Juli Metodebeskrivelse til Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 KV)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Juli Metodebeskrivelse til Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 KV)"

Transkript

1 Juli 2018 Metodebeskrivelse til Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 KV)

2 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse Generelt Om metodebeskrivelsen Om de tekniske betingelser Om formål og administrative bestemmelser Formål...Fejl! Bogmærke er ikke defineret Referencer om definitioner / Forkortelser Forkortelser Definitioner Om krav til produktionsanlæg i kategori A Tolerance over for frekvens- og spændingsafvigelser Indkobling og opstart af et produktionsanlæg Regulering af aktiv effekt Regulering af reaktiv effekt Beskyttelse Elkvalitet Udveksling af informationer Verifikation og dokumentation Krav til produktionsanlæg i kategori B Immunitet over for frekvens og spændingsafvigelser Indkobling og opstart af et produktionsanlæg Regulering af aktiv effekt Regulering af reaktiv effekt Beskyttelse Elkvalitet Udveksling af information Verifikation og dokumentation... 17

3 Indholdsfortegnelse 1. GENERELT Netvirksomhederne er forpligtet til at sikre den tekniske kvalitet i distributionsnettet. Samtidig er netvirksomhederne forpligtet til at følge europæiske netregler med det formål at fremme handel med elektricitet på tværs af landegrænser inden for EU og sikre den langsigtede systemsikkerhed. For at kunne leve op til disse forpligtelser fastsætter netvirksomhederne tekniske betingelser for at anlæg og installationer kan tilsluttes distributionsnettet. Denne metodebeskrivelse beskriver de metoder, der er anvendt til fastsættelse af de tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv) OM METODEBESKRIVELSEN Denne metodebeskrivelse beskriver de anvendte metoder for fastsættelse af tekniske betingelser i Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv) version 1.1 dateret Metodebeskrivelsen vedrører metoder for de tekniske betingelser, som netvirksomhederne fastsætter efter bestemmelserne i Elforsyningsloven 73a og KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/631 af 14. april 2016 om fastsættelse af netregler om krav til nettilslutning for produktionsanlæg (RfG en). For at gøre de tekniske betingelser mere operationelle er der medtaget tekniske betingelser fastsat af den systemansvarlige virksomhed (TSO en) og udtømmende krav i RfG en. Da denne metodebeskrivelse kun vedrører de tekniske betingelser, som fastsættes af netvirksomhederne, omfatter denne metodebeskrivelse således kun en delmængde af de samlede tekniske betingelser. Hvilke betingelser, der er omfattet, er beskrevet i afsnit 1.2. Metodebeskrivelsen offentliggøres på Dansk Energis hjemmeside Struktur I det følgende beskrives strukturen i metodebeskrivelsen: Afsnit 1 er et generelt afsnit. Der gives en generel introduktion til metodebeskrivelsen og de tekniske betingelser, herunder strukturen i dokumenterne. Afsnit 2 og frem beskriver de metoder, der er anvendt ved fastsættelse af de tekniske betingelser. De anvendte afsnitsnumre i metodebeskrivelsen refererer til afsnitsnumrene i de tekniske betingelser, som den enkelte beskrivelse vedrører.

4 Indholdsfortegnelse 1.2. OM DE TEKNISKE BETINGELSER Nærværende tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv) er fastsat af netvirksomhederne med hjemmel i KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/631 af 14. april 2016 om fastsættelse af netregler om krav til nettilslutning for produktionsanlæg (RfG en) og i Elforsyningsloven. Kravene er gældende for alle nye produktionsanlæg nettilsluttet efter den 27. april 2019, og for produktionsanlæg, som ændres væsentligt efter denne dato. De tekniske betingelser indeholder betingelser, der anmeldes efter forskellige regelsæt: ANMELDELSE EFTER RFG EN Tekniske betingelser fastsat af netvirksomhederne, som anmeldes efter bestemmelserne i Kommissionens forordning (EU) 2016/631 af 14. april 2016 om fastsættelse af netregler om krav til nettilslutning for produktionsanlæg, er markeret med gul. Anmeldelsen sker med henblik på Forsyningstilsynets godkendelse af generelle krav efter forordningens artikel 7. ANMELDELSE EFTER ELFORSYNINGSLOVEN Tekniske betingelser fastsat af netvirksomhederne, som anmeldes efter bestemmelserne i Bekendtgørelse nr af 20. september 2010 om netvirksomheders, regionale transmissionsvirksomheders og Energinets metoder for fastsættelse af tariffer m.v., fremgår som normal tekst. Anmeldelsen sker med henblik på Forsyningstilsynets godkendelse af metoder for fastlæggelse af vilkår efter bekendtgørelsens kapitel 2. TEKNISKE BETINGELSER FASTSAT AF ENERGINET Tekniske betingelser fastsat af Energinet efter RfG en og Elforsyningsloven, samt direkte krav, er medtaget for overskuelighedens skyld. Disse tekniske betingelser er ikke en del af netvirksomhedernes anmeldelse og er markeret med grå

5 Generelt Tilblivelse De tekniske betingelser er udarbejdet i en åben arbejdsgruppe i regi af Dansk Energi og har bestået af repræsentanter fra: ATSolar Cerius Danmarks Vindmølleforening Dansk Energi Dansk Solcelleforening DENFO EC Power Energinet Ennogie European Energy GE Jenbacher NOE Net N1 Orbital Radius Elnet Rambøll EVONET Tekniq Vattenfall Vestas Wind Systems Ørsted Anvendelse De tekniske betingelser er en del af en samlet pakke bestående af fire sæt af tekniske betingelser: Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv) Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet ( 1 kv) Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) De tekniske betingelser finder anvendelse sammen med netvirksomhedens øvrige betingelser og vilkår fastsat i: Tilslutningsbestemmelserne Fællesregulativet Opbygning Som støtte under udarbejdelsen, til Energitilsynets godkendelse og efterfølgende vedligehold af de tekniske betingelser, er der anvendt forskellige farvekoder alt efter hvem, der har beføjelser til at fastsætte det specifikke krav, og hvilken hjemmel, der er anvendt til at fastsætte kravet.

6 Generelt RSO = Relevant systemoperatør (Net- eller Transmissionsvirksomhed) TSO = Transmission systemoperatør (Systemansvarlig virksomhed) Betingelser fastsat af netvirksomhederne efter Elforsyningsloven er markeret med en grøn boks med reference til, hvor kravet stammer fra. Betingelser markeret med en rød boks Betingelser markeret med en gul boks Elforsyningsloven. er udtømmende krav fra RfG en. er fastsat af TSO en med hjemmel i Øvrige betingelser er fastsat med hjemmel til RfG en af enten RSO en, TSO en eller dem begge.

7 Om formål og administrative bestemmelser 2. OM FORMÅL OG ADMINISTRATIVE BESTEMMELSER I afsnit 2 i de tekniske betingelser gives en vejledning om de administrative bestemmelser, som er fastsat i europæisk og dansk lovgivning. De administrative bestemmelser er ikke en del af anmeldelsen REFERENCER Her angives de anvendte referencer Normative I dette afsnit er de normative referencer angivet, som finder direkte anvendelse i de tekniske betingelser.

8 om definitioner / Forkortelser 3. OM DEFINITIONER / FORKORTELSER I afsnit 3 i de tekniske betingelser oplistes de anvendte forkortelser og definitioner FORKORTELSER I afsnit 3.1 oplistes forkortelser, som er anvendt i de tekniske betingelser DEFINITIONER I afsnit 3.2 oplistes definitioner, som er anvendt i de tekniske betingelser.

9 Om krav til produktionsanlæg i kategori A 4. OM KRAV TIL PRODUKTIONSANLÆG I KATEGORI A Der er ikke introduceret nogen nye funktionskrav i forhold til Energinets nuværende tekniske forskrifter. Der er udelukkende foretaget mindre tilpasninger som følge af gennemførelsen af RfG en og en større harmonisering med relevante internationale og europæiske standarder. De tekniske betingelser er baseret på pren , selvom denne endnu ikke er endelig offentliggjort, da det ventes, at kommende produktionsanlæg vil blive konstrueret efter denne standard. pren er en opdatering og en sammenlægning af EN og TS Opdateringen er sket som følge af RfG en, men har også givet anledning til ændringer af krav, som ikke er omfattet af RfG en TOLERANCE OVER FOR FREKVENS- OG SPÆNDINGSAFVIGELSER Normaldrift Et produktionsanlæg skal kunne producere inden for de spændingsvariationer, der naturligt opstår i elnettet. Grænseværdierne er fastsat efter europæiske standarder, EN og pren Netvirksomheden oplyser den nominelle spænding i elnettet. For lavspændingsinstallationer er denne 400/230V. Fasespring optræder når der kobles om i elnettet. Et kategori A-anlæg skal være immun overfor sådanne omkoblinger, da omkoblinger er en narturlig del af det at drive et elnet Tolerance over for spændingsafvigelser Et produktionsanlæg må ikke tage skade af de naturlige spændingsafvigelser der forekommer i elnettet. Ved indkobling af store belastninger og fejl i elnettet vil spændingen kortvarigt kunne afvige fra de normale spændingsvariationer. Et produktionsanlæg må ikke tage skade af disse narturlige påvirkninger Tilladt reduktion af aktiv effekt ved underspænding I situationer hvor spændingen er under den nominelle spænding, tillades at den aktive effekt begrænses. Dette gøres for at undgå at produktionsanlægget unødigt skal overdimensioneres. Den tekniske forklaring er at et anlægs effekt er produktet af strøm og spænding. Falder spændingen er der behov for at levere en større strøm for at levere den samme effekt. Da strømmen er dimensionerende for et anlæg, vil det medføre at anlægget skal dimensioneres større, hvis den leverede effekt ikke må reduceres i underspændingssituationer. Kravet er fastsat i henhold til pren

10 Om krav til produktionsanlæg i kategori A 4.2. INDKOBLING OG OPSTART AF ET PRODUKTIONSANLÆG Synkronisering Det er vigtigt at produktionsanlæg, der har været afkoblet elnettet, kan kobles tilbage på nettet uden at andre kunder udsættes for utilladelige påvirkninger. Derfor skal tilkobling til elnettet ske på en kontrolleret måde. Kravet er fastsat i henhold til pren REGULERING AF AKTIV EFFEKT Frekvensrespons Overfrekvens Utilsigtet ø-drift er en situation hvor en mindre del af elnettet forbliver indkoblet selvom der er en intension om at udkoble denne del af nettet. Problemet ved utilsigtet ø-drift er, at der ikke er overblik over frekvens, spænding og elkvalitet, som potentielt kan gøre skade på udstyr tilkoblet elnettet. I Danmark anvendes metoden df/dt til at detektere utilsigtet ø- drift. Denne beskyttelse kræver tid til at måle, identificere og udkoble på sikker vis. 500 ms. er tilstrækkelig tid til, at beskyttelsen fungerer hensigtsmæssig. Funktionen er baseret på, at frekvensen i den utilsigtede ø med meget stor sandsynligvis vil ændre sig pga. ubalance mellem forbrug og produktion og forårsage en udkobling. Hvis ikke der indføres en forsinkelse i denne funktion, er der risiko for at hurtigtreagerende anlæg kan nedregulere deres aktive effekt så hurtigt at der opstår balance mellem produktion og forbrug, inden beskyttelsen når at udkoble anlægget. pren tillader en indstilling mellem 0-2 sek REGULERING AF REAKTIV EFFEKT Et produktionsanlæg skal bidrage til at minimere spændingspåvirkningen ved indfødning i elnettet. Kravene i dette afsnit er dels fastsat efter kravene i pren Arbejdsområde for reaktiv effekt Et synkront produktionsanlæg Arbejdsområdet er fastsat efter pren Et elproducerende anlæg Arbejdsområdet er fastsat efter pren Direkte koblede elproducerende anlæg Arbejdsområdet er fastsat efter pren Enfasede elproducerende anlæg Arbejdsområdet er fastsat efter pren Effektfaktorregulering Effektfaktorregulering er fastsat efter pren

11 Om krav til produktionsanlæg i kategori A Automatisk effektfaktorregulering Automatisk effektfaktorregulering er fastsat efter pren Q-regulering Q-regulering er fastsat efter pren BESKYTTELSE Generelt Et produktionsanlæg skal have beskyttelsesforanstaltninger, så produktionsanlægget eller andre anlæg ikke udsættes for uacceptable påvirkninger Krav til beskyttelsesfunktioner og indstillinger Funktionskravene til de enkelte beskyttelsesfunktioner er fastsat efter pren Krav til netbeskyttelse Hvilke beskyttelsesanordninger, der skal være tilgængelige, varierer fra land til land. Det skyldes at der historisk betinget anvendes forskellige beskyttelseskoncepter. Kravene er fastsat efter de nuværende krav i Energinets tekniske forskrifter. De enkelte beskyttelsesfunktioner er specificeret ved et indstillingsinterval efter pren og en standardværdi. Indstillingsintervallet gør det muligt at justere indstillingen efter lokale forhold, hvis det vurderes nødvendigt. Yderligere krav til netbeskyttelse for synkrone produktionsanlæg Synkrone produktionsanlæg kan tage skade ved asynkron sammenkobling med nettet. Derfor er der behov for særlige beskyttelsesanordninger for sådanne produktionsanlæg. Kravene er fastsat efter de nuværende krav i Energinets tekniske forskrifter Krav til detektering af ø-drift Ved udkobling af dele af distributionsnettet, kan tilsluttede anlæg og installationer blive udsat for nogle utilladelige påvirkninger, hvis den udkoblede del af distributionsnettet forbliver spændingssat. Derfor er det nødvendigt at have en anordning til at detektere dette. Kravene er fastsat efter de nuværende krav i Energinets tekniske forskrifter Jording Jording af generatoren skal passe til forsyningsnettets jording. Derfor skal netvirksomheden acceptere den påtænkte jording. Kravet har ikke tidligere være nedskrevet, men har dog været en naturlig del af nettilslutningsprocessen af elsikkerhedsmæssige grunde ELKVALITET Et produktionsanlæg må ikke påvirke elkvaliteten i distributionsnettet i en sådan grad at den tekniske kvalitet i elnettet ikke kan opretholdes. Kravene er fastsat efter de nuværende krav i Energinets tekniske forskrifter Grænseværdier Produktionsanlæg op til og med 50 kw skal overholde krav fastsat i relevante dele af EN serien.

12 Om krav til produktionsanlæg i kategori A For produktionsanlæg større end 50 kw findes der ingen standarder for tilladelige påvirkninger af elkvaliteten. IEC har dog udarbejdet en række tekniske rapporter, som beskriver hvordan krav til større produktionsanlæg kan fastsættes. Produktionsanlæg større end 50 kw skal overholde grænseværdien i de tekniske betingelser. Grænseværdierne er baseret på DEFU rapport RA 557 og principperne i IEC/TR DC-indhold Krav til DC-indhold er fastsat efter pren Strømubalance Krav til strømubalance er fastsat efter de nuværende krav i Energinets tekniske forskrifter. Hurtige spændingsændringer Krav til hurtige spændingsændringer er fastsat efter de nuværende krav i Energinets tekniske forskrifter, og er baseret på IEC/TR Flicker Krav til flicker er fastsat efter de nuværende krav i Energinets tekniske forskrifter, og er baseret på IEC/TR Harmoniske overtoner Kravene til enkelte harmoniske, THD I og PWHD I stilles med udgangspunkt i DS/EN Tabel 3 og DEFU rapport RA 557, samt de metoder til fastsættelse af grænseværdier, som beskrives i IEC/TR Den 2. og 4. harmoniske er reduceret i forhold til metoden i RA 557, fordi de kan være en indikation på at der er DC i den strøm som leveres til det kollektive elforsyningsnet. En overskridelse af grænseværdierne for 2. eller 4. harmoniske kan indikere at anlægget ikke opfylder kravet til DC-indhold. Tripple harmoniske er tilføjet ud fra forholdet for grænseværdierne i DS/EN Tripple harmoniske bør slet ikke forekomme for balanceret 3- faset udstyr. I praksis er det dog blevet observeret at 3-fasede invertere til tider producerer disse, grundet inverterstyringen, og det er derfor valgt at tilføje en grænseværdi for disse. I praksis er grænseværdierne for tripple harmoniske i denne vejledning sat så højt at de aldrig bør udgøre et problem for et balanceret 3-faset produktionsanlæg. Skulle et produktionsanlæg overskride disse grænser, vil det derfor være et tegn på at anlægget ikke kan kategoriseres som balanceret og derfor ikke kan tilsluttes da det ikke overholder kravene til ubalance. Interharmoniske overtoner Krav til interharmoniske er fastsat efter de nuværende krav i Energinets tekniske forskrifter, og er baseret på IEC/TR

13 Om krav til produktionsanlæg i kategori A Forstyrrelser i intervallet 2-9 khz Krav til forstyrrelser i intervallet 2-9 khz er fastsat efter de nuværende krav i Energinets tekniske forskrifter, og er baseret på IEC/TR Ansvarsfordeling Anlægsejers forpligtelser Anlægsejeren er ansvarlig for at verificere at produktionsanlægget overholder kravene. Elforsyningsvirksomhedens forpligtelser Netvirksomheden er ansvarlig for at levere de nødvendige informationer for at anlægsejeren kan lave verificeringen Målemetode I tilfælde af at en eller flere elkvalitetsparametre skal måles, er det specificeret hvordan målingerne skal udføres. Dette har været efterspurgt af flere aktører. Måling af elkvalitet skal foretages efter standardiserede metoder som beskrevet i relevante dele i IEC serien, og udføres i henhold til EN (Klasse A) UDVEKSLING AF INFORMATIONER Et produktionsanlæg skal have en logisk grænseflade hvor igennem anlægget kan stoppes. Det præciseres at der kun er tale om én grænseflade, hvis der er tale om flere produktionsenheder VERIFIKATION OG DOKUMENTATION Krav til dokumentation Anlægsejeren skal levere tilstrækkelig dokumentation til at netvirksomheden kan foretage en vurdering af om anlægget overholder de tekniske betingelser. Dette gælder både tekniske betingelser fastsat af netvirksomheden, men også krav fastsat af Energinet. Krav til dokumentation er baseret på Energinets nuværende tekniske forskrifter Krav til dokumentation (på positivlisten) For produktionsanlæg, som er optaget på positivlisten, skal anlægsejeren levere tilstrækkelig dokumentation for at krav til indstilling af reguleringsfunktioner og beskyttelsesfunktioner er overholdt Optagelse på positivlisten Dansk Energi administrerer en positivliste på vegne af netvirksomhederne for produktionsanlæg op til og med 50 kw. Positivlisten indeholder produktionsanlæg, som er vurderet at være i overensstemmelse med de tekniske betingelser. Netvirksomheden kan så vælge at godkende anlægget pba. Positivlisten. Det betyder at den samlede dokumentation ikke behøver at blive leveret med ved hver individuel tilslutning.

14 Om krav til produktionsanlæg i kategori A Positivlisten eksisterer allerede baseret på krav i Energinets nuværende tekniske forskrifter, og ønskes bibeholdt for at sikre en smidig overgang til de nye tekniske betingelser. På sigt kan det være at medleverede produktcertifikater gør positivlisten overflødig, men det antages der går en årrække inden disse er på plads. Der findes nemlig ingen standardiserede testmetoder endnu. Anlægsejeren skal levere tilstrækkelig dokumentation til at Dansk Energi kan foretage en vurdering af om anlægget overholder de tekniske betingelser. Dette gælder både tekniske betingelser fastsat af netvirksomheden, men også krav betingelser af Energinet.

15 Krav til produktionsanlæg i kategori B 5. KRAV TIL PRODUKTIONSANLÆG I KATEGORI B 5.1. IMMUNITET OVER FOR FREKVENS OG SPÆNDINGSAFVIGELSER Tolerance over for spændingsafvigelser Tilladt reduktion af aktiv effekt ved underspænding Robusthed over for spændingsstigninger Et produktionsanlægget skal kunne forblive forbundet til elnettet ved kortvarige spændingsstigninger. Kravet er fastsat efter pr EN Robusthed over for spændingsdyk Levering af reaktiv tillægsstrøm ved spændingsdyk Levering af reaktiv tillægsstrøm ved spændingsdyk er fastsat efter Energinets nuværende tekniske forskrifter, dog tilpasset kravene i RfG en INDKOBLING OG OPSTART AF ET PRODUKTIONSANLÆG Synkronisering 5.3. REGULERING AF AKTIV EFFEKT Frekvensrespons Overfrekvens Samme metode som for kategori A Begrænsningsfunktioner Absolut-effektbegrænser Kravet til absolut-effektbegrænser er fastsat ud fra Energinets nuværende tekniske forskrifter og krævede reguleringsegenskaber i medfør af gradient-effektbegrænser. Gradient-effektbegrænser Kravet til gradient-effektbegrænser er fastsat ud fra Energinets nuværende tekniske forskrifter og krav til maksimal opregulering ved indkobling af et produktionsanlæg. Fuld opregulering må ikke ske hurtigere end 5 min REGULERING AF REAKTIV EFFEKT Arbejdsområde for reaktiv effekt

16 Krav til produktionsanlæg i kategori B (a) Et synkront produktionsanlæg (b) Et elproducerende anlæg Effektfaktor regulering Automatisk effektfaktorregulering Q-regulering 5.5. BESKYTTELSE Generelt Krav til beskyttelsesfunktioner og -indstillinger Krav til netbeskyttelse (a) Yderligere krav til netbeskyttelse for synkrone produktionsanlæg Krav til detektering af ø-drift Jording 5.6. ELKVALITET Grænseværdier DC-indhold Samme metode som for kategori A. Strømubalance

17 Krav til produktionsanlæg i kategori B Hurtige spændingsændringer Flicker Harmoniske overtoner Interharmoniske overtoner Forstyrrelser i intervallet 2-9 khz Ansvarsfordeling Anlægsejers forpligtelser Elforsyningsvirksomhedens forpligtelser Målemetode 5.7. UDVEKSLING AF INFORMATION 5.8. VERIFIKATION OG DOKUMENTATION Krav til dokumentation Prøvninger Omfanget af prøvninger er fastsat efter det omfang, der er beskrevet i RfG en. Metoden for gennemførelse af prøvninger, er ikke nærmere defineret, for ikke at begrænse muligheden for anvendelse af alternative metoder, som RfG en tillader Simuleringer Omfanget af simuleringer er fastsat efter det omfang, der er beskrevet i RfG en. Metoden for gennemførelse af simuleringer, er ikke nærmere defineret, for ikke at begrænse muligheden for anvendelse af alternative metoder, som RfG en tillader.

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw Tillæg til Teknisk forskrift 3.2.1 for anlæg til og med 11 kw Undtagelser omhandlende anlægskategori A1 3 Publiceret udgave 24.05.2017 30.05.2017 06.06.2017 06.06.2017 DATE FBN KDJ JMI JBO NAME REV. DESCRIPTION

Læs mere

Høringsnotat vedr. netselskabernes tekniske betingelser i medfør af RfG en

Høringsnotat vedr. netselskabernes tekniske betingelser i medfør af RfG en [Kommentarer] Til Forsyningstilsynet Sendt til post@forsyningstilsynet.dk Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: Sagsnr: s2016-818 Doknr: d2018-14823-15.0 28-08-2018 Høringsnotat vedr. netselskabernes tekniske

Læs mere

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw for anlæg til og med 11 kw Undtagelser omhandlende anlægskategori A1 2 Publiceret udgave 10.04.2017 12.04.2017 21.04.2017 21.04.2017 DATE FBN KDJ JMI JBO NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED

Læs mere

Dato: Samlede høringskommentarer. Forslag til ændringer

Dato: Samlede høringskommentarer. Forslag til ændringer Dato: 07.07.2017 Samlede høringskommentarer Kommentarskema vedr.: TF 3.4.1 Elforbrugsanlæg tilsluttet over 100 kv - høringsrevision 1.3.A. Sagsnr. 17/03665 Nr. Afsnitnr. Linjenr. Figur/ tabel Kommentartype:

Læs mere

Sendt til Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s Doknr: d

Sendt til Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s Doknr: d Til Forsyningstilsynet Sendt til post@forsyningstilsynet.dk Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s2016-818 Doknr: d2018-22146-3.0 12-12-2018 Høringsnotat vedr. netvirksomhedernes tekniske betingelser

Læs mere

Dato: Kommentarer fra: Kommentartype: generel/teknisk /redaktionel Kommentar Forslag til ændringer

Dato: Kommentarer fra: Kommentartype: generel/teknisk /redaktionel Kommentar Forslag til ændringer Dato: 03-07-2018 Kommentarer fra: Kommentarskema vedr.: Samlede høringskommentarer Teknisk forskrift 3.2.7 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af produktionsanlæg til transmissionsnettet Figur /tabel

Læs mere

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk forskrift for solcelleanlæg

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk forskrift for solcelleanlæg Tillæg til Teknisk forskrift 3.2.1 for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw 1/8 Tillæg til Teknisk forskrift 3.2.1 for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk

Læs mere

Tillæg til Teknisk forskrift for termiske anlæg større end 11 kw

Tillæg til Teknisk forskrift for termiske anlæg større end 11 kw for termiske anlæg større end 11 kw Undtagelser omhandlende anlægskategori A2 2 Publiceret udgave 10.04.2017 12.04.2017 21.04.2017 21.04.2017 DATE FBN KDJ JMI JBO NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED

Læs mere

Tekniske krav til vekselrettere tilsluttet lavspænding og mellemspænding

Tekniske krav til vekselrettere tilsluttet lavspænding og mellemspænding Tekniske krav til vekselrettere tilsluttet lavspænding og mellemspænding 19. Juni 2012 v/senioringeniør Søren F. Jensen, Energinet.dk 1 Dagsorden Elproducerende anlæg 16 A/fase (11 kva) Solcelleanlæg >

Læs mere

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG)

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG) 1/6 Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger

Læs mere

Anmeldelse af tekniske betingelser

Anmeldelse af tekniske betingelser Energitilsynet Sendt pr. email: post@energitilsynet.dk Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: SLS Sagsnr: s2016-392 Doknr: d2018-8978-2.0 17. maj 2018 Anmeldelse af tekniske betingelser På vegne af danske netselskaber

Læs mere

Forsyningstilsynet træffer i det følgende, afgørelse om godkendelse af disse generelle krav.

Forsyningstilsynet træffer i det følgende, afgørelse om godkendelse af disse generelle krav. Afgørelse Godkendelse af generelle krav vedrørende tilslutning af produktionsanlæg til distributionsnettet i henhold til RfG 22. februar 2019 Ret & Administration 18/11811 OLAN, THWI, LULI RESUMÉ I medfør

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Høringssvar vedr. Dansk Energis RfG-anmeldelse. Læsevejledning

Indholdsfortegnelse. Høringssvar vedr. Dansk Energis RfG-anmeldelse. Læsevejledning Dansk Energi Vodroffsvej 59 1900 Frederiksberg C 35 300 400 Att: Jan Rasmussen Sendt pr. mail til: de@danskenergi.dk Høringssvar vedr. Dansk Energis RfG-anmeldelse Indholdsfortegnelse 27. august 2018 Ret

Læs mere

Udkast til Afgørelse Godkendelse af generelle krav vedrørende tilslutning af produktionsanlæg til distributionsnettet i henhold til RfG

Udkast til Afgørelse Godkendelse af generelle krav vedrørende tilslutning af produktionsanlæg til distributionsnettet i henhold til RfG Udkast til Afgørelse Godkendelse af generelle krav vedrørende tilslutning af produktionsanlæg til distributionsnettet i henhold til RfG 28. november 2018 Ret & Administration 18/11811 OLAN, THWI, LULI

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv)

Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv) Juli 2018 Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv) Produktionsanlæg kategori A og B Version 1.1 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 1.1 RfG

Læs mere

Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser Høringsnotat Dok. ansvarlig: MER Sekretær: SLS Sagsnr.: s2016-818 Doknr: d2018-15055-5.0 Udgivelsesdato: 06-09-2018 Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning

Tekniske betingelser for nettilslutning September 2018 Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet ( 1 kv) Version 1.1 1 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 1.1 Tilføjelse af krav til

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv)

Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv) Februar 2019 Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv) Produktionsanlæg kategori A og B Version 1.2 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 1.1

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til mellem- og højspændingsnettet

Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til mellem- og højspændingsnettet Februar 2019 Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Produktionsanlæg kategori B, C og D Version 1.2 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning

Tekniske betingelser for nettilslutning Juli 2019 Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet ( 1 kv) Version 1.2 1 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 1.1 Tilføjelse af krav til enheder

Læs mere

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre i TF 3.2.2

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre i TF 3.2.2 Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre i TF 3.2.2 0 27.11.2014 27.11.2014 27.11.2014 27.11.2014 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRPTON PREPARED CHECKED REVEWED APPROVED 14/17997-16 Energinet.dk

Læs mere

Dato: Kommentarer fra: KDJ/FBN, Energinet

Dato: Kommentarer fra: KDJ/FBN, Energinet Dato: 2018.08.14 Kommentarer fra: KDJ/FBN, Energinet Kommentarskema vedr.: SET's høringsdokumenter om Netselskabernes krav iht.nc RfG - LV. Nr. Afsnitnr. Linjenr. Figur/ tabel Kommentartype: generel /

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning

Tekniske betingelser for nettilslutning Maj 2018 Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet ( 1 kv) Version 1.0 1 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 2 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv)

Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) September 2018 Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Version 1.1 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 1.1 Tilføjelse af krav til

Læs mere

Tilslutning til og samspil med elnettet Mini- og husstandsmøller

Tilslutning til og samspil med elnettet Mini- og husstandsmøller Tilslutning til og samspil med elnettet Mini- og husstandsmøller Søren Friismose Jensen Energinet.dk Indhold for dagen Husstandsmøller 11 kw (TF 3.2.1) Husstandsmøller 11 kw < P 25 kw (TF 3.2.5) Stamdata

Læs mere

Høringsbrev vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Høringsbrev vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser [Kommentarer] Til interessepartnere Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: Sagsnr: s2016-392 Doknr: d2018-11930-3.0 20-07-2018 Høringsbrev vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Læs mere

Vejledning for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet

Vejledning for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet April 2019 Vejledning for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv) Produktionsanlæg kategori A og B Version 1.0 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 Oprettet ud fra de godkendte

Læs mere

Vejledning for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet

Vejledning for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet Juli 2019 Vejledning for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet ( 1 kv) Version 1.0 1 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 Oprettet ud fra de godkendte tekniske betingelser fra

Læs mere

Principielt accepteret.

Principielt accepteret. Dato: 21.06.2016 Kommentarskema vedr.: Teknisk forskrift 3.2.1 for elproducerende anlæg til og med 11 kw. Dok. nr. 15/01353-66, Rev.1 samlede høringskommentarer Nr. Afsnit/ Underafsnit/ Linje nr. Paragraf

Læs mere

Note: Standardindstillingen for Underspænding (trin 2) undersøges nærmere efter indlevering den 17. Maj.

Note: Standardindstillingen for Underspænding (trin 2) undersøges nærmere efter indlevering den 17. Maj. Koordinationsarbejde mellem DSO og ENDK. 13.1.b. - OK LOM: - der anvendes ROCOF i DN, middelværdi/måling beregnes som beskrevet i forbindelse med ROCOF robusthed - ROCOF Udkobling overfrekvens: hvor beregnet

Læs mere

Vejledning for nettilslutning af produktionsanlæg til mellem- og højspændingsnettet

Vejledning for nettilslutning af produktionsanlæg til mellem- og højspændingsnettet April 2019 Vejledning for nettilslutning af produktionsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Produktionsanlæg kategori B, C og D Version 1.0 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 Oprettet ud

Læs mere

Vejledning til verifikationsrapport TF 3.2.2

Vejledning til verifikationsrapport TF 3.2.2 Vejledning til verifikationsrapport TF 3.2.2 0 27.11.2014 27.11.2014 27.11.2014 27.11.2014 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 14/17997-15 Energinet.dk Revisionsoversigt

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv)

Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Juli 2019 Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Version 1.2 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 1.1 Tilføjelse af krav til enheder

Læs mere

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre - TF 3.2.5

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre - TF 3.2.5 Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre - TF 3.2.5 0 Endelig udgave 15.12.2014 15.12.2014 15.12.2014 15.12.2014 DATE KDJ XLOC BJA TK NAME REV. DECRPTON PREPARED CHECKED REVEWED APPROVED 13/96336-14

Læs mere

Vejledning for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv)

Vejledning for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Juli 2019 Vejledning for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Version 1.0 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 Oprettet ud fra de godkendte tekniske betingelser fra

Læs mere

Tekniske nettilslutningskrav for små vindmøller. 27. november 2009 Søren F. Jensen

Tekniske nettilslutningskrav for små vindmøller. 27. november 2009 Søren F. Jensen Tekniske nettilslutningskrav for små vindmøller 27. november 2009 Søren F. Jensen 1 Denne præsentation Overblik for tekniske forskrifter til vindmøller Fokusområder for krav til små vindmøller Proces omkring

Læs mere

Vejledning til verifikationsrapport TF 3.2.5

Vejledning til verifikationsrapport TF 3.2.5 Vejledning til verifikationsrapport TF 3.2.5 0 Endelig udgave 12.12.2014 12.12.2014 15.12.2014 15.12.2014 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 13/96336-13 Energinet.dk

Læs mere

Tekniske krav for tilslutning af forbrugsinstallationer til det færøske elnet

Tekniske krav for tilslutning af forbrugsinstallationer til det færøske elnet Tekniske krav for tilslutning af forbrugsinstallationer til det færøske elnet 3. maj 2017 SEV, Landavegur 92, Postsmoga 319, FO-110 Tórshavn, Tel.. +298 346800, email: sev@sev.fo INDHOLDSFORTEGNELSE 1.

Læs mere

Afgørelse om godkendelse af netvirksomhedernes generelle krav til distributionstilsluttede

Afgørelse om godkendelse af netvirksomhedernes generelle krav til distributionstilsluttede 13. maj 2019 18/16124 LULI, RALB Afgørelse om godkendelse af netvirksomhedernes generelle krav til distributionstilsluttede forbrugsenheder, der anvendes til efterspørgselsreaktion, jf. DCC RESUMÉ Dansk

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 I medfør af 3, stk. 2, 30, 57, stk. 1, 61, 65, stk. 3, 68, nr. 1 og 73, stk. 1, i lov om fremme af vedvarende energi, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC)

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC) 1/5 Forsyningstilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby post@forsyningstilsynet.dk Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste punkter i de indkomne høringssvar. Energistyrelsens bemærkninger til punkterne vil fremgå i kursiv.

I det følgende gennemgås de væsentligste punkter i de indkomne høringssvar. Energistyrelsens bemærkninger til punkterne vil fremgå i kursiv. Høringsnotat Kontor/afdeling Center for Energiadministration/Forvaltning og Administration af VEordninger Dato 18. januar 2019 J nr. 2019-124 Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om fritagelse

Læs mere

Europæisk harmonisering for at undgå begrænsning af fri bevægelig på det indre marked

Europæisk harmonisering for at undgå begrænsning af fri bevægelig på det indre marked Danfoss Drives A/S Date: 2018-10-15 Høring over Dansk Energis anmeldelse af forslag om generelle tilslutningskrav for nye forbrugsenheder der anvendes til efterspørgselsreaktion efter DCC Vi har fra Danfoss

Læs mere

Tekniske krav for tilslutning af produktionsanlæg på 11 kw eller derunder til det færøske elnet

Tekniske krav for tilslutning af produktionsanlæg på 11 kw eller derunder til det færøske elnet Tekniske krav for tilslutning af produktionsanlæg på 11 kw eller derunder 3. maj 2017 SEV, Landavegur 92, Postsmoga 319, FO-110 Tórshavn, Tel. +298 346800, email: sev@sev.fo INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION...

Læs mere

ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48

ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48 Annex D - Reaktiv reguleringsegenskaber jf. artikel 20, 40 og 48 1/6 ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48 A Offentlig udgave JMI WZE MTH JPK FBN JBO 28. september 2018 REV. DESCRIPTION

Læs mere

Sekretariatet kan til enhver tid tage den anmeldte vejledning op til fornyet vurdering, hvis situationen giver anledning hertil.

Sekretariatet kan til enhver tid tage den anmeldte vejledning op til fornyet vurdering, hvis situationen giver anledning hertil. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 28. april 2015 Ret & Administration 14/06768 nhom Anmeldelse af vejledning om elkedler Dansk Energi har den 4. juni 2014 i medfør af elforsyningslovens

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. 1)

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. 1) BEK nr 1063 af 07/09/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 25. juni 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima- og Energimin., Energistyrelsen, j.nr. 2110/1181-0045 Senere

Læs mere

Teknisk forskrift 5.1.2. Definition af anlægsstatus. for termiske kraftværker. tilsluttet transmissionsnettet

Teknisk forskrift 5.1.2. Definition af anlægsstatus. for termiske kraftværker. tilsluttet transmissionsnettet Teknisk forskrift 5.1.2 Definition af anlægsstatus for termiske kraftværker tilsluttet transmissionsnettet 0 Endelig udgave REV. DESCRIPTION 15.03.2015 18.03.2015 20.03.2015 20.03.2015 DATE KDJ XLOC NNM

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1)

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1) BEK nr 1128 af 07/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2017-3633

Læs mere

ANNEX A KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF HVDC-SYSTEMER OG JÆVNSTRØMSFORBUNDNE ELPRODUCERENDE ANLÆG

ANNEX A KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF HVDC-SYSTEMER OG JÆVNSTRØMSFORBUNDNE ELPRODUCERENDE ANLÆG Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 1/19 ANNEX A KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF HVDC-SYSTEMER OG JÆVNSTRØMSFORBUNDNE ELPRODUCERENDE

Læs mere

Teknisk forskrift 3.2.5 for vindkraftværker. større end 11 kw 14130/10 3.0 16.06.2010 DATE SFJ/KDJ. Energinet.dk NAME

Teknisk forskrift 3.2.5 for vindkraftværker. større end 11 kw 14130/10 3.0 16.06.2010 DATE SFJ/KDJ. Energinet.dk NAME Teknisk forskrift 3.2.5 for vindkraftværker større end 11 kw 3.0 16.06.2010 DATE SFJ/KDJ REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 14130/10 NAME Energinet.dk Revisionsoversigt Afsnit nr. Tekst

Læs mere

Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw

Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw for anlæg til og med 11 kw (Anlægskategori A1) Gældende for nettilslutninger før 27. april 2019 2 Publiceret udgave 22.06.2016 29.06.2016 29.06.2016 29.06.2016 DATE KDJ FBN BJA APJ NAME REV. DESCRIPTION

Læs mere

Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller

Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller Baggrund for de nye regler De nye regler om nettilslutning fremgår af VE-bekendtgørelsen og er en udmøntning af stemmeaftale af 26.

Læs mere

Husstandsvindmøller: Spændingskvalitet test og dokumentation. Poul Sørensen Danmarks Tekniske Universitet Risø DTU Vindenergiafdelingen

Husstandsvindmøller: Spændingskvalitet test og dokumentation. Poul Sørensen Danmarks Tekniske Universitet Risø DTU Vindenergiafdelingen Husstandsvindmøller: Spændingskvalitet test og dokumentation Poul Sørensen Danmarks Tekniske Universitet Risø DTU Vindenergiafdelingen Præsentation Standard for test af større vindmøller IEC 61400-21 testkrav

Læs mere

ANMELDELSE AF NATIONALE GENNEMFØRELSESFORANSTALTNINGER UNDER SO GL ARTIKEL 40, STK. 5 INFORMATIONSUDVEKSLING

ANMELDELSE AF NATIONALE GENNEMFØRELSESFORANSTALTNINGER UNDER SO GL ARTIKEL 40, STK. 5 INFORMATIONSUDVEKSLING ANMELDELSE AF KRAV VEDRØRENDE INFORMATIONSUDVEKSLING 1/8 FORSYNINGSTILSYNET Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Dato:

Læs mere

Teknisk forskrift for solcelleanlæg større end 11 kw

Teknisk forskrift for solcelleanlæg større end 11 kw Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw 3 Høringsdokument 03.06.2016 06.06.2016 06.06.2016 06.06.2016 DATE KDJ LOC BJA PBU NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 14/17997-14

Læs mere

Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw

Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw 1 10.03.2015 20.03.2015 20.03.2015 20.03.2015 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 14/17997-14 Energinet.dk

Læs mere

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 7. september 2015 Detail & Distribution 15/04316 lba, lna AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S (DEE)

Læs mere

Vejledning i forhold til nettilslutningen af et solcelleanlæg. Version 60 MW pulje 19. marts 2015

Vejledning i forhold til nettilslutningen af et solcelleanlæg. Version 60 MW pulje 19. marts 2015 Formål. Med hæftet Nettilslutning af solcelleanlæg ønsker Dansk Solcelleforening, TEKNIQ og Dansk Energi at give en samlet oversigt over administrative krav og regler m.m. som gælder for nettilslutning

Læs mere

Tilslutning af solcelleanlæg

Tilslutning af solcelleanlæg Tilslutning af solcelleanlæg - IDA Temadag 17.11.2014 Jan Rasmussen, Chefkonsulent Indhold Rammer - Love / Forskrifter / Standarder Påvirkning af elnettet og praktiske forhold vedr. tilslutning Måling

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - D044617/02 - BILAG.

Hermed følger til delegationerne dokument - D044617/02 - BILAG. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. marts 2016 (OR. en) 7383/16 ADD 1 ENER 97 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 22. marts 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

Tekniske forskrifter TF 3.2.1 - TF 3.2.5. Husstandsmøller. Knud Johansen Energinet.dk

Tekniske forskrifter TF 3.2.1 - TF 3.2.5. Husstandsmøller. Knud Johansen Energinet.dk Tekniske forskrifter TF 3.2.1 - TF 3.2.5 Husstandsmøller Knud Johansen Energinet.dk Hvad er formålet med tekniske forskrifter? Hensyn til personsikkerhed Sikker og stabil drift af elsystemet Sikring af

Læs mere

Accepteret: Asynkrongeneratorer. Kommentarskema vedr.: Tillæg til TF for anlæg til og med 11 kw Høringsdokument - dok.-nr.

Accepteret: Asynkrongeneratorer. Kommentarskema vedr.: Tillæg til TF for anlæg til og med 11 kw Høringsdokument - dok.-nr. Dato: 30.04.2017 Kommentarer fra: Samlede kommentarer Kommentarskema vedr.: Tillæg til TF 3.2.1 for anlæg til og med 11 kw Høringsdokument - dok.-nr. 15/01353-96 Nr. Afsnitnr. Linjenr. Figur/ tabel Kommentartype:

Læs mere

Nettilslutningsaftale for tilslutning med begrænset netadgang

Nettilslutningsaftale for tilslutning med begrænset netadgang Denne nettilslutningsaftale er anmeldt til Energitilsynet den 22. 06. 2018 efter elforsyningslovens 73b. Aftalen er taget til efterretning af Sekretariatet for Energitilsynet den xx. Xx. 201x. Nettilslutningsaftale

Læs mere

Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw

Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw 2 Publiceret udgave 20.07.2015 24.07.2015 24.07.2015 24.07.2015 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED

Læs mere

KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TRANSMISSIONSTILSLUTTEDE DISTRIBUTIONSSYSTEMER OG TRANSMISSIONSTILSLUTTEDE FORBRUGSANLÆG

KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TRANSMISSIONSTILSLUTTEDE DISTRIBUTIONSSYSTEMER OG TRANSMISSIONSTILSLUTTEDE FORBRUGSANLÆG Krav for spændingskvalitet for tilslutning af distributionssystemer og forbrugsanlæg til transmissionsnettet 1/23 KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TRANSMISSIONSTILSLUTTEDE DISTRIBUTIONSSYSTEMER OG TRANSMISSIONSTILSLUTTEDE

Læs mere

Teknisk Forskrift 3.2.1 for elproducerende anlæg på 11 kw eller derunder

Teknisk Forskrift 3.2.1 for elproducerende anlæg på 11 kw eller derunder Teknisk Forskrift 3.2.1 for elproducerende anlæg på 11 kw eller derunder 1.1 23.11.2010 DATE SFJ/KDJ NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 35198/10 Energinet.dk 35198/10. Revisionsoversigt

Læs mere

SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29. september 2015 metodeanmeldt nye Tilslutningsbestemmelser

SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29. september 2015 metodeanmeldt nye Tilslutningsbestemmelser SEAS-NVE Net A/S Hovedgaden 36 4520 Svinninge 24. februar 2016 Ret & Administration 15/09333 OTS Metodeanmeldelse af nye Tilslutningsbestemmelser for SEAS-NVE Net A/S SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29.

Læs mere

Dato: Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/ Forslag til ændringer

Dato: Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/ Forslag til ændringer Dato: 21.03.2019 Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/02847-2 Kommentarskema vedr.: Høring af national gennemførelsesforanstaltning for informationsudveksling: produktion og forbrug Linjenr. Figur/tabel

Læs mere

TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF PRODUKTIONSENHEDER TIL TRANSMISSIONSNETTET - REV. 2

TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF PRODUKTIONSENHEDER TIL TRANSMISSIONSNETTET - REV. 2 1/23 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 TEKNISK FORSKRIFT 3.2.7 KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF PRODUKTIONSENHEDER TIL TRANSMISSIONSNETTET

Læs mere

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N 29. februar 2016 Ret & Administration 15/09331 OTS Anmeldelse af opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt

Læs mere

Tekniske krav for tilslutning af produktionsanlæg større end 11 kw til det færøske elnet

Tekniske krav for tilslutning af produktionsanlæg større end 11 kw til det færøske elnet Tekniske krav for tilslutning af produktionsanlæg større end 11 kw til det 3. maj 2017 SEV, Landavegur 92, Postsmoga 319, FO-110 Tórshavn, Tel.. +298 346800, email: sev@sev.fo INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION...

Læs mere

Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/ Kommentartype: Konklusion Generel/ Teknisk Kommentar Forslag til ændringer (kun Energinet)

Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/ Kommentartype: Konklusion Generel/ Teknisk Kommentar Forslag til ændringer (kun Energinet) Dato: 21.03.2019 Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/02848-2 Kommentarskema vedr.: Høring af national gennemførelsesforanstaltning for informationsudveksling: stationsanlæg og net Linjenr. Figur/tabel

Læs mere

Teknisk forskrift TF 2.1.2

Teknisk forskrift TF 2.1.2 Teknisk forskrift TF 2.1.2 Automatisk og manuel elforbrugsaflastning 2.3 Gældende pr. 25. juni 2014 19.06.2014 19.06.2014 DATE LGS TSK NAME 2.2 Til NSU (Netsamarbejdsudvalget) (juni 2014) 2.1 Opfølgende

Læs mere

Dok. nr.: _v2_TF Høringssvar og kommentarer 14. December /6

Dok. nr.: _v2_TF Høringssvar og kommentarer 14. December /6 Dato 14.12.2011 Dokument Teknisk forskrift 3.2.1 for elproducerende anlæg op til og med 16 A/fase. Dokument nr. 35198/10, Dato: 15.11.2011, version 2.0 Nr. Afsnit/ underafsnit Paragraf Side/Figur/ Kommentar

Læs mere

KRITERIER FOR INDRØMMELSE AF

KRITERIER FOR INDRØMMELSE AF UDKAST KRITERIER FOR INDRØMMELSE AF UNDTAGELSE FOR KRAV I FORORDNING 2016/1447/EU AF 26. AUGUST 2016 OM FASTSÆTTELSE AF NETREGLER OM TILSLUTNING AF TRANSMISSIONSSYSTEMER MED HØJSPÆNDINGSJÆVNSTRØM OG JÆVNSTRØMSFORBUNDNE

Læs mere

Rekommandation 16. Spændingskvalitet i lavspændingsnet 4. udgave, August Dansk Energi. Forskning og Udvikling.

Rekommandation 16. Spændingskvalitet i lavspændingsnet 4. udgave, August Dansk Energi. Forskning og Udvikling. Rekommandation 16 Spændingskvalitet i lavspændingsnet 4. udgave, August 2011 Dansk Energi Forskning og Udvikling Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C Tlf.: 35 300 770 Fax: 35 300 771 E-mail: info@defu.dk

Læs mere

OPSTARTSMØDE FOR ARBEJDSGRUPPE(R) FOR RFG (REQUIREMENTS FOR GENERATORS)

OPSTARTSMØDE FOR ARBEJDSGRUPPE(R) FOR RFG (REQUIREMENTS FOR GENERATORS) 1/7 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 OPSTARTSMØDE FOR ARBEJDSGRUPPE(R) FOR RFG (REQUIREMENTS FOR GENERATORS) Ref.: AIE/MDA Tid: 25.

Læs mere

Aktørmødet den 25. november 2015

Aktørmødet den 25. november 2015 Vedr. Aktørmødet den 25. november 2015 Kære deltager Nedenfor, har vi efter bedste evne, oplistet de spørgsmål/kommentarer som kom på aktørmødet den 25. november 2015. Spørgsmålene kommer i kronologisk

Læs mere

Vejledning i forhold til nettilslutningen af et solcelleanlæg 5. februar 2015

Vejledning i forhold til nettilslutningen af et solcelleanlæg 5. februar 2015 Formål. Med hæftet Nettilslutning af solcelleanlæg ønsker Dansk Solcelleforening, TEKNIQ og Dansk Energi at give en samlet oversigt over administrative krav og regler m.m. som gælder for nettilslutning

Læs mere

Teknisk forskrift for vindkraftværker større end 11 kw

Teknisk forskrift for vindkraftværker større end 11 kw for vindkraftværker større end 11 kw 3 Høringsdokument 03.06.2016 06.06.2016 06.06.2016 06.06.2016 DATE KDJ LOC/IMA BJA PBU NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 13/96336-11 Energinet.dk

Læs mere

HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE

HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT 2.1.3 1/11 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT 2.1.3 KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS-

Læs mere

Anmeldelse af ændringer til Dansk Energis Standardaftale for nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw og mindre end 25 MW

Anmeldelse af ændringer til Dansk Energis Standardaftale for nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw og mindre end 25 MW Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N 9. marts 2016 Ret & Administration 16/03591 OTS Anmeldelse af ændringer til Dansk Energis Standardaftale for nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw

Læs mere

Teknisk forskrift for solcelleanlæg større end 11 kw

Teknisk forskrift for solcelleanlæg større end 11 kw Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw 4 Publiceret udgave 30.06.2016 30.06.2016 30.06.2016 14.07.2016 DATE KDJ FBN BJA APJ NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED

Læs mere

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren Nettilsluttede el-kedler med begrænset netadgang Aftale mellem ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren og NETVIRKSOMHED YY CVR: xxxxx på den anden side

Læs mere

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende:

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende: DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 18. august 2015 Ret & Administration 15/05258 LRN AFGØRELSE BETINGELSER FOR STIKLEDNINGER OVERDRAGET TIL DONG ENERGY Sekretariatet har i mail af

Læs mere

Teknisk forskrift for batterianlæg

Teknisk forskrift for batterianlæg for batterianlæg 1 Publiceret udgave 10.06.2017 22.06.2017 22.06.2017 23.06.2017 DATE FBN JMI KDJ FBN NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 15/01357-12 Energinet Revisionsoversigt Revisionsoversigt

Læs mere

Notat. Betaling for tilslutning af solcelleanlæg til det kollektive elforsyningsnet. Baggrund

Notat. Betaling for tilslutning af solcelleanlæg til det kollektive elforsyningsnet. Baggrund Notat Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: SLS Sagsnr.: 2011-288 Doknr: d2013-697-4.0 24-01-2013 Betaling for tilslutning af solcelleanlæg til det kollektive elforsyningsnet Baggrund I november 2012 udarbejdede

Læs mere

Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw

Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw for anlæg til og med 11 kw (Anlægskategori A1) 2 Publiceret udgave 22.06.2016 29.06.2016 29.06.2016 29.06.2016 DATE KDJ FBN BJA APJ NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 15/01353-1 Energinet.dk

Læs mere

Kommentar set. Teknisk forskrift for termiske anlæg større end 11 kw; Høringsrevision 0A Sagsnr. 14/ Samlede høringskommentarer

Kommentar set. Teknisk forskrift for termiske anlæg større end 11 kw; Høringsrevision 0A Sagsnr. 14/ Samlede høringskommentarer Dato: 15.12.2016 Samlede høringskommentarer Kommentarskema vedr.: Teknisk forskrift 3.2.3 for termiske anlæg større end 11 kw; Høringsrevision 0A Sagsnr. 14/26077 Nr. Afsnit/ underafsnit / linje nr. Paragraf

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen. TRE-FOR Elnet 16. januar 2014 Sagnr. 13/13842 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldt metode til fastsættelse af rådighedsbetaling Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TRE-FORs anmeldelse af ny

Læs mere

Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3

Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3 UDKAST TIL AFGØRELSE 26. oktober 2018 Ret & Administration SBCL 18/14520 Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3 RESUMÉ Energinet Elsystemansvar A/S (Energinet) har

Læs mere

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet BEK nr 1032 af 26/08/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0146

Læs mere

Teknisk forskrift for vindkraftværker større end 11 kw

Teknisk forskrift for vindkraftværker større end 11 kw Teknisk forskrift 3.2.5 for vindkraftværker større end 11 kw 2 Publiceret udgave 09.06.2015 11.06.2015 11.06.2015 11.06.2015 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED

Læs mere

Teknisk forskrift for vindkraftværker større end 11 kw

Teknisk forskrift for vindkraftværker større end 11 kw Teknisk forskrift 3.2.5 for vindkraftværker større end 11 kw 0 Endelig udgave 15.12.2014 15.12.2014 15.12.2014 15.12.2104 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED

Læs mere

Deltagere: Pkt. 1 Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. Pkt. 2 Kort præsentation af mødedeltagerne To af mødedeltagere præsenterede sig:

Deltagere: Pkt. 1 Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. Pkt. 2 Kort præsentation af mødedeltagerne To af mødedeltagere præsenterede sig: Referat af møde vedr. koordinering af krav til nettilslutning af vindmøller afholdt hos Elkraft System Onsdag den 7. juli 2004 fra kl. 14.00 til kl. 16.00 Deltagere: Jan Havsager Jørgen Lemming Jørgen

Læs mere

HØRINGSBREV VEDR. EFTERSPØRGSELSREAKTION (FLEKSIBELT FORBRUG) - DCC

HØRINGSBREV VEDR. EFTERSPØRGSELSREAKTION (FLEKSIBELT FORBRUG) - DCC Høringsbrev vedr. efterspørgselsreaktion (fleksibelt forbrug) - DCC 1/9 Til Høringsparterne Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 HØRINGSBREV

Læs mere

HØRINGSBREV VEDR. EFTERSPØRGSELSREAKTION (FLEKSIBELT FORBRUG) FOR AGGREGEREDE ENHEDER - DCC

HØRINGSBREV VEDR. EFTERSPØRGSELSREAKTION (FLEKSIBELT FORBRUG) FOR AGGREGEREDE ENHEDER - DCC Høringsbrev vedr. efterspørgselsreaktion (fleksibelt forbrug) - DCC 1/10 Til Høringsparterne Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 HØRINGSBREV

Læs mere

NETTILSLUTNINGSPROCES

NETTILSLUTNINGSPROCES NETTILSLUTNINGSPROCES Requirements for Generators (RfG-forordningen) Produktionsanlæg: D-anlæg i transmissionsnettet Kontaktpersoner: Bjarne Andersen BJA@energinet.dk Jørgen Hansen Kjær JHK@energinet.dk

Læs mere