S. ALBANI KIRKE. Fig. 1. Indre set mod øst. Henrik Wichmann fot Interior to the east.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "S. ALBANI KIRKE. Fig. 1. Indre set mod øst. Henrik Wichmann fot. 1997. - Interior to the east."

Transkript

1 Fig. 1. Indre set mod øst. Henrik Wichmann fot Interior to the east. S. ALBANI KIRKE Den katolske mission i Odense indledte sin virksomhed 22. okt Menigheden talte da 12 voksne og syv børn. De første år holdtes gudstjeneste i lejede lokaler. Først i et tidligere fotografatelier i Vestergade og senere i Nørregade; men 1869 købte menigheden en del af Det adelige Jomfruklosters grund, hvor der i eksisterende bygninger indrettedes et kapel, S. Mariæ kirke (indviet 31. maj 1870), samt pigeskole og bolig for S. Josefssøstrene. En nyopført nabobygning rummede drengeskole og boliger til præsterne. Fra 1887 har menigheden haft rådighed over et areal på Assistens kirkegård, hvor der 1893 rejstes et krucifiks kom medlemmer af redemptoristordenen til Odense. De begyndte at indsamle penge til en ny kirke og modtog betydelige bidrag fra udlandet, navnlig Østrig og Tyskland.

2 1602 ODENSE NYERE KIRKER Fig. 2. Albani Torv med S. Mariæ kirke og bag denne håndværkerforeningens ligeledes nedrevne bygning. Herluf Lykke fot. o I Møntergården. - Albani Square with Sf. Mary's Church and behind it the likewise demolished hall of the trade guild. Den 21. okt lagdes grundstenen til en ny kirke, og 25. okt blev den endnu ikke fuldførte bygning indviet til Vor Frue og S. Alban (ligesom den middelalderlige forgænger) samt S. Knud. Kirkens hovedfest er Mariæ Himmelfart. I forbindelse med urolighederne ved befrielsen 5. maj 1945 blev tårnet beskudt af frihedskæmpere, som fejlagtigt antog, at der fandtes snigskytter i de øverste stokværk. Under den efterfølgende reparation udbrød brand i tårnet, og det blev nødvendigt at udskifte store dele af bræddebeklædningen under kobberet, ligesom spirets kugle og kors måtte sættes i stand. 3 Kirken har været - og er stadig - et samlingspunkt for indvandrere, i århundredets første halvdel for katolikker af tysk og navnlig polsk afstamning, og i de seneste år for flygtninge fra Vietnam. Den nu nedrevne S. Mariæ kirke (fig. 2) indrettedes i en eksisterende bygning, den såkaldte Patronatsgård, hvortil føjedes et mindre indgangsparti. Det meste af denne kirkes inventar kendes fra et fotografi (fig. 3), men kun en alterkalk og figuren af Maria som Himmeldronning er bevaret i den nuværende kirke flyttedes en del af inventaret tilsyneladende til Dalum kloster, hvor S. Hedvigssøstrene indrettede en bedesal, 5 og bygningen blev nedrevet forud for opførelsen af Albaniborg (jfr. ndf.). Projekter til en ny kirke fremlagde arkitekt N. P. Jensen forskellige forslag til en kirkebygning i romansk stil. Efter hans opfattelse burde kirken opføres i den byggestil og af de materialer (kridtsten), der var i brug 1086, da kong Knud blev dræbt. 6 Det lykkedes ham ikke at overbevise bygherren, og opgaven blev i stedet overdraget den tyske arkitekt L. Schneider fra Breslau. Kirken ligger Albanigade 1, med facade mod Albani Torv, og fremtræder efter en vejudvidelse 1970 som en fritliggende bygning, der udfylder sin grund og står i direkte forbindelse med de kommunale fortovsarealer, der er belagt med cementfliser og gule teglsten. Mod Adelgade er kirkens og kirkekontorets facader sammenbygget. Syd for kirken findes et mindre, brolagt parkeringsareal afgrænset af lave teglstensmure og et haveanlæg, der strækker sig ned til Det adelige Jomfrukloster. Oprindelig udgjorde kirken kun et enkelt element i et sammenhængende byggeri, der omfattede skole, boliger og butikker i det nu nedrevne Albaniborg (jfr. fig. 5).

3 S. ALBANI KIRKE 1603 Kirken (fig. 1, 4-6, 10-11) er tegnet af den tyske arkitekt L. Schneider, hovedsagelig i nygotisk stil, men med enkelte romansk inspirerede træk - navnlig ved udformningen af portalen. 7 Ved brugen af granitkvadre i de nedre murpartier og udformningen af sideskibene er skabt en illusion om en lang og kompliceret bygningshistorie. Komplekset består af et kor flankeret af sakristier, et treskibet langhus med tagrytter og et 54 m højt tårn i det sydvestre hjørne samt et våbenhus foran vestgavlen. Murene står på en sokkel af kløvet kamp. I tårn og navnlig våbenhus samt i de to 'kapeller' i nordre sideskib findes i de nederste partier en del granitkvadre, men i øvrigt er bygningen opført af røde munkesten lagt i blokskifte. Tagfladerne er tækket med røde glaserede falstagsten, mens tagrytter og spir er kobberklædte. 8 Kirkens hovedindgang findes i våbenhusets vestgavl. Portalen flankeres af kalkstenssøjler og granitrelieffer af Karl den Gode og S. Alban samt evangelist- og Kristussymboler. Over døren er pudsede cementpartier med vinrankedekoration og indskrift af glaseret tegl i grønne og blå nuancer. I to nicher står henholdsvis S. Knud og et krucifiks. Begge figurer er fornyet Til daglig benyttes en sideindgang gennem tårnet. Kirkens indre (jfr. fig. 1). Det kvadratiske kor, som har seksdelt hvælv, belyses af et enkelt højtsiddende vindue i hver sidevæg. I nord er der adgang til sakristiet og videre til præsteværelser m.m. i den tilstødende bygning. I sydvæggen er en dør til et rum, der nu benyttes som sakristi, men oprindelig var præsternes oratorium. Triumfbuen åbner sig mod skibet i næsten hele korets bredde. Tidligere dannede en lav, muret korskranke og en niveauforskel (fig. 6) skel mellem kor og skib, men 1971 udbyggedes korgul- Fig. 3. S. Maria kirkes indre, set mod syd. Fot. o I Det kgl. Bibliotek. - Interior of St. Mary's Church to the south.

4 1604 ODENSE NYERE KIRKER vet, der er belagt med kalkstensfliser, mod vest ud foran triumfbuen. Det således udvidede korparti afsluttes ca. 2 m vest for triumfbuen med en trappe på to trin, som fører ned til gulvniveauet i den øvrige del af kirken (jfr. fig. 1, 4). Såvel skib som sideskibe består af fire fag, dækket af krydshvælv. Lyset falder hovedsagelig gennem de hhv. otte og seks vinduer i højkirkens nordre og søndre side, da de mindre vinduer i sideskibene og i vestgavlen er forsynet med glasmalerier. I skibets vestligste fag er indskudt et orgelpulpitur, hvis brystning hviler på en flad, muret bue (fig. 10). Ved udformningen af sideskibene ønskede arkitekten at give indtryk af, at de var opstået ved om- og sammenbygning af ældre bygningsdele. Søndre sideskib består således af to fag, der forbinder indgangspartiet under tårnet i vest med det rigt dekorerede, stjernehvælvede S. Knuds kapel i øst, mens nordre sideskib består af to vestlige fag, som er føjet til to identiske kapeller i øst, der i det indre karakteriseres af større vinduer og udvendig markeres af to selvstændige trappegavle. Glasmalerierne er udført af Georg Schneider, hofglasmaler i Regensburg, og dateres til 1908 ved indskriften under S. Jørgen-fremstillingen i vinduet i nordre sideskibs vestgavl. 10 En del vinduer har dekoration med kors- og blomstermotiver, i enkelte tilfælde suppleret med Jesu- og Mariamonogrammer, men de fleste har fortællende fremstillinger. I de tre vinduer i S. Knuds kapel ses: S. Knuds sidste altergang (indskrift:»herren er mit Lys og min Frelse, for hvem skal jeg frygte«) i det østligste vindue; i vest S. Knuds død (»Om de end rejser en Lejr imod mig, skal mit Hjerte dog ikke frygte«); og i midten den tronende»sanct Kanutus Rex«. I nordre sideskib ses fra øst mod vest: Frelserens fødsel, ifølge indskrift stiftet af baronesse Stampe-Charisius; Bebudelsen; Maria og Elisabeths møde og Flugten til Ægypten. Over hoveddøren: Redemptoristordenens våben, korset på bjerget med lanse og svamp, samt indskriften:»jesu, libi sit gloria - qui natus es de virgine, cum Patre et almo Spiritu - in sempiterna sæcula«(højlovet vær o Jesu Christ / fordi et barn du vorden est / højlovet vær Treenighed / fra evighed til evighed). 11 Vægmalerier. Tidligere fandtes en omfattende udsmykning, hovedsagelig bestående af dekorative elementer og tekster - blandt andet Mariaantifoner 12 - men også med enkelte motiver (fig. 6). Ud over nogle tekstbånd er udsmykningen Fig. 4. Plan 1:300. Tegnet og suppleret af MN 1998 på grundlag af tegninger i Stadsarkivet og ved embedet. - Plan.

