Vandladningsbesvær hos mænd [Høringsversion]

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vandladningsbesvær hos mænd [Høringsversion]"

Transkript

1 Side 1 af 33 Den Nationale Rekommandationsliste Vandladningsbesvær hos mænd [Høringsversion] IRF FEBRUAR 2019

2 Side 2 af 33 Indhold Indledning 3 Emneafgrænsning 4 α1-receptorblokkere 5 5α-reduktasehæmmere 12 PDE-5-hæmmere 18 Relevante danske behandlingsvejledninger 22 Ændringslog 22 Specialistgruppe: 22 Juridiske forhold 23 Referencer 23 Ordliste 27 Bilag 1: Fokuserede spørgsmål 28 Bilag 2: Litteratursøgning og udvælgelse af evidensgrundlag 32

3 Side 3 af 33 Indledning Om Den Nationale Rekommandationsliste Den Nationale Rekommandationsliste (NRL) består af en række anbefalinger (rekommandationer), som fungerer som beslutningsstøtte til valg eller fravalg af lægemidler inden for en defineret lægemiddelgruppe og til en konkret patientgruppe. Rekommandationerne kan således fx danne grundlag for regionernes basisliste eller kan ses i sammenhæng med behandlingsvejledninger. NRL omfatter udelukkende tilstande, hvor behandling kan iværksættes og varetages i almen praksis. Der foretages i NRL ikke sammenligninger på tværs af lægemiddelgrupper, ligesom overvejelser vedr. pris eller tilskudsstatus ikke indgår i rekommandationerne. Udarbejdelsen af NRL er baseret på fokuserede spørgsmål (bilag 1), en dokumenteret litteraturudvælgelsesproces (bilag 2) og omfatter en gennemgang af evidens for lægemidlernes effekt og bivirkninger, kontraindikationer, interaktioner og med inddragelse af specialistgruppens kliniske erfaringer samt relevante patient-præferencer. NRL udarbejdes af Indsatser for Rationel Farmakoterapi (IRF) i Sundhedsstyrelsen under rådgivning af et eksternt Rådgivende Udvalg. Den anvendte metode følger IRF s model for udarbejdelse af NRL. Du kan læse mere om metoden for NRL her. Hvad betyder rekommandationerne? Rekommanderet Lægemidlet, vurderes mere gavnligt end skadeligt for de fleste patienter i forhold til ingen behandling med lægemidler fra denne lægemiddelgruppe. Lægemidler, der er rekommanderede vurderes at være ligeværdige. Rekommanderet i særlige tilfælde a) I tilfælde, hvor der er rekommanderede lægemidler: det vurderes at lægemidlet ikke er ligeværdigt med rekommanderede lægemidler, men ikke mere skadeligt end gavnligt for de fleste patienter i forhold til ingen behandling med lægemidler fra denne lægemiddelgruppe. b) I tilfælde, hvor der ikke er rekommanderede lægemidler: det vurderes usikkert, om lægemidlet er mere gavnligt end skadeligt for de fleste patienter i forhold til ingen behandling med lægemidler fra denne lægemiddelgruppe. Lægemidler, der er rekommanderede i særlige tilfælde er ikke nødvendigvis ligeværdige. Ikke rekommanderet Lægemidlet, vurderes mere skadeligt end gavnligt for de fleste patienter i forhold til ingen behandling med lægemidler fra denne lægemiddelgruppe eller i forhold til lægemidler, som er rekommanderede eller rekommanderede i særlige tilfælde. Lægemidler, der er ikke rekommanderede, er ikke nødvendigvis ligeværdige.

4 Side 4 af 33 Emneafgrænsning Dette baggrundsnotat omhandler mandlige patienter med vandladningsbesvær, hvor farmakologisk behandling er indiceret. Den histopatologiske diagnose benign prostatahyperplasi har tidligere været anvendt og dette baggrundsnotat omhandler lægemidler benyttet til behandling af symptomer svarende til denne. Baggrundsnotatet omhandler ikke lægemidler til behandling af overaktiv blæresyndrom. Der findes et separat baggrundsnotat for dette, hvortil der henvises. Har patienten komponent af overaktiv blæresyndrom findes der kombinationspræparater. Dette baggrundsnotat beskæftiger sig imidlertid ikke med kombinationspræparater. Nykturi, urininkontinens og vandladningsbesvær på grund af cancer vil ikke blive berørt i dette baggrundsnotat. Non-farmakologiske tiltag vurderes ikke. Den mindste klinisk relevante forskel målt på International Prostate Symptom Score (IPSS) er af specialistgruppen valgt at være 3 point. Lægemidler Baggrundsnotatet omfatter følgende lægemidler: α1-receptorblokkere (alfuzosin, doxazosin, tamsulosin og terazosin), 5α-reduktasehæmmere (dutasterid og finasterid) og phosphodiesterase-5-hæmmere (tadalafil). Der er andre phosphodiesterase-5- hæmmere på markedet, men da kun tadalafil, pga. lang halveringstid, er godkendt til vandladningsbesvær hos mænd er kun dette medtaget.

5 Side 5 af 33 α1-receptorblokkere Skema over vurderede lægemidler Lægemiddel Alfuzosin Alfuzosin depot Doxazosin Tamsulosin Terazosin Vurderet dosis (evt. sædvanligt dosisinterval) 2,5 mg p.o. 3 gange dagligt (2,5-10 mg) 10 mg p.o. 1 gang dagligt 8 mg p.o. 1 gang dagligt (4-8 mg) 0,4 mg p.o. 1 gang dagligt 10 mg p.o. 1 gang dagligt (5-10 mg) Virkningsmekanisme De alfa1-adrenoreceptor-blokerende lægemidler virker ved selektivt at blokere postsynaptiske α1-adrenoreceptorer i den glatte muskulatur i prostata, blærebunden og den prostatiske del af urethra. Denne blokade medfører nedsat urethral tonus og dermed nedsat infravesikal obstruktion. Således nedsættes udløbsmodstanden under vandladningen og blæretømningen øges 1. Evidensgennemgang Til besvarelse af de fokuserede spørgsmål er der fundet en guideline fra European Association of Urology fra , som tager udgangspunkt i metaanalyser fra hhv og vedr. alfa1-adrenoreceptor-blokerende lægemidler. Til vurdering af effekt er anvendt International Prostate Symptom Score (IPSS) eller Symptom Index of the American Urological Association (AUA-SI). Begge scoringssystemer indeholder 7 spørgsmål vedr. symptomer på vandladningsbesvær der kan scores med 0-5 point afhængig af sværhedsgrad. IPSS er en udbygning af AUA-SI, som tillægger ét yderligere spørgsmål vedrørende livskvalitet 5. Det vurderes derfor, at symptomlindring målt ved IPSS og henholdsvis AUA-SI er tæt på ligeværdige og begge medtages derfor.

6 Side 6 af 33 Effekt Generelt ses der reduktion af symptomer associeret med benign prostatahyperplasi på 10 til 20 % ved behandling med placebo sammenlignet med 30 til 45 % ved behandling med α1-adrenoreceptor-blokerende lægemidler 3. IPSS: Med sammenlagt 26 studier med en patientgruppe med en alder på mellem 58 og 68 år og behandlingsperiode mellem 4 og 24 uger er der fundet en vægtet median forbedring af den samlede score på IPSS/AUA-SI i forhold til placebo for hvert enkelt lægemiddel på hhv. 1,67 point [95% CI 1,23 2,11] for alfuzosin blandt i alt forsøgspersoner, 3,06 point [95% CI 1,33 4,79] for tamsulosin blandt i alt forsøgspersoner, 3,4 point [95% CI 2,51 4,29] for terazosin blandt i alt 305 forsøgspersoner og 2,16 point [95% CI 1,33 2,91] for doxazosin blandt i alt 686 forsøgspersoner 4. Det bemærkes, at der i ovennævnte studier er anvendt AUA-SI såvel som IPSS. Ved gennemgang af de inkluderede studier er der også nogle forskelle i tidsperioden for forsøgene, studiepopulation samt dosering af lægemidlerne. Det var kun tamsulosin og terazosin opnåede den prædefinerede mindste kliniske relevante forskel (3 point på IPSS). Når dette sammenholdes med, at der i head to head studier ikke er fundet statistisk signifikant forskel med hensyn til effekt på IPSS mellem de fire lægemidler 3,4, betragtes effekten på IPSS som ligeværdig og for samtlige lægemidler klinisk relevant i forhold til ingen behandling med α1-receptorblokkere. Bivirkninger Vaskulære bivirkninger: Ved det samlede outcome vaskulære bivirkninger defineret som svimmelhed, hypotension og synkope var sandsynligheden sammenlignet med placebo øget for alfuzosin med odds ratio (OR) på 1,66 [95% CI 1,17 2,36], for doxazosin med OR på 3,86 [95% CI 1,86 8,02], for terazosin med OR på 3,71 [95% CI 2,48 5,53] og for tamsulosin med OR på 1,42 [95% CI 1,00 2,05] 4.

7 Side 7 af 33 Svimmelhed: Der er større sandsynlighed for svimmelhed ved behandling med alfuzosin ift. placebo (OR = 1,49 [95% CI 1,02 2,17]; patienter), terazosin (OR = 3,06 [95% CI 2,22 4,20]; patienter), doxazosin (OR = 4,2 [95% CI 1,75 10,08]; 686 patienter) og tamsulosin (OR = 1,35 [95% CI 0,97 1,88]; patienter) 4. Den absolutte risiko for svimmelhed ved behandling med placebo var i disse studier 4,4 %, og svarer således til NNH på 8, 13, 50 og 69 for hhv. doxazosin, terazosin, alfuzosin og tamsulosin. Ortostatisk hypotension: Denne bivirkning er for placebos vedkommende rapporteret med en frekvens på 0,5 % (12/2.407) i de 5 studier, der har rapporteret dette separat Der er fundet statistisk signifikant øget forekomst af fænomenet ved behandling med terazosin (OR = 5,36 [95% CI 2,61 11,00]) og doxazosin (OR = 2,53 [95% CI 1,58 4,04]). Der er ikke fundet statistisk signifikant øget forekomst ved behandling med alfuzosin (OR = 2,44 [95% CI 0,86 6,79]) eller tamsulosin (OR = 1,13 [95% CI 0,17 7,54]) 4, men da de brede konfidensintervaller er betinget af den lave forekomst kan det dog ikke udelukkes, at sandsynligheden er sammenlignelig med de øvrige. Intra-operative Floppy Iris Syndrome (IFIS): Syndromet opstår under kataraktkirurgi og består af en triade af flagrende iris, prolaps af iris mod incisionen og progredierende pupilkonstriktion. Disse forhold gør komplikationsraten i forbindelse med operation højere end ellers. Risikoen kan reduceres ved flere præ- og perioperative tiltag, herunder eks. maksimal pupildilatation, særlige kirurgiske teknikker og operation ved erfaren kirurg 11. En metaanalyse fra har undersøgt sammenhængen mellem α1-adrenoreceptorblokerende lægemidler og udviklingen af IFIS. Denne samler data fra i alt 17 studier med øjne. Incidensen af IFIS i de inkluderede studier med flere end 100 patienter varierede fra 0,9 3,7 %. Sandsynligheden for at udvikle IFIS ved behandling med tamsulosin relativt til at udvikle IFIS uden behandling med en α1-adrenoreceptorblokker var væsentligt forøget med en odds ratio på 672,0 [95% CI 216,4 2086,7]. Sandsynligheden for IFIS ved behandling med hhv. alfuzosin, terazosin og doxazosin

8 Side 8 af 33 var øget med odds ratioer på hhv. 40,7 [95% CI 3,2 514,8], 15,1 [95% CI 2,8 81,1] og 24,2 [95% CI 1,7 351,7] 12. Fundene er yderligere bekræftet i et prospektivt studie af konsekutive patienter, som fik foretaget katarakt-kirurgi. Disse blev under operationen karakteriseret som IFIS eller non-ifis. Medicinforbrug i minimum 1 måned før operationen blev registreret af en uafhængig læge. Der blev fundet i alt 63 tilfælde af IFIS (4,9 %). I gruppen, der udviklede IFIS var 28,6 % i behandling med tamsulosin (relativt til 9,7 % i non-ifis gruppen), 19,0 % i behandling med alfuzosin (relativt til 9,0 % i non-ifis gruppen) og 9,5 % med terazosin (relativt til 4,0 % i non-ifis gruppen). Disse var alle statistisk signifikante med p-værdi lig med eller under 0,05. Odds ratio for tamsulosin, alfuzosin og terazosin var hhv. 3125,0 [95% CI 287, ,1], 788,9 [95% CI 73,4 5145,2] og 512,3 [95% CI 51,9 2281,3] 13. Man fandt i dette studie ikke en sammenhæng mellem varigheden af behandlingen og risikoen for IFIS, og risikoen synes ikke at reduceres ved at pausere behandlingen forud for kirurgi 11. Hjerteinsufficens: Begrænsede data har ikke vist øget risiko for forværring af eksisterende hjertesvigt blandt patienter behandlet med α1-adrenoreceptorer 4,14, men forsigtighed er anbefalet ved behandling af patienter med akut hjertesvigt 1. Behandlingsophør pga. bivirkninger: Der er fundet statistisk signifikant højere ophør med behandlingen med doxazosin (5,7 %) relativt til placebo (2,6 %) blandt 822 patienter (p < 0,001) 8 på grund af bivirkninger. Samme tendens er fundet i et review fra 2004, der viste en ikke statistisk signifikant relativ risiko på 1,88 [95% CI 0,88 4,01], med et frafald på 8,4 % (108/1282) på doxazosin versus 6,1 % (39/640) for placebo 15. I et studie af terazosin med 610 patienter frafaldt 5,9 % (18/305) behandlingen med terazosin pga. bivirkninger og 1,6 % (5/305) behandlingen med placebo pga. bivirkninger 9, og i et ældre studie med patienter behandlet med terazosin og patienter behandlet med placebo, ophørte hhv. 16 og 11,1 % med behandlingen pga. bivirkninger 10. Begge studier fandt statistisk signifikant større frafald ved aktiv behandling i forhold til placebo. Dette er også set i et review fra 2002, hvor man har

9 Side 9 af 33 fundet et ophør med behandlingen med terazosin pga. bivirkninger i 12,6 % af tilfælde (229/1817) versus 8,7 % (140/1607) for placebo, hvilket var statistisk signifikant med en relativ risiko på 1,50 [95% CI 1,23 1,83] 16. Baseret på fire studier har et review fra 2002 fundet et ophør med behandling med tamsulosin på 7,2 % (71/982) mod 6,7 % (32/475) for placebo, hvilket ikke var statistisk signifikant (relativ risiko = 1,08 [95% CI 0,72 1,62]). Resultatet er et samlet resultat fra tre forskellige doser af tamsulosin (0,2 mg, 0,4 mg og 0,8 mg), men det bemærkes, at frekvensen af ophør pga. bivirkninger for tamsulosin 0,4 mg var på 5 % (36/666), hvilket er på niveau med placebo 17. Et review fra 2005 finder et ophør med behandling med alfuzosin pga. bivirkninger med en frekvens på 5,8 % (53/907) relativt til 5,8 % (43/742) for patienter på placebo med en relativ risikoratio på 1,11 [95% CI 0,75 1,66] 18. Relevante kontraindikationer - Alfuzosin: Stærkt nedsat leverfunktion og lavt blodtryk, inkl. hjerteinsufficiens. - Doxazosin: Gastrointestinal eller øsofageal obstruktion inkl. formindsket lumen af spiserør eller mave-tarmkanal. Relevante interaktioner - Hele gruppen: Samtidig behandling med andre antihypertensiva eller PDE-5-hæmmere kan medføre symptomatisk hypotension. Særligt kombinationen med doxazosin anbefales ikke Tamsulosin: Stærke hæmmere af CYP3A4 (eks. itraconazol, clarithromycin) bør ikke anvendes i kombination med tamsulosin og forsigtighed anbefales ved anvendelse af CYP2D6-hæmmere (eks. paroxetin, fluoxetin). - Alfuzosin: Stærke hæmmere af CYP3A4 (eks. itraconazol, clarithromycin) bør ikke anvendes i kombination med alfuzosin. Samtidig indgift af alfuzosin og calciumantagonister (diltiazem, nifedipin, verapamil) kan medføre kraftig hypotensiv reaktion.

10 Side 10 af 33 Relevante patientpræferencer Patienter må forventes at foretrække engangs dosering med alfuzosin depot dagligt frem for 3 gange dagligt med alfuzosin. Sammenfatning og rekommandationer Det er specialistgruppens vurdering at samtlige α1-receptorblokkere giver en klinisk relevant effekt på symptomer ved vandladningsbesvær. Alfuzosin, doxazosin som terazosin er i modsætning til tamsulosin fundet associeret med større forekomst af vaskulære hændelser defineret som svimmelhed, hypotension og synkope. Det er bivirkninger, som kan føre til indlæggelser, fald og fraktur, som kan have alvorlige konsekvenser for den enkelte. Risikoen for IFIS er statistisk set størst for tamsulosin, dernæst hhv. alfuzosin, terazosin og doxazosin. Særlige kirurgiske teknikker kan reducere forekomsten af IFIS, hvorfor det er vigtigt for kirurgen at blive gjort opmærksom på, at patienten er eller har været i behandling med en α1-adrenoreceptorer 11. Specialistgruppen betragter IFIS som en forudsigelig og håndterbar bivirkning, som kan håndteres ved planlægning af kirurgi med særlig fokus på nuværende eller tidligere behandling med α1-adrenoreceptorer samt teknik til at reducere forekomsten blandt den del af populationen, der skal have foretaget kataraktkirurgi. Dette er i modsætning til bivirkninger som svimmelhed, hypotension og synkope, som kan medføre fald og kan opstå uden forvarsel i hele populationen. Specialistgruppen vægter derfor sidstnævnte bivirkninger tungere end risikoen for IFIS, hvilket kommer til udtryk i nedenstående rekommandationer.

11 Side 11 af 33 α1-receptorblokkere Lægemiddel Vurderet dosis Kommentarer (sædvanligt dosisinterval) Rekommanderet Tamsulosin 0,4 mg p.o. 1 gang dagligt Associeret med færre vaskulære bivirkninger end doxazosin og terazosin. Særlig opmærksomhed på øget risiko for IFIS ved kataraktoperation. Alfuzosin depot 10 mg p.o. 1 gang dagligt Associeret med færre vaskulære bivirkninger end doxazosin og terazosin. Opmærksomhed på øget risiko for IFIS ved kataraktoperation. Rekommanderet i særlige tilfælde Alfuzosin 2,5 mg p.o. 3 gange dagligt Rekommanderes i særlige tilfælde pga. dosering 3 gange dagligt frem for 1 som depot. Opmærksomhed på øget risiko for IFIS ved kataraktoperation. Doxazosin 8 mg p.o. 1 gang dagligt (4-8 mg) Associeret med flere vaskulære bivirkninger sammenlignet med tamsulosin og alfuzosin. Opmærksomhed på øget risiko for IFIS ved kataraktoperation. Terazosin 10 mg p.o. 1 gang dagligt (5-10 mg) Associeret med flere vaskulære bivirkninger sammenlignet med tamsulosin og alfuzosin. Opmærksomhed på øget risiko for IFIS ved kataraktoperation.

12 Side 12 af 33 5α-reduktasehæmmere Skema over vurderede lægemidler Lægemiddel Dutasterid Finasterid Vurderet dosis (evt. sædvanligt dosisinterval) 0,5 mg p.o. 1 gang dagligt 5 mg p.o. 1 gang dagligt Virkningsmekanisme Lægemidlerne hæmmer specifikt det intracellulære enzym 5-α-reduktase, som metaboliserer testosteron til DHT. Eftersom væksten af prostata er afhængigt af dette mere potente androgen for funktion og vækst, vil en hæmning medføre reduceret mængde DHT i serum og dermed en reduktion af størrelsen af prostata. Dette medfører nedsat tryk omkring urethra og øget urinflow. Finasterid hæmmer 5-α-reduktase isoenzym type 2, mens dutasterid hæmmer både isoenzym type 1 og 2. Dutasterid medfører således en signifikant større reduktion af DHT sammenlignet med finasterid 20. Behandling med 5-α-reduktasehæmmere medfører en reduktion af PSA og vil efter måneders behandling indfinde sig på et niveau på ca. 50 % af baseline-værdien 21. Evidensgennemgang Til besvarelse af de fokuserede spørgsmål er fundet et review fra Der indgår i alt fire head-to-head studier mellem finasterid og dutasterid. To af disse studier sammenligner behandlingerne i monoterapi, mens de resterende to sammenligner lægemidlerne som tillæg til en behandling med alfa1-adrenoreceptorblokerende lægemidler 20. Ydermere foreligger der et Cochrane review fra 2010 vedr. finasterid 5.

13 Side 13 af 33 Effekt Symptomscore (IPSS og AUA-SI): I forhold til placebo Effekten af 5-α-reduktasehæmmere viser sig først efter seks til tolv måneders behandling. Finasterid 5 mg dagligt og dutasterid 0,5 mg dagligt er vist at forbedre IPSS-score med % efter to til fire års behandling i forhold til placebo. Mens finasterid muligvis ikke er mere effektivt end placebo for patienter med et prostatavolumen på mindre end 40 ml, så synes dutasterid også at reducere IPSS hos patienter med et prostatavolumen mellem 30 og 40 ml 2. Et Cochrane review fra 2010 har samlet data fra i alt 19 placebo-kontrollerede studier med finasterid 5 mg dagligt med patienter behandlet med finasterid og patienter behandlet med placebo. Medianalderen var 62 år og de inkluderede havde moderate til svære nedre urinvejssymptomer med baseline-ipss for finasterid-gruppen på 18,2 point, mens placebogruppens baseline IPSS var 17,0 point 5. Heri indgår tre studier med effektmålet IPSS, en samlet population på 696 patienter. De havde en median baseline IPSS på 17 point og en behandlingsvarighed på 6 til 12 måneder. Man fandt en en ikke-signifikant effekt af finasterid. Reduktionen af IPSS var mellem 3,3 og 5,7 point i placebogruppen og 4,8 og 6,6 point i finasterid-gruppen 5, og således mindre end den mindste kliniske relevante forskel på 3 point. Fire studier med i alt patienter og en behandlingsvarighed på 6 til 12 måneder viste alle en statistisk signifikant effekt af finasterid på AUA-SI med p-værdier under 0,05. Den mediane reduktion var på mellem 2,36 og 3,71 i placebogruppen og 4,6 og 5,98 i finasterid-gruppen, hvilket gør at der ikke vil være klinisk relevant forskel for alle patienter 5. Blandt patienter med moderat til svær BPH med median baseline AUA-SI på 17 point blev der i et randomiseret forsøg med dutasterid og placebo og en behandlingsvarighed på 2 år vist en reduktion af AUA-SI på 4,5 point i dutasteridgruppen i forhold til 2,3 i placebo-gruppen, således en forskel på 2,2 point. Reduktionen var statistisk signifikant i begge grupper i forhold til baseline, også i forhold til hinanden (p<0,001) 22, men mindre end den mindste kliniske relevante forskel. Ved at

14 Side 14 af 33 forlænge behandlingsvarigheden for i alt patienter (569 primært behandlet med dutasterid og med placebo) med aktiv behandling med dutasterid i et 2 års openlabel forsøg blev reduktionen til hhv. 6,1 point for dutasterid/dutasterid-gruppen og 5,3 point for placebo/dutasterid-gruppen målt på AUA-SI 23. Head-to-head I review fra 2017 med i alt fire studier, hvor dutasterid blev sammenlignet head-to-head med finasterid blev patienter med moderat til svær BPH over 40 år inkluderet. Medianalderen var 63 og 67 i de to studier, der angav denne. Tre af studierne anvendte IPSS mens det sidste, og største, anvendte AUA-SI. I det største og eneste blindede studie med i alt patienter blev AUA-SI anvendt og her fandt man en reduktion på hhv. 5,8 og 5,5 point for dutasterid og finasterid 20, således en forskel på 0,3 point. Kun ét af de tre andre viste en statistisk signifikant forskel mellem de to lægemidler med en reduktion af IPSS på hhv. 10,4 point for dutasterid og 6,3 point for finasterid (p<0,001). Dette studie inkluderede 100 patienter og behandlingen blev givet i tillæg til α1-adrenoreceptorblokerende behandling 20. I de to andre studier, blev der observeret en reduktion af IPSS i begge grupper på mellem 5,8 point og 6,7 point, således på niveau med reduktionen i ovenstående finasterid-gruppe og et stykke under hvad det blev observeret i dutasterid-gruppen i førstnævnte studie 20. Det ene studie sammenlignede dutasterid overfor finasterid i tillæg til α1-adrenoreceptorblokerende behandling i begge grupper, og det andet studie sammenlignede dutasterid og finasterid i monoterapi. Der var der ingen statistisk signifikant forskel lægemidlerne imellem på IPSS 20. Et prospektivt, observationelt studie, ikke inkluderet i ovenstående og lokaliseret fra guidelines, har fulgt hhv. 197 patienter behandlet med finasterid og 211 patienter behandlet med dutasterid. De inkluderede patienter havde en median alder på 59 år, baseline IPSS på 16 point og blev fulgt i 5 år. Der blev ikke fundet signifikant forskel i effekt målt på IPSS. Denne reduktion var i begge grupper på ca. 6 point 24. Ved afslutningen 5 år efter inklusion var der 57,4 % tilbage i finasterid-gruppen og 42,5 %

15 Side 15 af 33 tilbage i dutasterid-gruppen, hvilket kan have noget at gøre med at der blev fundet statistisk signifikant flere seksuelle bivirkninger i dutasterid-gruppen (se nedenstående). Alle ovenstående doser var finasterid 5 mg og dutasterid 0,5 mg dagligt. Bivirkninger Reduceret libido: I metaanalyse af studier med follow-up op mod 1 år er risikoen for reduceret libido ved behandling med finasterid sammenlignet med placebo fundet øget med en relativ risiko på 2,12 [95% CI 1,40 3,23] med en absolut risiko på hhv. 4,7 % (117/2488) og 1,9 % (25/1294) 5. I de randomiserede forsøg var der ved sammenligning mellem finasterid og dutasterid ingen statistisk signifikant forskel på forekomsten af reduceret libido (OR=0,83 [95% CI 0,64 1,08]) 20. Det var der dog i et prospektivt studie med hhv. 3,1 % (6/197) i finasterid-gruppen og 5,2 % (11/211) i dutasterid-gruppen (p<0,01) 24. Erektil dysfunktion: I studier med follow-up data op mod 1 år fandtes risikoen for impotens ved behandling med finasterid sammenlignet med placebo øget med en relativ risiko på 2,02 [95% CI 1,38 2,97] 5 med absolut risiko på hhv. 6,2 % (170/2726) og 2,5 % (39/1552) 4. Ved follow-up perioder over 1 år var den relative risiko på 1,84 [95% CI 1,26 2,68] svarende til hhv. 8,3 % (182/2197) og 4,9 % (107/2199). I de randomiserede forsøg var der ingen statistisk signifikant forskel mellem finasterid og dutasterid (OR=0,83 [95% CI 0,64 1,08]) 20. I det prospektive studie var der hhv. 3,6 % (7/197) i finasterid-gruppen og 7,1 % (15/211) i dutasterid-gruppen (p<0,01) 24. Gynækomasti: I fase 2 studiet med dutasterid blev der rapporteret gynækomasti hos 2,3 % af patienter behandlet med dutasterid (50/2167) sammenlignet med 0,7 % i placebo-armen (16/2158) 22. I det prospektive studie var der statistisk signifikant øget forekomst af gynækomasti i dutasterid-gruppen med 3,3 % (9/211) sammenlignet med 1,5 % (3/197) i finasterid-gruppen (p<0,01) 24.

16 Side 16 af 33 Behandlingsophør pga. bivirkninger: Der var ingen statistisk signifikant forskel i ophør med behandling mellem finasterid og placebo ved studier med behandlingsvarighed op til 1 år (RR = 1,03 [95% CI 0,93 1,15]). I de fire studier med behandlingsvarighed over 1 år var der dog statistisk signifikant større frafald i placebo-gruppen end finasterid-gruppen med en relativ risiko for frafald i finasterid-gruppen på 0,87 [95% CI 0,80 0,94]. Samlet set var frafaldet i disse fire studier på 27 % for finasterid-gruppen (985/3637) og 31 % for placebogruppen (1134/3625) 5. Numerisk set var der i det randomiserede studie med patienter et større frafald i gruppen behandlet med dutasterid sammenlignet med gruppen behandlet med finasterid, men dette var ikke statistisk signifikant (OR = 1,10 [95% CI 0,68 1,75]) 20. Det var dog statistisk signifikant i det prospektive studie med et frafald på hhv. 43 % i finasterid-gruppen og 57 % i dutasterid-gruppen (p<0,01) 24. Generelt var der ikke flere personer der oplevede bivirkninger ved behandling med dutasterid sammenlignet med finasterid blandt patienter (OR = 0,94 [95% CI 0,78 1,14]) 20. Relevante kontraindikationer Ingen Relevante interaktioner Ingen Relevante patientværdier og patientpræferencer Ingen Sammenfatning og rekommandationer Behandling med 5α-reduktasehæmmere reducerer ikke symptomer på vandladningsbesvær hos mænd i en grad der er klinisk relevant. Der er samlet set ikke vist forskel mellem dutasterid og finasterid. Lægemidlerne betragtes derfor som ligeværdige med hensyn til effekt.

17 Side 17 af 33 Behandling med 5α-reduktasehæmmere er associeret med en øget relativ risiko for såvel reduceret libido, erektil dysfunktion som gynækomasti. Randomiserede forsøg har vist en mulig større frafald på behandlingen med dutasterid sammenlignet med finasterid og et enkelt prospektivt, observationelt studie har fundet denne forskel statistisk signifikant. De ovenstående bivirkninger var i dette studie ligeledes fundet statistisk signifikant højere i gruppen behandlet med dutasterid. Samlet set vurderes det usikkert om 5α-reduktasehæmmere er mere gavnlige end skadelige for de fleste patienter i forhold til ingen behandling og en eventuel effekt af indtræder først efter seks til tolv måneders behandling. 5α-reduktasehæmmere Lægemiddel Vurderet dosis Kommentarer (evt. sædvanligt dosisinterval) Rekommanderet i særlige tilfælde Finasterid Dutasterid 5 mg p.o. 1 gang dagligt 0,5 mg p.o. 1 gang dagligt Effekten er lille og for de fleste ikke klinisk relevant. Effekten er lille og for de fleste ikke klinisk relevant. Risikoen for bivirkninger og frafald synes højere end finasterid.

18 Side 18 af 33 PDE-5-hæmmere Skema over vurderede lægemidler Lægemiddel Tadalafil Vurderet dosis (evt. sædvanligt dosisinterval) 5 mg p.o. 1 gang dagligt Virkningsmekanisme Tadalafil er en potent og selektiv, reversibel hæmmer af PDE-5, som er det specifikke enzym, der er ansvarlig for nedbrydningen af cgmp. Ud over effekten af denne hæmning i corpus cavernosum i penis, er den også observeret i den glatte muskulatur i prostata, blære og de tilførende kar. Den resulterende vaskulære afslapning øger blodgennemstrømningen, og denne mekanisme menes at medføre reduktion af symptomer ved benign prostatahyperplasi. De vaskulære virkninger suppleres muligvis af hæmning af aktiviteten af blærens afferente nerver og afslapning af den glatte muskulatur i prostata og blære 2,19. Evidensgennemgang Evidensgrundlaget består af en guideline 2 fra 2018 og et systematisk review fra samt yderligere 2 randomiserede forsøg 27,28 og et dose finding studie 30. Effekt IPSS: I det systematiske review er der samlet set patienter behandlet med PDE-5- hæmmere og 964 patienter med placebo 25. Patienterne havde en median alder mellem 56 og 65 år og en IPSS-score på mellem 16 og 19 ved baseline. Studiernes varighed var 12 uger, på nær ét enkelt med vardenafil (ej godkendt til vandladningsbesvær hos mænd) med i alt 215 patienter, som strakte sig over 8 uger. Der blev fundet en statistisk signifikant forbedring af IPSS-scoren på mediant 2,8 point i forhold til placebo [95% CI 2,1 3,6]. Fire af disse studier var med tadalafil i doserne 2,5, 5, 10, 20 og 100 mg og

19 Side 19 af 33 bidrog med data fra i alt patienter. Effekten i regressionsanalyser var lavere blandt ældre, patienter med højt BMI samt patienter med en lav baseline IPSS 25. I tre senere studier med i alt 534 patienter behandlet med tadalafil 5 mg dagligt sammenlignet med 526 patienter behandlet med placebo over 12 uger blev der i alle tre studier fundet statistisk signifikant bedring i IPSS-score på mellem 1,7 og 2,3 point i forhold til placebo 26. Et nyere placebokontrolleret forsøg med i alt 610 asiatiske patienter randomiseret 1:1 til placebo eller tadalafil 5 mg dagligt i 12 uger inkluderede patienter med en median alder på 61 år og en IPSS-score på 18,7 ved baseline. Der blev her vist en forbedring i IPSSscore i forhold til placebo på 1,5 point [95% CI 0,6 2,4] 27. Dette resultat ligger også tæt på, hvad der blev vist med tadalafil 5 mg dagligt i et randomiseret forsøg fra 2011, som indgår i ovenstående metaanalyse. Dette forsøg randomiserede i alt 325 patienter med en median alder på 65 år og en baseline IPSS-score på 17 og viste en forbedring på 1,9 point [95% CI 0,6 3,2] på IPSS-scoren efter 12 ugers behandling 28. Poolede data fra 4 randomiserede forsøg med en lignende population som i ovenstående studier og med i alt patienter randomiseret 1:1 til enten tadalafil 5 mg dagligt eller placebo har vist en median reduktion i IPSS på 2,7 point for placebo og 5 point for tadalafil, hvilket svarer til en forskel i medianværdi på 2,3 point [95% CI 1,7 2,9] mellem aktiv behandling og placebo 29. Metaanalyser af randomiserede forsøg finder ikke en klinisk relevant effekt, men i meta-regressionsanalyser er der fundet en mulig større effekt blandt yngre patienter, mindre overvægtige patienter og mere symptomatiske patienter 25. Bivirkninger: Blandt de patienter behandlet med enten tadalafil 5 mg dagligt eller placebo var antallet af personer med bivirkninger henholdsvis 27,4 % og 20,9 %. Der var således en statistisk signifikant øget forekomst af bivirkninger under behandling med tadalafil i forhold til placebo (p = 0,003) 29.

20 Side 20 af 33 Dyspepsi: I de poolede data med i alt patienter behandlet med tadalafil 5 mg dagligt eller placebo blev dyspepsi som bivirkning rapporteret i 2,4 % af tilfælde i gruppen behandlet med tadalafil og 0,1 % i gruppen behandlet med placebo. Der var en statistisk signifikant forskel (p < 0,001) 29. Kardielle bivirkninger: Et enkelt studie med i alt patienter med i alt 5 arme (placebo og tadalafil i doser på hhv. 2,5 mg, 5 mg, 10 mg og 20 mg dagligt) har rapporteret hypertension hos 3,6 % behandlet med tadalafil 5 mg dagligt og 0 % for patienter behandlet med placebo. I doserne 2,5 20 mg blev hypertension rapporteret med en hyppighed på mellem 2,8 og 3,6 % 30. Der er ikke fundet data til yderligere kvalificering af dette outcome, men i modsætning til placebo er der i ét af studierne et dødsfald under behandling med tadalafil 5 mg dagligt, som er beskrevet som sandsynlig bivirkning til behandlingen. Det drejer sig om en 81-årig herre med hyperlipidæmi og hypertension, som døde af akut myokardieinfarkt 29. Hovedpine: I de poolede data med i alt patienter behandlet med tadalafil 5 mg dagligt eller placebo blev hovedpine som bivirkning rapporteret i 3,9 % af tilfælde i gruppen behandlet med tadalafil og 2 % i gruppen behandlet med placebo. Der var en statistisk signifikant forskel (p = 0,036) 29. Behandlingsophør pga. bivirkninger: I de poolede data med i alt patienter behandlet med tadalafil 5 mg dagligt eller placebo ophørte henholdsvis 3,1 % i gruppen behandlet med tadalafil og 1,5 % i gruppen behandlet med placebo pga. bivirkninger. Dette var statistisk signifikant (p = 0,039) 29.

21 Side 21 af 33 Relevante kontraindikationer - Samtidig behandling med enhver form for nitratpræparater eller guanylatcyklasestimulatorer (bl.a. riociguat), da det kan føre til symptomatisk hypotension. - Hypotension (< 90/50 mmhg) - AMI inden for 3 mdr. - Apopleksi inden for 6 mdr. - Hjerteinsufficiens (NYHA II) - Non-arteritis anterior iskæmisk opticusneuropati (NAION). Relevante interaktioner - Samtidig behandling med alfa-1-blokkere kan give symptomatisk hypotension hos visse patienter 19. Særligt kombinationen med doxazosin anbefales ikke Samtidig anvendelse af stærke induktorer (eks. rifampicin) samt hæmmere (eks. ketoconazol, ritonavir) af CYP3A4 anbefales ikke pga. klinisk signifikant påvirket plasmakoncentration af tadalafil. Relevante patientværdier og patientpræferencer Patienten med samtidig erektil dysfunktion kan have et ønske om behandling med tadalafil. Sammenfatning og rekommandationer Der er ikke fundet klinisk relevant effekt på symptom score målt ved IPSS Bivirkninger som dyspepsi, hovedpine og hypertension er set med let øget hyppighed ved behandling med tadalafil. Det vurderes usikkert om tadalafil er mere gavnligt end skadeligt for de fleste patienter i forhold til ingen farmakologisk behandling, men kan overvejes til yngre, normalvægtige patienter med svære symptomer og med et element af erektil dysfunktion i anamnesen, hvor specialistgruppen vurderer, at det har en plads i den farmakologiske behandling.

22 Side 22 af 33 PDE-5-hæmmere Lægemiddel Vurderet dosis Kommentarer (evt. sædvanligt dosisinterval) Rekommanderet i særlige tilfælde Tadalafil 5 mg 1 gang dagligt Der forventes bedre effekt blandt yngre, normalvægtige patienter med svære symptomer. Relevante danske behandlingsvejledninger - Dansk Selskab for Almen Medicin. Udredning og behandling af nedre urinvejssymptomer hos mænd og kvinder. ( Ændringslog Dato Version Kommentar [ ] Høringsversion Offentlig høring frem til d. 18. marts 2019 [xx. xx 201x] Version 1.0 Publicering Tilrettet ud fra indkomne høringssvar Specialistgruppe: Allan Ryhammer (Dansk Urologisk Selskab) Charlotte Graugaard-Jensen (Dansk Urologisk Selskab) Karen-Dorthe Bach Nielsen (Dansk Selskab for Almen Medicin) Karin Glavind (Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi)

23 Side 23 af 33 Mette Hornum Bing (Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi) Søren Barton McNair (Dansk Selskab for Almen Medicin) Habilitetserklæringer kan findes her. Juridiske forhold Den Nationale Rekommandationsliste (NRL), udarbejdet af IRF i Sundhedsstyrelsen, kan bruges af fagpersoner, når de skal træffe beslutninger om præparatvalg inden for en velafgrænset lægemiddelgruppe i specifikke kliniske situationer. NRL klassificeres som faglig rådgivning, hvilket indebærer, at relevante fagpersoner anbefales at følge anbefalingerne. NRL er ikke juridisk bindende, og det vil altid være det faglige skøn i den konkrete kliniske situation, der er afgørende for lægemiddelvalg. I visse tilfælde kan et lægemiddel, som enten er rekommanderet i særlige tilfælde eller ikke rekommanderet være at foretrække, fordi det passer bedre til patientens situation. Referencer 1. Alfuzosin. Produktresume Orifarm. (Accessed April, 2018). 2. Treatment of Non-neurogenic Male LUTS. EAU Guidelines. Edn. presented at the EAU Annual Congress Copenhagen ISBN European Association of Urology. (Accessed April, 2018, at 3. Djavan B, Chapple C, Milani S, Marberger M. State of the art on the efficacy and tolerability of alpha1-adrenoceptor antagonists in patients with lower urinary tract symptoms suggestive of benign prostatic hyperplasia. Urology 2004;64: Nickel JC, Sander S, Moon TD. A meta-analysis of the vascular-related safety profile and efficacy of alpha-adrenergic blockers for symptoms related to benign prostatic hyperplasia. Int J Clin Pract 2008;62: Tacklind J, Fink HA, Macdonald R, Rutks I, Wilt TJ. Finasteride for benign prostatic hyperplasia. Cochrane Database Syst Rev 2010;(10):CD doi:cd van Kerrebroeck P, Jardin A, Laval KU, van Cangh P. Efficacy and safety of a new prolonged release formulation of alfuzosin 10 mg once daily versus alfuzosin 2.5 mg thrice

24 Side 24 af 33 daily and placebo in patients with symptomatic benign prostatic hyperplasia. ALFORTI Study Group. Eur Urol 2000;37: Roehrborn CG. Alfuzosin 10 mg once daily prevents overall clinical progression of benign prostatic hyperplasia but not acute urinary retention: results of a 2-year placebo-controlled study. BJU Int 2006;97: Kirby RS, Andersen M, Gratzke P, Dahlstrand C, Hoye K. A combined analysis of doubleblind trials of the efficacy and tolerability of doxazosin-gastrointestinal therapeutic system, doxazosin standard and placebo in patients with benign prostatic hyperplasia. BJU Int 2001;87: Lepor H, Williford WO, Barry MJ, et al. The efficacy of terazosin, finasteride, or both in benign prostatic hyperplasia. Veterans Affairs Cooperative Studies Benign Prostatic Hyperplasia Study Group. N Engl J Med 1996;335: Roehrborn CG, Oesterling JE, Auerbach S, et al. The Hytrin Community Assessment Trial study: a one-year study of terazosin versus placebo in the treatment of men with symptomatic benign prostatic hyperplasia. HYCAT Investigator Group. Urology 1996;47: Storr-Paulsen A, Norregaard JC, Borme KK, Larsen AB, Thulesen J. Intraoperative floppy iris syndrome (IFIS): a practical approach to medical and surgical considerations in cataract extractions. Acta Ophthalmol 2009;87: Chatziralli IP, Sergentanis TN. Risk factors for intraoperative floppy iris syndrome: a metaanalysis. Ophthalmology 2011;118: Chatziralli IP, Peponis V, Parikakis E, et al. Risk factors for intraoperative floppy iris syndrome: a prospective study. Eye (Lond) 2016;30: Barendrecht MM, Koopmans RP, de la Rosette JJ, Michel MC. Treatment of lower urinary tract symptoms suggestive of benign prostatic hyperplasia: the cardiovascular system. BJU Int 2005;95 Suppl 4: MacDonald R, Wilt TJ, Howe RW. Doxazosin for treating lower urinary tract symptoms compatible with benign prostatic obstruction: a systematic review of efficacy and adverse effects. BJU Int 2004;94:

25 Side 25 af Wilt TJ, Howe W, MacDonald R. Terazosin for treating symptomatic benign prostatic obstruction: a systematic review of efficacy and adverse effects. BJU Int 2002;89: Wilt TJ, MacDonald R, Nelson D. Tamsulosin for treating lower urinary tract symptoms compatible with benign prostatic obstruction: a systematic review of efficacy and adverse effects. J Urol 2002;167: MacDonald R, Wilt TJ. Alfuzosin for treatment of lower urinary tract symptoms compatible with benign prostatic hyperplasia: a systematic review of efficacy and adverse effects. Urology 2005;66: Tadalafil. Produktresume Sandoz. (Accessed April, 2018). 20. Jun JEJ, Kinkade A, Tung ACH, Tejani AM. 5alpha-Reductase Inhibitors for Treatment of Benign Prostatic Hyperplasia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Can J Hosp Pharm 2017;70: Finasterid. Produktresume Stada. (Accessed April, 2018). 22. Roehrborn CG, Boyle P, Nickel JC, Hoefner K, Andriole G, ARIA3001 ARIA3002 and ARIA3003 Study Investigators. Efficacy and safety of a dual inhibitor of 5-alpha-reductase types 1 and 2 (dutasteride) in men with benign prostatic hyperplasia. Urology 2002;60: Roehrborn CG, Marks LS, Fenter T, et al. Efficacy and safety of dutasteride in the four-year treatment of men with benign prostatic hyperplasia. Urology 2004;63: Kaplan SA, Chung DE, Lee RK, Scofield S, Te AE. A 5-year retrospective analysis of 5alpha-reductase inhibitors in men with benign prostatic hyperplasia: finasteride has comparable urinary symptom efficacy and prostate volume reduction, but less sexual side effects and breast complications than dutasteride. Int J Clin Pract 2012;66: Gacci M, Corona G, Salvi M, et al. A systematic review and meta-analysis on the use of phosphodiesterase 5 inhibitors alone or in combination with alpha-blockers for lower urinary tract symptoms due to benign prostatic hyperplasia. Eur Urol 2012;61: Male LUTS. Guidelines. Supplementary Online Material European Association of Urology. (, 2018, at Supplementary-Online-Material.pdf).

26 Side 26 af Takeda M, Yokoyama O, Lee SW, Murakami M, Morisaki Y, Viktrup L. Tadalafil 5 mg once-daily therapy for men with lower urinary tract symptoms suggestive of benign prostatic hyperplasia: results from a randomized, double-blind, placebo-controlled trial carried out in Japan and Korea. Int J Urol 2014;21: Porst H, Kim ED, Casabe AR, et al. Efficacy and safety of tadalafil once daily in the treatment of men with lower urinary tract symptoms suggestive of benign prostatic hyperplasia: results of an international randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Eur Urol 2011;60: Porst H, Oelke M, Goldfischer ER, et al. Efficacy and safety of tadalafil 5 mg once daily for lower urinary tract symptoms suggestive of benign prostatic hyperplasia: subgroup analyses of pooled data from 4 multinational, randomized, placebo-controlled clinical studies. Urology 2013;82: Roehrborn CG, McVary KT, Elion-Mboussa A, Viktrup L. Tadalafil administered once daily for lower urinary tract symptoms secondary to benign prostatic hyperplasia: a dose finding study. J Urol 2008;180:

27 Side 27 af 33 Ordliste I alfabetisk rækkefølge AUA-SI Symptom Index of the American Urological Association cgmp Cyklisk guanosinmonophosphat DHT Dihydrotestosteron PDE-5 Phosphodiesterase type 5 IFIS Intra-operative Floppy Iris Syndrome IPSS International Prostate Symptom Score NNH OR PSA Number needed to harm Odds Ratio Prostataspecifikt antigen QoL Quality of Life

28 Side 28 af 33 Bilag 1: Fokuserede spørgsmål Hvad er et fokuseret spørgsmål? IRF og specialistgruppen identificerer for hvert baggrundsnotat samtlige lægemidler med indikation for sygdommen, og hvor behandlingen med lægemidlet forventes at kunne iværksættes i almen praksis. Lægemidlerne opdeles i grupper efter deres virkningsmekanisme. ATC-klassifikationssystemet kan understøtte denne gruppering. IRF og specialistgruppen formulerer ét fokuseret spørgsmål per lægemiddelgruppe. De fokuserede spørgsmål beskriver patientgruppen og lægemiddelgruppen og formuleres i en sætning fx Er langtidsvirkende opioider rekommanderede og ligeværdige ved behandling af patienter med kroniske nociceptive smerter?. Til hvert fokuseret spørgsmål angives hvilke lægemidler og hvilken dosis, der ønskes vurderet. Efterfølgende vælges de outcomes, som skal danne grundlag for rekommandationerne. De valgte outcomes er valgt med henblik på relevans for klinikeren såvel som for patienten og omfatter både effekt og bivirkninger. For hvert outcome fastlægges ved hvilke tidspunkter eller tidsintervaller, det valgte outcome ønskes vurderet. IRF udfører en litteratursøgning og udvælgelse af evidensgrundlaget for hvert fokuseret spørgsmål. Rekommandationerne gives med udgangspunkt i en sammenfatning og vurdering af følgende domæner for hvert enkelt fokuserede spørgsmål: effekt og bivirkninger, kontraindikationer, interaktioner, og patientværdier. Læs mere om metoden for den Nationale Rekommandationsliste på irf.dk.

29 Side 29 af 33 α1-receptorblokkere 1) Er α1-receptorblokkere rekommanderede og ligeværdige til behandling af mænd med benign prostatahyperplasi? Interventioner: Lægemiddel Alfuzosin Alfuzosin depot Doxazosin Tamsulosin Terazosin Vurderet dosis 2,5 mg p.o. 3 gange dagligt (2,5 10 mg 3 gange dagligt) 10 mg p.o. 1 gang dagligt 8 mg p.o. 1 gang dagligt (4-8 mg) 0,4 mg p.o. 1 gang dagligt 10 mg 1 gang dagligt (5-10 mg) Outcomes: Tidspunkt Mindste kliniske relevante forskel IPSS 1 måned 3 point Svimmelhed Ortostatisk hypotension IFIS Behandlingsophør pga. bivirkninger Hjerteinsufficens Længste follow-up Længste follow-up Længste follow-up Længste follow-up Længste follow-up IPSS: International Prostate Symptom Score IFIS: Intra-operative floppy iris syndrome

30 Side 30 af 33 5α-reduktasehæmmere 2) Er 5α-reduktasehæmmere rekommanderet og ligeværdige ved behandling af mænd med prostatahyperplasi? Interventioner: Lægemiddel Dutasterid Finasterid Vurderet dosis 0,5 mg p.o. 1 gang dagligt 5 mg p.o. 1 gang dagligt Outcomes: Tidspunkt Mindste kliniske relevante forskel IPSS 6 måneder 3 point Reduceret libido Erektil dysfunktion Gynækomasti Behandlingsophør pga. bivirkninger Længste follow-up Længste follow-up Længste follow-up Længste follow-up IPSS: International Prostate Symptom Score Behandling med 5α-reduktasehæmmere halverer PSA under behandlingen. En potentiel prostatacancer i udvikling kan derfor maskeres.

31 Side 31 af 33 PDE-5-hæmmere 3) Er tadalafil rekommanderet til behandling af mænd med benign prostatahyperplasi? Interventioner: Lægemiddel Tadalafil Vurderet dosis 5 mg p.o. 1 gang dagligt Outcomes: Tidspunkt Mindste kliniske relevante forskel IPSS 1 måned 3 point Dyspepsi Kardielle bivirkninger Hovedpine Behandlingsophør pga. bivirkninger Længste follow-up Længste follow-up Længste follow-up Længste follow-up IPSS: International Prostate Symptom Score Behandling med PDE-5-hæmmer kan frem for de andre overvejes, hvis der også er en komponent af erektil dysfunktion hos patienten.

32 Side 32 af 33 Bilag 2: Litteratursøgning og udvælgelse af evidensgrundlag Guidelines Der er fundet guideline fra det europæiske urologiske selskab, European Association of Urology, fra 2017 med opdateret litteratursøgning og suppleret med Cochrane udgivelser. Relevante outcomes er i ovenstående beskrevet. Litteratursøgning Der er foretaget søgning i Cochrane Library, NICE database samt på hjemmesiden for European Association of Urology. Søgning i disse såvel som nedenstående har ikke genereret yderligere studier vurderet relevant, som ikke var inkluderet i ovenstående litteratur. ((((((Cochrane[Title/Abstract] OR CENTRAL[Title/Abstract] OR MEDLINE[ Title/Abstract] OR EMBASE[Title/Abstract] OR pubmed[title/abstract] OR search*[title/abstract] OR "systematic review"[title/abstract] OR metaanalysis[title/abstract] OR "network metaanalysis"[ Title/Abstract] OR "comparative effectiveness"[title/abstract] OR "indirect comparison"[title/abstract] OR "mixed treatment comparison"[title/abstract])))))) AND "Prostatic Hyperplasia"[Mesh]

33 Side 33 af 33 Flowdiagram

Stressinkontinens hos kvinder [høringsversion]

Stressinkontinens hos kvinder [høringsversion] Side 1 af 12 Den Nationale Rekommandationsliste Stressinkontinens hos kvinder [høringsversion] IRF 2019 18. FEBRUAR 2019 Side 2 af 12 Indhold Indledning 3 Emneafgrænsning 4 Serotonin-noradrenalingenoptagshæmmere

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Medicintilskudsnævnet Den 1. maj 2018 Sagsnr: 2017040865 Forslag til indstilling Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod benign prostatahyperplasi aggrund Lægemiddelstyrelsen har anmodet Medicintilskudsnævnet

Læs mere

Topikal behandling af aktiniske keratoser

Topikal behandling af aktiniske keratoser Side 1 af 26 Den Nationale Rekommandationsliste Topikal behandling af aktiniske keratoser IRF 2017 3. OKTOBER 2017 Side 2 af 26 Indhold Indledning 3 Emneafgrænsning 4 Non-steroide antiinflammatoriske midler

Læs mere

Topikal behandling af impetigo

Topikal behandling af impetigo Side 1 af 11 Den Nationale Rekommandationsliste Topikal behandling af impetigo IRF 2017 3. OKTOBER 2017 Side 2 af 11 Indhold Indledning 3 Emneafgrænsning 4 Antibiotiske topikale lægemidler 4 Relevante

Læs mere

Rekommandationer. Topikal behandling af impetigo. National Rekommandationsliste

Rekommandationer. Topikal behandling af impetigo. National Rekommandationsliste Side 1 af 7 National Rekommandationsliste Topikal behandling af impetigo Den Nationale Rekommandationsliste (NRL) udarbejdes af IRF i Sundhedsstyrelsen. NRL støtter alment praktiserende læger i valget

Læs mere

Rekommandationer. Topikal behandling af aktinisk keratose. National Rekommandationsliste. Topikal behandling af aktinisk keratose i ansigt og hårbund

Rekommandationer. Topikal behandling af aktinisk keratose. National Rekommandationsliste. Topikal behandling af aktinisk keratose i ansigt og hårbund Side 1 af 17 National Rekommandationsliste Topikal behandling af aktinisk keratose Den Nationale Rekommandationsliste (NRL) udarbejdes af IRF i Sundhedsstyrelsen. NRL støtter alment praktiserende læger

Læs mere

Arbejdsdokument Evidenstabel

Arbejdsdokument Evidenstabel Arbejdsdokument Evidenstabel Dette arbejdspapir kan anvendes til kritisk gennemgang af den litteratur, der skal danne grundlag for retningslinjens anbefalinger. DMCG: DMCG-PAL Retningslinjens titel: Farmakologiske

Læs mere

Vedligeholdelsesbehandling af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) uden astmakomponent

Vedligeholdelsesbehandling af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) uden astmakomponent Side 1 af 53 Den Nationale Rekommandationsliste Vedligeholdelsesbehandling af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) uden astmakomponent IRF 2017 29. NOVEMBER 2017 Side 2 af 53 Indhold Indledning 3 Emneafgrænsning

Læs mere

Vedligeholdelsesbehandling af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) uden astmakomponent

Vedligeholdelsesbehandling af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) uden astmakomponent Side 1 af 50 National Rekommandationsliste Vedligeholdelsesbehandling af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) uden astmakomponent Indledning Den Nationale Rekommandationsliste (NRL) udarbejdes af IRF i

Læs mere

Effects of Strattera (atomoxetine) on blood pressure and heart rate from review of MAH clinical trial database.

Effects of Strattera (atomoxetine) on blood pressure and heart rate from review of MAH clinical trial database. Effects of Strattera (atomoxetine) on blood pressure and heart rate from review of MAH clinical trial database. Final SmPC and PL wording agreed by PhVWP November 2011 PRODUKTRESUMÉ 4.2 Dosering og indgivelsesmåde

Læs mere

Radikal prostatektomi. Andrologi og rehabilitering ved behandlingsmorbiditet

Radikal prostatektomi. Andrologi og rehabilitering ved behandlingsmorbiditet Radikal prostatektomi Andrologi og rehabilitering ved behandlingsmorbiditet Mikkel Fode, Urologisk afdeling, Herlev Hospital, Københavns Universitet Urologisk Forum, 27. oktober 2012 Prostatacancer og

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER BILAG 4 Bilag 4 Evidenstabel Forfatter År Studietype Studiets Befolkningstype Intervention Resultat Kommentarer kvalitet Escalante et Gong, Shun et 2014 RCT, crossover 2014 Metaanalys e + 42 kvinder med

Læs mere

Hofteartroskopi for patienter over 40 år med femoroacetabular impingement (FAI).

Hofteartroskopi for patienter over 40 år med femoroacetabular impingement (FAI). Kort klinisk retningslinje vedr.: Hofteartroskopi for patienter over 40 år med femoroacetabular impingement (FAI). Udarbejdet af SAKS (Dansk Selskab for Artroskopisk Kirurgi og Sportstraumatologi) Forfattere:

Læs mere

BILAG I PRODUKTRESUMEÉ

BILAG I PRODUKTRESUMEÉ BILAG I PRODUKTRESUMEÉ 1 1. LÆGEMIDLETS NAVN Tadalafil Mylan 2,5 mg filmovertrukne tabletter. 2. KVALITATIV OG KVANTITATIV SAMMENSÆTNING Hver tablet indeholder 2,5 mg tadalafil. Hjælpestof, som behandleren

Læs mere

Vi har modtaget høringssvar fra følgende interessenter: Dansk Selskab for Almen Medicin. Dansk Selskab for Geriatri. Dansk Urologisk Selskab

Vi har modtaget høringssvar fra følgende interessenter: Dansk Selskab for Almen Medicin. Dansk Selskab for Geriatri. Dansk Urologisk Selskab Medicintilskudsnævnet har modtaget 5 høringssvar til deres indstilling vedr. fremtidig tilskudsstatus for lægemidler til behandling af benign prostatahyperplasi Vi har modtaget høringssvar fra følgende

Læs mere

Hvornår er antipsykotisk medicin nødvendig?

Hvornår er antipsykotisk medicin nødvendig? Hvornår er antipsykotisk medicin nødvendig? Hvordan kan forbruget af antipsykotisk medicin nedsættes? Demensdagene 8.-9.5.2017 Annette Lolk Psykiatrisk afd. Odense og Demensklinikken OUH Hvad siger Sundhedsstyrelsen?

Læs mere

ASCO Brystkræft

ASCO Brystkræft ASCO 2016 - Brystkræft Abstract LBA1: A Randomized Trial (MA17R) of Extending Adjuvant Letrozole for 5 Years of Aromatase Inhibitor Therapy alone or Preceded by Tamoxifen in Postmenopausal Women with Early-stage

Læs mere

Predictors of chemotherapy induced toxicity in 421 patients with metastatic castration resistant prostate cancer results from a single institution

Predictors of chemotherapy induced toxicity in 421 patients with metastatic castration resistant prostate cancer results from a single institution Predictors of chemotherapy induced toxicity in 421 patients with metastatic castration resistant prostate cancer results from a single institution Per Kongsted 1, Inge Marie Svane 1, Henriette Lindberg

Læs mere

Historisk. Behandlingsvejledning vedr. specifik medicinsk behandling af pulmonal arteriel hypertension (PAH) hos voksne

Historisk. Behandlingsvejledning vedr. specifik medicinsk behandling af pulmonal arteriel hypertension (PAH) hos voksne Behandlingsvejledning vedr. specifik medicinsk behandling af pulmonal arteriel hypertension (PAH) hos voksne Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er interne, rådgivende arbejdsgrupper,

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 3 Evidenstabel inkluderede studier. Forfat ter År Studietype / -kvalitet Befolknings type Intervention Resultater (outcome) Kommentarer Lee & Fan 2011 Metaanalyse 4858 postoperative patienter, inkl.

Læs mere

BILAG I PRODUKTRESUMÉ

BILAG I PRODUKTRESUMÉ BILAG I PRODUKTRESUMÉ 1 1. LÆGEMIDLETS NAVN CIALIS 2,5 mg filmovertrukne tabletter. 2. KVALITATIV OG KVANTITATIV SAMMENSÆTNING Hver tablet indeholder 2,5 mg tadalafil. Hjælpestof, som behandleren skal

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 5: Checkliste Andres et.al. SfR Checkliste 2: Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: Andres D et al.: Randomized double-blind trial of the effects of humidified compared with

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER BILAG 6 Bilag 6 Resumé Titel: Klinisk retningslinje om farmakologisk behandling af patienter i tidlig og sen palliativ fase med Cancer Relateret Fatigue (CRF). Arbejdsgruppe Marianne Spile, klinisk sygeplejespecialist,

Læs mere

Eksperimentelle undersøgelser. Svend Juul Forår 2003

Eksperimentelle undersøgelser. Svend Juul Forår 2003 Eksperimentelle undersøgelser Svend Juul Forår 2003 1 Observationelle studier: $ Studier af forekomst (incidens, prævalens) $ Studier af sammenhænge eller kontraster "i naturen" Eksperiment, forsøg: $

Læs mere

Den Nationale Rekommandationsliste

Den Nationale Rekommandationsliste Side 1 af 40 Den Nationale Rekommandationsliste Antidepressiva til unipolar depression IRF 2018 24. JULI 2018 Side 2 af 40 Indhold Antidepressiva til unipolar depression 1 Indledning 3 Selektive serotonin-genoptagelseshæmmere

Læs mere

Prostata: To-i-en pille kan forbedre livskvalitet

Prostata: To-i-en pille kan forbedre livskvalitet Prostata: To-i-en pille kan forbedre livskvalitet Pille er nu også godkendt til behandling af bl.a. vandladningsbesvær Af Torben Bagge, 21. november 2012 03 Potensmiddel gavner prostata 04 FAKTA: Cialis

Læs mere

Den Nationale Rekommandationsliste

Den Nationale Rekommandationsliste Side 1 af 36 Den Nationale Rekommandationsliste Antidepressiva til unipolar depression IRF 2019 Side 2 af 36 Indhold Antidepressiva til unipolar depression 1 Indledning 3 Selektive serotonin-genoptagelseshæmmere

Læs mere

Geriatrisk selskab Ældre med hypertension og diabetes. Kent Lodberg Christensen Hjertemedicinsk afdeling B Århus Univ Hosp, Aarhus Sgh THG

Geriatrisk selskab Ældre med hypertension og diabetes. Kent Lodberg Christensen Hjertemedicinsk afdeling B Århus Univ Hosp, Aarhus Sgh THG Geriatrisk selskab Ældre med hypertension og diabetes Kent Lodberg Christensen Hjertemedicinsk afdeling B Århus Univ Hosp, Aarhus Sgh THG Metaanalyse af 39 studier med aktiv beh vs. placebo Død 10 %* CV-død

Læs mere

Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin

Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin Flere indberettede bivirkninger end forventet Sundhedsstyrelsen har modtaget et stigende antal bivirkningsindberetninger

Læs mere

Håndtering af multisygdom i almen praksis

Håndtering af multisygdom i almen praksis 30/09/2017 1 19. møde i Dansk Forum for Sundhedstjenesteforskning Mandag 25. september 2017 Håndtering af multisygdom i almen praksis Marius Brostrøm Kousgaard Forskningsenheden for Almen Praksis i København

Læs mere

Rationel farmakoterpi

Rationel farmakoterpi Rationel farmakoterpi Palle Mark Christensen praktiserende læge, Lægerne Lærkevej, Otterup Lægemiddelkonsulent i Region Syddanmark Speciallæge i almen medicin og klinisk farmakologi, ph.d. Program 09.00-09.45

Læs mere

Annex III Ændringer til produktresuméer og indlægssedler

Annex III Ændringer til produktresuméer og indlægssedler Annex III Ændringer til produktresuméer og indlægssedler Bemærk: Disse ændringer til produktresuméet og indlægssedlen er gyldige på tidspunktet for Kommissionens afgørelse. Efter Kommissionens afgørelse

Læs mere

TILLÆG TIL DEN NATIONALE KLINISKE RETNINGSLINJE FOR BEHANDLING AF ALKOHOLAFHÆNGIGHED: Valg af farmakologisk behandling

TILLÆG TIL DEN NATIONALE KLINISKE RETNINGSLINJE FOR BEHANDLING AF ALKOHOLAFHÆNGIGHED: Valg af farmakologisk behandling TILLÆG TIL DEN NATIONALE KLINISKE RETNINGSLINJE FOR BEHANDLING AF ALKOHOLAFHÆNGIGHED: Valg af farmakologisk behandling 0 Tillæg til den nationale kliniske retningslinje for behandling af alkoholafhængighed

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusive lægemiddelrekommandation vedr. specifik medicinsk behandling af pulmonal arteriel hypertension (PAH) hos voksne

Behandlingsvejledning inklusive lægemiddelrekommandation vedr. specifik medicinsk behandling af pulmonal arteriel hypertension (PAH) hos voksne Behandlingsvejledning inklusive lægemiddelrekommandation vedr. specifik medicinsk behandling af pulmonal arteriel hypertension (PAH) hos voksne Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen den

Læs mere

ORDINÆR EKSAMEN I EPIDEMIOLOGISKE METODER IT & Sundhed, 2. semester

ORDINÆR EKSAMEN I EPIDEMIOLOGISKE METODER IT & Sundhed, 2. semester D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T B l e g d a m s v e j 3 B 2 2 0 0 K ø b e n h a v n N ORDINÆR EKSAMEN I EPIDEMIOLOGISKE METODER

Læs mere

TILLÆG TIL DEN NATIONALE KLINISKE RETNINGSLINJE FOR BEHANDLING AF ALKOHOLAFHÆNGIGHED: VALG AF FARMAKOLOGISK BEHANDLING

TILLÆG TIL DEN NATIONALE KLINISKE RETNINGSLINJE FOR BEHANDLING AF ALKOHOLAFHÆNGIGHED: VALG AF FARMAKOLOGISK BEHANDLING TILLÆG TIL DEN NATIONALE KLINISKE RETNINGSLINJE FOR BEHANDLING AF ALKOHOLAFHÆNGIGHED: VALG AF FARMAKOLOGISK BEHANDLING 2017 Tillæg til den nationale kliniske retningslinje for behandling af alkoholafhængighed

Læs mere

Selective Estrogen Receptor Modulatorer er farmaka, der kan binde sig til østrogen

Selective Estrogen Receptor Modulatorer er farmaka, der kan binde sig til østrogen SERMs v/bente L Langdahl Selective Estrogen Receptor Modulatorer er farmaka, der kan binde sig til østrogen receptor og/eller. Det er forskellen i affinitet for de to typer østrogen receptorer, der giver

Læs mere

Evidens for fysisk aktivitet ved psykiske lidelser. Merete Nordentoft Bispebjerg Hospital Psykiatrisk afdeling

Evidens for fysisk aktivitet ved psykiske lidelser. Merete Nordentoft Bispebjerg Hospital Psykiatrisk afdeling Evidens for fysisk aktivitet ved psykiske lidelser Merete Nordentoft Bispebjerg Hospital Psykiatrisk afdeling Fysisk sundhed hos psykisk syge 6 Incidence rate ratio for død blandt psykisk syge mænd sammenlignet

Læs mere

Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ

Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ Hvilke spørgsmål ønskes besvaret Baggrund for spørgsmål(ene) Kort beskrivelse af problemfeltet og argumentation for projektets

Læs mere

GEMCITABIN (GEMZAR) TIL PATIENTER MED BUGSPYTKIRTELKRÆFT EFTER RADIKAL OPERATION

GEMCITABIN (GEMZAR) TIL PATIENTER MED BUGSPYTKIRTELKRÆFT EFTER RADIKAL OPERATION GEMCITABIN (GEMZAR) TIL PATIENTER MED BUGSPYTKIRTELKRÆFT EFTER RADIKAL OPERATION Der er ikke udført en fuld MTV på dette lægemiddel af følgende årsager den aktuelle patientgruppe er lille (

Læs mere

Fup og fakta om Antidepressiv medicin Lars Vedel Kessing, professor, speciallæge i psykiatri, Psykiatrisk Center København

Fup og fakta om Antidepressiv medicin Lars Vedel Kessing, professor, speciallæge i psykiatri, Psykiatrisk Center København Fup og fakta om Antidepressiv medicin Lars Vedel Kessing, professor, speciallæge i psykiatri, Psykiatrisk Center København Mediebomber om depression Læger overdiagnosticerer og overbehandler depression!

Læs mere

Bilag III. Ændringer til relevante afsnit i produktresuméet og indlægssedlen

Bilag III. Ændringer til relevante afsnit i produktresuméet og indlægssedlen Bilag III Ændringer til relevante afsnit i produktresuméet og indlægssedlen Bemærk: Disse ændringer til relevante afsnit i produktresuméet og indlægssedlen er resultatet af referralproceduren. Præparatoplysningerne

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Referat af s møde nr. 485 Tid og sted: Mødet fandt sted i Lægemiddelstyrelsen, tirsdag den 21. august 2018. I mødet deltog: Nævnsmedlemmer: Frank Ingemann Jensen (Danske Regioner) Janne Unkerskov John

Læs mere

Evidens for livsstilsinterventioner til børn og voksne med svær overvægt En litteraturgennemgang

Evidens for livsstilsinterventioner til børn og voksne med svær overvægt En litteraturgennemgang Evidens for livsstilsinterventioner til børn og voksne med svær overvægt En litteraturgennemgang Mads Vendelbo Lind, forsker og underviser, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet 26/09/2018

Læs mere

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler i ATC-gruppe A08, midler mod fedme, ekskl. diætmidler

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler i ATC-gruppe A08, midler mod fedme, ekskl. diætmidler MEDICINTILSKUDSNÆVNET SEKRETARIATET Tlf. 44 88 95 95 AXEL HEIDES GADE 1 2300 KØBENHAVN S Lægemiddelstyrelsen Den 14. april 2009 Axel Heides Gade 1 2300 København S Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler

Læs mere

Hvor megen gavn får patienten af den medicinske behandling?

Hvor megen gavn får patienten af den medicinske behandling? Klaus Johansen RATIONEL FARMAKOTERAPI 1105 Hvor megen gavn får patienten af den medicinske behandling? Man kan fremover ikke nøjes med at meddele patienten, at kolesteroltallet er for højt, udskrive en

Læs mere

Kliniske retningslinier for forebyggelse af kardiovaskulær sygdom i Danmark

Kliniske retningslinier for forebyggelse af kardiovaskulær sygdom i Danmark Kliniske retningslinier for forebyggelse af kardiovaskulær sygdom i Danmark Formålet med disse kliniske retningslinjer er at give alle læger et fælles grundlag for forebyggelse af cardiovaskulære sygdomme

Læs mere

Den Nationale Rekommandationsliste

Den Nationale Rekommandationsliste Side 1 af 77 Den Nationale Rekommandationsliste Farmakologisk behandling af neuropatiske smerter [høringsversion] IRF 2018 27. MARTS 2018 Side 2 af 77 Indledning 3 Emneafgrænsning 5 Tricykliske antidepressiva

Læs mere

BILAG I PRODUKTRESUMÉ

BILAG I PRODUKTRESUMÉ BILAG I PRODUKTRESUMÉ 1 Dette lægemiddel er underlagt supplerende overvågning. Dermed kan nye sikkerhedsoplysninger hurtigt tilvejebringes. Sundhedspersoner anmodes om at indberette alle mistænkte bivirkninger.

Læs mere

Farmaceutisk Sektorovergangsprojekt. Klinisk farmaceut Michelle Lyndgaard Nielsen og Klinisk farmaceut Louise Lund

Farmaceutisk Sektorovergangsprojekt. Klinisk farmaceut Michelle Lyndgaard Nielsen og Klinisk farmaceut Louise Lund Farmaceutisk Sektorovergangsprojekt Klinisk farmaceut Michelle Lyndgaard Nielsen og Klinisk farmaceut Louise Lund Effekten af farmaceutisk medicingennemgang, medicinsamtale og opfølgning på forekomsten

Læs mere

Epidemiologisk design I. Eksperimentelle undersøgelser. Epidemiologisk design II. Randomiserede undersøgelser. Randomisering I.

Epidemiologisk design I. Eksperimentelle undersøgelser. Epidemiologisk design II. Randomiserede undersøgelser. Randomisering I. Eksperimentelle undersøgelser Epidemiologisk design I Observerende undersøgelser beskrivende: Undersøgelsesenheden er populationer regional variation migrationsundersøgelser korrelationsundersøgelser tidsrækker

Læs mere

Epidemiologisk design I. Eksperimentelle undersøgelser. Epidemiologisk design II. Randomiserede undersøgelser. Randomisering II

Epidemiologisk design I. Eksperimentelle undersøgelser. Epidemiologisk design II. Randomiserede undersøgelser. Randomisering II Eksperimentelle undersøgelser Kim Overvad Institut for Epidemiologi og Socialmedicin Aarhus Universitet Efterår 2001 Epidemiologisk design I Observerende undersøgelser beskrivende: Undersøgelsesenheden

Læs mere

Farmakologisk glukosesænkende behandling af type 2-diabetes

Farmakologisk glukosesænkende behandling af type 2-diabetes Den Nationale Rekommandationsliste Farmakologisk glukosesænkende behandling af type 2-diabetes IRF 2017 1 Indhold Indledning... 3 Emneafgrænsning... 4 Biguanider (metformin)... 4 β-cellestimulerende midler

Læs mere

Kursus i Epidemiologi og Biostatistik. Epidemiologiske mål. Studiedesign. Svend Juul

Kursus i Epidemiologi og Biostatistik. Epidemiologiske mål. Studiedesign. Svend Juul Kursus i Epidemiologi og Biostatistik Epidemiologiske mål Studiedesign Svend Juul 1 Pludselig uventet spædbarnsdød (vuggedød, Sudden Infant Death Syndrome, SIDS) Uventet dødsfald hos et rask spædbarn (8

Læs mere

BILAG I PRODUKTRESUMÉ

BILAG I PRODUKTRESUMÉ BILAG I PRODUKTRESUMÉ 1 1. LÆGEMIDLETS NAVN Urorec 4 mg hårde kapsler 2. KVALITATIV OG KVANTITATIV SAMMENSÆTNING Hver hård kapsel indeholder 4 mg silodosin. Alle hjælpestoffer er anført under pkt. 6.1.

Læs mere

BILAG I PRODUKTRESUME

BILAG I PRODUKTRESUME BILAG I PRODUKTRESUME 1 1. LÆGEMIDLETS NAVN CIALIS 2,5 mg filmovertrukne tabletter. 2. KVALITATIV OG KVANTITATIV SAMMENSÆTNING Hver tablet indeholder 2,5 mg tadalafil. Hjælpestoffer: Hver filmovertrukken

Læs mere

Metodebog til udarbejdelse af korte kliniske retningslinjer (KKR) indenfor det ortopædkirurgiske område i DOT regi.

Metodebog til udarbejdelse af korte kliniske retningslinjer (KKR) indenfor det ortopædkirurgiske område i DOT regi. Metodebog til udarbejdelse af korte kliniske retningslinjer (KKR) indenfor det ortopædkirurgiske område i DOT regi. Indhold 1. Hvad er en KKR? 2. Hvordan skal en KKR udarbejdes? 3. Årshjul for udarbejdelse

Læs mere

Medicin og delir DSG s årsmøde 2013

Medicin og delir DSG s årsmøde 2013 + = Medicin og delir DSG s årsmøde 2013 Jens-Ulrik Rosholm Overlæge, klin. lekt., ph.d. Geriatrisk afd. G, OUH Hvor stor betydning har medicin for delir? I Drugs is probably the most common cause for delirium

Læs mere

Analgetisk behandling af primær dysmenoré

Analgetisk behandling af primær dysmenoré Side 1 af 48 Den Nationale Rekommandationsliste Analgetisk behandling af primær dysmenoré IRF 2018 16. NOVEMBER 2018 Side 2 af 48 Indhold Indledning 3 Emneafgrænsning 5 Paracetamol 7 NSAID 10 Kombinationspræparat

Læs mere

BILAG I PRODUKTRESUME

BILAG I PRODUKTRESUME BILAG I PRODUKTRESUME 1 1. LÆGEMIDLETS NAVN CIALIS 10 mg filmovertrukne tabletter. 2. KVALITATIV OG KVANTITATIV SAMMENSÆTNING Hver tablet indeholder 10 mg tadalafil. Hjælpestoffer er anført under pkt.

Læs mere

BILAG I PRODUKTRESUME

BILAG I PRODUKTRESUME BILAG I PRODUKTRESUME 1 1. LÆGEMIDLETS NAVN VIAGRA 25 mg filmovertrukne tabletter. 2. KVALITATIV OG KVANTITATIV SAMMENSÆTNING Hver tablet indeholder 25 mg sildenafil som citrat. Hjælpestoffer: lactose.

Læs mere

Alfa-1-antitrysin mangel hos børn. Elisabeth Stenbøg, Afd.læge, PhD Børneafd. A, AUH

Alfa-1-antitrysin mangel hos børn. Elisabeth Stenbøg, Afd.læge, PhD Børneafd. A, AUH Alfa-1-antitrysin mangel hos børn Elisabeth Stenbøg, Afd.læge, PhD Børneafd. A, AUH Hvad er det? Alfa-1-antitrypsin Proteinstof Produceres i leveren Fungerer i lungerne Regulerer neutrofil elastase balancen

Læs mere

1 Samlet resumé af PRAC s videnskabelige vurdering

1 Samlet resumé af PRAC s videnskabelige vurdering Bilag I Videnskabelige konklusioner og begrundelse for ændring af betingelserne for markedsføringstilladelserne samt detaljeret redegørelse for den videnskabelige begrundelse for afvigelserne fra anbefalingen

Læs mere

Medicinrådets behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til førstelinjebehandling af uhelbredelig ikkesmåcellet

Medicinrådets behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til førstelinjebehandling af uhelbredelig ikkesmåcellet Medicinrådets behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til førstelinjebehandling af uhelbredelig ikkesmåcellet lungekræft Versionsnr.: 1.0 Om Medicinrådet Medicinrådet er et uafhængigt råd, som udarbejder

Læs mere

Benzodiazepiner. Information og rådgivning til sundhedspersoner

Benzodiazepiner. Information og rådgivning til sundhedspersoner Benzodiazepiner Information og rådgivning til sundhedspersoner 1 FORORD Behandling med benzodiazepiner kan være en vanskelig opgave for både patient og læge blandt andet pga. risikoen for afhængighed.

Læs mere

Bilag 10: Evidenstabel

Bilag 10: Evidenstabel Bilag 10: Evidenstabel Forfatter År Studietype Studi ets kvalit et Befolkningstyp e Intervention Resultater (outcome) Kommentarer Candy et al. 2011 Systematisk cochrane ++ Patienter i palliativ indsats

Læs mere

Fraktur efter brystkræft

Fraktur efter brystkræft DBCG s 40 års jubilæumsmøde 18. 19. januar 2018 Hotel Marselis, Aarhus Bent Kristensen Klinisk fysiologisk afd. Z, Herlev Hospital Cancer-relateret knogletab og fraktur Mekanismer: Hypogonadisme fremkaldt

Læs mere

3 typer. Case-kohorte. Nested case-kontrol. Case-non case (klassisk case-kontrol us.)

3 typer. Case-kohorte. Nested case-kontrol. Case-non case (klassisk case-kontrol us.) EPIDEMIOLOGI CASE-KONTROL STUDIER September 2011 Søren Friis Institut for Epidemiologisk Kræftforskning Kræftens Bekæmpelse Case kontrol studie 3 typer Case-kohorte Nested case-kontrol Case-non case (klassisk

Læs mere

Inhalationssteroid til KOL-patienter

Inhalationssteroid til KOL-patienter BUDSKABER Inhalationssteroid til KOL-patienter Analyser af forbrug af inhalationssteroid (ICS) til KOL-patienter i almen praksis tyder på, at flere patienter end anbefalet behandles med inhalationssteroider.

Læs mere

Behandlingsvejledning for behandlingsnaive patienter med HIV/AIDS

Behandlingsvejledning for behandlingsnaive patienter med HIV/AIDS Behandlingsvejledning for behandlingsnaive patienter med HIV/AIDS Målgruppe Udarbejdet af Afdelinger for infektionsmedicin, der af Sundhedsstyrelsen er klassificeret til behandling af HIV/AIDS RADS Fagudvalget

Læs mere

Komorbiditet og operation for tarmkræft

Komorbiditet og operation for tarmkræft Komorbiditet og operation for tarmkræft Mette Nørgaard, Klinisk Epidemiologisk Afdeling Aarhus Universitetshospital Danmark E-mail: m.noergaard@rn.dk Hvad er komorbiditet? Komorbiditet: Sygdom(me), som

Læs mere

Eksperimentelle undersøgelser

Eksperimentelle undersøgelser Observerende undersøgelser: Studier af forekomst (incidens, prævalens). Studier af sammenhænge eller kontraster i naturen. Eksperimentelle undersøgelser Svend Juul Eksperiment, forsøg: Studiet af reaktionen

Læs mere

Den Nationale Rekommandationsliste

Den Nationale Rekommandationsliste Side 1 af 78 Den Nationale Rekommandationsliste Farmakologisk behandling af perifere neuropatiske smerter IRF 2018 30. JUNI 2018 Side 2 af 78 Indledning 3 Emneafgrænsning 5 Tricykliske antidepressiva 8

Læs mere

Farmakologisk glukosesænkende behandling af type 2-diabetes

Farmakologisk glukosesænkende behandling af type 2-diabetes Den Nationale Rekommandationsliste Farmakologisk glukosesænkende behandling af type 2-diabetes IRF Version 1.1 2019 1 Indhold Indledning... 3 Emneafgrænsning... 4 Biguanider (metformin)... 5 β-cellestimulerende

Læs mere

Agomelatin Mylan til behandling af svære depressive episoder hos voksne

Agomelatin Mylan til behandling af svære depressive episoder hos voksne Vigtig information Må ikke smides ud! Agomelatin Mylan til behandling af svære depressive episoder hos voksne Ordinationsvejledning Information til læger og sundhedspersonale Anbefalinger vedrørende: Monitorering

Læs mere

6 Medicinrådets kategorisering af den kliniske merværdi (Forslag til ny formulering af afsnit 6)

6 Medicinrådets kategorisering af den kliniske merværdi (Forslag til ny formulering af afsnit 6) Høringsmateriale 2/2: Høring over forslag til ændring afsnit 6 vedrørende kategorisering af klinisk merværdi i Metodehåndbog for Medicinrådets arbejde med at udarbejde fælles regionale vurderinger af nye

Læs mere

Korte klinisk retningslinier

Korte klinisk retningslinier Korte klinisk retningslinier Claus Munk Jensen overlæge Formand for kvalitetsudvalget i DOS NKR / KKR NKR SST godkender 8 10 kliniske problemstillinger (PICO) Tværfagligt Tværsektorielt Frikøb af fag konsulent

Læs mere

Medicinrådets lægemiddelrekommandation og behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til von Willebrand sygdom

Medicinrådets lægemiddelrekommandation og behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til von Willebrand sygdom Medicinrådets lægemiddelrekommandation og behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til von Willebrand sygdom Versionsnr.: 1.0 Om Medicinrådet Medicinrådet er et uafhængigt råd, som udarbejder anbefalinger

Læs mere

Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet Referat af Medicintilskudsnævnets møde nr. 406, tirsdag den 21. januar 2014. Tid og sted: Mødet fandt sted i Sundhedsstyrelsen, Axel Heides Gade 1, 2300 København S, tirsdag den 21. januar 2014. I mødet

Læs mere

Høringsnotat - national klinisk retningslinje for behandling af nyopståede lænderygsmerter

Høringsnotat - national klinisk retningslinje for behandling af nyopståede lænderygsmerter NOTAT 6 Høringsnotat - national klinisk retningslinje for behandling af nyopståede lænderygsmerter Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en national klinisk retningslinje for behandling af nyopståede lænderygsmerter.

Læs mere

BILAG I PRODUKTRESUME

BILAG I PRODUKTRESUME BILAG I PRODUKTRESUME 1 1. LÆGEMIDLETS NAVN CIALIS 10 mg filmovertrukne tabletter. 2. KVALITATIV OG KVANTITATIV SAMMENSÆTNING Hver tablet indeholder 10 mg tadalafil. Hjælpestoffer er anført under pkt.

Læs mere

Vurdering af det Randomiserede kliniske forsøg RCT

Vurdering af det Randomiserede kliniske forsøg RCT Vurdering af det Randomiserede kliniske forsøg RCT Evidensbaseret Praksis DF Region Nord Marts 2011 Jane Andreasen, udviklingsterapeut og forskningsansvarlig, MLP. Ergoterapi- og fysioterapiafdelingen,

Læs mere

Farmakologisk behandling af Type 2-diabetes [høringsversion]

Farmakologisk behandling af Type 2-diabetes [høringsversion] Den Nationale Rekommandationsliste Farmakologisk behandling af Type 2-diabetes [høringsversion] Indledning Den Nationale Rekommandationsliste (NRL) udarbejdes af Indsatser for Rationel Farmakoterapi (IRF)

Læs mere

Opsporing, diagnostik og behandling af apopleksipatienter med atrieflimren. Dorte Damgaard, Overlæge, ph.d. Neurologisk afdeling.

Opsporing, diagnostik og behandling af apopleksipatienter med atrieflimren. Dorte Damgaard, Overlæge, ph.d. Neurologisk afdeling. Opsporing, diagnostik og behandling af apopleksipatienter med atrieflimren Dorte Damgaard, Overlæge, ph.d. Neurologisk afdeling. AUH % 20-25 % af alle iskæmiske strokes Atrieflimren 40 35 30 25 20 15 10

Læs mere

Rivastigmin kapsler og depotplastre får generelt klausuleret tilskud

Rivastigmin kapsler og depotplastre får generelt klausuleret tilskud 22. marts 2019 Sagsnr. : 2019032928 T +45 44889386 E mss@dkma.dk Rivastigmin kapsler og depotplastre får generelt klausuleret tilskud Vi har vurderet tilskudsstatus for kapsler og depotplastre med indhold

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 7: Checkliste Campbell et.al. SfR Checkliste 2: Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: E J Campbell, M D Baker. Subjective effects of humidification of oxygen for delivery by

Læs mere

K-tråds osteosyntese af dislocerede suprakondylære humerusfrakturer hos børn.

K-tråds osteosyntese af dislocerede suprakondylære humerusfrakturer hos børn. 1. Kort klinisk retningslinie vedr. K-tråds osteosyntese af dislocerede suprakondylære humerusfrakturer hos børn. Anbefaling: Overvej at sætte 2-3 K-tråde lateralt fremfor krydsede k-tråde sat medialt

Læs mere

Træning bør altid være en del af behandling af artrose i primær praksis

Træning bør altid være en del af behandling af artrose i primær praksis Træning bør altid være en del af behandling af artrose i primær praksis Behandlingsanbefalinger Danske (2012) og internationale kliniske retningslinjer for knæ- og hofteartrose anbefaler information, træning

Læs mere

Bidrag til besvarelse af GRU alm. del - spm. 90 om bivirkninger ved brugen af kønsdriftshæmmende behandling med medikamenterne Androcur og Procren.

Bidrag til besvarelse af GRU alm. del - spm. 90 om bivirkninger ved brugen af kønsdriftshæmmende behandling med medikamenterne Androcur og Procren. Grønlandsudvalget 2012-13 GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 90 Offentligt Dato 24. maj 2013 Sagsnr. 2013051097 MAFR MAFR@dkma.dk Til: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Bidrag til besvarelse

Læs mere

Epidemiologiske mål Studiedesign

Epidemiologiske mål Studiedesign Epidemiologiske mål Studiedesign Svend Juul Pludselig uventet spædbarnsdød Sudden Infant Death Syndrome, SIDS Uventet dødsfald hos et rask spædbarn. Obduktion o.a. giver ingen forklaring. Hyppigheden -doblet

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Finasterid Orion 5 mg filmovertrukne tabletter. Finasterid

Indlægsseddel: Information til brugeren. Finasterid Orion 5 mg filmovertrukne tabletter. Finasterid Indlægsseddel: Information til brugeren Finasterid Orion 5 mg filmovertrukne tabletter Finasterid Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige

Læs mere

Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse imellem parterne:

Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse imellem parterne: København, den 30. januar 2015 Afgørelse vedr. KO-2014-3306 - Reklamemateriale. Granskningsmandspanelet har dags dato truffet følgende afgørelse imellem parterne: Klager: Eli Lilly Danmark A/S (Eli Lilly)

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af psykotiske tilstande hos børn og unge

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af psykotiske tilstande hos børn og unge Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af psykotiske tilstande Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er et rådgivende udvalg, som udarbejder

Læs mere

DANSK RESUMÉ. Forhøjet blodtryk er i stigende grad almindeligt i afrikanske lande syd for Sahara.

DANSK RESUMÉ. Forhøjet blodtryk er i stigende grad almindeligt i afrikanske lande syd for Sahara. DANSK RESUMÉ Introduktion Forhøjet blodtryk er i stigende grad almindeligt i afrikanske lande syd for Sahara. Epidemiologien bag denne epidemi, og måderne hvorpå den relaterer sig til sundhedssystemer

Læs mere

Medicinrådets fælles regionale behandlingsvejledning med lægemiddelrekommandation for biologiske lægemidler til svær astma

Medicinrådets fælles regionale behandlingsvejledning med lægemiddelrekommandation for biologiske lægemidler til svær astma Medicinrådets fælles regionale behandlingsvejledning med lægemiddelrekommandation for biologiske lægemidler til svær astma - valg mellem lægemidler August 2018 Medicinrådets lægemiddelrekommandation for

Læs mere

SmPC citalopram 10, 20, 30 og 40 mg tabletter

SmPC citalopram 10, 20, 30 og 40 mg tabletter SmPC citalopram 10, 20, 30 og 40 mg tabletter 4.2 Dosering og indgivelsesmåde Den sædvanlige dosis er 20 mg dagligt som en enkelt dosis. Dosis kan om nødvendigt øges op til 40 mg dagligt afhængig af individuelt

Læs mere

Sammenhæng mellem modiske forandringer og rygsmerter

Sammenhæng mellem modiske forandringer og rygsmerter Sammenhæng mellem modiske forandringer og rygsmerter Materiale og metoder Retrospektiv gruppe Retrospektiv undersøgelse af forandringer i knoglemarvssignal hos 474 konsekutive ptt. henvist til MR-scan.

Læs mere

PRODUKTRESUMÉ. for. Doxazosin Sandoz, depottabletter

PRODUKTRESUMÉ. for. Doxazosin Sandoz, depottabletter 6. juli 2017 PRODUKTRESUMÉ for Doxazosin Sandoz, depottabletter 0. D.SP.NR. 23264 1. LÆGEMIDLETS NAVN Doxazosin Sandoz 2. KVALITATIV OG KVANTITATIV SAMMENSÆTNING Hver depottablet indeholder 4 mg doxazosin

Læs mere