Webdesign med WordPress 3

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Webdesign med WordPress 3"

Transkript

1 Webdesign med WordPress 3 Til webdesign har jeg valgt at bruge det gratis program WordPress i stedet for Microsofts programmer. WordPress er lettere at bruge, og samtidig er det lettere at lave flotte websider for både begyndere og professionelle. WordPress systemet er optimeret til Internet Explorer 10, Firefox 19 og Chrome 25 så vi anbefaler at du benytter en af disse browsere, for at du kan være sikker på at systemet fungerer optimalt. WordPress er verdens mest brugte blog-system. En blog er oprindelig en internetside, hvor en eller flere bloggere (personer som skriver på siden) deler deres personlige tanker og oplevelser med andre. Altså en form for online dagbog, som alle kan læse og kommentere. I dag benyttes Word- Press dog til langt mere end blogs. Det benyttes blandt andet til hjemmesider, som jeg vil introducere her. I 2013 er der cirka Word- Press hjemmesider. En del af de sider, du selv kender, benytter sikkert også WordPress. Kendte WordPress-sider TV stationen CNN Bil firmaet Ford Internet portalen Yahoo Hvad du må udgive Når du udgiver noget på nettet, har milliarder af mennesker mulighed for at se dine sider. Sandsynligvis får du kun få besøgende. Det gælder især, hvis du ikke gør noget aktivt for lokke gæster til. Selvom der måske ikke er så mange, der læser din hjemmeside, er den dog underlagt samme lovgivning som alle andre medier. Det betyder, at du kan blive retsforfulgt, hvis du ikke overholder lovgivningen også selv om du er skoleelev. Ulovlige materialer Billeder, film, musik og tekster, du ikke har ophavsret til Børneporno Nedværdigende omtale af andre på grund af religion, race, køn, seksualitet eller holdning Opret websted Når du bruger WordPress, skriver du direkte på internettet. Derfor skal du som den første handling oprette en WordPress-side på internettet. 1. Gå på nettet til siden it-bogen.dk og klik på for at oprette din egen WordPress side. 2. Indtast et brugernavn og din mailadresse. Brugernavnet kommer til at indgå i din webadresse, så derfor skal det være kort, og uden æøå og mellemrum. 3. Indtast din mailadresse og vælg Gi mig et websted!, og klik på Næste. 4. I feltet Titel på websted indtaster du Nyborg Både.

2 5. Hvis du vil have, at andre mennesker kan finde din hjemmeside via Google, skal du ud for Privatliv vælge Ja. Fordi du er i gang med at lave en øvelsesside, skal du dog vælge Nej. 6. Klik til sidst på Tilmeld. 7. Du vil i løbet af få minutter modtage en mail. Åbn mailen og klik på det første link for at aktivere din side. Tjek dit spam-filter, hvis du ikke modtager en mail. 8. Herefter modtager du en mail med dit brugernavn og et kodeord (password). Det er dit log-in, som du skal bruge til at administrere din hjemmeside. Udskriv eller gem dit brugernavn og password, så du har det fremover. 9. Du kan nu se din hjemmeside på hvor brugernavn skal erstattes af det brugernavn, du udfyldte i trin 2. Bemærk: Siden, du registrerer, stilles gratis til rådighed af Forlaget åløkke. Da siden kun er beregnet til øvelser, vil din side automatisk blive slettet efter et halvt år. Hvis du senere vil lave en hjemmeside, som ikke bliver slettet, kan du gratis oprette en side på Opbyg din hjemmeside Du er nu klar til at lave din egen hjemmeside. Din WordPress-side er en dynamisk CMS hjemmeside. Det betyder, at du kan styre hjemmesidens indhold direkte via Internettet. I CMS-systemer taler man om front-end og back-end. Front-end: Back-end: Front-end kan sammenlignes med et udstillingsvindue i en butik. Front-end er det, som hjemmesidens gæster ser, når de besøger din hjemmeside. De kan se siden, men ikke ændre på den. For at lave ændringer skal du skifte til back-end. Her kan du ændre farver, tilføje nye sider osv. Når du laver din hjemmeside, er det ofte en god idé at have to browservinduer åbne, så du kan skifte imellem front-end og back-end. På den måde kan du hurtigt se, hvordan udstillingsvinduet (front-end) tager sig ud, når du flytter rundt på tingene i back-end. Når du har ændret noget i back-end, skal du altid huske at opdatere front-end, så du ser den nyeste udgave. Det kan du gøre ved at trykke på keyboard-tasten F5. Du kan også klikke på knappen Opdater i din browser. Log-in i back-end 1. Besøg og indtast dit brugernavn og det kodeord, du modtog i din mail. 2. Hvis du sætter hak i Husk mig, som vist i Figur 1, husker computeren dit brugernavn og kodeord på den computer, du sidder ved. 3. Klik Log ind.

3 Figur 1 Ændre Kodeord 1. I venstre side af skærmen vælger du Brugere Din profil. 2. I bunden af siden under Nyt kodeord indtaster du din ønskede kode to gange, og trykker Opdater profil. Vælg en kode, du kan huske, eller skriv koden ned. Tilføj ny side 1. I venstre side af skærmen vælger du Sider Tilføj ny. 2. Indtast titlen Velkommen i titelfeltet foroven. 3. I feltet nedenfor indtaster du følgende tekst: Nyborg Både - Dit seriøse bådcenter Åbningstider Mandag - fredag: Lørdag: Når du er færdig med at indtaste din velkomsttekst, klikker du på den blå knap Udgiv i højre side. Siden er nu gemt. 5. Foroven på siden er der nu en aflang, gul boks med linket Vis side. Klik på linket for at se, hvordan din nye side ser ud i front-end. 6. Klik på Tilbage i browseren for at vende tilbage til din nye side i back-end, så du igen kan arbejde med teksten. Styling af tekst Ligesom i Word kan du tilpasse tekstens udseende. De fleste knapper på værktøjslinjen ligner dem i Word, f.eks.: gør teksten fed gør teksten kursiv 1. Når du peger på de forskellige knapper i værktøjslinjen, får du vist en lille hjælpetekst. Prøv det. 2. Klik på Vis/Skjul ekstra værktøjslinje til højre på værktøjslinjen. Derved fremkommer en ekstra værktøjslinje.

4 3. Prøv at style din første side ved at bruge de forskellige knapper. Marker den tekst, du vil style. I den fremkommende knap med typografier kan du f.eks. vælge Overskrift 2 til overskriften. Til resten af teksten kan du f.eks. vælge typografien Adresse. 4. Når du laver ændringer, skal du huske at gemme dem ved at klikke på den blå knap Opdater i højre side. 5. Besøg din front-end ved at klikke på Vis side. Kommentar På din side vil du nederst i front-end se et kommentarfelt, hvor andre brugere kan kommentere på dine indlæg. Det er imidlertid ikke alting, vi ønsker, at andre skal kunne kommentere på. Derfor skal vi nu slå kommentarfeltet fra. 1. Klik Tilbage i browseren, så du igen kommer til back-end, hvor du kan formatere teksten. 2. I venstre side af skærmen klikker du på Sider. 3. Åbn siden Velkommen. 4. I bunden af siden fjerner du fluebenet ud for feltet Tillad kommentarer. 5. Klik på den blå knap Opdater i højre side. 6. Besøg din side i front-end ved at klikke på den aflange, gule knap Vis side. Nu vil du se, at det ikke længere er muligt for andre at skrive kommentarer på din hjemmeside. Slet en side Det kan være nødvendigt at slette en side, som du ikke længere bruger. Med din nye hjemmeside fulgte der en standardside med navnet Eksempelside. Vi vil nu slette denne side. 1. Gå til back-end. I venstre side af skærmen klikker du på Sider. 2. Før musen henover Eksempelside til pilen ændrer sig til en hånd, og en undermenu kommer til syne som i Figur I den nye undermenu vælger du Papirkurv. Siden er nu slettet. Figur 2 Indsæt tekst fra Word Vi skriver ofte dokumenter i Word, som vi bagefter lægger ud på en hjemmeside. 1. Vælg Sider Tilføj ny. 2. Giv din nye side titlen Nyborg Både. Nederst på siden fjerner du muligheden for at kommentere på siden. 3. Brug Word til at åbne dokumentet Firmaprofil fra mappen 2013 IT-opgaver.

5 4. Marker hele teksten i dokumentet (Ctrl+a). Højreklik og vælg Kopier (Ctrl+c). 5. Vend tilbage til WordPress. Klik på Indsæt fra Word på værktøjslinjen. 6. Tast Ctrl+v, og klik på knappen Indsæt. 7. Klik i højre side på den blå knap Udgiv. 8. Skift til front-end, så du kan se teksten, som den vil se ud for sidens besøgende. Bemærk: Ikke alle Words funktioner kan oversættes direkte til internettet. Nogen gange kan ting se helt anderledes ud, når du udgiver det på nettet. I de tilfælde skal du i stedet benytte knappen Indsæt som ren tekst. Tilføj hyperlink Et hyperlink, eller bare et link, binder to sider sammen. Derfor illustreres det ofte med en kæde. Ved at indsætte et link kan du med et klik på linket gå til en ny side. Hvis du indsætter et link fra én side på et websted til en anden side på samme websted, kalder vi det et internt link. Opretter du derimod et link til et andet websted, kalder vi det for et eksternt link. 1. Gå til back-end. I venstre side vælger du Sider, og åbner siden Velkommen. 2. Nederst på siden under åbningstiderne skriver du: Dansk Kano og Kajak Forbund. 3. Marker Dansk Kano og Kajak Forbund. På værktøjslinjen klikker du på Indsæt link, så Figur 3 vises. 4. Udfyld feltet URL med 5. I feltet Titel skriver du Kano og Kajak. 6. Sæt hak ved Åben link i et nyt vindue/faneblad. 7. Klik Tilføj link. 8. Klik på den blå knap Opdater og besøg din side i front-end. Figur 3

