VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT N2000-væsentlighed SHC UVA UVA

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT N2000-væsentlighed SHC UVA UVA"

Transkript

1 STOREBÆLT A/S MOTORVEJSRAMPER PÅ SPROGØ NATURA 2000 VÆSENTLIGHEDSVURDERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Lovgrundlag 2 3 Metode 3 4 Natura 2000-område N Habitatområde H Habitatområde H Fuglebeskyttelsesområde F Bilag IV-arter 5 5 Vurderinger Fuglebeskyttelsesområde F Bilag IV-arter 7 6 Sammenfatning 7 7 Referencer 8 1 Baggrund A/S Storebælt påtænker at etablere et nyt rampeanlæg på motorvejen på Sprogø. Rampeanlægget omfatter fire ramper, dvs. en til- og en frakørselsrampe i hver retning. Ramperne etableres med henblik på at forbedre til- og afkørselsforholdene fra motorvejen til Sprogø. PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A A natura2000 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT N2000-væsentlighed SHC UVA UVA

2 2 MOTORVEJSRAMPER PÅ SPROGØ Figur 1 Det planlagte rampeanlæg er tegnet med rødt på ortophoto. 2 Lovgrundlag EU har vedtaget to naturbeskyttelsesdirektiver, som pålægger EU's medlemslande at bevare en række arter og naturtyper, der er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene: EU s habitatdirektiv (92/43/EØF) h og EU s fuglebeskyttelsesdirektiv (2009/147/EF). I Danmark er EU s habitatdirektiv og EU s fuglebeskyttelsesdirektiv implementeret via habitatbekendtgørelsen (BEK nr. 926 af 27/06/2016). Natura 2000 er betegnelsen for det internationale økologiske netværk af habitatområder og fuglebeskyttelsesområder i EU. For hvert Natura 2000-område er der en liste det såkaldte udpegningsgrundlag - med naturtyper, arter og fugle, som det enkelte område er udpeget for at beskytte. Formålet med Natura netværket er at sikre gunstig bevaringsstatus for de arter og naturtyper, som er på udpegningsgrundlaget for de enkelte Natura 2000-områder. Bilag IV i habitatdirektivet indeholder en liste over udvalgte dyre- og plantearter, som medlemslandene er forpligtet til generelt at beskytte, både indenfor og udenfor områderne. Disse arter betegnes i det følgende som bilag IV-arter. I henhold til habitatbekendtgørelsen skal der foretages en vurdering af, om et projekt i sig selv, eller i forbindelse med andre projekter, kan påvirke et Natura 2000-område. Den indledende vurdering af mulige påvirkninger betegnes som en væsentlighedsvurdering (Naturstyrelsen, 2011). Hvis det på baggrund af væsentlighedsvurderingen ikke kan afvises, at en plan eller et projekt i sig selv eller i forbindelse med andre planer og projekter kan påvirke et Natura område væsentligt, skal der udarbejdes en fuld konsekvensvurdering under hensyn til bevaringsmålsætningen for det pågældende område. Hvis konsekvensvurderingen ikke kan godtgøre, at projektet kan gennemføres uden at skade Natura 2000-området, kan der ikke meddeles tilladelse, dispensation eller godkendelse af det ansøgte.

3 MOTORVEJSRAMPER PÅ SPROGØ 3 3 Metode Beskrivelserne og vurderingerne af områder, arter og naturtyper, der er omfattet af internationale naturbeskyttelsesbestemmelser er baseret på relevant eksisterende viden, herunder data fra Danmarks Miljøportal samt relevant faglitteratur om beskyttede arter og naturområder. Beskrivelser og vurderinger bygger blandt andet på materiale og oplysninger fra Natura 2000-planerne, Natura 2000-basisanalyserne, og relevant faglitteratur. Udgangspunktet for Natura 2000-vurderingen er de relevante Natura områders udpegningsgrundlag. Det er en væsentlig påvirkning af Natura området, hvis planen eller projektet risikerer at skade bevaringsmålsætningen for det pågældende Natura 2000-område, dvs. hvis planen eller projektet kan have negativ indflydelse på opretholdelsen eller opnåelsen af den generelle målsætning (gunstig bevaringsstatus) eller Natura 2000-planens målsætninger for de arter og naturtyper, der udgør udpegningsgrundlaget. Det er i denne sammenhæng uden betydning, om projektet er lokaliseret inden for eller uden for et Natura 2000-område. Det afgørende er, om planen eller projektet, i sig selv eller i forbindelse med andre planer og projekter, kan påvirke arter og/eller naturtyper, som Natura 2000-området er udpeget for at beskytte, i væsentlig grad. Områdernes størrelse og karakter, samt de potentielle påvirkninger som følge af et projekt, kan have betydning for, hvad der ud fra en proportional betragtning skal vurderes nærmere. Ofte vil det på forhånd for visse arter og naturtyper helt kunne afvises, at en plan eller et projekt kan medføre en væsentlig påvirkning. I forhold til bilag IV-arter skal det sikres, at det ansøgte projekt ikke beskadiger eller ødelægger arternes yngle- og rasteområde i arternes naturlige udbredelsesområde. Forudsætningen er, at den økologiske funktionalitet af et yngle eller rasteområde for bilag IV-arter opretholdes på mindst samme niveau som hidtil (se tekstboks).

4 4 MOTORVEJSRAMPER PÅ SPROGØ Økologisk funktionalitet af yngle- og rasteområder for bilag IV-arter Yngle- og rasteområder kan bestå af flere lokaliteter, der tjener som levesteder for den samme bestand. Nogle arter er organiseret i delbestande, som står i forbindelse med hinanden gennem udvandring og indvandring, og som benytter et netværk af levesteder over tid og rum (eksempelvis padder og flagermus). Netværket kan ses som et samlet yngle- eller rasteområde for samlingen af delbestande som står i forbindelse med hinanden. De enkelte lokaliteter har hver især betydning for bestanden. Nogle vil ofte have mere betydning end andre. En skade på et levested et sted i netværket kan muligvis afværges ved at fremme kvaliteten eller udstrækningen af levestederne andetsteds i netværket. Det kan eksempelvis accepteres at nedlægge et ynglevandhul for padder, hvis der indenfor bestandens netværk etableres et eller flere nye vandhuller eller andre naturtyper, som samlet set sikrer, at den økologiske funktionalitet af den lokale bestands yngle- og rasteområde opretholdes på samme niveau som før nedlæggelsen af vandhullet. Andre arter lever ikke i sådanne delbestande (f.eks. markfirben), og en negativ påvirkning af et væsentligt yngle- eller rasteområde kan således medføre, at den økologiske funktionalitet ikke kan opretholdes, hvis der ikke er andre egnede lokaliteter i nærområdet. 4 Natura 2000-område N116 Hele Sprogø ligger indenfor Natura 2000 område nr. 116 (Centrale Storebælt og Vresen). Natura 2000-området udgøres af såvel habitatområde som fuglebeskyttelsesområde, men landarealerne på Sprogø udgøres alene af fuglebeskyttelsesområde nr. 98 (Sprogø og Halsskov Rev) Udpegningsgrundlaget for Fuglebeskyttelsesområde nr. 98 udgøres af edderfugl (trækfugl), dværgterne og splitterne (ynglefugle) (Naturstyrelsen, 2016). Habitatområde H100 omgiver Sprogø og udpegningsgrundlaget omfatter habitatnaturtyperne rev (1170), strandvold med enårige planter (1210) og strandvold med flerårige planter (1220) og arten marsvin (1351). 4.1 Habitatområde H Habitatområde H100 Da Sprogø ikke er omfattet af habitatområdet vil projektet ikke påvirke de terrestriske naturtyper rev (1170), strandvold med enårige planter (1210) og strandvold med flerårige planter (1220). Anlægsarbejdet berører ikke det marine område og giver ikke anledning til undervandsstøj, så der vil ikke være nogen risiko for, at projektet påvirker marsvin eller stenrev i det omkringliggende havområde omfattet af habitatområde H100. Det kan derfor udelukkes, at projektet vil påvirke habitatområdet.

