George W. Bush: Tale til Kongressen og Amerika

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "George W. Bush: Tale til Kongressen og Amerika 20-09-2001"

Transkript

1 1 Hr. Speaker, hr. Præsident Pro Tempore, medlemmer af Kongressen, mine amerikanske landsmænd: Under begivenhedernes normale gang kommer præsidenter til dette kammer for at berette om Unionens tilstand. I aften behøves ingen sådan beretning. Den er allerede blevet fremført af det amerikanske folk. Vi har set den i modige passagerer, der stormede løs på terrorister for at redde andre nede på jorden - - passagerer som en ekseptionel mand ved navn Todd Beamer. Og vil I være så venlige at hjælpe mig med her i aften at byde hans kone Lisa Beamer i velkommen. (Bifald) Vi har set nationens tilstand i redningsfolkenes udholdenhed når de arbejder til de segner. Vi har set flag, der foldes ud, lys der tændes, folk der melder sig som bloddonorer, bønner der fremsiges på engelsk, hebraisk og arabisk. Vi har set værdigheden i et kærligt og givende folk, som har gjort fremmedes sorg til deres egen. Vi har set nationens tilstand i redningsfolkenes udholdenhed når de arbejder til de segner. Vi har set flag, der foldes ud, lys der tændes, folk der melder sig som bloddonorer, bønner der fremsiges på engelsk, hebraisk og arabisk. Vi har set værdigheden i et kærligt og givende folk, som har gjort fremmedes sorg til deres egen Mine landsmænd i de sidste ni dage har hele verden selv kunnet se vores Nations tilstand og den er stærk. (Bifald)

2 2 I aften er vi et land, der har fået øjnene op for en fare, og som er kaldet til forsvare friheden. Vores sorg er vendt til vrede, og vrede til beslutsomhed. Hvad enten vi bringer vores fjender for retten, eller vi bringer retten til vores fjender, så vil retten ske fyldest. (Bifald) Hvad enten vi bringer vores fjender for retten, eller vi bringer retten til vores fjender, så vil retten ske fyldest Jeg takker Kongressen for dens lederskab på dette vigtige tidspunkt. Hele Amerika blev bevæget den tragiske aften ved at se Republikanere og Demokrater stå forenet sammen på trapperne til denne Capitol ii og synge Gud velsigne Amerika. Og I gjorde mere end det, I skred til handling og bevilgede 40 milliarder dollars til at genopbygge vores samfund og opfylde behovene hos vores militær. Speaker Hastert, Minoritets-leder Gephardt, Majoritets-leder Daschle og Senator Loft, jeg takker jer for jeres venskab, for jeres lederskab og for jeres tjeneste for vores land. Og på vegne af det amerikanske folk takker jeg verden for en strøm af tilkendegivelser om støtte. Amerika vil aldrig glemme lyden af vores nationalsang blive spillet ved Buckingham Palace, på Paris gader og ved Berlins Brandenburger Tor. Vi vil ikke glemme Syd-Koreanske børn, der samledes for at bede uden for vores ambassade i Seoul, eller de medfølende bønner, som blev fremsagt i en moske i Cairo. Vi vil ikke glemme øjeblikkene med stilhed og dagene med sorg i Australien og Afrika og Latinamerika. Ej heller vil vi glemme borgerne fra 80 andre nationer, som døde sammen med vores egne: dusinvis af pakistanere, mere end 130 israelere, mere end 250 indiske borgere, mænd og kvinder fra El Salvador, Iran, Mexico og Japan, og hundredevis af britiske statsborgere. Amerika har ingen sandere ven Storbrittanien. (Bifald) Endnu engang forenes vi i en stor sag - - så beæret over at den britiske Premierminister har krydset et ocean. Tak fordi du er kommet, ven. (Bifald) Den 11. september begik frihedens fjender en krigshandling mod vores land. Amerikanere er bekendt med krige - - men i de seneste 136 år har det været krige på fremmed jord, pånær en enkelt søndag i Amerikanere er bekendt med krigens dødsofre men ikke i centrum af en stor by på en fredfyldt morgen. Amerikanere er bekendt med overraskelsesangreb - - men aldrig nogensinde rettet mod tusindvis af civile. Alt dette ramte os på en enkelt dag og solen gik ned over en anderledes verden, en verden hvor friheden selv er under angreb.

3 3 I aften har amerikanerne mange spørgsmål. Amerikanerne spørger : Hvem angreb vores land? Det bevismateriale, vi har samlet sammen, peger altsammen mod en samling af løst tilknyttede terrororganisationer kendt som al-qaeda. Det er de samme mordere, som er anklaget for at bombe amerikanske ambassader i Tanzania og Kenya, og som er ansvarlige for bombningen af USS Cole. Al-Qaeda er for terrorisme, hvad mafiaen er for kriminalitet. Men dens mål er ikke at tjene penge, dens mål er at lave om på verden - - og påtvinge mennesker overalt i verden sine radikale trossætninger. Terroristerne praktiserer en form for islamisk ekstremisme, som er blevet forkastet af muslimske lærde og det overvældende flertal af muslimske præster - - de tilhører en marginalgruppe, som fordrejer Islams lære om fred. Terroristernes direktiver befaler dem at dræbe kristne og jøder, at dræbe alle amerikanere og ikke gøre nogen skelnen mellem militærfolk og civilister, heriblandt kvinder og børn. Denne gruppe og dens leder en mand ved navn Bin Laden - - er forbundet med mange andre organisationer i forskellige lande, heriblandt det egyptiske Islamisk Jihad og den Islamiske Bevægelse i Uzbekistan. Der er tusindvis af disse terrorister i mere end 60 lande. De bliver rekrutteret fra deres egne lande og lokalområder og bliver sendt til træningslejre på steder som i Afghanistan, hvor de bliver trænet i terrorismens taktikker. Derefter bliver de sendt tilbage til deres hjemlande, eller de bliver sendt ud for at skjule sig i lande rundt omkring i verden, hvor de planlægger ondsindede handlinger og ødelæggelse. Al-Qaedas lederskab har stor indflydelse i Afghanistan og støtter Taliban-regimet, som kontrollerer det meste af det land. I Afghanistan ser vi al-qaedas vision for verden. Det afghanske folk er blevet brutalt behandlet mange sulter, og mange er flygtet. Kvinder har ikke lov til at gå i skole. Du kan ryge i fængsel fordi du ejer et fjernsyn. Religion kan kun praktiseres, sålænge den følger de retningslinjer, lederne udstikker. I Afghanistan kan en mand ryge i fængsel, hvis hans skæg ikke er langt nok. De Forenede Stater respekterer det afghanske folk - - lige nu er vi trods alt Afghanistans største kilde til humanitær hjælp - - men vi fordømmer Taliban regimet. (Bifald) Ikke alene undertrykker det sit eget folk, det truer mennesker overalt når det sponserer og støtter og giver ly til terrorister. Når det hjælper med til og gør sig medskyldig i mord, så begår Taliban regimet mord.

4 4 De Forenede Stater respekterer det afghanske folk - - lige nu er vi trods alt Afghanistans største kilde til humanitær hjælp - - men vi fordømmer Taliban regimet. (Bifald) Ikke alene undertrykker det sit eget folk, det truer mennesker overalt når det sponserer og støtter og giver ly til terrorister Og i aften fremfører Amerikas Forenede Stater de følgende krav til Taliban: Udlever alle de ledere af al Qaeda, som skjuler sig i jeres land, til De Forende Staters myndigheder. (Bifald) Løslad alle udlændige, heriblandt amerikanske statsborgere, som I uretmæssigt har fængslet. Beskyt udenlandske journalister, diplomater og hjælpearbejdere, som er i jeres land. Luk omgående og for bestandigt hver eneste terrorist træningslejr i Afghanistan, og overgiv hver eneste terrorist og hver eneste person i deres støttenetværk til passende myndigheder. (Bifald) Giv De Forende Stater uhindret adgang til terrorist træningslejrene, så vi kan sikre os, at de ikke længere er i brug. Disse krav er ikke åbne for forhandlinger eller diskussion. (Bifald) Taliban må reagere og reagere omgående. Enten udleverer de terroristerne eller de kommer til at dele skæbne med dem. Og i aften fremfører Amerikas Forenede Stater de følgende krav til Taliban: Udlever alle de ledere af al Qaeda, som skjuler sig i jeres land, til De Forende Staters myndigheder... Disse krav er ikke åbne for forhandlinger eller diskussion. Taliban må må reagere og reagere omgående. Enten udleverer de terroristerne eller de kommer til at dele skæbne med dem. I aften ønsker jeg også at tale direkte til muslimer overalt i verden. Vi respekterer jeres tro. Den praktiseres frit og uhindret af mange millioner amerikanere, og millionvis af andre i lande som Amerika regner for venner. Dens lærdomme er gode og fredsommelige, og de som begår ondskab i Allahs navn bespotter Allahs navn. (Bifald) Terroristerne er forrædere mod deres egen tro og prøver i realiteten at kapre selve Islam. Amerikas fjender er ikke vores mange muslimske venner, det er ikke vores mange arabiske venner. Vores fjende er et radikalt netværk af terrorister og alle de regeringer, som yder dem støtte. (Bifald)

5 5 Vores krig mod terror begynder med al Qaeda, men den stopper ikke der. Den kommer ikke til at stoppe før hver eneste terroristgruppe med globalt virke er blevet fundet, standset og besejret. (Bifald) Amerikanerne spørger, hvorfor hader de os? De hader det, som de ser lige her i dette kammer - - en demokratisk valgt regering. Deres ledere har udpeget sig selv. De hader de friheder, vi har - - vores religionsfrihed, vores ytringsfrihed, vores frihed til at stemme og samles og være uenige med hinanden. De har i sinde at omstyrte de nuværende regeringer i mange muslimske lande, såsom Ægypten, Saudi-arabien og Jordan. De har i sinde at drive Israel ud af Mellemøsten. De har i sinde at drive kristne og jøder ud af meget store områder i Asien og Afrika. Disse terrorister dræber ikke kun for at gøre en ende på menneskeliv, men for at forstyrre en livsform og bringe den til ophør. Med hver eneste grusomhed håber de, at Amerika bliver frygtsom, trækker sig tilbage fra verden og lader vores venner i stikken. De står os imod, fordi vi står dem i vejen. De står os imod, fordi vi står dem i vejen. Vi bliver ikke bedraget af deres påskud om gudfrygtighed. Vi har set deres slags før. De er arvingerne til alle det 20. århundredes morderiske ideologier. Når de ofrer menneskeliv for at tjene deres radikale visioner - - når de opgiver alle værdier undtagen viljen til magt - - så følger de i samme spor som facismen, nazismen og totalitarismen. Og de vil blive i det spor hele vejen til, hvor det ender: I historiens umarkerede grav med kasserede løgne. (Bifald) Amerikanerne spørger: Hvordan skal vi udkæmpe og vinde denne krig? Vi vil anvende alle de ressourcer, som er til vores rådighed - - alle diplomatiske midler, alle efterretnings-værktøjer, alle instrumenter til retshåndhævelse, alle finansielle indflydelsesmuligheder og alle nødvendige krigsvåben - - til at ødelægge og besejre det globale terrornetværk. Denne krig vil ikke være som Irakkrigen for et årti siden med en afgørende befrielse af et territorium og en hurtig afslutning. Den vil ikke ligne luftkrigen over Kosovo for to år siden, hvor ingen landtropper blev anvendt, og ikke en eneste amerikaner gik tabt i kamp. Vores reaktion involverer langt mere end øjeblikkelig gengældelse og nålestiksaktioner. Amerikanerne bør ikke forvente et enkelt slag, men et længerevarende felttog ulig noget andet, vi tidligere har set. Det kan inkludere dramatiske angreb eller nålestiksoperationer, der kan ses på fjernsyn, og skjulte operationer, der forbliver hemmelige, selv når de er succesfulde. Vi vil

6 6 udsulte terroristerne finansielt, få dem til at vende sig mod hinanden, drive dem fra sted til sted, indtil der ikke er noget ly eller hvile at finde. Og vi vil gå efter nationer, som forsyner terrorismen med støtte eller tilflugtssteder. Enhver nation i hver eneste verdensdel har nu en beslutning, der skal tages. Enten er I med os, eller I er med terroristerne. (Bifald) Fra denne dag af vil en hvilken som helst nation, som fortsætter med at huse eller støtte terrorisme, blive anset af de Forende Stater som et fjendtligt regime. Enhver nation i hver eneste verdensdel har nu en beslutning, der skal tages. Enten er I med os, eller I er med terroristerne Vores nation har fået et varsel: Vi er ikke immune overfor angreb. Vi vil tage beskyttende forholdsregler mod terrorisme for at beskytte amerikanerne. Dusinvis af ministerier og agenturer såvel som delstats-regeringer og lokale regeringer har idag ansvarsområder i forhold til hjemlandets sikkerhed. Dette arbejde bør koordineres på det højeste niveau. Så i aften bekendtgør jeg oprettelsen af en stilling på ministerniveau, der skal rapportere direkte til mig - - Ministeriet for hjemlandets sikkerhed. Og i aften bekendtgør jeg også, at en fremtrædende amerikaner skal stå i spidsen for denne indsats for at styrke Amerikas sikkerhed: En veteran fra militæret, en effektiv guvernør, en sand patriot, en ven jeg stoler på - - Pennsylvania's Tom Ridge. (Bifald) Han vil lede, føre tilsyn med og koordinere en omfattende og samlet national strategi for at værne vores land mod terrorisme og reagere på ethvert angreb, der måtte komme. Disse forholdsregler er af afgørende betydning. Men den eneste vej til at besejre terrorismens trussel mod vores livsform er at stoppe den, eliminere den og ødelægge den der, hvor den vokser. (Bifald) Mange vil blive involveret i dette arbejde, lige fra FBI agenter til efterretningsagenter til de militær-reservister, vi har indkaldt til aktiv tjeneste. De fortjener alle vores tak, og de er allesammen med i vores bønner. Og i aften stående nogle få kilometer fra det beskadigede Pentagon kommer jeg med en besked til vores militær: Vær beredte. Jeg har sat de væbnede styrker i alarmberedskab, og det er der en grund til. Timen kommer, hvor Amerika vil skride til handling, og I vil gøre os stolte. (Bifald)

7 7 Og i aften stående nogle få kilometer fra det beskadigede Pentagon kommer jeg med en besked til vores militær: Vær beredte. Jeg har sat de væbnede styrker i alarmberedskab, og det er der en grund til. Timen kommer, hvor Amerika vil skride til handling, og I vil gøre os stolte Det er dog ikke kun Amerikas kamp. Og det, der er på spil, er ikke kun Amerikas frihed. Det er verdens kamp. Det er civilisationens kamp. Det er kampen for alle, der tror på fremskridt og pluralisme, tolerance og frihed. Billedet ovenfor: The Capitol i Washington D.C. Vi beder alle nationer om at slutte sig til os. Vi anmoder om, og vi får brug for hjælpen fra politistyrker, efterretningsvæsener og banksystemerne rundt omkring i verden. De forenede Stater er taknemmelig over, at mange nationer og internationale organisationer allerede har reageret - - med sympati og støtte. Nationer lige fra Latinamerika, Asien, Afrika, Europa og til den islamiske verden. Måske er det NATO s Charter, som bedst afspejler verdens holdning: Et angreb på én er et angreb på alle. Den civiliserede verden samler sig ved Amerikas side. Den forstår, at hvis denne terrorhandling går ustraffet hen, så kan dens egne byer og dens egne borgere blive det næste offer. Terror, der ikke reageres på, kan ikke alene vælte bygninger, det kan true legitime regeringers stabilitet. Og ved du hvad - - det vil vi ikke tillade. (Bifald) Amerikanerne spørger: Hvad forventes der af os? Jeg beder jer om at leve jeres liv og give jeres børn knus. Jeg ved, at mange borgere i aften føler frygt, og jeg beder jer om at være rolige og beslutsomme, selv overfor en fortsat trussel.

8 8 Jeg beder jer om at opretholde Amerikas værdier og huske på, hvorfor så mange er kommet hertil. Vi er i en kamp for vores principper, og vores første ansvar er at leve efter dem. Ingen må plukkes ud og blive genstand for en uretfærdig behandling eller uvenlige ord på grund af deres etniske baggrund eller religiøse tro. (Bifald) Jeg beder jer om at fortsætte med at støtte ofrene for denne tragedie med jeres bidrag. De, som ønsker at give, kan gå til en central informationskilde, libertyunites.org, og finde navnene på grupper, der sørger for direkte hjælp i New York, Pennsylvania og Virgina. De flere tusind FBI agenter, som nu arbejder i denne undersøgelse, kan have brug for jeres medvirken, og jeg beder jer om at samarbejde. Jeg beder jer om at udvise tålmodighed i forbindelse med de forsinkelser og ubelejligheder, der kan ledsage en strammere sikkerhed, og ligeledes udvise tålmodighed igennem det, som vil blive en lang kamp. Jeg beder jer om fortsat at tage del i og have tillid til den amerikanske økonomi. Terrorister angreb et symbol på amerikansk velstand. De rørte ikke ved dens kilde. Amerika er succesfuld på grund af hårdt arbejde og kreativitet og vores folks foretagsomhed og entrepenørvirksomhed iii. Det var den virkelige styrke ved vores økonomi før den 11. september, og det er den virkelige styrke idag. (Bifald) Og til sidst, fortsæt venligst med at bede for terrorofrene og deres familier, for de som er i uniform og for vores storslåede land. Bøn har trøstet os i sorg og vil hjælpe med at styrke os til rejsen, der ligger forude. I aften takker jeg mine amerikanske landsmænd for det, som I allerede har gjort, og for det, som I vil gøre i tiden fremover. Og til jer Kongressmedlemmer, mine damer og herrer, deres repræsentanter, jeg takker jer for det, som I allerede har gjort, og for det som vi vil gøre sammen. I aften står vi overfor nye og pludselige nationale udfordringer. Vi vil samles for at forbedre luftfartssikkerheden, gennemføre en dramatisk forøgelse af antallet af bevæbnede sikkerhedsvagter på indenrigsflyvninger og tage nye forholdsregler for at forhindre flykapringer. Vi vil samles for at støtte vores flyselskaber og holde dem på vingerne med en direkte assistance under denne nødsituation. (Bifald) Vi vil samles for at give de retshåndhævende myndigheder de ekstra redskaber, de behøver for at opspore terrorisme her i landet. (Bifald) Vi vil samles for at styrke vores efterretningskapaciteteter til at kende terroristernes planer, før de handler, og finde dem, før de angriber. (Bifald)

9 9 Vi vil samles for at tage aktive skridt, der skal styrke Amerikas økonomi og igen sætte folk i arbejde. I aften byder vi to ledere velkommen, som legemeliggør alle New Yorkernes helt særlige ånd: Guvernør George Pataki og borgmester Rudolph Giuliani. (Bifald) Som et symbol på Amerikas beslutsomhed vil min regering arbejde sammen med Kongressen og disse to ledere for at vise verden, at vi vil genopbygge New York City. (Bifald) Efter alt det, der er passeret - - alle de liv, der blev bortrevet og alle de forhåbninger og og muligheder, som døde med dem - - er det naturligt at spekulere over om Amerikas fremtid kommer til at blive præget af frygt. Nogen taler om en terrorismens tidsalder. Jeg er klar over, at kampe venter forude og vi kommer til at stå overfor farer. Men dette land vil definere vores vores tid - - ikke blive defineret af den. Så længe Amerikas Forenede Stater står stærkt og målbevidst, vil denne tid ikke være terrorismens tidsalder, den vil være en tidsalder med frihed, her og rundt omkring i verden. (Bifald) Stor skade er der blevet forvoldt os. Vi har lidt store tab. Og i vores sorg og vrede har vi fundet vores mission og vores øjeblik. Frihed og frygt er i krig mod hinanden. Fremgangen for og udbredelsen af menneskets frihed - - den store bedrift i vores tid og det store håb for alle tider - - afhænger nu af os. Vores nation - - denne generation - - vil fjerne en mørk trussel om vold fra vores folk og vores fremtid. Vi vil samle verden om denne sag ved vores indsats og ved vores mod. Vi vil ikke blive trætte, vi vil ikke vakle og vi vil ikke svigte. (Bifald) Det er mit håb, at i de kommende måneder og år vil vores liv igen blive næsten helt normalt. Vi vil vende tilbage til vores dagligliv og vores rutiner, og det er godt. Selv sorg formindskes med tiden og ved Forsynets nåde. Men vores beslutsomhed må ikke forsvinde. Vi vil alle huske, hvad der skete den dag, og for hvem det skete. Vi vil huske det øjeblik, nyheden kom - - hvor vi var, og hvad vi lavede. Nogle vil huske et billede af en brand, eller en historie om en

10 10 redningsaktion. Nogle vil bære minderne med sig om et ansigt eller en stemme, som for altid er væk. Og jeg vil bære dette : Det er politiskiltet for en mand ved navn George Howard, som døde ved World Trade Center, mens han var forsøgte at redde andre. Det blev givet til mig af hans mor, Arlene, som et stolt mindesmærke for hendes søn. Det er en påmindelse til mig om liv, der endte, og en opgave der ikke ender. (Bifald) Jeg glemmer ikke det sår, vores land har fået, ej heller dem, der påførte det. Jeg giver ikke efter, jeg hviler ikke og jeg skruer ikke ned for blusset i denne kamp for frihed og sikkerhed for det amerikanske folk. Den retning, som denne konflikt tager, kendes ikke, men dens udfald er sikkert. Frihed og frygt, og retfærdighed og grusomhed har altid været i krig imod hinanden, og vi ved, at Gud ikke er neutral imellem dem. (Bifald) Mine amerikanske landsmænd, vi vil reagere på voldelighed med tålmodig retfærdighed - - i visheden om vores sags retfærdighed og med tillid til de sejre, der vil komme. I alt det, der ligger foran os, må Gud give os visdom, og må han våge over Amerikas Forenede Stater. Tak (Bifald)

11 11 Bemærkning fra oversætteren. Talen er oversat efter teksten, der findes på Jeg, Heine Strømdahl, giver hermed tilladelse til at denne oversættelse må kopieres og anvendes vederlagsfrit på alle danske uddannelsesinstitutioner sålænge det sker på A4 papir(stykker) bortset herfra gælder almindelige Copyright regler. Endnu engang tak til min kollega Christian Thorning Engelstoft for hjælp med kommatering og korrekturlæsning! Gentofte den tyvende november Heine Strømdahl

12 12 Walking in the mountains near Lake Garda.

13 13 i Læs Lisa Beamers beretning om hendes ægteskab med Todd Beamer og de sidste dramatiske øjeblikke af hans liv - hvor han var med til at lede et angreb mod de terrorister, som havde kapret flyet Flight 93 - i Lisa Beamer: Let s roll. ii Capitol er den store amerikanske Kongressbygning i Washington D.C. med den markante hvide kuppel. Billeder: iii På Engelsk enterprise: Enterprise: [uncountable] the development of businesses by the people of a country rather than by the government grants to encourage enterprise in the regionan enterprise culture (= in which people are encouraged to develop small businesses)

2. Diskutér, hvilke fordele og ulemper der er opstået som følge af, at samfundet er

2. Diskutér, hvilke fordele og ulemper der er opstået som følge af, at samfundet er Arbejdsspørgsmål til undervisningsbrug Kapitel 1: Terror og film en introduktion 1. Hvori består forholdet mellem den 10., 11. og 12. september? 2. Opstil argumenter for og imod at lave en universel terrorismedefinition.

Læs mere

NATO UNCLASSIFIED. Tale. Af NATO s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen Københavns Universitet, tirsdag den 31. august, 2010

NATO UNCLASSIFIED. Tale. Af NATO s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen Københavns Universitet, tirsdag den 31. august, 2010 1 Tale Af NATO s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen Københavns Universitet, tirsdag den 31. august, 2010 Klausuleret til 31. august kl. 17 Kære studerende, Mine damer og herrer Tak for invitationen

Læs mere

Arbejderen har mødt Ignacio Ramonet ved et foredrag i Malmö om kultur og medier.

Arbejderen har mødt Ignacio Ramonet ved et foredrag i Malmö om kultur og medier. Arbejderen, udsender temaudgave for sandheden om de fem Sammen med hundredevis af aktivister og internationale personligheder har Ignacio Ramonet manden bag ATTAC og Verdens Sociale Forum netop deltaget

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2015.docx 04-01-2015 side 1. Prædiken til Helligtrekongers søndag 2015. Tekst: Matt. 2,1-12.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2015.docx 04-01-2015 side 1. Prædiken til Helligtrekongers søndag 2015. Tekst: Matt. 2,1-12. 04-01-2015 side 1 Prædiken til Helligtrekongers søndag 2015. Tekst: Matt. 2,1-12. Menneskehedens åndehul. Det sted hvor Jesus blev født var et hul i jorden. Et sted uden for den lille by Betlehem, i en

Læs mere

Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk

Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk 1 Krig historiens skraldespand? Antal krige mellem stater siden 1945 Stadig færre mennesker dør som

Læs mere

Valgfri protokol til konventionen om barnets rettigheder vedrørende inddragelse af børn i væbnede konflikter

Valgfri protokol til konventionen om barnets rettigheder vedrørende inddragelse af børn i væbnede konflikter Valgfri protokol til konventionen om barnets rettigheder vedrørende inddragelse af børn i væbnede konflikter Vedtaget og åbnet for underskrivelse og ratificering den 25. maj 2000 De i denne protokol deltagende

Læs mere

TIMOTHY KELLER. Glem dig selv FRIHED FRA SELVBEDØMMELSE

TIMOTHY KELLER. Glem dig selv FRIHED FRA SELVBEDØMMELSE TIMOTHY KELLER Glem dig selv FRIHED FRA SELVBEDØMMELSE Indhold Friheden ved selvforglemmelse... 7 1. Det menneskelige egos naturlige tilstand... 15 2. En forvandlet selvopfattelse... 25 3. Sådan kan din

Læs mere

tale 8. aug. 2015 / Rådhuspladsen Af Annette Mørk Vi drukner i sorg!

tale 8. aug. 2015 / Rådhuspladsen Af Annette Mørk Vi drukner i sorg! tale 8. aug. 2015 / Rådhuspladsen Af Annette Mørk Vi drukner i sorg! I går døde tre kurdiske unge mænd - teenagere! Den ene af dem hed Kamuran Bilin. Dræbt af det tyrkiske politi, som med militære kampvogne

Læs mere

Sammenfatning CTA vurderer, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark.

Sammenfatning CTA vurderer, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark. Vurdering af terrortruslen mod Danmark 8. januar 2013 Sammenfatning CTA vurderer, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark. Det globale trusselsbillede er dynamisk, fragmenteret og komplekst.

Læs mere

UKLASSIFICERET. Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark

UKLASSIFICERET. Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark 28. maj 2014 Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark Sammenfatning Der findes islamistiske miljøer i Danmark, hvorfra der udbredes en militant islamistisk ideologi. Miljøerne

Læs mere

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 Indsamling til FKN Salmer: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 754, Se, nu stiger solen 698, Kain, hvor er din bror 123,7 613, Herre, du vandrer forsoningens vej Prædiken om at misunde og unde: Inde i mit

Læs mere

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København.

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Stine Munch. Kristus - opstanden og evig nær - Vi takker dig for denne morgens nye håb, der rækker ned i grave og ind i mørke sind. Vi beder dig: Læg

Læs mere

2/ Skriv om en kort episode i en papirbæreposes liv. Valg af fortællersynsvinkel er frit, men der skal indgå direkte tale.

2/ Skriv om en kort episode i en papirbæreposes liv. Valg af fortællersynsvinkel er frit, men der skal indgå direkte tale. TVM OPTAGELSESPRØVER 2011 Opgave 1: Skriv to historier Løs de følgende opgaver. 1/ Beskriv en konkret detalje fra dagen i dag på en måde, så læseren forstår, hvorfor du trækker lige præcis den frem. Giv

Læs mere

10. søndag efter trinitatis. Luk 19,41-48. Alene Kristus er mit håb

10. søndag efter trinitatis. Luk 19,41-48. Alene Kristus er mit håb 10. søndag efter trinitatis. Luk 19,41-48. Alene Kristus er mit håb Det er sjældent Jesus græder. Bare to gange hører vi om det. Første gang var, da hans gode ven Lazarus er død. Og anden gang er her,

Læs mere

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus Prædiken 1. Pinsedag 2012 Apostlenes Gerninger kap 2 og Johs. 14-15-21 Pinse jul og påske og Pinse Hvad er det der gør den Pinse til en højhelligdag? Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Læs mere

Vurdering af Terrortruslen mod Danmark. Sammenfatning CTA vurderer, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark.

Vurdering af Terrortruslen mod Danmark. Sammenfatning CTA vurderer, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark. Vurdering af Terrortruslen mod Danmark Sammenfatning CTA vurderer, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark. 31. januar 2012 Særligt genoptrykningen af tegningerne af profeten Muhammed i

Læs mere

9 Påkaldelse af ærkeenglen Mikael

9 Påkaldelse af ærkeenglen Mikael 6 9 Påkaldelse af ærkeenglen Mikael Hellige ærkeengel Mikael, forsvar os i kampen; vær vort værn mod djævelens ondskab og efterstræbelser. Gud kue ham; derom beder vi ydmygt; og du, fyrsten over den himmelske

Læs mere

Huskeliste til gudstjenesteledere i Luthersk Mission, Bylderup Bov

Huskeliste til gudstjenesteledere i Luthersk Mission, Bylderup Bov Huskeliste til gudstjenesteledere i Luthersk Mission, Bylderup Bov Som et led i planlægningen af gudstjenesten skal der lyde en opfordring til, at der bliver begyndt i god tid. For at gudstjenesten kan

Læs mere

Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan

Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan Frem mod præsidentvalget i 2014 er det meget sandsynligt, at de indenrigspolitiske spændinger i Afghanistan

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsministerens indlæg ved CMS seminar: En ny realisme principper for en aktiv forsvars- og sikkerhedspolitik den 8. marts 2013 For knap to måneder siden havde vi nogle meget hektiske timer og døgn

Læs mere

10 DAGES BØN: 25. MAJ - 3. JUNI & RÅDHUSPLADSEN DEN 4. JUNI KL. 15.00

10 DAGES BØN: 25. MAJ - 3. JUNI & RÅDHUSPLADSEN DEN 4. JUNI KL. 15.00 10 DAGES BØN: 25. MAJ - 3. JUNI & RÅDHUSPLADSEN DEN 4. JUNI KL. 15.00 APPEL TIL 10 + 1 DAGES BØN FOR DANMARK OG NATIONERNE FOR ANDET ÅR I TRÆK er Danmark med i Global Day of Prayer. Denne gang finder det

Læs mere

Velkomst og tema: Prædiken:

Velkomst og tema: Prædiken: Gudstjeneste 180115 10.30 - Brændkjærkirken 2 s.e. H3K 2. Tekster: Mos 33,18-23; Joh 2,1-11 (afslutning af prædiken: Rom 12,9-12a) Prædiken af sognepræst Ole Pihl Salmer: DDS 4 Giv mig Gud en salmetunge

Læs mere

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden Flyvevåbnets kampfly - nu og i fremtiden Danmark skal have nyt kampfly for: fortsat at kunne udfylde rollen som luftens politi over Danmark og imødegå evt. terrortrusler. fortsat at råde over et højteknologisk

Læs mere

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL DISKUSSIONSSPØRGSMÅL ALBERT WOODFOX, USA 1) Hvorfor sidder Albert Woodfox i fængsel? 2) Hvorfor sidder Albert Woodfox i isolationsfængsel? 3) Mener du, at det er retfærdigt at sætte Albert Woodfox i isolationsfængsel

Læs mere

Promotion of the Amman Message. Amman-Budskab

Promotion of the Amman Message. Amman-Budskab Promotion of the Amman Message Amman-Budskab 2 I Guds navn, Den Mest Barmhjertige, Den Mest Medfølende; Må Guds bønner være med Hans udvalgte Profet, med Profetens husstand, hans modige ledsagere, og alle

Læs mere

Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford.

Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford. Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford. Fordi din livskvalitet er direkte proportional med kvaliteten af dine relationer. Hvis dine

Læs mere

Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, jeg foretrækker ørkenen!

Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, jeg foretrækker ørkenen! Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, men jeg foretrækker ørkenen! 17 Hmm Hvorfor det? Fordi den er ren! Det bliver ikke let at komme ind i Turban-fortet Det er

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

Retten til et liv før døden

Retten til et liv før døden Retten til et liv før døden Gudstjeneste ideer Mennesker verden rundt oplever at deres grundlæggende rettigheder fratages dem og dermed deres ret til et værdigt liv før døden. Ret til mad og vand, sundhed

Læs mere

BEFOLKNINGSTAL: 20 MILLIONER

BEFOLKNINGSTAL: 20 MILLIONER BØNNEN KAN NÅ DERHEN, HVOR VI IKKE KAN KOMME Broder Andreas BED om, at Guds kraft må feje henover Nordkorea, og om at der må ske en forandring. 1 NORDKOREA BEFOLKNINGSTAL: 20 MILLIONER INFO: Situationen

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

Forsvarsministerens tale på Harvard University, Belfers Center, den 3. november 2010

Forsvarsministerens tale på Harvard University, Belfers Center, den 3. november 2010 Forsvarsministerens tale på Harvard University, Belfers Center, den 3. november 2010 Talen følger efter et kort oplæg fra USA's tidligere ambassadør til NATO Professor Nicolas Burns og er en del af universitetets

Læs mere

Vurdering af terrortruslen mod Danmark

Vurdering af terrortruslen mod Danmark 24. januar 2014 Vurdering af terrortruslen mod Danmark Sammenfatning CTA vurderer, at der fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark. Risikoen for at blive offer for et terrorangreb i Danmark er

Læs mere

Prøver Tyrkiet igen at kvæle livet i Kobane?

Prøver Tyrkiet igen at kvæle livet i Kobane? Af Fréderike Geerdink. 8. Maj 2015. Prøver Tyrkiet igen at kvæle livet i Kobane? Vi kan ikke gøre noget for at stoppe dem i at vende tilbage, siger Fayza Abdi til mig, hun er med-præsident i Kobanes lovgivende

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

arbejdsplads ligger på et befærdet sted. Med

arbejdsplads ligger på et befærdet sted. Med Tryghed mod terrortruslen. Danmark opleves generelt som et trygt samfund. Men når danskerne bevæger sig på steder med mange mennesker, falder følelsen af tryghed. Det viser en undersøgelse, som TrygFonden

Læs mere

Livet giver dig chancer hver dag

Livet giver dig chancer hver dag Gnisten som guide I de momenter, hvor du lykkes at være dig selv, kommer helheden. Hvis du på dit livs rejse får nogle af de glimt igen og igen, begynder det at blive mere meningsfyldt at leve. Når gnisten

Læs mere

UKLASSIFICERET. Truslen mod Danmark fra personer udrejst til Syrien

UKLASSIFICERET. Truslen mod Danmark fra personer udrejst til Syrien 24. marts 2013 Truslen mod Danmark fra personer udrejst til Syrien Sammenfatning CTA vurderer, at mindst 45 personer er rejst fra Danmark til Syrien for at tilslutte sig oprøret mod al-assad-regimet siden

Læs mere

Jesu fristelser udenfor ørkenen - og hvad vi kan lærer af det. v. Iversen Torsdag den 29. november 2012

Jesu fristelser udenfor ørkenen - og hvad vi kan lærer af det. v. Iversen Torsdag den 29. november 2012 Jesu fristelser udenfor ørkenen - og hvad vi kan lærer af det. v. Iversen Torsdag den 29. november 2012 Fristelser Nogle fristelser har vi ingen problemer med og afviser dem let. Vi slår dem ud af parken.

Læs mere

Trends på Åbne Døres Verdensrangliste 2015

Trends på Åbne Døres Verdensrangliste 2015 Trends på Åbne Døres Verdensrangliste 2015 I denne rapporteringsperiode er forfølgelserne verden over taget til, selv steder hvor den ikke har været så udtalt tidligere, f.eks. områder i Asien, Latinamerika

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Mandag d. 25. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 305: Kom, Gud Helligånd,

Læs mere

Landets velstand er afhængig af det danske folks Dansk Folkepartis samlede arbejdsindsats. principprogram af oktober 2002 P R I N C I P

Landets velstand er afhængig af det danske folks Dansk Folkepartis samlede arbejdsindsats. principprogram af oktober 2002 P R I N C I P PRINCIP R G R A M Dansk Folkepartis formål er at hævde Danmarks selvstændighed, at sikre det danske folks frihed i eget land samt at bevare og udbygge folkestyre og monarki. Vi er forpligtede af vor danske

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Hvad er VINK. En videns- og rådgivningsenhed for personale med ungekontakt i København.

Hvad er VINK. En videns- og rådgivningsenhed for personale med ungekontakt i København. Hvad er VINK En videns- og rådgivningsenhed for personale med ungekontakt i København. Styrker kontakt og dialog med udsatte unge, der kan være tiltrukket af ekstreme religiøse eller politiske fællesskaber

Læs mere

Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 2003

Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 2003 Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 23 Der er 3 store spørgsmål for udvikling de kommende år Er det igangværende opsvinget holdbart?

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 27-08-2015 Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx

Lindvig Osmundsen Side 1 27-08-2015 Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx Lindvig Osmundsen Side 1 Prædiken til 12. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Mark. 7,31-37. Kan du høre mig? Jeg kan ikke høre dig. Når man bliver over 60 så får lyden på fjernsynet en ekstra streg eller

Læs mere

Menneskerettighederne

Menneskerettighederne 1 Menneskerettighederne Forenede Nationers verdenserklæring om menneskerettigheder www.visdomsnettet.dk 2 MENNESKERETTIGHEDERNE De Forenede Nationers verdenserklæring om menneskerettigheder Den 10. december

Læs mere

mange nye medarbejdere, der skal forhindre terrorangreb på dansk territorium.

mange nye medarbejdere, der skal forhindre terrorangreb på dansk territorium. Selvom det efterhånden lyder som en kliche, er det alligevel rigtigt at sige, at terrorhandlingerne i Washington og New York 11. september 2001 førte til dramatiske ændringer globalt og nationalt. Umiddelbart

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Vurdering af terrortruslen mod Danmark

Vurdering af terrortruslen mod Danmark 18. marts 2015 Vurdering af terrortruslen mod Danmark Sammenfatning Terrorangrebene i København den 14. og 15. februar 2015 bekræfter, at terrortruslen mod Danmark er alvorlig. Der findes personer, som

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

24. APRIL. Endelige resultater RESULTATER MUSLIMER I DANMARK

24. APRIL. Endelige resultater RESULTATER MUSLIMER I DANMARK DR 24. APRIL Endelige resultater RESULTATER MUSLIMER I DANMARK 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Kort om Capacent Research 3 2. Baggrund 4 Frekvenstabeller med holdningsvariable 5 3. Krydstabuleringer med gren

Læs mere

Marts 2005 8 A A S E O G P E R

Marts 2005 8 A A S E O G P E R Marts 2005 Netop i disse uger har vi travlt med at arrangere Ordet og Israels sommerstævne, som skal finde sted på Djurslands Efterskole, og tilmeldingerne løber ind i en lind strøm. Sidste år var der

Læs mere

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter:

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Ia. Indledning: Velkomst! Indgangsbøn: Almægtige Gud, Himmelske Far, du, som har

Læs mere

21 Ting, du Bliver Du Markant Bedre Til i Dit Job Ved At Blive Certificeret Shadow Facilitator.

21 Ting, du Bliver Du Markant Bedre Til i Dit Job Ved At Blive Certificeret Shadow Facilitator. PERNILLE MELSTEDS SHADOW FACILITATOR TRAINING. 21 Ting, du Bliver Du Markant Bedre Til i Dit Job Ved At Blive Certificeret Shadow Facilitator. Hvad får du (og dem, du arbejder med) ud af, at du deltager

Læs mere

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Det talte ord gælder Godaften. Jeg tror, at mange har det ligesom jeg: Nytåret er den tid på året, hvor vi gør status. Hvor vi tænker over

Læs mere

Hvad gør Klubhus-fællesskaber til sande klubhus-fællesskaber? Robby Vorspan, ICCD. 13. Internationale Konfrence, Plenary Session

Hvad gør Klubhus-fællesskaber til sande klubhus-fællesskaber? Robby Vorspan, ICCD. 13. Internationale Konfrence, Plenary Session Gennem årene har det verdensomspændende klubhusfællesskab lagt mere og mere vægt på "fællesskabs" aspektet i sin definition af, hvad der gør et klubhus til et klubhus. Vi har erkendt, at det faktum at

Læs mere

Rettigheder skal erhverves. De skal være. velerhvervede. Det er ligesom en tankegang, der fylder mere og

Rettigheder skal erhverves. De skal være. velerhvervede. Det er ligesom en tankegang, der fylder mere og Rettigheder skal erhverves. De skal være 3.s.e.trinitatis, 21.6.2015. Domkirken 10: 3 Lovsynger Herren, 435 Aleneste Gud, 289 Nu bede vi, 492 Guds igenfødte, 31 Til himlene. Nadver: 493 Gud Herren så.

Læs mere

Formand for Europa Kommissionen

Formand for Europa Kommissionen Formand for Europa Kommissionen Europa-Parlamentet Hr. formand, Ærede medlemmer, Det er en glæde at komme her igen for at tale til Dem i en uge, der er fyldt med begivenheder og løfter for vor Europæiske

Læs mere

Målet med projektet er tredelt:

Målet med projektet er tredelt: Forord Denne antologi er et led i et større»giv dig rig«-projekt, som har været to år undervejs, og som søsættes i 2010. Forhåbentlig sætter projektet og dets elementer sig længerevarende spor. Jesus udfordrer

Læs mere

Satsregulering pr. 1. januar 2011 for tjenesterejser

Satsregulering pr. 1. januar 2011 for tjenesterejser Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2011 for tjenesterejser 2010 Cirkulære af 20. december 2010 Perst. nr. 049-10 J.nr. 10-5411-10 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære...5 Bilag 1. Transportgodtgørelse

Læs mere

Kilde. Molotov-Ribbentrop-pagten. Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5. Artikel 6. Artikel 7. Artikel 1. Historiefaget.

Kilde. Molotov-Ribbentrop-pagten. Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5. Artikel 6. Artikel 7. Artikel 1. Historiefaget. Kilde Denne traktat mellem Nazityskland og Sovjetunionen var grundlaget for den tyske invasion af Polen en uge senere, som indvarslede den 2. Verdenskrig i Europa. Den anden del af traktaten forblev hemmelig

Læs mere

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle Juleaften, domkirken 16.30 : 94 Det kimer nu, 119 Julen har bragt, 104 Et barn er født, 120 Dejlig er jorden. 1.salme, Salutation og kollekt med korsvar, Koret: "Højlovet være han som kommer i Herrens

Læs mere

Den kulturelle grav. Muslimske gravsteder i Danmark. Helle Lykke Nielsen

Den kulturelle grav. Muslimske gravsteder i Danmark. Helle Lykke Nielsen ANALYSIS June 2013 Den kulturelle grav Muslimske gravsteder i Danmark Helle Lykke Nielsen Døden er universel, men måden vi begraves på, og det gravsted vi efterlader os, er i høj grad kulturelt betinget.

Læs mere

En friere og rigere verden

En friere og rigere verden En friere og rigere verden Liberal Alliances udenrigspolitik Frihedsrettighederne Den liberale tilgang til udenrigspolitik Liberal Alliances tilgang til udenrigspolitikken er pragmatisk og løsningsorienteret.

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække Salmer DDS 68: Se, hvilket menneske DDS 649: Skal fri og frelst

Læs mere

NÅDENS URIMELIGHED. Prædiken af Morten Munch Søndag Septuagesima / 1. feb. 2015 Tekst: Matt 20,1-16

NÅDENS URIMELIGHED. Prædiken af Morten Munch Søndag Septuagesima / 1. feb. 2015 Tekst: Matt 20,1-16 Matt 20,1-16, s.1 Prædiken af Morten Munch Søndag Septuagesima / 1. feb. 2015 Tekst: Matt 20,1-16 NÅDENS URIMELIGHED Først og sidst Vi hører om en vingård, hvor nogle medarbejdere er i gang fra den tidlige

Læs mere

Forelsket i den forkerte.

Forelsket i den forkerte. Forelsket i den forkerte. Guds gode gave Enhver der har prøvet at være forelsket véd, at det er en følelse og en stemning ud over det almindelige. Triste og grå dage bliver pludselig til dage med solskin.

Læs mere

Finanskrisen udløser et magttomrum Panikken i Wall Street ændrer amerikanernes syn på sig selv og omverdenen. De orker ikke at afdrage den rekordhøje

Finanskrisen udløser et magttomrum Panikken i Wall Street ændrer amerikanernes syn på sig selv og omverdenen. De orker ikke at afdrage den rekordhøje Finanskrisen udløser et magttomrum Panikken i Wall Street ændrer amerikanernes syn på sig selv og omverdenen. De orker ikke at afdrage den rekordhøje statsgæld og samtidig betale de enorme udgifter til

Læs mere

Satsregulering pr. 1. januar 2009 for tjenesterejser

Satsregulering pr. 1. januar 2009 for tjenesterejser Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2009 for tjenesterejser 2008 Cirkulære af 16. december 2008 Perst. nr. 078-08 J.nr. 08-5411-6 Indholdsfortegnelse Cirkulære...3 Bilag 1. Transportgodtgørelse pr.

Læs mere

Så blev det aften og det blev morgen, den sjette dag.

Så blev det aften og det blev morgen, den sjette dag. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 16/3-14 Kirkedag: 3.s.i fasten/b Tekst: Mk 9,14-29 Salmer: SK: 28 * 388 * 182 * 660 * 192,9 * 670,1+4 LL: 28 * 182 * 660 * 192,9 * 670,1+4 Så blev det

Læs mere

flyder over i hendes nærvær, både med te og chokolade, men også visdom og kærlighed.

flyder over i hendes nærvær, både med te og chokolade, men også visdom og kærlighed. Det summer af åndelig vækst på Hedegade. Nogle mærker det mere end andre, men det påvirker os alle, fordi vi er i berøring med hinanden. Vi er til opmuntring og trøst for hinanden og vi lader Gud opdrage

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 Åbningshilsen Denne søndag, Julesøndag, søndag i julen, årets sidste søndagsgudstjeneste konfirmerer

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

Bønnebogens indhold. Salmebogens Bønnebog 753

Bønnebogens indhold. Salmebogens Bønnebog 753 Salmebogens Bønnebog 753 Bønnebogens indhold BØN (indledning) 1.-2. Morgen- og aftenbøn i Luthers lille Katekismus MENNESKELIVET 3.-6. At møde dagen Livsaldre 7.-8. Samliv og ægteskab Forældre og børn

Læs mere

Hvor ofte føler, tænker eller siger du nedenstående udsagn?

Hvor ofte føler, tænker eller siger du nedenstående udsagn? Mentalitetsanalyse Dette er en analyse af dit niveau af offermentalitet, passivitet og væren. Det er vigtigt for din selvindsigt at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

FANATIC LIVE. Nye regler for KP, rustning, skade, evner og magi. Gældende fra spilgangen d. 16 / 11-2014. war war : never : changes

FANATIC LIVE. Nye regler for KP, rustning, skade, evner og magi. Gældende fra spilgangen d. 16 / 11-2014. war war : never : changes FANATIC LIVE : f a n a t i c l i v e Nye regler for KP, rustning, skade, evner og magi. Gældende fra spilgangen d. 16 / 11-2014 war war : never : changes KP og skade. KP: Til Fanatic Live spilles der med

Læs mere

Lyset og smerten. Glasskår er helhed, der er gået i stykker. I min kælder står også et gammelt, smukt glasfad, der har fået et skår.

Lyset og smerten. Glasskår er helhed, der er gået i stykker. I min kælder står også et gammelt, smukt glasfad, der har fået et skår. PRÆDIKEN ALLEHELGENS SØNDAG 2.NOVEMBER 2014 AASTRUP KL. 15 VESTER AABY KL. 17 Tekster: Es. 49,8-11; Åb.21,1-7; Matth. 5,13-16 Salmer: 573,571,552,549,787 Gud, lær os før din vinters gru Som æblerne, der

Læs mere

Den Indre mand og kvinde

Den Indre mand og kvinde Den Indre mand og kvinde To selvstændige poler inde i os Forskellige behov De har deres eget liv og ønsker De ser ofte ikke hinanden Anerkender ofte ikke hinanden Den største kraft i det psykiske univers,

Læs mere

SELVVÆRD, SELVVÆRD OG MENNESKEVÆRD SEPTEMBER 2015 STOLPEGÅRDEN

SELVVÆRD, SELVVÆRD OG MENNESKEVÆRD SEPTEMBER 2015 STOLPEGÅRDEN SELVVÆRD, SELVVÆRD OG MENNESKEVÆRD SEPTEMBER 2015 STOLPEGÅRDEN, Psykolog., Ph.D., Adj. professor SKOLEN FOR EVIDENSBASERET PSYKOTERAPI REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Selvtillid og selvværd Personlig styrke

Læs mere

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Højmesse i Rungsted kirke. 2 da b Salmer: 9; 422; 277; 54; 464; 729; 750; 727. Kollekt: Ordet og Israel Tekst: Matt.22,34-46

Læs mere

Satsregulering pr. 1. januar 2013 for tjenesterejser

Satsregulering pr. 1. januar 2013 for tjenesterejser Cirkulære af 20. december 2012 Modst.nr. 040-12 J.nr. 12-5411-18 Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2013 for tjenesterejser 2012 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære...5 Bilag 1. Transportgodtgørelse

Læs mere

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r Fadervor B I b e l e n å b n e r b ø n n e n b e l e n å b n e r b ø n n e f o r j u n i o r e r f o r j u n i o r e r Bibelen Nu skal du læse i Bibelen. Har du selv en bibel, så kan du bruge den! Hvis

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie.

Sådan bliver du en god ekstramor Sig fra lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Af: Janne Førgaard, I lære som ekstramor At leve i en sammenbragt familie er

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække.

Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 1. april 2013 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække. Salmer. DDS 234 Som forårssolen morgenrød. DDS 241 Tag det sorte kors fra graven!.

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

NextStop. Rejse program Iran. Iran 18. juli - 8. august 2011

NextStop. Rejse program Iran. Iran 18. juli - 8. august 2011 18. juli - 8. august 2011 Be Khosh Amadid velkommen til! Uanset om du har stor viden om s sociale og politiske forhold eller knap nok ved, hvor landet ligger, er det sikkert, at mødet med vil gøre et enestående

Læs mere

En lille sten i skoen!

En lille sten i skoen! En lille sten i skoen! En lille sten i skoen! Det er noget mærkeligt noget! Jeg har opdaget, at når jeg cykler eller løber en tur en morgenstund, så er der én ting, der er værre end mine ømme og trætte

Læs mere

Får offeret også en chance til?

Får offeret også en chance til? Får offeret også en chance til? Af, den 20. februar 2012 Kronik i Politiken Forfatteren og voldsofferet Resocialisering skal ske uden at trampe på ofrene, skriver voldsoffer. Han maltrakterede min krop

Læs mere

Det eksistentielle perspektiv

Det eksistentielle perspektiv Det eksistentielle perspektiv 'Det eksistentielle' handler om at være til. Det kan lyde banalt: enten er man vel til eller også er man ikke? Men vi er ikke bare, vi har det altid på bestemte måder. Dels

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

Følgende er en samling af Ayaat, som nævnes under disse overskrifter:

Følgende er en samling af Ayaat, som nævnes under disse overskrifter: Ayaat efter Overskrifter Følgende er en samling af Ayaat, som nævnes under disse overskrifter: 1. Ummahs Enhed 2. Qur anen 3. Da wahs Vigtighed 4. Prøverne i denne Verden 5. Tawakkul 6. Sunnah 7. Nasr

Læs mere