Prøvebase Alpha Til pilte og væbnere og deres ledere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Prøvebase Alpha Til pilte og væbnere og deres ledere"

Transkript

1 Prøvebase Alpha Til pilte og væbnere og deres ledere Agenttest Lederfolder

2 Hej Leder! Forårets nummer af Prøvebase Alpha er en spændende agenthåndbog. En samling af agentfærdigheder og forbryderalbums samt sjove vittigheder og mysterier. Agenthåndbogen uddanner børnene til at klare de sjove lege og aktiviteter, der er her i lederfolderen. I lederfolderen vil der derfor ofte blive henvist til metoder, der er beskrevet i agenthåndbogen. Når I skal i gang med aktiviteterne her fra lederfolderen, er det vigtigt at I har agenthåndbogen ved hånden. I kan afholde jeres møde på to måder 1. I starter på de aktiviteter der er i lederfolderen og lærer agenthåndbogens færdigheder undervejs. 2. Lederen udvælger inden mødet de aktiviteter og lege, som I har tid til, og I bruger nu den første del af mødet til at lære agentfærdighederne fra agenthåndbogen og derefter laver I de aktiviteter og lege fra dette hæfte, der passer til. Samtidig udsender vi også her i lederfolderen et færdigt løb med trykte poster, der er lige til at hive ud af folderen og sætte op. Det er et agentløb, hvor I skal bruge jeres mobiltelefon. På A.FDF.dk kan du downloade endnu et løb om koder - fikst og færdigt. Praktisk Information Vi gør i denne folder også brug af mobiltelefoner, både med SMSer (tekstbeskeder) og MMSer (billedbeskeder). Alle SMSer og MMSer skal sendes til FDFs SMS-robot, altid det samme nummer: SMSerne man sender koster kun den almindelige SMS takst fra telefonens eget teleselskab, der er ikke nogen ekstra gebyrer. Vær dog opmærksom på at det kan koste det mangedobbelte at sende en MMS, så der er det smart at lave en aftale om hvordan den slags betales, måske sendes der kun MMS fra lederens telefon. Her i lederfolderen er der også en andagt. Denne gang handler den om hemmelige kodeord. Med andagten er der også en leg. Hvis I vælger at lave hele andagten inkl. legen, tager det i alt ca. 20 min. Sidst men ikke mindst er der en MMS-foto aktivitet. Du kan finde beskrivelsen af denne aktivitet på bagsiden af lederfolderen. På næste side kan du se en samlet oversigt over de aktiviteter der er her i lederfolderen, samt en kort beskrivelse af dem. På selve aktivitetsbeskrivelserne inde i lederfolderen kan du se en henvisning til den side i agenthåndbogen, hvor agentfærdighederne er beskrevet. God fornøjelse med det hele! FDF Eksperimentarium Er jeres mobiltelefon ikke sat op til at sende MMSer, kan du på Prøvebasens hjemmeside finde en vejledning til at komme i gang. I er selvfølgelige velkommen til at finde på andre aktiviteter, som I synes passer bedre til jeres hold. Gode idéer og konstruktive kommentarer er meget velkomne på DE NÆSTE UDGIVELSER Her kan du se temaerne for de næste udgivelser fra Prøvebase Alpha: Dragetesten (juli) GPS-testen (september) Kemitesten (oktober) Tekst, ide og layout: Tue Fabricius, Lars Sass Jensen, Morten Krogsgaard, Søren Løgstrup. Udgiver: FDF, Rysensteensgade 3, 1564 København V, FDF 2008

3 Oversigt Andagten: Sig kodeordet! (ca. 20 min.) Andagten indeholder denne gang en Vagn og Viggo fortælling og noget lederen kan fortælle. Find fingeraftrykket (ca. 45 min) I agenthåndbogen finder I en beskrivelse af, hvordan man finder fingeraftryk. Brug det til at finde ud af hvem der har flyttet på glasset! Snigeskolens eksamensprøve En leg hvor agenterne bliver testet i deres snigefærdigheder ved at passere en laserforhindringsbane. Cola-koden (ca. 20 min.) En morsekode hvor prikker og streger er erstattet af to forskellige slags cola. Kan I finde ud af hvad, der er hvad? MMS-opgaven (Ca 10 min.) I bedste 007-stil skal I tage et billede igennem skudløbet på en revolver. Alt, hvad I skal bruge, finder I her i lederfolderen. Den store kodeleg I agenthåndbogen kan I se mange forskellige måder at sende koder på. Skriv koder til hinanden og se hvem der løser dem først. Lommelygten (ca. 30 min) Lav en lommelygte af en tændstikæske. Origamiflyveren (Ca 30 min.) Den ultimative papirsflyver der kan sende beskeder gennem de højere himmelstrøg. Kodeløb Et løb med poster klar til at hænge op. Løbet er et kodeløb med originale kodeposter. Du skal kun lave et kort og printe posterne fra A.FDF.dk. Agentløb med SMS Frem med mobilen! For at tage på agentløb skal børnene bruge deres mobiltelefoner, så de kan komme i kontakt med Prøvebasens SMS-robot. Løbet er klar til at hænge op.

4 Test 1 - Fingeraftryk Agenthåndbogen side: Tid ca. 20 min I denne test kan børnene bruge de færdigheder om fingeraftryk, som de har fået i Agenthåndbogen. I skal bruge: stempelpude tape talkum en fin pensel et stykke sort karton et glas pr. hold, vasket fri for fingeraftryk hvidt papir Inddel børnene i grupper på 4-5 Begynd med at lave et minikartotek over børnenes fingeraftryk med stempelpuden. Afsæt aftrykkene på et stykke papir, og skriv navn ud for hvert aftryk. Når I har alle fingeraftryk og skrevet hvilke aftryk der høre til hvem, sendes én fra hvert hold uden for døren. Der vælges nu en anden fra holdet, som sætter sit fingeraftryk på det rene glas. Nu er opgaven for den første at finde ud af, hvem der har sat aftrykket på glasst. Aflæs aftrykket som beskrevet i Agenthåndbogen, og sammenlign aftrykket med aftrykkene i kartoteket. Test 2 - Snigeskolen Agenthåndbogen side: 14 Tid ca. 30 min. I kan bygge en forhindringsbane af krydsende fiskesnøre, så det ligner en bankboks med laserbeskyttelse. På snøren sidder der små klokker, som ringer, hvis trådene bliver berørt. I skal bruge: fiskesnøre små metalklokker tegnestifter eller tape et trofæ eller en skat, f.eks. en flødebolle Sådan gør du: 1. sæt en masse fiskesnøre på kryds og tværs fra væg til væg. Gør det evt. i en smal gang, for så kan banen blive smallere med længere. Sæt snøren fast med tegnestifter eller tape. Gør plads mellem snorene til at børnene kan komme igennem banen. Det skal ikke være umuligt, men det må godt være lidt svært. 2. Rundt på fiskesnøren sætter du nu de små klokker. Fordel klokkerne jævnt. Jo flere klokker jo bedre. 3. Sæt en skat, et trofæ, en flødebolle eller andet for enden af banen, så børnene har noget at kæmpe for. Introduktion til børnene: Som agent er det vigtigt at kunne bevæge sig lydløst og ubemærket. Det skal I få lov til at bevise, at I kan, nu. I er nu kommet ind i den store bankboks, og skal nå hen til skatten. Men pas på! Direktøren har lige fået sat det nye lasersystem op, så det er endnu sværere for uindbudte gæster at komme frem. OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS OBS Hvis I falder over et tilbud på laserpointere, så bliver det endnu sjovere stk. er rigeligt, sæt dem op så det er svært at kravle forbi deres strålenet. Lån en røgmaskine eller lave en røgbombe som beskrevet i agentfolderen. Med røg bliver det nemmere at se laserlyset. Hvis nogen rammer en laser stråle tænder lederen en stor spot - og ringer med en klokke... tilbage til start - God fornøjelse! (Kan prøves i DGI-byen, København)

