UNDERGANGEN - Et rent under Koncept for tunnelen Gersagerparken Waves. Helle Hove og Karoline H. Larsen august 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UNDERGANGEN - Et rent under Koncept for tunnelen Gersagerparken Waves. Helle Hove og Karoline H. Larsen august 2015"

Transkript

1 UNDERGANGEN - Et rent under Koncept for tunnelen Gersagerparken Waves Helle Hove og Karoline H. Larsen august 2015

2 PLACEMAKING er et eksperiment, der undersøger, hvordan kunst kan bruges som borgerinddragende redskab i forbindelse med byudvikling. I processen deltager ni kommuner på Sjælland.

3 Koncept for tunnelen Gersagerparken Waves Følgende koncept er udarbejdet på baggrund af dialog med beboere i Gersagerparken og medarbejdere i Greve Kommune. Det er en opsamling og et kunstnerisk bearbejdet forslag til det konkrete resultat af den borgerinddragende proces, der blev startet i 2013 vedrørende Trygge tunneler. Vi har haft følgende præmisser for vores arbejde med forslaget: Samtaler med forbipasserende i tunnelen på Kaffedag Forslaget skabes særligt til og med Gersagerparkens beboere på baggrund af borgerdialog Der ønskes en lysudsmykning Ukontrolleret graffiti er et vilkår, der tænkes med Ønsket er at gøre vandringen igennem tunnelen til en mere positiv og tryg oplevelse. Vi har lagt vægt på at de basale funktionelle ting skal være i orden og ønsker derudover at skabe en poetisk og livfuld oplevelse i det mørke rum. Vi lægger op til at udsmykningen kan styrke kommunikationen og trygheden i området. Der etableres et Growing grid malehold til fortløbende udsmykning og vedligeholdelsen af tunnelen. Målet er at skabe en positiv aktivitet, der kan bidrage til fællesskabet. Vores strategi er at udnytte det, der kunne opfattes som problematisk (mørke, graffiti) til at skabe en løsning, der er helt særlig for netop denne tunnel. Samtidig er det vores håb, at erfaringerne fra tunnelen kan bruges i en videre sammenhæng. Forslaget indeholder: Besøg i Gersagerparkens Krea-klub Basal renovering og nymaling af tunnel Lysudsmykning, herunder nyt funktionslys, interaktivt scenografisk lys, reflekser og sikkerhedsspejle Growing grid Unge/ældre-malehold Helle Hove og Karoline H. Larsen, august 2015

4 Basal renovering Vi foreslår at følgende basale forhold bringes i orden: Asfaltering af glat betongulv i cykelrum Skridsikring af trappe Forbedring af trappe-gelænder Udbedring af kloakker Opsætning af skraldespande Fortløbende rengøring Nuværende udseende af tunnelen

5 Lys og mørke Jo lysere dagen er, jo mørkere opleves tunnelen. Særligt denne tunnel virker mørk om dagen fordi den ender i et lukket cykelrum under Waves og derfor ikke har det lys for enden af tunnelen, der normalt leder den gående. Om natten opleves tunnelen fuldt oplyst, men om dagen opleves den meget mørk med nøjagtig det samme lys tændt. Dette skyldes at øjet indstiller sig på dagslyset, der er umådeligt meget kraftigere end kunstlys.

6 Væggene som reflektor En vigtig faktor for lys-oplevelsen er farven på vægge og lofter. Jo lysere farve, jo mere vil det eksisterende lys blive reflekteret og jo lysere opleves rummet. Vi foreslår at alle flader i tunnel- og cykelrum som udgangspunkt overfladebehandles tilsvarende den nyrenoverede tunnel mellem Askerød og Waves. Tunnel Askerød Waves Behandling af væggene vil betyde en væsentlig lysere overflade i fx cykelrummet.

7 Billede fra lys-test. Forsøg med kraftig funktionsbelysning på vejbane, farvet LED-lys på væg og loft, suppleret med hvide portal-streger. Lysudsmykning Lysudsmykningen består af funktionslys, scenografisk lys, spejle og reflekser. Den spiller sammen med Growing grid. Vores forslag er, at sætte kraftigt lys på vejbanen, og lade en fuldmåne -refleksskive reflektere dagslyset som styrepunkt for enden af tunnelen. Vi vil bruge kuppel-spejle centrale steder de kan både opfattes som tryghedsskabende ved at give overblik over hvem der færdes i tunnelen, men er også et scenografisk, blankt element, der trækker lys til mørke vægge og giver karakter. Samtidig vil vi udnytte den unikke mulighed for mørke på vægge og lofter til at skabe en farvet lys-zone midt i den lange tunnel en scenografisk poetisk lyssætning, der deler det lange stræk op og gør det mere oplevelsesrigt. Den farvede zone er både en kropslig oplevelse at passere igennem, og bruges også som et sprog, der kan signalere til beboerne, hvis det er en særlig dag. Inden lysudsmykningen etableres dannes et unge/ældre Growing grid-malehold. Growing grid malestruktur går i samspil med lyset og maleholdets aktivitet fortsætter som socialt projekt og vedligeholdelse i tunnelen.

8 Funktionslys ÅF-lighting har været rådgiver i forbindelse med vores udarbejdelse af lyskoncept. De skriver om brug af Bianca-armaturet, som foreslås til belysning af vejbanen: Ved placering i eksisterende lampeudtag: Meget jævn lysfordeling og højere lystryk end i dag. Bianca-armaturet lyser i en kraftig varm hvid, skarpt tegnet kegle, der primært oplyser gulvet og de personer, der står under den. Lamperne blænder ikke og har god farvegengivelse og bidrager dermed til et tryggere miljø. Vægge og loft vil stå mørkere og kan på den måde udnyttes til stemningsskabende effekt-belysning, som ellers ville drukne.

9 Scenografisk lys Model III cykler elevator trappeskakt lang trappe 2 1 Tunnel Gersagerparken, Greve Skitse til belysningsplan - Model III dynamisk Tunnel bredde: 5 meter, samlet længde afsnit 1+2+3: 85 meter Tegning ej målfast Afsnit 1: Tunnel, kort del Afsnit 2: Tunnel, lang del Afsnit 3: Trappe- og cykelrum ejet af Waves Eksisterende el-udtag Funktionsbelysning, gulv. Bianca stk. farveskift og dynamisk forløb mulighed for skift til fest -program fra ekstern styring farveskift og dynamisk forløb mulighed for skift til fest -program fra ekstern styring OBS 2 armaturer til hver streg Tænd/sluk koblet til bevægelsessensor

10 En vandring gennem lys-zonen Computervisualisering På det midterste stræk i den lange tunnel skabes et afsnit med farvet lys og hvide streg-portaler. Den oplyste vejbane leder dig på vej. Når du nærmer dig, tændes en velkomst-måtte af rødt lys på vejen og du træder ind i den farvede zone. Lyset ulmer i skiftende farver og du går igennem streg-portalerne af hvidt lys, der tegner tunnelrummet op på kryds og tværs og visuelt indrammer den hvide refleks- fuldmåne for endevæggen. På væggene ses unge/ ældre-maleholdets Growing grid. Ude igen på den anden side, er der ikke langt til endemålet. De endelige lysfarver vælges på stedet i samråd med beboerrepræsentanter.

11 Computervisualisering, model III. Lysets farver skifter langsomt, der kan vælges festprogram med sms, hvor lyset skifter i andre farver. En farvet spot på gulvet tænder og byder velkommen når du nærmer dig.

12 Model II cykler elevator trappeskakt lang trappe 2 1 Tunnel Gersagerparken, Greve Skitse til belysningsplan - Model II dynamisk, uden Trick-porte Tegning ej målfast Afsnit 1: Tunnel, kort del Afsnit 2: Tunnel, lang del Afsnit 3: Trappe- og cykelrum ejet af Waves Eksisterende el-udtag Funktionsbelysning, gulv. Bianca stk. farveskift og dynamisk forløb mulighed for skift til fest -program fra ekstern styring farveskift og dynamisk forløb mulighed for skift til fest -program fra ekstern styring Tænd/sluk koblet til bevægelsessensor

13 Computervisualisering, model II. Lysets farver skifter langsomt, der kan vælges festprogram med sms, hvor lyset skifter i andre farver. En farvet spot på gulvet tænder og byder velkommen når du nærmer dig. Ingen hvide streg-porte.

14 Model I elevator trappeskakt cykler 2 1 lang trappe Tunnel Gersagerparken, Greve Skitse til belysningsplan - Model I statisk Tegning ej målfast Afsnit 1: Tunnel, kort del Afsnit 2: Tunnel, lang del Afsnit 3: Trappe- og cykelrum ejet af Waves Eksisterende el-udtag Funktionsbelysning, gulv. Bianca stk. statiske farver i forskellige toner

15 Model I - statisk. Lyset kan ikke skifte og der er ingen hvide lysporte. Færre lamper med farvet lys.

16 Alternativ farve. Model I - statisk.

17 Lyset som kommunikation De to spots på vejbanen interagerer med den gående. Tanken er, at de lyser op som en velkomst når du nærmere dig. Samtidigt fungerer det farvede lys på vægge og loft som kommunikationsmiddel på samme måde som man hejser flaget. Der laves både et hverdagsscenarium i én farveskala og et fest -program, der med en anden farveskala signalerer, at det er en særlig dag. Skiftene styres via sms af driftsmedarbejdere i Gersagerparken og anledningerne vælges af beboerne/bestyrelsen. Farveskiftet er signal til, at man kan gå på boligområdets hjemmeside og læse mere om, hvorfor det er en særlig dag - vores håb er, at det også giver anledning til samtaler med de andre forbipasserende. Billeder fra forsøg med skyggestreger på RGB-armatur

18 Spejlinger og refleksioner Forslaget arbejder med at genbruge lys ved hjælp af refleks og spejling på de 4 vægge, man møder frontalt på turen gennem tunnelen. Refleks-skiven for endevæggen fungerer som lysende pejlemærke, når man kommer fra Gersagerparken i dagslys og skal vente på, at øjnene indstiller sig fra dagslys til kunstlys. Endevæg, skråvæg og elevatorindgang lyses desuden op af farvede spots, der har deres primære virkning om aftenen, hvor refleksen går til ro. Test af små prøver på hvid refleks fra 3M. Refleksen har en opsigtsvækkende effekt. Fra lystest i baggrunden ses forsøg med refleksskive, der havde en meget kraftig refleksion af dagslyset. Den færdige skive er større og placeres højere på væggen.

19 Computervisualisering af spejle og Growing grid Ved nedkørsel fra cykelsti markeres knudepunktet med tre kuppelspejle, der har dekorativ funktion, men samtidigt kan gøre trafikanterne opmærksomme på hinanden. Der bruges vandalsikre sikkerhedsspejle.

20 Om aftenen kommer der blåt lys fra P-hus. Test med spejl på natte-observation. Computervisualisering af refleks, spejl og Growing grid Ved nedgang fra P-hus/Waves opsættes en spejlkuppel og refleks, som markering af start på tunnel. De vil reflektere lyset oppefra, der om aftenen er blåt (her vil refleksen have mindre effekt).

21 Computervisualiseringer af spejl-løsning i den billigere model I

22 Growing Grid - unge/ældre malehold Unge og ældre danner malehold I samspil med kommunens gademedarbejdere vil en billedkunstner medvirke til at sammensætte en gruppe unge og ældre fra Gersagerparken. Gersagerparkens Krea-klub med medlemmer i den ældre aldersgruppe har meldt positivt tilbage om at deltage i maleholdets aktiviteter. Tanken er, at forbinde aldersgrupper på tværs. Uundgåelig grafitti Samtlige beboere, vi har talt med, har forudsagt, at tunnelen hurtigt vil få uinviteret graffiti. Vi har derfor lagt det som en præmis og foreslår et dynamisk koncept for vægbemaling, hvor en gruppe beboere danner Grid-team og tilføjer en malet struktur på væggene, der kan være i fortløbende forandring. Strukturen skabes i samarbejde med beboerne efter nogle grafiske spilleregler. Malestrukturen vokser og vedligholder Idéen er at skabe et koncept, der er beslægtet med, og dermed kan rumme, de tags, der ifølge beboerne uundgåeligt vil komme og trække dem i retning af at blive en positiv og integreret del af hele vægstrukturen. Håbet er at skabe en positiv og rummelig tilgang blandt borgerne til tunnelens udseende og optimalt set til hinanden. Projektet tænkes i forbindelse med unge, der både har kreativ lyst og brug for støtte. Hvis projektet bliver en succes, kunne man udbrede Grid-team -ets virke til nogle af de andre tunneler i området. Udkast til Growing Grid maleholdets spilleregler: Der skabes et grid med afdækningstape i forskellige bredder før maleri Der males primært langs tapen Der bruges et bestemt udvalg af farver, som kan spille sammen med det farvede lys. Bemalingen er fortættet i udvalgte områder, hvor den er mest synlige i forhold til den kommende belysning og dagslyset. Tidsperspektiv: Malestrukturen påbegyndes som beboerevent når tunnelen er nymalet. Growing grid fortsætter med fastlagte intervaller, i udgangspunktet i op til et år, men gerne længere. Målet er et selvkørende malehold.

23 Computervisualiseringer af eksempel på Growing grid. Den endelige udformning opstår i processen med teamet.

24 Growing Grid - unge/ældre malehold Praktisk Gersager-grid er en struktur, der skabes med afdækningstape og spraymaling. Skrå baner af tags og andre bemalinger fra gulv til loft. Banerne er gennembrudte, så baggrunden flere steder træder frem. Stencils med kort over Gersagerparken indgår. Optimalt set er det en luftig struktur, der er under stadig forandring. Sølv og guld giver levende refleksioner af lyset, når man går forbi. Der arbejdes med en udvalgt farve-palet. Stencil på baggrund af kort over Gersagerparken, hvis form minder om et hjerte

25 TUNNEL UDSMYKNINGENS ELEMENTER OG ETAPER: ETAPE 1: GRUNDLÆGGENDE RENOVERING ETAPE 2: GROWING GRID OPSTART + UDSMYKNING DEL 1: SPEJLE + REFLEKS ETAPE 3: FUNKTIONSBELYSNING + SCENOGRAFISK BELYSNING ETAPE 4: GROWING GRID VEDLIGEHOLDELSE

26 Web:

Bilag til fondsansøgning. UNDERGANGEN - Et rent under Koncept for tunnelen Gersagerparken Waves

Bilag til fondsansøgning. UNDERGANGEN - Et rent under Koncept for tunnelen Gersagerparken Waves Bilag til fondsansøgning UNDERGANGEN - Et rent under Koncept for tunnelen Gersagerparken Waves Helle Hove og Karoline H. Larsen august 2015 PLACEMAKING er et eksperiment, der undersøger, hvordan kunst

Læs mere

Følgende koncept er udarbejdet på baggrund af dialog med beboere i Gersagerparken og medarbejdere i Greve Kommune.

Følgende koncept er udarbejdet på baggrund af dialog med beboere i Gersagerparken og medarbejdere i Greve Kommune. Projektbeskrivelse Koncept for tunnelen Gersagerparken Waves Følgende koncept er udarbejdet på baggrund af dialog med beboere i Gersagerparken og medarbejdere i Greve Kommune. Det er en opsamling og et

Læs mere

Spejlinger og refleksioner

Spejlinger og refleksioner Bilag til ansøgning: Undergangen - et rent under Del II Spejlinger og refleksioner Forslaget arbejder med at genbruge lys ved hjælp af refleks og spejling på de 4 vægge, man møder frontalt på turen gennem

Læs mere

Vejledningen skal støtte dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder lys som en del af arbejdet for et godt børnemiljø.

Vejledningen skal støtte dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder lys som en del af arbejdet for et godt børnemiljø. Lys Denne DCUM-vejledning handler om lys i dagtilbud. en beskriver, hvilken betydning lys i dagtilbud har, lysets påvirkning af børnenes trivsel, og hvordan børnene generelt bliver påvirket af indeklimaforhold.

Læs mere

Mens himlen holdes let og luftig, består landskabet af tungere formationer indeholdende bygninger, grafiske mønstre, graffiti og affald.

Mens himlen holdes let og luftig, består landskabet af tungere formationer indeholdende bygninger, grafiske mønstre, graffiti og affald. Bilag Uddybning af kunstprojekt på Bispeengen Genbrugsstation Malerprojektet Horisonten Horisonten bliver Danmarks største dobbelte tunnel maleri. Idéen er som navnet antyder at skabe en horisont på begge

Læs mere

Krystallinske Refleksioner

Krystallinske Refleksioner Krystallinske Refleksioner Viera Collaro Forslag til integreret kunst, Syddansk Universitet, Odense, 2012 Krystallinske Refleksioner Skitseforslag til integreret kunst, marts 2012 Syddansk Universitet,

Læs mere

Åf hansen & Henneberg

Åf hansen & Henneberg Åf hansen & Henneberg NVF - Tunnelsäkerhet ur trafikantens synsvinkel Thim Nørgaard Andersen Lysingeniør HOVEDOMRÅDER FUNKTIONEL BELYSNING SCENOGRAFISK BELYSNING PLANLÆGNING OG UDVIKLING Sikkerhed & Tryghed

Læs mere

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri. Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri. Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED Indholdsfortegnelse 2 Forord 3 Målformulering 4 Indhold i undervisningen Grundviden Grundviden om lys og

Læs mere

BILAG 7 FORSLAG TIL OPSÆTNING AF GADEINVENTAR OG BELYSNING UNDER FORSØGETS 2. ETAPE

BILAG 7 FORSLAG TIL OPSÆTNING AF GADEINVENTAR OG BELYSNING UNDER FORSØGETS 2. ETAPE BILAG 7 FORSLAG TIL OPSÆTNING AF GADEINVENTAR OG BELYSNING UNDER FORSØGETS 2. ETAPE Center for Bydesign Arkitektur og Byrum marts 2009 gadehjørner fortov busgade Nørrebrogade projektets fase 1 lagde sit

Læs mere

Lyssætning af museumsudstillinger. Eskild Bjerre Laursen arkitekt m.a.a.

Lyssætning af museumsudstillinger. Eskild Bjerre Laursen arkitekt m.a.a. Lyssætning af museumsudstillinger Eskild Bjerre Laursen arkitekt m.a.a. Lys nok? Øjet er i stand til at adaptere med en faktor 5.000 Enheder Candela kommer af candle. Er et udtryk for en lyskildeintensitet,

Læs mere

NYT BADEVÆRELSE MODERNE, LYST OG RUMMELIGT. Rene linjer I Smukke detaljer I Varme materialer

NYT BADEVÆRELSE MODERNE, LYST OG RUMMELIGT. Rene linjer I Smukke detaljer I Varme materialer NYT BADEVÆRELSE Rene linjer I Smukke detaljer I Varme materialer Badeværelset er indrettet efter de eksisterende installationers placering. Til badeværelset foreslåes elementer, som er enkle, smukke og

Læs mere

Der skal normalt være dagslys i arbejdsrum samt mulighed for udsyn.

Der skal normalt være dagslys i arbejdsrum samt mulighed for udsyn. Kunstig belysning Vejledning om kunstig belysning på faste arbejdssteder At-vejledning A.1.5 Februar 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.16 af januar 1996 At-vejledningen beskriver Arbejdstilsynets krav

Læs mere

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med lys som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø.

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med lys som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø. Lys Denne DCUM-vejledning handler om lys på skoler og uddannelsessteder. en beskriver, hvorfor lys er vigtigt, samt forskellen på dagslys og kunstigt lys. Herudover beskrives, hvilke lovmæssige krav der

Læs mere

Omsorgscentret Fælledgården

Omsorgscentret Fælledgården På 1. sal på Fælledgården, trænger der til en kærlig hånd. Der er ikke blevet gjort meget de sidste 30 år, for der er ikke penge til de gamle. Både personale og beboere virker meget glade for at være der.

Læs mere

LK Teklon Inspiration til erhvervsrenovering og -byggeri

LK Teklon Inspiration til erhvervsrenovering og -byggeri LK Teklon Inspiration til erhvervsrenovering og -byggeri Intelligente funktioner på tværs Når en erhvervsbygning skal renoveres eller bygges, er der gennem de seneste år kommet nye punkter på ønskesedlen.

Læs mere

DET RISLENDE LYS / THE RIPPLING LIGHT KIG NED, KOM NED, KIG OP! - Et lysværk til Københavns kanal

DET RISLENDE LYS / THE RIPPLING LIGHT KIG NED, KOM NED, KIG OP! - Et lysværk til Københavns kanal DET RISLENDE LYS / THE RIPPLING LIGHT KIG NED, KOM NED, KIG OP! - Et lysværk til Københavns kanal Med lys er det muligt at skabe et værk, der udfolder sig både dag og nat. Et værk der griber dagslyset

Læs mere

Grønne Cykelruter Belysningsforslag for Amagerbanen

Grønne Cykelruter Belysningsforslag for Amagerbanen Grønne Cykelruter Belysningsforslag for Amagerbanen Indledning Cykelruten Amagerbanen Med udgangspunkt i notatet fra Københavns Kommune og designoplægget fra Schønnherr vedrørende Amagerbanen beskrives

Læs mere

vialume 1 Vejbelysning med visuel komfort

vialume 1 Vejbelysning med visuel komfort vialume 1 Vejbelysning med visuel komfort Specialdesignede AGC-linser som giver minimal blænding Trinløst tilt ± 15º over vejbanen Justering udligner skæve master Fås med forskellige lysstyringssystemer

Læs mere

FORELØBIGT TRYK

FORELØBIGT TRYK Side 12 Indledning xxxxxxxxxxxxxxx Eksisterende forhold xxxxxxxxxxxxxxx Fremtidige forhold - Renovering xxxxxxxxxxxxxxx Fremtidige forhold - Opgradering xxxxxxxxxxxxxxx FORELØBIGT TRYK 10-09-2014 Belysningsforslag

Læs mere

Temagruppe om badeværelserne - 3. møde 9. april 2014

Temagruppe om badeværelserne - 3. møde 9. april 2014 Temagruppe om badeværelserne - 3. møde 9. april 2014 Temagruppe om badeværelserne - 3. møde 9. april 2014 Dagsorden 9. april 2014 Kl. 19.30 Velkommen og formålet med mødet Kl. 19.40 Kort opfølgning på

Læs mere

Marianne Hesselbjerg

Marianne Hesselbjerg Marianne Hesselbjerg Projektbeskrivelse, Coffee Spot, Tårn G4 Projektet er udarbejdet med respekt for coffee spottets stramme design. Temaet for projektet er tid. Hvad er tid, kan man måle tid, se tid,

Læs mere

Vi introduceres til innovation som begreb og ideen om innovative krydsfelter.

Vi introduceres til innovation som begreb og ideen om innovative krydsfelter. Innovation som arbejdsmetode Underviser: Pia Pinkowsky Dag 1 10.00 Velkomst og præsentationer Mundtlig forventningsafklaring: Hvorfor er vi her? Vi ekspliciterer kursets formål og form for at: motivere

Læs mere

Projektbeskrivelse. Billedkunstnerisk opgave Stenhus Gymnasium Holbæk og Statens Kunstfond 2010-12 ModernismuseuM. Claus Egemose

Projektbeskrivelse. Billedkunstnerisk opgave Stenhus Gymnasium Holbæk og Statens Kunstfond 2010-12 ModernismuseuM. Claus Egemose Projektbeskrivelse Billedkunstnerisk opgave Stenhus Gymnasium Holbæk og Statens Kunstfond 2010-12 ModernismuseuM Claus Egemose Indledende dialog Ved det første møde, 2011, præsenteredes udvalget fra Stenhus

Læs mere

PLACEMAKING Et legende byrum

PLACEMAKING Et legende byrum PLACEMAKING Et legende byrum Placemaking - Et samskabende og legende byrum. I planen for Kulturstrøget er Klosterparken foreslået som aktivitetshave med mulighed for legeplads. Vi tænkte: Legeplads eller

Læs mere

Muligheder belysning Kastrupfortet. Udarbejdet af ÅF Lighting for AØLU

Muligheder belysning Kastrupfortet. Udarbejdet af ÅF Lighting for AØLU Muligheder belysning Kastrupfortet Udarbejdet af ÅF Lighting for AØLU Den Blå Planet & Benzinøen Indledning Nærværende idéoplæg er blevet til efter møde med repræsentanter fra AØLU. AØLU skriver, at: fremadrettede

Læs mere

Forsikring Efter en gennemgang af vores forsikringer har vi skiftet til Alka og opnået en god besparelse.

Forsikring Efter en gennemgang af vores forsikringer har vi skiftet til Alka og opnået en god besparelse. Juni 2019 nr. 124 Mere cykelparkering i gården Cykelparkeringen fungerer ikke optimalt og kan vist bedst kaldes lettere kaotisk. Morten Stenak har foreslået en løsning, hvor vi inddrager de to hækafgrænsede

Læs mere

lunova Visuel komfort til mennesker i bevægelse

lunova Visuel komfort til mennesker i bevægelse lunova Visuel komfort til mennesker i bevægelse Visuel komfort sætter mennesket i centrum Alle udendørs miljøer bør planlægges med mennesket i fokus og med hensyn til, hvordan mennesker reagerer og fungerer.

Læs mere

GRØNBY STRAND Introduktion til designmanualen

GRØNBY STRAND Introduktion til designmanualen GRØNBY STRAND Introduktion til designmanualen Informationsmateriale til ekstraordinære afdelingsmøder november 2015 1 NAVNE OG BEGREBER MØDEDATOER HP4: HelhedsPlan del 4 også navnet på hele projektet med

Læs mere

Færdselsloven gælder for alle også for dig. Ved at følge loven signalerer du ansvarlighed over for dine kunder og dine medtrafikanter.

Færdselsloven gælder for alle også for dig. Ved at følge loven signalerer du ansvarlighed over for dine kunder og dine medtrafikanter. guide 2014 2 København er cyklernes by At cykle er sundt, det er godt for miljøet og så giver cyklisterne København en unik identitet, som sætter vores hovedstad på verdenskortet. Vi er stolte af vores

Læs mere

RÅDERETSKATALOG - AFD. 10. Silkeborg d _ Sag. nr.:

RÅDERETSKATALOG - AFD. 10. Silkeborg d _ Sag. nr.: RÅDERETSKATALOG - AFD. 10 1 Hvad må jeg? Som beboer hos Århus Omegn har du gode muligheder for at forbedre din bolig og dermed sætte dit eget præg på boligen. Der er faste regler for hvad man må ændre

Læs mere

Nyt belysningsanlæg gav store besparelser - og tilfredse medarbejdere

Nyt belysningsanlæg gav store besparelser - og tilfredse medarbejdere Side 1 af 5 (/) Nyt belysningsanlæg gav store besparelser - og tilfredse medarbejdere 1. marts 2016 - Medlemsnyhed SafeEXit A/S har skabt et energieffektivt og menneskeorienteret belysningsanlæg. En dynamisk

Læs mere

Sådan virker Ergonomisk Lys med brugerne

Sådan virker Ergonomisk Lys med brugerne En lys fremtid Ergonomisk Lys er opstået blandt brugerne i hospitalssektoren ud fra ønsket om forbedret belysning, der tilgodeser alle arbejdsfunktioner på stuen. Ergonomisk Lys skaber et mere produktivt

Læs mere

Belysning - Masterplan Lokaludvalg workshop 9 j an jan 2014

Belysning - Masterplan Lokaludvalg workshop 9 j an jan 2014 Belysning - Masterplan Lokaludvalg workshop 9 jan. 2014 Agenda 1. Velkomst og workshoppens formål 2. Oplæg om belysning af gader og veje 3. Præsentation af Masterplanens hovedgreb 4. Fremtidigt samarbejde

Læs mere

KNALLERT - SIKKERT AF STED

KNALLERT - SIKKERT AF STED KNALLERT - SIKKERT AF STED Velkommen til den evaluerende knallertprøve A Du har ti minutter til at besvare alle spørgsmålene. Du skal lave en ring om det rigtige svar. Efter prøven er slut, skal du aflevere

Læs mere

Skitseforslag. Belysning af parkeringsplads ved Multiarena. ÅF Lighting

Skitseforslag. Belysning af parkeringsplads ved Multiarena. ÅF Lighting Belysning af parkeringsplads ved Multiarena ÅF Lighting 05-04-2016 Introduktion De eksisterende idrætshaller ved Næstved Stadion blev i 2015 udvidet med den nyopførte Arena Næstved, som er Sydsjællands

Læs mere

Interviewer: Ej, vi skal lige gå en god tur i det dejlige vejr. Hvor bor du henne? I forhold til.

Interviewer: Ej, vi skal lige gå en god tur i det dejlige vejr. Hvor bor du henne? I forhold til. Samtalevandring d. 9. maj 2012. Sanne, 23 år. Studerende på KEA. Bor på Jagtvej. Interviewer: Så lad os gå den her vej. Sanne: Ja. Interviewer: Fedt, you re mine nej. Sanne: Ej fuck, Maria har jo ikke

Læs mere

K L O S T E R V E J I R Y

K L O S T E R V E J I R Y K L O S T E R V E J I R Y DATO: 18.08.2008 NORD Vision Den gennemgående vision i forslaget er en konkretisering af de retningslinier, der beskrives i»helhedsplan for Ry«. Banebåndets omdannelse fra barriere

Læs mere

FORESTIL DIG AT SØSÆTTE DIN VIRKSOMHED HER

FORESTIL DIG AT SØSÆTTE DIN VIRKSOMHED HER FORESTIL DIG AT SØSÆTTE DIN VIRKSOMHED HER 327 inspirerende kvadratmeter med plads til fri udfoldelse på en af byens bedste adresser Esplanaden 8 ligger friskt og fornemt mellem Store Kongensgade og Bredgade.

Læs mere

Lys & lyskilder. Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends...

Lys & lyskilder. Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends... AAA lys 14.9.10 Lys & lyskilder Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends... Lys Lysbegreber Lyskilder Lysformer/lysdesign Bud på trends...og forudsigelse Hvem snakker?? Ib Mogensen,

Læs mere

Vejledning til brug af Venner - din dag i børnehaven

Vejledning til brug af Venner - din dag i børnehaven Vejledning til brug af Venner - din dag i børnehaven Indledning Venner din dag i børnehaven er bygget op omkring en magnettavle med tilhørende magnetbrikker, der er illustreret med billeder fra Venskabsserien.

Læs mere

HVEM ER DESIGN BY FUNCH?

HVEM ER DESIGN BY FUNCH? SALGS KATALOG HVEM ER DESIGN BY FUNCH? Design By Funch er en virksomhed som beskæftiger sig med alt indenfor boligindretning. Lige fra placering af vinduer til valg af lysestager. Design By Funch har de

Læs mere

Rødovre Kommune. Belysningsforslag til Vandtårnet

Rødovre Kommune. Belysningsforslag til Vandtårnet Rødovre Kommune til Vandtårnet Udarbejdet af ÅF Lighting 02/01-2017 Indledning er beliggende i krydset mellem Rødovre Centrum og Tårnvej. Bygningen, som stod færdigopført i 1927, har med sit distinkte

Læs mere

Kørsel på vej. Øvelseshæfte

Kørsel på vej. Øvelseshæfte EasyDrive.dk Administration: Tranegilde Bygade 13, 2635 Ishøj Tlf. 24 25 42 00 e-mail info@easydrive.dk Kørsel på vej Øvelseshæfte Mål med øvelserne på vej Formålet med undervisningen er at give dig færdighed

Læs mere

BYPORTE, BYFORSKØNNELSE OG TRAFIKSIKKERHED

BYPORTE, BYFORSKØNNELSE OG TRAFIKSIKKERHED BYPORTE, BYFORSKØNNELSE OG TRAFIKSIKKERHED Velkommen til 1 LOKALFORUM VI SAMLER 4440 1. Projekt titel Byporte, byforskønnelse og trafiksikkerhed 2. Ansøger Lokalforum v/ formand Henrik Lehmann Cvr nr.

Læs mere

PLEIAD G4. Kompromisløs. Klassiker.

PLEIAD G4. Kompromisløs. Klassiker. PLEIAD G4 Kompromisløs. Klassiker. KOMPROMISLØS. KLASSIKER. Pleiad G4 forenkler og effektiviserer avanceret planlægning af komplette belysningsprojekter ved at bruge en og samme armaturtype. Serien omfatter

Læs mere

Tryghedsvandring i Solrød 2017

Tryghedsvandring i Solrød 2017 Tryghedsvandring i Solrød 2017 Lokalrådet i Solrød Indhold Hovedkonklusion 3 Tryghedsvandringer i Solrød - "Koncept fra DKR" 5 Lokalrådet i Solrød 6 Jersie Strand 7 Solrød Strand Centret 8 Havdrup 9 Evaluering

Læs mere

light guide Belysning i en smykkebutik

light guide Belysning i en smykkebutik light guide Belysning i en smykkebutik Belys hver en detalje Kunder kan have mange følelser og høje forventninger, når de træder ind i en smykkebutik. Det kan være et par, der er på udkig efter en forlovelsesring,

Læs mere

Kunstlys i hjemmet. Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning.

Kunstlys i hjemmet. Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning. Kunstlys i hjemmet Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning. iben@lightscapes.dk Kort om LED-lys til ældre Projektholdet, der har testet døgnrytmeunderstøttende belysning hos ældre i private

Læs mere

Kunstig belysning i arbejdslokaler

Kunstig belysning i arbejdslokaler Dansk standard DS 700 Kunstig belysning i arbejdslokaler Artificial lighting in workrooms 6. udgave 2005-06-17 DS 700 København DS projekt: 56900 ICS: 91.160.10 Første del af denne publikations betegnelse

Læs mere

Nordisk Kongres 2015. Synskonsulent Eva Madsen og synskonsulent Dorte Møller. Kernekompetencegruppen om belysning

Nordisk Kongres 2015. Synskonsulent Eva Madsen og synskonsulent Dorte Møller. Kernekompetencegruppen om belysning Nordisk Kongres 2015 Synskonsulent Eva Madsen og synskonsulent Dorte Møller Kernekompetencegruppen om belysning Disposition Indledning Præsentation af projektbeskrivelsen Hvad gjorde vi i praksis? Cases

Læs mere

Computer- og dagslysstyret kunstlys på Rigshospitalet

Computer- og dagslysstyret kunstlys på Rigshospitalet Computer- og dagslysstyret kunstlys på Rigshospitalet Formål med projekt Konkretisering af behov for patienter og personale Brugerbaseret forbedring af belysningsforhold, v.hj.a. lysregistrering samt brugerundersøgelse

Læs mere

Visning af resttid for cyklister i signalanlæg - og andre tiltag langs de nye cykelsuperstier

Visning af resttid for cyklister i signalanlæg - og andre tiltag langs de nye cykelsuperstier TITEL Visning af resttid for cyklister i signalanlæg - og andre tiltag langs de nye cykelsuperstier FORFATTERE Jakob Tønnesen Civilingeniør COWI A/S jakt@cowi.dk Lone Andersen Ingeniør Frederiksberg Kommune

Læs mere

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013 En lærerguide ENTROPIA - en soloudstilling med Marianne Jørgensen 13. april 19. maj 2013 Introduktion I perioden 13. april til 19. maj 2013 kan du og din klasse opleve udstillingen ENTROPIA en soloudstilling

Læs mere

NY K.B. HAL MØDE D. 26. OKTOBER 2015

NY K.B. HAL MØDE D. 26. OKTOBER 2015 NY K.B. HAL MØDE D. 26. OKTOBER 2015 EMNER HUSETS 3 GRUNDPRINCIPPER KANTZONEN FOYER KUNSTNERISK UDSMYKNING HUSETS 3 GRUNDPRINCIPPER BUEN GAVLEN SKIVEN BUEN PROGRAM SAMMENHÆNG MED BAGVED- LIGGENDE HAL-

Læs mere

Indhold... Info... 4-5. Lille håbløs entré 6-7. Badeværelse m. handicap. Den meget lille stue 9-10. Wellness i kælderen 11-12. Hyggekrog i køkkenet

Indhold... Info... 4-5. Lille håbløs entré 6-7. Badeværelse m. handicap. Den meget lille stue 9-10. Wellness i kælderen 11-12. Hyggekrog i køkkenet Info... Indhold... Tak fordi du købte min E-bog! Efter download, har du bogen til evigt eje! Men husk at det ikke er tilladt at videregive bogen, lægge den op på sociale medier på nettet, låne ud til andre

Læs mere

Lys, der passer til øjeblikket

Lys, der passer til øjeblikket Salgsfolder for Danmark () Philips Indbygningsspot Phoenix hvid LED 31155/31/PH Lys, der passer til øjeblikket Med forbindelse til dig Med Philips hue Phoenix får du en 4" nedadvendt lampe, der kan dæmpes

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter Trafik- og Teknikudvalget 16.02.2013 Punkt 97, bilag 2 BUU 14.01.2014, Punkt 8, bilag 2 Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar 2014 Indsatsbeskrivelse Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter

Læs mere

HVEM ER DESIGN BY FUNCH?

HVEM ER DESIGN BY FUNCH? SALGS KATALOG HVEM ER DESIGN BY FUNCH? Design By Funch er en virksomhed som beskæftiger sig med alt indenfor boligindretning. Lige fra beliggenheden af vandrørene i jorden til placering af sofaen i stuen

Læs mere

Lyskvalitet og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk

Lyskvalitet og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk Lyskvalitet og energiforbrug Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk uden lys intet liv på jord uden lys kan vi ikke se verden omkring os Problem: vi har begrænsede energi-resourcer kunstlys bruger energi hele

Læs mere

CARL BRO GRUPPEN. LTS årsmøde hos VELUX Den 2. marts 2006. Dynamisk Lys v. Jesper Aarup

CARL BRO GRUPPEN. LTS årsmøde hos VELUX Den 2. marts 2006. Dynamisk Lys v. Jesper Aarup CARL BRO GRUPPEN LTS årsmøde hos VELUX Den. marts 006 Dynamisk Lys v. Jesper Aarup Baggrund Velux er en virksomhed der arbejder med dagslys Ønskede et belysningskoncept som understreger dette Relativt

Læs mere

Lev naturligt med Massive trægulve fra Södra Wood

Lev naturligt med Massive trægulve fra Södra Wood Lev naturligt med Massive trægulve fra Södra Wood 2 www.sodra.dk Ægte trægulve vokser på træerne SÖDRA HAR RØDDER I DE SVENSKE SKOVE. BOGSTAVELIG TALT. TRÆ ER ET NATURLIGT BYGGEMATERIALE, BRUGT GENNEM

Læs mere

Bilag. UNMG108 Pulje til trafiksikkerhedsindsats. Projekter 2019

Bilag. UNMG108 Pulje til trafiksikkerhedsindsats. Projekter 2019 Bilag UNMG108 Pulje til trafiksikkerhedsindsats Projekter 2019 Prioritering 1 Kampagne inkl. politisamarbejde 100.000 kr 2 Trafikplan - trafiksikkerhedsdelen 200.000 kr 3 Solvangskolen 550.000 kr 4 Høveltevej/Frederiksborgvej,

Læs mere

Nazarethkirken i Ryslinge

Nazarethkirken i Ryslinge Nazarethkirken i Ryslinge Forslag til indvendig istandsættelse 12. oktober 2007 C & W arkitekter a/s Kullinggade 31 E 5700 Svendborg Tlf. 62 21 47 20 Sag nr. 07005 Nazarethkirken i Ryslinge Forslag til

Læs mere

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer BAGGRUND I løbet af 2017 er interessen vokset markant for at bygge nyt i Albertslund Midtby. Det gælder særligt for byområdet

Læs mere

Notat om lokalisering af Jerne station

Notat om lokalisering af Jerne station Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780293 Fax 7262 6790 sia@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk om lokalisering af Jerne station Esbjerg Kommune og Trafikstyrelsen holdt den 6. maj

Læs mere

Indholdsfortegnelse: Dato Rev. dato

Indholdsfortegnelse: Dato Rev. dato Indholdsfortegnelse: Dato Rev. dato Side 2 : Armatur E1 20160407 Side 3 : Armatur E2 20160407 Side 4 : Armatur E3 20160407 Side 5 : Armatur E4 20160407 Side 6 : Armatur E5 20160407 Side 7 : Armatur E6

Læs mere

LÆRING DER SÆTTER SPOR

LÆRING DER SÆTTER SPOR LÆRING DER SÆTTER SPOR Faglighed Relationer Bevægelse Kreativitet - Initiativ Min drømmeskole - tegnet af Viktor, 3.A. VISION FOR SKOLEN PÅ NYELANDSVEJ LÆRING DER SÆTTER SPOR Vi er stolte af den kvalitet

Læs mere

SANSESTIEN CIRKELBROEN OPDAG BAKKELY TAXHØJ SANSESTIEN DIN BY POPLEN ZIGZAGBROEN JUNIBAKKEN BAKKEN KUNSTEN LIGE OM HJØRNET

SANSESTIEN CIRKELBROEN OPDAG BAKKELY TAXHØJ SANSESTIEN DIN BY POPLEN ZIGZAGBROEN JUNIBAKKEN BAKKEN KUNSTEN LIGE OM HJØRNET SANSESTIEN CIRKELBROEN SANSESTIEN ZIGZAGBROEN OPDAG BAKKELY TAXHØJ POPLEN DIN BY JUNIBAKKEN BAKKEN KUNSTEN LIGE OM HJØRNET VÆREBRO PARK / BAGSVÆRD Karoline H. Larsen Skitse til OPDAG DIN BY - Kunsten lige

Læs mere

Tryghedsvandringer er en metode til at skabe et bedre lokalmiljø.

Tryghedsvandringer er en metode til at skabe et bedre lokalmiljø. Tryghedsvandringer Tryghedsvandringer er en metode til at skabe et bedre lokalmiljø. Man går en tur i boligområdet for at finde utrygge steder, der kan forbedres. Man kigger efter steder, der er behagelige

Læs mere

Indretning af åbne biblioteker Inspiration og eksempler

Indretning af åbne biblioteker Inspiration og eksempler Præsentation Generelle udfordringer Velkomst Indretning af åbne biblioteker Inspiration og eksempler Tryghed Selvbetjening Inspiration Nye aktiviteter og roller Spørgsmål Oplæg ved Gry Dinesen, møbelarkitekt

Læs mere

Dagslysstyret LED-belysning

Dagslysstyret LED-belysning Dagslysstyret LED-belysning Om dagslysstyret LED-belysning Resultater Tekniske løsninger Forsøgslokaler Fremtidens lys Målinger og test Kontakter Et lyskoncept til daglysstyret LED-belysning til skoler

Læs mere

Skilsmisseprojekt Samtalegrupper for skilsmissebørn, der viser alvorlige tegn på mistrivsel.

Skilsmisseprojekt Samtalegrupper for skilsmissebørn, der viser alvorlige tegn på mistrivsel. Skilsmisseprojekt Samtalegrupper for skilsmissebørn, der viser alvorlige tegn på mistrivsel. Finansieret af Sygekassernes Helsefond. 2 grupper med 4 børn i hver gruppe. Gr 1 børn i alderen 9-12 år. Start

Læs mere

Skolen'på'Nyelandsvej& MISSION VISION

Skolen'på'Nyelandsvej& MISSION VISION Skolen'på'Nyelandsvej& MISSION Vores mission er, at hvert eneste barn udvikler livsduelighed i samtid og fremtid at de kan skabe sig et meningsfuldt liv i egne øjne og i omverdenens, som barn og som voksen

Læs mere

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerende ro

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerende ro Soundlight Comfort Ceiling Inspirerende ro Komfort opstår hvor lyd møder lys Udfordringer for kontorer Nye kommunikationsformer har ændret vores arbejdsmetode til det uigenkendelige. Kontoret er ikke længere

Læs mere

1 www.regionshospitalet-horsens.dk

1 www.regionshospitalet-horsens.dk 1 www.regionshospitalet-horsens.dk Arkitektur & Lindring, PAVI 2014 Hvorfor er omgivelserne vigtige? Projektet finansieres af: Familien Hede Nielsens Fond, Hospitalsenheden Horsens og Dansk Sygeplejeråd

Læs mere

Herlevs nye boligområde

Herlevs nye boligområde Herlevs nye boligområde LEJEBOLIGER ETAPE 2 SIDE 1 SIDE 2 SIDE 3 SIDE 4 SIDE 5 SIDE 6 SIDE 7 SIDE 8 SIDE 9 SIDE 10 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 13 SIDE 14 SIDE 15 SIDE 16 SIDE 17 SIDE 18 Sådan lejer du en bolig

Læs mere

Your Partner in Safety

Your Partner in Safety Your Partner in Safety Inspektion og kontrol af det færdige anlæg er en del af opgaven. SafeExIT SafeExIT er specialiseret i sikkerhedsbelysning, eksplosionsbeskyttet el-materiel, samt belysning til industrielle

Læs mere

Karréen: Udsigt til det gode liv

Karréen: Udsigt til det gode liv Karréen: Udsigt til det gode liv Oplev verden fra toppen Karréen i Kongensgade bliver en oase af eksklusiv komfort, hjemlighed og liv. Oplev storbypuls, afslappet idyl og kompromisløs kvalitet i hjertet

Læs mere

Indendørs er det en god idé at udnytte den mængde dagslys, der kommer ind af vinduerne, men pas på ikke at komme i modlys.

Indendørs er det en god idé at udnytte den mængde dagslys, der kommer ind af vinduerne, men pas på ikke at komme i modlys. 1 LYS: Tina Hare Andersen Når du skal optage video eller film, skal du altid bruge lys under optagelserne. Det kan enten være naturligt lys (solen), kunstlys (lamper) eller en blanding af disse. Dagslys

Læs mere

LED-pærer. Sådan vælger du.

LED-pærer. Sådan vælger du. 07_018 LED-pærer. Sådan vælger du. LED er den mest energieffektive form for belysning, der findes. LED-pærer bruger mindre energi og holder op til 20 gange længere end traditionelle glødepærer. Her får

Læs mere

SORØ MADMARKED -SOCIALT OG BÆREDYGTIGT INITIATIV

SORØ MADMARKED -SOCIALT OG BÆREDYGTIGT INITIATIV 1 SORØ MADMARKED -SOCIALT OG BÆREDYGTIGT INITIATIV Sorø Madmarked er socialt bæredygtigt, fordi mange i udkanten af arbejdsmarkedet inviteres indenfor og så betyder salg af lokale fødevarer i rå- og forarbejdet

Læs mere

RØRBÆK OG MØLLER ARKITEKTER APS

RØRBÆK OG MØLLER ARKITEKTER APS Proces Bygning i 3 etager Bygning i 3 etager Bygning i 4 etager Undervisning Torv Trapper, elevator etc. Diagram: Balance mellem byggeprogram, antal etager og byggegrundens geometri Nord Situationsplan

Læs mere

Resultater. Hvad er vigtigt for de ældre, når det kommer til lys?

Resultater. Hvad er vigtigt for de ældre, når det kommer til lys? Hvad er vigtigt for de ældre, når det kommer til lys? Energipære giver et frygteligt lys! Jeg slukker meget for at spare på energi. Jeg tænker meget over lys, fordi det bliver mere besværligt at se med

Læs mere

At-VEJLEDNING. Kunstig belysning. A.1.5 Februar 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.16 af januar 1996

At-VEJLEDNING. Kunstig belysning. A.1.5 Februar 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.16 af januar 1996 At-VEJLEDNING A.1.5 Februar 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.16 af januar 1996 Kunstig belysning Vejledning om kunstig belysning på faste arbejdssteder 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

VÆREN > < VÆRKET > < VERDEN Holstebro Kunstmuseum - Færch Fløjen RUM

VÆREN > < VÆRKET > < VERDEN Holstebro Kunstmuseum - Færch Fløjen RUM En udstilling af billedkunster Sophie Hjerl og historiefortæller Ingrid Hvass Holstebro Kunstmuseum 24. september - 1. december 2016 VÆREN > < VÆRKET > < VERDEN Holstebro Kunstmuseum - Færch Fløjen RUM

Læs mere

Hold fast ved dine illusioner. Når de er væk, eksisterer du måske stadig, men du er holdt op med at leve. Mark Twain

Hold fast ved dine illusioner. Når de er væk, eksisterer du måske stadig, men du er holdt op med at leve. Mark Twain Appareo Hold fast ved dine illusioner. Når de er væk, eksisterer du måske stadig, men du er holdt op med at leve. Mark Twain Appareo er et LED-pendelarmatur, der forener et kompromisløst design med høje

Læs mere

Sikker Skolevej til Favrdal-afdelingen - Forældreinformation

Sikker Skolevej til Favrdal-afdelingen - Forældreinformation Sikker Skolevej til Favrdal-afdelingen - Forældreinformation 4 Sikker Skolevej til Favrdal-afdelingen Til skolens forældre Haderslev Kommune har forbedret skolevejen til Favrdal-afdelingen. Særligt ruterne

Læs mere

VELUX lystunnel Dagslys til mørke rum og gangarealer

VELUX lystunnel Dagslys til mørke rum og gangarealer VELUX lystunnel Dagslys til mørke rum og gangarealer VELUX 2011 www.velux.dk Lad dagslyset finde vej til selv de mørkeste hjørner En VELUX lystunnel leder dagslyset ind gennem taget til svært tilgængelige

Læs mere

Lys, der passer til øjeblikket

Lys, der passer til øjeblikket Salgsfolder for Danmark () Philips Bordlampe Phoenix hvid LED 31154/31/PH Lys, der passer til øjeblikket med forbindelse til dig Med Philips hue Phoenix får du en bordlampe, der kan dæmpes fra varm hvid

Læs mere

[Intensitet] [Lyd] stille rum? Er der steder hvor der kunne tilføres lyde? måske af fuglekvidder eller et vandspil?

[Intensitet] [Lyd] stille rum? Er der steder hvor der kunne tilføres lyde? måske af fuglekvidder eller et vandspil? [Lys] Lyset påvirker vores opfattelser af rum og vores psyke. Lyset er en meget vigtig medspiller når arkitekten skaber gode æstetiske rum til mennesker. Lyset kan langt mere end bare at give lys til mørke

Læs mere

Trafiksikring og opdatering af området ved Camma Larsen-Ledets Vej og Nyløkke

Trafiksikring og opdatering af området ved Camma Larsen-Ledets Vej og Nyløkke Trafiksikring og opdatering af området ved Camma Larsen-Ledets Vej og Nyløkke Aabenraa Kommune Rambøll Byudvikling & Landskab Januar 2016 Helhedsforslag Camma Larsen-Ledets Vej, Aabenraa Indhold INTRODUKTION

Læs mere

Grafik & Billedebehandling

Grafik & Billedebehandling Grafik & Billedebehandling Amukurs Fritlægning til hjemmeside Amukurs.dk Opgaven: Amukurs.dk skal have baggrundsbilleder på deres kursusside af fagpersoner. Billederne skal fritlægges så de ikke forstyrre

Læs mere

Multicenter Præstø. Skitsefremlæggelse Statens Kunstfond d. 13 dec. 2013. Ellen Hyllemose

Multicenter Præstø. Skitsefremlæggelse Statens Kunstfond d. 13 dec. 2013. Ellen Hyllemose Multicenter Præstø Skitsefremlæggelse Statens Kunstfond d. 13 dec. 2013 Ellen Hyllemose Kunstprojekt til Multicenter i Præstø. Med udgangspunkt i oplægget fra indbydelsen til projektet har jeg placeret

Læs mere

Ingrid Kæseler. 1. Performed Lines installa on view, 2015 akryl på aluminium og nylongaze 400 x 400 x 250 cm

Ingrid Kæseler. 1. Performed Lines installa on view, 2015 akryl på aluminium og nylongaze 400 x 400 x 250 cm Ingrid Kæseler. Performed Lines installa on view, 05 400 x 400 x 50 cm Performed Lines er en simpel arkitektonisk struktur, hvor striber deler rummet. De løber ned over væggene, ned fra loftet og ud på

Læs mere

Teori om lysberegning

Teori om lysberegning Indhold Teori om lysberegning... 1 Afstandsreglen (lysudbredelse)... 2 Lysfordelingskurve... 4 Lyspunktberegning... 5 Forskellige typer belysningsstyrke... 10 Beregning af belysningsstyrken fra flere lyskilder...

Læs mere

Instant City. Projektbeskrivelse. Instant One First step Instant City

Instant City. Projektbeskrivelse. Instant One First step Instant City NOTAT Instant City Dato 13. juli 2015 Jnr. *** Marianne Stenberg Direkte 61201935 E-mail mast@bbbo.dk Projektbeskrivelse Instant One First step Instant City Instant City Instant City er første skridt på

Læs mere

Observationsskema til gennemgang for tilgængelighed: Plejecenter Navn: Sønderhaven d. 1. marts 2017

Observationsskema til gennemgang for tilgængelighed: Plejecenter Navn: Sønderhaven d. 1. marts 2017 Observationsskema til gennemgang for tilgængelighed: Plejecenter Navn: Sønderhaven d. 1. marts 2017 Fokusområder: Er det nemt at komme omkring og finde rundt? Svar og gode ideer: Det er vanskeligt at finde

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk Lys og energiforbrug Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk uden lys intet liv på jord uden lys kan vi ikke se verden omkring os Uden lys kan vi ikke skabe smukke, oplevelsesrige bygninger med et godt synsmiljø

Læs mere

Tryghed via Design & Teknologi

Tryghed via Design & Teknologi Tryghed via Design & Teknologi 27. januar 2011 out-sider pirrer sanserne og udfordrer det eksisterende med nyt og modigt byrumsinventar Agenda... Baggrund Trends og bud på byrummet Inspirationer og cases

Læs mere