George W. Bush: Tale til Kongressen og Amerika

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "George W. Bush: Tale til Kongressen og Amerika 20-09-2001"

Transkript

1 1 Hr. Speaker, hr. Præsident Pro Tempore, medlemmer af Kongressen, mine amerikanske landsmænd: Under begivenhedernes normale gang kommer præsidenter til dette kammer for at berette om Unionens tilstand. I aften behøves ingen sådan beretning. Den er allerede blevet fremført af det amerikanske folk. Vi har set den i modige passagerer, der stormede løs på terrorister for at redde andre nede på jorden - - passagerer som en ekseptionel mand ved navn Todd Beamer. Og vil I være så venlige at hjælpe mig med her i aften at byde hans kone Lisa Beamer i velkommen. (Bifald) Vi har set nationens tilstand i redningsfolkenes udholdenhed når de arbejder til de segner. Vi har set flag, der foldes ud, lys der tændes, folk der melder sig som bloddonorer, bønner der fremsiges på engelsk, hebraisk og arabisk. Vi har set værdigheden i et kærligt og givende folk, som har gjort fremmedes sorg til deres egen. Vi har set nationens tilstand i redningsfolkenes udholdenhed når de arbejder til de segner. Vi har set flag, der foldes ud, lys der tændes, folk der melder sig som bloddonorer, bønner der fremsiges på engelsk, hebraisk og arabisk. Vi har set værdigheden i et kærligt og givende folk, som har gjort fremmedes sorg til deres egen Mine landsmænd i de sidste ni dage har hele verden selv kunnet se vores Nations tilstand og den er stærk. (Bifald)

2 2 I aften er vi et land, der har fået øjnene op for en fare, og som er kaldet til forsvare friheden. Vores sorg er vendt til vrede, og vrede til beslutsomhed. Hvad enten vi bringer vores fjender for retten, eller vi bringer retten til vores fjender, så vil retten ske fyldest. (Bifald) Hvad enten vi bringer vores fjender for retten, eller vi bringer retten til vores fjender, så vil retten ske fyldest Jeg takker Kongressen for dens lederskab på dette vigtige tidspunkt. Hele Amerika blev bevæget den tragiske aften ved at se Republikanere og Demokrater stå forenet sammen på trapperne til denne Capitol ii og synge Gud velsigne Amerika. Og I gjorde mere end det, I skred til handling og bevilgede 40 milliarder dollars til at genopbygge vores samfund og opfylde behovene hos vores militær. Speaker Hastert, Minoritets-leder Gephardt, Majoritets-leder Daschle og Senator Loft, jeg takker jer for jeres venskab, for jeres lederskab og for jeres tjeneste for vores land. Og på vegne af det amerikanske folk takker jeg verden for en strøm af tilkendegivelser om støtte. Amerika vil aldrig glemme lyden af vores nationalsang blive spillet ved Buckingham Palace, på Paris gader og ved Berlins Brandenburger Tor. Vi vil ikke glemme Syd-Koreanske børn, der samledes for at bede uden for vores ambassade i Seoul, eller de medfølende bønner, som blev fremsagt i en moske i Cairo. Vi vil ikke glemme øjeblikkene med stilhed og dagene med sorg i Australien og Afrika og Latinamerika. Ej heller vil vi glemme borgerne fra 80 andre nationer, som døde sammen med vores egne: dusinvis af pakistanere, mere end 130 israelere, mere end 250 indiske borgere, mænd og kvinder fra El Salvador, Iran, Mexico og Japan, og hundredevis af britiske statsborgere. Amerika har ingen sandere ven Storbrittanien. (Bifald) Endnu engang forenes vi i en stor sag - - så beæret over at den britiske Premierminister har krydset et ocean. Tak fordi du er kommet, ven. (Bifald) Den 11. september begik frihedens fjender en krigshandling mod vores land. Amerikanere er bekendt med krige - - men i de seneste 136 år har det været krige på fremmed jord, pånær en enkelt søndag i Amerikanere er bekendt med krigens dødsofre men ikke i centrum af en stor by på en fredfyldt morgen. Amerikanere er bekendt med overraskelsesangreb - - men aldrig nogensinde rettet mod tusindvis af civile. Alt dette ramte os på en enkelt dag og solen gik ned over en anderledes verden, en verden hvor friheden selv er under angreb.

3 3 I aften har amerikanerne mange spørgsmål. Amerikanerne spørger : Hvem angreb vores land? Det bevismateriale, vi har samlet sammen, peger altsammen mod en samling af løst tilknyttede terrororganisationer kendt som al-qaeda. Det er de samme mordere, som er anklaget for at bombe amerikanske ambassader i Tanzania og Kenya, og som er ansvarlige for bombningen af USS Cole. Al-Qaeda er for terrorisme, hvad mafiaen er for kriminalitet. Men dens mål er ikke at tjene penge, dens mål er at lave om på verden - - og påtvinge mennesker overalt i verden sine radikale trossætninger. Terroristerne praktiserer en form for islamisk ekstremisme, som er blevet forkastet af muslimske lærde og det overvældende flertal af muslimske præster - - de tilhører en marginalgruppe, som fordrejer Islams lære om fred. Terroristernes direktiver befaler dem at dræbe kristne og jøder, at dræbe alle amerikanere og ikke gøre nogen skelnen mellem militærfolk og civilister, heriblandt kvinder og børn. Denne gruppe og dens leder en mand ved navn Bin Laden - - er forbundet med mange andre organisationer i forskellige lande, heriblandt det egyptiske Islamisk Jihad og den Islamiske Bevægelse i Uzbekistan. Der er tusindvis af disse terrorister i mere end 60 lande. De bliver rekrutteret fra deres egne lande og lokalområder og bliver sendt til træningslejre på steder som i Afghanistan, hvor de bliver trænet i terrorismens taktikker. Derefter bliver de sendt tilbage til deres hjemlande, eller de bliver sendt ud for at skjule sig i lande rundt omkring i verden, hvor de planlægger ondsindede handlinger og ødelæggelse. Al-Qaedas lederskab har stor indflydelse i Afghanistan og støtter Taliban-regimet, som kontrollerer det meste af det land. I Afghanistan ser vi al-qaedas vision for verden. Det afghanske folk er blevet brutalt behandlet mange sulter, og mange er flygtet. Kvinder har ikke lov til at gå i skole. Du kan ryge i fængsel fordi du ejer et fjernsyn. Religion kan kun praktiseres, sålænge den følger de retningslinjer, lederne udstikker. I Afghanistan kan en mand ryge i fængsel, hvis hans skæg ikke er langt nok. De Forenede Stater respekterer det afghanske folk - - lige nu er vi trods alt Afghanistans største kilde til humanitær hjælp - - men vi fordømmer Taliban regimet. (Bifald) Ikke alene undertrykker det sit eget folk, det truer mennesker overalt når det sponserer og støtter og giver ly til terrorister. Når det hjælper med til og gør sig medskyldig i mord, så begår Taliban regimet mord.

