For at opnå dette mål, kan Kids4Energy materialet blive brugt i skole uddannelser på forskellige måder. Målgruppen er de 6 10 årige.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "For at opnå dette mål, kan Kids4Energy materialet blive brugt i skole uddannelser på forskellige måder. Målgruppen er de 6 10 årige."

Transkript

1 Det er vigtigt at børn begynder at forstå vigtigheden af miljø problemer i et tidligt stadie af deres uddannelse. At spare på energien og den potentielle trussel som klimaforandring er, skal læres af børn såvel som voksne og vi håber på at Kids4Energy materialet kan være medhjælpende til at vække yderligere opmærksomhed. Et af de vigtigste mål i miljø undervisningen er at vække de unges miljømæssige opmærksomhed ved at være medhjælpende til at få dem til at overveje deres livsstil. For at opnå dette mål, kan Kids4Energy materialet blive brugt i skole uddannelser på forskellige måder. Målgruppen er de 6 10 årige. Eleverne skulle gerne kunne identificere sig med de roller og situationer der er beskrevet på kortene og tænke over konsekvenserne af de forskellige handlinger. Spilvariationerne i Kids4Energys undervisningsmateriale er yderst relevant og brugbart baggrundsmateriale til brug ved diskussioner på klassen og kan endvidere bruges som supplerende materiale ved gruppearbejde. Kortene præsenterer fire familier, med hver deres livsstil. Livsstilen er kendetegnet ved bl.a. forbruger opførsel eller hobbyer og kørselsvalg, og på den måde som familien bruger vand, energi og elektricitet. Familien Spild Denne familie lader meget energi og drikkevand gå til spilde på grund af tankeløshed, uvidenhed og dovenskab. Familien Teknik De nyeste elektroniske apparater er centralt for denne families liv. Dette giver på den ene side at højt elektricitets- og energiforbrug, men på den anden side giver det også familien fordele i form af en bedre energi effektivitet af de nye og moderne apparater. Familien Spare Denne familie er miljø-minded og sparer på energien for at beskytte miljøet og spare penge. Familien Udvikling Den fjerde familie er meget dedikeret til miljøet og klima beskyttelse. Energi effektivitet er et emne for dem og de prøver at erstatte fossile brændstoffer med vedvarende energi kilder.

2 Kortene is Kids4Energy-undervisningsmaterialet er nummereret fra 1 til 5 i hver familie. For at adskille de fire familier er numrene på kortene farvede: Rød: Gul: Blå: Grøn: Familien Spild Familien Teknologi Familien Spare Familien Udvikling Kids4Energy undervisningsmaterialet inkluderer 20 billedkort og en instruktionsbog, hvor læreren kan finde information om hvordan man bruger Kids4Energy undervisnings materialet. Kortene kan bruges på mange forskellige måder, beskrivelserne i instruktionsbogen er bare forslag. Instruktioner i brug af Kids4energy undervisningsmaterialet Afhængigt af elevernes alder, er det nødvendigt at forklare konceptet af energi og energi effektivitet før kortene tages i brug. For at gøre denne oplevelse mere spændende kan spil 1 spilles. Spil 1: Hvad kan du se? Hver elev får et kort og beskriver illustrationen på kortet til sine klassekammerater. Han/hun prøver (med hjælp fra læreren) at finde ud af hvilke aktiviteter og udstyr på kortene der spilder energi, og hvilke der er energibesparende. Spil 2: Sammenligning med egen familie Klassen deles op i 4 grupper. Hver gruppe får alle kortene i en familie. Hver gruppe prøver så at beskrive opførslen af den familie der er illustreret på kortene. Måske kan de identificere hovedtrækkene i de illustrerede livsstile. Bagefter præsenterer hver gruppe livsstilen for deres familie til resten af klassen. Efter gruppearbejdet skiftes hver elev til at tage et kort. Spilleren ser på det kort som han/hun har og sammenligner hans/hendes livsstil(eller hans/hendes families livsstil) med livsstilen på kortet. Han/hun skal prøve at finde ligheder eller kontraster. For eksempel: Min familie kunne være Spare familien, fordi vi har termostatiske radiatorer Jeg kunne ikke tilhøre Spild familien, da vores TV aldrig er på standby mode, men altid er slukket. Spil 3: Find på historier Hver elev får et kort og finder på en historie der er relateret til det billede der er på hans/hendes kort. I denne historie kan eleven f.eks beskrive hvilke livsstile som personen/personerne på kortet lever. De kan udpege hvordan familie medlemmerne sparer eller spilder energi. Beskriv en typisk dag i familien Spild, Udvikling,. Hvad sker der herefter? Børn er gode til at finde på noget spændende eller overraskende.

3 Spil 4: Hvilken person/hvilket kort mangler? Dette spil kræver en udspørger og 2 8 spillere. Målet er at huske et eller få manglende kort eller personer. Udspørgeren spreder et par rolle kort på en jævn overflade. Spilleren kigger på kortene i et øjeblik, og kigger derefter væk fra kortene. Udspørgeren fjerner 1 3 kort. Spilleren prøver at huske hvilke kort der er blevet fjernet og hvilken livsstil personerne på kortene lever. Hvis spilleren ikke kan huske hvilke kort der mangler, giver udspørgeren dem nogle hints ved at beskrive livsstilen på den pågældende person. Vinderen af spillet er den spiller der først husker hvilket kort der mangler. Spil 5: Prøv at huske Tag to Kids4Energy kortspil. Bland kortene og læg dem på bordet med billedsiden nedad. Hver spiller løfter på skift to kort. Hvis spilleren finder 2 identiske kort kan han/hun beholde dem, og fortsætte med at løfte to kort. Hvis der ikke bliver fundet et identisk par, får den næste spiller chancen. Den spiller der finder flest par vinder spillet. Spil 6: Hvilken familie tilhører jeg? Tape et kort fast til hver spillers ryg. Spillerne må ikke se deres eget kort. Hver spiller stiller de andre spillere spørgsmål om den person der er på kortet tapet til hans/hendes ryg, med det mål at finde ud af hvilken familie eller livsstil der er illustreret. Spil 7: Hvilken livsstil er anderledes? Put en familie på bordet med billedsiden opad. Tilføj et kort fra en anden familie. Spillerne skal så identificere hvilken person eller hvilket kort der er fra en anden familie, og hvordan deres livsstil adskiller sig fra hinanden. Spil 8: Find din familie! Et tilfældigt kort gives til hver spiller. Kortene vises ikke til andre. Stil dine klassekammerater spørgsmål om deres kort, og sammenlign deres svar med dit eget kort. Prøv at gætte hvilke kort der hører til samme familie som din egen. Vær opmærksom på livsstilen i familierne. Når du tror du har samlet en hel familie, sammenlignes farverne på numrene på kortene. Hvis farverne er forskellige, er du havnet i en forkert gruppe. Fortsæt med at lede efter din familie. Spil 9: Tegn dit eget kort Det er også sjovt at tegne en situation som repræsenterer børnenes egen livsstil. Spil 10: Rollespil Type A: Grupper på 3 4 stykker præsenterer livsstilen hos en familie i et kort rollespil. Den følgende situation kunne vises: Hvordan familien Teknologi fejrer jul. Hvordan Spare familien holder ferie.

4 Hvordan familien Spild starter deres dag. Hvad familien Udvikling laver i deres fritid. Type B: En elev trækker et kort og spiller den person eller situation der er afbilledet på kortet. De andre skal så gætte hvilken familie han/hun tilhører. Type C: Hver elev får en rolle som er en person fra et af kortene. Spillerne der er i familie sammen, prøver sammen at leve sig ind i rollerne. Eleverne kunne f.eks. prøve at besøge de andre familier, eller tage på en fantasi rejse som hvis de var en af spild familien, teknologi familien og så videre. Bagefter mødes familien for at lave et resume af deres oplevelser. Resumeet kan være i form af en sketch, en historie, billeder, fotos, digte, en tegneseriestribe, et brev Disse resumeer præsenteres derefter til tre andre familier. Spil 11: Diskussion De følgende problemer kan overvejes som diskussions emner mellem eleverne: Hvilken af de fire livsstile ligner din egen mest? Hvilke situationer på kortene er typisk for dig? Hvordan påvirker vores livsstil miljøet? Er det kun dig der bestemmer hvad din livsstil skal være? Hvorfor? Hvordan er livsstile videregivet? Hvordan kan jeg ændre min livsstil? Led efter alternativer til de energi forbruget og opførslen illustreret på kortene. Kan folks livsstil opdeles på samme måde som på kortene? Leg og lær med Kids4Energy materialet!!!

