Energitilsynets afgørelse af 3. november 2015 stadfæstes.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Energitilsynets afgørelse af 3. november 2015 stadfæstes."

Transkript

1 (Elforsyning) Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax ekn@ekn.dk KLAGE FRA DONG Energy (nu Radius Elnet A/S) OVER Energitilsynets afgørelse af 3. november 2015 OM Afslag på indtægtsrammeforhøjelse omkostninger vedr. etablering af Cityring (metro) J.nr NÆVNETS SAMMEN- SÆTNING I SAGEN Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand. jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Professor, cand. jur. & ph.d. Michael Gøtze Konsulent, civilingeniør Knut Berge Direktør, cand. polyt. Poul Sachmann NÆVNETS AFGØRELSE Energitilsynets afgørelse af 3. november 2015 stadfæstes. Dong Energy A/S (herefter benævnt klager) har den 1. december 2015 til Energiklagenævnet klaget over Energitilsynets afgørelse af 3. november Ved afgørelsen afslog Energitilsynet en ansøgning fra klager om at få sin indtægtsramme forhøjet som følge af de omkostninger klager har til omlægninger og ombygninger af anlæg og ledninger i forbindelse med etableringen af Cityring metroforbindelsen. Energitilsynet henviste til, at de i ansøgningen anførte nødvendige omkostninger ikke er blevet etableret på baggrund af et myndighedspålæg i indtægtsrammebekendtgørelsens 1 forstand. Klager gør overfor Energiklagenævnet gældende, at omkostningerne i forbindelse med etableringen af Cityringen er afholdt som en konsekvens af et myndighedspålæg efter elforsyningslovens 2 70, stk. 7, 1. pkt., jf. indtægtsrammebekendtgørelsens 16, stk Bekendtgørelse nr. 335 af 15. april 2011 om indtægtsrammer for netvirksomheder og regionale transmissionsvirksomheder omfattet af elforsyningsloven. 2 Lovbekendtgørelse nr. 418 af 25. april , stk. 7er nu blevet til 70, stk. 8.

2 Sagens baggrund Sagen omhandler, hvorvidt det kan lægges til grund, at klagers ansøgning om indtægtsrammeforhøjelse burde have været imødekommet efter Elforsyningslovens 70, stk. 7, 1. pkt., jf. indtægtsrammebekendtgørelsens 16, stk. 1. En nærmere fremstilling af sagens baggrund fremgår af Energitilsynets afgørelse af 3. november 2015, hvortil der henvises. Energitilsynets afgørelse er vedlagt som bilag 2. Klagers synspunkter og bemærkninger Klager ønsker, at den påklagede afgørelse ændres således, at den ophæves og hjemvises med henblik på, at Energitilsynet i medfør af elforsyningslovens 70, stk. 7, 1. pkt. og indtægtsrammebekendtgørelsens 16, stk. 1 godkender en forhøjelse af klagers indtægtsramme på baggrund af de omkostninger, som klager er blevet pålagt i forbindelsen med etableringen af Cityringen. Side 2 af 15 Til støtte herfor har klager i det væsentligste anført følgende 3 synspunkter: 1. Elforsyningslovens 70, stk. 7, og indtægtsrammebekendtgørelsens 16, stk. 1 stiller ikke krav om at pålægget skal være individuelt. 2. Kravet i den konkrete sag er individuelt og er fra en myndighed. 3. Uanset at ledningsomlægningerne er omfattet af gæsteprincippet, er der tale om et projekt af særlig størrelse og karakter. [ ] Til støtte for pkt. 1 har klager navnlig anført følgende: Klager er af den opfattelse, at der er klare holdepunkter for, at bestemmelserne i elforsyningsloven og indtægtsrammebekendtgørelsen skal forstås bredt, således at de omfattes af krav og pålagte meromkostninger, der følger generelt af love og bekendtgørelser. Til støtte for dette synspunkt, henviser klager til 8, stk. 1, i energisparebekendtgørelsen 3 og ordlyden i indtægtsrammebekendtgørelsens 16, stk. 3. Klager henviser endvidere til den brede fortolkning, der fremgår af netselskabers dækning af omkostninger til udrulning af fjernaflæste 3 Bekendtgørelse nr af 16. december 2013 om energispareydelser i net- og distributionsvirksomheder.

3 målere i fjernmålerbekendtgørelsens 4 2 og 9. Bestemmelserne henviser til elforsyningslovens 70, stk. 7. Klager fremhæver, at bestemmelser på bekendtgørelsesniveau, jf. legalitetsprincippet ikke kan udvide eller indsnævre et anvendelsesområde af en lovbestemmelse, men alene udlægge denne. Heraf slutter klager, at fjernmålerbekendtgørelsen udgør et vægtigt bidrag til fortolkningen af bestemmelser i elforsyningsloven og indtægtsrammebekendtgørelsen. Til støtte for pkt. 2 har klager navnlig anført følgende: Klager er af den opfattelse, at der i denne sag er tale om et individuelt rettet pålæg fra en myndighed, Metroselskabet I/S. Derved anser klager Metroselskabet I/S for at være en myndighed, jf. 2 i lov om en Cityring. 5 Klager henviser til Flintholm-dommen 6, hvor en bygherre af et offentligt anlægsprojekt indtrådte som vejmyndighed, jf. vejlovens bestemmelser 7. Herved indtræder Metroselskabet I/S som bygherre og anlægsmyndighed, jf. vejlovens 6 og kan dermed kræve ledningsomlægningerne betalt af klager. Dette krav understøttes af ekspropriationsbeføjelsen i anlægslovens 13. Derved har Metroselskabet haft en mulighed for at gennemtrumfe krav mod de enkelte ledningsejere, herunder klager. Side 3 af 15 Til støtte for pkt. 3 har klager navnlig anført følgende: Klager er enig med Energitilsynet i, at ifølge gæsteprincippet er et netselskab forpligtet til løbende at foretage ledningsomlægninger i et vist omfang. Ledningsomlægningerne, der karakteriseres som forventelige og sædvanlige skal afholdes uden, der udløses en forhøjet indtægtsramme. Derimod, hvor ledningsomlægninger er en del af et større anlægsprojekt af en særlig karakter med udgangspunkt i en anlægslov og derved udløser ekstraordinære omkostninger, er der ikke længere tale om forventelige og sædvanlige omkostninger. Klager henleder opmærksomheden på, at i cityringprojektet er omkostningerne oversteget 60 mio. kr., mod normale årlige omkostninger omkring 20 mio. kr. fordelt på flere projekter. Det er klagers opfattelse, at der i forhold til indtægtsrammeforhøjelser skal sondres mellem særligt store omkostningstunge anlægsprojekter 4 Bekendtgørelse nr af 3. december 2013 om fjernaflæste elmålere og måling af elektricitet i slutforbruget. 5 Lov nr. 551 af 6. juni 2007 om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S. 6 U H. 7 Lov nr af 27. december 2014 Lov om offentlige veje m.v.

4 på den ene side, og på den anden side de løbende sædvanlige ledningsomlægninger efter gæsteprincippet. Klager henviser til Energiklagenævnets afgørelse af 27. juni 2014, hvor Energiklagenævnet fandt, at størrelsen på de årlige omkostninger på 1,6 mio. kr. til afskrivninger blev anset for at falde under bagatelgrænsen, hvorved der ikke kunne opnås en forhøjet indtægtsramme. Klager hæfter sig ved, at Energiklagenævnet i afgørelsen lagde vægt på størrelsen af de årlige afskrivninger og ikke på, om de var forventelige. Derved er det klagers opfattelse, at omkostningerne i den nærværende sag kan anses for ekstraordinære, i det en etablering af en metro ikke kan anses for almindelig vejarbejder og byudvikling. Energitilsynets udtalelse til sagen Energitilsynet finder ikke, at der er fremkommet nye forhold, der giver grundlag for en ændret vurdering. Energitilsynet fastholder sin afgørelse af 3. november Side 4 af 15 Energitilsynet har dog følgende uddybende bemærkninger til klagers tre hovedsynspunkter: Bemærkninger til klagers pkt.1: Energitilsynet finder anledning til at uddybe retsgrundlaget for den påklagede afgørelse, samt baggrunden for fortolkningen af begrebet pålæg fra myndigheder, jf. elforsyningslovens 70, stk. 7, 1. pkt. En forhøjelse af indtægtsrammen vil medføre, at klager kan kræve højere tariffer hos forbrugerne for at få dækket omkostningerne til ledningsomlægningen. Energitilsynet henleder opmærksomheden på, at et af hovedformålene bag elforsyningsloven er at sikre forbrugerne adgang til billig elektricitet, jf. elforsyningslovens 1, stk. 1, 2. pkt. Derved er det Energitilsynets opfattelse, at der bør lægges en forsigtig og snæver fortolkning af anvendelsesområdet efter elforsyningslovens 70, stk. 7, 1. pkt. Energitilsynet fortolker pålæg fra myndigheder som værende en konkret forvaltningsakt og ikke generelle retsakter i form af lovregulering, hvortil der henvises til lovforarbejderne og baggrunden for bestemmelsen i elforsyningslovens 70, stk. 7, 1. pkt. (f.eks. pålæg fra Sikkerhedsstyrelsen til en specifik netvirksomhed af sikkerhedsmæssige grunde). Energitilsynet henviser til, at Energiklagenævnet i sin praksis har udtalt sig om begrebet i to sager:

5 I Energiklagenævnets sag j. nr (herefter Viby-sagen ) havde Energitilsynet meddelt afslag på ansøgning fra Viby Net A/S om forhøjelse af indtægtsrammen for omkostninger til etablering af et fjernkontrolanlæg til håndtering af lovpligtig indberetning af fejl- og afbrudsstatistik til Energitilsynet. Netvirksomheden anførte blandt andet, at der var tale om et arbejde som følge af krav pålagt af myndighederne, uanset at netvirksomheden ikke havde fået et egentligt påbud om investeringen. Klageren havde derimod fået påbud om at indberette fejl- og afbrudsstatstik, og dette nødvendiggjorde investeringen. Energitilsynet fandt ikke, at der var tale et pålæg fra myndigheder eller Energinet.dk. jf. elforsyningslovens 70. stk. 7, 1. pkt. Energiklagenævnet stadfæstede ved afgørelse af 12. maj 2014 Energitilsynets afgørelse og udtalte følgende: Energiklagenævnet bemærker hertil, at indberetningen til brug for fejl- og afbrudsstatistik ikke sker som følge af et individuelt pålæg fra en myndighed til klager. Den af klager i klageskriftet påberåbte praksis fra Energitilsynet angår individuelt rettede pålæg fra en myndighed (Sikkerhedsstyrelsen). Indberetningen til fejl- og afbrudsstatistikken sker derimod på baggrund af en generel lovregulering, der ikke har karakter af et sådant myndighedspålæg, som indtægtsrammebekendtgørelse nr. 1520/ , stk. 1, nr. 2, angår. (Sekretariatet for Energitilsynets understregninger) Side 5 af 15 I Energiklagenævnets sag j. nr (herefter datahub-sagen ) havde Energitilsynet meddelt afslag på ansøgning fra Energi Fyn Net A/S om forhøjelse af indtægtsrammen for visse omkostninger i forbindelse med tilslutning mv. til datahubben. Datahubben blev etableret ved lov, og forpligtelsen for netvirksomhederne til at lade sig tilslutte datahubben var ligeledes lovbestemt. Energitilsynet fandt ikke, at der var tale om en forpligtelse, der lå udover den generelle forpligtelse for netvirksomheder efter elforsyningslovens 20 stk., 1, jf. elforsyningslovens 70, stk. 8, 2. pkt. Energiklagenævnet stadfæstede ved afgørelse af 28. oktober 2015 Energitilsynets afgørelse og udtalte følgende: Energiklagenævnet kan tilslutte sig Energitilsynets vurdering af, at klagerens omkostninger til konsulenttimer og interne timer samt uddannelse i forbindelse med indførelsen af datahubben ikke skal betragtes som et pålæg efter elforsyningslovens 70, stk. 7, der berettiger til forhøjelse af indtægtsrammen. Som det klare udgangspunkt må det som anført i Energiklagenævnets afgørelse af 12. maj 2014 antages, at der med myndighedspålæg eller pålæg fra Energinet.dk menes individuelle pålæg i form af konkrete

6 forvaltningsafgørelser og ikke generelle retsakter i form af f.eks. lovregulering, som tilfældet er i nærværende sag. Der er således ikke i forarbejder til reglerne i elforsyningsloven om etablering af datahubben holdepunkter for at antage, at netvirksomhedernes driftsomkostninger i forbindelse med indførelsen af datahubben eller virksomhedernes driftsomkostninger skal give adgang til forhøjelse af indtægtsrammen. Tværtimod findes der i lovforslagets afsnit 4 om økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet en bemærkning om, at forslaget ikke vil betyde, at Energitilsynet vil kunne forhøje netvirksomhedernes indtægtsrammer, da funktionskravene ikke medfører en væsentlig merudgift i forhold til dagens standard. Dette blev efterfølgende ændret, således at der rent faktisk blev givet adgang til forhøjelse af indtægtsrammerne som følge af kravet om fjernaflæste elmålere. Det er muligt, at lovgiver ikke har forudset alle omkostninger i forbindelse med etableringen af datahubben, men der er dog ikke i forarbejderne støtte for en antagelse om, at sådanne omkostninger skal betragtes som pålæg, der kan berettige til forhøjelse af indtægtsrammen. Der vil endvidere med indførelsen af datahubben fremkomme varige besparelser for netvirksomhederne. Side 6 af 15 På denne baggrund stadfæster Energiklagenævnet afgørelsen fra Energitilsynet. [ ] (Sekretariatet for Energitilsynets understregninger) SET er af den opfattelse, at anvendelsen af begrebet pålæg fra myndigheder i energisparebekendtgørelsen og fjernmålerbekendtgørelsen ikke kan tages til indtægt for den forvaltningsretlige forståelse af pålæg efter elforsyningslovens 70, stk.7. [ ] Bemærkninger til klagers pkt. 2: Energitilsynet finder ikke, at en aftale indgået mellem klager og Metroselskabet I/S i form af en ledningsprotokol omhandlende de overordnede principper for flytning af klagers ledninger, kan anses som pålæg fra en myndighed til klager efter elforsyningslovens 70, stk. 7, nr. 1. Ledningsejeren er forpligtet til at afholde omkostningerne til omlægningen af ledninger og anlæg, som det fremgår af den indgåede aftale mellem klager og Metroselskabet I/S. Kravet til ledningsomlægningen følger af en generel regulering efter gæsteprincippet. Cityring-loven er rettet mod samtlige ledningsejere i det pågældende anlægsområde og derved kan klager ikke efter Energitilsynets opfattelse påberåbe sig, at der er tale om et individuelt pålæg fra en myndighed.

7 Energitilsynet fastholder, at forarbejderne til gæsteprincippet for både jernbane- og vejarealer ikke kan føre til, at Metroselskabet I/S er en myndighed i elforsyningslovens 70, stk. 7, 1. pkt.`s forstand. Bemærkninger til klagers pkt.3: Energitilsynet bemærker, at elforsyningslovens 70, stk. 7, 1. pkt. ikke giver hjemmel til at medtage beløbsstørrelser i vurderingen af om en indtægtsramme kan forhøjes efter indtægtsrammebekendtgørelsens 16 stk. 1. Energitilsynet bemærker yderligere, at omlægning af ledninger ikke kan anses for en ekstraordinære, idet de må antages at være forventelige efter gæsteprincippet, jf. Energiklagenævnets afgørelse af 6. juni 2011, j. nr Side 7 af 15 Energitilsynet indstiller, at Energiklagenævnet stadfæster den påklagede afgørelse. Retsgrundlaget Retsgrundlaget fremgår af bilag til denne afgørelse. Energitilsynets afgørelse af 3. november 2015 er truffet på baggrund Lovbekendtgørelse nr af 25. november 2013 om elforsyning, som blev ophævet ved Lovbekendtgørelse nr. 418 af 25. april 2016 om elforsyning. Energiklagenævnets afgørelse træffes på baggrund af reglerne i den nugældende elforsyningslov. De relevante bestemmelser er i øvrigt indholdsmæssigt uændrede. Tidligere 70, stk. 7 er nu 70,stk. 8. Energiklagenævnets begrundelse for afgørelsen Det fremgår af elforsyningslovens 70, stk. 8, 1. pkt. og indtægtsrammebekendtgørelsens 16, stk. 1, at indtægtsrammen kan forhøjes, hvis et projekt efter pålæg fra myndigheder eller Energinet.dk fremskyndes væsentligt. Herved kan virksomhedens indtægtsramme forhøjes for at kompensere for eventuelle meromkostninger. Ad klagers pkt. 1-2: Individuelt pålæg givet af myndighed Myndighedsbegrebet Klager finder, at Metroselskabet I/S skal anses for at være en offentlig myndighed.

8 I loven om Metroselskabet I/S (herefter Metroselskabsloven) 8 fremgår det af 1, at Metroselskabet I/S kan oprettes som et interessentskab mellem Transport- og Energiministeren og Københavns- og Frederiksberg Kommuner. I samme lovs 4 fremgår det, at Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S overtager både ejerskab og forpligtelser af Ørestadsselskabet I/S. Metroselskabet I/S er transport-, udviklings- og anlægsselskab der deler organisation med Hovedstadens Letbane I/S 9 Hovedansvarsområdet for Metroselskabet I/S er driften af Københavns Metro og udvidelsen af de nye metrolinjer Cityringen, Nordhavns- og Sydhavnslinjerne. 10 Det fremgår af lovens 4, at Metroselskabet I/S overtager både ejerskab og forpligtelser af Ørestadsselskabet I/S. Der er i loven eksplicit taget stilling til, at Metroselskabet I/S skal være omfattet af lov om offentlighed i forvaltningen, forvaltningsloven og lov om Folketingets Ombudsmand, jf. Metroselskabsloven 14. Energiklagenævnet finder, at hvis Metroselskabet I/S kunne betragtes som offentlig myndighed, ville der ikke være grundlag for at præcisere dette i Metroselskabsloven 14. I modsat ville Metroselskabet I/S være omfattet af de love, der naturligt følger af at være en offentlig myndighed. Side 8 af 15 I en afgørelse 11 fra Folketingets Ombudsmand, blev det fastslået, at selskaber hvor det offentlige er aktionær eller interessent, ikke anses for at være en forvaltningsmyndighed, selv om interessenterne bestod af staten og Københavns Kommune. Dog ansås kommunale fællesskaber som en offentlig forvaltningsmyndighed. 12 Folketingets Ombudsmand fandt, at forgængeren til Metroselskabet I/S, Ørestadsselskabet I/S, ikke var en forvaltningsmyndighed i sagen FOB Energiklagenævnet finder på baggrund af ovenstående, at Metroselskabet I/S ikke kan betragtes som en forvaltningsmyndighed i elforsyningslovens 70, stk. 8, 1. pkt.`s forstand, men en offentligt ejet virksomhed, der ved lov er oprettet som interessentskab. 8 Lov nr. 551 af 6. juli 2007 om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S , kl Ibid. 11 j. nr vedrørende Ejendomsselskabet TOR I/S. 12 Gammeltoft-Hansen, Hans, J. Andersen, M. Engberg, K. Larsen, K. Loiborg og J. Olsen, Forvaltningsret, 2. udgave, 3. oplag, Jurist og Økonomforbundets Forlag, 2002, s Ibid.

9 Individuelt pålæg For så vidt angår fortolkningen af begrebet individuelt pålæg henleder Energiklagenævnet opmærksomheden på fortolkning af begrebet i Vibysagen. I Viby-sagen 14 fandt Energiklagenævnet, at en indberetning til brug for fejlog afbrudsstatistik ikke skete som følge af et individuelt påbud fra en myndighed til klager. Den af klager påberåbte praksis fra Energitilsynet i klageskriftet angik et individuelt pålæg fra en myndighed (Sikkerhedsstyrelsen). Den pågældende indberetning skete derimod på baggrund af en generel lovregulering, der ikke havde karakter af myndighedspålæg efter indtægtsrammebekendtgørelsen nr. 1520/ , stk. 1, nr. 2. Energiklagenævnet udtalte endvidere i datahub-sagen 15, at ved myndighedspålæg eller pålæg fra Energinet.dk menes individuelle pålæg i form af konkrete forvaltningsafgørelser og ikke generelle retsakter i form af f. eks. lovregulering som i den omhandlende sag. Side 9 af 15 Herudover henviser Energiklagenævnet til den indgåede ledningsaftale mellem klager og Metroselskabet I/S (herefter ledningsprotokolaftalen), der omhandler hvilke ledninger og anlæg, der skal omlægges. Energiklagenævnet finder ikke, at ledningsprotokolaftalen mellem klager og Metroselskabet I/S omhandlende principperne for flytning af klagers ledninger, kan betragtes som et individuelt krav/pålæg fra en myndighed til klager efter elforsyningslovens 70, stk. 8, 1. pkt. Det er Energiklagenævnets opfattelse, at behovet for ledningsomlægning følger af generel regulering idet Cityring-loven er rettet mod samtlige ledningsejere i det pågældende anlægsområde. På baggrund af ovenstående finder Energiklagenævnet, at omlægningen af ledningsarbejderne ikke sker på baggrund af et individuelt pålæg rettet mod klager. Ad klagers pkt. 3: Projekt af særlig størrelse og karakter Energiklagenævnet har i en tidligere afgørelse af 27. juni 2014 (j. nr ) omhandlende Cityringen behandlet spørgsmålet om, hvorvidt dette projekt kunne anses som værende af en særlig størrelse og karakter som kunne anses for at være ekstraordinær i forhold til løbende vejarbejder og byudvikling. 14 Energiklagenævnets afgørelse af 12. maj 2014 med j. nr Energiklagenævnets afgørelse af 28. oktober 2015 med j. nr

10 I den pågældende sag fandt Energiklagenævnet, at anlægget af Cityringen ikke adskilte sig fra anden byudvikling: Energiklagenævnet finder anledning til at bemærke, at udeladelse af bench-markingen af ekstraordinære omkostninger er en skønsmæssig afgørelse, og at Energitilsynet som anført er forpligtet til at foretage en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde. De anførte bagatelgrænser på 0,5 % af netvolumen og den absolutte grænse på kr. 2 mio. kan derfor alene anvendes som vejledende for skønsudøvelsen. Energitilsynet kan således ikke på grundlag af en regel alene fastsat i tilsynets praksis automatisk afskære ekstraordinære omkostninger under disse bagatelgrænser. Side 10 af 15 Energiklagenævnet finder, at DONG er fremkommet med tilstrækkelige oplysninger om kabelomlægninger til, at nævnet kan vurdere, om der er tale om ekstraordinære omkostninger, og sagen hjemvises derfor ikke til Energitilsynet. Omkostninger til kabelomlægninger kan generelt ikke anses for ekstraordinære, da elnetselskaberne må påregne, at sådanne omkostninger løbende bliver nødvendige som følge af vejarbejder og som følge af byudvikling. Anlægget af Cityringen adskiller sig i denne henseende efter Energiklagenævnets opfattelse ikke fra anden byudvikling. Det forhold, at selve det anlægsarbejde, som anlægsvirksomheden udfører, har en anden karakter end sædvanligt vejarbejde, kan ikke være afgørende, når DONG dog måtte forvente, at der inden for netområdet forekommer byudvikling. [ ] Efter en samlet og konkret vurdering af klagers punkter 1-3 finder Energiklagenævnet, at Energitilsynets afgørelse af 3. november 2015 skal stadfæstes. Det øvrige af klager anførte kan ikke føre til andet resultat. Energiklagenævnets afgørelse Energitilsynets afgørelse af 3. november 2015 stadfæstes. Sagen har været behandlet på Energiklagenævnets møde den 20. juni Afgørelsen er truffet i henhold til elforsyningslovens 89.

11 Afgørelsen bliver offentliggjort på Energiklagenævnets hjemmeside. Afgørelsen kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Søgsmål ved domstolene til prøvelse af afgørelser truffet af Energiklagenævnet efter elforsyningsloven eller regler, der er udstedt efter denne lov, skal være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt den pågældende. Er afgørelsen offentligt bekendtgjort, regnes fristen dog altid fra bekendtgørelsen, jf. elforsyningslovens 89, stk. 6. Side 11 af 15 P.N.V. Poul K. Egan Nævnsformand /Kenneth Schelde Andreasen Fuldmægtig, cand. jur.

12 Bilag 1 Uddrag af Lovbekendtgørelse nr. 418 af 25. april 2016 om elforsyning De indledende bestemmelser i elforsyningsloven beskriver lovens formål. Af 1 fremgår følgende: 1. Lovens formål er at sikre, at landets elforsyning tilrettelægges og gennemføres i overensstemmelse med hensynet til forsyningssikkerhed, samfundsøkonomi, miljø og forbrugerbeskyttelse. Loven skal inden for denne målsætning sikre forbrugerne adgang til billig elektricitet og fortsat give forbrugerne indflydelse på forvaltningen af elsektorens værdier. Stk. 2. Loven skal i overensstemmelse med de i stk. 1 nævnte formål særligt fremme en bæredygtig energianvendelse, herunder ved energibesparelser og anvendelse af kraftvarme, vedvarende og miljøvenlig energikilder, samt sikre en effektiv anvendelse af økonomiske ressourcer og skabe konkurrence på markeder for produktion og handel med elektricitet. [ ] Side 12 af 15 Priser og betingelser for kollektive elforsyningsvirksomheder ydelser fastsættes efter indtægtsrammerne efter elforsyningslovens 70. Af 70 stk. 8 (tidligere stk. 7) fremgår følgende: 70, Stk. 8. Ved pålæg fra myndigheder eller Energinet.dk, der indebærer en væsentlig fremskyndelse af vedligeholdelsesarbejder, udskiftninger eller tekniske tilpasninger af eksisterende anlæg, kan Energitilsynet forhøje virksomhedens indtægtsramme med et beløb, der kompenserer for eventuelle afholdte meromkostninger ved fremskyndelsen. Energitilsynet kan endvidere forhøje indtægtsrammen med et beløb, der kompenserer for væsentlige meromkostninger som følge af pålæg fra myndigheder, som ligger ud over forpligtelsen til at drive nettene, jf. 20, stk. 1, og som ikke er omfattet af 70, stk. 4. Energitilsynet kan forud for sin afgørelse indhente udtalelse fra Energistyrelsen om, hvorvidt der er tale om forpligtelser, der går ud over den generelle forpligtelse i henhold til 20, stk. 1. [ ]

13 Af forarbejderne til 70, stk. 8, 1. pkt., fremgår følgende: Pålæg fra Energinet.dk eller myndigheder, der betyder en væsentlig tidsmæssig fremskyndelse af vedligeholdelsesarbejder, udskiftninger eller tekniske tilpasninger af eksisterende anlæg, f.eks. af sikkerhedsmæssige grunde, betragtes ikke som nødvendige nyinvesteringer, der vil kunne medføre forhøjelse af indtægtsrammen efter stk. 2. Sådanne fremskyndelser vil dog kunne give grundlag for en forhøjelse af virksomhedens indtægtsramme med et beløb, der kompenserer for eventuelle afholdte meromkostninger ved fremskyndelsen. Såfremt meromkostningerne til en sådan fremskyndelse betyder, at indtægtsrammen i et enkelt år vil stige meget, for derefter at falde igen året efter, kan Energitilsynet efter ansøgning godkende, at meromkostningerne ved fremskyndelsen opkræves, ved at indtægtsrammen forhøjes i en årrække. Ved beregning af forhøjelsen af indtægtsrammen over en årrække pristalsreguleres forhøjelsen efter regler fastsat i medfør af stk. 2. [ ] Side 13 af 15 Under lovforslagets behandling blev bestemmelsen i 70, stk. 8, 2. pkt., indsat. Af forarbejderne til denne bestemmelse fremgår følgende: Det fremgår af bestemmelsen i 20, stk. 1, at netvirksomheder og regionale transmissionsvirksomheder skal vedligeholde, om- og udbygge nettene i fornødent omfang. Det indebærer, at der inden for de gældende indtægtsrammer skal ske en løbende vedligeholdelse og tilpasning af nettene til et tidssvarende teknologisk niveau, herunder at der skal sikres en sikkerhedsmæssigt og miljømæssigt forsvarlig standard af nettene. Myndighedskrav om f.eks. forbedring af sikkerheden, der ligger inden for denne generelle forpligtelse, vil således ikke medføre forhøjelse af indtægtsrammerne, medmindre de er omfattet af bestemmelsen i 1. pkt. om fremskyndede aktiviteter. Eksempelvis vil myndigheder kunne give pålæg om udskiftning af anlægskomponenter, der udgør en sikkerhedsrisiko, f.eks. på grund af manglende vedligeholdelse, eller fordi der er valgt en uhensigtsmæssig teknologisk løsning, uden at dette medfører forhøjelse af indtægtsrammerne. Det kan imidlertid ikke udelukkes, at myndighederne i fremtiden pålægger virksomhederne væsentlig øgede omkostninger til udformningen af anlægget, der går ud over den generelle forpligtelse i henhold til 20, stk. 1, eller bestemmelserne om fremskyndelse af vedligeholdelsesarbejder, udskiftninger eller tekniske tilpasninger af eksisterende anlæg eller bestemmelserne om nyinvesteringer, jf. 70, stk. 3. Derfor giver ændringsforslaget mulighed for

14 forhøjelse af indtægtsrammerne i de tilfælde, hvor netvirksomheder og regionale transmissionsvirksomheder pålægges at afholde væsentlige meromkostninger, som ikke er dækket af bestemmelserne om fremskyndelse af vedligeholdelsesarbejder, udskiftninger eller tekniske tilpasninger af eksisterende anlæg eller bestemmelserne om nyinvesteringer, jf. 70, stk. 3. Myndighederne kan f.eks. give pålæg om valg af teknisk udstyr, som er væsentlig dyrere end det, der er gængs på det pågældende tidspunkt. Ved beregningen af forhøjelsen af indtægtsrammen tages hensyn til eventuelt sparede omkostninger eller andre økonomiske fordele ved det nye udstyr i forhold til det gængse udstyr. Det er en forudsætning for forhøjelsen af indtægtsrammen, at der er tale om forpligtelser, der går ud over den generelle forpligtelse i henhold til 20, stk. 1. Energitilsynet kan indhente udtalelse herom fra Energistyrelsen forud for sin afgørelse om eventuel forhøjelse af indtægtsrammen. Bestemmelsen vedrører alene pålæg, der er udstedt efter den 8. oktober [ ] Side 14 af 15 Bestemmelserne om at hæve reguleringsprisen i forbindelse med myndighedspålæg i indtægtsrammebekendtgørelsen findes i 12, stk. 1, nr. 2 og 16, stk. 1-2 samt stk. 5-6, hvoraf der fremgår følgende: 12. Energitilsynet kan forhøje reguleringsprisen eller rådighedsbeløbet for en virksomhed som følge af: 1) Afskrivning og forrentning af nødvendige nyinvesteringer, jf ) Væsentligt øgede omkostninger som følge af krav pålagt af myndigheder eller Energinet.dk, jf. 16, stk ) Væsentligt øgede omkostninger til nettab som følge af stigende elpriser, jf ) Manglende økonomisk evne til at afholde nødvendige omkostninger, jf ) Overtagelse af anlæg fra en virksomhed, der ikke er underlagt indtægtsrammereguleringen, jf. 20, stk. 1. 6) Korrektion af fejl, jf Energitilsynet kan efter ansøgning forhøje reguleringsprisen eller rådighedsbeløbet midlertidigt for en virksomhed for at kompensere for dokumenterede meromkostninger, som er en følge af pålæg fra myndigheder eller Energinet.dk om en væsentlig tidsmæssig fremskyndelse af vedligeholdelsesarbejder, udskiftninger eller tekniske tilpasninger af de anlæg, som virksomheden er pligtig til at drive i henhold til sin bevilling, jf. 20, stk. 1, i lov om elforsyning, inden for indtægtsrammen. Forhøjelsen af

15 reguleringsprisen eller rådighedsbeløbet sker i det eller de år, hvor meromkostningen forekommer. Stk. 2. Energitilsynet kan endvidere efter ansøgning forhøje reguleringsprisen eller rådighedsbeløbet for en virksomhed for at kompensere for dokumenterede meromkostninger, som er en følge af pålæg fra myndigheder eller Energinet.dk, som ligger ud over forpligtelsen i henhold til 20, stk. 1, i lov om elforsyning, og som ikke er omfattet af definitionen af nødvendige nyinvesteringer, jf. 2, nr. 19. Såfremt myndighedskravet medfører øgede driftsomkostninger, sker forhøjelsen i det eller de år, hvor meromkostningen forekommer. Såfremt myndighedskravet omfatter investeringsomkostninger, sker forhøjelsen efter reglerne for nødvendige nyinvesteringer, jf. 15. Side 15 af 15 Stk. 5. Energitilsynet sænker reguleringsprisen eller rådighedsbeløbet for en virksomhed, såfremt der sker bortfald af krav fra myndigheder eller Energinet.dk, som medfører en væsentlig reduktion af virksomhedens omkostninger. Stk. 6. Energitilsynet kan forud for sin afgørelse i henhold til stk. 1 og 3 indhente udtalelse fra Energistyrelsen om, hvorvidt et givet myndighedspålæg omfatter forpligtelser, der går ud over den generelle forpligtelse i henhold til 20, stk. 1, i lov om elforsyning, herunder om dele af myndighedspålægget ligger uden for denne forpligtelse.

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt

Afgørelse Klage over afslag på at rejse tilsynssag om sponsorater til idræt Til: [XXX] Energitilsynet, (j.nr. [XXX]) TRE-FOR A/S, TRE-FOR Varme A/S og TRE-FOR El-net A/S Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 4. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Boligselskabet AKB Lyngby OVER Energitilsynets

Læs mere

DEE s ansøgning begrundes med myndighedspålæg om omlægning af kabler som følge af etablering af Cityringen.