4 4 De Forenede Stater respekterer det afghanske folk - - lige nu er vi trods alt Afghanistans største kilde til humanitær hjælp - - men vi fordømmer Taliban regimet. (Bifald) Ikke alene undertrykker det sit eget folk, det truer mennesker overalt når det sponserer og støtter og giver ly til terrorister Og i aften fremfører Amerikas Forenede Stater de følgende krav til Taliban: Udlever alle de ledere af al Qaeda, som skjuler sig i jeres land, til De Forende Staters myndigheder. (Bifald) Løslad alle udlændige, heriblandt amerikanske statsborgere, som I uretmæssigt har fængslet. Beskyt udenlandske journalister, diplomater og hjælpearbejdere, som er i jeres land. Luk omgående og for bestandigt hver eneste terrorist træningslejr i Afghanistan, og overgiv hver eneste terrorist og hver eneste person i deres støttenetværk til passende myndigheder. (Bifald) Giv De Forende Stater uhindret adgang til terrorist træningslejrene, så vi kan sikre os, at de ikke længere er i brug. Disse krav er ikke åbne for forhandlinger eller diskussion. (Bifald) Taliban må reagere og reagere omgående. Enten udleverer de terroristerne eller de kommer til at dele skæbne med dem. Og i aften fremfører Amerikas Forenede Stater de følgende krav til Taliban: Udlever alle de ledere af al Qaeda, som skjuler sig i jeres land, til De Forende Staters myndigheder... Disse krav er ikke åbne for forhandlinger eller diskussion. Taliban må må reagere og reagere omgående. Enten udleverer de terroristerne eller de kommer til at dele skæbne med dem. I aften ønsker jeg også at tale direkte til muslimer overalt i verden. Vi respekterer jeres tro. Den praktiseres frit og uhindret af mange millioner amerikanere, og millionvis af andre i lande som Amerika regner for venner. Dens lærdomme er gode og fredsommelige, og de som begår ondskab i Allahs navn bespotter Allahs navn. (Bifald) Terroristerne er forrædere mod deres egen tro og prøver i realiteten at kapre selve Islam. Amerikas fjender er ikke vores mange muslimske venner, det er ikke vores mange arabiske venner. Vores fjende er et radikalt netværk af terrorister og alle de regeringer, som yder dem støtte. (Bifald)

5 5 Vores krig mod terror begynder med al Qaeda, men den stopper ikke der. Den kommer ikke til at stoppe før hver eneste terroristgruppe med globalt virke er blevet fundet, standset og besejret. (Bifald) Amerikanerne spørger, hvorfor hader de os? De hader det, som de ser lige her i dette kammer - - en demokratisk valgt regering. Deres ledere har udpeget sig selv. De hader de friheder, vi har - - vores religionsfrihed, vores ytringsfrihed, vores frihed til at stemme og samles og være uenige med hinanden. De har i sinde at omstyrte de nuværende regeringer i mange muslimske lande, såsom Ægypten, Saudi-arabien og Jordan. De har i sinde at drive Israel ud af Mellemøsten. De har i sinde at drive kristne og jøder ud af meget store områder i Asien og Afrika. Disse terrorister dræber ikke kun for at gøre en ende på menneskeliv, men for at forstyrre en livsform og bringe den til ophør. Med hver eneste grusomhed håber de, at Amerika bliver frygtsom, trækker sig tilbage fra verden og lader vores venner i stikken. De står os imod, fordi vi står dem i vejen. De står os imod, fordi vi står dem i vejen. Vi bliver ikke bedraget af deres påskud om gudfrygtighed. Vi har set deres slags før. De er arvingerne til alle det 20. århundredes morderiske ideologier. Når de ofrer menneskeliv for at tjene deres radikale visioner - - når de opgiver alle værdier undtagen viljen til magt - - så følger de i samme spor som facismen, nazismen og totalitarismen. Og de vil blive i det spor hele vejen til, hvor det ender: I historiens umarkerede grav med kasserede løgne. (Bifald) Amerikanerne spørger: Hvordan skal vi udkæmpe og vinde denne krig? Vi vil anvende alle de ressourcer, som er til vores rådighed - - alle diplomatiske midler, alle efterretnings-værktøjer, alle instrumenter til retshåndhævelse, alle finansielle indflydelsesmuligheder og alle nødvendige krigsvåben - - til at ødelægge og besejre det globale terrornetværk. Denne krig vil ikke være som Irakkrigen for et årti siden med en afgørende befrielse af et territorium og en hurtig afslutning. Den vil ikke ligne luftkrigen over Kosovo for to år siden, hvor ingen landtropper blev anvendt, og ikke en eneste amerikaner gik tabt i kamp. Vores reaktion involverer langt mere end øjeblikkelig gengældelse og nålestiksaktioner. Amerikanerne bør ikke forvente et enkelt slag, men et længerevarende felttog ulig noget andet, vi tidligere har set. Det kan inkludere dramatiske angreb eller nålestiksoperationer, der kan ses på fjernsyn, og skjulte operationer, der forbliver hemmelige, selv når de er succesfulde. Vi vil

6 6 udsulte terroristerne finansielt, få dem til at vende sig mod hinanden, drive dem fra sted til sted, indtil der ikke er noget ly eller hvile at finde. Og vi vil gå efter nationer, som forsyner terrorismen med støtte eller tilflugtssteder. Enhver nation i hver eneste verdensdel har nu en beslutning, der skal tages. Enten er I med os, eller I er med terroristerne. (Bifald) Fra denne dag af vil en hvilken som helst nation, som fortsætter med at huse eller støtte terrorisme, blive anset af de Forende Stater som et fjendtligt regime. Enhver nation i hver eneste verdensdel har nu en beslutning, der skal tages. Enten er I med os, eller I er med terroristerne Vores nation har fået et varsel: Vi er ikke immune overfor angreb. Vi vil tage beskyttende forholdsregler mod terrorisme for at beskytte amerikanerne. Dusinvis af ministerier og agenturer såvel som delstats-regeringer og lokale regeringer har idag ansvarsområder i forhold til hjemlandets sikkerhed. Dette arbejde bør koordineres på det højeste niveau. Så i aften bekendtgør jeg oprettelsen af en stilling på ministerniveau, der skal rapportere direkte til mig - - Ministeriet for hjemlandets sikkerhed. Og i aften bekendtgør jeg også, at en fremtrædende amerikaner skal stå i spidsen for denne indsats for at styrke Amerikas sikkerhed: En veteran fra militæret, en effektiv guvernør, en sand patriot, en ven jeg stoler på - - Pennsylvania's Tom Ridge. (Bifald) Han vil lede, føre tilsyn med og koordinere en omfattende og samlet national strategi for at værne vores land mod terrorisme og reagere på ethvert angreb, der måtte komme. Disse forholdsregler er af afgørende betydning. Men den eneste vej til at besejre terrorismens trussel mod vores livsform er at stoppe den, eliminere den og ødelægge den der, hvor den vokser. (Bifald) Mange vil blive involveret i dette arbejde, lige fra FBI agenter til efterretningsagenter til de militær-reservister, vi har indkaldt til aktiv tjeneste. De fortjener alle vores tak, og de er allesammen med i vores bønner. Og i aften stående nogle få kilometer fra det beskadigede Pentagon kommer jeg med en besked til vores militær: Vær beredte. Jeg har sat de væbnede styrker i alarmberedskab, og det er der en grund til. Timen kommer, hvor Amerika vil skride til handling, og I vil gøre os stolte. (Bifald)

7 7 Og i aften stående nogle få kilometer fra det beskadigede Pentagon kommer jeg med en besked til vores militær: Vær beredte. Jeg har sat de væbnede styrker i alarmberedskab, og det er der en grund til. Timen kommer, hvor Amerika vil skride til handling, og I vil gøre os stolte Det er dog ikke kun Amerikas kamp. Og det, der er på spil, er ikke kun Amerikas frihed. Det er verdens kamp. Det er civilisationens kamp. Det er kampen for alle, der tror på fremskridt og pluralisme, tolerance og frihed. Billedet ovenfor: The Capitol i Washington D.C. Vi beder alle nationer om at slutte sig til os. Vi anmoder om, og vi får brug for hjælpen fra politistyrker, efterretningsvæsener og banksystemerne rundt omkring i verden. De forenede Stater er taknemmelig over, at mange nationer og internationale organisationer allerede har reageret - - med sympati og støtte. Nationer lige fra Latinamerika, Asien, Afrika, Europa og til den islamiske verden. Måske er det NATO s Charter, som bedst afspejler verdens holdning: Et angreb på én er et angreb på alle. Den civiliserede verden samler sig ved Amerikas side. Den forstår, at hvis denne terrorhandling går ustraffet hen, så kan dens egne byer og dens egne borgere blive det næste offer. Terror, der ikke reageres på, kan ikke alene vælte bygninger, det kan true legitime regeringers stabilitet. Og ved du hvad - - det vil vi ikke tillade. (Bifald) Amerikanerne spørger: Hvad forventes der af os? Jeg beder jer om at leve jeres liv og give jeres børn knus. Jeg ved, at mange borgere i aften føler frygt, og jeg beder jer om at være rolige og beslutsomme, selv overfor en fortsat trussel.

8 8 Jeg beder jer om at opretholde Amerikas værdier og huske på, hvorfor så mange er kommet hertil. Vi er i en kamp for vores principper, og vores første ansvar er at leve efter dem. Ingen må plukkes ud og blive genstand for en uretfærdig behandling eller uvenlige ord på grund af deres etniske baggrund eller religiøse tro. (Bifald) Jeg beder jer om at fortsætte med at støtte ofrene for denne tragedie med jeres bidrag. De, som ønsker at give, kan gå til en central informationskilde, libertyunites.org, og finde navnene på grupper, der sørger for direkte hjælp i New York, Pennsylvania og Virgina. De flere tusind FBI agenter, som nu arbejder i denne undersøgelse, kan have brug for jeres medvirken, og jeg beder jer om at samarbejde. Jeg beder jer om at udvise tålmodighed i forbindelse med de forsinkelser og ubelejligheder, der kan ledsage en strammere sikkerhed, og ligeledes udvise tålmodighed igennem det, som vil blive en lang kamp. Jeg beder jer om fortsat at tage del i og have tillid til den amerikanske økonomi. Terrorister angreb et symbol på amerikansk velstand. De rørte ikke ved dens kilde. Amerika er succesfuld på grund af hårdt arbejde og kreativitet og vores folks foretagsomhed og entrepenørvirksomhed iii. Det var den virkelige styrke ved vores økonomi før den 11. september, og det er den virkelige styrke idag. (Bifald) Og til sidst, fortsæt venligst med at bede for terrorofrene og deres familier, for de som er i uniform og for vores storslåede land. Bøn har trøstet os i sorg og vil hjælpe med at styrke os til rejsen, der ligger forude. I aften takker jeg mine amerikanske landsmænd for det, som I allerede har gjort, og for det, som I vil gøre i tiden fremover. Og til jer Kongressmedlemmer, mine damer og herrer, deres repræsentanter, jeg takker jer for det, som I allerede har gjort, og for det som vi vil gøre sammen. I aften står vi overfor nye og pludselige nationale udfordringer. Vi vil samles for at forbedre luftfartssikkerheden, gennemføre en dramatisk forøgelse af antallet af bevæbnede sikkerhedsvagter på indenrigsflyvninger og tage nye forholdsregler for at forhindre flykapringer. Vi vil samles for at støtte vores flyselskaber og holde dem på vingerne med en direkte assistance under denne nødsituation. (Bifald) Vi vil samles for at give de retshåndhævende myndigheder de ekstra redskaber, de behøver for at opspore terrorisme her i landet. (Bifald) Vi vil samles for at styrke vores efterretningskapaciteteter til at kende terroristernes planer, før de handler, og finde dem, før de angriber. (Bifald)

9 9 Vi vil samles for at tage aktive skridt, der skal styrke Amerikas økonomi og igen sætte folk i arbejde. I aften byder vi to ledere velkommen, som legemeliggør alle New Yorkernes helt særlige ånd: Guvernør George Pataki og borgmester Rudolph Giuliani. (Bifald) Som et symbol på Amerikas beslutsomhed vil min regering arbejde sammen med Kongressen og disse to ledere for at vise verden, at vi vil genopbygge New York City. (Bifald) Efter alt det, der er passeret - - alle de liv, der blev bortrevet og alle de forhåbninger og og muligheder, som døde med dem - - er det naturligt at spekulere over om Amerikas fremtid kommer til at blive præget af frygt. Nogen taler om en terrorismens tidsalder. Jeg er klar over, at kampe venter forude og vi kommer til at stå overfor farer. Men dette land vil definere vores vores tid - - ikke blive defineret af den. Så længe Amerikas Forenede Stater står stærkt og målbevidst, vil denne tid ikke være terrorismens tidsalder, den vil være en tidsalder med frihed, her og rundt omkring i verden. (Bifald) Stor skade er der blevet forvoldt os. Vi har lidt store tab. Og i vores sorg og vrede har vi fundet vores mission og vores øjeblik. Frihed og frygt er i krig mod hinanden. Fremgangen for og udbredelsen af menneskets frihed - - den store bedrift i vores tid og det store håb for alle tider - - afhænger nu af os. Vores nation - - denne generation - - vil fjerne en mørk trussel om vold fra vores folk og vores fremtid. Vi vil samle verden om denne sag ved vores indsats og ved vores mod. Vi vil ikke blive trætte, vi vil ikke vakle og vi vil ikke svigte. (Bifald) Det er mit håb, at i de kommende måneder og år vil vores liv igen blive næsten helt normalt. Vi vil vende tilbage til vores dagligliv og vores rutiner, og det er godt. Selv sorg formindskes med tiden og ved Forsynets nåde. Men vores beslutsomhed må ikke forsvinde. Vi vil alle huske, hvad der skete den dag, og for hvem det skete. Vi vil huske det øjeblik, nyheden kom - - hvor vi var, og hvad vi lavede. Nogle vil huske et billede af en brand, eller en historie om en

10 10 redningsaktion. Nogle vil bære minderne med sig om et ansigt eller en stemme, som for altid er væk. Og jeg vil bære dette : Det er politiskiltet for en mand ved navn George Howard, som døde ved World Trade Center, mens han var forsøgte at redde andre. Det blev givet til mig af hans mor, Arlene, som et stolt mindesmærke for hendes søn. Det er en påmindelse til mig om liv, der endte, og en opgave der ikke ender. (Bifald) Jeg glemmer ikke det sår, vores land har fået, ej heller dem, der påførte det. Jeg giver ikke efter, jeg hviler ikke og jeg skruer ikke ned for blusset i denne kamp for frihed og sikkerhed for det amerikanske folk. Den retning, som denne konflikt tager, kendes ikke, men dens udfald er sikkert. Frihed og frygt, og retfærdighed og grusomhed har altid været i krig imod hinanden, og vi ved, at Gud ikke er neutral imellem dem. (Bifald) Mine amerikanske landsmænd, vi vil reagere på voldelighed med tålmodig retfærdighed - - i visheden om vores sags retfærdighed og med tillid til de sejre, der vil komme. I alt det, der ligger foran os, må Gud give os visdom, og må han våge over Amerikas Forenede Stater. Tak (Bifald)

11 11 Bemærkning fra oversætteren. Talen er oversat efter teksten, der findes på Jeg, Heine Strømdahl, giver hermed tilladelse til at denne oversættelse må kopieres og anvendes vederlagsfrit på alle danske uddannelsesinstitutioner sålænge det sker på A4 papir(stykker) bortset herfra gælder almindelige Copyright regler. Endnu engang tak til min kollega Christian Thorning Engelstoft for hjælp med kommatering og korrekturlæsning! Gentofte den tyvende november Heine Strømdahl

12 12 Walking in the mountains near Lake Garda.

13 13 i Læs Lisa Beamers beretning om hendes ægteskab med Todd Beamer og de sidste dramatiske øjeblikke af hans liv - hvor han var med til at lede et angreb mod de terrorister, som havde kapret flyet Flight 93 - i Lisa Beamer: Let s roll. ii Capitol er den store amerikanske Kongressbygning i Washington D.C. med den markante hvide kuppel. Billeder: iii På Engelsk enterprise: Enterprise: [uncountable] the development of businesses by the people of a country rather than by the government grants to encourage enterprise in the regionan enterprise culture (= in which people are encouraged to develop small businesses)

11. september USA under angreb. Fakta. Osama bin Ladens død. Reaktion på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror

11. september USA under angreb. Fakta. Osama bin Ladens død. Reaktion på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror Historiefaget.dk: 11. september 2001 11. september 2001 Den 11. september 2001 udførte 19 terrorister fra gruppen Al-Qaeda et kæmpe terrorangreb på USA. Det blev starten på Vestens krig mod terror. Af

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Denne konflikt i landet er dog ikke den første. Under den kolde

Læs mere

Retten er sket fyldest: De Forenede Stater har gennemført en operation, der dræbte Osama Bin Laden

Retten er sket fyldest: De Forenede Stater har gennemført en operation, der dræbte Osama Bin Laden 1 Retten er sket fyldest: De Forenede Stater har gennemført en operation, der dræbte Osama Bin Laden Tale af præsident Obama om Osama Bin Laden Det østlige rum i Det Hvide Hus, den 2. maj 2011 http://geneva.usmission.gov/wp-content/uploads/2011/05/binladen_ck-0160.jpg

Læs mere

11. september 2001. USA under angreb. Fakta. Død og ødelæggelse. Reaktioner på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror

11. september 2001. USA under angreb. Fakta. Død og ødelæggelse. Reaktioner på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror Historiefaget.dk: 11. september 2001 11. september 2001 Den 11. september 2001 udførte 19 terrorister fra organisationen Al- Qaeda et omfattende terrorangreb på USA. Det blev startskuddet til Vestens krig

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Den nuværende konflikt i Afghanistan, der startede i 2001, er dog

Læs mere

Prædiken tl 3. søndag i fasten, Jægersborg kirke 2015. Salmer: 192 447 674 v. 1,2 & 7 302 // 325 424 697

Prædiken tl 3. søndag i fasten, Jægersborg kirke 2015. Salmer: 192 447 674 v. 1,2 & 7 302 // 325 424 697 Prædiken tl 3. søndag i fasten, Jægersborg kirke 2015 Salmer: 192 447 674 v. 1,2 & 7 302 // 325 424 697 Fører religion tl fanatsme og tl konfrontaton mellem os og de andre - og måske i sidste ende tl udøvelse

Læs mere

Tanker om TERROR. Erik Ansvang.

Tanker om TERROR. Erik Ansvang. 1 Tanker om TERROR Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 Tanker om TERROR Af Erik Ansvang World Trade Center, New York den 11. september 2001 Efter 11. september 2001 Efter angrebet på World Trade Center

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsministerens tale ved Flagdagen den 5. september 2010 Kære veteraner, kære udsendte og kære pårørende. Det er mig en stor ære og glæde at stå her i dag. Jeg vil gerne begynde med at sige tusind

Læs mere

Stille bøn. I modet til at kunne sige fra. Stille bøn. I kærlighed og omsorg

Stille bøn. I modet til at kunne sige fra. Stille bøn. I kærlighed og omsorg Tidebøn Du kan bede disse tidebønner alene eller sammen med andre. Er I flere sammen, anbefaler vi, at I beder bønnerne vekselvist. Hvor det ikke er direkte angivet, er princippet, at lederen læser de

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2014 Bording.docx. 30-11-2014 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2014 Bording.docx. 30-11-2014 side 1 30-11-2014 side 1 Prædiken til 1.søndag i advent 2014. Tekst. Matt. 21,1-9. Bording. I sommerferien gik jeg en aften hen af fortovet på Kürfürstendamm i Berlin, ikke så langt fra den sønderbombede ruin

Læs mere

Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen

Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen Hvert år mødes vi for at fejre grundloven vores forfatning. Det er en dejlig tradition. Det er en fest for demokratiet. En fest for vores samfund.

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14.

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14. Bruger Side 1 27-08-2017 Prædiken til 11. søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Lukas 18,9-14. Vi sammenligner os med hinanden. Måske går vi ikke ligefrem i Kirken og gør det, vi gå på de sociale medier.

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

B8-0146/2016 } B8-0169/2016 } B8-0170/2016 } B8-0177/2016 } B8-0178/2016 } RC1/Am. 2

B8-0146/2016 } B8-0169/2016 } B8-0170/2016 } B8-0177/2016 } B8-0178/2016 } RC1/Am. 2 B8-0178/2016 } RC1/Am. 2 2 Betragtning B B. der henviser til, at libyerne som led i Det Arabiske Forår gik på gaden i februar 2011, hvorefter der fulgte ni måneder med civile uroligheder; der henviser

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

ELEV OPGAVER Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved

ELEV OPGAVER Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved ELEV OPGAVER 2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved INDHOLD Opgave 1. 3 Spilresume 3 Opgave 2. 4 Spørgsmål som rækker ud over spillet 4 Opgave 3. 5 Skriv en bedre historie 5 Gloser 6 MISSION:

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 11-11-2015 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 5,1-12 Det er som om at vi kender hinanden så godt når vi samles til Alle helgens dagens gudstjenester. Vi er alle kommet med en sindets

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

Allehelgensdag d. 4. november 2018

Allehelgensdag d. 4. november 2018 Allehelgensdag d. 4. november 2018 Salmer: 732: Dybt hælder året i sin gang 218: Krist stod op af døde Nu står der blæst om cykelsti og gade 571: Den store hvide flok 217: Min Jesus, lad mit hjerte få

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 7.s.e.trinitatis Prædiken til 7. søndag efter trinitatis Tekst. Luk. 19,1-10.

Bruger Side Prædiken til 7.s.e.trinitatis Prædiken til 7. søndag efter trinitatis Tekst. Luk. 19,1-10. Bruger Side 1 30-07-2017 Prædiken til 7. søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Luk. 19,1-10. Små historier kan rejse store spørgsmål. Det er sommetider sådan at i en lille hverdagshandling sker der store

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Det amerikanske århundrede

Det amerikanske århundrede Historiefaget.dk Det amerikanske århundrede Det amerikanske århundrede Det 20. århundrede er blevet kaldt det amerikanske århundrede. Dette skyldes USA's rolle i internationale konflikter og den amerikanske

Læs mere

FORLIGELSENS VEJ. Prædiken af Morten Munch 6. s. e. trin, / 7. juli 2013 Tekst: Mat 5,20-26

FORLIGELSENS VEJ. Prædiken af Morten Munch 6. s. e. trin, / 7. juli 2013 Tekst: Mat 5,20-26 Mat 5,20-26 s.1 Prædiken af Morten Munch 6. s. e. trin, / 7. juli 2013 Tekst: Mat 5,20-26 FORLIGELSENS VEJ To slags vrede Vrede og forsoning er to store temaer i ethvert menneskes liv og i samfundet til

Læs mere

Retten til et liv før døden

Retten til et liv før døden Retten til et liv før døden Gudstjeneste ideer Mennesker verden rundt oplever at deres grundlæggende rettigheder fratages dem og dermed deres ret til et værdigt liv før døden. Ret til mad og vand, sundhed

Læs mere

TIMOTHY KELLER. Glem dig selv FRIHED FRA SELVBEDØMMELSE

TIMOTHY KELLER. Glem dig selv FRIHED FRA SELVBEDØMMELSE TIMOTHY KELLER Glem dig selv FRIHED FRA SELVBEDØMMELSE Indhold Friheden ved selvforglemmelse... 7 1. Det menneskelige egos naturlige tilstand... 15 2. En forvandlet selvopfattelse... 25 3. Sådan kan din

Læs mere

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen.

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. 70 året for befrielsen. 5. maj 2015 Danmark er frit. Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. I

Læs mere

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen.

Læs mere

Onsdag d. 1. april 2015 Anders Fisker. Salme DDS nr. 176: Se, hvor nu Jesus træder. Jesus Kristus!

Onsdag d. 1. april 2015 Anders Fisker. Salme DDS nr. 176: Se, hvor nu Jesus træder. Jesus Kristus! Onsdag d. 1. april 2015 Salme DDS nr. 176: Se, hvor nu Jesus træder Jesus Kristus! Du er midt iblandt os, og dagligdagen er gennemlyst af din kærlighed. Men du kender også vores svigt og vores forvirrede

Læs mere

Luft fortællingen - Mental frihed

Luft fortællingen - Mental frihed Luft fortællingen - Mental frihed Anslag Igangsættende plotpunkt Eskalation Vendepunkt Point of no return Klimaks Mentalt fangenskab Sindet befries Modstand mod nyfunden frihed Forførelse og bedrag Kampen

Læs mere

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Stop nu dette vanvid Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Livet i frihed skal bevares, ikke bukke under for tyranni der er kun os, der er kun os,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til julesøndag side 1. Prædiken til julesøndag Tekst. Matt. 2,13-23.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til julesøndag side 1. Prædiken til julesøndag Tekst. Matt. 2,13-23. 12-2015 side 1 Prædiken til julesøndag 2015. Tekst. Matt. 2,13-23. Verdens skæve gang. Det gør ondt i sjælen at læse og høre denne tekst om barnemordene i Betlehem. Betlehem som vi har forbundet med julens

Læs mere

NATO UNCLASSIFIED. Tale. Af NATO s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen Københavns Universitet, tirsdag den 31. august, 2010

NATO UNCLASSIFIED. Tale. Af NATO s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen Københavns Universitet, tirsdag den 31. august, 2010 1 Tale Af NATO s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen Københavns Universitet, tirsdag den 31. august, 2010 Klausuleret til 31. august kl. 17 Kære studerende, Mine damer og herrer Tak for invitationen

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

Efteropgaver Mission Kold Krig

Efteropgaver Mission Kold Krig Efteropgaver Mission Kold Krig Trumandoktrinen Præsident Truman stod bag Trumandoktrinen i USA. Undersøg Trumandoktrinens betydning for Den kolde krig. Se elevopgave om Trumandoktrinen herunder Spionage

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent side 1. Prædiken til 2.søndag i advent Tekst. Lukas 21,25-36.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent side 1. Prædiken til 2.søndag i advent Tekst. Lukas 21,25-36. 04-12-2016 side 1 Prædiken til 2.søndag i advent 2016. Tekst. Lukas 21,25-36. Adventstiden er fyldt af forventning. At vente på noget fylder meget i vores liv. Vi er alle mennesker som lever med forventninger.

Læs mere

2. Diskutér, hvilke fordele og ulemper der er opstået som følge af, at samfundet er

2. Diskutér, hvilke fordele og ulemper der er opstået som følge af, at samfundet er Arbejdsspørgsmål til undervisningsbrug Kapitel 1: Terror og film en introduktion 1. Hvori består forholdet mellem den 10., 11. og 12. september? 2. Opstil argumenter for og imod at lave en universel terrorismedefinition.

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt.

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt. 1. søndag efter påske Brændkjær 408-300 - 54-249 -236, v. 5-6 218 Vi ved som regel, når vi har dummet os, når vi har begået en fejl. Vi har vel prøvet det alle sammen. Har prøvet at sige det, der ikke

Læs mere

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2016 Deres kongelige højheder, deres excellencer kære pårørende og især - kære veteraner.

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2016 Deres kongelige højheder, deres excellencer kære pårørende og især - kære veteraner. Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2016 Deres kongelige højheder, deres excellencer kære pårørende og især - kære veteraner. [INDLEDNING] Ja veteraner, det er det I er. Der kan være flere

Læs mere

Valgfri protokol til konventionen om barnets rettigheder vedrørende inddragelse af børn i væbnede konflikter

Valgfri protokol til konventionen om barnets rettigheder vedrørende inddragelse af børn i væbnede konflikter Valgfri protokol til konventionen om barnets rettigheder vedrørende inddragelse af børn i væbnede konflikter Vedtaget og åbnet for underskrivelse og ratificering den 25. maj 2000 De i denne protokol deltagende

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2015.docx 04-01-2015 side 1. Prædiken til Helligtrekongers søndag 2015. Tekst: Matt. 2,1-12.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2015.docx 04-01-2015 side 1. Prædiken til Helligtrekongers søndag 2015. Tekst: Matt. 2,1-12. 04-01-2015 side 1 Prædiken til Helligtrekongers søndag 2015. Tekst: Matt. 2,1-12. Menneskehedens åndehul. Det sted hvor Jesus blev født var et hul i jorden. Et sted uden for den lille by Betlehem, i en

Læs mere

GUDSBEGREBET.I.ISLAM

GUDSBEGREBET.I.ISLAM GUDSBEGREBET.I.ISLAM I Allahs Navn, den Nådige, den Barmhjertige. Det er et kendt faktum, at ethvert sprog har et eller flere udtryk, som bruges i forbindelse med Gud og undertiden i forbindelse med mindre

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8 1 Påskedag I. Sct. Pauls kirke 31. marts 2013 kl. 10.00. Salmer: 222/434/219/225//224/439/223/235 Uddelingssalme: se ovenfor: 223 Åbningshilsen Vi fejrer noget, vi ikke forstår og fatter: Jesus var død,

Læs mere

DE FORENEDE NATIONER. Johan Galtung. www.visdomsnettet.dk

DE FORENEDE NATIONER. Johan Galtung. www.visdomsnettet.dk 1 DE FORENEDE NATIONER FN Johan Galtung www.visdomsnettet.dk 2 De Forenede Nationer FN Af Johan Galtung (Oversættelse Ebba Larsen) FN s sikkerhedsråd 1. Diagnose: Det er ofte blevet pointeret, at FN er

Læs mere

3. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 15. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 77/82/76/78//86/439/89/353 Uddelingssalme: se ovenfor: 89

3. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 15. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 77/82/76/78//86/439/89/353 Uddelingssalme: se ovenfor: 89 1 3. søndag i advent II. Sct. Pauls kirke 15. december 2013 kl. 10.00. Salmer: 77/82/76/78//86/439/89/353 Uddelingssalme: se ovenfor: 89 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen.

Læs mere

Tale Tamilernes mindefest Herning november 2014

Tale Tamilernes mindefest Herning november 2014 Tale Tamilernes mindefest Herning november 2014 Det er godt at være her i Herning sammen med jer og holde mindefest. Vi mindes de ofre den onde borgerkrig bragte mennesker vi kender eller har hørt om.

Læs mere

16. søndag efter trin. - Joh. 11, , 217, 750, 542 / 408, 474, 240 Magleby Udrust dig, helt fra Golgata, løft højt dit røde skjold!

16. søndag efter trin. - Joh. 11, , 217, 750, 542 / 408, 474, 240 Magleby Udrust dig, helt fra Golgata, løft højt dit røde skjold! 16. søndag efter trin. - Joh. 11,19-45 754, 217, 750, 542 / 408, 474, 240 Magleby Udrust dig, helt fra Golgata, løft højt dit røde skjold! Amen I dag for 15 år siden blev Vesten vækket af sin tårnerosesøvn.

Læs mere

Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk

Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk 1 Krig historiens skraldespand? Antal krige mellem stater siden 1945 Stadig færre mennesker dør som

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere

Langfredag, Hurup 2015. Herre Jesus Kristus, sig: Vi går til Paradis! AMEN

Langfredag, Hurup 2015. Herre Jesus Kristus, sig: Vi går til Paradis! AMEN Langfredag, Hurup 2015 Herre Jesus Kristus, sig: Vi går til Paradis! AMEN Ypperstepræsterne og de skriftkloge spurgte: Sig os, er du Kristus, Guds Søn? De spurgte ikke, fordi de ville tro ham, hvis han

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 15-05-2016. Tekst. Johs. 14, 15-21. Der er altid noget overstadigt over Pinsesøndags gudstjeneste. Det er så let at synge og i al sin glans stråler livslyset over Guds nåde. Det er centrum

Læs mere

Bønner, skrevet under Per Vibskovs gudstjeneste i DR Kirken 6. søndag efter påske 2010

Bønner, skrevet under Per Vibskovs gudstjeneste i DR Kirken 6. søndag efter påske 2010 Følgende bønner blev læst op: Hey Maestro Hjælp mig til at finde tiden til andre... Yo J.K & Crew Tak for styrken til at gennemføre! Hjælp mig til at smide den kærlige kraft, du har begavet mig med, videre

Læs mere

Profetisk syn om vækkelse og muslimernes skæbne i Danmark og Europa

Profetisk syn om vækkelse og muslimernes skæbne i Danmark og Europa 1 Profetisk syn om vækkelse og muslimernes skæbne i Danmark og Europa Indskrevet d. 20-07-2013. af Michael Augard. http://komtiljesus.dk/profetisk-syn-om-muslimernes-skaebne-i-danmark-og-europa Et profetisk

Læs mere

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes (Johs. 11, 19-45)

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes (Johs. 11, 19-45) 16. trin. II 11. september 2016 Sundkirken 10 Salmer: 754 Se, nu stiger solen 21 Du følger, Herre 551 Der er en vej 828 Det er påske 233 Jesus lever 406 Søndag morgen Bøn: Vor Gud og far Kald os ud af

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til seksagesima søndag 2015.docx. 08-02-2015 side 1. Prædiken til seksagesima søndag 2015. Tekst: Mark. 4,1-20.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til seksagesima søndag 2015.docx. 08-02-2015 side 1. Prædiken til seksagesima søndag 2015. Tekst: Mark. 4,1-20. 08-02-2015 side 1 Prædiken til seksagesima søndag 2015. Tekst: Mark. 4,1-20. En lignelse om ord. Kan man sammenligne et ord og et frø? En lignelse fra det vigtigste i landmandens liv. Det vigtigste for

Læs mere

Studie. De tusind år & syndens endeligt

Studie. De tusind år & syndens endeligt Studie 15 De tusind år & syndens endeligt 83 Åbningshistorie Der, hvor jeg boede som barn, blev det en overgang populært at løbe om kap i kvarteret. Vi have en rute på omkring en kilometer i en stor cirkel

Læs mere

Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, jeg foretrækker ørkenen!

Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, jeg foretrækker ørkenen! Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, men jeg foretrækker ørkenen! 17 Hmm Hvorfor det? Fordi den er ren! Det bliver ikke let at komme ind i Turban-fortet Det er

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Hendes Majestæt Dronningens Nytårstale 2010

Hendes Majestæt Dronningens Nytårstale 2010 Hendes Majestæt Dronningens Nytårstale 2010 Nytårsaften er det skik at se tilbage på året, der gik. Selv kan jeg ikke gøre det, uden først og fremmest at sige tak, når jeg mindes al den venlighed og opmærksomhed,

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 27-08-2015 Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx

Lindvig Osmundsen Side 1 27-08-2015 Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx Lindvig Osmundsen Side 1 Prædiken til 12. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Mark. 7,31-37. Kan du høre mig? Jeg kan ikke høre dig. Når man bliver over 60 så får lyden på fjernsynet en ekstra streg eller

Læs mere

Livet giver dig chancer hver dag

Livet giver dig chancer hver dag Gnisten som guide I de momenter, hvor du lykkes at være dig selv, kommer helheden. Hvis du på dit livs rejse får nogle af de glimt igen og igen, begynder det at blive mere meningsfyldt at leve. Når gnisten

Læs mere

Arbejderen har mødt Ignacio Ramonet ved et foredrag i Malmö om kultur og medier.

Arbejderen har mødt Ignacio Ramonet ved et foredrag i Malmö om kultur og medier. Arbejderen, udsender temaudgave for sandheden om de fem Sammen med hundredevis af aktivister og internationale personligheder har Ignacio Ramonet manden bag ATTAC og Verdens Sociale Forum netop deltaget

Læs mere

I brevet til Korintherne siger Paulus følgende om kærligheden:

I brevet til Korintherne siger Paulus følgende om kærligheden: Prædiken i The Gospel Fellowship søndag 17 juni 2018 For snart tre måneder siden døde vores præst og min nærmeste ven Peter. Selvom tiden går, og hverdagen stille og roligt vender tilbage, er mit og mange

Læs mere

Søndag 4. oktober også kaldet 18.søndag efter trinitatis. Da farisæerne hørte, at Jesus havde lukket munden på saddukæerne, samledes

Søndag 4. oktober også kaldet 18.søndag efter trinitatis. Da farisæerne hørte, at Jesus havde lukket munden på saddukæerne, samledes NU er næsten her Prædiken af Kristine S. Hestbech Søndag 4. oktober også kaldet 18.søndag efter trinitatis. Jeg prædiker over Matthæus kap.22, 34 46: Da farisæerne hørte, at Jesus havde lukket munden på

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

5. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 8. juli 2012 kl Salmer: 743/434/318/54//322/345 Uddelingssalme: 327

5. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 8. juli 2012 kl Salmer: 743/434/318/54//322/345 Uddelingssalme: 327 1 5. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 8. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 743/434/318/54//322/345 Uddelingssalme: 327 Åbningshilsen Det har været en særlig uge, i aftes frydede alle sportselskere

Læs mere

Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015.docx. Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31.

Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015.docx. Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31. Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31. Den bedste og den sværeste højtid. Pinse betyder 50. 50 dage efter påskedag. 50 dage efter Jesu opstandelse. Så længe tog det

Læs mere

Selvkontrol. Annie Besant. www.visdomsnettet.dk

Selvkontrol. Annie Besant. www.visdomsnettet.dk 1 Selvkontrol Annie Besant www.visdomsnettet.dk 2 Selvkontrol Af Annie Besant Fra Theosophy in New Zealand (Oversættelse Thora Lund Mollerup & Erik Ansvang) Hvad er det i mennesket, som det ene øjeblik

Læs mere

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og altid over det ene og det andet. Den gør det kun for

Læs mere

Arbejdspapir. Grib dagen livet venter ikke Navn...

Arbejdspapir. Grib dagen livet venter ikke Navn... Arbejdspapir Grib dagen livet venter ikke 2017 Navn... Din bedst mulige fremtid Livet er det, der sker, mens du har travlt med at lægge andre planer - John Lennon Tiden er nu, og det er tid til at sætte

Læs mere

- elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA. SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1

- elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA. SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1 - elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1 Elevmanual Indledning Nu er det jeres tur til at afvikle Solens Folk! I dette materiale får I alt det at vide,

Læs mere

7. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 22. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 748/434/24/655//37/375 Uddelingssalme: 362

7. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 22. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 748/434/24/655//37/375 Uddelingssalme: 362 1 7. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 22. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 748/434/24/655//37/375 Uddelingssalme: 362 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Denne solbeskinnede

Læs mere

Prædiken til 14. s. e. trin. 21. sept. 2014 kl. 10.00

Prædiken til 14. s. e. trin. 21. sept. 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til 14. s. e. trin. 21. sept. 2014 kl. 10.00 747 Lysets engel 448 Fyldt af glæde 441 Alle mine kilder 157 Betesdasøjlernes buegange Bernhard Christensen Nadververs 143 v. 7 på Op alle folk på

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang 178 Han står på randen af sin grav 448 Fyldt af glæde 457 Du som gik foran os 470 Lad os bryde brødet sammen ved hans bord 473 Dit minde skal 366

Læs mere

Bruger Side 1 03-04-2015 Prædiken til Langfredag 2015.docx. Prædiken til Langfredag 2015. Tekst: Markus 27, 31-56.

Bruger Side 1 03-04-2015 Prædiken til Langfredag 2015.docx. Prædiken til Langfredag 2015. Tekst: Markus 27, 31-56. Bruger Side 1 03-04-2015 Prædiken til Langfredag 2015. Tekst: Markus 27, 31-56. Opstandelsen lyser på langfredag, det var den korsfæstede som opstod. I lyset fra påskemorgen får langfredag sin betydning.

Læs mere

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig!

