Svanemærkning af Håndopvaskemiddel

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Svanemærkning af Håndopvaskemiddel"

Transkript

1 Svanemærkning af Håndopvaskemiddel Version oktober december 2012 Nordisk Miljømærkning

2 Indhold Hvad er et Svanemærket håndopvaskemiddel? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan Svanemærkes? 3 Hvordan søger man? 4 Hvad kræves der for at blive Svanemærket? 5 1 Miljøkrav 5 2 Emballage 10 3 Doseringsanvisning 11 4 Effektivitet 12 5 Kvalitets- og myndighedskrav 13 6 Markedsføring 14 Svanemærkets udformning 14 Salg i det øvrige Norden 15 Efterkontrol 15 Hvor længe gælder licensen 15 Nye kriterier 16 Bilag 1 Ordforklaring 2 Analyser og testmetoder 3 Beregning af CDV 4 Erklæring fra producent af håndopvaskemidlet 5 Erklæring fra leverandør af ingredienser 6 Erklæring fra leverandør af parfume 7 Effektivitetstest 8 Markedsføring af Svanemærkede håndopvaskemidler 025 Håndopvaskemiddel, version 4.0, 13. oktober 2008 Adresser Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig og positiv miljømærkning i Norden. Virksomheden ledes af Nordisk Miljømærkenævn, der bl.a. træffer beslutning om, hvilke produktgrupper der kan miljømærkes og kriteriernes endelige udformning. Hvert land har et sekretariat og en styrelse/et nævn, der er ansvarlige for arbejdet. Sekretariaternes adresser er opgivet her: Danmark Miljømærkning Danmark Dansk Standard Kollegievej 6 DK-2920 Chalottenlund Telefon Fax E-post: info@ecolabel.dk Sverige SIS Miljömärkning AB SE Stockholm Telefon Fax E-post: svanen@ecolabel.se Norge Miljømerking Tordenskiolds gate 6 B NO-0160 Oslo Telefon Fax E-post: info@ecolabel.no Finland SFS Miljömärkning Box 116 FIN Helsingfors Telefon Fax E-post: joutsen@sfs.fi Island Norræn Umhverfismerking á Íslandi Umhverfisstofnun Suðurlandsbraut 24 IS-108 Reykjavik Telefon Fax Detta Dette dokument må får kopieras kun kopieres endast i sin i sin helhed helhet og och uden utan nogen någon form form ændring. av ändring. Citat Citat fra dokumentet får göras om kan benyttes ved at nævne Nordisk kilden, som Miljömärkning er Nordisk omnämns. upphovsmannen Miljømærkning.

3 Hvad er et Svanemærket håndopvaskemiddel? Et Svanemærket håndopvaskemiddel tager hensyn til miljøet og brugerens sund hed samtidig med, at det stadig er mindst lige så effektivt som andre håndopvaskemidler. Svanemærket på håndopvaskemidler sikrer, at produktet har minimeret indholdet af stoffer med negativ effekt på vandmiljøet på kort og langt sigt. Der er lavt emballageforbrug og krav til doseringsvejledning, som sikre mod overdosering. Svanemærket håndopvask har reduceret mængden af sundhedsskadelige stoffer, bl.a. allergifremkaldende parfumestoffer. Hvorfor vælge Svanemærkning? l Licenshaver kan anvende varemærket Svanen i sin markedsføring. Svanemærket nyder meget stor anerkendelse og troværdighed inden for Norden. l Svanemærket er en omkostningseffektiv og enkel måde at kommunikere miljøarbejde og miljøengagement til kunder og leverandører. l Mere miljøtilpassede produkter forbereder licenshaveren på fremtidige miljøkrav. l Miljøspørgsmål er komplekse og det kan tage lang tid at sætte sig ind i specifikke spørgsmål. Svanemærkningen kan ses som en guide til dette arbejde. l Svanemærkningen indeholder ikke kun miljøkrav, men også kvalitetskrav eftersom miljø og kvalitet ofte går hånd i hånd. Det betyder, at en Svanelicens også kan ses som et kvalitetsstempel. l At vælge mindre miljøbelastende produkter er i dag ofte prioriteret af mange professionelle og almindelige forbrugere. Med Svanen på flasken ser kunderne med det samme, hvilket produkt de skal vælge. Hvad kan Svanemærkes? Flydende håndopvaskemidler til detailhandelen eller til professionelt brug kan Svanemærkes. Hovedfunktionen er opvask i hånden. Produkter som er beregnet til at desinficere eller forhindre vækst af mikro organismer (f.eks. bakterier) er ikke omfattet af produktgruppen. For ordforklaringer, se bilag 1. 3 (16)

4 Hvordan søger man? Hvert krav er markeret med bogstavet K (for krav) samt et nummer. Miljø- og kvalitetsledelseskrav markeres med M + nummer. Alle krav skal opfyldes, for at man kan få en licens. Kravdelen kan anvendes som en checkliste, hvor hvert krav følges af afkrydsningsfelter, og, for om kravene opfyldes. Bemærk venligst at miljømærkeorganisationen kan levere gratis regneark for at gøre nogle af beregningerne lettere. Se miljømærkesekretariaternes hjemmesider, se adresser på side 2. Symboler i teksten For hvert krav er det beskrevet, hvordan kravet skal dokumenteres. Der findes også forskellige symboler, der anvendes for at lette arbejdet. Symbolerne er: ( Send med Kravet kontrolleres på stedet ; Send med rutine i miljø- og kvalitetssikringen Ansøgning Ansøgningen sendes til Nordisk Miljømærkning i det land, håndopvaskemidlet skal sælges, se adresse på side 2. Ansøgningen består af en ansøgningsblanket og dokumentation som viser, at kravene opfyldes (er specificeret i kravene). Kontrol på stedet Inden der bevilliges licens kontrollerer Nordisk Miljømærkning normalt på stedet, at kravene opfyldes. Ved kontrollen skal man kunne fremvise materiale for beregninger, original til indsendt attest, måleprotokol, indkøbsstatistik og lignende, som støtter kravene. Omkostninger Der er en ansøgningsafgift i forbindelse med, at virksomheden søger licens. Ud over dette beregnes der en årsafgift baseret på det Svanemærkede håndopvaskemiddels omsætning. Spørgsmål Ved spørgsmål kontaktes Nordisk Miljømærkning, se adresse på side 2. 4 (16)

5 Hvad kræves der for at blive Svanemærket? For at få en Svanelicens skal alle krav opfyldes. I forbindelse med fornyelse af licens skal dokumentation i henhold til alle krav indsendes for at opretholde licensen. Mange af kravene relaterer sig til ingredienserne og deres egenskaber. Hvis ingredienser består af en blanding af stoffer, er det ofte nødvendigt for ansøger at anvende data for hvert stofs egenskaber i stedet for data for selve ingredienserne. 1 Miljøkrav K1 Information om formulering Ansøger skal give detaljerede oplysninger om håndopvaskemidlets formulering. Dette skal omhandle: L En beskrivelse af produktets formulering (fuldstændig recept) og kendte forureninger. Beskrivelsen skal indeholde handelsnavn, kemisk navn, angivelse af mængde (både med og uden opløsningsmiddel (f.eks. vand)) og CAS-nr. for hvert ingrediens. Hvis et ingrediens består af flere kemiske stoffer skal dette fremgå. L Angivelse af hver ingrediens funktion i håndopvaskemidlet. ( Beskrivelse ifølge kravet og sikkerhedsanvisning for hver af ingredienserne i form af et 16 punkters datablad udarbejdet i henhold til regler i det land produktet fremstilles (hvis disse ikke kræver sikkerhedsdatablad er anden teknisk anvisning tilstrækkeligt). Kravet opfyldes? K2 Klassificering af produktet Produktet må ikke være klassificeret som meget giftigt (Tx), giftigt (T), miljøfarligt (N eller uden symbol), ætsende (C), sundhedsskadelig (Xn), lokalirriterende med R41 (Xi), cancerfremkaldende (T/Xn), mutagen (T/Xn), sensibiliserende (Xn/Xi), reproduktionsskadeligt (T/Xn), eksplosiv (E), brandnærende (O), yderst brandfarlig Fx), meget brandfarlig (F) eller brandfarlig (uden symbol). Klassificeringen gælder iht. Stofdirektiv 67/548/EØF og Præparatdirektiv 1999/45/EF med senere ændringer og tilpasninger. Produkter der er klassificeringspligtige i fareklassen lokalirriterende med R36, R37, R38 og R66 eller kombinationer deraf berøres således ikke (R36 Irriterer øjnene, R37 Irriterer ånde drætsorganerne, R38 Irriterer huden og R66 Gentagen udsættelse kan give tør eller revnet hud). Vær opmærksom på, at det er producenten, der er ansvarlig for klassificeringen. ( Sikkerhedsdatablad/produktblad ifølge direktiv 2001/58/EC. 5 (16)

6 K3 Normaliseret anbefalet dosering (NAD) Den Normaliserede anbefalede dosering må ikke være større end 1,0 gram per 1 liter vand. Den normaliserede anbefalede dosering (NAD) er den dosering, som er oplyst på produktet i henhold til kapitel 3 Doseringsanvisning, omregnet til gram per 1 liter vand og afrundet til en decimal. Ved omregning skal densiteten for formuleringen ved stuetemperatur benyttes. Hvis der er flere anbefalinger til dosering (f.eks. i form af intervaller) skal man bruge worst-case. Det betyder den højeste NAD i forbindelse med CDV (se K4) og VNF beregningen (se K19) og den laveste NAD i forbindelse med effektivitetstesten. ( Beregning af anbefalet dosering i gram per 1 liter vand. K4 Kritisk fortyndingsvolumen (CDV) Håndopvaskemidlets recept skal overholde en af følgende kritisk fortyndingsvolumen (CDV): CDV må ikke overstige 4200 liter beregnet med kroniske data. Eller CDV må ikke overstige 5300 liter beregnet med akutte data. CDV er et mål for, hvor meget et produkt skal fortyndes for at det bliver uskadeligt for vandlevende organismer. Den angiver forholdet mellem anbefalet dosering af produktet og produktets giftighed og nedbrydelighed. CDV beregnes i henhold til bilag 3. Til beregning af CDV skal bruges oplysninger om ingredienser i DID-listen (Detergent Ingredients Database) dateret 30. juni 2004 eller senere. Bemærk at der er standardværdier for parfume og farver i DID listen. Oplysninger som ikke findes i listen bestemmes i henhold til DID-listens del B. Fremskaffelse af økotoksiske data som skal bruges i DID listens del B kan tages fra ingrediensernes sikkerhedsdatablade. Dette er under forudsætning af at data er troværdige og at testmetode er i overensstemmelse med metoder i dette kriteriedokuments bilag 2. På samme måde er det også tilladt at henvise til analogibetragtninger, så længe de er udført af en kompetent tredjepart, samt henvise til relevante litteraturdata som er videnskabeligt vurderet. Bemærk. Ved manglende data bruges worst-case : Sikkerheds faktor (security factor) SF=10.000, den akutte toksicitet = 1 mg/l og nedbrydelighedsfaktoren (degredation factor) DF = 1 ( L Angivelse af formuleringen (se K1). L For hver enkel ingrediens sammenstilles alle data for beregning af kritisk fortyndingsvolumen i henhold til kravet. Hvis oplysninger ikke findes på DID-listen, skal der være en redegørelse for, hvordan oplysninger er fremskaffet i henhold til kravet. L Beregning af CDV med akutte eller kroniske data for alle indgående ingredienser og for formuleringen (summen af ingrediensernes CDV) i henhold til bilag 3. K5 Særligt problematiske stoffer Følgende stoffer må ikke indgå i produktet: L APEO (alkylphenolethoxilater) og derivater deraf L EDTA (ethylendiamintetraeddikesyre) og dets salte L NTA (nitrilotrieddikesyre) og dets salte L Kvartenære ammoniumsalte som ikke er let nedbrydelige L Methyldibromoglutaronitrile (MG) L Stoffer som er klassificeringspligtige med følgende risikosætninger: Kroniske sundhedseffekter R40 (mulighed for kræftfremkaldende effekt) 6 (16)

7 R45 (kan fremkalde kræft) R46 (kan forårsage arvelige genetiske skader) R49 (kan fremkalde kræft ved indånding) R68 (mulighed for varig skade på helbred) R60 (kan skade forplantningsevnen) R61 (kan skade barnet under graviditeten) R62 (mulighed for skade på forplantningsevnen) R63 (mulighed for skade på barnet under graviditeten) R64 (kan skade børn i ammeperioden) Som indgående stof regnes alle stoffer i produktet, også tilsatte additiver i ingredienserne (f.eks. konserveringsmiddel og stabilisator), men ikke forureninger fra råvareproduktionen. Som forureninger regnes rester fra råvareproduktionen, der indgår i produktet i koncentrationer under 0,01 %, men ikke stoffer, der er tilsat en råvare bevidst og med et formål. Klassificeringen er i henhold til harmoniserede regler i EU og eventuelle særregler i de nordiske lande. Særregler kan både omfatte særlige nationale klassificeringsregler og nationale undtagelser på listen over farlige stoffer. Ansøgningssekretariatet kan oplyse, om hvilke særregler der er gældende. ( Udfyldt og underskrevet erklæring: bilag 4, som udfyldes af producenten af håndopvask og bilag 5, som udfyldes af leverandørerne af ingredienser. Leverandører af parfumer behøver kun at udfylde bilag 6. K6 Langtidseffekter på miljøet Summen af stoffer som er klassificeringspligtige med nedenstående risikosætninger må ikke indgå i produktet med mere end 0,20 mg/nad: L R50/53 (meget giftig for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet) L R51/53 (giftig for vandlevende organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet) L R59 (farligt for ozonlaget) Klassificeringen er i henhold til harmoniserede regler i EU og eventuelle særregler i de nordiske lande. Særregler kan både omfatte særlige nationale klassificeringsregler og nationale undtagelser på listen over farlige stoffer. Ansøgningssekretariatet kan oplyse om, hvilke særregler der er gældende. ( Udfyldte og underskrevne erklæringer: bilag 4, som udfyldes af producenten af håndopvask, og bilag 5 som udfyldes af leverandørerne af ingredienser. Leverandører af parfumer behøver kun at udfylde bilag 6. K7 Allergifremkaldende stoffer Produktet må ikke indeholde mere end 0,1 vægt- % af stoffer, som er klassificeringspligtige med risikosætningerne R42 (Kan give overfølsomhed ved indånding) og/eller R43 (Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden) i henhold til EU s klassificeringsregler. Se også særligt krav til parfumestoffer K12 og K13. Klassificeringen er i henhold til harmoniserede regler i EU og eventuelle særregler i de nordiske lande. Særregler kan både omfatte særlige nationale klassificeringsregler og nationale undtagelser på listen over farlige stoffer. Ansøgningssekretariatet kan oplyse om hvilke særregler, der er gældende. ( Udfyldt og underskrevet erklæring: bilag 4, som udfyldes af producenten af håndopvask, og bilag 5 som udfyldes af leverandørerne af ingredienser. Leverandører af parfumer behøver kun at udfylde bilag 6. 7 (16)

8 K8 Tensider, let nedbrydelighed Alle tensider skal være let nedbrydelige iht. testmetode nr. 301 A - F i OECD guidelines for testing of chemicals eller andre tilsvarende testmetoder. ( Dokumentation for at alle tensider er let nedbrydelige i henhold til kriterierne. Dokumentation skal i første omgang henvise til DID-listen dateret eller senere versioner. For tensider, der ikke omfattes af listen: hvis DID listen ikke indeholder relevante data kan disse tages fra ingrediensernes sikkerhedsdatablade, under forudsætning af at data er troværdige samt at testmetoder er i overensstemmelse med dette kriteriedokuments bilag 2. På samme måde er det også tilladt at henvise til analogibetragtninger, så længe de er udført af en kompetent tredjepart samt henvise til relevante litteraturdata, som er videnskabeligt vurderet. K9 Tensider, anaerob nedbrydelig Alle tensider skal være anaerob nedbrydelige, hvilket betyder mindst 60 % nedbrydelighed under anaerobe forhold, iht. ISO 11734, ECOTOC nr. 28 (juni 1988) eller tilsvarende testmetoder. ( Dokumentation for at alle tensider er anaerobt nedbrydelige i henhold til kriterierne. Dokumentation skal i første omgang henvise til DID-listen dateret eller senere versjoner. For tensider, der ikke omfattes af listen: hvis DID listen ikke indeholder relevante data kan disse tages fra ingrediensernes sikkerhedsdatablade, under forudsætning af at data er troværdige samt at testmetoder er i overensstemmelse med dette kriteriedokuments bilag 2. På samme måde er det også tilladt at henvise til analogibetragtninger, så længe de er udført af en kompetent tredjepart samt henvise til relevante litteraturdata, som er videnskabeligt vurderet. K10 Parfume i professionelle produkter Parfume må ikke anvendes i professionelle produkter. ( For professionelle produkter skal der være en udfyldt og underskrevet erklæring om, at der ikke er tilsat parfume, se bilag 4. K11 Parfume i detailprodukter, IFRA I detailprodukter skal al parfume tilsættes iht. IFRA s retningslinjer. IFRA s (International Fragrance Association) guidelines findes under guidelines. ( Erklæring fra producenten at parfumen er håndteret i henhold til IFRA s anbefalinger, se bilag 4. 8 (16)

9 K12 Parfume i detailprodukter, kræftfremkaldende moskusforbindelser Bemærk at K5, K6 og K7 gælder også parfume. Følgende forbindelser må ikke tilsættes produktet: Moskusxylen Moskusambrette Mosken Moskustibetin Moskusketon HHCB , , , og AHTN og ( Udfyldt og underskrevet erklæring: Bilag 4, som udfyldes af producenten af håndopvask og Bilag 6, som udfyldes af leverandørerne for hver parfume, der er tilsat produktet. K13 Parfume i detailprodukter, allergifremkaldende indholdsstoffer For følgende allergifremkaldende forbindelser skal nedenstående krav opfyldes: Amyl cinnamal Amylcinnamyl alcohol Anisyl alcohol Benzyl alkhol Benzyl benzoate Benzyl cinnamate Benzyl salicylat Cinnamal Cinnamyl alkohol Citral Citronellol Coumarin d-limonen Eugenol Farnesol Gerianol Hexyl cinnamal-dehyd Hydroxycitronella Hydroxymethyl-phentyl cyclohexenecarboxaldehyd (= Lyral) Isoeuenol Liilal Linalool Methyl heptine carbonat Gamma-methylionon Egemos ekstrakt Træmos ekstrakt Hvert af ovenstående stoffer må indgå med <0,010 vægt% (<100 ppm). ( Udfyldt og underskrevet erklæring: Bilag 4, som udfyldes af producenten af håndopvask og Bilag 6, som udfyldes af leverandørerne for hver parfume, der er tilsat produktet. K14 Farvestoffer Tilsatte farvestoffer skal: L være tilladte for brug i kosmetik eller fødevarer i henhold til lovgivning, der er gældende i de nordiske lande, eller være kemisk identiske med sådanne farvestoffer Eller L have miljøegenskaber som gør, at de ikke er klassificeringspligtige med risiko- sætningerne R50/53 eller R51/53. Testmetoder for økotoksiske data fremgår af bilag 2 9 (16)

10 ( Enten: L Erklæringer fra farveleverandøren/erne med angivelse af CI-numre (Color Index: kosmetiklovgivning) og med angivelse af at farvestoffet er tilladt i kosmetik. Eller L E-numre (Europa-nummer: fødevarelovgivning) for alle farvestoffer i formuleringen og med angivelse af at farvestoffet er tilladt i fødevarer. Eller L Sikkerhedsdatablad for farven med økotoksiske oplysninger. Hvis ikke der findes økotoksiske data på sikkerhedsdatabladet, er det tilladt at henvise til analogibetragtninger, så længe de er udført af en kompetent tredjepart samt, henviser til relevante litteraturdata, som er videnskabeligt vurderet eller bestå af kopier af testrapporter (se også krav til laboratorier i bilag 2). K15 Konserveringsmidler, bioakkumulerbarhed Konserveringsmidler tilsat produktet eller ingredienserne må ikke være bioakkumulerbare. Hvis der findes oplysninger baseret på biokoncentrationsmetoden gælder disse, ellers benyttes oktanol-vand-metoden (se bilag 2). ( L Angivelse af alle konserveringsmidler i formuleringen (entydigt deklarerede med CAS-nr. hvor det findes) samt oplysninger om konserveringsmidlernes bioakkumulerbarhed. L Angivelse af alle konserveringsmidler i ingredienserne (entydigt deklarerede med CAS-nr. hvor det findes) ud fra oplysninger fra ingrediensernes sikkerhedsanvisning samt oplysninger om konserveringsmidlernes bioakkumulerbarhed. Oplysning om bioakkumulering findes ikke på DID-listen. Data kan tages fra ingrediensernes sikkerhedsdatablade under forudsætning af, at data er troværdige samt at testmetoder er i overensstemmelse med kriteriets bilag 2. Der er også mulighed for at henvise til analogibetragtninger, så længe de er udført af en kompetent tredjepart samt henviser til relevante litteraturdata, som er videnskabeligt vurderet. K16 Konserveringsmidler, koncentration For konserveringsmidler i EU s kosmetikdirektiv 76/68/EØF med tilpasninger og senere ændringer: Indholdet af konserveringsmidler i produktet må ikke overstige den maksimalt tilladte koncentration i EU s kosmetikdirektiv 76/768/EØF med tilpasninger og ændringer. ( Udfyldt og underskrevet erklæring, se bilag (16)

11 2 Emballage K17 Plasttype Emballagen (inklusive etiketter) som indeholder PVC eller plast baseret på andre typer chloreret materiale, må ikke benyttes. ( Udfyldt og underskrevet erklæring, se bilag 4. Kravet opfyldes? K18 DIN mærkning For at lette identifikationen ved eventuel genvinding skal de plastflasker der benyttes for emballering, være mærket i henhold til DIN 6120, del 2 eller tilsvarende. ( Prøve på plastflaske, der benyttes ved emballering og udfyldt og underskreven erklæring, se bilag 4. K19 Vægt nytte forhold (VNF) VNF er forholdet mellem emballagens vægt og antallet af doser som er i emballagen. Der tages hensyn til genvundet materiale og refil-systemer. Kravet er at: VNF = ((V+N)/(D*t)) 0,15 V = N = D = t = Vægt af primæremballage i gram inklusiv kapsler, på monterede doseringsanordninger og lignende. Vægten af ikke recirkuleret materiale i primæremballagen. Antal NAD-doser i primæremballagen (se K3). Returtallet. Det vil sige det antal gange emballagekomponenten genbruges, plus 1. t = 1 hvis emballagen ikke genbruges til samme funktion (engangsemballage). Hvis ikke andet kendes sættes t = 20 for plastemballager der genbruges til samme funktion (refill). ( L Beregning af vægt nytte forholdet (VNF). L Erklæring fra emballageproducent vedrørende andel af genvundet materiale, hvis der bruges genvundet materiale. K20 Retursystemer Produktet skal være omfattet af de relevante nationale regler, love og eller branche-aftaler vedrørende returordninger for emballage, der måtte findes i det eller de nordiske lande produktet forhandles. Den slags retursystemer er kun etableret i visse nordiske lande (2005). ( Underskrevet og udfyldt erklæring, se bilag (16)

