Tjek træværket på dit hus! Træværk, der bliver udsat for vejr og vind, er i farezonen for dannelse af råd.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tjek træværket på dit hus! Træværk, der bliver udsat for vejr og vind, er i farezonen for dannelse af råd."

Transkript

1 Jotun Tips Ude Nr. 1 Tjek træværket på dit hus! Træværk, der bliver udsat for vejr og vind, er i farezonen for dannelse af råd. Tjek derfor specielt disse områder: Lod- og vandrette træbeklædninger, endetræ, hegn og stakitter, vindskeder, træværk ved utætte tagrender, træterrasser og døre/vinduer. Jotun Tips Ude Nr. 2 Sådan forbehandles det udendørs træværk! Det er vigtigt, at træværket bliver behandlet i dybden. Derved opnår man både det flotteste resultat og den længste holdbarhed. Ubehandlet eller bart træværk mættes med en grundingsolie. Husk, at træet skal være helt rent og afrenset, før man grunder. Efter grundingen kan man påføre træbeskyttelsen. Jotun Tips Ude Nr. 3 Sådan træbeskytter man rigtigt! Mal/stryg kun 2-3 brædder helt færdige ad gangen. På den måde undgår man skjolder. Mæt også endetræet med flere påføringer vådt-i-vådt, så man undgår, at fugten trænger ind fra enderne og ødelægger træet. Mal aldrig i direkte sollys eller på et solopvarmet træværk. Træbeskyttelsen flyder dårligt og tørrer for hurtigt. Jotun Tips Ude Nr. 4 Planlæg dit maleprojekt! En facade har ofte flere forskellige flader, der skal males i hver sin farve. Her er det en god idé at begynde øverst og slutte nederst. Har huset fx vindskeder, så mal dem færdig, før de store flader males og afslut med sokkelen. På den måde undgår man, at en anden farve drypper ned på det, man allerede har malet!

2 Jotun Tips Ude Nr. 5 Mal murværket mesterligt! I Danmark har vi masser af dage med idéelt vejr til maling af murværk. Det bedste resultat opnår man på dage, hvor det mindst er 10 grader varmt, og hverken regner eller er fugtigt i vejret. Hvis man maler på en varm og solrig dag, så mal mens mursiden står i skygge. Maler man i direkte og kraftigt sollys, tørrer malingen alt for hurtigt. Malingen når ikke at binde godt - og man kan ikke nå at male vådt-i-vådt. Hermed får man et mindre holdbart resultat og en mere uensartet finish. Jotun Tips Ude Nr. 6 Brug det rigtige værktøj! Det er vigtigt, at man bruger det rigtige værktøj, når man skal male udendørs. Ikke alene opnår man et flottere resultat, man bliver også hurtigere færdig med arbejdet. Jotun Tips Ude Nr. 7 Planlæg arbejdet! Begynd ikke at male en større overflade, end man kan nå at færdiggøre i én sammenhængende arbejdsgang. Mal fx én side af huset færdig ad gangen - fra hjørne til hjørne. Det tager tid at male omkring vinduer, døre, sålbænke osv. Beskær dem (mal omkring dem) derfor med en pensel først. Hermed får man bedre tid til at male de store murflader vådt-i-vådt med en rulle. Er det nødvendigt med en pause, bør der stoppes ved naturlige delinger fx ved et nedløbsrør. Jotun Tips Ude Nr. 8 Ny, ubehandlet træbeklædning! Ny træbeklædning skal behandles hurtigst muligt og helst inden for 3 uger. Hvis det er muligt, er det bedst at behandle træbeklædningen inden opsætning. Det er især vigtigt at behandle endetræet med ekstra grundighed - dvs. 3-4 strøg vådt-i-vådt. Dette giver en god forsegling af endetræet og ekstra beskyttelse mod råd.

3 Jotun Tips Ude Nr. 9 Vejrslidt, ubehandlet træbeklædning! Det er vigtigt at udføre et omhyggeligt forarbejde ved nedslidt træværk. Vask med Jotun Husvask/Kraftvask og skyl godt efter med rent vand. Fjern løse træfibre med en stålbørste, og børst indtil træet er fast. Påfør herefter Jotun Træ- og Murrens, der skal tørre før viderebehandling. Grund træet med Visir Grunding og påfør herefter 2-3 strøg træbeskyttelse. Jotun Tips Ude Nr. 10 Før træterrassen behandles! Tjek de lokale vejrmeldinger, så man er nogenlunde sikker på, at det ikke regner de første 24 timer efter behandlingen. Lave temperaturer og høj luftfugtighed forlænger tørretiden. Brug ikke en højtryksrenser til terrassen, da dette nemt kan give træværket en ru overflade. Jotun Tips Ude Nr. 11 Før du maler med Bengalack på metal! Fjern alt løstsiddende maling, rust, slagger o.l. med en stålbørste eller skraber. Herefter matteres gammel blank maling med sandpapir. Skyl herefter med rent vand for at få mest muligt salt fjernet fra rustporerne. Herefter kan du grunde med Arcanol og slutmale med Bengalack. Jotun Tips Ude Nr. 12 Rengøring af huse! Et rengjort hus ser pænt ud, og farverne virker mere friske. Desuden mindskes faren for misfarvninger og belægninger. Brug Jotun Husvask til den årlige, udendørs rengøring af dit hus, for hvis der sløses med rengøringen vil mange unødvendige problemer kunne opstå. Desuden vil både træbeskyttelse og maling få en reduceret levetid. Husk at følge brugsanvisningen for Jotun Hus- og Kraftvask nøje!

4 Jotun Tips Ude Nr. 13 Brug af højtryksrensning til huse! Brug af en højtryksrenser gør vask af huset hurtigere og mere enkelt. Imidlertid er det vigtigt, at udstyret bliver brugt rigtigt, så der ikke opstår skader. I værste fald kan træværket blive splintret og ødelagt, og malingfilmen kan løsne sig fra underlaget. Vand kan desuden trænge ind i husvæggen og forårsage skader. Brug derfor højtryksrenseren med omtanke! Jotun Tips Ude Nr. 14 Lagvis afskalning! Lagvis afskalning og malingrester på træværket skyldes mangelfuld vedhæftning mellem strøgene. Mal derfor ét parti færdig ad gangen, før du går i gang med det næste. Sådan udbedres lagvis afskalning: Løstsiddende maling fjernes og ubehandlet og bart træværk grundes med Visir. De grundede områder skal pletmales, inden et nyt topstrøg påføres. Jotun Tips Ude Nr. 15 Matte skolder pga. dug! Når træværket får matte skjolder, skyldes det sandsynligvis dugfald, for dug på en halvtør malebehandling kan føre til matte områder. Dette sker specielt i sensommeren og det tidlige forår, når man bruger langsomt tørrende maling. Undgå derfor at male sidst på dagen og om aftenen, når der er risiko for dugfald. Matte områder pga. dugfald kan dog udbedres ved overmaling. Jotun Tips Ude Nr. 16 Selvantændelse! Husk at tvist, klude, papir og lign. fugtet med olie kan begynde at brænde af sig selv. Selvantændelse kan ske efter nogle timer og op til flere uger efter, at det er blevet fugtet med olie.

5 Jotun Tips Ude Nr. 17 Smukke havemøbler! Det er vigtigt, at træmøbler behandles korrekt for at hindre fugtoptagelse og udtørring. En korrekt behandling hindrer også, at de bliver angrebet af skimmelsvampe. Vand er slemt for træmøbler, men solen er næsten værre. Lyset angriber træværkets overflade og ændrer kemien i træcellerne. Og så løsnes yderfibrene, træværket bliver gråt, og det får et trist og nedbrudt udseende. Jotun Tips Ude Nr. 18 Vedligeholdelse af murværk! Når man opdager, at huset trænger til vedligeholdelse er det ved at være sidste udkald. Hvis ikke man løbende foretager vedligeholdelse, skal man i gang med at reparere, og så kan det blive dyrt. Det er derfor vigtigt at iværksætte årlige vedligeholdelsesrutiner med speciel fokus på områder, der er udsatte for fugt. Husk, at fugt er murens fjende nr. 1! Jotun Tips Ude Nr. 19 Tjek om facaden er OK! Når man skal i gang med at male husets facade, er det vigtigt, at man kontrollerer om underlaget er i god stand. Det er ikke tilstrækkeligt, at man maler med en god og diffusionsåben facademaling, hvis der er svagheder i underlaget. Det er derfor vigtigt, at skader og andre svagheder i muren repareres, før malearbejdet påbegyndes. Jotun Tips Ude Nr. 20 Behandling af gamle vinduer og døre! Vask med Jotun Husvask og fjern gammelt kit, rust på beslagene, og slib skarpe kanter med sandpapir. Grund samlingerne med Visir grunding og beslagene med Arcanol. Påfør herefter nyt vindueskit, hvis det er vinduer, der skal males. Mal herefter hele vinduet/døren med den ønskede maling.

6 Jotun Tips Ude Nr. 21 Vælg udendørs farver efter omgivelserne! Når man skal vælge udendørs farver, er det vigtigt, at man kigger på de omgivelser, ens hus ligger i. Farverne bør harmonere både med naturen og omgivelserne. Tænk ikke kun praktisk, men også æstetisk. Tænk helhed, farver og former. Så får du skabt et både smukt og personligt udtryk. Jotun Tips Ude Nr. 22 Generelle regler ved valg af udendørs farver! Som en generel regel kan man sige, at lyse farver passer bedst til åbne landskaber, og mørke farver til områder, hvor der er tæt beplantning. Til moderne huse passer det fint med kun én staffagefarve på vindueskarme, lister og døre, hvorimod det til et ældre hus kan se godt ud med to staffagefarver. Jotun Tips Ude Nr. 23 Glem ikke soklen på huset! Huset er ikke færdigmalet, før sokkelen også er malet! Man vil ofte opleve, at farven på sokkelen er den vigtigste næst efter den farve, man har valgt til huset. Den forankrer huset på grunden og skaber en farvebro mellem huset og omgivelserne.

16 fyldstoffer 17 opløsningsmidler. 3 Hvad består maling af? 4 Bindemidler. 21 Tørstoffer - hvad er det? 23 Organismer relateret til maling

16 fyldstoffer 17 opløsningsmidler. 3 Hvad består maling af? 4 Bindemidler. 21 Tørstoffer - hvad er det? 23 Organismer relateret til maling ? 3 INdLEDNING 3 produktion Af MALING 3 Hvad består maling af? 4 Bindemidler 4: Olier - Alkyd 5: Hvordan hæfter alkyd (olie) til underlaget? 5: Alkydens (oliens) tørreproces 6: Eksempel på olier 7: Linolie

Læs mere

Weber GDS WEBER GDS GDS- HÅNDBOGEN. Guide til gør-det-selv opgaver inden for bl.a. opmuring, støbning, pudsning, vandskuring, fugning og maling.

Weber GDS WEBER GDS GDS- HÅNDBOGEN. Guide til gør-det-selv opgaver inden for bl.a. opmuring, støbning, pudsning, vandskuring, fugning og maling. Weber GDS WEBER GDS GDS- HÅNDBOGEN Guide til gør-det-selv opgaver inden for bl.a. opmuring, støbning, pudsning, vandskuring, fugning og maling. Weber GDS-Håndbogen Indholdsfortegnelse Godkendt af din håndværker...

Læs mere

KALKNING. Rent teknisk er læsket kalk også den mest diffusionsåbne af alle overfladebehandlinger,

KALKNING. Rent teknisk er læsket kalk også den mest diffusionsåbne af alle overfladebehandlinger, KALKNING Læsket kalk er et af vore ældste og mest anvendte byggematerialer, og det er det den dag i dag, fordi kalkede facader hører ubrydeligt sammen med dansk bygningskultur, især på bygninger fra 1700-,

Læs mere

Vedligeholdelsesguide. Lang levetid til din altan

Vedligeholdelsesguide. Lang levetid til din altan Vedligeholdelsesguide Lang levetid til din altan Tillykke med din nye altan Har du ikke haft altan før, kan du roligt se frem til de mange glæder, som en altan giver. Har du fået udskiftet din eksisterende

Læs mere

Sæt mineraluld uden på huset og få isolering i klasse A ++

Sæt mineraluld uden på huset og få isolering i klasse A ++ LeT Sværhedsgrad: Produkterne er nok lettere at arbejde med end traditionel puds, men begyndere med et pudsebræt har meget at lære. tidsforbrug: -4 uger, hvis du ikke laver andet og ikke løber tør for

Læs mere

Tips til taget - renovering og vedligeholdelse

Tips til taget - renovering og vedligeholdelse Tips til taget - renovering og vedligeholdelse Løbende reparationer og vedligeholdelse af taget er nødvendige for at bevare ejendommens værdi og undgå vandskader, råd- og svampeangreb. Her er nogle gode

Læs mere

Linolie til overfladebehandling af udvendigt træværk

Linolie til overfladebehandling af udvendigt træværk Økologisk Byfornyelse og Spildevandsrensning Nr. 15 2001 Linolie til overfladebehandling af udvendigt træværk Økologisk byfornyelse og spildevandsrensning Nr. 15 2001 Linolie til overfladebehandling af

Læs mere

Polyester. Dansk Forening for Rosport Materielkursus 2 Uddannelsesudvalget. Polyesterens egenskaber. Opbevaring. Hvad består en glasfiberbåd af

Polyester. Dansk Forening for Rosport Materielkursus 2 Uddannelsesudvalget. Polyesterens egenskaber. Opbevaring. Hvad består en glasfiberbåd af 10 Polyester Hvad består en glasfiberbåd af Polyesterens egenskaber Opbevaring Der bruges som regel polyester til at holde sammen på glasset. Dette produkt er en kunstharpiks, fremstillet af spildprodukter

Læs mere

Tæt dæk Vedligehold og lægning af trædæk på stålfartøjer

Tæt dæk Vedligehold og lægning af trædæk på stålfartøjer Tæt dæk Vedligehold og lægning af trædæk på stålfartøjer Hardanger Fartøyvernsenter Skibsbevaringsfonden N 5601 Norheimsund Skovhusevej 35 4720 Præstø Tæt dæk Vedligehold og lægning af trædæk på stålfartøjer

Læs mere

Tag og 1. sal. Når taget alligevel skal skiftes Komplet køreplan Førstesal med udsigt Taget skal passe til huset

Tag og 1. sal. Når taget alligevel skal skiftes Komplet køreplan Førstesal med udsigt Taget skal passe til huset TAGtema d a n m a r k s k o m p l e t t e b o l i g m a g a s i n Tag og 1. sal Når taget alligevel skal skiftes Komplet køreplan Førstesal med udsigt Taget skal passe til huset tagtema 1 2 Vindskede Tagfladens

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Vejledning om hovedlus

Vejledning om hovedlus Vejledning om hovedlus Vejledningen er lavet i samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Aarhus Universitet og erstatter tidligere udsendte vejledninger om hovedlus. Den henvender sig især til de kommunale

Læs mere

GODE RÅD OM MALING MED TRADITIONELLE MALINGSTYPER PÅ TRÆ OG MURVÆRK AF SØREN VADSTRUP ARKITEKT MAA

GODE RÅD OM MALING MED TRADITIONELLE MALINGSTYPER PÅ TRÆ OG MURVÆRK AF SØREN VADSTRUP ARKITEKT MAA GODE RÅD OM MALING MED TRADITIONELLE MALINGSTYPER PÅ TRÆ OG MURVÆRK AF SØREN VADSTRUP ARKITEKT MAA indhold indledning..................... 3 1. oliefarver.....................4 linolie 5 linoliefarve 8

Læs mere

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND VEJLEDNING I HUNDEHOLD 1 FORORD Her finder du information om hunde og hundehold fra hunden er født til den går på pension. Det er ikke forsøgt at give

Læs mere

Tagbogen. Til byggefolk der skal lægge Icopal tag. Vi beskytter din bygning

Tagbogen. Til byggefolk der skal lægge Icopal tag. Vi beskytter din bygning Tagbogen Til byggefolk der skal lægge Icopal tag Vi beskytter din bygning Icopal Tagbog Bogen er skrevet til dig, der skal lægge nyt Icopal-tag på et enfamiliehus, sommerhus eller en carport. Tagdækningerne

Læs mere

-gør det lettere at gøre det selv

-gør det lettere at gøre det selv Kan anvendes til alle opgaver Styrkeklasse 52,5 N 25 kg -gør det lettere at gøre det selv med beton og mørtel BASIS AALBORG CEMENT Fundament Betongulv Kældervæg Trappe Murværk Belægning Her finder du opgaven

Læs mere

Gør det enkelt Gør det effektivt

Gør det enkelt Gør det effektivt Gør det enkelt Gør det effektivt Vælg PROTECTOS PROTECTOS - Din specialist i BYGNINGSrenovering, facadeimprægnering og afrensning Effektiv renovering og vedligeholdelse af bygninger, ejendomme og boliger

Læs mere

BORDPLADER, VASKE OG BLANDINGSBATTERIER Produktguide

BORDPLADER, VASKE OG BLANDINGSBATTERIER Produktguide 28_014 BORDPLADER, VASKE OG BLANDINGSBATTERIER Produktguide Det er måske ikke alle produkter, som er vist her, der kan købes i varehuset. Kontakt en medarbejder, eller gå ind på IKEA.dk og få flere oplysninger.

Læs mere

Vær god ved gode møbler

Vær god ved gode møbler Vær god ved gode møbler Vær god ved gode møbler er udarbejdet af Dansk Møbelkontrol, der som frivillig kontrolordning for førende danske møbelproducenter har til formål at fremme produktionen af kvalitetsmøbler

Læs mere

Om rengøring af våben

Om rengøring af våben Om rengøring af våben Hele Artiklen eller dele her af må ikke anvendes uden tydelig kilde angivelse Udstyr venligt udlånt af De Danske Skytteforeningers salgsafdeling 26-11-2003 21:33 Ejnar Askholm Hvordan

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Hesten skal altid arbejde i en holdning, hvor det er fysisk muligt for den at udføre det, vi forlanger af den. Hesten må altså ikke på nogen

Læs mere

TAGPAP GUIDE. Find den rigtige tagpapløsning

TAGPAP GUIDE. Find den rigtige tagpapløsning TAGPAP GUIDE Find den rigtige tagpapløsning Valg af metode og tagpaptype Underlag Hældning/ Tagpaptyper fald i cm pr. m og metoder *) Krydsfiner 2,5-5,0 A,B,G,H 5,0-20,0 A,B,G,H 20,0-100,0 A,B,G,H,P,R

Læs mere

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN

DEN FØRSTE TID MED HUNDEN DEN FØRSTE TID MED HUNDEN Tillykke med din nye hund. I denne pjece kan du læse om, hvordan du bedst muligt byder din nye hund velkommen i dit hjem. Det er en stor omvæltning for din hund at komme til et

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Min forrige artikel tog udgangspunkt i, hvordan du kunne tackle de krav, der bliver stillet fra forskellige sider, inklusive fra dig selv, samt at du skulle anse din

Læs mere

Kompendium til sikkerhedskursus

Kompendium til sikkerhedskursus Kompendium til sikkerhedskursus Indhold 1 Indledning 1 2 Klatring med topsikring 4 2.1 Påtagning og tilspænding af klatresele................... 5 2.2 Syning af dobbelt ottetalsknude i selen...................

Læs mere

LÆGNING AF TRÆGULVE KÄHRS TRÆGULVE MED WOODLOC 5S OG TILBEHØR FLYDENDE LÆGNING

LÆGNING AF TRÆGULVE KÄHRS TRÆGULVE MED WOODLOC 5S OG TILBEHØR FLYDENDE LÆGNING LÆGNINGSANVISNING FOR KÄHRS TRÆGULVE 1 2014-05 DK LÆGNING AF TRÆGULVE KÄHRS TRÆGULVE MED WOODLOC 5S OG TILBEHØR FLYDENDE LÆGNING E-mail: infodanmark@kahrs.com www.kahrs.dk AB Gustaf Kähr Hamngatan 4 SE-211

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere