Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte anbefalinger til brug i almen praksis

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte anbefalinger til brug i almen praksis"

Transkript

1 2019 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis

2 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 2/52 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Sundhedsstyrelsen, Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Elektronisk ISBN: Sundhedsstyrelsen Islands Brygge København S Kategori: Faglig rådgivning Ansvarsfraskrivelse: Sundhedsstyrelsens nationale kliniske retningslinjer er systematisk udarbejdede udsagn med inddragelse af relevant sagkundskab. Nationale kliniske retningslinjer kan bruges af fagpersoner, når de skal træffe beslutninger om passende og god klinisk sundhedsfaglig ydelse i specifikke situationer. De nationale kliniske retningslinjer er offentlige tilgængelige, og patienter kan også orientere sig i retningslinjerne. Nationale kliniske retningslinjer klassificeres som faglig rådgivning, hvilket indebærer, at Sundhedsstyrelsen anbefalder relevante fagpersoner at følge retningslinjerne. De nationale kliniske retningslinjer er ikke juridisk bindende, og det vil altid være det faglige skøn i den konkrete situation, der er afgørende for beslutningen om passende og korrekt sundhedsfaglig ydelse. Der er ingen garanti for et succesfuldt behandlingsresultat, selvom sundhedspersoner følger erne. I visse tilfælde kan en behandlingsmetode med lavere evidensstyrke være at foretrække, fordi den passer bedre til patientens situation.

3 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 3/52 Indholdsfortegnelse Indholdet i denne folder... 5 Nationale kliniske retningslinjer (NKR)... 5 Anbefalingernes styrke Demens Diagnostik af mild cognitive impairment (MCI) og demens Demens og medicin Adfærdsmæssige og psykiske symptomer ved demens (BPSD) Dermatologi Håndeksem Psoriasis Endokrinologi Type 2-diabetes Gastroenterologi Analinkontinens hos voksne Geriatri Forebyggelse af fald hos ældre Ernærings- og træningsindsatser til ældre med geriatriske problemstillinger Gynækologi Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) Kardiologi Hjerterehabilitering Lungemedicin Astma hos børn og unge Allergisk rhinokonjunctivitis (høfeber)... 26

4 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 4/ KOL Misbrug Alkoholafhængighed Samtidig alkoholafhængighed og psykisk lidelse Odontologi Odontogene abscesser (tandbylder) Ortopædkirurgi Meniskpatologi Skulderlidelser Psykiatri samt børne- og ungdomspsykiatri Unipolar depression Emotionel ustabil personlighedsstruktur, borderline type Obsessiv-kompulsiv tilstand (OCD) ADHD hos børn og unge Reumatologi Hofteartrose Nyopståede lænderygsmerter Lumbal spinalstenose Cervikal radikulopati (nakkesmerter med udstråling til armen) Smerter i bevægeapparatet Urologi Urininkontinens hos kvinder Rehabilitering af patienter med prostatakræft Øre-næse-hals Mellemørebetændelse og øredræn Øvrige Nationale Kliniske Retningslinjer... 50

5 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 5/52 Indholdet i denne folder Denne folder er en samling af udvalgte er fra nationale kliniske retningslinjer, der er særligt relevante for almen praksis. Nationale kliniske retningslinjer (NKR) Faglige er, der kan bruges som beslutningsstøtteværktøj af sundhedsprofessionelle. Formålet er at sikre en evidensbaseret indsats af ensartet høj kvalitet på tværs af landet. Baseret på evidens samt den bedste kliniske praksis. Indeholder udvalgte kliniske problemstillinger inden for diagnostik, behandling, pleje og rehabilitering. Udarbejdes af Sundhedsstyrelsen i samarbejde med landets fremmeste eksperter på specifikke områder. Anbefalingerne er vejledende. Det enkelte behandlingsforløb kan altid tilrettelægges på baggrund af den enkelte læges vurdering. På Sundhedsstyrelsens hjemmeside samt på MAGICapp.org kan du finde retningslinjerne i deres fulde længde.

6 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 6/52 Anbefalingernes styrke for en intervention En stærk for en intervention gives, når der foreligger evidens af høj kvalitet der viser, at de samlede fordele ved en intervention er klart større end ulemperne. Det betyder, at alle, eller næsten alle, patienter vil ønske den anbefalede intervention. en intervention En stærk imod en intervention gives, når der foreligger evidens af høj kvalitet der viser, at de samlede ulemper ved en intervention er klart større end fordelene. Der anvendes også en stærk imod, når gennemgangen af evidensen viser, at en intervention med stor sikkerhed er nyttesløs. for en intervention En svag for en intervention gives i forskellige situationer. Dels når fordelene ved en intervention vurderes større end ulemperne, dels når den tilgængelige litteratur ikke kan udelukke væsentlige fordele ved en intervention hvor det vurderes, at skadevirkningerne er få eller fraværende. Derudover anvendes denne også, når det vurderes, at patientens præferencer varierer. en intervention En svag imod en intervention gives, når det vurderes, at ulemperne ved en intervention er større end fordelene, men hvor dette ikke er underbygget af stærk evidens. Denne anvendes også, hvor der er stærk evidens for både gavnlige og skadelige virkninger, men hvor balancen mellem dem er vanskelige at afgøre. Ligeledes anvendes den også, når det vurderes, at patientens præferencer varierer

7 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 7/52 for eller imod en intervention for eller imod en intervention anvendes, når der ikke foreligger relevant evidens på området. Anbefalingen bygger således på faglig konsensus blandt medlemmerne af den arbejdsgruppe, der har udarbejdet den givne kliniske retningslinje. Anbefalingen kan være enten for eller imod interventionen. Da der er tale om faglig konsensus, er denne type svagere end de evidensbaserede er, uanset om de evidensbaseret er stærke eller svage.

8 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 8/52 1. Demens 1.1. Diagnostik af mild cognitive impairment (MCI) og demens Diagnostik Anvend en kort kognitiv test i forbindelse med basal udredning for MCI eller demens for at få en systematisk, struktureret vurdering af det kognitive funktionsniveau. Tilbyd strukturel scanning af hjernen i forbindelse med basal udredning for MCI eller demens dels med henblik på at udelukke andre årsager til kognitiv svækkelse og dels som støtte til at identificere hvilken demenssygdom, der i givet fald er tale om.

9 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 9/ Demens og medicin Farmakologisk behandling God praksis Seponer antipsykotisk medicin (som hovedregel ved udtrapning) hos personer med demens i langvarig (>3 måneder) behandling. Overvej at tilbyde melatonin til personer med demens ved betydende søvnbesvær og/eller døgnrytmeforstyrrelser. Behandlingen skal være i tillæg til non-farmakologisk behandling. Overvej at tilbyde lavdosis mirtazapin eller mianserin til personer med demens ved betydende søvnbesvær og/eller døgnrytmeforstyrrelser, hvor godkendte lægemidler er uhensigtsmæssige. Behandlingen skal være i tillæg til nonfarmakologiske tiltag. Overvej at seponere antidepressiv behandling hos personer med demens, der har været i behandling > 6 måneder. Det er god praksis at undlade (eller seponere) behandling med urologiske spasmolytika med antikolinerg virkning hos personer med demens Adfærdsmæssige og psykiske symptomer ved demens (BPSD) Søvnhygiejne Overvej at tilbyde søvnhygiejne til forebyggelse af BPSD hos personer med demens og søvnforstyrrelser.

10 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 10/52 Farmakologisk behandling Overvej at tilbyde lægemidler mod demens til personer med demens (af typen Alzheimers demens, Lewy body demens og demens ved Parkinson sygdom) og nyopstået BPSD i de tilfælde, hvor personen med demens ikke i forvejen er i behandling med lægemidler mod demens. Anvend kun SSRI præparater til behandling af forværring af BPSD hos personer med demens efter nøje overvejelse, da der er øget risiko for alvorlige bivirkninger og ingen sikre gavnlige effekter af behandlingen. Anvend ikke andengenerations antipsykotika som behandling af BPSD i form af aggressiv eller psykotisk adfærd hos personer med demens.

11 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 11/52 2. Dermatologi 2.1. Håndeksem Afdækning af risikofaktorer Det er god praksis at afdække risikofaktorer for udvikling af håndeksem tidligt i et behandlingsforløb. Udredning Det er god praksis at henvise patienter med nyopdaget håndeksem af mere end 1 måneds varighed til speciallæge i dermatologi med henblik på epikutantest. Patientuddannelse Tilbyd struktureret patientuddannelse i forebyggelse af håndeksem til patienter med mildt håndeksem. Overvej at tilbyde struktureret patientuddannelse i forebyggelse af håndeksem til patienter med moderat til svært håndeksem.

12 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 12/52 Patientrådgivning Overvej at tilbyde rådgivning vedrørende værnemidler på arbejdspladsen til patienter med mistænkt arbejdsrelateret håndeksem Det er god praksis at rådgive om substitution (fx håndsprit frem for sæbevask til sundhedspersonale), afskærmning og brug af personlige værnemidler på arbejdspladsen til personer med håndeksem Behandling Overvej at tilbyde alitretinoin 30 mg dagligt til patienter med moderat til svært kronisk ha ndeksem, som ikke responderer pa potent lokalsteroid. Undga rutinemæssigt at behandle lokalt med pimecrolimus ved mildt til moderat ha ndeksem. Undga rutinemæssigt at behandle lokalt med tacrolimus ved mildt til moderat ha ndeksem.

