Debatoplæg. Ringsted Kommunes overtagelse af Gyrstinge- og Haraldsted Sø - det blå T. udarbejdet 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Debatoplæg. Ringsted Kommunes overtagelse af Gyrstinge- og Haraldsted Sø - det blå T. udarbejdet 2014"

Transkript

1 Debatoplæg Ringsted Kommunes overtagelse af Gyrstinge- og Haraldsted Sø - det blå T udarbejdet 2014

2 2 Indholdsfortegnelse Borgmester Henrik Hvidesten ved fejringen af søkøbet. Fakta om søerne og ejerforhold Den 1. juli 2014 købte Ringsted Kommune Gyrstinge- og Haraldsted Søer fra Hovedstadens Forsyningsselskab (HOFOR). Gyrstinge Sø er på ca ha. incl. bredarealer, Haraldsted Sø (Langesø) er på ca ha. incl. bredarealer. Begge ejes derfor nu af Ringsted Kommune. Haraldsted Lillesø, også kaldet Tivolisøen, er på ca. 29. ha. og ejes af de forskellige bredejere rundt om søen, herunder Ringsted Kommune.

3 Ringsted Kommune inviterer til debat Billede af Borgmester Men det giver også nogle spændende muligheder for at sø-landskabet kan udvikle sig til et attraktivt udflugtsmål til glæde for kommunens borgere og på sigt endda blive et attraktivt turistmål. Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR), som kommunen har købt søerne af, sænker vandstanden i Gyrstinge Sø i 2014 til det oprindeligt niveau og Ringsted Kommune sørger for at grave hul i dæmningerne og sørge for at vandløbene igen løber naturligt ind og ud af Gyrstinge Sø bl.a. til gavn for det rige fiskeliv i vandløbene og søerne. Vandstanden i Haraldsted Sø bevares, som den er nu, og HOFOR vil fortsat indvinde vand herfra. I Kommuneplanen er det nævnt at: kommunen vil sikre såvel benyttelse som beskyttelse af søerne. Vi skal derfor vurdere, om der skal være bedre adgangsmulighederne til Haraldsted Sø, og om der skal være bedre muligheder for at ro og bade i søen. I Gyrstinge Sø er der stort fokus på beskyttelse og bevarelsen af det rige dyre- og fugleliv, så der bliver store uforstyrrede områder, hvor dyre- og fugleliv kan iagttages på afstand. Søerne kan måske på sigt indgå i en regional naturpark. Idefasen Ringsted Kommune har købt Gyrstinge og Haraldsted Sø. Købet af søerne giver gode muligheder for at udvikle nye og attraktive udflugtsmål og finde nye måder at bruge søerne på naturligvis med respekt for de eksisterende kultur- og naturværdier. Med købet af søerne får kommunen en række forpligtelser til at retablere vandets naturlige løb til og fra Gyrstinge Sø og til drift af stier og naturområder. Ringsted Kommune vil udarbejde en helhedsplan for søernes fremtid og i den proces vil vi meget gerne inddrage borgerne. Helhedsplanen skal inddrage alle væsentlige aspekter af den fremtidige benyttelse og beskyttelse af søerne og sikre en afvejning mellem de mange interesser knyttet til søerne. Helhedsplan I Ringsted Kommune skal vi i gang med at udarbejde en helhedsplan for søernes fremtid, og i den proces vil vi meget gerne inddrage borgerne. Helhedsplanen skal inddrage alle væsentlige aspekter af den fremtidige benyttelse og beskyttelse af søerne og sikre en afvejning mellem de mange interesser, der er knyttet til søerne. 3

4 4 Tidsplan og proces Dette debatoplæg er første del af den borgerinddragelsesproces der skal munde ud i en helhedsplan for Gyrstinge- og Haraldsted Sø. Processen skal sørge for at alle der har interesse i søerne vil få mulighed for at blive hørt og inddraget i beslutningen om hvordan søerne skal bruges i fremtiden. Inddragelse af borgere og andre interessrede Idefasen I idefasen, som løber frem til 1. marts 2015, kan alle borgere og foreninger komme med deres bud på vigtige værdier og interesser, som ønskes inddraget i den kommende helhedsplan. For at få så mange synspunkter og ideer frem vil kommunen tage initiativ til borgermøde og til en debat- og foredragsrække i januar/februar om bl.a. kultur- og naturværdier, samt friluftaktiviteter omkring søerne. Debatoplægget kridter banen op og forsøger at indkredse nogle spørgsmål, som ønskes behandlet i idefasen. Du er velkommen til at komme med dine synspunkter om søernes beskyttelse og benyttelse inden 1. marts: teknikogmiljo@ringsted.dk.

5 Hvad er meningen med dette debatoplæg og hvad vil vi have at de skal forholde sig til? Overskriften skal ændres Alle borgerinddragelses tiltagene indsættes i dokumentet heriblandt liste over forlkeforedrag med dato og placering Og beskrivelse af hvordan vi ellers tænkre inddragelsen 5 Dette debatoplæg beskriver 4 temaer der er aktuelle når der skal tages stilling til fremtidig brug i- og omkring søerne: Benyttelse og Rekreative muligheder, Naturindhold, Fysiske Forhold og Kulturhistorien. Disse elementer er vigtige at tage med i overvejelserne når søernes brug skal diskuteres. Samtidig kan de 4 elementer måske være springbrættet til at skabe endnu mere synergi, således at de aktiviteter der kommer omkring søerne, kan understøtte, eller understøttes af en eller flere af de 4 elementer. F.eks. at der sikres bedre offentlig adgang til særlige spændende områder, samtidig med at de mest sårbare områder fritholdes for færdsel, men hvor der måske opsættes et fugletårn så synet de mange forskellige fugle kan nydes på afstand. Når de forskellige initiativer der kommer frem i debatten, vil ressource forbruget og prisen for initiativerne selvfølgelig spille en rolle. Derfor ønsker vi i Ringsted Kommune at lægge op til at alle der deltager i debatten overvejer hvad de selv kan bidrage med således at søerne bliver et område der kan favne meget og bidrage til flere der kan få glæde af det. Der er feks. opstillet en isætningsplatform i Haraldsted Sø ved Vrange Skov. Denne platform er offentlig tilgængelig og vil også kunne benyttes af skovens gæster m.m. Til temaerne er der opstillet nogle overordnede spørgsmål der gerne skulle virke som inspiration til debatten fremadrettet. Oplæg til debat for de fysiske forhold. Sammen med søerne har Ringsted Kommune overtaget en masse fysiske anlæg, hvoraf de fleste er relateret til søernes tidligere funktion som drikkevandsreservoir. Ringsted Kommune ønsker at alle interesserede kommer med forslag til, hvad der skal ske med de fysiske anlæg. Nogle skal bevares da de er nødvendige mens andre kan fjernes. Men er det nødvendigt at fjerne dem? Med dette oplæg håber Ringsted Kommune at skabe en debat om hvad anlæggene kan bruges til. Skal de bevares?, benyttes? og til hvad? Kan nogle af de fysiske anlæg skabe rammer for andre tiltag der kan passes ind i området?

6 Benyttelse og rekreative muligheder Overtagelse af søerne giver rigtig gode muligheder for alle borgerne i Ringsted Kommune. Der er således allerede i dag gode muligheder for at benytte områderne omkring søerne til forskellige aktiviteter, men hvordan tilgodes alle behov og skal de det? Nogle steder er oplagte til rekreative aktiviteter og ved andre steder har naturen brug for at være i fokus. I og omkring Gyrstinge Sø skal vi have stort fokus på beskyttelse og bevarelsen af det rige dyre- og fugleliv, så der bliver store, sammenhængende uforstyrrede områder, hvor dyre- og fugleliv tilgodeses og evt. iagttages på afstand. I og omkring Haraldsted Sø findes der også et rigt dyre- og fugleliv, der i dag lever sammen med de eksisterende søsportsaktiviteter. Her skal det vurderes, om adgangsmulighederne til Haraldsted Sø kan øges, herunder om mulighederne for at ro og bade i søen bør udbygges. I og omkring Harald Lillesø er der knyttet store naturinteresser til særligt den sydlige del af søen, hvor der bl.a. findes et rigt fugleliv. På søens vestside findes der i dag badestrand, madpakkehus m.v. på den kommunalt ejede søbred ved Holbækvej og et sommerhusområde på søens nordside. Oplæg til debat for benyttelse og rekreative muligheder i og omkring søerne Hvordan kan vi sikre, at søerne bliver et tilbud til alle, uanset alder og handicap? Børnehavebørn, elever i folkeskoler, gymnasieelever og elever i Ringsted produktionsskole? Handicappede, adgangsforhold om ikke hele vejen rundt, så særligt anviste steder? Muligheder for særlige sportsgrene som fx ridning? Hvordan skal adgangsforholdene være ved Haraldsted Sø og hvilke aktiviteter skal der være plads til? Hvilke faciliteter kræves for at understøtte de ønskede aktiviteter. Kan de eksistende fysiske anlæg bruges i den forbindelse? Skal der f.eks. være bedre muligheder for at ro og bade i søen og hvordan tænkes enkelte arrangementer ind i dette? Hvordan sikres at der ikke bliver for meget pres på søen så det går udover naturen? Og hvordan kombineres de rekreative muligheder med sundhed? Hvordan sikres adgangen til søerne? Og, hvordan tænkes de nærliggende bysamfund og Ringsted By ind i forhold til søerne? hvad kan de bidrage med? Og, er der særlige hensyn i forhold til de lokale samfund? Hvordan kan sporene fra de sidste 50 års vandindvinding (pumpehus, dæmninger, vandindtag) være med til at fortælle en historie og bruges aktivt eller tildeles en ny funktion i søernes næste liv? Hvordan oplyses mest effektivt om mulighederne i det blå T, så flere vil blive opmærksom på de muligheder der er i og omkring søerne? Hvordan sikres at søerne og deres omgivelser holdes rene og at affald ikke smides i naturen? Hvordan håndteres modsatrettede brugerinteresser? Og, hvordan reguleres brugen så flest mulige hensyn tilgodeses?

7 Her indsættes: Kort med stiforløb, både eksiterende og fremtidige (feks. Oplevelsesstien).Derudover punkter med eksisterende rekreative muligheder (badebro, isætningsplatforme, roklub, fiskeklub m.m.) De nuværende brugere I Gyrstinge Sø er det primært to lystfiskerforeninger, der er brugere i dag I Haraldsted Sø er det lystfiskerforeninger, roklub I forbindelse med etablering af oplevelsesstien er der planlagt stiforløb på nordsiden af søen samt brofaciliteter og et særligt område i Vrangeskov er der planlagt et særligt forløb til Børn i bevægelse og en mountainbikerute. I Haraldsted Lillesø er benyttelsen i dag bruges i begrænset omfang af sommerhusejere og Ringsted Kajakklub.

8 Fysiske forhold - Gyrstinge Sø Dæmning og pumpestation ved Flædebækken. Pumpen fjernes men betonstrukturen bevares. Dæmningen gennembrydes for at skabe fri gennemstrømning til Gyrstinge Sø og åens udløb omlægges til et mere naturligt forløb Pumpehus og afvandings kanal ved Holmen i Holbæk Kommune. Pumpen fjernes men betonstrukturen bevares. Dæmningen gennembrydes for at skabe fri gennemstrømning til Gyrstinge Sø og åens udløb omlægges til et mere naturligt forløb Lystfiskerne har en lille havn Vandindtag. Driften er ophørt. Der er tanker om at bruge elementerne som base til en træbro Springkilden. Skal oprenses jævnligt Armeret dæmning Dæmningen. Det planlægges at der skabes et gennembrud så der kommer direkte forbindelse til Ringsted Å

9 Fysiske forhold - Haraldsted Sø Stemmeværket regulerer vandstanden i søen. Ringsted Kommune overtager opgaven med regulering af vandstanden i søen. Vandindtag ved dæmningen udgår af drift. Vandindtaget ved søen. HOFOR fortsætter med driften da der stadig pumpes vand i begrænsede mængder fra søen. tilhørende teknikhus og adgangsveje. Drives fremadrettet af HOFOR Dæmningen hvor Ringsted Kommune overtager ansvaret for plejen af græsarealerne. Vandstandsmålingspæl, skal sikre at vandstanden holdes over minimumsniveauet

10 Naturindhold - Gyrstinge Sø Naturinteresser Gyrstinge og Haraldsted Søerne er sammen med Ringsted Å kernen i Vandnaturen i Ringsted Kommune, Det blå T. Dette er det største sammenhængende vandnatur-område i kommunen og søerne binder vandløb i nord og syd sammen lokalt, og skaber regional forbindelse til hele Susåsystemet. Denne sammenhængskraft bliver væsentligt forbedret i 2015, når Ringsted Kommune restaurerer til- og afløb omkring Gyrstinge Sø og sikrer, at vandet igen kan passere frit til og fra Gyrstinge Sø og videre til Ringsted Å. Herved skabes mulighed for bl.a. fiskenes frie vandringer mellem hav, sø og vandløb. Rundt om søerne findes eng, mose og overdrevsarealer med stort naturindhold. En del af disse naturtyper rummer store botaniske interesser, som kræver plejeindgreb i form af rydning for træer og buske eller afgræsning. Vandstanden i Gyrstinge Sø er sænket mere end 2 meter til det oprindelige niveau fra før opstemningen. Dette har skabt ca. 50 ha. nye bredarealer med et stort naturpotentiale. Disse bredarealer kan holdes lysåbne som eng/overdrev, eller få lov til at gro til i pilekrat og rørskov? Begge muligheder kan indeholde store naturværdier og oplevelser, og måske er det ikke et spørgsmål om enten/eller men både/og, hvor bredarealerne er en mosaik af såvel åbne som tilgroede områder. Mange fuglearter er knyttet til eng og mosearealerne omkring søerne, og søerne har stor betydning som rasteområde for ande- og vadefugle. Et andet eksempel er den sjældne havørn, Danmarks største ørn. Havørnen yngler i området og benytter dagligt søerne som fourageringsområde. På kortet kan du se de vigtigste naturområder i og omkring søerne.

11 Naturindhold - Haraldsted Sø Hvad kan naturen bære af menneskelig aktivitet? Nogle naturtyper og arter er meget sårbare overfor menneskelig aktivitet, andre ikke gæs på søen kan forstyrres af én båd, mens et overdrev kan bære en trampesti, der placeres udenom de sjældne planter. Billede indsættes Nogle menneskelige aktiviteter konflikter mere med naturinteresser end andre. En befæstet ride- og cykelsti påvirker naturen meget mere end en trampesti, der blot skal beskæres en gang imellem. Evt.Forstyrrelseskort vises her Spørgsmål til forbedring af naturen i og omkring søerne Hvordan kan biodiversiteten i og omkring søerne styrkes? og hvordan følges og dokumenteres de enkelte arters udvikling? Hvor synes du, der skal naturplejes og hvor synes du den eksisterende natur skal kunne udvikle sig frit? Hvordan kan naturplejen, herunder græsning, organiseres? Kan forskellige borgergrupper indgå i dette arbejde, og hvordan? Hvor har vi bedst udsigt til søerne? Skal dette understøttes af fugletårne? Kan det gamle pumpehus i den vestlige del af Gyrstinge sø bruges som platform?

