George W. Bush: Tale til Kongressen og Amerika

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "George W. Bush: Tale til Kongressen og Amerika 20-09-2001"

Transkript

1 1 Hr. Speaker, hr. Præsident Pro Tempore, medlemmer af Kongressen, mine amerikanske landsmænd: Under begivenhedernes normale gang kommer præsidenter til dette kammer for at berette om Unionens tilstand. I aften behøves ingen sådan beretning. Den er allerede blevet fremført af det amerikanske folk. Vi har set den i modige passagerer, der stormede løs på terrorister for at redde andre nede på jorden - - passagerer som en ekseptionel mand ved navn Todd Beamer. Og vil I være så venlige at hjælpe mig med her i aften at byde hans kone Lisa Beamer i velkommen. (Bifald) Vi har set nationens tilstand i redningsfolkenes udholdenhed når de arbejder til de segner. Vi har set flag, der foldes ud, lys der tændes, folk der melder sig som bloddonorer, bønner der fremsiges på engelsk, hebraisk og arabisk. Vi har set værdigheden i et kærligt og givende folk, som har gjort fremmedes sorg til deres egen. Vi har set nationens tilstand i redningsfolkenes udholdenhed når de arbejder til de segner. Vi har set flag, der foldes ud, lys der tændes, folk der melder sig som bloddonorer, bønner der fremsiges på engelsk, hebraisk og arabisk. Vi har set værdigheden i et kærligt og givende folk, som har gjort fremmedes sorg til deres egen Mine landsmænd i de sidste ni dage har hele verden selv kunnet se vores Nations tilstand og den er stærk. (Bifald)

2 2 I aften er vi et land, der har fået øjnene op for en fare, og som er kaldet til forsvare friheden. Vores sorg er vendt til vrede, og vrede til beslutsomhed. Hvad enten vi bringer vores fjender for retten, eller vi bringer retten til vores fjender, så vil retten ske fyldest. (Bifald) Hvad enten vi bringer vores fjender for retten, eller vi bringer retten til vores fjender, så vil retten ske fyldest Jeg takker Kongressen for dens lederskab på dette vigtige tidspunkt. Hele Amerika blev bevæget den tragiske aften ved at se Republikanere og Demokrater stå forenet sammen på trapperne til denne Capitol ii og synge Gud velsigne Amerika. Og I gjorde mere end det, I skred til handling og bevilgede 40 milliarder dollars til at genopbygge vores samfund og opfylde behovene hos vores militær. Speaker Hastert, Minoritets-leder Gephardt, Majoritets-leder Daschle og Senator Loft, jeg takker jer for jeres venskab, for jeres lederskab og for jeres tjeneste for vores land. Og på vegne af det amerikanske folk takker jeg verden for en strøm af tilkendegivelser om støtte. Amerika vil aldrig glemme lyden af vores nationalsang blive spillet ved Buckingham Palace, på Paris gader og ved Berlins Brandenburger Tor. Vi vil ikke glemme Syd-Koreanske børn, der samledes for at bede uden for vores ambassade i Seoul, eller de medfølende bønner, som blev fremsagt i en moske i Cairo. Vi vil ikke glemme øjeblikkene med stilhed og dagene med sorg i Australien og Afrika og Latinamerika. Ej heller vil vi glemme borgerne fra 80 andre nationer, som døde sammen med vores egne: dusinvis af pakistanere, mere end 130 israelere, mere end 250 indiske borgere, mænd og kvinder fra El Salvador, Iran, Mexico og Japan, og hundredevis af britiske statsborgere. Amerika har ingen sandere ven Storbrittanien. (Bifald) Endnu engang forenes vi i en stor sag - - så beæret over at den britiske Premierminister har krydset et ocean. Tak fordi du er kommet, ven. (Bifald) Den 11. september begik frihedens fjender en krigshandling mod vores land. Amerikanere er bekendt med krige - - men i de seneste 136 år har det været krige på fremmed jord, pånær en enkelt søndag i Amerikanere er bekendt med krigens dødsofre men ikke i centrum af en stor by på en fredfyldt morgen. Amerikanere er bekendt med overraskelsesangreb - - men aldrig nogensinde rettet mod tusindvis af civile. Alt dette ramte os på en enkelt dag og solen gik ned over en anderledes verden, en verden hvor friheden selv er under angreb.

