Webdesign med WordPress 3

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Webdesign med WordPress 3"

Transkript

1 Webdesign med WordPress 3 Til webdesign har jeg valgt at bruge det gratis program WordPress i stedet for Microsofts programmer. WordPress er lettere at bruge, og samtidig er det lettere at lave flotte websider for både begyndere og professionelle. WordPress systemet er optimeret til Internet Explorer 10, Firefox 19 og Chrome 25 så vi anbefaler at du benytter en af disse browsere, for at du kan være sikker på at systemet fungerer optimalt. WordPress er verdens mest brugte blog-system. En blog er oprindelig en internetside, hvor en eller flere bloggere (personer som skriver på siden) deler deres personlige tanker og oplevelser med andre. Altså en form for online dagbog, som alle kan læse og kommentere. I dag benyttes Word- Press dog til langt mere end blogs. Det benyttes blandt andet til hjemmesider, som jeg vil introducere her. I 2013 er der cirka Word- Press hjemmesider. En del af de sider, du selv kender, benytter sikkert også WordPress. Kendte WordPress-sider TV stationen CNN Bil firmaet Ford Internet portalen Yahoo Hvad du må udgive Når du udgiver noget på nettet, har milliarder af mennesker mulighed for at se dine sider. Sandsynligvis får du kun få besøgende. Det gælder især, hvis du ikke gør noget aktivt for lokke gæster til. Selvom der måske ikke er så mange, der læser din hjemmeside, er den dog underlagt samme lovgivning som alle andre medier. Det betyder, at du kan blive retsforfulgt, hvis du ikke overholder lovgivningen også selv om du er skoleelev. Ulovlige materialer Billeder, film, musik og tekster, du ikke har ophavsret til Børneporno Nedværdigende omtale af andre på grund af religion, race, køn, seksualitet eller holdning Opret websted Når du bruger WordPress, skriver du direkte på internettet. Derfor skal du som den første handling oprette en WordPress-side på internettet. 1. Gå på nettet til siden it-bogen.dk og klik på for at oprette din egen WordPress side. 2. Indtast et brugernavn og din mailadresse. Brugernavnet kommer til at indgå i din webadresse, så derfor skal det være kort, og uden æøå og mellemrum. 3. Indtast din mailadresse og vælg Gi mig et websted!, og klik på Næste. 4. I feltet Titel på websted indtaster du Nyborg Både.

2 5. Hvis du vil have, at andre mennesker kan finde din hjemmeside via Google, skal du ud for Privatliv vælge Ja. Fordi du er i gang med at lave en øvelsesside, skal du dog vælge Nej. 6. Klik til sidst på Tilmeld. 7. Du vil i løbet af få minutter modtage en mail. Åbn mailen og klik på det første link for at aktivere din side. Tjek dit spam-filter, hvis du ikke modtager en mail. 8. Herefter modtager du en mail med dit brugernavn og et kodeord (password). Det er dit log-in, som du skal bruge til at administrere din hjemmeside. Udskriv eller gem dit brugernavn og password, så du har det fremover. 9. Du kan nu se din hjemmeside på hvor brugernavn skal erstattes af det brugernavn, du udfyldte i trin 2. Bemærk: Siden, du registrerer, stilles gratis til rådighed af Forlaget åløkke. Da siden kun er beregnet til øvelser, vil din side automatisk blive slettet efter et halvt år. Hvis du senere vil lave en hjemmeside, som ikke bliver slettet, kan du gratis oprette en side på Opbyg din hjemmeside Du er nu klar til at lave din egen hjemmeside. Din WordPress-side er en dynamisk CMS hjemmeside. Det betyder, at du kan styre hjemmesidens indhold direkte via Internettet. I CMS-systemer taler man om front-end og back-end. Front-end: Back-end: Front-end kan sammenlignes med et udstillingsvindue i en butik. Front-end er det, som hjemmesidens gæster ser, når de besøger din hjemmeside. De kan se siden, men ikke ændre på den. For at lave ændringer skal du skifte til back-end. Her kan du ændre farver, tilføje nye sider osv. Når du laver din hjemmeside, er det ofte en god idé at have to browservinduer åbne, så du kan skifte imellem front-end og back-end. På den måde kan du hurtigt se, hvordan udstillingsvinduet (front-end) tager sig ud, når du flytter rundt på tingene i back-end. Når du har ændret noget i back-end, skal du altid huske at opdatere front-end, så du ser den nyeste udgave. Det kan du gøre ved at trykke på keyboard-tasten F5. Du kan også klikke på knappen Opdater i din browser. Log-in i back-end 1. Besøg og indtast dit brugernavn og det kodeord, du modtog i din mail. 2. Hvis du sætter hak i Husk mig, som vist i Figur 1, husker computeren dit brugernavn og kodeord på den computer, du sidder ved. 3. Klik Log ind.

3 Figur 1 Ændre Kodeord 1. I venstre side af skærmen vælger du Brugere Din profil. 2. I bunden af siden under Nyt kodeord indtaster du din ønskede kode to gange, og trykker Opdater profil. Vælg en kode, du kan huske, eller skriv koden ned. Tilføj ny side 1. I venstre side af skærmen vælger du Sider Tilføj ny. 2. Indtast titlen Velkommen i titelfeltet foroven. 3. I feltet nedenfor indtaster du følgende tekst: Nyborg Både - Dit seriøse bådcenter Åbningstider Mandag - fredag: Lørdag: Når du er færdig med at indtaste din velkomsttekst, klikker du på den blå knap Udgiv i højre side. Siden er nu gemt. 5. Foroven på siden er der nu en aflang, gul boks med linket Vis side. Klik på linket for at se, hvordan din nye side ser ud i front-end. 6. Klik på Tilbage i browseren for at vende tilbage til din nye side i back-end, så du igen kan arbejde med teksten. Styling af tekst Ligesom i Word kan du tilpasse tekstens udseende. De fleste knapper på værktøjslinjen ligner dem i Word, f.eks.: gør teksten fed gør teksten kursiv 1. Når du peger på de forskellige knapper i værktøjslinjen, får du vist en lille hjælpetekst. Prøv det. 2. Klik på Vis/Skjul ekstra værktøjslinje til højre på værktøjslinjen. Derved fremkommer en ekstra værktøjslinje.

4 3. Prøv at style din første side ved at bruge de forskellige knapper. Marker den tekst, du vil style. I den fremkommende knap med typografier kan du f.eks. vælge Overskrift 2 til overskriften. Til resten af teksten kan du f.eks. vælge typografien Adresse. 4. Når du laver ændringer, skal du huske at gemme dem ved at klikke på den blå knap Opdater i højre side. 5. Besøg din front-end ved at klikke på Vis side. Kommentar På din side vil du nederst i front-end se et kommentarfelt, hvor andre brugere kan kommentere på dine indlæg. Det er imidlertid ikke alting, vi ønsker, at andre skal kunne kommentere på. Derfor skal vi nu slå kommentarfeltet fra. 1. Klik Tilbage i browseren, så du igen kommer til back-end, hvor du kan formatere teksten. 2. I venstre side af skærmen klikker du på Sider. 3. Åbn siden Velkommen. 4. I bunden af siden fjerner du fluebenet ud for feltet Tillad kommentarer. 5. Klik på den blå knap Opdater i højre side. 6. Besøg din side i front-end ved at klikke på den aflange, gule knap Vis side. Nu vil du se, at det ikke længere er muligt for andre at skrive kommentarer på din hjemmeside. Slet en side Det kan være nødvendigt at slette en side, som du ikke længere bruger. Med din nye hjemmeside fulgte der en standardside med navnet Eksempelside. Vi vil nu slette denne side. 1. Gå til back-end. I venstre side af skærmen klikker du på Sider. 2. Før musen henover Eksempelside til pilen ændrer sig til en hånd, og en undermenu kommer til syne som i Figur I den nye undermenu vælger du Papirkurv. Siden er nu slettet. Figur 2 Indsæt tekst fra Word Vi skriver ofte dokumenter i Word, som vi bagefter lægger ud på en hjemmeside. 1. Vælg Sider Tilføj ny. 2. Giv din nye side titlen Nyborg Både. Nederst på siden fjerner du muligheden for at kommentere på siden. 3. Brug Word til at åbne dokumentet Firmaprofil fra mappen 2013 IT-opgaver.

5 4. Marker hele teksten i dokumentet (Ctrl+a). Højreklik og vælg Kopier (Ctrl+c). 5. Vend tilbage til WordPress. Klik på Indsæt fra Word på værktøjslinjen. 6. Tast Ctrl+v, og klik på knappen Indsæt. 7. Klik i højre side på den blå knap Udgiv. 8. Skift til front-end, så du kan se teksten, som den vil se ud for sidens besøgende. Bemærk: Ikke alle Words funktioner kan oversættes direkte til internettet. Nogen gange kan ting se helt anderledes ud, når du udgiver det på nettet. I de tilfælde skal du i stedet benytte knappen Indsæt som ren tekst. Tilføj hyperlink Et hyperlink, eller bare et link, binder to sider sammen. Derfor illustreres det ofte med en kæde. Ved at indsætte et link kan du med et klik på linket gå til en ny side. Hvis du indsætter et link fra én side på et websted til en anden side på samme websted, kalder vi det et internt link. Opretter du derimod et link til et andet websted, kalder vi det for et eksternt link. 1. Gå til back-end. I venstre side vælger du Sider, og åbner siden Velkommen. 2. Nederst på siden under åbningstiderne skriver du: Dansk Kano og Kajak Forbund. 3. Marker Dansk Kano og Kajak Forbund. På værktøjslinjen klikker du på Indsæt link, så Figur 3 vises. 4. Udfyld feltet URL med 5. I feltet Titel skriver du Kano og Kajak. 6. Sæt hak ved Åben link i et nyt vindue/faneblad. 7. Klik Tilføj link. 8. Klik på den blå knap Opdater og besøg din side i front-end. Figur 3

6 9. Når du kører musen hen over Dansk Kano og Kajak Forbund, tager din musemarkør form af en hånd, og titlen Kano og Kajak vises. Klik på linket, og du åbner Dansk Kano og Kajak Forbund i et nyt vindue. 10. Hvis du vil lave et internt link, skal du klikke på Eller linke til eksisterende indhold, som du kan se i figur 120. Herefter vælger du en af de sider, du allerede har oprettet og trykker Tilføj link. Opgave 74 Nyborg Både vil gerne oplyse om deres services på hjemmesiden. 1. Opret en ny side på hjemmesiden med titlen Service, hvor andre ikke kan kommentere. 2. Indsæt teksten fra dokumentet Service i mappen 2013 IT-opgaver. 3. Udgiv siden og tjek, hvordan den ser ud i front-end. Opgave Opret en ny side på hjemmesiden med titlen Tilbehør, hvor andre ikke kan kommentere. 2. Indsæt teksten fra dokumentet Butik i mappen 2013 IT-opgaver som brødtekst. Billedet kan du ikke få med, selv om du kopierer det. Hvordan du sætter billeder ind, lærer du i næste kapitel. 3. Gør de sidste tre ord i teksten Læs mere her til et link, som peger til siden Services. 4. Udgiv siden. Tjek, at linket virker i front-end. 5. Prøv også, om du kan linke til nogle af dine klassekammeraters sider.

7 Medier i WordPress Billeder Billeder kan gøre selv den kedeligste side spændende. 1. Åbn siden Tilbehør, og placer cursoren under teksten nederst på siden. 2. Klik på knappen Tilføj medier lige over værktøjslinjen. 3. Klik på Vælg filer, og åbn filen Bekladning.jpg fra mappen 2013 IT-opgaver. 4. Klik på den blå knap Indsæt på siden nederst til højre på skærmen for at indsætte billedet. 5. Klik på den blå knap Opdater og prøv at se billedet i front-end. 6. Indsæt på samme måde billedet Redningsvest.jpg fra mappen 2013 IT-opgaver. Du skal sandsynligvis trykke på Upload filer i Tilføj medier-vinduet for at kunne tilføje flere billeder. 7. Klik på den blå knap Opdater, og se derefter din side i front-end. Bemærk: Når vi udgiver på nettet, må billeder ikke fylde for meget, da det så tager lang tid at åbne siden. Tjek derfor altid, hvor stort et billede er, før du indsætter det. Billedtekst 1. Åbn siden Service og placer cursoren efter overskriften Opbevaring. 2. Klik på Tilføj medier og vælg billedet Vinteropbevaring.jpg 3. I feltet Billedtekst til højre skriver du Opbevar din båd sikkert i vores hal. 4. Feltet Alt Tekst er en hjælpefunktion for synshandikappede. I dette felt skriver du Hos os kan du opbevare din båd sikkert. 5. Under Justering vælger du Højre. 6. Nederst på siden klikker du på den blå knap Indsæt på siden. 7. Klik Opdater, og gå til front-end for at se din side. Efterjustering af billede 1. På siden Nyborg Både indsætter du billedet Nyborgbaade.jpg fra mappen 2013 IT-opgaver under teksten. 2. Klik én gang på billedet, og to knapper kommer midlertidigt frem på billedet. Klik på knappen Rediger billede. 3. Vælg Venstre under justering, og i rubrikken for Billedtekst og Alternativ tekst skriver du teksten Nyborg Både. 4. Opdater dine ændringer, og besøg din side i front-end.

8 Indsæt PDF Nogle informationer egner sig ikke til at indsætte i WordPress, fordi de har et særligt layout. Det kan f.eks. være et firmas salgsbrochurer eller en indbydelse til en fest. Sådanne dokumenter er ofte i pdf-format, som ikke kan sættes direkte ind på siden. I stedet linker man til det. 1. Lav en ny side med titlen Både. 2. Klik på knappen Tilføj medier. 3. Klik på Vælg filer, og vælg pdf-dokumentet Sejlbåde på lager fra mappen 2013 IT-opgaver. 4. Klik på Indsæt på siden. 5. Klik Udgiv. Skift til front-end, og klik på linket Sejlbåde på lager. Opgave På siden Både skal du tilføje pdf-filen Kajakker på lager fra mappen 2013 ITopgaver. 2. På siden Nyborg Både skal du tilføje billedet Benny.jpg fra mappen 2013 ITopgaver. Billedet skal være højrejusteret, have størrelsen thumbnail og billedteksten Benny B. Jørgensen.

9 Indstillinger Tagline Når du ser din hjemmeside i front-end, er der for oven på siderne en linje med titlen Endnu en IT-bogen 2013-side. Den vil vi nu gerne ændre til firmaets slogan. 1. Skift til back-end. 2. I menuen til venstre vælger du Indstillinger Generelt. 3. Udfyld feltet Tagline med teksten Dit seriøse bådcenter 4. Klik på Gem ændringer nederst på siden. Tidszone Når gæster på din side kommenterer på dine indlæg, vil du opdage, at tidspunktet er en eller to timer forkert. Det er fordi, WordPress ikke ved, hvilken tidszone du befinder dig i. 1. Vælg Indstillinger Generelt. 2. I feltet ud for Tidszone vælger du København. 3. Klik på Gem ændringer, og fremover passer tiden. Forside Når besøgende kommer ind på din side, vil de få vist de nyeste indlæg. Vi vil imidlertid hellere have, at de først ser velkomstsiden. 1. Vælg Indstillinger Læsning. 2. Klik ud for En statisk side, og i feltet Forside vælger du siden Velkommen. 3. Klik på Gem ændringer. Side-rækkefølge Der er efterhånden en del sider på dit website. Siderne vises i den rækkefølge, som du har oprettet dem i, men du kan også ændre rækkefølgen. 1. Vælg Sider og dernæst siden Både. 2. I højre side, under fanen Sideegenskaber, er et felt med navnet rækkefølge. Her skal du ændre det nuværende 0 til 1 for at placere Både lige efter forsiden i menuen. 3. Gentag de samme trin for de andre sider, så siden Service bliver nr. 2, Tilbehør nr. 3 og Nyborg Både nr. 4. I front-end kommer din menu til at se ud som Figur 4. Figur 4

10 Udseende En af de smarte funktioner i WordPress er muligheden for at vælge et gennemgående tema. Et tema sikrer at skrifttyper, farvevalg og margener er ens på alle sider. Samtidig har temaer også grafiske elementer, som er fælles på alle sider. Der er i dag udviklet mere end 1000 forskellige temaer til WordPress, og der kommer hele tiden flere til. De bliver lavet af frivillige programmører verden over, som sender deres tema ind til WordPress. Skift tema 1. I menuen til venstre vælger du Udseende Temaer. 2. Nedenfor fremkommer alle de temaer, som er blevet installeret på serveren for IT-bogen af andre elever. Klik på et tema, du synes godt om, og klik på Gem & Aktiver. 3. Besøg front-end, og se resultatet. Installer tema 1. Vælg Udseende Temaer. 2. Foroven vælger du fanen Installer temaer. 3. Du kan nu søge igennem mere end 1000 forskellige temaer. Lav en søgning i systemet, og find et tema, som du synes virker godt. Klik på Preview, hvis du vil se, hvordan en side med temaet ser ud. 4. Du kan afgøre, om et tema allerede er installeret neden under billedet. Her kan du klikke på Installer, hvis det ikke allerede er installeret. 5. Når et tema er installeret, skal det aktiveres, før det fungerer. Klik på Aktiver. 6. Besøg front-end, og se resultatet. Husk, du kan altid tilrette et tema, hvis det ikke er helt, som du vil have det. Tilføj widget En widget er et lille program, der kan rummer et væld af forskellige funktioner. Det kan f.eks. være et lille spil, en kalender eller en vejrudsigt. På de fleste temaer vil du opdage, at der er mere indhold på siden end den tekst, du selv har skrevet. Det er widgets, der er små moduler, som WordPress placerer rundt omkring på din hjemmeside. Hvor, de placeres på siden, afhænger af, hvilket tema du benytter. 1. Du skal først vælge temaet Infinity for at forklaringerne her i bogen passer. Temaet er allerede installeret på siden. Find og aktiver det. 2. Vælg Udseende Widgets. 3. Under Tilgængelige widgets øverst på siden klikker du med venstre museknap på den widget, der hedder Kalender.

11 4. Hold musseknappen nede, og træk din widget over i feltet Infinity Primary Sidebar i højre side, som vist i Figur 5. Du behøver ikke nødvendigvis give kalenderen en titel. 5. Klik Gem. 6. Skrift til front-end, og bemærk, hvordan en kalender er kommet til syne. Figur 5 Fjern widgets og tilføj tekst Når der ikke er valgt nogen widgets i WordPress, udfylder programmet selv de mest almindelige widgets. Det kan være lidt irriterende. For at undgå dette kan du f.eks. tilføje en tom tekst-widget. 1. Vælg Udseende Widgets. 2. Klik på pilen ved siden af Infinity Primary Sidebar, og træk Kalender tilbage i Tilgængelige widgets. 3. Gå til front-end, og læg mærke til hvordan flere widgets kommer til syne, selvom de ikke er blevet valgt. 4. Skift til back-end, og træk widgeten Tekst til højre i feltet Infinity Primary Sidebar. 5. Giv din widget titlen Vinteropbevaring, og tilføj teksten: Mangler du et sted at få din båd opbevaret om vinteren. Så har vi løsningen. Se mere under service. 6. Klik på Gem for at gemme dine ændringer, og se siden i front-end.

12 Plugin En plugin er et lille programtilføjelse til WordPress. Fast and Secure Contact Form Fast and Secure Contact Form er et plugin til at tilføje en kontaktformular på siden. 1. Klik på Plugins i menuen til venstre. 2. Herunder finder du Contact Form 7. Klik på teksten Aktiver lige under navnet. Tilføj kontaktformular 1. Vælg Sider Tilføj ny. 2. Giv siden titlen Kontakt. 3. I indholdsfeltet tilføjer du følgende: [contact-form-7 id="79" title="kontaktformular 1"] Teksten i parentesen fortæller WordPress, at der nu kommer et plugin. Det virker kun, hvis du skriver præcis, som der står, med store og små bogstaver. 4. Fjern muligheden for kommentarer, og sæt siderækkefølge til Klik Udgiv i højre side, og se resultatet i front-end. Smart YouTube Det er blevet populært at bruge film, og særligt film fra YouTube, på sin hjemmeside. Film kan være svære at håndtere på en hjemmeside, men med det plugin, der hedder Smart YouTube, er det nemt at tilføje film til din side. 1. I back-end vælger du Plugins, og finder Smart YouTube PRO. Klik på Aktiver. 2. På YouTube finder du en film, som passer til båd-siden. Det kan f.eks. være filmen Quicksilver 600 Commander (http://www.youtube.com/watch?v=cqmb6t51i2w). 3. Besøg denne YouTube film. Kopier adressen (Ctrl+c). 4. I WordPress vælger du Udseende Widgets. 5. En ny widget Smart YouTube er kommet til syne. Aktiver denne widget ved at trække det over i Infinity Primary Sidebar. 6. Giv den nye widget titlen Nye både. 7. I feltet nedenunder indsætter du den kopierede adresse (Ctrl+v).

13 8. For at fortælle WordPress, at det er video, som vises, skal du nu tilføje et v i adressen efter http som vist herunder. httpv://www.youtube.com/watch?v=cqmb6t51i2w&feature=related 9. Afslut ved at klikke på den blå knap Gem, og besøg front-end for at se resultatet. Bemærk: Ovenover har du indsat en film, der virker på alle dine sider på hele websitet. Du kan også indsætte film i en tekst, og så virker filmen kun på den enkelte side. Du skal bare skrive hele internetadressen i teksten til venstre, og så indsætte et lille v efter http. Du skal derefter markere linket og trykke på knappen Fjern link, hvilket er nødvendigt for at afspille videoen. Opgave Tilføj teksten nedenfor på siden Kontakt oven over teksten [contact-form] Har du spørgsmål, bestillinger eller kommentarer, så udfyld formularen nedenfor eller kontakt os: Nyborg Både Bådstræde Nyborg Tlf Mail: 2. Formater teksten, så den ser ud som ovenfor. WordPress standard formatering Adresse giver nemt og hurtigt et flot resultat. 3. Find en ny video fra YouTube, og tilføj den på en enkelt side. Slet website Når du har gennemgået opgaverne hertil, er du færdig med at arbejde med din hjemmeside. Hvis du lader den ligge, bliver den automatisk slettet i løbet af et halvt år. Hvis du ikke vil have den til at ligge på nettet, kan du selv fjerne den. 1. Skift til back-end og vælg Værktøjer Slet site. 2. Sæt et flueben ud for, at du er sikker på, at du vil slette dit websted permanent. 3. Klik på knappen Slet mit websted permanent. 4. Du får nu tilsendt en mail til den mailadresse, som du brugte, da du registrerede dit websted. Åbn dit mailprogram, og den tilsendte mail. Klik på linket i mailen. Dit websted er slettet nu, og det kan ikke gendannes.

14 Case 12 - Vurder websteder Gå sammen i grupper på to, og find to forskellige websteder på nettet, som I vil vurdere. Det skal være to websteder fra samme område, f.eks. to restauranter, to kommuner eller to fotobutikker. I skal fremlægge jeres vurdering mundtligt for resten af klassen. Det vil sige, at I viser hjemmesiderne på en projektor, mens I fortæller om dem. Brug jeres mavefornemmelse og punkterne herunder til at vurdere de to websteder. Layout og indhold 1. Giver forsiden et klart overblik over, hvad de øvrige sider indeholder? 2. Er det let at navigere rundt på hjemmesiden og samtidig bevare overblikket? 3. Er forsiden spændende, så man får lyst til at læse mere? 4. Er opdelingen mellem de forskellige sider logisk? 5. Er der et rimeligt fælles layout på siderne? 6. Passer layoutet til indhold og målgruppe? 7. Har siderne en passende linjelængde? 8. Er skrifttyperne læsevenlige? 9. Er overskrifterne spændende, korte og dækkende for indholdet? 10. Er farverne velvalgte i forhold til billeder og indhold? 11. Er der relevante billeder? 12. Er der steder, hvor grafik burde erstatte kedelig tekst? 13. Er der mulighed for at få kontakt til personer bag webstedet? 14. Er der mulighed for at tilmelde sig en mail-liste? 15. Er der et kort, så du kan finde stedet? 16. Mangler der informationer på hjemmesiden, som burde være der? 17. Hvornår er siden sidst opdateret? Til sidst giver I webstederne fra nul til fem stjerner, hvor fem er det bedste.

15 Case 13 - opret websted Vælg en virksomhed, forening, institution, kunstner, familie, butik, hobby eller andet, du vil oprette et websted for. Det er altid bedst, hvis du har en ide til et websted, som har et formål, og som du måske vil have andre til at besøge. Inden du går i gang 1. Besøg lignende sider på nettet for at få inspiration. 2. Beskriv formålet med dit websted. 3. Beskriv målgruppe og stil. 4. Tegn en struktur af dit websted, hvor du viser overskrifter og indhold på de enkelte sider, samt hvordan siderne er forbundet med links. 5. Lav en aftale med dem, du vil designe webstedet for. 6. Beslut dig for, om du vil udgive dit websted på wordpress.com eller på it-bogen.dk. Når du er i gang 1. Brug mange grafiske elementer: Billeder, diagrammer, tekstbokse osv. 2. Vis din hjemmeside til dem, det handler om, så du får feedback. Du kan også vise din hjemmeside til dine kammerater. 3. Forbered dig på, at din lærer vurderer din hjemmeside ud fra skemaet herunder. Vurdering af websted Har du planlagt din hjemmeside med tegning, formål og målgruppe? Passer tekst og layout til målgruppen? Er hjemmesiden overskuelig og nem at navigere rundt på? Hvor omfangsrig er din hjemmeside? Er du konsekvent med dine skrifter? Størrelse, type og afstande? Er teksten læsevenlig og uden fejl? Er dit indhold relevant, og hvordan er placeringen? Har du widgets, plugins, video eller andre spændende ting? Andet?

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold:

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Karens vejledning til WordPress, september 2014 1

Karens vejledning til WordPress, september 2014 1 Karens vejledning til WordPress, september 2014 1 Karens WordPress vejledning september 2014 INDHOLD Hvad er WordPress 1 Generelt om WordPress 2 Frontend og backend 2 Skrive en blog-tekst (indlæg/post)

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er lavet

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Manual til WordPress CMS

Manual til WordPress CMS Manual til WordPress CMS 1. Log ind på din Wordpress-side For at arbejde på din hjemmeside skal du først logge ind på administrationsdelen. Muligvis har du et direkte link på siden. Ellers er adressen

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Systemkrav For at kunne bruge Composite kræves: Windows 95 eller nyere (bemærk - kun Windows kan bruges) Browseren Internet Explorer 6.0 eller

Læs mere

I gang med. til brug i Mediekonkurrence 2013

I gang med. til brug i Mediekonkurrence 2013 I gang med til brug i Mediekonkurrence 2013 3. udgave Januar 2013 Indhold Om WordPress 3 Hvad er WordPress? 3 Hvad er widgets? 3 Hvad er forskellen på indlæg og sider? 4 Hvad er forskellen på kategorier

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er lavet

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. oktober, 2013 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 13. marts, 2014 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13 2.b.

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

Manual for Synkron hjemmesider

Manual for Synkron hjemmesider Manual for Synkron hjemmesider Denne manual tilhører: Brugernavn: (username) Adgangskode: (password) 1 Start med sitetræet: Sitetræet er centralt. Det er her, dit website er. Det er her, du bygger dine

Læs mere

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM WordPress WordPress er et fantastisk program til blog og til hjemmesider, hvor du gerne vil kunne rette via din browser. WordPress er meget udbredt og det er derfor nemt at finde fora, templates og hjælp

Læs mere

MANUAL - Joomla! Version 1

MANUAL - Joomla! Version 1 MANUAL - Joomla! Version 1 Indhold Retningslinjer for hjemmesiden... 3 Log ind... 3 Ret i en artikel, der allerede er oprettet... 4 Opret ny artikel... 8 a) Skriv direkte i tekstfelt... 9 b) Indsæt tekst

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

Wordpress 2.7. Manual for redaktør/blogger Webwoman.dk. Denne version er fra 9. marts 2009. Må frit kopieres og distribueres i original version

Wordpress 2.7. Manual for redaktør/blogger Webwoman.dk. Denne version er fra 9. marts 2009. Må frit kopieres og distribueres i original version Wordpress 2.7 Manual for redaktør/blogger Webwoman.dk Denne version er fra Må frit kopieres og distribueres i original version 2 Indhold Gennemgående udtryk, du bør kende... 4 Log ind på din hjemmeside/blog...

Læs mere

Ansvarlig Oprettet 22-11-2011 Projekt: Maskindatabase over forsøgsudstyr Side 1 af 9

Ansvarlig Oprettet 22-11-2011 Projekt: Maskindatabase over forsøgsudstyr Side 1 af 9 Notat Ansvarlig HJB Oprettet 22-11-2011 Projekt: Maskindatabase over forsøgsudstyr Side 1 af 9 Sådan bruger du SharePoint til Maskindatabasen Maskindatabasen er oprettet i et program der hedder SharePoint

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

En blog med dansk brugerflade. Opret en Smartlog konto Gå til http://www.smartlog.dk/ Opret en konto ved at skrive din e-mailadresse

En blog med dansk brugerflade. Opret en Smartlog konto Gå til http://www.smartlog.dk/ Opret en konto ved at skrive din e-mailadresse Blogs Om blogs http://www.it-borger.dk/den-nye-it-verden/internet/blogs Om at oprette blogs http://www.it-borger.dk/laer-om-it/internet/nar-du-vil-pa-nettet/blogs/sadan-laver-du-en-blog Råd når du laver

Læs mere

DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3

DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3 TYPO3 manual DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3 Det første afsnit, Introduktion til systemet, giver et hurtigt overblik over mulighederne.

Læs mere

Manual for redaktører

Manual for redaktører Manual for redaktører Leveret af DFF-EDB.dk 2 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Hjemmesider i Umbraco... 5 2. Kom i gang med Umbraco... 5 2.1 Login... 5 2.1.1. Ændring af login... 5 2.2. Når du arbejder på siden,

Læs mere

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Arbejde i faner Google Apps arbejder i faner, derfor er det vigtigt, du er bekendt med det. Mappen

Læs mere

Brugerguide til FlexCMS

Brugerguide til FlexCMS Brugerguide til FlexCMS Kom i gang med at bruge din hjemmeside 1 VELKOMMEN TIL FLEXCMS... 3 1. LOGIN... 5 2. HJEMMESIDENS TERMINOLOGI... 6 3. LAYOUT... 7 4. OPRET OG TILPAS FORSIDEN... 8 4.1 OPRETTE SIDEEGENSKABER...

Læs mere

Velkommen til AgeForce

Velkommen til AgeForce Velkommen til AgeForce Kapitel 1... 2 Opret din egen profil... 2 Log ind - og log ud - på AgeForce.... 4 Kapitel 2... 5 Fanebladet Hjem din profil... 5 Kapitel 3... 6 Rediger din profil... 6 Rediger dine

Læs mere

Indhold. 1 Indledning... 3. 1.1 Kompatible browsere... 3. 2 Log ind i Umbraco... 3. 3 Content-delen... 4. 3.1 Indholdstræet... 4

Indhold. 1 Indledning... 3. 1.1 Kompatible browsere... 3. 2 Log ind i Umbraco... 3. 3 Content-delen... 4. 3.1 Indholdstræet... 4 Indhold 1 Indledning... 3 1.1 Kompatible browsere... 3 2 Log ind i Umbraco... 3 3 Content-delen... 4 3.1 Indholdstræet... 4 3.2 Ændring af indhold... 5 3.3 Tilføjelse af en side/sektion... 6 3.4. At arbejde

Læs mere

Quickguide til kredscms. Login

Quickguide til kredscms. Login Quickguide til kredscms Dette er en quickguide, der vil præsentere dig for de mest basale funktioner i kredscms. Finder du ikke svar her, så prøv at spørge andre webmastere via debatforummet på leder.fdf.dk:

Læs mere

Vejledning for opdatering af hjemmesiden opbygget med. KlubCMS

Vejledning for opdatering af hjemmesiden opbygget med. KlubCMS Vejledning for opdatering af hjemmesiden opbygget med KlubCMS Indholdsfortegnelse Indhold Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Lidt generelt om KlubCMS... 3 Sideopbygning:... 4 Brugere/Brugergrupper...

Læs mere

Gå ind på forsiden til hjemmesiden. Skriv typo3 i adresselinjen og tryk på retur.

Gå ind på forsiden til hjemmesiden. Skriv typo3 i adresselinjen og tryk på retur. Adgang til Back-end Gå ind på forsiden til hjemmesiden. Skriv typo3 i adresselinjen og tryk på retur. typo3 Skriv herefter brugernavn og adgangskode i de respektive felter og klik på Login Den følgende

Læs mere

Pædagogisk IT. Vejledning i Office 365 til elever og deres familier. Version 4 Side 1. Kan udfyldes for at hjælpe med at huske

Pædagogisk IT. Vejledning i Office 365 til elever og deres familier. Version 4 Side 1. Kan udfyldes for at hjælpe med at huske Navn: Uni-login: Uni-login kode: Office365 email: Kan udfyldes for at hjælpe med at huske UNI-LOGIN @undervisning.kk.dk Version 4 Side 1 Indledning Velkommen til denne vejledning i Office 365, som introducerer

Læs mere

Få din egen hjemmeside

Få din egen hjemmeside I dette afsnit lærer du at bygge din egen hjemmeside tilføje tekst og billeder lave dit eget design lægge en baggrund på hjemmesiden I næste nummer får du hjælp til at bygge en større hjemmeside til en

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

AgeForce MINI vejledning

AgeForce MINI vejledning AgeForce MINI vejledning Velkommen til AgeForce et enkelt og sikkert netværk for dig over 50 I denne korte guide fortæller vi dig hvordan du: - Opretter en gratis profil på www.ageforce.dk. - Redigerer

Læs mere

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord.

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord. Gmail Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Opret dig i systemet...2 At skrive mails...5 Sende en mail til flere personer...8 Vedhæfte en fil...9 Kladde...10 Signatur...11 Modtagne mails...12 Stjernemarkering...14

Læs mere

Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple.

Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple. 1af23 Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple. 1. Forord. Denne brugervejledning er fremstillet for at hjælpe personer ved Lokalhistorisk Arkiver i ny Sønderborg kommune, som kun har ringe kendskab

Læs mere

1. Opret din nye Google konto

1. Opret din nye Google konto Indhold 1. Opret din nye Google konto... 2 2. Test din nye konto... 5 3. Kom i gang med Gmail indstil sprog til dansk... 6 4. Gmail indhold på skærmen... 8 5. Skriv og send en mail... 9 Til:... 9 Cc:...

Læs mere

Manual for redaktører

Manual for redaktører Manual for redaktører Leveret af DFF-EDB.dk 2 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Hjemmesider i Umbraco... 5 2. Kom i gang med Umbraco... 5 2.1 Login... 5 2.1.1. Ændring af login... 5 2.2. Når du arbejder på siden,

Læs mere

Luvit mini-manual. Kom i gang med Luvit

Luvit mini-manual. Kom i gang med Luvit Luvit mini-manual Januar 2009, Jane Andersen Kom i gang med Luvit Hvad er Luvit? Luvit er et web-baseret it-system, som indeholder et kursus undervisningsmaterialer, øvelser og elektroniske konferencer,

Læs mere

Upload af billeder til hjemmesiden m.m.

Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Fremgangsmåde VVS-inst.dk Upload af billeder m.m., Side 1 Så går vi i gang Åben Firefox browseren Gå ind på denne adresse, for at komme til hjemmeside programmet.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvorfor skal jeg tage backup af min blog? Side 3. Tag backup med UpDraft Side 4. Tag manuelt backup Side 8 - 2 -

Indholdsfortegnelse. Hvorfor skal jeg tage backup af min blog? Side 3. Tag backup med UpDraft Side 4. Tag manuelt backup Side 8 - 2 - - 1 - Indholdsfortegnelse Hvorfor skal jeg tage backup af min blog? Side 3 Tag backup med UpDraft Side 4 Tag manuelt backup Side 8-2 - Hvorfor skal jeg tage backup af min blog? Lige meget om du har opbygget

Læs mere

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper:

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper: DXP vejledning Generelt: DXP er et værktøj til at fremstille præsentationsmaterialer (foldere, brochurer, løbesedler mv.) DXP egner sig kun til mindre brochurer og lign., da den største skabelon kan rumme

Læs mere

Indhold. Filbehandling. Tekstbehandling med Word. Layout med Publisher. Webdesign med WordPress. Surf på nettet med Explorer. Database med Access

Indhold. Filbehandling. Tekstbehandling med Word. Layout med Publisher. Webdesign med WordPress. Surf på nettet med Explorer. Database med Access Indhold Filbehandling Filbehandling... 7 Tekstbehandling med Word I gang med Word... 11 Tegnformater... 12 Afsnitsformater... 15 Kanter og skygger... 19 Tabulator... 21 Sidelayout... 24 Gennemse... 28

Læs mere

2. Gennemgå de offentligt tilgængelige sider. Hvad kan man finde hvor!

2. Gennemgå de offentligt tilgængelige sider. Hvad kan man finde hvor! Forslag til Web kursus indhold. 1. Hvordan finder man vores side? 2. Gennemgå de offentligt tilgængelige sider. Hvad kan man finde hvor! 3. Gennemgå hvordan man bliver oprettet som medlem og får adgang

Læs mere

Indhold. Case 1: Introduktion 3. Case 2: Vælg og indstil tema 12. Case 3: Sider og indlæg 17

Indhold. Case 1: Introduktion 3. Case 2: Vælg og indstil tema 12. Case 3: Sider og indlæg 17 1. udgave 2012 Udgivet af Softworld Kurser A/S Kopiering samt gengivelse af indholdet er ikke tilladt, medmindre der er givet skriftlig tilladelse herom. Copyright Softworld Kurser A/S Forfatter: Martin

Læs mere

Siteloom manual for Comwells webredaktører

Siteloom manual for Comwells webredaktører Siteloom manual for Comwells webredaktører Generelt Hvad er SL: SiteLoom er redigeringsprogrammet bag comwell.com websitet, som gør det muligt for folk uden programmeringskundskaber, at redigere og tilføje

Læs mere

Hjemmeside på SkoleKom

Hjemmeside på SkoleKom Hjemmeside på SkoleKom 1 Om vejledningen Har din lærer givet tilladelse, kan du nu lave din helt egen personlige hjemmeside på SkoleKom. En hjemmeside på SkoleKom er let at gå til, og har du arbejdet lidt

Læs mere

Google websites. https://sites.google.com. Pædagogiske og didaktiske mål

Google websites. https://sites.google.com. Pædagogiske og didaktiske mål Google websites https://sites.google.com Pædagogiske og didaktiske mål Et værktøj til at samle og dele klassens materialer og noter på ét sted med mulighed for et lækkert layout. Der kan lægges dokumenter

Læs mere

www.munkebjergskolen.odense.dk

www.munkebjergskolen.odense.dk ForældreIntra er del af Munkebjergskolens hjemmeside. Her åbnes op for en større, direkte kontakt mellem skole og hjem. ForældreIntra er et lukket univers, som forældrene skal angive brugernavn og adgangskode

Læs mere

Guide til Umbraco CMS

Guide til Umbraco CMS web Guide til Umbraco CMS Indhold Indledning 3 Kompatible browsere 3 Log ind i Umbraco 4 Content-delen 5 Indholdstræet 5 Tilføjelse af en side/sektion 7 Sortering af indhold 12 Galleri 14 Mediebibliotek

Læs mere

Redaktørmanual TYPO3. LinkFactory TYPO3 MANUAL

Redaktørmanual TYPO3. LinkFactory TYPO3 MANUAL LinkFactory TYPO3 MANUAL Kapitel 1 - TYPO3 CMS - Opbygning... 3 Log ind... 3 Backend... 4 Frontend... 5 Hvor skal jeg klikke?... 5 Gem, gem og vis, gem og luk... 6 Kapitel 2 - Håndtering af sider & menuer...

Læs mere

COOP brugermanual til Podio BRUGERMANUAL. til Podio. 23. februar 2015 Side 1 af 38

COOP brugermanual til Podio BRUGERMANUAL. til Podio. 23. februar 2015 Side 1 af 38 BRUGERMANUAL til Podio 23. februar 2015 Side 1 af 38 INDHOLDSFORTEGNELSE HVAD ER PODIO?... 3 HVAD KAN VI PÅ PODIO?... 4 Aktivitet... 4 Bestyrelsesmøder... 4 Arrangementer & aktiviteter... 5 Opslagstavle...

Læs mere

Kom godt igang med OpenMeetings

Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Side 2 Indholdsfortegnelse 1. Log på / Registrer dig... 3 1.1 Find Forsvarets Elektroniske Skole på internettet... 3 1.2 Login skærmen...

Læs mere

Brugermanual. - For intern entreprenør

Brugermanual. - For intern entreprenør Brugermanual - For intern entreprenør Version 1.0 2014 Brugermanual - For Intern Entreprenør Velkommen som bruger på Smartbyg.com. Denne manual vil tage dig igennem de funktioner der er tilgængelig for

Læs mere

Manual til hjemmeside i Typo3

Manual til hjemmeside i Typo3 Manual til hjemmeside i Typo3 Gode tips og genvejstaster Ét linieskift Ctrl + A Ctrl + C Ctrl + X Ctrl + V shift + enter (tasten du normalt bruger til linieskift) Markér alt Kopier Klip Sæt ind Oprettelse

Læs mere

PowerPoint 2003. Kursusmateriale til FHF s kursister

PowerPoint 2003. Kursusmateriale til FHF s kursister PowerPoint 2003 Kursusmateriale til FHF s kursister Indholdsfortegnelse: Opgave 1 Hvad er en Præsentation?... 2 Opgave 2 vælg emne + opret dias... 3 Opgave 3 Indsæt objekter / billeder... 4 Opgave 4 Brugerdefineret

Læs mere

Brug af video i undervisningen

Brug af video i undervisningen Den digitale Underviser Brug af video i undervisningen Sabine Kramer juli 2014 Indhold I Arbejd med videoer på YouTube 3 Opret din egen YouTube kanal... 3 Saml videoer i afspilningslister på YouTube 5

Læs mere

Login. www.samsoegades-skole.skoleintra.dk. I denne lille folder beskrives nogle af de vigtigste funktoner i ForældreIntra:

Login. www.samsoegades-skole.skoleintra.dk. I denne lille folder beskrives nogle af de vigtigste funktoner i ForældreIntra: Login I denne lille folder beskrives nogle af de vigtigste funktoner i : Man finder som et link nederst til venstre på skolens offentlige Informationsportal. Adressen er: www.samsoegades-skole.skoleintra.dk

Læs mere

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem.

Heldigvis har systemet indbygget en hjælp, som man kan benytte, hvis denne vejledning ikke berører det opståede problem. Indhold Introduktion...2 Hjælp...2 Office knappen...2 Menulinjen...3 Fast værktøjslinje Hurtig adgang...3 Menupunkter...4 Startside...4 Indsæt...5 Sidelayout...5 Referencer...6 Forsendelser...6 Gennemse...6

Læs mere

Tilpas: Hurtig adgang

Tilpas: Hurtig adgang Tilpas: Hurtig adgang Genveje, Se skærmtips Se tips Hold alt tasten nede. Og brug bogstaver Word Fanen Filer PDF dokument Brug skabelon Visninger Husk Luk ved fuldskærmsvisning Brug zoom skyder Marker,

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU ONLINE KALENDER

SÅDAN BRUGER DU ONLINE KALENDER SÅDAN BRUGER DU ONLINE KALENDER I vejledningen bruger vi det gratis program Google kalender som eksempel til at vise, hvordan man bruger en online kalender. DU SKAL I FORVEJEN: Kunne bruge en browser og

Læs mere

Qbrick s krav til video filtyper

Qbrick s krav til video filtyper Indhold Qbrick s krav til video filtyper... 1 Krav til ordningen/området... 1 Qbrick s krav til video leverandør... 1 Video og billede størrelser i WCM:... 1 Upload en video... 2 Trin 1: Mediefiler...

Læs mere

Tre sideopsætninger: 1 Forside. 2 Standard 3 Liste. 1 Forside. 2 Underside. 3 Liste

Tre sideopsætninger: 1 Forside. 2 Standard 3 Liste. 1 Forside. 2 Underside. 3 Liste 1 Forside Tre sideopsætninger: 1 Forside 2 Standard 3 Liste 2 Underside 3 Liste Ret indhold på en side I systemet kan du let rette tekst, link og billeder på hjemmesiden Først skal du logge ind i systemet

Læs mere

Manual til Thvilum WebGIS

Manual til Thvilum WebGIS Manual til Thvilum WebGIS Thvilum A/S, Rønhøjvej 12, 8300 Odder, Tlf. 86 54 62 33, www.thvilum.dk Indledning. Denne manual er en vejledning i nogle af de grundlæggende funktioner i programmet. Den kan

Læs mere

Vejledning i brug af GMAIL (Google)

Vejledning i brug af GMAIL (Google) Vejledning i brug af GMAIL (Google) Send meddelelser Har du ikke prøvet Gmail før? Her har du en trinvis vejledning i, hvordan du skriver og sender meddelelser: Klik på knappen Skriv i venstre side i Gmail.

Læs mere

Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system)

Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system) Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system) Indholdsfortegnelse Rart at vide Generelt om CMS modulet Sådan benytter du CM-systemet til at rette på din hjemmeside Ændring af sider / opret af sider Indsætning

Læs mere

Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system)

Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system) Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system) Indholdsfortegnelse Rart at vide Generelt om CMS modulet Sådan benytter du CM-systemet til at rette på din hjemmeside Ændring af sider / opret af sider Indsætning

Læs mere

Brugervejledning til Design Manager Version 1.02

Brugervejledning til Design Manager Version 1.02 Brugervejledning til Design Manager Version 1.02 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 1.1 Det kan du med HostedShop Design Manager... 3 1.2 Feature list... 3 2. Design... 4 3. Filer og CSS... 4 3.1

Læs mere

Seniorklubben TDC Jylland Cloud Computing Kursus 2011_5: Rev. 02.11.2011

Seniorklubben TDC Jylland Cloud Computing Kursus 2011_5: Rev. 02.11.2011 1. Om 2. Valg af Google som gratis udbyder ved 3. Valg af browser 4. Oprette en mail-adresse (G-mail) og en konto ved Google 5. Hierarkisk opbygning af mappe- og filsystem i Google 6. Oprette mapper i

Læs mere

BørneIntra hjemmesidekursus

BørneIntra hjemmesidekursus BørneIntra hjemmesidekursus hjemmesidekursus Januar 2012 Indhold 1 Introduktion... 5 1.1 Kursets formål... 5 1.2 Hjemmesiden opbygges i PersonaleIntra... 5 2 Hjemmesidens indhold... 6 2.1 Hjemmesidens

Læs mere

Få din egen hjemmeside

Få din egen hjemmeside I dette afsnit lærer du at bygge din egen hjemmeside tilføje tekst og billeder lave dit eget design lægge en baggrund på hjemmesiden I næste nummer får du hjælp til at bygge en større hjemmeside til en

Læs mere

Sider, indlæg og projekter

Sider, indlæg og projekter Sider, indlæg og projekter I Divi-temaet er der tre forskellige måder at lægge artikler op på sitet; Sider, indlæg og projekter. På Villybruun.dk bruges Sider til alle artikler. Man kan oprette eller redigere

Læs mere

Mikkel Skovs hjemmeside Ledervedlejning

Mikkel Skovs hjemmeside Ledervedlejning Mikkel Skovs hjemmeside Ledervedlejning Version 1.1 10/08/2008 Indhold Indledning...1 Åbningsside...2 Login...5 Leder Info...5 Oprettelse af indhold...5 Oprettelse af artikel...5 Gem artikel...11 Hvem

Læs mere

Velkommen til MODx kursus

Velkommen til MODx kursus Velkommen til MODx kursus Dette er en gennemgang af den mest basale funktionalitet i vores nye hjemmeside redigerings værktøj. MODx er et meget simpelt CMS (Content Management System), der gør det muligt

Læs mere

Manual til Sitecore Institutions- og projekthjemmesider Silkeborg Kommune, 16. september 2013

Manual til Sitecore Institutions- og projekthjemmesider Silkeborg Kommune, 16. september 2013 Manual til Sitecore 1 VELKOMMEN Silkeborg Kommune bruger systemet Sitecore til at opbygge hjemmesider i. Institutions- og projekthjemmesider er bygget op over en fast skabelon med et fast design. Der er

Læs mere

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om... Generelle bemærkninger. Hvilken skærmopløsning? OBS

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om... Generelle bemærkninger. Hvilken skærmopløsning? OBS Generelle bemærkninger Programmet Dreamweaver har været på markedet i nogle år efterhånden. Den seneste version hedder Dreamweaver CS4, og programmet er på engelsk. Dreamweaver er en såkaldt grafisk editor,

Læs mere

Foreløbig version af Brugervejledning for datamodtagere til GS1Trade Sync

Foreløbig version af Brugervejledning for datamodtagere til GS1Trade Sync Foreløbig version af Brugervejledning for datamodtagere til GS1Trade Sync v 0.1 maj 2014 www.gs1.dk/gs1tradesync Indhold Log på... 3 Søg produkter... 4 Hierarkiopbygning... 7 Subskriptioner (Selektioner)

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE)

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: G-mail Side 1 G-mail E-mail: Det engelske ord mail betyder post. E står for elektronisk. E-mail betyder altså elektronisk post. Elektronisk post

Læs mere

GUIDE TIL OPRETTELSE AF SIDER OG INDHOLD I UMBRACO ONLINE BETJENING

GUIDE TIL OPRETTELSE AF SIDER OG INDHOLD I UMBRACO ONLINE BETJENING GUIDE TIL OPRETTELSE AF SIDER OG INDHOLD I UMBRACO ONLINE BETJENING DANSKE BEDEMÆND august 2014 v1.4 1 P a g e INDHOLDSFORTEGNELSE Adgang... 3 Overordnet om Umbraco... 4 Højreklik muligheder i oversigten...

Læs mere

Denne vejledning er optimeret til Windows XP, men kan også bruges til de andre Windows styresystemer.

Denne vejledning er optimeret til Windows XP, men kan også bruges til de andre Windows styresystemer. Guiden min første backup Trin 2.1 Log på Når du har installeret din DATABOKS fjern-backup manager, vil dit log-ind vindue automatisk komme frem (Du kan få hjælp til at installere din DATABOKS fjern-backup

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU E-MAIL

SÅDAN BRUGER DU E-MAIL VEJLEDNING l E-MAIL SÅDAN BRUGER DU E-MAIL I vejledningen bruger vi det gratis e-mailprogram gmail som eksempel til at vise, hvordan man bruger e-mail. DU SKAL I FORVEJEN KUNNE: Bruge en browser og gå

Læs mere

Enten med kabel eller med trådløs forbindelse

Enten med kabel eller med trådløs forbindelse Internet Enten med kabel eller med trådløs forbindelse Internet Computer med kabel computer trådløs - router modem stikdåse verden udenfor Internetadresser Hovedregel eksempel: www.gammelby.eu (1 punktum

Læs mere

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Indhold For dig der skal i gang med at bruge ditmer edagsorden på ipad eller web 1. Sådan får du adgang til ditmer edagsorden... 2 2. Find udvalg

Læs mere

1. Større opgaver i word

1. Større opgaver i word Indholdsfortegnelse 1. Større opgaver i word...1 1.1. Typografier... 1 1.1.1. Normal... 1 1.1.2. Overskrifter... 5 1.2. Dispositionsvisning... 6 1.3. Indholdsfortegnelse... 6 1.4. Krydshenvisninger...

Læs mere

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere.

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. IT-intro 9. august 2011 14:56 IT-introduktion på Risskov Gymnasium FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. Før end man kan logge sig ind

Læs mere

Typo3 vejledning BMI af 1 Typo3 vejledning for redaktører og skribenter i BMI

Typo3 vejledning BMI af 1 Typo3 vejledning for redaktører og skribenter i BMI af 1 side 1 Typo3 vejledning for redaktører og skribenter i BMI GENERELT...3 LOGIN...3 STARTSIDEN...4 SIDE...5 SIDE ELEMENTER...6 SIDE LAYOUT...7 STJÆL MED ARME OG BEN HEL SIDE...8 STJÆL MED ARME OG BEN

Læs mere

VELKOMMEN 3. KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9

VELKOMMEN 3. KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9 VEJLEDNING 1.0 Indhold VELKOMMEN 3 KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9 SÅDAN OPRETTER DU EN QUIZ 10 Quiz info 11 Tilføj spørgsmål 12 Tilføj formel til

Læs mere

Fronter for elever - Første undervisning

Fronter for elever - Første undervisning Fronter for elever - Første undervisning Fronter for elever - Første undervisning 1 Kom godt i gang 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 0) Nulstille unilogin i UMS - (Elev) 4 1) Logge på Fronter

Læs mere

Nye funktioner i Professionel Hjernetræning.

Nye funktioner i Professionel Hjernetræning. Nye funktioner i Professionel Hjernetræning. 1) Ny log in side 2) Tildel øvelserne enkeltvis 3) Reguler sværhedsgraden af øvelserne (kun i Psykiatriprogrammet) Der er i løbet af foråret 2013 lavet nogle

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Her ser du dit arbejde i preview undervejs og udgiver dit arbejde når du er færdig. (se side 4)

Her ser du dit arbejde i preview undervejs og udgiver dit arbejde når du er færdig. (se side 4) Sitecore vejledning Hvad er det? Sitecore er det program, den officielle del af Spejdernet laves i. Sitecore er et Content Management System, dvs. indholds-håndteringssystem til hjemmesider. Hvordan starter

Læs mere

Foreløbig version af Brugervejledning for datamodtagere til GS1Trade Sync

Foreløbig version af Brugervejledning for datamodtagere til GS1Trade Sync Foreløbig version af Brugervejledning for datamodtagere til GS1Trade Sync v 0.2 januar 2015 www.gs1.dk/gs1tradesync Indhold Log på... 3 Søg produkter... 4 Hierarkiopbygning... 7 Subskriptioner (Selektioner)

Læs mere