LÆNGSEL. LUNDBYE OG KIERKEGAARD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LÆNGSEL. LUNDBYE OG KIERKEGAARD"

Transkript

1 LÆNGSEL. LUNDBYE OG KIERKEGAARD Undervisningsmateriale i forbindelse med udstillingen på Nivaagaards Malerisamling, Ribe Kunstmuseum og Skovgaard Museet.

2 LÆNGSEL. LUNDBYE OG KIERKEGAARD Introduktion To af den danske guldalders vigtigste personligheder er kunstneren Johan Thomas Lundbye ( ) og filosoffen og teologen Søren Kierkegaard ( ). Lundbyes malerier og tegninger har været elsket og beundret i over 150 år. Kierkegaards overvejelser om livet, troen og kærligheden er stadig aktuelle ca. 150 år efter, at han døde. Lundbye og Kierkegaard var stort set jævnaldrende, Kierkegaard fem år ældre end Lundbye, og de døde begge tidligt. Trods dette efterlod de sig begge en omfattende og vigtig produktion. Kierkegaards skrifter fik stor indflydelse på Lundbyes indstilling til sit liv og sin kunst. Lundbyes liv var præget af en længsel, der drev ham til at stille spørgsmål til sig selv som kunstner og menneske. I sin læsning af Kierkegaards skrifter følte han, at han fik mange svar på sine spørgsmål. Lundbye skriver i et brev Du kender nok af Søren Kierkegaards Opbyggelsesskrifter til at skønne, at han deri viser veje for tanken og vor hele åndelige stræben, som kunne udfylde livet, selv om vi led totalt skibbrud i verden, og jeg har tit velsignet ham derfor. Johan Thomas Lundbye ( ) Selvportræt, 1841 Ny Carlsberg Glyptotek Kierkegaard og Lundbye har begge mange overvejelser om livets mening, sammenhængen mellem liv og tro, mellem kunst og verden. Lundbye genkender mange af de spørgsmål, som han stiller sig selv, i de spørgsmål, som Kierkegaard stiller i sine bøger. De spørgsmål kan man også stille sig selv i dag men kommer man mon frem til de samme svar som Kierkegaard og Lundbye? Grundlaget for udstillingen og dette undervisningsmateriale er en undersøgelse af de emner og temaer, som Lundbye og Kierkegaard har til fælles i deres værk. Det er en indgang til at arbejde med kunsten, filosofien, historien og teologien for mellemtrinnet og udskolingen. Materialet er delt op i temaer, som kan bruges sammen eller enkeltvis og som forberedelse til eller under et besøg i udstillingen. Søren Kierkegaard ( ) Portræt tegnet af N. Chr. Kierkegaard

3 Tema: Længsel efter den jordiske og den himmelske lykke Lundbyes længsel var delt mellem drømmen om en jordisk lykke i livet og en himmelsk lykke i evigheden. Da han var 24 år gammel, skrev han i sin dagbog: Stræb først efter Guds rige og hans retfærdighed Jeg stræbte efter himmel og jord med lige begær, og, mest efter jordisk lykke, det var syndigt! Lundbye kunne ikke fortrænge drømmen om en jordisk lykke, der for ham omfattede en kærlig kvinde og et hjem. Både i sin kunst og sit liv stræbte han efter balancen mellem det jordiske og det himmelske, mellem det fysiske og det åndelige, men følte sig altid splittet. Man kan tolke det ud fra hans kunst, hvor Lundbyes værker veksler mellem motiver, hvor himlen er det dominerende, og motiver, hvor han fokuserer på det jordnære i billeder af planter og dyr, som i de to eksempler herunder. Bøgerod med bregner, 1838 Den opadgående sol over havet,1838 Ribe Kunstmuseum Kierkegaard overvejede også, hvad lykken var. Kierkegaard drømte også om lykken med en kvinde og forlovede sig, men afbrød kort tid efter forlovelsen, da han ikke mente, at hans triste og alvorlige personlighed passede til et lykkeligt familieliv. Han opgav den jordiske lykke og valgte et liv, hvor tanker, ideer og overvejelser var det vigtigste, og hvor han havde meget tid til at skrive. Spørgsmål: Hvad kunne et eksempel på jordisk lykke være i dag? Hvordan ville et billede af det se ud? Tror du på en himmelsk lykke og hvad er det himmelske for dig? Hvad længes du efter?

4 Tema: Det danske landskab Som kunstner var Lundbye under stærk indflydelse af professor i kunsthistorie på Kunstakademiet, Niels Laurits Høyen, der talte for en national eller dansk kunst som det eneste rigtige. Det blev derfor også Lundbyes mål at male det kære Danmark med al den simpelhed og beskedenhed, som han syntes var så karakteristisk for landet. Lundbye ville bevare det danske landskab med sine spor af historien i form af oldtidshøje, som med udvidelsen af landbruget og dermed pløjningen af jorden til flade marker ofte blev ødelagt. Han ville tegne en gravhøj så smukt, at bonden ville skåne den under sin pløjning. Lundbye søgte det ægte modsat det falske, kernen frem for overfladen. I en af sine dagbøger skrev han: den kærlige beskuer, der ikke lader sig blænde af en smuk skal, men forlanger kerne, [ ] hvor man ser maleren har haft langt større kærlighed til naturen end til intetsigende ros. De mange små billeder, som Lundbye laver, viser denne simpelhed og beskedenhed, men også en stor kærligheden til naturens detaljer. Landskabsstudie, åben egn, før 1840 Kierkegaard skrev også om skønheden og enkelheden i naturen, men mente, at det er svært at gengive naturens simpelhed eller umiddelbarhed i kunsten eller poesien, fordi billeder og tekst altid er resultatet af overvejelser og ikke skabt spontant. Den enkelhed, som liljen på marken og fuglen under himlen har, som Kierkegaard udtrykker det, kan ikke kopieres. Det var dog det, som Lundbye stræbte efter i sin kunst. Spørgsmål: Hvordan ville et typisk dansk landskab se ud for dig? Hvilke ting i naturen synes du er særligt danske? Kan et billede af naturen eller et digt om naturen være smukkere eller bedre end selv at befinde sig i på en mark eller ved en kyst?

5 Tema: Dyrene Da Lundbye begyndte at studere på Kunstakademiet som 13-årig, var det i overbevisning om, at han ville være dyremaler. Han kunne godt lide dyr, at arbejde med dyr gav ham ro, og han vendte tit tilbage til at male dyr, selv om han også malede andre ting. Min gamle lyst til at tegne og male dyr er atter vågnet stærkere, så jeg har i stalde og vandinger, i fårehus, lo og kalvebåse dejlige motiver. Jeg kan med sandhed sige nu har jeg det godt, Gud være lovet!, skrev han, da han var 25. Den enfoldighed og rolighed, som Lundbye fandt hos dyrene, søgte han også i sit eget liv, men han havde svært ved at finde den. Han havde det dog godt, når han malede dyr, og det tyder hans mange dyrebilleder også på. Især køer og hjorte kastede han sin kærlighed på. Han ville indfange dyrenes enfoldige væsen, deres simple liv, hvor dyrene ikke bekymrede sig om andet end mad og drikke. For Lundbye virkede dyrene lykkelige, mens han havde svært ved at finde lykken i sit eget liv og længtes efter den. Brølende køer ved et stænge, 1847 Parti af Dyrehaven med hjorte og hinde, 1838 Nivaagaards Malerisamling Kierkegaard skrev om, hvad det er, der gør mennesket mest lykkeligt eller ulykkeligt. For Kierkegaard var den mest lykkelige den person, der kan være nærværende, mens den ulykkelige er den, der er fraværende. Den nærværende lever i virkeligheden, lever i nuet, mens den fraværende lever i en drømmeverden, hvor minder om fortiden eller håb for fremtiden fylder mere, end hvor man er nu og her. Denne lykke, dette nærvær og at leve i nuet fandt Lundbye hos dyrene, og hos sig selv, når han malede dyrene. Spørgsmål: Tror du, at et dyr kan være lykkeligt eller ulykkeligt? Kan det at være sammen med dyr påvirke dit humør? Hvad ville gøre dig lykkelig eller ulykkelig? Hvordan kan man være fraværende eller nærværende?

6 Tema: Ude-hjemme I 1845 rejste Lundbye til Italien. Det var typisk for kunstnere dengang at rejse til udlandet for at studere kirker, byer, kunsten og naturen i udlandet for at blive inspireret, og med sine mange historiske monumenter var Italien et af de mest populære rejsemål. Selv om Lundbye syntes, at der var smukt i Italien, blev han ramt af en stærk hjemve. Han længtes hjem til det kære Danmark. Under rejsen skrev han i sin dagbog: jeg må indrømme: Campagnen [et landområde uden for Rom] er det dejligste, jeg har set; så stor, så nobel så jeg aldrig naturen nogen steder; men Jyllands heder skal til sin tid give mig vel ikke så rigt, men dog et kærere stof. Selv om Lundbye malede det italienske landskab og det simple bondeliv, som han også malede i sine danske billeder, så følte han sig ikke så fortrolig med de udenlandske motiver. Han lavede ikke så mange værker under rejsen, og kun få af hans små skitser blev til færdige, store malerier. Fontænen ved Loggia dei Mercanti i Florens, 1846 Landskab fra Civitelle i Sabinerbjergene, 1845 Kierkegaard rejste også kun i begrænset omfang og foretrak at opholde sig hjemme i København. En enkelt gang rejste han til Jylland, og ellers rejste han en række gange til Berlin. Den gang var det meget dyrere at rejse, end det er i dag. Lundbye kom ikke fra en velhavende familie, og Lundbye kunne kun rejse til Italien, fordi han fik et rejselegat. Kierkegaards far havde efterladt en pæn formue til sin søn, så han kunne have rejst meget mere, end han gjorde, hvis han havde villet det. Spørgsmål: Ville du helst bo et sted, hvor du kendte folk, eller ville du helst flytte et nyt sted hen for at opleve noget nyt og anderledes? Har du prøvet at have hjemve? Hvad var det, du savnede? Hvis du havde mange penge, ville du bruge dem på at rejse til udlandet eller rundt i Danmark eller noget andet?

7 Tema: Tro og religion I de sidste par år af sit liv gav Lundbyes læsning af Kierkegaards religiøse skrifter ham en ny indstilling til livet. Hans længsel rettede sig nu mod tanken om evigheden. Lundbye følte, at kristendommens fokus på det evige liv gav ham en ny horisont for tilværelsen. Troen gav livet en større mening og satte ham selv i et underordnet perspektiv. Lundbye skriver i et brev, Jeg ved ikke om Søren [Kierkegaard] skulle kunne gøre det mirakel: at føre en gennem refleksion til tro [ ]. Jeg bliver altid beriget hos ham og læser ham gerne. Netop refleksionen er et af de emner, som optog Kierkegaard meget, og som optog Lundbye i sin læsning af Kierkegaard. Kierkegaard mente, at man kan udvikle sig fra at være reflekteret til at være umiddelbar, og at tro er en måde at være umiddelbar på at have umiddelbar tillid til, at gud eksisterer, selv om man ikke kan nå frem til et bevis for det gennem refleksionen. Lundbye mente netop, at kunstneren burde være umiddelbar og ikke reflekteret sådan skabes den bedste kunst. På et personligt plan ville han gerne finde den ro, som troen og umiddelbarheden giver. I mange af Lundbyes billeder ses veje eller stier, der fører gennem landskabet, men hvor man ikke altid kan se, hvor de fører hen lige som man ikke ved, hvor gud vil føre én hen i livet, men må prøve at tro på, at man kommer et godt sted hen. Vinterlandskab i nordsjællandsk karakter, 1841 Vinterlandskab uden sne, 1848 Nivaagaards Malerisamling Skovgaard Museet Ofte er menneskene også meget små i Lundbyes billeder i forhold til den natur, der omgiver dem; den store, gudeskabte natur overfor det enkeltes menneskes korte og ubetydelige liv. Spørgsmål: Hvad betyder tro for dig er det forbundet med religion eller noget andet? Ville du gerne vide, hvor livet fører dig hen eller helst ikke? Hvorfor? Ville det give dit liv mere mening, hvis du vidste, hvad der skete efter døden om der var et evigt liv?

8 Tidstavle: Johan Thomas Lundbye 1818 Johan Thomas Lundbye fødes den 1. september i Kalundborg, som den mellemste af syv brødre. Forældrene er stabskaptajn Joachim Theodor Lundbye og Cathrine, f. Bonnevie Familien bor på Kastellet i København. Her bor også maleren Christian Købke, som inspirerer Lundbye Lundbye bliver privatelev hos dyremaler Chr. Holm. Starter herefter på Kunstakademiet, hvor Lundbye møder malerne Thorald Læssøe og J.A. Jerichau og senere P.C. Skovgaard Lundbye udstiller for første gang på Charlottenborg med værket En hund. Maler på samme tid landskaber og familieportrætter Lærer maleren Lorenz Frølich at kende gennem Læssøe. Forældrene flytter til Frederiksværk. Lundbye bor hos en bror på Kastellet Maler Landskab ved Arresø med udsigt til Flyvesandsbakkerne ved Tisvilde, købt af Kunstforeningen, vundet af Bertel Thorvaldsen. Bor i Nyboder, flytter derefter til Marmorpladsen Maler Vinterlandskab i nordsjællandsk karakter. Forelsker sig i Louise Marie Neergaard, beslutter sig for at fri, men opgiver tanken igen. Lundbyes far dør den 13. juni. Bor i Frederiks Hospital hos vennen Fr. Krebs Maler Åben egn i det nordlige Sjælland, købt af Kongen, senere en del af Den kgl. Malerisamling (i dag Statens Museum for Kunst). Påbegynder maleriet En dansk kyst, motiv fra Kitnæs ved Isefjorden. Skriver på samme tid dagbogen: Et Aar af mit Liv Færdiggør En dansk kyst, købt af Den kgl. Malerisamling. Afslutter skrivningen af Et Aar af mit Liv. Læser dele af Søren Kierkegaards Enten Eller Maler En kostald i en bondegård, købt af Den kgl. Malerisamling. Bor i Nyhavn Den 5. juni rejser Lundbye til Italien over Tyskland. Udvikler undervejs figuren bakketrolden Rejser tilbage gennem Nederlandene, ankommer til København 18. juni. Maler Kolås skov. Læser dele af En literair Anmeldelse af Kierkegaard. Bor hos maleren Jørgen Roed på Kongens Nytorv frem til Maler Malkeplads ved herregården Vognserup, købt af Den kgl. Malerisamling. Maler Et boelsted. Læser følgende bøger af Kierkegaard: Stadier paa Livets Vej, En literair anmeldelse (fortsat), Opbyggelige Taler i forskjellig Aand og Kjerlighedens Gjerninger. Forelsker sig i Georgia Schouw Opholder sig 14 dage i februar på gården Godthåb i Hellebæk, i Nordsjælland. Melder sig som frivillig i krigen, rejser fra København den 18. april og dør den 25. april af et vådeskud og begraves samme dag på Bedsted kirkegård i Sønderjylland.

9 Tidstavle: Søren Kierkegaard 1813 Søren Kierkegaard bliver født den 5. maj på Nytorv i København. Forældrene er købmanden Michael Pedersen og Anne Sørensdatter Lund. Søren er det yngste af syv børn Mellem september 1819 og december 1834 dør fem af Kierkegaards søskende Indskrives som teologisk student ved Københavns Universitet Kierkegaards mor dør den 31. juli Kierkegaards far dør den 9. august. I september udkommer Af en endnu Levendes Papirer Den 3. juni består Kierkegaard den teologiske embedseksamen. Den 8. september frier han til Regine Olsen ( ) Den 29. september forsvarer Kierkegaard sin afhandling Om Begrebet Ironi med stadigt Hensyn til Socrates for magistergraden. Den 11. oktober hæver han forlovelsen med Regine Den 20. februar udkommer Enten Eller, udgivet af Victor Eremita, det første af Kierkegaards mange pseudonymer. Mellem maj og december udkommer To opbyggelige Taler, Gjentagelsen, Frygt og Bæven, Tre opbyggelige Taler og Fire opbyggelige Taler Mellem marts og august udkommer To opbyggelige Taler, Tre opbyggelige Taler, Philosophiske Smuler, Begrebet Angest, Forord og Fire opbyggelige Taler I slutningen af april udkommer Tre Taler ved tænkte Leiligheder og Stadier paa Livets Vei Den 2. januar begynder ugeavisen Corsaren at udgive artikler, der satiriserer over Kierkegaard. I februar udkommer Afsluttende uvidenskabelig Efterskrift til de philosophiske Smuler og den 30. marts En literair Anmeldelse Den 13. marts udkommer Opbyggelige Taler i forskjellig Aand og den 29. september Kjerlighedens Gjerninger Christelige Taler udkommer den 26. april. Avisføljetonen Krisen og en Krise i en Skuespillerindes Liv udkommer i juli Lilien paa Marken og Fuglen under Himlen, Tvende ethisk-religieuse Smaa-Afhandlinger, Sygdommen til Døden og Ypperstepræsten Tolderen Synderinden udkommer Indøvelse i Christendom og En opbyggelig Tale udkommer.

10 1851 I august udkommer Om min Forfatter-Virksomhed og To Taler ved Altergangen om Fredagen. I september Til Selvprøvelse Samtiden anbefalet. Kierkegaard opfatter hermed sit forfatterskab som afsluttet Den 18. december udgiver Kierkegaard avisartiklen Var Biskop Mynster et Sandhedsvidne, et af de rette Sandhedsvidner er dette Sandhed? Kampen mod statskirken begynder Mellem den 30. december 1854 og den 26. maj 1855 udgiver Kierkegaard 20 avisartikler og de to små værker Dette skal siges; saa være det da sagt og Hvad Christus dømmer om officiel Christendom. Mellem den 26. maj og den 21. september udkommer ni numre af tidsskriftet Øieblikket, hvori Kierkegaard er eneste skribent, og den lille bog Guds Uforanderlighed. Kierkegaard indlægges på Frederiks Hospital den 2. oktober og dør den 11. november. Den 18. november begraves han på Assistens Kirkegård.

11 Mere information om Johan Thomas Lundbye og Søren Kierkegaard: Bøger: Længsel. Lundbye og Kierkegaard, af Bente Bramming, Hans Edvard Nørregård-Nielsen og Ettore Rocca, Aarhus Universitetsforlag, Sørens en bog til tænksomme børn, af forfatter Mads Tobias Bundsgaard, tegner Thomas Iburg, Religionspædagogisk Forlag, Hvem Søren var Kierkegaard? Bog om Kierkegaards liv og værker for børn, af Rikke May Kristthorsson, Forlaget Carlsen, Webressourcer: KunstIndeksDanmark På kant med Kierkegaard tegneserie og film om Søren Kierkegaard - Ni video-episoder om kæresteparret Knud og Cordelia - et par med moderne dilemmaer set i et kierkegaardsk perspektiv. Udviklet i samarbejde med skuespiller og Kierkegaardformidler, Claus F. Damgaard. Søren Kierkegaard samlingen på Københavns Museum Arkiv for dansk litteratur Søren Kierkegaards skrifter Søren Kierkegaard citater

Fem hovedbegreber skyld, frihed, angst, tro og kærlighed hos Kierkegaard og guldaldermaleren Lundbye:

Fem hovedbegreber skyld, frihed, angst, tro og kærlighed hos Kierkegaard og guldaldermaleren Lundbye: Fem hovedbegreber skyld, frihed, angst, tro og kærlighed hos Kierkegaard og guldaldermaleren Lundbye: SKYLD Begrebet skyld hos Kierkegaard. Uddrag fra undervisningsmaterialet: På kant med Kierkegaard I

Læs mere

Skovgaard Museet. Formidling 2013/2014

Skovgaard Museet. Formidling 2013/2014 Skovgaard Museet Formidling 2013/2014 Kalender 2013/2014 SÆRUdstillinger 30. maj - 1. september 2013 De ved, hvad de gør! Jørgen Haugen Sørensen Bidske hunde, ansigtsgrimasser og en grædende gris. Oplev

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. H.C. Andersens liv

Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. H.C. Andersens liv E T E R OPGAVER TIL H.C. Andersens liv NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Hvad ved du om H.C. Andersen? Skriv stikord til de fire overskrifter i cirklen. Se eksemplet. P E R S O N E R T I N

Læs mere

BILLEDER AF LORENZ FRØLICH

BILLEDER AF LORENZ FRØLICH BILLEDER AF LORENZ FRØLICH UDVALGTE FOR UNGDOMMEN OG FORSYNEDE MED TEKST AF POUL WIENE UDGIVET AF SKOLEBIBLIOTEKSFORENINGEN AF 1917 Egil Skallegrimsen finder Sønnens Lig. C. A. REITZEL, BOGHANDEL. INDEH.

Læs mere

Hvem var Søren Kierkegaard? Kirkekampen

Hvem var Søren Kierkegaard? Kirkekampen Hvem var Søren Kierkegaard? Kirkekampen Søren Kierkegaard, var det ikke ham, der endte med at spekulere sig så langt ud, at han blev bindegal og sindssyg? Jo, det kan man godt sige. Han indledte en alt

Læs mere

Kærlighed er vejen ind

Kærlighed er vejen ind Forord Denne bog er ment som en indføring i Kierkegaards tænkning med udgangspunkt i hans begreb om kærlighed. Jeg har skrevet for mennesker, som ikke kender meget til Kierkegaard på forhånd, men som gerne

Læs mere

Kort om Kierkegaard introduktion til forfatterskabet

Kort om Kierkegaard introduktion til forfatterskabet Kort om Kierkegaard introduktion til forfatterskabet Pia Søltoft Leder af Søren Kierkegaard forskningscenteret Dias 1 Søren Aabye Kierkegaard 5/5 1813-11/11 1855 1813: 5. maj: SK bliver født på Nytorv

Læs mere

1. Find skulpturen. Danserindebrønden

1. Find skulpturen. Danserindebrønden 1. Find skulpturen Danserindebrønden Mindre børn skal følges og vejledes af en voksen Opgaverne vil føre jer rundt på museet I skal også op på museets 1. sal Den finder du ved at gå op ad trappen i museumsbutikken

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskole Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen You remain

Læs mere

Søren Kierkegaard Kulturproduktion & Edition NONSK Kultur

Søren Kierkegaard Kulturproduktion & Edition NONSK Kultur H.C. Andersen Lykke-Peer Lykke-Peer er et af H.C. Andersens mest kendte og elskede værker. Det er en fortælling om hovedpersonen Peers opstigen til en fremtrædende operasanger og komponist. Den kendte

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august.

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. R E P L I Q U E Replique, 4. årgang 2014 Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov. Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. Skriftet er

Læs mere

På en og samme tid drømmer man, og frygter, at man ikke kan indfri den andens drømme, eller for den sags skyld sine egne.

På en og samme tid drømmer man, og frygter, at man ikke kan indfri den andens drømme, eller for den sags skyld sine egne. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 22. marts 2015 Kirkedag: Mariæ bebudelse/a Tekst: Luk 1,26-38 Salmer: SK: 106 * 441 * 71 * 72 * 80,1 * 9,7-10 LL: 106 * 71 * 72 * 80,1 * 9,7-10 Der findes

Læs mere

INDLEDNING. Bente Bramming. Længsel

INDLEDNING. Bente Bramming. Længsel INDLEDNING Bente Bramming Maleren Johan Thomas Lundbye (1818-1848) og filosoffen Søren Kierkegaard (1813-1855) er ikke blot store fartøjer ved en fjern guldalderkyst, de er begge i bevægelse og har kurs

Læs mere

Død mands kiste. Blandt sømænd gik historien, som Christian også må have kendt, at Herluf havde sluttet fragt til et sted, hvor Svanen slet ikke kunne

Død mands kiste. Blandt sømænd gik historien, som Christian også må have kendt, at Herluf havde sluttet fragt til et sted, hvor Svanen slet ikke kunne Død mands kiste Kjære Christian 20 juni 1872 Siden der sidst blev skrevet til Dig her fra Comptoiret er der hvad Forretningen angaar ikke noget nyt at melde, men vel en anden i høj grad sørgelig Efterretning,

Læs mere

Den litterære Kierkegaard Askov højskole

Den litterære Kierkegaard Askov højskole Den litterære Kierkegaard 28.10.18-03.11.18 Askov højskole Kierkegaard var filosof og teolog men hans form var litterær. Ikke alene kan meget af hans produktion læses som skønlitterære værker (fx Enten-Eller,

Læs mere

I et brev til vennen Lorenz Frølich skriver J.Th. Lundbye om sine oplevelser i Vejby, hvor han og P.C. Skovgaard opholdt sig hele sommeren 1843:

I et brev til vennen Lorenz Frølich skriver J.Th. Lundbye om sine oplevelser i Vejby, hvor han og P.C. Skovgaard opholdt sig hele sommeren 1843: I et brev til vennen Lorenz Frølich skriver J.Th. Lundbye om sine oplevelser i Vejby, hvor han og P.C. Skovgaard opholdt sig hele sommeren 1843: 1. juli 1843 Dejlig er denne Natur, og dog har jeg ikke

Læs mere

Med sjælen som coach. vejen til dit drømmeliv

Med sjælen som coach. vejen til dit drømmeliv Susan Nielsen Med sjælen som coach vejen til dit drømmeliv Tænker du nogle gange: Der må være noget mere? Længes du indimellem efter noget større? Prøver du at fastholde de glimt af jubel og lykke, som

Læs mere

Lidt om, hvad bogen (ikke) er for en bog

Lidt om, hvad bogen (ikke) er for en bog forord Lidt om, hvad bogen (ikke) er for en bog Hvis du har købt den her bog på grund af dens titel, så bliver jeg nødt til at indrømme helt fra starten, at du er blevet snydt. Det er nemlig ikke en troslære.

Læs mere

I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G. i Gl. Havdrup Kirke

I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G. i Gl. Havdrup Kirke I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G i Gl. Havdrup Kirke Denne folder er ment som en hjælp til at se kirken på en anden måde. Ikke blot som en fin bygning vi som turister

Læs mere

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11.

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1 Hvis der nogensinde har eksisteret et menneske, der har turdet kalde tingene ved rette navn, så er det Jesus. Han kaldte det onde for ondt. Satan for Satan. Det

Læs mere

golddigger Fire hovedværker

golddigger Fire hovedværker Fire hovedværker GOLDdigger tager afsæt i fire af P.C. Skovgaards landskabsmalerier. Disse hovedværker er udgangspunkt for udforskning af tre perspektiver på Skovgaards identitet som menneske: Hans personlige,

Læs mere

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019 Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb 2019-5. maj 2019 Om udstillingen Udstillingen SOLO: Rita Kernn-Larsen kan ses på Kunsten i Aalborg fra den 7. februar til 5.

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H.C. Andersen er Odenses berømte bysbarn. Næsten alle mennesker i hele verden kender H. C. Andersens eventyr. I Odense ligger det hus, hvor han voksede op.

Læs mere

Som I givet ved, er denne gudstjeneste den sidste i rækken af gudstjenester med temaer inden for kategorien etiske dilemmaer.

Som I givet ved, er denne gudstjeneste den sidste i rækken af gudstjenester med temaer inden for kategorien etiske dilemmaer. 1 Prædiken til Tema gudstjeneste d.11.4.2010 kl.16.00 i Lyngby Kirke Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: [Joh 21,15 19] Som I givet ved, er denne gudstjeneste den sidste i rækken af

Læs mere

Søren Kierkegaard Kulturproduktion & Edition NONSK Kultur. PAUL HÜTTEL læser BERTOLT BRECHT - oplæsning & musik

Søren Kierkegaard Kulturproduktion & Edition NONSK Kultur. PAUL HÜTTEL læser BERTOLT BRECHT - oplæsning & musik Søren Kierkegaard produktion & Edition NONSK PAUL HÜTTEL læser BERTOLT BRECHT - oplæsning & musik Oplæsningens grand old man, kongelig skuespiller Paul Hüttel også kendt og elsket som Bertolt Brecht alter

Læs mere

MUSEET PÅ VEN. Lærervejledning 1.-3. klasse. Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse!

MUSEET PÅ VEN. Lærervejledning 1.-3. klasse. Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse! MUSEET PÅ VEN Lærervejledning 1.-3. klasse Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse! Denne vejledning er tænkt som et tilbud for dem der godt kunne tænke sig at

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Ungdomsuddannelser Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Trinitatis søndag 2015.docx. 31-05-2015 side 1. Prædiken til Trinitatis søndag 2015. Tekst. Johs.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Trinitatis søndag 2015.docx. 31-05-2015 side 1. Prædiken til Trinitatis søndag 2015. Tekst. Johs. 31-05-2015 side 1 Prædiken til Trinitatis søndag 2015. Tekst. Johs. 3,1-15 På den sidste forårsdag, den sidste søndag i maj, kun med teltdugen mellem os og Kærmindehavens grønne natur, mødes vi af en moden

Læs mere

Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 14,25-35.

Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 14,25-35. 05-06-2016 side 1 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2016. Tekst. Lukas 14,25-35. Det er en dårlig reklame tekst for kristendommen vi lige har læst. Ingen ville skrive sådan i en annonce eller i en

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 Salmer: Vinderslev kl.9: 76-339/ 82-117 Hinge kl.10.30: 76-339- 77/ 82-87- 117 Tekst: Joh 3,25-36 Nu kom Johannes' disciple i diskussion med en

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Prædiken til fredagsaltergang d. 10. maj 2013 Vor Frue Kirke, København

Prædiken til fredagsaltergang d. 10. maj 2013 Vor Frue Kirke, København Prædiken til fredagsaltergang d. 10. maj 2013 Vor Frue Kirke, København Stine Munch Da vi præster for snart ret længe siden stillede os selv og hinanden den opgave at prædike over de taler som Søren Kierkegaard

Læs mere

Fornuftens tidsalder Første og anden del. Thomas Paine FORLAGET FRITANKEN

Fornuftens tidsalder Første og anden del. Thomas Paine FORLAGET FRITANKEN Fornuftens tidsalder Første og anden del af Thomas Paine FORLAGET FRITANKEN Thomas Paine Fornuftens tidsalder Første og anden del Forlaget Fritanken Originalens titel Age of Reason, Part First Udgivet

Læs mere

JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING

JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING Tro på Gud Det første punkt i troens grundvold er Omvendelse fra døde gerninger, og dernæst kommer Tro på Gud.! Det kan måske virke lidt underlig at tro på Gud kommer som nr. 2, men det er fordi man i

Læs mere

VISNINGS MATERIALE U N D E R - DANSK KUNST I 1800-TALLET -

VISNINGS MATERIALE U N D E R - DANSK KUNST I 1800-TALLET - U N D E R VISNINGS MATERIALE Der skete noget særligt med kunsten i 1800-tallet. I mange år havde det såkaldte historiemaleri været udbredt blandt kunstnere. Det vil sige, at de malede motiver fra historien,

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke Salmer: 236 305 224 // 241 227 235 Maria Magdalene ved graven 1. Jeg har igennem årene mødt mange enker og enkemænd, men nok mest enker, som har fortalt

Læs mere

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015 Kl. 9.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Ubekymrethed Salmer: 750, 42; 41, 31 15, 369; 41, 31 Evangelium: Matt. 6,24-34 "End ikke Salomo i al sin pragt var klædt som en af dem" Der var engang

Læs mere

En Smuk Bog. Unge der har mistet. Michelle Dettmer

En Smuk Bog. Unge der har mistet. Michelle Dettmer En Smuk Bog Unge der har mistet Michelle Dettmer og Matilde, Ditte, Steffan, Rikke, Martin, Martin, Louise, Nicklas, Ida, Line, Camilla, Camilla, Johannes, Sofie, Martin, Tina, Malene, Ann og Karin 5 Michelle

Læs mere

Kunstbiblioteket. Anne-Sophie Rasmussen

Kunstbiblioteket. Anne-Sophie Rasmussen Anne-Sophie Rasmussen P.S. Krøyer - Lysets maler Portræt af P.S. Krøyer, Valdemar Poulsen, ca. 1901, Danmarks Kunstbibliotek. 2 P.S. Krøyer Peder Severin Krøyer er en berømt dansk/norsk kunstner, som

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Instruktion: Hvad ved du om Søren Kierkegaard? Skriv stikord til de fire overskrifter i cirklen. Se eksemplet.

Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Instruktion: Hvad ved du om Søren Kierkegaard? Skriv stikord til de fire overskrifter i cirklen. Se eksemplet. E R OPGAVER TIL Søren Kierkegaard NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Hvad ved du om Søren Kierkegaard? Skriv stikord til de fire overskrifter i cirklen. Se eksemplet. P E R S O N E R T I N

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 496: Af dybsens nød, o Gud, til dig DDS 289: Nu bede vi den

Læs mere

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

Hvad mon der sker, når man skal bort?

Hvad mon der sker, når man skal bort? Hvad mon der sker, når man skal bort? Shubidua stillede spørgsmålet i Den røde tråd og vi stillede spørgsmålet i 2.c på Engdalskolen. Et stort spørgsmål at stille en flok 8-9 årige skolebørn, men vi havde

Læs mere

Alle helgen I 2015 Strellev

Alle helgen I 2015 Strellev For et par år siden indviede man et fælles gravsted for hjemløse og andre udsatte på Assistens Kirkegård i København. Gravstedet blev oprettet for at anerkende gadens folk, at give dem et sted, hvor de

Læs mere

Kierkegaard og ledelse

Kierkegaard og ledelse Kierkegaard og ledelse Cand phil Kirstine Andersen Forfatter, foredragsholder og konsulent, ka@kompashuset.dk, 45839283 Forløb 17.30 20.30 - At træde i karakter som menneske - At træde i karakter som leder

Læs mere

Holger Drachmanns poesibogsvers skrevet til den 16-årige Margrethe Ankersen på Fanø 22. juni 1892 Af Per Hofman Hansen

Holger Drachmanns poesibogsvers skrevet til den 16-årige Margrethe Ankersen på Fanø 22. juni 1892 Af Per Hofman Hansen Holger Drachmann på Fanø Holger Drachmanns poesibogsvers skrevet til den 16-årige Margrethe Ankersen på Fanø 22. juni 1892 Af Per Hofman Hansen Af alle de smukke Ting (aandrige eller ikke-aandrige), man

Læs mere

Kristen eller hvad? Linea

Kristen eller hvad? Linea Forord Du er ret heldig Du sidder lige nu med en andagtsbog, der er den første af sin slags i Danmark. En andagtsbog som denne er ikke set før. Den udfordrer måden, vi tænker andagter på, og rykker grænserne

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5.s.e. påske 2016. Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11.

Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5.s.e. påske 2016. Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11. Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11. Et smukt billede. Et herligt billede. Ordet herlighed er et centralt ord i Jesu bøn. Jesu bad om at blive

Læs mere

at jeg forstod, at hun havde kræft.

at jeg forstod, at hun havde kræft. at jeg forstod, at hun havde kræft. I dag er løgplænen smukkere end nogensinde. Jeg står og beundrer den side om side med et gammelt ægtepar og en mand med barnevogn. Dorthealiljerne ser misfornøjede ud,

Læs mere

16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret

16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret 16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret barnedåb. Den festlige velkomst her i menigheden af lille

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

risikerer ikke at blive snydt, fordi GPS troede, jeg mente Rom oppe ved Lemvig i Jylland. Jeg må nødvendigvis være mere opmærksom på ruten undervejs.

risikerer ikke at blive snydt, fordi GPS troede, jeg mente Rom oppe ved Lemvig i Jylland. Jeg må nødvendigvis være mere opmærksom på ruten undervejs. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 15. februar 2015 Kirkedag: Fastelavns søndag/a Tekst: Matt 3,13-17 Salmer: SK: 192 * 441 * 141 * 388,5 * 172 LL: 192 * 450 * 388,3 * 441 * 141 * 388,5 *

Læs mere

EN SMUK BOG MICHELLE DETTMER UNGE DER HAR MISTET. Michelle MICHELLE DETTMER EN SMUK BOG

EN SMUK BOG MICHELLE DETTMER UNGE DER HAR MISTET. Michelle MICHELLE DETTMER EN SMUK BOG Unge der har mistet En Smuk Bog er skrevet for unge af unge, der har mistet. Bogen kan både læses i en sammenhæng eller anvendes som en opslagsbog, hvor du slår op under et tema, du gerne vil vide mere

Læs mere

En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag.

En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag. En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag. En glædelig jul! En bibelhistorie om Jesus fødselsdag! Forside billede: Babara Meinel Jacops Illustrationer: Fleur Celeste/ Farvelægning: Naomi Skrevet

Læs mere

Hosekræmmeren LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Kig på maleriet på bogens forside. 1. Hvornår tror du maleriet er fra? 2. Hvorfor?

Hosekræmmeren LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Kig på maleriet på bogens forside. 1. Hvornår tror du maleriet er fra? 2. Hvorfor? OPGAVER TIL Hosekræmmeren NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Kig på maleriet på bogens forside. 1. Hvornår tror du maleriet er fra? 2. Hvorfor? 3. Hvad tror du, den unge kvinde kigger efter?

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke Tema: Gud blev menneske for vores skyld Salmer: 751, 60; 157, 656 754, 658, 656; 157, 371 Evangelium: Joh. 5,1-15 B.E. Murillo (1670): Helbredelsen af den

Læs mere

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse Introduktion Svend Wiig Hansen er en dansk kunstner, som arbejdede med skulptur og maleri. Han blev født i 1922 og døde i 1997. I 1953 blev

Læs mere

Smagsprøve. Helle Krogh Madsen John Rydahl. Den røde tråd i Bibelen

Smagsprøve. Helle Krogh Madsen John Rydahl. Den røde tråd i Bibelen Smagsprøve Helle Krogh Madsen John Rydahl Den røde tråd i Bibelen Det Gamle Testamente 8 Den røde tråd i Bibelen Det Gamle Testamente Skabelsen I begyndelsen var der ingenting ud over Gud. Verden var der

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

Studie. Ægteskab & familie

Studie. Ægteskab & familie Studie 19 Ægteskab & familie 102 Åbningshistorie Det lille, runde morgenmadsbord var fanget midt mellem det vrede par. Selv om der kun var en meter imellem dem, virkede det som om, de kiggede på hinanden

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30.

1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30. 1 s e Trin. 29.maj 2016. Vinderslev kirke kl.9.00. Hinge kirke kl.10.30. Salmer: Vinderslev kl.9: 36-208/ 379-680 Hinge kl.10.30: 36-208- 621/ 379-287- 680 Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30.

5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. 5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9: 313-651/ 673-67 Vinderslev kl.10.30: 313-651- 301/ 673-484- 67 Tekst Joh 17,1-11: Sådan talte Jesus; og han så

Læs mere

TA MED TIL 1800-TALLET

TA MED TIL 1800-TALLET TA MED TIL 1800-TALLET - For børn og deres voksne Denne folder vil være en spørgelysten rejsemakker, som bringer dig og din familie rundt i museets samling af kunstværker fra 1800-tallet. ARoS ønsker jer

Læs mere

Søren Kierkegaard Kulturproduktion. & Edition NONSK Kultur

Søren Kierkegaard Kulturproduktion. & Edition NONSK Kultur Martin Luther Om de gode Gerninger En litterær-musikalsk oplæsningsarrangement med tekster fra Martin Luthers Om de gode Gerninger. - Med oplæsningens grand old man, kongelig skuespiller Paul Hüttel og

Læs mere

Morgensang i Vejen Kirke,

Morgensang i Vejen Kirke, Morgensang i Vejen Kirke, fredag d. 29. januar, kl. 9.00 Hermed links til salmetekster og inspirationsmateriale/idéer til arbejdet med salmerne. Materialet består af: 1) Salmeteksterne dels på papir dels

Læs mere

Religion og historie Slaveri og undertrykkelse, befrielse og frelse Fagdag 8/ b / Kib

Religion og historie Slaveri og undertrykkelse, befrielse og frelse Fagdag 8/ b / Kib Religion og historie Slaveri og undertrykkelse, befrielse og frelse Fagdag 8/2 2018 7.b / Kib 1 Hvad udtrykker plakaten? Kender du nogle af logoerne? Har det noget med dig og dit liv at gøre? 2 Prøv at

Læs mere

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen 1 749 - I østen stiger solen op 419 - O Gud hør min bøn 70 - Du kom til vor runde jord 478 - vi kommer til din kirke, Gud 721 - Frydeligt med jubelkor Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 6. september 2015 Kirkedag: 14.s.e.Trin/A Tekst: Luk 17,11-19 Salmer: SK: 3 * 330 * 508 * 582 * 468,4 * 12 LL: 3 * 508 * 582 * 468,4 * 12 I Benny Andersens

Læs mere

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21 Prædiken til Pinsedag 15. maj 2016 Vestervang Kirke kl. 10.00 to dåb. V. Else Kruse Schleef Salmer: 290Ialsinglans 448v.1 3Fyldtafglæde 448v.4 6 331Uberørtafbyenstravlhed 291Dusomgårud 725Detdufterlysegrønt

Læs mere

Uddrag af N.L. Høyens foredrag, Om betingelserne for en skandinavisk Nationalkonsts udvikling holdt i det Skandinaviske selskab den 23.

Uddrag af N.L. Høyens foredrag, Om betingelserne for en skandinavisk Nationalkonsts udvikling holdt i det Skandinaviske selskab den 23. Uddrag af N.L. Høyens foredrag, Om betingelserne for en skandinavisk Nationalkonsts udvikling holdt i det Skandinaviske selskab den 23. marts 1844 Nordens Historie, støttet paa Landets og Folkets Grundtræk,

Læs mere

Begravelse. I. Længere form Vejledende ordning

Begravelse. I. Længere form Vejledende ordning Begravelse Der anføres i det følgende to begravelsesordninger: en længere og en kortere. Begge kan anvendes ved jordfæstelse og ved bisættelse (brænding). Ordningerne er vejledende, men jordpåkastelsen

Læs mere

Højt til loftet hos Vignir

Højt til loftet hos Vignir Højt til loftet hos Vignir Islandske Vignir Jóhannsson bor i Hou, og han er internationalt anerkendt kunstner med højt til loftet på alle måder. Hans kunst er rummelig og generøs som han selv, og nu har

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

Det er det kristne opstandelseshåb, at der i døden er opstandelse og liv i evigheden hos Gud i Himlen.

Det er det kristne opstandelseshåb, at der i døden er opstandelse og liv i evigheden hos Gud i Himlen. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 3. november 2013 Kirkedag: Allehelgensdag/A Tekst: Matt 5,1-12 Salmer: SK & LL: 402 * 566 * 571 * 787 * 569 Langt de fleste af os, vil der en dag blive

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 11-11-2015 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 5,1-12 Det er som om at vi kender hinanden så godt når vi samles til Alle helgens dagens gudstjenester. Vi er alle kommet med en sindets

Læs mere

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 2. s efter hellig tre konger 2014 ha. OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 Jeg har altid syntes, at det var ærgerligt, at afslutningen, på mødet mellem den samaritanske

Læs mere

Sidst søndag efter helligtrekonger, den 9. februar 2014 Vor Frue kirke kl. 10

Sidst søndag efter helligtrekonger, den 9. februar 2014 Vor Frue kirke kl. 10 1 Sidst søndag efter helligtrekonger, den 9. februar 2014 Vor Frue kirke kl. 10 Jesper Stange Tekst: Johs 12,23-33 Salmer: 749, 434, 383, 449v.1-3, 289, 319, 467, 192v.7, 673 Du soles sol fra Betlehem

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Nicolai Abildgaard (1743-1809), Den sårede Filoktet, 1775, SMK

Nicolai Abildgaard (1743-1809), Den sårede Filoktet, 1775, SMK Omkring et billede Tag med på en billedrig rejse i kunstens historie fra Nicolai Abildgaard i slutningen af 1700- tallet?l vores egen sam?ds kunst med værker af nulevende kunstnere. Udgangspunktet er hver

Læs mere

Guds rige og Guds evighed overtrumfer døden og dermed også tiden. Derfor har Guds rige og Guds evighed betydning også i øjeblikkets nu.

Guds rige og Guds evighed overtrumfer døden og dermed også tiden. Derfor har Guds rige og Guds evighed betydning også i øjeblikkets nu. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 2. juni 2013 Kirkedag: 1.s.e.Trin/A Tekst: Luk 16,19-31 Salmer: SK: 747 * 696 * 47 * 474 * 724 LL: 747 * 447 * 449 * 696 * 47 * 474 * 724 Hvem kommer ind

Læs mere

Når børn mister. (Kilde til nedenstående: www.cancer.dk)

Når børn mister. (Kilde til nedenstående: www.cancer.dk) Når børn mister Børn viser sorg på forskellige måder. Nogle reagerer med vrede, andre vender sorgen indad og bliver stille. Børns sorgproces er på flere måder længere og sejere end voksnes. (Kilde til

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUD ÅBENBARER SIG FOR OS Kristne tror, at den treenige Gud til alle tider giver sig til kende for mennesker, og at han helt og fuldt har vist

Læs mere

Bedre Balance testen:

Bedre Balance testen: Bedre Balance testen: Sæt kryds på skalaen, hvor du umiddelbart tænker at det hører hjemme. prøv ikke at tænke så meget over hvad der står bare vælg det, der falder dig ind. Intet er rigtigt eller forkert

Læs mere

for Søren Kierkegaards trykte og utrykte skrifter

for Søren Kierkegaards trykte og utrykte skrifter for Søren Kierkegaards trykte og utrykte skrifter mellem SKS Søren Kierkegaards Skrifter, udg. af Niels Jørgen Cappelørn, Joakim Garff, Johnny Kondrup, Tonny Aagaard Olesen og Steen Tullberg, bd. 1-16,

Læs mere