Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel"

Transkript

1 Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Version januar marts 2014 Høringsforslag Nordisk Miljømærkning

2 Indhold Hvad er en Svanemærket Kedel? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan Svanemærkes? 4 Hvordan søger man? 4 Hvad kræves der for at blive Svanemærket? 5 1 Produktion Produktkrav Krav til styring af optimal forbrænding Kompletterende dele 9 2 Drift af den Svanemærkede kedel 10 3 Information til kunden 11 4 Information til forhandlere og installatører 12 5 Kvalitets- og myndighedskrav 13 Markedsføring 14 Svanemærkets udformning 14 Efterkontrol 15 Hvor længe gælder licensen 15 Nye kriterier 15 Ordforklaring og definitioner 16 Bilag 1 Bilag 2 Bilag 3 Bilag 4 Bilag 5 Bilag 6 Test Erklæring om materialekrav (O2) og metalbelægning af dele (O5) Erklæring om indgående stoffer i kemikalier Erklæring om mærkning af plastdele Erklæring om komplementerende solfanger Markedsføring af Svanemærkede Kedler 060 Kedler til fast biobrændsel, version 3.0, 31. januar 2014 Adresser Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svane-mærket. Nedenstående organisationer/virksomheder har ansvaret for det officielle miljømærke Svanen, tildelt af det respektive lands regering. For yderligere oplysninger se hjemmesiderne: Danmark Miljömärkning Danmark Fonden Dansk Standard Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Tel: Fax: info@ecolabel.dk Norge Miljømerking Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 Oslo Tel: Fax: info@svanemerket.no Finland Miljömärkning Finland Box 489 FI Helsingfors Tel: Fax: joutsen@motiva.fi Sverige Miljömärkning Sverige AB SE Stockholm Tel: Fax: svanen@svanen.se Island Norræn Umhverfismerking á Íslandi Umhverfisstofnun Suurlandsbraut 24 IS-108 Reykjavik Tel: Fax: svanurinn@ust.is Dette dokument må kun kopieres i sin helhed og uden nogen form for ændring. Citater fra dokumentet kan benyttes hvis kilden, som er Nordisk Miljømærkning, oplyses.

3 Hvad er en Svanemærket Kedel? Svanemærkede kedler til fast biobrændsel er relativt enkle forbrændingsanlæg på op til 500 kw. Brændslet kan tilføres manuelt eller automatisk. Med fast biobrændsel menes brænde, træpiller, briketter, træflis eller halm. Kedlens funktion er at fungere som boligens primære opvarmningssystem ved at opvarme vand til transport af varme via boligens centralvarmesystem. Et Svanemærket kedel har lave emissioner af partikler, organisk bundet kul/flygtige kulbrinter (OGC), kulmonooxid (CO) og NOx samt en høj virkningsgrad. Emissioner har en negativ effekt på sundhed, og emissionsmængderne varierer meget mellem de forskellige typer af ildsteder. Kedlerne skal ligeledes leve op til skrappe regler til elforbrug. Krav om, at kedlen skal være udstyret med et censorsystem, sikrer ligeledes en optimal forbrænding Svanen stiller krav til forbud mod brug af produktionskemikalier med specifikke fareklassificeringer, samt krav til garanti på 5 år på den bærende konstruktion. Producenten skal ligeledes tydeligt informere kunden om, hvordan kedlen skal anvendes og vedligeholdes for at fungere optimalt samt at kedlen skal installeres af certificerede installatører, tilbud om årlig serviceaftaler samt krav til tilgang af reservedele i 10 år efter, at produktionen af kedlen er stoppet. Hvorfor vælge Svanemærkning? Producenten skal anvende varemærket Svanen i sin markedsføring. Svanemærket nyder meget stor anerkendelse og troværdighed inden for Norden. Svanemærket er en omkostningseffektiv og enkel måde at kommunikere miljøarbejde og miljøengagement til kunder og leverandører. En mere miljøtilpasset virksomhed giver ofte muligheder for reducerede omkostninger ved f.eks. at sænke forbruget af energi og reducere mængden af emballage og affald. En mere miljøtilpasset drift forbereder producenten på fremtidige miljøkrav. Miljøspørgsmål er komplekse og det kan tage lang tid at sætte sig ind i specifikke spørgsmål. Svanemærkningen kan ses som en guide til dette arbejde. Svanemærkningen indeholder ikke kun miljøkrav, men også kvalitetskrav eftersom miljø og kvalitet ofte går hånd i hånd. Det betyder, at en Svanelicens også kan ses som et kvalitetsstempel. 060_3_0_TC_ _chb (22)

4 Hvad kan Svanemærkes? Kedler til fast biobrændsel med en nominel varmeeffekt på op til 500 kw kan Svanemærkes. Brændslet kan tilføres manuelt eller automatisk. Med fast biobrændsel menes: Brænde (svensk = styckved norsk=ved) Briketter Træpiller (norsk = pellets) Halm Træflis Solfanger kan indgå i varmesystemet. Hvordan søger man? Hvert krav er markeret med blokbogstavet O (for obligatoriske krav) samt et nummer. Alle krav skal opfyldes, for at en licens kan opnås. Symboler i teksten For hvert krav er det beskrevet, hvordan kravet skal dokumenteres. Der findes også forskellige symboler, der anvendes for at lette arbejdet. Symbolerne er: Send med Kravet kontrolleres på stedet Ansøgning Ansøgning om nordisk lisens sendes til Nordisk Miljømærkning i eget land og er gyldig for behandling i 12 måneder. Ansøgningen kan eventuelt behandles af et andet land inden for Nordisk Miljømærkning efter aftale mellem disse. Besked om dette gives til ansøgeren. Virksomheder udenfor Norden ansøger hos Nordisk Miljømærkning i det nordiske land, hvor produkterne hovedsagelig skal markedsføres. Ansøgningen skal bestå af et ansøgningsskema (ansøgningsformular) og dokumentation, som viser at kravene opfyldes (hvilken dokumentation som kræves er specificeret i kravene). I ansøgningsskemaet skal det oplyses, i hvilke nordiske lande de aktuelle produkter sælges/markedsføres og forventet omsætning i hvert land skal oplyses. Mere information og hjælp ved ansøgning kan findes ved at gå ind på det respektive lands hjemmeside. Salg i Norden En bevilget licens er gældende i hele Norden. I licensbeviset bliver produkterne opført per land, hvor de sælges i henhold til oplysninger givet i ansøgningsskemaet (ansøgningsformularen). Produkterne vil fremgå af Nordisk Miljømærknings hjemmeside(r). Licensindehaveren er forpligtiget til at informere Nordisk Miljømærkning, såfremt der bliver ændringer mht. hvor produkterne sælges. Hvis produkterne skal sælges i andre nordiske lande end det/dem, som først er angivet i licensbeviset, skal licensindehaveren skriftlig 060_3_0_TC_ _chb (22)

5 informere og eventuelt indsende den nødvendig dokumentation til Nordisk Miljømærkning i det land, hvor den nordiske licens er udstedt. Kontrol på stedet Inden der bevilliges licens kontrollerer Nordisk Miljømærkning på stedet, at kravene opfyldes. Ved kontrollen skal man kunne fremvise materiale for beregninger, original til indsendt attest, måleprotokol, indkøbsstatistik og lignende som støtter kravene. Omkostninger Der beregnes en ansøgningsafgift i forbindelse med, at virksomheden søger licens. Ud over dette beregnes der en årsafgift baseret på det Svanemærkede produkts omsætning. Spørgsmål Ved spørgsmål kontaktes Nordisk Miljømærkning, se adresse på side 2. Hvad kræves der for at blive Svanemærket? For at få en Svanelicens skal alle krav opfyldes. Nordisk Miljømærkning har kontrolleret på stedet. For at kunne få bevilget nordisk licens, må følgende dokumentation vedlægges ansøgningen: Brugsanvisning på alle aktuelle sprog. Dokumentation som viser, at nationale regler, love og eventuelle brancheaftaler om retursystem for emballage følges. 060_3_0_TC_ _chb (22)