5 Familien spild På dette kort kan du se at familien spild er ligeglad med at spare energi og at de er ligeglade med miljøet når de er ude at shoppe. De bruger engangsplasticposer til at pakke tingene de har købt i. Energien brugt til produktion og bortskaffelse af plasticposerne, kunne nemt spares ved at bruge indkøbskurve eller andre genbrugelige poser i stedet for. De drikke som familien vælger er pakket ind i plastic og aluminium dåser. Disse indpakninger skulle erstattes af genbrugs og genfyldelige (glas) dåser. Familien køber også eksotiske frugter og jordbær, selvom det er vinter. Disse produkter bliver transporteret tusindvis af kilometer til Europa, hvilket forbruger meget energi og brændstof. Denne energi, og en masse luftforurening kunne spares ved at købe sæson frugt, og ved at foretrække hjemmelavede produkter generelt. Tag et brusebad i stedet for et karbad, da det kun bruger omkring en tredjedel af den energi der bruges til et karbad.

6 En dryppende vandhane (10 dryp per minut) spilder 170 l om måneden, eller 2000 liter om året. Kig efter energi mærket når du køber elektroniske apparater. A -mærkede produkter er de mest energi effektive, mens G -mærkede produkter er de mindst effektive. I nogle europæiske lande er vaskemaskiner med et A+ -mærke, og frysere og tørretumblere med et A++ -mærke allerede på markedet. Disse maskiner har et endnu lavere energi forbrug end A -mærkede apparater. Familien spild har valgt en C -mærket vaskemaskine, som ikke er særlig energi effektiv og derfor giver en høj elregning. Familien spild vasker deres tøj ved en meget høj temperatur (90 C). men en 60 C vask ville virke lige så fint, og ville kun koste det halve af 90 C vasken. En 40 C eller en 30 C vask ville være endnu billigere. Alle ved at et åbent eller halvåbent vindue mens der er tændt for varmen, spilder en masse energi og er lig med penge ud i afløbet. Mindre kendt er det at hvis et gardin dækker en radiator, kan energi forbruget for varme stige med op til 40 %. Tv et i billedet står på stand by mode, men elektriske apparater (f. eks Tv er, Videoer, dvd afspillere og stereo anlæg) forbruger meget energi når de står på stand by mode. Et tv der står på stand by mode kan bruge op mod 190 kwh om året. For at undgå dette unødvendige forbrug af energi, er det vigtigt at du altid husker at slukke elektroniske apparater. Et lignende problem er det høje energiforbrug som en screensaver bruger. Det er bedre at slukke skærmen eller at sætte computeren is sleep mode, hvilket gør skærmen mørk når man ikke bruger den. Et kort kig i affaldsspanden vise at familien spild ikke er opmærksom på adskillelse af affaldet. Papir, glas og noget plastic er værdifulde genbrugsmaterialer for industrien, som burde blive adskilt og genbrugt.

7 Elever burde gå i skole, tage skolebussen eller cykle når det er muligt. At køre eleverne til skole i bil, spilder benzin og har en negativ effekt på miljøet, hvilket nemt kan undgås. At køre med skolebussen eller cykle måske i en gruppe er som regel også sjovere end at blive kørt i mors bil. Hvis det er uundgåeligt at bringe børnene til skole i bil, så lad være med at lade motoren køre mens du venter på dem. Når du venter på passagerer eller sidder i kø på grund af jernbaneoverskæringer eller kraftig trafik, så sluk motoren for at undgå at spilde benzin. Undersøg dine kørsels vaner. De følgende vaner spilder benzin: Acceleration med speederen i bund; at have chokeren på når det ikke er nødvendigt; mange opbremsninger i trafikken på grund af dårlig planlægning; at køre med høj fart. Sidst men ikke mindst: Vær opmærksom på energi forbruget når du køber en ny bil. Alle tærren gående biler som i vores billede er eksempler på biler der har et meget højt energiforbrug and en lav energieffektivitet, specielt når de kun bruges i byer eller på asfalterede veje. hvis vi kigger på det her billede er det nemt at se at spild er det rigtige navn om denne familie: - De putter ikke låg på gryden når de laver mad hvilket tredobler energiforbruget - Lad være med at stille køleskabet ved siden af ovnen. Varmen der bliver produceret fra ovnen forøger energiforbruget i fryseren.

8 - Sluk unødvendigt lys. - Ifølge forskere bruger man mindre vand ved at vaske en stak tallerkner i en opvaskemaskine, end ved at vaske dem i hånden. Men, hvis du fylder den ene side a vasken op med sæbevand og den anden side med rent vand og hvis du ikke lader vandet løbe så bruger du kun halvt så meget vand som en opvaskemaskine gør. - Se på kaffemaskinen. Kaffen bliver holdt varm på en varmeplade på kaffemaskinen. Dette er et spild af elektricitet. Brug i stedet en termokande kaffen vil stadig være varm og velsmagende efter et par timer. - Tæt dine vinduer, installer bedre tætningslister eller udskift de gamle utætte vinduer med moderne perfekt isolerede vinduer. Selvom vinduet i billedet er lukket, svinger gardinerne i brisen. Dette vindue er meget gammelt og utæt. Meget varme går tabt pga. vinduet.

9 Familien teknologi Fritidsaktiviteter kan være meget energibrugende eller naturorienterede. Pigen på billedet foretrækker at arbejde med computer og at spille playstation eller andre elektroniske underholdningsapparater. Dette bruger selvfølgelig mere energi end at spille et boldspil som børnene uden for vinduet gør. Vores helbred og familiens budget ville nyde godt af at vi brugte mere af vores fritid i naturen, i det mindste når vejret er godt. Det er nemt at genkende at denne pige er medlem af familien teknologi. Hun ejer mange elektroniske maskiner, men disse maskiner er i det mindste moderne og energi effektive, f.eks. bruger en fladskærm kun halvdelen a den strøm som en normal skærm bruger (billedrør). Ved at bruge lommeregnere der er drevet af solenergi ligesom lommeregnere på bordet undgår man batterier. Batterier (hvilket er nødvendigt i mange elektroniske underholdningsapparater) indeholder tungmetaller og andre kemikalier, og er i kategorien farligt affald og det kræver meget arbejde og energi at skaffe sig af med dem ordentligt. Engangs batterier er meget ineffektive i forhold til mængden af energi de leverer. Mængden af energi der bruges til produktion af ikke genbrugelige batterier er gange højere end den energi som batteriet leverer i brug. Hvis du skal bruge batterier så brug genopladelige. Transportable genopladere som kan sættes ind i stikkontakter burde foretrækkes.

10 At flyve er i dag nogle gange billigere and at køre med tog. Men hvis du planlægger en tur så skal du også overveje at lufttrafik har en negativ effekt på miljøet. Brændstof forbruget på et fly i forhold til passagerer og km, er sammenligneligt med brændstofforbruget hos en almindelig bil. Derudover udledes der også kerosen som er 2-4 gange mere skadeligt for miljøet end diesel eller petroleum. At flyve km, køre km med en medium stor bil eller at køre km med tog, udleder den samme mængde drivhusgas CO2 (carbon dioxid). Et andet aspekt som kan ses i dette billede er igen elektronisk underholdning og en discman. De bruger stort set alle batterier, hvilket har en negativ effekt på vores miljø og er ineffektive (se teknologi kort 1). Det kan betale sig at finde ud af hvor mange elektroniske apparater der er rundt omkring i vores boliger, og overveje om de er nødvendige. En tørretumbler er meget behjælpelig og tidssparende, men den er også en energi-sluger. Så hvis du vil være miljøminded, så er en tørresnor den mest energi besparende (og penge sparende) måde at tørre dit vasketøj. Solenergi er gratis! Men, hvis du ikke kan undvære en tørretumbler kan du stadig gøre en stor forskel ved at vælge en mere energisparende model. Vær opmærksom på energimærket og foretræk B -mærkede tørretumblere (så længe A -mærkede tørretumblere ikke er tilgængelige) i stedet for C -mærkede ligesom vore billede. De følgende tips kan også være medhjælpende til at spare energi når der bruges en tørretumbler: - Put så meget i tørretumbleren som muligt hver gang. - Lad være med at putte tøj som er meget vådt i tørretumbleren, centrifuger først tøjet med et højt antal rotationer per minut (1000 rotationer per minut eller mere) - Rens filteret hver gang du bruger maskinen. Et blokeret filter forhindrer den varme luft i at cirkulere frit, så tøjet tager længere tid om at tørre. Bortset fra at putte drivende vådt tøj i tørretumbleren på en varm solskinsdag, så sparer familien energi ved at bruge en meget energieffektiv vaskemaskine ( A -mærket) og ved at vælge en lav vasketemperatur (40 C).

11 Familien teknologi bruger de nyeste apparater, dette sparer nogle gange energi på grund af den høje energieffektivitet som moderne produkter har, men denne livsstil kan også være energi-spild på grund af utallige unødvendige elektroniske apparater. Hvis du skal opvarme eller optøe små mængder mad, så brug en mikroovn i stedet for en normal ovn for at spare energi. Til store måltider er ovnen dog som regel mere effektiv. Brug en kogekedel til at varme vand. Det er mere energieffektivt end at bruge en gryde e. lign. Dog skal man være opmærksom på de følgende regler: - Det bruger mere energi at opvarme en tilkalket kedel. Rengør jævnligt din elektriske kedel ved at koge vand og eddike for at fjerne mineral kalkninger. - Lad være med at overfylde kedlen hvis du bare skal lave en enkelt kop te. Varm kun den mængde vand du skal bruge. Lad være med at lade din espresso maskine være på standby hele dagen, når du kun drikker et par kopper kaffe om dagen. Når du køber en ny en, så vælg en maskine med en energisparende funktion. Hvis man ser på dette billede så er der mange elektroniske apparater synlige: Tv et, to lamper, en ventilator og et løbebånd. Energiforbruget hos disse apparater kunne nemt være undgået hvis mor

12 teknologi havde besluttet sig for at jogge i naturen i stedet for. Dette eksempel viser os at kritisk overvejelse af vores livsstil kan hjælpe os til at spare energi og penge. Varmekontrollen i dette rum viser en stuetemperatur på 24 C. Det er en meget høj temperatur. Juster dit termostat ned. Bare en grad kan reducere den brugte energi til varmeforbruget med op til 6%. De følgende temperaturer er anbefalede: - Stuen: C - Børneværelset: 20 C - Soveværelset: 18 C - Badeværelset 24C

13 Familien Spare For at undgå spild så bør alle huske på de to centrale principper for bæredygtigt forbrug at forbruge mindre og at genbruge. Affaldspapir, papæsker, glas, sorteret plastic og syntetiske materialer, propper, Cd er, brugt stegeolie, tøj og sko, kasseret metal, kabler, dæk kan genbruges hvis materialerne bliver sorteret og afleveret til genbrugsstationer og sorteringscentre som i billedet ovenover. Nogle farlige materialer må ikke blive smidt ud sammen med normalt affald. Alle borgere har en obligatorisk pligt til at bringe de følgende materialer til affalds-afhentning centre eller til affaldspladser for giftigt affald: - Minerale olie destlillationsrester - Batterier/genopladelige batterier (inklusive mobil telefoner) - Køleskabe og frysere (frysevæsker, CFC s) - Lak og malingrester - Beholdere under tryk der ikke er helt tomme - Hvis du ikke er sikker på om et produkt er giftigt affald, spørg hos et affalds sorteringscenter eller læs teksten på pakken nøje. Den optimale afskaffelsesmetode er sandsynligvis beskrevet på pakken. På dette kort ses et medlem af familien spare som er ved at købe mad i en butik der tilbyder produkter der er økologisk fremavlet.

14 Økologisk landbrug tilgodeser genbrugelige ressourcer og genbrug, og at give næringsstofferne i affaldsprodukter tilbage til jorden. Kreatur, kød og fjerkræs produktion er reguleret med stor hensynstagen til dyrenes velfærd og ved at bruge naturligt foder. Organisk landbrug respekterer miljøets eget system med at bekæmpe sygdomme i afgrøder og kreaturer og undgår brugen af syntetiske pesticider, herbicider, kemiske gødninger, hormoner, antibiotika eller genmanipulation. Økologiske landmænd bruger i stedet forskellige teknikker som er med til at skabe et bæredygtigt økosystem og at mindske forurening. Familien spare foretrækker også hjemmeproducerede produkter og køber sæson frugt. De undgår engangsplasticposer en anden måde at mindske mængden af affald, at spare energi (brugt til produktion og afskaffelse af plasticposerne) og beskytter miljøet. Familien spare er også opmærksomme på ting der ofte overses: - En normal elektrisk pære omdanner % af den brugte energi til varme, kun den smalle rest på 5-10 % er omdannet til lys. Der findes næsten ingen andre elektriske apparater der har så dårlig en energieffektivitet. Familien sparer bruger energisparende lamper. Disse lamper har en 5 gange højere lysstyrke og en levetid der er 8 gange længere end lyspærer. - At koge med en trykkoger kan spare op til 50 % energi. Brug en trykkoger når du skal lave mad der tager lang tid at koge. - At bruge gryder med låg mindsker energiforbruget. - Termostaten på radiatoren står på 2,5 hvilket sikrer en rumtemperatur på grader, hvilket er den anbefalede temperatur for stue og køkken. Termostater tager også hensyn til varme der kommer fra madlavning så køkkenet ikke bliver overophedet. - Familien foretrækker genbrugelige flasker, som blot bliver vasket og derefter genbrugt. Energiforbruget herved er mindre end ved eksempelvis engangsflasker og dåser som omsmeltes for de igen bruges. Dette mindsker forurenende og energikrævende produktion.

15 Familien sparer undgår at bruge deres bil så ofte som muligt. Børnene kommer i skole med bus, faderen cykler og moderen går til arbejde. Hvis du ikke har langt til arbejde så burde du seriøst afholde dig fra at bruge bilen. Bezin forbruget er nemlig meget højt på korte afstande, på de første kilometer mellem 20 og 40 liter per km. Benzin forbruget er først normalt når der er længere end 4 km. Hvis du bor og arbejder i byen så er en cykel eller offentlig transport muligvis også den hurtigste transport metode at komme til arbejde på, når tiden det tager at finde en parkeringsplads medregnes. Hvis du ikke kan undgå at køre i bil, så er fælleskørsel et godt alternativ til at spare energi og penge. De fleste biler i morgentrafikken er der ofte kun 1 person i, selvom der er plads til mindst 4 personer, og passagerer der skal samme vej til arbejde er nemme at finde. I dette billede kan du se at familien er ude på en gåtur igennem bjergene. Dette er en energisparende og natur orienteret fritidsaktivitet. På grund af deres deres holdninger til sparing af energi og klimabevarelse så vælger familien sparer at tage toget til deres bestemmelsessted. Transporten af 100 personer i 100 km i bil i forhold til transport ved hjælp af bus eller tog:

16 - 50 biler med 2 personer hver skal bruge omkring 500 l benzin, det er 50 liter per km. - To busser med 50 passagerer hver eller en fuld togvogn bruger omkring 70 liter benzin på 100 km. Det svarer til 0,7 liter per km. Og når du kører i bil så overhold følgende råd for at spare benzin: Kør økonomisk, vær opmærksom på fartgrænser, skift til et højere gear i tide, vedligehold dækkene og vær sikker på at der er det rigtige tryk i dem, undgå tagbagagebærere, sluk motoren når du venter ved jernbaneoverskæringer, kør så snart du har startet motoren (En ventende bil med tændt motor forurener og spilder benzin) og vær sikker på at din bil et godt vedligeholdt.

17 Familien Udvikling Moderen i familien udvikling bruger ikke normal diesel, men biodiesel. Biodiesel er ikke et fossilt brændstof, det betyder at det ikke er lavet af petroleum som er svindende. Råmaterialerne til Biodiesel er rapsolie eller andre vegetabilske olier. (Se markerne i baggrunden på dette billede: Den gule farve er typisk for en blostrene rapsmark i maj.) Brugen af biodiesel reducerer udledningen af drivhusgasser, da den samme mængde CO2 (et af de stoffer der er skyldig i drivhuseffekten) som er udledes af biodieselen blev opsamlet af rapsplanten mens den voksede. Biodiesel kan bruges i mange europæiske diesel motorer produceret de seneste år. Men før du fylder bilen med biodiesel så spørg din bilforhandler eller din reparatør om biodiesel kan gøre skade på din bil. Desværre kan biodiesel ikke købes alle steder. Men der er allerede mange tankstationer der tilbyder biodiesel. Denne alternative benzin er ofte lidt billigere end normal diesel, på grund af skattefradrag i nogle europæiske lande. Bedstemor udvikling samler brugt stegeolie. Dette er anbefalet af to grunde: For det første så holder det kloakrørene rene at indsamle olien. Olie kan lave skadelige depoter og blokere

18 udledningen af spildevand. For det andet så kan brugt stegeolie genbruges. Det bliver brugt som et billigt råmateriale i produktionen af biodiesel. Familien udvikling bor i et passivt hus. Et passivt hus er en bygning hvor et bekvemt indeklima kan bibeholdes (næsten) uden aktiv varme og kølesystemer. Dette kræver flere forskellige tiltag for at reducere brugen af varme energi, f. eks en meget god isolation, vinduer med tredobbelt glas, en kompakt form og et kontrolleret ventilations system med varme-genvindelse. Dette ventilationssystem flytter meget af den varme der er i varm udluftnings luft over i den indkommende kolde luft. Så beboerne får frisk luft uden meget tab af varme energi. På vores billede kan man se den luft der bliver opsamlet af ventilationssystemet. For resten så behøves man ikke at åbne vinduerne for at lufte ud, da ventilationssystemet sørger for alt dette. I de sidste århundreder blev elektricitet primært produceret ved afbrænding af kul og petroleum eller ved hjælp af atomenergi. Men der er mange andre måder at producere grøn elektricitet på uden at gøre miljøet forurenet og uden drivhuseffekt. En af disse rene måder at producere elektricitet på er afbilledet i billedet på det her kort: vindmøller. Vindmølleparker er specielt relevante på steder hvor der er meget vind og på havet (havvindmølleparker). Andre eksempler på miljøvenlig produktion af elektricitet er: - Solceller - Vandkraft - Biomasse og biogas( f. eks bruges træ som benzin i kraftstationer i stedet for kul og petroleum) - Bølgekraft stationer - geotermisk energi

19 På taget af huset der tilhører familien udvikling kan man se at der er installeret et solvarmeanlæg. I kontrast til solceller, som bruges til at producere elektricitet, er formålet med et solvarmeanlæg at producere varmt vand og/eller varme energi i kombination med et andet varmesystem. En installation på,8m2 er nok til at producere 70 % af efterspørgselen efter varmt vand for en familie med 4 personer. Solenergi er en uophørlig energikilde og det er miljøvenligt og gratis at bruge. Et drivhus på sydsiden af bygningen hjælper familien med at reducere deres varme udgifter. Tilbygningen har to funktioner: at lave en isolationseffekt og at varme luften der passerer igennem huset. Et drivhus er en måde at bruge passiv solenergi på. Men vær opmærksom på at et drivhus kun sparer energi hvis det ikke selv bliver opvarmet. Familien udvikling får det lave tilskud af varmeenergi som de skal bruge i det passive hus med et varmesystem der bliver fyret med træpiller. Træpiller er lavet af savsmuld, som bliver trykket sammen under ekstremt pres uden brug af lim eller andre tilsætninger. Træpiller er også en meget brugbar form for brændstof for forbrugere de kan leveres med tanker, lastbil eller i sække og er gode til automatiske varmesystemer, hvilket gør dem brugervenlige og tidseffektive som gas eller oliefyr. Sidst men ikke mindst så er træpiller CO2 neutrale, hvilket betyder at den samme mængde CO2 der bliver udledt ved afbrændingen, blev opsamlet af træerne mens de voksede.

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd Spar på energien Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd varme Udnyt varmen rigtigt JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC 15,5 14,5 14 9 3,5 2 2 2 3 8 12 14,5 Årligt

Læs mere

Sparerøddernes håndbog

Sparerøddernes håndbog Sparerøddernes håndbog Smil til verden og verden smiler igen Denne sparebog er blevet til på baggrund af Druestrup Friskoles fokus på at spare på CO2, hvilket var emnet for Jordens Dag i år. Det bevirkede

Læs mere

Energibesparelser i boligen

Energibesparelser i boligen Energibesparelser i boligen Boligkontoret Danmark åbent hus Helsingør 17.4.2010. Ann Vikkelsø, energivejleder. Energitjenesten København. Ann Vikkelsø Energitjenesten København Ingeniør (energi) Energivejleder

Læs mere

Fjernvarmeguide. til dig, der bor i lejlighed. Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode.

Fjernvarmeguide. til dig, der bor i lejlighed. Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. Hvis du har spørgsmål til brochuren eller din fjernvarme, er du velkommen til at kontakte dit boligselskab eller dit varmeværk. Fjernvarmeguide til dig, der bor i lejlighed Gl. Kærvej 15. 6800 Varde Tlf.:

Læs mere

inspirerende undervisning

inspirerende undervisning laver inspirerende undervisning om energi og miljø TEMA: Solenergi Lærervejledning BAGGRUND Klodens klima påvirkes, når man afbrænder fossile brændsler. Hele verden er derfor optaget af at finde nye muligheder

Læs mere

Tjekliste til boligen

Tjekliste til boligen Tjekliste til boligen Køkken Belysning Energieffektiv belysning (A-pærer, Halogen) Afskaffelse af sparepærer på genbrugsstation El Standby-forbrug i køkkenet (ex. Mikroovn) SparOmeter Opvask Opvaskemaskine:

Læs mere

95% Undgå skimmelsvamp og energispild og lad dit hjem ånde. varme.danfoss.dk. Ventilation med varmegenvinding. af varmen bliver genanvendt.

95% Undgå skimmelsvamp og energispild og lad dit hjem ånde. varme.danfoss.dk. Ventilation med varmegenvinding. af varmen bliver genanvendt. Ventilation med varmegenvinding Undgå skimmelsvamp og energispild og lad dit hjem ånde Op til 95% af varmen bliver genanvendt Danfoss ventilation med varmegenindvinding genanvender det meste af varmen,

Læs mere

OMEGA-opgave for indskoling

OMEGA-opgave for indskoling OMEGA-opgave for indskoling Tema: Vandforbrug Vand der kommer i vores vandhaner kommer nede fra jorden. Det er undervejs i lang tid og skal både renses, pumpes og ledes bort i kloakken bagefter igen. Billede:

Læs mere

Teknologien. bag Quooker

Teknologien. bag Quooker Teknologien bag Quooker I denne folder Finder du de tekniske specifikationer til Quooker, samt beskrivelse på hvordan en Quooker fungerer. Haner Vores hanekollektion består af otte modeller; Basic, Classic,

Læs mere

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Få en sund og energivenlig bolig med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Kære beboer Denne guide giver dig en god forudsætning for en sund og energivenlig bolig og mulighed for at spare penge. Du kan

Læs mere

Klimavenlig virksomhed. Hvorfor & Hvordan

Klimavenlig virksomhed. Hvorfor & Hvordan Klimavenlig virksomhed Hvorfor & Hvordan Det globale perspektiv Vores verden er truet af global opvarmning og klimaforandringer grundet øget drivhuseffekt For at undgå uoprettelig skade på naturen, skal

Læs mere

Energiteknologi. Præsentation: Niveau: 8. klasse. Varighed: 8 lektioner

Energiteknologi. Præsentation: Niveau: 8. klasse. Varighed: 8 lektioner Energiteknologi Niveau: 8. klasse Varighed: 8 lektioner Præsentation: Forløbet Energiteknologi er placeret i fysik-kemifokus.dk 8. klasse, og det bygger på viden fra forløbet Energi. Forløbet hænger tæt

Læs mere

en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra.

en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra. en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra. t mere på Læs mege skolen.dk fjernvarme Lidt fakta om fjernvarme Ud af 2,4 mio. boliger bliver 1,7

Læs mere

Appetitvækkere til ophæng rundt om på skolen inden projektet skydes i gang.

Appetitvækkere til ophæng rundt om på skolen inden projektet skydes i gang. Appetitvækkere til ophæng rundt om på skolen inden projektet skydes i gang. Vi tog udgangspunkt i ideen på den farvede kopi fra kommunens kick-off dag. De mange "vidste du at" og "Gæt" er hængt op i skolens

Læs mere

guide til et lavere elforbrug

guide til et lavere elforbrug Dit eksemplar Elsparefondens guide til Let din elregning og kom ned på 1.000 kwh Se side 2 Skift til bærbar computer og spar op til 90% i el Se side 6 Halvér din vasketemperatur og dit elforbrug Se side

Læs mere

Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND. Vand er liv brug det med omtanke

Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND. Vand er liv brug det med omtanke Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND Vand er liv brug det med omtanke Renhed Vand er liv Energi Fællesskab Velvære Leg Lyst Ansvar Omtanke Behov For millioner af år siden var hele kloden dækket af vand.

Læs mere

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet Så skåner du også miljøet Vi har tidligere været vant til, at der var vand nok, og at vand er næsten gratis. Sådan er det ikke mere. I denne folder får du en række gode råd, som kan hjælpe dig til at bruge

Læs mere

SKÅN SKOVPARKENS MILJØ

SKÅN SKOVPARKENS MILJØ SKÅN SKOVPARKENS MILJØ FOR NATUREN OG DIG SELV Med denne brochure i hånden har du et redskab til hurtigt at gøre en forskel for miljøet. Læs den, brug den og søg også gerne selv ny viden. Det er små,

Læs mere

Bispehaven. Kære beboer. Se her. -udnyt chancen nu! Energiambassadørerne Www.Bispehaven.dk

Bispehaven. Kære beboer. Se her. -udnyt chancen nu! Energiambassadørerne Www.Bispehaven.dk Se her DU kan også blive energiambassadør: Meld dig på et gratis kursus: du lærer om at spare på varme, el og vand og om indeklima. Du lærer også at fortælle andre om at spare. Vi besøger bl.a. AffaldsCentret

Læs mere

Program 09:00-09:30 09:30-10:15 10:15-10:25 10:25-10:55 10:55-11:20 11:20-12:20 12:20-13:20 13:20-13:30 13:30-14:15

Program 09:00-09:30 09:30-10:15 10:15-10:25 10:25-10:55 10:55-11:20 11:20-12:20 12:20-13:20 13:20-13:30 13:30-14:15 Program 09:00-09:30 09:30-10:15 10:15-10:25 10:25-10:55 10:55-11:20 11:20-12:20 12:20-13:20 13:20-13:30 13:30-14:15 14:15-14:25 14:25-15:05 15:05-15:25 15:25-15:35 15:35-16:00 Velkomst og deltagerpræsentation

Læs mere

Energivejleder-forløb

Energivejleder-forløb Energivejleder-forløb Energivejleder Inden forløbet skal du udlevere hjemmeopgaven. Du kan understrege over for dem at det er vigtigt at de sørger for at udfylde skemaet, fordi de to næste moduler bygger

Læs mere

Roskilde tekniske gymnasium Klasse 1.4. CO2- Biler. Lavet af: Anders, Mads H, Mads P og Kasper. Anders, Mads H, Mads P, Kasper Side 1

Roskilde tekniske gymnasium Klasse 1.4. CO2- Biler. Lavet af: Anders, Mads H, Mads P og Kasper. Anders, Mads H, Mads P, Kasper Side 1 CO2- Biler, Lavet af: Anders, Mads H, Mads P og Kasper Anders, Mads H, Mads P, Kasper Side 1 Indholdsfortegnelse Forside side 1 Indholdsfortegnelse side 2 Indledning Side 3 Problemanalysen Side 4-6 Klimaproblematikken

Læs mere

517millioner. tons CO2 kunne spares hvert år,

517millioner. tons CO2 kunne spares hvert år, MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Spar energi og CO2 i dag Løsningerne er klar! 517millioner tons CO2 kunne spares hvert år, hvis Europa fordoblede brugen af fjernvarme til 18-20 % og samtidig øgede andelen

Læs mere

PATRULL. Sikkerhedsprodukter

PATRULL. Sikkerhedsprodukter 38_014 PATRULL Sikkerhedsprodukter Gør hjemmet mere sikkert At skabe en bedre hverdag vil også sige at gøre den mere sikker. Derfor har IKEA udviklet PATRULL serien. Den er med til at minimere risikoen

Læs mere

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed

Mælkeskummer. Model Nr: 2137. Generel vejledning om pleje og sikkerhed Mælkeskummer Model Nr: 2137 Generel vejledning om pleje og sikkerhed Tak, fordi du har valgt en elektrisk mælkeskummer. Apparatet er designet og fremstillet efter høje standarder, og ved korrekt brug og

Læs mere

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET 2 l SPAR VAND SPAR PENGE l l SPAR VAND SPAR PENGE l 3 DET ER NEMT AT SPARE PÅ VANDET VI HAR TIDLIGERE VÆRET VANT TIL, AT DER VAR VAND NOK, OG AT VAND ER NÆSTEN

Læs mere

Katalog over virkemidler

Katalog over virkemidler der kan nedbringe forbruget af importerede fossile brændsler Indhold Kortsigtede virkemidler... 2 Byggeri... 2 H1. Reduktion af indetemperatur om vinteren... 2 H2. Energitjek, energibesparelser og udskiftning

Læs mere

Bygge og Energi EUC-syd HTX 24.09.10 3.Y/X

Bygge og Energi EUC-syd HTX 24.09.10 3.Y/X Lindevang 7c Indhold Indledning... 2 Konstruktion af huset:... 2 Vægge, og sokkel.... 2 Indvendig isolering:... 2 Soklen:... 3 Økonomi:... 4 Opsummering... 4 Tagkonstruktion:... 5 Vinduer og Døre:... 6

Læs mere

Affald til genbrug. Plastaffald. 21 Dæk med og uden fælge Ikke cykel- og knallertdæk.

Affald til genbrug. Plastaffald. 21 Dæk med og uden fælge Ikke cykel- og knallertdæk. Affald til genbrug 1 Papir Fx bøger, reklamer og telefonbøger. Plastomslag og ringbind. 5 Jern og metal Fx cykler, dåser, gaskomfurer, gryder og radiatorer. Elektronikaffald. 6 Pap og karton Fx rent og

Læs mere

Vejledning om varmeforsyning

Vejledning om varmeforsyning Vejledning om varmeforsyning 1. Generel info om ventilationssystemet 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter (a d) 5. Energiråd 1. Generel info

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning 1. Generel info om ventilationssystemet og varmeforsyning 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter

Læs mere

Grønsted kommune. Frederik & Mathias Friis 15-05-2015

Grønsted kommune. Frederik & Mathias Friis 15-05-2015 2015 Grønsted kommune Frederik & Mathias Friis 15-05-2015 Indhold Indledning... 2 Metode... 2 Kommunikation... 3 Hvem er målgruppen?... 3 Hvad er mediet?... 3 Hvilken effekt skal produktet have hos afsenderen?...

Læs mere

Hvad er drivhusgasser

Hvad er drivhusgasser Hvad er drivhusgasser Vanddamp: Den primære drivhusgas er vanddamp (H 2 O), som står for omkring to tredjedele af den naturlige drivhuseffekt. I atmosfæren opfanger vandmolekylerne den varme, som jorden

Læs mere

USA... 7. Kina... 11. Side 2 af 12

USA... 7. Kina... 11. Side 2 af 12 3. De 5 lande Hæfte 3 De 5 lande Danmark... 3 Grønland... 5 USA... 7 Maldiverne... 9 Kina... 11 Side 2 af 12 Danmark Klimaet bliver som i Nordfrankrig. Det betyder, at der kan dyrkes vin m.m. Men voldsommere

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning AlmenBolig+-boligerne er opført som lavenergiboliger, og har derfor et mindre varmebehov end traditionelle bygninger. Boligerne har et integreret anlæg, der

Læs mere

4. VAND I JORDEN RUNDT/LANDFAKTA

4. VAND I JORDEN RUNDT/LANDFAKTA Opgaver til Agent Footprint 4. til 6. klasse Nedenstående findes en oversigt over alle opgaver til materialet Agent Footprint primært tiltænkt elever på mellemtrinnet. Opgaverne er samlet under to temaer:

Læs mere

Tjekliste for Klima+ virksomheder

Tjekliste for Klima+ virksomheder Tjekliste for Klima+ virksomheder Denne tjekliste skal hjælpe dig på vejen til at få et lavere energiforbrug, og derved nedsætte dit CO 2 udslip til gavn for miljøet og din forretning/virksomhed. Listen

Læs mere

Fremtidens opvarmning er baseret på sol og el!