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig! Skærtorsdag Sig det ikke er mig! Matthæus 26, 17-30 fra DNA Disciplene har lige sat sig til bords med Jesus, for at spise et festmåltid sammen. Det er højtid. Alle er fyldt med festglæde. Jesus rejser

Læs mere

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2013

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2013 Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2013 Deres kongelige højheder, formand for Folketinget, ministre kære pårørende og ikke mindst kære hjemvendte! Hjemvendte denne flagdag er jeres dag.

Læs mere

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN

7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31. Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN 7. søndag efter Trinitatis 2014, Helligsø og Hurup Mattæus 10, 24-31 Herre, lær mig at leve, mens jeg gør Lær mig at elske, mens jeg tør det, AMEN Som tiden dog går! siger vi tit. Nu er det allerede fire

Læs mere

Italesættelse af krigen i Afghanistan

Italesættelse af krigen i Afghanistan Italesættelse af krigen i Afghanistan 1 Fakta Danmark har i alt (gennem årene) haft over 10.000 tropper udstationeret i Afghanistan. 43 soldater er blevet dræbt. Der er brugt mere end 13 milliarder danske

Læs mere

Prædiken holdt af sognepræst Henning Wehner i Haderslev Domkirke / , s.e.Tr. 12. juli 2015 Dom kl Matt.

Prædiken holdt af sognepræst Henning Wehner i Haderslev Domkirke / , s.e.Tr. 12. juli 2015 Dom kl Matt. Prædiken holdt af sognepræst Henning Wehner i Haderslev Domkirke 754-397 - 396 / 277-287,2+3 52 6.s.e.Tr. 12. juli 2015 Dom kl.10.00. Matt. 5,20-26 BØN: I Faderens, Sønnens og Helligåndens navn! Amen.

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Sig Gud tak for stort og småt livets rige gåde; bed ham bønlig, du må blot stole på hans nåde!

Sig Gud tak for stort og småt livets rige gåde; bed ham bønlig, du må blot stole på hans nåde! PRÆDIKEN TRINITATISSØNDAG 15.JUNI 2014 VESTER AABY KL. 9 (DÅB) AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Es.49,1-6; Ef.1,3-14; Matth. 28,16-20 Salmer: 749,285, 674,364,355 Sig Gud tak for stort og småt livets rige gåde;

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Nytårsdag side 1. Prædiken til Nytårsdag Bording. Læsning. Lukas. 2,21.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Nytårsdag side 1. Prædiken til Nytårsdag Bording. Læsning. Lukas. 2,21. side 1 Prædiken til Nytårsdag 2017. Bording. Læsning. Lukas. 2,21. Godt nytår ønsker vi hinanden, og håber at det nye år bliver et godt år. For nogle år siden kaldte dronning Elisabeth året for anno horribilis.

Læs mere

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 Indsamling til FKN Salmer: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 754, Se, nu stiger solen 698, Kain, hvor er din bror 123,7 613, Herre, du vandrer forsoningens vej Prædiken om at misunde og unde: Inde i mit

Læs mere

Hvem har dog stået for den planlægning? Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker. Det er godt tænkt.

Hvem har dog stået for den planlægning? Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker. Det er godt tænkt. 1 Prædiken til fastelavnssøndag d.14.2.2010 i Lyngby Kirke børnekor medvirker Om jeg så tælles blandt de i klogeste i vores samfund, har indsigt i jura og økonomi, kender kunst og kultur og forstår svære

Læs mere

17. søndag efter trinitatis, høstgudstjeneste, 2016

17. søndag efter trinitatis, høstgudstjeneste, 2016 17. søndag efter trinitatis, høstgudstjeneste, 2016 Læsninger: Salme 40,2-6 Jud 20-25 Mark 2, 14-22 Salmer: 752: Morgenstund har guld i mund 729: Nu falmer skoven 320: Midt iblandt os er Guds rige 730:

Læs mere

2.s.i fasten. A Matt 156,21-28 Salmer: Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde.

2.s.i fasten. A Matt 156,21-28 Salmer: Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde. 2.s.i fasten. A. 2019 Matt 156,21-28 Salmer: 753-410-128 582-25-6 Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde. Men hvad mener Jesus med det? Jo, han kender hjerterne, kan man sige,

Læs mere

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden (18) Lod og del Om gåden og kærligheden TEKST: FØRSTE KORINTHERBREV 13 DER ER to ting, man ikke skal tale for meget om: glæde og kærlighed. At tale om dem kunne udvande øjeblikket. For når glæde og kærlighed

Læs mere

Helligtrekongers søndag II. Sct. Pauls kirke 5. januar 2014 kl. 10.00. Salmer: 749/101/138/136//362/439/106/112 Uddelingssalme: se ovenfor: 106

Helligtrekongers søndag II. Sct. Pauls kirke 5. januar 2014 kl. 10.00. Salmer: 749/101/138/136//362/439/106/112 Uddelingssalme: se ovenfor: 106 1 Helligtrekongers søndag II. Sct. Pauls kirke 5. januar 2014 kl. 10.00. Salmer: 749/101/138/136//362/439/106/112 Uddelingssalme: se ovenfor: 106 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn.

Læs mere

Dåbsritual. Ritualer dåb naver barnevelsignelse vielse - begravelse. tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja

Dåbsritual. Ritualer dåb naver barnevelsignelse vielse - begravelse. tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja Dåbsritual tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja På din egen bekendelse, om din tro på Jesus, døber vi dig til Kristus i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn Nadverritual

Læs mere

1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679

1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679 1 1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Det er forår og faste. Og 1.

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 15-11-2015 Prædiken til 24.s.e.trinitatis 2015. Prædiken til 24.søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Matt. 9,18-26..

Lindvig Osmundsen Side 1 15-11-2015 Prædiken til 24.s.e.trinitatis 2015. Prædiken til 24.søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Matt. 9,18-26.. Lindvig Osmundsen Side 1 15-11-2015 Prædiken til 24.søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Matt. 9,18-26.. Det var sådan lidt underligt at vælge første salme til gudstjenesten i dag. Jeg skulle måske have

Læs mere

i deres spil. tabte kampe.

i deres spil. tabte kampe. Fjerde søndag efter trinitatis 13.juli 2014. Domkirken 10: 743 Nu rinder solen op, 598 O Gud, 306 O Helligånd, 710 Kærlighed til fædrelandet, 752 Morgenstund, Nadver: 377 I Herrens udvalgte. Gråbrødre

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 2.s.i fasten Prædiken til 2.søndag i fasten Tekst. Matt. 15,21-28.

Bruger Side Prædiken til 2.s.i fasten Prædiken til 2.søndag i fasten Tekst. Matt. 15,21-28. Bruger Side 1 12-03-2017 Prædiken til 2.søndag i fasten 2017. Tekst. Matt. 15,21-28. Først. Hvor stærkt er et reb? Jeg har fået hængt et reb op her. Hvad kan det bære? Foreslå at vi hænger et barn op i

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere