Bland selv de traditionelle linolieprodukter til træbåde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bland selv de traditionelle linolieprodukter til træbåde"

Transkript

1 Bland selv de traditionelle linolieprodukter til træbåde Opskrifter samlet, justeret og afprøvet af Simon Bordal Hansen

2 Jernmønje (i stedet for blymønje) Jernmønje er en ugiftig blanding af linoliefernis og pigmentet Hæmatit, Fe203. Den har to egenskaber, som er interessante til brug for både. Dels danner jernmønjen et vandtæt lag, dels kan hæmatit fungere som et rustbeskyttende offerlag uden på f.eks. en jernkøl. Jernmønje benyttes derfor til rustbeskyttelse. Dens øvrige egenskaber gør den oplagt at bruge som bundprimer på træbåden. Den kan etablere det vandtætte lag, som man ellers benytter primere til. Jernmønje bør bruges senest et par uger efter blandingen, fordi pigmentet er meget tungt, og synker til bunds i linolien. Derefter kan det være sin sag at få rørt den op i olien igen. Derfor skal der også røres godt om i blandingen, medens der males. Jernmønjen skal arbejdes godt ind i træet og påføres i meget tynde lag. Dette er vigtigt - er lagene for tykke risikerer man at mønjen rynker. Opskrift på jernmønje til brug under vandlinien 200 g koldpresset linolie og 800 g inoliefernis (kogt linolie). Det er ikke nødvendigt at bruge tilsat fungicid, da der senere skal males giftig bundmalingen uden på jernmønjen. Evt. 2-3 % sikkativ. 1 kg Hæmatit pigment. Blandingsforhold: 1 kg oliebladning til 1 kg pigment. Bland linoliefernis med sikkativ (pas på, at der ikke allerede er tilsat sikkativ til linolien). Det er ikke nødvendigt at bruge sikkativ. Hæld den koldpressede linolie op i din røreskål. Sæt røremaskinen i gang på langsom hastighed, og tilsæt lidt efter lidt pigmentet. Når pigment og den koldpressede olie har dannet en tyk farvepasta tilsætter du linolifernis med sikkativ. Lad blandingen stå og køre et stykke tid i røremaskinen, altid på laveste hastighed for ikke at få slået luft ind i malingen. Hvor kan man købe Hæmatit? Jeg køber mine pigmenter hos Københavns Farvehandel i Badstuestræde. De fås måske billigere andre steder, men forretningen har ry for at være omhyggelig med at levere ordentlig og rene pigmenter.

3 Raadvadcentret om jernmønje og Hæmatit Jernmønje består af stoffet Hæmatit, Fe203 (Naturligt forekommende jernoxyd/jernilte), der glødes og finknuses til pigment hvorefter det oprøres/rives i linoliefernis. Jernmønje er fuldkomment ugiftigt og malingen indeholder ingen farlige opløsningsmidler. Jernmønje har derfor malkoden Pigmentet er kendt fra oldtiden, hvor det blev kaldt "blodsten" efter sin kraftige røde/rødbrune farve. Det er det samme navn, der går igen i hæmatit (græsk: haima=blod og lithos=sten). Et andet navn er jernglans, rødjernsten. Da hæmatit ligger lavere end rent jern i spændingsrækken, virker jernmønjen som et offerlag, der langsomt tæres før selve jernet. Det er derfor vigtigt, at jernmønjen påføres i et fuldt dækkende lag på min. 1/2 mm, påført med ringpensel i to tynde lag på ca. 1/4 mm. Jernmønjen kan med fordel tilsættes sikkertiver, for at fremskynde hærdningen. Denne tager 1-3 døgn, afhængig af lys, luft og temperatur. Det er også vigtigt, at pigmentet er helt fri for svovl/sulfater, idet disse udvaskes af vand, hvorved malingen bliver porøs og dermed ikke længere rustbeskyttende for jernet. Man må derfor ikke forveksle den naturlige, rene jernoxyd, hæmatit, med de kunstigt fremstillede jernoxyder som jernoxydrødt, italienskrødt, engelskrødt, svenskrødt, caput mortuum m.fl., der bl.a. fremstilles ved afbrænding af svovlkis eller jernsulfat, og som derfor indeholder gips (calciumsulfat), feldspat m.m., der nærmest virker befordrende for rustdannelsen på jern. Jernmønje med zinkhvidt Bland zinkhvidt og jernmønje i forholdet 50/50. Følg opskrifterne for jernmønje og for zinkhvidt. Bland derefter de færdige malinger.