12 Kulturhistorie Historien og ikke mindst kulturhistorien er tydelig i området omkring søerne. Søerne og arealerne ned til søerne har gennem tiderne været brugt til mange ting. Og sporerne er stadig tydelige. Gennem tiderne har der været fundet spor fra Danmarks tidligeste oldtid op til vikingetiden og vi fortsætter med at sætte vores spor på området. Kulturhistoriske oplevelser understøttes således af synlige kulturhistoriske spor i landskabet. Et kulturhistorisk spor kan være et dige, en gravhøj, en kirke eller en gammel mølle som giver oplevelsen af historiens vingesus. Kortet på modstående side er således en kortlægning af de kulturhistoriske værdier der er omkring søerne hvor også større områder er medtaget. Fælles for alle områderne og enkelt lokaliteter er at de giver et indblik i vores historiske arv og giver mulighed for at få kontakt til vores rødder tilbage gennem tiderne Store bøgeskov. Skoven er på 350 ha og hører under Sorø Akademi. Skoven indeholder mange fortidsminder og fordi der er meget kalk i undergrunden er der en helt særlig forårsflora bestående af hvide-, gule- og blåanamoner og lærkespore. Springkilden og pavillion. Kilden er opstået ved at der er et neturligt tryk i jorden der gør at vandet springer op til 1 meter over jorden. I gamle dage blev der afholdt kildemarked på stedet og man mente at kilden besad en hellig kraft. Fra 1853 til 1903 blev baptister døbt i kilden Pavillionen er opført i bindingsværk med stråtag og var oprindelig dobbelt så stor. Den anden halvdel står idag i Feldskov syd for Sorø. Pavillionen blev brugt til undervisning i skovdyrkning af akademiets elever. Langdysse, stenkammer og høj. I store Bøgeskov findes der mange fortidsminder som er tegn på at der har været bosætning på egnen i mange hundrede år. Kun de mægtigste folk bliv begravet i stensatte grave. Flædemosen. Flædemosen er rammen om en del af områdets nyere kulturhistorie- Pumpestationen har afvandet moseområdet bag ved den kunstigt byggede dæmning, som blev anlagt da søens vandspejl blev hævet i forbindelse med etableringen af Gyrstinge Sø som vandreservoir. Søtoftedyssen. En meget flot langdysse, som stammer fra Bondestenalderen. Den er 28 meter lang og rummer 3 kamrer. Ved udgravning af dyssen i 1917 blev der fundet rester af de døde samt de gravgaver, som de havde fået med sig; store økser af flint, nogle smykker af rav samt en del lerkar. Helleristning. På stedet er en mindre rundhøj med nogle få helleristninger, skåltegn, fra bronzealderen. Knud Lavards kapel Stemmeværket Haraldsted Kirke Kulturmiljø. Spor af en opløst landsby med hovedgård og husmandsbebyggelse. Høj. Der er fundet en rundhøj der er dateret til Danmarks Oldtid, men der er ikke fundet nogen genstande ved højen. Allindemagle kirke. En af de få sjællandske kirker uden tårn. I 1777 fik kirken en tagrytter af bindingsværk, hvor klokken er ophængt. Landsbyen Allindemagle lå indtil 1837 omkring kirken. Gården i Allindemagle blev i 1837 lagt sammen til en hovedgård, og så måtte fæstebønderne ud. Derfor består landsbyen nu kun af nogle få huse som ligger tilbage omkring kirken. Den store dæmning. Er et tydeligt tegn på en nutidig fortælling om danskernes behov for drikkevand og de store investeringer der var nødvendige for at sikre dette. Dæmningen blev skabt for at kunne hæve vandstanden for at kunne sikre et drikkevandsreservoir så Københavnerne kunne få frisk vand. Samtidig blev søerne med tilhørende bredarealer eksproprieret. Gørrildsborg voldsted. Voldstedet er fra middelalderen og ligger i tilknytning til den gamle kongevej, men har måske også været et del af forsvarsanlæg på egnen. Dette er særligt troværdigt hvis man ser det i sammenhæng med Valsøgård og Ridebanen samt overgangsstedet ved Værkevad. Bronzealderhøj. En ikke udgravet rundhøj fra Bronzealderen. Højen er formidlet med tavle ved vejsiden (på Haraldsted Sandvej). Valdemarsvejen eller Kongevejen. Vejen er et meget langt senmiddelalderligt vejforløb som gik fra Roskilde til Antvorskov. I 1626 udstedede Chr. IV befaling om at bygge en vej mellem Roskilde og Haraldsted, hvor der lå en kongsgård. Vejen kan være blevet til ved at forbedre en bestående alfarvej og ophøje denne til kongevej. Strækningen fra Ringsted mod Antvorskov stammer fra Frederiks d. II s tid. Dronningehøj. Er en stor rundhøj fra Bronzealderen. Der er en formidlingstavle på stedet, der fortæller historien om stedet i flere detaljer (i vejsiden). Haraldsted kirke. En usædvanlig stor landsbykirke. Kirken blev en Valfartskirke efter mordet på Knud Lavard. Der er historier om at Chr. IV overnattede hos præsten i Haraldsted under rejser gennem landet, men senere blev overnatningerne flyttet til Kongens egen kongsgård. Som tak for husly hos præsten skænkede kongen en fin altertavle samt døbefond til kirken. Knud Lavards Kapel og mindekors. Nær det sted hvor Knud Lavard blev myrdet en kold januar-dag i 1131 af hans fætter Magnus, blev der opført et kapel omkring år Kapellet blev opført som en del af Knud Lavards søn - Valdemar - indsats for at få faderen helgenkåret. Kapellet var mål for pilgrimsvandringer. I skovbrynet står et mindekors for Knud Lavard. Vrange Skov og traktørsted. Er et specielt skovområde, hvor der ses flere eksempler på vrange bøge, hvis krogede vækstform skyldes en fejl i generne. Traktørstedet har oprindelig været et udflugtsmål med beværtning. Nu er det et AMU undervisningssted. Valsøgård. Et 1300-tals borganlæg. Anlægget har tilhørt hofmesterinde Anne Meinstrup, som var en af 1500-tallets mest indflydelsesrige kvinder - hun blev dræbt under Grevens Fejde på Tinget i Ringsted i Voldgraven anes endnu i terrænet. Der findes også Vrange skov rester af borgens fundament. Ridebanen. Voldanlægget gemmer på en del mystik. Måske er det opført som en folkelig tilflugtsborg eller også er historien bag det symmetriske anlæg af religiøs karakter. Humlebjerget. Et botanisk interessant område. Er opstået som et tidligere grusgravningsområde. Sluse og dæmning. Haraldsted Sø skal fortsat anvendes til vandindvinding. Fortælling om etablering af drikkevandsreservoir i 1970 erne. Indvinding af overfladevand. Mikrosi-indtaget ved Maltvedgårdsvej. Ophør af drikkevandsindvinding. Nu spædevand til bl.a. Køge Å. Vildtbanesten. Denne sten som har indskriften F5 SA og WB markerer en del af Sorø Amt Vildtbane,

13 Kulturhistorie tilhørte kong Frederik den 5. Denne vildtbane strakte sig fra Susåen til Gyrstinge Sø. Kun kongen og hans folk måtte drive jagt indenfor området. Hanebakkerne. Her er gjort flere fund fra Stenalderen, bl.a. et menneskekranie der lå på sandbreden Gyrstinge kirke og præstegårdshave. Kirken er fra omkring år En traditionel dansk landsbykirke. I 2009 fik kirken ny altertavle - udført af billedhuggeren Grethe Bagge. I tilknytning til præstegården ligger den offentlig tilgængelige præstegårdshave - anlagt i landskabelig stil. Ridebanen

14 Udarbejdet af Ringsted Kommune Teknik- og Miljøcenter Rønnedevej Ringsted Tel.: Mail: hjemmeside Ringsted Kommune inviterer til debat. Kommunen ønsker med dette debatoplæg at invitere borgere i Ringsted Kommune til at deltage i debatten om, hvad der skal ske med Gyrstinge og Haraldsted Sø, som Ringsted Kommune har købt. Købet af søerne giver gode muligheder for at udvikle nye og attraktive udflugtsmål og finde nye måder at bruge søerne på naturligvis med respekt for de eksisterende kultur- og naturværdier. Med købet af søerne får kommunen en række forpligtelser til at retablere vandets naturlige løb til og fra Gyrstinge Sø og til drift af stier og naturområder. Men det giver også nogle spændende muligheder for at sølandskabet kan udvikle sig til et attraktivt udflugtsmål til glæde for kommunens borgere og på sigt endda blive et attraktivt turistmål. Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR), som kommunen har købt søerne af, sænker vandstanden i Gyrstinge Sø i 2014 til det oprindeligt niveau og Ringsted Kommune sørger for at grave hul i dæmningerne og sørger for, at vandet igen løber naturligt ind og ud af Gyrstinge Sø bl.a. til gavn for det rige fiskeliv i vandløbene og søerne. Vandstanden i Haraldsted Sø bevares, som den er nu, og HOFOR vil fortsat indvinde vand herfra.

Debatoplæg. Helhedsplan for Gyrstinge- og Haraldsted Sø. December 2014

Debatoplæg. Helhedsplan for Gyrstinge- og Haraldsted Sø. December 2014 Debatoplæg Helhedsplan for Gyrstinge- og Haraldsted Sø December 2014 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Ringsted Kommune inviterer til debat 3 Tidsplan og proces 4 Hvordan sker borgerinddragelsen

Læs mere

Udkast. Helhedsplan for Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø

Udkast. Helhedsplan for Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø Udkast Helhedsplan for Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø 1 Indhold 3 Forord 4 Formål og rammer for helhedsplanen 6 Baggrund 6 Ringsted Kommune køber søerne 7 Kommuneplanrammer 7 Samarbejde med Københavns Universitet

Læs mere

Helhedsplan for Gyrstinge og Haraldsted Søer. Fremtidig anvendelse af det eksproprierede beskyttelsesbælte.

Helhedsplan for Gyrstinge og Haraldsted Søer. Fremtidig anvendelse af det eksproprierede beskyttelsesbælte. Hej Hermed fremsendes vores bidrag til Helhedsplanen. Peter Tolstrup Nissen og Kirsten Nissen Haraldsted Sø, d. 8. marts 2015 Ringsted Kommune Teknik og Miljøcenter Rønnedevej 11 4100 Ringsted Helhedsplan

Læs mere

Workshop: Sølandskabet i Ringsted. d. 26 februar Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet. Dias 1

Workshop: Sølandskabet i Ringsted. d. 26 februar Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet. Dias 1 Workshop: Sølandskabet i Ringsted d. 26 februar 2015 Dorthe Hedensted Lund Seniorforsker, Københavns Universitet Dias 1 4 debataftener: hvad lærte vi Dias 2 Naturværdier v. Anne-Marie Bürger, Biomedia

Læs mere

Ha r a l d s t e d e r f o r

Ha r a l d s t e d e r f o r FORORD R ammen om Haraldsted og Allindemagle Sogne er en fantastisk natur gennemsyret af vort lands tidlige historie. Livet her er rundet af en gammel landbokultur, som vi alle bor midt i og de få arbejder

Læs mere

Høringssvar til Helhedsplan for Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø

Høringssvar til Helhedsplan for Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø Høringssvar til Helhedsplan for Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø Indsendt af Foreningen Oplevelsesstiens Venner. CVR nr. 35 32 41 78 Den 6. november 2015 Til Ringsted Kommune, Teknik og Miljø og til orientering

Læs mere

Naturværdier i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 14. januar, Ringsted kommune

Naturværdier i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 14. januar, Ringsted kommune Naturværdier i sø-landskabet Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 14. januar, Ringsted kommune Antal Spørgeskema om naturværdier Respondenter 33 personer, 23 mænd,

Læs mere

Ringsted, Til: Ringsted Kommune, Teknik og Miljøcenter. Bilag: 1. Billede af parkering 2. Velkomst til Haraldsted Sø

Ringsted, Til: Ringsted Kommune, Teknik og Miljøcenter. Bilag: 1. Billede af parkering 2. Velkomst til Haraldsted Sø Ringsted, 17-07-2014 Til: Ringsted Kommune, Teknik og Miljøcenter Bilag: 1. Billede af parkering 2. Velkomst til Haraldsted Sø Emne: Indsigelse i forbindelse med nabo-orientering omkring RIKA s ønske om

Læs mere

Helhedsplan for Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø. udarbejdet 2016

Helhedsplan for Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø. udarbejdet 2016 Helhedsplan for Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø Helhedsplan for Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø udarbejdet 2016 1 Indhold 3 Forord 4 Formål og rammer for helhedsplanen 6 Baggrund 6 Ringsted Kommune køber søerne

Læs mere

VISUALISERING AF SKITSEPROJEKT Åmosen fra fortid til fremtid Udarbejdet af COWI for Skov- og Naturstyrelsen samt Kulturarvsstyrelsen September

VISUALISERING AF SKITSEPROJEKT Åmosen fra fortid til fremtid Udarbejdet af COWI for Skov- og Naturstyrelsen samt Kulturarvsstyrelsen September VISUALISERING AF SKITSEPROJEKT Åmosen fra fortid til fremtid Udarbejdet af COWI for Skov- og Naturstyrelsen samt Kulturarvsstyrelsen September 2006 1 Et åndehul for natur og mennesker Midt mellem Kalundborg,

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

OLDTIDSMINDER. i Korsør Kommune

OLDTIDSMINDER. i Korsør Kommune OLDTIDSMINDER i Korsør Kommune 2 Kommer man til Korsør østfra kan man mellem banen og motorvejen efter Svenstrup på marken se en markant langdysse og en runddysse, som desværre ikke er tilgængelig. Men

Læs mere

Aktivitets- og Oplevelsessti i Ringsted Kommune

Aktivitets- og Oplevelsessti i Ringsted Kommune Aktivitets- og Oplevelsessti i Ringsted Kommune Ringsted Oplevelsessti er en aktivitets- og natursti på ca. 25 km igennem Ringsted Kommune. En sti for borgere i landdistrikterne og for byboere, der alle

Læs mere

Oplevelsesværdi 1 - Urørte og eventyrlige naturmiljøer

Oplevelsesværdi 1 - Urørte og eventyrlige naturmiljøer Oplevelsesværdi 1 - Urørte og eventyrlige naturmiljøer Oplevelsesværdi 1 I naturskove, gamle skovbeplantninger og skovmoser er træer ofte væltede, døende, knudrede og gamle. Her er gode muligheder for

Læs mere

Friluftsliv i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune

Friluftsliv i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune Friluftsliv i sø-landskabet Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune 1 Antal Spørgeskema om friluftsliv Respondenter 43 personer, 29 mænd,

Læs mere

Rekreation i landdistrikerne

Rekreation i landdistrikerne Besøgsområder Sejlads og bademuligheder Fritidsanlæg åben land Eksisterende cykelstier Cykelrute 6 Lokal afmærkede vandreruter Fjern vandrevej Eksisterende gang- og vandresti Afmærkede motionsruter Vandrerute

Læs mere

Gyrstinge Sø med bredområder Forslag til fremtidig naturbeskyttelse og -benyttelse

Gyrstinge Sø med bredområder Forslag til fremtidig naturbeskyttelse og -benyttelse Gyrstinge Sø med bredområder Forslag til fremtidig naturbeskyttelse og -benyttelse Den lokale Naturbeskyttelsesgruppe Gyrstinge Sø Februar 2015 Gyrstinge Sø med bredområder Forslag til fremtidig naturbeskyttelse

Læs mere

Til Ringsted kommune. 3. marts 2015. Vedrørende helhedsplanen for Gyrstinge sø

Til Ringsted kommune. 3. marts 2015. Vedrørende helhedsplanen for Gyrstinge sø Til Ringsted kommune 3. marts 2015 Vedrørende helhedsplanen for Gyrstinge sø Vedhæftet følger Lokalrådet for Gyrstinge og Ørslevvesters ønsker til den kommende helhedsplan for Gyrstinge sø. Søens fremtidige

Læs mere

Faaborg - tættere på hav og natur

Faaborg - tættere på hav og natur Faaborg - tættere på hav og natur Faaborg Faaborg er omgivet af større naturområder og sammen med byens kystnære beliggenhed giver det et særdeles godt udgangspunkt for mange rekreative aktiviteter. Faaborgs

Læs mere

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land.

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. Landdistriktspolitik Vision I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. I Byrådets vision for en landdistriktspolitik indebærer dette, at Ringsted Kommune

Læs mere

Christian d. 3. kanal ved Randers.

Christian d. 3. kanal ved Randers. Christian d. 3. kanal ved Randers. Christian d. 3 kanal blev - som navnet siger - anlagt i 1552-53 på foranledning af Kong Christian d. 3 (født1503) som regerede Danmark fra 1534 og til sin død 1559 (2+3).

Læs mere

Råen - et godt sted at slippe fantasien fri for børn og barnlige sjæle!

Råen - et godt sted at slippe fantasien fri for børn og barnlige sjæle! Råen - et godt sted at slippe fantasien fri for børn og barnlige sjæle! Kender du det lille private skovområde Råen i Vetterslev? I den sydligste del af Ringsted Kommune, lidt øst for Vetterslev findes

Læs mere

Ejby Mose lokal og bynær natur

Ejby Mose lokal og bynær natur Ejby Mose lokal og bynær natur Oplæg til et planlægningsprojekt 1 Ejby Mose lokal og bynær natur Ejby Mose er et af de største sammenhængende moseområder på Fyn og strækker sig over 184 ha. Området er

Læs mere

Genopretning af. Søborg Sø. møde den 6. marts 2018

Genopretning af. Søborg Sø. møde den 6. marts 2018 Genopretning af Søborg Sø møde den 6. marts 2018 Historik Videnskabernes selskabs kort 1768 Dannet i sidste istid I stenalderen en bred fjord Oprindelig 4. største sø i Nordsjælland Afvanding til landbrugsjord

Læs mere

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse Karakterområdets placering. 28 Karakterområdets grænse Nøglekarakter: Åbent, fladt og drænet kystnært område med strandvolde og vindmøller. I området findes der også sommerhusområde og badestrand. Det

Læs mere

Sejlads på Ringsted Å. Grøn cirkel: Haraldsted Sø Off. landgangssteder Etableret. Gul cirkel: Haraldsted Lillesø Mulige landgangssteder

Sejlads på Ringsted Å. Grøn cirkel: Haraldsted Sø Off. landgangssteder Etableret. Gul cirkel: Haraldsted Lillesø Mulige landgangssteder Bilag 2 Beskrivelse af mulige landgangssteder og rastepladser ved sejlads på Ringsted Å. Strækning fra Haraldsted Lillesø til Suså Version: 29.04.2019 Sagsnr: 15/12531 Sejlads på Ringsted Å Grøn cirkel:

Læs mere

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Biolog Tina Pedersen Hvad er natur? J.Th. Lundbye maleriet Strandbillede med kvæg fra 1835 Guldalderen har påvirket vores natursyn Hvad er natur?

Læs mere

Kystnær skov. Kystnær skov. 1. Landskabskarakterbeskrivelse. Kystnær skov. Nøglekarakter Langstrakt kystskov med mange kulturhistoriske spor.

Kystnær skov. Kystnær skov. 1. Landskabskarakterbeskrivelse. Kystnær skov. Nøglekarakter Langstrakt kystskov med mange kulturhistoriske spor. Nøglekarakter Langstrakt kystskov med mange kulturhistoriske spor. Beliggenhed og afgrænsning Området er beliggende på den midterste og østligste del af Als. Området er afgrænset af kysten/fynshav mod

Læs mere

Landzonetilladelse til at opføre et fugletårn på ejendommen matr.nr. 54 Gyrstinge By, Gyrstinge, beliggende Øvej 14b, 4100 Ringsted.

Landzonetilladelse til at opføre et fugletårn på ejendommen matr.nr. 54 Gyrstinge By, Gyrstinge, beliggende Øvej 14b, 4100 Ringsted. Ringsted Kommune Att.: Ståle Ullestad Sendt på mail: stul@ringsted.dk Dato: 24. august 2017 Landzonetilladelse til at opføre et fugletårn på ejendommen matr.nr. 54 Gyrstinge By, Gyrstinge, beliggende Øvej

Læs mere

oplev SOrgenfri VED mølleåen

oplev SOrgenfri VED mølleåen oplev SOrgenfri slotshave LANDSKABSHAVEN VED mølleåen Skovbrynet FUGLEVAD STATION N MØLLEÅEN Kongevejen SORGENFRI SLOT Lyngby Hovedgade LYNGBY SØ sorgenfri SLOT Den gamle køkkenhave MØLLEÅEN DRONNINGEKILDEN

Læs mere

Naturkvalitetsplanen i korte træk

Naturkvalitetsplanen i korte træk Naturkvalitetsplanen i korte træk Hvordan skal de beskyttede naturområder udvikle sig frem mod 2025 Hvad er beskyttet natur? Naturkvalitetsplanen gælder for de naturtyper som er beskyttet mod tilstandsændringer

Læs mere

Søborg Sø. Genopretning af. den 21. november Kendelsesmøde Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland

Søborg Sø. Genopretning af. den 21. november Kendelsesmøde Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland Genopretning af Søborg Sø den 21. november 2018. Kendelsesmøde Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland Oplæg: Baggrund og forløbet indtil nu Hvad går på projektet ud på? Projektering med beregninger

Læs mere

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 1-2 Roskilde - Ringsted. Roskilde havn

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 1-2 Roskilde - Ringsted. Roskilde havn Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 1-2 Roskilde - Ringsted Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

Eksempel hæfte, 7 gadekær fra Langeland Kommune

Eksempel hæfte, 7 gadekær fra Langeland Kommune Eksempel hæfte, 7 gadekær fra Langeland Kommune Baggrund Historien Gadekær har igennem århundreder haft en central funktion i landsbysamfundet, dels som et naturligt samlingssted, men også med praktiske

Læs mere

Danmarks arealmæssigt største klimatilpasnings- og naturprojekt

Danmarks arealmæssigt største klimatilpasnings- og naturprojekt Karlstrup, Karlslunde og Engstrup Moser Orienteringsmøde 14. april 2015 Danmarks arealmæssigt største klimatilpasnings- og naturprojekt Henrik Lynghus, lyn@niras.dk - NIRAS Karlstrup Mose vand- og naturprojekt

Læs mere

I søer under 2000 m² må søen ingen steder være dybere end 2 meter.

I søer under 2000 m² må søen ingen steder være dybere end 2 meter. Paludan Skov- og Naturkonsulenter Att.: Søren Paludan Sendt på mail: soren@paludan.com Dato: 26. april 2018 Landzonetilladelse til gravning af to søer på ejendommen matr.nr. 2n og 2o Valsølille By, Valsølille,

Læs mere

August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV

August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV VÅDOMRÅDEPROJEKT SKJOLD ÅDALEN August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV BAGGRUND Skjold Ådalen blev i 1999 sammen med andre

Læs mere

Rapport. Den fremtidige anvendelse af Gyrstinge Sø med tilhørende bredområder.

Rapport. Den fremtidige anvendelse af Gyrstinge Sø med tilhørende bredområder. Rapport om Den fremtidige anvendelse af Gyrstinge Sø med tilhørende bredområder. Udarbejdet af Lokalrådet for Gyrstinge og Ørslevvester November 2012 (Revideret juli 2014) 1 Ringsted kommune har pr. juli

Læs mere

Dato: 27. december qweqwe

Dato: 27. december qweqwe Dato: 27. december 2018 qweqwe Både i byerne og i det åbne land er der en righoldig kulturarv, der kan indgå som strategisk element i den kommunale planlægning. Kulturarven er en ressource, der kan medvirke

Læs mere

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Vejledning og ansøgningsskema Har du en god idé? I 2016 er det igen muligt af få tilskud til naturpleje, naturgenopretning og friluftsprojekter i Hedensted Kommune.

Læs mere

Dispensation/tilladelse til etablering af sti på sydsiden af Gyrstinge Sø.

Dispensation/tilladelse til etablering af sti på sydsiden af Gyrstinge Sø. Ringsted Kommune Att: Ståle Ullestadt Rønnedevej 9 4100 Ringsted Sendt på mail:stul@ringsted.dk Dispensation/tilladelse til etablering af sti på sydsiden af Gyrstinge Sø. I forbindelse med vedtagelsen

Læs mere

Skævinge Skov. Grundvandsbeskyttelse og ny afgrænsning for Skævinge Skov. v/hofor. Skovrejsning ønsket/uønsket i kommuneplanen v/hillerød Kommune

Skævinge Skov. Grundvandsbeskyttelse og ny afgrænsning for Skævinge Skov. v/hofor. Skovrejsning ønsket/uønsket i kommuneplanen v/hillerød Kommune Skævinge Skov Borgermøde den 9. april 2018 Dagsorden for mødet: Velkomst v/naturstyrelsen Grundvandsbeskyttelse og ny afgrænsning for Skævinge Skov. v/hofor Skovrejsning ønsket/uønsket i kommuneplanen

Læs mere

Kong Valdemars Jagtslot

Kong Valdemars Jagtslot Kong Valdemars Jagtslot Det lille middelaldervoldsted Kong Valdemars Jagtslot ligger i engen langs den tidligere mere vandrige Stensby Møllebæk, som gennem Malling Kløft udmunder i Storstrømmen. Det smukke

Læs mere

Lindholm. Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau.

Lindholm. Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau. Lindholm Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. af Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau. Lindholm er på 309 ha. Selsø-Lindholm Godser: Lindholm

Læs mere

Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje. og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015. Vejledning til ansøgning

Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje. og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015. Vejledning til ansøgning Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015 Vejledning til ansøgning Vejle Kommune afsætter igen i 2015 en pulje, hvor private, organisationer og interessegrupper

Læs mere

Stråmosen naturgenopretning Ølstykke i Egedal

Stråmosen naturgenopretning Ølstykke i Egedal Stråmosen naturgenopretning i Ølstykke i Egedal 18. april 2016 extern Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Oversigt, placering, og ejerskab... 4 3. Tidligere initiativer og status...

Læs mere

Dispensation til oprensning af søer og ny sø på ejendommen Have Borupvej 141, Kr. Eskilstrup

Dispensation til oprensning af søer og ny sø på ejendommen Have Borupvej 141, Kr. Eskilstrup PALUDAN ApS Hesnæsvej 71 Hesnæs 4850 Stubbekøbing HOLBÆK KOMMUNE Dato: 29. januar 2016 Sagsb.: Morten Holme Sagsnr.: 16 / 3338 Dir.tlf.: 72366291 E-mail: moho@holb.dk Dispensation til oprensning af søer

Læs mere

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 5 Tuse Næs Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Hustomt fra ældre bronzealder Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3

Læs mere

Forslag til Natura plejeplan

Forslag til Natura plejeplan Forslag til Natura 2000- plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000-område nr. 151 Ramsø Mose Titel: Forslag til Natura 2000-plejeplan for Naturstyrelsens arealer i Natura 2000- område nr. 151

Læs mere

Rekreative muligheder ved Ringsted Å. Fra Haraldsted Sø til Suså

Rekreative muligheder ved Ringsted Å. Fra Haraldsted Sø til Suså Rekreative muligheder ved Ringsted Å Fra Haraldsted Sø til Suså Rekreative muligheder ved Ringsted Å Eksisterende projekter Oplevelsessti Helhedsplan for Ringsted Å-dal Vandplan for fjernelse af faunaspærringer

Læs mere

VEJLEDNING TIL ANSØGNING. Tilskud til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter

VEJLEDNING TIL ANSØGNING. Tilskud til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter VEJLEDNING TIL ANSØGNING Tilskud til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter Fredericia Kommune afsætter årligt en pulje, hvorfra private, organisationer og interessegrupper kan søge om tilskud til

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen.......................................................... 7 Strategisporene....................................................

Læs mere

Naturforvaltning 2007 2012

Naturforvaltning 2007 2012 Naturforvaltning 2007 2012 Svendborg Kommune Miljø og Teknik Naturovervågning Naturpleje og naturgenopretning Pleje af fortidsminder Guidede naturture Formidling og skiltning Svendborg Kommune ønsker med

Læs mere

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen SAMMEN skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Vision Politikkens omdrejningspunkt tager afsæt i Egedal Kommunes vision om: Hverdag

Læs mere

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 2-2 Ringsted - Korsør. Kong Slags dysse

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 2-2 Ringsted - Korsør. Kong Slags dysse Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 2-2 Ringsted - Korsør Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

Naturvisioner for Bøtø Plantage

Naturvisioner for Bøtø Plantage Naturvisioner for Bøtø Plantage 1 Indledning... 3 Almindelig beskrivelse... 3 Status og skovkort... 3 Offentlige reguleringer... 4 Natura 2000... 4 Naturbeskyttelseslovens 3... 4 Nøglebiotoper... 4 Bevaring

Læs mere

Ringsted Kommune. Regulering af afløb fra Gyrstinge Sø

Ringsted Kommune. Regulering af afløb fra Gyrstinge Sø Ringsted Kommune Regulering af afløb fra Gyrstinge Sø Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 1.1 Baggrund for projektet... 1 1.1.1 Lovgrundlag... 2 1.2 Projektforslag... 2 2. PROJEKTBESKRIVELSE: AFLØB

Læs mere

Ringsted Kommune. Vej og Park Att.: Nikolai Høck Isaksen Sendt på mail:

Ringsted Kommune. Vej og Park Att.: Nikolai Høck Isaksen Sendt på mail: Ringsted Kommune Vej og Park Att.: Nikolai Høck Isaksen Sendt på mail: nis@ringsted.dk Dato: 20. august 2019 Ringsted Kommune Teknik- og Miljøcenter Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til opførelse

Læs mere

Jan Christensen Drejøvej Næstved Sendt på mail:

Jan Christensen Drejøvej Næstved Sendt på mail: Jan Christensen Drejøvej 31 4700 Næstved Sendt på mail: jan_christensen@outlook.dk Dato: 25. maj 2018 Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 16 til opbevaringsfaciliteter for Ringsted Kajakklub ved Haraldsted

Læs mere

Indenfor i traktørstedet fortsatte mødet med følgende dagsorden:

Indenfor i traktørstedet fortsatte mødet med følgende dagsorden: Referat af møde i Grønt Råd Tirsdag d. 7. maj. 2013 kl. 15:00 18.00 i det gamle traktørsted i Vrange Skov. Deltagere: Arne Hastrup, Danmarks Naturfredningsforening (formand for rådet) Kurt Hansen Landsbyforeningen

Læs mere

Buksør Odde (Areal nr. 28)

Buksør Odde (Areal nr. 28) Buksør Odde (Areal nr. 28) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt På den nordøstlige side af Mors finder man Buksør Odde. En godt to kilometer lange odde, hvor staten ejer den sydlige del på knapt 40 ha. Staten erhvervede

Læs mere

Fremtidens Landskaber

Fremtidens Landskaber Fremtidens Landskaber Kommuneplanlægning Jammerbugt Kommune Det åbne land i kommuneplanen Tirsdag d. 31. maj SEGES, Aarhus N Udgangspunktet for udvikling af metoden Metoden er baseret på en landskabskarakterkortlægning

Læs mere

Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots

Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots Fem søndage i træk inviterer Museum Nordsjælland alle interesserede til at opleve nogle af de mest spændende

Læs mere

Fortsat grusgravning i Bromme Plantage i Sorø kommune

Fortsat grusgravning i Bromme Plantage i Sorø kommune DEBAT R e g i o n p l a n 2005-2016 DEBAT Regionplan 2005-2016 Tillæg 11 TILLÆG 11 Fortsat grusgravning i Bromme Plantage i Sorø kommune Januar 2006 Et vue over graveområdet i Bromme. Indledning NCC Råstoffer

Læs mere

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Bagåen ved Rolfsted Mølle 2006 2007/1 Middelaldervandmølle fundet i Rolfsted Under Fyns Amts arbejde med at lave en fiskepassage og dermed fjerne den sidste hindring

Læs mere

REFERAT AF MØDE I BRUGERRÅD FOR GYR- STINGE SØ

REFERAT AF MØDE I BRUGERRÅD FOR GYR- STINGE SØ REFERAT AF MØDE I BRUGERRÅD FOR GYR- STINGE SØ Udvalgsnavn Brugerråd for Gyrstinge Sø Mødedato Tirsdag, den 5. februar 2019 Mødetidspunkt Kl. 16 17.30 Mødested Møderum 2, Rønnedevej 9, Ringsted. Deltagere

Læs mere

22-01-2015. Naturværdier ved Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø - hvordan kan vi opleve og beskytte dem

22-01-2015. Naturværdier ved Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø - hvordan kan vi opleve og beskytte dem Naturværdier ved Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø - hvordan kan vi opleve og beskytte dem Anne-Marie C. Bürger og Jon Feilberg Januar 2015 1 Naturværdier Er forskellig fra person til person Er forskellig

Læs mere

Cykeltur ved Tissø. Godslandskabet. Naturpark Åmosen

Cykeltur ved Tissø. Godslandskabet. Naturpark Åmosen Cykeltur ved Tissø Godslandskabet Naturpark Åmosen 12. aug. 2013 Ruterne er ikke afmærkede. De er forslag til, hvordan du kan bruge cyklen til at komme omkring og lære landskabet og dets kulturhistorie

Læs mere

Naturpleje i Terkelsbøl Mose

Naturpleje i Terkelsbøl Mose Naturpleje i Terkelsbøl Mose I dette efterår/vinter gennemføres et større naturplejeprojekt i Terkelsbøl Mose nord for Tinglev. Da denne mose sammen med Tinglev Mose udgør et NATURA 2000-område, har myndighederne

Læs mere

Forslaget er udformet i forbindelse med kommunens lancering af debat til Helhedsplan for Gyrstinge- og Haraldsted Sø.

Forslaget er udformet i forbindelse med kommunens lancering af debat til Helhedsplan for Gyrstinge- og Haraldsted Sø. Emne: Forslag til Helhedsplan for Gyrstinge - og Haraldsted Sø Ringsted kommune teknik og miljøafd. Hermed fremsendes et bud på fremtidig helhedsplan for søerne. Ringsted 8.3. 2015. Forslaget er lokalt

Læs mere

Dato: 16. februar qweqwe

Dato: 16. februar qweqwe Dato: 16. februar 2017 qweqwe Skov har mange funktioner. Den er vigtigt som en rekreativ ressource. Den giver gode levevilkår for det vilde plante og dyreliv. Den er med til at begrænse drivhusgas og CO2,

Læs mere

Voldstedet, hvor Kærstrup lå, ses som en skovplantet forhøjning. I baggrunden ses den højtliggende Bregninge Kirke.

Voldstedet, hvor Kærstrup lå, ses som en skovplantet forhøjning. I baggrunden ses den højtliggende Bregninge Kirke. kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Hovedbygningens facade ud mod det store gårdrum. Voldstedet, hvor Kærstrup lå, ses som en skovplantet forhøjning. I baggrunden ses den højtliggende Bregninge Kirke.

Læs mere

Nordrup Kirkeskov. Et trivsels- og skovrejsningsprojekt for borgerne i Nordrup by Ringsted kommune

Nordrup Kirkeskov. Et trivsels- og skovrejsningsprojekt for borgerne i Nordrup by Ringsted kommune 1 Nordrup Kirkeskov Et trivsels- og skovrejsningsprojekt for borgerne i Nordrup by Ringsted kommune Projektbeskrivelse som grundlag for Ansøgning til Landsbyforum Ringsted & Friluftsrådet Version 1.0 Udarbedjet

Læs mere

Natur og Miljø Sagsbehandler: Keld Rasmussen Sagsnr P Dato: Oplæg til udarbejdelse af helhedsplan for Fyel Mose-området

Natur og Miljø Sagsbehandler: Keld Rasmussen Sagsnr P Dato: Oplæg til udarbejdelse af helhedsplan for Fyel Mose-området Natur og Miljø Sagsbehandler: Keld Rasmussen Sagsnr. 01.05.00-P00-12-17 Dato:17.8.2017 Oplæg til udarbejdelse af helhedsplan for Fyel Mose-området Indledning og baggrund Sammenhæng med øvrige planer i

Læs mere

Område 7 Hørbygård. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 7 Hørbygård. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 7 Hørbygård Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Tekniske anlæg Rumlig

Læs mere

Søborg Sø. Genopretning af. den 15. november 2018 Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland

Søborg Sø. Genopretning af. den 15. november 2018 Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland Genopretning af Søborg Sø den 15. november 2018 Ida Dahl-Nielsen, Naturstyrelsen Nordsjælland Oplæg: Baggrund og forløbet indtil nu Hvad går på projektet ud på? Projektering med beregninger og overvejelser

Læs mere

Høringssvar vedr. udkast til Helhedsplan for Haraldsted sø og Gyrstinge sø

Høringssvar vedr. udkast til Helhedsplan for Haraldsted sø og Gyrstinge sø Ringsted Kommune Teknik og Miljøcenter Rønnedevej 9 4100 Ringsted E mail: teknikogmiljo@ringsted.dk Ringsted d. 6. november 2015 Høringssvar vedr. udkast til Helhedsplan for Haraldsted sø og Gyrstinge

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Gunderup syd for Mariager Velbevaret hustomt fra overgangen mellem bronze- og jernalder. J.nr. ÅHM 6495 December 2015 Ved Arkæolog Karen Povlsen Telefon:

Læs mere

Dispensation til anlæg af sø inden for åbeskyttelseslinjen på ejendommen Gl. Skovvej 128, Sdr. Jernløse.

