For at opnå dette mål, kan Kids4Energy materialet blive brugt i skole uddannelser på forskellige måder. Målgruppen er de 6 10 årige.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "For at opnå dette mål, kan Kids4Energy materialet blive brugt i skole uddannelser på forskellige måder. Målgruppen er de 6 10 årige."

Transkript

1 Det er vigtigt at børn begynder at forstå vigtigheden af miljø problemer i et tidligt stadie af deres uddannelse. At spare på energien og den potentielle trussel som klimaforandring er, skal læres af børn såvel som voksne og vi håber på at Kids4Energy materialet kan være medhjælpende til at vække yderligere opmærksomhed. Et af de vigtigste mål i miljø undervisningen er at vække de unges miljømæssige opmærksomhed ved at være medhjælpende til at få dem til at overveje deres livsstil. For at opnå dette mål, kan Kids4Energy materialet blive brugt i skole uddannelser på forskellige måder. Målgruppen er de 6 10 årige. Eleverne skulle gerne kunne identificere sig med de roller og situationer der er beskrevet på kortene og tænke over konsekvenserne af de forskellige handlinger. Spilvariationerne i Kids4Energys undervisningsmateriale er yderst relevant og brugbart baggrundsmateriale til brug ved diskussioner på klassen og kan endvidere bruges som supplerende materiale ved gruppearbejde. Kortene præsenterer fire familier, med hver deres livsstil. Livsstilen er kendetegnet ved bl.a. forbruger opførsel eller hobbyer og kørselsvalg, og på den måde som familien bruger vand, energi og elektricitet. Familien Spild Denne familie lader meget energi og drikkevand gå til spilde på grund af tankeløshed, uvidenhed og dovenskab. Familien Teknik De nyeste elektroniske apparater er centralt for denne families liv. Dette giver på den ene side at højt elektricitets- og energiforbrug, men på den anden side giver det også familien fordele i form af en bedre energi effektivitet af de nye og moderne apparater. Familien Spare Denne familie er miljø-minded og sparer på energien for at beskytte miljøet og spare penge. Familien Udvikling Den fjerde familie er meget dedikeret til miljøet og klima beskyttelse. Energi effektivitet er et emne for dem og de prøver at erstatte fossile brændstoffer med vedvarende energi kilder.

2 Kortene is Kids4Energy-undervisningsmaterialet er nummereret fra 1 til 5 i hver familie. For at adskille de fire familier er numrene på kortene farvede: Rød: Gul: Blå: Grøn: Familien Spild Familien Teknologi Familien Spare Familien Udvikling Kids4Energy undervisningsmaterialet inkluderer 20 billedkort og en instruktionsbog, hvor læreren kan finde information om hvordan man bruger Kids4Energy undervisnings materialet. Kortene kan bruges på mange forskellige måder, beskrivelserne i instruktionsbogen er bare forslag. Instruktioner i brug af Kids4energy undervisningsmaterialet Afhængigt af elevernes alder, er det nødvendigt at forklare konceptet af energi og energi effektivitet før kortene tages i brug. For at gøre denne oplevelse mere spændende kan spil 1 spilles. Spil 1: Hvad kan du se? Hver elev får et kort og beskriver illustrationen på kortet til sine klassekammerater. Han/hun prøver (med hjælp fra læreren) at finde ud af hvilke aktiviteter og udstyr på kortene der spilder energi, og hvilke der er energibesparende. Spil 2: Sammenligning med egen familie Klassen deles op i 4 grupper. Hver gruppe får alle kortene i en familie. Hver gruppe prøver så at beskrive opførslen af den familie der er illustreret på kortene. Måske kan de identificere hovedtrækkene i de illustrerede livsstile. Bagefter præsenterer hver gruppe livsstilen for deres familie til resten af klassen. Efter gruppearbejdet skiftes hver elev til at tage et kort. Spilleren ser på det kort som han/hun har og sammenligner hans/hendes livsstil(eller hans/hendes families livsstil) med livsstilen på kortet. Han/hun skal prøve at finde ligheder eller kontraster. For eksempel: Min familie kunne være Spare familien, fordi vi har termostatiske radiatorer Jeg kunne ikke tilhøre Spild familien, da vores TV aldrig er på standby mode, men altid er slukket. Spil 3: Find på historier Hver elev får et kort og finder på en historie der er relateret til det billede der er på hans/hendes kort. I denne historie kan eleven f.eks beskrive hvilke livsstile som personen/personerne på kortet lever. De kan udpege hvordan familie medlemmerne sparer eller spilder energi. Beskriv en typisk dag i familien Spild, Udvikling,. Hvad sker der herefter? Børn er gode til at finde på noget spændende eller overraskende.

3 Spil 4: Hvilken person/hvilket kort mangler? Dette spil kræver en udspørger og 2 8 spillere. Målet er at huske et eller få manglende kort eller personer. Udspørgeren spreder et par rolle kort på en jævn overflade. Spilleren kigger på kortene i et øjeblik, og kigger derefter væk fra kortene. Udspørgeren fjerner 1 3 kort. Spilleren prøver at huske hvilke kort der er blevet fjernet og hvilken livsstil personerne på kortene lever. Hvis spilleren ikke kan huske hvilke kort der mangler, giver udspørgeren dem nogle hints ved at beskrive livsstilen på den pågældende person. Vinderen af spillet er den spiller der først husker hvilket kort der mangler. Spil 5: Prøv at huske Tag to Kids4Energy kortspil. Bland kortene og læg dem på bordet med billedsiden nedad. Hver spiller løfter på skift to kort. Hvis spilleren finder 2 identiske kort kan han/hun beholde dem, og fortsætte med at løfte to kort. Hvis der ikke bliver fundet et identisk par, får den næste spiller chancen. Den spiller der finder flest par vinder spillet. Spil 6: Hvilken familie tilhører jeg? Tape et kort fast til hver spillers ryg. Spillerne må ikke se deres eget kort. Hver spiller stiller de andre spillere spørgsmål om den person der er på kortet tapet til hans/hendes ryg, med det mål at finde ud af hvilken familie eller livsstil der er illustreret. Spil 7: Hvilken livsstil er anderledes? Put en familie på bordet med billedsiden opad. Tilføj et kort fra en anden familie. Spillerne skal så identificere hvilken person eller hvilket kort der er fra en anden familie, og hvordan deres livsstil adskiller sig fra hinanden. Spil 8: Find din familie! Et tilfældigt kort gives til hver spiller. Kortene vises ikke til andre. Stil dine klassekammerater spørgsmål om deres kort, og sammenlign deres svar med dit eget kort. Prøv at gætte hvilke kort der hører til samme familie som din egen. Vær opmærksom på livsstilen i familierne. Når du tror du har samlet en hel familie, sammenlignes farverne på numrene på kortene. Hvis farverne er forskellige, er du havnet i en forkert gruppe. Fortsæt med at lede efter din familie. Spil 9: Tegn dit eget kort Det er også sjovt at tegne en situation som repræsenterer børnenes egen livsstil. Spil 10: Rollespil Type A: Grupper på 3 4 stykker præsenterer livsstilen hos en familie i et kort rollespil. Den følgende situation kunne vises: Hvordan familien Teknologi fejrer jul. Hvordan Spare familien holder ferie.

4 Hvordan familien Spild starter deres dag. Hvad familien Udvikling laver i deres fritid. Type B: En elev trækker et kort og spiller den person eller situation der er afbilledet på kortet. De andre skal så gætte hvilken familie han/hun tilhører. Type C: Hver elev får en rolle som er en person fra et af kortene. Spillerne der er i familie sammen, prøver sammen at leve sig ind i rollerne. Eleverne kunne f.eks. prøve at besøge de andre familier, eller tage på en fantasi rejse som hvis de var en af spild familien, teknologi familien og så videre. Bagefter mødes familien for at lave et resume af deres oplevelser. Resumeet kan være i form af en sketch, en historie, billeder, fotos, digte, en tegneseriestribe, et brev Disse resumeer præsenteres derefter til tre andre familier. Spil 11: Diskussion De følgende problemer kan overvejes som diskussions emner mellem eleverne: Hvilken af de fire livsstile ligner din egen mest? Hvilke situationer på kortene er typisk for dig? Hvordan påvirker vores livsstil miljøet? Er det kun dig der bestemmer hvad din livsstil skal være? Hvorfor? Hvordan er livsstile videregivet? Hvordan kan jeg ændre min livsstil? Led efter alternativer til de energi forbruget og opførslen illustreret på kortene. Kan folks livsstil opdeles på samme måde som på kortene? Leg og lær med Kids4Energy materialet!!!

5 Familien spild På dette kort kan du se at familien spild er ligeglad med at spare energi og at de er ligeglade med miljøet når de er ude at shoppe. De bruger engangsplasticposer til at pakke tingene de har købt i. Energien brugt til produktion og bortskaffelse af plasticposerne, kunne nemt spares ved at bruge indkøbskurve eller andre genbrugelige poser i stedet for. De drikke som familien vælger er pakket ind i plastic og aluminium dåser. Disse indpakninger skulle erstattes af genbrugs og genfyldelige (glas) dåser. Familien køber også eksotiske frugter og jordbær, selvom det er vinter. Disse produkter bliver transporteret tusindvis af kilometer til Europa, hvilket forbruger meget energi og brændstof. Denne energi, og en masse luftforurening kunne spares ved at købe sæson frugt, og ved at foretrække hjemmelavede produkter generelt. Tag et brusebad i stedet for et karbad, da det kun bruger omkring en tredjedel af den energi der bruges til et karbad.

6 En dryppende vandhane (10 dryp per minut) spilder 170 l om måneden, eller 2000 liter om året. Kig efter energi mærket når du køber elektroniske apparater. A -mærkede produkter er de mest energi effektive, mens G -mærkede produkter er de mindst effektive. I nogle europæiske lande er vaskemaskiner med et A+ -mærke, og frysere og tørretumblere med et A++ -mærke allerede på markedet. Disse maskiner har et endnu lavere energi forbrug end A -mærkede apparater. Familien spild har valgt en C -mærket vaskemaskine, som ikke er særlig energi effektiv og derfor giver en høj elregning. Familien spild vasker deres tøj ved en meget høj temperatur (90 C). men en 60 C vask ville virke lige så fint, og ville kun koste det halve af 90 C vasken. En 40 C eller en 30 C vask ville være endnu billigere. Alle ved at et åbent eller halvåbent vindue mens der er tændt for varmen, spilder en masse energi og er lig med penge ud i afløbet. Mindre kendt er det at hvis et gardin dækker en radiator, kan energi forbruget for varme stige med op til 40 %. Tv et i billedet står på stand by mode, men elektriske apparater (f. eks Tv er, Videoer, dvd afspillere og stereo anlæg) forbruger meget energi når de står på stand by mode. Et tv der står på stand by mode kan bruge op mod 190 kwh om året. For at undgå dette unødvendige forbrug af energi, er det vigtigt at du altid husker at slukke elektroniske apparater. Et lignende problem er det høje energiforbrug som en screensaver bruger. Det er bedre at slukke skærmen eller at sætte computeren is sleep mode, hvilket gør skærmen mørk når man ikke bruger den. Et kort kig i affaldsspanden vise at familien spild ikke er opmærksom på adskillelse af affaldet. Papir, glas og noget plastic er værdifulde genbrugsmaterialer for industrien, som burde blive adskilt og genbrugt.

7 Elever burde gå i skole, tage skolebussen eller cykle når det er muligt. At køre eleverne til skole i bil, spilder benzin og har en negativ effekt på miljøet, hvilket nemt kan undgås. At køre med skolebussen eller cykle måske i en gruppe er som regel også sjovere end at blive kørt i mors bil. Hvis det er uundgåeligt at bringe børnene til skole i bil, så lad være med at lade motoren køre mens du venter på dem. Når du venter på passagerer eller sidder i kø på grund af jernbaneoverskæringer eller kraftig trafik, så sluk motoren for at undgå at spilde benzin. Undersøg dine kørsels vaner. De følgende vaner spilder benzin: Acceleration med speederen i bund; at have chokeren på når det ikke er nødvendigt; mange opbremsninger i trafikken på grund af dårlig planlægning; at køre med høj fart. Sidst men ikke mindst: Vær opmærksom på energi forbruget når du køber en ny bil. Alle tærren gående biler som i vores billede er eksempler på biler der har et meget højt energiforbrug and en lav energieffektivitet, specielt når de kun bruges i byer eller på asfalterede veje. hvis vi kigger på det her billede er det nemt at se at spild er det rigtige navn om denne familie: - De putter ikke låg på gryden når de laver mad hvilket tredobler energiforbruget - Lad være med at stille køleskabet ved siden af ovnen. Varmen der bliver produceret fra ovnen forøger energiforbruget i fryseren.

8 - Sluk unødvendigt lys. - Ifølge forskere bruger man mindre vand ved at vaske en stak tallerkner i en opvaskemaskine, end ved at vaske dem i hånden. Men, hvis du fylder den ene side a vasken op med sæbevand og den anden side med rent vand og hvis du ikke lader vandet løbe så bruger du kun halvt så meget vand som en opvaskemaskine gør. - Se på kaffemaskinen. Kaffen bliver holdt varm på en varmeplade på kaffemaskinen. Dette er et spild af elektricitet. Brug i stedet en termokande kaffen vil stadig være varm og velsmagende efter et par timer. - Tæt dine vinduer, installer bedre tætningslister eller udskift de gamle utætte vinduer med moderne perfekt isolerede vinduer. Selvom vinduet i billedet er lukket, svinger gardinerne i brisen. Dette vindue er meget gammelt og utæt. Meget varme går tabt pga. vinduet.

9 Familien teknologi Fritidsaktiviteter kan være meget energibrugende eller naturorienterede. Pigen på billedet foretrækker at arbejde med computer og at spille playstation eller andre elektroniske underholdningsapparater. Dette bruger selvfølgelig mere energi end at spille et boldspil som børnene uden for vinduet gør. Vores helbred og familiens budget ville nyde godt af at vi brugte mere af vores fritid i naturen, i det mindste når vejret er godt. Det er nemt at genkende at denne pige er medlem af familien teknologi. Hun ejer mange elektroniske maskiner, men disse maskiner er i det mindste moderne og energi effektive, f.eks. bruger en fladskærm kun halvdelen a den strøm som en normal skærm bruger (billedrør). Ved at bruge lommeregnere der er drevet af solenergi ligesom lommeregnere på bordet undgår man batterier. Batterier (hvilket er nødvendigt i mange elektroniske underholdningsapparater) indeholder tungmetaller og andre kemikalier, og er i kategorien farligt affald og det kræver meget arbejde og energi at skaffe sig af med dem ordentligt. Engangs batterier er meget ineffektive i forhold til mængden af energi de leverer. Mængden af energi der bruges til produktion af ikke genbrugelige batterier er gange højere end den energi som batteriet leverer i brug. Hvis du skal bruge batterier så brug genopladelige. Transportable genopladere som kan sættes ind i stikkontakter burde foretrækkes.

10 At flyve er i dag nogle gange billigere and at køre med tog. Men hvis du planlægger en tur så skal du også overveje at lufttrafik har en negativ effekt på miljøet. Brændstof forbruget på et fly i forhold til passagerer og km, er sammenligneligt med brændstofforbruget hos en almindelig bil. Derudover udledes der også kerosen som er 2-4 gange mere skadeligt for miljøet end diesel eller petroleum. At flyve km, køre km med en medium stor bil eller at køre km med tog, udleder den samme mængde drivhusgas CO2 (carbon dioxid). Et andet aspekt som kan ses i dette billede er igen elektronisk underholdning og en discman. De bruger stort set alle batterier, hvilket har en negativ effekt på vores miljø og er ineffektive (se teknologi kort 1). Det kan betale sig at finde ud af hvor mange elektroniske apparater der er rundt omkring i vores boliger, og overveje om de er nødvendige. En tørretumbler er meget behjælpelig og tidssparende, men den er også en energi-sluger. Så hvis du vil være miljøminded, så er en tørresnor den mest energi besparende (og penge sparende) måde at tørre dit vasketøj. Solenergi er gratis! Men, hvis du ikke kan undvære en tørretumbler kan du stadig gøre en stor forskel ved at vælge en mere energisparende model. Vær opmærksom på energimærket og foretræk B -mærkede tørretumblere (så længe A -mærkede tørretumblere ikke er tilgængelige) i stedet for C -mærkede ligesom vore billede. De følgende tips kan også være medhjælpende til at spare energi når der bruges en tørretumbler: - Put så meget i tørretumbleren som muligt hver gang. - Lad være med at putte tøj som er meget vådt i tørretumbleren, centrifuger først tøjet med et højt antal rotationer per minut (1000 rotationer per minut eller mere) - Rens filteret hver gang du bruger maskinen. Et blokeret filter forhindrer den varme luft i at cirkulere frit, så tøjet tager længere tid om at tørre. Bortset fra at putte drivende vådt tøj i tørretumbleren på en varm solskinsdag, så sparer familien energi ved at bruge en meget energieffektiv vaskemaskine ( A -mærket) og ved at vælge en lav vasketemperatur (40 C).

11 Familien teknologi bruger de nyeste apparater, dette sparer nogle gange energi på grund af den høje energieffektivitet som moderne produkter har, men denne livsstil kan også være energi-spild på grund af utallige unødvendige elektroniske apparater. Hvis du skal opvarme eller optøe små mængder mad, så brug en mikroovn i stedet for en normal ovn for at spare energi. Til store måltider er ovnen dog som regel mere effektiv. Brug en kogekedel til at varme vand. Det er mere energieffektivt end at bruge en gryde e. lign. Dog skal man være opmærksom på de følgende regler: - Det bruger mere energi at opvarme en tilkalket kedel. Rengør jævnligt din elektriske kedel ved at koge vand og eddike for at fjerne mineral kalkninger. - Lad være med at overfylde kedlen hvis du bare skal lave en enkelt kop te. Varm kun den mængde vand du skal bruge. Lad være med at lade din espresso maskine være på standby hele dagen, når du kun drikker et par kopper kaffe om dagen. Når du køber en ny en, så vælg en maskine med en energisparende funktion. Hvis man ser på dette billede så er der mange elektroniske apparater synlige: Tv et, to lamper, en ventilator og et løbebånd. Energiforbruget hos disse apparater kunne nemt være undgået hvis mor

12 teknologi havde besluttet sig for at jogge i naturen i stedet for. Dette eksempel viser os at kritisk overvejelse af vores livsstil kan hjælpe os til at spare energi og penge. Varmekontrollen i dette rum viser en stuetemperatur på 24 C. Det er en meget høj temperatur. Juster dit termostat ned. Bare en grad kan reducere den brugte energi til varmeforbruget med op til 6%. De følgende temperaturer er anbefalede: - Stuen: C - Børneværelset: 20 C - Soveværelset: 18 C - Badeværelset 24C

13 Familien Spare For at undgå spild så bør alle huske på de to centrale principper for bæredygtigt forbrug at forbruge mindre og at genbruge. Affaldspapir, papæsker, glas, sorteret plastic og syntetiske materialer, propper, Cd er, brugt stegeolie, tøj og sko, kasseret metal, kabler, dæk kan genbruges hvis materialerne bliver sorteret og afleveret til genbrugsstationer og sorteringscentre som i billedet ovenover. Nogle farlige materialer må ikke blive smidt ud sammen med normalt affald. Alle borgere har en obligatorisk pligt til at bringe de følgende materialer til affalds-afhentning centre eller til affaldspladser for giftigt affald: - Minerale olie destlillationsrester - Batterier/genopladelige batterier (inklusive mobil telefoner) - Køleskabe og frysere (frysevæsker, CFC s) - Lak og malingrester - Beholdere under tryk der ikke er helt tomme - Hvis du ikke er sikker på om et produkt er giftigt affald, spørg hos et affalds sorteringscenter eller læs teksten på pakken nøje. Den optimale afskaffelsesmetode er sandsynligvis beskrevet på pakken. På dette kort ses et medlem af familien spare som er ved at købe mad i en butik der tilbyder produkter der er økologisk fremavlet.

14 Økologisk landbrug tilgodeser genbrugelige ressourcer og genbrug, og at give næringsstofferne i affaldsprodukter tilbage til jorden. Kreatur, kød og fjerkræs produktion er reguleret med stor hensynstagen til dyrenes velfærd og ved at bruge naturligt foder. Organisk landbrug respekterer miljøets eget system med at bekæmpe sygdomme i afgrøder og kreaturer og undgår brugen af syntetiske pesticider, herbicider, kemiske gødninger, hormoner, antibiotika eller genmanipulation. Økologiske landmænd bruger i stedet forskellige teknikker som er med til at skabe et bæredygtigt økosystem og at mindske forurening. Familien spare foretrækker også hjemmeproducerede produkter og køber sæson frugt. De undgår engangsplasticposer en anden måde at mindske mængden af affald, at spare energi (brugt til produktion og afskaffelse af plasticposerne) og beskytter miljøet. Familien spare er også opmærksomme på ting der ofte overses: - En normal elektrisk pære omdanner % af den brugte energi til varme, kun den smalle rest på 5-10 % er omdannet til lys. Der findes næsten ingen andre elektriske apparater der har så dårlig en energieffektivitet. Familien sparer bruger energisparende lamper. Disse lamper har en 5 gange højere lysstyrke og en levetid der er 8 gange længere end lyspærer. - At koge med en trykkoger kan spare op til 50 % energi. Brug en trykkoger når du skal lave mad der tager lang tid at koge. - At bruge gryder med låg mindsker energiforbruget. - Termostaten på radiatoren står på 2,5 hvilket sikrer en rumtemperatur på grader, hvilket er den anbefalede temperatur for stue og køkken. Termostater tager også hensyn til varme der kommer fra madlavning så køkkenet ikke bliver overophedet. - Familien foretrækker genbrugelige flasker, som blot bliver vasket og derefter genbrugt. Energiforbruget herved er mindre end ved eksempelvis engangsflasker og dåser som omsmeltes for de igen bruges. Dette mindsker forurenende og energikrævende produktion.

15 Familien sparer undgår at bruge deres bil så ofte som muligt. Børnene kommer i skole med bus, faderen cykler og moderen går til arbejde. Hvis du ikke har langt til arbejde så burde du seriøst afholde dig fra at bruge bilen. Bezin forbruget er nemlig meget højt på korte afstande, på de første kilometer mellem 20 og 40 liter per km. Benzin forbruget er først normalt når der er længere end 4 km. Hvis du bor og arbejder i byen så er en cykel eller offentlig transport muligvis også den hurtigste transport metode at komme til arbejde på, når tiden det tager at finde en parkeringsplads medregnes. Hvis du ikke kan undgå at køre i bil, så er fælleskørsel et godt alternativ til at spare energi og penge. De fleste biler i morgentrafikken er der ofte kun 1 person i, selvom der er plads til mindst 4 personer, og passagerer der skal samme vej til arbejde er nemme at finde. I dette billede kan du se at familien er ude på en gåtur igennem bjergene. Dette er en energisparende og natur orienteret fritidsaktivitet. På grund af deres deres holdninger til sparing af energi og klimabevarelse så vælger familien sparer at tage toget til deres bestemmelsessted. Transporten af 100 personer i 100 km i bil i forhold til transport ved hjælp af bus eller tog:

16 - 50 biler med 2 personer hver skal bruge omkring 500 l benzin, det er 50 liter per km. - To busser med 50 passagerer hver eller en fuld togvogn bruger omkring 70 liter benzin på 100 km. Det svarer til 0,7 liter per km. Og når du kører i bil så overhold følgende råd for at spare benzin: Kør økonomisk, vær opmærksom på fartgrænser, skift til et højere gear i tide, vedligehold dækkene og vær sikker på at der er det rigtige tryk i dem, undgå tagbagagebærere, sluk motoren når du venter ved jernbaneoverskæringer, kør så snart du har startet motoren (En ventende bil med tændt motor forurener og spilder benzin) og vær sikker på at din bil et godt vedligeholdt.

17 Familien Udvikling Moderen i familien udvikling bruger ikke normal diesel, men biodiesel. Biodiesel er ikke et fossilt brændstof, det betyder at det ikke er lavet af petroleum som er svindende. Råmaterialerne til Biodiesel er rapsolie eller andre vegetabilske olier. (Se markerne i baggrunden på dette billede: Den gule farve er typisk for en blostrene rapsmark i maj.) Brugen af biodiesel reducerer udledningen af drivhusgasser, da den samme mængde CO2 (et af de stoffer der er skyldig i drivhuseffekten) som er udledes af biodieselen blev opsamlet af rapsplanten mens den voksede. Biodiesel kan bruges i mange europæiske diesel motorer produceret de seneste år. Men før du fylder bilen med biodiesel så spørg din bilforhandler eller din reparatør om biodiesel kan gøre skade på din bil. Desværre kan biodiesel ikke købes alle steder. Men der er allerede mange tankstationer der tilbyder biodiesel. Denne alternative benzin er ofte lidt billigere end normal diesel, på grund af skattefradrag i nogle europæiske lande. Bedstemor udvikling samler brugt stegeolie. Dette er anbefalet af to grunde: For det første så holder det kloakrørene rene at indsamle olien. Olie kan lave skadelige depoter og blokere

18 udledningen af spildevand. For det andet så kan brugt stegeolie genbruges. Det bliver brugt som et billigt råmateriale i produktionen af biodiesel. Familien udvikling bor i et passivt hus. Et passivt hus er en bygning hvor et bekvemt indeklima kan bibeholdes (næsten) uden aktiv varme og kølesystemer. Dette kræver flere forskellige tiltag for at reducere brugen af varme energi, f. eks en meget god isolation, vinduer med tredobbelt glas, en kompakt form og et kontrolleret ventilations system med varme-genvindelse. Dette ventilationssystem flytter meget af den varme der er i varm udluftnings luft over i den indkommende kolde luft. Så beboerne får frisk luft uden meget tab af varme energi. På vores billede kan man se den luft der bliver opsamlet af ventilationssystemet. For resten så behøves man ikke at åbne vinduerne for at lufte ud, da ventilationssystemet sørger for alt dette. I de sidste århundreder blev elektricitet primært produceret ved afbrænding af kul og petroleum eller ved hjælp af atomenergi. Men der er mange andre måder at producere grøn elektricitet på uden at gøre miljøet forurenet og uden drivhuseffekt. En af disse rene måder at producere elektricitet på er afbilledet i billedet på det her kort: vindmøller. Vindmølleparker er specielt relevante på steder hvor der er meget vind og på havet (havvindmølleparker). Andre eksempler på miljøvenlig produktion af elektricitet er: - Solceller - Vandkraft - Biomasse og biogas( f. eks bruges træ som benzin i kraftstationer i stedet for kul og petroleum) - Bølgekraft stationer - geotermisk energi

19 På taget af huset der tilhører familien udvikling kan man se at der er installeret et solvarmeanlæg. I kontrast til solceller, som bruges til at producere elektricitet, er formålet med et solvarmeanlæg at producere varmt vand og/eller varme energi i kombination med et andet varmesystem. En installation på,8m2 er nok til at producere 70 % af efterspørgselen efter varmt vand for en familie med 4 personer. Solenergi er en uophørlig energikilde og det er miljøvenligt og gratis at bruge. Et drivhus på sydsiden af bygningen hjælper familien med at reducere deres varme udgifter. Tilbygningen har to funktioner: at lave en isolationseffekt og at varme luften der passerer igennem huset. Et drivhus er en måde at bruge passiv solenergi på. Men vær opmærksom på at et drivhus kun sparer energi hvis det ikke selv bliver opvarmet. Familien udvikling får det lave tilskud af varmeenergi som de skal bruge i det passive hus med et varmesystem der bliver fyret med træpiller. Træpiller er lavet af savsmuld, som bliver trykket sammen under ekstremt pres uden brug af lim eller andre tilsætninger. Træpiller er også en meget brugbar form for brændstof for forbrugere de kan leveres med tanker, lastbil eller i sække og er gode til automatiske varmesystemer, hvilket gør dem brugervenlige og tidseffektive som gas eller oliefyr. Sidst men ikke mindst så er træpiller CO2 neutrale, hvilket betyder at den samme mængde CO2 der bliver udledt ved afbrændingen, blev opsamlet af træerne mens de voksede.

Vand. Hvor mange m 3 vand bruger skolen pr. måned? Pr. år? Bedøm om skolen bruger mere eller mindre vand end sidste år?

Vand. Hvor mange m 3 vand bruger skolen pr. måned? Pr. år? Bedøm om skolen bruger mere eller mindre vand end sidste år? Eksempler på spørgsmål til Miljørevision Svarene på spørgsmålene kan findes i et samarbejde med det tekniske personale, ved at spørge elever og lærere og ved selv at undersøge forholdene. Vand Hvor mange

Læs mere

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det?

FAKTAARK Ordforklaring. Biomasse hvad er det? FAKTAARK Ordforklaring Biomasse hvad er det? Affaldsforbrænding På et forbrændingsanlæg afbrændes det affald, som du smider ud. Varmen herfra opvarmer fjernvarmevand, der pumpes ud til husene via kilometerlange

Læs mere

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd Spar på energien Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd varme Udnyt varmen rigtigt JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC 15,5 14,5 14 9 3,5 2 2 2 3 8 12 14,5 Årligt

Læs mere

BYGNINGER SMART ENERGI SMART ENERGI. i samarbejde med. I private hjem bliver der gjort flere ting for at spare på energien:

BYGNINGER SMART ENERGI SMART ENERGI. i samarbejde med. I private hjem bliver der gjort flere ting for at spare på energien: BYGNINGER SMART ENERGI I private hjem bliver el-forbruget sænket ved at udskifte elektriske apparater til moderne apparater med lavt og intelligent energiforbrug. SMART ENERGI I private hjem bliver der

Læs mere

Sparerøddernes håndbog

Sparerøddernes håndbog Sparerøddernes håndbog Smil til verden og verden smiler igen Denne sparebog er blevet til på baggrund af Druestrup Friskoles fokus på at spare på CO2, hvilket var emnet for Jordens Dag i år. Det bevirkede

Læs mere

Ta de gode vaner med i sommerhuset

Ta de gode vaner med i sommerhuset Ta de gode vaner med i sommerhuset - og få en mindre elregning Brug brændeovn i stedet for elvarme Tjek temperaturen på varmtvandsbeholderen Se flere gode råd inde i folderen Gode elvaner er meget værd

Læs mere

Energibesparelser i boligen

Energibesparelser i boligen Energibesparelser i boligen Boligkontoret Danmark åbent hus Helsingør 17.4.2010. Ann Vikkelsø, energivejleder. Energitjenesten København. Ann Vikkelsø Energitjenesten København Ingeniør (energi) Energivejleder

Læs mere

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden Fremtidens energi Undervisningsmodul 4 Goddag til fremtiden Drivhuseffekten Fremtidens energi i Gentofte Kommune og Danmark Vi lever i et samfund, hvor kloge hoveder har udviklet alverdens ting, som gør

Læs mere

VARME- KILDER Undervisningsmodul 1. Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune?

VARME- KILDER Undervisningsmodul 1. Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune? VARME- KILDER Undervisningsmodul 1 Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune? Hvordan bliver din bolig varmet op? Når vi tænder for radiatorerne, er vi vant til, at der bliver dej lig varmt. Det er især

Læs mere

Jorden venter. Missionen er planlagt. Er du parat?

Jorden venter. Missionen er planlagt. Er du parat? Du kan gøre en forskel Du har sikkert allerede hørt om klimaforandringer og drivhuseffekt. Om overforbrug og madspild. Du har sikkert også set billeder af isbjerge, der smelter, af oversvømmelser eller

Læs mere

Ann Vikkelsø 40% 26-10-2014. Energibesparelser i boligen. Spar varme og få et godt indeklima. Er energibesparelser i boligen vigtigt?

Ann Vikkelsø 40% 26-10-2014. Energibesparelser i boligen. Spar varme og få et godt indeklima. Er energibesparelser i boligen vigtigt? Energibesparelser i boligen Ann Vikkelsø, energirådgiver. Energitjenesten København Ann Vikkelsø Energitjenesten København Energiingeniør Energirådgiver Energitjek i lejligheder mm. av@energitjenesten.dk

Læs mere

Energiforbrug og klimaforandringer. Lærervejledning

Energiforbrug og klimaforandringer. Lærervejledning Energiforbrug og klimaforandringer Lærervejledning Generelle oplysninger Forløbets varighed: Fra kl. 9.00 til kl.12.00. Målgruppe: Forløbet er for 3. klasse til 6. klasse. Pris: Besøget er gratis for folkeskoler

Læs mere

OMEGA-opgave for indskoling

OMEGA-opgave for indskoling OMEGA-opgave for indskoling Tema: Vandforbrug Vand der kommer i vores vandhaner kommer nede fra jorden. Det er undervejs i lang tid og skal både renses, pumpes og ledes bort i kloakken bagefter igen. Billede:

Læs mere

inspirerende undervisning

inspirerende undervisning laver inspirerende undervisning om energi og miljø TEMA: Solenergi Lærervejledning BAGGRUND Klodens klima påvirkes, når man afbrænder fossile brændsler. Hele verden er derfor optaget af at finde nye muligheder

Læs mere

Gentofte og fjernvarmen

Gentofte og fjernvarmen Gentofte KOMMUNE og fjernvarmen Undervisningsmodul 3 Fra skraldespand til radiator Varmen kommer fra vores affald Nede under jorden i Gentofte Kommune ligger der en masse rør. I de rør løber der varmt

Læs mere

en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra.

en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra. en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra. t mere på Læs mege skolen.dk fjernvarme Lidt fakta om fjernvarme Ud af 2,4 mio. boliger bliver 1,7

Læs mere

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4 Goddag til fremtiden Indledning Undervisningsmodul 4 fremtidsperspektiverer og viser fremtidens energiproduktion. I fremtiden er drømmen hos både politikere

Læs mere

Fjernvarmeguide. til dig, der bor i lejlighed. Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode.

Fjernvarmeguide. til dig, der bor i lejlighed. Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. Hvis du har spørgsmål til brochuren eller din fjernvarme, er du velkommen til at kontakte dit boligselskab eller dit varmeværk. Fjernvarmeguide til dig, der bor i lejlighed Gl. Kærvej 15. 6800 Varde Tlf.:

Læs mere

SKÅN SKOVPARKENS MILJØ

SKÅN SKOVPARKENS MILJØ SKÅN SKOVPARKENS MILJØ FOR NATUREN OG DIG SELV Med denne brochure i hånden har du et redskab til hurtigt at gøre en forskel for miljøet. Læs den, brug den og søg også gerne selv ny viden. Det er små,

Læs mere

Tjekliste til boligen

Tjekliste til boligen Tjekliste til boligen Køkken Belysning Energieffektiv belysning (A-pærer, Halogen) Afskaffelse af sparepærer på genbrugsstation El Standby-forbrug i køkkenet (ex. Mikroovn) SparOmeter Opvask Opvaskemaskine:

Læs mere

SECHURBA spørgeskema Figur 1 Kort over det udvalgte område. Den lilla streg angiver det

SECHURBA spørgeskema Figur 1 Kort over det udvalgte område. Den lilla streg angiver det Rubow Arkitekter, Københavns Ejendomme (KEjd) og Cenergia Energy Consultants arbejder sammen på et europæisk projekt, hvis formål er at få en bredere viden om energi effektivitet og mulighederne for etablering

Læs mere

Er du kvinde eller mand? Hvor gammel er du? Hvornår har du udfyldt spørgeskemaet? Hvor mange personer over 18 år bor i lejligheden?

Er du kvinde eller mand? Hvor gammel er du? Hvornår har du udfyldt spørgeskemaet? Hvor mange personer over 18 år bor i lejligheden? Er du kvinde eller mand? Hvor gammel er du? Hvornår har du udfyldt spørgeskemaet? Hvor mange personer over 18 år bor i lejligheden? Bor der børn under 18 år i lejligheden? Hvor mange børn under 18 år bor

Læs mere

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen 2 Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen Udgiver: Redaktør: Fagkonsulenter: Illustrationer: Produktion: Tryk og reproduktion: Energistyrelsen, opdatering af 2010-udgave fra Center for

Læs mere

Klimavenlig virksomhed. Hvorfor & Hvordan

Klimavenlig virksomhed. Hvorfor & Hvordan Klimavenlig virksomhed Hvorfor & Hvordan Det globale perspektiv Vores verden er truet af global opvarmning og klimaforandringer grundet øget drivhuseffekt For at undgå uoprettelig skade på naturen, skal

Læs mere

95% Undgå skimmelsvamp og energispild og lad dit hjem ånde. varme.danfoss.dk. Ventilation med varmegenvinding. af varmen bliver genanvendt.

95% Undgå skimmelsvamp og energispild og lad dit hjem ånde. varme.danfoss.dk. Ventilation med varmegenvinding. af varmen bliver genanvendt. Ventilation med varmegenvinding Undgå skimmelsvamp og energispild og lad dit hjem ånde Op til 95% af varmen bliver genanvendt Danfoss ventilation med varmegenindvinding genanvender det meste af varmen,

Læs mere

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Få en sund og energivenlig bolig med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Kære beboer Denne guide giver dig en god forudsætning for en sund og energivenlig bolig og mulighed for at spare penge. Du kan

Læs mere

Bispehaven. Kære beboer. Se her. -udnyt chancen nu! Energiambassadørerne Www.Bispehaven.dk

Bispehaven. Kære beboer. Se her. -udnyt chancen nu! Energiambassadørerne Www.Bispehaven.dk Se her DU kan også blive energiambassadør: Meld dig på et gratis kursus: du lærer om at spare på varme, el og vand og om indeklima. Du lærer også at fortælle andre om at spare. Vi besøger bl.a. AffaldsCentret

Læs mere

Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND. Vand er liv brug det med omtanke

Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND. Vand er liv brug det med omtanke Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND Vand er liv brug det med omtanke Renhed Vand er liv Energi Fællesskab Velvære Leg Lyst Ansvar Omtanke Behov For millioner af år siden var hele kloden dækket af vand.

Læs mere

SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET

SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET BADEVÆRELSET Badeværelset er det sted, hvor næsten to tredjedele af hjemmets vandforbrug foregår. Vi skyller ud i toilettet, tager varme bade om vinteren

Læs mere

14-2-2013 ROSKILDE TEKNISKE GYMNASIUM KLIMAFORANDRINGER. Roskilde Tekniske Gymnasium Teknologi Christian, Sarah og Emma

14-2-2013 ROSKILDE TEKNISKE GYMNASIUM KLIMAFORANDRINGER. Roskilde Tekniske Gymnasium Teknologi Christian, Sarah og Emma 14-2-2013 ROSKILDE TEKNISKE GYMNASIUM KLIMAFORANDRINGER Roskilde Tekniske Gymnasium Teknologi Christian, Sarah og Emma Indhold: Indledning Problemformulering Projekt beskrivelse Produktbeskrivelse Produktvurdering

Læs mere

KørGrønt Alt andet er helt sort. Optimer din elbils rækkevide

KørGrønt Alt andet er helt sort. Optimer din elbils rækkevide KørGrønt Alt andet er helt sort Optimer din elbils rækkevide Ny teknologi nye udfordringer Elbilen er ny i den danske bilpark. Det er en anden teknologi, end vi er vant til, og udfordringen består i at

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 INDLEDNING Da Timon og Pumba opdager, at deres yndlingsferiested er blevet skadet af forurening, lærer de, hvordan de kan være Safety Smart i forbindelse med miljøet. Elever i børnehaveklasse til og med

Læs mere

Mivita. Forhandles af: Læs denne brugsanvisning omhyggeligt, før du bruger din espresso-kaffemaskine

Mivita. Forhandles af: Læs denne brugsanvisning omhyggeligt, før du bruger din espresso-kaffemaskine Forhandles af: Mivita Læs denne brugsanvisning omhyggeligt, før du bruger din espresso-kaffemaskine VIGTIGT: Opbevar nedenstående serienummer på din kaffemaskine til eventuel senere brug. Kun til husholdningsbrug.

Læs mere

Teknologien. bag Quooker

Teknologien. bag Quooker Teknologien bag Quooker I denne folder Finder du de tekniske specifikationer til Quooker, samt beskrivelse på hvordan en Quooker fungerer. Haner Vores hanekollektion består af otte modeller; Basic, Classic,

Læs mere

Energiens veje Ny Prisma Fysik og kemi + Skole: Navn: Klasse:

Energiens veje Ny Prisma Fysik og kemi + Skole: Navn: Klasse: Energiens veje Ny Prisma Fysik og kemi + Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Vægtstang Æbler Batteri Benzin Bil Brændselscelle Energi kan optræde under forskellige former. Hvilke energiformer er der lagret i

Læs mere

Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk

Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk På de næste sider kan du læse fakta om fjernvarme, solvarmeprojektet og varmeværket i almindelighed. Grdl. 1964 Fjernvarme i Danmark 1,6 mill. ejendomme i Danmark

Læs mere

Grønsted kommune. Frederik & Mathias Friis 15-05-2015

Grønsted kommune. Frederik & Mathias Friis 15-05-2015 2015 Grønsted kommune Frederik & Mathias Friis 15-05-2015 Indhold Indledning... 2 Metode... 2 Kommunikation... 3 Hvem er målgruppen?... 3 Hvad er mediet?... 3 Hvilken effekt skal produktet have hos afsenderen?...

Læs mere

Teknologien. bag Quooker

Teknologien. bag Quooker Teknologien bag Quooker I denne folder Finder du de tekniske specifikationer til Quooker, samt beskrivelse på hvordan en Quooker fungerer. Haner Der findes seks modeller i vores kollektion af kogendevandhaner.

Læs mere

Appetitvækkere til ophæng rundt om på skolen inden projektet skydes i gang.

Appetitvækkere til ophæng rundt om på skolen inden projektet skydes i gang. Appetitvækkere til ophæng rundt om på skolen inden projektet skydes i gang. Vi tog udgangspunkt i ideen på den farvede kopi fra kommunens kick-off dag. De mange "vidste du at" og "Gæt" er hængt op i skolens

Læs mere

guide til et lavere elforbrug

guide til et lavere elforbrug Dit eksemplar Elsparefondens guide til Let din elregning og kom ned på 1.000 kwh Se side 2 Skift til bærbar computer og spar op til 90% i el Se side 6 Halvér din vasketemperatur og dit elforbrug Se side

Læs mere

DEN ENKLE VEJ TIL LAVE ENERGI- OMKOSTNINGER 10 GODE RÅD TIL AT FINDE DEN BEDSTE ENERGILØSNING

DEN ENKLE VEJ TIL LAVE ENERGI- OMKOSTNINGER 10 GODE RÅD TIL AT FINDE DEN BEDSTE ENERGILØSNING DEN ENKLE VEJ TIL LAVE ENERGI- OMKOSTNINGER 10 GODE RÅD TIL AT FINDE DEN BEDSTE ENERGILØSNING www.sonnenkraft.dk 1 DE 10 TRIN TIL ET LAVT ENERGIFORBRUG FOKUSER PÅ DE STØRSTE ENERGIUDGIFTER Jo større energiudgifter

Læs mere

Obligatoriske krav - Grøn Salon

Obligatoriske krav - Grøn Salon Dato: Initialer: 0 Grøn Salon Salon: 0 Obligatoriske krav - Grøn Salon Grøn Gul Rød Følgende otte krav skal opfyldes af salonen for at blive certificeret Den daglige leder har viden om kemi og sundhed

Læs mere

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet Så skåner du også miljøet Vi har tidligere været vant til, at der var vand nok, og at vand er næsten gratis. Sådan er det ikke mere. I denne folder får du en række gode råd, som kan hjælpe dig til at bruge

Læs mere

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET 2 l SPAR VAND SPAR PENGE l l SPAR VAND SPAR PENGE l 3 DET ER NEMT AT SPARE PÅ VANDET VI HAR TIDLIGERE VÆRET VANT TIL, AT DER VAR VAND NOK, OG AT VAND ER NÆSTEN

Læs mere

SMART TRANSPORT I ARBEJDSTIDEN

SMART TRANSPORT I ARBEJDSTIDEN BRUG SJÆLDENT TAXI SMART TRANSPORT I ARBEJDSTIDEN - tips og anbefalinger til grøn, sund og effektiv transport BRUG BIL BRUG BUS OG TOG BRUG CYKLEN BRUG rejsefri møder Smart transport i arbejdstiden I projektet

Læs mere

Energivejleder-forløb

Energivejleder-forløb Energivejleder-forløb Energivejleder Inden forløbet skal du udlevere hjemmeopgaven. Du kan understrege over for dem at det er vigtigt at de sørger for at udfylde skemaet, fordi de to næste moduler bygger

Læs mere

Energiteknologi. Præsentation: Niveau: 8. klasse. Varighed: 8 lektioner

Energiteknologi. Præsentation: Niveau: 8. klasse. Varighed: 8 lektioner Energiteknologi Niveau: 8. klasse Varighed: 8 lektioner Præsentation: Forløbet Energiteknologi er placeret i fysik-kemifokus.dk 8. klasse, og det bygger på viden fra forløbet Energi. Forløbet hænger tæt

Læs mere

Skab din perfekte komfortzone med evohome WiFi

Skab din perfekte komfortzone med evohome WiFi Skab din perfekte komfortzone med evohome WiFi WiFi Mere komfort, mere kontrol og mindre energi - den smarteste måde at opvarme hjemmet på 2 Komfort og kontrol 3 evohome systemet for intelligent zonekontrol

Læs mere

50/65 C. mere vand end nødvendigt. Ofte sker det, at vandet koger, bliver glemt og skal koges igen det er spild af tid

50/65 C. mere vand end nødvendigt. Ofte sker det, at vandet koger, bliver glemt og skal koges igen det er spild af tid NYHED TWINTAPS KOGENDE-VANDHANE OG BLANDINGSBATTERI I SAMME DESIGN 100 C 50/65 C Faktum 01. Energibesparende. Med en elkedel koger du ofte meget mere vand end nødvendigt. Ofte sker det, at vandet koger,

Læs mere

Velkomst Introduktion Velkommen og præsentation Vand Varme Adfærd og energistyring El Ventilation og indeklima IC-meter Tak for i dag

Velkomst Introduktion Velkommen og præsentation Vand Varme Adfærd og energistyring El Ventilation og indeklima IC-meter Tak for i dag Velkomst Introduktion Velkommen og præsentation Vand Varme Adfærd og energistyring El Ventilation og indeklima IC-meter Tak for i dag Charlie Lemtorp Bolig- ejere Energivejleder i klimaskærm Energivejleder

Læs mere

BÆREDYGTIGHED. Tag hensyn til miljøet! IDEKATALOG lavet af GLITNER (4. 6. klasse) på Tandslet Friskole

BÆREDYGTIGHED. Tag hensyn til miljøet! IDEKATALOG lavet af GLITNER (4. 6. klasse) på Tandslet Friskole BÆREDYGTIGHED Tag hensyn til miljøet! IDEKATALOG lavet af GLITNER (4. 6. klasse) på Tandslet Friskole Vi hedder Glitner og er 4. 6. klasse på Tandslet Friskole. På vores skole kan vi godt lide at tænke

Læs mere

Find de nemme klimaråd, der hvor du handler.

Find de nemme klimaråd, der hvor du handler. værktøjskasse Find de nemme klimaråd, der hvor du handler. Kære virksomheder Forbrugerstyrelsen lancerer nu en række klimaråd i samarbejde med detailhandlen, producenter og organisationer. Klimarådene

Læs mere

Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus. Fase 1 Projektbeskrivelse

Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus. Fase 1 Projektbeskrivelse Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus Fase 1 Projektbeskrivelse Udarbejdet august 2012 Projektbeskrivelse Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus For at gøre projektet

Læs mere

Ismaskine BRUGSANVISNING. Model nr V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter

Ismaskine BRUGSANVISNING. Model nr V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter Ismaskine Model nr. 1664 220-240V, 50/60Hz Kapacitet: 0,5 liter BRUGSANVISNING 1 Vigtige sikkerhedsforanstaltninger. Ved brug af elektriske apparater er det vigtigt at overholde grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger,

Læs mere

PATRULL. Sikkerhedsprodukter

PATRULL. Sikkerhedsprodukter 38_014 PATRULL Sikkerhedsprodukter Gør hjemmet mere sikkert At skabe en bedre hverdag vil også sige at gøre den mere sikker. Derfor har IKEA udviklet PATRULL serien. Den er med til at minimere risikoen

Læs mere

4. VAND I JORDEN RUNDT/LANDFAKTA

4. VAND I JORDEN RUNDT/LANDFAKTA Opgaver til Agent Footprint 4. til 6. klasse Nedenstående findes en oversigt over alle opgaver til materialet Agent Footprint primært tiltænkt elever på mellemtrinnet. Opgaverne er samlet under to temaer:

Læs mere

Fremtidens opvarmning er baseret på sol og el!

Fremtidens opvarmning er baseret på sol og el! Fremtidens opvarmning er baseret på sol og el! Et energineutralt hus med solenergi og elvarme er en totalløsning for fremtiden bygget med innovative kvalitetskomponenter og den rette viden Intelligent

Læs mere

Hvad kan du gøre for at nedbringe dit energiforbrug? , ,

Hvad kan du gøre for at nedbringe dit energiforbrug? <navn>, <dato>, <sted> Hvad kan du gøre for at nedbringe dit energiforbrug? , , De 3 trin til en lavere varmeregning, når man kender sit forbrug 1. Se på boligen 1. Se på boligen Er din varmeregning høj? Har

Læs mere

LÆrervejledning. Co-funded by the Intelligent Energy Europe Programme of the European Union

LÆrervejledning. Co-funded by the Intelligent Energy Europe Programme of the European Union LÆrervejledning I Viborg Kommune kan alle borgere fra 1. februar til 1. juli 2014 hente en fedtespand på den lokale genbrugsplads, indsamle deres fedt i spanden og aflevere det igen til genbrug. Så bliver

Læs mere

KERAMISK VARMEBLÆSER 1500 W

KERAMISK VARMEBLÆSER 1500 W KERAMISK VARMEBLÆSER 1500 W ART NR 330347 EAN NR 5709133330415 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG. SIKKERHEDSANVISNINGER Læs brugermanualen grundigt igennem før brug. Varmeblæseren må kun tilsluttes 230V. Opbevares

Læs mere

Affald til genbrug. Plastaffald. 21 Dæk med og uden fælge Ikke cykel- og knallertdæk.

Affald til genbrug. Plastaffald. 21 Dæk med og uden fælge Ikke cykel- og knallertdæk. Affald til genbrug 1 Papir Fx bøger, reklamer og telefonbøger. Plastomslag og ringbind. 5 Jern og metal Fx cykler, dåser, gaskomfurer, gryder og radiatorer. Elektronikaffald. 6 Pap og karton Fx rent og

Læs mere

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune Teknik og Miljø Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune o o Indledning Resultater o Hvad skal der ske i 2013 Hvad fortæller tallene Metodebeskrivelse Forbruget måles o o o o o o o Elforbrug

Læs mere

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed Mælkeskummer Model Nr: 2137 Generel vejledning om pleje og sikkerhed Tak, fordi du har valgt en elektrisk mælkeskummer. Apparatet er designet og fremstillet efter høje standarder, og ved korrekt brug og

Læs mere

Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem

Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem Et ud af hver 10 ende hus har problemer med fugt og i de

Læs mere

Tjekliste for Klima+ virksomheder

Tjekliste for Klima+ virksomheder Tjekliste for Klima+ virksomheder Denne tjekliste skal hjælpe dig på vejen til at få et lavere energiforbrug, og derved nedsætte dit CO 2 udslip til gavn for miljøet og din forretning/virksomhed. Listen

Læs mere

mere vand end nødvendigt. Ofte sker det, at vandet koger, bliver glemt og skal koges igen det er spild af tid

mere vand end nødvendigt. Ofte sker det, at vandet koger, bliver glemt og skal koges igen det er spild af tid Faktum 01. Energibesparende. Med en elkedel koger du ofte meget mere vand end nødvendigt. Ofte sker det, at vandet koger, bliver glemt og skal koges igen det er spild af tid og energi. Med Quooker derimod

Læs mere

VI HØSTER SOLENS STRÅLER I PAGT MED NATUREN

VI HØSTER SOLENS STRÅLER I PAGT MED NATUREN VI HØSTER SOLENS STRÅLER I PAGT MED NATUREN Solen giver lys og skaber liv. På bare halvanden time sender solen så meget energi ned til jorden, at hele verdens energiforbrug kan dækkes i et helt år. Det

Læs mere

Brugervejledning. Rørventilator. Artikel: 300115 EAN: 5709133910150

Brugervejledning. Rørventilator. Artikel: 300115 EAN: 5709133910150 Brugervejledning Rørventilator Artikel: 300115 EAN: 5709133910150 Læs venligst manualen grundigt igennem inden brug. Må kun installeres af en autoriseret elinstallatør. Sikkerheds instruktioner ADVARSEL

Læs mere

Landsbyens-energi Projektmøde i Halkær

Landsbyens-energi Projektmøde i Halkær Landsbyens-energi Projektmøde i Halkær Tirsdag den 26. januar 2016 Marianne Bender, Energitjenesten Nordjylland Landsbyens Energi Kort om projektet og dets tilbud Erfaringer indtil nu: Hvad vi finder ved

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Bytoften 25 Postnr./by: 8740 Brædstrup BBR-nr.: 615-000000 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Tjekliste for Klima+ virksomheder

Tjekliste for Klima+ virksomheder Tjekliste for Klima+ virksomheder Denne tjekliste skal hjælpe dig på vejen til at få et lavere energiforbrug, og derved nedsætte dit CO 2 udslip til gavn for miljøet og din forretning/virksomhed. Listen

Læs mere

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til?

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til? AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2 Affald hvad kan jeg bruge det til? Hvad er affald? I Danmark smider vi ting i skralde spanden, når vi ikke kan bruge dem længere. Det, vi smider ud, kaldes

Læs mere

Anvend en MAX 6 A sikring i din emhætte for din egen sikkerheds skyld. Advarsel om fragt og transport Hvis du behov for transport igen

Anvend en MAX 6 A sikring i din emhætte for din egen sikkerheds skyld. Advarsel om fragt og transport Hvis du behov for transport igen H610.1151.41.01 10 3 *Denne emhætte er produceret for almindelig brug i privat husholdning. *Dette produkt skal installeres af en autoriseret montør. *Produktet skal bruges med en jordet stikkontakt.

Læs mere

mere vand end nødvendigt. Ofte sker det, at vandet koger, bliver glemt og skal koges igen det er spild af tid

mere vand end nødvendigt. Ofte sker det, at vandet koger, bliver glemt og skal koges igen det er spild af tid Faktum 01. Energibesparende. Med en elkedel koger du ofte meget mere vand end nødvendigt. Ofte sker det, at vandet koger, bliver glemt og skal koges igen det er spild af tid og energi. Med Quooker derimod

Læs mere

Prutbarometer. Varighed: Ca. en time. Hold: Der skal være 2-3 piger på hvert hold. Løbsbeskrivelse:

Prutbarometer. Varighed: Ca. en time. Hold: Der skal være 2-3 piger på hvert hold. Løbsbeskrivelse: Prutbarometer Varighed: Ca. en time Hold: Der skal være 2-3 piger på hvert hold Løbsbeskrivelse: Løbet er et stjerneløb, der handler om, at pigerne skal producere varer. For at de kan det, skal de ud i

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning AlmenBolig+-boligerne er opført som lavenergiboliger, og har derfor et mindre varmebehov end traditionelle bygninger. Boligerne har et integreret anlæg, der

Læs mere

517millioner. tons CO2 kunne spares hvert år,

517millioner. tons CO2 kunne spares hvert år, MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Spar energi og CO2 i dag Løsningerne er klar! 517millioner tons CO2 kunne spares hvert år, hvis Europa fordoblede brugen af fjernvarme til 18-20 % og samtidig øgede andelen

Læs mere

Vejledning om varmeforsyning

Vejledning om varmeforsyning Vejledning om varmeforsyning 1. Generel info om ventilationssystemet 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter (a d) 5. Energiråd 1. Generel info

Læs mere

TAG KLIMAUDFORDRINGEN OP. Preben Buhl Forbrugeraften i Lillerød Brugsforening 6. maj 2010

TAG KLIMAUDFORDRINGEN OP. Preben Buhl Forbrugeraften i Lillerød Brugsforening 6. maj 2010 TAG KLIMAUDFORDRINGEN OP Preben Buhl Forbrugeraften i Lillerød Brugsforening 6. maj 2010 KLIMAET I NYHEDERNE Torsdag d. 10.9. 2009 FN S KLIMAPANEL (IPCC) DEN NATURLIGE DRIVHUSEFFEKT Sollys Drivhusgasserne

Læs mere

Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø?

Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø? Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø? Sorø Bibliotek 21. september 2011 Idemager: Anne Grete Rasmussen, www.frugrøn.dk Tidligere lektor og pæd. IT-koordinator på Ankerhus 1 Disposition Præsentation FruGrøn

Læs mere

»Sådan får De bedre vand-vaner«

»Sådan får De bedre vand-vaner« »Sådan får De bedre vand-vaner«danske Vandværkers Forening Det forventer vi af drikkevandet: Det er billigt Det er ikke sundhedsfarligt at drikke Det smager godt Det er klart Det er køligt Det lugter ikke

Læs mere

Gode råd og tips til at spare energi og penge i køkkenet

Gode råd og tips til at spare energi og penge i køkkenet Gode råd og tips til at spare energi og penge i køkkenet Halogenpærer kan bruges sammen med en lysdæmper, og de bruger 30% mindre energi end traditionelle glødepærer. HALOGEN sparepærer, klare 29.-/2 stk.

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning 1. Generel info om ventilationssystemet og varmeforsyning 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter

Læs mere

Bygge og Energi EUC-syd HTX 24.09.10 3.Y/X

Bygge og Energi EUC-syd HTX 24.09.10 3.Y/X Lindevang 7c Indhold Indledning... 2 Konstruktion af huset:... 2 Vægge, og sokkel.... 2 Indvendig isolering:... 2 Soklen:... 3 Økonomi:... 4 Opsummering... 4 Tagkonstruktion:... 5 Vinduer og Døre:... 6

Læs mere

NY EMHÆTTE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NY EMHÆTTE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NY EMHÆTTE - og få den rigtige emhætte Gå efter den bedst mulige emhætte Emhætter skal nu have EU s energimærke. Energimærket kan hjælpe dig med at vælge den rigtige emhætte til netop dit behov. Der er

Læs mere

Alternative drivmidler

Alternative drivmidler NORDISK KONFERENCE OM BIOMASSE I TUNG TRANSPORT 1 Alternative drivmidler Alternative drivmidler - tilgængelighed Michael Mücke Jensen Energi- og Olieforum NORDISK KONFERENCE OM BIOMASSE I TUNG TRANSPORT

Læs mere

Tjekliste for Klima+ virksomheder

Tjekliste for Klima+ virksomheder Tjekliste for Klima+ virksomheder Denne tjekliste skal hjælpe dig på vejen til at få et lavere energiforbrug, og derved nedsætte dit CO 2 udslip til gavn for miljøet og din forretning/virksomhed. Listen

Læs mere

Hvad er drivhusgasser

Hvad er drivhusgasser Hvad er drivhusgasser Vanddamp: Den primære drivhusgas er vanddamp (H 2 O), som står for omkring to tredjedele af den naturlige drivhuseffekt. I atmosfæren opfanger vandmolekylerne den varme, som jorden

Læs mere

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort 99.50.20-A Clorius Energistyring Besparelser med optimal komfort En vejledning til hvordan du kan holde varmen og samtidig belaste miljøet og din økonomi mindst muligt! Gælder for 1-strengede anlæg. Indholdsfortegnelse

Læs mere

SLIP NEMT AF MED DIT AFFALD

SLIP NEMT AF MED DIT AFFALD SLIP NEMT AF MED DIT AFFALD FRA VÆRDILØST SKRALD TIL ALTERNATIV ENERGI Med en InSinkErator køkkenkværn installeret under vasken i dit køkken, kan du bidrage til et bedre miljø. De madrester, du ellers

Læs mere

VAND-VIDEN I Kongshvileparken

VAND-VIDEN I Kongshvileparken Spar VAND-VIDEN I Kongshvileparken SPARE-FORSLAG TIL REDUKTION AF KONGSHVILEPARKENS VANDFORBRUG. Grøn afdeling Spar på vandet Vi bruger meget vand i dagligdagen - når vi går i bad, børster tænder og går

Læs mere

Projekt Sluk efter brug. Proces

Projekt Sluk efter brug. Proces 3B /HO Projekt Sluk efter brug Hareskov Skole december 2011 - januar 2012 Proces Fase 1 Faglig introduktion til projektet 1. Hvorfor laver skolen et projekt om dette emne? (spare på energi/udgifter til

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011

ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 GRØNT REGNSKAB UDENRIGSMINISTERIET ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 GRØNT REGNSKAB 1 Indholdsfortegnelse: 1. Grønt regnskab side 1 2. Samlet forbrug

Læs mere

Kvantitativ rapport over forskellen mellem Tranehaven og Tranevænget inklusive søjlediagrammer. Parametre: Tranehaven og Tranevænget

Kvantitativ rapport over forskellen mellem Tranehaven og Tranevænget inklusive søjlediagrammer. Parametre: Tranehaven og Tranevænget Kvantitativ rapport over forskellen mellem Tranehaven og Tranevænget inklusive søjlediagrammer. Parametre: Tranehaven og Tranevænget Sp.1) Fordelingen af besvarelser fra hhv. Tranehaven og Tranevænget

Læs mere

KørGrønt. Alt andet er helt sort. Spar op til 20 % på dit brændstofforbrug. 4. udgave

KørGrønt. Alt andet er helt sort. Spar op til 20 % på dit brændstofforbrug. 4. udgave KørGrønt Alt andet er helt sort Spar op til 20 % på dit brændstofforbrug 4. udgave Spar op til 20 % på brændstoffet Sådan gør du Hver gang du tanker bilen, sender du en sms til 1230. Fylder du tanken helt

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

Hoval Biolyt Træpillestokeren med en ydeevne på 3-26 KW Varme uden at gå på kompromis!

Hoval Biolyt Træpillestokeren med en ydeevne på 3-26 KW Varme uden at gå på kompromis! Hoval Biolyt Træpillestokeren med en ydeevne på 3-26 KW Varme uden at gå på kompromis! I denne tid taler alle om svindende energi ressourcer, og hvordan fossile brændstoffer skaber problemer ikke dig!

Læs mere

Grejsdalsparken. Ulrik Faarup Sørensen

Grejsdalsparken. Ulrik Faarup Sørensen Grejsdalsparken Ulrik Faarup Sørensen Behov At opnå administrations og driftsbesparelser ved udarbejdelse af fordelingsregnskab gennem ét intelligent system til håndtering af Energi Overvågning så energispild

Læs mere