fanø Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesmråde F53 Kolofon Titel: Natura 2000-plan 2016-2021 Vadehavet Fanø Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

Basisanalyse 2006. Habitatområde nr. 78 Fuglebeskyttelsesområde nr. 49, 51, 52, 53, 55, 57, 60, 65, og 67. Ramsarområde 27.

Basisanalyse 2006. Habitatområde nr. 78 Fuglebeskyttelsesområde nr. 49, 51, 52, 53, 55, 57, 60, 65, og 67. Ramsarområde 27. Basisanalyse 2006 Habitatområde nr. 78 Fuglebeskyttelsesområde nr. 49, 51, 52, 53, 55, 57, 60, 65, og 67. Ramsarområde 27. Vadehavet Sønderjyllands og Ribe Amter Indhold VADEHAVET 3 1 Indledning 3 Natura

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Rømø Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F65 Titel: Natura 2000-handleplan for Rømø Udgiver: Tønder Kommune År: 2016 Forsidefoto: Græsning på

Læs mere

BILAG 1A OVERSIGT OVER UDPEGNINGSGRUNDLAG I DE BERØRTE NATURA OMRÅDER OG POTENTIEL BETYDNING AF ÆNDREDE GØDSKNINGSNORMER

BILAG 1A OVERSIGT OVER UDPEGNINGSGRUNDLAG I DE BERØRTE NATURA OMRÅDER OG POTENTIEL BETYDNING AF ÆNDREDE GØDSKNINGSNORMER BILAG 1A OVERSIGT OVER UDPEGIGSGRUDLAG I DE BERØRTE ATURA 2000- OMRÅDER OG POTETIEL BETYDIG A ÆDREDE GØDSKIGSORMER af øget næringsstoftilførsel på atura 2000-r ( ), herunder habitat-( ) og fuglebeskyttelsesr

Læs mere

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup NOTAT DATO 09-03-2012 JOURNAL NR. 326-2012-12815 SAGSANSVARLIG Peter Jannerup PLAN BYG OG MILJØ Konsekvensvurdering i forhold til Natura 2000-områder af miljøgodkendelse til Gørlev Flyveplads Der er i

Læs mere

År: ISBN nr Dato: 18. december Forsidefoto: Engryle på ynglepladsen. Foto: Peter Bundgaard Jensen

År: ISBN nr Dato: 18. december Forsidefoto: Engryle på ynglepladsen. Foto: Peter Bundgaard Jensen Forslag til natura 2000 plan 2016-21 Kolofon Titel: Forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen Natura 2000-område nr. 69 Habitatområde H62 Fuglebeskyttelsesområde F43 Emneord:

Læs mere

Natura 2000, bilag IV og beskyttede arter. Lars Rudfeld, Naturstyrelsen

Natura 2000, bilag IV og beskyttede arter. Lars Rudfeld, Naturstyrelsen Natura 2000, bilag IV og beskyttede arter Lars Rudfeld, Naturstyrelsen Disposition 1. Kort intro til naturdirektiverne 2. Natura 2000 3. Bilag IV-arter og andre beskyttede arter 4. Andre beskyttede arter

Læs mere

Natura 2000-planerne er på vej. Peter Bundgaard By- og Landskabsstyrelsen Miljøcenter Ringkøbing

Natura 2000-planerne er på vej. Peter Bundgaard By- og Landskabsstyrelsen Miljøcenter Ringkøbing Natura 2000-planerne er på vej Peter Bundgaard By- og Landskabsstyrelsen Miljøcenter Ringkøbing Indhold af N2000-plan Natura 2000-planen består af følgende delelementer: BASISANALYSEN Beskrivelse af området

Læs mere

Ifølge vejledningen til basisanalysen kan dette kapitel indeholde informationer om

Ifølge vejledningen til basisanalysen kan dette kapitel indeholde informationer om 4 Beskyttede områder Ifølge vejledningen til basisanalysen kan dette kapitel indeholde informationer om - Badeområder - Næringsstoffølsomme områder - Habitat- og fuglebeskyttelsesområder - Skaldyrvande

Læs mere

Forslag til. Natura 2000-handleplan Vadehavet Engarealer ved Ho Bugt. Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F49

Forslag til. Natura 2000-handleplan Vadehavet Engarealer ved Ho Bugt. Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F49 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Engarealer ved Ho Bugt Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F49 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Engarealer

Læs mere

Tilladelse til at etablere nye til- og frakørselsramper til motorvejen på Sprogø

Tilladelse til at etablere nye til- og frakørselsramper til motorvejen på Sprogø Til Storebælt A/S ved Ulla Rose, Cowi Sendt elektronisk til: Ulla Rose: uva@cowi.com Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Tilladelse til at etablere

Læs mere

Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/

Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/ Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/27.11.18 1 PROGRAM Første time Velkomst Dagen i dag, projektet og den videre proces Gennemgang af forundersøgelserne Menneskers sundhed, herunder luftbåren

Læs mere

Tilladelse til faskiner/mellemgærde ud for matr. nr. 157 og 158 Koldby, Hjerpsted, Tønder Kommune

Tilladelse til faskiner/mellemgærde ud for matr. nr. 157 og 158 Koldby, Hjerpsted, Tønder Kommune NaturErhvervstyrelsen Pioner Allé 9 6270 Tønder Kystdirektoratet J.nr. 14/00592-25 Ref. Ilse Gräber 03-07-2015 Tilladelse til faskiner/mellemgærde ud for matr. nr. 157 og 158 Koldby, Hjerpsted, Tønder

Læs mere

Foto: Søren Rask Jessen. Kort: ISBN nr. [xxxxx]

Foto: Søren Rask Jessen. Kort: ISBN nr. [xxxxx] Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N69 Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen Titel: Natura 2000-plejeplan for

Læs mere

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N99 Kongens Mose og Draved Skov

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N99 Kongens Mose og Draved Skov NOTAT Naturstyrelsen Vadehavet J.nr. NST-422-01354 Ref. PJENS FEB 2016 NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for N99 Kongens Mose og Draved Skov Forslag til Natura 2000-plan

Læs mere

Morten Toft Bodilsen. Parkvej 5, Glyngøre, 7870 Roslev. 8. oktober 2015

Morten Toft Bodilsen. Parkvej 5, Glyngøre, 7870 Roslev. 8. oktober 2015 Morten Toft Bodilsen Parkvej 5, Glyngøre 7870 Roslev 8. oktober 2015 Godkendelse til rørlægning af delstrækning af det private vandløb Afløb fra Søparken Projektet omfatter rørlægning af cirka 40 meter

Læs mere

Notat. Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af råstofindvinding i et foreslået graveområde INDHOLD. 1 Baggrund...

Notat. Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af råstofindvinding i et foreslået graveområde INDHOLD. 1 Baggrund... Notat Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af råstofindvinding i et foreslået graveområde ved Ejerslev Nord INDHOLD 27. Oktober 2015 Projekt nr. 220849 Dokument nr. 1217638510 Version

Læs mere

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1 ASSENS KOMMUNE MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MIJØSCREENING INDHOLD 1 Indledning 1 2 Lovgrundlag

Læs mere

Afgørelse i sagen om anlæggelse af badestrand og sti ved Stauning Havn i Skjern Kommune

Afgørelse i sagen om anlæggelse af badestrand og sti ved Stauning Havn i Skjern Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 13. april 2005 J.nr.: 03-131/650-0005 TGA Afgørelse i sagen

Læs mere

Natura 2000-planlægning ( )

Natura 2000-planlægning ( ) Natura 2000-planlægning (2016-21) Møde med Fugleværnsfonden 23. april 2014 Almindelig ryle - Værnengene 1. Velkomst Dagsorden 2. Natura 2000 lidt om baggrunden 3. Hvad sker der lige nu og hvad kommer der

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2013

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2013 Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 6. november 2013 Ole Thorup & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal

Læs mere

TITAN WIND ENERGY (EUROPE) A/S Engdraget Varde. Teknik og Miljø. Bytoften 2, 6800 Varde. 14. juli 2017

TITAN WIND ENERGY (EUROPE) A/S Engdraget Varde. Teknik og Miljø. Bytoften 2, 6800 Varde. 14. juli 2017 TITAN WIND ENERGY (EUROPE) A/S Engdraget 20 6800 Varde Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 7994 7458 Midlertidig grundvandssænkning samt midlertidig tilladelse til udledning af indtil 90.000 m³ grundvand.

Læs mere

År: ISBN nr.: Dato: April Resume: Må citeres med kildeangivelse

År: ISBN nr.: Dato: April Resume: Må citeres med kildeangivelse Kolofon Titel: Fornyet høring af Forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 Saltholm og omliggende hav Natura 2000-område nr. 142 Habitatområde H126 Fuglebeskyttelsesområde F110 Emneord: Habitatdirektivet,

Læs mere

Natura 2000 basisanalyse

Natura 2000 basisanalyse Natura 2000 basisanalyse 2016-2021 Vadehavet Vadehavet med Ribe Å, Tved Å og Varde Å vest for Varde, H86 Brede Å, H90 Vidå med tilløb, Rudbøl Sø og Magisterkogen og F57 Vadehavet Natura 2000-område nr.

Læs mere

Konsekvensvurdering af ændrede bestemmelser. beskyttede arter og naturtyper

Konsekvensvurdering af ændrede bestemmelser. beskyttede arter og naturtyper Konsekvensvurdering af ændrede bestemmelser for færdsel og jagt på Saltholms beskyttede arter og naturtyper Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 23. oktober 2012 Preben Clausen 1

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Udgiver:

Læs mere

BEK nr 874 af 02/09/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 4. december 2017

BEK nr 874 af 02/09/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 4. december 2017 BEK nr 874 af 02/09/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 4. december 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transportmin., Kystdirektoratet, j.nr. 06/02335 Senere ændringer

Læs mere

Præsentation af Natura 2000-planerne John Frikke, Naturstyrelsen Ribe

Præsentation af Natura 2000-planerne John Frikke, Naturstyrelsen Ribe Præsentation af Natura 2000-planerne John Frikke, Naturstyrelsen Ribe Møde i Det Rådgivende Udvalg for Vadehavet 4. februar 2011 246 Natura 2000-planforslag EF-habitat- og EF-fuglebeskyttelsesområder ca.

Læs mere

NOTAT. Svana Sjælland J.nr. SVANA Ref. mamor/niple Januar 2017

NOTAT. Svana Sjælland J.nr. SVANA Ref. mamor/niple Januar 2017 NOTAT Svana Sjælland J.nr. SVANA-5660-00001 Ref. mamor/niple Januar 2017 Sammenfattende redegørelse Natura 2000-område N142, Saltholm og omliggende hav Denne sammenfattende redegørelse er udarbejdet i

Læs mere

KYSTSIKRINGSANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK

KYSTSIKRINGSANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK JUNI 2017 ROSKILDE KOMMUNE KYSTSIKRINGSANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK NATURA 2000-VÆSENTLIGHEDSVURDERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Vadehavet Vadehavet med Ribe Å, Tved Å og Varde Å vest for Varde, Brede Å, Vidå med tilløb, Rudbøl Sø og Magisterkogen

Vadehavet Vadehavet med Ribe Å, Tved Å og Varde Å vest for Varde, Brede Å, Vidå med tilløb, Rudbøl Sø og Magisterkogen Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Vadehavet med Ribe Å, Tved Å og Varde Å vest for Varde, Brede Å, Vidå med tilløb, Rudbøl Sø og Magisterkogen Natura 2000-område nr. 89 Habitatområde

Læs mere

Kap Biologiske Interesser

Kap Biologiske Interesser Kap. 3.4. Biologiske Interesser Planmål - Køge Kommune vil: Sikre og forbedre naturen med dens bestand af vilde dyr og planter samt deres levesteder i et sammenhængende Grønt Danmarkskort, hvor i indgår

Læs mere

Teknik og Miljø. Morsø Kommune, Teknik og Miljø Jernbanevej 9, 7900 Nykøbing M.

Teknik og Miljø. Morsø Kommune, Teknik og Miljø Jernbanevej 9, 7900 Nykøbing M. Teknik og Miljø Morsø Kommune, Teknik og Miljø Jernbanevej 9, 7900 Nykøbing M. Afgørelse om screening af konkret projekt kystbeskyttelse i form af dige, Strandvejen, 7900 Nykøbing M. Dato: 20-02-2018 Sagsnr.:

Læs mere

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 164 Hov Vig Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper og arter

Læs mere

Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015. Vadehavet Natura 2000-område nr. 89

Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015. Vadehavet Natura 2000-område nr. 89 Forslag til Natura 2000-plan 2009-2015 Vadehavet Natura 2000-område nr. 89 Delplan for: Fuglebeskyttelsesområde F67 Ballum Enge, Husum Enge og Kamper Strandenge Kolofon Titel: Forslag til Natura 2000-plan

Læs mere

Natura 2000-handleplan planperiode. Havet omkring Nordre Rønner. Natura 2000-område nr. 20 Habitatområde H176 Fuglebeskyttelsesområde F9

Natura 2000-handleplan planperiode. Havet omkring Nordre Rønner. Natura 2000-område nr. 20 Habitatområde H176 Fuglebeskyttelsesområde F9 Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Havet omkring Nordre Rønner Natura 2000-område nr. 20 Habitatområde H176 Fuglebeskyttelsesområde F9 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 for område

Læs mere

De betydelige, marint tilknyttede naturtyper i klitter og strandenge genoprettes og beskyttes, så de sikres en god naturtilstand.

De betydelige, marint tilknyttede naturtyper i klitter og strandenge genoprettes og beskyttes, så de sikres en god naturtilstand. Miljørapport for Vadehavet (N89), delområderne Vadehavet med Ribe Å, Tved Å og Varde Å vest for Varde (H78), Brede Å (H86) Vidå med tilløb, Rudbøl Sø og Magisterkogen (H90) og Vadehavet (F57) Den enkelte

Læs mere

KUNSTENS Ø, ISHØJ ISHØJ KOMMUNE VVM SCREENING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S. TLF FAX WWW cowi.

KUNSTENS Ø, ISHØJ ISHØJ KOMMUNE VVM SCREENING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S. TLF FAX WWW cowi. ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk ISHØJ KOMMUNE KUNSTENS Ø, ISHØJ VVM SCREENING PROJEKTNR. A0 DOKUMENTNR. 1 VERSION 1 UDGIVELSESDATO

Læs mere

Natura 2000-plan

Natura 2000-plan Natura 2000-plan 2016-2021 Davids Banke Natura 2000-område nr. 209, Habitatområde H209 Titel: Natura 2000-plan 2016-2021 for Davids Banke Natura 2000-område nr. 209 Habitatområde H209 Emneord: Habitatdirektivet,

Læs mere

Udvidelse af Høvsøre Prøvestation

Udvidelse af Høvsøre Prøvestation Projektbeskrivelse 2 undersøgte alternativer Fælles 7 standpladser (2 nye) Totalhøjde 200 m (+ 35) Forskelle: Placering i Natura 2000 og påvirkning af natur Støjudbredelse og antal nedlagte boliger Den

Læs mere

Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015. Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede

Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015. Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015 Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede Natura 2000-planlægning Side 5 i Natura 2000 planen: EU s Natura 2000-direktiver (Fuglebeskyttelses- og Habitatdirektiverne)

Læs mere

Natura 2000 December 2010

Natura 2000 December 2010 Natura 2000 December 2010 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fiskeridirektoratet December 2010 ISBN 978-87-7083-973-0 Fotos: Fiskeridirektoratet og Colourbox Natura 2000 har til formål at sikre,

Læs mere

Sagsnr P

Sagsnr P Projektgruppen for vådområdeprojektet Natur og Miljø Frederikssund Kommune Torvet 2 3600 Frederikssund Dato 18. juli 2017 Sagsnr. 01.05.08-P25-5-17 BY OG LANDSKAB Dispensation fra naturbeskyttelseslovens

Læs mere

Natura 2000-plan

Natura 2000-plan Natura 2000-plan 2016-2021 Flensborg Fjord, Bredgrund og farvandet rundt om Als Natura 2000-område nr. 197, Habitatområde H173 Fuglebeskyttelsesområde F64 Titel: Natura 2000-plan 2016-2021 for Flensborg

Læs mere

Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark. - Tidsplan og høringsproces

Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark. - Tidsplan og høringsproces Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark - Tidsplan og høringsproces 2 Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark Udgivet af Miljøministeriet Hæftet findes i PDF-udgave på www.skovognatur.dk

Læs mere

Udkast til. I medfør af 2 a, 28 c, 28 d, stk. 2 og 38, stk. 2, i lov om anvendelse af Danmarks undergrund, jf.