5 Test 3 - cola morseri Agenthåndbogen side: 33 TID: ca. 15 min. Mange siger, at det er let at smage forskel på Coca Cola, Pepsi Cola, Harboe Cola osv. Test det og lav en morsekode med cola. Du skal bruge: To slags cola (Coca Cola, Coca Cola Light, Pepsi, Pepsi Max, Haboe Cola osv.) Plastikkrus Sugerør Sådan gør du: 1. Udvælg hvilken cola der skal betyde prik og hvilken der skal betyde streg. 2. Find nu på en kode og oversæt den til morsekodetegn. 3. Opstil en lang række glas og fyld cola i dem i den rigtige rækkefølge. 4. Nu kan I prøve at se, om I kan løse koden ved at smage jer frem til, hvilken Cola der står hvor. BØVS BØVSLIGHT B ØVS BØVS BØVSLIG Agenthåndbogen side: 4 Tid ca. 10 min I kan lave jeres helt eget super professionelle agentkort. Kortet indeholder agentnavn og nummer, kontrolkoder, foto og fingeraftryk. I skal bruge: Sort vandfast tusch Lamineringsmaskine med ark eller koldlamineringslommer Foto Stempelpude til fingeraftryk Saks Limstift TOP SECRET Test 4 - Agentkort Sådan gør I: 1. Indsæt foto og fingeraftryk i de rigtige felter 2. Når I skal skrive jeres agentnummer, dæknavn, kontrolkode (se agenthåndbogen side 5) og arbejdsgiver i det sorte felt med ottetallerne skal I bruge den sorte tusch. Ved at tegne de dele af de hvide ottetaller, væk som I ikke skal bruge, står der hvide bogstaver og tal tilbage. Skal I skrive et ettal, så fjerner I de dele af ottetallet som ikke skal bruges netop for at lave et ettal præcis som på et gammelt digitalur. 3. Slut af med at laminere kortet. I kan enten bruge en lamineringsmaskine eller koldlamineringslommer.

6 Test 5 - Røgbomben Agenthåndbogen side: 3 Tid ca. 15 min I Agenthåndbogen bringer vi en opskrift på hvordan man laver en røgbombe. Bomben laver ikke nogen eksplosion, og er derfor ikke farlig. Vær dog opmærksom på sikkerhedsafstand alligevel. I skal bruge: Metalbægere fra fyrfadslys 1 g kaliumnitrat (KNO3) pr. bombe 1 g sukker pr. bombe Gode lange tændstikker Sådan gør I: 1. Bland 1 g sukker og 1 g kaliumnitrat i metalbægeret. De to stoffer kan ikke brænde for sig demonstrer evt. dette først. 2. Tænd blandingen med tændstikken Brug ikke en lighter, da du kan komme for tæt på bomben og brænde dig 3. Bomben udvikler nu en masse røg. Røgen har farve fra kalium og er pink eller lilla. Test 6 - Agentfly Agenthåndbogen side: 22 TID CA. 20 MIN I Agenthåndbogen er der en opskrift på et fly i papirfoldning. Hvis du synes den er for svær eller for nem - så er der timevis af sjov ved at besøge og se sjoveopskrifter på papirfoldning eller det man også kalder origami. I skal bruge: A4 papir Opskrifter på papirfoldning (papirfolning.dk) Test 7 - Diodelygte TID CA. 30 MIN I Agenthåndbogen er der en opskrift på en diodelygte i en tændstikæske. Det er sjovest med tordenskjoldæsker - så lyser hans øje. Brug de medfølgende dioder eller køb selv, man kan f. eks. få med uv virkning fra ca. kr. 2,5 pr. stk. I skal bruge og gøre: Se instruktionsark. Jørgen Clevin - High Tech!

7 Diodelygte Du skal bruge tape lim tændstikæske 2 AAA batterier 3V diode sølvpapir Skil tændstikæsken ad. Prik øjet på Tordenskjold ud med en tændstik. Fold sølvpapir til det har bredde på æske. Fold det sammen til en flad pakke på 1 cm. Sæt et stykke tape på langs, inden sidste fold. Fold helt sammen. Sæt pakken fast med tapen i den ene ende. Marker længste ben. Buk diodens ben 90 Bøj diodeben til et V. Buk de sidste 9mm i 90 Pres dioden igennem øjet fra bagsiden. Benene skal vende opad mod Tordenskjolds hår. Fold sølvpapir til 1 x 1 cm pakke på min. 8 lag. Fastgør med ét smalt stykke tape på batteri. HUSK: et med + polen og et andet - polen. Mas langt ben i pakken på + polen Sæt batteriet godt fast med tape. Ikke på enden. Lad tape løbe over pakke og mellem diodeben. Mas - polen på. Sølvp. må KUN røre eget ben. Sølvpapir mod frie batteriender. Fold kassen sammen. Lim i siden. Pres sammen Tryk op i bunden - og Tordenskjold lyser! Ide og tekst: Tue Fabricius Foto: Christoffer Rasmussen

8 Kodeandagt Den hemmelige kristendom Af Morten Krogsgaard Sig kodeordet! Sang: M&L nr. 17: Aftensolens sidste stråler Hver eneste onsdag tog Viggo med Vagn hjem fra skole. De skulle til FDF om aftenen, og så legede de sammen indtil de skulle af sted. Sådan gjorde de sidste onsdag, onsdagen før og i dag var heller ingen undtagelse. - Vi bygger en hule! sagde Viggo Det synes Vagn var en herlig idé, så det gjorde de. Vagns mor fandt nogle tæpper til dem, og Vagns far havde nogle store papkasser i garagen, som de kunne få. - Hvad skal I bruge kasserne til? spurgte far - Ikke til noget, svarede Viggo hemmeligt. Det blev en fed hule. Der var masser af plads, så de kunne sagtens spille spil derinde, bare ligge og flyde. Der var også plads derinde til at lave lektier, men den slags synes Viggo man skal passe på med - man risikerer at blive noget der hedder intellektuel. - Shh! sagde Viggo. Der kommer nogen! - Det er min mor, sagde Vagn. Lig helt stille! Det var Vagns mor, som man kunne høre trampe på trappen. - Må man komme ind? spurgte mor. Der var intet svar fra hulen. Da mor forsøgte at trække tæppet for indgangen til udbrød Vagn: - Sig kodeordet! Viggo kiggede undrende på Vagn, for han kunne ikke huske at de havde fundet på et kodeord. - Pst! Øhh... kodeord? spurgte Viggo - Ja, man skal da have et kodeord, hviskede Vagn. Mor var stille et øjeblik indtil hun sagde: - Kan kodeordet måske være: Der er saftevand og kage i køkkenet? Og det kodeord det var helt okay syntes Vagn og Viggo.

9 De hemmelige tegn Da det havde været påske og Jesus var blevet korsfæstet var der en flok mennesker i Jerusalem som var ret bange. Det var Jesu disciple. Det havde været hårdt at følge Jesus det sidste stykke tid, for nu var Jesus blevet dømt for at være en løgner og en fupmager, og henrettet for at kalde sig Guds søn. Disciplene vidste ikke rigtigt, hvad de skulle tro og gøre ved dem selv. De var sikre på at Jesus ikke var en fupmager, for efter at de havde set ham dø på korset, så kom han en aften tilbage til dem, og disciplen Thomas havde mærket spydsåret i siden og hullerne i hænderne hvor sømmene havde siddet på Jesus. Jo, Jesus han var ikke nogen fupmager. Problemet var bare, at det vidste resten af byen ikke. De havde ikke set Jesus genopstå eller haft besøg af ham efter hans død. Så de og byens politi mente stadig at det var ulovligt at være kristen. Heldigvis stoppede disciplene og de andre der havde kendt Jesus ikke med at være kristne, men det var klart, at de ikke kunne gå rundt i gaderne og fortælle om det. I stedet mødtes de hos hinanden og holdt små gudstjenester. Når man i dag holder gudstjeneste så kan man læse alt om det i avisen: Hvornår det er, hvem præsten er osv. Det kunne man bare ikke dengang. Det var alt for farligt, for hvis politiet fandt ud af, at der var en kristen gudstjeneste, så ville de komme og anholde alle sammen. Derfor fandt man på et hemmeligt tegn. Præcis som når Vagn og Viggo har et kodeord til hulen, så var der hemmelige ord og tegn for at være kristen. Tegnet var en fisk. Så havde man tegnet en fisk på døren eller måske på tøjet, ja så vidste de, som kendte tegnets betydning, at de havde mødt en kristen. På den måde var det muligt for de kristne at mødes og dele tanker og holdninger uden at blive straffet for det. Samme aften mødtes disciplene. De havde låst døren fordi de var bange for jøderne. Pludselig stod Jesus midt imellem dem og hilste på dem Johannes fortælling om Jesus, kap Kære Gud Det er nu blevet aften og solen skinner nu andre steder på din jord. Vi takker dig for dagen i dag og beder for at dagen i morgen bliver god. Tak at vi i dag ikke bliver straffet for at tro på dig og på Jesus. Fadervor.. Leg: Find fiskene Til lederen inden andagten... Gå en tur rundt om kredshuset og tegn hemmelige tegn (fisk) på murene, eller belægning med kridt gerne farvet. Tegn både store og små, nemme og svære at se. Hold selv styr på hvor mange I tegner. Lad Børnene finde de hemmelige tegn og tælle dem. Legen kan udvides med flere tegn, ugyldige tegn osv. Legen kan være en andagt i sig selv.

10 LØB 1 - kodeløb Kodeløbet På a.fdf.dk finder du færdige poster til et originalt FDF kodeløb. Et hurtigt løb der er sjovt for piltene og væbnerne. Lav evt. løbet for væbnerne på tid det giver løbet en ekstra dimension. Forberedelser før løbet Gå ind på A.FDF.dk under agenttema Print løbet Du skal lave et kort og hænge posterne op på de steder du har indtegnet på kortet. Posterne er helt færdige og klar til at putte i en plastiklomme og blive sat op. Du kan enten lave løbet som et løb i jeres kredshus, eller du kan sætte det op i området udenfor. Sæt i gang Inddel børnene i hold. Du kan også vælge at lade dem arbejde alene. Det er sjovest med tidsdimensionen, hvis børnene arbejder alene. Udlever kort og start uret. LØB 2 - SMSløb Agentløb med SMS Agent SMSløbet er et løb, hvor I kan få testet alle jeres agentfærdigheder. På løbet skal I huske jeres agenthåndbog og en mobiltelefon. Ide og tekst: Morten Krogsgaard Selve løbet Løbet er et løb til jeres kredshus. Vi har tænkt seks steder som altid er at finde i et kredshus, som fx. toilet, bord og vask, og brugt stederne til at være steder for poster. På den måde er løbet klar til et hvert FDFmøde i Danmark. Nogle af poststederne findes måske flere steder i huset, men så kan I bare vælge det sted, I synes er bedst. Grunden til at vi har valgt stederne ud er, at når svaret på en post er fundet, skal dette svar sendes i en SMS til Prøvebasen. Retur kommer der så et nyt sted, hvor den næste post er gemt. Alle poster til løbet er klar og vedlagt her i lederfolderen - du skal kun sætte dem op på de angivne steder. Fordelingsopgaver For at fordele børnene på posterne er der lavet tre fordelingsopgaver. I kan derfor lave op til tre hold ad gangen. Fordelingsopgaverne er en kode som skal løses, og svaret skal sendes i en SMS til Prøvebasen. Svaret giver dem stedet på den første post for deres hold. Inden løbet: Opsæt de seks poster rundt i kredshuset på flg. steder: - ved en vask - bag på en dør - under et bord - på en lampe - uden for på huset - på toilettet Klar, parat, start Opdel børnene i hold. I kan lave ét, to eller tre hold. Udlever en fordelingspost til hvert hold. Når holdet har fundet svaret på fordelingsposten, skal de sende det på en SMS til 1231.

11 SMS løb Fordelingspost A Løs koden og send jeres svar til Prøvebasen.-./---./--./...-/./-./-.././.-./ Skriv: FDF AGENTA LØB + jeres svar Send det til 1231 Fordelingspost b Løs koden og send jeres svar til Prøvebasen -.-/-./---/..-././-../-/ Skriv: FDF AGENTB LØB + jeres svar Send det til 1231 Fordelingspost c Løs koden og send jeres svar til Prøvebasen.-./.-/..-./-/./..-./---/.-./.-../.-.-/-./--././.-./ Skriv: FDF AGENTC LØB + jeres svar Send det til 1231

12

13 POST VASK Hvilke dele høre ikke hjemme i en politiers taske? håndjern stav patroner walkie talkie pistol røgbombe mobiltelefon Skriv: FDF AGENTVASK LØB + jeres svar Send det til 1231 POST DØR Kan I finde forbryderen? Kig i jeres fantomkartotek Hver forbryder har tre koder. En for hår, en for øjne og næse og en for munden. En forbryder kunne have koden: 2a6b4c Skriv koden for forbryderen. Sørg for at tallet kommer først og derefter bogstavet, ligesom på eksemplet ovenfor. Send jeres svar i en SMS til Skriv: FDF AGENTDØR LØB + jeres svar

14

15 POST BORD: Løs koden:./..-./-/./.-./.-././-/-./../-./--./.../-/.---/./-././.../-/./ Send jeres svar i en SMS til Skriv: FDF AGENTBORD LØB + jeres svar POST LAMPE Kan I finde forbryderen? Kig i jeres fantomkartotek Hver forbryder har tre koder. En for hår, en for øjne og næse og en for munden. En forbryder kunne have koden: 6a5b4c Skriv koden for forbryderen. Sørg for at tallet kommer først og derefter bogstavet, ligesom på eksemplet ovenfor. Send jeres svar i en SMS til Skriv: FDF AGENTLAMPE LØB + jeres svar

16

17 POST UDENFOR PÅ HUS Pia Pilt har lige oplevet en forbrydelse. Hør hendes vidneudsagn og kig i jeres fantomkartotek og find det billede der ligner bedst. Banken er blevet røvet. Under røveriet havde røveren en sort elefanthue på, så det var ikke muligt at se hans ansigt på overvågningsbåndene. Udenfor banken fandt man elefanthuen, og politiet formoder derfor at røveren har taget huen af inden han kørte fra gerningsstedet. Pia Pilt, som tilfældigt kom fobi, har set det hele. - Jeg kom gående ned af gaden og pludselig ser jeg en mand løbe ud fra banken og springe ind i sin bil, sagde Pia der var meget forskrækket. - Kan du sige noget om forbryderen, spurgte politimanden. - Ja, sagde Pia Pilt. Han kørte i en blå bil. Politimanden måtte forklare Pia Pilt, at det ikke var en bestemt type mennesker, der kørte i blå biler. Man kunne ikke sige, at dem der kører i blå biler har store næser, eller altid går i shorts. - Men hans næse var stor, sagde Pia. Den var ret bred og så hang hans pande ned oven i den. Det så vildt dumt ud. - Ja, sagde politimanden begejstret. Sig noget mere! - Dummere så hans tænder nok ud, fortsatte Pia. Hans tænder lignede vampyrtænder - bare den forkerte vej. - Godt Pia! Nu er vi der næsten. Hvad med hans hår? - Han havde ikke noget, sagde Pia. - Manden var altså skaldet? - Nej, nu husker jeg det. Alt hans hår var i nakken. Men fordi han ikke havde noget oven på hovedet, havde han klistret det frem i panden, helt ovre fra nakken. Hvilken farve havde det? - Det var sort. Helt klart - det var sort! Sammenlign nu Pia Pilts udsagn med fantomkartoteket. Hver forbryder har tre koder. En for hår, en for øjne og næse og en for munden. En forbryder kunne have koden: 2a6b4c Skriv koden for forbryderen. Sørg for at et tal kommer først og derefter et bogstav, ligesom på eksemplet ovenfor. Send jeres svar i en SMS til Skriv: FDF AGENTHUS LØB +jeres svar POST TOILET -/--././-./-/-.-/.-../..-/-.../-..././-./ Løs koden og send jeres svar i en SMS til 1231 Skriv FDF AGENTTOILET LØB + jeres svar

18

19 MMS - Agenttest Til Alle Testonauter! Lav et James Bond billede af en eller flere af jer Brug skabelonen på bagsiden eller en hjemmelavet - og hold op foran kameraet. Tag foto MMS det med teksten: FDF Agentfoto til 1231 Husk efterfølgende at skrive i MMS en hvilken kreds i kommer fra. Se jeres eget og de andres billeder på God forklædelse Overtestonaut G. Rönost

20

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende For mange tusinde år siden var der en ærkeengel ved navn Mikael, som gjorde sig ret så bemærket blandt øvrige engle. Han var den sejeste af alle englene, kunne han slet ikke lade være med at styre dem

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre

Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre Sociale lege 4 Samarbejdsøvelser 8 Kreative øvelser 14 Idégenerering 18 Hjernegymnastik 25 Pjattelege 28 Sociale lege Rækkefølge-leg

Læs mere

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE D E M E N S og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende Kallerupvej Odense Forord I 2002 etablerede Alzheimerforeningen

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN BØRNS EGEN STEMME hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN Børns egen stemme hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit Center for familieudvikling

Læs mere

Tid til at fødes, og tid til at dø

Tid til at fødes, og tid til at dø Tid til at fødes, og tid til at dø 1 Lise Andreasen Tid til at fødes, og tid til at dø Appendix A, rejseplanen. Beskrivelse Fokus Tidspunkt (alle ca.) Tidsrum A Og mens de var dér, kom tiden, da hun skulle

Læs mere

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN HVOR ER DU? BAGSIDETEKST Adoption bringer mange tanker og følelser i spil. I bøger, aviser,

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

En arbejdsplads i bevægelse

En arbejdsplads i bevægelse TEMA Bevægelse på arbejdspladsen Idékatalog En arbejdsplads i bevægelse Ideer til fysisk aktivitet på kontoret En arbejdsplads i bevægelse Bevægelse er vigtigt for vores sundhed og velbefindende. Derfor

Læs mere

INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7

INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7 EN VIKINGEFEST INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7 FORBEREDELSER OPSKRIFTER Tørrede æbler 8 Honningslik 8 Figurboller 9 FESTLIG UDSMYKNING Pyntedug 10 En guirlande af vikinger 11 Vikingeskjolde til bordet

Læs mere

Hvad er det, du siger -4

Hvad er det, du siger -4 Hvad er det, du siger -4 Dine ord skaber Mål: Børn indser, at det, vi siger, gør noget i os selv, andre og den verden, vi lever i. Ord bliver ofte til handling. At sige gode og positive ord skaber noget

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser De Frafaldne En samling af fortællinger om

Læs mere

pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp

pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp Dansk Flygtningehjælp igangsatte i 2006 et toårigt Pigeklubprojekt, der skulle etablere 21 pigeklubber for teenagepiger med etnisk

Læs mere

Fleksibel barselsorlov. Til forældre

Fleksibel barselsorlov. Til forældre Fleksibel barselsorlov Til forældre ministrenes forord 3 Kære forældre Når et barn kommer til verden, er det på alle måder vigtigt, at barnet får en god start på livet. Og ligeså vigtigt er det, at I

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød Når I har mistet Når I har mistet Rymarksvej 1 2900 Hellerup Telefon: 3961 2451 Kontonr.: 9884 104990 www.spaedbarnsdoed.dk forening@spaedbarnsdoed.dk Landsforeningen Spædbarnsdød er på Facebook Tekst:

Læs mere

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BEHOV FOR SELVREALISERING At opnå sine mål. Realisere og udvikle specielle potentiale og kompetencer. Højdepunktsoplevelser, spiritualitet. BEHOV FOR ANERKENDELSE Alle

Læs mere

FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL

FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL FIND SKILTET! FOR ALLE Her skal I lægge de ti trafiksskilte ud på gulvet i en rundkreds med ca. en halv meters mellemrum. Alle børn stiller sig ind i midten én er

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere