Kommunikation at gøre fælles

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommunikation at gøre fælles"

Transkript

1 Kommunikation at gøre fælles Ordet kommunikation kommer af latin, communicare, og betyder "at gøre fælles". Kommunikation er altså en grundlæggende forudsætning for alt socialt fællesskab ingen sociale samfund eller organisationer kan fungere uden kommunikation. Evnen til at kommunikere klart og direkte, at samarbejde og forstå konsekvensen af en bestemt adfærd er en afgørende faktor i alle lederjobs i dag. Det er derfor meget væsentligt, at du, som leder, arbejder bevidst med din måde at kommunikere på, og at du forholder dig til de tilbagemeldinger, du får fra dine omgivelser. Undervejs vil du blive bevidst om, hvordan du kommunikerer med andre og i høj grad hvilken betydning din måde at kommunikere på har for din gennemslagskraft og for din rolle som leder. Du får styrket din evne til at: skabe kontakt og tillid gennem brug af kropssprog, tonefald og sansebaseret sprog opleve en situation fra flere vinkler give tingene en ny betydning kunne skelne mellem intention og adfærd finde den positive intention bag det, du selv og andre gør og siger skabe positive følelser hos dig selv og andre skifte fleksibelt imellem at være konkret og abstrakt og at være detaljeret og generel være ærlig og konstruktiv og at give brugbare tilbagemeldinger til dine omgivelser Vi arbejder ud fra dét synspunkt, at alle mennesker er forskellige og at forskellighed er værdifuld. Du får indsigt i, hvad der ligger til grund for vores forskelligheder og hvordan du kan bruge dem, som et positivt led i en optimal holdsammensætning. Du får derudover kendskab til de bagvedliggende årsager til vores tanker, holdninger og adfærd og lærer, hvordan du kan kommunikere og samarbejde med personer med en helt anden baggrund, holdning eller uddannelse end dig selv.

2 Målsætning der findes ingen god vind for ham, som ikke ved, hvor han vil hen Al menneskelig adfærd er målrettet. Alt det vi foretager os, har en bagvedliggende årsag, men det er ikke altid, at vi er klar over det. Når vi ved, hvor vi vil hen og hvorfor, har vi let ved at definere en klar og præcis plan for at komme i mål. Det at sætte sig mål handler ikke kun om at skabe succes og resultater på jobbet. Det kan også være nøglen til at blive den dominerende kraft i sit eget liv en helt ny måde at tænke på. Da vores målsætning og evnen til at nå i mål i høj grad afhænger af vores tankegang, tager modulet fat i principperne fra Appreciative Inquiry, der handler om have en positiv tilgang til de mål, der sættes og muligheden for at nå dem. Som leder skal du kunne motivere andre til at støtte op om din målsætning og plan for fremtiden. Dine mål bør derfor være veldefinerede, og du skal kunne sælge dem på en motiverende og inspirerende måde, så dine medarbejdere får lyst til at samarbejde med dig og hinanden mod ét overordnet, fælles mål. Vi arbejder først og fremmest med dine egne tanker og bevæggrunde for dine målsætninger, og du lærer nogle enkle teknikker til at skabe positive målformuleringer og handlingsplaner. Du får: teknikker til målsætning indsigt i hvad der motiverer og inspirerer dig selv til at nå et mål inspiration til hvordan du kan anvende Appreciative Inquiry som et værktøj i forbindelse med dine medarbejderes individuelle målsætninger og til at støtte op om overordnede mål redskaber til at forvandle drømme til klare mål og handlinger indsigt i motivationsfaktorer og forhindringer for at nå i mål Du udarbejder din egen målsætning og handlingsplan for et valgfrit område.

3 Coaching effektive metoder til sparring og coaching Du kan ikke ændre på dine medarbejdere. Derimod kan dine medarbejdere forandre sig selv, hvis de får de rigtige betingelser. En god coach formår at samle medarbejdere med forskellige baggrunde, talenter, erfaringer og interesser. Og behandler dem som ligeværdige partnere med udgangspunkt i, at alle har noget at bidrage med. Det kan være krævende at være leder, for vi mennesker tænker, føler og fortolker enhver situation forskelligt. Og nogle gange smitter vi hinanden med vores indstillinger til mål, præstationer og samarbejde. En god coach formår at styrke gruppens samarbejde og løbende optimere gruppens indsats og ansvarlighed. Du får indsigt i de mange muligheder, coaching, kommunikation og dialog byder på som ledelsesværktøjer. Du får effektive redskaber til at udvikle dig selv, den enkelte medarbejder og medarbejdergruppen. Når du coacher dine medarbejdere, skaber det en høj grad af commitment og motivation og du gør en resultatmæssig forskel som leder. Du får: en forståelse for, hvad coaching er indsigt i de mange facetter af coaching effektive redskaber til coaching af dig selv, enkeltpersoner og grupper øget forståelse for den enkelte medarbejders situation, så du kan udfordre og benytte hans eller hendes kompetencer optimalt bedre forudsætninger for at skabe handling og ansvarsfølelse hos dine medarbejdere øget forståelse for gruppens situation og dynamik, så du kan udfordre og benytte gruppens ressourcer og kompetencer optimalt personlig feedback på din konkrete anvendelse af coachingteknikkerne Vi kommer til at arbejde meget i grupper, hvor du træner de nye værktøjer sammen med dine holdkammerater og får feedback både fra dem og fra underviserne.

4 Motivation med forståelse for individuelle værdier Dine medarbejderes viden, kompetencer og engagement er afgørende for virksomhedens konkurrenceevne. Derfor er det at skabe motivation en essentiel ledelsesopgave og en evig udfordring i en travl hverdag. Når vi taler om motivation af, må vi også tale om værdier. Værdier er dét, der er vigtigt for os de er vores drivkraft, benzinen på vores motor og i sidste ende den evige motivationsfaktor. Vi tager derfor fat i din forståelse af egne værdier og motivation, som et led i at forstå og motivere andre. Når du skal motivere et andet menneske, er det din fornemmeste opgave at finde ud af, hvad der driver personen. Vi arbejder derfor med at stille skarpt på de personlige relationer mellem leder og medarbejder og træner effektive redskaber til at skabe tillid, tryghed og åbenhed. Du får: indsigt i motiverende og demotiverende lederadfærd og tiltag effektive redskaber til at styrke motivationen hos dine medarbejdere inspiration til hvordan du kan anvende MU-samtaler som et positivt led i at motivere medarbejderne og hvordan du skaber MU-samtaler, der gør en positiv forskel idéer til at arbejde ud fra den motiverende samtale teknikker til at lytte og spørge ind til kernen inspiration til hvordan du gør din virksomheds overordnede værdier konkrete, så medarbejderne kan forholde sig til dem og handle ud fra dem Du kommer derudover til at arbejde med din ledelsesstil med henblik på at være mere motiverende. Du udarbejder og fremlægger din egen handlingsplan, som du kan anvende til at styrke dine medarbejderes engagement og trivsel med, og du modtager feedback fra både undervisere og holdkammerater.

5 Konflikter & stress hvis vi altid løser de små problemer, opstår der aldrig store Vi udvikler os også i modvind, og i konflikt- og stresssituationer tvinges vi ofte til at tænke og handle anderledes. I modsætning til stress er konflikter en nødvendig del af en dynamisk hverdag. Udfordringen består i at turde gå ind i dem og udnytte dem som et konstruktivt led i udviklingen. Der stilles i dag store krav om effektivitet og produktivitet. Men det er langt fra det alene, der forårsager stress. Ofte bliver vi stressede af udfordringer, når vi ikke selv kan kontrollere hele processen. Og mange har en tendens til at stresse sig selv og deres omgivelser unødigt, hvilket kan medføre flere konflikter. Effektive værktøjer frigiver fastlåst energi, og der skabes rum for positiv forandring, engagement og arbejdsglæde. Du bliver bevidst om dine egne reaktionsmønstre i en konflikt og i stresssituationer. Du bliver i stand til at forebygge og håndtere begge dele. Du får indsigt i konflikternes natur hvorfor og hvordan de opstår og udvikler sig, ligesom du bliver opmærksom på de typiske signaler for stress, og hvordan du undgår at stresse dig selv og dine omgivelser. Du får styrket din evne til at opfange og reagere på konflikt- og stresssignaler blive bedre til at forebygge og håndtere konflikter og stress tackle krævende arbejdssituationer positionsarbejde og ansvar hvad er mit og hvad er dit? lytte og spørge ind til kernen påvirke hverdagen positivt med fokus på åndedræt, pauser og motion udarbejde konstruktive og målrettede handlingsplaner prioritere dine ressourcer og opnå øget effektivitet Vi arbejder både med individuelle øvelser og gruppeøvelser. Du udfylder derudover en stresstest, der viser hvor du selv befinder dig i forhold til stress testen kan du efterfølgende kopiere og evt. bruge sammen med dine medarbejdere.

6 Præsentation med gennemslagskraft Præsentation handler ikke bare om at få leveret et budskab. Når du skal have andre til at støtte op om dine idéer, projekter og produkter, er det vigtigt, at du bygger din præsentation op, så du fremstår overbevisende, tillidsvækkende og værd at huske. Du kender en gennemsnitlig præsentation. Dem har du oplevet mange af. Det er en almindelig, kedelig metode til at videregive for meget ligegyldig information med for mange slides på en uengageret måde til tilhørere, der foregiver at høre efter. Du får værktøjer, træning og feedback, så du er rustet til at præsentere et emne i store og små forsamlinger også i situationer, hvor du kun har få minutter til at informere og trænge igennem med et kort og klart budskab. Du lærer derudover enkle teknikker til at forberede, opbygge og fremføre gode og effektive præsentationer, der ligger langt over gennemsnittet. På undervisningsdagen kommer du til at arbejde med: at opbyge din argumentation, så du får det vigtigste med at disponere dit stof, så du får en større gennemslagskraft at formindske din nervøsitet, så du bliver mere sikker at gøre en præsentation spændende at bruge slides og transparenter som hjælpemidler i rette mængder et naturligt kropssprog og en varieret stemmeføring at nedsætte din forberedelsestid hvad du skal stille op med dine hænder Personlig feedback Du får masser af personlig feedback fra underviserne og fra de andre deltagere, så du bliver klar over, hvordan andre opfatter din måde at præsentere og kommunikere på.

Empirioversigt Bilag A Bilag Navn Materiale titel Uddrag Uddrag uddrag

Empirioversigt Bilag A Bilag Navn Materiale titel Uddrag Uddrag uddrag Empirioversigt Bilag A Bilag Navn Materiale titel Uddrag Uddrag uddrag 2 http://www.tack.dk/ Personlig Power 1 "Dem, der gerne vil realisere sit personlige potentiale, genfinde sine resurser, overvinde

Læs mere

Confex kursuskatalog 2011

Confex kursuskatalog 2011 Mød os på www.confex.dk Tid til ledelse og personlig udvikling? Confex kursuskatalog 2011 KURSUS 2011 Her bliver du præsenteret for et udsnit af de kurser, konferencer og uddannelser, Confex kan tilbyde

Læs mere

Personlig og faglig udvikling skaber hele medarbejdere.

Personlig og faglig udvikling skaber hele medarbejdere. MANNAZ UPDATE Personlig og faglig udvikling skaber hele medarbejdere. Det er forudsætningen for hele virksomheder. PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING www.mannaz.com/da Husk at tjekke den blinde vinkel, før

Læs mere

KARRIERE VIDEN UDVIKLING FREMTID. Personlig KompetenceUdvikling ENERGI TIL OVERSKUD. Kursusprogram 2009

KARRIERE VIDEN UDVIKLING FREMTID. Personlig KompetenceUdvikling ENERGI TIL OVERSKUD. Kursusprogram 2009 KARRIERE 2009 VIDEN UDVIKLING FREMTID Personlig KompetenceUdvikling ENERGI TIL OVERSKUD Kursusprogram 2009 Personlig KompetenceUdvikling kurser, der giver overskud i hverdagen! På Forsikringsakademiet

Læs mere

ROLLEN SOM FACILITATOR

ROLLEN SOM FACILITATOR ROLLEN SOM FACILITATOR Hvad er facilitering? Ordet facilitering kommer af latin facilis og betyder let at gøre. Formålet med facilitering er, at få arbejdsprocesser blandt grupper af fagpersoner til at

Læs mere

MANOVA KURSUS KATALOG

MANOVA KURSUS KATALOG MANOVA KURSUS KATALOG MANOVA KURSUS KATALOG VELKOMMEN TIL MANOVAS KURSUSKATALOG Mange års kursusvirksomhed gør, at vi i dag kan præsentere et spændende kursuskatalog fyldt med inspirerende og udfordrende

Læs mere

KVALITET I MUS SCKK EN PRAKTISK GUIDE TIL LEDER OG MEDARBEJDER. Statens Kompe

KVALITET I MUS SCKK EN PRAKTISK GUIDE TIL LEDER OG MEDARBEJDER. Statens Kompe Statens Kompe KVALITET I MUS EN PRAKTISK GUIDE TIL LEDER OG MEDARBEJDER SCKK Kvalitet i MUS en praktisk guide til leder og medarbejder ISBN nr. 87-988053-6-3 Tekst: Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling

Læs mere

Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed!

Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed! Det kræver fikse fingre at dyrke sin virksomhed! Gør som dine kollegaer i Danske Anlægsgartnere & Dansk Håndværk - ta en branchetilpasset lederuddannelse, som sætter fokus på hvordan ledelse kan bruges

Læs mere

Tipskatalog TIPSKATALOG. Gode råd og ideer til kompetenceudvikling i Forsvaret

Tipskatalog TIPSKATALOG. Gode råd og ideer til kompetenceudvikling i Forsvaret TIPSKATALOG Gode råd og ideer til kompetenceudvikling i Forsvaret 1 Indholdsfortegnelse Introduktion s. 3 Del I: Metoder til kompetenceudvikling på jobbet s. 4 Kursus eller læring på jobbet s. 4 På egen

Læs mere

2015 Winholistic Academy Katalog

2015 Winholistic Academy Katalog 2015 Winholistic Academy Katalog Af: Peter Winther Winholistic ApS 09-03-2015 Indholdsfortegnelse KOMMUNIKATIONSUDDANNELSER... 4 Præsentationsteknik varighed 2 dage.... 4 Kommunikationsoptimering varighed

Læs mere

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Anerkendende toner i arbejdsmiljøet Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Indhold 3 Slå tonen an 4 Værdsættende samtale giver bedre arbejdsmiljø

Læs mere

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål Sofia Manning (2007) COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål den 09-03-2012 kl. 9:57 Søren Moldrup side 1 af 13 sider Bogen er skrevet i du-form henvendt til den kommende coach. Denne stil

Læs mere

FOREDRAG KATALOG. www.ps4.dk E-mail: info@ps4.dk Telefon: 70 27 85 85

FOREDRAG KATALOG. www.ps4.dk E-mail: info@ps4.dk Telefon: 70 27 85 85 FOREDRAG KATALOG www.ps4.dk E-mail: info@ps4.dk Telefon: 70 27 85 85 HVIS DIT LIV VAR EN FILM, VILLE DU SÅ HAVE HOVEDROLLEN? Tag mod til dig, og luk din indre eventyrer ud Foredraget bidrager med stærkt

Læs mere

Du siger ikke dét, du tror, du siger. Du siger dét, der bliver opfattet!

Du siger ikke dét, du tror, du siger. Du siger dét, der bliver opfattet! Du siger ikke dét, du tror, du siger. Du siger dét, der bliver opfattet! Du vil gerne være bedre til at kommunikere med dine arbejdskollegaer. Du vil gerne tages seriøst, når du siger noget, og du vil

Læs mere

KURSER VIRKER IKKE. her har du BROs workshopkatalog...

KURSER VIRKER IKKE. her har du BROs workshopkatalog... KURSER VIRKER IKKE her har du BROs workshopkatalog... Hos BRO tror vi ikke på, at kurser virker. Det har vi skrevet et længere indlæg om her, som vi faktisk synes, er vigtigere end dette katalog. Og nej,

Læs mere

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Hvad er MUS? En medarbejderudviklingssamtale (MUS) er en åben og ligefrem dialog mellem medarbejder og leder. For den enkelte medarbejder er det en mulighed

Læs mere

Tipskatalog. Forsvarsakademiet Institut for Ledelse & Organisation

Tipskatalog. Forsvarsakademiet Institut for Ledelse & Organisation Tipskatalog Introduktion... 1 Del I: Metoder til kompetence-udvikling på jobbet... 1 Kursus eller læring på jobbet?... 2 På egen hånd... 2 I samarbejdet mellem medarbejder og leder... 3 Sammen med en kollega...

Læs mere

- om medarbejderudviklingssamtaler

- om medarbejderudviklingssamtaler - om medarbejderudviklingssamtaler Udviklet af HK/Privat, HK HANDEL og Dansk Erhverv i samarbejde med Right Kjaer & Kjerulf indholdsfortegnelse 1. Kompetenceudvikling 1.1 Hvad er kompetenceudvikling? o

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

Stribevis af kurser. Praktiske oplysninger

Stribevis af kurser. Praktiske oplysninger Stribevis af kurser Assertiv kommunikation Assertionstræning Forhandlingsteknik Få styr på din stress! Grammatik tak! Instruktionsteknik Komma kom her! Læsetræning Medarbejdersamtaler Mødeteknik Notat-

Læs mere

GODE RÅD OM. Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS. Udgivet af DANSK ERHVERV

GODE RÅD OM. Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS. Udgivet af DANSK ERHVERV 2007 GODE RÅD OM Medarbejder udviklingssamtaler MUS MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALER - MUS Udgivet af DANSK ERHVERV Indholdsfortegnelse Hvad er MUS? 3 Hvorfor afholde MUS? 3 Hvordan forberedes MUS-samtalen?

Læs mere

Det kræver effektiv ledelse at lave godt håndværk!

Det kræver effektiv ledelse at lave godt håndværk! Det kræver effektiv ledelse at lave godt håndværk! Gør som dine kollegaer i Danske Anlægsgartnere & Dansk Håndværk - ta en branchetilpasset formandsuddannelse, som sætter fokus på hvordan ledelse kan bruges

Læs mere

Kurser med fokus på relationer

Kurser med fokus på relationer 1 Kurser med fokus på relationer Kursuskatalog fra Sally Kommunikation Sally Kommunikation - www.sallykommunikation.dk - Telefon: 26 14 20 29 - info@sallykommunikation.dk 2 INDHOLD Kursuskatalog Forord

Læs mere

workshops konferencer

workshops konferencer seminarer 6 spørgsmål der sikrer processen workshops konferencer en del af Lære- og dialogforum i Norden INDHOLD 04/ Hvad er målet med dit arrangement? 06/ Hvem inviterer du hvem kommer? 08/ Hvordan skaber

Læs mere

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Medarbejder SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne møder

Læs mere

Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen

Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen INDHOLD 1. Indledning 3 2. Hvad er mobning? 4 Tegn på mobning 4 3. Forebyg mobning 5 Gode råd til lederen om at forebygge mobning 5 Løs konflikter 5 Skab

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ hver dag Inspiration til en systematisk indsats DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ Arbejdstilsynet Indhold Et godt psykisk arbejdsmiljø hver dag. Inspiration til

Læs mere

udvikling af menneskelige ressourcer

udvikling af menneskelige ressourcer Coaching - og hvordan man anvender coaching i hverdagens ledelse. Konsulent, cand. mag. Dorte Cohr Lützen, Lützen Management. Coaching er et modeord inden for ledelse for tiden, mange ledere har lært at

Læs mere

Opdateret Lederskab. Redskab og spørgeteknik til bedre udbytte af MUS. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse

Opdateret Lederskab. Redskab og spørgeteknik til bedre udbytte af MUS. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse ISSN 1901- Nr. 9 2008 Tema: MUS kom dybere i samtalen Redskab og spørgeteknik til bedre udbytte af MUS Vi har tidligere peget på Medarbejder- Udviklings-Samtaler (MUS) som et dynamisk og kreativt redskab

Læs mere

Læredygtige møder Skru op for det, der gør jer bedre

Læredygtige møder Skru op for det, der gør jer bedre Læredygtige møder Skru op for det, der gør jer bedre Holder I mange møder? Handler de om andet, end daglig drift og administration? Kunne møderne også bruges til at skabe udvikling og læring? Organisatorisk

Læs mere