Prøvebase Alpha Til pilte og væbnere og deres ledere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Prøvebase Alpha Til pilte og væbnere og deres ledere"

Transkript

1 Prøvebase Alpha Til pilte og væbnere og deres ledere Agenttest Lederfolder

2 Hej Leder! Forårets nummer af Prøvebase Alpha er en spændende agenthåndbog. En samling af agentfærdigheder og forbryderalbums samt sjove vittigheder og mysterier. Agenthåndbogen uddanner børnene til at klare de sjove lege og aktiviteter, der er her i lederfolderen. I lederfolderen vil der derfor ofte blive henvist til metoder, der er beskrevet i agenthåndbogen. Når I skal i gang med aktiviteterne her fra lederfolderen, er det vigtigt at I har agenthåndbogen ved hånden. I kan afholde jeres møde på to måder 1. I starter på de aktiviteter der er i lederfolderen og lærer agenthåndbogens færdigheder undervejs. 2. Lederen udvælger inden mødet de aktiviteter og lege, som I har tid til, og I bruger nu den første del af mødet til at lære agentfærdighederne fra agenthåndbogen og derefter laver I de aktiviteter og lege fra dette hæfte, der passer til. Samtidig udsender vi også her i lederfolderen et færdigt løb med trykte poster, der er lige til at hive ud af folderen og sætte op. Det er et agentløb, hvor I skal bruge jeres mobiltelefon. På A.FDF.dk kan du downloade endnu et løb om koder - fikst og færdigt. Praktisk Information Vi gør i denne folder også brug af mobiltelefoner, både med SMSer (tekstbeskeder) og MMSer (billedbeskeder). Alle SMSer og MMSer skal sendes til FDFs SMS-robot, altid det samme nummer: SMSerne man sender koster kun den almindelige SMS takst fra telefonens eget teleselskab, der er ikke nogen ekstra gebyrer. Vær dog opmærksom på at det kan koste det mangedobbelte at sende en MMS, så der er det smart at lave en aftale om hvordan den slags betales, måske sendes der kun MMS fra lederens telefon. Her i lederfolderen er der også en andagt. Denne gang handler den om hemmelige kodeord. Med andagten er der også en leg. Hvis I vælger at lave hele andagten inkl. legen, tager det i alt ca. 20 min. Sidst men ikke mindst er der en MMS-foto aktivitet. Du kan finde beskrivelsen af denne aktivitet på bagsiden af lederfolderen. På næste side kan du se en samlet oversigt over de aktiviteter der er her i lederfolderen, samt en kort beskrivelse af dem. På selve aktivitetsbeskrivelserne inde i lederfolderen kan du se en henvisning til den side i agenthåndbogen, hvor agentfærdighederne er beskrevet. God fornøjelse med det hele! FDF Eksperimentarium Er jeres mobiltelefon ikke sat op til at sende MMSer, kan du på Prøvebasens hjemmeside finde en vejledning til at komme i gang. I er selvfølgelige velkommen til at finde på andre aktiviteter, som I synes passer bedre til jeres hold. Gode idéer og konstruktive kommentarer er meget velkomne på DE NÆSTE UDGIVELSER Her kan du se temaerne for de næste udgivelser fra Prøvebase Alpha: Dragetesten (juli) GPS-testen (september) Kemitesten (oktober) Tekst, ide og layout: Tue Fabricius, Lars Sass Jensen, Morten Krogsgaard, Søren Løgstrup. Udgiver: FDF, Rysensteensgade 3, 1564 København V, FDF 2008

3 Oversigt Andagten: Sig kodeordet! (ca. 20 min.) Andagten indeholder denne gang en Vagn og Viggo fortælling og noget lederen kan fortælle. Find fingeraftrykket (ca. 45 min) I agenthåndbogen finder I en beskrivelse af, hvordan man finder fingeraftryk. Brug det til at finde ud af hvem der har flyttet på glasset! Snigeskolens eksamensprøve En leg hvor agenterne bliver testet i deres snigefærdigheder ved at passere en laserforhindringsbane. Cola-koden (ca. 20 min.) En morsekode hvor prikker og streger er erstattet af to forskellige slags cola. Kan I finde ud af hvad, der er hvad? MMS-opgaven (Ca 10 min.) I bedste 007-stil skal I tage et billede igennem skudløbet på en revolver. Alt, hvad I skal bruge, finder I her i lederfolderen. Den store kodeleg I agenthåndbogen kan I se mange forskellige måder at sende koder på. Skriv koder til hinanden og se hvem der løser dem først. Lommelygten (ca. 30 min) Lav en lommelygte af en tændstikæske. Origamiflyveren (Ca 30 min.) Den ultimative papirsflyver der kan sende beskeder gennem de højere himmelstrøg. Kodeløb Et løb med poster klar til at hænge op. Løbet er et kodeløb med originale kodeposter. Du skal kun lave et kort og printe posterne fra A.FDF.dk. Agentløb med SMS Frem med mobilen! For at tage på agentløb skal børnene bruge deres mobiltelefoner, så de kan komme i kontakt med Prøvebasens SMS-robot. Løbet er klar til at hænge op.

4 Test 1 - Fingeraftryk Agenthåndbogen side: Tid ca. 20 min I denne test kan børnene bruge de færdigheder om fingeraftryk, som de har fået i Agenthåndbogen. I skal bruge: stempelpude tape talkum en fin pensel et stykke sort karton et glas pr. hold, vasket fri for fingeraftryk hvidt papir Inddel børnene i grupper på 4-5 Begynd med at lave et minikartotek over børnenes fingeraftryk med stempelpuden. Afsæt aftrykkene på et stykke papir, og skriv navn ud for hvert aftryk. Når I har alle fingeraftryk og skrevet hvilke aftryk der høre til hvem, sendes én fra hvert hold uden for døren. Der vælges nu en anden fra holdet, som sætter sit fingeraftryk på det rene glas. Nu er opgaven for den første at finde ud af, hvem der har sat aftrykket på glasst. Aflæs aftrykket som beskrevet i Agenthåndbogen, og sammenlign aftrykket med aftrykkene i kartoteket. Test 2 - Snigeskolen Agenthåndbogen side: 14 Tid ca. 30 min. I kan bygge en forhindringsbane af krydsende fiskesnøre, så det ligner en bankboks med laserbeskyttelse. På snøren sidder der små klokker, som ringer, hvis trådene bliver berørt. I skal bruge: fiskesnøre små metalklokker tegnestifter eller tape et trofæ eller en skat, f.eks. en flødebolle Sådan gør du: 1. sæt en masse fiskesnøre på kryds og tværs fra væg til væg. Gør det evt. i en smal gang, for så kan banen blive smallere med længere. Sæt snøren fast med tegnestifter eller tape. Gør plads mellem snorene til at børnene kan komme igennem banen. Det skal ikke være umuligt, men det må godt være lidt svært. 2. Rundt på fiskesnøren sætter du nu de små klokker. Fordel klokkerne jævnt. Jo flere klokker jo bedre. 3. Sæt en skat, et trofæ, en flødebolle eller andet for enden af banen, så børnene har noget at kæmpe for. Introduktion til børnene: Som agent er det vigtigt at kunne bevæge sig lydløst og ubemærket. Det skal I få lov til at bevise, at I kan, nu. I er nu kommet ind i den store bankboks, og skal nå hen til skatten. Men pas på! Direktøren har lige fået sat det nye lasersystem op, så det er endnu sværere for uindbudte gæster at komme frem. OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS Hvis I falder over et tilbud på laserpointere, så bliver det endnu sjovere stk. er rigeligt, sæt dem op så det er svært at kravle forbi deres strålenet. Lån en røgmaskine eller lave en røgbombe som beskrevet i agentfolderen. Med røg bliver det nemmere at se laserlyset. Hvis nogen rammer en laser stråle tænder lederen en stor spot - og ringer med en klokke... tilbage til start - God fornøjelse! (Kan prøves i DGI-byen, København)

5 Test 3 - cola morseri Agenthåndbogen side: 33 TID: ca. 15 min. Mange siger, at det er let at smage forskel på Coca Cola, Pepsi Cola, Harboe Cola osv. Test det og lav en morsekode med cola. Du skal bruge: To slags cola (Coca Cola, Coca Cola Light, Pepsi, Pepsi Max, Haboe Cola osv.) Plastikkrus Sugerør Sådan gør du: 1. Udvælg hvilken cola der skal betyde prik og hvilken der skal betyde streg. 2. Find nu på en kode og oversæt den til morsekodetegn. 3. Opstil en lang række glas og fyld cola i dem i den rigtige rækkefølge. 4. Nu kan I prøve at se, om I kan løse koden ved at smage jer frem til, hvilken Cola der står hvor. BØVS BØVSLIGHT B ØVS BØVS BØVSLIG Agenthåndbogen side: 4 Tid ca. 10 min I kan lave jeres helt eget super professionelle agentkort. Kortet indeholder agentnavn og nummer, kontrolkoder, foto og fingeraftryk. I skal bruge: Sort vandfast tusch Lamineringsmaskine med ark eller koldlamineringslommer Foto Stempelpude til fingeraftryk Saks Limstift TOP SECRET Test 4 - Agentkort Sådan gør I: 1. Indsæt foto og fingeraftryk i de rigtige felter 2. Når I skal skrive jeres agentnummer, dæknavn, kontrolkode (se agenthåndbogen side 5) og arbejdsgiver i det sorte felt med ottetallerne skal I bruge den sorte tusch. Ved at tegne de dele af de hvide ottetaller, væk som I ikke skal bruge, står der hvide bogstaver og tal tilbage. Skal I skrive et ettal, så fjerner I de dele af ottetallet som ikke skal bruges netop for at lave et ettal præcis som på et gammelt digitalur. 3. Slut af med at laminere kortet. I kan enten bruge en lamineringsmaskine eller koldlamineringslommer.

6 Test 5 - Røgbomben Agenthåndbogen side: 3 Tid ca. 15 min I Agenthåndbogen bringer vi en opskrift på hvordan man laver en røgbombe. Bomben laver ikke nogen eksplosion, og er derfor ikke farlig. Vær dog opmærksom på sikkerhedsafstand alligevel. I skal bruge: Metalbægere fra fyrfadslys 1 g kaliumnitrat (KNO3) pr. bombe 1 g sukker pr. bombe Gode lange tændstikker Sådan gør I: 1. Bland 1 g sukker og 1 g kaliumnitrat i metalbægeret. De to stoffer kan ikke brænde for sig demonstrer evt. dette først. 2. Tænd blandingen med tændstikken Brug ikke en lighter, da du kan komme for tæt på bomben og brænde dig 3. Bomben udvikler nu en masse røg. Røgen har farve fra kalium og er pink eller lilla. Test 6 - Agentfly Agenthåndbogen side: 22 TID CA. 20 MIN I Agenthåndbogen er der en opskrift på et fly i papirfoldning. Hvis du synes den er for svær eller for nem - så er der timevis af sjov ved at besøge og se sjoveopskrifter på papirfoldning eller det man også kalder origami. I skal bruge: A4 papir Opskrifter på papirfoldning (papirfolning.dk) Test 7 - Diodelygte TID CA. 30 MIN I Agenthåndbogen er der en opskrift på en diodelygte i en tændstikæske. Det er sjovest med tordenskjoldæsker - så lyser hans øje. Brug de medfølgende dioder eller køb selv, man kan f. eks. få med uv virkning fra ca. kr. 2,5 pr. stk. I skal bruge og gøre: Se instruktionsark. Jørgen Clevin - High Tech!