4 Tjærekit Tjærekit er et både billigt og godt tætningsmiddel til brug især under vandlinien. Kittet er nemt at lave og har to store fordele: For det første er kittet længere om at blive hårdt, og bevarer derfor længere en smidighed, der kan følge med træets bevægelser. For det andet indeholder tjæren stoffer som modvirker råd. Tjærekittets ulemper er, at det lugter kraftigt af tjære i den første tid samt at tjærens gulbrune farve kan slå igennem lysere maling. Under vandlinien spiller det ingen rolle, men på et hvidt fribord er det måske et problem. Og så bliver det hårdt med årene, som almindeligt kitt. Derfor skal det skiftes med nogle års mellemrum. Opskrift på tjærekit. Indgredienser: Lys trætjære og slemmet kridt - også kaldet forgylderkridt. Tag en passende beholder, f.eks. en plastdåse med låg, og fyld noget slemmet kridt i den. Prøv f.eks. med 1 dl. Hæld en lille smule trætjære på og rør rundt. Bland mere trætjære i, ind til kittet har en passende konsistens - sammenlign med almindeligt linoliekit til vinduer. Trætjærekittet er lidt mere klistret. Tjærekittet er klar til brug. Du kan opbevare det under låg i lang tid. Køb ikke billig mørk tjære. Lys trætjære er ikke helt billig, men du skal jo heller ikke bruge mange liter kit...

5 Spartelfarve Denne opskrift på traditionel spartelfarve har jeg fra bogen "Malerens Bog" af Johs. Larsen og udgivet Det er anden udgave af bogen, der i flere årtier var autoriteten på området. Her er de traditionele recepter, som det hed. Spartelfarven er meget nem at arbejde med, tørrer fornemt op og er let at slibe. Den skal ikke lægges på i for tykke lag, Nogle mm er maksimum, men det er som regel også rigeligt til at klare ujævnhederne på et fribord. Spartelfarven trækkes på med en bred spartel efter grunding med en linoliemaling. Se opskriften på fribordsmalinger. Når spartelfarven er tør og er slebet, males der igen, og når malingen er tør, spartles for sidste gang. Derefter males to gange. Alle lag males tyndt. Spartelfarven kan opbevares i f.eks. en plastpose. Opskrift på spartelfarve Indgredienser: Slemmet kridt - også kaldet forgylderkridt - vand og linoliefernis tilsat tørrelse (sikkativ). Først blandes 2 dele kridt med lidt vand, konsistensen skal være som stiv grød efter nogen tids omrøring. Pas på med ikke komme for meget vand i fra starten. I en anden beholder blandes 1 del kridt med lidt linoliefernis tilsat tørrelse (max 5% tørrelse). Konsistens som stiv grød. Bland de to kridtblandinger grundigt sammen - blandingen bliver en smule blødere, end hver af de to var. Så er spartelfarven færdig, den har en lys hvidgrå farve. Hvis du vil have en anden farve på spartelfaven, bruger du linoliemaling i stedet for fernis.

6 Maling til fribordet Opskriften her er på hvid maling til fribordet. Der kan givetvis bruges andre farvepigmenter end hvid - det ændrer ikke de øvrige ingredienser. Der arbejdes med to malinger: Maling til de første par strygninger (mellemstrygninger) Maling til slutstrygningen (hvis du vil gøre det særlig indviklet...) Opskrift på maling tilmellemstrygninger (kan også bruges til slutstrygningen) Indgredienser: Zinkoxid, titanoxid, linoliefernis med fungicid, koldpresset linolie med fungicid, tørrelse (sikkativ). Det er nemt at måle forholdet mellem ingredienserne på en køkkenvægt - cirka 200 g linolie, 600 g fernis og 30 g sikkativ til et kilo blandet pigment. Pigmentet består af ca 30% zinkoxid og ca 70% titanoxid. Pas på med for meget zinkoxid, det gir en meget hård og mere sprød flade. Du kan også bruge den færdige blanding, som har et blandingsforhold på 20/80 zink/titan. Lidt koldpresset linolie kommes i en røreskål. I olien blandes pigment. Rækkefølgen er vigtig, ellers klumper pigmentet. Er pigmentet klumpet allerede, er det en god ide at køre det igennem en fintmasket sigte et par gange. Brug en ske til at pressen pigmentet gennem sien med. Brug en elektrisk røremaskine til at blande pigment og den koldpressede olie. Tilsæt mere pigment og evt. lidt olie, lad maskinen køre - slutresultatet bliver en tyk farvepasta. Maskinen kan godt køre i en times tid, det bliver pastaen bare bedre af. Bland derefter fernis og sikkativ i. Du har i alt brugt omkring 8 dl olieblanding til 1 kg pigment. Opskrift på maling til slutstrygning Indgredienser: Zinkoxid, titanoxid, linoliefernis med fungicid, evt. standolie, tørrelse (sikkativ). Du bruger samme pigment som i opskriften for oven. Forbered pigmentet på samme måde som for oven. Du skal bruge lidt mindre fernis og til gengæld noget standolie. Fjerne 10% af fernisen og erstat med standolie - i dette eksempel bruger du i alt 540 g fernis og 60 g standolie samt 30 g sikkativ. Bland pigment og olieblanding på samme måde som for oven. Du skal i alt blande 8 dl olie til 1 kg pigment. Du kan sagtens nøjes med kun at bruge den maling, du blandede til de første strygninger. Den fungerer også fint til slutstrygning. Men standolien gør malingen en lille smule mere sej og stærk i overfladen, og det kan jo være en fordel.

7 Linoliefernis Opvarmes linolie dannes der en mere tyktflydende olie - linoliefernis eller kogt linolie. Den har andre egenskaber end den koldpressede olie. Den kogte olie hærder hurtigere op og danner en hårdere overflade. Til gengæld trænger den ikke lige så godt ind i træet. Endelig kan linoliefernis varmebehandles yderligere til Standolie, der er tyk som kold sirup. Standolie kan tilsættes op til 10% i linoliemaling eller fernis og giver en hårdere og blankere overflade. Opskrift på linoliefernis til udvendig brug Kogt linolie tilsat fungicid. (Kaldes også linoliefernis). Tørrelse (kaldes også Siccativ de Haarlem, coboltsikkativ). Til 1 liter fernis bruges 0,5 dl tørrelse. Bland fernis og tørrelse omhyggeligt. Så er fernisen klar til brug.

8 Zinkhvidt til bl.a. dæk under lærred Indgredienser: Zinkoxid, linoliefernis med fungicid, koldpresset linolie med fungicid, tørrelse (sikkativ). Det er nemt at måle forholdet mellem ingredienserne på en køkkenvægt - cirka 200 g linolie, 600 g fernis og 30 g sikkativ (Siccativ de Haarlem) til et kilo pigment. Pigmentet består af zinkoxid. Det kan være et problem at købe zinkhvidtpigment, i så fald kan man købe færdigblandet farvepasta som kunsterfarve. Lidt koldpresset linolie kommes i en røreskål. I olien blandes pigment. Rækkefølgen er vigtig, ellers klumper pigmentet. Er pigmentet klumpet allerede, er det en god ide at køre det igennem en fintmasket sigte et par gange. Brug en ske til at pressen pigmentet gennem sien med. Brug en elektrisk røremaskine til at blande pigment og den koldpressede olie. Tilsæt mere pigment og evt. lidt olie, lad maskinen køre - slutresultatet bliver en tyk farvepasta. Maskinen kan godt køre i en times tid, det bliver pastaen bare bedre af. Bland derefter fernis og sikkativ i. Du har i alt brugt omkring 8 dl olieblanding til 1 kg pigment.

GODE RÅD OM MALING MED TRADITIONELLE MALINGSTYPER PÅ TRÆ OG MURVÆRK AF SØREN VADSTRUP ARKITEKT MAA

GODE RÅD OM MALING MED TRADITIONELLE MALINGSTYPER PÅ TRÆ OG MURVÆRK AF SØREN VADSTRUP ARKITEKT MAA GODE RÅD OM MALING MED TRADITIONELLE MALINGSTYPER PÅ TRÆ OG MURVÆRK AF SØREN VADSTRUP ARKITEKT MAA indhold indledning..................... 3 1. oliefarver.....................4 linolie 5 linoliefarve 8

Læs mere

Linolie til overfladebehandling af udvendigt træværk

Linolie til overfladebehandling af udvendigt træværk Økologisk Byfornyelse og Spildevandsrensning Nr. 15 2001 Linolie til overfladebehandling af udvendigt træværk Økologisk byfornyelse og spildevandsrensning Nr. 15 2001 Linolie til overfladebehandling af

Læs mere

Polyester. Dansk Forening for Rosport Materielkursus 2 Uddannelsesudvalget. Polyesterens egenskaber. Opbevaring. Hvad består en glasfiberbåd af

Polyester. Dansk Forening for Rosport Materielkursus 2 Uddannelsesudvalget. Polyesterens egenskaber. Opbevaring. Hvad består en glasfiberbåd af 10 Polyester Hvad består en glasfiberbåd af Polyesterens egenskaber Opbevaring Der bruges som regel polyester til at holde sammen på glasset. Dette produkt er en kunstharpiks, fremstillet af spildprodukter

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

KALKNING. Rent teknisk er læsket kalk også den mest diffusionsåbne af alle overfladebehandlinger,

KALKNING. Rent teknisk er læsket kalk også den mest diffusionsåbne af alle overfladebehandlinger, KALKNING Læsket kalk er et af vore ældste og mest anvendte byggematerialer, og det er det den dag i dag, fordi kalkede facader hører ubrydeligt sammen med dansk bygningskultur, især på bygninger fra 1700-,

Læs mere

Tæt dæk Vedligehold og lægning af trædæk på stålfartøjer

Tæt dæk Vedligehold og lægning af trædæk på stålfartøjer Tæt dæk Vedligehold og lægning af trædæk på stålfartøjer Hardanger Fartøyvernsenter Skibsbevaringsfonden N 5601 Norheimsund Skovhusevej 35 4720 Præstø Tæt dæk Vedligehold og lægning af trædæk på stålfartøjer

Læs mere

Sæt mineraluld uden på huset og få isolering i klasse A ++

Sæt mineraluld uden på huset og få isolering i klasse A ++ LeT Sværhedsgrad: Produkterne er nok lettere at arbejde med end traditionel puds, men begyndere med et pudsebræt har meget at lære. tidsforbrug: -4 uger, hvis du ikke laver andet og ikke løber tør for

Læs mere

BLODET OG DETS MANGE FUNKTIONER

BLODET OG DETS MANGE FUNKTIONER BLODET OG DETS MANGE FUNKTIONER www.bloddonor.dk Hvorfor har vi blod i kroppen? Hvad laver blodet? Du tænker nok ikke ret meget over det i hverdagen, men blodet har en lang række vigtige opgaver i kroppen,

Læs mere

16 fyldstoffer 17 opløsningsmidler. 3 Hvad består maling af? 4 Bindemidler. 21 Tørstoffer - hvad er det? 23 Organismer relateret til maling

16 fyldstoffer 17 opløsningsmidler. 3 Hvad består maling af? 4 Bindemidler. 21 Tørstoffer - hvad er det? 23 Organismer relateret til maling ? 3 INdLEDNING 3 produktion Af MALING 3 Hvad består maling af? 4 Bindemidler 4: Olier - Alkyd 5: Hvordan hæfter alkyd (olie) til underlaget? 5: Alkydens (oliens) tørreproces 6: Eksempel på olier 7: Linolie

Læs mere

At være pige. Tekst og redaktion: Informationschef, sygeplejerske Ulla Rode. Faglig konsulent: Sundhedsplejerske Inge Lundgaard

At være pige. Tekst og redaktion: Informationschef, sygeplejerske Ulla Rode. Faglig konsulent: Sundhedsplejerske Inge Lundgaard At være pige At være pige Tekst og redaktion: Informationschef, sygeplejerske Ulla Rode Faglig konsulent: Sundhedsplejerske Inge Lundgaard Libresse Gydevang 33 3450 Allerød Telf: 48 16 81 16 Udgivet 1994

Læs mere

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET 2 l SPAR VAND SPAR PENGE l l SPAR VAND SPAR PENGE l 3 DET ER NEMT AT SPARE PÅ VANDET VI HAR TIDLIGERE VÆRET VANT TIL, AT DER VAR VAND NOK, OG AT VAND ER NÆSTEN

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER

RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER INDHOLD LEJLIGHEDENS RUM.................................. 3 TEMPERATUREN..................................... 4 BRUG ALLE RADIATORER..............................

Læs mere

HVAD ER DIT TØJ LAVET AF?

HVAD ER DIT TØJ LAVET AF? FORLØB NR. 3 Vidste du, at tekstilbranchen er en af verdens mest forurenende brancher? Mange tænker ikke over, hvor mange ressourcer der er forbundet med fremstilling af tekstil, og mange køber rigtig

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Hesten skal altid arbejde i en holdning, hvor det er fysisk muligt for den at udføre det, vi forlanger af den. Hesten må altså ikke på nogen

Læs mere

Anlægsgartnerens. plejehåndbog

Anlægsgartnerens. plejehåndbog Anlægsgartnerens plejehåndbog Forord Anlægsgartnerens plejehåndbog giver en kortfattet oversigt over, hvad haveejeren skal huske at gøre efter aflevering af en ny belægning, beplantning eller græsplæne.

Læs mere

Dyner og puder. Vælg med Varefakta fordi der er forskel

Dyner og puder. Vælg med Varefakta fordi der er forskel Dyner og puder Vælg med Varefakta fordi der er forskel Udvalget af dyner og puder i butikkerne er meget stort og kan virke uoverskueligt. Denne pjece er ment som en hjælp til at finde ud af, hvilken type

Læs mere

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Min forrige artikel tog udgangspunkt i, hvordan du kunne tackle de krav, der bliver stillet fra forskellige sider, inklusive fra dig selv, samt at du skulle anse din

Læs mere

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri. udgave Forlag Det Danske Spejderkorps Forlag 2004 Arsenalvej 0 436 København K Tlf. 32 64 00 50 Fax. 32 64 00 75 Email:

Læs mere

Stegning af kød myter, fakta og nye metoder Ina Clausen & Anne Lassen

Stegning af kød myter, fakta og nye metoder Ina Clausen & Anne Lassen Stegning af kød myter, fakta og nye metoder Ina Clausen & Anne Lassen Storkøkkencentret Afdeling for Ernæring Fødevaredirektoratet 1 Stegning af kød myter, fakta og nye metoder FødevareRapport 2002:01

Læs mere

Vedligeholdelsesguide. Lang levetid til din altan

Vedligeholdelsesguide. Lang levetid til din altan Vedligeholdelsesguide Lang levetid til din altan Tillykke med din nye altan Har du ikke haft altan før, kan du roligt se frem til de mange glæder, som en altan giver. Har du fået udskiftet din eksisterende

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND VEJLEDNING I HUNDEHOLD 1 FORORD Her finder du information om hunde og hundehold fra hunden er født til den går på pension. Det er ikke forsøgt at give

Læs mere

vand Opgaver om vand på www.undervisningsavisen.dk Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand?

vand Opgaver om vand på www.undervisningsavisen.dk Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand? En undervisningsavis fra og vand 2004 Danskerne deler vand med dinosaurerne Vanddråbens magiske rejse Hvordan bruger vi vand? Volmer Vandhunds Store Vandvids-Quiz Hvad sker der,når vi trækker ud i toilettet?

Læs mere

Weber GDS WEBER GDS GDS- HÅNDBOGEN. Guide til gør-det-selv opgaver inden for bl.a. opmuring, støbning, pudsning, vandskuring, fugning og maling.

Weber GDS WEBER GDS GDS- HÅNDBOGEN. Guide til gør-det-selv opgaver inden for bl.a. opmuring, støbning, pudsning, vandskuring, fugning og maling. Weber GDS WEBER GDS GDS- HÅNDBOGEN Guide til gør-det-selv opgaver inden for bl.a. opmuring, støbning, pudsning, vandskuring, fugning og maling. Weber GDS-Håndbogen Indholdsfortegnelse Godkendt af din håndværker...

Læs mere

HELENS BOG OM Børn & Søvn

HELENS BOG OM Børn & Søvn HELENS BOG OM Børn & Søvn Sådan får du dit barn til at sove H e l e n L y n g H a n s e n KAPITEL 3 Du skal lære dit barns søvnrytme at kende Barnets søvn hænger sammen med dets døgnrytme. Derfor er det

Læs mere

Om rengøring af våben

Om rengøring af våben Om rengøring af våben Hele Artiklen eller dele her af må ikke anvendes uden tydelig kilde angivelse Udstyr venligt udlånt af De Danske Skytteforeningers salgsafdeling 26-11-2003 21:33 Ejnar Askholm Hvordan

Læs mere

Sådan gør du i GeoGebra.

Sådan gør du i GeoGebra. Sådan gør du i GeoGebra. Det første vi skal prøve er at tegne matematiske figurer. Tegne: Lad os tegne en trekant. Klik på trekant knappen Klik på punktet ved (1,1), (4,1) (4,5) og til sidst igen på (1,1)

Læs mere

Om honning og honningbehandling

Om honning og honningbehandling Om honning og honningbehandling Af Albert E. Paulsen, Haderslev Næsten hver eneste sommer har biavlerne besvær med at få deres honning til at blive fast (krystallisere) og sat på dåse. Jeg har skrevet

Læs mere