Fremtidens opvarmning er baseret på sol og el! Fremtidens opvarmning er baseret på sol og el! Et energineutralt hus med solenergi og elvarme er en totalløsning for fremtiden bygget med innovative kvalitetskomponenter og den rette viden Intelligent

Læs mere

inspirerende undervisning

inspirerende undervisning laver inspirerende undervisning om energi og miljø TEMA: Solenergi Elevvejledning BAGGRUND Klodens klima påvirkes når man afbrænder fossile brændsler. Hele verden er derfor optaget af at finde nye muligheder

Læs mere

Grejsdalsparken. Ulrik Faarup Sørensen

Grejsdalsparken. Ulrik Faarup Sørensen Grejsdalsparken Ulrik Faarup Sørensen Behov At opnå administrations og driftsbesparelser ved udarbejdelse af fordelingsregnskab gennem ét intelligent system til håndtering af Energi Overvågning så energispild

Læs mere

BLIV GRØN KIRKE TJEKLISTE TIL AT BLIVE EN MERE KLIMA- OG MILJØVENLIG KIRKE GODE GRUNDE TIL AT BLIVE EN GRØN KIRKE:

BLIV GRØN KIRKE TJEKLISTE TIL AT BLIVE EN MERE KLIMA- OG MILJØVENLIG KIRKE GODE GRUNDE TIL AT BLIVE EN GRØN KIRKE: BLIV GRØN KIRKE TJEKLISTE TIL AT BLIVE EN MERE KLIMA- OG MILJØVENLIG KIRKE GODE GRUNDE TIL AT BLIVE EN GRØN KIRKE: - GLÆDE OG RESPEKT FOR HELE GUDS SKABERVÆRK - KLIMA-, MILJØ- OG NATURHENSYN - GLOBAL RETFÆRDIGHED

Læs mere

Notat. Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 76 Offentligt GRØN OLIEFYRING. 17. november 2011

Notat. Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 76 Offentligt GRØN OLIEFYRING. 17. november 2011 Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 76 Offentligt Notat 17. november 2011 GRØN OLIEFYRING Forbud mod oliefyring vil forhindre grøn oliefyring Regeringen har foreslået, at oliefyr

Læs mere

Den grønne kontakt til din bolig. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi

Den grønne kontakt til din bolig. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi Den grønne kontakt til din bolig Kontakt med omtanke for miljø og økonomi Sluk for ekstraudgifterne med et enkelt tryk Standby funktionen er både smart og nyttig. Det ved alle, der bruger den til daglig.

Læs mere

Nu bliver varmen dyrere

Nu bliver varmen dyrere Nu bliver varmen dyrere Det er i denne tid, at det for alvor begynder at blive koldt. Men det kan blive en dyr fornøjelse for de danske husstande at holde varmen. Energipriserne går hele tiden opad. Af

Læs mere

Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø?

Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø? Grøn inspiration - miljøfremme i Sorø? Sorø Bibliotek 21. september 2011 Idemager: Anne Grete Rasmussen, www.frugrøn.dk Tidligere lektor og pæd. IT-koordinator på Ankerhus 1 Disposition Præsentation FruGrøn

Læs mere

SMART TRANSPORT I ARBEJDSTIDEN

SMART TRANSPORT I ARBEJDSTIDEN BRUG SJÆLDENT TAXI SMART TRANSPORT I ARBEJDSTIDEN - tips og anbefalinger til grøn, sund og effektiv transport BRUG BIL BRUG BUS OG TOG BRUG CYKLEN BRUG rejsefri møder Smart transport i arbejdstiden I projektet

Læs mere

»Sådan får De bedre vand-vaner«

»Sådan får De bedre vand-vaner« »Sådan får De bedre vand-vaner«danske Vandværkers Forening Det forventer vi af drikkevandet: Det er billigt Det er ikke sundhedsfarligt at drikke Det smager godt Det er klart Det er køligt Det lugter ikke

Læs mere

VAND-VIDEN I Kongshvileparken

VAND-VIDEN I Kongshvileparken Spar VAND-VIDEN I Kongshvileparken SPARE-FORSLAG TIL REDUKTION AF KONGSHVILEPARKENS VANDFORBRUG. Grøn afdeling Spar på vandet Vi bruger meget vand i dagligdagen - når vi går i bad, børster tænder og går

Læs mere

mere vand end nødvendigt. Ofte sker det, at vandet koger, bliver glemt og skal koges igen det er spild af tid

mere vand end nødvendigt. Ofte sker det, at vandet koger, bliver glemt og skal koges igen det er spild af tid Faktum 01. Energibesparende. Med en elkedel koger du ofte meget mere vand end nødvendigt. Ofte sker det, at vandet koger, bliver glemt og skal koges igen det er spild af tid og energi. Med Quooker derimod

Læs mere

BO SUNDT EN PJECE OM VEJEN TIL ET GODT INDEKLIMA

BO SUNDT EN PJECE OM VEJEN TIL ET GODT INDEKLIMA BO SUNDT EN PJECE OM VEJEN TIL ET GODT INDEKLIMA HVORFOR HAVE ET GODT INDEKLIMA? FORDI VI MENNESKER OPHOLDER OS INDENDØRE 90 % AF TIDEN, OG INDEKLIMAET HAR DERFOR STOR BETYD- NING FOR VORES SUNDHED, KOMFORT

Læs mere

Milton TopLine - kondenserende kedler. Milton TopLine. GASKEDLER 15/25/35, Combi og Combi Plus

Milton TopLine - kondenserende kedler. Milton TopLine. GASKEDLER 15/25/35, Combi og Combi Plus Milton TopLine - kondenserende kedler Milton TopLine GSKEDLER 15/25/35, Combi og Combi Plus Den absolutte sikkerhed fra Længste erfaring og højeste kvalitet Den hollandske producent Nefit bragte verdens

Læs mere

Tjekliste for Klima+ virksomheder

Tjekliste for Klima+ virksomheder Tjekliste for Klima+ virksomheder Denne tjekliste skal hjælpe dig på vejen til at få et lavere energiforbrug, og derved nedsætte dit CO 2 udslip til gavn for miljøet og din forretning/virksomhed. Listen

Læs mere

ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011

ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 GRØNT REGNSKAB UDENRIGSMINISTERIET ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 GRØNT REGNSKAB 1 Indholdsfortegnelse: 1. Grønt regnskab side 1 2. Samlet forbrug

Læs mere

CO 2 -neutral ferie. i klima balance. Sol Ild Sand Vand. www.skallerup.dk

CO 2 -neutral ferie. i klima balance. Sol Ild Sand Vand. www.skallerup.dk CO 2 -neutral ferie i klima balance Sol Ild Sand Vand www.skallerup.dk Vi tager ansvaret for klima og miljø seriøst 2 Brochuren er tilrettelagt af Asbjørn Kommunikation og trykt af Prinfo Aalborg på miljø-

Læs mere

Almegårds Kaserne. Bygninger

Almegårds Kaserne. Bygninger Almegårds Kaserne Bygninger Samlet bygningsmasse for depot. Generel renovering af depots bygninger er tiltrængt (nødvendig) (utætte Bygninger). (utætte vægge, døre, vinduer og tage) (undgå svamp/skimmel)

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

Husk projektmøde Mandag den 17/2 klokken 20 i Fælleshuset. Kolbøtteprojekt Svelleprojekt Fælleshus Fælleshustorv Energnisterne Kulturgruppen

Husk projektmøde Mandag den 17/2 klokken 20 i Fælleshuset. Kolbøtteprojekt Svelleprojekt Fælleshus Fælleshustorv Energnisterne Kulturgruppen 34. årgang Nr. 7 16. februar 2014 E-mail: Bakkanalen@bf-bakken.dk Hjemmeside: www.bf-bakken.dk Redaktion Hjørdis Deadline søndag kl. 16 00 Redigeres af bofæller Indlæg til Bakkanalen: Skriv teksten i arial

Læs mere

Hoval Biolyt Træpillestokeren med en ydeevne på 3-26 KW Varme uden at gå på kompromis!

Hoval Biolyt Træpillestokeren med en ydeevne på 3-26 KW Varme uden at gå på kompromis! Hoval Biolyt Træpillestokeren med en ydeevne på 3-26 KW Varme uden at gå på kompromis! I denne tid taler alle om svindende energi ressourcer, og hvordan fossile brændstoffer skaber problemer ikke dig!

Læs mere

Kvantitativ rapport over forskellen mellem Tranehaven og Tranevænget inklusive søjlediagrammer. Parametre: Tranehaven og Tranevænget

Kvantitativ rapport over forskellen mellem Tranehaven og Tranevænget inklusive søjlediagrammer. Parametre: Tranehaven og Tranevænget Kvantitativ rapport over forskellen mellem Tranehaven og Tranevænget inklusive søjlediagrammer. Parametre: Tranehaven og Tranevænget Sp.1) Fordelingen af besvarelser fra hhv. Tranehaven og Tranevænget

Læs mere

Energirådgivning. Transportministeriet.Tøjhusgade 9. 1214 København K 3/6-10. Energirådgiver: Per Ruby Mobil: 9955 2431 peruh@dongenergy.