6 9. Når du kører musen hen over Dansk Kano og Kajak Forbund, tager din musemarkør form af en hånd, og titlen Kano og Kajak vises. Klik på linket, og du åbner Dansk Kano og Kajak Forbund i et nyt vindue. 10. Hvis du vil lave et internt link, skal du klikke på Eller linke til eksisterende indhold, som du kan se i figur 120. Herefter vælger du en af de sider, du allerede har oprettet og trykker Tilføj link. Opgave 74 Nyborg Både vil gerne oplyse om deres services på hjemmesiden. 1. Opret en ny side på hjemmesiden med titlen Service, hvor andre ikke kan kommentere. 2. Indsæt teksten fra dokumentet Service i mappen 2013 IT-opgaver. 3. Udgiv siden og tjek, hvordan den ser ud i front-end. Opgave Opret en ny side på hjemmesiden med titlen Tilbehør, hvor andre ikke kan kommentere. 2. Indsæt teksten fra dokumentet Butik i mappen 2013 IT-opgaver som brødtekst. Billedet kan du ikke få med, selv om du kopierer det. Hvordan du sætter billeder ind, lærer du i næste kapitel. 3. Gør de sidste tre ord i teksten Læs mere her til et link, som peger til siden Services. 4. Udgiv siden. Tjek, at linket virker i front-end. 5. Prøv også, om du kan linke til nogle af dine klassekammeraters sider.

7 Medier i WordPress Billeder Billeder kan gøre selv den kedeligste side spændende. 1. Åbn siden Tilbehør, og placer cursoren under teksten nederst på siden. 2. Klik på knappen Tilføj medier lige over værktøjslinjen. 3. Klik på Vælg filer, og åbn filen Bekladning.jpg fra mappen 2013 IT-opgaver. 4. Klik på den blå knap Indsæt på siden nederst til højre på skærmen for at indsætte billedet. 5. Klik på den blå knap Opdater og prøv at se billedet i front-end. 6. Indsæt på samme måde billedet Redningsvest.jpg fra mappen 2013 IT-opgaver. Du skal sandsynligvis trykke på Upload filer i Tilføj medier-vinduet for at kunne tilføje flere billeder. 7. Klik på den blå knap Opdater, og se derefter din side i front-end. Bemærk: Når vi udgiver på nettet, må billeder ikke fylde for meget, da det så tager lang tid at åbne siden. Tjek derfor altid, hvor stort et billede er, før du indsætter det. Billedtekst 1. Åbn siden Service og placer cursoren efter overskriften Opbevaring. 2. Klik på Tilføj medier og vælg billedet Vinteropbevaring.jpg 3. I feltet Billedtekst til højre skriver du Opbevar din båd sikkert i vores hal. 4. Feltet Alt Tekst er en hjælpefunktion for synshandikappede. I dette felt skriver du Hos os kan du opbevare din båd sikkert. 5. Under Justering vælger du Højre. 6. Nederst på siden klikker du på den blå knap Indsæt på siden. 7. Klik Opdater, og gå til front-end for at se din side. Efterjustering af billede 1. På siden Nyborg Både indsætter du billedet Nyborgbaade.jpg fra mappen 2013 IT-opgaver under teksten. 2. Klik én gang på billedet, og to knapper kommer midlertidigt frem på billedet. Klik på knappen Rediger billede. 3. Vælg Venstre under justering, og i rubrikken for Billedtekst og Alternativ tekst skriver du teksten Nyborg Både. 4. Opdater dine ændringer, og besøg din side i front-end.