13 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 13/52 Behandlingsforløb Overvej at tilbyde lokalsteroid som vedligeholdelsesbehandling af ha ndeksem 2-3 gange ugentligt. Det er god praksis at vurdere effekten af behandlingen af ha ndeksem med lokalsteroid uafhængigt af gruppe efter ca. 4 uger, og ved manglende effekt bør man sikre, at patienten følger behandlingen. Det er god praksis at overga til andet behandlingsregime for ha ndeksem efter ca. 8 ugers daglig behandling med gruppe III lokalsteroid Psoriasis Behandling Det er god praksis enten at skifte til anden relevant topikal behandling eller henvise patienten til dermatologisk speciallæge, hvis der ikke ses effekt efter 28 dages relevant behandling. Opsporing af psoriasisartrit Det er god praksis at tilbyde regelmæssig opsporing af psoriasisartrit til patienter med psoriasis vulgaris.

14 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 14/52 Opsporing af risikofaktorer for udvikling af hjerte-kar-sygdomme Det er god praksis at tilbyde a rlig systematisk opsporing af risikofaktorer for udvikling af hjerte-kar-sygdomme til patienter med svær psoriasis vulgaris. Det er god praksis, at være opmærksom pa den let til moderat øgede risiko for udvikling af hjerte-kar-sygdomme hos patienter med mild psoriasis og i den sammenhæng foretage en vurdering af relevante risikofaktorer.

15 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 15/52 3. Endokrinologi 3.1. Type 2-diabetes Rehabilitering Overvej at tilbyde patienter med type 2- diabetes en sammenhængende rehabiliteringsindsats bestående af sygdomsspecifik patientuddannelse, diætbehandling og eventuelt fysisk træning. Diætbehandling Overvej at tilbyde diætbehandling (kostanamnese, analyse, vejledning i kostprincipper/kostplan) frem for kostra d til patienter med type 2-diabetes. Tilbud om træningsforløb Overvej at tilbyde superviseret aerob træning af lav til moderat intensitet til patienter med type 2-diabetes frem for ra d om øget fysisk aktivitet. Overvej at tilbyde et superviseret kombineret aerob- og styrketræningsforløb af mere end 10 ugers varighed frem for et kortere program ved type 2-diabetes. Det er god praksis at overveje et tilbud om et fysisk træningsforløb til patienter med type 2- diabetes med velbehandlede komplikationer, hypertension eller hjerte-karsygdom.

16 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 16/52 4. Gastroenterologi 4.1. Analinkontinens hos voksne Psyllium-frøskaller versus loperamid til afhjælpning af analinkontinens Overvej at anvende psyllium-frøskaller som førstevalg fremfor loperamid til at afhjælpe analinkontinens hos ældre hjemmeboende borgere. Overvej at anvende psyllium-frøskaller som førstevalg fremfor loperamid til afhjælpning af analinkontinens ved kronisk diarre, hvor anden årsag til diarré er udredt. Psyllium-frøskaller versus laksantia til afhjælpning af analinkontinens udløst af forstoppelse Det er god praksis at afprøve psylliumfrøskaller eller laksantia, hvis analinkontinensen menes at være udløst af forstoppelse, idet der er fundet sammenhæng mellem forstoppelse og analinkontinens. Analtømning til afhjælpning af fækalinkontinens hos plejehjemsbeboere Overvej det nøje inden analtømning med suppositorier eller rektal væske anvendes til plejehjemsbeboere. Oral laksantia bør altid forsøges inden analtømning afprøves, da der ikke er fundet bedre effekt af supplerende analtømning end oral laksantia alene.

17 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 17/52 Bækkenbundstræning Overvej at henvise voksne med analinkontinens til individuelt superviseret bækkenbundstræning, da der er fundet en positiv effekt af bækkenbundstræning. Overvej at henvise kvinder med vedvarende analinkontinens efter fødsel (indenfor 2 år) til individuelt superviseret bækkenbundstræning, da der er fundet en positiv effekt af bækkenbundstræning.

18 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 18/52 5. Geriatri 5.1. Forebyggelse af fald hos ældre Træning Overvej at tilbyde balancetræning til hjemmeboende ældre, som er i risiko for fald. Overvej at tilbyde styrketræning til ældre, som bor på institution og er i risiko for fald. Overvej at tilbyde konceptuelle bevægelsesformer som fx Tai chi, yoga, dans eller danselignende træningsformer til ældre, som er hjemmeboende og i risiko for fald. Vestibulær rehabilitering Overvej at tilbyde vestibulær rehabilitering til ældre, som har fået påvist vestibulær dysfunktion. Farmakologisk behandling Seponer benzodiazepiner hos ældre, som har anvendt benzodiazepiner mere end 4 uger, idet benzodiazepiner øger risikoen for fald. Anvend kun selektive serotonin genoptagelseshæmmere (SSRI) efter nøje overvejelser, og kun hvis ikke-farmakologisk behandling har været virkningsløs, til ældre over 65 år, som har moderat depression, idet SSRI muligvis kan forøge risikoen for fald og effekten på depression og livskvalitet sandsynligvis er ubetydelig.

19 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 19/ Ernærings- og træningsindsatser til ældre med geriatriske problemstillinger Træning Overvej at tilbyde styrketræning fremfor anden træning til ældre med geriatriske problemstillinger. Overvej at tilbyde en kombination af balanceog styrketræning til faldtruede ældre med geriatriske problemstillinger. Overvej at anvende ADL-træning til ældre med geriatriske problemstillinger. Det er god praksis at tilbyde træning af mere end 8 ugers varighed til ældre med geriatriske problemstillinger. Ernæringsindsatser Overvej at tilbyde en individuel ernæringsindsats fremfor en standardiseret ernæringsindsats til ældre med geriatriske problemstillinger og underernæring eller risiko herfor. Det er god praksis at tilbyde en langvarig (>3 måneder) ernæringsindsats (sikring af at min. 75% af beregnet energi- og proteinbehov dækkes) til ældre med geriatriske problemstillinger og underernæring eller risiko herfor.

20 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 20/52 6. Gynækologi 6.1. Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) Diagnostik Det er god praksis at undlade rutinemæssig ultralydsscanning af yngre kvinder under 18 år med oligo-/amenoré for at opspore PCOS. Det er god praksis at undlade rutinemæssigt at pausere p-piller alene med henblik på at stille diagnosen PCOS. Tidlig diagnostik synes ikke at have betydning for kvinders prognose med hensyn til fertilitet og risiko for udvikling af kardiovaskulær sygdom.

21 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 21/52 Differentialdiagnostik Henvis til endokrinologisk udredning på mistanke om non-klassisk adrenal hyperplasi (NACH) ved vedvarende forhøjet serum 17- hydroxyprogesteron. Det er god praksis at henvise til endokrinologisk udredning ved vedvarende hyperprolaktinæmi, uanset graden. Hyperprolaktinæmi kan ikke tilskrives tilstanden PCOS. Det er god praksis at henvise til endokrinologisk eller gynækologisk udredning for androgenproducerende tumor i ovarie eller binyre eller for enzymdefekt ved vedvarende forhøjet total testosteron svarende til to gange øvre referenceinterval. Dette gælder ogsa ved pludseligt indsættende eller hastigt progredierende androgene symptomer. Systematisk tidlig opsporing, præmenopausale kvinder med PCOS Det er god praksis at tilbyde præmenopausale kvinder med PCOS systematisk tidlig opsporing af type 2 diabetes mellitus. Det er god praksis at undlade at udføre systematisk tidlig opsporing af kardiovaskulær sygdom ved hjælp af gentaget blodtryksma ling blandt præmenopausale kvinder med PCOS uden risikofaktorer for kardiovaskulær sygdom. Det er god praksis at undlade at udføre systematisk tidlig opsporing af dyslipidæmi ved hjælp af gentaget lipidma ling blandt præmenopausale kvinder med PCOS uden risikofaktorer for kardiovaskulær sygdom.

22 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 22/52 Systematisk tidlig opsporing, postmenopausale kvinder med PCOS Det er god praksis at tilbyde postmenopausale kvinder med tidligere diagnosticeret PCOS systematisk tidlig opsporing af type 2-diabetes mellitus. Det er god praksis at undlade rutinemæssig systematisk tidlig opsporing af kardiovaskulære risikofaktorer som hypertension og dyslipidæmi hos postmenopausale kvinder med tidligere diagnosticeret PCOS, som ikke har kendte risikofaktorer for kardiovaskulær sygdom.

23 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 23/52 7. Kardiologi 7.1. Hjerterehabilitering Systematisk henvisning Det anbefales, at patienter med iskæmisk hjertesygdom (AMI, angina pectoris, CABG og PCI) systematisk henvises til hjerterehabilitering. Træning Det anbefales, at patienter med iskæmisk hjertesygdom (AMI, CABG og PCI) og hjertesvigt tilbydes fysisk træning. Det er god praksis, at patienter med angina pectoris, og patienter der har fået foretaget en hjerteklapoperation, tilbydes fysisk træning. Patientuddannelse Det anbefales, at patienter med iskæmisk hjertesygdom (AMI, angina pectoris, CABG og PCI) og hjertesvigt tilbydes patientuddannelse. Det er god praksis, at patienter der har fået foretaget en hjerteklapoperation tilbydes patientuddannelse.

24 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 24/52 8. Lungemedicin 8.1. Astma hos børn og unge Struktureret patientuddannelse: Tilbyd børn og unge med astma og/eller deres forældre struktureret patientuddannelse. Opdateret skriftlig behandlingsplan: Tilbyd en opdateret individuel skriftlig behandlingsplan til børn og unge med astma ved hver astmarelateret kontakt. Konditionsforbedrende tiltag: Anbefal børn og unge med astma at være fysisk aktive lige som alle andre børn. Eksponering for pelsbærende dyr i hjemmet Anbefal børn og unge med astma og dokumenteret allergi (ikke blot sensibilisering) for pelsdyr at undga eksponering for disse i hjemmet. Konsekvenser af tobaksrøg Frara d at børn og unge med astma udsættes for tobaksrøg.

25 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 25/52 Planlagte kliniske kontroller: Overvej at tilbyde regelmæssige kliniske kontroller til børn og unge med astma. Vægttabsintervention Overvej at tilbyde overvægtige børn og unge med astma vægttabsintervention Hustøvmidereducerende tiltag i hjemmet Overvej at anbefale husstøvmidereducerende tiltag i hjemmet til børn og unge med astma og husstøvmideallergi (ikke blot sensibilisering).

26 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 26/ Allergisk rhinokonjunctivitis (høfeber) Behandling med nasalsteroid, antihistaminer og leukotrienreceptorantagonister: Anvend nasalsteroid frem for peroral antihistamin til behandling af patienter med persisterende allergisk rhinitis. Overvej at give øjendra ber med antihistamin frem for peroral antihistamin til behandling af patienter med øjensymptomer ved allergisk rhinokonjunktivitis. Overvej at give peroral non-sederende antihistamin frem for leukotrienreceptorantagonister til behandling af patienter med allergisk rhinokonjunktivitis. Behandling med systemisk glukokortikoid Anvend kun intramuskulær glukokortikoid til behandling af patienter med allergisk rhinokonjunktivitis udløst af pollen efter nøje overvejelse, na r der ikke opna s tilstrækkelig symptomlindring pa kombinationsbehandling med antihistamin og nasalsteroid, da der ikke er evidens for, at virkningen er bedre end ved kombinationsbehandling med antihistamin og nasalsteroid, og fordi der er potentielle skadevirkninger. Overvej at give glukokortikoid peroralt frem for intramuskulært til behandling af patienter med svær allergisk rhinokonjunktivitis, hvis der er behov for behandling med systemisk glukokortikoid.

27 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 27/ KOL Rehabilitering Påbegynd KOL-rehabilitering indenfor 4 uger efter indlæggelse for KOL i eksacerbation. Overvej at tilbyde KOL-rehabilitering til patienter med KOL og MRC 2 (a ndenød i lettere grad). Overvej at inddrage pårørende i rehabiliteringen for patienter med KOL. Træning Overvej som udgangspunkt at tilbyde udholdenhedstræning kombineret med styrketræning og alternativt kun udholdenhedstræning eller styrketræning som en del af rehabiliteringen for patienter med KOL. Det er god klinisk praksis at overveje styrketræning til patienter med KOL, som ikke kan deltage i et vanligt rehabiliteringsprogram på grund af sygdommens sværhedsgrad. Ernæringsterapi Overvej at tilbyde ernæringsterapi til underernærede patienter med KOL i forbindelse med et rehabiliteringsprogram. Patientuddannelse Overvej at tilbyde gruppebaseret, struktureret patientuddannelse i forbindelse med KOLrehabilitering.

28 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 28/52 9. Misbrug 9.1. Alkoholafhængighed Familieorienteret alkoholbehandling og rådgivning til pårørende Tilbyd kognitiv adfærdsterapeutisk familieorienteret alkoholbehandling til personer med alkoholafhængighed med en familie. Tilbyd ra dgivning/vejledning til pa rørende til personer med alkoholafhængighed. Behandlingstilbud til alkoholafhængige med sociale problemer Døgn- og intensiv dagbehandling kan begge overvejes som behandlingsformat til personer med sociale problemer udover alkoholafhængighed eller ved svær alkoholafhængighed.

29 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 29/52 Farmakologisk behandling Tilbyd acamprosat som supplement til samtalebehandling til personer med alkoholafhængighed, der ønsker afholdenhed. Overvej at tilbyde naltrexon som supplement til samtalebehandling til personer med alkoholafhængighed, der ønsker nedsat forbrug. Anvend kun disulfiram som supplement til den strukturerede samtalebehandling til personer med alkoholafhængighed med ønske om afholdenhed, efter nøje overvejelse, da effekten er usikker og der kan være bivirkninger. Anvend kun nalmefen sammen med samtalebehandling til personer med alkoholafhængighed efter nøje overvejelse, da effekten af nalmefen er usikker, og der kan være bivirkninger.

30 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 30/ Samtidig alkoholafhængighed og psykisk lidelse Udredning Det er god praksis systematisk at identificere psykisk lidelse i forbindelse med udredning og behandling af alkoholafhængighed. Det er god praksis systematisk at identificere alkoholafhængighed ved udredning og behandling af psykisk lidelse. Farmakologisk behandling Overvej at tilbyde acamprosat eller naltrexon i tillæg til samtalebehandling til personer med samtidig alkoholafhængighed og affektiv lidelse, angstlidelse eller psykotisk lidelse. Det er god praksis at tilbyde acamprosat eller naltrexon i tillæg til samtalebehandling til personer med samtidig alkoholafhængighed og øvrige psykiske lidelser.

31 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 31/ Odontologi Odontogene abscesser (tandbylder) Behandling med antibiotika Anvend ikke antibiotika rutinemæssigt i forbindelse med behandling af patienter med odontogene abscesser, hvis deres almentilstand ikke er pa virket af infektionen, og der ikke er risiko for spredning af infektionen, da den gavnlige effekt er lille og klart overskygges af ulemperne i form af risiko for resistensudvikling og øvrige potentielle bivirkninger. Det er god praksis at anvende penicillin V i kombination med metronidazol ved behandling af odontogene abscesser hos personer, hvis almentilstand er pa virket af infektionen. Det samme er gældende ved stor sygdomsudbredelse samt ved risiko for spredning af infektionen. I tilfælde af penicillinallergi erstattes penicillin V og metronidazol med clindamycin.

32 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 32/ Ortopædkirurgi Meniskpatologi Udredning ved kliniske tests Anvend test af ledlinjeømhed medialt og lateralt til udredning af menisklæsion hos patienter med smerter i knæ og ledlinje. Overvej at anvende Thessaly s test ved 20 graders knæfleksion til udredning af menisklæsion hos patienter med smerter i knæ og ledlinjeømhed. Undlad isoleret at anvende Apley s test til udredning af menisklæsion hos patienter med smerter i knæ og ledlinjeømhed. Anvend ikke McMurray's test rutinemæssigt som eneste test til udredning af menisklæsion hos patienter med smerter i knæ og ledlinjeømhed. Udredning ved UL-skanning Anvend ikke rutinemæssigt UL-skanning til udredning af menisklæsioner hos patienter med smerter i knæ og ledlinje. Udredning ved MR-skanning Anvend ikke rutinemæssigt MR-skanning til diagnosticering af patienter med klinisk mistanke om menisklæsion, med mindre resultatet af MR-skanningen vil have betydning for det videre behandlingsforløb.

33 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 33/ Skulderlidelser Diagnostik Det anbefales, at den kliniske undersøgelse som minimum indeholder Hawkins test, Neer s kliniske test og test for positiv smertebue. Det anbefales at anvende MR- eller ULskanning i diagnostikken. MR- og UL-skanning er fundet at være ligeværdige metoder i diagnostikken. Det anbefales som god praksis, at der foretages konventionel røntgenoptagelse ved klinisk mistanke om rotator cuff-ruptur, ved traume og ved vedvarende skuldersmerter, som ikke responderer på ikke-kirurgisk behandling. Træning Det anbefales at anvende træning som led i behandlingen af patienter med impingementsyndrom eller rotator cuffsyndrom. Det kan overvejes at lade manuel behandling (fx vævsudspænding) indgå i behandlingen som supplement til træning. Det anses for god praksis, at varigheden af træning ikke er under 3 måneder.

34 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 34/52 Farmakologisk behandling Det kan overvejes at bruge subakromiel glukokortikoid injektion terapeutisk, dog sjældent mere end 2-3 gange. Anvendelsen af smertestillende behandling må afpasses efter det konkrete behov. Som et element i farmakologisk behandling kan NSAID overvejes som smertelindring, men bør gives i lavest mulige dosis, i kortest mulig tid. Det anses for god praksis at anvende subakromiel glukokortikoid injektion som hjælp forud for igangsætning af træning, men behandlingen bør ledsages af et tilbud om træning.

35 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 35/ Psykiatri samt børne- og ungdomspsykiatri Unipolar depression Tidlig opsporing Det er ikke god praksis at gennemføre tidlig opsporing af recidiv hos patienter med tidligere depression. Ikke-farmakologisk behandling Tilbyd psykoterapi i kombination med farmakologisk behandling til patienter med depression af moderat til svær grad. Overvej at tilbyde collaborative care til patienter med depression frem for vanlig behandling. Overvej at tilbyde fysisk træning til patienter med let til moderat depression i kombination med vanlig behandling. Det er god praksis at overveje at tilbyde støttende samtaler/samtaleterapi ved praktiserende læge til patienter med depression.

36 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 36/ Emotionel ustabil personlighedsstruktur, borderline type Screeningsredskaber og diagnostik Anvend ikke rutinemæssigt screeningsredskaber til identifikation af mulig borderline personlighedsforstyrrelse i primær sektor. Farmakologisk behandling Anvend kun efter nøje overvejelser antidepressiva til behandling af patienter med borderline personlighedsforstyrrelse. Anvend kun efter nøje overvejelser stemningsstabiliserende medicin til behandling af patienter med borderline personlighedsforstyrrelse.

37 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 37/ Obsessiv-kompulsiv tilstand (OCD) Psykoterapi til børn, unge og voksne Det er god praksis at tilbyde kognitiv adfærdsterapi til børn, unge og voksne med mild OCD, da der er påvist en mulig effekt, og der ikke er kendte ulemper ved behandlingen. Farmakologisk behandling til børn Anvend ikke selektive serotoningenoptagshæmmere (SSRI) som tillæg til behandling med kognitiv adfærdsterapi som førstevalgsbehandling til børn og unge med moderat til svær OCD, da der ikke er fundet dokumenteret effekt, og der er kendte bivirkninger forbundet med SSRI. Farmakologisk behandling til voksne Anvend kun efter nøje overvejelse selektive serotoningenoptagshæmmere (SSRI) som tillæg til behandling med kognitiv adfærdsterapi som førstevalg i behandlingen af voksne med moderat til svær OCD, da der ikke er påvist en forskel i effekt, og der er kendte bivirkninger forbundet med SSRI.

38 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 38/ ADHD hos børn og unge Udredning Det er god praksis at anvende en standardiseret rating scale som led i den diagnostiske udredning for ADHD af børn og unge i alderen 6-18 år. Ikke-farmakologisk behandling Anvend ikke elimination af sukker i diæten hos børn og unge i alderen 6-18 år med ADHD. Det er god praksis at anbefale børn og unge med ADHD at følge Fødevarestyrelsens officielle kostråd ligesom alle andre børn og unge. Anvend kun efter nøje overvejelse tilskud af flerumættede fedtsyrer til afhjælpning af kernesymptomer hos børn og unge i alderen 6-18 år med ADHD. Der lader ikke til at være effekt af interventionen. Anvend kun efter nøje overvejelse elimination af farvestoffer i diæten til afhjælpning af kernesymptomer hos børn og unge i alderen 6-18 år med ADHD. Der lader ikke til at være effekt af interventionen.

39 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 39/ Reumatologi Hofteartrose Patientuddannelse Overvej at tilbyde kombineret patientuddannelse og træning i tillæg til vanlig behandling til patienter med hofteartrose. Det er god praksis at tilbyde vægttabsintervention til overvægtige patienter med hofteartrose i tillæg til vanlig behandling. Træning Overvej at tilbyde patienter med hofteartrose neuromuskulær/funktionel træning i tillæg til vanlig behandling. Overvej at tilbyde patienter med hofteartrose superviseret styrketræning i tillæg til vanlig behandling. Overvej at tilbyde patienter med hofteartrose manuel terapi i tillæg til vanlig behandling.

40 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 40/ Nyopståede lænderygsmerter Information og vejledning Overvej at opfordre patienter med nyopståede lænderygsmerter til opretholdelse af vanlig aktivitet frem for aflastning, herunder sengeleje. Overvej at tilbyde individualiseret patientuddannelse til patienter med nyopståede lænderygsmerter i tillæg til vanlig behandling, hvor dette vurderes at kunne øge egenomsorgen. Billeddiagnostik Tilbyd ikke rutinemæssig billeddiagnostisk udredning med MR-skanning eller røntgenundersøgelse til patienter med nyopståede lænderygsmerter, da der ikke er påvist gavnlig effekt. Ikke-farmakologisk behandling Overvej at tilbyde patienter med nyopståede lænderygsmerter superviseret fysisk træning i tillæg til vanlig behandling. Overvej at tilbyde patienter med nyopståede lænderygsmerter manuel ledmobiliserende behandling i tillæg til vanlig behandling. Tilbyd kun akupunktur-teknikker i tillæg til vanlig behandling til patienter med nyopståede lænderygsmerter efter nøje overvejelse, da den gavnlige effekt er usikker.

41 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 41/52 Farmakologisk behandling Tilbyd kun paracetamol i tillæg til vanlig behandling til patienter med nyopståede lænderygsmerter efter nøje overvejelse, da der ikke er dokumenteret gavnlig effekt målt 0-12 uger efter endt behandling. Tilbyd kun opioider i tillæg til vanlig behandling med nyopståede lænderygsmerter efter nøje overvejelse, da der ikke er dokumenteret gavnlig effekt målt 0-12 uger efter endt behandling. Tilbyd kun NSAID i tillæg til vanlig behandling til patienter med nyopståede lænderygsmerter efter nøje overvejelse, da der ikke er dokumenteret gavnlig effekt målt 0-12 uger efter endt behandling Lumbal spinalstenose Træning Overvej superviseret træning til patienter med lumbal spinalstenose, da der generelt er gavnlige helbredseffekter af træning og ingen kendte skadevirkninger. Anvend ikke rutinemæssigt ledmobiliserende behandling til patienter med lumbal spinalstenose, da den gavnlige effekt er usikker. Farmakologisk behandling Anvend kun opioider til patienter med lumbal spinalstenose efter nøje overvejelse, da den

42 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 42/52 gavnlige effekt er usikker og der er risiko for bivirkninger. Anvend kun medicin for neurogene smerter efter nøje overvejelse til patienter med lumbal spinalstenose, da den gavnlige effekt er usikker, og der er risiko for bivirkninger. Det er god praksis at undlade behandling med paracetamol til patienter med lumbal spinalstenose, da den gavnlige effekt er usikker og udokumenteret. Det er god praksis at undlade behandling med NSAID til patienter med lumbal spinalstenose, da den gavnlige effekt er usikker og der er risiko for bivirkninger. Det er god praksis at undlade behandling med muskelrelaxantia til patienter med lumbal spinalstenose, da den gavnlige effekt er usikker og der er risiko for bivirkninger Cervikal radikulopati (nakkesmerter med udstråling til armen) Information og vejledning Det er god praksis at tilbyde patientuddannelse til patienter med nyopsta et cervikal radikulopati. Patientuddannelsen bør omfatte information om prognose og smertemekanismer samt individualiseret vejledning om hensigtsmæssig adfærd og smerteha ndtering. Det er god praksis at vejlede patienter med nyopsta et cervikal radikulopati om individuelt tilpasset fysisk aktivitet og generel træning.

43 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 43/52 Træning Overvej at tilbyde stabilitetstræning for nakken til patienter med nyopstået cervikal radikulopati i tillæg til anden behandling Smerter i bevægeapparatet Diagnostik og udredning Det er god praksis at anse patienter med generaliserede smerter i bevægeapparatet for at være diagnostisk afklaret, når relevante differentialdiagnoser er udelukket. Patienten kan fuldt afklares pa baggrund af anamnese, symptombillede, varighed og objektiv undersøgelse. Betegnelsen generaliserede smerter i bevægeapparatet anses som en tilstand, der kan have mange forskellige diagnosebetegnelser. Det er god praksis at udrede patientens samlede funktionsevne ud fra en bio-psykosocial begrebsramme.

44 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 44/52 Ikke-farmakologisk behandling Tilbyd patientuddannelse til patienter med generaliserede smerter i bevægeapparatet. Tilbyd kognitiv adfærdsterapi til patienter med komplekse problemstillinger som følge af generaliserede smerter i bevægeapparatet. Overvej at tilbyde superviseret træning til udvalgte patienter med generaliserede smerter i bevægeapparatet, hvis formålet er at øge funktionsevne. Det er god praksis at afdække patientens funktionsevne i forhold til arbejdsmarkedet samt at afdække arbejdsforhold, herunder hvordan patienten oplever, at arbejdet påvirker sygdommen, livsførelse og helbredstilstand. Formålet med dette er at gøre patienten opmærksom pa muligheden for at iværksætte indsatser pa arbejdspladsen, der er rettet mod fastholdelse pa arbejdsmarkedet.

45 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 45/52 Farmakologisk behandling Overvej at tilbyde amitriptylin til smertelindring og søvnregulering hos patienter med generaliserede smerter i bevægeapparatet. Overvej at tilbyde duloxetin til smertelindring hos patienter med generaliserede smerter i bevægeapparatet. Overvej at tilbyde gabapentin eller pregabalin som smertelindring hos patienter med generaliserede smerter i bevægeapparatet. Anvend kun efter nøje overvejelser tramadol til patienter med generaliserede smerter i bevægeapparatet. Tilbyd kun efter nøje overvejelse SSRI til smertelindring til patienter med generaliserede smerter i bevægeapparatet, da den smertestillende effekt er begrænset. Det er ikke god praksis at tilbyde patienter med generaliserede smerter i bevægeapparatet behandling med opioider uden dual action.

46 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 46/ Urologi Urininkontinens hos kvinder Udredning Det er god praksis at tilbyde kvinder med urininkontinens og påvirkede kognitive funktioner basal udredning. Yderligere udredning gennemføres med udgangspunkt i den konkrete patients situationer, under afvejning af forventning om gavn af eventuelle interventioner. Træning Overvej at tilbyde kvinder med urininkontinens superviseret bækkenbundstræning. Overvej at tilbyde svært overvægtige kvinder med stress urininkontinens superviseret vægttabsprogram. Ikke-farmakologisk behandling Overvej at tilbyde kvinder med urininkontinens behandling med inkontinensring eller inkontinenstampon.

47 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 47/52 Farmakologisk behandling Overvej behandling med beta3-agonist eller antimuskarinerg medicin til kvinder med urgency urininkontinens, da det ikke kan underbygges, at der er klinisk relevante forskelle. Undlad at anvende vaginal østrogentilskud rutinemæssigt som add-on til antimuskarinergika/beta3-agonist til kvinder med urgency urininkontinens på denne indikation Rehabilitering af patienter med prostatakræft Træning Overvej at tilbyde moderat til intensiv, superviseret træning til patienter, der påbegynder kastrationsbaseret behandling samt til de patienter, der har været i behandlingen i seks måneder. Overvej at tilbyde superviseret bækkenbundstræning frem for udlevering af instruktionsmateriale eller ingen bækkenbundstræning til patienter, som efter prostatektomi for prostatakræft er inkontinente.

48 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 48/52 Sexologisk rådgivning Overvej at tilbyde patienter, der er prostatektomerede, sexologisk rådgivning. Det er god praksis at overveje, om øvrige patienter med prostatakræft bør tilbydes sexologisk rådgivning. Opfølgende undersøgelser Overvej at tilbyde patienter med prostatakræft, der påbegynder kastrationsbaseret behandling, undersøgelse for knoglemineraltæthed. Det er god praksis at overveje, om patienter med prostatakræft, der er i kastrationsbehandling, skal tilbydes regelmæssig undersøgelse for kardiovaskulære risikofaktorer. Det er god praksis regelmæssigt at vurdere alle patienter med prostatakræft for depression. Rehabilitering Det er god praksis at overveje, om patienter med prostatakræft skal tilbydes enten individuel eller gruppebaseret rehabilitering.