DEE s ansøgning begrundes med myndighedspålæg om omlægning af kabler som følge af etablering af Cityringen. DONG Energy Eldistribution A/S c/o DONG Energy Nesa Allé 1 2820 Gentofte 3. november 2015 Detail & Distribution 13/07857 KSB AFGØRELSE AFSLAG PÅ FORHØJELSE AF INDTÆGTSRAMME Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

Høringssvar til tillægshøring vedr. udkast til lov om ændring af elforsyningsloven og naturgasforsyningsloven (it-sikkerhesberedskab)

Høringssvar til tillægshøring vedr. udkast til lov om ændring af elforsyningsloven og naturgasforsyningsloven (it-sikkerhesberedskab) Energistyrelsen Center for forsyning Amaliegade 44 1256 København K Sendt pr. e-mail til ens@ens.dk med kopi til dfr@ens.dk Dok. ansvarlig: CMO Sekretær: Sagsnr: s2016-443 Doknr: d2016-14912-14.0 13. oktober

Læs mere

Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 10. juni 2016

Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 10. juni 2016 A F G Ø R E L S E (vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Boligselskabet

Læs mere

Afgørelse angående Klage over Energinet.dk`s afgørelse af 29. april 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

Afgørelse angående Klage over Energinet.dk`s afgørelse af 29. april 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg Til: [XXX] Energinet.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 15. januar 2016 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX].

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 15. januar 2016 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX]. A F G Ø R E L S E (Elforsyningsloven) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 15. januar 2016 OM afslag på årsbaseret nettoafregning

Læs mere

Afgørelse om afvisning af forhøjelse af SEAS-NVE Net A/S indtægtsramme

Afgørelse om afvisning af forhøjelse af SEAS-NVE Net A/S indtægtsramme SEAS-NVE Net A/S Hovedgaden 36 4520 Svinninge 10. november 2014 Sag 12/06284 / LRN, AE Deres ref. Afgørelse om afvisning af forhøjelse af SEAS-NVE Net A/S indtægtsramme Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 7. september 2015 Afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX]

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 7. september 2015 Afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX] A F G Ø R E L S E (Elforsyningsloven) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 20. juni 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 20. juni 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Energinet.dk`s afgørelse af 31. marts 2016 stadfæstes

Energinet.dk`s afgørelse af 31. marts 2016 stadfæstes (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Aarhus Karlshamn Denmark A/S OVER Energinet.dk

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Den Almene Andelsboligforening Eskemosepark

Læs mere

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi.

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi. (Vedvarende energi) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og pr. brevpost til ovennævnte adresse. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus

Klage over Energitilsynets afgørelse af 17. september 2008 vedrørende tilbagebetaling af overdækning i AffaldVarme Århus Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Energitilsynets

Læs mere

KLAGE FRA Xxx OVER Energinet.dk s afgørelse af 24. november 2015 OM afslag på forhøjet pristillæg efter VE-lovens 47, stk. 5.

KLAGE FRA Xxx OVER Energinet.dk s afgørelse af 24. november 2015 OM afslag på forhøjet pristillæg efter VE-lovens 47, stk. 5. A F G Ø R E L S E (Lov om fremme af vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 25. november 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 25. november 2014 stadfæstes. (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Energi Fyn Net A/S OVER Energitilsynets

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.polyt. Poul Sachmann

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.polyt. Poul Sachmann (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Energitilsynets påbud af 23. juni 2008 om udarbejdelse af en redegørelse stadfæstes.

Energitilsynets påbud af 23. juni 2008 om udarbejdelse af en redegørelse stadfæstes. (Elforsyning) DONG Energy City Elnet A/S over Energitilsynet af 23. juni 2008 påbud om udarbejdelse af en redegørelse vedrørende "andre driftsmæssige indtægter" i reguleringsregnskabet for 2004. Nævnsformand,

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 1. juli 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen [XXX]

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 1. juli 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning for solcelleanlæg på adressen [XXX] (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt. H. C. Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [Klager] over Energitilsynet af 17. september 2008 manglende klageberettigelse til Energitilsynet i sag om tilbagebetaling af overdækning

Læs mere

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014.

Anmodning fra [XXX] om genoptagelse af Energiklagenævnets sag j.nr , som blev afgjort den 19. september 2014. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Silkeborg Kommunes afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over daværende Dragsholm Kommunes (nu Odsherred Kommune) afgørelse af 12. august 2003 om tilslutnings- og forblivelsespligt

Afgørelse Klage over daværende Dragsholm Kommunes (nu Odsherred Kommune) afgørelse af 12. august 2003 om tilslutnings- og forblivelsespligt Til: [XXX] Odsherred Varme A/S Odsherred Kommune (tidligere Dragsholm Kommune) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred

KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets afgørelse af 11. september 2013 klage over afslag på partsstatus i Energitilsynets sag om Odsherred (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Anonymiseret KLAGE FRA [XXX] OVER Energitilsynets

Læs mere

ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE

ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE i sag om bortfald af forhåndstilsagn om dispensation fra kravet i elforsyningsloven om selskabsmæssig udskillelse af kommunal elproduktion ved solcelleanlæg Energiklagenævnet

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Siemens Wind Power A/S OVER Energinet.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 26. november 2015 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 26. november 2015 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 19. februar 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Randers Kommunes afgørelse af 19. februar 2015. Til: Sammensluttede Danske Energiforbrugere v/ [XXX] Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Randers Kommune Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet

[...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet af 13. november 2008 afvisning af klage på grund af manglende klageberettigelse til Energitilsynet Nævnsformand,

Læs mere

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk XXX Afgørelsen offentliggøres I anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse af 29. maj 2015 ophør af pristillæg for elektricitet produceret på en vindmølle

KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse af 29. maj 2015 ophør af pristillæg for elektricitet produceret på en vindmølle (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Energiklagenævnet ophæver og hjemviser Energinet.dk s afgørelser af 18. marts 2016

Energiklagenævnet ophæver og hjemviser Energinet.dk s afgørelser af 18. marts 2016 A F G Ø R E L S E (vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Solcellepark

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Silkeborg Varme A/S Silkeborg Kommune Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 14. april 2016 afslag på dispensation for manglende nettilslutning af hustandsvindmølle

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 14. april 2016 afslag på dispensation for manglende nettilslutning af hustandsvindmølle A F G Ø R E L S E (VE-loven) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Energistyrelsens afgørelse af 22. februar 2013 om afslag på aktindsigt

Afgørelse Klage over Energistyrelsens afgørelse af 22. februar 2013 om afslag på aktindsigt [XXX] Afgørelsen er fremsendt pr. e-mail til adressen: [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 16. december 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 16. december 2014 stadfæstes. (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA SK Elnet A/S OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a.

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet

Læs mere

KLAGE FRA NRGi Net A/S OVER Energitilsynets afgørelse af 31. oktober 2011 OM reduktion af elnetselskabernes indtægtsrammer for 2012

KLAGE FRA NRGi Net A/S OVER Energitilsynets afgørelse af 31. oktober 2011 OM reduktion af elnetselskabernes indtægtsrammer for 2012 (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA NRGi Net A/S OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over (Energinet.dk s) afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over (Energinet.dk s) afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: Halstedhus Efterskole Advokatfirmaet Ret & Råd Maribo Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf.

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 20. januar 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 20. januar 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg Til: Carsten Christensen Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens Kommunes afgørelse af 1. marts 2016 Fortsat pålagt tilslutningspligt efter tilslutningsbekendtgørelsens

KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens Kommunes afgørelse af 1. marts 2016 Fortsat pålagt tilslutningspligt efter tilslutningsbekendtgørelsens A F G Ø R E L S E (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Horsens

Læs mere

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Energi Fyn Net A/S og Galten Elværk Net A/S søger forhøjelse af indtægtsramme som følge af omkostninger til etablering af datahub

Energi Fyn Net A/S og Galten Elværk Net A/S søger forhøjelse af indtægtsramme som følge af omkostninger til etablering af datahub ENERGITILSYNET Punkt 4 Energitilsynets tilsynsmøde den 25. november 2014 D. 25. november 2014 Detail og distribution 13/13431 & 13/13432 /LAA & MBK Energi Fyn Net A/S og Galten Elværk Net A/S søger forhøjelse

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og ikke også pr. brevpost. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Forsyningstilsynet forhøjer derfor Evonets reguleringspris med de årlige beløb som angivet i Tabel 2.

Forsyningstilsynet forhøjer derfor Evonets reguleringspris med de årlige beløb som angivet i Tabel 2. Evonet A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N CVR-nr. 25 15 41 50 7. september 2018 Detail & Distribution 18/05754 MSS AFGØRELSE FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØLGE AF Evonet A/S (herefter Evonet) har

Læs mere

Energinet.dk s afgørelse af 20. februar 2015 stadfæstes.

Energinet.dk s afgørelse af 20. februar 2015 stadfæstes. (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Lolland Kommunes afgørelse om forblivelsespligt

Afgørelse Klage over Lolland Kommunes afgørelse om forblivelsespligt Til: [XXX] Rødby Varmeværk A.m.b.a. Lolland Kommune (j.nr.[xxx]) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen (CO2-Kvoter) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Scanenergi A/S OVER Erhvervsstyrelsens

Læs mere

AFGØRELSE FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØLGE AF IDRIFTSÆTTELSE AF FJERNAFLÆSTE MÅLERE (16/05537).

AFGØRELSE FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØLGE AF IDRIFTSÆTTELSE AF FJERNAFLÆSTE MÅLERE (16/05537). NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N CVR. NR.: 21262498 26. januar 2017 Detail & Distribution 16/05537 MSS AFGØRELSE FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØLGE AF NRGi Net A/S (herefter NRGi) har ansøgt

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt klagers erhvervsmæssige elforbrug kan adskilles fra det private på den ejendom, som solcelleanlægget er tilknyttet.

Sagen drejer sig om, hvorvidt klagers erhvervsmæssige elforbrug kan adskilles fra det private på den ejendom, som solcelleanlægget er tilknyttet. Til: Xxx Energinet.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 5. januar 2010 om udstykningen i Tøpkilde

Klage over Energitilsynets afgørelse af 5. januar 2010 om udstykningen i Tøpkilde [...] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over

Læs mere

Afgørelse Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra forblivelsespligt

Afgørelse Klage over afslag på ansøgning om dispensation fra forblivelsespligt [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 23. maj 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 23. maj 2016. Til: Xxx Energinet.dk Advokat Xxx Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående

Læs mere

Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 9. oktober 2008 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt til Svogerslev Fjernvarme a.m.b.a.

Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 9. oktober 2008 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt til Svogerslev Fjernvarme a.m.b.a. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over Roskilde Kommunes afgørelse af 9. oktober 2008 om

Læs mere

KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER Høje-Taastrup Kommunes afgørelse af 26. juni 2014 udskiftning af naturgasbaseret kedel (blokvarmecentral)

KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER Høje-Taastrup Kommunes afgørelse af 26. juni 2014 udskiftning af naturgasbaseret kedel (blokvarmecentral) (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Rockwool International A/S OVER

Læs mere

Afgørelse Klage over (Energinet.dk s) afgørelse om afslag på forhøjet pristillæg efter VE-lovens 47, stk. 5.

Afgørelse Klage over (Energinet.dk s) afgørelse om afslag på forhøjet pristillæg efter VE-lovens 47, stk. 5. Til: Klager Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

AFGØRELSE FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØLGE AF IDRIFTSÆTTELSE AF FJERNAFLÆSTE MÅLERE (16/06353).

AFGØRELSE FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØLGE AF IDRIFTSÆTTELSE AF FJERNAFLÆSTE MÅLERE (16/06353). SEAS-NVE Net A/S Hovedgaden 36 4520 Svinninge CVR. NR.: 28113285 12. december 2016 Detail & Distribution 16/06353 MSS AFGØRELSE FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØLGE AF SEAS-NVE Net A/S (herefter SEAS-NVE)

Læs mere

Hundested Varmeværk A.m.b.a. om genoptagelse

Hundested Varmeværk A.m.b.a. om genoptagelse (Naturgasforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk ANMODNING FRA AF OM Hundested Varmeværk

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.A. OVER

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Direktør Per Søndergaard Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Direktør Per Søndergaard Professor, cand.jur. & Ph.D. Birgitte Egelund Olsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA I/S AffaldPlus OVER Energitilsynets

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om annullation af godkendt ansøgning om nettoafregning gruppe 1

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om annullation af godkendt ansøgning om nettoafregning gruppe 1 Til: Advokat Thomas Jensen Energinet.dk Goul 2011 ApS Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Advokatfirmaet Advodan, Maribo Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster (Varmeforsyning) Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt.

Læs mere

AFGØRELSE FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØLGE AF IDRIFTSÆTTELSE AF FJERNAFLÆSTE MÅLERE.

AFGØRELSE FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØLGE AF IDRIFTSÆTTELSE AF FJERNAFLÆSTE MÅLERE. Energi Fyn Net A/S Sanderumvej 16 5250 Odense SV CVR-nr. 25 58 79 87 2. marts 2018 Detail & Distribution 16/06905 og 17/07173 MSS AFGØRELSE FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØLGE AF Energi Fyn Net A/S

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Horsens Kommunes afgørelse af 2. september 2014. Til: [XXX] Horsens Kommune [XXX] Horsens Varmeværk A.m.b.a. Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

3 S Energi renovering Aps Energinet.dk s tre afgørelser af 4. maj, afgørelsen af 9. maj og 15. maj 2016

3 S Energi renovering Aps Energinet.dk s tre afgørelser af 4. maj, afgørelsen af 9. maj og 15. maj 2016 A F G Ø R E L S E (VE-loven) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA OVER OM 3 S Energi

Læs mere

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX]

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX] Hvalpsund Kraftvarmeværk A.m.b.A. Hestbækvej 21 9640 Farsø Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf

Læs mere

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a [XXX] Fremsendes pr. e-mail: [XXX] og pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Afgørelse klage over pålæg af forblivelsespligt og afslag på dispensation fra forblivelsespligt

Afgørelse klage over pålæg af forblivelsespligt og afslag på dispensation fra forblivelsespligt Til: [XXX) Hyllinge-Menstrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Næstved Kommune [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Energistyrelsens afgørelse af 4. juni 2014 stadfæstes.

Energistyrelsens afgørelse af 4. juni 2014 stadfæstes. (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Ravdex A/S og FynsNet a.m.b.a. OVER

Læs mere

Afgørelse Klage over Ringkøbing-Skjern Kommunes afgørelse af 12. februar 2014 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt

Afgørelse Klage over Ringkøbing-Skjern Kommunes afgørelse af 12. februar 2014 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Sagens baggrund Den 29. januar 2014 ansøgte klager Energinet.dk om årsbaseret nettoafregning for det i sagen omhandlede solcelleanlæg.

Sagens baggrund Den 29. januar 2014 ansøgte klager Energinet.dk om årsbaseret nettoafregning for det i sagen omhandlede solcelleanlæg. Til: Greve Kommune / Greve Idrætscenter Energinet.dk Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 72 40 56 00 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse - afslag på årsbaseret

Læs mere

Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering

Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering 21. januar 2014 Sag 12 /14378 Deres ref. LRN Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering Sekretariatet for Energitilsynet har den 24. september 2012 modtaget en henvendelse fra SEAS-NVE Net

Læs mere

Afgørelse Klage over Aabenraa Kommunes afgørelse om afslag på dispensation fra tilslutningspligt.

Afgørelse Klage over Aabenraa Kommunes afgørelse om afslag på dispensation fra tilslutningspligt. [XXX] Fremsendes pr. alm. post og pr. e-mail til [XXX] samt [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afgørelse - klage over Høje Taastrup Kommunes afgørelse af 30. august 2011 om påbud om tilslutning til fjernvarme vedrørende ejendommen

Afgørelse - klage over Høje Taastrup Kommunes afgørelse af 30. august 2011 om påbud om tilslutning til fjernvarme vedrørende ejendommen [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Tilbagekaldelse af afgørelse af den 13. november 2009

Tilbagekaldelse af afgørelse af den 13. november 2009 SEAS-NVE Net A/S Hovedgaden 36 4520 Svinninge 19. december 2014 Sag 4/0720-0403-0178 Deres ref. LRN Tilbagekaldelse af afgørelse af den 13. november 2009 Sagens oplysninger Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

Henvendelse om Energiklagenævnets afgørelse af 7. december 2004

Henvendelse om Energiklagenævnets afgørelse af 7. december 2004 [Navn] [Adresse] [Adresse] Fremsendes pr. e-mail og ikke tillige pr. brevpost Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015. Nord Energi Net A/S Ørstedsvej 2 9800 Hjørring 26. juli 2016 Detail & Distribution 16/06114 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR NORD ENERGI NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør Per Søndergaard (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Syddjurs Kommune OVER Energistyrelsens

Læs mere

AFGØRELSE FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØLGE AF IDRIFTSÆTTELSE AF FJERNAFLÆSTE MÅLERE (16/06431).

AFGØRELSE FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØLGE AF IDRIFTSÆTTELSE AF FJERNAFLÆSTE MÅLERE (16/06431). Nord Energi Net A/S Ørstedvej 2 9800 Hjørring CVR. NR.: 25399269 20. januar 2017 Detail & Distribution 16/06431 MSS AFGØRELSE FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØLGE AF Nord Energi Net A/S (herefter

Læs mere

...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement

...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor,

Læs mere

AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET 2016

AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET 2016 Struer Forsyning Elnet A/S CVR-nr. 21 59 91 82 Jyllandsgade 1 7600 Struer 1. marts 2018 Detail & Distribution Sags nr. 17/06899 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR Denne afgørelse

Læs mere

Netvirksomheden skiftede den 16. maj 2018 navn fra Frederikshavn Elnet A/S til ELINORD A/S.

Netvirksomheden skiftede den 16. maj 2018 navn fra Frederikshavn Elnet A/S til ELINORD A/S. ELINORD A/S Knivholtvej 15 9900 Frederikshavn CVR-nr.: 25615581 Afgørelse Reguleringspris for ELINORD A/S for reguleringsåret 2017 Denne afgørelse indeholder en udmelding af ELINORD A/S (herefter Elinord)

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

[...] over Energitilsynet af 12. december 2008 TRE-FOR El-net A/S etablering af fjernaflæste målere til el-, varme- og vandforbrug

[...] over Energitilsynet af 12. december 2008 TRE-FOR El-net A/S etablering af fjernaflæste målere til el-, varme- og vandforbrug (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen

Energiklagenævnet afviser anmodningen om at genoptage afgørelsen (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Næstved Varmeværk A.m.b.a OVER Energiklagenævnets

Læs mere

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax

Frederiksborggade København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf Fax El-Huset Skærbæk ApS Att.: Aut. elinstallatør [XXX] Storegade 31 6780 Skærbæk Fremsendes pr. e-mail til [XXX] og [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet kan ikke behandle klagen, der afvises fra realitetsbehandling ved Energiklagenævnet.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet kan ikke behandle klagen, der afvises fra realitetsbehandling ved Energiklagenævnet. Til: [XXX] Vorupør Kraftvarmeværk Thisted Kommune (j.nr. [XXX]) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Afgørelse Klage over Guldborgsund Kommunes pålæg af forblivelsespligt til Sakskøbing Fjernvarmeselskab a.m.b.a.

Afgørelse Klage over Guldborgsund Kommunes pålæg af forblivelsespligt til Sakskøbing Fjernvarmeselskab a.m.b.a. [XX] Afgørelsen offentliggøre i anonymiseret form. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 7240 5600 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret

Læs mere

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a.

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. (Varmeforsyning) Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit.

Læs mere

tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet.

tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet. (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energistyrelsen af 31. oktober 2007 Tilladelse til etablering af elproduktionsanlægget Rødsand II samt internt ledningsnet Nævnsformand,

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul Egan Professor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen Konsulent, civilingeniør Knut Berge

Nævnsformand, dommer Poul Egan Professor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen Konsulent, civilingeniør Knut Berge (Vedvarende energi) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Klage over Næstved Kommunes afgørelse af 6. april 2011 om afslag på dispensation fra forblivelsespligt til Næstved Varmeværk A.m.b.A.

Klage over Næstved Kommunes afgørelse af 6. april 2011 om afslag på dispensation fra forblivelsespligt til Næstved Varmeværk A.m.b.A. [XXX] Afgørelsen offentliggøres I anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a

Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse af 8. april 2013 om tilslutningspligt til Langå Varmeværk a.m.b.a [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Randers Kommunes afgørelse

Læs mere