6 1 Produktion 1.1 Produktkrav O1 O2 O3 Beskrivelse af produktionsprocessen Produktionsprocessen for den Svanemærkede kedel skal beskrives. Beskrivelsen skal indeholde følgende oplysninger: Navn og kontaktinformation på: - produktionssted/-steder for slutproduktion af kedler - underleverandører til overfladbehandling - underleverandører til andre komponenter som omfattes af kravene En beskrivelse af produktionsprocessen for kedlen med angivelse af de forskellige procestrin inklusiv rengøringsteknik. Produktionsteknik og rengøringsteknik for overflade- og metalbelægning skal oplyses. Kopi af miljøkoncession/-tilladelse eller kontrolrapport fra miljømyndighed gældende slutproduktionen med oplysning om koncessionsbelagte udslip fra det seneste år. Slutproduktion af kedlen gælder ikke produktion af råvarer som stål, støbejern, sten/keramik, glas eller plastdele. En beskrivelse af kedlens produktionsproces ifølge kravet. Kopi af miljøkoncession/- tilladelse eller kontrolrapport fra miljøtilsynsmyndighed gældende slutproduktionen med oplysning om koncessionsbelagte udslip fra det seneste år. Materialer Producenten skal lave en sammenstilling over alle dele, som indgår i kedlen med angivelse af type og materiale samt tekniske tegninger med målangivelser. Materialer og konstruktion skal opfylde relevante krav i gældende standard EN 303-5:2012. Kravet omfatter til eksempel kvalitet, tykkelse på materialer, holdbarhed og temperaturkontrol (sikkerhed) i kedel og materialer. Der skal gives garanti for materiale- og konstruktionsfejl på mindst 5 år på den bærende konstruktion (eksklusivt det indvendige i brændkammeret) ved normalt brug. En materialebeskrivelse over alle dele som indgår i kedlen samt tekniske tegninger med målangivelser godkendt af testlaboratorierne i forbindelse med test af kedlen. Erklæring fra producenten om, at kravet til materialer og konstruktion er opfyldt. Bilag 2 kan anvendes. Kemiske produkter, klassificering Producenten skal lave en liste over anvendte kemikalier i slutproduktionen (maling, montering og slutkontrol) af kedler og ved overfladebehandling. Kemiske produkter som fx lim, tætningsmasse, rengørings-/affedtningsprodukter, farver og lakker, som anvendes i slutproduktionen af kedlen og til yderbehandling, må ikke være klassificeret i henhold til tabellen nedenfor. Slutproduktion af kedler gælder ikke produktion af råvarer som stål, støbejern, glas eller plastdele. 060_3_0_TC_ _chb (22)

7 Tabel 1: Liste over ikke tilladt klassificering af den færdige kemikalieblanding, som anvendes i produktet, i henhold til CLP-forordning 1272/2008 eller senere. Signalord Faresætning Farebetegnelse Risikosætning Advarsel, Aquatic acute 1 Advarsel, Aquatic chronic 1 Advarsel, Aquatic chronic 2 -, Aquatic chronic 3 -, Aquatic chronic 4 -, Ozone Farlig, Carc. 1A eller 1B Farlig, Carc. 1A eller 1B Advarsel, Carc. 2 Farlig, Muta. 1A eller 1B Advarsel, Muta. 2 Farlig, Repr. 1A eller 1B Farlig, Repr. 1A eller 1B Advarsel, Repr. 2 Advarsel, Repr Farlig, Acute Tox. 1 eller 2 Farlig, Acute Tox. 1 Farlig, Acute Tox. 2 Farlig, STOT SE 1 Farlig, Acute Tox. 2 eller 3 Farlig, Acute Tox. 3 Farlig, Acute Tox. 3 Farlig, STOT SE 1 Farlig, STOT RE 1 Farlig, Resp. Sens. 1 H400 H410 H411 H412 H413 EUH059 H350 H350i H351 H340 H341 H360 H360 H361 H361 H362 H362 H330 H310 H300 H370 H330 eller H331 H331 H301 H370 H372 H334 Miljøfarlig N N N - - N Kræftfremkaldende T T Xn Mutagen T Xn Reproduktionsskadelig T T Xn Xn - - Meget giftig Tx (T+ i Norge) Tx (T+ i Norge) Tx (T+ i Norge) Tx (T+ i Norge) Giftig T T T T T Sensibiliserende Xn R50 R50/53 R51/53 R52/53 R53 R59 R45 og/eller R49 R40 R46 R68 R60 R61 R62 og/eller R63 R33 R64 R26 R27 R28 og/eller R39 R23 R24 R25 R39 og/eller Advarsel, Skin Sens. 1 H317 Xi R43 Klassificeringen gælder i henhold til EU s stofdirektiv 67/548/EF med senere ændringer og tilpasninger og/eller CLPforordning 1272/2008 med senere ændringer. I overgangsperioden, dvs. frem til 1. juni 2015, kan klassificering i henhold til EU s stofdirektiv eller CLP-forordningen anvendes. Efter overgangsperioden gælder kun klassificering i henhold til CLPforordningen. Metalbelægning af dele er undtaget fra kravet. Ved metalbelægning af dele skal kravet O5 opfyldes. R48 R42 Liste over anvendte kemikalier som anvendes i slutproduktionen og ved overfladebehandling. Sikkerhedsdatablad (ikke ældre end tre år) for den færdige kemikalieblanding, som anvendes i det svanemærkede produkt i henhold til bilag II i Reach (forordning 1907/2006/EG, med senere ændringer og tillæg). 060_3_0_TC_ _chb (22)

8 O4 O5 O6 Indgående stoffer i kemiske produkter Følgende stoffer må ikke indgå i de kemiske produkter (fx lim, tætningsmasse, rengørings-/affedtningsprodukter, farver og lakker) som anvendes i slutproduktionen af kedlen og til yderbehandling: Bly (Pb), kviksølv (Hg), krom IV (CrIV), cadmium (Cd) og forbindelser af disse. Halogenerede organiske forbindelser. Alkylfenoler, alkylfenoletoxylater eller andre stoffer, som kan bygge alkylfenoler eller alkylfenoletoxylater. Phtalater. Nanopartikler (fra nanomateriale*). Stoffer på EU s kandidatliste i henhold til REACH, 1907/2006/EC artikel 59, stk. 10 på Kemikalieagenturets (ECHA) hjemmeside. I baggrundsdokumentet findes link til listen. Undtagelse fra kravet gælder ved metalbelægning af dele. Ved metalbelægning af dele skal kravet O5 opfyldes. Følgende definition skal anvendes om indgå : Som indgående stof regnes, med mindre andet er nævnt, alle stoffer i produktet, også tilsatte additiver (f.eks. konservering eller stabilisator) i råvarerne, men ikke forureninger fra råvareproduktionen. Som forureninger regnes rester fra råvareproduktionen, der indgår i det færdige produkt i koncentrationer under 100 ppm (0,0100 vægt %, 100 mg/kg), men ikke stoffer, der er tilsat en råvare eller produktet bevidst og med et formål, uanset mængde. Kendte fraspaltningsprodukter af indgående stoffer, regnes også som indgående. * Definition af nanomateriale følger EU kommissionens definition af nanomateriale fra 18. oktober 2011, med undtagelse af grænsen for fordeling af partikelstørrelse, som nu er reduceret til 1 %: Nanomateriale er et naturligt utilsigtet fremstillet eller bevidst fremstillet materiale, som indeholder partikler i fri tilstand eller i form af aggregat eller agglomerat og hvor mindst 1 % af partiklerne i den antalsmæssige størrelsesfordeling har en eller flere dimensioner i størrelsesintervallet nm. Denne definition gælder hele materialet, selv partikler uden for intervallet nm, så længe 1 % af materialet er partikler i størrelsen nm. Definitionen gælder nanopartikler både i ubundet og bundet form. Erklæring eller anden modsvarende dokumentation fra kemikalieproducenten/- leverandøren. Bilag 3 kan anvendes. Metalbelægning af dele Dele af metal må ikke være belagt med bly (Pb), kviksølv (Hg), kadmium (Cd), krom VI (CrVI), nikkel (Ni) eller forbindelser af disse. Dele kan undtagelsesvis belægges med krom III, nikkel eller forbindelser af disse i de tilfælde, hvor det er nødvendigt på grund af kemisk eller mekanisk slidtage eller på grund af andet dokumenteret specielt teknisk behov. Eventuelle forkromnings- og forniklingsprocesser skal ske ved hjælp af renseteknik, ionbytteteknik, membranteknik eller lignende teknikker for i størst mulig udstrækning at kunne genindvinde metallerne. Restprodukter fra belægningen skal gå til genindvinding eller affaldshåndtering. Systemet skal være uden afløb. Erlæring fra producenten om, at kravet til metalbelægning er opfyldt. Bilag 2 kan anvendes. Redegørelse for eventuelle behov for metalbelægning samt hvilken renseteknik, som eventuelt anvendes hos producenten af kedlen. Mærkning af plastdele Plastdele som vejer mere end 50 g skal mærkes i hendhol til ISO Kabler omfattes ikke af kravet. Erklæring fra producenten af kedlen, at kravet er opfyldt. Bilag 4 kan anvendes. 060_3_0_TC_ _chb (22)

9 O7 O8 Produkt- og transportemballage Materialer i produkt- og transportemballagen skal kunne genbruges eller genanvendes. Producenten skal indsende en beskrivelse af emballagen samt en anvisning på, hvordan emballagen skal håndteres i de nordiske lande, hvor den Svanemærkede kedel sælges. Klorbaseret plast og biocidbehandlet/imprægneret træ må ikke anvendes i produkt- og transportemballagen. Beskrivelse af produkt- og transportemballagen samt anvisning til håndtering i de enkelte nordiske lande findes i installationshåndbogen, se O16. Affald Producenten skal kildesortere de forskellige affaldsfraktioner, som fremkommer i produktionen af kedler fx. træaffald, glasaffald, elektronikaffald, plast og metal. Affaldsplan med beskrivelse af affaldsfraktioner og en beskrivelse af, hvordan affaldet håndteres (eksempelvis genanvendelse, deponering og forbrænding) skal indsendes. Affaldsplan med beskrivelse af affaldsfraktioner samt affaldsmodtagere for virksomheden (hvem afhenter de enkelte affaldsfraktioner) fra producenten af kedlen. 1.2 Krav til styring af optimal forbrænding O9 Elektronisk styring Kedlen skal være udstyret med lambdasonde eller tilsvarende sensorsystem, som sikrer optimal forbrænding. Beskrivelse af sensorsystem som sikrer optimal forbrænding. 1.3 Kompletterende dele O10 Akkumuleringstank Manuelt indfyret kedler skal være udstyret med en akkumuleringstank. Akkumuleringstanken skal være dimensioneret, så den kan lagre varme fra et fuldt lastet brændkammer. Det indebærer, at akkumuleringstanken skal være mindst 15 gange kedlens brændkammer i volumen. Information om at manuelt indfyret kedler skal installeres med akkumuleringstank samt at akkumuleringstankens størrelse, skal findes i instruktionsbogen. O11 Solfanger Hvis en solfanger indgår i varmesystemet skal den være typegodkendt efter EN Erklæring fra producenten af solfangere, se bilag _3_0_TC_ _chb (22)

10 O12 Lager til træpiller Producenten af det Svanemærkede pillefyr skal informere kunden om, hvordan et lager til træpiller bør udformes, for at: det rekommanderede brændsel skal bibeholde sin kvalitet ved tømning og lagring hos kunden, og kulmonooxid, som muligvis kan opstå som følge af lagring af træpiller, ikke forårsager sundhedsrisiko eller livsfare. Oplysninger skal findes i instruktionsbogen. 2 Drift af den Svanemærkede kedel O13 O14 Elforbrug Kedlens elforbrug under drift ved makismal varmeydelse må ikke overskride grænseværdierne i nedenstående tabel: Tabel 1: Grænseværdier for kedlens elforbrug under drift ved maksimal varmeydelse. Manuelt indfyret kedel 20kW Manuelt indfyret kedel > 20kW Automatisk indfyret kedel 20 kw Automatisk indfyret kedel > 20 kw Max 125 Watt 0,6% af nominel ydelse Max 150 Watt 0,75 % af nominel ydelse Test i henhold til EN303-5:2012. Det elektriske forbrug bestemmes efter EN Fuldstændig testrapport i henhold til EN303-5:2012 og EN Emissioner til luften Kedlen må ikke overstige grænseværdier for kulmonooxid (CO), organisk bundet kulstof (OGC), partikler og NOx i nedenstående tabel. Kedler 20 kw: CO og OGC testes kun ved nominel last Partikler og NOx testes ved nominel last samt lav last Kedler > 20 kw: CO, OGC, Partikler og NOx testes ved nominel last samt lav last Lav last: 30 % af nominel last. Tabel 2: Grænseværdier for Svanemærkede kedler testet ved 10 % O2. CO OGC Partikler NOx mg/m 3 mg/m 3 mg/m 3 mg/m 3 Manuelt indfyret kedel 20kW /60 180/180 Manuelt indfyret kedel > 20kW 250/400 10/20 40/60 180/180 Automatisk indfyret kedel 20 kw /40 180/180 Automatisk indfyret kedel > 20 kw 90/200 7/7 20/40 180/180 Testanvisninger er angivet i bilag 1. Test af CO, OCG og partikler i henhold til EN303-5:2012. Test af NOx i henhold til EN Fuldstændig testrapport i henhold til standarderne. 060_3_0_TC_ _chb (22)

11 O15 Virkningsgrad Virkningsgrad (n k) ved nominel last og lav last (30 % af nominel last) skal testes efter respektive standard, skal mindst være: Manuelt indfyret kedel 20 kw: 90 % ved nominel last efter EN 303-5: % ved lav last (30 % af nominel last) efter EN 303-5:2012 Manuelt indfyret kedel > 20 kw: 90 % ved nominel last efter EN 303-5: % ved lav last (30 % af nominel last) efter EN 303-5:2012 Automatisk indfyret kedel 20 kw: 91 % ved nominel last efter EN 303-5: % ved lav last (30 % af nominel last) efter EN 303-5:2012 Automatisk indfyret kedel > 20 kw: 91 % ved nominel last efter EN 303-5: % ved lav last (30 % af nominel last) efter EN 303-5:2012 Krav til laboratorier, test af ildstederne og måling af virkningsgrad er angivet i bilag 1. Fuldstændig testrapport i henhold til standard EN 303-5: Information til kunden O16 Installationshåndbog Der skal medfølge en installationshåndbog til hver enkelt leveret kedel. Installationshåndbogen skal være tydelig skrevet på det nationale sprog i det nordiske land, hvor kedlen sælges og installeres. Håndbogen skal også findes let tilgængelig på producentens og/eller forhandlerens hjemmeside/-sider. Håndbogen skal indeholde rekommandationer og information om: At installationen af kedlen skal udføres på den anviste måde og at kedlen skal installeres af en autoriseret/kompetent forhandler/installatør samt en henvisning til disse. Teknisk information/specifikationer om kedlen. Kedlens elforbrug. At akkumuleringstank skal installeres sammen med manuelt indfyret kedler. Størrelse på akkumuleringstank (O10). Nødvendig mængde forbrændingsluft, luftmængde i m 3 pr. time. Afstand til brændbart materiale. Anvisninger for type af røgkanal/skorsten, som kedlen kan tilsluttes til med hensyn til røggastemperatur, træk, dimension, højde og placering af røgkanal/skorsten. Anvisninger til udformning af lager til træpiller, hvis denne brændselstype skal anvendes. Hvordan lager til træpiller skal udformes, for at brændslet skal bibeholde sin kvalitet ved tømning og lagring samt for at kolmonooxid, som muligvis kan opstå som følge af lagring af træpiller, ikke forårsager sundhedsrisiko eller livsfare (O12). Hvilken varmedækning varmesystemet kan opnå. Hvordan emballage skal håndteres i de nordiske lande, hvor kedlen sælges. 060_3_0_TC_ _chb (22)

12 O17 En kopi af installationshåndbogen som vedlægges kedlen ved leverance til installatør og kunde. Drifts- og vedligeholdelsesinstruktioner Instruktioner, drift og vedligeholdelse skal medfølge hvert enkelt leveret kedel. Instruktionerne skal være tydeligt skrevet på det nationale sprog i det nordiske land, hvor kedlen sælges og installeres. Instruktioner skal også findes let tilgængelig på producentens og/eller forhandlerens hjemmeside/-sider. Instruktionerne skal indeholde oplysninger om: Hvordan forskellige brændselstyper (typer, materialer, kvalitet og fugtindhold) indvirker på effekt og emissioner. Hvilken type brændsel kedlen er testet med. Velegnede brændsler til kedlen og at fossile brændsler ikke bør anvendes. At Svanemærkede træpiller bør anvendes i automatisk indfyrede kedler. Rekommandationer for håndtering og lagring af brænde, træpiller og evt. andre faste biobrændsler. Hvordan kedlen skal optændes. Anvisninger om påfyldning samt mængde og størrelse på brænde ved optænding/påfyldning. Justering af lufttilførsel. Hvordan, gennem hvilke foranstaltninger, sikres tilstrækkelig forbrændingsluft til kedlen. Anvisninger om rengøring, kontrol og vedligeholdelse af kedlen. Instruktioner som beskriver den anbefalede vedligeholdelse. Indhold i garantien og gyldighed i antal år skal oplyses. Garantien skal opfylde kravet i O2. En kopi af drift- og vedligeholdelsesinstruktioner som vedlægges kedlen ved leverance til installatør og kunde. 4 Information til forhandlere og installatører O18 O19 Krav til kompetence Producenten af kedlen skal informere forhandleren/installatøren om: At kedlen skal installeres af certificeret installatør. Vigtigheden i at kunden/brugeren tilbydes en årlig serviceaftale. At kunden/brugeren skal have adgang til installationshåndbogen samt drift- og vedligeholdelsesinstruktioner. Information som videregives til forhandler eller installatør. Dimensionering og udformning af varmesystemet Producenten af kedlen skal sikre, at installatøren har let adgang til relevant information og teknisk data for at kunne udføre en korrekt dimensionering og udformning af varmesystemet. Gælder også hvis varmesystemet komplimenteres med en solfanger. Erklæring fra producenten af kedlen om, at kravet opfyldes. 060_3_0_TC_ _chb (22)

13 O20 Reservedele Tilgangen til reservedele skal garanters mindst 10 år frem, efter at produktion af kedlen stopper. Erklæring fra producenten af kedlen om, at kravet opfyldes. 5 Kvalitets- og myndighedskrav For at sikre, at Svanekravene opfyldes skal følgende rutiner være implementeret. Hvis producenten har et certificeret miljøledelsessystem iht. ISO eller EMAS, hvor følgende rutiner er implementeret, er det tilstrækkeligt at den akkrediterede revisor bekræfter, at kravene implementeres. O21 O22 O23 O24 O25 O26 O27 Ansvarlig for Svanen Der skal findes en person på virksomheden der er ansvarlig for, at Svanens krav opfyldes samt en kontaktperson, der har forbindelse til Nordisk Miljømærkning. Organisationsstruktur som viser de ansvarlige for ovenstående. Dokumentation Licenshaveren skal kunne fremvise en kopi af ansøgningen samt fakta- og beregningsmateriale (inklusive testrapporter, dokumenter fra underleverandører og lignende) for den dokumentation, som sendes ind i forbindelse med ansøgningen. Kontrolleres på stedet. Kedlens kvalitet Licenshaveren skal garantere, at kvaliteten på den Svanemærkede kedel ikke forringes i løbet af licensens gyldighedstid. Rutiner for at udarbejde og ved behov varetage reklamationer/klager angående kvaliteten på de Svanemærkede kedler. Planlagte ændringer Planlagte produktmæssige og markedsmæssige ændringer, der påvirker Svanekravene, skal skriftligt meddeles Nordisk Miljømærkning. Rutiner der viser, hvordan planlagte produktmæssige og markedsmæssige ændringer håndteres. Uforudsete afvigelser Uforudsete afvigelser, der påvirker Svanekravene skal rapporteres skriftligt til Nordisk Miljømærkning samt journaliseres. Rutiner som viser, hvordan uforudsete afvigelser håndteres. Sporbarhed Licenshaveren/producenten skal kunne spore de Svanemærkede kedler i produktionen. Beskrivelse/rutiner for hvordan kravet opfyldes. Retursystem Relevante nationale regler, love og/eller brancheaftaler vedrørende retursystemer for produkter og emballage skal opfyldes i de nordiske lande, hvor de Svanemærkede kedler markedsføres. Dokumentation fra ansøgeren om tilslutning til eksisterende aftale om genvinding/behandling. 060_3_0_TC_ _chb (22)

14 O28 Love og forordninger Licenshaveren skal sikre, at gældende bestemmelser for sikkerhed, arbejdsmiljø, miljølovgivning og anlægsspecifikke betingelser/koncessioner følges på samtlige produktionssteder for det Svanemærkede produkt. Der kræves ingen dokumentation, men Nordisk Miljømærkning kan inddrage licensen, hvis kravet ikke opfyldes. O29 Markedsføring Markedsføring af Svanemærkede kedler skal ske iht. Regler for nordisk miljømærkning af produkter 22. juni 2011 eller senere versioner. Udfyldt bilag 6. Markedsføring Miljømærket Svanen er et varemærke, der nyder meget stor anerkendelse og troværdighed i Norden. Det Svanemærkede produkt må markedsføres med Svanemærket, så længe licensen er gyldig. Mærket skal placeres på en sådan måde, at der ikke opstår tvivl om, hvad der menes med mærkningen og sådan at det fremgår, at kedlen er miljømærket. Man kan læse mere om markedsføring i Regler for nordisk miljømærkning af produkter 22. juni 2011 eller senere versioner. Svanemærkets udformning Svanemærket er udformet på følgende måde: Hver licens får et unikt licensnummer, der skal anvendes sammen med mærket. Der kan læses mere om mærkets udformning i Regler for nordisk miljømærkning af produkter 22. juni 2011 eller senere versioner. 060_3_0_TC_ _chb (22)

15 Efterkontrol Nordisk Miljømærkning kan kontrollere, at en aktuel kedel opfylder Svanens krav, også efter at der bevilliges en licens. Det kan f.eks. ske ved besøg på stedet eller stikprøvekontrol. Hvis det viser sig, at kedlen ikke opfylder kravene, kan licensen trækkes tilbage. Der kan også tages stikprøver i handlen og disse kan analyseres af et upartisk laboratorium. Hvis kravene ikke opfyldes, kan Nordisk Miljømærkning kræve, at licenshaveren betaler analyseomkostningerne. Hvor længe gælder licensen Nordisk Miljømærkning fastsatte kriterierne for kedler til fast biobrændsel, version 3, den DAG MÅNED ÅR og de gælder til og med DAG MÅNED ÅR. Miljømærkningslicensen gælder, så længe kriterierne opfyldes og indtil disse kriterier holder op med at gælde. Kriterierne kan forlænges eller justeres, i sådanne tilfælde forlænges licensen automatisk og licenshaveren får meddelelse herom.. Senest 1 år inden kriterierne holder op med at gælde, skal det meddeles hvilke kriterier, der skal gælde efter kriteriernes sidst gyldighedsdato. Licenshaveren tilbydes så mulighed for at forny licensen. Nye kriterier I kommende kriterier vil det være relevant at undersøge følgende punkter i forbindelse med evalueringen: Materiale- og kemikaliekrav. RPS med hensyn til om kedlen er let at skille ad til genanvendelse. Kravniveau til emissioner og virkningsgrad. Det skal undersøges, hvorvidt der skal stilles krav til emissioner af Carbon Black (CB). Nye teknologier, som kan forbedre kedlens forbrænding. Forhold til EU ecodesign og energimærkning. Partikelstørrelsens indvirkning på sundhed. 060_3_0_TC_ _chb (22)

16 Ordforklaring og definitioner Ord Forklaring eller definition BC CO OGC PAH NOx VOC RPS PVC CMR stoffer PM2,5 Black Carbon Kulmonoxid Organisk bundet kul/flygtige kulbrinter Polycyclic aromatic hydrocarbons Kvælstofoxider Flygtige organiske forbindelser Relevans, Potentiale og Styrbarbed: Værktøj til at analysere, om miljøproblemer er relevante, om der findes potentiale for forbedringer og om en licenshaver har styrbarhed for at kunne opnå disse miljøforbedringer. Polyvinylchlorid CMR-stoffer (Carcinogenic, Mutagenic og Reprotoxic) er kræftfremkaldende, mutagene og reproduktionstoksiske stoffer. Grænseværdien for fine partikler (PM2,5) 060_3_0_TC_ _chb (22)

17 Bilag 1 Test Test: Kedlen skal testes for fastsættelse af indhold af røggasudslip i form af kulmonooxid (CO), kulbrinter udtrykt som organisk bundet kul (OGC), partikler samt virkningsgrad. Test skal ske i henhold til EN 303-5:2012. NOx skal testes efter EN Kedlens elektriske forbrug bestemmes efter EN Testlaboratoriet skal udfærdige en fuldstændig testrapport som skal indeholde oplysninger om: 1. Valg af testmetode. 2. Resultater fra samtlige målinger. 3. En tydelig definition af kedlen. 4. At test er udført efter den angivne metode med undtagelse for de angivne undtagelser. 5. Specifikation af testbrændsler. 6. At laboratoriet opfylder de krav, som er angivet samt kan vise, at test er udført på en upartisk og kompetent måde. Produkter, som skal testes, udvælges tilfældigt fra producentens lager eller fra det åbne marked. Nordisk Miljømærkning har ret til at efterspørge tillægsdokumentation angående opfyldelse af krav og testrapporter. Testlaboratorium: Test af emissioner og virkningsgrad skal udføres af laboratorier, som er akkrediteret til aktuelle standard og som opfylder de almene krav i standarden EN ISO/IEC Et ikke akkrediteret laboratorium kan udføre test, hvis de har ansøgt om akkreditering efter gældende testmetode, men endnu ikke har fået en godkendelse, eller eftersom akkreditering ikke findes for den teknisk specifikation eller standardforslag. Laboratoriet skal i så fald vise, at de er et uafhængigt og kompetent laboratorium. Hvis der ikke findes et akkrediteret testlaboratorium, kan et andet laboratorium anvendes efter godkendelse af Nordisk Miljømærkning. Producenten af ildstedet kan selv udføre test af støj, hvis denne er kontrolleret af det angivne bemyndigede organ i henhold til støjdirektivet 2002/14/EG. 060_3_0_TC_ _chb

18 Bilag 2 Erklæring om materialekrav (O2) og metalbelægning af dele (O5) Produktion af ildstedet (udfyldes af producenten af ildstedet) Navn på ildsted: Producent: Materialekrav (O2) Følgende krav opfyldes: Ja Nej Materialer og konstruktion skal opfylde relevante krav i gældende standard EN 303-5:2012. Kravet omfatter til eksempel kvalitet, tykkelse på materialer, holdbarhed og temperaturkontrol (sikkerhed) i kedel og materialer. Vi erklærer, at der gives garanti for materiale- og konstruktionsfejl på mindst 5 år på den bærende konstruktion (eksklusivt det indvendige i brændkammeret) ved normalt brug. Metalbelægning af dele (O5) Følgende krav opfyldes: Ja Nej Dele af metal er ikke belagt med bly (Pb), kviksølv (Hg), kadmium (Cd), krom VI (CrVI), nikkel (Ni) eller forbindelser af disse. Dele kan undtagelsesvis belægges med krom III, nikkel eller forbindelser af disse i de tilfælde, hvor det er nødvendigt på grund af kemisk eller mekanisk slitage eller på grund af anden dokumenteret specielt teknisk behov. Eventuelle forkromnings- og forniklingsprocesser skal ske ved hjælp af renseteknik, ionbytteteknik, membranteknik eller lignende teknikker for i størst mulig udstrækning at kunne genindvinde metallerne. Restprodukter fra belægningen skal gå til genindvinding eller affaldshåndtering. Systemet skal være uden afløb. Redegørelse for eventuelle behov for metalbelægning samt hvilken renseteknik som eventuelt anvendes hos producenten af kedlen skal indsendes separat. Erklæringen er udformet med udgangspunkt i tilstrækkelig information fra underleverandøren. Producent af ildsted, underskrift: Dato Navn på virksomhed Kontaktperson Telefon Kontaktperson (navn i versaler) 060_3_0_TC_ _chb

19 Bilag 3 Erklæring om indgående stoffer i kemikalier Produktion af kemikalier (udfyldes af kemikalieproducenten/-leverandøren) Navn på kemiske produkt: Indgående stoffer i kemiske produkter (O4) Følgende krav opfyldes: Ja Nej Følgende stoffer må ikke indgå i de kemiske produkter (fx lim, tætningsmasse, rengørings-/affedtningsprodukter, farver og lakker) som anvendes i slutproduktionen af kedler og til yderbehandling: Bly (Pb), kviksølv (Hg), krom IV (CrIV), cadmium (Cd) og forbindelser af disse. Halogenerede organiske forbindelser. Alkylfenoler, alkylfenoletoxylater eller andre stoffer, som kan bygge alkylfenoler eller alkylfenoletoxylater. Phtalater. Nanopartikler (fra nanomateriale*). Stoffer på EU s kandidatliste i henhold til REACH, 1907/2006/EC artikel 59, stk. 10 på Kemikalieagenturets (ECHA) hjemmeside. I baggrundsdokumentet findes link til listen. Undtagelse fra kravet gælder ved metalbelægning af dele. Ved metalbelægning af dele skal krav O5 opfyldes. Følgende definition skal anvendes om indgå : Som indgående stof regnes, med mindre andet er nævnt, alle stoffer i produktet, også tilsatte additiver (f.eks. konservering eller stabilisator) i råvarerne, men ikke forureninger fra råvareproduktionen. Som forureninger regnes rester fra råvareproduktionen, der indgår i det færdige produkt i koncentrationer under 100 ppm (0,0100 vægt-%, 100 mg/kg), men ikke stoffer, der er tilsat en råvare eller produktet bevidst og med et formål, uanset mængde. Kendte fraspaltningsprodukter af indgående stoffer, regnes også som indgående. * Definition af nanomateriale følger EU kommissionens definition af nanomateriale fra 18. oktober 2011, med undtagelse af grænsen for fordeling af partikelstørrelse, som nu er reduceret til 1 %: Nanomateriale er et naturligt utilsigtet fremstillet eller bevidst fremstillet materiale, som indeholder partikler i fri tilstand eller i form af aggregat eller agglomerat og hvor mindst 1 % af partiklerne i den antalsmæssige størrelsesfordeling har en eller flere dimensioner i størrelsesintervallet nm. Denne definition gælder hele materialet, selv partikler uden for intervallet nm, så længe 1 % af materialet er partikler i størrelsen nm. Definitionen gælder nanopartikler både i ubundet og bundet form. Producent/leverandør af kemikaliet: Dato Navn på virksomhed Kontaktperson Telefon Kontaktperson (navn i versaler) 060_3_0_TC_ _chb

20 Bilag 4 Erklæring om mærkning af plastdele Produktion af ildstedet (udfyldes af producenten af ildstedet) Navn på ildsted: Producent: Mærkning af plastdele (O6) Følgende krav opfyldes: Ja Nej Plastdele, som vejer mere end 50 g, skal mærkes i henhold til ISO Kabler omfattes ikke af kravet. Producent af ildsted, underskrift: Dato Navn på virksomhed Kontaktperson Telefon Kontaktperson (navn i versaler) 060_3_0_TC_ _chb

21 Bilag 5 Erklæring om komplementerende solfanger Komplementerende solfanger (udfyldes af producent/leverandør af solfanger) Navn på solfanger: Producent/leverandør: Solfanger (O11) Følgende krav opfyldes: Ja Nej Komplementerende solfanger til den Svanemærkede kedel er typegodkendt efter EN Producent/leverandør af solfanger, underskrift: Dato Navn på virksomhed Kontaktperson Telefon Kontaktperson (navn i versaler) 060_3_0_TC_ _chb

22 Bilag 6 Markedsføring af Svanemærkede Kedler Vi bekræfter hermed, at vi kender til reglerne for anvendelse af det nordiske miljømærke Svanen iht. Regler for nordisk miljømærkning af produkter 22. juni 2011 eller senere versioner og vi forsikrer, at markedsføringen af den Svanemærkede kedel skal gennemføres iht. disse regler. Vi bekræfter også, at vi har viden om indholdet i kriterierne for Svanemærkning af kedler til fast biobrændsel. Vi forsikrer, at de personer inden for vores virksomhed, der markedsfører de Svanemærkede kedler, skal informeres om kriterierne for Svanemærkning af kedler til fast biobrændsel samt Regler for nordisk miljømærkning af produkter 22. juni 2011 eller senere versioner. Sted og dato Virksomhed Underskrift, kontaktperson Kontaktperson Telefon Underskrift, markedsføringsansvarlig Markedsføringsansvarlig Telefon Ved personaleændringer skal der sendes en ny attest til Nordisk Miljømærkning. 060_3_0_TC_ _chb

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Version 3.0 11. juni 2014-30. juni 2019 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er en Svanemærket Kedel? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan Svanemærkes? 5

Læs mere

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Version 3.1 11. juni 2014-31. oktober 2020 Indhold Hvad er en Svanemærket Kedel? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan Svanemærkes? 4 Hvordan ansøger man?

Læs mere

Svanemærkning af Lukkede ildsteder

Svanemærkning af Lukkede ildsteder Svanemærkning af Lukkede ildsteder Version 4.0 31. januar 2014-31. marts 2014 Høringsforslag Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket lukket ildsted? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan

Læs mere

Svanemærkning af Lukkede ildsteder

Svanemærkning af Lukkede ildsteder Svanemærkning af Lukkede ildsteder Version 4.0 11. juni 2014-30. juni 2019 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket lukket ildsted? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan Svanemærkes? 5

Læs mere

Svanemærkning af Primærbatterier. Version 4.5 22. juni 2011-30. juni 2018. Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af Primærbatterier. Version 4.5 22. juni 2011-30. juni 2018. Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Primærbatterier Version 4.5 22. juni 2011-30. juni 2018 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket Primærbatteri? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan Svanemærkes? 3 Hvordan

Læs mere

Svanemærkning af Levende lys

Svanemærkning af Levende lys Svanemærkning af Levende lys Version 2.1 5. november 2015-30. juni 2019 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket levende lys? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan svanemærkes? 4 Hvordan

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Epoxy Primer 58 Varenummer: 80070 Dokument-ID Varegruppe: Klæbemiddel, Fugemasse Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret

Læs mere

Gebyrregler for Svanemærkning. Nordisk Miljømærkning 18. maj 2016

Gebyrregler for Svanemærkning. Nordisk Miljømærkning 18. maj 2016 Gebyrregler for Svanemærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder har ansvaret for Svanemærket på vegne

Læs mere

AFGØRELSER OG BESLUTNINGER KOMMISSIONEN

AFGØRELSER OG BESLUTNINGER KOMMISSIONEN 28.3.2009 Den Europæiske Unions Tidende L 82/3 II (Retsakter vedtaget i henhold til traktaterne om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab/Euratom, hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) AFGØRELSER

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP 230 Hurtighærdende Finspartelmasse Varenummer: 4411880 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret

Læs mere

Svanemærkning af Levende lys

Svanemærkning af Levende lys Svanemærkning af Levende lys Version 2.0 20. november 2014 23. januar 2015 Høringsdokument Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket Levende lys? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan Svanemærkes?

Læs mere

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Agenda: Miljømærkerne Svanen og Blomsten Krav til Svanemærkning af hus Krav til Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter Svanen og Blomsten Etableret i 1989.

Læs mere

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Agenda: Miljømærkerne Svanen og Blomsten Krav til Svanemærkning af hus Krav til Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter / Lene Møldrup Svanen og Blomsten

Læs mere

KOMMISSIONENS BESLUTNING

KOMMISSIONENS BESLUTNING L 13/22 KOMMISSIONENS BESLUTNING af 16. december 1999 om miljøkriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til kølemøbler (meddelt under nummer K(1999) 4522) (EØS-relevant tekst) (2000/40/EF)

Læs mere

Retningslinier for brug af Svanemærket. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016

Retningslinier for brug af Svanemærket. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016 Retningslinier for brug af Svanemærket Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder har ansvaret for Svanemærket

Læs mere

Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra brændeovne og brændekedler samt visse andre faste anlæg til energiproduktion1)

Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra brændeovne og brændekedler samt visse andre faste anlæg til energiproduktion1) Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra brændeovne og brændekedler samt visse andre faste anlæg til energiproduktion1) I medfør af 7, stk. 1, nr. 1 og 5, 7 a, stk. 1 og 2, 16, stk. 1 og 2, 18,

Læs mere

Producerer eller importerer du elmotorer? Så vær opmærksom: Der er krav fra juni 2011

Producerer eller importerer du elmotorer? Så vær opmærksom: Der er krav fra juni 2011 Producerer eller importerer du elmotorer? Så vær opmærksom: Der er krav fra juni 2011 Der er krav om miljøvenligt design (ecodesign) af elmotorer. er krav om produktudformning, der tilgodeser eksempelvis

Læs mere

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering af farligt affald. Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar D. 17. december 2018

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering af farligt affald. Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar D. 17. december 2018 Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering af farligt affald Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar D. 17. december 2018 Fareegenskaber - HP HP Siden 1. juni 2015 nye kriterier for HP 1 HP 13 samt

Læs mere

Svanemærkning af Udemøbler, legeredskaber og udeinventar. Version 3.7 17. marts 2011-31. marts 2019. Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af Udemøbler, legeredskaber og udeinventar. Version 3.7 17. marts 2011-31. marts 2019. Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Udemøbler, legeredskaber og udeinventar Version 3.7 17. marts 2011-31. marts 2019 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er en/et Svanemærket udemøbel, legeredskab og udeinventar? 4 Hvorfor

Læs mere

Træpillefyr M. April 2012. www.biovarme.dk

Træpillefyr M. April 2012. www.biovarme.dk Træpillefyr M April 2012 www.biovarme.dk Træpillefyr M Gør en forskel for miljøet Nemt at installere og betjene Med en virkningsgrad helt i top er Automatisk optænding og modulerende drift DENVIRO træpillefyr

Læs mere

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1 Arbejdstilsynet, j.nr. 20140065277 Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1 I medfør af 35, stk. 1, 49, stk.

Læs mere

Svanemærkning af Lukkede ildsteder

Svanemærkning af Lukkede ildsteder Svanemærkning af Lukkede ildsteder Version 4.2 11. juni 2014-31. oktober 2020 Indhold Hvad er et Svanemærket lukket ildsted? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan Svanemærkes? 5 Hvordan ansøger man?

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Siliconehartspuds Varenummer: Dokument-ID Varegruppe: Pudsning af facader Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration

Læs mere

Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra brændeovne og brændekedler samt visse andre faste anlæg til energiproduktion 1)

Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra brændeovne og brændekedler samt visse andre faste anlæg til energiproduktion 1) BEK nr 1432 af 11/12/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 16. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-523-00005 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1683

Læs mere

Trykkerier, tryksager, kuverter og andre forædlede papirprodukter

Trykkerier, tryksager, kuverter og andre forædlede papirprodukter Svanemærkning af Trykkerier, tryksager, kuverter og andre forædlede papirprodukter Version 5.9 15. december 2011 31. december 2017 Nordisk Miljømærkning Hvad er et svanemærket trykkeri/tryksag?... 1 Hvorfor

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP 22 Harpiks Varenummer: 80063, 80056 Dokument-ID Varegruppe: Klæbemiddel, Fugemasse Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration

Læs mere

Svanemærkning af Genopladelige batterier

Svanemærkning af Genopladelige batterier Svanemærkning af Genopladelige batterier Version 4.3 7. december 2010 30. juni 2016 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket genopladeligt batteri? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan

Læs mere

Indretning trykbærende udstyr

Indretning trykbærende udstyr Indretning trykbærende udstyr Nyt PED Aerosoler Nyt simpelt SPVD Transportabelt Regler TPED Tidligere regler Off-shore Nyt (ikke PED), ombygning og reparation Nyindretning - Stationært Direktivet om indretning

Læs mere

Kapitel 1. Formål og anvendelsesområde

Kapitel 1. Formål og anvendelsesområde Udkast til Bekendtgørelse om register over blandinger og varer, der indeholder eller frigiver nanomaterialer samt producenter og importørers indberetningspligt til registeret 1) I medfør af 42, stk. 1,

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31 SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 197/26/EF, Artikel 31 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn 1.2. Relevante identificerede anvendelser

Læs mere

Vi er specialister i at afgifte farligt affald

Vi er specialister i at afgifte farligt affald for a cleaner tomorrow Vi er specialister i at afgifte farligt affald PART OF THE EKOKEM GROUP NORD a/s Lindholmvej 3 DK-5800 Nyborg Kundeservice Tel +45 8031 7100 Fax +45 8031 7300 Mandag til torsdag

Læs mere

Miljøregnskab HERNINGVÆRKET

Miljøregnskab HERNINGVÆRKET Miljøregnskab 2010 2013 HERNINGVÆRKET Basisoplysninger Miljøvej 6 7400 Herning CVR-nr.: 27446469 P-nr.: 1.017.586.528 er ejet af DONG Energy A/S, Kraftværksvej 53, Skærbæk, 7000 Fredericia Kontaktperson:

Læs mere

Monteringsvejledning C 850. www.contura.eu

Monteringsvejledning C 850. www.contura.eu Monteringsvejledning C 850 www.contura.eu 62 CERTIFIKAT PRÆSTATIONSERKLÆRING Nr. C850-CPR-130610-SE-1 PRODUKT Produkttype Brændeovn fyret med fast biobrændsel Typebetegnelse Contura 850 Serienummer Se

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om udstyr i skibe 1)

Lovtidende A. Bekendtgørelse om udstyr i skibe 1) Lovtidende A Bekendtgørelse om udstyr i skibe 1) I medfør af 3, stk. 1, nr. 1 og nr. 6, 4, stk. 1, og 32, stk. 8, i lov om sikkerhed til søs, jf. lovbekendtgørelse nr. 72 af 17. januar 2014, som sat i

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Folie, ÅT-remsa Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den: 17-04-2015 Varenummer: 101058, 101072, 101089, 101102, 101065,

Læs mere

AT BYGGE MILJØRIGTIGT

AT BYGGE MILJØRIGTIGT AT BYGGE MILJØRIGTIGT En håndbog for dig, DER tænker på fremtiden INDHOLD AT TÆNKE PÅ MILJØET ER AT TÆNKE PÅ FREMTIDEN...03 MILJØMÆRKEDE MATERIALER GOD KVALITET...04 HOLDBART TRÆ TIL UDENDØRS BRUG...05

Læs mere

9. oktober 2012. 40 Nr. 983. Bilag B

9. oktober 2012. 40 Nr. 983. Bilag B 9. oktober 2012. 40 Nr. 983. Bilag B Moduler for overensstemmelsesvurdering EF-TYPEAFPRØVNING (modul B) 1. Et bemyndiget organ konstaterer og attesterer, at et prøveeksemplar, som er repræsentativt for

Læs mere

GAS KOGEPLADER BRUGS OG INSTALLATIONS- VEJLEDNING

GAS KOGEPLADER BRUGS OG INSTALLATIONS- VEJLEDNING GAS KOGEPLADER BRUGS OG INSTALLATIONS- VEJLEDNING 1 Indhold Indhold 2 General information 2 Garanti bestemmelser 3 Vigtin information vedrørende sikkerhed. 3 Sådan bruges apparatet 4 Rengøring og vedligeholdelse

Læs mere

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Blomsten og Svanen Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Hensyn til sundhed Blomsten og Svanen er din garanti, når det gælder kemikalier og sundhed. Med miljømærker er der tjek på det, der

Læs mere

Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 90 Offentligt

Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 90 Offentligt Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 90 Offentligt Notat Kemikalier J.nr. dep. 001-02451 Ref. Kalvi/fje/behan/kirst Den 19. november 2010 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag

Læs mere

Miljøkrav i udbudsmateriale Aalborg 6. Marts 2007. Ved Karsten Andrup Pedersen Indkøbs og Udbudschef Kolding Kommune

Miljøkrav i udbudsmateriale Aalborg 6. Marts 2007. Ved Karsten Andrup Pedersen Indkøbs og Udbudschef Kolding Kommune Miljøkrav i udbudsmateriale Aalborg 6. Marts 2007 Ved Karsten Andrup Pedersen Indkøbs og Udbudschef Organisation Indkøbsafd. Miljøafdelingen Erfa-gruppe Brugergrupper 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Indkøbsansvarlige

Læs mere

Svanemærkning af Levende lys

Svanemærkning af Levende lys Svanemærkning af Levende lys Version 1.4 13. december 2007 31. oktober 2016 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket levende lys? 3 Hvorfor vælge Svanemærket? 3 Hvilke levende lys kan Svanemærkes?

Læs mere

www.alcon.nu Halmfyr Kedler Skorstene Stokeranlæg

www.alcon.nu Halmfyr Kedler Skorstene Stokeranlæg www.alcon.nu Halmfyr Kedler Skorstene Stokeranlæg Om Alcon A/S I 1978 trængte ingeniør Svend Bisgaard Kristensen til at prøve noget nyt. Han købte et skrantende smedeværksted, og da energikrisen samtidig

Læs mere

Den nationale opgørelse af emissioner fra træfyring i husholdninger

Den nationale opgørelse af emissioner fra træfyring i husholdninger Den nationale opgørelse af emissioner fra træfyring i husholdninger Fagligt seminar Teknologisk Institut Marlene Plejdrup & Ole-Kenneth Nielsen Institut for Miljøvidenskab DCE Nationalt Center for Miljø

Læs mere

Brandbeskyttelse af bærende stålkonstruktioner

Brandbeskyttelse af bærende stålkonstruktioner MK 6.00/017 8. udgave Januar 2014 Brandbeskyttelse af bærende stålkonstruktioner MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon 45 76 20 20 Telefax

Læs mere

BEK nr 1440 af 01/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016

BEK nr 1440 af 01/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 BEK nr 1440 af 01/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-105-00005 Senere ændringer

Læs mere

Er du også træt af at høre om miljøkrav til gasfyrede anlæg? Prøv en alternativ løsning!

Er du også træt af at høre om miljøkrav til gasfyrede anlæg? Prøv en alternativ løsning! Er du også træt af at høre om miljøkrav til gasfyrede anlæg? http://www.jydskatomkraft.dk/ Prøv en alternativ løsning! Miljøregler for gasfyrede anlæg Per Kristensen (pgk@dgc.dk) & Henrik Andersen (han@dgc.dk)

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Sanitetsrens S1 Varenummer: 400021 Dokument-ID Varegruppe: Rengøringsmiddel Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration

Læs mere

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 245 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. april 2014 Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige

Læs mere

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering jord som farligt affald

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering jord som farligt affald Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering jord som farligt affald Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar d. 26 juni 2019 1 Fareegenskaber - HP HP HP 1 HP 2 HP 3 HP 4 HP 5 HP 6 HP 7 HP 8 HP 9 HP 10

Læs mere

Sign: Side 1 af 7 Udg. 1 SUPPLERENDE BESTEMMELSER FOR CERTIFICERING AF FALDUNDERLAG

Sign: Side 1 af 7 Udg. 1 SUPPLERENDE BESTEMMELSER FOR CERTIFICERING AF FALDUNDERLAG Supplerende bestemmelser for certificering af faldunderlag Dato 2012-07-31 Sign: Side 1 af 7 SUPPLERENDE BESTEMMELSER FOR CERTIFICERING AF FALDUNDERLAG 0. Generelt Nærværende supplerende bestemmelser for

Læs mere

KRAVSPECIFIKATIONER: ARBEJDSMILJØKRAV TIL MASKINER OG TEKNISKE HJÆLPEMIDLER

KRAVSPECIFIKATIONER: ARBEJDSMILJØKRAV TIL MASKINER OG TEKNISKE HJÆLPEMIDLER Maskine: Fabrikat: Type: Udfyldt af: Dato: Lovkrav angivet Andre krav angivet Støj se også under brugsanvisning Acceptværdier Følgende A-vægtede lydtrykniveauer må ikke overskrides, når maskinen er i drift

Læs mere

Monteringsvejledning C 510. www.contura.eu

Monteringsvejledning C 510. www.contura.eu Monteringsvejledning C 510 www.contura.eu 62 CERTIFIKAT PRÆSTATIONSERKLÆRING Nr. C510-CPR-130601-SE-1 PRODUKT Produkttype Brændeovn fyret med fast biobrændsel Typebetegnelse Contura 510 Serienummer Se

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Limmørtel Varenummer: Dokument-ID Varegruppe: Lim Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration Er varen ændret? Ændringen

Læs mere

BEK nr 1257 af 11/12/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 16. juni 2016

BEK nr 1257 af 11/12/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 16. juni 2016 BEK nr 1257 af 11/12/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 16. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-704-00070 Senere ændringer til forskriften BEK nr 822

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 11.11.2010 Den Europæiske Unions Tidende L 293/31 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1016/2010 af 10. november 2010 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår

Læs mere

Hvordan påvirker HP14 afsætningsmulighederne for de nye farlige affaldsstrømme?

Hvordan påvirker HP14 afsætningsmulighederne for de nye farlige affaldsstrømme? Hvordan påvirker HP14 afsætningsmulighederne for de nye farlige affaldsstrømme? v/henrik Wejdling, AffaldPlus DAKOFAs seminar om ny klassificering af farligt affald HP14, hvad er det for en fisk? Vejle

Læs mere

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Blomsten og Svanen Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Vil du gerne bidrage til et bedre miljø? Er du træt af at bekymre dig om kemikalier? Og går du efter kvalitet? Så se efter Blomsten

Læs mere

Beklædnings klasser. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 6.00/006 8. udgave Januar 2014. Telefax 45 76 33 20

Beklædnings klasser. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 6.00/006 8. udgave Januar 2014. Telefax 45 76 33 20 MK 6.00/006 8. udgave Januar 2014 Beklædnings klasser MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon 45 76 20 20 Telefax 45 76 33 20 Forudsætninger...

Læs mere

BARDAHL WHEEL CLEANER

BARDAHL WHEEL CLEANER Udfærdigelsesdato: 13.09.2011 Revisionsdato: 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Produktkode: 60200 PR-nr.: Under anmeldelse Relevante identificerede

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Special Cement Varenummer: 500011 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration Er

Læs mere

CLP Forordningen. Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Medlemsmøde Kemi & Life Science d. 25. Februar 2014

CLP Forordningen. Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Medlemsmøde Kemi & Life Science d. 25. Februar 2014 CLP Forordningen Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Medlemsmøde Kemi & Life Science d. 25. Februar 2014 Disposition Implementering af CLP forordningen og 2015 deadline Ændrede regler for klassificering

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Multi Fliseklæb Let Varenummer: 24005 Dokument-ID Varegruppe: Klæbemiddel Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration

Læs mere

Med denne GHS oversigt får du en sammenligning til orientering.

Med denne GHS oversigt får du en sammenligning til orientering. MILJØBESKYTTELSE & SIKKERHED Oversigt Med den nye standard Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals () ændres karakteriseringen af farlige stoffer, som hidtil var forskellig

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Fliseklæb Varenummer: 1551035, 2004349 Dokument-ID Varegruppe: Klæbemiddel Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den: 13-11-2014

Læs mere

Aduro 2. Monterings og betjeningsvejledning. For brændeovn. Læs betjeningsvejledningen før brændeovnen monteres og tages i brug. www.aduro.

Aduro 2. Monterings og betjeningsvejledning. For brændeovn. Læs betjeningsvejledningen før brændeovnen monteres og tages i brug. www.aduro. Monterings og betjeningsvejledning For brændeovn Aduro 2 Læs betjeningsvejledningen før brændeovnen monteres og tages i brug. www.aduro.dk - 1 - 1. Montering 1.1 Generelt Aduro brændeovnene er godkendt

Læs mere

Vejledning til elektronisk ansøgning

Vejledning til elektronisk ansøgning Vejledning til elektronisk ansøgning Miljømærkning Danmark er gået over til elektronisk arkivering, og derfor ønsker vi fremover at modtage materiale elektronisk både når det gælder, nye ansøgninger, fornyelser,

Læs mere

2. anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen agter at ændre dette forslag i væsentlig grad eller erstatte det med en anden tekst;

2. anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen agter at ændre dette forslag i væsentlig grad eller erstatte det med en anden tekst; P6_TA(2005)0232 Polycykliske aromatiske kulbrinter ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om begrænsning af markedsføring og anvendelse

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP 350 Universalmørtel Varenummer: 100501 Dokument-ID Varegruppe: Pudsning af facader Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP 235 Hurtig Cement Varenummer: 4411864 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration

Læs mere

Helena. Funktionskontrol. Læs altid brugsanvisningen. SystemRoMedic TM. Manual - Dansk

Helena. Funktionskontrol. Læs altid brugsanvisningen. SystemRoMedic TM. Manual - Dansk Helena SystemRoMedic TM Manual - Dansk Helena 3x3, art. nr: 50300009 Helena 4x3, art. nr: 50300010 Helena 5x4, art. nr: 50300011 SWL = 285kg / 628lbs Helena er et fritstående skinnesystem, som sammen med

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.10.2010 KOM(2010) 576 endelig 2010/0294 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om fastsættelse af kriterier for, hvornår visse typer metalskrot ophører med at

Læs mere

Bekendtgørelsen, Ecodesign & Energimærkning Jes Sig Andersen / 290414

Bekendtgørelsen, Ecodesign & Energimærkning Jes Sig Andersen / 290414 Bekendtgørelsen, Ecodesign & Energimærkning Jes Sig Andersen / 290414 Alle disse krav og hvordan de måles Bekendtgørelsen Ecodesign Kedler EN303-5:2012 95% EN303-5:2012 Brændeovne EN13240:2007 EN13240:2007

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD D-coll 7761

SIKKERHEDSDATABLAD D-coll 7761 SIKKERHEDSDATABLAD D-coll 7761 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF FREMSTILLER Produkt navn D-coll 7761 Varetype Anvendelse Producent Udarbejdet af Polyvinylacetat/Ethen dispersionslim Lim til

Læs mere

Brugsanvisning MILJØRIVE. Park Ranger 2150

Brugsanvisning MILJØRIVE. Park Ranger 2150 Brugsanvisning MILJØRIVE Park Ranger 2150 Introduktion Kære Kunde Tillykke med dit nye Nilfisk-Egholm produkt. Park Ranger 2150 er en dansk udviklet og produceret redskabsbærer, der er særdeles fleksibel

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1986L0278 DA 05.06.2003 003.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 12. juni 1986 om beskyttelse af miljøet, navnlig jorden,

Læs mere

Vejledning til ansøgning om Svanemærkning

Vejledning til ansøgning om Svanemærkning Vejledning til ansøgning om Svanemærkning For at få tildelt en Svanelicens er der en række krav i et kriteriedokument, der skal opfyldes. Miljømærkning Danmark kontrollerer, at den indsendte dokumentation

Læs mere

VÆG OG FACADERENS. S-sætninger: 2- Opbevares utilgængeligt for børn 26- Kommer stoffet i øjnene, skylles straks grundigt med vand og læge kontaktes

VÆG OG FACADERENS. S-sætninger: 2- Opbevares utilgængeligt for børn 26- Kommer stoffet i øjnene, skylles straks grundigt med vand og læge kontaktes Udstedelsesdato: 29.08.2007 Revisionsdato: 29.04.2012 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Væg og facaderens PR-nr.: Under anmeldelse Relevante identificerede

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP 275 Hurtigt Pudslag Varenummer: 4411872 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den:

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP 228 Gulvspartelmasse Varenummer: 100310 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den:

Læs mere

De lovgivningsmæssige rammer for klassificering af affald som farligt

De lovgivningsmæssige rammer for klassificering af affald som farligt De lovgivningsmæssige rammer for klassificering af affald som farligt DAKOFA kursus i klassificering af farligt affald 23-24. oktober 2018 Thilde Fruergaard Astrup Miljø- og fødevareministeriet : Agenda

Læs mere

Vejledning om. import af økologiske fødevarer m.v. fra tredjelande

Vejledning om. import af økologiske fødevarer m.v. fra tredjelande Fødevarestyrelsen Vejledning om import af økologiske fødevarer m.v. fra tredjelande Juni 2015 Indledning Økologireglerne Fødevarestyrelsen har på sin hjemmeside www.fvst.dk 1 gjort oplysninger tilgængelige

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Vandtætningsbinder Varenummer: 4019642, 4019659 Dokument-ID Varegruppe: Lim Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration

Læs mere

Bekendtgørelse om kvaliteten af benzin, dieselolie, gasolie og biobrændstofblandinger til anvendelse i motorkøretøjer m.v. 1

Bekendtgørelse om kvaliteten af benzin, dieselolie, gasolie og biobrændstofblandinger til anvendelse i motorkøretøjer m.v. 1 Bekendtgørelse om kvaliteten af benzin, dieselolie, gasolie og biobrændstofblandinger til anvendelse i motorkøretøjer m.v. 1 (Brændstofkvalitetsbekendtgørelsen) I medfør af 4, stk. 1, 22, stk. 3 og 4,

Læs mere

Svanemærkning af Rengøringstjenester

Svanemærkning af Rengøringstjenester Svanemærkning af Rengøringstjenester Version 2.4 17. marts 2009 31. oktober 2017 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er en Svanemærket rengøringstjeneste? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan Svanemærkes?

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Flydemiddel Varenummer: 702026, 702019 Dokument-ID Varegruppe: Fugemasse Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration Er

Læs mere

DONG ENERGY POWER A/S. Grønt regnskab for 2010

DONG ENERGY POWER A/S. Grønt regnskab for 2010 DONG ENERGY POWER A/S Grønt regnskab for 2010 Dokument oprettet d. 04 05 2011. Side 1 / 6 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger,

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Multi Fliseklæb Varenummer: 2797207, 2797215, 2950079, 2950087 Dokument-ID Varegruppe: Klæbemiddel Ny Deklaration Ved ændret deklaration

Læs mere

01.09.2015/TS Vers.: 1.0/Rev.: Drift og vedligehold. af Gaia Solar-solcelleanlæg

01.09.2015/TS Vers.: 1.0/Rev.: Drift og vedligehold. af Gaia Solar-solcelleanlæg 01.09.2015/TS Vers.: 1.0/Rev.: Drift og vedligehold af Gaia Solar-solcelleanlæg Drift- og vedligeholdelsesmanual for solcelleanlæg Funktionsbeskrivelse... 3 Driftsvejledning... 3 Sikkerhed... 4 Start og

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31 SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 197/26/EF, Artikel 31 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn 1.2. Relevante identificerede anvendelser

Læs mere

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande ved import til Danmark fra ikke-eu lande Seminar Eigtveds Pakhus 3. oktober 2012 Anne Rathmann Pedersen arp@dhigroup.com Senior konsulent, Miljø og Toksikologi Agenda Import? REACH Importør? Kemikalielovgivningen

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) DA 11.7.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 179/3 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 618/2012 af 10. juli 2012 om ændring med henblik på tilpasning til den tekniske og videnskabelige udvikling af Europa-

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP 215 Gulvspartelmasse Varenummer: 3856580 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den:

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2012-13 EUU alm. del Bilag 34 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enhed/Kontor: NaturErhvervstyrelsen/Center for Jordbrug Sagsnr.: 12-41811-000002/Dep. sagsnr. 7570

Læs mere

Bekendtgørelse om import og salg samt eksport af batterier og akkumulatorer 1)

Bekendtgørelse om import og salg samt eksport af batterier og akkumulatorer 1) BEK nr 870 af 08/07/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 1. oktober 2015 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-7031-00026 Senere ændringer

Læs mere

MÅBJERGVÆRKET A/S. Grønt regnskab for 2009

MÅBJERGVÆRKET A/S. Grønt regnskab for 2009 MÅBJERGVÆRKET A/S Grønt regnskab for 2009 Dokument oprettet d. 07 01 2011. Side 1 / 6 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger, BEK

Læs mere

NBE PELVAC MANUAL. Version 3.000001. RTB - Ready To Burn

NBE PELVAC MANUAL. Version 3.000001. RTB - Ready To Burn DK NBE PELVAC MANUAL Version 3.000001 RTB - Ready To Burn INDHOLD: Kære kunde. Tak fordi du har købt dette NBE-produkt, som er designet og fremstillet efter de højeste standarder i EU. Vi anbefaler, at

Læs mere

En skånsom metode mod ondartede angreb Zerust

En skånsom metode mod ondartede angreb Zerust En skånsom metode mod ondartede angreb Zerust tryggere kan ingen være VENLIG MOD ALLE HÅRD MOD KORROSIONEN For enhver virksomhed, der handler med metalprodukter og elektronik, er et korrosionsfrit miljø

Læs mere

2015 Udgivet den 24. januar 2015. 22. januar 2015. Nr. 46.

2015 Udgivet den 24. januar 2015. 22. januar 2015. Nr. 46. Lovtidende A 2015 Udgivet den 24. januar 2015 22. januar 2015. Nr. 46. Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra fyringsanlæg til fast brændsel under 1 MW 1) I medfør af 7, stk. 1, nr. 1 og 5,

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP VS20 Primer Varenummer: 80216, 80223 Dokument-ID: Varegruppe: Dampspærre Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den: 13-11-2015

Læs mere