FerskvandsMuseet Udgivet af Ferskvandsmuseumsforeningen JANUAR 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FerskvandsMuseet Udgivet af Ferskvandsmuseumsforeningen JANUAR 2016"

Transkript

1 NYT FRA FerskvandsMuseet Udgivet af Ferskvandsmuseumsforeningen JANUAR 2016 Søens hidsigprop Frede Johannesen Her i denne milde vinter kan blishøns ses i tusindvis på alle vore søer. De samles mange steder i store flokke på op til flere hundrede individer. Til tider samles de i tætte flokke, der på afstand syner som sorte øer. Andre gange ligger de mere spredte. De holder ofte til på det grunde vand, medens tilsvarende store flokke af troldænder ligger på lidt dybere vand. Det afspejler deres respektive evner til at dykke. De lever her om vinteren hovedsagelig af muslinger, snegle og insekter. Over sådanne fouragerende flokke ses tit sværme af måger, der stjæler fra både blishøns og troldænder, når de kommer op til overfladen med deres bytte. Når en flok blishøns skræmmes, reagerer de ved at spredes til alle sider. Det forvirrer angriberen. Omkring Mossø kan man lidt afhængig af, hvor der er mest læ, iagttage store flokke ved Vædebro Strand, Hulbakken (lidt vest for Øm Kloster), fugletårnet på Lindholm Hoved og Kloster Mølle. Der findes tilsvarende flokke i flere søer her i Søhøjlandet. Måske har de besøg af blishøns fra Østersølandene, hvor vinteren er for streng til, at de kan overleve. Der lever også store flokke blishøns i de danske fjorde og bredninger. Således kan vinterbestanden komme op på omkring Vandhøns Blishønen hører til familien af vandhøns. Selvom de overfladisk ligner små høns, er de ikke i familie med hønsefuglene, men står tranerne nærmere. Vandhøns findes overalt i verden med undtagelse af polaregnene. Af de 133 arter 1 En flok blishøns skræmmes.

2 lever kun 5 konstant i Danmark, nemlig foruden blishøne også vandrikse, plettet rørvagtel, engsnarre, og grønbenet rørhøne. De fleste arter lever i troperne. Vandhønsene lever skjult i plantevæksten i vådområder. Derfor er der kun få mennesker, der ser dem, men flere hører deres forskellige lidt mystiske kald måske uden helt at vide, hvad de hører. Blishønen er en undtagelse. Den er talrig og svømmer åbenlyst omkring på vandet. Vandhønsene virker ret sky og nervøse med deres nikkende bevægelser. På deres meget lange tæer kan de mindste arter løbe oven på blødt dynd og flydende planter. De klatrer godt i sivene og med deres smalle kroppe smyger de sig hurtigt gennem plantevæksten. Det hører også med til deres tilpasning, at de reflektorisk folder tæerne sammen hver gang fødderne løftes, så tæerne ikke hænger fast i sivene. Alle vandhøns kan svømme og dykke ved fare, men de har ikke svømmehud mellem tæerne og må derfor sparke ret ihærdigt med fødderne for at komme frem. Her adskiller blishønen sig ved at have svømmeflige langs kanten af tæerne. Derved er blishønespor også let genkendelige. Vandhøns flyver helst ikke, men løber i skjul eller dykker. Når de går på vingerne, ser det ofte ud som om de starter med at løbe på vandet. Måske netop fordi de er klodsede i flugten og derfor et let bytte for rovfugle trækker de om natten, nogle endda meget langt. F.eks. har Engsnarre vinterkvarter i det sydlige Afrika. Alle vandhøns er kønsmodne knap et år gamle. Rederne anlægges godt gemt i rørskoven. Blishønekyllinger. Bemærk de lange ben og store fødder i forhold til de små vinger. Ungernes røde dun er signal til forældrene. Signalet kan appellere om fodring og evt. dæmpe de voksne fugles aggressivitet. De fleste arter lægger 7-12 plettede æg, og de kan opfostre 2 kuld i sommerens løb. Dunungerne er meget aktive lige fra starten, men er afhængige af forældrenes fodring i den første tid. De insektædende kun i få dage medens planteædere som blishøns fodrer deres unger i et par uger. Ungerne udvikles meget hurtigt. Især fødderne vokser uforholdsmæssigt stærkt og når fuld størrelse inden kroppen er halv voksenstørrelse, og næsten inden vingerne er begyndt at vokse. Den store ungeproduktion er nødvendig som kompensation for de mange unger, der tages af gedder, rotter, måger og andre fjender, samt den store dødelighed for dem der overvintrer på vore breddegrader i isvintre. Blishøne På nuværende tidspunkt er ungfuglene trukket til Holland, Belgien eller Frankrig. Nogle enkelte når helt til Vestafrika. Så de blishøns, vi ser nu, er de voksne fugle, der prøver at klare sig igennem vinteren herhjemme. De lever på denne årstid mest af vandremuslinger. Undertiden er de i selskab med dykænder som troldænder og hvinænder, der søger samme føde. På afstand kan blishønsene kendes på, at de ligger højere på vandet. Når de dykker giver de et lille hop, 2

3 3 og de dykker ikke så længe som ænderne. Tættere på ses tydeligt deres nik med hals og hoved, når de svømmer, og deres sorte farve, hvide næb og pandeblis. Farven har givet den dens svenske og norske navn: sothøne, medens på dansk og tysk har den navn efter blissen. Ynglebestanden i Danmark menes at være på ca par. I de sidste år med milde vintre kan man opleve, at blishønsene allerede i februar søger at tilkæmpe sig et territorium langs sø- og åbredder. Nu forvandles den sociale adfærd til stor aggressivitet. De ældste fugle, som jo også var dem, der blev i området, opretter territorier først. Det drejer sig umiddelbart om at bemægtige sig områder med sikre redesteder og et godt fødegrundlag. De forsvarer territoriet med stor voldsomhed mod enhver indtrængende konkurrent, ja nærmest mod alt hvad der bevæger sig i deres nærhed. Jeg har set et blishønepar angribe en svane. Det var svanen, der fortrak. Parret må sikre sig herredømmet over mindst 50 meter søbred. Reden bygges af rørstængler i rørskoven. Er vegetationen tæt, kan den ligge delvis flydende og helt ud mod det åbne vand. Redeskålen fores med andre vandplanter. Stumper af brede dunhammerblade foretrækkes. Det første kuld æg lægges i marts, så i april ses de første sorte dunklædte unger med røde hoveder. Blishønen kan få helt op til 3 kuld. Dununger kan ses langt hen på sommeren. Det skyldes så ofte at et kuld æg er gået til pga. af redeplyndring af eksempelvis sølvmåger, eller at æggene er skyllet ud af reden af bølger forårsaget af ulovlig speedbådssejlads. Selv om ungerne kan svømme fra dag et, foretrækker de reden de første par dage, da de er ømfindtlige for kulde. I begyndelsen fodres blishøneungerne Blishøne med vandremusling flittigt af forældrene med alger og bladstumper. Men efter et par uger kan de selv dykke efter vandplanter. De bygger også selv små platforme, der benyttes til hvile og fjertørring. Om sommeren er blishønsene mest vegetarianere, men grønsagerne suppleres med insekter, snegle, orme og muslinger. Sidst på sommeren ophører den aggressive adfærd efterhånden, og de samles igen i større flokke, de unge og gamle fugle hver for sig. De unge fugle fælder kropsfjerene, og fra to måneders alderen har de samme udseende som de voksne, og snart efter begynder de at trække. De voksne fugle samles i områder med meget ernæring for at fælde fjerene. Da alle svingfjerene fældes på en gang, mister de flyveevnen i et par uger. Men så er de også klar til at gå vinteren i møde. I isvintre samles de på åstrækninger med stærk strøm, i våger, der holdes åbne af den stærke strøm f.eks. gennem Gudensø eller ved Mariemunde, hvor vandet strømmer fra Knudsø til Birksø.

4 Det er nu tid for kontingentbetaling. Kære medlemmer. Det vil være en stor hjælp, hvis kontingentet bliver indbetalt inden generalforsamlingen tirsdag den 2. februar Det vil spare foreningen for både tidsmæssige og økonomiske ressourcer, at der ikke skal udsendes rykkere. Dit medlemskab støtter Ferskvandsmuseumsforeningens arbejde (se bl.a. Formandens beretning), og for dit kontingent får du foreningens nyhedsbreve, fri adgang til foredrag, guidede ture, ture med Museumsskibet, Gl.Turisten og adgang til alle Museum Skanderborgs afdelinger. Medlemskontingent: 100 Kr. personligt. 150 Kr. pr. familie. 500 Kr. firma. Konto: Generalforsamling Ferskvandsmuseumsforeningen Ry Højskole, tirsdag den 2.februar, 2016, kl Foredrag af geolog Frede Johannesen: Blågrønalger - og hvorfor du skal elske dem Vidste du: - at blågrønalger er Jordens ældste iltproducerende organismer. - at de er ophav til ilten i atmosfæren og dermed ozonlaget. - at de derfor også er ophav til de kontinenter, du går på. - at de dermed skabte to betingelser for, at livet kunne begynde at bebo landjorden - at de stadig producerer 40% af vores ilt - at du har gener fælles med blågrønalgerne og nedstammer fra dem i lige linje. Kaffe Derefter generalforsamling efter vedtægterne. Se Ferskvandsmuseets hjemmeside. 4 Foredragsholderen står på en 2,8 milliarder år gammel BIF ved Itiliarsuk i bunden af Torsukattak Isfjord, Grønland. Et bevis på blågrønalgernes daværende iltproducerende aktivitet.

5 Ferskvandsmuseumsforeningens generalforsamling Ry Højskole, den 2. feb Formandens beretning for Ferskvandsmuseet I 2011 blev hele den landskabsgeologiske og en stor del af den kulturhistoriske udstilling fornyet. En stor del af de naturhistoriske plancher blev fornyet og præsenteret ved åbningen i 2012 og de resterende i I 2014 kunne dels en ny, dels en renoveret fuglemontre præsenteres. Til åbningen i 2015 kunne en ny planche med en møllesten føjes til udstillingen. Når det har kunnet lade sig gøre inden for de beskedne økonomiske rammer, der er til rådighed, skyldes det, at et stort naturfagligt arbejde og layoutet er udført af medlemmer af foreningens bestyrelse samt venner af museet, hvoraf flere også gratis har stillet billedmateriale til rådighed. Og det er jo helt i overensstemmelse med Ferskvandsmuseumsforeningens formål som beskrevet nedenfor. Skanderborg Museum er et kulturhistorisk museum. Det blev derfor fastlagt, at Ferskvandsmuseets særlige fokus på samspillet mellem naturhistorien og kulturhistorien ved de ferske vande skal opretholdes og er indskrevet i afdelingens målbeskrivelse. Et af forenin- Ferskvandsmuseumsforeningens formål er: At arbejde for, at Ferskvandsmuseets udstillinger og formidling har fokus på samspillet mellem de ferske vandes naturog kulturhistorie. At samle de personer og virksomheder der er interesserede i Ferskvandsmuseet som en attraktiv institution og aktivitet i Ry. At eje, bevare og drive Museumsskibet, Gl. Turisten en del af Ry s maritime kulturarv. Desuden skal foreningen udpege medlemmer til Museum Skanderborgs kontaktudvalg. Året 2015 har igen været et godt og travlt år for Ferskvandsmuseumsforeningen. Der blev inden sæsonåbningen lavet en planche om en møllesten til museets udstilling. Skibslauget og Ferskvandsmuseumsforeningens bestyrelse har drøftet mulighederne for en mere hensigtsmæssig vinteropbevaring af Museumsskibet, Gl.Turisten. Ifølge Skibsbevaringsfonden er det ideelle, at skibet skal stå tørt, men uden at tørre ud. Fonden anbefaler derfor en lukket hal uden opvarmning. Det tilgodeser samtidig Skibslaugets behov for en vejrbeskyttet arbejdsplads til forårsistandsættelsen. Ferskvandsmuseumsforeningen bad arkitekt Bendt Nielsen om at tegne en bådhal. Prisoverslaget for hallen er kr. Dertil kommer en trailer til kr. Skanderborg Kommune er positiv indstillet overfor projektet og har lovet kr. og Veluxfonden vil give kr. Disse midler er stadig til disposition, men pga. Kvickly s udvidelse på Siimtoften, er der nye planer for Ferskvandsmuseets placering, hvori en bådhal ikke kan indpasses. Foreningen er i dialog med kommunen om en alternativ placeringsmulighed, derfor har arbejdet med at skaffe de resterende midler til projektet midlertidigt været udsat, men genoptages når placeringen er mere afklaret. I sommerens løb sejlede Gl.Turisten 39 ture med 804 passagerer. 18.årgang af Nyt fra Ferskvandsmuseet er udkommet som 3 digitale nyhedsbreve.

6 6 gens formål er at bidrage med den naturhistoriske faglighed. Ferskvandsmuseets åbningstider følger de øvrige museumsafdelinger; nemlig fra kl , mandag lukket. Da der i sommertiden kommer rigtig mange mennesker på Siimtoften sidst på eftermiddagen og om aftenen, vil vi gerne tilbyde aftenåbning. Det er muliggjort, da et par af foreningens medlemmer, Bodil Gadeberg og Kurt Hansen, står for aftenlukningen af museet, så det i stedet for at lukke kl. 16 først lukkes kl. 21 i de 6 uger, der svarer til skolernes sommerferie. Ferskvandsmuseumsforeningen og Gl.Turisten I 2001 erhvervede Ferskvandsmuseet på anbefaling af Skibsbevaringsfonden en turistbåd, der var bygget på Ry Havn i Den sejlede under navnet Turisten frem til 1975, derefter som husbåd under navnet Line. Efter endt restaurering blev skibet søsat i juni 2004 og igen registreret som passagerbåd. Det blev døbt Museumsskibet, Gl. Turisten. Det er meget autentisk, har en kendt historik og er så godt vedligeholdt, at det i 2012 blev udnævnt som Historisk Monument. Det er dermed et aktivt historisk monument over Ry s turisthistorie. Der blev fra starten dannet et skibslaug, der i dag kyndigt ledes af Finn Gade. Lauget vedligeholder og sejler nu skibet. Uden denne store frivillige indsats ville det næppe være muligt at holde dette stykke kulturarv sejlende. Vi har i år måttet tage afsked med et aktivt medlem af skibslauget idet Peer Duus er flyttet til Svendborg. Det er derfor meget glædeligt, at der i årets løb er kommet nye medlemmer af skibslauget. I år har vi kunnet byde velkommen til den første kvinde i lauget. Vi var 28 til sæsonafslutningen i år. I løbet af 2015(2014)(2013)(2012) sejlede Gl.Turisten 39(45)(44) (36) ture med i alt 804(873)(874) (725) passagerer. Skibet sejlede 93 timer. I henhold til foreningens vedtægter føres der et selvstændigt regnskab for Gl.Turisten. På positivsiden må også nævnes, at takket være vores sponsorer er økonomien i balance. Sponsorer i 2015 var: PressalitA/S, Akva Waterbed Aps, RevisionRy, Skanderborg Kommune afd. Natur og Miljø, Borgerforening Ry, Ry Bådelaug og Marina, Nordea Silkeborg og I. C. Hempels Fond, dertil kommer et antal donationer. Også i 2015 sejlede Gl.Turisten med alle Mølleskolens seks 8. klasser. Klassernes faglærere havde lagt grundigt op til det naturfaglige indhold. To af foreningens bestyrelsesmedlemmer bidrog yderligere med deres viden om biologi og geologi. Projektet var en del af Pressalits sponsorat. Vi er stadig godt hjulpet af Tove Nielsen, der passer regnskaberne, og Steen Rytter, der styrer bookingen, og indkalder mandskabet, så der er en styrmand, en bindemand og en guide til hver tur. Skibsbyggerlauget byggede i 2015 en bådebro af den type, der førhen blev bygget ved sø og å nemlig af forhåndenværende materialer og en håndfuld søm. En tidligere fremstillet kopi af en Gudenåbåd er fortøjret ved broen. Medlemsaktiviteter I 2015 er der kommet nye medlemmer i Ferskvandsmuseumsforeningen. De fleste har indmeldt sig i forbindelse med de guidede ture og sejladser, der er arrangeret for medlemmerne. Der er også sket enkelte udmeldinger, bl.a. begrundet i, at nyhedsbrevet udsendes digitalt. Der var guidede ture til Maskenkol, Isen Bjerg og Pilbrodalen mest omhandlende landskaberne. Der blev gennemført 3 sejladser med Gl.Turisten for medlemmerne: En morgensejlads en lørdag mellem kl og 7.30 i foråret og

7 7 2 sommeraftensejladser, hvoraf 1 var kombineret med en vandretur mellem Ry Havn og Alling Vest og omvendt. Pga. uheld med skibsskruen blev den gennemført som 2 ture, en vandretur og en sejltur. De 7 guidede ture havde 152 deltagere. I forbindelse med generalforsamlingen har der altid været et foredragstilbud til medlemmerne. I 2015 var det et foredrag om; Museerne som samfundets kultur- og danneslsescentre. Musem Skanderborg i fortid og fremtid ved Museumsdirektør Lene Høst Madsen. Foreningens medlemmer har selvfølgelig også haft adgang til de mange arrangementer, der foregik i eller udgik fra Ferskvandsmuseet i sommerferien Nyt fra Ferskvandsmuseumsforeningen Som en konsekvens af at bestyrelsen anser såvel medlemsskaren som sponsorerne for meget vigtige, er det væsentligt for os, at medlemmerne, sponsorerne samt offentligheden er velinformerede om de aktuelle forhold omkring museet. Derfor besluttede bestyrelsen allerede i 1997 at udsende et medlemsblad, Nyt fra FerskvandsMuseet. Der er hidtil udsendt 17 årgange med i alt 64 numre af bladet. Dertil kommer nu i alt 5 digitale nyhedsbreve. Vi håber, at nyhedsbrevene opfylder sine formål om at orientere om de aktuelle tiltag fra Ferskvandsmuseet og at bringe artikler om undersøgelser og resultater, der udspringer af Ferskvandsmuseets og Ferskvandsmuseumsforeningens arbejde af interesse for medlemskredsen. I de senere år har der desuden i hvert nummer af bladet været en artikel om de særlige kendetegn ved en af områdets mange søer, en af områdets karakteristiske fugle, et interessant pattedyr, søernes planteliv eller en artikel om Søhøjlandets geologi. Bladets redaktion hører selvfølgelig gerne fra foreningens medlemmer desangående, ligesom bladet selvfølgelig er åbent for indlæg og kommentarer fra medlemmerne. Trods opfordringer har ingen medlemmer bidraget med indlæg i år. Foto: Finn Gade Generalforsamlingen 2015 Steen Rytter, Theis Andersen, Olaf Møller og Frede Johannesen blev genvalgt til bestyrelsen. Irene Bjerg Poulsen og Asmund Birkhals blev valgt til Museum Skanderborgs kontaktudvalg. Det blev overladt til bestyrelsen at finde det tredje medlem fra dets midte. Bestyrelsen Efter generalforsamlingen 2015 konstituerede bestyrelsen sig som følger: Frede Johannesen, formand, Olaf Møller, næstformand, Finn Gade, sekretær, Otto Andersen, sekretær, Michael Ingemann Pedersen, kasserer, Steen Rytter, ansvarsområde Gl.Turisten, Theis Andersen layout af Nyt fra Ferskvandsmuseet og udstilling. Frede Johannesen blev udpeget til kontaktudvalget.

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund.

Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund. Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund. Jagt og prøver med stående hund kræver en passende bestand af fuglevildt. Der er ikke meget ved at gå over

Læs mere

Januar 2006. Medlemsblad for

Januar 2006. Medlemsblad for Januar 2006. Medlemsblad for Allinge-Sandvig Byforenings Bestyrelse. Formand: Anders Koefoed Larsen, Kampeløkken 9, 3770 Allinge, tlf. 56 48 06 17, e-mail: akl@vip.cybercity.dk Næstformand: Richardt Bendtsen,

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 23. februar 2010

Formandens beretning på generalforsamlingen den 23. februar 2010 Formandens beretning på generalforsamlingen den 23. februar 2010 Velkomst: Velkommen til generalforsamling her i HGC- Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 10. ordinære generalforsamling. Indledning:

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Generalforsamling Tirsdag d. 14. april 2015 kl. 19:00 21.00 Frivillighuset - Kontakt mellem Mennesker, Havnegade 3 a, 5700 Svendborg

Generalforsamling Tirsdag d. 14. april 2015 kl. 19:00 21.00 Frivillighuset - Kontakt mellem Mennesker, Havnegade 3 a, 5700 Svendborg Referat Børns Voksenvenner Svendborg Generalforsamling Tirsdag d. 14. april 2015 kl. 19:00 21.00 Frivillighuset - Kontakt mellem Mennesker, Havnegade 3 a, 5700 Svendborg Dagsorden for generalforsamling:

Læs mere

ÅREBLADET. Løvfaldstur på Gudenåen 9. okt. 2011. Læs inde i bladet... Formandens hjørne Standerstrygning Løvfaldstur Gåtur Lyø Rundt

ÅREBLADET. Løvfaldstur på Gudenåen 9. okt. 2011. Læs inde i bladet... Formandens hjørne Standerstrygning Løvfaldstur Gåtur Lyø Rundt ÅREBLADET Medlemsblad for Faaborg Roklub Nr. 10. okt. 2011 30. årgang Løvfaldstur på Gudenåen 9. okt. 2011 Læs inde i bladet... Formandens hjørne Standerstrygning Løvfaldstur Gåtur Lyø Rundt En aften med

Læs mere

På uglejagt i Sønderjylland

På uglejagt i Sønderjylland På uglejagt i Sønderjylland Den store hornugle har kronede dage i Jylland. På 25 år er bestanden vokset fra nul til omkring 50 ynglende par og tilsyneladende bliver der bare flere og flere. MiljøDanmark

Læs mere

Havørne-parret på Tærø 2010.

Havørne-parret på Tærø 2010. Havørne-parret på Tærø 2010. Tekst og fotos: Jens Dithmarsen Igen i 2010 skete der noget drastisk ved havørnereden i fyrretræet på Skallehoved, idet reden styrtede ned onsdag den 12. maj i en kraftig blæst

Læs mere

VEDTÆGT FOR SAMMENSLUTNINGEN AF DANSKE AMATØRARKÆOLOGER PR. APRIL 2012 - 1 -

VEDTÆGT FOR SAMMENSLUTNINGEN AF DANSKE AMATØRARKÆOLOGER PR. APRIL 2012 - 1 - VEDTÆGT FOR SAMMENSLUTNINGEN AF DANSKE AMATØRARKÆOLOGER PR. APRIL 2012-1 - PR. APRIL 2012 VEDTÆGT for SAMMENSLUTNINGEN AF DANSKE AMATØRARKÆOLOGER Stiftet 16. juni 1990. 1: Foreningens navn Foreningens

Læs mere

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis Lille vandsalamander Som for alle andre padder i Danmark er bestanden af lille vandsalamander gået meget tilbage de sidste 50 år. Dog er den lille vandsalamander blandt de almindeligste af Danmarks nuværende

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Ud i naturen hvorfor? Det myldrer med liv i vandhullet. Hvor finder du dyrene? Hvordan får dyrene fat i deres føde?

Indholdsfortegnelse. Ud i naturen hvorfor? Det myldrer med liv i vandhullet. Hvor finder du dyrene? Hvordan får dyrene fat i deres føde? Indholdsfortegnelse Besøg et vandhul om foråret Finn Therkildsen TURBINE 2009 Illustrationer: Peter D. Terkildsen Layout: Pedersen & Pedersen Redaktion: Jesper Tolstrup Sådan læser du bogen Undervejs i

Læs mere

Supplerende materiale i serien Natur og Museum, som kan købes på museet eller online på www.nathistshop.dk

Supplerende materiale i serien Natur og Museum, som kan købes på museet eller online på www.nathistshop.dk EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? Fugle Form og funktion Middel (4.- 6. klasse) Danmarkshallen og Den Globale Baghave Seneste opdateret 08.06.2015 Lærervejledning Hjemme på skolen: I forbindelse med

Læs mere

BØLGEBRYDEREN. 25. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 1/2014. Læs inde i bladet:

BØLGEBRYDEREN. 25. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 1/2014. Læs inde i bladet: BØLGEBRYDEREN 25. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 1/2014 Læs inde i bladet: HVAD SKER DER I ET JUBILÆUMSÅR? INDKALDELSE TIL GENERALFORSAMLING RENOVERING AF YDERMOLEN ER I FULD GANG 1 SØRUP HAVNS

Læs mere

Husk Juleafslutning den 15. december kl. 19.30

Husk Juleafslutning den 15. december kl. 19.30 www. blistrup-graested-folkedansere.dk December 2015 Nr. 3 28. årgang Indhold: Formandens indlæg side 2 Indkaldelse til generalforsamling side 2 Sæsonprogram 2015-2016 side 3 Juleafslutning side 4 Generalforsamling

Læs mere

PAPEGØJE SAVNES. 3-4. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje

PAPEGØJE SAVNES. 3-4. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje PAPEGØJE SAVNES 3-4. klasse. undervisningsmateriale Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje 1 Hej venner jeg er den grønne ara 4 3 1 1 5 5 3 5 Farv de rigtige numre 1. Sort 2. Rød 3. Lyserød 4. Grøn 5.

Læs mere

2. Bestyrelsens beretning Vi har i år valgt at dele beretningen ud til dem der har haft med de forskellige områder af gøre.

2. Bestyrelsens beretning Vi har i år valgt at dele beretningen ud til dem der har haft med de forskellige områder af gøre. Referat fra Generalforsamlingen 2008 Afholdt onsdag den 18. februar på Bakkenbro Skole. 36 fremmødte udover bestyrelsen. 1. Valg af dirigent Otto Østergaard blev valg med applaus. 2. Bestyrelsens beretning

Læs mere

Populations(bestands) dynamik

Populations(bestands) dynamik Populations(bestands) dynamik Fuglebestande er ikke statiske, men dynamiske størrelser der ændrer sig over tid, både cyklisk (årstidsbestemt), men i de fleste tilfælde også ændrer, sig alt efter om forholdene

Læs mere

Ø-LEJREN PÅ LYØ 1970 I 40 ÅR 2010

Ø-LEJREN PÅ LYØ 1970 I 40 ÅR 2010 Ø-LEJREN PÅ LYØ 1970 I 40 ÅR 2010 Udstilling på Lyø Kultur- og Besøgscenter 27. juni 8. august 2010 DET HELE STARTEDE MED MØLLEN PÅ LYØ Når man får Lyø ind i sjælen! 1970 gav Kulturministeriet tilskud

Læs mere

Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND

Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND V/ Formand Carsten Christensen Birkealle 7, 6710 Esbjerg V. Grundejerforeningen Jegum Ferieland. Bestyrelsens beretning 2013 Allerførst velkommen til den årlige generalforsamling

Læs mere

Information om råger og rågekolonier i byer

Information om råger og rågekolonier i byer Naturforvaltning Den 18. januar 2016 Information om råger og rågekolonier i byer Indledning Råger og rågekolonier i byer er for nogle en glæde for andre en gene. Rågekolonier i byer medfører tit mange

Læs mere

Referat fra generalforsamlingen i SÅ den 31. marts 2004 kl. 18 Solen skinnede - det var varmt og lyst udenfor. Og tidsmæssigt befandt vi os lige midt i ulvetimen, hvor de fleste familier har nok at se

Læs mere

Opgaver. Administration

Opgaver. Administration Referat af GENERALFORSAMLING i Jydsk Naturhistorisk Forening mandag 8. februar 2016 kl. 19-20 på Naturhistorisk Museum i Århus. 1. Valg af dirigent. Eigil Holm blev valgt som dirigent 2. Bestyrelsens beretning.

Læs mere

Der var mødt 49 medlemmer op til generalforsamlingen inklusive bestyrelsen.

Der var mødt 49 medlemmer op til generalforsamlingen inklusive bestyrelsen. Bramsnæs Lokalhistoriske Forening Co/Biblioteket i Kirke Hyllinge Bygaden 53, 4070 Kirke Hyllinge E-mail: blf.bramsnaes@live.dk Webadresse: www.bramsnaeslokalhistorie.dk Referat Ordinær generalforsamling

Læs mere

Holbæk Arkæologiklub. Mejerigården oktober 2015

Holbæk Arkæologiklub. Mejerigården oktober 2015 Holbæk Arkæologiklub Mejerigården oktober 2015 Nyhedsbrev vinter 2016 Generalforsamlingen Den 17. november 2015 var det tid at afholde den ordinære generalforsamling. Der var denne gang et fremmøde på

Læs mere

BØLGEBRYDEREN. 27. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 1/2016. Læs inde i bladet:

BØLGEBRYDEREN. 27. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 1/2016. Læs inde i bladet: BØLGEBRYDEREN 27. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 1/2016 Læs inde i bladet: INVITATION TIL GENERALFORSAMLING SØREDNING I SVERIGE OG DANMARK ÅRETS ARRANGEMENTER 1 SØRUP HAVNS BÅDELAV Lindevej

Læs mere

Vi var nogle stykker der benyttede sig af det gode sommer vejr til at deltage i Dronningens besøg på Årø Med Dannebrog for anker i Årøsund, og

Vi var nogle stykker der benyttede sig af det gode sommer vejr til at deltage i Dronningens besøg på Årø Med Dannebrog for anker i Årøsund, og foto: frost Ideen med at skrive lidt om Lillebælts Nordlige del er at fortælle om de oplevelser og muligheder der er her, og så er det også mit farvand her har jeg sejlet i 60 år men der er stadig noget

Læs mere

Vise-Vers-Nyt. Afs.: VV-Roskilde, Stenlandsvej 16, 4000 Roskilde

Vise-Vers-Nyt. Afs.: VV-Roskilde, Stenlandsvej 16, 4000 Roskilde Medl.nr. IDNr / Par Nr «Navn» «Kontat» «Gade og nr#» «Postnr#» «BY» Afs.: VV-Roskilde, Stenlandsvej 16, 4000 Roskilde Til kalenderen: 07.02.16 kl. 14-16:30 Besøg af Visens Venner i Køge i bibliotekssalen

Læs mere

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde Engagement, tillid og samarbejde Vi viser vejen! Et godt børneliv kræver synlige og troværdige voksne, der kan og vil vise vej. Vi er professionelle! Vi er et engageret personale, som tør stå ved vores

Læs mere

Glasmuseets Venners generalforsamling lørdag d. 27. februar 2016. Formandens beretning v. Karen Siune

Glasmuseets Venners generalforsamling lørdag d. 27. februar 2016. Formandens beretning v. Karen Siune Glasmuseets Venners generalforsamling lørdag d. 27. februar 2016. Formandens beretning v. Karen Siune I det forløbne år har bestyrelsen arbejdet med at efterleve de målsætninger, som foreningen Glasmuseets

Læs mere

Lundeborg Lystbådehavn på position:

Lundeborg Lystbådehavn på position: Nr. 2 april - 2004 Mindeord Jeg har just modtaget den sørgelige meddelelse at Poul Olsen er død. Poul fungerede som næstformand i Alpha29-klubben siden 1999 og på vores bestyrelsesmøde i januar var Poul

Læs mere

TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015. Kursen er sat!

TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015. Kursen er sat! TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015 Kursen er sat! LEMVIG 23.-25. MAJ 2015 TEMA: FISK & FISKERI - FØR OG NU Fisk og fiskeri har altid fyldt meget i Lemvig og derfor har vi valgt dette tema for Pinsestævne

Læs mere

Hvordan er det gået til?

Hvordan er det gået til? Hvordan er det gået til? Der er både isbjørne og mennesker i Grønland. Hvordan passer de til deres omgivelser? Pingviner kan godt klare sig i zoologisk have i Danmark. Hvorfor lever der ikke pingviner

Læs mere

Kampagnen Opgør med tabuet

Kampagnen Opgør med tabuet Kampagne: Opgør med tabuet Landsforeningen har i begyndelsen af 2014, i ugerne 5 til 8, sat en mindre kampagne i værk på facebook og hjemmesiden. Kampagnen Opgør med tabuet handler om at give hjælp til

Læs mere

Gråkrage/Sortkrage. Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.0:24.02.2016) Videnskabelige navne Gråkrage (Corvus cornix) (L) Sortkrage (Corvus corone) (L)

Gråkrage/Sortkrage. Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.0:24.02.2016) Videnskabelige navne Gråkrage (Corvus cornix) (L) Sortkrage (Corvus corone) (L) Gråkrage/Sortkrage Øverst gråkrage, nederst sortkrage, som dog har spor af gråkrage i sig Videnskabelige navne Gråkrage (Corvus cornix) (L) Sortkrage (Corvus corone) (L) 1 Status og udbredelse Gråkragen

Læs mere

Referat fra generalforsamling i Tømrerbakkens grundejerforening den 28/6 2014.

Referat fra generalforsamling i Tømrerbakkens grundejerforening den 28/6 2014. Referat fra generalforsamling i Tømrerbakkens grundejerforening den 28/6 2014. Tilstede: 13 stemmeberettigede parceller Dirigent: Niels Carlsson blev valgt som dirigent og konstaterede at generalforsamlingen

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde Birkeparken 7.2.2011

Referat fra bestyrelsesmøde Birkeparken 7.2.2011 1 Referat fra bestyrelsesmøde Birkeparken 7.2.2011 Tilstede. alle Formanden bød velkommen til det første møde i 2011. 1: Gennemgang af referat fra mødet den ls.nov. 2010. Referatet underskrevet uden kommentarer

Læs mere

Fortidens ansigter projiceret levende formidling

Fortidens ansigter projiceret levende formidling Rapport: Fortidens ansigter projiceret levende formidling Et samarbejdsprojekt mellem Ringkøbing-Skjern Museum og Museet for Varde By og Omegn. Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.42-03-0025 Kontaktperson:

Læs mere

SKL s store stævne Søndag den 15. januar holder SKL det årlige store pistol stævne. Kom og deltag eller hjælp, læs side 5 og 7.

SKL s store stævne Søndag den 15. januar holder SKL det årlige store pistol stævne. Kom og deltag eller hjælp, læs side 5 og 7. Nr. 1 januar kvartal 2006 Medlemsblad for Skyttelauget Kongens Lyngby Masser af klasser Årets skoleskydning for 5. klasser blev en stor succes med 183 deltagende hold fra SKL læs side 6. SKL s store stævne

Læs mere

Nyhedsbrev juni 2013

Nyhedsbrev juni 2013 Nyhedsbrev juni 2013 Fra formanden for De Berejstes Klub, Søren Fodgaard dbkformand@live.dk DBK Weekend på Hven Årets DBK-Weekend blev afholdt d. 7.-9. juni. Hvor de to foregående weekender har været præget

Læs mere

gyldendal.dk - twitter.com/gyldendal - forlagetgyldendal youtube.com - facebook forlagetgyldendal

gyldendal.dk - twitter.com/gyldendal - forlagetgyldendal youtube.com - facebook forlagetgyldendal INDLeDNING DE DANSKE FUGLE er først og fremmest en billedbog - med fotos af alle de arter, man kan opleve her i landet. Er man interesseret i fugle, kan man selv se dem, hvis man er tålmodig og for de

Læs mere

Bestyrelse: Kontaktpersoner i klubbens udvalg:

Bestyrelse: Kontaktpersoner i klubbens udvalg: Bestyrelse:... 1 Kontaktpersoner i klubbens udvalg:... 1 Kære Dykkere... 2 Generalforsamling 2013 Horsens Dykkerklub... 2 Nytårskur (Seniorer)... 3 Intern flaskeeftersyn år 2013... 3 Trykprøvning af flasker...

Læs mere

Referat Generalforsamling Stribgårdens Grundejerforening 2007. Generalforsamling den 16. marts 2007

Referat Generalforsamling Stribgårdens Grundejerforening 2007. Generalforsamling den 16. marts 2007 Den ordinære generalforsamling blev indkaldt til afvikling fredag den 16. marts 2007 kl. 19.00 i Strib Sognegård. 1. Dagsordenen: 2. Valg af dirigent 3. Formandens beretning 4. Regnskab 2006 5. Indkomne

Læs mere

Grundejerforeningen for Saltum Strand. Beretning 2013 / 2014

Grundejerforeningen for Saltum Strand. Beretning 2013 / 2014 Grundejerforeningen for Saltum Strand Beretning 2013 / 2014 Bestyrelsen har i det forløbne år afholdt 4 bestyrelsesmøder 2 i efteråret 2013 og 2 i foråret 2014. Til vore møder er suppleanterne inviteret

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 29 juni 2011

Nyhedsbrev nr. 29 juni 2011 Formanden har ordet Siden sidst Siden årsmødet har vi haft den glæde at modtage ca. 5.000 stykker nyt, frasorteret pigetøj fra QueenZ i Haslev som en gave til vores hjælpearbejde i Rumænien. Tøjet vil

Læs mere

Endelave, den 11. januar 2014. Endelave Havbrug Orientering 1 fra Beboerforeningen

Endelave, den 11. januar 2014. Endelave Havbrug Orientering 1 fra Beboerforeningen Endelave, den 11. januar 2014 Endelave Havbrug Orientering 1 fra Beboerforeningen Kort før jul fik bestyrelsen i Endelave Beboerforening en henvendelse fra Anders Pedersen som ejer Hjarnø Havbrug, som

Læs mere

Generalforsamling i Sønderborg Kajak Klub Afholdes Onsdag den 25. februar 2016 kl. 19,00 I klubbens lokaler ved verdens Ende

Generalforsamling i Sønderborg Kajak Klub Afholdes Onsdag den 25. februar 2016 kl. 19,00 I klubbens lokaler ved verdens Ende Generalforsamling i Sønderborg Kajak Klub Afholdes Onsdag den 25. februar 2016 kl. 19,00 I klubbens lokaler ved verdens Ende Ifølge klubbens vedtægter er dagsordenen: 1. Valg af dirigent 2. Formandens

Læs mere

Medlemsblad for Foreningen til bevarelse af fiskefartøjet Marna af Faaborg SG100. Juni 2015. 16. årgang nr. 2

Medlemsblad for Foreningen til bevarelse af fiskefartøjet Marna af Faaborg SG100. Juni 2015. 16. årgang nr. 2 Medlemsblad for Foreningen til bevarelse af fiskefartøjet Marna af Faaborg SG100 Juni 2015 16. årgang nr. 2 Formanden har ordet Så er sæsonen godt i gang. Her i bladet er der et par nye aktiviteter, tag

Læs mere

HK HOVEDSTADEN SENIOR HELSINGØR MØDER OG SPÆNDENDE TURE JERES FÆLLESSKAB I KLUBBEN

HK HOVEDSTADEN SENIOR HELSINGØR MØDER OG SPÆNDENDE TURE JERES FÆLLESSKAB I KLUBBEN HK HOVEDSTADEN 1 SENIOR Program foråret 2016 MØDER OG SPÆNDENDE TURE JERES FÆLLESSKAB I KLUBBEN HELSINGØR / Hvad sker der i din afdeling / Medlemsmøder / Hvornår er den næste generalforsamling / Tilmeld

Læs mere

Laugposten. Pinseturen 2014, gik til Orø.

Laugposten. Pinseturen 2014, gik til Orø. Laugposten 23. årgang nr. 01 2014 Indhold: Pinseturen 2014 Columbus & Stegt Flæsk Standerhejsning Generalforsamling Vinsmagning Sømandsaften Stormflod 5.-6. december Julefrokost Orkanen 28. oktober Kontakter

Læs mere

BØLGEBRYDEREN. 27. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 2/2016. Læs inde i bladet:

BØLGEBRYDEREN. 27. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 2/2016. Læs inde i bladet: BØLGEBRYDEREN 27. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 2/2016 Læs inde i bladet: REFERAT FRA ÅRETS GENERALFORSAMLING ÅRETS ARRANGEMENTER STUDIETUR 1 SØRUP HAVNS BÅDELAV Lindevej 2 3480 Fredensborg

Læs mere

Christianshavns Lokalråd Beboerhuset Dronningensgade 34 1420 København K www.christianshavnslokalraad.dk

Christianshavns Lokalråd Beboerhuset Dronningensgade 34 1420 København K www.christianshavnslokalraad.dk Christianshavns Lokalråd Beboerhuset Dronningensgade 34 1420 København K www.christianshavnslokalraad.dk Christianshavn den 22. juli 2009 Frank Jensen Socialdemokraterne Artillerivej 34 2300 København

Læs mere

Vadehavet. Navn: Klasse:

Vadehavet. Navn: Klasse: Vadehavet Navn: Klasse: Vadehavet Vadehavet er Danmarks største, fladeste og vådeste nationalpark. Det strækker sig fra Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, og hele vejen ned til den tyske grænse. Vadehavet

Læs mere

HAVNENYT EFTERÅRET 2015

HAVNENYT EFTERÅRET 2015 HAVNENYT EFTERÅRET 2015 En ægte 12 meter afgår Dragør havn Sæsonen 2015 Igen i år har vi kunnet holde skindet på næsen, når man taler om antal af gæstende både i havnen. Vi har i år haft en fremgang på

Læs mere

Referat generalforsamling 28.05.13. Gug plejehjem. Der var 30 personer og 21 parceller repræsenteret ved årets generalforsamling.

Referat generalforsamling 28.05.13. Gug plejehjem. Der var 30 personer og 21 parceller repræsenteret ved årets generalforsamling. Referat generalforsamling 28.05.13 Gug plejehjem Der var 30 personer og 21 parceller repræsenteret ved årets generalforsamling. Dagsorden ifølge vedtægterne: 1. Valg af dirigent Bestyrelsen havde taget

Læs mere

BØLGEBRYDEREN. 25. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 2/2014. Læs inde i bladet:

BØLGEBRYDEREN. 25. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 2/2014. Læs inde i bladet: BØLGEBRYDEREN 25. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 2/2014 Læs inde i bladet: FORMANDENS BERETNING FORTØJNINGSMETODER I DEN NYE HAVN RENOVERING AF YDERMOLEN ER AFSLUTTET 1 SØRUP HAVNS BÅDELAV

Læs mere

Formandsberetning. Nyhedsbrev Januar 2004

Formandsberetning. Nyhedsbrev Januar 2004 Nyhedsbrev Januar 2004 Formandsberetning År 2004 bliver foreningen Den Sikre Vejs andet leveår, et år vi i foreningens bestyrelse glæder sig meget til, da vi har store forhåbninger for foreningens udvikling

Læs mere

Aalborg Kommunale Kunstforening. Referat af ordinær generalforsamling. Tirsdag d. 17. april 2012 kl. 19:30

Aalborg Kommunale Kunstforening. Referat af ordinær generalforsamling. Tirsdag d. 17. april 2012 kl. 19:30 Aalborg Kommunale Kunstforening Referat af ordinær generalforsamling Tirsdag d. 17. april 2012 kl. 19:30 I Teknik- & Miljøforvaltningens & Forsyningsvirksomhedernes kantine på Stigsborg Brygge 5, Nørresundby

Læs mere

Formandens beretning ved generalforsamlingen d. 29.10.2012. Der er sket rigtig mange ting siden sidste generalforsamling.

Formandens beretning ved generalforsamlingen d. 29.10.2012. Der er sket rigtig mange ting siden sidste generalforsamling. Formandens beretning ved generalforsamlingen d. 29.10.2012. Velkommen til vor 17. generalforsamling. Så skal jeg igen stå for formandsberetningen, som jeg også gjorde for 17 år siden, da vi startede med

Læs mere

NYHEDSBREV. Grundejerforeningen Fuglebakken Årgang 9 nr. 19 April 2006. Indhold:

NYHEDSBREV. Grundejerforeningen Fuglebakken Årgang 9 nr. 19 April 2006. Indhold: NYHEDSBREV Grundejerforeningen Fuglebakken Årgang 9 nr. 19 April 2006 Formanden har ordet Parkeringsproblematikken Travetur Fastelavn Ny hjemmeside Løst og Fast Indhold: Husk den historiske travetur Søndag

Læs mere

Naturvejledning på Morslands Historiske Museum

Naturvejledning på Morslands Historiske Museum Naturvejledning på Morslands Historiske Museum ÅRSRAPPORT 2012 Naturvejleder Jørgen Frank Rasmussen. Jeg blev ansat 1. marts 2009. Friluftsrådet, Morsø Kommune og museet yder løntilskud til stillingen.

Læs mere

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1:04.09.2015) Gærdesmutte

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1:04.09.2015) Gærdesmutte Gærdesmutte Videnskabeligt navn: Troglodytes troglodytes (L) I Danmark yngler en art af slægten Troglodytes, der er en del af gærdesmuttefamilien. Gærdesmuttefamilien som omfatter godt 80 arter, fordelt

Læs mere

MEDLEMSBLADET DISFONFINS.DK

MEDLEMSBLADET DISFONFINS.DK MEDLEMSBLADET DISFONFINS.DK to Efter en velbesøgt generalforsamling føler jeg bestyrelsen har fået fuldmagt til at fortsætte i det spor vi gennem tid har fulgt: At formidle kunst og nedbryde afstanden

Læs mere

Nyhedsbrev. Michael Skolen. Uge 15 2011. God påskeferie

Nyhedsbrev. Michael Skolen. Uge 15 2011. God påskeferie Nyhedsbrev Michael Skolen Uge 15 2011 God påskeferie Kommende musikaftener Det er nu snart tid for skolens to store forårsmusikaftener. Den første finder sted TIRSDAG D. 3/5 KL. 18.30. Denne musikaften

Læs mere

12. ORDINÆRE IT-AKTIVITETER GENERALFORSAMLING I S TØTTEFORENINGEN FOR H OSPICE S ØNDERJYLLAND DEN 18. NOVEMBER 2008.

12. ORDINÆRE IT-AKTIVITETER GENERALFORSAMLING I S TØTTEFORENINGEN FOR H OSPICE S ØNDERJYLLAND DEN 18. NOVEMBER 2008. F ORMANDSBERETNING FRA DEN 12. ORDINÆRE GENERALFORSAMLING I S TØTTEFORENINGEN FOR H OSPICE S ØNDERJYLLAND DEN 18. NOVEMBER 2008. I det forløbne år har vi holdt 8 bestyrelsesmøder og 2 dage med at pakke

Læs mere

i Køge - Nyhedsbrev august 2012

i Køge - Nyhedsbrev august 2012 KANDIDATER OG FRIVILLIGE TIL KOMMUNAL- OG REGIONSVALGET af Bodil Sø, formand for Venstre i Køge Opstillingsmøde d. 11. sep. i Køge kredsen Køge-Kredsen (der dækker Køge og Lejre Kommuner) skal vælge ny

Læs mere

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010 Denne lille manual til dyrkning af egne grønsager er skrevet af Peter Norris. Peter Norris har 25 års erfaring med økologisk havebrug. Han er ekspert i at dyrke grønsager også i ydersæsonen, og har derfor

Læs mere

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens)

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) Udspring - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) - Sikkerhed: Det første, man starter med at gøre, når man skal lave udspring med en gruppe, er at definere nogle færdselsregler,

Læs mere

33. nyhedsbrev Foreningen Skole for livet April kvartal 2013

33. nyhedsbrev Foreningen Skole for livet April kvartal 2013 33. nyhedsbrev Foreningen Skole for livet April kvartal 2013 NYT FRA SKOLEN NYE SKOLEBORDE I GANDHI-STIL Når børnene undervises i skolen i Anand Niketan Ashram, sidder de på gulvet i klasselokalerne. Der

Læs mere

Formandens beretning Generalforsamling, Landsbyen, 13. april 2011 i Bramdrupdam Hallerne.

Formandens beretning Generalforsamling, Landsbyen, 13. april 2011 i Bramdrupdam Hallerne. Formandens beretning Generalforsamling, Landsbyen, 13. april 2011 i Bramdrupdam Hallerne. Dette er sket siden sidste generalforsamling. Generalforsamling 2010 Der var mødt 12 beboere op på generalforsamlingen

Læs mere

Grundejerforeningen Fyrrelunden. Referat af generalforsamlingen den 20. maj 2007

Grundejerforeningen Fyrrelunden. Referat af generalforsamlingen den 20. maj 2007 Formanden, Poul Lauridsen, bød velkommen. Grundejerforeningen Fyrrelunden Referat af generalforsamlingen den 20. maj 2007 1. Ole Ryttersgaard blev valgt som dirigent. Han konstaterede, at generalforsamlingen

Læs mere

K L U B N Y T MEDLEMSBLAD FOR ODENSE YACHTKLUB. NR. 1 - MARTS 2016

K L U B N Y T MEDLEMSBLAD FOR ODENSE YACHTKLUB. NR. 1 - MARTS 2016 K L U B N Y T MEDLEMSBLAD FOR ODENSE YACHTKLUB. NR. 1 - MARTS 2016 19. 2. 9. & 10. 23. & 24. 7. & 8. 15. & 16. KLUBKALENDER: MARTS 2016 Bestyrelsesmøde.* APRIL 2016 Generalforsamling.* Arbejdsweekend.*

Læs mere

Hou Fritidssejler Klub 25 års jubilæum 3. juni 2012.

Hou Fritidssejler Klub 25 års jubilæum 3. juni 2012. Hou Fritidssejler Klub 25 års jubilæum 3. juni 2012. I skal have et par ord med på vejen i anledning af at vi er samlet her i aften - - Og det ér jo fordi vi i morgen, d. 3. juni 2012 fylder 25 år. Se

Læs mere

Formandsberetning i HBH 2015.

Formandsberetning i HBH 2015. Velkommen til ordinær genf. i HBH og HBV. Før vi går i gang med genf. skal vi mindes et af vore medlemmer, nemlig Else Emig, som desværre afgik ved døden i august måned. Hun døde på sygehuset efter kort

Læs mere

Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr,

Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr, Almindelig spidsmus Latinsk navn: Sorex araneus Engelsk navn: Common shrew Orden: Insektædere Familie: Spidsmus Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr, der kaldes insektædere

Læs mere

http://www.svoem.org/discipliner/livredning/livredning-i-skole-fritid-og-klub/livredning-somen-sport/

http://www.svoem.org/discipliner/livredning/livredning-i-skole-fritid-og-klub/livredning-somen-sport/ Livredning i svømmeskolen Relevante links Nedenfor finder du en række relevante links, som du kan gøre brug af, hvis du gerne vil integrere livredning i svømmeundervisningen. Rescue kid og aqua champ mærkerne

Læs mere

KFUM-Spejderne i Danmark Ulveledertræf 25.-27. januar 2008 www.spejdernet.dk/ulveledertræf

KFUM-Spejderne i Danmark Ulveledertræf 25.-27. januar 2008 www.spejdernet.dk/ulveledertræf Ulv (Canis lupus) Ulven er tamhundens stamfader og Europas næststørste rovdyr kun overgået af den brune bjørn. Den bliver 1-1,5 meter lang og dertil kommer halen på 30-50 cm. Den bliver normalt 75-80 cm

Læs mere

LOVE. for. Stiftet i Silkeborg den 18. januar 1942

LOVE. for. Stiftet i Silkeborg den 18. januar 1942 LOVE for Stiftet i Silkeborg den 18. januar 1942 1 1 Foreningens navn er : Silkeborg Fugle-og Stuekulturforening. 2 Formålet er ved alle til rådighed stående midler at skabe og fremme interessen for akvarier,

Læs mere

Tale til sommerafslutning 2010

Tale til sommerafslutning 2010 Tale til sommerafslutning 2010 Velkommen på denne skønne sommerdag. Velkommen først og fremmest til 9. årgang, der er æresgæster i dag. Men selvfølgelig også til alle andre elever, til forældre og pårørende

Læs mere

OZ6HR nyt, Januar 2016. Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

OZ6HR nyt, Januar 2016. Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling OZ6HR nyt, Januar 2016 1 Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling 2 OZ6HR nyt, Januar 2016 OZ6HR nyt Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Parallelvej 6A

Læs mere

Øen der ikke vil dø. Teskt af Julie Hammer Lauridsen og Michala Rosendahl Foto af Michala Rosendahl

Øen der ikke vil dø. Teskt af Julie Hammer Lauridsen og Michala Rosendahl Foto af Michala Rosendahl Øen der ikke vil dø I Kattegat ligger Tunø og kæmper. Selvom befolkningstallet på øen har været stabilt de sidste ti år, er fremtiden usikker. For det er ikke nemt at lokke unge mennesker til en ø, hvor

Læs mere

Generalforsamling i VBK

Generalforsamling i VBK Generalforsamling i VBK Referat af ordinær generalforsamling d. 24.11.2015 1. Valg af dirigent samt referent og 2 stemmetællere. 2. Bestyrelsens beretning formand Per Nørgaard Klaus Rasmussen blev valgt

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde d. 20 nov. 2012.

Referat fra bestyrelsesmøde d. 20 nov. 2012. Referat fra bestyrelsesmøde d. 20 nov. 2012. Tilstede: Trine Rasmussen, Jens Christensen, Rita Møller Nielsen, Jens Eskildsen, Kirsten Bundgård, Sidsel M. Sørensen, Anne-Dorthe Tuemose. Gæster under relevante

Læs mere

Referat af generalforsamling, Grundejerforening Fuglebakken Tirsdag den 23. februar 2016, Møllevangsskolens festsal

Referat af generalforsamling, Grundejerforening Fuglebakken Tirsdag den 23. februar 2016, Møllevangsskolens festsal Referat af generalforsamling, Grundejerforening Fuglebakken Tirsdag den 23. februar 2016, Møllevangsskolens festsal Dagsorden 1. Velkomst 2. Valg af dirigent 3. Formandens beretning 4. Fremlæggelse af

Læs mere

Månedens emne: Bondegårdsliv ( dyr og redskaber ) NB. Hvis du kommer efter kl. 14.30 bedes du ringe på mobil 28633403, så kommer vi og lukker dig ind.

Månedens emne: Bondegårdsliv ( dyr og redskaber ) NB. Hvis du kommer efter kl. 14.30 bedes du ringe på mobil 28633403, så kommer vi og lukker dig ind. Årgang 23 Nr.7/2014. Medlemsblad for foreningen Legetøjets venner Næste møde: Torsdag den 2. okt. 2014 kl. 14.30 Lyshøjgårdsvej 103, kælderen 2500 Valby Månedens emne: Bondegårdsliv ( dyr og redskaber

Læs mere

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg DEN EUROPÆISKE BÆVER NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg Den europæiske bæver HISTORIE For 3000 år siden levede der bævere mange steder i Danmark. Men bæverne blev jaget af mennesket. Kødet smagte

Læs mere

FORENINGEN TIL INTEGRATION AF NYDANSKERE PÅ ARBEJDSMARKEDET VEDTÆGTER. for

FORENINGEN TIL INTEGRATION AF NYDANSKERE PÅ ARBEJDSMARKEDET VEDTÆGTER. for VEDTÆGTER for Foreningen til Integration af Nydanskere på Arbejdsmarkedet Sankt Peders Stræde 28 C, 4. 1453 København K ---ooooo--- VEDTÆGTER for Foreningen til Integration af Nydanskere på Arbejdsmarkedet

Læs mere

Medlem af Dansk Model Jernbane Union. Nyhedsbrev februar 2015 Nr. 71 8. årgang

Medlem af Dansk Model Jernbane Union. Nyhedsbrev februar 2015 Nr. 71 8. årgang Medlem af Dansk Model Jernbane Union Nyhedsbrev februar 2015 Nr. 71 8. årgang Efterhånden begynder man at kunne se, at der er en modeljernbane om end endnu i store stykker i lokalet. Mange ting er lavet

Læs mere

Varde Idrætsforening Lerpøtvej 55 6800 Varde

Varde Idrætsforening Lerpøtvej 55 6800 Varde Lerpøtvej 55 GENERALFORSAMLING Tirsdag den 29. september 2015 kl. 20.00 Referat: Antal fremmødte: Der var 35 stemmeberettigede deltagere. Jørgen Nielbæk bød velkommen til de fremmødte medlemmer og præsenterede

Læs mere

Tag livet til dig fra hi til energi Netværksforløb for kvinder.

Tag livet til dig fra hi til energi Netværksforløb for kvinder. Tag livet til dig fra hi til energi Netværksforløb for kvinder. Et feminint forvandlingsrum med genveje til mere nydelse, flere handlemuligheder og bedre balance i dit liv! Forestil dig at Du er fuld af

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Transformation af Gl. Estrup vandmølle

Transformation af Gl. Estrup vandmølle Transformation af Gl. Estrup vandmølle OPGAVEFORMULERING Afgang forår 2014 Katrine Mølgaard Olsen 2012653 Arkitektskolen Aarhus Vejleder: Lars Nicolai Bock Herregårde De danske herregårde har været vigtige

Læs mere

Anders Petersen Området ligger i gæssenes trækrute. Bramgåsen, der er totalfredet, findes her i området.

Anders Petersen Området ligger i gæssenes trækrute. Bramgåsen, der er totalfredet, findes her i området. 13-09-2013 Lise Overby Nørgård Direkte: 7257 7367 Mail: lio@jammerbugt.dk Sagsnr.: 01.16.00-G00-1-13 Referat fra borgermøde i Haverslev den 12.9.2013 Dagsorden: Velkomst og præsentation v/otto Kjær Larsen,

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

http://www.toemrerbakken.dk/toemrer_referat_2011.html

http://www.toemrerbakken.dk/toemrer_referat_2011.html Til grundejerforeningens medlemmer. Til forsiden FREDAG 6. APR 2012 Indbetaling af kontingent for 2011 kan ske ved indsættelse på konto 1551 3719216501 i Danske Bank, eller direkte til kasseren. Kontingentet

Læs mere

RINGSTED SPORTSRIDEKLUB Generalforsamling

RINGSTED SPORTSRIDEKLUB Generalforsamling RINGSTED SPORTSRIDEKLUB Generalforsamling Torsdag d. 26. februar 2015 Velkomst v/formanden 1. Valg af dirigent Steen Kielstrup 1a. Valg af stemmetællere Anne Johansen Uddeling af pokaler Rideskole holdridning

Læs mere

Referat fra ordinær generalforsamling mandag 25/01-2016

Referat fra ordinær generalforsamling mandag 25/01-2016 Referat fra ordinær generalforsamling mandag 25/01-2016 19 stemmeberettigede medlemmer. 1. Valg af dirigent; Bent Rask foreslået og valgt Generalforsamlingen lovligt indvarslet. 2. Beretning: Ved formanden

Læs mere

Stine og Jens på opdagelse ved Roskilde Fjord

Stine og Jens på opdagelse ved Roskilde Fjord Stine og Jens på opdagelse ved Roskilde Fjord Perfekt, tænker Stine, da hun kigger ud af vinduet. Solen står højt på himmelen, og der er en let vind. En herlig forårsdag, der ikke kunne være bedre til

Læs mere

Indsatsområdets navn: SEJLERTURISME: Billigt og nemt tilgængeligt materiale

Indsatsområdets navn: SEJLERTURISME: Billigt og nemt tilgængeligt materiale Indsatsområdets navn: SEJLERTURISME: Billigt og nemt tilgængeligt materiale Kort/billede Beskrivelse af forslaget - hvad går det ud på? Hvad er formålet med indsatsen? Hvornår kan forslaget realiseres?

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere