Vu Thi Trang : Almindeligt liv i Vietnam i dag / Ordinary life in Vietnam today

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vu Thi Trang : Almindeligt liv i Vietnam i dag / Ordinary life in Vietnam today"

Transkript

1 Vu Thi Trang : Almindeligt liv i Vietnam i dag / Ordinary life in Vietnam today

2 Vu Thi Trang Almindeligt liv i Vietnam i dag Ordinary life in Vietnam today Stalke Edition 2006

3 Vu Thi Trang: Almindeligt liv i Vietnam i dag Stalke Edition ISBN Projektet er støtte af Kunstrådet. Dette katalog er udgivet i forbindelse med en udstilling i Galleri Kirke Sonnerup Marts/April Copyright: Vu Thi Trang Alle malerier af Vu Thi Trang. Alle fotos ved Vu Thi Trang og Jes Brinch. Layout, tilrettelæggelse og oversættelse: Jes Brinch Tak til: Kunststyrelsen, Kunstrådets internationale billedkunstudvalg, Stalke og Sam Jedig, Phan Van Thanh og Lisbeth Brinch. Denne bog er dedikeret til Nguyen Thi Tram. Vu Thi Trang: Ordinary life in Vietnam today Stalke Edition ISBN The project is sponsored by the Danish Arts Council. This catalogue is published in conjunction with an exhibition in Gallery Kirke Sonnerup March/April Copyright: Vu Thi Trang All paintings by Vu Thi Trang. All photos by Vu Thi Trang and Jes Brinch. Layout, coordination and translation: Jes Brinch Thanks to: The Danish Arts Council s International Committee for Visual Arts, Stalke and Sam Jedig, Phan Van Thanh and Lisbeth Brinch. This publication is dedicated to Nguyen Thi Tram. Distribution: Stalke Edition Englerupvej 62, Kirke Sonnerup, DK-4060 Såby, Denmark. Tel: galleri-k-sonnerup@stalke.dk.

4

5 Min livshistorie Vu Thi Trang s livshistorie som fortalt til Jes Brinch i Hoi An, Vietnam, December Mit Navn er Vu Thi Trang. Jeg er født i landsbyen Dong Cao, i Pho Yeu distriktet, i Thai Nguyen provinsen, 60 kilometer nord for Hanoi i Nord Vietnam, den 24. December Min far hed Vu Van Binh. Jeg ved ikke helt sikkert hvad år han er født, men det er nok i 1932 i Dong Cao i Thai Nguyen. Han arbejdede i den nordvietnamesiske hær, men efter at han fik en masse børn var han nød til at opgive sit arbejde i hæren, og tage et andet arbejde for at kunne forsørge sin familie. Han levede af at fange krabber og fisk i en sø nær vores hus. Hans arbejde var hårdt, og han var nød til at arbejde meget, og fiskede også om vinteren selvom det var meget koldt. Når man fisker krabber og fisk i søerne står man i vand til brystet. Han havde kun et enkelt sæt tøj til at have på hele året, og ikke andet at have på om vinteren. Da hans børn var blevet store, og var begyndt at tjene lidt penge og kunne forsørge sig selv, blev han syg og døde af lungebetændelse i Jeg var 21 år gammel da min far døde. Jeg arbejdede så meget jeg kunne for at hjælpe min far for at han ikke skulle være nød til at arbejde når han var gammel og syg, men han blev alligevel meget syg. Jeg var meget ked af det når jeg så min far fiske i koldt vand, selvom at han var syg, men der var ikke noget jeg kunne gøre, selvom jeg prøvede. Jeg holdt meget af min far, han var et godt menneske, og jeg er ked af at han ikke fik mulighed for at have en alderdom med lidt penge, og mulighed for at slappe af med sin familie. Hvis ikke min familie havde været så fattig, tror jeg at min far kunne have levet længere. Jeg føler det som om at min far ikke er død, men stadig lever, og jeg har stadig et nært forhold til ham, og oplever det som om at han holder øje med mig og hjælper mig. Og jeg er sikker på at han er lykkelig og har et bedre liv nu. Jeg savner ham altid.

6

7 Min mor hedder Nguyen Thi Bao. Hun er født i 1943, også i Dong Cao i Thai Nguyen, og lever endnu. Hun er fra en bondefamilie, og arbejdede som risbonde og solgte de fisk og krabber på markedet som min far fangede. Min mor har haft et travlt liv med at tage sig af sine 7 børn. Min mor er en dygtig kvinde, der har taget sig godt af sine børn, og givet os et sundt liv, trods at vores familie er fattig. Hun har boet hele sit liv på landet. Jeg er glad for at jeg har en sund og stærk gammel mor. Jeg har 2 storebrødre, en lillebror, 2 storesøstre, og en lillesøster, vi er 7 i alt. Mine søskende er alle ret fattige, men lever nogen gode liv. Vi er en stor familie når man tæller alle mine søskendes ægtefæller og børn med, og jeg er meget glad for dem. For en vietnameser er det vigtigt at have en stor familie, for man støtter altid hinanden i familien, og det er ens familie der hjælper når man bliver syg eller har problemer. Jeg kom i skole da jeg var 6 år gammel, og gik ud af skolen da jeg var 13 år gammel, fordi min familie ikke havde penge til at jeg kunne fortsætte. Den skole jeg gik i var en almindelig skole på landet, og den var ret gammeldags. Vi lærte at læse, skrive og regne, som man plejer. Da jeg var færdig med skolen arbejde jeg som krabbefisker, fangede krabber i det lave vand på rismarkerne og solgte dem på markedet. På den måde tjente jeg lidt penge til min mor, men ikke meget. Hele familien arbejde med krabbefiskeri, og tjente ikke mange penge. Da jeg var 15 år dyrkede jeg grønsager i vores have som jeg solgte på markedet. Jeg dyrkede vandspinat, salat, tomater, kål, løg og hvidløg. Ved at sælge grønsager tjente jeg lidt mere, og på den måde kunne jeg hjælpe min far lidt bedre. Min far blev syg da jeg var 22 år gammel, og jeg ville meget gerne hjælpe ham, for at tjene penge nok til hans hospitalsophold. Men lægerne sagde at det eneste de kunne gøre var at give ham indsprøjtninger med vitaminer og medicin, men at de ikke kunne holde ham i live på anden måde. Min far var på hospitalet i en måned, og så gav lægerne os besked på at tage min far med hjem, fordi at han ikke havde meget tid tilbage at leve i. Vi tog ham med hjem på en Xe Om motorcykeltaxi. Da min far var hjemme lavede jeg al det mad han godt kunne lide, og gjorde alt hvad jeg kunne for at hjælpe ham. Han var hjemme i en uge, og så døde han. Jeg var meget ked af det.

8

9 2 år efter at min far døde fik jeg en kæreste fra samme område som jeg boede i. Da vi var forelskede løj han, og lovede at han aldrig ville drikke, og jeg troede på ham, og vi blev gift. Efter et år fødte jeg min datter. Det var i Min datter hedder Nguyen Thi Tram. Da min datter var 2 måneder gammel var jeg nød til at begynde at arbejde igen, og måtte på markedet og sælge frugt, fordi min mand ikke hjalp til, men i stedet drak sig fuld og slog mig. Jeg var nød til at blive hos min mand, fordi min datter var meget lille, og jeg ikke havde andre muligheder. Min familie sagde at jeg skulle forlade min mand, men det kunne jeg ikke, fordi at han truede med at slå min datter ihjel, og slå mig endnu mere hvis jeg forlod ham. Jeg levede i frygt for ham, og var meget deprimeret. Da min datter var 2 år gammel blev det for meget, og jeg var nød til at forlade min mand og datter, fordi min mand altid drak sig fuld, truede mig, og slog mig regelmæssigt. Jeg var så bange for ham at jeg ikke kunne leve med ham, og var nød til at flygte til Hanoi, selvom at det gjorde utroligt ondt at forlade min lille datter. Jeg savnede min datter afsindig meget og tog flere gange tilbage til landsbyen for at møde hende. Når min mand mødte mig slog han mig igen. Jeg sagde til ham at vi ikke kunne leve sammen, og at jeg ville have skilsmisse, men han ikke give mig skilsmisse. Han ville hellere leve med mig og tæske mig, som om jeg var hans ejendom. Da min datter var 4 år gammel tog jeg fra Hanoi tilbage til landsbyen for at besøge min datter i hendes børnehave. Min mand opdage mig og slog mig ned på gaden foran børnehaven, og klippede mit hår af mig mens jeg var bevidstløs. Jeg anmeldte overfaldet til politiet, og dette hjalp mig til at få en skilsmisse. På politiets kontor truede min mand med at slå min datter ihjel hvis jeg fik forældremyndigheden over hende. For at undgå at problemerne skulle gå ud over min datter var jeg nød til at afstå fra forældremyndigheden over hende.

10

11 Det var lettere for mig at bo i Hanoi end at bo på landet, hvor folk er meget gammeldags. Folk i storbyerne er mere moderne og lever friere. Derfor er det som fraskilt kvinde meget lettere at leve i en storby, hvor der ikke er så mange fordomme. På landet er det stadig tabu at få skilsmisse. Da jeg boede i Hanoi arbejde jeg i en frisør og tjente dong (Ca. 320 kr.) per måned for 14 timers arbejde om dagen, 7 dage om ugen. Jeg var ked af det, savnede min datter meget, og gik en del i byen for at glemme problemerne. Jeg mødte en masse kvinder i Hanoi som havde problemer og oplevelser ligesom mine egne. Til et bryllup for en af min ven Kien blev jeg introduceret til Jes, og efter at vi havde mødt hinanden rundt omkring en masse gange, blev vi kærester, og efter et år blev vi gift i maj Ved at se hvordan Jes arbejder som kunstner, og lave forskellige kunstprojekter i samarbejde med ham, forstod jeg at jeg selv kunne lave kunst, og der igennem fortælle om mit liv og mine oplevelser. Alle mine malerier taler sandt, og fortæller om ting jeg selv har oplevet, og jeg ved at mange andre kvinder har haft lignende oplevelser. Dette er min historie. Jeg dedikerer denne bog til min datter Nguyen Thi Tram. Vu Thi Trang 2005

12

13 Grovheder til aftensmad. Vu Thi Trang. Akryl på lærred 60 X 90 cm Maleriet viser en mand der er fuld og grov over for sin kone og sin datter. Han truer konen og barnet med en kost, mens de er samlet for at spise. De er kede af det og bange for ham. Jeg har malet billedet ud fra oplevelser i mit eget liv. Jeg ved at mange andre kvinder i Vietnam, både på landet og i byerne, har hårde liv og lignende oplevelser. Jeg har været meget ked af det, og vil i billedet vise hvad jeg har været ked af det over. Jeg er ked af det på alle kvinders vegne som har haft alkoholiske og voldelige mænd, ligesom jeg selv. Jeg håber at mænd og kvinder i Vietnam og resten af verden vil være mildere og blødere over for hinanden i fremtiden. Rudeness for dinner. Vu Thi Trang. Acrylic on canvas 60 X 90 cm The painting displays a drunken man being rude to his wife and daughter. He threatens his wife and kid with a broom while they re gathered to eat dinner. They re sad and scared of him. I ve painted the picture based on experiences from my own life. I know that a lot of other women in Vietnam, both in the country side and in the cities, have tough lives and similar experiences. I ve been very unhappy, and in the painting I want to show what I ve been sad about. I feel sad for all the women with alcoholic and violent men, who has felt like I did. I hope that men and women in Vietnam and the rest of the world will be milder and softer towards each other in the future.

14

15 Grusomhed. Vu Thi Trang. Akryl på lærred 60 X 90 cm Maleriet viser en mand der drikker en masse sprut, ryger mange cigaretter, og er stor i kæften og ubehøvlet. Han er grusom overfor sin kone og slår hende. Hans kone og barn er skræmte og kede af det. Cruelty. Vu Thi Trang. Acrylic on canvas 60 X 90 cm The painting shows a man drinking a lot of booze, smoking loads of cigarettes, while being an offensive loud mouth. He is cruel and violent to his wife. His wife and kid are frightened and distressed.

16

17 En fattigt familie i Vietnam. Vu Thi Trang. Akryl på lærred 60 X 90 cm Familien på maleriet er meget fattige. Konen må arbejde hårdt men kan ikke tjene nok penge. Hendes mand har ingen hænder, efter et alvorligt uheld med dynamitfiskeri. Derfor kan han ikke arbejde og drikker i stedet. Familien er deprimeret. De har kun to små fisk til fire personer. A poor family in Vietnam. Vu Thi Trang. Acrylic on canvas 60 X 90 cm The family on the painting is very poor. The wife has to work hard but can t earn enough money. Her husband has no hands after a serious accident with dynamite fishing. Therefore he can t work, but drinks instead. The family is unhappy. They only have two small fish for 4 persons.

18

19 De har brug for hjælp. Vu Thi Trang. Akryl på lærred 60 X 90 cm Maleriet viser min farbror, Nguyen Van Minh, der er 63 år gammel. Han har kæmpet for den Nord Vietnamesiske hær, og har stadig rester af kugler siddende i kraniet. Han er meget syg, og kan ikke bevæge sig ordentligt. Han får en lille pension, men fordi familien er fattig, er der ikke råd til at tage ham på hospitalet, og han må blive hjemme. På maleriet er der også en gammel vietnamesisk kvinde, der mangler den ene arm, og som må tigge. Mange gamle mennesker er fattige i Vietnam, og jeg malede billedet for at vise dette. They need help. Vu Thi Trang. Acrylic on canvas 60 X 90 cm The painting shows my father s brother, Nguyen Van Minh, who s 63 years old. He fought for the North Vietnamese army, and still carries pieces of bullets in his skull. He s quite ill and can t move properly. He receives a small pension, but because the family is poor there s no resources to take him to the hospital, and he has to stay at home. On the painting there s also an old Vietnamese woman, who lost an arm, and therefore has to beg. Many old people in Vietnam are poor, and I made the painting to show this.

20

21 Konen tjener pengene, manden bruger dem. Vu Thi Trang. Akryl på lærred 60 X 90 cm Maleriet viser en vietnamesisk kvinde som altid er nød til at arbejde med at sælge frugt på markedet. På en dag kan hun måske tjene dong eller dong ( dong er ca. 40 kr.). Manden hjælper ikke, men bliver hjemme, drikker sig fuld, ryger cigarer og køber dyre ting for de penge konen tjener. The wife earns the money, the husband spends them. Vu Thi Trang. Acrylic on canvas 60 X 90 cm The painting shows a Vietnamese woman who has to work selling fruit at the market all the time. In one day she might be able to make dong or dong ( dong is about 6 USD). Her husband doesn t help, but stays home, gets drunk, smokes cigars and buys expensive stuff with the money his wife earns.

22

23 Han vil til karaoke fordi hans kone er fra landet. Vu Thi Trang. Akryl på lærred 60 X 90 cm Manden på maleriet arbejder for et firma og tjener mange penge. Han har en kone fra landet, som er meget smuk, men det er han ligeglad med, for han vil hellere til Karaoke Om, hvor der er smukke sexede unge kvinder. På en Karaoke Om kan gæsterne holde om de kvindelige værtinder mens der synges karaoke. Konen ved godt hvad han laver, og henter ham for at få ham med hjem. Men manden vil hellere til karaoke, og det gør konen ked af det. He wants to go karaoke because his wife is from the countryside. Vu Thi Trang. Acrylic on canvas 60 X 90 cm The man on the painting is working for a company and earns well. His wife is from the countryside, and very beautiful, but he doesn t care, because he prefers to go to Karaoke Om, where there are attractive and sexy young women. On a Karaoke Om the customers can hold around the hostesses while they sing karaoke. His wife knows what he is doing and wants to bring him home. But the husband is determined to go to karaoke, which makes the wife feel dejected.

24

25 Slap af med massage. Vu Thi Trang. Akryl på lærred 60 X 90 cm Den unge kvinde på maleriet inviterer mænd til massage, og lokker med at der er mange unge smukke massøser. Hun reklamerer også for en skønhedsklinik for kvinder, hvor de kan blive smukke, attraktive og moderne. De unge kvinder der arbejder som massøser kan tjene mange penge og købe dyre ting, som den smarte motorcykel der står på gaden. Please relax with a massage. Vu Thi Trang. Acrylic on canvas 60 X 90 cm The young woman on the painting invites men to massage and tempts by promising that the hostesses are very handsome. She also advertises for a beauty salon for women, where they can get treatment to become beautiful, attractive and modern. Young women working as masseuses can earn a lot of cash and buy expensive things, such as the fashionable motorbike parked in the street.

26

27 Unge kvinder giver massage. Vu Thi Trang. Akryl på lærred 60 X 90 cm Dette er to mænd der er til massage. Massøserne keder sig mens de arbejder. Unge smukke kvinder fra landet kan tage til byen og arbejde som massøser, for at tjene penge til deres familie og børn på landet. Men de er deprimerede over deres arbejde. Young women giving massage. Vu Thi Trang. Acrylic on canvas 60 X 90 cm This is two men getting massage. The masseuses are bored with their work. Young good-looking women from the countryside can go to the cities and work as masseuses to earn money to their families and kids back home. But they are depressed about their work.

28

29 Beauty Salon. Vu Thi Trang. Akryl på lærred 60 X 90 cm Mange unge kvinder fra landet vil gerne til storbyerne i Vietnam og arbejde på skønhedsklinikker fordi de gerne vil være smukke og moderne. Beauty Salon. Vu Thi Trang. Acrylic on canvas 60 X 90 cm Many young women from the countryside want to go to the major cities in Vietnam and work in beauty salons because they want to be good-looking and trendy.

30

31 Disco dancing. Vu Thi Trang. Akryl på lærred 60 X 90 cm Maleriet viser rige vietnamesiske mænd der går på diskotek, ikke for at danse, men for at vise de har mange penge, og kigge på letpåklædte dansepiger. Disco dancing. Vu Thi Trang. Acrylic on canvas 60 X 90 cm The painting shows rich Vietnamese men going to a discotheque, not to dance, but to show off their money, and watch bikini clad dancing girls.

32 My Life Story The life story of Vu Thi Trang as told to Jes Brinch in Hoi An, Vietnam, December My name is Vu Thi Trang. I m born in Dong Cao village, in Pho Yeu district, in the Thai Nguyen province, 60 kilometres north of Hanoi in North Vietnam, on the 24. of December My fathers name was Vu Van Binh. I m not sure exactly when he was born, but it is probably in 1932 in Dong Cao in Thai Nguyen. He worked in the North Vietnamese army, but after he had a lot of children he had to give up his work in the army, and get another job in order to support his family. He caught crabs and fish in a lake near our house. His work was hard and he had to work a lot, and had to go fishing even in the winter when it was very cold. One has to stand in water up to the chest when fishing in the lake. He had only one set of clothing for the whole year, and nothing else to wear for the winter. When his kids grew up, and started to earn a little money to support them selves, he got sick and died of Pneumonia in I was 22 years old when he died. I worked as much as I could, so that my father wouldn t have to work when he was old and sick, but anyway he got very sick. I got very sad watching my father fishing in the cold water even though he was sick, but there was nothing I could do, even though I tried. I loved my father very much. He was a good man, and I m sorry that he didn t have the possibility to have a little money in his old age, so he could relax with his family. If my family hadn t been so poor, I think my father would have lived longer. I feel as if my father isn t dead, but still lives, and I still have a close relationship with him, and it feels like he is watching over me and helping me. I m sure he is happy and has a better life now. I always miss him.

33

34 My mothers name is Nguyen Thi Bao. She s born in 1943, also in Dong Cao in Thai Nguyen, and is still alive today. She s from a peasant family, and worked as a rice farmer, and sold the fish and crabs at the market that my father caught. My mother has had a busy life taking care of her 7 kids. My mother is a competent woman who has taken good care of her children, and has given us a healthy life, even though our family is very poor. I m happy that I have a healthy and strong old mother. I have 2 older brothers, one younger brother, to older sisters and one younger sister. We are 7 siblings in total. All my siblings are quite poor, but live good lives. We re a very big family when you count all my siblings with their spouses and children, and I m very happy to have them all. For a Vietnamese it s important to have a big family, because people within the family always support each other, and it is the family that helps if one get sick or have problems. I entered school when I was 6 years old and finished school when I was 13 years old, because my family could not afford to support further studies for me. The school I went to was an ordinary school in the countryside, and pretty old fashioned. We learned to read and write, and calculate, as usual. After graduating from school I worked as a crab fisher, caught crabs in the low water in the rice fields and sold them at the market. In this way I earned a little money for my mother, but not much. When I was 15 years old I grew vegetables in our garden and sold them at the market. I grew water spinach, salad, tomatoes, cabbage, onions and garlic. By selling the vegetables I earned a little more, and in this way I could help my father a little bit better. My father got very sick when I was 21 years old, and I really wanted to help him, and earn enough money for his hospitalisation. But the doctors said that the only thing they could do was to give him injections of vitamins and medicine, but that they could not keep him alive in other ways. My father was in hospital for a month, and then the doctors told us to bring him home, because he would not have much time left to live in. We brought him home on a Xe Om motorcycle taxi. When my father was home I cooked all his favourite foods, and did everything I could to help him. He was home for a week, and then he died. I was very sad.

35

36 2 years after my father died I got a boyfriend from the same area as I lived in. When we where in love he lied to me, and promised never to drink. I believed him, and we got married. After a year I gave birth to my daughter. That was in My daughters name is Nguyen Thi Tram. When my daughter was 2 months old I had to start working again, and had to go to the market to sell fruit, because my husband did not work, but instead got drunk and beat me. I had to stay with my husband because my daughter was very small and I didn t have other possibilities. My family told me to leave my husband, but I couldn t because he threatened to kill my daughter and abuse me even more if I left him. I lived in constant fear of him and was very depressed. When my daughter was 2 years old it got too much and I had to leave my husband and daughter, because my husband where always drunk, threatened me and beat me regularly. I was so afraid of him that I couldn t live with him, and had to run away to Hanoi even though it hurt a lot to leave my little daughter. I missed my daughter intensely, and went back to the village several times to see her. When my husband met me he beat me up again. I told him that we couldn t live together, and that I wanted a divorce, but he wouldn t give me a divorce. He would rather live with me and beat me up, as if I was his property. When my daughter was 4 years old I went from Hanoi back to the village to visit my daughter in her kindergarten. My husband discovered me and beat me unconscious on the street in front of the kindergarten, and cut my hair of when I was unconscious. I reported the attack to the police, and this helped med getting a divorce. At the police office my husband threatened to kill my daughter if I got custody of her. To protect my daughter I had to give up custody of her.

37

38 It was easier for me to live in Hanoi than in the countryside, where people are very old fashioned. People in the big cities are more modern and live freer lives. For that reason it is a lot easier for a divorced woman to live in a modern city, where there are not as many prejudices. In the countryside it is still taboo to get a divorce. When I lived in Hanoi I worked as a hair dresser and earned dong (Approximately 50 USD) per month for 14 hours work per day 7 days a week. I was sad, and missed my daughter a lot, and went out a lot to try to forget my problems. I met a lot of women in Hanoi who had problems and experiences like my own. At the wedding of my friend Kien I was introduced to Jes, and after we met each other in many other places we became lovers, and got married a year after in May After seeing how Jes works as an artist, and doing some art projects in collaboration with him, I realized that I could make art myself, and through art communicate about my life and my experiences. All my paintings speak the truth, and tell about experiences I have had, and I know that a lot of other women have had similar experiences. This is my story. I dedicate this book to my daughter Nguyen Thi Tram. Vu Thi Trang 2005

39 Min datter Nguyen Thi Tram. My daughter Nguyen Thi Tram.

40

41 Stalke Edition ISBN

LESSON NOTES Extensive Reading in Danish for Intermediate Learners #8 How to Interview

LESSON NOTES Extensive Reading in Danish for Intermediate Learners #8 How to Interview LESSON NOTES Extensive Reading in Danish for Intermediate Learners #8 How to Interview CONTENTS 2 Danish 5 English # 8 COPYRIGHT 2019 INNOVATIVE LANGUAGE LEARNING. ALL RIGHTS RESERVED. DANISH 1. SÅDAN

Læs mere

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen. og

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen.  og 052431_EngelskD 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau D www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

1 What is the connection between Lee Harvey Oswald and Russia? Write down three facts from his file.

1 What is the connection between Lee Harvey Oswald and Russia? Write down three facts from his file. Lee Harvey Oswald 1 Lee Harvey Oswald s profile Read Oswald s profile. Answer the questions. 1 What is the connection between Lee Harvey Oswald and Russia? Write down three facts from his file. 2 Oswald

Læs mere

Engelsk G Opgaveark. Maj 2011. Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende

Engelsk G Opgaveark. Maj 2011. Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende Engelsk G Opgaveark Maj 2011 Eksaminandens navn Nummer Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen er udarbejdet af mig. Jeg har ikke

Læs mere

The River Underground, Additional Work

The River Underground, Additional Work 39 (104) The River Underground, Additional Work The River Underground Crosswords Across 1 Another word for "hard to cope with", "unendurable", "insufferable" (10) 5 Another word for "think", "believe",

Læs mere

Engelsk G Opgaveark. Maj 2014. Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende

Engelsk G Opgaveark. Maj 2014. Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende Engelsk G Opgaveark Maj 2014 Eksaminandens navn Nummer Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen er udarbejdet af mig. Jeg har ikke

Læs mere

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Mandag den 19. december kl

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Mandag den 19. december kl Engelsk B Højere teknisk eksamen 1. delprøve - uden hjælpemidler kl.9.00-10.00 Mandag den 19. december 2011 kl. 9.00-14.00 Side 1 af 7 sider Nedenstående rubrikker udfyldes. Efter prøven afrives siderne

Læs mere

Blomsten er rød (af Harry Chapin, oversat af Niels Hausgaard)

Blomsten er rød (af Harry Chapin, oversat af Niels Hausgaard) Blomsten er rød (af Harry Chapin, oversat af Niels Hausgaard) På den allerførste skoledag fik de farver og papir. Den lille dreng farved arket fuldt. Han ku bare ik la vær. Og lærerinden sagde: Hvad er

Læs mere

How Long Is an Hour? Family Note HOME LINK 8 2

How Long Is an Hour? Family Note HOME LINK 8 2 8 2 How Long Is an Hour? The concept of passing time is difficult for young children. Hours, minutes, and seconds are confusing; children usually do not have a good sense of how long each time interval

Læs mere

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com.

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com. 052430_EngelskC 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau C www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. kl. 9.00-14.00

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. kl. 9.00-14.00 Engelsk B Højere teknisk eksamen 1. delprøve - uden hjælpemidler kl.9.00-10.00 htx111-eng/b-30052011 Mandag den 30. maj 2011 kl. 9.00-14.00 Side 1 af 7 sider Nedenstående rubrikker udfyldes. Efter prøven

Læs mere

HOW MANY? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

HOW MANY? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER P HOW MANY? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER Samtale, træning af faste udtryk, spørgsmål og svar. Endvidere en lejlighed til at træne tallene. - Spørgsmålskort - Lærerark til hjælp ved oplæsning og

Læs mere

- man sov tæt på belægningsstuerne

- man sov tæt på belægningsstuerne Præsenteret af: - man sov tæt på belægningsstuerne I belægningsstuen var der plads til 26 soldater: 24 menige soldater i dobbeltmands køjesenge og to befalingsmænd i enkeltmands køjesenge. Der var plads

Læs mere

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. kl

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. kl Engelsk B Højere teknisk eksamen 1. delprøve - uden hjælpemidler kl.9.00-10.00 htx111-eng/b-30052011 Mandag den 30. maj 2011 kl. 9.00-14.00 htx111-eng/b-30052011 Side 1 af 7 sider Nedenstående rubrikker

Læs mere

Sport for the elderly

Sport for the elderly Sport for the elderly - Teenagers of the future Play the Game 2013 Aarhus, 29 October 2013 Ditte Toft Danish Institute for Sports Studies +45 3266 1037 ditte.toft@idan.dk A growing group in the population

Læs mere

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Mandag den 29. august 2016 kl kl htx162-eng/b

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Mandag den 29. august 2016 kl kl htx162-eng/b Engelsk B Højere teknisk eksamen 1. delprøve - uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 Mandag den 29. august 2016 kl. 9.00-14.00 Side 1 af 7 sider Nedenstående rubrikker udfyldes. Efter prøven afrives siderne

Læs mere

DK - Quick Text Translation. HEYYER Net Promoter System Magento extension

DK - Quick Text Translation. HEYYER Net Promoter System Magento extension DK - Quick Text Translation HEYYER Net Promoter System Magento extension Version 1.0 15-11-2013 HEYYER / Email Templates Invitation Email Template Invitation Email English Dansk Title Invitation Email

Læs mere

http://www.youtube.com/watch?v=fr1ru4sm2l8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=fr1ru4sm2l8&feature=related Digtforløb Jeg plejer at lave et digtforløb i 7. klasse, hvor eleverne møder forskellige typer af digte som oplæg til egne digterier. Som afslutning på emnet skal de vælge et af deres digte og fremstille

Læs mere

Financial Literacy among 5-7 years old children

Financial Literacy among 5-7 years old children Financial Literacy among 5-7 years old children -based on a market research survey among the parents in Denmark, Sweden, Norway, Finland, Northern Ireland and Republic of Ireland Page 1 Purpose of the

Læs mere

INGEN HASTVÆRK! NO RUSH!

INGEN HASTVÆRK! NO RUSH! INGEN HASTVÆRK! NO RUSH! Keld Jensen Nr. 52, december 2018 No. 52, December 2018 Ingen hastværk! Vær nu helt ærlig! Hvornår har du sidst opholdt dig længere tid et sted i naturen? Uden hastværk. Uden unødvendig

Læs mere

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Torsdag den 25. august 2011 kl kl htx112-eng/b

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Torsdag den 25. august 2011 kl kl htx112-eng/b Engelsk B Højere teknisk eksamen 1. delprøve - uden hjælpemidler kl.9.00-10.00 htx112-eng/b-25082011 Torsdag den 25. august 2011 kl. 9.00-14.00 htx112-eng/b-25082011 Side 1 af 7 sider Nedenstående rubrikker

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2012

Trolling Master Bornholm 2012 Trolling Master Bornholm 1 (English version further down) Tak for denne gang Det var en fornøjelse især jo også fordi vejret var med os. Så heldig har vi aldrig været før. Vi skal evaluere 1, og I må meget

Læs mere

GUIDE TIL BREVSKRIVNING

GUIDE TIL BREVSKRIVNING GUIDE TIL BREVSKRIVNING APPELBREVE Formålet med at skrive et appelbrev er at få modtageren til at overholde menneskerettighederne. Det er en god idé at lægge vægt på modtagerens forpligtelser over for

Læs mere

To BE i NUTID. we are vi er

To BE i NUTID. we are vi er To BE i NUTID. To be = at være. Bøjning i nutid. Ental Flertal 1.person I am jeg er we are vi er 2.person you are du er you are I (De) er 3.person he is han er they are de er she is hun er it is den/det

Læs mere

1 s01 - Jeg har generelt været tilfreds med praktikopholdet

1 s01 - Jeg har generelt været tilfreds med praktikopholdet Praktikevaluering Studerende (Internship evaluation Student) Husk at trykke "Send (Submit)" nederst (Remember to click "Send (Submit)" below - The questions are translated into English below each of the

Læs mere

Den sidste dag i globaliseringsugen, evaluering.

Den sidste dag i globaliseringsugen, evaluering. Den sidste dag i globaliseringsugen, evaluering. ida, katrine og mia. Kommunikation/IT-opgave Hvordan læser man på nettet? Og hvad har det betydet for den måde, i har skrevet jeres artikler på? Når man

Læs mere

What s Love Got to Do With It?

What s Love Got to Do With It? What s Love Got to Do With It? Gram Grid Present Continuous Vi sætter verberne i ing-form, når vi vil beskrive at noget er i gang. Der er fire hovedkategorier af ing-form: 1 Den almindelige form (common

Læs mere

Nyhedsmail, december 2013 (scroll down for English version)

Nyhedsmail, december 2013 (scroll down for English version) Nyhedsmail, december 2013 (scroll down for English version) Kære Omdeler Julen venter rundt om hjørnet. Og netop julen er årsagen til, at NORDJYSKE Distributions mange omdelere har ekstra travlt med at

Læs mere

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov.

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. På dansk/in Danish: Aarhus d. 10. januar 2013/ the 10 th of January 2013 Kære alle Chefer i MUS-regi! Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. Og

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 8

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 8 Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 8 English version further down Der bliver landet fisk men ikke mange Her er det Johnny Nielsen, Søløven, fra Tejn, som i denne uge fangede 13,0 kg nord for

Læs mere

MAKING IT - dummy-manus

MAKING IT - dummy-manus MAKING IT - dummy-manus INT. RESTAURANT - DAG (32) og (43) sidder på den ene side af et bord på en restaurant. Amir smiler påklistret og forventningsfuldt, mens Jakob sidder og spiser en salat. De venter

Læs mere

Engelsk A. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Torsdag den 22. august kl

Engelsk A. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Torsdag den 22. august kl Engelsk A Højere teknisk eksamen 1. delprøve - uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 htx132-eng/a-22082013 Torsdag den 22. august 2013 kl. 9.00-14.00 htx132-eng/a-22082013 Side 1 af 9 sider Nedenstående rubrikker

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2013

Trolling Master Bornholm 2013 Trolling Master Bornholm 2013 (English version further down) Tilmeldingerne til 2013 I dag nåede vi op på 77 tilmeldte både. Det er lidt lavere end samme tidspunkt sidste år. Til gengæld er det glædeligt,

Læs mere

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Fredag den 21. august 2015 kl kl htx152-eng/b

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Fredag den 21. august 2015 kl kl htx152-eng/b Engelsk B Højere teknisk eksamen 1. delprøve - uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 htx152-eng/b-21082015 Fredag den 21. august 2015 kl. 9.00-14.00 htx152-eng/b-21082015 Side 1 af 7 sider Nedenstående rubrikker

Læs mere

Engelsk G Opgaveark. Maj 2012

Engelsk G Opgaveark. Maj 2012 Engelsk G Opgaveark Maj 2012 Eksaminandens navn Nummer Prøveafholdende institution Tilsynsførende Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen er udarbejdet af mig. Jeg har ikke anvendt

Læs mere

Jeppesen Jensen slægten. The Jeppesen Jensen family

Jeppesen Jensen slægten. The Jeppesen Jensen family Jeppesen Jensen slægten The Jeppesen Jensen family Jeppesen-Jensen slægten The Jeppesen-Jensen family Forord Den direkte anledning til at samle nærværende oplysninger, har været invitationen til familiekomsammen

Læs mere

My Opinion about.. The military TVMV, Denmark

My Opinion about.. The military TVMV, Denmark My Opinion about.. Presenter: What are the young people in Denmark thinking of the military. Here are some opinions: Names of participants are written in translation Camera: Editing: Sound: Duration: 2

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2014

Trolling Master Bornholm 2014 Trolling Master Bornholm 2014 (English version further down) Den ny havn i Tejn Havn Bornholms Regionskommune er gået i gang med at udvide Tejn Havn, og det er med til at gøre det muligt, at vi kan være

Læs mere

FORVANDLENDE FORBINDELSER: Et studie af migranters forbindelser til hjemstavnen og deres visioner for at deltage i lokal udvikling

FORVANDLENDE FORBINDELSER: Et studie af migranters forbindelser til hjemstavnen og deres visioner for at deltage i lokal udvikling FORVANDLENDE FORBINDELSER: Et studie af migranters forbindelser til hjemstavnen og deres visioner for at deltage i lokal udvikling Ditte Brøgger PhD studerende / Geografi Agergaard, J. and Brøgger, D.

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2015

Trolling Master Bornholm 2015 Trolling Master Bornholm 2015 (English version further down) Panorama billede fra starten den første dag i 2014 Michael Koldtoft fra Trolling Centrum har brugt lidt tid på at arbejde med billederne fra

Læs mere

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Tirsdag den 24. maj 2016 kl kl htx161-eng/b

Engelsk B. Højere teknisk eksamen. 1. delprøve - uden hjælpemidler. Tirsdag den 24. maj 2016 kl kl htx161-eng/b Engelsk B Højere teknisk eksamen 1. delprøve - uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 Tirsdag den 24. maj 2016 kl. 9.00-14.00 Side 1 af 7 sider Nedenstående rubrikker udfyldes. Efter prøven afrives siderne

Læs mere

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English - Essentials Can you help me, please? Asking for help Do you speak? Asking if a person speaks Do you speak _[language]_? Asking if a person speaks a certain language I don't speak_[language]_. Clarifying

Læs mere

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English - Essentials Can you help me, please? Asking for help Do you speak? Asking if a person speaks Do you speak _[language]_? Asking if a person speaks a certain language I don't speak_[language]_. Clarifying

Læs mere

Den vietnamesiske forbindelse

Den vietnamesiske forbindelse Den vietnamesiske forbindelse Vi har altid: Tænkt på den biologiske familie og deres tab, - og det de gik glip af Følt det var naturligt (og slet ikke farligt) at skabe kontakt til den biologiske familie

Læs mere

Nedenstående rubrikker udfyldes. Efter prøven afrives siderne i dette hæfte og afleveres til en tilsynsførende.

Nedenstående rubrikker udfyldes. Efter prøven afrives siderne i dette hæfte og afleveres til en tilsynsførende. Engelsk B Højere teknisk eksamen 1. delprøve - uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 htx153-eng/b-15122015 Tirsdag den 15. december 2015 kl. 9.00-14.00 htx153-eng/b-15122015 Side 1 af 7 sider Nedenstående

Læs mere

Fædre mellem individ og fællesskab

Fædre mellem individ og fællesskab Fædre mellem individ og fællesskab Fædre mellem individ og fællesskab Kvalitativ forskning om nordiske fædre i et socialpsykologisk perspektiv Konferencen Far i den moderne familie Allan Westerling, Ph.d.,

Læs mere

Mobilitet, navigering og udnyttelse - unge ukrainske migranter i den globale grønne industri gennem den danske stats fodermesterordning

Mobilitet, navigering og udnyttelse - unge ukrainske migranter i den globale grønne industri gennem den danske stats fodermesterordning Mobilitet, navigering og udnyttelse - unge ukrainske migranter i den globale grønne industri gennem den danske stats fodermesterordning Marlene Spanger Global Refugee Studies Institut for Kultur og Globale

Læs mere

Motion på arbejdspladsen

Motion på arbejdspladsen Motion på arbejdspladsen - fra påtvungen aktivitet til en motiverende rettighed? Ulrik Wagner Associate professor Management of People Department of Marketing and Management University of Southern Denmark

Læs mere

Digte Vinter 2006 af Tina Rye Hansen. Just a spoonful of sugar, makes the medicine go down

Digte Vinter 2006 af Tina Rye Hansen. Just a spoonful of sugar, makes the medicine go down Digte Vinter 2006 af Tina Rye Hansen Just a spoonful of sugar, makes the medicine go down... 1 Tvangsmedicineringens lange arm... 1 For the sake of being someone... 2 Steps away... 3 Tell me... 4 Darkness

Læs mere

Barnets navn: Børnehave: Kommune: Barnets modersmål (kan være mere end et)

Barnets navn: Børnehave: Kommune: Barnets modersmål (kan være mere end et) Forældreskema Barnets navn: Børnehave: Kommune: Barnets modersmål (kan være mere end et) Barnets alder: år og måneder Barnet begyndte at lære dansk da det var år Søg at besvare disse spørgsmål så godt

Læs mere

BLADE by Tim Bowler. Statements from the book. Statements Who? Context and meaning

BLADE by Tim Bowler. Statements from the book. Statements Who? Context and meaning BLDE by Tim Bowler Statements from the book ns du læser bogen Playing dead af Tim Bowler, skal du - når du finder nedenstående statements i teksten - notere i skemaet med hensyn til hvem der siger det,

Læs mere

On the Catwalk. Workmate

On the Catwalk. Workmate Workmate A. Work in pairs. Find the following expressions in the text and read them aloud. Har du nogensinde overvejet at blive model? (page 36) 2 Tusindvis af teenage piger over hele jorden drømmer om

Læs mere

Vina Nguyen HSSP July 13, 2008

Vina Nguyen HSSP July 13, 2008 Vina Nguyen HSSP July 13, 2008 1 What does it mean if sets A, B, C are a partition of set D? 2 How do you calculate P(A B) using the formula for conditional probability? 3 What is the difference between

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2015

Trolling Master Bornholm 2015 Trolling Master Bornholm 2015 (English version further down) Sæsonen er ved at komme i omdrejninger. Her er det John Eriksen fra Nexø med 95 cm og en kontrolleret vægt på 11,8 kg fanget på østkysten af

Læs mere

Hvad skal vi leve af i fremtiden?

Hvad skal vi leve af i fremtiden? Konkurrenceevnedebat: Hvad skal vi leve af i fremtiden? Mandag den 3. november 2014 www.regionmidtjylland.dk 1 Agenda Globalisering og dens udfordringer Væsentlige spørgsmål Eksempler 2 www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Titel Stutterer. Data om læremidlet: Tv-udsendelse 1: Stutterer Kortfilm SVT 2, , 14 minutter

Titel Stutterer. Data om læremidlet: Tv-udsendelse 1: Stutterer Kortfilm SVT 2, , 14 minutter Pædagogisk vejledning Titel Stutterer Tema: kærlighed Fag: Engelsk Målgruppe: 8.-10.kl. QR-koden fører til posten i mitcfu Data om læremidlet: Tv-udsendelse 1: Stutterer Kortfilm SVT 2, 11-09-2016, 14

Læs mere

The X Factor. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen

The X Factor. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen The X Factor Målgruppe 7-10 klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen Læringsmål Eleven kan give sammenhængende fremstillinger på basis af indhentede informationer Eleven har viden om at søge og

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 5

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 5 Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 5 English version further down Kim Finne med 11 kg laks Laksen blev fanget i denne uge øst for Bornholm ud for Nexø. Et andet eksempel er her to laks taget

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2013

Trolling Master Bornholm 2013 Trolling Master Bornholm 2013 (English version further down) Tilmeldingen åbner om to uger Mandag den 3. december kl. 8.00 åbner tilmeldingen til Trolling Master Bornholm 2013. Vi har flere tilmeldinger

Læs mere

NOTIFICATION. - An expression of care

NOTIFICATION. - An expression of care NOTIFICATION - An expression of care Professionals who work with children and young people have a special responsibility to ensure that children who show signs of failure to thrive get the wright help.

Læs mere

JOHN LENNON (DANISH EDITION) BY CYNTHIA LENNON

JOHN LENNON (DANISH EDITION) BY CYNTHIA LENNON JOHN LENNON (DANISH EDITION) BY CYNTHIA LENNON READ ONLINE AND DOWNLOAD EBOOK : JOHN LENNON (DANISH EDITION) BY CYNTHIA LENNON Click button to download this ebook READ ONLINE AND DOWNLOAD JOHN LENNON (DANISH

Læs mere

INTEL INTRODUCTION TO TEACHING AND LEARNING AARHUS UNIVERSITET

INTEL INTRODUCTION TO TEACHING AND LEARNING AARHUS UNIVERSITET INTEL INTRODUCTION TO TEACHING AND LEARNING 8 BÆRENDE PRINCIPPER 1-4: BÆREDYGTIGT OG FLEKSIBELT Billigt Nemt at administrere Skalérbart Fleksibelt 5: RELEVANT Indhold organiseret i themes 6: EKSEMPLARISK

Læs mere

Øvelser i engelsk niveau G

Øvelser i engelsk niveau G Øvelser i engelsk niveau G Opgave 1-10 Indholdsfortegnelse OPGAVE 1... 2 To BE i nutid (præsens)... 2 OPGAVE 2... 3 EJESTEDORD... 3 OPGAVE 3... 4 EJESTEDORD... 4 OPGAVE 4... 5 HAVE eller HAS... 5 OPGAVE

Læs mere

Project Step 7. Behavioral modeling of a dual ported register set. 1/8/ L11 Project Step 5 Copyright Joanne DeGroat, ECE, OSU 1

Project Step 7. Behavioral modeling of a dual ported register set. 1/8/ L11 Project Step 5 Copyright Joanne DeGroat, ECE, OSU 1 Project Step 7 Behavioral modeling of a dual ported register set. Copyright 2006 - Joanne DeGroat, ECE, OSU 1 The register set Register set specifications 16 dual ported registers each with 16- bit words

Læs mere

Part 5 Leisure Time and Transport

Part 5 Leisure Time and Transport Part 5 Leisure Time and Transport Lesson 3 Situation and Listen & Practice Situation Line and Louise are colleagues. They meet at a café before work. Line is late because h bike had a puncture on the way.

Læs mere

Rejse Almen. Almen - Essentielle. Almen - Samtale. At spørge efter hjælp. At spørge efter om en person snakker engelsk

Rejse Almen. Almen - Essentielle. Almen - Samtale. At spørge efter hjælp. At spørge efter om en person snakker engelsk - Essentielle Can you help me, please? At spørge efter hjælp Do you speak English? At spørge efter om en person snakker engelsk Kan du hjælpe mig, tak? Snakker du engelsk? Do you speak _[language]_? At

Læs mere

Rejse Almen. Almen - Essentielle. Almen - Samtale. At spørge efter hjælp. At spørge efter om en person snakker engelsk

Rejse Almen. Almen - Essentielle. Almen - Samtale. At spørge efter hjælp. At spørge efter om en person snakker engelsk - Essentielle Kan du hjælpe mig, tak? At spørge efter hjælp Snakker du engelsk? At spørge efter om en person snakker engelsk Can you help me, please? Do you speak English? snakker du _[language]_? At spørge

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Pets Fag: Engelsk Målgruppe: 4. klasse Titel: Me and my pet Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Pets Fag: Engelsk Målgruppe: 4. klasse Titel: Me and my pet Vejledning Lærer Me and my pet My dogs SVTV2, 2011, 5 min. Tekstet på engelsk Me and my pet er en svenskproduceret undervisningsserie til engelsk for børn i 4. klasse, som foregår på engelsk, i engelsktalende lande og

Læs mere

Danskhjælpen er en lille opslagsgrammatik. Her kan du læse om de grammatiske emner, før eller imens du arbejder med dine Grammar-opgaver.

Danskhjælpen er en lille opslagsgrammatik. Her kan du læse om de grammatiske emner, før eller imens du arbejder med dine Grammar-opgaver. Danskhjælpen Danskhjælpen er en lille opslagsgrammatik. Her kan du læse om de grammatiske emner, før eller imens du arbejder med dine Grammar-opgaver. Adjektiver (At Risk) 2 Present Continuous (What s

Læs mere

3. Har du oplevet blackout, mens du har styret skibet? Have you ever been steering the vessel, when a blackout have happened?

3. Har du oplevet blackout, mens du har styret skibet? Have you ever been steering the vessel, when a blackout have happened? Blackout på Orateca -Interview med styrmand Name Aleksander Andrzejczak Rank 1. officer / mate Years of navigator 3 years 1 year at Orateca 2 maybe 1 time during sea passage Open sea, average weather,

Læs mere

Engelsk G Opgaveark. December Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende

Engelsk G Opgaveark. December Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende Engelsk G Opgaveark December 2010 Eksaminandens navn Nummer Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen er udarbejdet af mig. Jeg har

Læs mere

Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav fx: Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funny shapes.

Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav fx: Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funny shapes. Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav f: Et dannebrogsflag Et hus med tag, vinduer og dør En fugl En bil En blomst Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funn

Læs mere

Engelsk grammatik for begyndere. Grundregler for navneord, tillægsord og udsagnsord.

Engelsk grammatik for begyndere. Grundregler for navneord, tillægsord og udsagnsord. Engelsk grammatik for begyndere. Grundregler for navneord, tillægsord og udsagnsord. Meningen med disse sider, som du kan printe ud og bruge, er at slå nogle ganske få regler fast. Engelsk grammatik har,

Læs mere

November hilsner fra NORDJYSKE Medier, Distributionen

November hilsner fra NORDJYSKE Medier, Distributionen Uret er stillet til vintertid, og det betyder, at der nu er mørkt både morgen og aften. Det er vigtigt, at du er synlig i trafikken i vintermørket, og derfor opfordrer vi dig til at bruge din refleksvest,

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 7

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 7 Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 7 English version further down Så var det omsider fiskevejr En af dem, der kom på vandet i en af hullerne, mellem den hårde vestenvind var Lejf K. Pedersen,

Læs mere

An expression of care Notification. Engelsk

An expression of care Notification. Engelsk An expression of care Notification Engelsk Kolding Kommune Senior- og Socialforvaltningen, Familierådgivningen Professionals who work with children and young have a special responsibility to ensure that

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 6

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 6 Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 6 English version further down Johnny Nielsen med 8,6 kg laks Laksen blev fanget seks sømil ud for Tejn. Det var faktisk dobbelthug, så et kig ned i køletasken

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2014

Trolling Master Bornholm 2014 Trolling Master Bornholm 2014 (English version further down) Ny præmie Trolling Master Bornholm fylder 10 år næste gang. Det betyder, at vi har fundet på en ny og ganske anderledes præmie. Den fisker,

Læs mere

Titel Found. Data om læremidlet: Pædagogisk vejledning Tema: Kærlighed Fag: Engelsk Målgruppe: kl.

Titel Found. Data om læremidlet: Pædagogisk vejledning  Tema: Kærlighed Fag: Engelsk Målgruppe: kl. Pædagogisk vejledning Titel Found Tema: Kærlighed Fag: Engelsk Målgruppe: 8.-10.kl. QR-kode fører til posten i mitcfu Data om læremidlet: Tv-udsendelse 1: Found Kortfilm SV2 TV0000028173, 19-01-2014, 20

Læs mere

FØRTIDERNE. På dansk kan vi danne førtider med både at have og at være! Verber der betegner bevægelse, begyndelse og ophør bøjes med at være.

FØRTIDERNE. På dansk kan vi danne førtider med både at have og at være! Verber der betegner bevægelse, begyndelse og ophør bøjes med at være. FØRTIDERNE FORM Nutid (præsens) og datid (imperfektum) er simple tider, men førnutid (perfektum) og førdatid (pluskvamperfektum) er sammensatte tider. Det vil sige at de dannes ved hjælp af et hjælpeudsagnsord

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2013

Trolling Master Bornholm 2013 Trolling Master Bornholm 2013 (English version further down) Tilmeldingerne til 2013 I dag nåede vi op på 85 tilmeldte både. Det er stadig lidt lavere end samme tidspunkt sidste år. Tilmeldingen er åben

Læs mere

Hvor er mine runde hjørner?

Hvor er mine runde hjørner? Hvor er mine runde hjørner? Ofte møder vi fortvivlelse blandt kunder, når de ser deres nye flotte site i deres browser og indser, at det ser anderledes ud, i forhold til det design, de godkendte i starten

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: MA Cognitive Semiotics. Navn på universitet i udlandet: Tartu University.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: MA Cognitive Semiotics. Navn på universitet i udlandet: Tartu University. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: MA Cognitive Semiotics Navn på universitet i udlandet: Tartu University Land: Estonia Periode: Fra: 02.2012 Til: 06.2012 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2014

Trolling Master Bornholm 2014 Trolling Master Bornholm 2014 (English version further down) Så er ballet åbnet, 16,64 kg: Det er Kim Christiansen, som i mange år også har deltaget i TMB, der tirsdag landede denne laks. Den måler 120

Læs mere

KONTROLARK Øvelser i engelsk niveau G

KONTROLARK Øvelser i engelsk niveau G Øvelser i engelsk niveau G Opgave 1-10 Indholdsfortegnelse OPGAVE 1... 2 To BE i nutid (præsens)... 2 OPGAVE 2... 3 EJESTEDORD... 3 OPGAVE 3... 4 EJESTEDORD... 4 OPGAVE 4... 5 HAVE eller HAS... 5 OPGAVE

Læs mere

Titel. Data om læremidlet: Pædagogisk vejledning

Titel. Data om læremidlet: Pædagogisk vejledning Titel Different Kinds of Love Tema: Kærlighed Fag: Engelsk Målgruppe: 8.-10.kl. QR-kode fører til posten i mitcfu Data om læremidlet: Tv-udsendelser : Different kinds of love Kortfilm DR & SV2 TV00000114098

Læs mere

Titel: Barry s Bespoke Bakery

Titel: Barry s Bespoke Bakery Titel: Tema: Kærlighed, kager, relationer Fag: Engelsk Målgruppe: 8.-10.kl. Data om læremidlet: Tv-udsendelse: SVT2, 03-08-2014, 10 min. Denne pædagogiske vejledning indeholder ideer til arbejdet med tema

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2014?

Trolling Master Bornholm 2014? Trolling Master Bornholm 214? (English version further down) Trolling Master Bornholm 214? Den endelige beslutning er ikke taget endnu, men meget tyder på at vi kan gennemføre TMB i 214. Det ser nemlig

Læs mere

We hope you have enjoyed your holiday and that you are willing to help us improve our holiday support programme by completing this questionnaire.

We hope you have enjoyed your holiday and that you are willing to help us improve our holiday support programme by completing this questionnaire. Dear holiday-maker We hope you have enjoyed your holiday and that you are willing to help us improve our holiday support programme by completing this questionnaire. The information and answers you provide

Læs mere

Appendix 1: Interview guide Maria og Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard

Appendix 1: Interview guide Maria og Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard Appendix 1: Interview guide Maria og Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard Fortæl om Ausumgaard s historie Der er hele tiden snak om værdier, men hvad er det for nogle værdier? uddyb forklar definer

Læs mere

DR J KYLL MR Utte son

DR J KYLL MR Utte son r E DR J KYLL r MR Utte son c r Main Cha a te s 4 0727_Strange Case Dr. Jekyll_Book.indd 4 16年7月27日 上午11:08 Before you read Introduction 1 Look at the front and back covers of this book and answer the

Læs mere

bab.la Phrases: Personal Best Wishes Danish-Danish

bab.la Phrases: Personal Best Wishes Danish-Danish Best Wishes : Marriage Tillykke. Vi ønsker jer begge to alt mulig glæde i verdenen. Tillykke. Vi ønsker jer begge to alt mulig glæde i verdenen. a Tillyke og varme ønsker til jer begge to på jeres bryllupsdag.

Læs mere

At lytte med kroppen! Eksperternes kropsbevidsthed. Miniseminar: talentudvikling indenfor eliteidræt Susanne Ravn sravn@health.sdu.

At lytte med kroppen! Eksperternes kropsbevidsthed. Miniseminar: talentudvikling indenfor eliteidræt Susanne Ravn sravn@health.sdu. At lytte med kroppen! Eksperternes kropsbevidsthed Miniseminar: talentudvikling indenfor eliteidræt Susanne Ravn sravn@health.sdu.dk Formål: at udvikle gængs forståelse forbundet med ekspertise Konstruktivt

Læs mere

beskrivelser Snitker & Co. Lene Nielsen Snitker & Co. November 2008 www.snitker.com

beskrivelser Snitker & Co. Lene Nielsen Snitker & Co. November 2008 www.snitker.com Hvordan opfatter vi personas beskrivelser Lene Nielsen Snitker & Co. I have always found it difficult to visualize or understand the characters illustrated in the books of P. G. Woodhouse because all are

Læs mere

dilemmakort dilemma card

dilemmakort dilemma card dilemmakort dilemma card To laboranter får besked på, at de af hygiejnemæssige årsager skal have korte ærmer, når de er på arbejde. Laboranterne nægter af religiøse årsager, fordi de ifølge deres religion

Læs mere

Nyhedsmail, november 2013 (scroll down for English version)

Nyhedsmail, november 2013 (scroll down for English version) Nyhedsmail, november 2013 (scroll down for English version) Kære Omdeler Uret er stillet til vintertid, og antallet af lyse timer i døgnet er fortsat faldende. Vintermørket er kort sagt over os, og det

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 20. august 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 20. august 2012 Lukkede døre (Det forbydes ved offentlig gengivelse af kendelsen at gengive navn, stilling eller bopæl eller på anden måde offentliggøre pågældendes identitet) HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 20.

Læs mere

DENCON ARBEJDSBORDE DENCON DESKS

DENCON ARBEJDSBORDE DENCON DESKS DENCON ARBEJDSBORDE Mennesket i centrum betyder, at vi tager hensyn til kroppen og kroppens funktioner. Fordi vi ved, at det er vigtigt og sundt jævnligt at skifte stilling, når man arbejder. Bevægelse

Læs mere

Immigration Housing. Housing - Renting. Stating that you want to rent something. Type of accommodation. Type of accommodation. Type of accommodation

Immigration Housing. Housing - Renting. Stating that you want to rent something. Type of accommodation. Type of accommodation. Type of accommodation - Renting English I am looking for a to rent. Stating that you want to rent something room flat / apartment studio flat / studio apartment detached house semi-detached house terraced house How much is

Læs mere