Working Holiday. Australien (New Zealand)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Working Holiday. Australien (New Zealand)"

Transkript

1 Working Holiday Australien (New Zealand) Der kommer ofte en masse spørgsmål, når man skal realisere drømmen om et længevarende arbejdsophold i udlandet. Med denne brochure håber vi at kunne besvare nogle af de spørgsmål, du måtte have med hensyn til leve- og arbejdsvilkår i Australien Brochuren er baseret på informationer fra tidligere rygsæksrejsende i Australien. Disse har på vores hjemmeside i Rejsetips har delt deres erfaringer om Australien med kommende rejsende og os. Da vi ikke har modtaget informationer om New Zealand, vil denne brochure primært omhandle Australien, men vi har bestræbt os på at medtage så mange informationer om New Zealand som muligt. Med venlig hilsen Eures-vejlederne i Århus

2 1.0 WORKING HOLIDAY VISUM Hvad er et working holiday visum? Danmark og Australien har indgået en gensidig aftale, der giver unge mellem 18 og 30 år mulighed for at rejse som turist i Australien eller New Zealand, men med tilladelse til at arbejde under opholdet. Med et working holiday visum kan du opholde dig i Australien eller New Zealand i op til 12 måneder. Du må dog maximalt arbejde i 6 måneder for den samme arbejdsgiver. Hvordan søger man om visum? Australien: Der stilles flg. krav til ansøgere: år Dansk statsborger Du må ikke medbringe børn Du skal have min AUD + penge til flybilletten til rådighed Hvis du skal arbejde inden for sundhedssektoren eller f.eks. som lærer, skal du kunne dokumentere, at du er rask i form af en røntgenundersøgelse Hovedformålet med rejsen skal være ferie. Du får så mulighed for at tjene lidt ekstra undervejs. Ansøgningsskema kan downloades fra flg. sider: Den Australske Ambassade: My Planet: Der er flere måder at ansøge på: - Du kan vælge at få en organisation, f.eks. Work and Travel til at indsende visumansøgning for dig imod et mindre gebyr. - Du kan sende dine dokumenter til MyPlanets visumkontor, som imod et gebyr kan sørge for visum for dig.

3 - Du kan selv ansøge på den australske ambassades hjemmeside. Der er en udførlig beskrivelse af ansøgningsproceduren. New Zealand Når man har fået et working holiday visum i New Zealand gives der mulighed for kombineret ferie, studie og arbejdsophold. Der gælder de samme vilkår for arbejde som i Australien. Studier skal må også kun være af max. 3 måneders varighed. Der stilles flg. krav til ansøgere: år Dansk statsborger Du må ikke ledsages af børn Du skal have min NZD til rådighed til daglige fornødenheder Returbillet eller tilstrækkeligt med penge til at købe en billet hjem. Ansøgningsskema kan downloades fra My Planets hjemmeside: > Søgefelt find dit land nemt og hurtigt > før rejsen visum. Vær opmærksom på, at Danmark kun er tildelt 200 Working Holiday Visa til New Zealand. Ansøgning om visum skal sendes til: New Zealand Immigration Service NZ House 80 Haymarket London SW1Y 4TE 2.0 HVORDAN KOMMER JEG VIDERE My Planet og Work and travel tilbyder rigtig god assistance med planlægning af rejsen. Bureauerne kan hjælpe med masser af information om Australien, køb af flybillet og ansøgning af visum m.m.

4 De tilbyder begge startpakker, hvor du får grundig information, før du tager afsted, afhentning i lufthavnen i Australien, nogle nætter på hostel, hjælp til at oprette skattekort (Tax File Number), sygesikring, garanti for job inden for 14 dage, osv. Der findes forskellige størrelser og priser på pakkerne. Læs mere på bureauernes hjemmesider. Du har selvfølgelig også mulighed for at planlægge det hele selv og derved spare penge. Flybillet: December og januar er højsæson. Flypriserne går en del op i disse måneder, så er man fleksibel mht. afrejsetidspunkt, kan der være de mange penge at spare på billetten. Det kan altid svare sig at undersøge priserne ex. London. Priserne er generelt en del lavere end i Danmark. Praktisk information Lonely Planets Australiens-guide indeholder et væld af gode oplysninger. Her kan du finde adresser på hostels til de første dage, information om hvordan du får et skattenummer osv. 3.0 HVAD SKAL JEG HUSKE, FØR JEG TAGER AFSTED Sygesikring Det gule sygesikringsbevis gælder ikke i Australien, så du bør tegne en rejseforsikring for den tid du planlægger at opholde dig i Australien. Forsikringen er dyr, ca kr. for et halvt år, så det kan være en god ide at undersøge priserne nøje hos de forskellige selskaber. Hvis du ønsker at tegne en forsikring gennem Europæiske Rejseforsikring kan AF Århus International Afdeling være dig behjælpelig med at lave forsikringen. Personlige papirer Det er en god ide at medbringe flg. papirer til jobsøgningen i Australien: Når du skal søge arbejde, bør du medbringe flg: CV, (dataliste) på engelsk. AF Århus har lavet en skabelon til et engelsk CV. Denne kan findes på: Dine eksamenspapirer og eventuelle anbefalinger - alle oversat til engelsk. Fotokopier af dine papirer.

5 Budget Det er en god ide at starte planlægningen af din rejse i god tid, da du skal have en del penge til rådighed, før du rejser. Husk at budgettere med: Flybillet Lufthavnsskatter, husk altid at checke om der er indeholdt lufthavnsskat i flybilletterne. Skatterne kan sagtens løbe op i ca kr. Rejsesygesikring Garanti for 5000 AUD eller 4200 NZD når du skal søge visum Penge til uforudsete udgifter og perioder du ikke arbejder Rejser i Australien flybilletter, bus. Telt, rygsæk, bil og lign Alt efter hvor stort dit forbrug er, skal du budgettere med kr. for et år. 4.0 HVORDAN FINDER JEG ET JOB Søg først job, når du er kommet til Australien, selvom det kan synes lidt usikkert. Hvis du ønsker en vis garanti for job umiddelbart efter ankomst til Australien, kan det være en god ide at vælge en startpakke med jobgaranti. Du kan selvfølgelig også kigge på jobdatabaser for at danne dig et indtryk over hvilke jobs du kan søge. Du kan se en oversigt over jobdatabaserne på under menupunktet Australien/New Zealand Det er meget nemt at finde job i Australien, både 3 måneders jobs, så som medarbejder i restaurationsbranchen, i butik, på byggepladser eller løsarbejde så som frugtplukning. Hostels: Nogle hostels har tilknyttet en job club her er man altid villige til at hjælpe rygsæksrejsende. Formidlingskontorer: Der findes formidlingskontorer specielt for backpackere. De ligger ofte i forlængelse af rejsekontorer så som Peter Pan og Travel Bugs (Kings Cross og Goerge Street, Sydney)

6 British Balls: Gratis ugeavis specielt for backpackers. Du kan finde det på alle hostels. Avisen indeholder mange annoncer. WWOOF The willing Workers On Organic Farms: Hvis du har lyst til at opleve livet på en farm, kan du gennem denne organisation få arbejde på gårde imod kost og logi. WWOFF udgiver en bog med navne og adresser på landmændene, og man kan så blot tage kontakt til dem. Det er også nemt at få farmarbejde gennem jobformidlingskontorerne. Internet: har en linksamling med jobsøgemaskiner. Opsøg selv arbejdsgiverne: Mange arbejdsgivere sætter et skilt i vinduet, hvis de søger en medarbejder. Gå en tur i et område og medbring et CV (max. 1 side) som du kan efterlade hos arbejdsgiveren. Prøvetid Det er helt normalt med en indlagt prøvetid. Denne kan variere, men 3 uger er ganske normalt. Du må regne med ofte at skulle levere en dags gratis arbejde for at få et job. Generelt Det siges at være nemmere for piger at få job i restaurationsbranchen. Det skulle efter sigende være lettest at få arbejde i og omkring Sydney og op langs østkysten. I Melbourne og på vestkysten skulle være meget vanskeligere at få arbejde. Lige efter nytår tager australierne på sommerferie. Sydney er da ret mennesketom og der er en masse jobs at få. Frugtplukning kan stort set altid fås. De der har prøvet det, fraråder bananplukning på det kraftigste. Løn Minimumslønnen er 11,35 AUD pr. time, 431,40 pr. uge En gennemsnitsløn i f.eks. restaurationsbranchen eller butik ligger på ca AUD. Leveomkostninger Leveomkostningerne i Australien er forholdsvist lave, så det er muligt at leve rimeligt godt og samtidigt spare op til rejser i landet.

7 Hvis man har mulighed for selv at lave mad og ikke har udgifter til cafebesøg o.lign. kan man leve for ca. 40 AUD om ugen. Vil man have lidt mere plads i budgettet til sjov, skal man regne med AUD. 5.0 SKATTENUMMER & SKAT For at undgå en for høj beskatning skal du sørge for at få et skattenummer, Tax File Number. Rejsende med working holiday visum kan tilmelde sig skattemyndighederne elektronisk. Det kræves du har et visum og et gyldigt pas. Læs mere på skattemyndighedernes hjemmeside: Når du har ansøgt bliver dit pas og visum checket og er alt i orden vil du inden 28 dage blive tilsendt et skattenummer på den adresse, du har opgivet på ansøgningen. Hvis du ikke har adgang til Internet eller ikke ønsker at søge on-line, kan du udfylde en papirversion og henvende dig til dit lokale skattekontor eller ringe til skattemyndighedernes servicekontor på tlf: Servicekontoret kan oplyse dig om, hvor dit nærmeste skattekontor er. Vær opmærksom på at det ofte tager længere tid end at søge on-line. Hvis du vælger en af organisationernes startpakker, vil organisationen sørge for at søge et skattenummer for dig. Når du forlader Australien skal du udfylde en selvangivelse så du evt. kan få efterbetalt overskydende skat. På skattemyndighedernes hjemmeside kan du finde information om selvangivelsen: 6.0 BOLIG Det er nemt at finde en bolig. Australien har en massiv backpacker kultur, så det er altid muligt at finde et hostel at bo på, selv i den mindste by. Mange vælger at bo på hostel en stor del af deres ophold, idet man aldrig er alene og ikke kan undgå at løbe ind i fester og møde nye venner. Gennemsnitsprisen for et værelse på hostel er AUD pr. nat. Mange steder findes dog ugetilbud. I julen bliver priserne skruet i vejret.

8 Der er et stort udbud af lejligheder til leje og de er billigere end man tror. Det frarådes selv at skrive under på en lejekontrakt. Der kan komme en masse administrative problemer, og problemer med at få depositum tilbage. Det anbefales derimod at leje sig ind i en delelejlighed/bofællesskab. Man kan stort set ikke undgå at se annoncer for delelejligheder. De findes på messageboards på alle hostels, rejsebureauer, kiosker m.m. Huslejen ligger mellem 90 og 180 AUD pr. uge. 7.0 TELEFON Tag evt. en mobiltelefon uden simlås med derned. Det er vigtigt at en arbejdsgiver kan få fat i dig, når du søger job. Du kan købe et Vodafone start kit de fleste steder. Det koster 25 AUD. Du får et nummer og taletid for 20AUD. En SMS koster 20 cents uanset hvor eller til hvem man sender den, så det er en billig måde at holde kontakt med familie og venner i Danmark (og dyrt for dem). 8.0 REJSE I AUSTRALIEN Mange rygsæksrejsende køber en bil til at komme rundt i landet og til at sove i. En bil koster mellem og kr. (dyrest at købe i Sydney) og kan oftest sælges for samme pris, når man tager hjem. Benzin er billig, så det kan være en god måde at spare penge på overnatninger på. Det er ofte billigere at flyve indenrigs end at tage med bus (f.eks. med Virgin Blue). Det er en god ide at tjekke De har kontorer overalt i Australien, har billige priser og en god service. 9.0 INTERNETADRESSER My Planet Work and Travel Søgemaskine jobs

9 Den australske ambassade Oversigt over alle backpackers hostels Gaderegister Skattemyndighederne Samling af nyttige australske links Australsk + New Zealandsk søgemaskine Portal den australske + new zealandske regering

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Skilsmisse -hvad så med økonomien?

Skilsmisse -hvad så med økonomien? Skilsmisse -hvad så med overblik bodeling budget økonomi ægtefællebidrag børnetilskud børnebidrag ansvar -økonomisk e-guide til dig der skal skilles Forfatter: Heidi Hamann, økonomisk rådgiver Skilsmisse

Læs mere

Hjælp til at skrive en ansøgning

Hjælp til at skrive en ansøgning Hjælp til at skrive en ansøgning indhold Praktikplads på Tech College Aalborg....3 Trin 1 Hvordan finder jeg jobs og virksomheder?... 4 Trin 2 Passer jeg til jobbet?....5 Trin 3 Hvordan får jeg mere at

Læs mere

UDENLANDSK MEDARBEJDER?

UDENLANDSK MEDARBEJDER? MODTAGELSE OG FASTHOLDELSE AF UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT UDENLANDSK MEDARBEJDER? Hvis du har eller overvejer at ansætte udlændinge i din virksomhed, er denne håndbog en genvej til et godt samarbejde. Modtagelse

Læs mere

ENLIG ELLER SAMLEVENDE?

ENLIG ELLER SAMLEVENDE? ENLIG ELLER SAMLEVENDE? Vejledning til enlige forsørgere, der modtager børnetilskud eller økonomisk fripladstilskud HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE ENLIG SOM MOD- TAGER AF BØRNETILSKUD ELLER ØKONOMISK FRIPLADSTILSKUD?

Læs mere

Hiv stikket ud og tag på drømmeferien

Hiv stikket ud og tag på drømmeferien Hiv stikket ud og tag på drømmeferien De fleste drømmer om at hive stikket ud et par måneder og komme væk fra hverdagens stress og jag, og for en typisk dansk familie kan det faktisk godt lade sig gøre

Læs mere

Vil du være. rigtig klog. - eller blot. klog af skade? Dette hæfte er. alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1

Vil du være. rigtig klog. - eller blot. klog af skade? Dette hæfte er. alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1 Vil du være rigtig klog - eller blot klog af skade? Dette hæfte er ikke for ITnørder, men for alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1 Udgiver LO Faglige Seniorer Islands Brygge 32D Postboks 340

Læs mere

Hvis du skal studere i udlandet... - en tjekliste

Hvis du skal studere i udlandet... - en tjekliste Hvis du skal studere i udlandet... - en tjekliste Hvis du skal studere i udlandet en tjekliste Intro Har du mod på at tage til udlandet og studere? Et studieforløb i udlandet kan være vældigt udbytterigt

Læs mere

De Vestindiske Øer. Praktiske oplysninger

De Vestindiske Øer. Praktiske oplysninger De Vestindiske Øer Praktiske oplysninger Pas & visum Rejsende til USA skal søge om indrejsetilladelse via indrejseprogram ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Formularen findes på http://esta.cbp.dhs.gov.

Læs mere

SELVHJÆLPSGUIDE HJÆLP TIL AT FINDE EN VEJ UD AF SPILLEAFHÆNGIGHED

SELVHJÆLPSGUIDE HJÆLP TIL AT FINDE EN VEJ UD AF SPILLEAFHÆNGIGHED SELVHJÆLPSGUIDE HJÆLP TIL AT FINDE EN VEJ UD AF SPILLEAFHÆNGIGHED CENTER FOR LUDOMANI // ODENSE, KØBENHAVN & ÅRHUS // TLF. 7011 1810 // INFO@LUDOMANI.DK // LUDOMANI.DK INTRODUKTION Selvhjælpsguiden er

Læs mere

Informationspakke om Danskprøve A1 og Danskprøve A2

Informationspakke om Danskprøve A1 og Danskprøve A2 Informationspakke om Danskprøve A1 og Danskprøve A2 Til ægtefællesammenførte i Danmark Hvad indeholder informationspakken? Informationspakken om Danskprøve A1 og Danskprøve A2 er udarbejdet til ægtefællesammenførte

Læs mere

Kelly-koncernen har hovedsæde i Troy, Michigan i USA og har siden opstarten i 1946 udviklet sig til en dynamisk virksomhed med kontorer verden over.

Kelly-koncernen har hovedsæde i Troy, Michigan i USA og har siden opstarten i 1946 udviklet sig til en dynamisk virksomhed med kontorer verden over. Velkommen hos Kelly! Vi er glade for at byde dig velkommen som medarbejder hos Kelly. I den forbindelse vil vi gerne kort introducere os selv: Kelly Services er en af verdens største rekrutterings- og

Læs mere

Er stadesalg noget for dig?

Er stadesalg noget for dig? Stand på marked Alle dage har der været handlende, som solgte varer fra stader, telte og vogne. Engang var det mælkemanden, fiskehandleren, brødudsalget og børstenbinderen. De sørgede for, at folk langt

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

Café. - om at starte en café

Café. - om at starte en café Café - om at starte en café Danskerne har penge til forbrug. De spenderer mere og mere på at spise og drikke ude. Caféerne er meget populære. De er uhøjtidelige mødesteder. Man ser ofte nye, sjove og smarte

Læs mere

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund.

Her finder du en række gode råd om, hvad du bør tænke på, før du køber hund. FØR DU KØBER HUND Hvis du anskaffer dig en hund, skal du leve sammen med den i de næste 8-15 år. Du bør derfor grundigt overveje, om du kan opfylde en hunds behov for aktivitet og samvær. Desuden skal

Læs mere

Fleksibel barselsorlov. Til forældre

Fleksibel barselsorlov. Til forældre Fleksibel barselsorlov Til forældre ministrenes forord 3 Kære forældre Når et barn kommer til verden, er det på alle måder vigtigt, at barnet får en god start på livet. Og ligeså vigtigt er det, at I

Læs mere

Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel

Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel 1 Det skal I vide, når I planlægger jeres barsel Indhold Når I får barn...2 Betingelser for orlov...3 Løn under orloven...4 Hvor meget kan jeg få?...4 Sammensæt jeres forældreorlov...5 Del forældreorloven

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad

Læs mere

Indholdsfortegnelse. side 1

Indholdsfortegnelse. side 1 GUIDEN Indholdsfortegnelse Du mangler et sted 2 Vær opsøgende 2 Du har fundet et sted 3 Projektets omfang 3 Kontakt med ejeren 3 Første møde 3 Rammerne omkring selve mødet 3 Projektbeskrivelse 3 Økonomien

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Vejledning om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet

Vejledning om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet 1 Vejledning om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet For at modtage dagpenge mens du er ledig, skal du stå til rådighed for det danske arbejdsmarked. Det gør du ved blandt andet at opfylde disse betingelser:

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Lektiehjælpernes Hvem, Hvad, Hvor

Lektiehjælpernes Hvem, Hvad, Hvor Lektiehjælpernes Hvem, Hvad, Hvor - En informationsmappe for lektiehjælpere ved Dansk Flygtningehjælp Lektiehjælpen er etableret i samarbejde med Brug for alle unge - en kampagne ved Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

Sommerferie for fattigrøve. Gratis.dk

Sommerferie for fattigrøve. Gratis.dk Sommerferie for fattigrøve Gratis.dk Læs foromtale på http://www.gratis.dk/sommerferie-for-fattigroeve Indholdsfortegnelse Forord - Sommerferie for fattigrøve 1 Sprog-, kultur- og arbejdsture med Exis

Læs mere

Find vej PLUS Vejledning til ansøgere

Find vej PLUS Vejledning til ansøgere Find vej PLUS Vejledning til ansøgere - Vær med til at bygge videre på Find vej i Danmark! Find vej i Danmark tager afsæt i orienteringssporten, hvor det handler om at finde vej til de opsatte poster ved

Læs mere

Kom godt i gang som selvstændig

Kom godt i gang som selvstændig 1 Kom godt i gang som selvstændig 2 3 Indhold 04 MA har svarene på dine selvstændige spørgsmål 05 Det vil vi råde dig til at undersøge på forhånd 08 Sådan kan du forsikre dig 12 Honorarog freelancearbejde

Læs mere