49 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 49/ Øre-næse-hals Mellemørebetændelse og øredræn Diagnosticering af akut otitis media (AOM) Anvend undersøgelse af trommehindens mobilitet (tympanometri eller pneumatisk otoskopi) som led i diagnostikken af AOM. Håndtering af børn med otitis simplex (OS) Det er god praksis at se an med tæt opfølgning uden antibiotikabehandling til børn med OS, dvs. ved symptomer på AOM, men uden tegn på væske i mellemøret ved mobilitetsundersøgelse af trommehinden. Håndtering af øreflåd hos børn med trommehindedræn Ved vedvarende øreflåd over tre dages varighed hos børn med trommehindedræn kan øredråber med antibiotika anvendes. Anvend ikke systemisk antibiotikabehandling til ukompliceret øreflåd hos børn med trommehindedræn.

50 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 50/52 Øvrige Nationale Kliniske Retningslinjer ADHD hos voksne, udredning og behandling Angst hos børn og unge Anorexia nervosa, behandling Bipolar lidelse, farmakologisk behandling Brystkræft, følgevirkninger efter operation Cerebral parese, fysioterapi/ergoterapi Delir, forebyggelse og behandling Diabetiske fodsår Dystoci, førstegangsfødende Epilepsi hos børn og unge, udredning og behandling Erhvervet hjerneskade, fysioterapi/ergoterapi Fedmekirurgi Grå stær, behandling Hjernemetastaser, behandling Hysterektomi ved godartet sygdom Håndledsnære brud Knæartrose, faglige visitationsretningslinjer Menières, behandling Multipel sclerose, fysioterapi/ergoterapi Skizofreni og komplekse forløb, behandling Tonsillektomi Transfusion med blodkomponenter, indikation Traumepatienter, spinal stabilisering af voksne Tænder og tandimplantater, behandling af væv Ødem i underekstremiteterne, kronisk På Sundhedsstyrelsens hjemmeside samt på MAGICapp.org kan du finde retningslinjerne i deres fulde længde.

51 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 51/52

52 Nationale Kliniske Retningslinjer udvalgte er til brug i almen praksis Side 52/52 Sundhedsstyrelsen Islands Brygge København S

Nationale Kliniske Retningslinjer med relevans for almen praksis

Nationale Kliniske Retningslinjer med relevans for almen praksis 2016 Nationale Kliniske Retningslinjer med relevans for almen praksis Sundhedsstyrelsen, 2016. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København

Læs mere

Nationale Kliniske Retningslinjer med relevans for almen praksis

Nationale Kliniske Retningslinjer med relevans for almen praksis 2017 Nationale Kliniske Retningslinjer med relevans for almen praksis Sundhedsstyrelsen, 2017. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København

Læs mere

Nationale kliniske retningslinjer

Nationale kliniske retningslinjer Nationale kliniske retningslinjer Rød= Berører ikke kommunerne Grøn= Kun kommunal opgave Gul= Tværsektoriel opgave Hvid= Usikker Nr Emne Evt. uddybning af målgruppe Forslag til placering i følgegruppe

Læs mere

Urininkontinens hos kvinder

Urininkontinens hos kvinder Urininkontinens hos kvinder Anbefalinger og evidens: En forklaring af de anvendte symboler Foran anbefalingerne i de kliniske retningslinjer er der angivet symboler, som indikerer styrken af anbefalingerne.

Læs mere

Analinkontinens hos voksne. - Konservativ behandling og udredning af nyopstået fækalieinkontinens efter fødsel

Analinkontinens hos voksne. - Konservativ behandling og udredning af nyopstået fækalieinkontinens efter fødsel Analinkontinens hos voksne - Konservativ behandling og udredning af nyopstået fækalieinkontinens efter fødsel Anbefalinger og evidens: En forklaring af de anvendte symboler Foran anbefalingerne i de kliniske

Læs mere

Behandling af lumbal spinalstenose

Behandling af lumbal spinalstenose Behandling af lumbal spinalstenose Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk Anbefalinger

Læs mere

Behandling af nyopståede lænderygsmerter. Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S

Behandling af nyopståede lænderygsmerter. Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S Behandling af nyopståede lænderygsmerter Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S www.enhedforkvalitet.dk Om Enhed for Kvalitet Enhed for kvalitet har som formål at understøtte og koordinere

Læs mere

Rehabilitering af patienter med prostatakræft

Rehabilitering af patienter med prostatakræft Rehabilitering af patienter med prostatakræft Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk Anbefalinger

Læs mere

Skulderimpingement, udredning og behandling

Skulderimpingement, udredning og behandling Skulderimpingement, udredning og behandling Simon Døssing M.D. PhD Afdelingslæge Artroskopisk sek=on Hvh/ NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR DIAGNOSTIK OG BEHANDLING AF PATIENTER MED UDVALGTE SKULDERLIDELSER

Læs mere

Meniskpatologi i knæet

Meniskpatologi i knæet Meniskpatologi i knæet Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk Anbefalinger og evidens:

Læs mere

Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (Lumbal Radikulopati)

Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (Lumbal Radikulopati) Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (Lumbal Radikulopati) Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor.

Læs mere

Ikke-kirurgisk behandling af nyopstået rodpåvirkning. (cervikal radikulopati)

Ikke-kirurgisk behandling af nyopstået rodpåvirkning. (cervikal radikulopati) Ikke-kirurgisk behandling af nyopstået rodpåvirkning i nakken (cervikal radikulopati) Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S www.enhedforkvalitet.dk Om Enhed for Kvalitet Enhed for kvalitet

Læs mere

Non-farmakologisk behandling af unipolar depression

Non-farmakologisk behandling af unipolar depression Non-farmakologisk behandling af unipolar depression Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk

Læs mere

BEHANDLINGS- VEJLEDNING VED GENERALISERET ANGST I COLLABRI

BEHANDLINGS- VEJLEDNING VED GENERALISERET ANGST I COLLABRI BEHANDLINGS- VEJLEDNING VED GENERALISERET ANGST I COLLABRI Behandlingsvejledning ved generaliseret angst i Collabri Denne behandlingsvejledning vedr. generaliseret angst i Collabri er udarbejdet med baggrund

Læs mere

BEHANDLINGS- VEJLEDNING VED PANIKANGST I COLLABRI

BEHANDLINGS- VEJLEDNING VED PANIKANGST I COLLABRI BEHANDLINGS- VEJLEDNING VED PANIKANGST I COLLABRI Behandlingsvejledning ved panikangst i Collabri Denne behandlingsvejledning vedr. panikangst i Collabri er udarbejdet med baggrund i Sundhedsstyrelsens

Læs mere

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR UDREDNING OG BEHANDLING AF ADHD HOS BØRN OG UNGE

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR UDREDNING OG BEHANDLING AF ADHD HOS BØRN OG UNGE NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR UDREDNING OG BEHANDLING AF ADHD HOS BØRN OG UNGE Quick guide Det er god praksis at anvende en standardiseret rating scale som led i den diagnostiske udredning for ADHD

Læs mere

BEHANDLINGS- VEJLEDNING VED SOCIAL FOBI I COLLABRI

BEHANDLINGS- VEJLEDNING VED SOCIAL FOBI I COLLABRI BEHANDLINGS- VEJLEDNING VED SOCIAL FOBI I COLLABRI Behandlingsvejledning ved depression i Collabri Denne behandlingsvejledning vedr. social fobi i Collabri er udarbejdet med baggrund i Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Ernærings- og træningsindsatser til ældre med geriatriske problemstillinger

Ernærings- og træningsindsatser til ældre med geriatriske problemstillinger Ernærings- og træningsindsatser til ældre med geriatriske problemstillinger Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs

Læs mere

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR BEHANDLING AF EMOTIONEL USTABIL PERSONLIGHEDSSTRUKTUR, BORDERLINE TYPE

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR BEHANDLING AF EMOTIONEL USTABIL PERSONLIGHEDSSTRUKTUR, BORDERLINE TYPE 1 NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR BEHANDLING AF EMOTIONEL USTABIL PERSONLIGHEDSSTRUKTUR, BORDERLINE TYPE Quick guide Anvend ikke rutinemæssigt screeningsredskaber til identifikation af mulig borderline

Læs mere

HOFTEARTROSE Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning. efter total hoftealloploastik

HOFTEARTROSE Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning. efter total hoftealloploastik HOFTEARTROSE Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning efter total hoftealloploastik Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor.

Læs mere

Vejledning om behandling af voksne med antidepressive lægemidler

Vejledning om behandling af voksne med antidepressive lægemidler Vejledning om behandling af voksne med antidepressive lægemidler 1. Indledning Denne vejledning præciserer kravene til den omhu og samvittighedsfuldhed en læge skal udvise, når voksne med psykiske lidelser

Læs mere

Ikke-kirurgisk behandling af nyopståede uspecifikke nakkesmerter. Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S

Ikke-kirurgisk behandling af nyopståede uspecifikke nakkesmerter. Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S Ikke-kirurgisk behandling af nyopståede uspecifikke nakkesmerter Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S www.enhedforkvalitet.dk Om Enhed for Kvalitet Enhed for kvalitet har som formål

Læs mere

Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (lumbal radikulopati)

Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (lumbal radikulopati) Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (lumbal radikulopati) Enhed for Kvalitet, Holmbladsgade 70, 2300 København S www.enhedforkvalitet.dk Anbefalinger og evidens: En forklaring

Læs mere

Tilbyd kognitiv adfærdsterapeutiske behandlingsprogrammer til børn og unge med socialfobi, separationsangst eller generaliseret angst.

Tilbyd kognitiv adfærdsterapeutiske behandlingsprogrammer til børn og unge med socialfobi, separationsangst eller generaliseret angst. Centrale budskaber Sundhedsstyrelsen, 2016. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Kategori: Faglig rådgivning Version: Publiceringsversion Versionsdato: 11.10.2016 Format: PDF ISBN

Læs mere

Lektor og projektdirektør Anette Søgaard Nielsen Enheden for Klinisk Alkoholforskning. Formand for arbejdsgruppen bag NKR en

Lektor og projektdirektør Anette Søgaard Nielsen Enheden for Klinisk Alkoholforskning. Formand for arbejdsgruppen bag NKR en Baggrunden for de Nationale Kliniske Retningslinjer for behandling af alkoholafhængighed - og for behandling af patienter med samtidig alkoholafhængighed og psykisk lidelse Hvad anbefaler man i dag og

Læs mere

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR BEHANDLING AF ALKOHOLAFHÆNGIGHED

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR BEHANDLING AF ALKOHOLAFHÆNGIGHED 1 NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR BEHANDLING AF ALKOHOLAFHÆNGIGHED Quick guide Tilbyd kognitiv adfærdsterapeutisk familieorienteret alkoholbehandling til personer med alkoholafhængighed med en familie.

Læs mere

Vejledning om behandling af voksne med antidepressive lægemidler

Vejledning om behandling af voksne med antidepressive lægemidler (Gældende) Udskriftsdato: 17. november 2014 Ministerium: Journalnummer: 5-1010-223/1 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Senere ændringer til forskriften Ingen Vejledning om behandling af voksne med

Læs mere

IMPLEMENTRETING AF NKR potentialer og udfordringer

IMPLEMENTRETING AF NKR potentialer og udfordringer IMPLEMENTRETING AF NKR potentialer og udfordringer Set fra en praktikers synsvinkel Birgitte Gade Koefoed Forebyggelsescenterchef, speciallæge i samfundsmedicin, ph.d., MPA Forebyggelsescenter Nørrebro

Læs mere

Forløbsprogram for demens. Den praktiserende læges rolle og opgaver

Forløbsprogram for demens. Den praktiserende læges rolle og opgaver Forløbsprogram for demens Den praktiserende læges rolle og opgaver 2013 Region Sjællands Forløbsprogram for demens er beskrevet i en samlet rapport, som er udsendt til alle involverede aktører i foråret

Læs mere

National klinisk retningslinje for behandling af patienter med samtidig alkoholafhængighed og psykisk lidelse

National klinisk retningslinje for behandling af patienter med samtidig alkoholafhængighed og psykisk lidelse National klinisk retningslinje for behandling af patienter med samtidig alkoholafhængighed og psykisk lidelse Vingsted, 11. maj 2016 Lektor og projektdirektør Anette Søgaard Nielsen Enheden for Klinisk

Læs mere

Udredning og behandling af ADHD hos børn og unge FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE

Udredning og behandling af ADHD hos børn og unge FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE Udredning og behandling af ADHD hos børn og unge FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE 2016 Udredning og behandling af ADHD hos børn og unge faglig visitationsretningslinje Sundhedsstyrelsen, 2016. Publikationen

Læs mere

Nationale kliniske retningslinjer (NKR)

Nationale kliniske retningslinjer (NKR) Nationale kliniske retningslinjer (NKR) Fysioterapipraksisfondens forskningstemadag 10. september 2014 Chefkonsulent, sektionsleder Lisbeth Høeg-Jensen lhj@sst.dk 1 Om præsentationen Hvad er en national

Læs mere

Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med hjertesygdom

Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med hjertesygdom Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med hjertesygdom ISKÆMISK HJERTESYGDOM HJERTERYTMEFORSTYRRELSE HJERTEKLAPSYGDOM HJERTESVIGT RESUMÉ 2018 Resumé I dag lever ca. en halv million voksne

Læs mere

Opsporing. Population (population) Personer over 18 år med alkoholafhængighed.

Opsporing. Population (population) Personer over 18 år med alkoholafhængighed. National klinisk retningslinje for udredning og af samtidig alkoholafhængighed og psykisk lidelse (NKR nr. 32) Fokuserede spørgsmål, endelig version Indhold Opsporing 2 Fokuseret spørgsmål 1 (PICO 1).

Læs mere

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR UDREDNING OG BEHANDLING SAMT REHABILITERING AF PATIENTER MED GENERALISEREDE SMERTER I BEVÆGEAPPARATET

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR UDREDNING OG BEHANDLING SAMT REHABILITERING AF PATIENTER MED GENERALISEREDE SMERTER I BEVÆGEAPPARATET NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR UDREDNING OG BEHANDLING SAMT REHABILITERING AF PATIENTER MED GENERALISEREDE SMERTER I BEVÆGEAPPARATET Quick guide Det er god praksis at anse patienten med generaliserede

Læs mere

Hvornår er antipsykotisk medicin nødvendig?

Hvornår er antipsykotisk medicin nødvendig? Hvornår er antipsykotisk medicin nødvendig? Hvordan kan forbruget af antipsykotisk medicin nedsættes? Demensdagene 8.-9.5.2017 Annette Lolk Psykiatrisk afd. Odense og Demensklinikken OUH Hvad siger Sundhedsstyrelsen?

Læs mere

DOS Symposium National klinisk retningslinje for meniskpatologi De vigtigste konklusioner i hverdagen for speciallægen på sygehuset

DOS Symposium National klinisk retningslinje for meniskpatologi De vigtigste konklusioner i hverdagen for speciallægen på sygehuset DOS Symposium 28.10.2016 National klinisk retningslinje for meniskpatologi De vigtigste konklusioner i hverdagen for speciallægen på sygehuset Michael Krogsgaard Idrætskirurgisk Enhed M51 Bispebjerg-Frederiksberg

Læs mere

Følgevirkninger efter operation for tidlig Brystkræft

Følgevirkninger efter operation for tidlig Brystkræft Følgevirkninger efter operation for tidlig Brystkræft - Forebyggelse, behandling og genoptræning af funktionsnedsættelse i skulder og arm samt armlymfødem hos voksne opereret for tidlig brystkræft Enhed

Læs mere

Udredning og behandling af bipolar lidelse hos voksne FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE

Udredning og behandling af bipolar lidelse hos voksne FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE Udredning og behandling af bipolar lidelse hos voksne FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE 2016 Udredning og behandling af bipolar lidelse hos voksne faglig visitationsretningslinje Sundhedsstyrelsen, 2016.

Læs mere

Behandling af stress, angst og depression i almen praksis

Behandling af stress, angst og depression i almen praksis Behandling af stress, angst og depression i almen praksis 16. september 2016 Oplægsholder: Susanne Rosendal, psykiater, ph.d. Kursusleder: Peder Reistad, praktiserende læge, specialepraksiskonsulent. 1

Læs mere

MedComs kronikerprojekt

MedComs kronikerprojekt MedComs kronikerprojekt Understøttelse af forløbsprogrammer. Fælles Kroniker Data Introduktion og Datasæt for sygdomme I testperioden Ålborg 19.3.2012 sjj@medcom.dk Arbejdsplan Version 0 udvikles til Version

Læs mere

USPECIFIKKE RYG- OG NAKKELIDELSER

USPECIFIKKE RYG- OG NAKKELIDELSER Kiropraktor Jan Nordsteen Dagsorden Problemets omfang Sygemelding for ryg- og nakkelidelser Ryg-og nakkepatienterne i praksis Billeddiagnostik Behandling Nationale Kliniske Retningslinjer & Anbefalinger

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

Hvordan opdager vi ADHD? Klinisk billede

Hvordan opdager vi ADHD? Klinisk billede Hvordan opdager vi ADHD? Klinisk billede Småbørn: Udtalt hyperaktivitet Krav om umiddelbar behovstilfredstillelse Impulsivitet Udbrud Vanskeligt at lytte Ikke vedvarende leg Med stigende alder: Hyperaktivitet

Læs mere

Medicin i alkoholbehandlingen

Medicin i alkoholbehandlingen Medicin i alkoholbehandlingen Vingsted 230518 Ulrik Becker Professor, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet Overlæge, dr. med. Gastroenheden, Hvidovre Hospital ulrik.becker@hvh.regionh.dk

Læs mere

Vejledning om behandling med antipsykotiske lægemidler til personer over 18 år med psykotiske lidelser

Vejledning om behandling med antipsykotiske lægemidler til personer over 18 år med psykotiske lidelser VEJ nr 9276 af 06/05/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Sundhedsstyrelsen, j.nr. 5-1010-186/1 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Fokuserede spørgsmål NKR nr 30: National klinisk retningslinje for ikkekirurgisk behandling af lumbal nerverodspåvirkning

Fokuserede spørgsmål NKR nr 30: National klinisk retningslinje for ikkekirurgisk behandling af lumbal nerverodspåvirkning Fokuserede spørgsmål NKR nr 30: National klinisk retningslinje for ikkekirurgisk behandling af lumbal nerverodspåvirkning Indhold PICO 1 Bør patienter med nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning opfordres

Læs mere

Retningslinjer for visitation og henvisning på fedmeområdet udsendes til relevante parter

Retningslinjer for visitation og henvisning på fedmeområdet udsendes til relevante parter 17-12-2010 Retningslinjer for visitation og henvisning på fedmeområdet udsendes til relevante parter Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Danske Regioner har konstateret en markant stigning i antallet

Læs mere

Behandling af kronisk ødem i underekstremiteterne

Behandling af kronisk ødem i underekstremiteterne Behandling af kronisk ødem i underekstremiteterne Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk

Læs mere

Øvre dysfagi. opsporing, udredning og udvalgte indsatser. Pixi-udgave Øvre pi

Øvre dysfagi. opsporing, udredning og udvalgte indsatser. Pixi-udgave Øvre pi Øvre dysfagi opsporing, udredning og udvalgte indsatser Pixi-udgave Øvre pi Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs

Læs mere

Demens. Peter Roos Speciallæge i neurologi

Demens. Peter Roos Speciallæge i neurologi Peter Roos Speciallæge i neurologi Indhold begrebet Kognitive funktioner Specifikke demenssygdomme Udredning for demens Medicinsk behandling af demens Adfærdsforstyrrelser ved demens (BPSD) 31te januar

Læs mere

VEJLEDNING OM HJERTE- REHABILITERING PÅ SYGEHUSE

VEJLEDNING OM HJERTE- REHABILITERING PÅ SYGEHUSE VEJLEDNING OM HJERTE- REHABILITERING PÅ SYGEHUSE 2004 Vejledning om hjerterehabilitering på sygehuse Center for Forebyggelse og Enhed for Planlægning Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 Postboks 1881 2300

Læs mere

Regionsfunktion: Kompliceret angst og tvangslidelser I alt 53 timer

Regionsfunktion: Kompliceret angst og tvangslidelser I alt 53 timer Regionsfunktion: Kompliceret angst og tvangslidelser I alt 53 timer Regionsfunktionens målgruppe Funktion: Komplicerede angst- og tvangslidelser Hoveddiagnose/bidiagnose: Målgruppen omfatter normalt begavede

Læs mere

Potentiale og barriere ved implementering af nationale kliniske retningslinjer i et hospitalsledelsesperspektiv

Potentiale og barriere ved implementering af nationale kliniske retningslinjer i et hospitalsledelsesperspektiv Potentiale og barriere ved implementering af nationale kliniske retningslinjer i et hospitalsledelsesperspektiv Klinikchef Carl-Otto Gøtzsche Klinik Hjerte Lunge Aalborg Universitetshospital Temaer Organisation

Læs mere

2. Opgaver som fysioterapeuten kan varetage for lægen- opdelt i afgrænsede grupper af patienter. Kompetencer på det muskuloskeletale område

2. Opgaver som fysioterapeuten kan varetage for lægen- opdelt i afgrænsede grupper af patienter. Kompetencer på det muskuloskeletale område Notat Danske Fysioterapeuter Til: Cc: Opgavebeskrivelse og kompetenceprofil- For fysioterapeuter ansat som hjælpepersonale i lægepraksis Dato: 7. april 2015 Kontaktperson: Gurli Petersen 1. Baggrund 2.

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for diagnostik og nonfarmakologisk behandling af unipolar depression

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for diagnostik og nonfarmakologisk behandling af unipolar depression KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske for diagnostik og nonfarmakologisk behandling af unipolar depression Baggrund og formål Unipolar depression er den hyppigst forekommende

Læs mere

Adrenalin, antihistamin, sprøjter, nåle og oversigt med doser til anafylaksi er på sygeplejekontoret hvor SCIT gives.

Adrenalin, antihistamin, sprøjter, nåle og oversigt med doser til anafylaksi er på sygeplejekontoret hvor SCIT gives. SCIT instruks Udarbejdet April 2018 Revideres næste gang April 2021 Ansvarlig KNS/JHH Formål Behandle høfeber, pollen og insektallergi ved langsomt at øge immunsystemets tolerance overfor pollen, støv

Læs mere

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod demens

Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod demens Den 4. november 2015 Forslag til indstilling Revurdering af tilskudsstatus for lægemidler mod demens Baggrund Sundhedsstyrelsen (nu Lægemiddelstyrelsen) har anmodet om at revurdere tilskudsstatus for lægemidler

Læs mere

Skal søvnløshed behandles med sovemedicin? Hanne Vibe Hansen Overlæge, speciallæge i psykiatri Demensdagene d. 12. maj 2015

Skal søvnløshed behandles med sovemedicin? Hanne Vibe Hansen Overlæge, speciallæge i psykiatri Demensdagene d. 12. maj 2015 Skal søvnløshed behandles med sovemedicin? Hanne Vibe Hansen Overlæge, speciallæge i psykiatri Demensdagene d. 12. maj 2015 Nationalt Videnscenter for Demens Rigshospitalet Medicin Hvorfor ikke bare behandle

Læs mere

Vejledning om medikamentel behandling af børn og unge med psykiske lidelser

Vejledning om medikamentel behandling af børn og unge med psykiske lidelser Vejledning om medikamentel behandling af børn og unge med psykiske lidelser Høringsversion. Sundhedsstyrelsen september 2018. Indhold 1. Indledning... 2 1.1 Formål... 2 1.2 Vejledningens anvendelsesområder

Læs mere

Henning Langberg, Danske Fysioterapeuter Gunnar Gislason, Danske Patienter Kim Brixen, Region Syddanmark

Henning Langberg, Danske Fysioterapeuter Gunnar Gislason, Danske Patienter Kim Brixen, Region Syddanmark R E F E R A T Emne 1. 8. møde i Nationalt Udvalg for nationale kliniske retningslinjer Mødedato Torsdag den 4. december 2014, kl. 13-16 Sted Sundhedsstyrelsen, mødelokale 501 Deltagere Søren Brostrøm,

Læs mere

National klinisk retningslinje for Polycystisk ovariesyndrom diagnostik og risikovurdering

National klinisk retningslinje for Polycystisk ovariesyndrom diagnostik og risikovurdering National klinisk retningslinje for Polycystisk ovariesyndrom diagnostik og risikovurdering 2014 Titel National klinisk retningslinje for POLYCYSTISK OVARIESYNDROM diagnostik og risikovurdering Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Curriculum for Systematisk Efteruddannelse Maj 2019

Curriculum for Systematisk Efteruddannelse Maj 2019 Curriculum for Systematisk Efteruddannelse Maj 2019 Den diagnostiske udfordring i almen praksis (2 dage = 10 effektive timer) Aktivitetens form og varighed Aktiviteten skal være en kombination af oplæg

Læs mere

FORLØBSBESKRIVELSE FOR PATIENTER MED AKUT LUMBAL NERVERODSPÅVIRKNING (PROLAPSFORLØB)

FORLØBSBESKRIVELSE FOR PATIENTER MED AKUT LUMBAL NERVERODSPÅVIRKNING (PROLAPSFORLØB) FORLØBSBESKRIVELSE FOR PATIENTER MED AKUT LUMBAL NERVERODSPÅVIRKNING (PROLAPSFORLØB) Patienter med akutte nerverodssmerter hører til blandt de allermest forpinte patienter, som varetages i kiropraktorpraksis.

Læs mere

Fokuserede spørgsmål Urininkontinens hos kvinder

Fokuserede spørgsmål Urininkontinens hos kvinder Fokuserede spørgsmål Urininkontinens hos kvinder Indhold PICO 1. Bør kvinder med urininkontinens tilbydes superviseret bækkenbundstræning? 1 PICO 2. Bør kvinder med urgency urininkontinens tilbydes blæretræning?

Læs mere

Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed

Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed Seminar for DS-ILPS mandag den 12. marts 2018 Lene Olesen og Elisabeth Skibsted, Sundhedsstyrelsen Agenda Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde

Læs mere

Medicineringsforløb for den psykiatriske patient i krydsfeltet mellem sektorer

Medicineringsforløb for den psykiatriske patient i krydsfeltet mellem sektorer Medicineringsforløb for den psykiatriske patient i krydsfeltet mellem sektorer Fokus på kommunikation mellem sundhedsaktører og patienter Charlotte Vermehren, Ph.D. (farm), lektor Leder, Medicinfunktionen

Læs mere

Regionsfunktion: Behandling af PTSD på baggrund af tjenesterelaterede belastninger eller andre tilsvarende belastninger

Regionsfunktion: Behandling af PTSD på baggrund af tjenesterelaterede belastninger eller andre tilsvarende belastninger Regionsfunktion: Behandling af PTSD på baggrund af tjenesterelaterede belastninger eller andre tilsvarende belastninger Det samlede udrednings og behandlingsforløb er af 69 måneders varighed, evt. med

Læs mere

Sundhedsstyrelsen har modtaget 13 høringssvar til retningslinjen fra nedenstående parter, listet i indkommen rækkefølge:

Sundhedsstyrelsen har modtaget 13 høringssvar til retningslinjen fra nedenstående parter, listet i indkommen rækkefølge: NOTAT Høringsnotat - national klinisk retningslinje for ikke-kirurgisk behandling af nyopstået rodpåvirkning i nakken med udstrålende symptomer til armen (cervikal radikulopati) Sundhedsstyrelsen nationale

Læs mere

personlighedsforstyrrelser

personlighedsforstyrrelser Danske Regioner 29-10-2012 Personlighedsforstyrrelser voksne (DF60.3, DF60.6) Samlet tidsforbrug: 27 timer Pakkeforløb for personlighedsforstyrrelser Forord I psykiatrien har vi kunnet konstatere en række

Læs mere

Fysioterapi og ergoterapi til børn og unge med nedsat funktionsevne som følge af cerebral parese

Fysioterapi og ergoterapi til børn og unge med nedsat funktionsevne som følge af cerebral parese Fysioterapi og ergoterapi til børn og unge med nedsat funktionsevne som følge af cerebral parese Anbefalinger og evidens: En forklaring af de anvendte symboler Foran anbefalingerne i de kliniske retningslinjer

Læs mere

angst og social fobi

angst og social fobi Danske Regioner 29-10-2012 Angst og social fobi voksne (DF41 og DF40) Samlet tidsforbrug: 15 timer Pakkeforløb for angst og social fobi DANSKE REGIONER 2012 / 1 Forord I psykiatrien har vi kunnet konstatere

Læs mere

Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose

Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose Fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose 1 Anbefalinger og evidens: En forklaring af de anvendte symboler Foran anbefalingerne i de kliniske retningslinjer

Læs mere

Vejledning om medikamentel behandling af børn og unge med psykiske lidelser

Vejledning om medikamentel behandling af børn og unge med psykiske lidelser VEJ nr 9194 af 11/04/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 10. april 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: SUM, Sundhedsstyrelsen, j.nr. 5-1010-98/1 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Nationale kliniske retningslinjer

Nationale kliniske retningslinjer Nationale kliniske retningslinjer Arbejdet i Dansk Selskab for Pediatrisk Fysioterapi Derek Curtis PT Msc Phd Adjunkt Bestyrelsesmedlem DSPF Faglig ansvarlig Nationale Kliniske Retningslinjer Nationale

Læs mere

periodisk depression

periodisk depression Danske Regioner 29-10-2012 Periodisk depression voksne (DF33) Samlet tidsforbrug: 18 timer Pakkeforløb for periodisk depression Forord I psykiatrien har vi kunnet konstatere en række store udfordringer

Læs mere

DEN FAGLIGE VISITATIONS- RETNINGSLINJE FOR PERSONER MED DIABETISKE FODSÅR

DEN FAGLIGE VISITATIONS- RETNINGSLINJE FOR PERSONER MED DIABETISKE FODSÅR DEN FAGLIGE VISITATIONS- RETNINGSLINJE FOR PERSONER MED DIABETISKE FODSÅR 2013 Faglig visitationsretningslinje for personer med diabetiske fodsår Sundhedsstyrelsen, 2013. Publikationen kan frit refereres

Læs mere

Antipsykotisk medicin

Antipsykotisk medicin Antipsykotisk medicin virkning, bivirkning og seponering 27. februar 2019 Annette Lolk Speciallæge i psykiatri ph.d. Baggrund for at drøfte antipsykotisk behandling af patienter med demens Ifølge Statusrapport

Læs mere

Vejledning om behandling med antipsykotiske lægemidler til personer over 18 år

Vejledning om behandling med antipsykotiske lægemidler til personer over 18 år Vejledning om behandling med antipsykotiske lægemidler til personer over 18 år 1. Indledning Denne vejledning præciserer kravene til den omhu og samvittighedsfuldhed en læge skal udvise ved behandling

Læs mere

Danske Regioner 25-06-2013. Landsdækkende kliniske retningslinjer for angstlidelser

Danske Regioner 25-06-2013. Landsdækkende kliniske retningslinjer for angstlidelser Danske Regioner 25-06-2013 Landsdækkende kliniske retningslinjer for angstlidelser Forord Udarbejdelsen af denne retningslinje har taget udgangspunkt i eksisterende retningslinjer i de fem regioner samt

Læs mere

Spændingshovedpine. Instruks. Formål: Beskrivelse af diagnose, udredning og behandling. Forkortelser: NSAID (non-steroide antiinflammatoriske midler)

Spændingshovedpine. Instruks. Formål: Beskrivelse af diagnose, udredning og behandling. Forkortelser: NSAID (non-steroide antiinflammatoriske midler) Spændingshovedpine Instruks Senest revideret d. 15.03.2016 Forfattere: Shabnam Ezzatian og Lars Bendtsen Referenter: Flemming Bach og Helge Kasch Godkender Lars Bendtsen, redaktionsgruppe F Formål: Beskrivelse

Læs mere

Undervisning i lægefaglig sprogtolkning af stud.med. Shahid Qamar Manan. Almen om Tolkning

Undervisning i lægefaglig sprogtolkning af stud.med. Shahid Qamar Manan. Almen om Tolkning Almen om Tolkning - Vær så præcis som mulig - hvis noget ikke giver mening for dig, så gør det hellere ikke for pt. pas på sort snak (oversættelse ord for ord). - Omtal ikke patienten i 3. person. Pt.

Læs mere

CVI BUC Region Hovedstaden

CVI BUC Region Hovedstaden Psykose 2 måske mental syg 3 syg i mild grad 4 syg moderat grad Psykotiske symptomer/eller ikke kendt fra tidligere Symptom mestring: Hensigtsmæssig/med støtte fra andre Omlægning af medicinsk behandling

Læs mere

Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner:

Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner: Notat Danske Fysioterapeuter Folketingsvalget 2019 Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner: 1. Direkte adgang til fysioterapi 2. Målrettet og superviseret fysisk træning

Læs mere

1. Bør personer tidligere diagnosticeret med depression tilbydes tidlig opsporing for recidiv?

1. Bør personer tidligere diagnosticeret med depression tilbydes tidlig opsporing for recidiv? 1. Bør personer tidligere diagnosticeret med depression tilbydes tidlig opsporing for recidiv? Vedr. hvilken anbefaling man kunne forestille sig: Der vil ikke være tale om en systematisk opsporing. Der

Læs mere

Fysioterapeuter i lægepraksis

Fysioterapeuter i lægepraksis Fysioterapeuter i lægepraksis 1 2 Fysioterapeuter i lægepraksis betaler sig Manglen på praktiserende læger har aldrig været højere og problemet er stadigt stigende overalt i landet. Foruden det problematiske

Læs mere

ustabile hjertekramper og/eller

ustabile hjertekramper og/eller Pakkeforløb for hjertesygdomme Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om ustabile hjertekramper og/eller blodprop i hjertet Pakkeforløb ustabile hjertekramper og blodprop i hjertet I denne

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 1300 København S København, den 12. august 2013

Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 1300 København S København, den 12. august 2013 Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 1300 København S København, den 12. august 2013 Vedr.: Høringssvar om udkast til National klinisk retningslinje for udredning og behandling af demens Alzheimerforeningen

Læs mere

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR REHABILITERING AF PATIENTER MED PRO- STATAKRÆFT

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR REHABILITERING AF PATIENTER MED PRO- STATAKRÆFT NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR REHABILITERING AF PATIENTER MED PRO- STATAKRÆFT National klinisk retningslinje for rehabilitering af patienter med prostatakræft Sundhedsstyrelsen, 2016. Publikationen

Læs mere

Projekter i Sundhed 2015

Projekter i Sundhed 2015 Indsatser 2015 Type af aktivitet Effekt Kompetenceudvikling af medarbejdere Osteoporose, Ernæring, kroniske smerter, fald, KOL I forhold til den geriatriske borger har optimeret træningsindsatsen Ernæring

Læs mere

Behandling med trommehindedræn. Mikkel Holmelund Øre-næse-halslæge i Helsingør

Behandling med trommehindedræn. Mikkel Holmelund Øre-næse-halslæge i Helsingør Behandling med trommehindedræn Mikkel Holmelund Øre-næse-halslæge i Helsingør Mellemørebetændelse Øvre luftvejsinfektion Akut otitis media Sekretorisk otitis media Væske i mellemøret (sekretorisk otitis

Læs mere

KRONIKER OG MULTISYGDOM I ALMEN PRAKSIS

KRONIKER OG MULTISYGDOM I ALMEN PRAKSIS AARHUS UNIVERSITY KRONIKER OG MULTISYGDOM I ALMEN PRAKSIS MOGENS VESTERGAARD PROFESSOR OG SPECIALLÆGE I ALMEN MEDICIN 1 SPECIALEUDDANNELSEN I ALMEN MEDICIN KRONISK SYGDOM En eller flere af følgende karakteristika:

Læs mere

Kronikermodellen. En systematisk indsats til patienter med kronisk sygdom

Kronikermodellen. En systematisk indsats til patienter med kronisk sygdom Kronikermodellen En systematisk indsats til patienter med kronisk sygdom Annette Fenger, Udviklingssygeplejerske, Medicinsk afd. Kvalitetsteam, Regionshospitalet Viborg, Skive,Kjellerup Definition af kronisk

Læs mere

Bilag 1a til kontrakt vedrørende ambulant behandling i voksenpsykiatrien

Bilag 1a til kontrakt vedrørende ambulant behandling i voksenpsykiatrien Økonomi- og Planlægningsafdelingen BILAG 1A Kristineberg 3 2100 København Ø. Telefon 38 64 00 01 Direkte 38 64 00 72 Fax 38 64 00 07 Mail psykiatri@regionh.dk Web www.psykiatri-regionh.dk Ref.: Micalla

Læs mere

Koncept for forløbsplaner

Koncept for forløbsplaner Dato 13-03-2015 Sagsnr. 1-1010-185/1 kiha kiha@sst.dk Koncept for forløbsplaner 1. Introduktion Der indføres fra 2015 forløbsplaner for patienter med kroniske sygdomme jf. regeringens sundhedsstrategi

Læs mere

Urininkontinens hos kvinder. evaluering af udredning og behandling i almen praksis og på hospital Sammenfatning

Urininkontinens hos kvinder. evaluering af udredning og behandling i almen praksis og på hospital Sammenfatning Urininkontinens hos kvinder evaluering af udredning og behandling i almen praksis og på hospital Sammenfatning 2009 Urininkontinens hos kvinder evaluering af udredning og behandling i almen praksis og

Læs mere

reaktion på svær belastning og tilpasningsreaktion Pakkeforløb for Danske Regioner 21-06-2012

reaktion på svær belastning og tilpasningsreaktion Pakkeforløb for Danske Regioner 21-06-2012 Danske Regioner 21-06-2012 Reaktion på svær belastning og tilpasningsreaktion (DF43.1 DF43.2) Samlet tidsforbrug: 27 timer Pakkeforløb for reaktion på svær belastning og tilpasningsreaktion Forord I psykiatrien

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for udredning og behandling af epilepsi hos børn og unge

Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for udredning og behandling af epilepsi hos børn og unge KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af national klinisk retningslinje for udredning og behandling af epilepsi hos børn og unge 16. juni 2014 j.nr. 4-1013-43/1/kla Baggrund og formål Ca. 55.000 danskere

Læs mere

Information om MEDICIN MOD DEPRESSION

Information om MEDICIN MOD DEPRESSION Til voksne Information om MEDICIN MOD DEPRESSION Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er en depression? 04 Hvad er medicin mod depression? 04 Typer af medicin 06 Hvilken medicin passer til

Læs mere

Tværsektorielle tiltag og konkrete initiativer

Tværsektorielle tiltag og konkrete initiativer Tværsektorielle tiltag og konkrete initiativer Overblik over igangværende og afsluttede nationale og regionale initiativer ift. mennesker med psykiske vanskeligheder og samtidigt misbrug ved Katrine Schepelern

Læs mere