LOL LOL! OMG! En telegrafists historier

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LOL LOL! OMG! En telegrafists historier"

Transkript

1 LOL LOL! OMG! En telegrafists historier

2 Om SMS er og telegrafister Der er meget, voksne ikke forstår. Det gælder også i forhold til SMS er. Børn og unge bruger tit deres helt egne ord og forkortelser, når de chatter sammen eller SMS er til hinanden. Og de forkortelser kan være svære at forstå for de voksne. Forkortelserne er sjove at bruge, men de gør det også hurtigere og nemmere at sende SMS er til vennerne. I stedet for at skrive en SMS på tyve linjer, kan du bruge forkortelser, og så fylder SMS en pludselig kun fem linjer. På den måde sparer du plads. Og så tager det ikke så lang tid at forklare den, som du SMS er til, hvad du vil fortælle ham eller hende. Der findes forkortelser for alt muligt. Forkortelser bruges blandt andet til at udtrykke følelser. Når man eksempelvis skriver: GGG til sin gode ven, betyder det, at man griner godt og grundigt, f.eks. over den besked, som han sendte til en. Eller når du skriver SS til din mor, betyder det, at du smiler sødt. BVFEOA er Bedste veninde for evigt og altid. Og OMG betyder, at du udbryder: Oh my God! Der findes nogle voksne, der har brugt mange forkortelser i deres liv. De har ligefrem haft det som deres job. Det er de personer, der har arbejdet som telegrafister. På de næste sider kan du læse Erik Hellerup Madsens historie. Han arbejdede som skibstelegrafist i cirka otte år mellem 1965 og 1974, hvor han sejlede rundt i hele verden. Det var Eriks opgave at holde kontakt med omverdenen fra skibet, og det gjorde han via en telegraf, hvorfra han sendte morsebeskeder. Morsebeskeder minder lidt om SMS-beskeder. Morsebeskeder består bare af lyde i stedet for bogstaver. Men ligesom når du sender SMS er, brugte telegrafisterne også forkortelser, når de sendte beskeder af sted på telegrafen. Så gik det både nemt og hurtigt. Det kan du læse mere om på de næste sider

3 Historier fra en skibstelegrafist Hvordan jeg blev telegrafist Inden jeg blev telegrafist, gik jeg på navigationsskolen i Svendborg i to år. Her lærte jeg morsesignalerne udenad. Vi sad og lyttede til et bånd, der kørte med lyden af morsesignaler. Herefter skulle vi skrive dem ned, fordi vi skulle lære, hvad de forskellige lyde betød. Alle tal og bogstaver havde hver sit signal. Lyden af de forskellige signaler glemmer jeg aldrig, de blev simpelthen banket ind i hovedet. En skibstelegrafists arbejdsdag Telegrafisten blev ofte kaldt for Gnisten. Det kom sig af, at den elektriske forbindelse skabtes via en gnist. Som skibstelegrafist var min største opgave at sende skibets telegrammer ud og at tage imod de telegrammer, der kom til skibet. Telegrammer er beskeder, som skibet skal sende eller modtage. Telegrammerne blev normalt sendt ud med morsesignaler. Vi modtog også vejrmeldinger og lignende, vi forhandlede med tolderne og andre myndigheder i land. Og så udbetalte vi løn til mandskabet. Min arbejdsplads var ved telegrafen på skibets radiostation. Herfra styrede jeg morsenøglen. Det er et håndtag, der bevæges, og som udsender korte og lange lyde over en sender og en antenne. Jeg sendte beskeder både til telegrafister på andre skibe og på radiostationer i land.

4 Når jeg arbejdede på passagerskibene, bar jeg en speciel telegrafistuniform. Den var sort med bølgestreger i guld på ærmerne. De skulle symbolisere de radiobølger, som vi sendte morsebeskederne over. Når vi sejlede i tropeområderne, bar vi en hvid tropeuniform. Der var mange slags telegrammer, som skulle sendes fra skibet. Vi sejlede rundt i hele verden, og hver gang skibet var tæt på en ny havn, telegraferede jeg ind til havnen. Jeg fortalte, hvor vores skib befandt sig, og hvornår vi ville komme ind til havnen. På den måde vidste folk på havnen præcis, hvornår vores skib kunne sejle ind. Vi lå ofte først en tid uden for havnen på reden før vi fik lov til at sejle ind. Hårdt arbejde Det kunne være hårdt at være telegrafist. Det var let at få skader i hånden, fordi vi skulle bevæge morsenøglen med hånden, når vi sendte beskeder. Og det kunne godt gøre ondt til sidst. Men jeg fik hurtigt anskaffet mig et halvautomatisk morseapparat, som kunne sende morsesignaler. Så behøvede jeg ikke at overanstrenge håndleddet og fik ingen skader. På apparatet kunne jeg også ændre tempoet og morse hurtigere eller langsommere. SOS-beskeder En telegrafist kunne ikke undværes, hvis skibet kom i nød. Ja, skibet måtte slet ikke sejle ud uden telegrafisten. Skibet kunne f.eks. blive skadet i en orkan, eller der kunne opstå brand om bord. Så kunne det være nødvendigt at få hjælp fra andre skibe rundt omkring. Nogle gange gik bølgerne så højt, og skibet vippede så meget, at det var nødvendigt at holde godt fast. Jeg stemte fødder og knæ mod gulv, væg og bord for at kunne arbejde og ikke rutsje rundt. Men så var der noget at lave, jeg fik ikke tid til at blive bange, og måske er det derfor, jeg aldrig har været søsyg. I nødsituationer kunne jeg udsende et SOS-signal til skibe og kyststationer. SOS er et nødsignal, der betyder, at skibet har brug for hjælp. Et SOS-signal ser sådan ud: Men vi lærte signalerne som lyde, og så hedder det: di-didi-daa-daa-daa-di-di-di, ud i et. Prikkerne er en kort og hurtig lyd, og stregerne en lang lyd.

5 Det var en fordel at kalde på hjælp med morsesignaler i stedet for over telefonen. Morsesignaler kunne næsten altid gå igennem og var tydelige at forstå for alle. Over telefonen kunne der være en dårlig forbindelse, og det var let at misforstå, hvad der blev sagt. Det kunne også være, at vi ikke talte samme sprog og ikke kunne forstå hinanden på den måde. Derfor var det bedre at bruge telegrafen og morsesignalerne. Morsesignalerne er internationale. Det betyder, at folk over hele verden brugte det samme sprog, når de morsede. Det var også grunden til, at morsesignalerne var svære at misforstå. Derfor var det godt at have en telegrafist om bord. Hej mor! Telegrafisten sendte også private telegrammer. Det kunne være kaptajnen, der ville i kontakt med konen derhjemme. Det kunne også være et af de andre medlemmer af besætningen på skibet, der ville sende en hilsen til mor eller ønske sønnen tillykke med fødselsdagen. De fleste private telegrammer blev sendt med morsesignaler. Så kom personen, der ville sende besked hjem, ind på radiostationen til mig. Han fortalte, hvilken besked han gerne ville sende. Det var som regel en han. For dengang var der næsten ingen kvinder om bord på skibene. Jeg sendte herefter beskeden som morsesignaler til Lyngby Radio. Det var den store, danske central for kommunikation med danske skibe rundt om i verden. Kaldesignalet for Lyngby Radio var OXZ. Når morsebeskederne var sendt til Lyngby Radio, oversatte de dem til almindeligt sprog, skrev dem ned som telegrammer og sendte dem videre. Enten direkte med et bud, hvis det skulle gå hurtigt, eller med posten til konen, datteren, eller hvem beskeden var henvendt til.

6 En hilsen fra ferien De gange jeg var telegrafist på krydstogtskibe var der mange private telegrammer at sende ud. Specielt hvis skibet sejlede i en af højtiderne. Engang var jeg telegrafist på et krydstogtskib, der sejlede til Caribien, og det var lige midt i juletiden. Så der var rigtig mange, der gerne ville ønske deres familie en god jul. Der havde vi godt nok travlt! Og så var vi endda to telegrafister. For det meste var der ellers kun én telegrafist ad gangen på arbejde. Så kunne der gå en time, en dag eller måske to dage, før vi kunne få forbindelse på ny. Men pludselig var den der igen, og så myldrede det med mennesker, der skulle ringe til deres familier. Hvis vi var på langfart og ville i telefonisk kontakt med Danmark, kaldte vi op til Lyngby Radio via morsesignal: OXZ OXZ OXZ. Så aftalte vi en frekvens, dvs. en slags kanal, som vi kunne tale sammen på. Og derefter kunne vi oprette telefonforbindelse til dem. Når det var gjort, kaldte vi ud over skibets højttaler: Nu er der forbindelse til Danmark! Et øjeblik efter skyndte en hel masse mennesker sig hen for at ringe hjem. De stod i en lang kø og ventede. Forbindelsen kunne hurtigt forsvinde igen, fordi telefonforbindelsen var meget usikker.

7 Fordele ved at være telegrafist En telegrafist havde mange arbejdsopgaver, men der var også store fordele ved arbejdet. Når vi sejlede rundt i verden og kom til nye steder, kunne det godt være sådan, at skibet skulle ligge i havnen i nogle dage og nogle gange i flere uger. Så var der ikke så mange opgaver for telegrafisten, og jeg kunne holde fri og nyde livet. I 1965 sejlede jeg med et stort fragtskib ved navn Naxos. Det sejlede fra København og helt over til Mexico. Nærmere bestemt en stor havneby i Mexico, som hedder Veracruz. Da vi var kommet frem til Veracruz, blev der strejke på havnen, så vi ikke kunne komme af sted igen. Så fik jeg fri og kunne bare drøne rundt og se og opleve en hel masse. Vi endte med at ligge for anker i Veracruz i over en måned! Det kunne godt være farligt, fordi de kørte på stærkstrøm. Stærkstrøm er elektrisk strøm med så stor styrke og spænding, at det kunne medføre fare. Men derudover havde jeg fri. Så var det rart at være telegrafist. Var Gud telegrafist? Jeg var telegrafist på flere krydstogtskibe. Det vil sige store flydende hoteller med over 100 turister, der skulle ud at se verden. På den slags skibe var vi ofte to telegrafister, og der var mange passagerer, der ønskede at sende beskeder hjem til Danmark. Eller i nogle tilfælde ringe hjem, hvis vi kunne få telefonforbindelse. Engang var jeg telegrafist på et krydstogtskib, der sejlede til De Vestindiske Øer, der ligger ud for Mellemamerika. Pludselig kom der en nonne ind på radiostationen. De eneste opgaver jeg havde på skibet i den tid var at vedligeholde radioapparaterne og sørge for, at de fungerede. Hvis radioapparaterne var i stykker, skulle jeg forsøge at reparere dem.

8 Hun var endda i rigtig nonnedragt og det hele. Hun ville gerne ringe hjem til sin bror i Nordjylland. Da hun fik forbindelse til ham, sagde hun 1 : - Du, Hans Christian, Ved du godt hvor jeg er henne? Ved du godt, at jeg er helt ovre ved Amerika nu og kan snakke med dig? Sætter du ikke pris på det? - Jo, det gør jeg da svarede han så. - Ja, og ved du hvem, der sørger for, at jeg kan det? sagde hun. Jeg troede selvfølgelig, at det var mig, telegrafisten, hun ville rose. Så jeg begyndte at skrue på alle apparaterne. Forbindelsen forsvandt lige pludselig, men den kom hurtigt igen. Så sagde hun: - Og ved du godt, hvem det er, der sørger for, at de stråler her, de når helt hjem til dig? - Jo. - Det er Vorherre. Det var slet ikke mig, hun talte om. Det var Gud! 1 Samtalen foregik selvfølgelig på jysk: Do, Hans Christian, Ve do godt huer a æ hen? Ve do godt, a æ hiel over ve Amerika no å ka snak me dig? Sætter du æ pris på det? Jow, det gør a da Ja, å ve do hwem, der sørger for, at a ka det? ( ) Å ve do godt, hwem det æ, der sørger for, at di stråler her, di nowe hiel hjem te dig? Jow Det æ Wor Hærre! Forkortelser Når jeg morsede med en anden telegrafist, brugte vi mange forkortelser. Det minder lidt om de forkortelser, som nogle gange bliver brugt i SMS er. F.eks. hvis to personer SMS'er LOL ( laughing out loud ) til hinanden, så ved begge to, at der er noget, der er sjovt. Det var lidt på samme måde, det fungerede på telegrafen. Dengang jeg var helt ny som telegrafist, syntes jeg, at det kunne være svært at læse de hurtige signaler. Så morsede jeg YL, når jeg sendte en besked. YL stod for Young Lady ( ung dame ). Alle vidste, at det betød, at det var en nybegynder, der morsede, og så tog de lidt ekstra hensyn. Hvis jeg havde morset med nogen og syntes, at vi havde haft en god snak, kunne jeg morse OM. Det stod for Old Man ( gode gamle dreng ). Når man morsede OM, vidste begge parter, at det var en ros - også hvis det var til en kvinde. Den forkortelse var en måde at sige: Tak for en god snak!

9 Jeg kunne også morse 73, der betød bedste hilsener, 88, der betød love and kisses, eller 99 der betød hold mund - eller det der var værre(!) Det blev f. eks. brugt, hvis nogle telegrafister småsnakkede og kom til at overdøve et nødsignal, fordi de ikke var opmærksomme. Det var noget nær det værste, en telegrafist kunne gøre. Vi brugte også forkortelser til andre ting. Det var hurtigere at bruge en forkortelse, end det var at morse hele sætninger, så derfor blev de brugt til mange beskeder: når vi morsede med telegrafister fra Rusland. De havde fået lang tids uddannelse i militæret og kunne morse meget hurtigt. Faktisk så hurtigt, at det var svært at følge med. De ville uden tvivl kunne slå alle SMS ere i dag i at sende beskeder hurtigst. Faktisk har der været afholdt konkurrencer, hvor gamle telegrafister med deres telegrafnøgler har vundet over de unge med deres mobiler. QRA betyder: Hvad er skibets navn? QSL betyder: Jeg har modtaget din besked. QRL betyder: Optaget vent. QRT betyder: Hold 'mund' (et alvorligt bandesignal til en, der overdøvede nødsignaler. Ligesom 99 ) QRM betyder: Jeg kan ikke rigtig forstå dig. QRM5 betyder: Helt uforståeligt. QRQ betyder: Kan du morse lidt hurtigere? QRS betyder: Kan du morse lidt langsommere? QRS ( kan du morse lidt langsommere ) kunne godt komme i brug,

10 Hjælp! Skib i nød! Det kunne også ske, at jeg modtog et SOS-signal fra et andet skib, der var i nød. Engang sejlede jeg på et passagerskib, der hed Prinsessen. Prinsessen sejlede fra Esbjerg til en by i England, der hedder Newcastle. Vi havde som regel vagt to timer ad gangen. Når vi ikke havde vagt, slog vi en autoalarm til. Den kunne registrere SOS-signaler. Forsøgte nogen at kontakte skibet, satte en alarm i gang ude på skibes kommandobro og inde over min køje. En nat, da vi var på Nordsøen, sad jeg på min radiostation. Pludselig lød signalet: SOS, SOS, SOS de OZJV over radioen. SOS er jo nødsignalet, som betyder, at noget er helt galt. de er fransk og betyder fra. Og OZJV var kaldenavnet på passagerskibet M/S England, der også sejlede mellem Esbjerg og England. Jeg havde ofte selv sejlet med det. Alle skibe havde et bestemt kaldesignal, som man morsede, når man ville i kontakt med dem. Derfor vidste jeg, at signalet betød, at England havde brug for hurtig hjælp. Så jeg fór op, for der var 500 mennesker om bord på England! Jeg morsede med det samme til dem: SOS QSL. Det betyder: Jeg har modtaget dit nødsignal. Derefter ringede jeg op på broen på mit eget skib; det vil sige der, hvor styrehuset er. Jeg fortalte, at den var helt gal på England. Der var opstået brand på vogndækket, hvor bilerne var. Den var i gang med at brede sig. Det kunne blive virkelig farligt! Vores skib, Prinsessen, var kun cirka otte kilometer fra England, så vi kunne hurtigt nå at sejle tæt på dem og hjælpe. Vi regnede med, at vi skulle have alle de 500 mennesker fra England over på vores skib. Derfor var det rigtig heldigt, at det var et stort skib som Prinsessen, der var tæt på dem. Tænk hvis det bare havde været en lille fiskekutter. Så havde passagererne slet ikke kunne være der. Og hvad skulle de så gøre? Så måtte de gå i redningsbådene og senere blive samlet op på havet.

11 Da vi kom derhen, var der så meget røg, at vi slet ikke kunne se, hvad det var, der foregik. Heldigvis viste det sig, at de på England netop havde fået slukket branden, og klokken om natten var branden uddød. Nødsituationen blev afblæst, og England sejlede tilbage til Esbjerg til reparation. Heldigvis var der ingen, der kom til skade, og på Prinsessen kunne vi fortsætte til Newcastle. Det var meget heldigt, at det endte sådan. Hvis England havde sejlet ude på det store Atlanterhav i stedet for på Nordsøen, var det ikke sikkert, at der havde været nogen skibe i nærheden. Der havde måske heller ikke været nogen, der kunne hjælpe dem. Så kunne det have endt helt anderledes. Telegrafisten redder liv En lidt svagere form for nødsignaler hed ilsignaler. De blev indledt med morsesignalerne XXX som også er lette at genkende. Ilsignalet brugte jeg en gang ud for Canadas kyst, da en skibsdreng om bord fik en akut blindtarmsbetændelse. Jeg morsede: XXX XXX XXX CQ de OXQK og vores position på havet. Det betyder: Jeg har brug for hurtig hjælp! Til alle stationer fra skibet Minnesota. Mange svarede, men jeg fik fat i et amerikansk kystvagtskib, som havde en helikopter om bord. Begge skibe sejlede for fuld fart hinanden i møde, men pludselig standsede nogle isbjerge vores sejlads. Helikopteren blev sendt i luften, men der var ikke plads til, at den kunne lande på vores skib. Drengen blev så firet ned i redningsbåden og blev roet hen til en stor isflage. Her kunne helikopteren lande og samle ham op. Han blev fløjet til operation på det nærmeste sygehus og reddede livet. En anden gang, da vi lå ud for USA s østkyst, fandt vi maskinchefen liggende bevidstløs. Snart efter fik han hjertestop. Med XXX-signaler kom jeg i forbindelse med et sygehus på land og i direkte kontakt med en læge. Lægen dirigerede os, mens vi gav hjertemassage. Desværre lykkedes det ikke. Maskinchefen døde. Men forbindelsen og vejledningen havde været så god, at vi sluttede af med at morse 73 OM til hinanden. De bedste hilsner, old man! Der blev sendt et telegram hjem til maskinchefens familie, og maskinchefen selv blev lagt i kokkens frostboks, og sådan fortsatte han rejsen hjem...

12 Slut! Jeg sejlede som telegrafist i ca. otte år. Dengang lagde skibene til helt inde i havnene, det gør de ikke mere, så søfolk kommer sjældent i land. Men det var en spændende måde for en ung fyr at komme ud at opleve verden på. Tekst og idé: Erik Hellerup Madsen og Louise Landholt Layout: Sara Lehrskov Andersen Desværre findes vi ikke mere! Morsesignalernes rytme standsede i Telegrafi blev overtaget af telefoni, som kunne nå verden rundt ved hjælp af satellitter i rummet. Telegrafisterne var ikke længere nødvendige på skibene. Vi telegrafister er et glemt folkefærd, men vi mødes af og til med vores næsten hemmelige sprog. Og nu har du også hørt lidt af min historie. (Erik Hellerup Madsen ) Cirklerne i teksten viser tværsnit af telegrafkabler.

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

Peters udfrielse af fængslet

Peters udfrielse af fængslet Drama Peters udfrielse af fængslet Kan bruges som totalteater før eller efter tekstgennemgangen. Tekst: ApG 12,1-17 1. Forslag Roller: Peter (farvet lagen), to soldater (sorte affaldssække, evt. sværd),

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Asger kan høre Fars travle skridt i lejligheden, imens han spiller sit yndlingsspil på computeren. I spillet skal Asger styre en dreng, der skal nå

Asger kan høre Fars travle skridt i lejligheden, imens han spiller sit yndlingsspil på computeren. I spillet skal Asger styre en dreng, der skal nå »Kom nu, Asger! Det går ikke, at jeg kommer for sent på arbejde igen.«far er stresset og styrter rundt i hele lejligheden efter et eller andet meget vigtigt, som han sikkert ikke engang selv ved, hvad

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Personlige utopier. Af Annemarie Telling

Personlige utopier. Af Annemarie Telling Personlige utopier Hvorfor beskæftige sig med utopi? Hvorfor i alverden bruge tid på noget som alle fra starten ved er urealistisk? Hvorfor sætte sig og tage skyklapper på? Og lukke den konkrete tilværelse

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

Juleevangeliet og de hellige tre konger

Juleevangeliet og de hellige tre konger Juleevangeliet og de hellige tre konger Matthæusevangeliet 1,18-2,22 og Lukasevangeliet 1,27-2,40 The Brick Testament og den danske bibeloversættelse Det her er historien om hvordan Jesus Kristus blev

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte.

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hos regnormene er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hun gik i første klasse, og selv om hun allerede

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

Jeg nedlagde ham med et spark i KLASSEKAMPEN.

Jeg nedlagde ham med et spark i KLASSEKAMPEN. De tre muskelterer Det begyndte med, at solen stod op som en stor blodappelsin. Jeg stod midt på prærien med en rygende seksløber i hver hånd. Jeg havde allerede gennemhullet et bundt indajanere på krigsstien

Læs mere

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen.

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen. Side 1 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen Side 2 Personer: Odysseus Kyklopen Side 3 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen 1 Øen 4 2 Hulen 6 3 Kæmpen 8 4 Et uhyre 10 5 Gæster 12

Læs mere

Red Barnets Venskabsfamilier - Dokumentation og evaluering 2008 Bilag 2.3: Interview med xxx Foretaget 26. november 2008 af Mille Buch-Andersen

Red Barnets Venskabsfamilier - Dokumentation og evaluering 2008 Bilag 2.3: Interview med xxx Foretaget 26. november 2008 af Mille Buch-Andersen xxx er 22 år og bor i Ringsted. Han er bror til yyy, som blev interviewet umiddelbart før xxx. De bor 5 minutters gang fra hinanden. xxx bor alene, hans kæreste er flyttet en måneds tid før. Jeg kontaktede

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

November 2010 22. ÅRGANG

November 2010 22. ÅRGANG November 2010 22. ÅRGANG Kredsleder Søren W. Nielsen...26 83 50 01 Formand Jørgen Bæk...75 82 48 65 Puslinge Tove Pedersen...75 82 59 13 Tumlinge Jesper Pedersen...61 39 88 69 Betina Harpsøe Andersen...28

Læs mere

(VICTORIA(14) tager noget fra sin taske, & gemmer det på ryggen, hun sætter sig hen til SOFIA(14) på sin seng) Sofia

(VICTORIA(14) tager noget fra sin taske, & gemmer det på ryggen, hun sætter sig hen til SOFIA(14) på sin seng) Sofia 8.A, Esbjerg Real Skole 2.gennemskrivning, september 2008. Scene 1 Bedste veninder mandag. (VICTORIA(14) tager noget fra sin taske, & gemmer det på ryggen, hun sætter sig hen til SOFIA(14) på sin seng)

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

DAVID OG SAUL BESØG. Bibeltime 4 DUKKETEATER I M500. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK

DAVID OG SAUL BESØG. Bibeltime 4 DUKKETEATER I M500. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK DUKKETEATER I M500 DAVID OG SAUL Af: Hanne Hebsgaard Tekst: 1 Sam 19,9-24 Rekvisitter Dukketeater med små dukker (se nedenfor). Tøj til dukkerne harpe til David (eller evt. guitar mundharmonika eller andet)

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Og ude på den gamle træbænk, hvor de sammen plejede at nyde de svale aftener, havde Noa sagt det, som det var: Han har tænkt sig at slå dem alle

Og ude på den gamle træbænk, hvor de sammen plejede at nyde de svale aftener, havde Noa sagt det, som det var: Han har tænkt sig at slå dem alle 3. Blodig alvor Næste morgen var der besynderligt nok ingen, der beklagede sig. Emzara var overbevist om, at det var, fordi de vidste, hvordan hun ville reagere. At hun var pylret, var ikke nogen hemmelighed,

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus

Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus ved skoleafslutninger i Skorup kirke skrevet af Brian Iversen Kejser Augustus (A) er i våbenhuset. Ærkeenglen Gabriel (G) står i koret

Læs mere

Julemandens arv. Kapitel 14

Julemandens arv. Kapitel 14 Kapitel 14 Bogen var en form for dagbog der strakte sig meget langt bagud i historien. Den var håndskrevet, og det var tydeligt at det var Julemanden der havde skrevet om sine mange oplevelser. Han undrede

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Indblik: Stinnes fremtid blev frosset ned

Indblik: Stinnes fremtid blev frosset ned Indblik: Stinnes fremtid blev frosset ned Stinne Bergholdts historie indgyder håb. Hendes æggestokke blev frosset ned, da hun fik konstateret kræft som 27-årig. I dag har hun tre børn. Af Susanne Johansson,

Læs mere

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække 1 Nollund Kirke Torsdag d. 5. maj 2016 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække Salmer DDS 267: Vær priset, Jesus Krist, Guds lam DDS 251: Jesus, himmelfaren

Læs mere

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig slutningen på dette eventyr. Det har været så fantastisk,

Læs mere

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang 108 - Lovet være du Jesus Krist 448 - Fyldt af glæde 71 Nu kom der bud fra englekor 115 - lad det klinge sødt i sky Nadververs 101 v. 3 af

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

KAN-OPGAVE 1 FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL:

KAN-OPGAVE 1 FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL: KAN-OPGAVE 1 Skriv et referat af både første og andet kapitel. Beskriv kort, hvad kapitlerne handler om. Tag kun de vigtigste detaljer med. FØRSTE KAPITEL : ANDET KAPITEL: KAN-OPGAVE 2 Skriv alle de oplysninger,

Læs mere

Jeg besøger mormor og morfar

Jeg besøger mormor og morfar Jeg besøger mormor og morfar I dag er det søndag. Normalt kan jeg sove længe, for jeg skal selvfølgelig ikke i skole om søndagen. Men i dag står jeg alligevel tidligt op. Jeg skal nemlig besøge mormor

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 01-02-2015 Prædiken til septuagesima søndag 2015.docx

Lindvig Osmundsen Side 1 01-02-2015 Prædiken til septuagesima søndag 2015.docx Lindvig Osmundsen Side 1 Prædiken til septuagesima søndag 2015. Tekst. Matt. 20,1-16. Retfærdighed eller godhed? Vi mennesker tænker meget på hvad løn vi får for vores arbejde og indsats. Kan det svare

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Kapitel 1 1. Hvem hjælper Lulu? Svar: Bob, side 4 2. Hvem tager støvlen på? Svar: Læsefidusen, side 5 3. Hvem siger: av! Av min tå! Svar: Læsefidusen

Læs mere

Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15

Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15 Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15 Salmer: 180 Hører til, I høje Himle 456 Vor Herre Jesus 179 Herren god (mel. Bøj, o Helligånd) 457 Du som gik foran os (Asger Pedersen) 438 Hellig 192.7 Du,

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang 178 Han står på randen af sin grav 448 Fyldt af glæde 457 Du som gik foran os 470 Lad os bryde brødet sammen ved hans bord 473 Dit minde skal 366

Læs mere

Det er jo ikke sikkert, at han kan huske mit nummer, sagde Charlotte og trak plaiden op over sine ben. Han var lidt fuld. Lidt? Han væltede da rundt

Det er jo ikke sikkert, at han kan huske mit nummer, sagde Charlotte og trak plaiden op over sine ben. Han var lidt fuld. Lidt? Han væltede da rundt 6. december Den store 8-værelses lejlighed lå lige ved Strøget. Meget centralt og meget støjende i weekender, hvor fulde mennesker bar deres brandert hjem. De 230 kvadratmeter lå øverst i bygningen på

Læs mere

Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger

Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger Flere gange om året bliver jeg ringet op af nogen som er bekymrede over en spøgelsesagtig tilstedeværelse, sædvanligvis i deres hjem. Nogle af dem er ligesom

Læs mere

Halvfemserne gik. Et tiår med muskelsvind hos familien Møller Jensen

Halvfemserne gik. Et tiår med muskelsvind hos familien Møller Jensen Artikel fra Muskelkraft nr. 4, 2000 Halvfemserne gik Et tiår med muskelsvind hos familien Møller Jensen Af Jørgen Jeppesen Ødsted ligner næsten sig selv med Brugsen på den ene side og mejeriet på den anden

Læs mere

PARIS. Ved nattetide strejfer en mand om på Tolbiac-broen. Hans ansigt lyser af vanvid. Den 10. november 1956.

PARIS. Ved nattetide strejfer en mand om på Tolbiac-broen. Hans ansigt lyser af vanvid. Den 10. november 1956. PARIS. Ved nattetide strejfer en mand om på Tolbiac-broen. Hans ansigt lyser af vanvid. Den 10. november 1956. Gode kammerat! Jeg skriver til dig, selv om du er snuser, for du er ikke nogen almindelig

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

11.s.e.trin. I 2015, Bejsnap 9.00, Ølgod 10.30 305 22/448 31 577-208

11.s.e.trin. I 2015, Bejsnap 9.00, Ølgod 10.30 305 22/448 31 577-208 Når man får et barn, bliver man tilbudt at komme i mødregruppe. En mødregruppe er en forsamling på 4-5-6 nybagte mødre, der sammen med deres babyer mødes med jævne mellemrum i private hjem. Der er meget

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg.

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg. Prædiken til sidste s. e. Hellig3konger 2011 Ved kyndelmisse som vi fejrede den 2. februar var vi halvvejs gennem vinteren. Og jeg tror, at længslen efter lys og forår gælder de fleste af os. Og netop

Læs mere

Vaniljegud af Nikolaj Højberg

Vaniljegud af Nikolaj Højberg Vaniljegud af Nikolaj Højberg Morten fik sin diagnose på en mandag. Ikke, at der var noget i vejen med det, det var faktisk mere end rart, for sammen med diagnosen fulgte et arsenal piller, som fik stemmerne

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten.

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten. Side 1 Jack og lygten historien om græskarlygten Side 2 Personer: Jack Fanden Side 3 Jack og lygten historien om græskarlygten 1 En tom pung 4 2 Fanden 6 3 En mønt 8 4 Et år mere 10 5 Fanden kommer igen

Læs mere

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget.

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget. Bilag 4 Visualiserings interview Fortaget af 4 omgange i Film-X, København Frederik 5. B I: Hvad er det du tegner? F: Jeg tegner hvor at vi er i gang med at optage og hvordan det ser ud med at man kan

Læs mere

Det ånder himmelsk over støvet, det vifter hjemligt gennem løvet, det lufter lifligt under sky fra Paradis, opladt på ny.

Det ånder himmelsk over støvet, det vifter hjemligt gennem løvet, det lufter lifligt under sky fra Paradis, opladt på ny. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 8. juni 2014 Kirkedag: Pinsedag/B Tekst: Joh 14,15-21 Salmer: SK: 290 * 291 * 289 * 281,3 * 723 LL: 290 * 287 * 291 * 289 * 281,3 * 723 Det ånder himmelsk

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

Skrevet af Kiki Thorpe Illustreret af Jana Christy Oversat af Lis Andersen

Skrevet af Kiki Thorpe Illustreret af Jana Christy Oversat af Lis Andersen Skrevet af Kiki Thorpe Illustreret af Jana Christy Oversat af Lis Andersen Ø n s k e ø e n Langt, langt væk fra den verden, vi kender, i et fjernt drømmehav ligger der en ø. Den hedder Ønske øen, og det

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440 Klasse: 6.x og y Fag: Tysk (Observering af 2. rang) Dato: 24.10.12. Situation: Stafette mit Zahlen Temaer: Igangsætning og mundtlighed Tema Person Beskrivelse: Hvad bliver der sagt? Hvad sker der? Igangsætning

Læs mere

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv At kunne være sig selv Katja 13 år : altså jeg bliver lidt ked af det, fordi det er sådan lidt jeg synes at det er lidt frustrerende at skifte hele

Læs mere

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 Salmer: Vinderslev kl.8.30: 745-680/ 534-668 Hinge kl.9.30: 745-616- 680/ 534-317- 668 Vium kl.11: 745-616- 680/ 534-317- 668

Læs mere

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker Til min søn Milo. Må din verden blive fuld af eventyr. Der var engang en far og en mor. Faktisk var de slet ikke far og mor endnu,

Læs mere

MGP i Sussis klasse.

MGP i Sussis klasse. Side 1. MGP i Sussis klasse. Hans Chr. Hansen. Alrune. Side 2. 1. MGP i 2.b. Sussi har musik i skolen. Det har alle jo. Hun elsker de timer. De laver alt muligt i musik. De slår rytmer. De leger. De synger

Læs mere

amilien Rantanen var en rigtig storbyfamilie, som boede på femte sal i Stockholm og kørte byen rundt med tunnelbanen. Børnene, Isadora og Ingo,

amilien Rantanen var en rigtig storbyfamilie, som boede på femte sal i Stockholm og kørte byen rundt med tunnelbanen. Børnene, Isadora og Ingo, amilien Rantanen var en rigtig storbyfamilie, som boede på femte sal i Stockholm og kørte byen rundt med tunnelbanen. Børnene, Isadora og Ingo, elskede at køre med tunnelbane. Men mor Ritva og far Roger

Læs mere

I: Man er altså mere bevist om, hvor spillet vil have én hen og de mål der er i spillet?

I: Man er altså mere bevist om, hvor spillet vil have én hen og de mål der er i spillet? Spilundersøgelse 1.2: Interview med Brian og Liv efter spiltest d.13/4-2010 B: Der var det du snakkede om med byrummet. Det er en ny måde at prøve at bruge byrummet på, men man er ikke så opmærksom på,

Læs mere

De to bedragere. Opgaver til: BEDRAG. Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om?

De to bedragere. Opgaver til: BEDRAG. Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om? Førlæsning / Opgave 1 Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om? De to bedragere Der var engang en kejser. Han holdt så meget af smukt, nyt tøj, at han brugte alle sine penge på det.

Læs mere

Odense Stadsarkiv, Historiens Hus Middelfart Letlæselig (side 1) Først i tyverne blev mor syg og indlagt på Odense Sygehus, og fik en behandling med stråler på underlivet, ved en forglemmelse fra sygeplejerskens

Læs mere

Et fritidsliv med sejlads 8 af Hans "Kringle" Nielsen, Toldbodgade Nyborg

Et fritidsliv med sejlads 8 af Hans Kringle Nielsen, Toldbodgade Nyborg Et fritidsliv med sejlads 8 af Hans "Kringle" Nielsen, Toldbodgade Nyborg I sidste halvdel af 1960erne opstod et stærkt ønske hos børnene om også at komme med ud at sejle, især hos de to ældste på 5 og

Læs mere

Kapitel 1. Noget om årets gang

Kapitel 1. Noget om årets gang Kapitel 1 Noget om årets gang 1 4. Mennesker og måneder VOXPOP Er der en måned, du særlig godt kan lide, eller er der en, du ikke bryder dig om? Nina Ja... Jeg kan rigtig godt lide september. Efterårsmånederne

Læs mere

Ud med Valde. Bølle-Bob er på vej hen til Valde Underbid. Han går gennem byen ned mod losse-pladsen. Her bor Valde i sin gamle vogn.

Ud med Valde. Bølle-Bob er på vej hen til Valde Underbid. Han går gennem byen ned mod losse-pladsen. Her bor Valde i sin gamle vogn. 1. Ud med Valde Bølle-Bob er på vej hen til Valde Underbid. Han går gennem byen ned mod losse-pladsen. Her bor Valde i sin gamle vogn. Så møder han Sara.»Har du hørt det?«siger hun. 5 »Hørt hvad?de har

Læs mere

Skagenrosen. Tæt ved havet groede en lille plante. En blomst

Skagenrosen. Tæt ved havet groede en lille plante. En blomst Skagenrosen Tæt ved havet groede en lille plante. En blomst kunne man ikke kalde den, for den havde ingen krone kun en stilk med nogle grønne blade. Hver dag kiggede den ud over det åbne hav, og når det

Læs mere

Prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht

Prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht Prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht 19. s. e. Trin. - 11. oktober 2015 - Haderslev Domkirke kl. 10.00 3 31-518 / 675 473 435 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Markus (2,1-12): Da

Læs mere

Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning

Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning StilladsInformation nr. 68 - juni 2003 Side 9 manden Claus Swing, Aalborg Navn: Claus Swing Bopæl: Aalborg Alder: 44 Start i branchen: 1979 Nuværende firma: NSU - Nordjysk Stilladsudlejning Tillidshverv:

Læs mere

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge.

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge. Uge 38 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Endnu en uge er gået og det

Læs mere

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Salmer: Indgangssalme: DDS 749: I østen stiger solen op Salme før prædikenen: DDS 70: Du kom til vor runde jord Salme efter prædikenen: DDS 478: Vi kommer

Læs mere

Prædiken, fastelavns søndag d. 7/2 kl. 14.00 i Vinderslev Kirke.

Prædiken, fastelavns søndag d. 7/2 kl. 14.00 i Vinderslev Kirke. Prædiken, fastelavns søndag d. 7/2 kl. 14.00 i Vinderslev Kirke. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Korsvar Jesus tog de tolv til side og sagde til dem:»se, vi går op til Jerusalem, og

Læs mere

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse.

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse. Hvem ka? Gud ka! -1 Betty Baxters liv og omvendelse. Mål: I denne undervisning kommer vi ind på frelsens budskab. Vi vil skabe plads til, at børn kan åbne deres hjerte op for Jesus, som Betty Baxter gjorde.

Læs mere

sport.dk Ung handicapidræt

sport.dk Ung handicapidræt sport.dk x- Ung handicapidræt Caroline kan det hele 18-årige Caroline Cecilie Nielsen har været til De Paralymp selv, hendes holdkammerater og hendes familie vandt hun e TEKST: KRISTIAN BANG LARSEN FOTO:

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

ham, og nu var de kærester og holdt i hånd og var lykkelige og sagde fjollede lyde til hinanden. Men bortset fra det var Birgers dage, ja, hele liv

ham, og nu var de kærester og holdt i hånd og var lykkelige og sagde fjollede lyde til hinanden. Men bortset fra det var Birgers dage, ja, hele liv 1. Panikangst Birgers far, Bent, havde et motto; det lød nogenlunde sådan her: Intet er så skidt, at det ikke kan blive værre. Egentlig kom det af den kendte talemåde om, at intet er så skidt, at det ikke

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække.

Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 18. august 2013 kl. 10.00 Lilian Høegh Tyrsted Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække. Salmer. DDS 749 I østen stiger solen op DDS 448 Fyldt af

Læs mere

En lille familiesolstrålehistorie

En lille familiesolstrålehistorie Fra WWW.behinderte-eltern.de En lille familiesolstrålehistorie Også i Tyskland er det at være forælder med handicap både en uendelig glæde og et pokkers besvær. Katrin, der er spastiker, fortæller her

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Jeg fik den tanke i forgårs, at man ikke burde stille en skriveopgave, uden også selv at besvare den.

Jeg fik den tanke i forgårs, at man ikke burde stille en skriveopgave, uden også selv at besvare den. 17. jul. 2012 Jeg fik den tanke i forgårs, at man ikke burde stille en skriveopgave, uden også selv at besvare den. nedenfor er altså mit bud på en tekst der handler om kamp og kærlighed, kampaspektet

Læs mere