Energirådgivning. Transportministeriet.Tøjhusgade 9. 1214 København K 3/6-10. Energirådgiver: Per Ruby Mobil: 9955 2431 peruh@dongenergy. Energirådgivning Transportministeriet.Tøjhusgade 9. 1214 København K 3/6-10 Energirådgiver: Per Ruby Mobil: 9955 2431 Mail: peruh@dongenergy.dk Indhold 1 INDLEDNING... 3 2 UDSUGNING KØKKEN... 5 3 UDSUGNING

Læs mere

Bæredygtighed vs. forbrug?

Bæredygtighed vs. forbrug? Bæredygtighed vs. forbrug? Eller bæredygtigt forbrug? INDHOLD: Indledning/motivation... Problemformulering... Afgrænsning... Tekst: Energi... Vand... Produktion (Vugge til vugge)... Transport... Lokaldyrkning...

Læs mere

Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus. Fase 1 Projektbeskrivelse

Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus. Fase 1 Projektbeskrivelse Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus Fase 1 Projektbeskrivelse Udarbejdet august 2012 Projektbeskrivelse Omdannelse af Fly Forsamlingshus til tidssvarende kulturhus For at gøre projektet

Læs mere

Program 09:00-09:30 09:30-10:15 10:15-10:25 10:25-10:55 10:55 11:00 11:00 12:00 12:00 13:00 13:00-13:50 13:50-14:00 14.00 14.30

Program 09:00-09:30 09:30-10:15 10:15-10:25 10:25-10:55 10:55 11:00 11:00 12:00 12:00 13:00 13:00-13:50 13:50-14:00 14.00 14.30 Program 09:00-09:30 09:30-10:15 10:15-10:25 10:25-10:55 10:55 11:00 11:00 12:00 12:00 13:00 13:00-13:50 13:50-14:00 14.00 14.30 14:30-14:40 14:40-15:15 15:15 15:45 15:45-16:00 Velkomst og deltagerpræsentation

Læs mere

Kommende krav til vandvarmeres design og energieffektivitet. Christian.Holm.Christiansen@teknologisk.dk

Kommende krav til vandvarmeres design og energieffektivitet. Christian.Holm.Christiansen@teknologisk.dk Kommende krav til vandvarmeres design og energieffektivitet Christian.Holm.Christiansen@teknologisk.dk Indhold Eco-design-direktivet EU-Kommissions studie af vandvarmere Forventede krav til vandvarmere

Læs mere

Emhætte Brugsvejledning INDBYGNINGSEMHÆTTE

Emhætte Brugsvejledning INDBYGNINGSEMHÆTTE Emhætte Brugsvejledning INDBYGNINGSEMHÆTTE 1210 INTRODUKTION TIL PRODUKTET 287,5 48 180 368 287,5 272 300 618 657 300 272 448 487 7 7 48 180 368 4 1 2 2 3 1)Kontrolpanel 2)Belysning 3)Aluminium filter

Læs mere

VARME RÅD. Fjernvarme

VARME RÅD. Fjernvarme VARME RÅD Fjernvarme HOLD HUS MED FJERNVARMEN Her finder du råd og vejledning om, hvordan du bedst udnytter fjernvarmen. Hvis du har god føling med dit anlæg og husstandens måde at bruge varme på, er det

Læs mere

Projekt Sluk efter brug. Proces

Projekt Sluk efter brug. Proces 3B /HO Projekt Sluk efter brug Hareskov Skole december 2011 - januar 2012 Proces Fase 1 Faglig introduktion til projektet 1. Hvorfor laver skolen et projekt om dette emne? (spare på energi/udgifter til

Læs mere

Program 09:00-09:30 09:30-10:15 10:15-10:25 10:25-10:55 10:55 11:00 11:00 12:00 12:00 13:00 13:00-13:50 13:50-14:00 14.00 14.50

Program 09:00-09:30 09:30-10:15 10:15-10:25 10:25-10:55 10:55 11:00 11:00 12:00 12:00 13:00 13:00-13:50 13:50-14:00 14.00 14.50 Program 09:00-09:30 09:30-10:15 10:15-10:25 10:25-10:55 10:55 11:00 11:00 12:00 12:00 13:00 13:00-13:50 13:50-14:00 14.00 14.50 Velkomst og deltagerpræsentation v/britta og Dana Del 1 Go energi i boligselskaberne

Læs mere

Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem

Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem Et ud af hver 10 ende hus har problemer med fugt og i de

Læs mere

KLIMAPAKKE Dit valg, din service

KLIMAPAKKE Dit valg, din service KLIMAPAKKE Dit valg, din service TELEFONISK ENERGIRÅDGIVNING OPKØB AF CO2-KVOTER ÅRLIGT ENERGITJEK FÅ KONTANTE FORDELE MED MODSTRØMS FORDELSKORT GRATIS STRØM OM NATTEN ÅRLIGT ENERGITJEK Som aktiv energiforbruger

Læs mere

I DIN BUTIK FÅ STYR PÅ MILJØET HÅNDTERING AF MILJØ I SMÅ BUTIKKER

I DIN BUTIK FÅ STYR PÅ MILJØET HÅNDTERING AF MILJØ I SMÅ BUTIKKER FÅ STYR PÅ MILJØET I DIN BUTIK HÅNDTERING AF MILJØ I SMÅ BUTIKKER FÅ FLERE KUNDER SPAR PENGE UNDGÅ BØDER OG PROBLEMER MED MYNDIGHEDER HAV DET GODT NÅR DU ER PÅ ARBEJDE FÅ RÅDGIVNING INDLEDNING 3 FÅ STYR

Læs mere

Energiens Forunderlige Vej - fra kilde til forbrug Lærervejledning

Energiens Forunderlige Vej - fra kilde til forbrug Lærervejledning Lærervejledning Generelle oplysninger Forløbets varighed: Fra kl. 9.00 til kl.12.00. Målgruppe: Forløbet er for 3. klasse til 6. klasse. Pris: Besøget er gratis for folkeskoler i Københavns Kommune. Forudsætninger:

Læs mere

KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER

KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER INDLEDNING Gode el vaner er den direkte vej til lavere el regning og renere miljø. Langt de fleste familier kan skære 10 % af forbruget væk uden at sænke komforten.

Læs mere

Skørping Varmeværk a.m.b.a. Skørping Nord 11 9520 Skørping Tlf. 9839 1437. Skørping Varmeværk a.m.b.a. Skørping Nord 11 9520 Skørping Tlf.

Skørping Varmeværk a.m.b.a. Skørping Nord 11 9520 Skørping Tlf. 9839 1437. Skørping Varmeværk a.m.b.a. Skørping Nord 11 9520 Skørping Tlf. Tak til alle annoncører i denne brochure mail@skoerpingvarmevaerk.dk www.skoerpingvarmevaerk.dk mail@skoerpingvarmevaerk.dk www.skoerpingvarmevaerk.dk Kom indenfor i dit varmeværk blev etableret i 1961.

Læs mere

Grundbegreber om bæredygtig udvikling

Grundbegreber om bæredygtig udvikling Grundbegreber om bæredygtig udvikling Begreber til forståelse af bæredygtig udvikling Bæredygtig udvikling handler om, hvordan vi gerne ser verden udvikle sig, og hvordan det skal være at leve for os nu

Læs mere

86 dage med en elbil. Alt fra vinduesviskere til kabinevarme koster energi. Det tænker man ikke over i en almindelig bil. Større fokus på energien

86 dage med en elbil. Alt fra vinduesviskere til kabinevarme koster energi. Det tænker man ikke over i en almindelig bil. Større fokus på energien Af Jesper Andersen foto lars bahl 86 dage med en elbil Alle snakker om elbiler, men kun få har prøvet dem. Henrik Egholm Andersen er en af de heldige. Han har deltaget i projektet Testenelbil.dk og har

Læs mere

Casa Benito Marbella. Sengetøj og håndklæder er inkl. Du modtager en ren og tjekket lejlighed. Ved afrejse rydder du blot pænt op efter dig.

Casa Benito Marbella. Sengetøj og håndklæder er inkl. Du modtager en ren og tjekket lejlighed. Ved afrejse rydder du blot pænt op efter dig. Casa Benito Marbella Casa Benito er min dejlige lejlighed jeg købte sidst i de glade 90 ere. Både som investering og for at have et sted udenfor lille Monda. Jeg bor fast hjemme i Monda og er normalt i

Læs mere

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort 99.50.20-A Clorius Energistyring Besparelser med optimal komfort En vejledning til hvordan du kan holde varmen og samtidig belaste miljøet og din økonomi mindst muligt! Gælder for 1-strengede anlæg. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Aktivitetsbeskrivelser til kulturnatten.dk

Aktivitetsbeskrivelser til kulturnatten.dk NOTAT Aktivitetsbeskrivelser til kulturnatten.dk Oktober 2013 På sporet af guld og grønne skove Er du klimaklog? Sjove konkurrencer for børn. Vind præmier og bliv klogere på vejr, klima, energi og smart

Læs mere

Gastekniske dage. Henrik P. Hansen. Termoteknik

Gastekniske dage. Henrik P. Hansen. Termoteknik 1: Princip for varmepumpe 2: Case 2 Beregning VP. Kontra Gas 3: Regeringens nye energistrategi 4: Som vi ser udviklingen med VP. 5: Hvad kunne være fremtidens uddannelse Henrik P. Hansen 1 Strategi for

Læs mere

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler.

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Substantiver arbejde www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Du skal købe to kilo kartoffel

Læs mere

Klima i tal og grafik

Klima i tal og grafik Klima i tal og grafik Atomkraftværker - Radioaktivt affald S. 1/13 Indholdsfortegnelse Indledning... S.3 Klimaproblematikken...... S.3 Konsekvenser... S.5 Forsøg til at løse problemerne... S.6 Udvikling

Læs mere

VIND EN SECURIDAN ALARM TIL DIT FRITIDSHUS. www.luft-til-luft.dk

VIND EN SECURIDAN ALARM TIL DIT FRITIDSHUS. www.luft-til-luft.dk VIND EN SECURIDAN ALARM TIL DIT FRITIDSHUS www.luft-til-luft.dk BILLIG VARME OG GODT INDEKLIMA En luft-til-luft varmepumpe er både en forbedring af dit fritidshus og en god investering. Pumpens enkle princip

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning AlmenBolig+ boligerne er opført som lavenergiboliger, og har derfor et mindre varmebehov end traditionelle bygninger. Boligerne har et integreret anlæg, der

Læs mere

Selvom Danmark ligger nordligt, har vi på et år lige så meget solskin som i eksempelvis Paris. Der er af samme grund rigeligt med sol i Danmark til

Selvom Danmark ligger nordligt, har vi på et år lige så meget solskin som i eksempelvis Paris. Der er af samme grund rigeligt med sol i Danmark til solcelleguiden Selvom Danmark ligger nordligt, har vi på et år lige så meget solskin som i eksempelvis Paris. Der er af samme grund rigeligt med sol i Danmark til produktion af el med solceller. Solceller

Læs mere

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån At tage et realkreditlån, er formentligt den største økonomiske beslutning, du kommer til at træffe i dit liv. De fleste af os erkender, at vi ikke

Læs mere

Remote Telecom Sites. Praktiske erfaringer med konventionelle og vedvarende energikilder inden for Tele. Mogens G. Nielsen

Remote Telecom Sites. Praktiske erfaringer med konventionelle og vedvarende energikilder inden for Tele. Mogens G. Nielsen Remote Telecom Sites Praktiske erfaringer med konventionelle og vedvarende energikilder inden for Tele Mogens G. Nielsen Remote Telecom Sites (RTS) Formål Optimere energiforsyningen til Remote Telecom

Læs mere

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG SÅDAN FUNGERER ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG Et mini-kraftvarmeanlæg består af en gasmotor, som driver en generator, der producerer elektricitet. Kølevandet fra motoren og generatoren bruges til opvarmning.

Læs mere

OPSAMLING WORKSHOP B. Det nære, der hvor vi bor. Søndag 5/1 2014 Kl. 10-12. Læs hvad beboerne mener om deres fremtidige bolig i Ryhaven

OPSAMLING WORKSHOP B. Det nære, der hvor vi bor. Søndag 5/1 2014 Kl. 10-12. Læs hvad beboerne mener om deres fremtidige bolig i Ryhaven Læs hvad beboerne mener om deres fremtidige bolig i Ryhaven OPSAMLING WORKSHOP B Det nære, der hvor vi bor Søndag 5/1 2014 Kl. 10-12 Tak til alle fremmødte til workshoppen i søndags. Det var dejligt at

Læs mere

UNDGÅ PROBLEMER MED MUG/SKIMMEL I VORE BOLIGER. Varde Bolig Administration

UNDGÅ PROBLEMER MED MUG/SKIMMEL I VORE BOLIGER. Varde Bolig Administration UNDGÅ PROBLEMER MED MUG/SKIMMEL I VORE BOLIGER Varde Bolig Administration Forsidebilledet er fra en pjece, som er udarbejdet af By og Byg, LBF og BL. Side 1 Forord: Fra sent efterår til tidlig forår (fyringssæson)

Læs mere

Kvalitet og mangfoldighed

Kvalitet og mangfoldighed Kvalitet og mangfoldighed Boligdag 2009 SBi, 27. april 2009 Claus Bech-Danielsen Statens Byggeforskningsinstitut, SBi Aalborg Universitet Voksende energiforbrug Varmeforbrug i danske boliger PJ 250 200

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Korsholm Skole. Projektkatalog. Answers for energy

Korsholm Skole. Projektkatalog. Answers for energy Korsholm Skole Projektkatalog Answers for energy Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 1.1 Forudsætninger... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1.1 Klimaskærm... 5 2.1.2 Brugsvandsinstallationer... 5 2.1.3 Varmeinstallationer...

Læs mere

VI HAR GJORT DET UMULIGE MULIGT SOL+ LØSNINGEN. www.sonnenkraft.dk

VI HAR GJORT DET UMULIGE MULIGT SOL+ LØSNINGEN. www.sonnenkraft.dk VI HAR GJORT DET UMULIGE MULIGT SOL+ LØSNINGEN SOL OG LUFT, DEN IDEELLE KOMBINATION MED DEN BEDSTE VARMEPUMPE I SIN KLASSE ET BOOST TIL EKSISTERENDE SOLVARMESYSTEMER * A2/W35 COP 4,02 i henhold til testresultat

Læs mere

Sådan passer du på din lejlighed

Sådan passer du på din lejlighed Sådan passer du på din lejlighed Kære beboer Som beboer har du ansvaret for at passe godt på din lejlighed. Når du flytter, skal den være i samme stand, som da du flyttede ind (bortset fra almindeligt

Læs mere

Vejledning for ankomst og afrejse Hangar A

Vejledning for ankomst og afrejse Hangar A Vejledning for ankomst og afrejse Hangar A Opdateret 1. november 2013 Denne vejledning SKAL læses/bruges i forbindelse med besøg i Hangar A. Dokumentet ligger i Hangar A, men læs den inden du tager afsted

Læs mere

Tips om insekter i hjemmet

Tips om insekter i hjemmet Tips om insekter i hjemmet Har du fået ubudne gæster i form af insekter i dit hjem, er rengøring på insekternes yndlingssteder ofte nok, og du kan gøre meget for at forebygge insektangreb. Mange af de

Læs mere

SOLEN ER DEN STØRSTE VEDVARENDE ENERGIKILDE VI KENDER. PÅ BLOT EN TIME MODTAGER JORDEN MERE ENERGI END DER BRUGES AF ALLE LANDE I VERDEN PÅ ET HELT

SOLEN ER DEN STØRSTE VEDVARENDE ENERGIKILDE VI KENDER. PÅ BLOT EN TIME MODTAGER JORDEN MERE ENERGI END DER BRUGES AF ALLE LANDE I VERDEN PÅ ET HELT SOLEN ER DEN STØRSTE VEDVARENDE ENERGIKILDE VI KENDER. PÅ BLOT EN TIME MODTAGER JORDEN MERE ENERGI END DER BRUGES AF ALLE LANDE I VERDEN PÅ ET HELT ÅR. Kilde iea Trods det at Danmark er placeret rimelig

Læs mere

SOLEN ER DEN STØRSTE VEDVARENDE ENERGIKILDE VI KENDER. PÅ BLOT EN TIME MODTAGER JORDEN MERE ENERGI END DER BRUGES AF ALLE LANDE I VERDEN PÅ ET HELT

SOLEN ER DEN STØRSTE VEDVARENDE ENERGIKILDE VI KENDER. PÅ BLOT EN TIME MODTAGER JORDEN MERE ENERGI END DER BRUGES AF ALLE LANDE I VERDEN PÅ ET HELT SOLEN ER DEN STØRSTE VEDVARENDE ENERGIKILDE VI KENDER. PÅ BLOT EN TIME MODTAGER JORDEN MERE ENERGI END DER BRUGES AF ALLE LANDE I VERDEN PÅ ET HELT ÅR. Kilde iea Trods det at Danmark er placeret rimelig

Læs mere