Dispensation til anlæg af sø inden for åbeskyttelseslinjen på ejendommen Gl. Skovvej 128, Sdr. Jernløse. AMPHI CONSULT V. MARTIN HESSELSØE ApS Niels Jernes Vej 10 9220 Aalborg Øst HOLBÆK KOMMUNE Dato: 10. juni 2016 Sagsb.: Morten Holme Sagsnr.: 16 / 13020 Dir.tlf.: 72366291 E-mail: moho@holb.dk Dispensation

Læs mere

planer om by, og bestårr af Å mod øst og Nikkelborgsøernee mod sess i figur 1..

planer om by, og bestårr af Å mod øst og Nikkelborgsøernee mod sess i figur 1.. Sk kive e En ngee Forundersøgelsen i en sam mmenskrevet kort version Indledning og baggrund For att opfylde målene i EU s Vand ndrammedirektiv, skabe mer re natur og redur ucere kvæ ælstoftilførslen til

Læs mere

BILAG 3. Natur ved Skinderup Mølle Dambrug - besigtigelsesnotat

BILAG 3. Natur ved Skinderup Mølle Dambrug - besigtigelsesnotat BILAG 3 Natur ved Skinderup Mølle Dambrug - besigtigelsesnotat 4.12.2014 Lokalitet 1 Lokalitet 1 består af et moseområde på 3,8 ha, som ligger i ådalen langs vandløbet Skinderup Bæk vest for Skinderup

Læs mere

Forslag til naturfremmeplan matrikel 1i m.f. Sparresholm Hdg., Toksværd

Forslag til naturfremmeplan matrikel 1i m.f. Sparresholm Hdg., Toksværd Forslag til naturfremmeplan matrikel 1i m.f. Sparresholm Hdg., Toksværd -Udkast til naturfremmeplan matrikel 1i m.f. Sparresholm Hdg., Toksværd Lokalitet: Matr. 1i m.f. Sparresholm Hdg., Toksværd Rekvirent

Læs mere

DEBATOPLÆG. Ny lokalplan for Smørum Vest. Invitation til borgermøde om planlægningen. Tværvej. Kirkevangen. Kong Svends Vej

DEBATOPLÆG. Ny lokalplan for Smørum Vest. Invitation til borgermøde om planlægningen. Tværvej. Kirkevangen. Kong Svends Vej Tværvej DEBATOPLÆG Kong Svends Vej Kirkevangen Ny lokalplan for Smørum Vest Invitation til borgermøde om planlægningen 1 Kom til borgermøde I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget for byområdet

Læs mere

Søhøjlandet. Driftsplan Målsætninger og Borgerinddragelse

Søhøjlandet. Driftsplan Målsætninger og Borgerinddragelse Søhøjlandet Driftsplan 2018-2032 Målsætninger og Borgerinddragelse Formål med driftsplaner Omsætte Naturstyrelsens overordnede politikker og retningslinjer til arealdrift. Styringsredskab Afvejning af

Læs mere

DN Sorø, Besigtigelse 26. august 2017 Gadekær og branddamme i Sorø kommune 2016 Referat

DN Sorø, Besigtigelse 26. august 2017 Gadekær og branddamme i Sorø kommune 2016 Referat DN Sorø, Besigtigelse 6. august 07 Gadekær og branddamme i Sorø kommune 06 Referat Sorø Kommune havde udarbejdet en rapport Gennemgang af gadekær og branddamme i Sorø kommune 06. Kommunens Teknik, Miljø

Læs mere

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser

UDKAST. Strategi for øget adgang til naturoplevelser UDKAST Strategi for øget adgang til naturoplevelser Baggrund for strategien Adgang til natur og til gode naturoplevelser, har en stor værdi for både bosætning, sundhed, læringsmiljøer og friluftsliv. Det

Læs mere

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land BEK nr 521 af 27/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. maj 2015 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen j.nr. NST-909-00037 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Thomas Jørgensen Ågerupvej Borup Sendt på mail:

Thomas Jørgensen Ågerupvej Borup Sendt på mail: Thomas Jørgensen Ågerupvej 88 4140 Borup Sendt på mail: thomas@hestehavegaard.eu Dato: 25. juni 2018 Landzonetilladelse til at etablere ridebane og grave sø på ejendommen matr.nr. 4c Ågerup By, Vigersted,

Læs mere

50-kr. dyssen ved Stenvad

50-kr. dyssen ved Stenvad 50-kr. dyssen ved Stenvad Stenvad-dyssen - her set fra nordøst - harmonerer med de fleste danskeres romantiske opfattelse af hvordan en dysse ser ud. Den maleriske stendysse ca. 1,5 km nordvest for Stenvad

Læs mere

Dispensation til træfældning og rykke pil op i 3 mose

Dispensation til træfældning og rykke pil op i 3 mose TAMU Vitskøl Jørn Bloch Viborgvej 460 9681 Ranum Sendt til joern.bloch@tamu.dk Dato: 13. november 2018 Teknik- og Økonomiforvaltning Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 01.05.08-P25-22-18 Per E.

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Lenny Kristensen Munkholmsvej 20 Sønderlade 9670 Løgstør lennykristensen@email.dk

Lenny Kristensen Munkholmsvej 20 Sønderlade 9670 Løgstør lennykristensen@email.dk Postadresse: Vesthimmerlands Kommune Himmerlandsgade 27 9600 Aars Lenny Kristensen Munkholmsvej 20 Sønderlade 9670 Løgstør lennykristensen@email.dk Tel.: +45 99 66 70 00 post@vesthimmerland.dk www.vesthimmerland.dk

Læs mere

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND Hillerød, Gribskov, Fredensborg, Halsnæs og Helsingør Kommuner og Naturstyrelsen har i de sidste

Læs mere

Igangsættelse af VVM og indkaldelse af idéer og forslag

Igangsættelse af VVM og indkaldelse af idéer og forslag Igangsættelse af VVM og indkaldelse af idéer og forslag Udvidelse af den eksisterende råstofindvinding ved Øde Hastrup, Roskilde Debatperiode fra den 16. marts til den 19. april 2015. Send dine idéer og

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven

KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven Forløb 11 HISTORIE 4-6 klasse Oldtiden ligger mere end 1000 år tilbage med sten-, bronze- og jernalder. Alligevel kan vi stadig finde spor fra dengang i landskabet

Læs mere

Erfaringer med plejeplaner for konkrete naturområder. Peter Witt, Linnea Consult

Erfaringer med plejeplaner for konkrete naturområder. Peter Witt, Linnea Consult Erfaringer med plejeplaner for konkrete naturområder Peter Witt, Linnea Consult Hvorfor lave plejeplaner? Lovkrav (ved naturpleje på fredede, ikke statsejede naturområder) Et godt redskab i naturpleje

Læs mere

Kortlægning og forvaltning af naturværdier

Kortlægning og forvaltning af naturværdier E 09 Kortlægning og forvaltning af naturværdier I det følgende vejledes kortfattet om, hvordan man lettest og enklest identificerer de vigtigste naturværdier på ejendommen. FSC stiller ikke krav om at

Læs mere

Ny rekreativ skovrejsning i Ringsted Kommune

Ny rekreativ skovrejsning i Ringsted Kommune Ny rekreativ skovrejsning i Ringsted Kommune Et projektoplæg til de områder der foreslås rejst rekreativ skov i kommunen udarbejdet 2014 Øst for Kærehave Jordmodervej V. Kværkeby Nordrup ved skolen 2 Område

Læs mere

Vådområdeprojekt Vilsted Sø

Vådområdeprojekt Vilsted Sø Vådområdeprojekt Vilsted Sø Tillæg til Regionplan 2001 Regionplantillæg nr. 82 Oktober 2002 Forsidebillede Vilsted by med søen i baggrunden i starten af 1900-tallet. Titel Regionplantillæg nr. 82 Udgivet

Læs mere