5 MOTORVEJSRAMPER PÅ SPROGØ Fuglebeskyttelsesområde F98 Dværgterne og splitterne har haft yngleforekomster på Sprogø igennem en længere årrække. På Sprogø har antallet af dværgterne fluktueret mellem 4 og 16 ynglepar siden 2006, mens antallet af splitterner har været stigende siden 2008, hvor der var 3 ynglepar til nu over 1000 ynglepar (Clausen, 2016). Kolonien af splitterne på Sprogø er nu én af Danmarks største. I 2016 er der registeret 10 ynglepar af dværgterne på sandflader på yderste del Østrevet (Clausen, 2016). Der er registreret 1035 ynglepar af splitterne på Vaden/Østrevet (Clausen, 2016). Forekomst og især ynglesuccesen af dværgterne og splitterne trues af prædation på redepladserne samt oversvømmelser af reder i yngletiden (Naturstyrelsen, 2014). Edderfugl overvintrer i stort antal i de danske farvande, og bl.a. de store lavvandede havområder omkring Vresen, Sprogø og Halsskov Rev er i vinterhalvåret levested for store flokke af rastende edderfugle (Naturstyrelsen, 2016). I disse områder søger edderfuglene føde på muslingebankerne. 4.4 Bilag IV-arter Grønbroget tudse på Sprogø Grønbroget tudse forekommer med en meget stor bestand på Sprogø, både på den oprindelige og den nye del af øen, hvor den vurderes at være en af de største bestande i Danmark. Bestandene er i princippet adskilt af et paddehegn på sydsiden af motorvejen, men det er på et tidspunkt lykkedes nogle få dyr at passere hegnet og etableret en bestand, der formentlig er Danmarks største på nordsiden af hegnet i Fladsø på Ny Sprogø (Fog, 2015). På Gammel Sprogø har bestanden ligget på dyr frem til år 2000, hvorefter den har ligget stabilt på dyr (Amphi Consult, 2012). Antallet af ynglelokaliteter på Gammel Sprogø er faldet gennem perioden. Således blev der i 2012 stort set kun registreret yngleaktivet i det største vandhul på Engen på Gammel Sprogø og sporadiske fund af grønbroget tudse i andre vandhuller på Engen (Amphi Consult, 2012). Efterfølgende er der gennemført oprensning og pleje af enkelte af vandhullerne i 2013, hvilket medførte yngleaktivitet af grønbroget tudse i flere vandhuller i Engen i 2014 og til dels i I 2016 var antallet af vandhuller med yngleaktivitet igen reduceret til et enkelt (Amphi Consult, 2016). Den generelle tilbagegang i antallet af grønbroget tudse på Gammel Sprogø vurderes blandet andet at skyldes tilgroning af vandhuller, prædation (f.eks. ved at fisk eller fugle æder paddeynglen) og konkurrence fra grøn frø. På Ny Sprogø er tudsernes yngleaktivitet begrænset til Fladsø, der er Sprogøs vigtigste ynglevandhul for grønbroget tudse. Fysiske ændringer i og nær Fladsø kan derfor have en stor betydning for artens forekomst på Sprogø, men med den valgte løsning vil påvirkningen imod Fladsø blive begrænset. Ved feltundersøgelserne i maj 2015 blev der i Fladsø fanget ca. 200 tudser til mærkning, hvilket er mindre end antallet i 2011 og 2012, hvor der blev fanget over henholdsvis 400 og 350 tudser pr. nat i de nætter, hvor der blev fanget

6 6 MOTORVEJSRAMPER PÅ SPROGØ flest tudser til mærkning (Amphi Consult, 2016). Den estimerede bestand af grønbroget tudse på Ny Sprogø steg fra ca. 800 dyr i 2008 til ca dyr i 2012 (Amphi Consult, 2012), men det var ikke muligt at beregne et pålideligt bestandsestimat i 2015 (Amphi Consult, 2016). Selve kystdiget er tillige et værdifuldt skjulested for grønbroget tudse (både unge dyr og voksne dyr) på Ny Sprogø, da tudserne her effektivt kan skjule sig for f.eks. måger mellem de store sten (COWI, 2017). Da artens vinterdvale finder sted i de samme områder, som de benytter om dagen efter yngletiden, så kan det forventes, at grønbroget tudse forekommer i og nær digerne det meste af året. Endvidere fungerer digevejen som tudsernes vandringskorridor og jagtområde Habitat og livscyklus Den grønbrogede tudse gennemfører yngleaktiviteterne i vand. Arten yngler gerne i temporære vandhuller eller pytter, der dog skal være vandfyldte i den periode, det tager for haletudserne at udvikle sig. Under gunstige forhold kan ynglen gå på land allerede i midten af juni, men normalt sker det først i juliaugust (Søgaard & Asferg, 2007). Arten trives dårligt i vandhuller, der er groet til, og arten kan ikke tolerere høje saltkoncentrationer. Tudserne kan yngle i brakvand med en salinitet op til 8, men allerede ved 6 øges ynglens dødelighed (Fog, 2015). Ligeledes kan rovdyr, særligt fisk og fugle, have stærk negativ effekt på tudsernes ynglesucces. Efter yngleperioden tager de voksne tudser ophold på land. Om dagen opholder tudserne sig i huller, stendiger og under løse sten. Om aftenen og natten kommer de frem for at søge føde på steder med lav vegetation, som skrænter, strandbredder og mudderflader. Artens vinterdvale finder sted i de samme steder, som de benytter om dagen efter yngletiden. I forbindelse med gennemførelsen af projektet vil der derfor blive taget hensyn til ovennævnte forhold, se under afsnit Vurderinger 5.1 Fuglebeskyttelsesområde F98 Yngleforekomsterne af splitterne og dværgterne forekommer udelukkende i området omkring Østrevet og Vaden på Gammel Sprogø. Projektområdet langs motorvejen har ingen særlig betydning for arternes livscyklus eller fødesøgning. Disse arters yngleforekomster vil derfor ikke blive påvirket væsentligt af det planlagte projekt, hverken i anlægs- eller driftsfasen. Rasteforekomsterne af edderfugl er udbredt i havområdet omkring Sprogø og vil ikke blive påvirket af arbejdet med motorvejsramperne hverken i anlægs- eller driftsfasen. Edderfuglene vil heller ikke blive påvirket af støj i forbindelse med anlægsarbejdet, da støj fra anlægsarbejdet ikke vil ændre det nuværende støjbillede fra motorvej og jernbane væsentligt.

7 MOTORVEJSRAMPER PÅ SPROGØ Bilag IV-arter Grønbroget tudse Projektområdet ligger tæt på de vandhuller, som arten har som grønbroget tudse har på Engen. Projektet vil inddrage en bræmme af strandengen, men vil ikke påvirke vandhullerne. Artens adfærd og habitatvalg på Sprogø betyder, at dens forekomst potentielt kan blive negativt påvirket af projektet. Der er derfor foretaget relevante tilpasninger af projektet for at begrænse påvirkningen mest muligt, og der tages særlige hensyn i anlægsfasen (se nedenfor under Afværgeforanstaltninger). De potentielle negative påvirkninger kan omfatte tab af individer ved kørsel og anden aktivitet i området under anlægsarbejdet. Anlægsarbejdet kan medføre tab af individer af grønbroget tudse. Grønbroget tudse opsøger aktivt arealer med bar eller sparsomt bevokset jordbund, herunder bygge- og anlægspladser. Dette vil anlægsarbejdet tage højde for gennem en hensigtsmæssig afspærring med paddehegn rundt om anlægspladser og køreveje. Da tudserne er nataktive, vil tab af fødesøgende individer ikke finde sted, så længe anlægsarbejdet finder sted i dagtimerne. Anlægsarbejder og arbejdskørsel vil derfor blive undgået mellem solnedgang og solopgang i perioden marts til oktober. Paddehegnet langs sydsiden af motorvejen skal omlægges, så de nye ramper til den østgående kørebane bliver omfattet af hegnets afspærring. Paddehegnet vil blive beskrevet i detaljer, når motorvejsramperne skal detailprojekteres, som en del af udbudsmaterialet for det planlagte arbejde Konklusion Den potentielle negative påvirkning af grønbroget tudse kan undgås ved minimering af det påvirkede areal, tidsmæssig (årstid og døgntidspunkt) tilpasning af anlægsarbejdet og begrænsning af tudsernes færdsel i området ved opsætning af paddehegn. Når dette gennemføres, kan de potentielle påvirkninger af grønbroget tudse reduceres til et niveau, hvor de ikke vil medføre en væsentlig negativ påvirkning af den lokale population. 6 Sammenfatning Projektet vil ikke at påvirke udpegningsgrundlaget for Natura 2000-område N116 væsentligt. Projektområdet udgør ikke noget potentielt yngle- eller fourageringssted for fuglearterne på udpegningsgrundlaget. Med opsætning af paddehegn i anlægsfasen vil bestanden af grønbroget tudse heller ikke blive påvirket negativt af projektet.

8 8 MOTORVEJSRAMPER PÅ SPROGØ 7 Referencer Amphi Consult. (2012). Grønbroget tudse på Sprogø Udarbejdet af Amphi Consult for Sund og Bælt A/S. Amphi Consult. (2016). Midtvejsnotat: Grønbroget tudse på Sprogø 2015 og Udarbejdet af Amphi Consult for Sund og Bælt A/S. Clausen, P. P. (2016). Ynglefuglene på Sprogø i Naturkonsulent.dk. Udarbejdet for Sund og Bælt A/S COWI Vurdering af virkning på naturforholdene Klimasikring af ramperne til Storebæltforbindelsen, Fase 3.1. Rapport til A/S Storebælt. Fog, K. (2015). Forvaltningsplan for Grønbroget tudse. Beskyttelse og forvaltning af Grønbroget tudse Bufo variabilis og dens levesteder i Danmark. Miljø- of Fødevareministeriet, Naturstyrelsen. Hels, T Passager og hegn til frøer og tudser hvorfor og hvordan. Dansk Vejtidsskrift, nr. 8, Hansen, L. 2014: Ynglefuglene på Sprogø i Rapport til A/S Storebælt Naturstyrelsen (2014). Natura 2000-basisanalyse Revideret udgave Centrale Storebælt og Vresen Natura 2000-område nr. 116 Habitatområde H100 Fuglebeskyttelsesområde F73 og F98. Miljøministeriet, Naturstyrelsen. Naturstyrelsen (2016). Natura 2000-plan Centrale Storebælt og Vresen. Natura 2000-område nr Habitatområde H100. Fuglebeskyttelsesområde F73 og F98. Miljø- og Fødevareministeriet, Naturstyrelsen. Søgaard, B., & Asferg, T. (2007). Håndbog om arter på habitatdirektivets bilag IV til brug i administration og planlægning. Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. Teilmann, J., Sveegaard, S., Diezt, R., Petersen, I. K., Berggren, P., & Desportes, G. (2008). High density areas for harbour porpoises in Danish waters. National Environmental Research Institute, University of Aarhus. 84 pp. NERI Technical Report No

Tilladelse til at etablere nye til- og frakørselsramper til motorvejen på Sprogø

Tilladelse til at etablere nye til- og frakørselsramper til motorvejen på Sprogø Til Storebælt A/S ved Ulla Rose, Cowi Sendt elektronisk til: Ulla Rose: uva@cowi.com Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Tilladelse til at etablere

Læs mere

Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter

Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter September 2016 1 Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter Anne Villadsgaard, Kystdirektoratet Hvad er Natura 2000? Natura 2000-områder kaldes

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Teknik og Miljø Natura 2000-handleplan 2016-2021 Centrale Storebælt og Vresen Natura 2000-område nr. 116 Habitatområde H100 Fuglebeskyttelsesområde F73 og F98 Forsidefoto: Lavvandet vade ved Sprogø Østrev.

Læs mere

Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen

Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen Silkeborg Kommune Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen RESUMÉ AF FULD KONSEKVENSVURDERING Rekvirent Silkeborg Kommune Rådgiver Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J Projektnummer

Læs mere

OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forhold til Natura 2000-reglerne 2

OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forhold til Natura 2000-reglerne 2 FANØ KOMMUNE OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NATURA 2000-VÆSENTLIGHEDSVURDERING

Læs mere

Natura 2000, bilag IV og beskyttede arter. Lars Rudfeld, Naturstyrelsen

Natura 2000, bilag IV og beskyttede arter. Lars Rudfeld, Naturstyrelsen Natura 2000, bilag IV og beskyttede arter Lars Rudfeld, Naturstyrelsen Disposition 1. Kort intro til naturdirektiverne 2. Natura 2000 3. Bilag IV-arter og andre beskyttede arter 4. Andre beskyttede arter

Læs mere

Foto: Ederfugle i Storebælt. Fotograf: Leif Bisschop-Larsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx]

Foto: Ederfugle i Storebælt. Fotograf: Leif Bisschop-Larsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx] Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 116 Centrale Storebælt og Vresen Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne

Læs mere

DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING

DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING MARTS 2015 ROSKILDE KOMMUNE DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING KONSEKVENSVURDERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99

Læs mere

Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og

Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene.

Læs mere

Etablering af nye til- og frakørselsramper til motorvejen på Sprogø. Jan Lyngsø Storebælt A/S Storebæltsvej Korsør

Etablering af nye til- og frakørselsramper til motorvejen på Sprogø. Jan Lyngsø Storebælt A/S Storebæltsvej Korsør Ansøgningskema Bilag 1 Nedenstående skema angiver de oplysninger, som skal indgives til myndighederne ved ansøgning af pro- jekter, der er omfattet af lovens bilag 2, jf. lovens 21. Bygherren skal, hvor

Læs mere

Notat. Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af råstofindvinding i et foreslået graveområde INDHOLD. 1 Baggrund...

Notat. Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af råstofindvinding i et foreslået graveområde INDHOLD. 1 Baggrund... Notat Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af råstofindvinding i et foreslået graveområde ved Ejerslev Nord INDHOLD 27. Oktober 2015 Projekt nr. 220849 Dokument nr. 1217638510 Version

Læs mere

Kriterier for gunstig bevaringsstatus for naturtyper og arter, som er omfattet af Habitat- og Fuglebeskyttelsesdirektiverne

Kriterier for gunstig bevaringsstatus for naturtyper og arter, som er omfattet af Habitat- og Fuglebeskyttelsesdirektiverne DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER Afd. for Vildtbiologi og Biodiversitet 10/10/2003 Introduktion til Kriterier for gunstig bevaringsstatus for naturtyper og arter, som er omfattet af Habitat- og Fuglebeskyttelsesdirektiverne

Læs mere

NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING

NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING FREMTIDENS NORDFORBRÆNDING NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING I HØRSHOLM KOMMUNE Del 1 Kommuneplantillæg med miljøvurdering Del 2 Ikke teknisk resume Del 3 VVM-redegørelse Vurdering af levesteder og mulige

Læs mere

ETABLERING AF SØKABEL MELLEM HØRUPHAV OG KEGNÆS

ETABLERING AF SØKABEL MELLEM HØRUPHAV OG KEGNÆS DECEMBER 2017 SE (SYDENERGI) ETABLERING AF SØKABEL MELLEM HØRUPHAV OG KEGNÆS NATURA 2000-VÆSENTLIGHEDSVURDERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99

Læs mere

Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015. Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede

Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015. Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede Forslag til Natura 2000-plan nr 55 2009-2015 Stavns Fjord, Samsø Østerflak og Nordby Hede Natura 2000-planlægning Side 5 i Natura 2000 planen: EU s Natura 2000-direktiver (Fuglebeskyttelses- og Habitatdirektiverne)

Læs mere

Notat. Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af råstofindvinding i et foreslået graveområde ved Skarrehage på Mors INDHOLD

Notat. Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af råstofindvinding i et foreslået graveområde ved Skarrehage på Mors INDHOLD Notat Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af råstofindvinding i et foreslået graveområde ved Skarrehage på Mors INDHOLD 29. Oktober 2015 Projekt nr. 220849 Dokument nr. 1217647443 Version

Læs mere

År: ISBN nr Dato: 18. december Forsidefoto: Ederfugle i Storebælt. Fotograf: Leif Bisschop-Larsen.

År: ISBN nr Dato: 18. december Forsidefoto: Ederfugle i Storebælt. Fotograf: Leif Bisschop-Larsen. Forslag til natura 2000 plan 2016-21 Kolofon Titel: Forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 Centrale Storebælt og Vresen Natura 2000-område nr. 116 Habitatområde H100 Fuglebeskyttelsesområde F73 og F98

Læs mere

Notat. Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af et foreslået graveområde i Hellum og Siem Skov ved Hellum INDHOLD. 1 Baggrund...

Notat. Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af et foreslået graveområde i Hellum og Siem Skov ved Hellum INDHOLD. 1 Baggrund... Notat Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af et foreslået graveområde i Hellum og Siem Skov ved Hellum INDHOLD 29. Oktober 2015 Projekt nr. 220849 Dokument nr. 1217667297 Version 1 Udarbejdet

Læs mere

Natura 2000-plan

Natura 2000-plan Natura 2000-plan 2016-2021 Flensborg Fjord, Bredgrund og farvandet rundt om Als Natura 2000-område nr. 197, Habitatområde H173 Fuglebeskyttelsesområde F64 Titel: Natura 2000-plan 2016-2021 for Flensborg

Læs mere

VURDERINGSRAPPORT. Vejdirektoratet. VVM-undersøgelse for udbygning af E20/E45, Kolding Fredericia

VURDERINGSRAPPORT. Vejdirektoratet. VVM-undersøgelse for udbygning af E20/E45, Kolding Fredericia Vejdirektoratet 21. december 2010 Projekt nr. 201993 Udarbejdet af Amphi Consult Kontrolleret af LRM/MAC Godkendt af MXJ VURDERINGSRAPPORT VVM-undersøgelse for udbygning af E20/E45, Kolding Fredericia

Læs mere

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1 ASSENS KOMMUNE MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MIJØSCREENING INDHOLD 1 Indledning 1 2 Lovgrundlag

Læs mere

Foto: Naturstyrelsen. Kort: ISBN nr

Foto: Naturstyrelsen. Kort: ISBN nr Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 4 Hirsholmene, havet vest for og Elling Ås udløb. Habitatområde nr. 4,

Læs mere

LBK nr. 587 af 27/5/2013 (Planloven) 2. LBK nr. 951 af 3/7/2013 (Naturbeskyttelsesloven) Sund & Bælt Holding A/S Vester Søgade 10 1601 København V

LBK nr. 587 af 27/5/2013 (Planloven) 2. LBK nr. 951 af 3/7/2013 (Naturbeskyttelsesloven) Sund & Bælt Holding A/S Vester Søgade 10 1601 København V Sund & Bælt Holding A/S Vester Søgade 10 1601 København V Att. Carsten Ehlers Thomsen Teknik og Miljø Miljø og Natur Dahlsvej 3 4220 Tlf. 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Landzonetilladelse

Læs mere

INDVIRKNING PÅ NATURA 2000 OMRÅDE AF OVERFØRSEL AF SOMMERHUSOMRÅDE I NØDEBO TIL BYZONE INDHOLD. 1 Konklusion. 1 Konklusion 1.

INDVIRKNING PÅ NATURA 2000 OMRÅDE AF OVERFØRSEL AF SOMMERHUSOMRÅDE I NØDEBO TIL BYZONE INDHOLD. 1 Konklusion. 1 Konklusion 1. ERHVERVSSTYRELSEN INDVIRKNING PÅ NATURA 2000 OMRÅDE AF OVERFØRSEL AF SOMMERHUSOMRÅDE I NØDEBO TIL BYZONE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 116 Centrale Storebælt

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 116 Centrale Storebælt Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 116 Centrale Storebælt 1 Miljørapport for Natura 2000-område nr. 116 Centrale Storebælt Den enkelte naturplan

Læs mere

NYT 132 KV-KABELANLÆG AVEDØRE - AMAGER KOBLINGSSTATION MED KRYDSNING SYD FOR STAMHOLMEN NATURFORHOLD OG VURDERING AF PÅVIRKNING

NYT 132 KV-KABELANLÆG AVEDØRE - AMAGER KOBLINGSSTATION MED KRYDSNING SYD FOR STAMHOLMEN NATURFORHOLD OG VURDERING AF PÅVIRKNING 1/9 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 NYT 132 KV-KABELANLÆG AVEDØRE - AMAGER KOBLINGSSTATION MED KRYDSNING SYD FOR STAMHOLMEN NATURFORHOLD

Læs mere

Figur 1.1 Afgrænsning af Natura 2000 område 165, Sprogø og Halsskov Rev

Figur 1.1 Afgrænsning af Natura 2000 område 165, Sprogø og Halsskov Rev Basisanalyse for Natura 2000-område 165, Sprogø og Halsskov Rev Figur 1.1 Afgrænsning af Natura 2000 område 165, Sprogø og Halsskov Rev 1. Områdets afgrænsning Natura 2000 område 165, Sprogø og Halsskov

Læs mere

Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø!

Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø! Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø! Udarbejdet af Rana-Consult v. Peer Ravn 2011 Forslag til oprettelse af kommunal naturpark på arealer

Læs mere

KYSTSIKRINGSANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK

KYSTSIKRINGSANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK JUNI 2017 ROSKILDE KOMMUNE KYSTSIKRINGSANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK NATURA 2000-VÆSENTLIGHEDSVURDERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Vedr.: Dispensation fra statsfredningskendelse vedrørende Agger Tange af 27. juni 2016, til fræsning af rynket rose med bioroter

Vedr.: Dispensation fra statsfredningskendelse vedrørende Agger Tange af 27. juni 2016, til fræsning af rynket rose med bioroter Naturstyrelsen Thy Søholt vej 6 Thisted Att. Cornelia Maj Christensen Natur J.nr. nst-352-00005 Ref. MAQUI Den 3. februar 2017 Vedr.: Dispensation fra statsfredningskendelse vedrørende Agger Tange af 27.

Læs mere

Ynglefuglene på Sprogø i 2018

Ynglefuglene på Sprogø i 2018 Ynglefuglene på Sprogø i 2018 Tekst: Peter Pelle Clausen 2018 Naturkonsulent.dk Udarbejdet for Sund og Bælt A/S 1 Indhold Sammenfatning 3 Ynglepar, kystfugle 4 Oversigt over udviklingen i antallet af kystfugle

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. 116 Habitatområde H100 Centrale Storebælt og Vresen

Læs mere

Hvilke krav stilles der for at nå målene i indsatsplanerne?

Hvilke krav stilles der for at nå målene i indsatsplanerne? Fotos: Henriette Bjerregaard og Chr. A. Jensen, NatureEyes Naturplaner for Natura 2000-områder Hvilke krav stilles der for at nå målene i indsatsplanerne? Henriette Bjerregaard, Biolog Naturkontoret, Natura

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Udgiver:

Læs mere

3. Ved gentableringen af diget, skal jordarbejdet ske fra vestsiden, således at der ikke køres unødvendigt i den østfor liggende strandeng.

3. Ved gentableringen af diget, skal jordarbejdet ske fra vestsiden, således at der ikke køres unødvendigt i den østfor liggende strandeng. Anders Holm Lilliensborgvej 40 Gylling 8300 Odder Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder Henrik Søgaard Larsen Mail: hsl@niras.dk Landzonetilladelse til etablering af jordvold matr. nr. 36, Gylling By, Gylling

Læs mere

HVIDBOG Natura 2000-område nr. 116

HVIDBOG Natura 2000-område nr. 116 Teknik og Miljø Natura 2000-handleplan 2016-2021 HVIDBOG Centrale Storebælt og Vresen Natura 2000-område nr. 116 Habitatområde H100 Fuglebeskyttelsesområde F73 og F98 Forsidefoto: Lavvandet vade ved Sprogø

Læs mere

På den baggrund vurderes det ikke muligt at opnå dispensation fra fredningerne til etablering af et nyt byområde.

På den baggrund vurderes det ikke muligt at opnå dispensation fra fredningerne til etablering af et nyt byområde. Bilag 8 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 16. august 2018 Notat om fredning og natur på Amager Fælleds sydlige del - udvidet område Sagsnr. 2017-0393605 Dokumentnr.

Læs mere

Teknisk notat. Pumpestation Linderupvej Forhold vedr. Natura BAGGRUND

Teknisk notat. Pumpestation Linderupvej Forhold vedr. Natura BAGGRUND Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Pumpestation Linderupvej Forhold vedr. Natura 2000 30. april 2015 Vores reference: 30.2100.20

Læs mere

Havvandsstigningernes betydning for habitatnatur og biodiversitet eksempel fra Limfjorden

Havvandsstigningernes betydning for habitatnatur og biodiversitet eksempel fra Limfjorden Havvandsstigningernes betydning for habitatnatur og biodiversitet eksempel fra Limfjorden TORBEN EBBENSGAARD, COWI 1 Analysens afgrænsning og metodik Limfjorden, næringsbelastning Dataanalyse af Limfjordens

Læs mere

Morten Toft Bodilsen. Parkvej 5, Glyngøre, 7870 Roslev. 8. oktober 2015

Morten Toft Bodilsen. Parkvej 5, Glyngøre, 7870 Roslev. 8. oktober 2015 Morten Toft Bodilsen Parkvej 5, Glyngøre 7870 Roslev 8. oktober 2015 Godkendelse til rørlægning af delstrækning af det private vandløb Afløb fra Søparken Projektet omfatter rørlægning af cirka 40 meter

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

Landzonetilladelse. Et vandhul på 800 m 2

Landzonetilladelse. Et vandhul på 800 m 2 TEKNIK OG MILJØ Natur og Grønne områder Enghavevej 10 7400 Herning Tlf.: 9828 2828 www.herning.dk Landzonetilladelse Vedr.: Ejendommen Kiersvej 4, 7451 Sunds Matrikel nr.: 1C, Røjen By, Sunds Tilladelse

Læs mere

Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse

Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse September 2019 Vindmølleprojekt ved Treå Møllebugt Supplerende analyse vedr. fuglebeskyttelse September 2019 Indhold 1. :

Læs mere

Aktionsplan. Pamhule Skov DK92

Aktionsplan. Pamhule Skov DK92 Aktionsplan Pamhule Skov DK92 Udarbejdet af Niels Damm Ansvarlige partnere: Naturstyrelsen, Amphi International ApS Baggrund Denne plan beskriver de nødvendige aktioner i projektområdet for at opnå målsætningen

Læs mere

Udkast til. I medfør af 2 a, 28 c, 28 d, stk. 2 og 38, stk. 2, i lov om anvendelse af Danmarks undergrund, jf.

Udkast til. I medfør af 2 a, 28 c, 28 d, stk. 2 og 38, stk. 2, i lov om anvendelse af Danmarks undergrund, jf. Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 176 Offentligt Udkast til Bekendtgørelse om konsekvensvurdering vedrørende internationale naturbeskyttelsesområder og beskyttelse af visse

Læs mere

A/S Storebælt Storebæltsvej Korsør. Att. Jan Lyngsø

A/S Storebælt Storebæltsvej Korsør. Att. Jan Lyngsø A/S Storebælt Storebæltsvej 70 4220 Korsør Side1/13 Att. Jan Lyngsø Teknik og Miljø Natur, Vej og Trafik Dahlsvej 3 4220 Korsør Tlf. 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Landzonetilladelse til

Læs mere

Landzonetilladelse. Kystdirektoratet Højbovej Lemvig. Teknik & Miljø Rådhusgade Lemvig Telefon:

Landzonetilladelse. Kystdirektoratet Højbovej Lemvig. Teknik & Miljø Rådhusgade Lemvig Telefon: Kystdirektoratet Højbovej 1 7620 Lemvig 4. juli 2016 Landzonetilladelse Med hjemmel i 35 i Lov om planlægning giver Lemvig Kommune herved tilladelse til opførelse af udsigtsplatform ved Mindeparken på

Læs mere

Rapport Foreløbig Natura 2000 vurdering for etablering af vandhul 4 og 5 samt lysåben natur område 3. 1 Baggrund. 1. Natura 2000 område nr. 173.

Rapport Foreløbig Natura 2000 vurdering for etablering af vandhul 4 og 5 samt lysåben natur område 3. 1 Baggrund. 1. Natura 2000 område nr. 173. Rapport Foreløbig Natura 2000 vurdering for etablering af vandhul 4 og 5 samt lysåben natur område 3. Modtager: Femern A/S FEIA c/o Seacon Att. Anke Struve Vesterbrogade 17, 1. sal DK-1620 København V

Læs mere

Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark. - Tidsplan og høringsproces

Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark. - Tidsplan og høringsproces Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark - Tidsplan og høringsproces 2 Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark Udgivet af Miljøministeriet Hæftet findes i PDF-udgave på www.skovognatur.dk

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov. Skovridergård. Knudsbygård

Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov. Skovridergård. Knudsbygård Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov Storstrøms Amt 2006 Kringelhøje Jættestue Trehøje Delbjerg Stubbehøj Strandgård Roshøj Viekærgård Milehøj Skovridergård Knudsbygård Knudsby Oreby Orehøj

Læs mere

Kap Biologiske Interesser

Kap Biologiske Interesser Kap. 3.4. Biologiske Interesser Planmål - Køge Kommune vil: Sikre og forbedre naturen med dens bestand af vilde dyr og planter samt deres levesteder i et sammenhængende Grønt Danmarkskort, hvor i indgår

Læs mere

Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017

Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017 Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017 Indhold Metode... 3 Screening... 3 Feltarbejde... 3 Registrering af beskyttet natur... 3 Registrering af bilag IV-arter -

Læs mere

Kystbeskyttelse - Kobæk Strand

Kystbeskyttelse - Kobæk Strand Kobæk Strand kystbeskyttelsesudvalg Notat sendes med mail til hele udvalget efter aftale med Ole Holst. Teknik og Miljø Dahlsvej 3 4220 Tlf.: 58 57 36 00 chjor@slagelse.dk www.slagelse.dk 11. juni 2009

Læs mere

Oktober 2015 RAMPER VED E20 TSA 33 VEMMEDRUP. Foreløbig konsekvensvurdering af tilkørselsramper ved Natura 2000-område Køge Å

Oktober 2015 RAMPER VED E20 TSA 33 VEMMEDRUP. Foreløbig konsekvensvurdering af tilkørselsramper ved Natura 2000-område Køge Å Oktober 2015 RAMPER VED E20 TSA 33 VEMMEDRUP Foreløbig konsekvensvurdering af tilkørselsramper ved Natura 2000-område Køge Å PROJEKT RAMPER VED E20 TSA 33 VEMMEDRUP område Køge Å Projekt nr. 221862 Version

Læs mere

NOTAT Vurdering af forventede effekter af vindmølleprojekt på Avedøre Holme på bestanden af grønbroget tudse. 2. udgave. Forfatter: John Frisenvænge.

NOTAT Vurdering af forventede effekter af vindmølleprojekt på Avedøre Holme på bestanden af grønbroget tudse. 2. udgave. Forfatter: John Frisenvænge. Til: DONG Energy Teglholmen A.C. Meyers Vænge 9 2450 København SV Att: Birte Hansen (birha@dongenergy.dk) 26. marts 2008 NOTAT Vurdering af forventede effekter af vindmølleprojekt på Avedøre Holme på bestanden

Læs mere

1 Baggrund for omlægning af Valmosegrøften. 2 Projektbeskrivelse for omlægningen VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

1 Baggrund for omlægning af Valmosegrøften. 2 Projektbeskrivelse for omlægningen VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT BANEDANMARK OMLÆGNING AF VALMOSEGRØFTEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTBESKRIVELSE INDHOLD 1 Baggrund for omlægning af Valmosegrøften

Læs mere

År: 2014. ISBN nr. 978-87-7091-883-1. Dato: 18. december 2014. Forsidefoto: Karsten Dahl, DCE. Må citeres med kildeangivelse

År: 2014. ISBN nr. 978-87-7091-883-1. Dato: 18. december 2014. Forsidefoto: Karsten Dahl, DCE. Må citeres med kildeangivelse Forslag til natura 2000 plan 2016-21 Titel: Forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for Kims Top og Den Kinesiske Mur Natura 2000-område nr. 190 Habitatområde H165 Emneord: Habitatdirektivet, Miljømålsloven,

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen N 142 Saltholm og omkringliggende hav Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om miljøvurderinger af planer og programmer have sin

Læs mere

Sådan håndterer kommunerne bilag IV-arter. Af Bo Levesen, Vejle Kommune

Sådan håndterer kommunerne bilag IV-arter. Af Bo Levesen, Vejle Kommune Sådan håndterer kommunerne bilag IV-arter Af Bo Levesen, Vejle Kommune NATURA2000 netværket Internationale naturbeskyttelsesområder habitatområder fuglebeskyttelsesområder Ramsarområder Habitatdirektivets

Læs mere

INPUT TIL SCREENING FOR NATURA 2000 OMBYGNING AF FÆRGELEJE,

INPUT TIL SCREENING FOR NATURA 2000 OMBYGNING AF FÆRGELEJE, Birgitte Maria Tøttrup Maddock Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S DATO: 06-04-2017 INPUT TIL SCREENING FOR NATURA 2000 OMBYGNING AF FÆRGELEJE, FÅÅBORG HAVN I relation til

Læs mere

Sagsnr A

Sagsnr A Haldor Topsøe Heimdalsvej 4-6 3600 Frederikssund Dato 3. december 2018 Sagsnr. 01.24.00-A00-2-18 BY OG LANDSKAB Tilladelse til Kystbeskyttelse i form af dige og højvandsmur på matr. Nr. 15aø, 15aæ og 16lm

Læs mere

Natura 2000-handleplan planperiode. Havet omkring Nordre Rønner. Natura 2000-område nr. 20 Habitatområde H176 Fuglebeskyttelsesområde F9

Natura 2000-handleplan planperiode. Havet omkring Nordre Rønner. Natura 2000-område nr. 20 Habitatområde H176 Fuglebeskyttelsesområde F9 Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Havet omkring Nordre Rønner Natura 2000-område nr. 20 Habitatområde H176 Fuglebeskyttelsesområde F9 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 for område

Læs mere

Vand- og naturplaner. Status forår Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen

Vand- og naturplaner. Status forår Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen Vand- og naturplaner Status forår 2010 Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen Udkast til planerne Forhøring 14. januar - 11 marts 2010 Planerne kan hentes på Miljøministeriets hjemmeside: http://www2.blst.dk/publikationer/vandplanforslag/1_15_

Læs mere

Fuglebeskyttelsesområde Flensborg Fjord og Nybøl Nor

Fuglebeskyttelsesområde Flensborg Fjord og Nybøl Nor Fuglebeskyttelsesområde Flensborg Fjord og Nybøl Nor 1 1. Beskrivelse af området Habitatområde: F64 Flensborg Fjord og Nybøl Nor 3422 hektar Området ligger i den sydøstlige del af Sønderjylland, og udgøres

Læs mere

Natura 2000-plan

Natura 2000-plan Natura 2000-plan 2016-2021 Davids Banke Natura 2000-område nr. 209, Habitatområde H209 Titel: Natura 2000-plan 2016-2021 for Davids Banke Natura 2000-område nr. 209 Habitatområde H209 Emneord: Habitatdirektivet,

Læs mere

Natura 2000 planlægning

Natura 2000 planlægning Natura 2000 planlægning 2016-21 Naturstyrelsen: Vadehavet, Trekantsområdet, Sønderjylland og Blåvandshuk Dagsorden Velkomst Hvad er Natura 2000? En kort introduktion til Natura 2000 og begreberne. Hvem

Læs mere

Natura 2000-planlægning ( )

Natura 2000-planlægning ( ) Natura 2000-planlægning (2016-21) Møde med Fugleværnsfonden 23. april 2014 Almindelig ryle - Værnengene 1. Velkomst Dagsorden 2. Natura 2000 lidt om baggrunden 3. Hvad sker der lige nu og hvad kommer der

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 14 Aalborg Bugt, Randers Fjord og Mariager Fjord Titel: Foto: Natura

Læs mere

Sagsnr P

Sagsnr P Projektgruppen for vådområdeprojektet Natur og Miljø Frederikssund Kommune Torvet 2 3600 Frederikssund Dato 18. juli 2017 Sagsnr. 01.05.08-P25-5-17 BY OG LANDSKAB Dispensation fra naturbeskyttelseslovens

Læs mere

År: ISBN nr Dato: April Forsidefoto: Stenet strandvold på Hesselø. Fotograf: Mogens Holmen

År: ISBN nr Dato: April Forsidefoto: Stenet strandvold på Hesselø. Fotograf: Mogens Holmen Kolofon Titel: Natura 2000-plan 2016-2021 Hesselø med omliggende stenrev Natura 2000-område nr. 128 Habitatområde H112 Emneord: Habitatdirektivet, Miljømålsloven, Natura 2000-plan. Udgiver: Miljø- og Fødevareministeriet,

Læs mere

BESKYTTET NATUR (INPUT TIL MILJØRAPPORT)...

BESKYTTET NATUR (INPUT TIL MILJØRAPPORT)... Hillerød Kommune Trollesminde Allé 27 3400 Hillerød Att: Kristian Søgaard NOTAT Foreløbigt bidrag vedrørende miljøvurdering af Helhedsplanen for ULLERØD NORD (december 2014) Tekst: Rune Sø Neergaard, John

Læs mere

Natura plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 112 Lillebælt Titel: Natura 2000-plejeplan for Naturstyrelsens arealer

Læs mere

Strandtudsen i Vadehavsområdet

Strandtudsen i Vadehavsområdet Strandtudsen i Vadehavsområdet - hvordan har den det? Vadehavsforskning 2015 Syddansk Universitet 15. april 2015 John Frikke Nationalpark Vadehavet Strandtudsen hvad er nu det? Strandtudsen hvad er nu

Læs mere

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark "Kongernes Nordsjælland"

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark Kongernes Nordsjælland Dato: 3. januar 2017 qweqwe Nationalpark "Kongernes Nordsjælland" OBS! Zoom ind for at se naturbeskyttede områder og vandløb, eller se kortet i stort format. Der har været arbejdet med at etablere en nationalpark

Læs mere

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup NOTAT DATO 09-03-2012 JOURNAL NR. 326-2012-12815 SAGSANSVARLIG Peter Jannerup PLAN BYG OG MILJØ Konsekvensvurdering i forhold til Natura 2000-områder af miljøgodkendelse til Gørlev Flyveplads Der er i

Læs mere

År: ISBN nr Dato: 18. december Må citeres med kildeangivelse

År: ISBN nr Dato: 18. december Må citeres med kildeangivelse Kolofon Titel: Strategisk Miljøvurdering Forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 Centrale Storebælt og Vresen Natura 2000-område nr. 116 Habitatområde H100 Fuglebeskyttelsesområde F73 og F98 Emneord: Habitatdirektivet,

Læs mere

BEK nr 874 af 02/09/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 4. december 2017

BEK nr 874 af 02/09/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 4. december 2017 BEK nr 874 af 02/09/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 4. december 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transportmin., Kystdirektoratet, j.nr. 06/02335 Senere ændringer

Læs mere

KIRKBI A/S Koldingvej Billund

KIRKBI A/S Koldingvej Billund KIRKBI A/S Koldingvej 2 7190 Billund Afgørelse om ikke VVM-pligt og ændring af vilkår i VVM-tilladelse for LEGO administrationsbygning på Åstvej med P-huse på Højmarksvej samt adgangsvej hertil Dato: 24.

Læs mere

BEK nr 1062 af 21/08/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 22. august Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 1062 af 21/08/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 22. august Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 1062 af 21/08/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 22. august 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Kystdirektoratet, j.nr. 18/01716 Senere ændringer til

Læs mere

Tilladelsen er givet på grundlag af oplysningerne i din ansøgning af 24. februar 2016.

Tilladelsen er givet på grundlag af oplysningerne i din ansøgning af 24. februar 2016. Naturstyrelsen, Kronjylland Vasevej 7 8920 Randers NV Miljø og Teknik Plan Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 plan@randers.dk www.randers.dk 11-04-2016 / 01.03.03-P16-34-16 Landzonetilladelse

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 172, Lekkende Dyrehave Habitatområde H151 Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober

Læs mere

VVM FOR LANDANLÆG TIL KRIEGERS FLAK HAVMØLLEPARK

VVM FOR LANDANLÆG TIL KRIEGERS FLAK HAVMØLLEPARK OKTOBER 2015 ENERGINET.DK VVM FOR LANDANLÆG TIL KRIEGERS FLAK HAVMØLLEPARK BAGGRUNDSRAPPORT - NATUR ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Ifølge vejledningen til basisanalysen kan dette kapitel indeholde informationer om

Ifølge vejledningen til basisanalysen kan dette kapitel indeholde informationer om 4 Beskyttede områder Ifølge vejledningen til basisanalysen kan dette kapitel indeholde informationer om - Badeområder - Næringsstoffølsomme områder - Habitat- og fuglebeskyttelsesområder - Skaldyrvande

Læs mere

Foto: Naturstyrelsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx]

Foto: Naturstyrelsen. Kort: ISBN nr. [xxxxx] Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N89 Vadehavet Delplan for Fuglebeskyttelsesområde F55 Skallingen og Langli

Læs mere

Regulering af Sandbæk i offentlig høring efter vandløbsloven.

Regulering af Sandbæk i offentlig høring efter vandløbsloven. Returadresse Land, By og Kultur Land og Vand Smed Sørensens Vej 1, 6950 Ringkøbing Sagsbehandler Ove Mortensen Direkte telefon 99741277 E-post ove.mortensen@rksk.dk Dato 7. oktober 2016 Sagsnummer 16-028130

Læs mere

Natura 2000 December 2010

Natura 2000 December 2010 Natura 2000 December 2010 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fiskeridirektoratet December 2010 ISBN 978-87-7083-973-0 Fotos: Fiskeridirektoratet og Colourbox Natura 2000 har til formål at sikre,

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 125 Vestlige del af Avernakø

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen. Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 125 Vestlige del af Avernakø Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. 125 Vestlige del af Avernakø 1 Miljørapport for Natura 2000-område nr. 125 Vestlige del af Avernakø Den enkelte

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N89 Vadehavet Delplan for Fuglebeskyttelsesområde F52 Mandø Titel: Natura 2000-plejeplan for

Læs mere

PLAN FOR UDBUD AF GEOTERMI BILAG 2 INDLEDENDE KONSEKVENSVURDERING JF. HABITATDIREKTIVET. Til Energistyrelsen

PLAN FOR UDBUD AF GEOTERMI BILAG 2 INDLEDENDE KONSEKVENSVURDERING JF. HABITATDIREKTIVET. Til Energistyrelsen Til Energistyrelsen Dokumenttype Bilag 2 til plan for udbud af geotermi Dato December 2012 BILAG 2 INDLEDENDE KONSEKVENSVURDERING JF. HABITATDIREKTIVET Revision 2 Dato 2012-12-17 Udarbejdet af MJK, SSB

Læs mere

Miljørapport for Vadehavet (N89), delområde Ballum Enge (F67).

Miljørapport for Vadehavet (N89), delområde Ballum Enge (F67). Miljørapport for Vadehavet (N89), delområde Ballum Enge (F67). Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om miljøvurderinger af planer og programmer have sin egen miljørapport.

Læs mere

Ridecenter i Vestbirk Ridecenter i Vestbirk

Ridecenter i Vestbirk Ridecenter i Vestbirk 2013 18 Ridecenter i Vestbirk Ridecenter i Vestbirk id 1486324 Tillæg nummer 18 2013 Plannavn Gælder for hele kommunen? Formål Ridecenter i Vestbirk Nej Formålet med kommuneplantillægget er at give mulighed

Læs mere

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE Forsvar for naturen HEVRING Skydeterræn natura 2000-resumé af drifts- og plejeindsatsen 2012-2015 Kolofon Titel Hevring Skydeterræn, Natura 2000-resumé af

Læs mere

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A106

Læs mere

NOTAT: Vurdering af ansøgningsmateriale og konsekvensvurdering ang. bevægelig målbane på Jægerspris Skydeterræn

NOTAT: Vurdering af ansøgningsmateriale og konsekvensvurdering ang. bevægelig målbane på Jægerspris Skydeterræn Til: Frederikssund Kommune Att: Minna Møller 1. udgave 10. december 2009 NOTAT: Vurdering af ansøgningsmateriale og konsekvensvurdering ang. bevægelig målbane på Jægerspris Skydeterræn Tekst: Thomas Vikstrøm

Læs mere

Natura 2000-handleplan Hesselø med omliggende stenrev. Natura 2000-område nr. 128 Habitatområde H112

Natura 2000-handleplan Hesselø med omliggende stenrev. Natura 2000-område nr. 128 Habitatområde H112 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hesselø med omliggende stenrev Natura 2000-område nr. 128 Habitatområde H112 Titel: Hesselø med omliggende stenrev Udgiver: Halsnæs Kommune År: 2016 Forsidefoto: Habitatnaturtype

Læs mere

Landzonetilladelse. DJURSLAND LANDBOFORENING Føllevej Rønde / P

Landzonetilladelse. DJURSLAND LANDBOFORENING Føllevej Rønde / P DJURSLAND LANDBOFORENING Føllevej 5 8410 Rønde Miljø og Teknik Plan Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 plan@randers.dk www.randers.dk 05-10-2016 / 01.03.03-P19-13-16 Landzonetilladelse Du

Læs mere

Sammenfattende redegørelse

Sammenfattende redegørelse Notat Sammenfattende redegørelse Miljøvurdering af forslag til lokalplan nr. 310 for REGAN Vest Side 1 af 7 Indholdsfortegnelse Indledning Miljøhensyn i planen Indsigelser Alternativer Overvågning Side

Læs mere

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til oprensning/pleje af et vandhul ved Vester Nørlundvej, 7500 Holstebro

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til oprensning/pleje af et vandhul ved Vester Nørlundvej, 7500 Holstebro Side 1/6 Ole Gade Sirvej 18 7500Holstebro Dato: 18-10-2016 Sagsnr.: 01.05.08-P19-17-16 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805 Afdeling tlf.: 9611 7557 teknik.miljoe@holstebro.dk

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 12 Store Vildmose. Habitatområde nr. 12. Titel: Natura 2000-plejeplan

Læs mere