5 S. ALBANI KIRKE 1605 Fig. 5. Kirken og Albaniborg set fra vest. Stender fot I Det kgl. Bibliotek. - The church and Albaniborg seen from the west. omkring nordre sideskibs vestvindue det eneste, der er bevaret. Kirkens inventar stammer hovedsagelig fra opførelsestiden. 13 Karakteristiske inventarstykker som altertavle, prædikestol, korbuekrucifiks, flere figurer og korsvejsstationerne er fremstillet 1908 af billedskærer Konrad Martiner, S. Ulrich i Grödenthal, Tyrol. 14 Efter afholdelsen af det andet Vatikankoncil ( ) gennemførtes 1971 en omfattende omstilling af inventaret. Planerne var udarbejdet af arkitekt I. Arthur-Nielsen, 15 og et af formålene var at opfylde den nye bestemmelse om, at præsten skulle kunne gennemføre messen med ansigtet vendt mod menigheden. Derfor flyttedes højalteret fra korets østvæg til en fritstående placering under korbuekrucifikset (jfr. fig. 1). Alterbordet er opbygget af sandsten. Den 185x116,5 cm store altersten hviler på fire søjler Danmarks Kirker, Odense amt 102

6 1606 ODENSE NYERE KIRKER Fig. 6. Indre set mod øst. Stender fot. o I Det kgl. Bibliotek. - Interior to the east. og et par sidevanger. Det oprindelige murede alterbord blev nedrevet 1971 og granitalterstenen skåret i stykker, som nu ligger i den forhøjning, der markerer det tidligere alterbords placering. Altertavlen (fig. 8) er udført i nygotisk stil med midtfelt, flankeret af lavere sidefelter, alt i en rig arkitektonisk indramning. Det centrale midtfelt, der rummer en fremstilling af Marias Himmelkroning, flankeres af sidefelter med S. Knud (th.) og S. Alban (tv.). I de tre topfelter ses ærkeenglen Mikael (øverst) samt apostlene Peter og Paulus (hhv. th. og tv.). I fodstykket står to evangelister i hver side mellem tilbedende engle. Tavlen er bevaret på sin oprindelige plads op ad korets østvæg, og det foranstående tabernakel, der indgår som en del af altertavlens dekoration, er derfor forblevet på dette sted. Sidealtre. Foruden hovedalteret har kirken haft sidealtre. Vigtigst var alteret i S. Knuds kapel (fig. 11) og S.Josefs alter østligt i nordre sideskib, hvor nådesbilledet af Moderen af Den Stedsevarende Hjælp nu findes. De oprindelige, murede sidealterborde blev 1971 erstattet af mindre podier. Der holdes ikke længere messe på

7 S. ALBANI KIRKE 1607 disse steder, men medlemmer af menigheden sætter stadig lys herpå. Altersølv. Foruden et par ældre kalke, som bruges til hverdag, har kirken en nyere, der benyttes om søndagen. Kalke. 1) (Fig. 7), 1887, 21,7 cm høj, med inskription på foden:»den taknemmelige Menighed i Odense til sin Sjælesørger J. C. Lichtle paa hans Afskedsdag den 10.de Februar 1887«. Tilhørende nyere disk, 15 cm i tvm., glat med graveret kors. 2) O.1900, 20,5 cm høj, med indgraveret dekoration og tre påsatte relieffer: Bebudelsen, Korsfæstelsen og Pietà. Tilhørende disk, 14,2 cm i tvm., glat med graveret kors. 3) O.1980, 16,5 cm høj, med indsatte ravgule sten på foden. Under bunden graveret mestersignatur(?)»paul v. Oyen, Kevelaer«. Tilhørende disk, 15,8 cm i tvm., indvendig forgyldt. Ciborium, 28 cm højt. Under bunden stemplet»75«. Monstrans, o. 1975, af messing, 67,5 cm høj, med emaljedekoration og indsatte sten omkring det centrale, cirkulære rum til hostien. Korbuekrucifikset (jfr. fig. 1, 6), skåret af Konrad Martiner, er bevaret på sin oprindelige plads, men fungerer siden 1971 som alterkrucifiks. 16 Fig. 8. Altertavle, udført 1908 af Konrad Martiner, S. Ulrich i Tyrol. Henrik Wichmann fot Altarpiece, made in 1908 by Konrad Martiner, St. Ulrich in the Tyrol. Fig. 7. Kalk nr. 1, skænket af menigheden til pastor J. C. Lichtle Henrik Wichmann fot Chalice no. 1, donated by the parishioners to the vicar, J.C. Lichtle in Døbefont, 101 cm høj, bestående af en lille granitkumme, 60 cm i tvm., på sandstenssokkel og med indskriften»docete omnes gentes baptizantes eos«(lærer alle folk og døber dem). Oprindelig ved østvæggen i S. Knuds kapel (fig. 11), senere opstillet i koret 17 og 1971 flyttet tilbage til S. Knuds kapel, hvor den nu står frit. Fontelåg, af træ, ottekantet. 102*

8 1608 ODENSE NYERE KIRKER Prædikestol (fig. 9). Kurven består af syv fag og hviler på et delvis forgyldt bladkapitæl af sandsten med udhuggede evangelistsymboler. Fire af fagene prydes af relieffer forestillende kirkefædrene: Ambrosius, Gregor, Hieronimus og Augustin, mens opgangens gelænder er forsynet med en Mosesfigur. Bogstolen er forstørret Oprindelig opstillet på en muret søjle i skibets nordside (jfr. fig. 6) ved pillen mellem første og andet hvælvfag sænket og flyttet til triumfvæggens nordvestside. Skriftestole. Oprindelig fandtes tre skriftestole under orgelpulpituret indskrænkedes antallet til to, opstillet i tårnrummet. Dørfløjene i hovedindgangen har relieffer skåret af C.Rasmussen, Odense. 19 Motiverne er S. Bonifatius, der fælder Tordenegen, S. Bonifatius' martyrdød, S. Ansgar, der sejler til Danmark, og S. Knuds martyrdød. 20 Orgel (jfr. fig. 10), 1921, med 18 stemmer og én transmission, to manualer og pedal, bygget af 'Gebr. Rieger', Jägerndorf, Schlesien. 21 Oprindelig disposition: 22 Manual I Bordun 16' Principal 8' Koncertfløjte 8' Dobbelt Gedakt 8' 23 Salicional 8' Oktav 4' 24 Dolce 4' 25 Mixtur III (omdannet 1923) Manual I Bordun 16' Principal 8' Gedakt 8' 29 Oktav 4' 30 Koncertfløjte 4' 31 Quint 2 2/3' Oktav 2' Mixtur III Manual II Pedal Viol-Principal 8' Gedakt 8' Gamba 8' Voc-celeste 8' Rørfløjte 4' Trompet 8' Svelle Manualomfang: C-f'"; pedalomfang: C-d'. Kopler: II-I, II 16'-I, II 4-I, I-P, II-P. Frikombination, tutti og generalcrescendo. Pneumatisk aktion; keglevindlader. Manual II Gedakt 8' Principal 4' Rørfløjte 4' Quintatøn 2' Quint 1 1/3' Trompet 8' Svelle Subbas 16' Bordunbas 16' 26 Violon 16' Cello 8' 27 Bombarde 16' Orglet ombyggedes i 1953 af Eggert Froberg, Odense, der under inspiration fra barokorglets klangverden udskiftede et antal fyldige, romantiske karakterstemmer med lystklingende overtoneregistre. 28 Dispositionen var herefter: Pedal Subbas 16' 32 Violon 16' Principal 8' 33 Oktav 4' Bombarde 16' Manualomfang: C-f'"; pedalomfang: C-d'. Kopier: II-I, II 16'-I, II 4-I, I-P, II-P. (De to oktavkopier fjernedes o. 1959). Fig. 9. Prædikestol udført 1908 af Konrad Martiner, S. Ulrich i Tyrol, og ombygget Henrik Wichmann fot Pulpit built in 1908 by Konrad Martiner, St. Ulrich in the Tyrol, and rebuilt in O fik orglet et nyt, fritstående spillebord, bygget af Jydsk Orgelbyggeri, Århus, og i forbindelse med en restaurering i 1996, udført af Svend E. Nielsen, Uvelse, blev den pneumatiske aktion erstattet af et elektrisk anlæg. Den rigt udsmykkede nygotiske orgelfacade (jfr. fig. 10) synes at være modelleret over»musterprospekt 20, Gothisch«i orgelbyggeriet Aug. Laukhuffs kollektion af mønsterprospekter fra Prospektpiberne, af hvilke nogle er stumme, er af sølvbronzeret zink. På vestpulpituret; det fritstående spillebord er opstillet med sydvendt klaviatur på pulpiturets søndre del. - Indtil 1921 benyttedes et harmonium. Løse figurer og malerier. I kirken findes en række figurer, hvoraf flere har tilknytning til de

9 S. ALBANI KIRKE 1609 Fig. 10. Indre set mod vest. Henrik Wichmann fot Interior to the west. katolske ordener, som har virket i Odense (Redemptoristerne, S. Josefssøstrene og S. Hedvigssøstrene). Der er flyttet en del rundt på figurerne i årenes løb, hvilket der ikke gøres nærmere rede for her. 1) O.1875, Maria som Himmeldronning. Oprindelig opstillet i S. Mariæ kirke, nu mellem første og andet hvælvfag i sydsiden. 2) O.1900, Pietà, af bemalet gips, fremstillet på Mayerische Hofkunstanstalt, München. I S. Knuds kapel. 3) O.1900, S. Alfonsus Liguori ( 1787), stifter af redemptoristordenen. Nu ved skibets nordvæg mellem andet og tredje hvælvfag. 4) O.1900, S. Clemens Maria Hofbauer ( 1820). Nu ved skibets sydvæg mellem andet og tredje hvælvfag. 5) O. 1900, Jesu Hjerte-statue flyttet til en plads over skriftestolene. 6) 1908, S. Hedvig, af træ, skåret af Konrad Martiner. Nu ved skibets nordvæg mellem første og andet hvælvfag. 7) O.1920, 14 korsvejsstationer af træ, leveret af Konrad Martiner. Reliefferne er nu opsat i kirkens vestende. 8) O.1950, Moderen af Den Stedsevarende Hjælp. Maleriet, olie på træ, kopieret efter en græsk ikon i S. Alfonso kirken i Rom af Birgitte West, 19 er indsat i en portalramme af egetræ med delvis forgyldning. 9) O.1975, Josef, af bemalet gips, fremstillet på Mayerische Hofkunstanstalt, München. Anskaffet som erstatning for figur nr. 3. Ved østvæggen i S. Knuds kapel. Figurer. 1) O. 1900, Maria, kopi af Lourdesmadonnaen. Oprindelig på skibets østvæg, nord for triumfbuen. 2) O.1900, S. Gerard Majella ( 1755). Oprindelig på skibets sydvæg mellem første og andet hvælvfag. 3) O.1900, S.Josef med Jesusbarnet på armen og renhedens lilje i hånden. Opstillet på S.Josef-alteret i nordre si-

10 1610 ODENSE NYERE KIRKER deskibs østende. 17 Erstattet af den nuværende figur nr. 9. 4) 1908, S. Theresia, af træ, skåret af Konrad Martiner. Oprindelig på korets sydvæg over døren til oratoriet. Fire klokker fra Franz Otto i Hernelingen. 1-3) 1908, med tvm. på 96, 108 og 121 cm. 4) 1957, tvm. 77,5 cm. 35 KILDER OG HENVISNINGER Ved embedet. S. Albani kirke. Byggesager. Ca (97). - Tegninger m.m. Ca (97). Her findes bl.a. enkelte grundplaner til N. P. Jensens projekt og en større samling tegninger af L. Schneider. Stadsarkivet. Kloakplan for Katolsk Kirke 1907, med rettelser indtil Litteratur. P. D. Steidl, Othinia catholica. Festalbum udgivet i Anledning af den katolske Menigheds 40-aarige Jubilæum, Odense Anonym, Beskrivelse af Set. Albani Kirke i Odense, Odense u.st. og å. - Soph. Pedersen, Sct. Albani Menighed , Odense P. F. Klar, Redemptorister i det danske vikariat , Kbh [P. K. Harmer], En kirke blev til. En bygningshistorisk skitse i anledning af Sct. Albani kirkes 50-års jubilæum oktober , Odense Beskrivelse ved Sven Rask og Ole Olesen (orgler). Redaktionen afsluttet NOTER 1 De historiske oplysninger stammer hovedsagelig fra P. D. Steidl, Othinia catholica. Festalbum udgivet i Anledning af den katolske Menigheds 40-aarige Jubilæum, Odense 1907, og Soph. Pedersen, Sct. Albani Menighed , Odense Sct. Albani Menighed , udgav kirken en pjece Gammelt nyt om kirkespiret med oplysninger om istandsættelserne af spiret. Heri findes gengivelser af de dokumenter, håndværkerne havde lagt i kuglen 1908 og Beskrivelse af Sct. Albani Kirke i Odense 6. 5 Jfr. fotografi af bedesalen i Othinia Catholica (note 1), hvor i hvert fald stolestaderne genkendes. 6 En kirke blev til 9f. 7 Iflg. Beskrivelse af Sct. Albani Kirke i Odense 2 skulle portalen være en efterligning af Jacob Kornerups portal til Roskilde Rådhus (1884), men ligheden er langtfra slående. 8 Kobberet fornyet Kirkebladet marts De nedtagne figurer er henstillet i et af tårnets mellemstokværk. 10»Georg Schneider K. B. Hofglasmaler Regensburg T. H. Bayern 1908«. 11 Oversættelse fra latin iflg. Beskrivelse af Sct. Albani Kirke i Odense I Beskrivelse af Sct. Albani Kirke i Odense findes de fleste indskrifter gengivet i dansk oversættelse, enkelte endvidere i den latinske originaludgave. 13 Kirkens inventar består i stor udstrækning af nyere, udenlandsk fremstillede genstande, hvorfor en del af de i Danmarks Kirker sædvanligvis beskrevne genstande ikke omtales, da en efterforskning af denne art ligger uden for redaktionens rammer. 14 En kirke blev til 16. Iflg. Harmer kostede altertavlen kr., prædikestolen 680 kr., korbuekrucifikset 450 kr. og hver af de to statuer i koret (S. Hedvig og S. Theresia) 144 kr. 15 Arkitekt Arthur-Nielsens forslag til ændringer fra marts 1971 findes blandt byggesagerne, ved embedet. 16 Anonym kommentar, dateret 17. april 1971, til arkitekt Arthur-Nielsens ændringsforslag. Ved embedet. Byggesager. Ca (97). 17 Beskrivelse af Sct. Albani Kirke i Odense Beskrivelse af Sct. Albani Kirke i Odense Iflg. udateret, fotokopieret folder med beskrivelse af Sct. Albani kirke, [ca. 1995]. 20 Reliefferne af S. Bonifatius er iflg. Beskrivelse af Sct. Albani Kirke i Odense opsat af hensyn til den tyske Bonifatius-forening, der støttede kirkebyggeriet med betydelige bidrag. 21 Iflg. Redemptorister i det danske vikariat f. formidlede kirkens præst købet i forbindelse med en transport af polske landarbejdere. 22 Eggert Froberg: Ombygningstilbud 25. april Kopi i Den Danske Orgelregistrant. 23 C-f": transmission af Bordun 16'. 24 C_f". transmission af Principal 8'. 25 C-f": transmission af Salicional 8'. 26 Transmission af Bordun 16'. 27 C-d: transmission af Violon 16'. 28 Formålet var iflg. Eggert Froberg»at føre orglets disposition og klang hen imod en mere værdig karakter for orgelmusik og samtidig give en rigere mulighed for klangvariationer«, jfr. note Dobbeltlabieret. C-f": transmission af Bordun 16'. 30 C-f": transmission af Principal 8'. 31 Dobbeltlabieret. 32 Transmission af Bordun 16'. 33 C-d: transmission af Violon 16'. 34 Jfr. Alfred Reichling,»Die Musterprospekte der Firma Aug. Laukhuff«, Acta organologica 19, 1987, Hans Nyholm, Kirkeklokker i Danmark, Århus 1996, 63.

