Kendelse af 8. februar 2016 i faglig voldgiftssag FV : Lærernes Centralorganisation (LC) (advokat Peter Breum) mod

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kendelse af 8. februar 2016 i faglig voldgiftssag FV2015.0159: Lærernes Centralorganisation (LC) (advokat Peter Breum) mod"

Transkript

1 Kendelse af 8. februar 2016 i faglig voldgiftssag FV : Lærernes Centralorganisation (LC) (advokat Peter Breum) mod Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Niels Banke)

2 2 1. Uoverensstemmelsen Sagen angår, hvilke lønelementer der efter lovindgrebet i 2013 i konflikten på lærerområdet indgår i overarbejdsbetalingen for ansatte ved frie grundskoler og efterskoler samt frie fagskoler (tidligere husholdnings- og håndarbejdsskoler). 2. Sagens behandling ved faglig voldgift Sagen er den 26. januar 2016 forhandlet for en faglig voldgiftsret med undertegnede, fhv. højesteretspræsident Børge Dahl, som formand og opmand og følgende sidedommere: konsulent Camilla Vendelboe Hagensen, LC, og faglig leder Jette Morsing, Frie Skolers Lærerforening, begge udpeget af LC, og kontorchef Tina Feldt Jessing og chefkonsulent Eva Hoff Sonne, begge Moderniseringsstyrelsen og begge udpeget af Finansministeriet.. Da der ikke efter sagens forhandling og votering blandt de partsudpegede medlemmer var flertal for en afgørelse, træffes denne af opmanden. Parterne er enige om, at det kan ske uden fuldstændig sagsfremstilling og gengivelse af parternes procedurer. 3. Påstande LC har nedlagt påstand om, at Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen, skal anerkende, at overarbejdsbetalingen for ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie skoler skal beregnes af den fastpåregnelige løn, dog eksklusiv tillæg for specialundervisning ved frie grundskoler og tillæg for ulempegodtgørelse til lærere ved frie grundskoler og de private gymnasieskolers grundskoleafdeling, subsidiært yderligere eksklusiv pensionsbidrag. Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen, har påstået frifindelse. Frie skoler i påstanden dækker over frie grundskoler, efterskoler og frie fagskoler (tidligere husholdnings- og håndarbejdsskoler).

3 3 4. Overenskomstgrundlaget 4.1. Overenskomstgrundlaget forud for lovindgrebet i Organisationsaftalen I organisationsaftale af 11. juni 2011 for ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt efterskoler og husholdnings- og håndarbejdsskoler hedder det bl.a.: Kapitel 2. Løn mv. 4. Løn til lærere og børnehaveklasseledere Lønsystemet består af en basisløn og en tillægsdel. Tillægsdelen omfatter funktionstillæg, kvalifikationstillæg samt resultatløn, jf. 5. Stk. 2. Basislønnen for lærere og børnehaveklasseledere afhænger af ancienniteten. Stk. 3. Hertil ydes følgende uregulerede ikke-pensionsgivende tillæg efter samme kriterier som stedtillæg til ansatte i stedtillægsområde III-VI. 5. Tillæg Der er mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation aftalt kvalifikations- og funktionstillæg, jf. bilag 1. Stk. 2. Der kan endvidere lokalt aftales funktionstillæg for varetagelse af særlige funktioner. Stk. 3. Tilsvarende kan der lokalt aftales tillæg for kvalifikationer mv. på grundlag af faglige eller personlige kvalifikationer, kompetenceudvikling, opgavevaretagelsen, balancen i forhold til tilsvarende stillinger på det øvrige arbejdsmarked eller af hensyn til rekruttering og fastholdelse. Stk. 4. Tillæg efter stk. 2 og 3 kan aftales som varige tillæg, midlertidige tillæg eller engangsvederlag. Med hensyn til den lokale tillægsdannelse henvises til bilag Pension (Ansatte med en forsikringsordning) Skolen betaler pensionsbidrag til Lærernes Pension for ansatte, bortset fra ansatte der som personlig ordning har pensionsdækning i en statsgaranteret pensionskasse, eller anden lignende statslig tjenestemandspensionsordning. Stk. 2. Pensionsbidraget udgør 17,3 pct. af de pensionsgivende løndele. Egetbidraget udgør 1/3 af det samlede pensionsbidrag. Lønspecifikationen skal indeholde oplysning herom.

4 4 Pensionsbidraget beregnes af følgende pensionsgivende løndele: a) Lønnen på det pågældende basisløntrin/garantiløntrin, jf. 4 b) Varige tillæg efter 5, stk. 2 og 3 (herunder personlige tillæg efter overgangsordningerne til basislønsystemet) c) Midlertidige tillæg efter 5, stk. 2 og 3 d) e) Tillæg efter bilag 1 i det omfang det fremgår heraf. Midlertidige ikke-pensionsgivende tillæg, der er aftalt før 1. april 2002, er fortsat ikkepensionsgivende, medmindre andet aftales. Stk. 3. Herudover kan det lokalt aftales, at der indbetales pensionsbidrag af engangsvederlag fastsat efter 5, stk. 4, og 7, stk. 2, og resultatløn. Stk. 4. Skolen indbetaler pensionsbidraget til Lærernes Pension. Kapitel 3. Arbejdstid 21. Arbejdstid Ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler, efterskoler og husholdnings- og håndarbejdsskoler er omfattet af særskilte protokollater om arbejdstid mv. 22. Ulempegodtgørelse og arbejdsbestemte tillæg ved frie grundskoler mv. Til lærere og børnehaveklasseledere ansat ved de frie grundskoler og de private gymnasieskolers grundskoleafdelinger ydes et tillæg som godtgørelse for tjeneste på ubekvemme tidspunkter i forbindelse med: a) Deltagelse i lejrskoler, hytteture og skolerejser. b) Møder i det rådgivende organ. c) Medvirken til prøver/eksamen. d) Lokalt aftalte akkorder, herunder den del af arbejdsopgaven, der som aftalt skal udføres på skolen, f.eks. i forbindelse med træffetid. Dog kan der i forbindelse med indgåelse af lokalaftale om akkord bestemmes, at der ydes ulempegodtgørelse efter de for statens tjenestemænd gældende regler, såfremt det skønnes, at ulemperne overstiger, hvad der med rimelighed kan forventes at være omfattet af det faste ulempetillæg. Stk. 2. I de i stk. 1 nævnte tilfælde, jf. dog stk. 1, punkt d) ydes tillægget i stedet for arbejdstidsbestemte tillæg efter fællesoverenskomstens 11. Stk. 3. Tillægget udgør 540 kr. årligt. For ansatte med under halvdelen af fuld tjenestetid ydes tillægget med halvdelen af beløbet. Stk. 4. Tillægget, der ikke indgår ved beregning af overtimebetaling, udbetales månedligt bagud med 1/12. Ved fravær på grund af sygdom mv. udbetales tillægget i indtil 3 måne-

5 5 der og bortfalder fra den 1. i den måned, der indtræder efter udløbet af 3 måneders perioden. I bilag 1 til organisationsaftalen, Oversigt over centralt aftalte tillæg, jf. organisationsaftalens 5 (basislønnede), hedder det bl.a.: Funktionstillæg til lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler 1. For undervisning ydes følgende tillæg, som er pensionsgivende for ansatte med en forsikringsmæssig pensionsordning: Lærere: Børnehaveklasseledere: 2. For børnehaveklasseledere, der vikarierer i en lærerstilling ( klasse), jf. arbejdstidsprotokollatets 5, stk. 4, udgør undervisningstillægget 3. For medarbejdere, der er ansat både som lærer og som børnehaveklasseleder ved samme skole, udbetales der undervisningstillæg for Cirkulærebemærkninger til pkt. 3: 4. Tillæg efter pkt. 1-4 udbetales løbende på grundlag af det planlagte antal undervisningstimer, ekskl. vikartimer mv., i henhold til aktivitetsplanen, jf. arbejdstidsprotokollatets 5. Godtgørelse for yderligere pålagte undervisningstimer, herunder vikartimer, udbetales senest ved normperiodens slutning. Ved undervisning under en time ydes tillægget forholdsmæssigt. Der er ved fastsættelsen af tillægget taget hensyn til et med undervisningsomfanget øget behov for forberedelse og efterbehandling af undervisningen. For lærere, der er ansat 3 måneder eller mere i en del af et skoleår, skal der foretages en beregning af undervisningstillæggets størrelse på årsbasis. Beregningen af det samlede undervisningstillæg foretages på grundlag af det forventede antal undervisningstimer i ansættelsesperioden samt antallet af arbejdsdage i ansættelsesperioden/skoleåret. Det beregnede undervisningstillæg anvises løbende med 1/12 pr. måned. Ved fratræden reguleres undervisningstillægget i forhold til evt. yderligere undervisningstimer på grundlag af arbejdstidsopgørelsen.

6 6 Cirkulærebemærkninger til pkt. 4: Bestemmelsen udelukker ikke, at der kan gives yderligere tid til forberedelse og efterbehandling af undervisningen, jf. cirkulærebemærkningerne til arbejdstidsprotokollaternes 4, stk Der ydes et ikke-pensionsgivende tillæg til lærere og børnehaveklasseledere, der i den almindelige undervisning har ansvaret for undervisning af en eller flere elever, til hvem skolen modtager ekstra tilskud i henhold til Lov om friskoler og private grundskoler mv. 11 til: a) Specialundervisning. Tillægget ydes til specialundervisning, der minimum har et omfang på gennemsnitlig 6 timer á 60 minutter eller derover ugentlig (svarende til 8 undervisningslektioner á 45 minutter). Når kriteriet om de 6 timer er opfyldt, ydes tillægget for alle specialundervisningstimerne inklusiv de 6 timer. b) Støtteundervisning i dansk for tosprogede elever. Tillægget udgør 14,50 kr. i grundbeløb pr. undervisningstime á 60 minutter og udbetales månedsvis bagud for de planlagte timer. Cirkulærebemærkninger til pkt. 5: Tillæg for specialundervisning ved frie grundskoler indgår ikke ved beregning af overtimebetaling. 6. Til lærere, der varetager en funktion som souschef, ydes et pensionsgivende særligt tillæg på kr. i årligt grundbeløb. Tillægget er pensionsgivende både for lærere med forsikringspensionsordning og lærere med tjenestemandspensionsordning. Funktionstillæg til lærere ved efterskoler og husholdnings- og håndarbejdsskoler 7. For undervisning ydes følgende ikke-pensionsgivende tillæg: Ved undervisning under 1 time ydes tillægget forholdsmæssigt. Der er ved fastsættelsen af tillægget taget hensyn til et med undervisningsomfanget øget behov for forberedelse og efterbehandling af undervisningen. For lærere, der er ansat 3 måneder eller mere i en del af et skoleår, skal der ved ansættelsesforholdets ophør foretages en beregning af undervisningstillæggets størrelse på årsbasis. Beregningen af det samlede undervisningstillæg foretages på grundlag af det faktiske antal undervisningstimer i ansættelsesperioden samt antallet af arbejdsdage i ansættelsesperioden/skoleåret. Ved fratræden kommer det beregnede undervisningstillæg til udbetaling. 8. Til lærere ved efterskoler samt husholdnings- og håndarbejdsskoler ydes et særligt tillæg på kr. i årligt grundbeløb (kostskoletillæg). Tillægget er pensionsgivende for ansatte med forsikringsmæssig pensionsordning.

7 7 Cirkulærebemærkninger til. pkt. 8: Tillægget ydes i stedet for godtgørelse for arbejde på ubekvemme tidspunkter. Til deltidsbeskæftigede udbetales tillægget med en andel, der svarer til beskæftigelsesgraden Arbejdstidsaftaler Til organisationsaftalen af 11. juni 2011 er der knyttet følgende ved overenskomstforhandlingerne i 2011 fornyede protokollater om arbejdstid: Protokollatet af 30. juni 2008 om arbejdstid m.v. for lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler. Det hedder i dette protokollats 9, stk. 1.: 9. Overarbejde Hvis arbejdets omfang efter aktivitetsplanen eller ved normperiodens udløb har oversteget den fastsatte arbejdstid for fuldtidsansatte, jf. 2, ydes overarbejdsbetaling, der for hver time udgør 1/1924 af vedkommende ansattes samlede faste årsløn (på udbetalingstidspunktet), ekskl. undervisningstillæg og pensionsbidrag, med et tillæg på 50 pct Protokollatet af 30. juni 2008 om arbejdstid m.v. for lærere ved efterskoler og husholdnings- og håndarbejderskoler. Det hedder i dette protokollats 12, stk. 1.: 12. Overarbejde Hvis arbejdets omfang ved normperiodens udløb har oversteget den fastsatte arbejdstid for fuldtidsansatte, jf. 2, ydes overarbejdsbetaling, der for hver time udgør 1/1924 af vedkommende lærers samlede faste årsløn (på udbetalingstidspunktet), ekskl. pensionsbidrag og centralt aftalte funktionstillæg, jf. bilag I og til organisationsaftalen, med et tillæg på 50 pct Lovindgrebet Det hedder i lov nr. 409 af 26. april 2013 om forlængelse og fornyelse af kollektive overenskomster og aftaler for visse grupper af ansatte på det offentlige område bl.a.:

8 8 2. De overenskomster og aftaler, der er nævnt i bilag 1, afsnit B, og som er opsagt til den 1. april 2013, henholdsvis den 1. august 2013, uden at der inden lovens ikrafttræden er indgået ny overenskomst eller aftale, fornyes til den 31. marts 2015 med de ændringer og på de vilkår, der fremgår af bilag 2-4. I bilag 1 til loven hedder det bl.a.: B. Overenskomster og aftaler, der fornyes Det statslige område. 42 Organisationsaftale af 11. juli 2011 mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation for ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt efterskoler og husholdnings- og håndarbejdsskoler med tilhørende protokollater. I bilag 3 til loven hedder det bl.a.: Bilag 3 Ændringer i overenskomster og aftaler på det statslige område. Forlængelsen eller fornyelsen af de overenskomster og aftaler, der er nævnt i bilag 1, afsnit A, nr , og afsnit B nr , sker med følgende ændringer: F. Øvrige ændringer i overenskomster og aftaler 1. Organisationsaftale for ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt efterskoler og husholdnings- og håndarbejdsskoler med tilhørende protokollater om arbejdstid. a. I organisationsaftale af 11. juli 2011 mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation for ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt efterskoler og husholdnings- og håndarbejdsskoler foretages følgende ændringer: 1. 22, stk. 1, litra d, ophæves. 2. I 22, stk. 2 udgår», jf. dog stk. 1, punkt d)«. 5. I bilag 1, nr. 4, afsnit 1, 1. pkt. udgår», i henhold til aktivitetsplanen, jf. arbejdsprotokollatets 5«.

9 9 Ændringerne har virkning fra den 1. august b. I protokollat af 30. juni 2008 mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation om arbejdstid mv. for lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler foretages følgende ændringer: ophæves, og i stedet indsættes:» 2. Arbejdstid De ansatte følger den til enhver tid gældende aftale om arbejdstid for tjenestemænd i staten, jf. dog stk Stk. 2. Arbejdstiden beregnes for en periode på et år (normperioden) og fristen for afspadsering er den følgende normperiode. Ændringerne har virkning fra den 1. august c. I protokollat af 30. juni 2008 mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation om arbejdstid mv. for lærere ved efterskoler og husholdnings- og håndarbejdsskoler foretages følgende ændringer: 1. 12, stk. 1 og 2, ophæves ophæves, og i stedet indsættes:» 13 Arbejdstid De ansatte følger den til enhver tid gældende aftale om arbejdstid for tjenestemænd i staten, jf. dog stk Stk. 2. Arbejdstiden beregnes for en periode på et år (normperioden), og fristen for afspadsering er den følgende normperiode. Ændringerne har virkning fra den 1. august 2014.

10 I det bag indgrebsloven liggende lovforslag, Lovforslag 215, FT , hedder det bl.a.: 3. Lovforslagets indhold Loven forlænger eller fornyer overenskomster og aftaler for visse ansatte på det offentlige område til den 31. marts 2015 og den fredspligt, der er knyttet til overenskomst- eller aftaleforholdet, og bestemmer, at iværksatte arbejdsstandsninger skal ophøre. Forlængelsen eller fornyelsen sker med de ændringer i overenskomster og aftaler, som parterne har opnået enighed om, og med de ændringer og på de vilkår, der fremgår af lovforslaget. Regeringens samlede forslag til løsning af den foreliggende overenskomst- og aftalesituation består af fire hovedelementer: - Arbejdstid på undervisningsområdet. Der indføres nye arbejdstidsregler på undervisningsområdet baseret på de arbejdstidsregler, der er aftalt for tjenestemænd i staten og for den overvejende del af de overenskomstansatte i staten (tjenestemændenes arbejdstidsaftale). Årsnormen for beregning og opgørelse af arbejdstiden fastholdes dog, idet lærernes arbejdstid ikke er jævnt fordelt over årets måneder. I konsekvens heraf fastholdes fristen for afspadsering af overarbejde til den følgende normperiode. Indførelsen af de nye arbejdstidsregler på undervisningsområdet indebærer, at centralt og lokalt aftalte bindinger på anvendelsen af arbejdstiden og bestemmelser, der har sammenhæng hermed, ophæves. Der afsættes ikke særlige puljer til forberedelsestid. Ledelsen får således ret til at lede og fordele arbejdet og dermed mulighed for løbende at prioritere ressourcerne på den enkelte skole eller institution Arbejdstid på undervisningsområdet Arbejdstidsregler Gældende ret Regeringens overvejelser Efter regeringens opfattelse skal den lokale ledelse have mulighed for at lede og fordele arbejdet og beslutte, hvad den enkelte lærer skal anvende sin arbejdstid til, således at ledelsen løbende kan prioritere ressourcerne på den enkelte skole eller institution. Dette forudsætter, at alle centralt og lokalt aftalte bindinger på anvendelsen af lærernes arbejdstid ophæves. Tjenestemændenes arbejdstidsaftale gælder for alle ikkeakademikere i staten bortset fra lærergrupperne og nogle få mindre grupper uanset om de er tjenestemænd eller overenskomstansatte. Det vil sige, at omkring 80 pct. af de øvrige ansatte i staten følger reglerne i denne arbejdstidsaftale.

11 11 Regeringen finder det på denne baggrund nærliggende, at arbejdstidsreglerne for lærere både på det statslige, det kommunale og det regionale undervisningsområde fremover baseres på statens generelle arbejdstidsaftale. Denne arbejdstidsaftale har en månedsnorm, medmindre andet er aftalt. Det er imidlertid nødvendigt at fastholde den nuværende årsnorm på undervisningsområdet, således at arbejdstiden fortsat beregnes og opgøres for en periode på et år, da lærernes arbejde som nævnt ikke er jævnt fordelt over året. Ved det forhandlingsresultat, der blev opnået enighed om mellem Finansministeriet og AC og IDA, blev den nuværende årsnorm tilsvarende fastholdt for gymnasielærerne Den gældende aftale om arbejdstid for tjenestemænd i staten er indgået den 27. juni 2008 mellem på den ene side Finansministeriet og på den anden side Offentligt Ansattes Organisationer (Det Statslige Område), Statstjenestemændenes Centralorganisation II (nu CO 10 Centralorganisationen af 2010), Akademikernes Centralorganisation og Lærernes Centralorganisation. Aftalen er udsendt med Finansministeriets cirkulære nr af 27. juni 2008 om arbejdstid for tjenestemænd i staten. Aftalen fastsætter regler om betaling af arbejde, der overstiger normen i form af enten overarbejds- eller merarbejdshonorering. De lærergrupper, som omfattes af lovforslaget, vil være omfattet af reglerne om overarbejde, dvs. en taxametermæssig honorering med et overtidstillæg på 50 pct. for timer, som overstiger den normale arbejdstid for året. I tilknytning hertil er der fastsat regler om, at afspadsering, som ikke er blevet afviklet inden afspadseringsfristens udløb, efter den ansattes valg kan konverteres til omsorgsdage Den foreslåede ordning. Den foreslåede ordning indebærer på det statslige område, at lærerne ligesom hovedparten af de øvrige ansatte følger den til enhver tid gældende aftale om arbejdstid for tjenestemænd i staten. Institutionerne vil således kunne opgøre og afregne arbejdstiden efter de hidtidige arbejdstidsregler særskilt for den del af normperioden, der ligger forud for 1. august 2014, og vil tilsvarende kunne opgøre og afregne arbejdstiden særskilt efter de nye regler for den periode, der ligger efter 1. august 2014 og indtil normperiodens udløb. I de tilfælde hvor der efter overenskomster og aftaler i dag ydes faste tillæg for arbejde på ubekvemme tidspunkter, vil der heller ikke fremover skulle udbetales timebaseret ulempegodtgørelse efter arbejdstidsaftalerne.

12 12 7. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige Forslaget forlænger og fornyer en række overenskomster og aftaler for ansatte på det statslige område inden for en økonomisk ramme på 1,62 pct., jf. forhandlingsprotokollen mellem Finansministeriet og CFU. Lovforslaget indebærer en merudgift som følge af, at der ydes et løntillæg som kompensation for udfasningen af 60-årsreglerne, samt at kompensationen for udfasningen af 60- årsreglerne for alle grupper holdes uden for reguleringsordningen. Merudgiften udgør i 2014 i alt 188 mio. kr. fordelt med 93 mio. kr. i staten, 94 mio. kr. i kommunerne og 1 mio. kr. i regionerne. Fra 2015 og frem udgør de årlige merudgifter i alt 383 mio. kr. fordelt med 155 mio. kr. i staten, 225 mio. kr. i kommunerne og 3 mio. kr. i regionerne. Herudover indebærer lovforslaget en merudgift i 2013 og 2014 på 10 mio. kr. årligt fordelt på 6 mio. kr. i kommunerne og regionerne og 4 mio. kr. i staten til projekter vedrørende tillid og samarbejde og en merudgift i 2014 og 2015 på 66 mio. kr. årligt i 2014 og 2015 til kompetenceudvikling på det statslige og regionale område Overenskomstgrundlaget efter lovindgrebet Med cirkulære af 24. marts 2014 om organisationsaftale for ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt efterskoler og husholdnings- og håndarbejdsskoler (Modst.nr ) har Moderniseringsstyrelsen udsendt organisationsaftalen af 11. juli 2011 mellem Finansministeriet og LC med indarbejdelse af ændringerne foretaget ved indgrebsloven. Der er i forhold til organisationsaftalen som gengivet foran under foretaget de ændringer, der fremgår af indgrebslovens bilag 3, afsnit F, punkt 1, litra a Moderniseringsstyrelsen har ligeledes den 24. marts 2014 udsendt cirkulære om protokollater om arbejdstid mv. for ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler (Modst.nr ) med indarbejdelse af de ændringer i protokollatet af 30. juni 2008 mellem Finansministeriet og LC om arbejdstid for lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler, som fremgår af indgrebsloven, bilag 3, afsnit F, punkt 1, litra b. I det ændrede protokollat hedder det således i 2 om arbejdstid bl.a.: 2. Arbejdstid De ansatte følger den til enhver tid gældende aftale om arbejdstid for tjenestemænd i staten, jf. dog stk Stk. 2. Arbejdstiden beregnes for en periode på et år (normperioden), og fristen for afspadsering er den følgende normperiode.

13 13 I 9 om overarbejde hedder det bl.a.: 9. Overarbejde Stk. 1. (Ophævet) Moderniseringsstyrelsen har den 24. marts 2014 også udsendt cirkulære om protokollater om arbejdstid mv. for ledere og lærere ved efterskoler samt husholdnings- og håndarbejdsskoler (Modst. nr ) med indarbejdelse af de ændringer i protokollatet af 30. juni 2008 mellem Finansministeriet og LC om arbejdstid for ledere og lærere ved efterskoler samt husholdningsog håndarbejdsskoler, som fremgår af indgrebsloven, bilag 3, afsnit F, punkt 1, litra c. I det ændrede protokollat om arbejdstid for lærere hedder det således i 13 om arbejdstid bl.a.: 13 Arbejdstid De ansatte følger den til enhver tid gældende aftale om arbejdstid for tjenestemænd i staten, jf. dog stk Stk. 2 Arbejdstiden beregnes for en periode på et år (normperioden), og fristen for afspadsering er den følgende normperiode. I 12 om overarbejde, jf. herom foran under , hedder det bl.a.: 12. Overarbejde Stk. 1. (Ophævet) Personalestyrelsens cirkulære af 27. juni 2008 om arbejdstid for tjenestemænd i staten (Perst.nr ) er vedlagt aftalen af 27. juni 2008 mellem centralorganisationerne, herunder LC, og Finansministeriet.

14 14 Det hedder i selve cirkulæret, at aftalen er en rammeaftale, der fastlægger de grundlæggende regler, som statens arbejdspladser generelt må antages at have brug for, f.eks. regler om arbejdstidens længde, arbejdsopgørelsen samt overtids- og ulempegodtgørelse. I arbejdstidsaftalen hedder det bl.a.: Over- og merarbejdsgodtgørelse 8. Hvis den præsterede arbejdstid har oversteget arbejdstiden for perioden, jf. 4, stk. 2, (fuldtid), 5 (deltid) eller 6, stk. 4, (plustid), godtgøres timerne med afspadsering af samme varighed med et tillæg på 50 pct. eller med timeløn med et tillæg på 50 pct. Cirkulærebemærkninger til 8, stk. 1 og 2. Det er en forudsætning, at arbejdet har været beordret eller nødvendigt af hensyn til en forsvarlig varetagelse af arbejdsopgaverne. Medmindre andet er aftalt, beregnes timelønnen som 1/1924 af årslønnen for fuldtidsbeskæftigelse (for tjenestemænd på Færøerne 1/1976 frem til 1. april 2009). For tjenestemænd, der aflønnes efter skalatrinsystemet, beregnes timelønnen på grundlag af den aktuelle årsløn på det pågældende skalatrin. Ved årslønnen forstås lønnen efter lønjusteringsaftalens kap. 1, inkl. procentregulering. For tjenestemænd på nye lønsystemer fremgår det af den pågældende aftale om nyt lønsystem, hvilke løndele der indgår i beregningsgrundlaget. For overenskomstansatte, der følger tjenestemændenes arbejdstidsaftale, henvises til reglerne i den pågældende overenskomst eller organisationsaftale. 5. Parternes argumentation LC LC har anført, at efter indgrebsloven er reglerne om betaling for overarbejde ændret. Betaling skal nu ske efter arbejdstidsaftalen for tjenestemænd, dvs. på grundlag af en timeløn, som udgør 1/1924 af årslønnen for fuldtidsbeskæftigede, når ikke andet er aftalt. Det er LC s opfattelse, at udtrykket årslønnen i arbejdstidsaftalen for tjenestemænd i staten skal forstås som den fast påregnelige årsløn. LC har herved henvist til Moderniseringsstyrelsens

15 15 cirkulære af 6. december 2011 om Beregning af løn under betalt fravær mv. (Perst.nr ), hvori det bl.a. hedder: 1. Indledning Ansatte i staten mv. har i henhold til lovgivning, overenskomster, aftaler mv. krav på løn i en række fraværssituationer. Den løn, der i givet fald skal udbetales under fraværet, kan være udtrykkeligt fastsat i den enkelte aftale mv., men er i mange tilfælde blot defineret som normal fuld eller sædvanlig løn. Tilsvarende er en række økonomiske godtgørelser i mange tilfælde blot angivet som et antal måneders løn. Sådanne tilfælde, hvor lønbegrebet ikke er klart defineret i aftaleteksten, kan give anledning til fortolkningstvivl, specielt i relation til en række tillæg mv. for særlige ulemper, funktioner o.l., som kunne have været optjent, hvis den ansatte rent faktisk havde været på arbejde. Disse fortolkningsspørgsmål har i vidt omfang fundet deres afklaring ved afgørelser ved domstolene, Tjenestemandsretten og faglige voldgiftsretter. Cirkulæret beskriver de generelle retningslinjer, der gælder på området, og giver i bilag 1 og 2 et overblik over gældende regler/praksis for en række forskellige fraværssituationer og godtgørelsestyper. Der er ikke med cirkulæret taget stilling til, om en ansat har krav på løn i de forskellige fraværssituationer. Reglerne herom findes i lovgivningen og de relevante overenskomster og aftaler. Cirkulæret beskriver således kun, hvordan normal, fuld eller sædvanlig løn i givet fald skal beregnes. 2. Hvilke elementer indgår i normal, fuld eller sædvanlig løn? Faste løndele Den løn, som en ansat har krav på under betalt fravær, er som udgangspunkt 1. Den faste løn, dvs. skalalønnen/basislønnen/intervallønnen 2. Tillæg (såvel varige som midlertidige), der ydes med faste månedlige beløb, herunder også tillæg, der ydes som erstatning for honorering af rådighedstjeneste og/eller over- /merarbejdsgodtgørelse 3. Eventuelle pensionsbidrag af de ovenfor nævnte løndele. Variable løndele - tillæg Herudover kan der i lønnen indgå en række tillæg, der optjenes taxametermæssigt. Dvs. tillæg, der ikke ydes med et fast månedligt beløb, men som udbetales for det konkrete antal arbejdstimer/vagter, der rent faktisk er præsteret.

16 16 1. Arbejdstidsbestemte tillæg, dvs. tillæg der ydes for arbejde på tidspunkter uden for normal arbejdstid, fx natpenge, søn- og helligdagstillæg, skifteholdstillæg. 2. Arbejdsbestemte tillæg, dvs. tillæg der ydes for en bestemt funktion eller gene, fx svejsetillæg, tillæg for betjening af særlige maskiner, smudstillæg. 3. Vagttillæg og rådighedsvagttillæg, dvs. tillæg der ydes for en særlig arbejdsforpligtelse, fx at stå til rådighed for tilkald i et nærmere fastsat antal timer. Sådanne variable tillæg indgår dog kun i lønberegningen, hvis de for den pågældende medarbejder har karakter af en fast påregnelig løndel, jf. pkt Hvornår er tillæg fast påregnelige? Som nævnt i pkt. 2 indgår de variable løndele kun i beregningen af den normale løn, hvis de for den pågældende medarbejder har karakter af en fast påregnelig løndel. Kravet om fast påregnelighed anses for opfyldt, hvis en af følgende betingelser er opfyldt: 1. Den ansatte er ifølge sit ansættelsesbevis udtrykkeligt ansat til tjeneste, for hvilken der optjenes arbejdstidsbestemte tillæg mv., arbejdsbestemte tillæg, vagt- eller rådighedsvagttillæg, og arbejder i praksis i overensstemmelse hermed. 2. Den ansatte har regelmæssigt gennem længere tid (normalt mindst ½ år) rent faktisk udført sådan tjeneste LC har anført, at denne angivelse af, hvad der forstås ved løn i relation til fraværstimer, må finde helt tilsvarende anvendelse ved overarbejdstimer. Ifølge LC har denne forståelse af aftalens lønbegreb støtte i retspraksis. LC har herved bl.a. henvist til Højesterets dom af 11. maj 1976, UfR 1976, s. 528, (retten til løn under barsel efter funktionærlovens 7, stk. 2, gav en sygeplejerske ansat til aften/nattjeneste ret til en løn under barsel, som skulle beregnes på grundlag ikke blot af grundlønnen, men også af de tillæg for aften- og natarbejde, som hun fast havde kunnet påregne i sin månedlige indtægt) og til Højesterets dom af 28. september 1994, UfR 1994, s. 907 (den løn, som fratrædelsesgodtgørelse efter funktionærlovens 2 a skal beregnes på grundlag af, omfattede pensionsbidrag, som arbejdsgiver skulle indsætte på en konto tilhørende arbejdstageren).

17 17 Den nævnte forståelse understøttes ifølge LC endvidere af, at indgrebsloven udtrykkeligt har ophævet de tidligere på området ved overenskomst aftalte regler om betaling for overarbejde, hvorefter en overarbejdstime skulle betales med 1/1924 af den samlede faste årsløn ekskl. henholdsvis undervisningstillæg og pensionsbidrag og pensionsbidrag og centralt aftalte funktionstillæg. Det savner mening at anse disse ophævede bestemmelsers indhold for opretholdt med indgrebsloven, således at de nævnte tillæg og pensionsbidrag fortsat ikke indgår i den løn, som overarbejdsbetalingen skal beregnes på grundlag af. LC henviser i den forbindelse til, at det i arbejdstidsaftalen for tjenestemænd i cirkulærebemærkningerne til 8, stk. 1 og 2, sondres mellem tre grupper af ansatte: tjenestemænd aflønnet efter skalatrinsystemet, tjenestemænd på nye lønsystemer og overenskomstansatte. For den første gruppe er det angivet, hvorledes timelønnen beregnes ( af den aktuelle årsløn på det pågældende skalatrin ), mens der for overenskomstansatte henvises til reglerne i den pågældende overenskomst eller organisationsaftale. Efter indgrebsloven er der i lærernes organisationsaftale ikke andre bestemmelser om, hvilke løndele der indgår ved beregningen af den timeløn, der skal anvendes ved betaling for overarbejde, end angivelserne om, at tillæggene for ulemper og for specialundervisning ikke indgår ved beregning af overtimebetaling. LC mener, at det følger heraf, at alle andre fast påregnelige løndele indgår. Der er efter LC s opfattelse ikke i forarbejderne til indgrebsloven noget belæg for, at meningen var, at betalingen for overarbejde skulle være den samme som hidtil tværtimod. At der ikke i forarbejderne er nogen beregning af nogen merudgift som følge af en ændring af reglerne om betaling for overarbejde finder LC helt naturligt, da overarbejde overenskomstmæssigt skal undgås, og da de nye arbejdstidsregler indeholder redskaber til sikring heraf. Ifølge LC er det uden betydning, hvad der er aftalt på andre overenskomstområder. Når intet andet er aftalt på et område, indgår alle fast påregnelige løndele, inkl. pension og timebaserede ydelser. Undervisningstillægget er timebaseret, men udbetales løbende med et fast månedligt beløb, og er derfor en del af den fast påregnelige løn.

18 Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen Moderniseringsstyrelsen mener, at indgrebsloven ikke har ændret vederlaget for overarbejde, der derfor skal beregnes på samme måde som før indgrebsloven. Undervisningstillæg på de frie grundskoler og de centralt aftalte funktionstillæg på efterskoleområdet har aldrig indgået i beregningen af timelønnen ved overarbejdsbetaling. Det samme gælder for pensionsbidraget for begge områders vedkommende. Det har de nye arbejdstidsregler ifølge styrelsen ikke ændret på. Der er ifølge styrelsen ikke i loven, dens forarbejder og behandling noget spor af, at der var et ønske om at røre ved satserne for overarbejde. Ændring af lønsatser, overarbejdstakster osv. er ikke opregnet blandt lovforslagets hovedelementer. Der er ikke i redegørelsen for de økonomiske konsekvenser i lovforslaget noget om, at overarbejde ville blive dyrere noget, som ville have stået der, hvis det havde været hensigten at forhøje vederlaget for overarbejde, jf. 4, stk. 1, i Statsministeriets cirkulære nr. 159 af 16. september 1998 om bemærkninger til lovforslag og andre regeringsforslag om fremgangsmåden ved udarbejdelse af lovforslag, redegørelser, administrative forskrifter mv. og Justitsministeriets vejledning om lovkvalitet, 2005, s. 16 ff. Moderniseringsstyrelsen har henvist til, at der på LC/CO 10 området findes en lang række andre aftaler ud over lærergrupperne, hvor medarbejderne på samme måde som lærerne er omfattet af tjenestemændenes arbejdstidsregler om overarbejde, bl.a. aftaler for kostfagligt uddannet personale, jordbrugsteknologer, socialrådgivere, sygeplejersker osv. I alle disse aftaler henvises til tjenestemændenes arbejdstidsaftale uden at specificere, hvilke løndele der indgår i beregningen af den anvendte timesats ved overarbejdsbetaling. Der er således ingen specifikation af, at pension og variable ydelser ikke indgår i beregningsgrundlaget for overarbejdsbetaling. Ikke desto mindre er praksis under disse overenskomster, at det er basislønnen og faste tillæg (herunder lokalt aftalte kvalifikations- og funktionstillæg), som indgår i beregningen af den anvendte timesats ved overarbejdshonorering variable ydelser/timebaserede ydelser og pensionsbidrag indgår ikke. På enkelte områder er det udtrykkeligt aftalt, at eget pensionsbidrag indgår. Det vil ifølge Moderniseringsstyrelsen være et afgørende brud med hidtidig og mangeårig forståelse af arbejdstidsaftalen for tjenestemænd at medtage pensionsbidrag ved beregningen af betalingen for overarbejde uden særskilt aftale herom.

19 19 Hvad undervisningstillægget angår, er det et variabelt tillæg, som afhænger af det planlagte antal undervisningstimer, som varierer fra lærer til lærer og fra år til år. Tillægget forbliver variabelt, også selv om der mange steder er praksis for, at tillægget af praktiske grunde beregnes på forhånd for et helt skoleår på baggrund af skemaplanlægningen og udbetales med et ensartet beløb i alle 12 måneder. Tjenestemænd på gammelt lønsystem får i henhold til tjenestemændenes arbejdstidsaftale beregnet overarbejdsbetaling alene på baggrund af skalatrinslønnen og dermed ikke af hverken faste eller variable tillæg eller pensionsbidrag til eventuelle supplerende pensionsordninger. Da det ikke i friskoleaftalen som forudsat i bemærkningerne til tjenestemændenes arbejdstidsaftale er specificeret, hvilke løndele der skal indgå i beregningen af overarbejdsbetaling, kunne Moderniseringsstyrelsen have indtaget det standpunkt, at det alene er basislønnen, som skal indgå i beregningsgrundlaget for overarbejde. Men da indgrebsloven som nævnt ikke har haft tli formål at ændre på beregningsgrundlaget for overarbejdsbetaling, har styrelsen anset det for bedst stemmende med loven at fastholde den tidligere praksis. Der er ikke plads til at operere med fast påregnelig løn på dette område. Der kan ikke drages slutninger vedrørende overarbejdsbetaling ud fra cirkulære af 6. december 2011 om Beregning af løn under betalt fravær. Cirkulæret gjaldt også før indgrebsloven og har aldrig haft betydning for timelønsfastsættelsen til brug for overarbejdsbetaling. Der kan ikke sluttes modsætningsvist fra de opretholdte bestemmelser i organisationsaftalen, hvorefter ulempe- og specialundervisningstillæg ikke indgår ved beregning af overtimebetaling. De stod også i overenskomstgrundlaget før indgrebsloven og kunne heller ikke da begrunde nogen modsætningsslutning. 6. Opmandens bedømmelse Det fremgår af gennemgangen foran under 4, at de hidtidige bestemmelser om overarbejdsbetaling i arbejdstidsaftalerne på overenskomstområdet blev ophævet ved indgrebsloven. Det fremgår endvidere, at overarbejde på overenskomstområdet er underlagt arbejdstidsaftale af 27. juni 2008 for tjenestemænd i staten. Om betaling for overarbejde er det i denne arbejdstidsaf-

20 20 tales 8, stk. 1, bestemt, at overarbejdstimer godtgøres med timeløn med et tillæg på 50 pct. I overensstemmelse hermed hedder det i de generelle bemærkninger til det bag indgrebsloven liggende lovforslag i pkt , at arbejdstidsaftalen fastsætter regler om betaling for overarbejde, som indebærer, at de lærergrupper, der er omfattet af indgrebsloven, efter aftalen vil få en taxamestermæssig honorering med et overtidstillæg på 50 pct. for timer, som overstiger den normale arbejdstid for året. Det er i cirkulærebemærkningerne til 8, stk. 1, i denne arbejdstidsaftale angivet, at timelønnen i 8, stk. 1, skal forstås som 1/1924 af årslønnen for fuldtidsbeskæftigelse, når ikke andet er aftalt. I mangel af anden aftale må timeløn med et tillæg på 50 pct. for overarbejde i forhold til et lønsystem bestående af en basisløn og en tillægsdel i overensstemmelse med arbejdsretlig praksis forstås således, at der skal betales et tillæg på 50 pct. til, hvad der faktisk betales den overarbejdende for den fastsatte normale arbejdstid. I timelønnen indgår således ikke blot basislønnen, men også de tillæg til denne, som på overarbejdstidspunktet og set over en længere periode indgår som en fast del af lønnen. I mangel af anden aftale indgår f.eks. stedtillæg og varige kvalifikations- og funktionstillæg således ved beregningen af den timeløn, som skal anvendes ved overarbejdsbetaling. Der er derimod i mangel af anden aftale ikke grundlag for under arbejdstidsaftalen for tjenestemænd i staten at inddrage pensionsbidrag ved beregningen af den timeløn, som skal anvendes ved overarbejdsbetaling. Tjenestemandspensionsloven er ikke baseret på indbetaling af løbende bidrag af den aktuelle løn, så for tjenestemænd må udgangspunktet være, at pensionsbidragsberegningen ikke indgår i beregningen af den timeløn, som skal anvendes ved overarbejdsbetaling. Dette udgangspunkt kan fraviges ved aftale, men uden sådan fravigelse er også funktionærer, som henføres under arbejdstidsaftalen for tjenestemænd, bundet af den forståelse af arbejdstidsaftalen, som finder anvendelse på den gruppe, hvis forhold aftalen umiddelbart er indgået til regulering af. Spørgsmålet er herefter, om der i overenskomstgrundlaget er en fravigelse vedrørende løntillæg eller pensionsbidrag.

21 21 Det, der skal være en fravigelse af, er det, der er anført om forståelsen af arbejdstidsaftalen for tjenestemænd i staten. Der er ikke sket en sådan fravigelse derved, at indgrebsloven ophævede de hidtidige bestemmelser om, at pensionsbidrag og henholdsvis undervisningstillæg og centralt aftalte funktionstillæg ikke indgik ved beregningen af overarbejdsbetaling. Denne ophævelse indebærer blot, at der ikke i organisationsaftalen med tilknyttede aftaler nu er en tilsvarende angivelse om pensionsbidrag og de nævnte løntillæg som indebærer en præcisering eller fravigelse af den arbejdstidsaftale, der ved indgrebsloven blev sat i stedet. I organisationsaftalens 22 er der en bestemmelse om tillæg for godtgørelse for tjeneste på ubekvemme tidspunkter, og det er i 22, stk. 4, angivet, at tillæggene, der udbetales månedligt bagud med 1/12 af de i stk. 3 nævnte beløb, ikke indgår ved beregning af overtidsbetaling. I bilag 1 til organisationsaftalen er der i punkt 5 en bestemmelse om tillæg for specialundervisning, som udbetales månedsvis bagud for de planlagte timer, og som ifølge cirkulærebemærkningerne til punkt 5 ikke indgår ved beregning af overtimebetaling. For disse tillægs vedkommende er der altså truffet særskilt aftale. I øvrigt gælder, hvad der er anført om forståelsen af 8, stk. 1, i arbejdstidsaftalen for tjenestemænd i staten der kan ikke fra den udtrykkelige afskæring af disse tillæg drages slutninger vedrørende andre tillæg eller løndele. Der er ikke i indgrebsloven eller dens forarbejder fornødent holdepunkt for at anse den hidtidige beregning af overtidsbetaling for opretholdt. Indgrebsloven må anses for at have sat arbejdstidsaftalen for tjenestemænd i staten i stedet for de ophævede beregningsregler med det indhold, som aftalen efter det foran anførte, må anses at have. Det følger af det anførte, at der skal gives LC medhold i den subsidiære påstand for så vidt fast påregnelig løn må forstås som omfattende den faste basisløn og sådanne løntillæg, som over en længere periode indgår som en fast del af lønnen, hvilket anses for forudsat. Særligt om undervisningstillægget bemærkes, at det indgår, når det beregnes på forhånd for et helt år og udbetales med et fast månedligt beløb på 1/12 i det løbende år.

22 22 Thi bestemmes: Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen, skal anerkende, at overarbejdsbetaling for ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie skoler skal beregnes af den fast påregnelige løn, dog eksklusiv 1) pensionsbidrag og 2) tillæg for ulempegodtgørelse efter 22 i organisationsaftalen af 11. juni 2011 for ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt efterskoler og husholdnings- og håndarbejdsskoler samt 3) tillæg efter punkt 5 i bilag 1 til organisationsaftalen for specialundervisning ved frie grundskoler. Hver part bærer egne omkostninger ved sagens behandling og halvdelen af udgiften til opmand. Børge Dahl

Beregning af løn under betalt fravær mv.

Beregning af løn under betalt fravær mv. Cirkulære om Beregning af løn under betalt fravær mv. 2003 Cirkulære af 1. december 2003 Perst.nr. 080-03 J.nr. 03-426-5 Cirkulære om beregning af løn under betalt fravær mv. 1. Indledning Ansatte i staten

Læs mere

Visse lederstillinger inden for det statslige beskæftigelsessystem

Visse lederstillinger inden for det statslige beskæftigelsessystem Cirkulære om organisationsaftale for Visse lederstillinger inden for det statslige beskæftigelsessystem 2008 Cirkulære af 5. maj 2009 Perst. nr. 032-09 PKAT nr. 152 J.nr. 08-333/21-30 Dataark PKAT med

Læs mere

Undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen

Undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen Cirkulære om organisationsaftale for Undervisningsassistenter ved fodterapeutuddannelsen 2002 Cirkulære af 14. september 2004 Perst. nr. 052-04 PKAT nr. 0297 J.nr. 01-333/05-5 2 Cirkulære om organisationsaftale

Læs mere

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår.

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Nye regler for fleksjobbere pr. 1. januar 2013 Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, som gennemfører fleksjobreformen, er vedtaget

Læs mere

Køkkenmedarbejdere i Dansk Røde Kors Asylafdeling og Beredskabsstyrelsens asylcentre

Køkkenmedarbejdere i Dansk Røde Kors Asylafdeling og Beredskabsstyrelsens asylcentre Cirkulære om organisationsaftale for Køkkenmedarbejdere i Dansk Røde Kors Asylafdeling og Beredskabsstyrelsens asylcentre 2002 Cirkulære af 18. maj 2004 Perst. nr. 032-04 PKAT nr. 606 J.nr. 01-333/05-2

Læs mere

Visse specialister og ledere på Transportministeriets område

Visse specialister og ledere på Transportministeriets område Cirkulære om organisationsaftale for Visse specialister og ledere på Transportministeriets område 2008 Cirkulære af 30. november 2009 Perst. nr. 078-09 PKAT nr. 635 J.nr. 07-333/21-16 Dataark PKAT med

Læs mere

Specialarbejdere i Dansk Røde Kors Asylafdeling

Specialarbejdere i Dansk Røde Kors Asylafdeling Cirkulære om organisationsaftale for Specialarbejdere i Dansk Røde Kors Asylafdeling 2002 Cirkulære af 21. januar 2004 Perst. nr. 003-04 PKAT nr. 603 J.nr. 03-333/14-8 Indholdsfortegnelse Cirkulære Bemærkninger

Læs mere

Arbejdstid mv. i forbindelse med kursusdeltagelse

Arbejdstid mv. i forbindelse med kursusdeltagelse Cirkulære om Arbejdstid mv. i forbindelse med kursusdeltagelse 2006 Cirkulære af 24. marts 2006 Perst. nr. 021-06 PKAT nr. J.nr. 06-511-25 Indholdsfortegnelse Cirkulære Bemærkninger til aftalen... 3 Ikrafttræden...

Læs mere

C.125/11.03 Side 1. Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 AFSKRIFT

C.125/11.03 Side 1. Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 AFSKRIFT Side 1 Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 Cirkulære nr. 125 Juni 1977 J.nr. 1103-1/77 AFSKRIFT UDBETALING AF VISSE SÆRLIGE YDELSER TIL PERSONER MED ANSÆTTELSE PÅ FUNKTIONÆRVILKÅR

Læs mere

Aftale om arbejdstidsregler for tjenestemænd i politiet.

Aftale om arbejdstidsregler for tjenestemænd i politiet. Hj.nr. 2007-2001-1 Aftale om arbejdstidsregler for tjenestemænd i politiet. Med henvisning til Finansministeriets og centralorganisationernes aftale af 27. juni 2008 om arbejdstid for tjenestemænd i staten

Læs mere

Pensionsbidrag af tillæg til tjenestemænd o.l.

Pensionsbidrag af tillæg til tjenestemænd o.l. Cirkulære om aftale om Pensionsbidrag af tillæg til tjenestemænd o.l. 2015 Cirkulære af 4. februar 2015 Modst. nr. 003-15 J.nr. 2015-7511-0006 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger...

Læs mere

Tillæg til adjunkter og lektorer m.v. ved centre for videregående uddannelse m.fl.

Tillæg til adjunkter og lektorer m.v. ved centre for videregående uddannelse m.fl. Cirkulære om Tillæg til adjunkter og lektorer m.v. ved centre for videregående uddannelse m.fl. 2003 Cirkulære af 1. marts 2004 Perst nr. 013-04 PKAT nr. J.nr. 01-333/31-3 Indholdsfortegnelse Cirkulære

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV Lærernes Centralorganisation. mod. Moderniseringsstyrelsen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV Lærernes Centralorganisation. mod. Moderniseringsstyrelsen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV 2015.0094 Lærernes Centralorganisation mod Moderniseringsstyrelsen - 2 Uoverensstemmelsen angår, om lærere på efterskoler og husholdnings- og håndarbejdsskoler,

Læs mere

Jordbrugsteknologer/jordbrugsteknikere i staten samt forsørgsteknikere ved Aarhus Universitet

Jordbrugsteknologer/jordbrugsteknikere i staten samt forsørgsteknikere ved Aarhus Universitet Cirkulære om organisationsaftale for Jordbrugsteknologer/jordbrugsteknikere i staten samt forsørgsteknikere ved Aarhus Universitet 2016 Cirkulære af 13. april 2016 Modst. nr. 021-16 PKAT nr. 115 J.nr.

Læs mere

Løn- og ansættelsesvilkår for tolke i Dansk Røde Kors Asylafdeling

Løn- og ansættelsesvilkår for tolke i Dansk Røde Kors Asylafdeling Cirkulære om protokollat vedrørende Løn- og ansættelsesvilkår for tolke i Dansk Røde Kors Asylafdeling 2005 Cirkulære af 14. marts 2006 Perst. nr. 013-06 PKAT nr. 196 J.nr. 04-333/06-19 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Natpenge mv. for tjenestemænd i staten

Natpenge mv. for tjenestemænd i staten Cirkulære om Natpenge mv. for tjenestemænd i staten 2006 Cirkulære af 24. marts 2006 Perst. nr. 019-06 PKAT nr. 201 J.nr. 05-426-7 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger... 3 Bemærkninger

Læs mere

Ejendomsservicemedarbejdere ved en række statsinstitutioner

Ejendomsservicemedarbejdere ved en række statsinstitutioner Cirkulære om organisationsaftale for Ejendomsservicemedarbejdere ved en række statsinstitutioner 2008 Cirkulære af 18. september 2008 Perst. nr. 052-08 PKAT nr. 224 J.nr. 07-333/02-5 Dataark PKAT med specifikation

Læs mere

Lokale aftaler om arbejdstid

Lokale aftaler om arbejdstid Lokale aftaler om arbejdstid For pædagoger på det forebyggende og dagbehandlende område Pædagogernes Forhandlingsfællesskab Blegdamsvej 124 2100 København Ø Juli 2010 Indledning Denne vejledning retter

Læs mere

Ferie for statens tjenestemænd i Grønland

Ferie for statens tjenestemænd i Grønland Cirkulære om Ferie for statens tjenestemænd i Grønland 2009 Cirkulære af 16. november 2010 Perst. nr. 038-10 J.nr. 09-233-14 2 Cirkulære om ferie for statens tjenestemænd i Grønland (Til samtlige ministerier

Læs mere

Cirkulære af 23. maj 2012. Modst.nr. 022-12. PKAT nr. 117, 201, 211. J.nr. 10-330-99. Cirkulære om organisationsaftale for

Cirkulære af 23. maj 2012. Modst.nr. 022-12. PKAT nr. 117, 201, 211. J.nr. 10-330-99. Cirkulære om organisationsaftale for Cirkulære af 23. maj 2012 Modst.nr. 022-12 PKAT nr. 117, 201, 211 J.nr. 10-330-99 Cirkulære om organisationsaftale for Visse konsulenter/pædagogiske konsulenter ved professionshøjskoler og aftale for visse

Læs mere

Arbejdstid mv. for ledere og lærere ved efterskoler samt frie fagskoler

Arbejdstid mv. for ledere og lærere ved efterskoler samt frie fagskoler Cirkulære om protokollater om Arbejdstid mv. for ledere og lærere ved efterskoler samt frie fagskoler 2016 Cirkulære af 9. marts 2016 Modst. nr. 010-16 PKAT nr. 0223, 0230, 0237, 0241 J.nr. 2014-1513-0165

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift:

Opmandskendelse i faglig voldgift: Opmandskendelse i faglig voldgift: Gymnasieskolernes Lærerforening for Erik H. Jørgensen (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Personalestyrelsen for Grindsted Gymnasium (Kammeradvokaten ved advokat Niels

Læs mere

Løn- og Personalenyt. 2013 forlig om nye arbejdstidsregler for skolepædagoger. Indhold. Orienteringsbrev nr. 2013:47 / 7. november

Løn- og Personalenyt. 2013 forlig om nye arbejdstidsregler for skolepædagoger. Indhold. Orienteringsbrev nr. 2013:47 / 7. november Løn- og Personalenyt Orienteringsbrev nr. 2013:47 / 7. november Forlig om nye arbejdstidsregler for skolepædagoger KL og BUPL indgik den 5. november 2013 forlig om nye arbejdstidsregler for skolepædagoger.

Læs mere

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale --------------------------- Denne hovedaftale er indgået med bindende

Læs mere

FLØS-Vejledning til overenskomstansatte kirkefunktionærer med arbejdsfunktion som sognemedhjælper

FLØS-Vejledning til overenskomstansatte kirkefunktionærer med arbejdsfunktion som sognemedhjælper FLØS-Vejledning til overenskomstansatte kirkefunktionærer med arbejdsfunktion som sognemedhjælper Den 1. september 2009 træder ny organisationsaftale i kraft for nyansatte sognemedhjælpere. Det skal bemærkes,

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Lærernes Centralorganisation. mod. Finansministeriet, Personalestyrelsen

Opmandskendelse i Faglig Voldgift. Lærernes Centralorganisation. mod. Finansministeriet, Personalestyrelsen Opmandskendelse i Faglig Voldgift Lærernes Centralorganisation (advokat Peter Breum) mod Finansministeriet, Personalestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Lene Damkjær Christensen) afsagt den 19. februar

Læs mere

Senior- og fratrædelsesordninger for statens tjenestemænd i Grønland

Senior- og fratrædelsesordninger for statens tjenestemænd i Grønland Cirkulære om Senior- og fratrædelsesordninger for statens tjenestemænd i Grønland 2005 Cirkulære af 13. september 2005 Perst. nr. 047-05 PKAT: J.nr. 02-233-11 Indholdsfortegnelse Cirkulære 1. Indledning...

Læs mere

Tjenestefrihed af familiemæssige årsager

Tjenestefrihed af familiemæssige årsager Cirkulære om Tjenestefrihed af familiemæssige årsager 2005 Cirkulære af 14. juni 2007 Perst. nr. 056-07 PKAT nr. J.nr. 06-528-24 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger... 3 Barns 1. sygedag...

Læs mere

Lager- og handelsarbejdere i hovedstaden

Lager- og handelsarbejdere i hovedstaden Cirkulære om organisationsaftale for Lager- og handelsarbejdere i hovedstaden 2013 Cirkulære af 19. december 2013 Modst.nr. 054-13 PKAT nr. 0136 J.nr. 12-333/08-3 Dataark PKAT med specifikation 0136 Lager-

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansat administrativt personale

Aftale for tjenestemandsansat administrativt personale Side 1 Aftale for tjenestemandsansat administrativt personale KL HK/KOMMUNAL Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Generelle bestemmelser... 3 3. Personlig løn- og pensionsgaranti og overgangstrin/-tillæg...

Læs mere

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om. Særlige feriefridage

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om. Særlige feriefridage FINANSMINISTERIET Cirkulære om Særlige feriefridage 1999 1 Cirkulære om særlige feriefridage Til samtlige ministerier mv. 1. Finansministeriet og centralorganisationerne har den 20. september 1999 indgået

Læs mere

Lærere m.fl. ved almen voksenuddannelse, forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning

Lærere m.fl. ved almen voksenuddannelse, forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning Cirkulære om organisationsaftale for Lærere m.fl. ved almen voksenuddannelse, forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning 2014 Cirkulære af 4. juni 2014 Modst. nr. 035-14 PKAT nr. 620 J.nr.

Læs mere

Handicapledsagere i staten mv.

Handicapledsagere i staten mv. Cirkulære af 2. maj 2011 Perst.nr. 012-11 PKAT 102 J.nr. 11-345-46 Cirkulære om regulativ om løn- og ansættelsesvilkår for Handicapledsagere i staten mv. 2011 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle

Læs mere

Juleaftensdag, nytårsaftensdag og grundlovsdag er ikke helligdage.

Juleaftensdag, nytårsaftensdag og grundlovsdag er ikke helligdage. Bilag 2b for lærere og børnehaveklasseledere 1. Indledning Aarhusaftalen er den fælles aftale, der sætter rammerne for samarbejdet mellem skolens ledelse og det pædagogiske personale og mellem det forskellige

Læs mere

Kandidater i sygepleje ansat som videnskabeligt

Kandidater i sygepleje ansat som videnskabeligt Cirkulære om organisationsaftale for Kandidater i sygepleje ansat som videnskabeligt personale med forsknings- og undervisningsopgaver ved Aarhus Universitet 2005 Cirkulære af 30. november 2006 Perst.

Læs mere

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007 Danske Mediers Arbejdsgiverforening Orientering nr. 65/2007 Løn- og arbejdsforhold 23. november 2007 Oversigt over fritvalgskontoordninger og særlig opsparing Et af resultaterne af overenskomstforhandlingerne

Læs mere

Cirkulære om organisationsaftale for. Værkstedsassistenter og værkstedsledere ved Kofoeds Skole

Cirkulære om organisationsaftale for. Værkstedsassistenter og værkstedsledere ved Kofoeds Skole Cirkulære om organisationsaftale for Værkstedsassistenter og værkstedsledere ved Kofoeds Skole 2002 3.3.35 Indholdsfortegnelse Cirkulære Bemærkninger til organisationsaftalen...3 Bemærkninger til aftalen

Læs mere

Rammer for arbejdstid TR 1A den 20. august 2014

Rammer for arbejdstid TR 1A den 20. august 2014 Rammer for arbejdstid TR 1A den 20. august 2014 Oplæg 1) De nye arbejdstidsregler 2) Tilgange til den nye situation De nye regler kort fortalt De rummer ikke bestemmelser om: Varslingsfrister Tid til forberedelse

Læs mere

2.4.26. Cirkulære om Aftale om arbejdstid for børnehaveklasseledere ved de frie grundskoler

2.4.26. Cirkulære om Aftale om arbejdstid for børnehaveklasseledere ved de frie grundskoler 2.4.26 1994 Cirkulære om Aftale om arbejdstid for børnehaveklasseledere ved de frie grundskoler 2 2.4.26 INDHOLD Side CIRKULÆRE Ad 1. Hvem og hvad omfattes af aftalen 1 Ad 2. Arbejdstiden og dens tilrettelæggelse

Læs mere

Rammeaftale. provision og bonusløn. mellem. Tele Danmark A/S. AC-organisationerne

Rammeaftale. provision og bonusløn. mellem. Tele Danmark A/S. AC-organisationerne Rammeaftale om provision og bonusløn mellem Tele Danmark A/S og AC-organisationerne Denne rammeaftale vedrører aftaler, der fastlægger en variabel løndel i forhold til den enkelte medarbejder på grundlag

Læs mere

FLØS-Vejledning til overenskomstansatte kirkefunktionærer med arbejdsfunktion som kirketjener.

FLØS-Vejledning til overenskomstansatte kirkefunktionærer med arbejdsfunktion som kirketjener. FLØS-Vejledning til overenskomstansatte kirkefunktionærer med arbejdsfunktion som kirketjener. Den 1. september 2009 træder ny organisationsaftale i kraft for de nyansatte Kirketjenere. Samme organisationsaftale

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN)

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) 1 Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (2010.0010) Akademikernes Centralorganisation (AC) (advokat Jakob Juul) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) (advokat Morten Ulrich) 2 1. Indledning

Læs mere

2.4.21. Cirkulære om Klassificering af stillinger ved efterskoler

2.4.21. Cirkulære om Klassificering af stillinger ved efterskoler 1993 Cirkulære om Klassificering af stillinger ved efterskoler 1 CIRKULÆRE OM KLASSIFICERING AF STILLINGER VED EFTERSKOLER Hermed følger aftale af 15. juni 1993 mellem Lærernes Centralorganisation og

Læs mere

Organisationsaftale for lodsmedhjælpere i DanPilot. indgået mellem Forsvarets Personeltjeneste og Serviceforbundet 2011-2013

Organisationsaftale for lodsmedhjælpere i DanPilot. indgået mellem Forsvarets Personeltjeneste og Serviceforbundet 2011-2013 Organisationsaftale for lodsmedhjælpere i DanPilot indgået mellem Forsvarets Personeltjeneste og Serviceforbundet 2011-2013 1. Fællesoverenskomst Nedennævnte bestemmelser supplerer og/eller fraviger den

Læs mere

Ret til supplerende dagpenge

Ret til supplerende dagpenge Bekendtgørelse om supplerende dagpenge I medfør af 58, stk. 1, nr. 1 og 2, litra b, 60, stk. 2, 62, stk. 7 og 73, stk. 4, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 348 af 8. april

Læs mere

Cirkulære om organisationsaftale for. Maskinmestre i land. Cirkulære af 11. maj 2004 Perst. nr. 029-04 PKAT nr. 54 J.nr.

Cirkulære om organisationsaftale for. Maskinmestre i land. Cirkulære af 11. maj 2004 Perst. nr. 029-04 PKAT nr. 54 J.nr. Cirkulære om organisationsaftale for Maskinmestre i land 2002 Cirkulære af 11. maj 2004 Perst. nr. 029-04 PKAT nr. 54 J.nr. 02-333/10-1 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger... 3 Bemærkninger

Læs mere

OVERENSKOMST 2012-14. mellem DANSKE FÆRGER A/S DANSK METALS MARITIME AFDELING. for PURSERE

OVERENSKOMST 2012-14. mellem DANSKE FÆRGER A/S DANSK METALS MARITIME AFDELING. for PURSERE OVERENSKOMST 2012-14 mellem DANSKE FÆRGER A/S og DANSK METALS MARITIME AFDELING for PURSERE (DAS) Gældende fra 1. maj 2012 1 Indholdsfortegnelse 1 ANSÆTTELSE OG OPSIGELSE...3 2 ANCIENNITET...3 3 LØNNINGER

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN Vejledning vedr. varigt ansatte timelønnedes overgang til månedsløn På baggrund

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 28. juni 2013

Arbejdsrettens dom af 28. juni 2013 Arbejdsrettens dom af 28. juni 2013 i sag nr. 2013.0234 Lærernes Centralorganisation mod Kommunernes Landsforening og sag nr. 2013.0269 Lærernes Centralorganisation mod Moderniseringsstyrelsen Dommere:

Læs mere

FORHÅNDSAFTALE FOR HUSASSISTENTER I VEJLE AMT.

FORHÅNDSAFTALE FOR HUSASSISTENTER I VEJLE AMT. VEJLE AMT Løn- og personaleafdelingen. OK 02 FORHÅNDSAFTALE FOR HUSASSISTENTER I VEJLE AMT. INDLEDNING. Der er afholdt forhandling den 13. maj 2003 mellem Forbundet af Offentligt Ansatte og Vejle Amt vedrørende

Læs mere

AF-konsulenter ved Arbejdsformidlingen

AF-konsulenter ved Arbejdsformidlingen Cirkulære om organisationsaftale for AF-konsulenter ved Arbejdsformidlingen 2005 Cirkulære af 9. december 2005 Perst. nr. 065-05 PKAT nr. 0063 J.nr. 04-333/06-15 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle

Læs mere

OVERENSKOMST 2012-14. mellem DANSKE FÆRGER A/S DANSK METALS MARITIME AFDELING. for PURSERE (DIS)

OVERENSKOMST 2012-14. mellem DANSKE FÆRGER A/S DANSK METALS MARITIME AFDELING. for PURSERE (DIS) OVERENSKOMST 2012-14 mellem DANSKE FÆRGER A/S og DANSK METALS MARITIME AFDELING for PURSERE (DIS) Gældende fra 1. maj 2012 1 Indholdsfortegnelse 1 ANSÆTTELSE OG OPSIGELSE...3 2 ANCIENNITET...3 3 LØNNINGER

Læs mere

41.92 O.15 46/2015 Side 1. Aftale for tjenestemandsansatte driftsassistenter/trafikkontrollører

41.92 O.15 46/2015 Side 1. Aftale for tjenestemandsansatte driftsassistenter/trafikkontrollører Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte driftsassistenter/trafikkontrollører m.fl. KL FOA Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 1. Aftalens område... 3 2. Generelle bestemmelser.... 3 3. Grundløn... 3

Læs mere

Stk. 1 Ved fuldtidsbeskæftigelse udgør den normale arbejdstid gennemsnitligt 37 timer om ugen.

Stk. 1 Ved fuldtidsbeskæftigelse udgør den normale arbejdstid gennemsnitligt 37 timer om ugen. Protokollat 3 Aftale om arbejdstid for musikskolelærere (fra 1. august 2016) [] 1 Arbejdstid Ved fuldtidsbeskæftigelse udgør den normale arbejdstid gennemsnitligt 37 timer om ugen. Side 23 Arbejdstiden

Læs mere

Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse grund til annullering af orlov?

Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse grund til annullering af orlov? Tilkendegivelse af 13. november 2009 i faglig voldgift FV2009.0164: 3F Offentlig Gruppe (advokat Stephan Agger) mod KL for Københavns Kommune (advokat Morten Ulrich) Sygefravær afskedigelsesgrund? Opsigelse

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i Faglig voldgiftssag FV 2011.0147: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I (DI) for Torkilstrup Bus A/S (advokat Jesper Hollegaard) Sagen

Læs mere

Løn- og ansættelsesvilkår for værkstedsassistenter og værkstedsledere ved Kofoeds Skole

Løn- og ansættelsesvilkår for værkstedsassistenter og værkstedsledere ved Kofoeds Skole FINANSMINISTERIET Cirkulære om Løn- og ansættelsesvilkår for værkstedsassistenter og værkstedsledere ved Kofoeds Skole 1999 1 Indhold Side Cirkulære Bemærkninger til organisationsaftalens enkelte bestemmelser...3

Læs mere

04.51 O.15 38/2015 Side 1. Aftale om midlertidig tjeneste i højere stilling

04.51 O.15 38/2015 Side 1. Aftale om midlertidig tjeneste i højere stilling Side 1 Aftale om midlertidig tjeneste i højere stilling KL Forhandlingsfællesskabet Indholdsfortegnelse Side 1. Aftalens område... 3 2. Betalingen... 3 3. Kommunaldirektørregel... 4 4. Ikrafttræden og

Læs mere

Må jeg arbejde. Hvor mange fridage har jeg. Hvad gør jeg, syg? FOA Fag og Arbejde Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf: 46 97 26 26 www.foa.

Må jeg arbejde. Hvor mange fridage har jeg. Hvad gør jeg, syg? FOA Fag og Arbejde Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf: 46 97 26 26 www.foa. Må jeg arbejde hver weekend? Kan jeg få tilskud til transport? Hvor mange fridage har jeg ret til på en uge? OM DIN overenskomst FOA Fag og Arbejde Staunings Plads 1-3 1790 København V Tlf: 46 97 26 26

Læs mere

OVERENSKOMST FOR SYGEPLEJERSKER ANSAT HOS. Speciallæge Claus Christoffersen. Lygten 2 c, 2400 København NV INDHOLDSFORTEGNELSE

OVERENSKOMST FOR SYGEPLEJERSKER ANSAT HOS. Speciallæge Claus Christoffersen. Lygten 2 c, 2400 København NV INDHOLDSFORTEGNELSE OVERENSKOMST FOR SYGEPLEJERSKER ANSAT HOS Speciallæge Claus Christoffersen 2000 SPECIALLÆGE CLAUS CHRISTOFFERSEN Lygten 2 c, 2400 København NV INDHOLDSFORTEGNELSE DANSK SYGEPLEJERÅD 1. Overenskomstens

Læs mere

Tilkendegivelse af 16. marts 2016 i faglig voldgiftssag FV 2016.0013: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod

Tilkendegivelse af 16. marts 2016 i faglig voldgiftssag FV 2016.0013: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Tilkendegivelse af 16. marts 2016 i faglig voldgiftssag FV 2016.0013: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for Ommen & Møller A/S, cvr.nr. 34053847 (juridisk

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 5. november 2014. faglig voldgiftssag (FV2014.0054): Fødevareforbundet NNF. (advokat Martin Juul Christensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 5. november 2014. faglig voldgiftssag (FV2014.0054): Fødevareforbundet NNF. (advokat Martin Juul Christensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 5. november 2014 i faglig voldgiftssag (FV2014.0054): Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod DI Overenskomst I for Fertin Pharma A/S (Fagleder Jane

Læs mere

Ansatte i staten med en læreruddannelse

Ansatte i staten med en læreruddannelse Cirkulære om organisationsaftale for Ansatte i staten med en læreruddannelse 2005 Cirkulære af 7. september 2006 Perst. nr. 046-06 PKAT nr. 0065 J.nr. 04-333/51-28 Dataark PKAT med specifikation 0065 Læreruddannede

Læs mere

Cirkulære om aftale om arbejdstid for tjenestemænd i staten

Cirkulære om aftale om arbejdstid for tjenestemænd i staten CIR nr 9365 af 09/06/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 28. august 2016 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen, j.nr. 2015-1721-0011 Senere ændringer til

Læs mere

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst - februar 2016 Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarbureauansatte vikarer var ikke omfattet af en brugervirksomheds kollektive

Læs mere

Forhåndsaftale Lærere, børnehaveklasseledere m.fl.

Forhåndsaftale Lærere, børnehaveklasseledere m.fl. Forhåndsaftale Lærere, børnehaveklasseledere m.fl. Silkeborg Kommune og Silkeborg Lærerforening har indgået en lokal forhåndsaftale, der gælder for medarbejdere ved Silkeborg Kommune omfattet af overenskomsten

Læs mere

Bekendtgørelse om den statslige fleksjobordning for tilskudsmodtagere

Bekendtgørelse om den statslige fleksjobordning for tilskudsmodtagere BEK nr 1375 af 02/12/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juli 2016 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., Moderniseringsstyrelsen, j.nr. 2013-8501-003 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Cirkulære om organisationsaftale for

Cirkulære om organisationsaftale for Cirkulære om organisationsaftale for Ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt forstandere, viceforstandere og lærere ved efterskoler og husholdnings- og håndarbejdsskoler 2002

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 7. december 2015

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 7. december 2015 TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 7. december 2015 i faglig voldgiftssag, FV 2015.0106 Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening for A/S Bladkompagniet

Læs mere

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om. Ansættelsesbreve for overenskomstansatte i staten

FINANSMINISTERIET. Cirkulære om. Ansættelsesbreve for overenskomstansatte i staten FINANSMINISTERIET Cirkulære om Ansættelsesbreve for overenskomstansatte i staten 1999 1 Til samtlige ministerier mv. Cirkulære om ansættelsesbreve for overenskomstansatte i staten 1. Arbejdsgiveren har

Læs mere

Ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt efterskoler og frie fagskoler

Ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt efterskoler og frie fagskoler Cirkulære om organisationsaftale for Ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt efterskoler og frie fagskoler 2016 Cirkulære af 9. marts 2016 Modst. nr. 008-16 PKAT nr. 0223, 0230,

Læs mere

Cirkulære om organisationsaftale for. Sygeplejersker m.fl. i Dansk Røde Kors Asylafdeling og Beredskabsstyrelsens asylcentre

Cirkulære om organisationsaftale for. Sygeplejersker m.fl. i Dansk Røde Kors Asylafdeling og Beredskabsstyrelsens asylcentre Cirkulære om organisationsaftale for Sygeplejersker m.fl. i Dansk Røde Kors Asylafdeling og Beredskabsstyrelsens asylcentre 2002 2.4.13 Indholdsfortegnelse Cirkulære Indledning... 3 Bemærkninger til organisationsaftalens

Læs mere

RAMMEAFTALE OM SENIORPOLITIK

RAMMEAFTALE OM SENIORPOLITIK Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN FORHANDLINGSFÆLLESSKABET RAMMEAFTALE OM SENIORPOLITIK **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende aftale **NYT** med virkning fra dato = Hvis en bestemmelse

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning til indplacering af maskinmestre på Overenskomst for professionsbachelorer på det tekniske område

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning til indplacering af maskinmestre på Overenskomst for professionsbachelorer på det tekniske område REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 007-09 Vejledning til indplacering af maskinmestre på Overenskomst

Læs mere

Bekendtgørelse om plejefamilier

Bekendtgørelse om plejefamilier BEK nr 1554 af 18/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 11. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Social, Børne og Integrationsmin., j.nr.

Læs mere

Cirkulære om. Løn- og ansættelsesvilkår for kokke, kogeog smørrebrødsjomfruer, cafeteriaassistenter samt elever i statens tjeneste

Cirkulære om. Løn- og ansættelsesvilkår for kokke, kogeog smørrebrødsjomfruer, cafeteriaassistenter samt elever i statens tjeneste Cirkulære om Løn- og ansættelsesvilkår for kokke, kogeog smørrebrødsjomfruer, cafeteriaassistenter samt elever i statens tjeneste 2002 3.3.22 1 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle bemærkninger...3

Læs mere

Arbejdstid for lærere ved frie grundskoler

Arbejdstid for lærere ved frie grundskoler FSL/27.11..2013 Arbejdstid for lærere ved frie grundskoler 1. august 2014 træder der nye arbejdstidsregler i kraft som følge af lovindgrebet. Reglerne vil bestå af bestemmelser fra: Aftale om arbejdstid

Læs mere

Regioner. Lønninger 1. april 11-31. dec. 11

Regioner. Lønninger 1. april 11-31. dec. 11 Regioner Lønninger 1. april 11-31. dec. 11 1 Ingeniørforeningen i Danmark Lønninger m.v. i regioner 1. april 11-31. dec. 11 Indhold - alfabetisk Chefer- løn Chefer - grundlønstillæg Foredragstakster Gammel

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 245/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Lise Herup Rosenkilde, Jette Holm Olesen, Heine Lund og Niels Frøik (advokat Jacob Goldschmidt)

Læs mere

Bilag 1 Arbejdstid Indhold

Bilag 1 Arbejdstid Indhold Bilag 1 Arbejdstid Indhold 1 - Tjenesteliste... 2 2 - Ugentlig arbejdstid... 4 3 - Daglig arbejdstid... 5 4 - Pauser... 5 5 Hviletid, fridøgn og anden frihed... 5 6 - Søgnehelligdage og andre særlige fridage...

Læs mere

Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96. Oktober 2007

Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96. Oktober 2007 Ankestyrelsens undersøgelse af Hjælperordninger efter servicelovens 96 Oktober 2007 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Hjælperordninger efter servicelovens 96 Udgiver Ankestyrelsen, oktober 2007

Læs mere

Regulering af tjenestemandspensioner pr. 1. januar 2016

Regulering af tjenestemandspensioner pr. 1. januar 2016 Regulering af tjenestemandspensioner pr. 1. januar 2016 Resumé Regulering af tjenestemandspensioner mv. pr. 1. januar 2016. Sagen Regulering af tjenestemandspension og efterindtægt af tjenestemandspension

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. august 2010 Sag 108/2008 (1. afdeling) Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) mod FOA - Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Karsten

Læs mere

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med ydelsen? Lov om Social Service 118 Vejledning

Læs mere

TILKALDEVIKARER OM TILKALDEVIKARER

TILKALDEVIKARER OM TILKALDEVIKARER PROGRAM Hvornår må arbejdsgiver kontakte medarbejdere? Tilkaldevikarer Lov om tidsbegrænset ansættelse, herunder retten til fastansættelse Begivenhedsansættelser Kørsel i egen bil Fra deltid til fuldtid,

Læs mere

Ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt efterskoler og husholdnings-

Ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt efterskoler og husholdnings- Cirkulære om organisationsaftale for Ledere, lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt efterskoler og husholdnings- og håndarbejdsskoler 2005 Cirkulære af 29. juni 2006 Perst. nr. 038-06

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 15. februar 2016 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2014.0458 Landsorganisationen i Danmark for CO-industri

Læs mere

Ansættelsesvilkår for lærere og ledere: OK 2015-2018. Efterskoler.

Ansættelsesvilkår for lærere og ledere: OK 2015-2018. Efterskoler. Ansættelsesvilkår for lærere og ledere: OK 2015-2018. Efterskoler. OK 2015 2018 Lærere og ledere ved efterskoler FORORD DEL 1: Løn og ansættelsesvilkår i medfør af: Cirkulære om organisationsaftale for

Læs mere

Aftale om alternative arbejdstidsregler for rengøring/housekeeping

Aftale om alternative arbejdstidsregler for rengøring/housekeeping Aftale om alternative arbejdstidsregler for rengøring/housekeeping 14. februar 2012 Der etableres i overenskomstperioden, som en forsøgsordning, en aftale om "Alternative arbejdstidsregler for medhjælpere,

Læs mere

Forstandere ved AMU-centre

Forstandere ved AMU-centre Cirkulære af 14. juni 2011 Perst.nr. 026-11 PKAT 0692 J.nr. 08-333/09-4 Cirkulære om organisationsaftale for Forstandere ved AMU-centre 2011 Dataark PKAT med specifikation Organisationsaftale Forhandlingsberettiget

Læs mere

Cirkulære om. Ansættelsesbreve for overenskomstansatte i staten

Cirkulære om. Ansættelsesbreve for overenskomstansatte i staten Cirkulære om Ansættelsesbreve for overenskomstansatte i staten 2002 1 Cirkulære om ansættelsesbreve for overenskomstansatte i staten (Til samtlige ministerier mv.) 1. Arbejdsgiveren har pligt til at underrette

Læs mere

Kendelse af 8. maj 2015 i faglig voldgift FV2014.0172: CO-industri for Dansk Metal for Klub 537 - flymekanikere (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 8. maj 2015 i faglig voldgift FV2014.0172: CO-industri for Dansk Metal for Klub 537 - flymekanikere (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 8. maj 2015 i faglig voldgift FV2014.0172: CO-industri Dansk Metal Klub 537 - flymekanikere (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di Scandinavian Airlines System Danmark A/S

Læs mere

Økonomaer, køkkenledere, køkkenassistenter og køkkenassistentelever

Økonomaer, køkkenledere, køkkenassistenter og køkkenassistentelever Cirkulære om løn- og ansættelsesvilkår for Økonomaer, køkkenledere, køkkenassistenter og køkkenassistentelever 2002 Cirkulære af 2. juli 2004 Perst. nr. 042-04 PKAT nr. J.nr. 01-333/25-1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne

Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne 1. Hvem er omfattet af reglerne? Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne Underbilag 2.1 Reglerne omfatter lærere og børnehaveklasseledere m.fl. i folkeskolen, ved voksenspecialundervisning,

Læs mere

Praktiske oplysninger om ferielukning i forbindelse med jul og nytår

Praktiske oplysninger om ferielukning i forbindelse med jul og nytår Praktiske oplysninger om ferielukning i forbindelse med jul og nytår 1. Indledning En del af HORESTA Arbejdsgivers medlemsvirksomheder holder lukket i en periode i forbindelse med jul og nytår. I det følgende

Læs mere

50.32 O.13 48/2013 Side 1. Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne

50.32 O.13 48/2013 Side 1. Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne Side 1 Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne Indholdsfortegnelse 1. Hvem er omfattet af reglerne... 3 2. Lokalaftaler... 3 3. Arbejdstid... 3 4. Deltid... 3 5. Opgaveoversigt... 3 6.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

40.42 O.11 40/2011 Side 1

40.42 O.11 40/2011 Side 1 40.42 Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte ledende medarbejdere i idræts-, kultur- og fritidssektoren, havnechefer, maritime chefer, havnekaptajner, havnemestre, havnefogeder, havneassistenter, kort-

Læs mere

landsoverenskomsten på kontor/lager mellem Dansk Erhverv og HK/Privat

landsoverenskomsten på kontor/lager mellem Dansk Erhverv og HK/Privat Mini-udgave landsoverenskomsten på kontor/lager mellem Dansk Erhverv og HK/Privat Overenskomsten gælder fra 1. marts 2012 til 28. februar 2014 Kære medlem! For at hjælpe både nye og gamle medlemmer har

Læs mere

Ansatte i staten med en læreruddannelse

Ansatte i staten med en læreruddannelse Cirkulære om organisationsaftale for Ansatte i staten med en læreruddannelse 2002 Cirkulære af 27. februar 2004 Perst. nr. 015-04 PKAT nr. 0065 J.nr. 01-333/51-15 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle

Læs mere