12 3 Doseringsanvisning K21 Doseringsanvisning Produktet skal have oplysning om anbefalet dosering på primæremballagen. Doseringens størrelse skal angives i: L hele milliliter for 5 liter opvaskevand og L teskeer, kapselfulde eller anden af forbrugeren kendt standardiseret måleenhed for 5 liter opvaskevand. I tilslutning til doseringsanvisningen skal der være en oplysning om den mængde vand i hele liter som doseringsanvisningen gælder for. Doseringsanvisning kan oplyses for forskellige vandhårdheder, for forskellige smudsgrader eller for forskellige mængder service. ( Etiket, udkast til etiket eller kopi af informationer på primæremballagen. Kravet opfyldes? 4 Effektivitet K22 Effektivitetstest Rengøringseffektiviteten skal være lige så god eller bedre end et referencemiddel. Effektiviteten måles på følgende parametre og sammenlignes med et referencemiddel: L Rengøringsevne (evne til af fjerne snavs) L Rækkeevne (samlet mængde snavs der fjernes per opvask) Effektiviteten skal testes med en laboratorietest indenfor de rammer som er beskrevet i bilag 7, samt afrapporteres i en rapport i henhold til bilag 7. Hvis ansøgningsproduktet har haft licens i henhold til version 2 af kriterierne, kan effektivitetstesten fra denne version bruges igen, hvis produktet ikke er ændret. Den anbefalede dosering udtrykt som produkternes NAD (se K3) benyttes for henholdsvis ansøgningsproduktet og referenceproduktet. Hvis den anbefalede dosering er angivet som et interval skal den laveste dosering bruges. Hvis referencemidlet ikke har oplyst en anbefalet dosering i ml (eller lignende standardiseret enhed) sættes NAD for referencemidlet til samme NAD som ansøgningsproduktet. Referencemidlet defineres som et af de til enhver tid veletablerede (3-4 markedsledende) håndopvaskemidler i et nordisk land eller i hele Norden og som er et andet end det produkt, der skal miljømærkes. Det indebærer, at referenceproduktet vægt- eller volumenmæssigt skal høre til de 3-4 største på omtalte markeder. Derudover skal det være produceret af en anden producent end den for ansøgerproduktet. Der gøres ikke forskel på konsumentprodukter og industrielle produkter. Referencemidlet skal være indkøbt i forbindelse med udførelsen af testen. Hvis der findes et generisk referenceprodukt, som er godkendt af EU s miljømærke og er godkendt af et nordisk miljømærkesekretariat, kan det bruges som referenceprodukt. ( L Hvis referencemidlet ikke er oplyst fra miljømærkeorganisationen skal der være en redegørelse for valget fra en kompetent tredjepart i henhold til ovenstående definition. L Dateret indkøbskvittering for indkøbet af det referencemiddel, der er brugt til testen. L Testrapport i henhold til bilag 7. L Dokumentation vedrørende testlaboratoriet i henhold til bilag 2 Kravet opfyldes? 12 (16)

13 5 Kvalitets- og myndighedskrav Kravet opfyldes? For at sikre at Svanekravene opfyldes, skal følgende rutiner være implementeret. Hvis håndopvaskemiddelproducenten har et certificeret miljøledelsessystem iht. ISO eller EMAS, hvor følgende rutiner er implementeret, er det tilstrækkeligt at den akkrediterede revisor bekræfter, at kravene implementeres. M1 Ansvarlig for Svanen Der skal findes person på virksomheden, der er ansvarlig for at Svanens krav opfyldes samt en kontaktperson, der har forbindelse til Nordisk Miljømærkning. ; Organisationsstruktur som viser de ansvarlige for ovenstående. M2 Dokumentation Licenshaveren skal kunne fremvise en kopi af ansøgningen samt fakta- og beregningsmateriale (inklusive testrapporter, dokumenter fra underleverandører og lignende) for den dokumentation, som sendes ind i forbindelse med ansøgningen. Kontrolleres på stedet. M3 Håndopvaskemidlets kvalitet Licenshaveren skal garantere, at kvaliteten på det Svanemærkede håndopvaskemiddel ikke forringes i løbet af licensens gyldighedstid. ; Rutiner for at udarbejde og ved behov varetage reklamationer/klager angående kvaliteten på de Svanemærkede håndopvaskemidler. M4 Planlagte ændringer Planlagte ændringer, der påvirker Svanekravene, skal skriftligt meddeles Nordisk Miljømærkning. ; Rutiner, der viser, hvordan planlagte ændringer håndteres. M5 Uforudsete afvigelser Uforudsete afvigelser, der påvirker Svanekravene skal rapporteres skriftligt til Nordisk Miljømærkning samt journaliseres. ; Rutiner, som viser, hvordan uforudsete afvigelser håndteres. M6 Sporbarhed Licenshaveren skal kunne spore det Svanemærkede håndopvaskemiddel i produktionen. ; Beskrivelse/rutiner for hvordan kravet opfyldes. M7 Love og forordninger Licenshaveren skal sikre, at gældende bestemmelser for sikkerhed, arbejdsmiljø, miljølovgivning og anlægsspecifikke betingelser/koncessioner følges på samtlige produktionssteder og for alle produkter for det Svanemærkede produkt. Der kræves ingen dokumentation, men Nordisk Miljømærkning kan inddrage licensen, hvis kravet ikke opfyldes. 13 (16)

14 6 Markedsføring Kravet opfyldes? Miljømærket Svanen er et varemærke, der nyder meget stor anerkendelse og troværdighed i Norden. Det Svanemærkede produkt må markedsføres med Svanemærket, så længe licensen er gyldig. Mærket skal placeres på en sådan måde, at der ikke opstår tvivl om, hvad der menes med mærkningen og sådan, at det fremgår, at håndopvaskemidlet er miljømærket. Man kan læse mere om markedsføring i Regler for nordisk miljømærkning. K23 Produktets egenskaber Produktet må ikke markedsføres for andre anvendelsesområder end dem, der er dækket af kriteriedokumentet (se afsnit Hvad kan Svanemærkes? ) ( Etiket, udkast til etiket eller kopi af skitse til informationer på emballagen. K24 Svanemærket Markedsføring af Svanemærket håndopvaskemiddel skal ske iht. Regler for nordisk miljømærkning 12. december 2001 eller senere versioner. ( Udfyldt bilag 8. Svanemærkets udformning Svanemærket er udformet på følgende måde: licensnummer Hver licens får et unikt licensnummer, der skal anvendes sammen med mærket. Der kan læses mere om mærkets udformning i Regler for nordisk miljømærkning 12. december 2001 eller senere versioner. 14 (16)

15 Salg i det øvrige Norden Hvis licensen registreres i et andet nordisk land får man mulighed for at anvende Svanemærket på et større marked. Følgende skal da indsendes til Nordisk Miljømærkning: l Blanket for salg i aktuelt land. l Doseringsanvisning/etiket på aktuelt sprog. l Dokumentation, som viser, at de nationale forskrifter opfyldes. l Dokumentation, som viser, hvilket system for genvinding håndopvaskemidlets emballage menes at skulle deltage i. Efterkontrol Nordisk Miljømærkning kan kontrollere, at håndopvaskemidlet opfylder Svanens krav også efter, at der bevilliges en licens. Det kan f.eks. ske ved besøg på stedet eller stikprøvekontrol. Hvis det viser sig, at håndopvaskemidlet ikke opfylder kravene, kan licensen trækkes tilbage. Der kan også tages stikprøver i handlen og disse kan analyseres af et upartisk laboratorium. Hvis kravene ikke opfyldes, kan Nordisk Miljømærkning kræve, at licenshaveren betaler analyseomkostningerne. Hvor længe gælder licensen På Sekretariatsledermøde den 13. oktober 2008 besluttede Nordisk Miljømærkning at ændre parfumekravet, K13. Kriterierne overgår i den forbindelse til version 4.0 som er gyldig indtil 31. december Miljømærkningslicensen gælder, så længe kriterierne opfyldes og indtil disse kriterier holder op med at gælde. Kriterierne kan forlænges eller justeres, i sådanne tilfælde forlænges licensen automatisk og licenshaveren får meddelelse herom. Senest 1 år inden kriterierne holder op med at gælde, skal det meddeles hvilke kriterier, der skal gælde efter kriteriernes sidst gyldighedsdato. Licenshaveren tilbydes så mulighed for at forny licensen. 15 (16)

16 Nye kriterier I kommende kriteriegeneration vil Nordisk Miljømærkning bl.a. vurdere, om man kan stramme kravniveauet for CDV. Nordisk Miljømærkning vil også se på mulighederne for at stramme kravene til parfume og risikosætninger for virkninger på miljøet. Da VNF er en anden måde at stille krav til emballagen, vil der også i kommende kriterier blive set på, om VNF kravet skal justeres eller strammes. Nordisk Miljømærkning vil se på mulighederne for at stramme kravene til farvestoffer. Hvis der fremkommer internationale standardmetoder for effektivitet, kan det være aktuelt at overveje en mere specifik testmetode. Miljømærkning skal fremme eksisterende innovationer eller dem, der er på vej. Derfor kan det ikke udelukkes, at der fremkommer nye områder, som ikke er nævnt her. 16 (16)

17 Bilag 1 Ordforklaring DID listen: Detergents Ingrediens Database. Formulering: Indholdet, selve håndopvaskemidlet. Emballagen: Den emballage, der skal til for at levere formuleringen. Primær emballage udgøres typisk af en flaske og låg/lukkemekanisme. Produktet: Formuleringen og primæremballagen tilsammen. Professionelt produkt er et produkt, som udelukkende bliver markedsført til brug i professionelle sammenhæng, såsom institutioner, kantiner, osv. Produktet regnes ikke som professionelt, hvis det udelukkende markedsføres til detailhandelen, eller hvis det bliver markedsført til både detailhandelen og til professionelt brug. Producenten er den virksomhed, der færdiggør produktet, dvs. blander formuleringen og emballerer denne. Denne proces kaldes i dette dokument for produktion. Ingredienser er de kemiske stoffer eller blandinger af disse som ved produktionen blandes sammen for at lave formuleringen. I de tilfælde, hvor et par af ingredienserne reagerer kemisk med hinanden i forbindelse med fremstillingen af formuleringen, betragtes de reaktionsprodukter der efterfølgende forekommer i formuleringen som ingredienser. Ingredienserne kan grupperes efter deres funktion (f.eks. tensider, konserveringsmidler, farve og parfume). Tensider kaldes også detergenter og er en stor gruppe organiske stoffer som består af en hydrofob (vandskyende) og en hydrofil (vandopløselig) del. Denne opbygning medfører, at tensider har overfladeaktiv effekt. Tensidernes primære opgave i håndopvaskemidler er at løsne smuds og fedt og holde det opløst i vandet. Konserveringsmiddel er organiske stoffer som tilsættes for at forhindre tilvækst af mikroorganismer i formuleringen, som ville mindske produktets kvalitet og holdbarhed. Parfume og farve er organiske stoffer som tilsættes først og fremmest af æstetiske årsager for at give farve og duft. Parfume kan dog skjule lugt fra andre ingredienser og fra opvasken og farve kan gøre det lettere for forbrugeren at dosere korrekt.

18 Bilag 2 Analyser og testmetoder Krav til laboratorier Følgende gælder for både tests vedrørende økotoksikologiske effekter og effektivitetstesten. Analyselaboratoriet skal være kompetent og upartisk i henhold til nedenstående. Analyselaboratoriet skal opfylde de almene krav i standarden DS/EN ISO/ IEC eller være et officielt GLP-godkendt laboratorium. Ansøgeren skal svare for dokumentation og analyseomkostninger. Producentens laboratorium kan godkendes til at udføre disse analyser, hvis myndighederne gives lejlighed til at overvåge. Producentens laboratorium kan også godkendes hvis det er omfattet af et kvalitetsstyringssystem og dette er certificeret i henhold til ISO 9001 eller ISO Testmetoder og beregninger Klassificering Metoder for testning og klassificering af stoffer forefindes i EU s stofdirektiv 67/548/EØF med senere ændringer og tilpasninger. De mest almindelige testmetoder for miljøfarlige egenskaber er de samme som benyttes for at dokumentere miljøkrav i dette kriteriedokument og er nævnt andre steder i dette kapitel (let nedbrydelighed, akvatisk toksicitet og bioakkumulerbarhed). Reglerne for produktklassificering findes i præparatdirektivet 99/45/EF med senere ændringer og tilpasninger. Direktiverne retter sig til medlemslandene i EU samt landene omfattet af EØS-aftalen og er derfor implementeret i alle de nordiske landes lovgivning med få undtagelser. Afvigelser fra EU-direktiverne i nordisk national lovgivning omtales her som særregler. Disse kan både omfatte særlige nationale klassificeringsregler og nationale undtagelser på listen over farlige stoffer. Ansøgningssekretariatet kan oplyse om hvilke særregler, der er gældende. Let biologisk nedbrydelighed, aerobt Testmetode for let biologisk nedbrydelighed er nr. 301 (A til F) i OECD guideline for testing of chemicals (ISBN ) eller andre tilsvarende testmetoder. Biologisk nedbrydelighed, anaerobt Testmetode for anaerob nedbrydelighed er ISO 11734, ECOTOC nr. 28 (juni 1988) eller tilsvarende testmetoder. Kravet er minimum 60 % nedbrydelighed under anae-robe forhold. Alternativt kan fremgangsmåden i Tillæg II i EU s kriterier fra 2004 for håndopvaskemidler bruges. Tekst fra Tillæg II i EU s kriterier fra 2004 for håndopvaskemidler: Følgende fremgangsmåde kan anvendes til at tilvejebringe den nødvendige dokumentation for anaerob bionedbrydelighed for ingredienser, der ikke er optaget på DID-listen. Anvend rimelig ekstrapolation. Anvend prøvningsresultater, der er opnået for ét råmateriale, til at ekstrapolere til den endelige anaerobe nedbrydelighed for andre overfladeaktive stoffer, der er strukturelt deslægtede hermed. Hvis et overfladeaktivt stof (eller en gruppe homologer) ifølge DID-

19 listen (tilæg I) er anaerobt bionedbrydeligt, kan det antages, at et lignende overfladeaktivt stof også er anaerobt bionedbrydeligt (f.eks. er C12-15 A 1-3 EO sulfat (DID nr. 8) anaerobt bionedbrydeligt, og der kan således antages en tilsvarende bionedbrydelighed for C12-15 A 6 EO sulfat). Hvis det er fastslået ved hjælp af passende prøvningsmetode, at et overfladeaktivt stof også er anaerobt bionedbrydeligt (f.eks. kan litteratur, der bekræfter, at overfladeaktive stoffer, som tilhører gruppen alkylesterammoniumsalte, brugs som dokumentation for en tilsvarende bionedbrydelighed for kvarternære ammoniumsalte, der indeholder esterbindinger i alkylkæden/kæderne). Udfør screeningstest for anaerob nedbrydelighed. Hvis det er nødvendigt at udføre ny prøvning, udføres en screeningstest efter OECD 311, ISO 11734, ECETOC nr. 28 (juni 1988) eller en tilsvarende metode. Udfør prøvning af nedbrydeligheden med lav dosis. Hvis det er nødvendigt at udføre ny prøvning, og der opstår problemer med udførelsen af screeningstesten (f.eks. pga. prøvestoffets toxicitet), gentages prøvningen med en lav dosis af det overfladeaktive stof, og nedbrydningen overvåges ved hjælp af C14-målinger eller kemisk analyse. Prøvningen med lav dosis kan udføres ved hjælp af OECD 308 (24. april 2002) eller en tilsvarende metode, forudsat at betingelserne er strengt anaerobe. Prøvningen of fortolkningen af resultaterne bør udføres af en uvildig ekspert. Potentiel nedbrydelighed, aerobt Testmetode for potentiel (eng. ultimate) biologisk nedbrydelighed er nr. 302 (A til C) i OECD guideline for testing of chemicals (ISBN ) eller andre tilsvarende testmetoder. Akut akvatisk toksicitet Testmetoder for akut akvatisk toksicitet er nr. 201, 202 og 203 i OECD guideline for testing of chemicals (ISBN ) eller andre tilsvarende testmetoder. Bioakkumulerbarhed Oktanol-vand-metoder for testning af bioakkumulerbarhed er nr. 107 eller 117 i OECD guideline for testing of chemicals (ISBN ) eller andre tilsvarende testmetoder. Biokoncentrations-metoder er nr. 305 A-E i samme publikation eller andre tilsvarende testmetoder. Et stof anses for at være bioakkumulerbart, hvis stoffets oktanol-vand fordelingskoefficient (logkow) er 3,0 i oktanol-vand-metoderne. I biokoncentrationsmetoderne anses et stof at være bioakkumulerbart, hvis stoffets biologiske koncentrationsfaktor (BCF) er 100. Adsorption Testmetode for adsorption er nr. 106 i OECD guideline for testing of chemicals (ISBN ) eller andre tilsvarende testmetoder. DID-listen (Detergent Ingredients Database) Økotoksikologiske data findes for de fleste ingredienser i del A af DID-listen (Detergent Ingrediens Database, udarbejdet i samarbejde mellem EUs miljømærke og Nordisk Miljømærking). Listen kan hentes fra Nordisk Miljø-mærknings hjemmesider (se indersiden på titelbladet til dette dokument). Del B indeholder instruktioner for, hvordan man skal gøre for ingredienser, som ikke findes på listen. For disse kriterier gælder DID-listen version 30. juni 2004 eller senere versioner. Listen indeholder oplysninger om toksicitet (akut og kronisk), nedbrydelighed (bl.a. aerob og anaerob) og sikkerhedsfaktorer mv.

20 Bilag 3 Beregning af CDV Kritisk fortyndingsvolumen eller på engelsk critical dilution volume (CDV) udtrykkes i liter og beregnes for hver enkelt ingrediens (undtagen vand) efter følgende formel: CDV i = (Mængde i mg af ingrediensen pr. NAD) x DF i /TF i hvor: CDV i = kritisk fortyndingsvolumen (critical dilution volume) for en ingrediens (i) DF i = TF i = nedbrydningsfaktor (degradation factor) for en ingrediens (i) toksicitetsfaktor (toxicity factor) for en ingrediens (i) NAD = normaliseret anbefalet dosering (se K3) Formuleringen kritiske fortyndingsvolumen er summen af ingrediensernes CDV i. Den kritiske fortyndingsvolumen kan både beregnes med akutte toksicitetsfaktorer og med kroniske toksicitetsfaktorer. Et beregningseksempel er givet nedenfor, Bemærk venligst at miljømærkeorganisationen kan levere gratis regneark for at gøre beregningerne kritisk fortyndingsvolumen (CDV) lettere. Se venligst en af organisationens hjemmesider. Adresser er oplyst på side 2 i dette dokument. Eksempel: Det følgende eksempel har udelukkende til formål at give mulighed for at kontrollere forståelsen af kriteriernes beregninger. Nedenfor er vist en recept for et konstrueret produkt med NAD = 1,0 g. I eksemplet er CDV beregnet med akutte data. DID-nr. angiver nummer i Detergent Ingredients Database. Resultatet af beregningerne er afrundet først til sidst. Bemærk venligst at data for Navn 2 ( Nytensid ) og Navn 5 (Phenoxiethanol) i eksemplet er taget direkte fra ingrediensens sikkerhedsdatablad. På databladet findes der kun økotoksiske data for hele ingredienset inklusive vand. For Nytensid er der i databladet akutte data for 3 trofiske niveauer (fisk, alger og daphnier) og den laveste værdi er 17 mg/l. For Phenoxiethanol er der også data for 3 trofiske niveauer og den laveste værdi er >100 mg/l. Det betyder at sikkerhedsfakto-ren for begge stoffer er og at man derfor skal dividere den laveste toksicitet med 1000 for at få toksicitetsfaktoren (= TF akut). Både Nytensid og Phenoxiethanol er ifølge databladene let nedbrydelige og derfor er værdien af DF (nedbrydelighedsfaktoren) lig med 0,05.

21 Handelsnavne (aktivindhold) Kemiske navne % i produkt Mængde (mg per NAD) DID nr. TF akut Navn 1 (30 %) Natrium Lauryl Sulfat ,027 0,05 238,9 Navn 2 (27 %) Nytensid (*) 0,017 0, ,4 Navn 3 (30 %) Cocamidpropyl Betain 5, ,0018 0,05 416,7 Navn 4 (100 %) Glycerin 2, ,88 0,05 1,4 Navn 5 (60 %) Phenoxiethanol 0,08 0,8 (*) 0,01 0,05 4,0 Navn 6 (100 %) Sodium Chloride 0, ,0 Navn 7 (100 %) Parfume 0, ,002 0,05 500,0 Navn 8 (100 %) Farve 0,002 0, , ,0 Navn 9 (100 %) Citronsyre 1, ,825 0,05 0,6 Navn 10 (100 %) Specialingrediens 0,005 0,005 (**) 0, ,0 Vand Cand 12, Totalt (*) Ingrediensen står ikke på DID listen og ansøger henviser til økotoksdata på databladet (**) Ingrediensen står ikke på DID listen og ansøger har ikke fundet nogen data (worst case). I eksemplet bliver CDV beregnet med akutte data 2694 liter og det betyder at CDV-kravet på 5300 liter overholdes. DF CDV

22 Bilag 4 Erklæring fra producent af håndopvaskemidlet Til brug i forbindelse med ansøgning om miljømærkning af håndopvaskemidler. For at kunne udfylde følgende skema skal udfyldte skemaer for alle ingredienser (Bilag 5 og Bilag 6 for parfumestoffer) foreligge. Produktets navn: Detailprodukt Professionelt produkt Særlig problematiske stoffer (K5) Indgår følgende stoffer i produktet: Som indgående stof regnes alle stoffer i produktet, også tilsatte additiver i ingredienserne (f.eks. konserveringsmiddel og stabilisator), men ikke forureninger fra råvareproduktionen. Som forureninger regnes rester fra råvareproduktionen, der indgår i produktet i koncentrationer under 0,01 %, men ikke stoffer, der er tilsat en råvare bevidst og med et formål. NTA eller nogle af dets salte? EDTA eller nogle af dets salt? APEO eller derivater deraf? Ikke let nedbrydelige kvartenære ammoniumsalte? Methyldibromoglutaronitrile (MG)? Stoffer som er klassificeringspligtige med følgende risikosætninger*: R40 (mulighed for kræftfremkaldende effekt)? R45 (kan fremkalde kræft)? R46 (kan forårsage arvelige genetiske skader)? R49 (kan fremkalde kræft ved indånding)? R68 (mulighed for varig skade på helbred)? R60 (kan skade forplantningsevnen)? R61 (kan skade barnet under graviditeten)? R62 (mulighed for skade på forplantningsevnen)? R63 (mulighed for skade på barnet under graviditet)? R64 (kan skade børn i ammeperioden)?

23 Langtidseffekter på miljøet (K6) Er summen af stoffer som er klassificeret med nedenstående risikosætninger* mere end 0,20 mg/nad i produktet*? Hvis ja, angiv hvilke stoffer: R50/53 (meget giftig for organismer der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet)? R51/53 (giftig for organismer der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet)? R59 (farligt for ozonlaget)? Allergifremkaldende stoffer (K7) Indeholder produktet mere end 0,1 vægt- % stoffer som er klassificeringspligtige med risikosætningerne* R42 og/eller R43? Parfume (K10 13) Er produktet tilsat parfume? Hvis, er parfumen håndteret i henhold til IFRAs guidelines (International Fragrance Association)? Er produktet tilsat nogen af følgende forbindelser: Moskusxylen Moskusambrette Mosken Moskustibetin Moskusketon HHCB , , , og AHTN og

24 Indgår parfumeforbindelser i nedenstående tabel med <0,010 vægt-% (<100 ppm) i produktet? Marker i nedenstående tabel hvilke og hvor meget. Vægt- % i produkt Amyl cinnamal Amylcinnamyl alcohol Anisyl alcohol Benzyl alkhol Benzyl benzoate Benzyl cinnamate Benzyl salicylat Cinnamal Cinnamyl alkohol Citral Citronellol Coumarin d-limonen Eugenol Farnesol Gerianol Hexyl cinnamal-dehyd Hydroxycitronella Hydroxymethyl-phentyl cyclohexenecarboxaldehyd (= Lyral) Isoeuenol Liilal Linalool Methyl heptine carbonat Gamma-methylionon Egemos ekstrakt Træmos ekstrakt Vægt- % i produkt Konserveringsmidler (K 16) Overstiger indholdet af konserveringsmidler det maksimalt tilladte i EU s kosmetikdirektiv 76/768/EØF med tilpasninger og ændringer? Emballage (K 17, 18 og 20) Indeholder emballagen (inklusive etiketter) PVC eller plast baseret på andre typer chloreret materiale? Er plastflasken mærket i henhold til DIN 6120, del 2 eller tilsvarende? Er produktet omfattet af de nationale regler, love og eller brancheaftaler vedrørende returordninger for denne type produkter, der måtte findes i det eller de nordiske land/e produktet forhandles? *Klassificering i henhold til harmoniserede regler i EU og eventuelle særregler i de nordiske lande. Særregler kan både omfatte særlige nationale klassificeringsregler og nationale undtagelser på listen over farlige stoffer. Ansøgningssekretariatet kan oplyse om hvilke særregler, der er gældende. Dato Firmanavn Ansvarlig underskrift Gentag med blokbogstaver

25 Bilag 5 Erklæring fra leverandør af ingredienser Ingrediensens navn: Særlig problematiske stoffer (K5) Indgår følgende stoffer i ingrediensen? Hvis, angiv mængde i vægt-%: Som indgående stof regnes alle stoffer i ingrediensensen, også tilsatte additiver (f.eks. koncerveringsmiddel og stabilisator), men ikke forureninger fra råvareproduktionen. Som forureninger regnes rester fra råvareproduktionen, der indgår i ingrediensen i koncentationer under 0,01%, men ikke stoffer, der er tilsat en råvare bevidst og med et formål. NTA eller nogle af dets salte? % EDTA eller nogle af dets salt? % APEO eller derivater deraf? % Ikke let nedbrydelige kvartenære ammoniumsalte? % Methyldibromoglutaronitrile (MG)? % Stoffer som er klassificeringspligtige* med følgende risikosætninger: R40 (mulighed for kræftfremkaldende effekt)? % R45 (kan fremkalde kræft)? % R46 (kan forårsage arvelige genetiske skader)? % R49 (kan fremkalde kræft ved indånding)? % R68 (mulighed for varig skade på helbred)? % R60 (kan skade forplantningsevnen)? % R61 (kan skade barnet under graviditeten)? % R62 (mulighed for skade på forplantningsevnen)? % R63 (mulighed for skade på barnet under graviditeten)? % R64 (kan skade børn i ammeperioden)? % Langtidseffekter på miljøet (K6) Indeholder ingrediensen stoffer som er klassificeret med følende risikosætninger*: R50/53 (meget giftig for organismer der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet)? Hvis, angiv hvilke stoffer, og med hvilken vægt % de er i ingrediensen: R51/53 (giftig for organismer der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet)? Hvis, angiv hvilke stoffer, og med hvilken vægt % de er i ingrediensen: R59 (farligt for ozonlaget)? Hvis, angiv hvilke stoffer, og med hvilken vægt % de er i ingrediensen:

26 Allergifremkaldende stoffer (K7) Er ingrediensen klassificeringspligtig* med risikosætningerne* R42 og/eller R43? Indeholder ingredienset stoffer der er klassificeringspligtige* med risikosætningerne R42 og/eller R43? Hvis ja, angiv da hvilke stoffer, og med hvilken vægt % de er i ingredienset: * Al klassificering er i henhold til harmoniserede regler i EU og eventuelle særregler i de nordiske lande. Særregler kan både omfatte særlige nationale klassificeringsregler og nationale undtagelser på listen over farlige stoffer. Ansøgningssekretariatet kan oplyse om hvilke særregler, der er gældende. Dato Firmanavn Ansvarlig underskrift Gentag med blokbogstaver

27 Bilag 6 Erklæring fra leverandør af parfume Parfumens navn: Parfumeleverandørens firmanavn: Er parfumen tilsat nogen af forbindelserne herunder (K12)? Moskusxylen Moskusambrette Mosken Moskustibetin Moskusketon HHCB , , , og AHTN og Indeholder parfumen nogen af stofferne herunder (K13)? Hvis ja, angiv koncentration i vægt- % udfor de stoffer, der findes i parfumen over detektionsgrænsen: Vægt- % i parfumen Amyl cinnamal Amylcinnamyl alcohol Anisyl alcohol Benzyl alkhol Benzyl benzoate Benzyl cinnamate Benzyl salicylat Cinnamal Cinnamyl alkohol Citral Citronellol Coumarin d-limonen Eugenol Farnesol Gerianol Hexyl cinnamal-dehyd Hydroxycitronella Hydroxymethyl-phentyl cyclohex-enecarboxaldehyd (= Lyral) Isoeuenol Liilal Linalool Methyl heptine carbonat Gamma-methylionon Egemos ekstrakt Træmos ekstrakt Vægt- % i parfumen

28 Særlig problematiske stoffer (K5) Indgår følgende stoffer i parfumen? Hvis angiv mängd i vægt- %: Som indgående stof regnes alle stoffer i ingrediensen, også tilsatte additiver (f.eks. konserveringsmiddel og stabilisator), men ikke forureninger fra råvareproduktionen. Som forureninger regnes rester fra råvareproduktionen, der indgår i ingrediensen i konsentationer under 0,01 % men ikke stoffer, der er tilsat en råvare bevidst og med et formål. NTA eller nogle af dets salte? % EDTA eller nogle af dets salt? % APEO eller derivater deraf? % Ikke let nedbrydelige kvartenære ammoniumsalte? % Methyldibromoglutaronitrile (MG)? % Stoffer som er klassificeringspligtige med følgende risikosætninger*?: R40 (mulighed for kræftfremkaldende effekt)? % R45 (kan fremkalde kræft)? % R46 (kan forårsage arvelige genetiske skader)? % R49 (kan fremkalde kræft ved indånding)? % R68 (mulighed for varig skade på helbred)? % R60 (kan skade forplantningsevnen)? % R61 (kan skade barnet under graviditeten)? % R62 (mulighed for skade på forplantningsevnen)? % R63 (mulighed for skade på barnet under graviditeten)? % R64 (kan skade børn i ammeperioden)? % Langtidseffekter på miljøet (K6) Indeholder ingrediensen stoffer som er klassificeret med følende risikosætninger*: R50/53 (meget giftig for organismer der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet)? Hvis, angiv hvilke stoffer og med hvilken vægt % de er i ingrediensen: R51/53 (giftig for organismer der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet)? Hvis, angiv hvilke stoffer og med hvilken vægt % de er i ingrediensen: R59 (farligt for ozonlaget)? Hvis, angiv hvilke stoffer og med hvilken vægt % de er i ingrediensen:

L 186/36 Den Europæiske Unions Tidende 18.7.2007

L 186/36 Den Europæiske Unions Tidende 18.7.2007 L 186/36 Den Europæiske Unions Tidende 18.7.2007 KOMMISSIONENS BESLUTNING af 21. juni 2007 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til sæbe, shampoo og hårbalsam (meddelt

Læs mere

Svanemærkning af. Shampoo, balsam, dusch, flydende og fast sæbe. Version 3.2 18. marts 2004 31. marts 2010. Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af. Shampoo, balsam, dusch, flydende og fast sæbe. Version 3.2 18. marts 2004 31. marts 2010. Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Shampoo, balsam, dusch, flydende og fast sæbe Version 3.2 18. marts 2004 31. marts 2010 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er Svanemærket shampoo og sæbe? 3 Hvorfor vælge Svanemærket?

Læs mere

Vejledning til elektronisk ansøgning

Vejledning til elektronisk ansøgning Vejledning til elektronisk ansøgning Miljømærkning Danmark er gået over til elektronisk arkivering, og derfor ønsker vi fremover at modtage materiale elektronisk både når det gælder, nye ansøgninger, fornyelser,

Læs mere

Svanemærkning af Tømiddel

Svanemærkning af Tømiddel Svanemærkning af Tømiddel Version 2.1 18. Marts 2004 31. December 2011 Nordisk Miljømærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig og positiv miljømærkning i Norden. Virksomheden

Læs mere

Svanemærkning af Primærbatterier. Version 4.5 22. juni 2011-30. juni 2018. Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af Primærbatterier. Version 4.5 22. juni 2011-30. juni 2018. Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Primærbatterier Version 4.5 22. juni 2011-30. juni 2018 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket Primærbatteri? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan Svanemærkes? 3 Hvordan

Læs mere

Svanemærkning af Gulvplejemidler Version 4.3 15. juni 2012-30. juni 2017. Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af Gulvplejemidler Version 4.3 15. juni 2012-30. juni 2017. Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Gulvplejemidler Version 4.3 15. juni 2012-30. juni 2017 Nordisk Miljømærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanemærket. Nedenstående

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (2014/313/EU)

(EØS-relevant tekst) (2014/313/EU) L 164/74 KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 28. maj 2014 om ændring af afgørelse 2011/263/EU, 2011/264/EU, 2011/382/EU, 2011/383/EU, 2012/720/EU og 2012/721/EU af hensyn til udviklingen i klassificeringen af stoffer

Læs mere

Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter. Kortlægning af kemiske stoffer i duftkugler/airfreshener og andre produkter der afgiver duft

Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter. Kortlægning af kemiske stoffer i duftkugler/airfreshener og andre produkter der afgiver duft Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter nr. 3, 23 Kortlægning af kemiske stoffer i duftkugler/airfreshener og andre produkter der afgiver duft Jane Pors, cand. scient René Fuhlendorff, cand.

Læs mere

Overholder EU Directive 91/155/EEC, med senere tilpasning af 2001/58/EC - Danmark. Kristalin Bio

Overholder EU Directive 91/155/EEC, med senere tilpasning af 2001/58/EC - Danmark. Kristalin Bio SIKKERHEDSDATABLAD Overholder EU Directive 91/155/EEC, med senere tilpasning af 2001/58/EC - Danmark Kristalin Bio Kode 110841E Version 1 Udgivelsesdato 27 september 2006 1. Identifikation af stoffet/materialet

Læs mere

AT Skyllevoks SIKKERHEDSDATABLAD. Produktnavn: AT Skyllevoks. PR-nr.: Nødtelefon:

AT Skyllevoks SIKKERHEDSDATABLAD. Produktnavn: AT Skyllevoks. PR-nr.: Nødtelefon: 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Produktnavn: Leverandør: ARMA-TUBE A/S Taksvej 10 B 7400 Herning Telefon: 97 12 72 66 Telefax: 97 21 21 03 Ansvarlig for sikkerhedsdatablad:

Læs mere

Svanemærkning af. Industrielle rengøringsog affedtningsmidler. Version 2.6 13. oktober 2005 30. november 2016. Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af. Industrielle rengøringsog affedtningsmidler. Version 2.6 13. oktober 2005 30. november 2016. Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Industrielle rengøringsog affedtningsmidler Version 2.6 13. oktober 2005 30. november 2016 Nordisk Miljømærkning Innehåll Adresser 2 Hvad er et Svanemærket industrielt rengøringsmiddel/affedtningsmiddel?

Læs mere

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1 Arbejdstilsynet, j.nr. 20140065277 Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1 I medfør af 35, stk. 1, 49, stk.

Læs mere

Sikkerhedsdatablad i overenstemmelse med regulativ (EC) nr. 1907/2006

Sikkerhedsdatablad i overenstemmelse med regulativ (EC) nr. 1907/2006 1 IDENTIFIKATION AF STOFFET OG AF VIRKSOMHEDEN Handelsbetegnelse TRANSNET C SUPER Anvendelse af stoffet Anvendelses område Identifikation af virksomheden ALKALISK VÆSKE KARROSERIESHAMPOO RENGØRING AF KARROSSERIER

Læs mere

Rengøringsmidler til levnedsmiddelindustrien

Rengøringsmidler til levnedsmiddelindustrien Svanemærkning af Rengøringsmidler til levnedsmiddelindustrien Version 1.5 13. oktober 2005 30. juni 2014 Nordisk Miljømærkning Innehåll Hvad er et Svanemærket rengøringsmiddel til levnedsmiddelindustrien?

Læs mere

Sikkerhedsdatablad I henhold til 1907/2006/EC

Sikkerhedsdatablad I henhold til 1907/2006/EC Side 1/5 1 Identifikation af kemisk produkt og af virksomhed Produktnavn: CIF PROFESSIONAL BADEVÆRELSE 2IN1 Pr.nr.: 2225685 Anvendelsesområde: Professionel rengøring og vedligeholdelse af bygninger. Producent/Leverandør:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. AdeKema Facade- og trævask 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden.

Sikkerhedsdatablad. AdeKema Facade- og trævask 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 2107080 Leverandør: Udarbejdet den: 01-09-2009 / IRE DAY-system a/s Erhvervsvej 25 Anvendelse:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad i henhold til (EF) forordning nr. 1907 / 2006

Sikkerhedsdatablad i henhold til (EF) forordning nr. 1907 / 2006 01 Identifikation af stoffet / præparatet og virksomheden Handelsnavn Geberit AquaClean rengøringsmiddel (varenr. 242.546.00.1) Anvendelse af stoffet / præparatet Rengøringsmiddel til Geberit AquaClean

Læs mere

Forbrugerprojekter 2013

Forbrugerprojekter 2013 Forbrugerprojekter 2013 April 2013 1. Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af UV-filtre Baggrund UV-filtre anvendes blandt andet i solcremer, hvor de har til formål at beskytte huden imod solens skadelige

Læs mere

Sikkerhedsdatablad SDB Udarbejdet den: 16-08-2007 Internt nr.: 0.0.1 Erstatter tidligere SDB: Ny version Mac 2040 1(5)

Sikkerhedsdatablad SDB Udarbejdet den: 16-08-2007 Internt nr.: 0.0.1 Erstatter tidligere SDB: Ny version Mac 2040 1(5) Mac 2040 1(5) 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren Godkendt til anvendelse Handelsnavn Mac 2040 Produkttype Mikroaffedtning Leverandør Nitram Oil A/S Adresse Plantagen 28, Osted Postnr.

Læs mere

Er i overensstemelse med EU forordning (EF) nr. 1907/2006 med senere ændringer. Indur XL fresh

Er i overensstemelse med EU forordning (EF) nr. 1907/2006 med senere ændringer. Indur XL fresh SIKKERHEDSDATABLAD Er i overensstemelse med EU forordning (EF) nr. 1907/2006 med senere ændringer Indur XL fresh Kode 109594E Version 2 Dato for revision 25 februar 2008 1. Identifikation af stof/kemisk

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. PP Grundrengøring 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden.

Sikkerhedsdatablad. PP Grundrengøring 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 2103741 Leverandør: Udarbejdet den: 01-09-2008 / IRE PP Mester Maling A/S Islevdalvej 185 Anvendelse:

Læs mere

Svanemærkning af. Industrielle rengøringsog affedtningsmidler. Version oktober oktober Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af. Industrielle rengøringsog affedtningsmidler. Version oktober oktober Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Industrielle rengøringsog affedtningsmidler Version 2.1 13. oktober 2005 31. oktober 2010 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket industrielt rengøringsmiddel/affedtningsmiddel?

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden. Metalfolie indpakkede tabletter i kartonæsker.

SIKKERHEDSDATABLAD. 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden. Metalfolie indpakkede tabletter i kartonæsker. SIKKERHEDSDATABLAD Produktnavn: Kalk væk maskinrensetablet Dato: 16.11.09 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Produktkode: Anvendelse: Emballage: Leverandør: AFDW-260.

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. AdeKema Master FX 310 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden.

Sikkerhedsdatablad. AdeKema Master FX 310 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PRnummer: Leverandør: Udarbejdet den: 20081101 / IRE DAYsystem a/s Erhvervsvej 25 Anvendelse: Alkaliskt

Læs mere

WC frisker til rengøring og lugtforebyggelse i urinaler. 1.4 Nødtelefon: Giftcentralen kan kontaktes på tlf. 35 316 060 / 82 121 212.

WC frisker til rengøring og lugtforebyggelse i urinaler. 1.4 Nødtelefon: Giftcentralen kan kontaktes på tlf. 35 316 060 / 82 121 212. Udstedelsesdato: November 2013 Revisionsdato: November 2013 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: 1.1 Produktidentifikator: Handelsnavn: PR-nr.: Synonymer: BIO WC-frisker Ikke

Læs mere

Information til Clean Cares kunder, konsulenter og interne vedr. REACH og Clp.

Information til Clean Cares kunder, konsulenter og interne vedr. REACH og Clp. Information til Clean Cares kunder, konsulenter og interne vedr. REACH og Clp. Den 28. november 2008 vedtog Europaparlamentet, efter mere end 15 års indledende arbejde i FN, direktiv nr. EU 1272/2008 omhandlende

Læs mere

Kortlægning af kemiske hårfjerningsmidler

Kortlægning af kemiske hårfjerningsmidler Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter Kortlægning nr. 31 2003 Kortlægning af kemiske hårfjerningsmidler Anette Ejersted og Annette Orloff, Miljøstyrelsen 2 Indhold INDHOLD 3 1 FORORD 4 2

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Produktnavn: WC NET ENERGY MAXI WC BLOK LAVENDEL IMOD

Læs mere

Print date: 05.09.08 Version: 2 Oprettet: 13.Jan. 2003 revisionsdato: 31. Maj 2007

Print date: 05.09.08 Version: 2 Oprettet: 13.Jan. 2003 revisionsdato: 31. Maj 2007 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren Produkt navn Anvendes som Leverandør : :Vaskemiddel Flydende. :Teqton Kristensmindevej 2 4250 Fuglebjerg Denmark. Telefon : + 45 87 54 50 00 Telefax

Læs mere

AFGØRELSER OG BESLUTNINGER KOMMISSIONEN

AFGØRELSER OG BESLUTNINGER KOMMISSIONEN 28.3.2009 Den Europæiske Unions Tidende L 82/3 II (Retsakter vedtaget i henhold til traktaterne om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab/Euratom, hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) AFGØRELSER

Læs mere

SUMA SELECT PUR-ECO A7

SUMA SELECT PUR-ECO A7 Side 1/6 * 1 Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Produktidentifikator PR.nr: 2291295 Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Sun Eco Color Sensitive

SIKKERHEDSDATABLAD Sun Eco Color Sensitive Sun Eco Color Sensitive Side 1 af 6 SIKKERHEDSDATABLAD Sun Eco Color Sensitive PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Udgivet dato 20.03.2013 1.1. Produktidentifikator

Læs mere

Alpacon Multi-CIP Super ALFA LAVAL Tumba AB INVEKTA GREEN AB. Hans Stahles väg Sågvägen 9. sds.question@alfalaval.com

Alpacon Multi-CIP Super ALFA LAVAL Tumba AB INVEKTA GREEN AB. Hans Stahles väg Sågvägen 9. sds.question@alfalaval.com Sikkerhedsdatablad Dokumentnr. Udstedelsesdato Revideret den Revision Udstedt af Side 57963701-DAN-04 2006-07-19 2010-11-30 3 Jeanette Hasseson 1 af 5 1. Identifikation af stoffet/præparatet og selskabet/virksomheden

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Side 1/5 Produktnavn: Johnson Soft Care Soft Revisionsdato: 4. april 2012 Erstatter: 1. udgave

SIKKERHEDSDATABLAD Side 1/5 Produktnavn: Johnson Soft Care Soft Revisionsdato: 4. april 2012 Erstatter: 1. udgave Johnson Soft Care Soft SIKKERHEDSDATABLAD Side 1/5 Produktnavn: Johnson Soft Care Soft 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Produktnavn: Johnson Soft Care Soft Varenr.:

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD MARISOL GD PUNKT 1. NAVN PÅ STOFFET/PRÆPARATET OG SELSKABET/VIRKSOMHEDEN

SIKKERHEDSDATABLAD MARISOL GD PUNKT 1. NAVN PÅ STOFFET/PRÆPARATET OG SELSKABET/VIRKSOMHEDEN Side 1 af 6 PUNKT 1. NAVN PÅ STOFFET/PRÆPARATET OG SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1.1 Produkt-id Handelsnavn 1.2 Relevante identificerede anvendelser af stoffet eller blandingen samt anvendelser, der frarådes

Læs mere

SOFT CARE DOVE CREAM WASH H2

SOFT CARE DOVE CREAM WASH H2 Side 1/5 * 1 Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Produktidentifikator PR.nr: Ikke relevant Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser,

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD GRAM STAIN KIT, R40080

SIKKERHEDSDATABLAD GRAM STAIN KIT, R40080 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren. Produktets navn og/eller nummer. PR-nr.: Ikke anmeldepligtig Udstedelsesdato: 31.01.2010 Firmanavn, adresse og telefonnummer: Importør: Udenlandsk

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Sodium Silicate A Xi R36/37/38

SIKKERHEDSDATABLAD. Sodium Silicate A Xi R36/37/38 First Price vaskepulver, kulørt vask, 1 kg 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Side 1/5 da Produktnavn: First Price vaskepulver, kulørt vask, 1 kg Varetype: Vaskepulver

Læs mere

OMO PROFESSIONAL SENSITIVE

OMO PROFESSIONAL SENSITIVE Side 1/6 * 1 Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Produktidentifikator PR.nr: 2029297 Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der

Læs mere

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark.

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. 2008-06-11 Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. Dette bilag beskriver de miljøkrav, der skal

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD D-coll 7761

SIKKERHEDSDATABLAD D-coll 7761 SIKKERHEDSDATABLAD D-coll 7761 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF FREMSTILLER Produkt navn D-coll 7761 Varetype Anvendelse Producent Udarbejdet af Polyvinylacetat/Ethen dispersionslim Lim til

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN

SIKKERHEDSDATABLAD 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN SIKKERHEDSDATABLAD 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN Produktnavn EUROCLEAN FRI SAN NEUTRAL Artikelnummer 648001 Anvendelse/Produkttype Leverandør Toiletrengøringsmiddel Nilfisk-Advance

Læs mere

Cremesæbe. Dosering: Anvendes bedst med dispenser. Fugt huden og påfør en passende mængde (1-2 ml.). Gnid ind med rent vand.

Cremesæbe. Dosering: Anvendes bedst med dispenser. Fugt huden og påfør en passende mængde (1-2 ml.). Gnid ind med rent vand. Cremesæbe Type: Cremesæbe Anvendelse / Egenskaber Cremesæbe anvendes ufortyndet. Fugt huden og påfør en passende mængde (1-2 ml.). Velegnet til dispenser. Cremesæbe er mild og udtørrer ikke huden. Den

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. 600 ml og 1, 3, 5,10, 20 l Leverandør:

SIKKERHEDSDATABLAD. 600 ml og 1, 3, 5,10, 20 l Leverandør: 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN 1/5 PR-nr. Ikke krævet Anvendelse: Håndrensemiddel Emballage: 600 ml og 1, 3, 5,10, 20 l Leverandør: Bak & Uhrenfeldt A/S Horsensvej 72 7100 Vejle

Læs mere

Skurecreme. Type Flydende skurecreme

Skurecreme. Type Flydende skurecreme Skurecreme Type Flydende skurecreme Anvendelse / Egenskaber: Flydende blødt skuremiddel, der anvendes til rengøring af håndvaske, fliser, rustfrit stål, gryder og lignende. Fjerner effektivt smuds og snavs

Læs mere

CLP Forordningen. Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Medlemsmøde Kemi & Life Science d. 25. Februar 2014

CLP Forordningen. Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Medlemsmøde Kemi & Life Science d. 25. Februar 2014 CLP Forordningen Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Medlemsmøde Kemi & Life Science d. 25. Februar 2014 Disposition Implementering af CLP forordningen og 2015 deadline Ændrede regler for klassificering

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. i henhold til forordning (EF) nr. 1907/2006. clean & green Parketrengøringsmiddel natural

Sikkerhedsdatablad. i henhold til forordning (EF) nr. 1907/2006. clean & green Parketrengøringsmiddel natural Side 1 af 5 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Produktidentifikator Parketrengøringsmiddel natural Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen

Læs mere

Giver en vedvarende luftforbedring og hygiejne og er med til at sikre et rent og frisk miljø. Frisk Luft koncentrat til brug i sanitære områder

Giver en vedvarende luftforbedring og hygiejne og er med til at sikre et rent og frisk miljø. Frisk Luft koncentrat til brug i sanitære områder Annavej 21 2740 Skovlunde DK Denmark Tlf. +45 44 666 333 Fax. +45 44 946 582 PRODUKT-INFORMATION Produkt og sikkerhedsdata: Se bagsiden NAVN Giver en vedvarende luftforbedring og hygiejne og er med til

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Window Clean

SIKKERHEDSDATABLAD Window Clean Window Clean Side 1 af 6 SIKKERHEDSDATABLAD Window Clean PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Udgivet dato 15.03.2013 1.1. Produktidentifikator Kemikaliets navn Window

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Væsentligste farer for mennesker og miljø: Produktet er dermatologisk testet. Oplysninger kan indhentes hos leverandøren.

SIKKERHEDSDATABLAD. Væsentligste farer for mennesker og miljø: Produktet er dermatologisk testet. Oplysninger kan indhentes hos leverandøren. Trimona Harpiks Håndrens - og Håndvaskelotion 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Produktnavn: Trimona Harpiks Håndrens - og Håndvaskelotion Leverandør: K. Jensen Overfladeteknik

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. i henhold til forordning (EF) nr. 1907/2006. Wetrok Reodor

Sikkerhedsdatablad. i henhold til forordning (EF) nr. 1907/2006. Wetrok Reodor Side 1 af 7 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser,

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD AFSNIT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG SELSKABET/VIRKSOMHEDEN

SIKKERHEDSDATABLAD AFSNIT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG SELSKABET/VIRKSOMHEDEN Dato: 24/06/2013 Side 1 / 6 SIKKERHEDSDATABLAD AFSNIT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1. 1. Produktidentifikator: GREEN SHAMPOO 1. 2. Relevante, identificerede anvendelsesområder

Læs mere

Vejledning til ansøgning om Svanemærkning

Vejledning til ansøgning om Svanemærkning Vejledning til ansøgning om Svanemærkning For at få tildelt en Svanelicens er der en række krav i et kriteriedokument, der skal opfyldes. Miljømærkning Danmark kontrollerer, at den indsendte dokumentation

Læs mere

Produktnavn: Neopixels Udarbejdelsesdato: 01-04-2013 Udgave: 1.1.0 Udstedelsesdato: 1.04.2013

Produktnavn: Neopixels Udarbejdelsesdato: 01-04-2013 Udgave: 1.1.0 Udstedelsesdato: 1.04.2013 1. Identifikation af stoffet eller blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1 Identifikation af produktet Neopixels EPS-granulat 1.2 Relevant identificeret anvendelse af stoffet Byggemateriale; termisk

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Tarkett vaskemiddel med voks

Sikkerhedsdatablad. Tarkett vaskemiddel med voks Sikkerhedsdatablad Revision: 02-07-2012 Erstatter: Version: PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 11 Produktidentifikator Handelsnavn: Tarkett vaskemiddel med voks

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Afsnit1: IDENTIFIKATION AF DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN. Afsnit 2: FAREIDENTIFIKATION

SIKKERHEDSDATABLAD. Afsnit1: IDENTIFIKATION AF DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN. Afsnit 2: FAREIDENTIFIKATION 1(7) SIKKERHEDSDATABLAD Afsnit1: IDENTIFIKATION AF DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1.1 Produktidentifikator 1.2 Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser,

Læs mere

TASKI SPRINT 200 FRESH

TASKI SPRINT 200 FRESH Side 1/6 * 1 Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Produktidentifikator PR.nr: 1779352 Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 200-543-5

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 200-543-5 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1065464 Udarbejdelsesdato: 31-10-2005 Udarbejdet den: 15-07-2010 / LBN Anvendelse: Renser sølv

Læs mere

FFFH s krav til formningsog hobbymaterialer Modellervoks, støbemasse, ler, gips og gipsgaze. Kriteriedokument 1. maj 2010

FFFH s krav til formningsog hobbymaterialer Modellervoks, støbemasse, ler, gips og gipsgaze. Kriteriedokument 1. maj 2010 FFFH s krav til formningsog hobbymaterialer Modellervoks, støbemasse, Kriteriedokument 1. maj 2010 Version 9 - maj 2013 Indhold 1 Introduktion 3 2 Definition af produktgruppe 3 3 Produktoversigt 4 3.1

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Gleerustol 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN. Anvendelse. Polermiddel

SIKKERHEDSDATABLAD. Gleerustol 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN. Anvendelse. Polermiddel SIKKERHEDSDATABLAD 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN Produktidentifikator Anvendelse Polermiddel Nærmere oplysning om leverandøren af sikkerhedsdatabladet Nordcoll A/S

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Tæpperens

Sikkerhedsdatablad. Tæpperens Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/ materialet og leverandøren. Leverandør: Cab-Dan ApS Mådevej 80 6705 Esbjerg Ø Telefon: 75 45 48 28 Fax.: 76 11 50 80 E-mail: info@cabdan.com Produktnavn:

Læs mere

Formålet med tilsynsinstruksen er at orientere om særlige forhold samt opstille en fælles ramme for gennemførelse af tilsyn inden for frisører.

Formålet med tilsynsinstruksen er at orientere om særlige forhold samt opstille en fælles ramme for gennemførelse af tilsyn inden for frisører. Instruks for tilsyn hos frisører Ressortenhed: VG Oprettet: Februar 2007 Senest revideret: April 2012 Emne og baggrund Frisører er emnet for denne instruks. Den skal ses som et supplement til arbejdsmiljøvejviser

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Indtagelse Fremkald ikke opkastning. Skyl munden grundigt og drik meget vand. Søg læge. Vis lægen dette sikkerhedsdatablad.

Sikkerhedsdatablad. Indtagelse Fremkald ikke opkastning. Skyl munden grundigt og drik meget vand. Søg læge. Vis lægen dette sikkerhedsdatablad. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PRnummer: Udarbejdelsesdato: 15112007 Revision: 15112007 / HBN Erstatter den: 02122004 Anvendelse: Rustløsner,

Læs mere

Svanemærkning af Rengøringstjenester

Svanemærkning af Rengøringstjenester Svanemærkning af Rengøringstjenester Version 2.4 17. marts 2009 31. oktober 2017 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er en Svanemærket rengøringstjeneste? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan Svanemærkes?

Læs mere

AFKALKER TIL KAFFEMASKINER

AFKALKER TIL KAFFEMASKINER da LEVERANDØRBRUGSANVISNING FLYDENDE Revisionsdato: 30. Nov. 2005 erstatter: 5. Dec. 2002 Databladsnr.: 1504 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN: Produktnavn: Varetype: FLYDENDE Leverandør:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. i henhold til forordning (EF) nr. 1907/2006. neodisher Z

Sikkerhedsdatablad. i henhold til forordning (EF) nr. 1907/2006. neodisher Z Side 1 af 5 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser,

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD I henhold til forordning (EC) 1907/2006. Eco-Flower Foam Wash none Perfumed

SIKKERHEDSDATABLAD I henhold til forordning (EC) 1907/2006. Eco-Flower Foam Wash none Perfumed Udstedelsesdato: 21.12.2010 Revisionsdato: 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Skumsæbe Vision uden parfume PR-nr.: - Synonymer: 12599 - Skumsæbe Vision

Læs mere

1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF FREMSTILLER, LEVERANDØR ELLER IMPORTØR

1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF FREMSTILLER, LEVERANDØR ELLER IMPORTØR Udstedelsesdato: 18. juni 2013 Version: 2 Side: 1/7 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF FREMSTILLER, LEVERANDØR ELLER IMPORTØR 1.1. Identifikation af stoffet eller materialet: Pletfjerner Anvendelse

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Produktnavn: Anvendelse: 163000 VIDEOJET CLEANING SOLUTION

Læs mere

R.O.C. Danmark Aps. Beskrivelse : Brandfarligt organisk opløsningsmiddel. Krav til uddannelse : Ingen særlige uddannelse er påkrævet

R.O.C. Danmark Aps. Beskrivelse : Brandfarligt organisk opløsningsmiddel. Krav til uddannelse : Ingen særlige uddannelse er påkrævet Fortynder 1 af 6 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stof/virksomhed. Firmanavn : R.O.C Danmark ApS. Mossøvej 11 DK 8240 Riskov, Denmark Tlf: 86 17 20 08 Produkt : Acetone 2-propanon Beskrivelse :

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Revideret udgave nr. : 1

SIKKERHEDSDATABLAD Revideret udgave nr. : 1 Side : 1 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET / MATERIALET OG AF LEVERANDØREN Handelsnavn Produkttype Anvendelse Firmaets identifikation e-mail: : Wc Rens Ocean Fresh : Flydende. : Huslig. : Industrieweg 3 2390

Læs mere

LEVERANDØRBRUGSANVISNING

LEVERANDØRBRUGSANVISNING TN 2 Harpiks Pletfjerner 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN: Leverandør: K. Jensen Overfladeteknik Haraldsvej 66 Stilling 8660 Skanderborg Telefon: 8657 2468 Producent: JOHANN TRIPMACKER

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden

SIKKERHEDSDATABLAD. 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden SIKKERHEDSDATABLAD Produktnavn: Dato: 28.02.08 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Produktkode: Anvendelse: Emballage: Leverandør: DW2713AW Maskinopvasketablet

Læs mere

SOLGUIDE 2015 FEBRUAR 2015

SOLGUIDE 2015 FEBRUAR 2015 SOLGUIDE 2015 FEBRUAR 2015 DERMA AFTERSUN LOTION Fugtgivende pleje efter ophold i solen Beroliger solbrændt hud Beskytter mod udtørring Efterlader huden blød og smidig Absorberes nemt uden at fedte Med

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (2014/893/EU)

(EØS-relevant tekst) (2014/893/EU) 11.12.2014 L 354/47 KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 9. december 2014 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU-miljømærket til kosmetiske produkter, som afrenses (rinse-off) (meddelt under nummer

Læs mere

Sikkerhedsdatablad i h.t. forordning (EF) 1907/2006 (REACH) Trykkedato 26.01.2009 Revision 21.11.2008 (DK) Version 1.7 Rivolta W.A.P.

Sikkerhedsdatablad i h.t. forordning (EF) 1907/2006 (REACH) Trykkedato 26.01.2009 Revision 21.11.2008 (DK) Version 1.7 Rivolta W.A.P. 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN Handelsnavn Leverandør Natorp Industri ApS Ellegårdvej 18, DK-6400 Sonderborg Telefon 7442 0083, Fax 7442 4786 E-Mail mail@natorp-industri.dk

Læs mere

Sikkerhedsdatablad I henhold til 1907/2006/EC

Sikkerhedsdatablad I henhold til 1907/2006/EC Side 1/5 1 Identifikation af kemisk produkt og af virksomhed Produktnavn: SUMA BASE FREE M4 Pr.nr.: 1534232 Anvendelsesområde: Professionel køkkenhygiejne. Producent/Leverandør: Diversey, Teglbuen 10,

Læs mere

Svanemærkning af Tekstilvaskemiddel og pletfjerner

Svanemærkning af Tekstilvaskemiddel og pletfjerner Svanemærkning af Tekstilvaskemiddel og pletfjerner Version 6.0 13. oktober 2008 30. juni 2012 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er Svanemærket tekstil -vaskemiddel og pletfjerner? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning?

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31 SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 197/26/EF, Artikel 31 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn 1.2. Relevante identificerede anvendelser

Læs mere

LUGTFJERNER M. CITRUS

LUGTFJERNER M. CITRUS Udstedelsesdato: 28.01.2012 Revisionsdato: 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: PR-nr.: Lugtfjerner m. Citrus Ikke anmeldepligtig Relevante identificerede

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Lubcon Turmosynth VG 2,10,15,32,46,68,100,150,220,460,680,1000,1500

Sikkerhedsdatablad. Lubcon Turmosynth VG 2,10,15,32,46,68,100,150,220,460,680,1000,1500 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 14-05-2009 Revision: 14-05-2009 / HBN Erstatter den:

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Side 1/4 Produktnavn: WC-rens Pro Revisionsdato: 16. april 2012 Erstatter: 3. december 2010

SIKKERHEDSDATABLAD Side 1/4 Produktnavn: WC-rens Pro Revisionsdato: 16. april 2012 Erstatter: 3. december 2010 SIKKERHEDSDATABLAD Side 1/4 Produktnavn: WC-rens Pro WC-rens Pro 1. IDENTIFIKATION AF STOF/KEMISK PRODUKT OG AF SELSKAB/VIRKSOMHED: Produktnavn: WC-rens Pro Varenr.: 10499 PR. Nr.: Varetype: WC-rens Nødtelefon:

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Produktidentifikator Handelsnavn. Skyllemiddel, Prime Source Frisk

SIKKERHEDSDATABLAD Produktidentifikator Handelsnavn. Skyllemiddel, Prime Source Frisk 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn Produkt nr. 100572 / 100571 REACH registreringsnummer Ikke anvendelig Andre produktidentifikatorer 1.2. Relevante identificerede anvendelse SIKKERHEDSDATABLAD Relevante

Læs mere

BARDAHL WHEEL CLEANER

BARDAHL WHEEL CLEANER Udfærdigelsesdato: 13.09.2011 Revisionsdato: 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Produktkode: 60200 PR-nr.: Under anmeldelse Relevante identificerede

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Sodium Silicate Xi R36/37/38

SIKKERHEDSDATABLAD. Sodium Silicate Xi R36/37/38 Rema 1000 Tøjvask parfumefri kulørt 1,1 kg 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Side 1/5 da Produktnavn: Rema 1000 Tøjvask parfumefri kulørt 1,1 kg Varetype: Vaskepulver

Læs mere

2670 Greve Hants, RG24 8PW, England. Tlf.: 44 97 97 35 Tlf. +44 1256 841144 Fax: 44 97 97 45 E-mail: oxoid.dk@thermofisher.com

2670 Greve Hants, RG24 8PW, England. Tlf.: 44 97 97 35 Tlf. +44 1256 841144 Fax: 44 97 97 45 E-mail: oxoid.dk@thermofisher.com 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren. UUProduktets navn og/eller nummer: Pr-nr.: Ikke anmeldepligtig Udstedelsesdato: 14.10.2006 Revisionsdato: 27.02.2009 UUFirmanavn, adresse og telefonnummer:

Læs mere

Særlig arbejdsbeskrivelse for bygningsdrift

Særlig arbejdsbeskrivelse for bygningsdrift side Særlig arbejdsbeskrivelse for bygningsdrift Offentlige toiletter På Landskabsstranden er der 2 Strandstationer. En beliggende ved Nordmolen - Strandstation - og en midt på Landskabsstranden - Strandstation

Læs mere

1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF FREMSTILLER, LEVERANDØR ELLER IMPORTØR

1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF FREMSTILLER, LEVERANDØR ELLER IMPORTØR (overholder 2001/58/EF) Trykkedato: 2004-06-23 Side 1 af 5 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF FREMSTILLER, LEVERANDØR ELLER IMPORTØR Produktnavn : Anvendelsesområde Leverandør Nødtelefon : Øvelsesbane

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Lubcon Turmofluid ED 91. 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden. 2. Fareidentifikation

Sikkerhedsdatablad. Lubcon Turmofluid ED 91. 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden. 2. Fareidentifikation Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Udarbejdelsesdato: 30-11-2007 Revision: 30-11-2007 / HBN Erstatter den: Anvendelse: Syntetisk

Læs mere

Tlf.: +49 30 19240. CAS-nr. EINECS Indholdsstof Konc. % Symboler R-sætninger

Tlf.: +49 30 19240. CAS-nr. EINECS Indholdsstof Konc. % Symboler R-sætninger 1. Identifikation af stoffet/produktet og af virksomheden Varenr.: 4170 Produktnavn: LYRA markeringsspray Anvendelse: Mærkning. Producent: Lyra Bleistift-Fabrik GmbH & Co.KG Willstaetterstrasse 54-56 90449

Læs mere

Sikkerhedsdatablad I henhold til 1907/2006/EC

Sikkerhedsdatablad I henhold til 1907/2006/EC Side 1/5 1 Identifikation af kemisk produkt og af virksomhed Pr.nr.: 1433714 Anvendelsesområde: Professionel rengøring og vedligeholdelse af bygninger. Producent/Leverandør: JohnsonDiversey, Teglbuen 10,

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Produktnavn: 161200 VIDEOJET INK Anvendelse: Produktet

Læs mere

LEVERANDØRBRUGSANVISNING

LEVERANDØRBRUGSANVISNING 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/PRÆPARATET OG AF VIRKSOMHEDEN Godkendt for brug Godk. for lab. brug Modificeret af Bostik AB HANDELSNAVN ANVENDELSESOMRÅDE Forbehandling af mineralflader som f.eks. tegl, beton

Læs mere

KOMMISSIONENS BESLUTNING

KOMMISSIONENS BESLUTNING L 13/22 KOMMISSIONENS BESLUTNING af 16. december 1999 om miljøkriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til kølemøbler (meddelt under nummer K(1999) 4522) (EØS-relevant tekst) (2000/40/EF)

Læs mere

Side 1/5. Sikkerhedsdatablad ifølge 1907/2006/EF, art. 31. Trykdato: 13.08.10. udarbejdet den: 13.08.10.

Side 1/5. Sikkerhedsdatablad ifølge 1907/2006/EF, art. 31. Trykdato: 13.08.10. udarbejdet den: 13.08.10. Side 1/5 1. Identifikation af stoffet/præparatet og selskabet/virksomheden * Oplysninger om produktet * * Artikel nr.: 0225 * Anvendelse af produktet: Færdig mørtel * Producent/leverandør: Remmers Baustofftechnik

Læs mere

Sikkerhedsdatablad ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31

Sikkerhedsdatablad ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31 Side 1 / 5 1 Identifikation af stof/kemisk produkt og af selskab/virksomhed Oplysninger om produktet Artikelnummer: 984 Produktregistreringsnr.: 1293168 Art.no. 499 60 24 Stoffets/præparatets anvendelse

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 201-069-1 231-633-2 231-634-8

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 201-069-1 231-633-2 231-634-8 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 11-06-2009 Revision: 11-06-2009 / HBN Erstatter den:

Læs mere

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Version 3.0 31. januar 2014-31. marts 2014 Høringsforslag Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er en Svanemærket Kedel? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad

Læs mere

Sommer dufter af sol intet andet

Sommer dufter af sol intet andet Solguide Juni 2013 Sommer dufter af sol intet andet Hos Derma dufter sommer af sol, friske jordbær, blomster og hav. Alle vores solcremer er nemlig parfumefri, da parfumestoffer kan være allergifremkaldende.

Læs mere