Udkast til. I medfør af 2 a, 28 c, 28 d, stk. 2 og 38, stk. 2, i lov om anvendelse af Danmarks undergrund, jf. Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 176 Offentligt Udkast til Bekendtgørelse om konsekvensvurdering vedrørende internationale naturbeskyttelsesområder og beskyttelse af visse

Læs mere

Ynglefugle i Vadehavet

Ynglefugle i Vadehavet AARHUS UNIVERSITET Ynglefugle i Vadehavet DCE, INSTITUT FOR BIOSCIENCE VADEHAVSFORSKNING 13. APRIL 2016 hvilken viden samles og hvordan bruges den? Eigil Ødegaard AARHUS UNIVERSITET DCE, INSTITUT FOR BIOSCIENCE

Læs mere

Vandfugle i Utterslev Mose

Vandfugle i Utterslev Mose Vandfugle i Utterslev Mose NOVANA 2006 Rapport udarbejdet af CB Vand & Miljø, november 2006. Konsulenter: Carsten Bjørn & Morten Wiuf Indholdsfortegnelse INDLEDNING OG RESUMÉ...2 METODE...3 RESULTATER...4

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udkast. Natura 2000-område nr. 71. Habitatområde H178

Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udkast. Natura 2000-område nr. 71. Habitatområde H178 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kimmelkær Landkanal Udkast Natura 2000-område nr. 71 Habitatområde H178 Titel: Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune År: 2016 -

Læs mere

Tønder Kommunes høringssvar på høring af naturplaner

Tønder Kommunes høringssvar på høring af naturplaner NOTAT Miljø og Natur Sags id.: 01.05.18-P17-2-14 Sagsbeh.: DL16CB/DL18LP 02-03-2015 Tønder Kommunes høringssvar på høring af naturplaner 2016-21 Naturstyrelsen har offentliggjort forslag til Natura 2000-planerne

Læs mere

Tilladelse til krydsning af Grønå

Tilladelse til krydsning af Grønå Miljø og Natur LandSyd Ådalen 13A 6600 Vejen Att. Peter Dahl pd@landsyd.dk Direkte tlf.: +4574928162 Mail: sp@toender.dk Sags id.: 06.02.16-P19-11-17 Ks: CS 30. oktober 2017 Tilladelse til krydsning af

Læs mere

Natura2000-Basisanalyse for området: Sydlige Nordsø, F113 (N246) Stig Helmig, SNS, Karsten Dahl, DMU, m. fl.

Natura2000-Basisanalyse for området: Sydlige Nordsø, F113 (N246) Stig Helmig, SNS, Karsten Dahl, DMU, m. fl. Natura2000-Basisanalyse for området: Sydlige Nordsø, F113 (N246) Stig Helmig, SNS, Karsten Dahl, DMU, m. fl. 1 Indledning Sydlige Nordsø er et stort Natura-2000 område ud for Vadehavet. Områdets østgrænse

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2012

Ynglefugle på Tipperne 2012 Ynglefugle på Tipperne 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. oktober 2012 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

NYT 132 KV-KABELANLÆG AVEDØRE - AMAGER KOBLINGSSTATION MED KRYDSNING SYD FOR STAMHOLMEN NATURFORHOLD OG VURDERING AF PÅVIRKNING

NYT 132 KV-KABELANLÆG AVEDØRE - AMAGER KOBLINGSSTATION MED KRYDSNING SYD FOR STAMHOLMEN NATURFORHOLD OG VURDERING AF PÅVIRKNING 1/9 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 NYT 132 KV-KABELANLÆG AVEDØRE - AMAGER KOBLINGSSTATION MED KRYDSNING SYD FOR STAMHOLMEN NATURFORHOLD

Læs mere