Grundforløb II Personvognsmekaniker 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grundforløb II Personvognsmekaniker 2015"

Transkript

1 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at vælge og anvende uddannelsens anerkendte metoder til at løse arbejdsopgaver i konkrete og overskuelige praktiske sammenhænge. endvidere er det formålet, at eleven udvikler kompetence til at indgå i og dokumentere arbejdsprocesser, der er typiske for uddannelsen. Eleven lærer at anvende eksisterende faglig dokumentation. Eleven lærer gennem praktisk metodelære at forstå og anvende relevante arbejdsmetoder. Tilegnelse af uddannelsesspecifikke metoder er genstanden for undervisningen. Eleven skal kunne anvende forskellige arbejdsprocesser og arbejdsmetoder og kunne vælge hensigtsmæssige metoder. Eleven kan anvende almindeligt anerkendte værktøjer inden for uddannelsen. Eleven lærer at beskrive og evaluere egne arbejdsprocesser gennem løsning af grundlæggende praktiske problemstillinger i forhold til uddannelsen. Eleven lærer at forstå og anvende faglig dokumentation og faglig kommunikation til at præcisere, erkende og evaluere egen faglig læring. Eleven udvikler kompetence til at kunne anvende fagudtryk og forstå almindeligt anvendte faglige begreber. Tilegnelse af faglige udtryk og begreber giver eleven grundlag for at kommunikere med andre fagpersoner om løsning af faglige problemstillinger. Eleven udvikler kompetence til at arbejde innovativt i grundlæggende og relevante arbejdsprocesser. Eleven lærer om innovationsprocesser gennem praktiske projekter. Faget skal give eleven grundlag for at overveje og vurdere nye idéer og alternative muligheder for opgaveløsning i relevante undervisningsprojekter. Eleven udvikler kompetence til at tilrettelægge og følge en arbejdsplan og lærer at samarbejde med andre om løsning af praktiske opgaver. Eleven lærer at udføre den nødvendige koordinering af de enkelte elementer i en arbejdsproces. 1.2 Fagets profil Undervisningen på grundforløb 2 veksler mellem teori og praksis. Målet er, at du bliver klar til at starte på dit hovedforløb. Grundforløb 2 varer som hovedregel 20 uger. Det kan dog blive kortere, hvis du er fyldt 25 år og har relevant erhvervserfaring. Indhold på grundforløb 2, og noget af det, du skal lære er: At finde fejl på de mekaniske, elektroniske og elektriske dele af bilen. At lave enkle justerings- og reparationsopgaver på biler. Hvordan en diesel- og en benzinmotor er bygget op. Hvilket værktøj du skal bruge til at løse bestemte opgaver. Regler omkring miljø. Derudover skal du have dansk, matematik, fysik og engelsk.

2 2.2 Certifikater Personlig sikkerhed ved arbejde med epoxy Du erhverver Arbejdstilsynets bevis for "Personlig sikkerhed ved arbejde med epoxy og isocyanater" Brandbekæmpelse Kursus i elementær brandbekæmpelse, hvor du får et bevis efter gennemførelse. Førstehjælp Førstehjælpskursus, godkendt til køreprøve. Gevind, gevindskæring Undervisningen tager sigte på at eleven kan identificere, og kende forskel på gevindtyper, og vælge det rigtige gevindskæreværktøj. Der indgår øvelse i at løsne rustne, eller irrede samlinger, samt at udtage knækkede bolte. 2.3 Faglige indhold som skal indgå i grundforløb 2 (Auto) Motor Indhold: Benzin & Diesel motorens opbygning Dansk, engelsk, matematik og fysik Bremser Indhold: Arbejde med elektriske systemer Dansk, engelsk, matematik og fysik Styretøj Indhold: Styretøj og undervogn Dansk, engelsk, matematik og fysik Elektriske systemer Indhold: Hydrauliske og mekaniske bremser Dansk, engelsk, matematik og fysik D.A.P. Indhold: Repetition og afsluttende praktisk prøve Grundforløb 2 20 uger. 8 uger grundfag og 12 uddannelsesspecifikke fag (auto) Benzin og Dieselmotor Undervisningen og arbejdet giver eleven et bredt kendskab til brændstofmotoren og dens komponenter. Der arbejdes ligeledes med fejlfinding og målinger. Der arbejdes teoretisk og praktisk med såvel benzin-, som dieselmotorers forskellige virkemåder. Reparation af topstykke og udskiftning af toppakning: Lækage- og kompresionsmåling (før og efter reparation.). Afrensning af gammel pakning, rengøring af pakflader og bolthuller. Måling af planhed med rette skinne, på topstykke og motorblok. Justering af ventilspillerum. Slibning af ventiler med udskiftning af olie deflektorer (kun ved reparation af topstykke). Indhentning af data på alt der kan udskiftes og justeres, herunder tilspændings momenter (Autodata, Tolerance Dada). Kontrol af kølesystem:

3 Trykmåling af kølesystem, som tæthedskontrol eller ved defekt toppakning. Kontrol af åbningstryk på kølerdæksel. Kontrol af termostat: o Afmonter termostaten, derefter opvarmes i en gryde med vand og ifølge temperaturmåleren, kan der aflæses hvornår den åbner. o Termostaten kan også afprøves under opvarmning af motoren, ved at holde øje med motortemperaturen og føle på slangerne, for at se hvornår der er cirkulation i kølesystemet. Kontrol af ventilator: o Mekanisk ventilator, remmen. o Elektrisk ventilator, termokontakten. Kontrol af smøresystem: Kontrol af olietrykslampen. Måling af olietryk. Kontrol af ydre oliespild, ved pakninger, herunder kontrol af PCV- ventil (krumptaphusventilation). Kontrol af indre olieforbrug, ved lækagemåling og måling af udstødnings-emission (4-gastest). Kontrol af tændingsanlæg: Måling gennemgang i tænd kabler og tænd spole (ohm måling). Kontrol og justering af tændrør, med data på glødetal, elektrode afstand og tilspændingsmoment. Kontrol af tændspolens opladning (transformation): o Måling af lukkevinkel (mekanisk, elektronisk tænding). o Afprøves med prøvetændrør. Kontrol og justering af tændingstidspunkt med prøvelampe og tændingspistol. Kontrol af tændingsavancering med tændingspistol, ved ØD mærket: o Kontrol af hastighedsforstilling, i forhold til omdrejningstal (mekanisk centrifugalregulator med svingklodser). o Kontrol af belastningsforstilling, vakuumregulatoren kan evt. aktiveres med en vakuumpistol eller ved lidt gasgivning afprøves der med og uden slange. Kontrol af benzinanlæg: Kontrol af benzinslanger. Kontrol af luftfilter. Kontrol og justering af CO og tomgang, ifølge data og lovkrav (4-gastest). o Herunder betydningen af at suge falsk luft, ved en defekt indsugningspakning eller en defekt PCV- ventil. o Herunder betydningen for målingen af emissionen, ved en defekt udstødningsmanifoldspakning. Hydrauliske Bremser Undervisningen og arbejdet giver eleven et bredt kendskab til bilens bremsesystem. Der arbejdes med hydrauliske og mekaniske bremser.

4 Serviceeftersyn, reparation af hjul- og håndbremse. Udføre nødvendige justeringer og smørring af bevægelige dele. Bremsetest på bremseprøvestand, bilsyn. Kendskab til hovedcylinderens opbygning og funktion. Udmåling af bremseskiver, skivetykkelse og kast. o Herunder viden om glidende og fast kaliber ved reparation. o O-ringens betydning for frigang. Udmåling af tromlebremser, tromlediameter. Kontrol og udmåling af bremseklodser og belægning. Kontrol af bremsekraftregulator / begrænser ventil (ALB- ventil). o Herunder afprøves den på bremseprøvestand. Kontrol af vakuumforstærker og vakuumventil. Udmåling af bremsevæskens kogepunkt. Fremstilling og udskiftning af bremserør. o Herunder udluftning af bremsesystem. ABS-bremser: Kontrol og udmåling af hjulføler: o Kontrol af afstand mellem hjulføler og signalkrans. o Udmåling af modstand i hjulføler. o Udmåling af frekvens i hjulføler. o Udmåling af vekselspænding i hjulføler (AC-værdi). Ved reparation af bremsesystem med ABS. o Udluftning af bremsesystem. Elektriske systemer Undervisningen og arbejdet omhandler eftersyn, fejlfinding og reparation på køretøjers elektriske systemer, herunder lygter og tegngivnings apparater, visker- og vaskeanlæg, lade- og starteranlæg, batteri samt kontrollere ledningsnettet for afladning og spændingsfald. Eleven udfører arbejdet under anvendelse af reparationshåndbøger på dansk og fremmedsprog samt andre tilgængelige data, herunder myndighedernes forskrifter og det krævede mindsteudstyr. Effektformlen: P = U I Ohms lov: U = I R Trækning af ledningsnet: Udarbejdelse af ledningsdiagram og montering på lygtetavle Kontrol af akkumulator: Ved brug af en syrevægtfyldemåler, kan akkumulatorens ladetilstand bestemmes. For at sikre, at akkumulatoren er i stand til at afgive tilstrækkelig strømstyrke, uden at spændingen bliver reduceret for meget, kan der foretages en belastningsprøve med belastningstester.

5 Kontrol og reparation af generator: Funktion af lade lampe. Måling af generatorens max ydelse i amp. Måling af reguleringsspænding. Måling af spændingsfald på + siden. Måling af spændingsfald på siden. Kontrol for afladning i ampere ved akkumulatoren. Udskiftning af kulholder med spændingsrelæ. Kontrol og reparation af starter: Måling af styrespænding til startrelæ kl. 50. Måling af strømforbrug ved roterende starter. Måling af spændingsfald på + siden. Måling af spændingsfald på siden Kontrolleres mekanisk og elektrisk afmonteret fra motoren. Kontrol af lygter og tegngivningsapparater i henhold til lovkrav: Kontrol af lygtejustering og lysstyrke ved forlygter. Kontrol af positionslys, stoplys og baklys. Kontrol af blinklys og blinkfrekvens, herunder havariblink. Kontrol af signalhorn (lyd, styrke). Kontrol af visker/vasker Reparation af lys og lygter: Måling af spændingsfald på + siden. Måling af spændingsfald på siden. Reparation af stikforbindelser og ledninger. Udmåling af kortslutning og kontrol af sikringsholder Udmåling af afbrydelse. Kontrol for afladning. Montering af arbejdsrelæ, for eks. ved afhjælpning af spændingsfald. Styretøj Undervisningens indhold: Styretøjsgeometri med et dybere kendskab til kontrol og udmåling af styretøjet, i henhold til teknisk data. Herunder viden om styretøjet opbygning og generelle lovkrav. Sikkerhedsmæssig kontrol af styretøjet: Bolte og møtrikker skal være er låst. Gummimanchetter på styre- og bærekugler skal være tætte. Ingen slør i hjulophæng, tandstang og styre- og bærekugler. Kontrol af hjulleje, for slør og støj.

6 Kontrol af fjeder og støddæmper, herunder viden om støddæmperens betydning for køreregenskaber. Kontrol af hjul og dæk, herunder lovkrav og valg af dæk, viden om de symboler der står et dæk. Udmåling og justering af styretøjet: Kontrol af dæktryk. Udmåling af Camber, Caster, KPI, Toe-in/-out, Toe out on turns. Viden om styrerulleradius, individuel toe efter geometrisk kørelinje og beregning af den kombinerede vinkel ved køretøjsskader. Dækskift med afbalancering af hjul: Herunder brugen af dækapparat. Afbalancering med viden om statisk og dynamisk ubalance. Transmission Undervisningen og arbejdet giver eleven et begyndende kendskab til bilens transmission. Her arbejdes med transmissionssystemer, kontrol af trækaksler, og hjullejer. Eleven kan under vejledning udføre gængse reparationer på bilens undervogn, støddæmpere og ophæng. Grundfag Varighed: 4 uger Grundfag omfatter undervisning, hvor teori og problemstilling samt fagets anvendelse i praksis skal understøtte hindanden. Dansk (E-Niveau) I Dansk arbejdes der følgende: Arbejdet med fagets stof og discipliner omfatter: Strategier Danskfaglige redskaber og metoder Teksttyper og medier Sproglære og kommunikation Mundtlig og skriftlig sprogbrug Sprogrigtighed, grammatik og retstavning It Engelsk (E-Niveau) I Engelsk arbejdes der med følgende emner:

7 Fysik (E-Niveau) I Fysik arbejdes der med følgende emner: Kinetisk og potentiel energi Effektformlen samt regler for jævn bevægelse og acceleration Der udføres forsøg med måling af tyngdekraften El-lære, gennemgang af de el-relaterede formler (specielt effektformlen og ohms lov) Der laves forsøg med transformation og generator. Der arbejdes med tryk ligevægt og udveksling (for eksempel i gearkasser). Desuden med begrebet moment. Matematik (E-Niveau) I matematik arbejdes der med følgende emner: Tal og symbolbehandling Målestok Areal Trigonometri retvinklet trekant Rumfang Massefylde Kalkulation Procentberegning (moms spild)eventuel regnearksmodeller Tal & symbolbehandling Koordinatsystem Førstegradsfunktioner Grafisk afbildning Evt. grafer i regneark Valgfag Varighed: 4 uger Tilrettelæggelse 3.1 Didaktiske principper

8 Undervisningen tager udgangspunkt i erhvervsfaglige emner og problemstillinger, således at eleven udfordres fagligt i emner knyttet til den valgte uddannelse. Undervisningens bærende element er faglige eksperimenter, cases og værkstedsarbejde. Digitale medier skal inddrages, hvor det er relevant, og hvor det støtter elevens målopfyldelse. Undervisningen tilrettelægges på grundlag af anvendelsesorienterede faglige problemstillinger. Det problemorienterede, induktive og kollaborative undervisningsprincip har en central plads i tilrettelæggelsen af undervisningen. Undervisningen skal tilrettelægges med fokus på elevens undersøgende, eksperimenterende og reflekterende praksis. Undervisningen skal støtte elevens indlæring på tværs af fag, understøtte elevens faglige nysgerrighed. Undervisningen tilrettelægges så den understøtter elevens faglige progression og medvirker til at udvikle elevens faglige og personlige identitet. 3.2 Arbejdsformer Undervisningen tilrettelægges helhedsorienteret og praksisbaseret med anvendelse af varierede arbejdsformer, der styrker elevens læring. Digitale medier og værktøjer inddrages systematisk. Undervisningen organiseres om cases og projekter, der fremmer innovativ refleksion og opgaveløsning. I undervisningen anvendes forskellige arbejdsformer, der vælges i forhold til uddannelsens erhvervsfaglige karakteristika, samspil mellem fag og styrkelse af elevens læring. 3.3 Samspil med andre fag Undervisningen i det uddannelsesspecifikke fag tilrettelægges i sammenhæng med undervisningen i de øvrige fag i grundforløbets 2. del. 3.4 Den konkrete tilrettelæggelse af undervisningen i faget I samarbejde med kolleger 4. Dokumentation Eleven udarbejder dokumentation af forskellige og relevante processer og produkter, f.eks. temaopgaver, synopsis, port folio, eller anden faglig dokumentation. I dokumentationen kan indgå et fagligt produkt. 4.1 Krav til dokumentation Dokumentation for opnåede læringsmål kan med fordel af vinkes i Elevplan. Elev og skole kan hermed altid dokumentere opnåede kompetencer også ved et evt. skoleskift. Eleven laver port folio over opgaverne i temaet. Port foliet kan indeholde fotodokumentation af praktisk arbejde, skriftligt arbejde m.m. Benyt evt. port folio delen i Elevplan. Ovenstående dokumentation danner grundlag for den standpunktskarakter, der skal gives ved Grundforløbets afslutning inden grundforløbsprøven.

9 Port foliet bruges ved grundforløbsprøven, så der hermed kan tages udgangspunkt i det praktiske arbejde eleven har udført. Ved fremlæggelse af port foliet, kan eleven vise sin evne til at reflektere over og redegøre for sin egen læring. 5. Evaluering og bedømmelse 5.1 Løbende evaluering Eleven skal i løbet af undervisningen opnå en klar opfattelse af fagets mål samt af egne udfordringer og egne handlemuligheder i forhold til at kunne opfylde målene. Dette skal ske gennem individuel vejledning og feedback i forhold til de læreprocesser og produkter, som indgår i undervisningens aktiviteter. Desuden inddrages aktiviteter, som stimulerer den individuelle og fælles refleksion over udbyttet af undervisningen. Grundlaget for evalueringen er de faglige mål. 5.2 Afsluttende standpunkt bedømmelse Der gives en afsluttende standpunktskarakter efter 7-trins skalaen. Standpunktskarakteren udtrykker elevens opfyldelse af fagets mål. 5.3 Den afsluttende prøve Ved afslutningen af undervisningen afholdes en prøve, grundforløbsprøven. Det er prøvens formål at bedømme elevens opfyldelse af de krav, som er fastsat for den pågældende uddannelse i medfør af 3, stk. 2, i hovedbekendtgørelsen. Opgaven skal være praktisk funderet, men behøver ikke at bestå af en praktisk udført opgave. Prøven bedømmes bestået/ ikke bestået. Eleven medbringer bøger og andet materiale udleveret i undervisningen samt egne noter. Skolen fastsætter, hvilke digitale læremidler eleven har adgang til under prøven. Eksamen består af en praktisk prøve varighed 30 min. til 7 timer Indstilling til den afsluttende grundforløbsprøve kan ske, når skolen vurderer, at eleven har tilegnet dig de kompetencemål (overgangskrav), som du skal opfylde ved overgang fra grundforløb til hovedforløb Eksaminationsgrundlag:

10 Efter en kort gennemgang af de 4 områder (motor, undervogn, bremser og elektriske systemer) trækkes der lod om en opgave til det afsluttende projekt. Ved afslutningen af undervisningen afholdes en prøve, grundforløbsprøven. Det er prøvens formål at bedømme elevens opfyldelse af de krav, som er fastsat for den pågældende uddannelse i medfør af 3, stk. 2, i hovedbekendtgørelsen. Opgaven skal være praktisk funderet, men behøver ikke at bestå af en praktisk udført opgave. Prøven bedømmes bestået/ ikke bestået. Eleven medbringer bøger og andet materiale udleveret i undervisningen samt egne noter. Skolen fastsætter, hvilke digitale læremidler eleven har adgang til under prøven. Eksamen består af en praktisk prøve varighed 30 min. til 7 timer. Præsentation af mål: Eleven orienteres undervejs i grundforløbet og ved starten af den afsluttende grundforløbsprøve om, hvad undervisnings slutmålet er. Det skal være kendt for eleven, hvad undervisnings formål, mål og indhold er, og hvorledes den endelige vurdering finder sted. Prøvegrundlaget: Grundlaget for den afsluttende prøve består af følgende: 1. En praktisk prøve. 2. Præsentation og dialog om prøven. 3. Der gives karakteren bestået/ikke bestået Bedømmelsesgrundlag Eksaminator og censor cirkulerer i værkstedet under udførelse at den praktiske prøve. De observerer og noterer sig her: 1. Den håndværksmæssige udførelse. 2. Korrekt udførsel af opgaven. 3. Korrekt brug af værktøj og materiel. 4. Orden, professionelt udseende og opførsel. 5. Ergonomiske og arbejdsmiljømæssige hensyn. 6. Hensigtsmæssig planlægning og økonomiske hensyn (herunder tidsforbrug). 7. Tolkning af måleresultater i forhold til fabriksdata. 8. Vurdering af de naturfaglige præstationer. Observationer sammen med elevens overlevering danner grundlag for en bedømmelse bestået/ikke bestået Bedømmelseskriterier Observationer sammen med elevens overlevering danner grundlag for en bedømmelse. Prøven bedømmes bestået/ikke bestået.

11

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag. Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst:

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag. Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst: Skabelon til uddannelsesspecifikt fag Bilag 2 Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: [uddannelsens navn]

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Vejledende uddannelsestid 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Eventkoordinator Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at vælge

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Grundforløbets 2. del pædagogisk assistentuddannelsen

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Grundforløbets 2. del pædagogisk assistentuddannelsen Silkeborg den 10.11.2015 Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Grundforløbets 2. del pædagogisk assistentuddannelsen Vejledende uddannelsestid: 12 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til Grundforløbets 2. del SOSU

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til Grundforløbets 2. del SOSU Silkeborg den 05.11.2015 Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til Grundforløbets 2. del SOSU Vejledende uddannelsestid 12 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Detailuddannelsen med speciale Vejledende uddannelsestid 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tjener

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tjener Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tjener Vejledende uddannelsestid 20 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at vælge og anvende

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Kontoruddannelsen med speciale Vejledende uddannelsestid 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence

Læs mere

Kontoruddannelse med specialer

Kontoruddannelse med specialer Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Kontoruddannelse med specialer Uddannelsestid 5 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at

Læs mere

Eventkoordinatoruddannelse med specialer

Eventkoordinatoruddannelse med specialer Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Eventkoordinatoruddannelse med specialer Uddannelsestid 5 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN 2016 LOKAL UNDERVISNINGSPLAN Ernæringsassistent Indhold 1. Fagets formål og profil... 2 1.1 Fagets formål... 2 1.2 Fagets profil... 2 2. Faglige mål og fagligt indhold... 3 2.1. Faglige mål... 3 2.3 Fagligt

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Vejledende uddannelsestid 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Kontoruddannelsen med speciale EU-Business Formålet med faget er, at eleven udvikler

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Kontoruddannelse med specialer Uddannelsestid Merkantile uddannelser: 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Landbrugsuddannelsen

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Landbrugsuddannelsen Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Landbrugsuddannelsen Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende uddannelses

Læs mere

Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst:

Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst: Detailslagter Skabelon til uddannelsesspecifikt fag Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Detailslagter

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Ernæringsassistent

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Ernæringsassistent Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Ernæringsassistent Vejledende uddannelsestid 20 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Kontoruddannelsen med speciale Vejledende uddannelsestid 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Handelsuddannelsen med specialer Vejledende uddannelsestid 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence

Læs mere

Eventkoordinatoruddannelsen

Eventkoordinatoruddannelsen Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Eventkoordinatoruddannelsen Vejledende uddannelsestid 5 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Bager og konditor

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Bager og konditor Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Bager og konditor Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende uddannelses

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Kontoruddannelse med specialer Uddannelsestid Merkantile uddannelser: 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler

Læs mere

Lastvognsmekaniker (udkast 3)

Lastvognsmekaniker (udkast 3) Bilag 5 Lastvognsmekaniker (udkast 3) 1. Uddannelsens formål og opdeling 1.1. Uddannelsen til lastvognsmekaniker har som overordnet formål, at eleven gennem skoleundervisning og praktikuddannelse opnår

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Detailuddannelsen med speciale Vejledende uddannelsestid 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence

Læs mere

UDDANNELSESPLAN FOR GRUNDUDDANNELSE FOR VOKSNE

UDDANNELSESPLAN FOR GRUNDUDDANNELSE FOR VOKSNE UDDANNELSESPLAN FOR GRUNDUDDANNELSE FOR VOKSNE GVU-UDDANNELSE SPECIALE Personvognsmekaniker/Montør Personvognsmekaniker NAVN CPR-NUMMER ADRESSE TELEFON EMAIL GVU-VEJLEDER GODKENDTE KOMPETENCER PÅ BAGGRUND

Læs mere

Uddannelsesspecifikke fag på landbrugsuddannelsens grundforløb 2 (EUD og EUX)

Uddannelsesspecifikke fag på landbrugsuddannelsens grundforløb 2 (EUD og EUX) Uddannelsesspecifikke fag på landbrugsuddannelsens grundforløb 2 (EUD og EUX) 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at vælge og anvende uddannelsens

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til cykel- og motorcykelmekaniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til cykel- og motorcykelmekaniker BEK nr 214 af 08/03/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Styrelsen

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tandklinikassistent

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tandklinikassistent Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tandklinikassistent Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende uddannelses

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Handelsuddannelse med specialer Uddannelsestid Merkantile uddannelser: 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag Grundforløbets 2. del

Uddannelsesspecifikt fag Grundforløbets 2. del Uddannelsesspecifikt fag Grundforløbets 2. del Målrettet Social- og Gældende for hold der er startet efter 1. januar 2017 Indhold Vejledende uddannelsestid... 3 Fagets formål og profil... 3 Fagets formål...

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til personvognsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til personvognsmekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til personvognsmekaniker Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 380 af 18. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 379 af 8. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for cykel- og motorcykeluddannelsen

Uddannelsesordning for cykel- og motorcykeluddannelsen Uddannelsesordning for cykel- og motorcykeluddannelsen 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2015 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg for cykel- og motorcykeluddannelsen i henhold til bekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Detailhandel med speciale

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Detailhandel med speciale Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Detailhandel med speciale Butik og E-handel Uddannelsestid 5 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Detailuddannelsen med speciale Vejledende uddannelsestid 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence

Læs mere

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Bager/konditor

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Bager/konditor Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Bager/konditor Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende

Læs mere

Personvognsmekaniker (udkast 4)

Personvognsmekaniker (udkast 4) Bilag 5 Personvognsmekaniker (udkast 4) 1. Uddannelsens formål og opdeling 1.1. Uddannelsen til personvognsmekaniker har som overordnet formål, at eleven gennem skoleundervisning og praktikuddannelse opnår

Læs mere

Detailhandelsuddannelse med specialer

Detailhandelsuddannelse med specialer Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Detailhandelsuddannelse med specialer Uddannelsestid 5 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence

Læs mere

Fra praktik- og fagmål til faglige opgaver - praktikperioderne i skolepraktikken

Fra praktik- og fagmål til faglige opgaver - praktikperioderne i skolepraktikken Fra praktik- og fagmål til faglige opgaver - praktikperioderne i skolepraktikken Yderligere information får du ved henvendelse til: Allan Kristiansen Uddannelsesleder tlf: 51 64 99 88 Thomas Wejrup Praktikinstruktør

Læs mere

Valgfagskatalog. Grundforløb 1 og 2. Gældende fra august 2015.

Valgfagskatalog. Grundforløb 1 og 2. Gældende fra august 2015. Grundforløb 1 og 2 Gældende fra august 2015. OM VALGFAGSKATALOGET... 3 1. BONUSFAG SCIENCE... 4 2. BONUSFAG SEX ER DET NU NØDVENDIGT?... 5 3. BONUSFAG GANG I DEN... 6 4. BONUSFAG MESTER I KONFLIKTMÆGLING...

Læs mere

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tjener

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tjener Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tjener Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende uddannelses

Læs mere

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende uddannelses

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN AUTOMEKANIKER- UDDANNELSEN HOVEDFORLØB. 1. udgave

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN AUTOMEKANIKER- UDDANNELSEN HOVEDFORLØB. 1. udgave LOKAL UNDERVISNINGSPLAN AUTOMEKANIKER- UDDANNELSEN HOVEDFORLØB 1. udgave 2001 2 Indholdsfortegnelse:! Forord.. 3! Indledning 4! Skolen.. 5! Uddannelsen.7! Kontaktlærer.9! Fagfordeling H1 til H7 10! Oversigt

Læs mere

Have-Parkmekaniker. Kort oversigt over hvad der sker på de forskellige skoler.

Have-Parkmekaniker. Kort oversigt over hvad der sker på de forskellige skoler. Have-Parkmekaniker Kort oversigt over hvad der sker på de forskellige skoler. HANSENBERG Faglig it 1 niveau Begynder 1. Eleven kan arbejde med tekstbehandling, regneark og power point samt gemme og hente

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til:

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Kontoruddannelsen med speciale Vejledende uddannelsestid 5 uger. 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence

Læs mere

Tabel 1 Fagenes bidrag til kompetencemålene - skoledelen af hovedforløbet. Rutineret, Avanceret

Tabel 1 Fagenes bidrag til kompetencemålene - skoledelen af hovedforløbet. Rutineret, Avanceret Tabel 1 Fagenes bidrag til kompetencemålene - skoledelen af hovedforløbet Faget bidrager til følgende kompeencemål Fagnavn for faget Vejledende tid Trin 1 Automontør Trin 2 Mekaniker Nummereringen af kompetencemål

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende uddannelses grundforløb

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: CNC tekniker

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: CNC tekniker Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: CNC tekniker Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende uddannelses

Læs mere

Lokal undervisningsplan for Vejle Tekniske Skole/Grindsted Tekniske Skole. 3. hovedforløb

Lokal undervisningsplan for Vejle Tekniske Skole/Grindsted Tekniske Skole. 3. hovedforløb Lokal undervisningsplan for Vejle Tekniske Skole/Grindsted Tekniske Skole 3. hovedforløb Skole: Vejle Tekniske Skole, transportafdelingen. Uddannelse: Automekaniker. Bekendtg. Nr: Bekendtgørelse nr. 1112

Læs mere

Ernæringsassistent, EUX

Ernæringsassistent, EUX Skabelon til uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Ernæringsassistent, EUX Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den

Læs mere

Matematik, basis. Undervisningen på basisniveau skal udvikle kursisternes matematikkompetencer til at følge undervisningen

Matematik, basis. Undervisningen på basisniveau skal udvikle kursisternes matematikkompetencer til at følge undervisningen avu-bekendtgørelsen, august 2009 Matematik Basis, G-FED Matematik, basis 1. Identitet og formål 1.1 Identitet I matematik basis er arbejdet med forståelsen af de faglige begreber i centrum. Den opnåede

Læs mere

Erhvervsfag 1 - Erhvervsintroduktion

Erhvervsfag 1 - Erhvervsintroduktion ERHVERVSFAG Erhvervsfag 1 - Erhvervsintroduktion Bilag 19 Vejledende varighed 2,0 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven bliver introduceret til de erhvervsfaglige

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag Grundforløbets 2. del

Uddannelsesspecifikt fag Grundforløbets 2. del Uddannelsesspecifikt fag Grundforløbets 2. del Målrettet Pædagogisk assistentuddannelse Gældende for hold der er startet efter 1. august 2015 Indhold: 1. Fagets formål og profil... 3 1.1 Fagets formål...

Læs mere

Læseplan for valgfaget metal og motorværksted. 10. klasse

Læseplan for valgfaget metal og motorværksted. 10. klasse Læseplan for valgfaget metal og motorværksted 10. klasse Indhold Indledning 3 Trinforløb for 10. klassetrin 4 Køretøjets opbygning 5 Metalbearbejdning 6 Miljø og arbejdsmiljø 7 Uddannelsesafklaring 8 Indledning

Læs mere

GOES 625 I og 625 I max

GOES 625 I og 625 I max GOES 625 I og 625 I max Vedligeholdelsesinformation og -foranstaltninger Definition: Ekstraordinær belasting af køretøjer Hyppig kørsel / kørsel i mudder, vand eller sand Racing eller racing-lignende kørsel

Læs mere

Detailhandelsuddannelse med specialer

Detailhandelsuddannelse med specialer Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Detailhandelsuddannelse med specialer Uddannelsestid 5 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence

Læs mere

Kompetence, undervisnings- og læringsmå l PV H1

Kompetence, undervisnings- og læringsmå l PV H1 Kompetence, undervisnings- og læringsmå l PV H1 Indhold Kompetencemål Talentspor Personvognsmekaniker... 2 Anvendt taksonomi... 3 Viden... 3 Færdigheder... 3 Kompetencer... 3 Elektriske og elektroniske

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Værktøjsmager

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Værktøjsmager Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Værktøjsmager Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende uddannelses

Læs mere

KOMPETENCEBEVIS OG UDDANNELSESPLAN TIL EUD (EFTER IKV)

KOMPETENCEBEVIS OG UDDANNELSESPLAN TIL EUD (EFTER IKV) KOMPETENCEBEVIS OG UDDANNELSESPLAN TIL EUD (EFTER IKV) UDDANNELSESRETNING SPECIALE NAVN CPR-NUMMER ADRESSE TELEFON EMAIL VEJLEDER GODKENDTE KOMPETENCER PÅ BAGGRUND AF DOKUMENTATION, UDTALELSER FRA NUVÆRENDE

Læs mere

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og prøve på Grundforløb 1

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og prøve på Grundforløb 1 Deltagelse i undervisning, bedømmelse og prøve på Grundforløb 1 Mødepligt Der er mødepligt til undervisningen, og eleven noteres fraværende, hvis vedkommende ikke er til stede. Hvis eleven inden eller

Læs mere

Klare MÅL. Matematik F/E

Klare MÅL. Matematik F/E Klare MÅL Matematik F/E 2 Mål for undervisningen Niveau F 1. Eleven kan foretage matematisk modellering til løsning af praktiske opgaver fra erhverv, hverdag eller samfund 2. Eleven kan genkende matematikken

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker Udstedelsesdato: 1.juli 2013 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 386 af 26/4/2012 om uddannelserne i

Læs mere

Lokal bedømmelsesplan for matematik niveau F til C

Lokal bedømmelsesplan for matematik niveau F til C Lokal bedømmelsesplan for matematik niveau F til C Den lokale bedømmelsesplan for matematik niveau F til C tager udgangspunkt i de bindende og vejledende tekster fra Undervisningsministeriet, skolens overordnede

Læs mere

Matematik på Humlebæk lille Skole

Matematik på Humlebæk lille Skole Matematik på Humlebæk lille Skole Matematikundervisningen på HLS er i overensstemmelse med Undervisningsministeriets Fælles Mål, dog med få justeringer som passer til vores skoles struktur. Det betyder

Læs mere

Klare MÅL. Fysik F/E

Klare MÅL. Fysik F/E Klare MÅL Fysik F/E 2 Fysik F/E Fagets Mål niveau F 1. Eleven har kendskab til brug af fysikkens grundlæggende love, formler og begreber i forbindelse med eksperimenter og til løsning af enkle teoretiske

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag Grundforløbets 2. del

Uddannelsesspecifikt fag Grundforløbets 2. del Uddannelsesspecifikt fag Grundforløbets 2. del Målrettet Social- og sundhedsuddannelserne Gældende for hold der er startet efter 1. august 2015 1 Indhold Vejledende uddannelsestid... 3 1. Fagets formål

Læs mere

Eleverne skal kunne formidle et emne med et fysikfagligt indhold til en udvalgt målgruppe, herunder i almene og sociale sammenhænge.

Eleverne skal kunne formidle et emne med et fysikfagligt indhold til en udvalgt målgruppe, herunder i almene og sociale sammenhænge. Fysik B 1. Fagets rolle Faget fysik omhandler menneskers forsøg på at udvikle generelle beskrivelser og forklaringer af fænomener i natur og teknik, som eleverne møder i deres hverdag. Faget giver samtidig

Læs mere

Fagbilag Kommunikation og medier

Fagbilag Kommunikation og medier Fagbilag Kommunikation og medier 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder og fagområder indenfor kommunikation og medier. Der arbejdes med et eksemplarisk

Læs mere

GRUNDFORLØB 2 SOCIAL- OG SUNDHEDSUDDANNELSEN. Lokal undervisningsplan, GF2- SOSU, SOSU Aarhus

GRUNDFORLØB 2 SOCIAL- OG SUNDHEDSUDDANNELSEN. Lokal undervisningsplan, GF2- SOSU, SOSU Aarhus GRUNDFORLØB 2 SOCIAL- OG SUNDHEDSUDDANNELSEN Lokal undervisningsplan, GF2- SOSU, SOSU Aarhus Erhvervsfagligt hovedområde; Omsorg, Sundhed og Pædagogik Gældende fra 1. august 2015 Afdelingen for Social-

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN. Grundforløb 2 Lastvognsmekaniker

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN. Grundforløb 2 Lastvognsmekaniker LOKAL UNDERVISNINGSPLAN Grundforløb 2 Lastvognsmekaniker August 2018 Indhold 1. Pædagogisk og didaktiske overvejelser forud undervisningen... 3 Struktur og temaer i grundforløb 2 for lastvognsmekaniker....

Læs mere

LUP Trin 2. Oplæg skolepraktikinformationsmøde d. 7.12.15

LUP Trin 2. Oplæg skolepraktikinformationsmøde d. 7.12.15 LUP Trin 2 Oplæg skolepraktikinformationsmøde d. 7.12.15 EUD-reform GF 2 20 ugers forløb, hvor en del af det teoretiske fra det gamle Trin 1 s første skoleperiode læres Adgangskrav: 02 i dansk og matematik

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til personvognmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til personvognmekaniker Udstedelsesdato:1. juli 2011 Uddannelsesordning for uddannelsen til personvognmekaniker Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 218 af 17/03/2011 om uddannelserne

Læs mere

De faglige mål er inddelt i fire overordnede kompetenceområder: Kommunikation, læsning, fortolkning og fremstilling.

De faglige mål er inddelt i fire overordnede kompetenceområder: Kommunikation, læsning, fortolkning og fremstilling. Læringsaktiviteter Læringsaktivitet: Dansk (EUD) Elevrettet beskrivelse: EUD grundforløb 1: Under læringsaktiviteten Dansk vil du arbejde med at styrke dine forudsætninger for at benytte det danske sprog

Læs mere

Klare MÅL. Matematik D/C

Klare MÅL. Matematik D/C Klare MÅL Matematik D/C 2 Matematik F/E Mål for undervisningen - Niveau D 1. Eleven kan anvende matematisk modellering til løsning af opgaver og undersøgelse af spørgsmål fra erhverv, hverdag eller samfund,

Læs mere

De nye grundforløb. Side 1. Side 2

De nye grundforløb. Side 1. Side 2 De nye grundforløb Side 1 Side 2 Undervisningens tilrettelæggelse Fokus på elevernes eksperimenterende og reflekterende praksis bl.a. for at understøtte elevens faglige nysgerrighed og motivation for læring

Læs mere

Virksomhedsøkonomi A hhx, juni 2010

Virksomhedsøkonomi A hhx, juni 2010 Bilag 29 Virksomhedsøkonomi A hhx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Virksomhedsøkonomi er et samfundsvidenskabeligt fag. Faget giver viden om virksomhedens bæredygtighed i en markedsorienteret

Læs mere

Læreplansændringer matematik høringsversion ikke endelig. FIP 30. marts 2017

Læreplansændringer matematik høringsversion ikke endelig. FIP 30. marts 2017 Læreplansændringer matematik høringsversion ikke endelig 2013 2017 FIP 30. marts 2017 Hvilke væsentlige forskelle? Justering af kernestof mm Ændring af prøveformer Disposition: 1. Hurtig præsentation af

Læs mere

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019 Læreplan Naturfag 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Naturfag indeholder elementer fra fysik, kemi, biologi, naturgeografi og matematik. Der arbejdes både teoretisk og praktisk med teknologi, sundhed,

Læs mere

Klare MÅL. Naturfag F/E

Klare MÅL. Naturfag F/E Klare MÅL Naturfag F/E 2 Naturfag F/E Fagets Mål 1. Eleven har kendskab til naturfaglige begreber og enkle modeller, så eleven kan forklare erhvervsfaglige problemstillinger med naturfagligt indhold. 2.

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag Grundforløbets 2. del. Målrettet Pædagogisk assistentuddannelse

Uddannelsesspecifikt fag Grundforløbets 2. del. Målrettet Pædagogisk assistentuddannelse Uddannelsesspecifikt fag Grundforløbets 2. del Målrettet Pædagogisk assistentuddannelse Gældende for hold der er startet efter 1. august 2019 INDHOLDSFORTEGNELSE: VEJLEDENDE UDDANNELSESTID... 3 FAGETS

Læs mere

Lokal undervisningsplan for personvognsmekaniker

Lokal undervisningsplan for personvognsmekaniker Lokal undervisningsplan for personvognsmekaniker Version 2. Dato: 22/2 2016 Erhvervsskolen Nordsjælland Milnersvej 48 3400 Hillerød +45 4829 0000 info@esnord.dk CVR 250 189 82 EAN 57 98 00055 35 52 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Brugtbilstest. Tillykke. Reg. Nr. Km. tal: Stelnr. (Forhandlerstempel)

Brugtbilstest. Tillykke. Reg. Nr. Km. tal: Stelnr. (Forhandlerstempel) Brugtbilstest Bilmærke: Dato: Reg. Nr. Km. tal: Stelnr. (Forhandlerstempel) Tillykke Du står lige nu med en Brugtbilstest i hånden. Ved at købe en bil med Brugtbilstest, sikrer du, at en uvildig synsvirksomhed

Læs mere

BILAG 3 Bedømmelsesplaner. Lokal undervisningsplan 2016 Grundforløb 1 Jordbrug, fødevarer og oplevelser. Agroskolen

BILAG 3 Bedømmelsesplaner. Lokal undervisningsplan 2016 Grundforløb 1 Jordbrug, fødevarer og oplevelser. Agroskolen BILAG 3 Bedømmelsesplaner Lokal undervisningsplan 2016 Grundforløb 1 Jordbrug, fødevarer og oplevelser. Agroskolen Indhold Bilag 3 Bedømmelsesplaner for GF 1... 3 Bilag 3.1 - EUD... 3 Bilag 3.1.1 Løbende

Læs mere

Virksomhedsøkonomi A hhx, august 2017

Virksomhedsøkonomi A hhx, august 2017 Bilag 49 Virksomhedsøkonomi A hhx, august 2017 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Virksomhedsøkonomi er et samfundsvidenskabeligt fag, der omfatter viden og kundskaber om virksomhedens økonomiske forhold

Læs mere

Læringsaktiviteter. Læringsaktivitet: Fortid og fremtid

Læringsaktiviteter. Læringsaktivitet: Fortid og fremtid Læringsaktiviteter Læringsaktivitet: Fortid og fremtid Elevrettet beskrivelse: EUD & EUX grundforløb 1: Under læringsaktiviteten Fortid og Fremtid vil du tilegne dig grundlæggende viden om samfundets teknologiske

Læs mere

Skabelon for læreplan

Skabelon for læreplan Kompetencer Færdigheder Viden Skabelon for læreplan 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges

Læs mere

NYT GRUND- FORLØB. Grundforløbets 1. og 2. del. Undervisningsministeriet

NYT GRUND- FORLØB. Grundforløbets 1. og 2. del. Undervisningsministeriet Undervisningsministeriet NYT GRUND- FORLØB 7. maj 2014 Grundforløbets 1. og 2. del Fagtyper, erhvervsfag, fagretninger, overgangskrav, uddannelsesspecifikke fag og pædagogiske begreber. Nyt grundforløb

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Gastronom Vejledende uddannelsestid 12 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at vælge og

Læs mere

Fagbilag Service og transport

Fagbilag Service og transport Fagbilag Service og transport 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, som relaterer til service og transport, herunder søfart mv. Der arbejdes

Læs mere

GRUNDFORLØB. 1. og 2. del. Undervisningsministeriet

GRUNDFORLØB. 1. og 2. del. Undervisningsministeriet GRUNDFORLØB Undervisningsministeriet 11. juni 2014 1. og 2. del Fagtyper, erhvervsfag, fagretninger, overgangskrav, uddannelsesspecifikke fag og pædagogiske begreber. Nyt grundforløb Indholdsfortegnelse

Læs mere

Opbygning og indhold Uddannelsen veksler mellem skole og praktik.

Opbygning og indhold Uddannelsen veksler mellem skole og praktik. 1 Indledning Uddannelsen er en erhvervsuddannelse. Du bliver uddannet som motormekaniker I forløbet vil du blive uddannet i at servicere og reparere de maskiner der typisk udlejes fra diverse maskinudlejere.

Læs mere

Afsætning A hhx, august 2017

Afsætning A hhx, august 2017 Bilag 22 Afsætning A hhx, august 2017 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Afsætning er et samfundsvidenskabeligt fag, der omfatter viden, kundskaber og kompetencer inden for økonomi, sociologi og psykologi.

Læs mere

Prøvebestemmelser, gældende for elever, der har påbegyndt uddannelsen efter 1.1.2013. Trin 1. Revideret maj 2014

Prøvebestemmelser, gældende for elever, der har påbegyndt uddannelsen efter 1.1.2013. Trin 1. Revideret maj 2014 Trin 1. Revideret maj 2014 Prøvebestemmelser Trin 1, Social- og hjælperuddannelsen Gældende for elever, der er påbegyndt uddannelse efter 01. januar 2013 Indhold Generelt... 2 Prøver for elever på trin

Læs mere

Bilag 24 - fysik B Fysik B - stx, juni Identitet og formål. 1.1 Identitet

Bilag 24 - fysik B Fysik B - stx, juni Identitet og formål. 1.1 Identitet Bilag 24 - fysik B Fysik B - stx, juni 2008 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det naturvidenskabelige fag fysik omhandler menneskers forsøg på at udvikle generelle beskrivelser, tolkninger og forklaringer

Læs mere

Denne plan er opdateret den 15. januar 2019 og beskriver grundforløbet 2. del på industriteknikker uddannelsen.

Denne plan er opdateret den 15. januar 2019 og beskriver grundforløbet 2. del på industriteknikker uddannelsen. Indhold Generelt for erhvervsuddannelserne... 3 Praktiske oplysninger... 3 Grundforløbets formål... 3 Elevrettede beskrivelse... 4 Struktur og indhold på uddannelsesforløbet... 4 Lærerkvalifikationer...

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Elektriker

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Elektriker Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Elektriker Faget skal beskrive den viden, de metoder og processer, den faglige dokumentation og kommunikation eleven skal lære i den pågældende uddannelses grundforløb

Læs mere

Fagbilag Omsorg og Sundhed

Fagbilag Omsorg og Sundhed Fagbilag Omsorg og Sundhed 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, der relaterer til omsorg, sundhed og pædagogik. Der arbejdes med omsorgs-

Læs mere

International økonomi A hhx, august 2017

International økonomi A hhx, august 2017 Bilag 37 International økonomi A hhx, august 2017 1. Identitet og formål 1.1. Identitet International økonomi er et samfundsvidenskabeligt fag, der omhandler viden, kundskaber og færdigheder om den samfundsøkonomiske

Læs mere

Personlige og sociale kompetencer: Eleverne skal være bevidste om og kunne håndtere egne læreprocesser med relevans for faget.

Personlige og sociale kompetencer: Eleverne skal være bevidste om og kunne håndtere egne læreprocesser med relevans for faget. Biologi B 1. Fagets rolle Biologi er læren om det levende og om samspillet mellem det levende og det omgivende miljø. Biologi er et naturvidenskabeligt fag med vægt på eksperimentelle arbejdsmetoder såvel

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN. Grundforløb 2 Entreprenør- og Landbrugsmaskin- uddannelsen

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN. Grundforløb 2 Entreprenør- og Landbrugsmaskin- uddannelsen LOKAL UNDERVISNINGSPLAN Grundforløb 2 Entreprenør- og Landbrugsmaskin- uddannelsen September 2017 Indhold 1. Pædagogisk og didaktiske overvejelser forud undervisningen... 3 Struktur og temaer i grundforløb

Læs mere

Naturvidenskab, niveau G

Naturvidenskab, niveau G Forsøgslæreplan 2017 Naturvidenskab, niveau G 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Undervisningsfaget naturvidenskab er såvel almendannende som studieforberedende. Det tilbyder et fagsprog, der gør det

Læs mere

Den lokale undervisningsplan for grundforløb 2, ernæringsassistent. Hotel- og Restaurantskolen

Den lokale undervisningsplan for grundforløb 2, ernæringsassistent. Hotel- og Restaurantskolen Den lokale undervisningsplan for grundforløb 2, ernæringsassistent Hotel- og Restaurantskolen 1 1. Generelt for Hotel- og Restaurantskolens erhvervsuddannelser Hotel- og Restaurantskolen Vigerslev Allé

Læs mere