8 Indsæt PDF Nogle informationer egner sig ikke til at indsætte i WordPress, fordi de har et særligt layout. Det kan f.eks. være et firmas salgsbrochurer eller en indbydelse til en fest. Sådanne dokumenter er ofte i pdf-format, som ikke kan sættes direkte ind på siden. I stedet linker man til det. 1. Lav en ny side med titlen Både. 2. Klik på knappen Tilføj medier. 3. Klik på Vælg filer, og vælg pdf-dokumentet Sejlbåde på lager fra mappen 2013 IT-opgaver. 4. Klik på Indsæt på siden. 5. Klik Udgiv. Skift til front-end, og klik på linket Sejlbåde på lager. Opgave På siden Både skal du tilføje pdf-filen Kajakker på lager fra mappen 2013 ITopgaver. 2. På siden Nyborg Både skal du tilføje billedet Benny.jpg fra mappen 2013 ITopgaver. Billedet skal være højrejusteret, have størrelsen thumbnail og billedteksten Benny B. Jørgensen.

9 Indstillinger Tagline Når du ser din hjemmeside i front-end, er der for oven på siderne en linje med titlen Endnu en IT-bogen 2013-side. Den vil vi nu gerne ændre til firmaets slogan. 1. Skift til back-end. 2. I menuen til venstre vælger du Indstillinger Generelt. 3. Udfyld feltet Tagline med teksten Dit seriøse bådcenter 4. Klik på Gem ændringer nederst på siden. Tidszone Når gæster på din side kommenterer på dine indlæg, vil du opdage, at tidspunktet er en eller to timer forkert. Det er fordi, WordPress ikke ved, hvilken tidszone du befinder dig i. 1. Vælg Indstillinger Generelt. 2. I feltet ud for Tidszone vælger du København. 3. Klik på Gem ændringer, og fremover passer tiden. Forside Når besøgende kommer ind på din side, vil de få vist de nyeste indlæg. Vi vil imidlertid hellere have, at de først ser velkomstsiden. 1. Vælg Indstillinger Læsning. 2. Klik ud for En statisk side, og i feltet Forside vælger du siden Velkommen. 3. Klik på Gem ændringer. Side-rækkefølge Der er efterhånden en del sider på dit website. Siderne vises i den rækkefølge, som du har oprettet dem i, men du kan også ændre rækkefølgen. 1. Vælg Sider og dernæst siden Både. 2. I højre side, under fanen Sideegenskaber, er et felt med navnet rækkefølge. Her skal du ændre det nuværende 0 til 1 for at placere Både lige efter forsiden i menuen. 3. Gentag de samme trin for de andre sider, så siden Service bliver nr. 2, Tilbehør nr. 3 og Nyborg Både nr. 4. I front-end kommer din menu til at se ud som Figur 4. Figur 4

10 Udseende En af de smarte funktioner i WordPress er muligheden for at vælge et gennemgående tema. Et tema sikrer at skrifttyper, farvevalg og margener er ens på alle sider. Samtidig har temaer også grafiske elementer, som er fælles på alle sider. Der er i dag udviklet mere end 1000 forskellige temaer til WordPress, og der kommer hele tiden flere til. De bliver lavet af frivillige programmører verden over, som sender deres tema ind til WordPress. Skift tema 1. I menuen til venstre vælger du Udseende Temaer. 2. Nedenfor fremkommer alle de temaer, som er blevet installeret på serveren for IT-bogen af andre elever. Klik på et tema, du synes godt om, og klik på Gem & Aktiver. 3. Besøg front-end, og se resultatet. Installer tema 1. Vælg Udseende Temaer. 2. Foroven vælger du fanen Installer temaer. 3. Du kan nu søge igennem mere end 1000 forskellige temaer. Lav en søgning i systemet, og find et tema, som du synes virker godt. Klik på Preview, hvis du vil se, hvordan en side med temaet ser ud. 4. Du kan afgøre, om et tema allerede er installeret neden under billedet. Her kan du klikke på Installer, hvis det ikke allerede er installeret. 5. Når et tema er installeret, skal det aktiveres, før det fungerer. Klik på Aktiver. 6. Besøg front-end, og se resultatet. Husk, du kan altid tilrette et tema, hvis det ikke er helt, som du vil have det. Tilføj widget En widget er et lille program, der kan rummer et væld af forskellige funktioner. Det kan f.eks. være et lille spil, en kalender eller en vejrudsigt. På de fleste temaer vil du opdage, at der er mere indhold på siden end den tekst, du selv har skrevet. Det er widgets, der er små moduler, som WordPress placerer rundt omkring på din hjemmeside. Hvor, de placeres på siden, afhænger af, hvilket tema du benytter. 1. Du skal først vælge temaet Infinity for at forklaringerne her i bogen passer. Temaet er allerede installeret på siden. Find og aktiver det. 2. Vælg Udseende Widgets. 3. Under Tilgængelige widgets øverst på siden klikker du med venstre museknap på den widget, der hedder Kalender.

11 4. Hold musseknappen nede, og træk din widget over i feltet Infinity Primary Sidebar i højre side, som vist i Figur 5. Du behøver ikke nødvendigvis give kalenderen en titel. 5. Klik Gem. 6. Skrift til front-end, og bemærk, hvordan en kalender er kommet til syne. Figur 5 Fjern widgets og tilføj tekst Når der ikke er valgt nogen widgets i WordPress, udfylder programmet selv de mest almindelige widgets. Det kan være lidt irriterende. For at undgå dette kan du f.eks. tilføje en tom tekst-widget. 1. Vælg Udseende Widgets. 2. Klik på pilen ved siden af Infinity Primary Sidebar, og træk Kalender tilbage i Tilgængelige widgets. 3. Gå til front-end, og læg mærke til hvordan flere widgets kommer til syne, selvom de ikke er blevet valgt. 4. Skift til back-end, og træk widgeten Tekst til højre i feltet Infinity Primary Sidebar. 5. Giv din widget titlen Vinteropbevaring, og tilføj teksten: Mangler du et sted at få din båd opbevaret om vinteren. Så har vi løsningen. Se mere under service. 6. Klik på Gem for at gemme dine ændringer, og se siden i front-end.

12 Plugin En plugin er et lille programtilføjelse til WordPress. Fast and Secure Contact Form Fast and Secure Contact Form er et plugin til at tilføje en kontaktformular på siden. 1. Klik på Plugins i menuen til venstre. 2. Herunder finder du Contact Form 7. Klik på teksten Aktiver lige under navnet. Tilføj kontaktformular 1. Vælg Sider Tilføj ny. 2. Giv siden titlen Kontakt. 3. I indholdsfeltet tilføjer du følgende: [contact-form-7 id="79" title="kontaktformular 1"] Teksten i parentesen fortæller WordPress, at der nu kommer et plugin. Det virker kun, hvis du skriver præcis, som der står, med store og små bogstaver. 4. Fjern muligheden for kommentarer, og sæt siderækkefølge til Klik Udgiv i højre side, og se resultatet i front-end. Smart YouTube Det er blevet populært at bruge film, og særligt film fra YouTube, på sin hjemmeside. Film kan være svære at håndtere på en hjemmeside, men med det plugin, der hedder Smart YouTube, er det nemt at tilføje film til din side. 1. I back-end vælger du Plugins, og finder Smart YouTube PRO. Klik på Aktiver. 2. På YouTube finder du en film, som passer til båd-siden. Det kan f.eks. være filmen Quicksilver 600 Commander (http://www.youtube.com/watch?v=cqmb6t51i2w). 3. Besøg denne YouTube film. Kopier adressen (Ctrl+c). 4. I WordPress vælger du Udseende Widgets. 5. En ny widget Smart YouTube er kommet til syne. Aktiver denne widget ved at trække det over i Infinity Primary Sidebar. 6. Giv den nye widget titlen Nye både. 7. I feltet nedenunder indsætter du den kopierede adresse (Ctrl+v).

13 8. For at fortælle WordPress, at det er video, som vises, skal du nu tilføje et v i adressen efter http som vist herunder. httpv://www.youtube.com/watch?v=cqmb6t51i2w&feature=related 9. Afslut ved at klikke på den blå knap Gem, og besøg front-end for at se resultatet. Bemærk: Ovenover har du indsat en film, der virker på alle dine sider på hele websitet. Du kan også indsætte film i en tekst, og så virker filmen kun på den enkelte side. Du skal bare skrive hele internetadressen i teksten til venstre, og så indsætte et lille v efter http. Du skal derefter markere linket og trykke på knappen Fjern link, hvilket er nødvendigt for at afspille videoen. Opgave Tilføj teksten nedenfor på siden Kontakt oven over teksten [contact-form] Har du spørgsmål, bestillinger eller kommentarer, så udfyld formularen nedenfor eller kontakt os: Nyborg Både Bådstræde Nyborg Tlf Mail: 2. Formater teksten, så den ser ud som ovenfor. WordPress standard formatering Adresse giver nemt og hurtigt et flot resultat. 3. Find en ny video fra YouTube, og tilføj den på en enkelt side. Slet website Når du har gennemgået opgaverne hertil, er du færdig med at arbejde med din hjemmeside. Hvis du lader den ligge, bliver den automatisk slettet i løbet af et halvt år. Hvis du ikke vil have den til at ligge på nettet, kan du selv fjerne den. 1. Skift til back-end og vælg Værktøjer Slet site. 2. Sæt et flueben ud for, at du er sikker på, at du vil slette dit websted permanent. 3. Klik på knappen Slet mit websted permanent. 4. Du får nu tilsendt en mail til den mailadresse, som du brugte, da du registrerede dit websted. Åbn dit mailprogram, og den tilsendte mail. Klik på linket i mailen. Dit websted er slettet nu, og det kan ikke gendannes.

14 Case 12 - Vurder websteder Gå sammen i grupper på to, og find to forskellige websteder på nettet, som I vil vurdere. Det skal være to websteder fra samme område, f.eks. to restauranter, to kommuner eller to fotobutikker. I skal fremlægge jeres vurdering mundtligt for resten af klassen. Det vil sige, at I viser hjemmesiderne på en projektor, mens I fortæller om dem. Brug jeres mavefornemmelse og punkterne herunder til at vurdere de to websteder. Layout og indhold 1. Giver forsiden et klart overblik over, hvad de øvrige sider indeholder? 2. Er det let at navigere rundt på hjemmesiden og samtidig bevare overblikket? 3. Er forsiden spændende, så man får lyst til at læse mere? 4. Er opdelingen mellem de forskellige sider logisk? 5. Er der et rimeligt fælles layout på siderne? 6. Passer layoutet til indhold og målgruppe? 7. Har siderne en passende linjelængde? 8. Er skrifttyperne læsevenlige? 9. Er overskrifterne spændende, korte og dækkende for indholdet? 10. Er farverne velvalgte i forhold til billeder og indhold? 11. Er der relevante billeder? 12. Er der steder, hvor grafik burde erstatte kedelig tekst? 13. Er der mulighed for at få kontakt til personer bag webstedet? 14. Er der mulighed for at tilmelde sig en mail-liste? 15. Er der et kort, så du kan finde stedet? 16. Mangler der informationer på hjemmesiden, som burde være der? 17. Hvornår er siden sidst opdateret? Til sidst giver I webstederne fra nul til fem stjerner, hvor fem er det bedste.

15 Case 13 - opret websted Vælg en virksomhed, forening, institution, kunstner, familie, butik, hobby eller andet, du vil oprette et websted for. Det er altid bedst, hvis du har en ide til et websted, som har et formål, og som du måske vil have andre til at besøge. Inden du går i gang 1. Besøg lignende sider på nettet for at få inspiration. 2. Beskriv formålet med dit websted. 3. Beskriv målgruppe og stil. 4. Tegn en struktur af dit websted, hvor du viser overskrifter og indhold på de enkelte sider, samt hvordan siderne er forbundet med links. 5. Lav en aftale med dem, du vil designe webstedet for. 6. Beslut dig for, om du vil udgive dit websted på wordpress.com eller på it-bogen.dk. Når du er i gang 1. Brug mange grafiske elementer: Billeder, diagrammer, tekstbokse osv. 2. Vis din hjemmeside til dem, det handler om, så du får feedback. Du kan også vise din hjemmeside til dine kammerater. 3. Forbered dig på, at din lærer vurderer din hjemmeside ud fra skemaet herunder. Vurdering af websted Har du planlagt din hjemmeside med tegning, formål og målgruppe? Passer tekst og layout til målgruppen? Er hjemmesiden overskuelig og nem at navigere rundt på? Hvor omfangsrig er din hjemmeside? Er du konsekvent med dine skrifter? Størrelse, type og afstande? Er teksten læsevenlig og uden fejl? Er dit indhold relevant, og hvordan er placeringen? Har du widgets, plugins, video eller andre spændende ting? Andet?

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Manual for redaktører

Manual for redaktører Manual for redaktører Leveret af DFF-EDB.dk 2 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Hjemmesider i Umbraco... 5 2. Kom i gang med Umbraco... 5 2.1 Login... 5 2.1.1. Ændring af login... 5 2.2. Når du arbejder på siden,

Læs mere

Få din egen hjemmeside

Få din egen hjemmeside I dette afsnit lærer du at bygge din egen hjemmeside tilføje tekst og billeder lave dit eget design lægge en baggrund på hjemmesiden I næste nummer får du hjælp til at bygge en større hjemmeside til en

Læs mere

CMS VEJLEDNING TIL DIN DANAWEBSHOP

CMS VEJLEDNING TIL DIN DANAWEBSHOP CMS VEJLEDNING TIL DIN DANAWEBSHOP Velkommen til CMS modulet på din DanaWebshop, som du skal benytte for at opdatere din webshop med produkter, produktsider, infosider med mere. I DanaWeb kalder vi CMS

Læs mere

TYPO3 CMS. Redaktør manual. CMShouse Boulevarden 17 7100 Vejle www.cmshouse.dk. Dato: Juli 2009. TYPO3 version 4.2.0. E-mail: info@cmshouse.

TYPO3 CMS. Redaktør manual. CMShouse Boulevarden 17 7100 Vejle www.cmshouse.dk. Dato: Juli 2009. TYPO3 version 4.2.0. E-mail: info@cmshouse. TYPO3 CMS Redaktør manual CMShouse Boulevarden 17 7100 Vejle www.cmshouse.dk Dato: Juli 2009 TYPO3 version 4.2.0 E-mail: info@cmshouse.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Generelt om TYPO3...3

Læs mere

Manual. Tabulex Hjemmeside. Manual. Side 1 af 39

Manual. Tabulex Hjemmeside. Manual. Side 1 af 39 Tabulex Hjemmeside Manual Side 1 af 39 Indholdsfortegnelse 0. Begreber... 3 1. Sådan logger du ind... 5 2. Opret sider og kolonner... 6 2.1 Opsætning... 6 2.2 Opret side og rediger egenskaber... 8 2.3

Læs mere

OnLibri.dk. PowerPoint 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com

OnLibri.dk. PowerPoint 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com PowerPoint 2007 Torben Lage Frandsen 2008 Torben Lage Frandsen & OnLibri Alle rettigheder forbeholdes. Ingen del af denne bog må gengives, lagres i et søgesystem eller transmitteres i nogen form eller

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

OpenPublic Web. Brugermanual. OpenPublic Web - Brugermanual Version 2.0

OpenPublic Web. Brugermanual. OpenPublic Web - Brugermanual Version 2.0 OpenPublic Web Brugermanual OpenPublic Web - Brugermanual Version 2.0 Indhold Sådan kommer du i gang... 3 Log ind... 3 Redigeringsvinduet... 3 Opret, Gem og Udgiv indhold... 3 Forskellige muligheder for

Læs mere

Velkommen til AgeForce

Velkommen til AgeForce Velkommen til AgeForce Kapitel 1... 2 Opret din egen profil... 2 Log ind - og log ud - på AgeForce.... 4 Kapitel 2... 5 Fanebladet Hjem din profil... 5 Kapitel 3... 6 Rediger din profil... 6 Rediger dine

Læs mere

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole Det kan du lære i denne Internetskole Trygt i gang Hvad skal du bruge af udstyr og programmer for at komme på internettet? Hvilken udbyder og hvilken betalingsform skal du vælge? Hvordan ser Internet Explorer

Læs mere

www.prestashop-guide.dk

www.prestashop-guide.dk Udarbejdet af VSI Group Asia Co., Ltd. Udgivet d. 05/06-2012 til Prestashop v. 1.4.x Seneste revision: 11/06-2012 Forord Denne guide er udarbejdet af VSI Group Asia Co., Ltd. for at hjælpe brugere af Prestashop

Læs mere

Kom gratis på nettet med 123hjemmeside:

Kom gratis på nettet med 123hjemmeside: . afsnit Kom gratis på nettet med hjemmeside: Få en funklende en funklende Start din egen kreative hjemmeside, og del dine bedste oplevelser, billeder og videoklip med Få familie og venner. Med hjemmeside

Læs mere

Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu

Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu OKTOBER 2013 HØJE-TAASTRUP KOMMUNE Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu BRUGERVEJLEDNING TIL VEDLIGEHOLDELSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

HJEMMESIDEKURSUS. Knap med stort A bruges til tekstbox. Knap med bjergtop bruges til billede

HJEMMESIDEKURSUS. Knap med stort A bruges til tekstbox. Knap med bjergtop bruges til billede HJEMMESIDEKURSUS 1. Hjemmesideopbygning i MS Publisher - Side 1 2. Hjemmesiden lægges ind på nettet - Side 9 3. Generelt om Internettet - Side 11 4. Den færdige hjemmeside - Side 14 1 Hjemmesideprogram

Læs mere

Brugermanual. - For intern entreprenør

Brugermanual. - For intern entreprenør Brugermanual - For intern entreprenør Version 1.0 2014 Brugermanual - For Intern Entreprenør Velkommen som bruger på Smartbyg.com. Denne manual vil tage dig igennem de funktioner der er tilgængelig for

Læs mere

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen Lær din mac at kende Poul Erik Larsen Indholdsfortegnelse 03 Mac en udvendigt 04 Skrivebordet 05 Æble-menuen 06 Finder-menuen 07 Arkiv-menuen 08 Dock 10 Hvilket styresystem? 11Systemindstillinger 11 Generelt

Læs mere

SkoleKom. Begyndervejledning. Tilpasset FirstClass version 11

SkoleKom. Begyndervejledning. Tilpasset FirstClass version 11 SkoleKom Begyndervejledning Tilpasset FirstClass version 11 1 Om SkoleKom... 3 1.1 Download og installation af FirstClass-programmet... 4 1.2 Log på SkoleKom... 5 1.3 Dit SkoleKom-skrivebord... 5 1.4 Sådan

Læs mere

Webredaktør. Vejledning

Webredaktør. Vejledning Webredaktør Vejledning Version 4.0 opdateret september 2012 2 Velkommen som webredaktør... 3 Jeg vil gerne... 4 Redigere... 4 Gemme det jeg har lavet... 4 Ændre afdelingens navn og logo... 5 Ændre hjemmesidens

Læs mere

Excel 2010 Grundlæggende

Excel 2010 Grundlæggende Excel 2010 Grundlæggende Velkommen på vores Excel Grundlæggende kursus Det er vores håb, at du vil finde dig godt tilrette på kurset, samt du vil få mange gode og konkrete ting med herfra. Du kan være

Læs mere

Plant nu - Høst senere

Plant nu - Høst senere 2015 Andreas Pedersen. Alle rettigheder forbeholdes. 1 Uautoriseret kopiering eller distribution af dette materiale i enhver form er strengt forbudt. Lovovertrædere vil blive retsforfulgt i videst muligt

Læs mere

IT Manual for Borup IF Fodboldafdelingen

IT Manual for Borup IF Fodboldafdelingen IT Manual for Borup IF Fodboldafdelingen Version 1.0-2. aug. 2010 Side 1 af 43 Denne manual et opslagsværk over de mest almindelige funktioner som du som bruger kommer ud for. Den gennemgår de IT systemer

Læs mere

Nyheder i Microsoft Office 2007. Generelle nyheder. Efter kurset har du bl.a. fået kendskab til:

Nyheder i Microsoft Office 2007. Generelle nyheder. Efter kurset har du bl.a. fået kendskab til: Nyheder i Microsoft Office 2007 Formålet med dette introduktionskursus er at gøre dig i stand til at anvende de nye værktøjer og funktioner i Microsoft Office 2007-programmerne. Kursets første lektion

Læs mere

Det kan du lære i skolen

Det kan du lære i skolen 0 PC-GRUNDSKOLEN Det kan du lære i skolen Vi forklarer tingene, så du forstår dem, og stiller selv alle de dumme spørgsmål. 0 Pc en: Hvad er op og ned på din computer? Filhåndtering: Opret, flyt og slet

Læs mere

T a r g e t G r u p p e n Microsoft SharePoint

T a r g e t G r u p p e n  Microsoft SharePoint T a r g e t G r u p p e n Microsoft SharePoint I n d h o l d s f o r t e g n e l s e Microsoft SharePoint...1 Versioner...1 SharePoints opbygning... 3 Site...3 Indholdselementer...4 Sider...4 Biblioteker...4

Læs mere

Bruger Manual til C-Soft Webshop Version 2

Bruger Manual til C-Soft Webshop Version 2 Bruger Manual til C-Soft Webshop Version 2 1 1. Indhold 6 2. Log ind til administrationen 7 3. Administrationen forside 8 4. Menu Bjælke 9 4.1 Start 9 4.2 Varekatalog 9 4.2.1 Varegrupper 9 Indsæt ny varegruppe

Læs mere

UDVIDELSER TIL JOOMLA!

UDVIDELSER TIL JOOMLA! JESPER KAAE UDVIDELSER TIL JOOMLA! TM TM 18 populære og gratis udvidelser til Joomla! 1.5 Læs også om installation i af fjoomla-udvidelser l Til alle med en hjemmeside baseret på Joomla Udvidelser til

Læs mere

OnLibri.dk. Excel 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com

OnLibri.dk. Excel 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com Excel 2007 Torben Lage Frandsen 2008 Torben Lage Frandsen & OnLibri Alle rettigheder forbeholdes. Ingen del af denne bog må gengives, lagres i et søgesystem eller transmitteres i nogen form eller med nogen

Læs mere

Gengivelse af denne bog eller dele heraf uden tilladelse er ikke tilladt ifølge gældende dansk lov om ophavsret.

Gengivelse af denne bog eller dele heraf uden tilladelse er ikke tilladt ifølge gældende dansk lov om ophavsret. Kolofon: Af: Charlotte Cederstrøm & Heidi Bille Forlag: IT-Univers ApS Telefon: 2177 3463 E-mail: info@it-univers.dk & heidi@dolphinconsult.dk Web: www.it-univers.dk & www.dolphinconsult.dk År: 2013 ISBN:

Læs mere