7 Diodelygte Du skal bruge tape lim tændstikæske 2 AAA batterier 3V diode sølvpapir Skil tændstikæsken ad. Prik øjet på Tordenskjold ud med en tændstik. Fold sølvpapir til det har bredde på æske. Fold det sammen til en flad pakke på 1 cm. Sæt et stykke tape på langs, inden sidste fold. Fold helt sammen. Sæt pakken fast med tapen i den ene ende. Marker længste ben. Buk diodens ben 90 Bøj diodeben til et V. Buk de sidste 9mm i 90 Pres dioden igennem øjet fra bagsiden. Benene skal vende opad mod Tordenskjolds hår. Fold sølvpapir til 1 x 1 cm pakke på min. 8 lag. Fastgør med ét smalt stykke tape på batteri. HUSK: et med + polen og et andet - polen. Mas langt ben i pakken på + polen Sæt batteriet godt fast med tape. Ikke på enden. Lad tape løbe over pakke og mellem diodeben. Mas - polen på. Sølvp. må KUN røre eget ben. Sølvpapir mod frie batteriender. Fold kassen sammen. Lim i siden. Pres sammen Tryk op i bunden - og Tordenskjold lyser! Ide og tekst: Tue Fabricius Foto: Christoffer Rasmussen

8 Kodeandagt Den hemmelige kristendom Af Morten Krogsgaard Sig kodeordet! Sang: M&L nr. 17: Aftensolens sidste stråler Hver eneste onsdag tog Viggo med Vagn hjem fra skole. De skulle til FDF om aftenen, og så legede de sammen indtil de skulle af sted. Sådan gjorde de sidste onsdag, onsdagen før og i dag var heller ingen undtagelse. - Vi bygger en hule! sagde Viggo Det synes Vagn var en herlig idé, så det gjorde de. Vagns mor fandt nogle tæpper til dem, og Vagns far havde nogle store papkasser i garagen, som de kunne få. - Hvad skal I bruge kasserne til? spurgte far - Ikke til noget, svarede Viggo hemmeligt. Det blev en fed hule. Der var masser af plads, så de kunne sagtens spille spil derinde, bare ligge og flyde. Der var også plads derinde til at lave lektier, men den slags synes Viggo man skal passe på med - man risikerer at blive noget der hedder intellektuel. - Shh! sagde Viggo. Der kommer nogen! - Det er min mor, sagde Vagn. Lig helt stille! Det var Vagns mor, som man kunne høre trampe på trappen. - Må man komme ind? spurgte mor. Der var intet svar fra hulen. Da mor forsøgte at trække tæppet for indgangen til udbrød Vagn: - Sig kodeordet! Viggo kiggede undrende på Vagn, for han kunne ikke huske at de havde fundet på et kodeord. - Pst! Øhh... kodeord? spurgte Viggo - Ja, man skal da have et kodeord, hviskede Vagn. Mor var stille et øjeblik indtil hun sagde: - Kan kodeordet måske være: Der er saftevand og kage i køkkenet? Og det kodeord det var helt okay syntes Vagn og Viggo.

9 De hemmelige tegn Da det havde været påske og Jesus var blevet korsfæstet var der en flok mennesker i Jerusalem som var ret bange. Det var Jesu disciple. Det havde været hårdt at følge Jesus det sidste stykke tid, for nu var Jesus blevet dømt for at være en løgner og en fupmager, og henrettet for at kalde sig Guds søn. Disciplene vidste ikke rigtigt, hvad de skulle tro og gøre ved dem selv. De var sikre på at Jesus ikke var en fupmager, for efter at de havde set ham dø på korset, så kom han en aften tilbage til dem, og disciplen Thomas havde mærket spydsåret i siden og hullerne i hænderne hvor sømmene havde siddet på Jesus. Jo, Jesus han var ikke nogen fupmager. Problemet var bare, at det vidste resten af byen ikke. De havde ikke set Jesus genopstå eller haft besøg af ham efter hans død. Så de og byens politi mente stadig at det var ulovligt at være kristen. Heldigvis stoppede disciplene og de andre der havde kendt Jesus ikke med at være kristne, men det var klart, at de ikke kunne gå rundt i gaderne og fortælle om det. I stedet mødtes de hos hinanden og holdt små gudstjenester. Når man i dag holder gudstjeneste så kan man læse alt om det i avisen: Hvornår det er, hvem præsten er osv. Det kunne man bare ikke dengang. Det var alt for farligt, for hvis politiet fandt ud af, at der var en kristen gudstjeneste, så ville de komme og anholde alle sammen. Derfor fandt man på et hemmeligt tegn. Præcis som når Vagn og Viggo har et kodeord til hulen, så var der hemmelige ord og tegn for at være kristen. Tegnet var en fisk. Så havde man tegnet en fisk på døren eller måske på tøjet, ja så vidste de, som kendte tegnets betydning, at de havde mødt en kristen. På den måde var det muligt for de kristne at mødes og dele tanker og holdninger uden at blive straffet for det. Samme aften mødtes disciplene. De havde låst døren fordi de var bange for jøderne. Pludselig stod Jesus midt imellem dem og hilste på dem Johannes fortælling om Jesus, kap Kære Gud Det er nu blevet aften og solen skinner nu andre steder på din jord. Vi takker dig for dagen i dag og beder for at dagen i morgen bliver god. Tak at vi i dag ikke bliver straffet for at tro på dig og på Jesus. Fadervor.. Leg: Find fiskene Til lederen inden andagten... Gå en tur rundt om kredshuset og tegn hemmelige tegn (fisk) på murene, eller belægning med kridt gerne farvet. Tegn både store og små, nemme og svære at se. Hold selv styr på hvor mange I tegner. Lad Børnene finde de hemmelige tegn og tælle dem. Legen kan udvides med flere tegn, ugyldige tegn osv. Legen kan være en andagt i sig selv.

10 LØB 1 - kodeløb Kodeløbet På a.fdf.dk finder du færdige poster til et originalt FDF kodeløb. Et hurtigt løb der er sjovt for piltene og væbnerne. Lav evt. løbet for væbnerne på tid det giver løbet en ekstra dimension. Forberedelser før løbet Gå ind på A.FDF.dk under agenttema Print løbet Du skal lave et kort og hænge posterne op på de steder du har indtegnet på kortet. Posterne er helt færdige og klar til at putte i en plastiklomme og blive sat op. Du kan enten lave løbet som et løb i jeres kredshus, eller du kan sætte det op i området udenfor. Sæt i gang Inddel børnene i hold. Du kan også vælge at lade dem arbejde alene. Det er sjovest med tidsdimensionen, hvis børnene arbejder alene. Udlever kort og start uret. LØB 2 - SMSløb Agentløb med SMS Agent SMSløbet er et løb, hvor I kan få testet alle jeres agentfærdigheder. På løbet skal I huske jeres agenthåndbog og en mobiltelefon. Ide og tekst: Morten Krogsgaard Selve løbet Løbet er et løb til jeres kredshus. Vi har tænkt seks steder som altid er at finde i et kredshus, som fx. toilet, bord og vask, og brugt stederne til at være steder for poster. På den måde er løbet klar til et hvert FDFmøde i Danmark. Nogle af poststederne findes måske flere steder i huset, men så kan I bare vælge det sted, I synes er bedst. Grunden til at vi har valgt stederne ud er, at når svaret på en post er fundet, skal dette svar sendes i en SMS til Prøvebasen. Retur kommer der så et nyt sted, hvor den næste post er gemt. Alle poster til løbet er klar og vedlagt her i lederfolderen - du skal kun sætte dem op på de angivne steder. Fordelingsopgaver For at fordele børnene på posterne er der lavet tre fordelingsopgaver. I kan derfor lave op til tre hold ad gangen. Fordelingsopgaverne er en kode som skal løses, og svaret skal sendes i en SMS til Prøvebasen. Svaret giver dem stedet på den første post for deres hold. Inden løbet: Opsæt de seks poster rundt i kredshuset på flg. steder: - ved en vask - bag på en dør - under et bord - på en lampe - uden for på huset - på toilettet Klar, parat, start Opdel børnene i hold. I kan lave ét, to eller tre hold. Udlever en fordelingspost til hvert hold. Når holdet har fundet svaret på fordelingsposten, skal de sende det på en SMS til 1231.

11 SMS løb Fordelingspost A Løs koden og send jeres svar til Prøvebasen.-./---./--./...-/./-./-.././.-./ Skriv: FDF AGENTA LØB + jeres svar Send det til 1231 Fordelingspost b Løs koden og send jeres svar til Prøvebasen -.-/-./---/..-././-../-/ Skriv: FDF AGENTB LØB + jeres svar Send det til 1231 Fordelingspost c Løs koden og send jeres svar til Prøvebasen.-./.-/..-./-/./..-./---/.-./.-../.-.-/-./--././.-./ Skriv: FDF AGENTC LØB + jeres svar Send det til 1231

12

13 POST VASK Hvilke dele høre ikke hjemme i en politiers taske? håndjern stav patroner walkie talkie pistol røgbombe mobiltelefon Skriv: FDF AGENTVASK LØB + jeres svar Send det til 1231 POST DØR Kan I finde forbryderen? Kig i jeres fantomkartotek Hver forbryder har tre koder. En for hår, en for øjne og næse og en for munden. En forbryder kunne have koden: 2a6b4c Skriv koden for forbryderen. Sørg for at tallet kommer først og derefter bogstavet, ligesom på eksemplet ovenfor. Send jeres svar i en SMS til Skriv: FDF AGENTDØR LØB + jeres svar

14

15 POST BORD: Løs koden:./..-./-/./.-./.-././-/-./../-./--./.../-/.---/./-././.../-/./ Send jeres svar i en SMS til Skriv: FDF AGENTBORD LØB + jeres svar POST LAMPE Kan I finde forbryderen? Kig i jeres fantomkartotek Hver forbryder har tre koder. En for hår, en for øjne og næse og en for munden. En forbryder kunne have koden: 6a5b4c Skriv koden for forbryderen. Sørg for at tallet kommer først og derefter bogstavet, ligesom på eksemplet ovenfor. Send jeres svar i en SMS til Skriv: FDF AGENTLAMPE LØB + jeres svar

16

17 POST UDENFOR PÅ HUS Pia Pilt har lige oplevet en forbrydelse. Hør hendes vidneudsagn og kig i jeres fantomkartotek og find det billede der ligner bedst. Banken er blevet røvet. Under røveriet havde røveren en sort elefanthue på, så det var ikke muligt at se hans ansigt på overvågningsbåndene. Udenfor banken fandt man elefanthuen, og politiet formoder derfor at røveren har taget huen af inden han kørte fra gerningsstedet. Pia Pilt, som tilfældigt kom fobi, har set det hele. - Jeg kom gående ned af gaden og pludselig ser jeg en mand løbe ud fra banken og springe ind i sin bil, sagde Pia der var meget forskrækket. - Kan du sige noget om forbryderen, spurgte politimanden. - Ja, sagde Pia Pilt. Han kørte i en blå bil. Politimanden måtte forklare Pia Pilt, at det ikke var en bestemt type mennesker, der kørte i blå biler. Man kunne ikke sige, at dem der kører i blå biler har store næser, eller altid går i shorts. - Men hans næse var stor, sagde Pia. Den var ret bred og så hang hans pande ned oven i den. Det så vildt dumt ud. - Ja, sagde politimanden begejstret. Sig noget mere! - Dummere så hans tænder nok ud, fortsatte Pia. Hans tænder lignede vampyrtænder - bare den forkerte vej. - Godt Pia! Nu er vi der næsten. Hvad med hans hår? - Han havde ikke noget, sagde Pia. - Manden var altså skaldet? - Nej, nu husker jeg det. Alt hans hår var i nakken. Men fordi han ikke havde noget oven på hovedet, havde han klistret det frem i panden, helt ovre fra nakken. Hvilken farve havde det? - Det var sort. Helt klart - det var sort! Sammenlign nu Pia Pilts udsagn med fantomkartoteket. Hver forbryder har tre koder. En for hår, en for øjne og næse og en for munden. En forbryder kunne have koden: 2a6b4c Skriv koden for forbryderen. Sørg for at et tal kommer først og derefter et bogstav, ligesom på eksemplet ovenfor. Send jeres svar i en SMS til Skriv: FDF AGENTHUS LØB +jeres svar POST TOILET -/--././-./-/-.-/.-../..-/-.../-..././-./ Løs koden og send jeres svar i en SMS til 1231 Skriv FDF AGENTTOILET LØB + jeres svar

18

19 MMS - Agenttest Til Alle Testonauter! Lav et James Bond billede af en eller flere af jer Brug skabelonen på bagsiden eller en hjemmelavet - og hold op foran kameraet. Tag foto MMS det med teksten: FDF Agentfoto til 1231 Husk efterfølgende at skrive i MMS en hvilken kreds i kommer fra. Se jeres eget og de andres billeder på God forklædelse Overtestonaut G. Rönost

20

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

aktiviteter til Pernille Krogh Tina Simonsen

aktiviteter til Pernille Krogh Tina Simonsen aktiviteter til Pernille Krogh Tina Simonsen Aktivitetsark 1 Skeletter Sort karton (så stort som muligt), Kopipapir, Limstift, Blyant og viskelæder, Saks, Limpensel 1. Tegn de enkelte knogler fra et skelet

Læs mere

Jeg bygger kirken -2

Jeg bygger kirken -2 Jeg kirken - Forkyndelse og mirakler Mål: Kirken forbindes tit med søndagsmøder, som består af sang, prædiken og bøn. Men kirken er meget mere end det.. Gennem denne undervisning prøver vi at forklare

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Puste- og sugeøvelser

Puste- og sugeøvelser Puste- og sugeøvelser Ishøj Kommune 1 Det er en god idé at lave mange af øvelserne foran et spejl. 2 Puste- og sugeøvelser Pusteøvelser træner både tungens bevægelighed og evne til at forandre form og

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

4 trin + en dag REDOK

4 trin + en dag REDOK Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en dag Udfordringen Formålet I dette mærke bliver pigerne udfordret på deres kommunikationsevner, kreative tænkning og logiske sans. Pigerne vil lære om skjulte

Læs mere

Skatten. Kapitel 1 Jeg er Mads. Og ham der er Stuart. Vi er i et skib på vej til Mombasa. Wow hvor er hun lækker. Stuart det der er min kæreste, din forræder. Men Stuart hørte ikke noget han var bare så

Læs mere

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne.

Vi har hørt, at alt det der er sort igen kan blive hvidt. Det er kun Jesus som kan gøre det. I biblen læser vi, at alt igen kan blive hvidt som sne. Post 1 Guld er meget værdifuldt. I Guds øjne er vi noget fantastisk værdifuldt. Vi er faktisk meget mere værd for ham end guld! I bibelen står der:.du er dyrebar i mine øjne, højt agtet, og jeg elsker

Læs mere

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r Fadervor B I b e l e n å b n e r b ø n n e n b e l e n å b n e r b ø n n e f o r j u n i o r e r f o r j u n i o r e r Bibelen Nu skal du læse i Bibelen. Har du selv en bibel, så kan du bruge den! Hvis

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!!

KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!! KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!! INDLEDNING KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING Ud på det store hav sejler piratkaptajn Jack sammen med alle hans pirat venner. De bor på en øde ø med store palmer,

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner.

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner. LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 13 Følg mig Ugens tekst og referencer: Luk 5,1-11. Joh 1,35-42. Den Store Mester, kap. 30. Huskevers: I er mine venner. (Joh 15,14) Hovedformålet er, at børnene Ved, at Jesus

Læs mere

ÅÅÅ. Se gratis tilbud side 17. Alle projekter er finansieret af frivillige bidrag og sponsorater.

ÅÅÅ. Se gratis tilbud side 17. Alle projekter er finansieret af frivillige bidrag og sponsorater. Kresten Jensen, Landsleder Kære forældre Evangelisk Børnemission har i mere end 60 år samarbejdet med Folkekirken og frikirker om at give børn mulighed for at lære, hvad der står i Bibelen. Det forsøger

Læs mere

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under.

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Filmens optakt (læs og forstå) Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Lars Hansen er en ung mand. Han har ikke nogen kæreste. Han er

Læs mere

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31.

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Påskens historie omfavner os, og bredes ud omkring os her efter påske. En vandring er begyndt gennem

Læs mere

TIDSMASKINEN Kan du overleve en dag i 1907?

TIDSMASKINEN Kan du overleve en dag i 1907? Hvor længe kan du overleve i 1907? Forestil dig Køge som den så ud i 1907. Det er en helt anderledes by, fyldt med fremmede mennesker som du ikke kender. For at kunne begå dig, må du kende de indfødtes

Læs mere

digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE

digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori 2013 TEMA: BESKYT DIN HJERNE Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb, hvor elever

Læs mere

Velkommen i FDF Særslev

Velkommen i FDF Særslev Velkommen i FDF Særslev Gode oplysninger til dine forældre om FDF Særslev Kort om FDF Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF, er en af Danmarks største folkekirkelige børne- og ungdomsorganisationer med

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide D u kan virkelig godt lide pindsvin, ikke? sagde Dalia. Jo, sagde jeg og børstede videre Vilhelmina elsker at få børstet de bløde hår på maven, og de halvstore unger havde også fået smag for det, så der

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt.

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt. GPS 37-43 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m.fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 37: Salomon Nøglesætning: Gud kan hjælpe dig Bibelvers 1 Petersbrev

Læs mere

10. søndag efter trinitatis. Luk 19,41-48. Alene Kristus er mit håb

10. søndag efter trinitatis. Luk 19,41-48. Alene Kristus er mit håb 10. søndag efter trinitatis. Luk 19,41-48. Alene Kristus er mit håb Det er sjældent Jesus græder. Bare to gange hører vi om det. Første gang var, da hans gode ven Lazarus er død. Og anden gang er her,

Læs mere

DODO & THE DODOS UPGRADE

DODO & THE DODOS UPGRADE DODO & THE DODOS UPGRADE Dodo Gad: Vokal, kor Jens Rud: Vokal, kor, percussion Steen Christiansen; Keyboard, bas, kor Lars Thorup: Trommer, percussion Anders Valbro: Guitar DODO & THE DODOS UPGRADE Produceret

Læs mere

REDOK. Trin for trin. Overleveren. REDOK Niveau 1. Årstid: Hele året. Forløbets varighed: 5 trin + en udfordring en dag

REDOK. Trin for trin. Overleveren. REDOK Niveau 1. Årstid: Hele året. Forløbets varighed: 5 trin + en udfordring en dag Årstid: Hele året Forløbets varighed: 5 trin + en udfordring en dag Trin for trin Formål Formålet med dette mærke er at lære pigerne en specifik spejderfærdighed, som vil åbne deres øjne for en hemmelig

Læs mere

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN.DK Dag Dato Aktivitet Personale Tir 5. Maj Loppemarked sælg selv

Læs mere

Velkommen i FDF Særslev

Velkommen i FDF Særslev Velkommen i FDF Særslev Gode oplysninger til dine forældre om FDF Særslev Kort om FDF Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF, er en af Danmarks største folkekirkelige børne- og ungdomsorganisationer med

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte.

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. 2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. En dreng skulle fejre sin 7 års fødselsdag. Han gik i 0 kl. og det var første gang han skulle ha sine klassekammerater med hjem.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Jeg bygger kirken -1

Jeg bygger kirken -1 kirken - Helligånden & kraft Mål: Det er første pinsedag dagen, hvor kirken startede Vi skal høre, hvordan det gik til, og vi skal opdage, at det alt sammen skete ved Helligånden og Guds kraft. Dette var

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

SaBInE L emire. ting, DU KaN LAVe MEd DIt barn

SaBInE L emire. ting, DU KaN LAVe MEd DIt barn SaBInE L emire 365 ting, DU KaN LAVe MEd DIt barn Til Philip, Florian, Manon og Inès Tak for masser af inspiration 365 ting, DU KaN LAVe MEd DIt barn er en idé-bog til ting, du enten kan lave til dit barn

Læs mere

Vi gør det sammen -2

Vi gør det sammen -2 Vi gør det sammen -2 Sammen med Gud har vi mere end nok. Mål: Tillid til Gud vokser i børnene. Gud er på barnets side. Han vil altid give dem det, som de har brug for, hvis de holder sig til ham. Bibeltekst:

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

LEKTIE. Unge mand, rejs dig op! Parat til at undervise. Vi tjener Gud, når vi hjælper andre, som er kede af det.

LEKTIE. Unge mand, rejs dig op! Parat til at undervise. Vi tjener Gud, når vi hjælper andre, som er kede af det. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 5 Unge mand, rejs dig op! Ugens tekst og referencer: Luk 7,11-17. Den store Mester, kap. 32. Huskevers: Gud har besøgt sit folk. (Luk 7,16) Hovedformålet er, at børnene Ved,

Læs mere

Samlet oversigt over alle værktøjer, materialer, grafik oa til afvikling af Frivillighed på Skoleskemaet. / ifølge drejebog.

Samlet oversigt over alle værktøjer, materialer, grafik oa til afvikling af Frivillighed på Skoleskemaet. / ifølge drejebog. Samlet oversigt over alle værktøjer, materialer, grafik oa til afvikling af Frivillighed på Skoleskemaet / ifølge drejebog (Kit, nummer 4) SAMLET OVERSIGT // Over hvad der skal printes / skaffes til alle

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Bibelløb med spørgsmål

Bibelløb med spørgsmål Bibelløb med spørgsmål Ved gennemførelsen af dette bibelløb bliver der et spørgsmål til hvert kapitel i Børnebibelen. Ubemandede poster Løbet lægger op til poster uden bemanding, hvor børnene i stedet

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole:

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole: Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Navn: Klasse: Skole: 1 Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Varme fødder i Grønland kan være en udfordring. Men du skal nu lære, hvordan du kan

Læs mere

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE Ida og Anna 1 1 SCENE 1,1 - GÅRDEN Julie banker på døren. 2 SCENE 2 KLASSELOKALE I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. 3 SCENE 3 - HALL Døren åbens og Julie går ind, døren lukker

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

På gensyn i. Skanderborg miniatureklub Info@miniaturedukkehus.dk. info@miniforeningen.dk. Ålborg Dukkehus og miniatureklub lone.guldhammer@mail.

På gensyn i. Skanderborg miniatureklub Info@miniaturedukkehus.dk. info@miniforeningen.dk. Ålborg Dukkehus og miniatureklub lone.guldhammer@mail. Mange steder i Danmark sidder der en gruppe mennesker som samles om deres fælles hobby. Nemlig Miniature ting. Og dukkehus. Du kan se nogen af dem her. Hvis du er med i en klub som gerne vil have nogen

Læs mere

Deltagerbrev for Sommerlejr på Sletten 2014

Deltagerbrev for Sommerlejr på Sletten 2014 Deltagerbrev for Sommerlejr på Sletten 2014 Dette lille hæfte indeholder alle de informationer, der er nødvendige for forberedelserne til at tage på sommerlejr. Skulle der stadig være nogle spørgsmål i

Læs mere

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 27-31 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 27: Moses og Josva Nøglesætning: Gud har en plan for dit liv Bibelvers

Læs mere

Opgave Eksempel: Hvor mange kager? 1. Hvornår starter filmen? 2. Hvor mange kilo håndbagage? 3. Hvor skal man skifte tog?

Opgave Eksempel: Hvor mange kager? 1. Hvornår starter filmen? 2. Hvor mange kilo håndbagage? 3. Hvor skal man skifte tog? Modul 2 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvor mange kager? 5 15 25 X 1. Hvornår starter filmen? Kl. 18.30 Kl. 21.00 Kl. 19.00 2. Hvor mange kilo håndbagage? 6 kg 8 kg 10 kg 3. Hvor skal man skifte tog?

Læs mere

3.2 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne lovsangsaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål

3.2 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne lovsangsaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål 32 JESUS-PLANEN - LOVSANGSAFTEN / TEEN EQUIP / SIDE 1 AF 6 32 Jesus-planen Introduktion til denne lovsangsaften I aften handler om, at hver enkelt teenager opdager eller erfarer Jesusplanens betydning

Læs mere

Lektion 1 VENSKAB (Den barmhjertige samaritaner)

Lektion 1 VENSKAB (Den barmhjertige samaritaner) Lektion 1 (Den barmhjertige samaritaner) MÅL Børnene skal vide, hvad et venskab er, hvordan det dobbelte kærlighedsbud lyder, og hvem der er deres næste. TIL LEDEREN Dette efterår starter vi med 4 lektioner

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

IBELCAMPING Bibeltimer 2013

IBELCAMPING Bibeltimer 2013 BØRNEHÆFTE IBELCAMPING Bibeltimer 2013 tema lad Dyrene fortælle Dette hæfte tilhører: Tema: Gud ville menneskers og dyrs overlevelse Duen, ravnen og de øvrige dyr i Guds redningsbåd (Noas ark) Bibelord

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

UGEBREV nr. 11 uge 44

UGEBREV nr. 11 uge 44 UGEBREV nr. 11 uge 44 Årgang 4 Kære alle børn og forældre! Der har godt nok været en del syge børn og voksne i denne uge. Der har været mandefald pga. opkast og dårlig mave, og det er åbenbart ret smitsomt.

Læs mere

Projekt Sluk efter brug. Proces

Projekt Sluk efter brug. Proces 3B /HO Projekt Sluk efter brug Hareskov Skole december 2011 - januar 2012 Proces Fase 1 Faglig introduktion til projektet 1. Hvorfor laver skolen et projekt om dette emne? (spare på energi/udgifter til

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet

Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet Følgende ideer er ment som praktiske og konkrete ting, man kan bruge i matematik-undervisningen i de yngste klasser. Nogle af aktiviteterne kan bruges til

Læs mere

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1 Samlet resultat fra børnemiljøundersøgelsen Børnecentret Vesterparken Samlet antal besvarelser 20 Pige 7 Dreng 13 Svarmuligheder: Glad for at gå i børnehave. 19 1 Er glad for den stue, man går på 16 2

Læs mere

Maskiner og robotter til sjov og ballade

Maskiner og robotter til sjov og ballade Maskiner og robotter til sjov og ballade Se dig om på dit værelse, i dit hjem og alle de andre steder, hvor du færdes i din hverdag. Overalt vil du kunne finde maskiner. Der findes: Maskiner til forskellige

Læs mere

prise ham fordi han er stor, det er fantastisk at vide, at Gud er størst. Nogle Formålet med aftenen

prise ham fordi han er stor, det er fantastisk at vide, at Gud er størst. Nogle Formålet med aftenen 62 Slip kontrollen - lovsangsaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 6 62 Slip kontrollen Introduktion til denne Temaaften Fokusset denne aften vil være på Guds storhed Gennem lovsang vil vi prise ham fordi han

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde

Læs mere

Indhold... Info... 4-5. Lille håbløs entré 6-7. Badeværelse m. handicap. Den meget lille stue 9-10. Wellness i kælderen 11-12. Hyggekrog i køkkenet

Indhold... Info... 4-5. Lille håbløs entré 6-7. Badeværelse m. handicap. Den meget lille stue 9-10. Wellness i kælderen 11-12. Hyggekrog i køkkenet Info... Indhold... Tak fordi du købte min E-bog! Efter download, har du bogen til evigt eje! Men husk at det ikke er tilladt at videregive bogen, lægge den op på sociale medier på nettet, låne ud til andre

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

Leg i spil Musik for alle

Leg i spil Musik for alle Leg i spil Musik for alle TEASER FOR PROGRAM: Har du altid været vild med musik, skrålet med på M&L og trommet med fingrene til rytmer på bordet? I dette musikmodul giver vi dig basale kompetencer til

Læs mere

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge:

Materialer: Sådan bygges kikkerten! (lærer vejledning) Side 1 af 9. Til én klasse skal du bruge: Side 1 af 9 Materialer: Til én klasse skal du bruge: til hver elev: fire slags paprør, nr. 1-4 en linse et okular (sørg for at hver gruppe nogle forskellige okularer) en saks to runde stykker sort karton

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Torsdag den 19.03 2009. Anmeldelse fra teatret og biografen. Biografen kører på højtryk

Torsdag den 19.03 2009. Anmeldelse fra teatret og biografen. Biografen kører på højtryk Torsdag den 19.03 2009 Anmeldelse fra teatret og biografen. Biografen kører på højtryk Caféen med nye tilbud. Føl dig fri i Frisstadens fitness. Fra redaktionen: Så er torsdagen også ved at være færdig,

Læs mere

Hvordan får vi flere børnefamilier med i missionshuset eller hvordan får vi startet en børneklub? Børnefamilier bliver der færre og færre af i vores

Hvordan får vi flere børnefamilier med i missionshuset eller hvordan får vi startet en børneklub? Børnefamilier bliver der færre og færre af i vores Hvordan får vi flere børnefamilier med i missionshuset eller hvordan får vi startet en børneklub? Børnefamilier bliver der færre og færre af i vores missionshuse rundt om i regionen. Her er jeres forslag

Læs mere

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Jeg har i år fået mulighed for at få sløjd i 7.klasse, så denne klasse nu har haft sløjd siden 5.klasse. Tidligere havde de kun i 5-6

Læs mere

Nisseland. Sne og sø:

Nisseland. Sne og sø: Nisseland Sne og sø: Materialer: 1 pakke vat, et lille spejl og noget silkepapir Krøl silkepapiret sammen til en bakke. Spred vattet ud over det område, hvor nisselandskabet skal være. Lav et hul i vattet

Læs mere

DesignPro III Side 21. Hent på nettet

DesignPro III Side 21. Hent på nettet DesignPro III Side 21 Hent på nettet På Averys hjemmeside www.avery.dk kan der findes meget godt. Bemærk at Avery Wizard og Pre-designede Templates benyttes sammen med tekstbehandlingsprogrammet Word.

Læs mere

Learning Home. J6699 Brugsanvisning. www.fisher-price.com

Learning Home. J6699 Brugsanvisning. www.fisher-price.com J6699 Brugsanvisning Learning Home Denne brugsanvisning indeholder vigtige oplysninger og bør gemmes til senere brug. Der skal bruges tre alkaliske C -batterier (LR14 - medfølger ikke) i legetøjet. Legetøjet

Læs mere

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation.

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Du og jeg, Gud 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Den grund, du har i dåben lagt, dit stærke ja til svage, bekræfter du, skal stå ved magt i dag og alle dage. Evangelieteksten til 1.søndag efter

Læs mere

Hvor stammer traditionen med påskeæg fra? Hvad symboliserer påskeæg oprindeligt?

Hvor stammer traditionen med påskeæg fra? Hvad symboliserer påskeæg oprindeligt? Hvor stammer traditionen med påskeæg fra? a) Fra Tyskland. b) Fra den tidligste kristendom. c) Fra USA. Hvad symboliserer påskeæg oprindeligt? a) Påskeæg er symbol på opstandelsen. b) Påskeæg er symbol

Læs mere

DET KOMMER! 1 12 TR PÅ DANSK!

DET KOMMER! 1 12 TR PÅ DANSK! 12 TR PÅ DANSK! Robert er tillidsrepræsentant eller TR på en stor brødfabrik. Han repræsenterer dem, der arbejder i fabrikkens pakkeafdeling. Mange af dem kommer fra andre lande. Robert kommer selv fra

Læs mere

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Polar Bear Et undervisningmateriale til forestillingen Polar Bear for 0. 2. klasse Du skal bruge: Til læreren tuscher saks Isbjørnen er i

Læs mere

U- TURN UGANDA kassen Leder beskrivelse

U- TURN UGANDA kassen Leder beskrivelse UTURN UGANDA kassen Leder beskrivelse Kære leder Denne kasse er lavet for at hjælpe FDF ledere rundt i landet med at fortælle og forklare deres børn og unge om Uganda. Materialet kan bruges på flere forskellige

Læs mere

Samuel. - en underlig fisk

Samuel. - en underlig fisk Samuel - en underlig fisk Fantasistafetten i Højen og Troldhøjen - oktober/november 2014 Der var engang en underlig blå fisk, der hed Samuel. Den kunne svømme ganske hurtigt - især hvis der var nogen efter

Læs mere

fra. Hjemme fra København. Hvor skal vi flytte hen? spurgte hun vagtsomt. Åh, far har fået nyt arbejde, vi skal tilbage til Sjælland, men ikke til

fra. Hjemme fra København. Hvor skal vi flytte hen? spurgte hun vagtsomt. Åh, far har fået nyt arbejde, vi skal tilbage til Sjælland, men ikke til Kapitel 1 Det var Julies fødselsdag, og hun havde spekuleret meget på, hvad hendes far og mor mon ville give hende. Hun havde skrevet en lang liste over småting, hun syntes hun manglede, og så havde hun

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26. Bøn. Lad os bede. Kom til os, Gud, og giv os liv fra kilder uden for os selv! (DDS 367, v.1) Amen.

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26. Bøn. Lad os bede. Kom til os, Gud, og giv os liv fra kilder uden for os selv! (DDS 367, v.1) Amen. 2.søndag efter helligtrekonger II. Sct. Pauls kirke 19. januar 2014 kl. 10.00. Salmer: 123/31/138/596//441/439/326/308 Uddelingssalme: se ovenfor: 326 Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

BELLASUND AVIS. Side 1. Bellasund Radios Bellasund Radios ansatte er ikke alle tilfredse med deres job. Læs mere på side 4

BELLASUND AVIS. Side 1. Bellasund Radios Bellasund Radios ansatte er ikke alle tilfredse med deres job. Læs mere på side 4 Bellasund Radios Bellasund Radios ansatte er ikke alle tilfredse med deres job. Læs mere på side 4 Tirsdag d. 31. januar 2012 Byrådet DF: I deres politik lægger de vægt på at repræsentere danskhed som

Læs mere

Det hele startede, da vi læste i en af fars gamle tegneserier.

Det hele startede, da vi læste i en af fars gamle tegneserier. et HeLt NYt Ord! Det her er historien om, hvordan min lillebror opfandt et nyt ord. Og om hvordan vi blev til det, som ordet betyder. Ordet var: DIGTER-TIV. Næsten alle ved vist, hvad en detektiv er altså

Læs mere