11 S. ALBANI KIRKE 1611 Fig. 11. S. Knuds kapel (s. 1606). Stender fot I Det kgl. Bibliotek. - St. Knud's chapel. ODENSE ST. ALBAN'S CHURCH ENGLISH SUMMARY The church was built in as part of a complex which included the rectory, etc., east of the chancel, and Albaniborg pulled down in 1970 south of the tower. The architect was L. Schneider. The Catholic mission in Odense opened in To begin with services were held in rented premises, but in 1869 the Catholic parishioners bought the plot by Albani Square, where in the existing buildings a chapel, St. Mary's, consecrated 31. May 1870 was installed inter alia (figs. 2-3). In 1899 members of the Redemptorist order came to Odense and started a collection in order to build a new church. Considerable funds were donated from abroad, namely Germany and Austria, and a German architect, L. Schneider from Breslau was chosen for the project. The foundation stone was laid in October 1906, and 25. October 1908 the church was consecrated to Our Lady, St. Alban and St. Knud. No significant changes have been made to the church building. Although in 1971 some adjustments were carried out to meet the requirements of the second Vatican Council's stipulations. According to the proposal of the architect I. Arthur-Nielsen, the altar was moved forward to the chancel arch, where a low chancel rail was demolished, and the chancel subsequently enlarged by raising the floor of the easternmost bay of the nave. At the same time part of the furniture, and two side altars (for St. Knud and St. Joseph) were pulled down. The

12 1612 ODENSE NYERE KIRKER Stained glass is from 1908 by the Court glasspainter Georg Schneider of Regensburg, Germany. The original mural paintings which mainly consisted of decorative elements and texts (cf. fig. 6) are no longer exposed to view. The furniture dates mostly from the time the church was built, and the most important pieces (for example, the altarpiece, pulpit and chancel arch crucifix) have been carved by Konrad Martiner, St. Ulrich in Grödenthal, the Tyrol. The central panel of the altarpiece is a representation of the Coronation of the Virgin. The motif is flanked by St. Knud and St. Alban, and furthermore the archangel St. Michael, the apostles St. Peter and St. Paul, and the evangelists. The pulpit displays reliefs of the Four Fathers of the Church: Ambrose, Gregory, Jerome and Augustine. On the stair panel a figure of Moses. The organ was built in 1921 by Gebr. Rieger of Jägerndorf, once Austrian Silesia. Rebuilt 1953 by Eggert Froberg. The Neo-Gothic organ case is modelled on 'Musterprospekt 20' in Aug. Laukhuff's pattern book from Among the random effigies and paintings mention must be made of: No. 1. C. 1875, the Virgin Mary in Glory; originally displayed in St. Mary's church. No. 8. C. 1950, Mother of the Everlasting Saviour, a copy painted by Birgitte West. Several of the other effigies are plaster casts by Mayerische Hofkunstanstalt, Munich.

Allerslev Kirke. Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet

Allerslev Kirke. Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet Allerslev Kirke Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet Opførelse Kirkeskibet er nederst bygget af groft tilhuggede grønsandskalksten fra Køge Å, nær Lellinge. Der er så bygget

Læs mere

BAUNEKIRKEN TJØRRING SOGN

BAUNEKIRKEN TJØRRING SOGN Fig. 1. Kirken set fra sydvest. HW fot. 1998. - Südwestansicht der Kirche. BAUNEKIRKEN TJØRRING SOGN Kirken, der er bygget som aflastning for den middelalderlige sognekirke, er indviet 1. søndag i advent

Læs mere

Døbefonten midt i kirken er af granit med forgyldt kobberfad og kande.

Døbefonten midt i kirken er af granit med forgyldt kobberfad og kande. Prædikestolen er noget af det første, man får øje på, når man træder ind i kirken. Den er af træ med de fire evangelister Mattæus, Markus, Lukas og Johannes. Med Reformationen i 1500-tallet blev prædikestolen

Læs mere

Fig. 25. Sakristi, indre set mod sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Sacristy, interior looking south east. Danmarks Kirker, Svendborg

Fig. 25. Sakristi, indre set mod sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Sacristy, interior looking south east. Danmarks Kirker, Svendborg 1378 rudkøbing kirke En ejendommelig, større niche sydligst i østvæggen (fig. 22) rækker dybt ind i muren, hvor den udgør et lille, hvælvet kammer, 95 cm bredt, 42 cm dybt og 110 cm højt; den fladbuede

Læs mere

Våbenhuset. www.fuglsboellekirke.dk

Våbenhuset. www.fuglsboellekirke.dk Fuglsbølle kirke er bygget i middelalderen og har et romansk skib samt et sengotisk langhuskor. Våbenhus i syd samt sakristi i nord. Kirken har ikke tårn, men over kirkens vestgavl en tagrytter med spåndækket

Læs mere

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter.

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter. Hornslet kirke Hornslet kirke er en usædvanlig stor kirke, der er usædvanlig pragtfuldt udstyret. Kirkeskibet er langstrakt og tydeligvis udvidet i flere omgange, og inventaret er en sand rigdom af epitafier,

Læs mere

Kirker i Horsens og omegn

Kirker i Horsens og omegn Kirker i Horsens og omegn Vor Frelsers Kirke Vor Frelsers Kirke fra ca. 1225 er byens ældste. Den var oprindeligt et kongeligt ejet kapel, kaldet Skt. Jacobs kapel. Dette kapel blev besøgt af mange rejsende,

Læs mere

ASKOV KIRKE MALT HERRED

ASKOV KIRKE MALT HERRED Fig, 1. Kirken set fra sydvest. NE fot. 1993. Südwestansicht der Kirche. ASKOV KIRKE MALT HERRED Kirken er opført som valgmenighedskirke 1899-1900 (indviet 28.januar 1900). Efter valgmenighedens nedlæggelse

Læs mere

til cirkelblændingerne øst herfor.

til cirkelblændingerne øst herfor. kirkerne i Nyborg statsfængsel kirke 1 og 2 ( )kirke 3 1251 1252 Nyborg Fig. 16. ( )Kirke 3 set fra sydøst. Foto formentlig kort efter 1923. I Nyborg Statsfængsel. ( )Church 3 seen from the south east,

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009. J. 685/2009 Stednr. 03.01.03 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 4. marts 2010.

Læs mere

Nazarethkirken i Ryslinge

Nazarethkirken i Ryslinge Nazarethkirken i Ryslinge Forslag til indvendig istandsættelse 12. oktober 2007 C & W arkitekter a/s Kullinggade 31 E 5700 Svendborg Tlf. 62 21 47 20 Sag nr. 07005 Nazarethkirken i Ryslinge Forslag til

Læs mere

Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen

Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen SOLRØD SOGN Solrød sogn har i århundreder kun bestået af Solrød landsby med omliggende marker og landsbykirken påbegyndt omkring år 1200 er sognets ældste hus.

Læs mere

www.longelsekirke.dk Mindeplade for de ukendte druknede 46. Opsat i 2012.

www.longelsekirke.dk Mindeplade for de ukendte druknede 46. Opsat i 2012. Longelse kirke Kirken, som er højt placeret med udsigt til Langelandsbæltet og Lolland, er en middelalderkirke, med romansk skib og sengotisk lanhuskor. Våbenhus i syd, sakristi i nord og tårn i vest.

Læs mere

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse Sindal Gl. Kirke - en beskrivelse 1 2 Sindal Gamle Kirke Sindal Gamle Kirke ligger på en bakketop i den østlige udkant af Slotved Skov. Kirkebygningen Kirkens ældste dele stammer fra Valdemarstiden, dvs.

Læs mere

FARRE KIRKE NØRVANG HERRED

FARRE KIRKE NØRVANG HERRED 2475 Fig. 1. Kirken set fra syd. Foto Arnold Mikkelsen 2015. The church seen from the south. FARRE KIRKE NØRVANG HERRED Kirken i Farre syd for Give er opført efter tegninger af arkitekt Bertel Jensen,

Læs mere

Fig. 2. Kirken set fra sydvest med fritstående klokketårn tv. HW fot. 1997. - Südwestansicht der Kirche mit freistehendem Glockenturm.

Fig. 2. Kirken set fra sydvest med fritstående klokketårn tv. HW fot. 1997. - Südwestansicht der Kirche mit freistehendem Glockenturm. NØRRELANDSKIRKEN Kirken er indviet og taget i brug 21. september 1969, efter at Nørreland sogn to år forinden var udskilt som selvstændigt. Allerede 1958 var nedsat en kirkekomité, hvis opgave det var

Læs mere

Historien om Sundkirken

Historien om Sundkirken Historien om Sundkirken Lolland-Falsters Stift største landsogn, Toreby sogn, fik sidst i 1950-erne og først i 60-erne vokseværk i sognets østre del. Mange udenbys flyttede til området. Det førte til en

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. J. 549/2009 Stednr. 12.02.08 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 25. november

Læs mere

Nr. 64- Persillekræmmeren Den nedbrudte kirke

Nr. 64- Persillekræmmeren Den nedbrudte kirke Nr. 64- Persillekræmmeren - 2009 Den nedbrudte kirke af Gunner Møller Rasmussen, Stensballe Kører man mod Serridslev over Vær og drejer til venstre ved vejskiltet Nebel 2 ad Nordre Strandvej, kommer man

Læs mere

Kirken ligger på hjørnet af Ej bygade og Ejby Kirkevej i udkanten af Korsløkke kirkegård, der beskrives sammen med Odense bys øvrige kirkegårde.

Kirken ligger på hjørnet af Ej bygade og Ejby Kirkevej i udkanten af Korsløkke kirkegård, der beskrives sammen med Odense bys øvrige kirkegårde. Fig. 1. Odense Å og Vor Frelsers kirke set fra vest. Herluf Lykke fot. ca. 1910. I Møntergården. - The river, Odense Å, and Our Saviour's Church seen from the west. VOR FRELSERS KIRKE KORSLØKKE SOGN Fra

Læs mere

Nordborg Kirkes bygningshistorie

Nordborg Kirkes bygningshistorie Nordborg Kirkes bygningshistorie En summarisk beskrivelse - med udgangspunkt i beskrivelsen i Danmarks Kirker samt iagttagelser gjort under facaderenovering og gennemgang af tagværk i forbindelse med forberedelser

Læs mere

BOLBRO KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra vest. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the west.

BOLBRO KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra vest. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the west. Fig. 1. Kirken set fra vest. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the west. BOLBRO KIRKE Bolbro var oprindelig en del af S. Knuds landsogn, men ved oprettelsen af Ansgars sogn 1902 blev området

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Gylling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 28. august 2012.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Gylling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 28. august 2012. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Gylling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 28. august 2012. J. 752/2012 Stednr. 15.02.05 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 21. marts 2013 Figur 1. Nordre

Læs mere

VOLLSMOSE KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra øst. Henrik Wichmann fot The church seen from the east.

VOLLSMOSE KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra øst. Henrik Wichmann fot The church seen from the east. Fig. 1. Kirken set fra øst. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the east. VOLLSMOSE KIRKE Sidst i 1960'erne udbyggedes boligkvarteret Vollsmose hastigt, og da man forventede et befolkningstal

Læs mere

SKT. PEDERS KIRKE - Indvendig restaurering 2016

SKT. PEDERS KIRKE - Indvendig restaurering 2016 SKT. PEDERS KIRKE - Indvendig restaurering 2016 10 TILSYN - NOTAT 29.2.16 Opdatering af tilsynsnotat nr. 9-24.febr.2016 Flere kalkmalerier - i koret. Under afrensning af væggene i koret den 24.2.2106 fandtes

Læs mere

GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN

GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN Fig. 1. Kirken set fra sydøst. NE fot. 1984. Südostansicht der Kirche. GREDSTEDBRO KIRKE JERNVED SOGN Filialkirken i Gredstedbro er opført 1924-25 under ledelse af arkitekt Axel Hansen 1 nær den nordøstlige

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Hunderup Kirke, Gørding Herred, Ribe Amt, d. 9. og 10. februar 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Hunderup Kirke, Gørding Herred, Ribe Amt, d. 9. og 10. februar 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Hunderup Kirke, Gørding Herred, Ribe Amt, d. 9. og 10. februar 2009. J. nr. 1130/2008 Stednr. 19.02.04 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 23. juni 2009.

Læs mere

RUTS KIRKE. Hvad plastmalingen gemte

RUTS KIRKE. Hvad plastmalingen gemte RUTS KIRKE Hvad plastmalingen gemte NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 I Ruts Kirkes indre er man i gang med at gøre klar til kalkning. Men det var ikke helt nemt der var nemlig plastmaling udenpå den tidligere

Læs mere

ODENSE VALGMENIGHEDSKIRKE

ODENSE VALGMENIGHEDSKIRKE Fig. 1. Indre set mod nord. Henrik Wichmann fot. 1997. - Interior to the north. ODENSE VALGMENIGHEDSKIRKE I 1883, da Ludvig Helweg blev pensioneret og Emil Koch udnævntes som hans efterfølger, ønskede

Læs mere

Dendrokronologisk Laboratorium

Dendrokronologisk Laboratorium Dendrokronologisk Laboratorium NNU rapport 14, 2001 ROAGER KIRKE, TØNDER AMT Nationalmuseet og Den Antikvariske Samling i Ribe. Undersøgt af Orla Hylleberg Eriksen. NNU j.nr. A5712 Foto: P. Kristiansen,

Læs mere

2564 HJERM HERRED. Fig. 12. Ydre set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Exterior seen from the south east.

2564 HJERM HERRED. Fig. 12. Ydre set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen Exterior seen from the south east. 2562 HJERM HERRED Fig. 8-9. 8. Prospekt set fra nordøst. Tegnet af V. Koch 1891. 9. Plan. 1:300. Målt og tegnet af V. Koch 1891. 8. View from the north east. 9. Plan. BUR KIRKE 2563 Fig. 10-11. Snit og

Læs mere

LUMSÅS KIRKE HØJBY SOGN

LUMSÅS KIRKE HØJBY SOGN Fig. 1. Plan, snit og facader ved Andreas Clemmensen, maj 1895. 1:300. På bladet er med blyant skitseret tårnet til kirken i Lynæs, tegnet af samme arkitekt få år senere, jfr. DK. Frborg, s. 1670. Kunstakademiets

Læs mere

Tidstavle Gudum kirke

Tidstavle Gudum kirke Tidstavle Gudum kirke Formålet med tidstavlen er, at dokumentere min på stand om, at den kirke har konstant været under forandring og er til alle tider blevet brugt som ramme om sognets gudstjenester,

Læs mere

ANSGARS KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra vest. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the west.

ANSGARS KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra vest. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the west. Fig. 1. Kirken set fra vest. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the west. ANSGARS KIRKE Dele af S. Knuds landsogn blev indlemmet i Odense by i 1870'erne, og 1. jan. 1901 nedlagdes landsognet

Læs mere

Verninge kirke. Fig. 18. Kirken set fra sydøst. Foto M. Mackeprang 1918. I NM. The church seen from the south east.

Verninge kirke. Fig. 18. Kirken set fra sydøst. Foto M. Mackeprang 1918. I NM. The church seen from the south east. 3221 Fig. 18. Kirken set fra sydøst. Foto M. Mackeprang 1918. I NM. The church seen from the south east. mod gavlen. Den fornødne reparation var, sammen med en række andre, så bekostelig, at kirken fik

Læs mere

FREDENS KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra øst. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the east.

FREDENS KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra øst. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the east. Fig. 1. Kirken set fra øst. Henrik Wichmann fot. 1997. - The church seen from the east. FREDENS KIRKE I foråret 1913 blev planerne om opførelse af en ny kirke i S. Hans sogn, og en deling af den hastigt

Læs mere

KLOKKETÅRNET RUTS KIRKE

KLOKKETÅRNET RUTS KIRKE KLOKKETÅRNET RUTS KIRKE Ruts Kirke c. 1870 med det gamle tårn og før udvidelse af kirkegården mod vest, Foto; G. Støckel. Ældst kendte foto at Ruts Kirke. Klokketårnets historie og restaureringer NIELS-HOLGER

Læs mere

Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto David Burmeister Kaaring 2014. The church seen from the south east.

Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto David Burmeister Kaaring 2014. The church seen from the south east. 2897 Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto David Burmeister Kaaring 2014. The church seen from the south east. Dalum Klosters kirke Romersk-Katolsk dalum sogn Det katolske Dalum Kloster har til huse i den

Læs mere

LANGELUND KIRKE NØRVANG HERRED

LANGELUND KIRKE NØRVANG HERRED 2411 Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen 2015. The church seen from the south east. LANGELUND KIRKE NØRVANG HERRED Kirken, der er tegnet af arkitekt Andreas Thomsen Hagerup, Kolding, er

Læs mere

FREDERIKSHAVN KIRKE Frederikshavn Provsti Aalborg Stift

FREDERIKSHAVN KIRKE Frederikshavn Provsti Aalborg Stift FREDERIKSHAVN KIRKE Frederikshavn Provsti Aalborg Stift Forslag til restaurering af kirkebygning installationer inventar varmeanlæg m.v. juni 2012 Arkitekt Kjeld Høgh Thomsen, c/o Arkinord A S, Havnepladsen

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KLOSTERFLØJEN, NYKØBING GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 27.10.2010 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2010-7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund

Læs mere

RUTS KIRKE INDVENDIG VEDLIGEHOLDELSE. Ny farvesætning

RUTS KIRKE INDVENDIG VEDLIGEHOLDELSE. Ny farvesætning RUTS KIRKE INDVENDIG VEDLIGEHOLDELSE Ny farvesætning NIELS-HOLGER LARSEN OKTOBER 2014 Indledning I 2012 blev der udarbejdet et forslag til en indvendig vedligeholdelse, der skulle omfatte afrensning af

Læs mere

Fig. 1. Hotel Nyborg Strand med mødesalen Hermon. Foto før 1935. I NLA. Hotel Nyborg Strand with meeting hall Hermon.

Fig. 1. Hotel Nyborg Strand med mødesalen Hermon. Foto før 1935. I NLA. Hotel Nyborg Strand with meeting hall Hermon. 1321 Fig. 1. Hotel Nyborg Strand med mødesalen Hermon. Foto før 1935. I NLA. Hotel Nyborg Strand with meeting hall Hermon. Hermon kirkesal på Hotel Nyborg Strand Historisk indledning. Hotel Nyborg Strand,

Læs mere

4590 BJERGE HERRED. Fig. 16. Tårnet (s. 4588) set fra vest. Foto Arnold Mikkelsen Tower seen from the west.

4590 BJERGE HERRED. Fig. 16. Tårnet (s. 4588) set fra vest. Foto Arnold Mikkelsen Tower seen from the west. 4590 BJERGE HERRED Fig. 16. Tårnet (s. 4588) set fra vest. Foto Arnold Mikkelsen 2017. Tower seen from the west. 4592 BJERGE HERRED Fig. 18. Tårnets søndre glamhul, inderside (s. 4592). Foto Arnold Mikkelsen

Læs mere

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret? Jernbanegade 35 Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad er bygget til senere? Hvor mange tårne er der? Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Læs mere

Generelt. Kirkens byggeri

Generelt. Kirkens byggeri Antvorskov Kirke November 2009 Generelt Antvorskov Kirke ligger på en bakke 66 m over havet og ca. 400 m i luftlinje fra resterne af det tidligere Antvorskov Kloster. Vandrekirken August 2011 Antvorskov

Læs mere

Byggesagsbehandling i Ribe Stift - kirker. Møde i Helle Hallen Den 3. marts 2015

Byggesagsbehandling i Ribe Stift - kirker. Møde i Helle Hallen Den 3. marts 2015 Byggesagsbehandling i Ribe Stift - kirker Møde i Helle Hallen Den 3. marts 2015 Kirkerne i Ribe Stift Kirkerne i Ribe Stift er selvejende Ingen af kirkerne er fredet Kirkeordning Menighedsrådet Administrerer

Læs mere

Historisk indledning. Ønsket om egen kirke i den sydlige del af det udstrakte Rårup Sogn modnedes i løbet af 1890 erne, og 1893 nedsattes en

Historisk indledning. Ønsket om egen kirke i den sydlige del af det udstrakte Rårup Sogn modnedes i løbet af 1890 erne, og 1893 nedsattes en 1453 Fig. 1. Klejs Kirke set fra syd. Foto AM 2011. The church seen from the south. Klejs Kirke bjerre herred Oversigt. Den lille kirke, der er indviet 31. januar 1909 som filialkirke, er opført efter

Læs mere

S k r ø b e l e v k i r k e

S k r ø b e l e v k i r k e Skrøbelev kirke DK Skrøbelev kirkes alder kan ikke siges helt nøjagtigt, men efter dens stil og byggemåde må den, ligesom en stor del af de danske landsbykirker, stamme fra 1100-tallet. I sin bog om Langelands

Læs mere

Fig. 3. Grundplan. Projektforslag 2004. 1:300. Ground plan.

Fig. 3. Grundplan. Projektforslag 2004. 1:300. Ground plan. 1767 Fig. 1. Kirken, opført 2008, set fra øst med sognegården fra 1990 th. i forgrunden. Den lave hvide bygning udgør våbenhuset. Foto EN 2012. Løsning New Church, built in 2008, seen from the east with

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Stavning Kirke den 26. januar 2011

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Stavning Kirke den 26. januar 2011 Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Stavning Kirke den 26. januar 2011 Stavning sogn, Bølling hrd., Ringkøbing amt., Stednr. 18.01.09 Rapport ved arkæolog Heidi Maria Møller Nielsen 5. februar 2011

Læs mere

Fig. 1. Slagelse. Hospitalskirken for Ombygningen. Akvarel af Nay. SLAGELSE HOSPITAL SKIRKE OG RESTERNE AF DET GAMLE HELLIGAANDSHUS

Fig. 1. Slagelse. Hospitalskirken for Ombygningen. Akvarel af Nay. SLAGELSE HOSPITAL SKIRKE OG RESTERNE AF DET GAMLE HELLIGAANDSHUS Fig. 1. Slagelse. Hospitalskirken for Ombygningen. Akvarel af Nay. SLAGELSE HOSPITAL SKIRKE OG RESTERNE AF DET GAMLE HELLIGAANDSHUS Helligaandshuset i Slagelse forekommer første Gang 1372 og samtidig nævnes

Læs mere

Kirken den er et gammelt

Kirken den er et gammelt RØNBJERG KIRKE Kirken den er et gammelt hus Sådan skrev Grundtvig i 1853. Her hos os, i Estvad og Rønbjerg sogne, passer citatet glimrende. Vores 2 kirker er gamle huse, men de er levende rammer for sognenes

Læs mere

Il Gesù er Jesuitternes (Jesuit-ordenen var den katolske kirkes militære redskab) hovedkirke og blev indviet i 1588. Helhedsplanen blev tegnet af

Il Gesù er Jesuitternes (Jesuit-ordenen var den katolske kirkes militære redskab) hovedkirke og blev indviet i 1588. Helhedsplanen blev tegnet af Pilgrimsløbet i Rom Il Gesù er Jesuitternes (Jesuit-ordenen var den katolske kirkes militære redskab) hovedkirke og blev indviet i 1588. Helhedsplanen blev tegnet af arkitekten Vignola mens Gaicomo della

Læs mere

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Dreslette Kirke d. 11. juni 2012

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Dreslette Kirke d. 11. juni 2012 Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Dreslette Kirke d. 11. juni 2012 Dreslette Kirke, Båg hrd., Odense amt. Stednr. 8.02.04 Rapport ved museumsinspektør Stine A. Højbjerg november 2012 J.nr.

Læs mere

Af oprindelige ydre enkeltheder

Af oprindelige ydre enkeltheder Krejbjerg Kirke Krejbjerg var engang næsten en ø, omkranset af vand. Og i dag må man passere en bro ved hver af de fire indfaldsveje for at komme hertil. Fra Balling kommer man over åen ved Grundvad. Fra

Læs mere

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer.

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer. Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer. J.nr. Faxe sogn, Fakse hrd., Præstø amt., Stednr. SBnr.

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Højer Kirke, Tønder Herred, Tønder Amt, d september 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Højer Kirke, Tønder Herred, Tønder Amt, d september 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Højer Kirke, Tønder Herred, Tønder Amt, d. 17.-18. september 2009. J. 1065/2009 Stednr. 21.02.04 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 24. februar 2010.

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Holme Kirke, Ning Herred, Aarhus Amt, 10. marts 2010.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Holme Kirke, Ning Herred, Aarhus Amt, 10. marts 2010. Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Holme Kirke, Ning Herred, Aarhus Amt, 10. marts 2010. J. 1003/2009 Stednr. 15.04.03 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 11. april 2011. Figur 1. Udgravning

Læs mere

NAZARET. kirke. Bygningen & dens historie. www.fredensognazaret.dk

NAZARET. kirke. Bygningen & dens historie. www.fredensognazaret.dk NAZARET kirke Bygningen & dens historie www.fredensognazaret.dk En kirke bliver til I slutningen af 1800-tallet havde København kun få kirker i forhold til befolkningstallet. Området mellem Østerbrogade,

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Vrå Kirke d oktober 2010

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Vrå Kirke d oktober 2010 Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Vrå Kirke d. 26-27. oktober 2010 Vrå sogn, Børglum hrd., Hjørring amt., Stednr. 10.01.18 Rapport ved arkæolog Heidi Maria Møller Nielsen J.nr. 710/2010 Indhold: 1.

Læs mere

VOEL KIRKE GJERN HERRED

VOEL KIRKE GJERN HERRED Fig. 1. Kirken set fra sydøst. KdeFL fot. 1989. - The church, constructed in 1875-76, seen from the south-east. VOEL KIRKE GJERN HERRED Med midler, der siden 1870 var skaffet til veje lokalt, bl.a. ved

Læs mere

Ans Kirke. Grønbæk Sogn,Viborg Stift

Ans Kirke. Grønbæk Sogn,Viborg Stift Ans Kirke Grønbæk Sogn,Viborg Stift ANS KIRKE Ans kirke bærer præg af at være en nyere kirke. Godt nok er den øst/vest vendt som de gamle landsbykirker. Men med kor og apsis mod vest, våbenhus mod øst

Læs mere

Hæftet må gerne tages med hjem TODBJERG KIRKE EN KORT BESKRIVELSE

Hæftet må gerne tages med hjem TODBJERG KIRKE EN KORT BESKRIVELSE Hæftet må gerne tages med hjem TODBJERG KIRKE EN KORT BESKRIVELSE BYGNINGEN Kirkens ældste dele, skib og kor, er fra 1100-tallet, men er stærkt ændrede siden dengang. Hvælvinger og våbenhus er fra 1400-tallet,

Læs mere

Beskrivelse af Gårslev Kirke

Beskrivelse af Gårslev Kirke Beskrivelse af Gårslev Kirke Gårslev kirke ligger markant i landskabet, synlig fra alle sider, også fra motortrafikvejen, som er de flestes adgangsvej til Gårslev. Den er med sin bygningshistorie og sit

Læs mere

Grindsted Kirke - 800 års historie

Grindsted Kirke - 800 års historie Grindsted Kirke - 800 års historie Grindsted Kirke - 800 års historie Mødested gennem 800 år Den første, beskedne kirke er bygget allerede i 1100-tallet. Omkring år 1300 blev kirken udvidet første gang.

Læs mere

KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN

KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN KONGEMINDET PÅ RYTTERKNÆGTEN HISTORIE ARKITEKTUR NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Historie På Bornholms højeste sted - Rytterknægten, 162 m - inde i den sydvestlige del af statsskoven Almindingen står Kongemindet.

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009. J. 879/2009 Stednr. 12.07.02 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 27. november

Læs mere

SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm. Indvendig istandsættelse Kalkede vægge. Redegørelse

SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm. Indvendig istandsættelse Kalkede vægge. Redegørelse SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm Indvendig istandsættelse Kalkede vægge Redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN November 2015 Orientering Skt. Peders kirkes indre - våbenhus, skib, kor, apsis og tårnrum

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010. Herstedøster sogn, Smørum hrd., Københavns amt., Stednr. 02.02.06 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro oktober

Læs mere

S. JOSEFS KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra syd. Henrik Wichmann fot. 2002. The church viewed from the south.

S. JOSEFS KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra syd. Henrik Wichmann fot. 2002. The church viewed from the south. Fig. 1. Kirken set fra syd. Henrik Wichmann fot. 2002. The church viewed from the south. S. JOSEFS KIRKE Den romersk-katolske kirke i Nørregade er opført efter tegninger af arkitekt Hector Estrup og indviet

Læs mere

Kirken blev opført 1899.

Kirken blev opført 1899. VEDSTED KIRKE KIRKENS HISTORIE I slutningen af 1800-tallet var folketallet i den del af Aaby Sogn, som ligger vest for Ryå, steget så meget, at der blev behov for en kirke. Byen var i rivende udvikling.

Læs mere

Sakskøbing Kirke Kirkestræde 2, 4990 Sakskøbing

Sakskøbing Kirke Kirkestræde 2, 4990 Sakskøbing Sakskøbing Kirke Kirkestræde 2, 4990 Sakskøbing SAKSKØBING KIRKE Sakskøbing Kirke er en statelig købstadskirke fra middelalderen. Byen fik købstadsrettigheder af kong Valdemar Sejr i 1231. Der har sikkert

Læs mere

Det historiske museum i Kutaisi

Det historiske museum i Kutaisi Det historiske museum i Kutaisi Niko Berdzenishvilis historiske museum ligger i den vestlige del af Georgien. Her opbevares georgiske guldsmedearbejder fra det 10. til 18. århundrede, som hørte hjemme

Læs mere

FREDERIKSHAVN KIRKE Frederikshavn Provsti Aalborg Stift

FREDERIKSHAVN KIRKE Frederikshavn Provsti Aalborg Stift FREDERIKSHAVN KIRKE Frederikshavn Provsti Aalborg Stift Forslag til restaurering af kirkebygning installationer inventar varmeanlæg m.v. maj 2011 Arkitekt Kjeld Høgh Thomsen, c/o Arkinord A S, Havnepladsen

Læs mere

HORSENS ALMINDELIGE HOSPITAL HORSENS KOMMUNE

HORSENS ALMINDELIGE HOSPITAL HORSENS KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R HORSENS ALMINDELIGE HOSPITAL HORSENS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 04.11.2015 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/615-0001 Kommune: Horsens Kommune

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R DEN BORGERLIGE VELGØRENHEDS STIFTELSE, PRÆSTØ VORDINGNBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 09.02.2011 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2011-7.82.07/390-0001

Læs mere

Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen 2013. The church seen from the south east.

Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen 2013. The church seen from the south east. 2025 Fig. 1. Kirken set fra sydøst. Foto Arnold Mikkelsen 2013. The church seen from the south east. Bredballe kirke nørvang herred Oversigt. Kirken nordøst for Vejle er indviet 8. december 1907 og opført

Læs mere

Mariagers middelalderlige sognekirke

Mariagers middelalderlige sognekirke 56 Af Christian G. Klinge Mariagers middelalderlige sognekirke Det er ikke ofte, at Nordjyllands Historiske Museum får lejlighed til at lave en arkæologisk udgravning i den lille købstad Mariager. Denne

Læs mere

DRIFTSRESULTAT NETTORESULTAT EJENDOMME

DRIFTSRESULTAT NETTORESULTAT EJENDOMME Ansgar Knud Lavard Mariæ Nikolaj Sakraments Andreas / Therese Kaldæerne Nikolaj sogn 2 sogn 4 sogn 5 sogn 6 sogn 7 sogn 8 sogn 9 sogn 12 820.926 621.913 887.439 153.693 404.484 656.481 423.309 456.126

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE FOR MELLEMTRINSELEVER. Undervisningsmateriale om Stig Weyes udsmykning i Grindsted Kirke

UNDERVISNINGSMATERIALE FOR MELLEMTRINSELEVER. Undervisningsmateriale om Stig Weyes udsmykning i Grindsted Kirke UNDERVISNINGSMATERIALE FOR MELLEMTRINSELEVER Undervisningsmateriale om Stig Weyes udsmykning i Grindsted Kirke UNDERVISNINGSMATERIALE FOR MELLEMTRINSELEVER INDHOLDSFORTEGNELSE Skattejagt Side 3 Grøn, rød,

Læs mere

ANDUVNINGSFYR 1838-1869

ANDUVNINGSFYR 1838-1869 ANDUVNINGSFYR 1838-1869 38 Hanstholm fyretablissement Tårnvej 7-23 Arkitekt J.H. Koch, J.P. Jacobsen 7730 Hanstholm Opført 1842-43, forhøjet 1889 Hanstholm Kommune Roterende linseapparat Viborg Amt Tårnhøjde

Læs mere

Guldbjerg kirke. Skovby herred, 5400 Bogense

Guldbjerg kirke. Skovby herred, 5400 Bogense Guldbjerg kirke Skovby herred, 5400 Bogense Beliggenhed: På Nordfyns moræneflade, den såkaldte Sletten, danner enkelte, ejendommeligt formede bakker en kontrast til det flade landskab. Gennem Guldbjerg

Læs mere

SIMON PETERS KIRKE. Fig. 1. Kirkeanlægget set fra sydøst. Foto NJP 2008. The church complex viewed from the south east.

SIMON PETERS KIRKE. Fig. 1. Kirkeanlægget set fra sydøst. Foto NJP 2008. The church complex viewed from the south east. 865 Fig. 1. Kirkeanlægget set fra sydøst. Foto NJP 2008. The church complex viewed from the south east. SIMON PETERS KIRKE Oversigt. Kirken ved Islandsvej i byens nordvestlige kvarter er opført efter tegninger

Læs mere

S. JOHANNES KIRKE. under ledelse af Ejnar Packness. Menighedsrådet bad 1945 Packness om også at tegne kirken. Forinden havde man besøgt Ålborg og

S. JOHANNES KIRKE. under ledelse af Ejnar Packness. Menighedsrådet bad 1945 Packness om også at tegne kirken. Forinden havde man besøgt Ålborg og Fig. 1. Kirken set fra vest. HW fot. 1998. - Kirche von Westen. S. JOHANNES KIRKE Kirken i byens vestre del er indviet 27. nov. 1955, 1. søndag i advent. Den er tegnet af kgl. bygningsinspektør Ejnar Packness,

Læs mere

Opført 1855 som der står på facaden og med kong Fr.7. monogram i støbejern. Arkiteken er brandkaptajn D.J. Nielsen ( Trap Danmark 1955).

Opført 1855 som der står på facaden og med kong Fr.7. monogram i støbejern. Arkiteken er brandkaptajn D.J. Nielsen ( Trap Danmark 1955). Hasle Gamle Rådhus Denne redegørelse skal ikke give sig ud for at klarlægge rådhuset historie, men har til formål at forstå facadens udformning og ændringer gennem tiden i forbindelse med den restaurering,

Læs mere

Hæftet må gerne tages med hjem MEJLBY KIRKE

Hæftet må gerne tages med hjem MEJLBY KIRKE Hæftet må gerne tages med hjem MEJLBY KIRKE EN KORT BESKRIVELSE Kirken, du træder ind i, er det hidtil sidste led i en lang kæde af ombygninger, restaureringer og daglig vedligeholdelse. Den oprindelige

Læs mere

TORVET 5 HADERSLEV KOMMUNE

TORVET 5 HADERSLEV KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R TORVET 5 HADERSLEV KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 05.10.2012 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2011-7.82.07/510-0001 Kommune: Haderslev Kommune Adresse: Torvet

Læs mere

Forløbigt budget 2015

Forløbigt budget 2015 t budget drift Bakkendrup 334.625 Kalkning af kirken Ligning i alt: 334.625 334.625 Bregninge-Bjergsted-Alleshave. 2.297.355 Bregninge: Kalkning af kirken Kirken - autostyring af ur (også Alleshave) 50.000

Læs mere

Sønderborg Provsti PU godkendte anlægsønsker budget 2015

Sønderborg Provsti PU godkendte anlægsønsker budget 2015 Sønderborg Provsti e anlægsønsker budget 2015 Sogne/ønsker Asserballe Sogn 405.000 Omsætning af stendige 275.000 e kirke indvendig og sakristi 70.000 70.000 e kirke udvendig 60.000 60.000 Augustenborg

Læs mere

Kirker og ødekirker rundt om Horsens

Kirker og ødekirker rundt om Horsens Kirker og ødekirker rundt om Horsens I skal nu på jagt efter en lille del af de mange spændende kirker, der ligger rundt om Horsens. I kommer til at besøge kirker fra forskellige perioder, kirker bygget

Læs mere

2346 nørvang herred. Fig. 10. Skibets syddør set udefra (s. 2348). Foto Arnold Mikkelsen South door of nave.

2346 nørvang herred. Fig. 10. Skibets syddør set udefra (s. 2348). Foto Arnold Mikkelsen South door of nave. 2346 nørvang herred Fig. 10. Skibets syddør set udefra (s. 2348). Foto Arnold Mikkelsen 2015. South door of nave. øster nykirke 2347 Fig. 11. Skibets syddør set indefra (s. 2348-49 note 46). Foto Arnold

Læs mere

J. 674/2007 Stednr Rapport ved museumsinspektør Nils Engberg d. 6 august 2008.

J. 674/2007 Stednr Rapport ved museumsinspektør Nils Engberg d. 6 august 2008. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i forbindelse med restaurering af kirkegårdsportelen på Tårnby kirkegård, Sokkelund h., Københavns a. d. 15 maj 2008. J. 674/2007 Stednr. 02.03.11 Rapport ved museumsinspektør

Læs mere

Øst for våbenhuset ses tydelige spor efter den gamle mandsindgang og på nordsiden ses kvindeindgangen. bladranker.

Øst for våbenhuset ses tydelige spor efter den gamle mandsindgang og på nordsiden ses kvindeindgangen. bladranker. Sevel Kirke Sevel Kirke er en romansk kvaderstenskirke som de fleste af vore jyske kirker. Den er fra den store kirkebygningsperiode fra 1130-1230. Dette gælder kun koret og den østligste del af kirken

Læs mere

Sommerudflugten 2011 - en heldagstur med kultur- og naturoplevelser i Himmerland.

Sommerudflugten 2011 - en heldagstur med kultur- og naturoplevelser i Himmerland. Sommerudflugten 2011 - en heldagstur med kultur- og naturoplevelser i Himmerland. Udflugten, der var kommet i stand efter Birgit Wantings grundige planlægningsarbejde, havde sit første stop var Frejlev

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KYSEBORGSTRÆDE 6 SVENDBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 01.08.2013 Besigtiget af: Sidse Martens Gudmand-Høyer Journalnummer: 2013-7.82.07/479-0001 Kommune: Svendborg Kommune

Læs mere

Kirken. Kirkens ydre. Side 1 af 5

Kirken. Kirkens ydre. Side 1 af 5 I det forløbne år 2004 har kirken, på grund af renovering, været lukket nogle måneder, og det gav os lyst til at fortælle lidt om den gamle og markante bygnings historie. Det er meget begrænset, hvad der

Læs mere

Kolding Miniby. I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18

Kolding Miniby. I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18 Kolding Miniby I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18 Christian 4 Vej 23 6000 Kolding Tlf.: 75 54 08 21 6 5 7 4 2 3 1 1: Sct. Jørgens Hospital 2: Crome & Goldschmidt 3: Sct. Nicolaj Kirke

Læs mere

HANS TAUSENS KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra øst. Birte Jørgensen fot. o. 1960. I Ebbe Lehn Petersens arkiv. - Church seen from the east.

HANS TAUSENS KIRKE. Fig. 1. Kirken set fra øst. Birte Jørgensen fot. o. 1960. I Ebbe Lehn Petersens arkiv. - Church seen from the east. Fig. 1. Kirken set fra øst. Birte Jørgensen fot. o. 1960. I Ebbe Lehn Petersens arkiv. - Church seen from the east. HANS TAUSENS KIRKE I de første årtier af 1900'erne var der blevet opført kirker og kirkesale

Læs mere

Skt. Peders kirke - kalkmalerier

Skt. Peders kirke - kalkmalerier Skt. Peders kirke - kalkmalerier Fire synlige kalkmalerier en kort præsentation Fundet i forbindelse med restaurering af kirkens hvidkalkede vægge i 2016. Under arbejdet med afrensning af et par tynde

Læs mere