3 3 I aften har amerikanerne mange spørgsmål. Amerikanerne spørger : Hvem angreb vores land? Det bevismateriale, vi har samlet sammen, peger altsammen mod en samling af løst tilknyttede terrororganisationer kendt som al-qaeda. Det er de samme mordere, som er anklaget for at bombe amerikanske ambassader i Tanzania og Kenya, og som er ansvarlige for bombningen af USS Cole. Al-Qaeda er for terrorisme, hvad mafiaen er for kriminalitet. Men dens mål er ikke at tjene penge, dens mål er at lave om på verden - - og påtvinge mennesker overalt i verden sine radikale trossætninger. Terroristerne praktiserer en form for islamisk ekstremisme, som er blevet forkastet af muslimske lærde og det overvældende flertal af muslimske præster - - de tilhører en marginalgruppe, som fordrejer Islams lære om fred. Terroristernes direktiver befaler dem at dræbe kristne og jøder, at dræbe alle amerikanere og ikke gøre nogen skelnen mellem militærfolk og civilister, heriblandt kvinder og børn. Denne gruppe og dens leder en mand ved navn Bin Laden - - er forbundet med mange andre organisationer i forskellige lande, heriblandt det egyptiske Islamisk Jihad og den Islamiske Bevægelse i Uzbekistan. Der er tusindvis af disse terrorister i mere end 60 lande. De bliver rekrutteret fra deres egne lande og lokalområder og bliver sendt til træningslejre på steder som i Afghanistan, hvor de bliver trænet i terrorismens taktikker. Derefter bliver de sendt tilbage til deres hjemlande, eller de bliver sendt ud for at skjule sig i lande rundt omkring i verden, hvor de planlægger ondsindede handlinger og ødelæggelse. Al-Qaedas lederskab har stor indflydelse i Afghanistan og støtter Taliban-regimet, som kontrollerer det meste af det land. I Afghanistan ser vi al-qaedas vision for verden. Det afghanske folk er blevet brutalt behandlet mange sulter, og mange er flygtet. Kvinder har ikke lov til at gå i skole. Du kan ryge i fængsel fordi du ejer et fjernsyn. Religion kan kun praktiseres, sålænge den følger de retningslinjer, lederne udstikker. I Afghanistan kan en mand ryge i fængsel, hvis hans skæg ikke er langt nok. De Forenede Stater respekterer det afghanske folk - - lige nu er vi trods alt Afghanistans største kilde til humanitær hjælp - - men vi fordømmer Taliban regimet. (Bifald) Ikke alene undertrykker det sit eget folk, det truer mennesker overalt når det sponserer og støtter og giver ly til terrorister. Når det hjælper med til og gør sig medskyldig i mord, så begår Taliban regimet mord.

4 4 De Forenede Stater respekterer det afghanske folk - - lige nu er vi trods alt Afghanistans største kilde til humanitær hjælp - - men vi fordømmer Taliban regimet. (Bifald) Ikke alene undertrykker det sit eget folk, det truer mennesker overalt når det sponserer og støtter og giver ly til terrorister Og i aften fremfører Amerikas Forenede Stater de følgende krav til Taliban: Udlever alle de ledere af al Qaeda, som skjuler sig i jeres land, til De Forende Staters myndigheder. (Bifald) Løslad alle udlændige, heriblandt amerikanske statsborgere, som I uretmæssigt har fængslet. Beskyt udenlandske journalister, diplomater og hjælpearbejdere, som er i jeres land. Luk omgående og for bestandigt hver eneste terrorist træningslejr i Afghanistan, og overgiv hver eneste terrorist og hver eneste person i deres støttenetværk til passende myndigheder. (Bifald) Giv De Forende Stater uhindret adgang til terrorist træningslejrene, så vi kan sikre os, at de ikke længere er i brug. Disse krav er ikke åbne for forhandlinger eller diskussion. (Bifald) Taliban må reagere og reagere omgående. Enten udleverer de terroristerne eller de kommer til at dele skæbne med dem. Og i aften fremfører Amerikas Forenede Stater de følgende krav til Taliban: Udlever alle de ledere af al Qaeda, som skjuler sig i jeres land, til De Forende Staters myndigheder... Disse krav er ikke åbne for forhandlinger eller diskussion. Taliban må må reagere og reagere omgående. Enten udleverer de terroristerne eller de kommer til at dele skæbne med dem. I aften ønsker jeg også at tale direkte til muslimer overalt i verden. Vi respekterer jeres tro. Den praktiseres frit og uhindret af mange millioner amerikanere, og millionvis af andre i lande som Amerika regner for venner. Dens lærdomme er gode og fredsommelige, og de som begår ondskab i Allahs navn bespotter Allahs navn. (Bifald) Terroristerne er forrædere mod deres egen tro og prøver i realiteten at kapre selve Islam. Amerikas fjender er ikke vores mange muslimske venner, det er ikke vores mange arabiske venner. Vores fjende er et radikalt netværk af terrorister og alle de regeringer, som yder dem støtte. (Bifald)

5 5 Vores krig mod terror begynder med al Qaeda, men den stopper ikke der. Den kommer ikke til at stoppe før hver eneste terroristgruppe med globalt virke er blevet fundet, standset og besejret. (Bifald) Amerikanerne spørger, hvorfor hader de os? De hader det, som de ser lige her i dette kammer - - en demokratisk valgt regering. Deres ledere har udpeget sig selv. De hader de friheder, vi har - - vores religionsfrihed, vores ytringsfrihed, vores frihed til at stemme og samles og være uenige med hinanden. De har i sinde at omstyrte de nuværende regeringer i mange muslimske lande, såsom Ægypten, Saudi-arabien og Jordan. De har i sinde at drive Israel ud af Mellemøsten. De har i sinde at drive kristne og jøder ud af meget store områder i Asien og Afrika. Disse terrorister dræber ikke kun for at gøre en ende på menneskeliv, men for at forstyrre en livsform og bringe den til ophør. Med hver eneste grusomhed håber de, at Amerika bliver frygtsom, trækker sig tilbage fra verden og lader vores venner i stikken. De står os imod, fordi vi står dem i vejen. De står os imod, fordi vi står dem i vejen. Vi bliver ikke bedraget af deres påskud om gudfrygtighed. Vi har set deres slags før. De er arvingerne til alle det 20. århundredes morderiske ideologier. Når de ofrer menneskeliv for at tjene deres radikale visioner - - når de opgiver alle værdier undtagen viljen til magt - - så følger de i samme spor som facismen, nazismen og totalitarismen. Og de vil blive i det spor hele vejen til, hvor det ender: I historiens umarkerede grav med kasserede løgne. (Bifald) Amerikanerne spørger: Hvordan skal vi udkæmpe og vinde denne krig? Vi vil anvende alle de ressourcer, som er til vores rådighed - - alle diplomatiske midler, alle efterretnings-værktøjer, alle instrumenter til retshåndhævelse, alle finansielle indflydelsesmuligheder og alle nødvendige krigsvåben - - til at ødelægge og besejre det globale terrornetværk. Denne krig vil ikke være som Irakkrigen for et årti siden med en afgørende befrielse af et territorium og en hurtig afslutning. Den vil ikke ligne luftkrigen over Kosovo for to år siden, hvor ingen landtropper blev anvendt, og ikke en eneste amerikaner gik tabt i kamp. Vores reaktion involverer langt mere end øjeblikkelig gengældelse og nålestiksaktioner. Amerikanerne bør ikke forvente et enkelt slag, men et længerevarende felttog ulig noget andet, vi tidligere har set. Det kan inkludere dramatiske angreb eller nålestiksoperationer, der kan ses på fjernsyn, og skjulte operationer, der forbliver hemmelige, selv når de er succesfulde. Vi vil

6 6 udsulte terroristerne finansielt, få dem til at vende sig mod hinanden, drive dem fra sted til sted, indtil der ikke er noget ly eller hvile at finde. Og vi vil gå efter nationer, som forsyner terrorismen med støtte eller tilflugtssteder. Enhver nation i hver eneste verdensdel har nu en beslutning, der skal tages. Enten er I med os, eller I er med terroristerne. (Bifald) Fra denne dag af vil en hvilken som helst nation, som fortsætter med at huse eller støtte terrorisme, blive anset af de Forende Stater som et fjendtligt regime. Enhver nation i hver eneste verdensdel har nu en beslutning, der skal tages. Enten er I med os, eller I er med terroristerne Vores nation har fået et varsel: Vi er ikke immune overfor angreb. Vi vil tage beskyttende forholdsregler mod terrorisme for at beskytte amerikanerne. Dusinvis af ministerier og agenturer såvel som delstats-regeringer og lokale regeringer har idag ansvarsområder i forhold til hjemlandets sikkerhed. Dette arbejde bør koordineres på det højeste niveau. Så i aften bekendtgør jeg oprettelsen af en stilling på ministerniveau, der skal rapportere direkte til mig - - Ministeriet for hjemlandets sikkerhed. Og i aften bekendtgør jeg også, at en fremtrædende amerikaner skal stå i spidsen for denne indsats for at styrke Amerikas sikkerhed: En veteran fra militæret, en effektiv guvernør, en sand patriot, en ven jeg stoler på - - Pennsylvania's Tom Ridge. (Bifald) Han vil lede, føre tilsyn med og koordinere en omfattende og samlet national strategi for at værne vores land mod terrorisme og reagere på ethvert angreb, der måtte komme. Disse forholdsregler er af afgørende betydning. Men den eneste vej til at besejre terrorismens trussel mod vores livsform er at stoppe den, eliminere den og ødelægge den der, hvor den vokser. (Bifald) Mange vil blive involveret i dette arbejde, lige fra FBI agenter til efterretningsagenter til de militær-reservister, vi har indkaldt til aktiv tjeneste. De fortjener alle vores tak, og de er allesammen med i vores bønner. Og i aften stående nogle få kilometer fra det beskadigede Pentagon kommer jeg med en besked til vores militær: Vær beredte. Jeg har sat de væbnede styrker i alarmberedskab, og det er der en grund til. Timen kommer, hvor Amerika vil skride til handling, og I vil gøre os stolte. (Bifald)

7 7 Og i aften stående nogle få kilometer fra det beskadigede Pentagon kommer jeg med en besked til vores militær: Vær beredte. Jeg har sat de væbnede styrker i alarmberedskab, og det er der en grund til. Timen kommer, hvor Amerika vil skride til handling, og I vil gøre os stolte Det er dog ikke kun Amerikas kamp. Og det, der er på spil, er ikke kun Amerikas frihed. Det er verdens kamp. Det er civilisationens kamp. Det er kampen for alle, der tror på fremskridt og pluralisme, tolerance og frihed. Billedet ovenfor: The Capitol i Washington D.C. Vi beder alle nationer om at slutte sig til os. Vi anmoder om, og vi får brug for hjælpen fra politistyrker, efterretningsvæsener og banksystemerne rundt omkring i verden. De forenede Stater er taknemmelig over, at mange nationer og internationale organisationer allerede har reageret - - med sympati og støtte. Nationer lige fra Latinamerika, Asien, Afrika, Europa og til den islamiske verden. Måske er det NATO s Charter, som bedst afspejler verdens holdning: Et angreb på én er et angreb på alle. Den civiliserede verden samler sig ved Amerikas side. Den forstår, at hvis denne terrorhandling går ustraffet hen, så kan dens egne byer og dens egne borgere blive det næste offer. Terror, der ikke reageres på, kan ikke alene vælte bygninger, det kan true legitime regeringers stabilitet. Og ved du hvad - - det vil vi ikke tillade. (Bifald) Amerikanerne spørger: Hvad forventes der af os? Jeg beder jer om at leve jeres liv og give jeres børn knus. Jeg ved, at mange borgere i aften føler frygt, og jeg beder jer om at være rolige og beslutsomme, selv overfor en fortsat trussel.

8 8 Jeg beder jer om at opretholde Amerikas værdier og huske på, hvorfor så mange er kommet hertil. Vi er i en kamp for vores principper, og vores første ansvar er at leve efter dem. Ingen må plukkes ud og blive genstand for en uretfærdig behandling eller uvenlige ord på grund af deres etniske baggrund eller religiøse tro. (Bifald) Jeg beder jer om at fortsætte med at støtte ofrene for denne tragedie med jeres bidrag. De, som ønsker at give, kan gå til en central informationskilde, libertyunites.org, og finde navnene på grupper, der sørger for direkte hjælp i New York, Pennsylvania og Virgina. De flere tusind FBI agenter, som nu arbejder i denne undersøgelse, kan have brug for jeres medvirken, og jeg beder jer om at samarbejde. Jeg beder jer om at udvise tålmodighed i forbindelse med de forsinkelser og ubelejligheder, der kan ledsage en strammere sikkerhed, og ligeledes udvise tålmodighed igennem det, som vil blive en lang kamp. Jeg beder jer om fortsat at tage del i og have tillid til den amerikanske økonomi. Terrorister angreb et symbol på amerikansk velstand. De rørte ikke ved dens kilde. Amerika er succesfuld på grund af hårdt arbejde og kreativitet og vores folks foretagsomhed og entrepenørvirksomhed iii. Det var den virkelige styrke ved vores økonomi før den 11. september, og det er den virkelige styrke idag. (Bifald) Og til sidst, fortsæt venligst med at bede for terrorofrene og deres familier, for de som er i uniform og for vores storslåede land. Bøn har trøstet os i sorg og vil hjælpe med at styrke os til rejsen, der ligger forude. I aften takker jeg mine amerikanske landsmænd for det, som I allerede har gjort, og for det, som I vil gøre i tiden fremover. Og til jer Kongressmedlemmer, mine damer og herrer, deres repræsentanter, jeg takker jer for det, som I allerede har gjort, og for det som vi vil gøre sammen. I aften står vi overfor nye og pludselige nationale udfordringer. Vi vil samles for at forbedre luftfartssikkerheden, gennemføre en dramatisk forøgelse af antallet af bevæbnede sikkerhedsvagter på indenrigsflyvninger og tage nye forholdsregler for at forhindre flykapringer. Vi vil samles for at støtte vores flyselskaber og holde dem på vingerne med en direkte assistance under denne nødsituation. (Bifald) Vi vil samles for at give de retshåndhævende myndigheder de ekstra redskaber, de behøver for at opspore terrorisme her i landet. (Bifald) Vi vil samles for at styrke vores efterretningskapaciteteter til at kende terroristernes planer, før de handler, og finde dem, før de angriber. (Bifald)

9 9 Vi vil samles for at tage aktive skridt, der skal styrke Amerikas økonomi og igen sætte folk i arbejde. I aften byder vi to ledere velkommen, som legemeliggør alle New Yorkernes helt særlige ånd: Guvernør George Pataki og borgmester Rudolph Giuliani. (Bifald) Som et symbol på Amerikas beslutsomhed vil min regering arbejde sammen med Kongressen og disse to ledere for at vise verden, at vi vil genopbygge New York City. (Bifald) Efter alt det, der er passeret - - alle de liv, der blev bortrevet og alle de forhåbninger og og muligheder, som døde med dem - - er det naturligt at spekulere over om Amerikas fremtid kommer til at blive præget af frygt. Nogen taler om en terrorismens tidsalder. Jeg er klar over, at kampe venter forude og vi kommer til at stå overfor farer. Men dette land vil definere vores vores tid - - ikke blive defineret af den. Så længe Amerikas Forenede Stater står stærkt og målbevidst, vil denne tid ikke være terrorismens tidsalder, den vil være en tidsalder med frihed, her og rundt omkring i verden. (Bifald) Stor skade er der blevet forvoldt os. Vi har lidt store tab. Og i vores sorg og vrede har vi fundet vores mission og vores øjeblik. Frihed og frygt er i krig mod hinanden. Fremgangen for og udbredelsen af menneskets frihed - - den store bedrift i vores tid og det store håb for alle tider - - afhænger nu af os. Vores nation - - denne generation - - vil fjerne en mørk trussel om vold fra vores folk og vores fremtid. Vi vil samle verden om denne sag ved vores indsats og ved vores mod. Vi vil ikke blive trætte, vi vil ikke vakle og vi vil ikke svigte. (Bifald) Det er mit håb, at i de kommende måneder og år vil vores liv igen blive næsten helt normalt. Vi vil vende tilbage til vores dagligliv og vores rutiner, og det er godt. Selv sorg formindskes med tiden og ved Forsynets nåde. Men vores beslutsomhed må ikke forsvinde. Vi vil alle huske, hvad der skete den dag, og for hvem det skete. Vi vil huske det øjeblik, nyheden kom - - hvor vi var, og hvad vi lavede. Nogle vil huske et billede af en brand, eller en historie om en

10 10 redningsaktion. Nogle vil bære minderne med sig om et ansigt eller en stemme, som for altid er væk. Og jeg vil bære dette : Det er politiskiltet for en mand ved navn George Howard, som døde ved World Trade Center, mens han var forsøgte at redde andre. Det blev givet til mig af hans mor, Arlene, som et stolt mindesmærke for hendes søn. Det er en påmindelse til mig om liv, der endte, og en opgave der ikke ender. (Bifald) Jeg glemmer ikke det sår, vores land har fået, ej heller dem, der påførte det. Jeg giver ikke efter, jeg hviler ikke og jeg skruer ikke ned for blusset i denne kamp for frihed og sikkerhed for det amerikanske folk. Den retning, som denne konflikt tager, kendes ikke, men dens udfald er sikkert. Frihed og frygt, og retfærdighed og grusomhed har altid været i krig imod hinanden, og vi ved, at Gud ikke er neutral imellem dem. (Bifald) Mine amerikanske landsmænd, vi vil reagere på voldelighed med tålmodig retfærdighed - - i visheden om vores sags retfærdighed og med tillid til de sejre, der vil komme. I alt det, der ligger foran os, må Gud give os visdom, og må han våge over Amerikas Forenede Stater. Tak (Bifald)

11 11 Bemærkning fra oversætteren. Talen er oversat efter teksten, der findes på Jeg, Heine Strømdahl, giver hermed tilladelse til at denne oversættelse må kopieres og anvendes vederlagsfrit på alle danske uddannelsesinstitutioner sålænge det sker på A4 papir(stykker) bortset herfra gælder almindelige Copyright regler. Endnu engang tak til min kollega Christian Thorning Engelstoft for hjælp med kommatering og korrekturlæsning! Gentofte den tyvende november Heine Strømdahl

12 12 Walking in the mountains near Lake Garda.

13 13 i Læs Lisa Beamers beretning om hendes ægteskab med Todd Beamer og de sidste dramatiske øjeblikke af hans liv - hvor han var med til at lede et angreb mod de terrorister, som havde kapret flyet Flight 93 - i Lisa Beamer: Let s roll. ii Capitol er den store amerikanske Kongressbygning i Washington D.C. med den markante hvide kuppel. Billeder: iii På Engelsk enterprise: Enterprise: [uncountable] the development of businesses by the people of a country rather than by the government grants to encourage enterprise in the regionan enterprise culture (= in which people are encouraged to develop small businesses)

12. koncepter for NA service.

12. koncepter for NA service. 12. koncepter for NA service. Samt studie materiale Oversættelsen er ikke godkendt af WCNA Introduktion. Narcotics Anonymous er som fællesskab defineret ved dets principper. Vore 12 Trin detaljere vort

Læs mere

Ti år efter 11. september 2001 Tilbageblik, status og aktuelle tendenser

Ti år efter 11. september 2001 Tilbageblik, status og aktuelle tendenser Ti år efter 11. september 2001 Tilbageblik, status og aktuelle tendenser Lars Erslev Andersen Manni Crone Peter Hansen Ann-Sophie Hemmingsen Ulla Holm Søren Hove Leila Stockmarr diis Dansk institut for

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Kilde nr. 2: Den demokratiske fredstese

Kilde nr. 2: Den demokratiske fredstese Kilde nr. 2: Den demokratiske fredstese Republikansk liberalisme bygger på en påstand om, at liberale demokratier ikke går i krig med hinanden. Det er uhyre svært at finde historiske eksempler herpå. Siden

Læs mere

EN STAT FOR EN HVER PRIS

EN STAT FOR EN HVER PRIS EN STAT FOR EN HVER PRIS KONFLIKTEN I MELLEMØSTEN AF BIRGITTE RAHBEK FORORD Kapitel 1 DE MANGE LØFTER Kapitel 2 ZIONISTERNE OG HOLOCAUST Kapitel 3 PALÆSTINAS DELING Kapitel 4 KAMPEN OM PALÆSTINA Indholdsfortegnelse

Læs mere

Til. styrke. for de unge

Til. styrke. for de unge Til styrke for de unge Budskab til de unge fra Det Første Præsidentskab VORE KÆRE UNGE MÆND OG UNGE PIGER, vi nærer stor tillid til jer. I er Guds elskede sønner og døtre, og han er opmærksom på jer.

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Landsmødetale 4. oktober 2014 **** DET TALTE ORD GÆLDER **** I dag er det præcis 1.115 dage siden, der sidst var folketingsvalg.

Lars Løkke Rasmussen, Landsmødetale 4. oktober 2014 **** DET TALTE ORD GÆLDER **** I dag er det præcis 1.115 dage siden, der sidst var folketingsvalg. Lars Løkke Rasmussen, Landsmødetale 4. oktober 2014 DET TALTE ORD GÆLDER I dag er det præcis 1.115 dage siden, der sidst var folketingsvalg. Venstre gik frem for første gang i 10 år men danskerne valgte

Læs mere

Når vi rammes af en voldsom hændelse

Når vi rammes af en voldsom hændelse Når vi rammes af en voldsom hændelse Håndbogen er udarbejdet som hjælp til dig, din famile og kollegaer. Når vi rammes af en voldsom hændelse En traumatisk hændelse er enhver begivenhed, der kan anses

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Af Byron Katie med Stephen Mitchell

Af Byron Katie med Stephen Mitchell Et ekstrakt fra Elsk det som er Fire spørgsmål der kan ændre dit liv Af Byron Katie med Stephen Mitchell Ingen andre end dig selv kan give dig frihed. Denne lille bog vil vise dig hvordan. Byron Katie

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn DAVID G. BENNER At åbne sig for Gud Lectio divina som ramme for et liv i bøn 5 Indhold Introduktion: Forvandlende åbenhed over for Gud 7 1. Mere end du kan forestille dig 11 2. Forberedelse til det guddommelige

Læs mere

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen & kvinder i to kulturer Mødre Døtre Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job Rollemodel på fuldtid Det er vigtigt at tale sammen Vejen til viden Biblioteket blev

Læs mere

Hvad gør vi ved terrorisme?

Hvad gør vi ved terrorisme? Hvad gør vi ved terrorisme? Effektiv indsats mod terrorisme En kritisk analyse af EU's indsats Quaker Coucil for European Affairs 2007 Fredsforlaget Der fører ingen vej til fred på sikkerhedens rute, for

Læs mere

Ære og KonfliKt forældre i fokus Artikler samlet på baggrund af konferencen Ære og Konflikt 2012

Ære og KonfliKt forældre i fokus Artikler samlet på baggrund af konferencen Ære og Konflikt 2012 Ære og Konflikt Forældre i fokus Artikler samlet på baggrund af konferencen Ære og Konflikt 2012 Indhold Forord 3 Ved Susanne W. Fabricius og Lene Johannesson Samarbejde mellem politi og forældre i sager

Læs mere

Conveying Islamic message society P.o.box 834- Alex- Egypt info_en@islamic-message.com E-mail: Site: www.islamic-message.net Tel: 0127431558

Conveying Islamic message society P.o.box 834- Alex- Egypt info_en@islamic-message.com E-mail: Site: www.islamic-message.net Tel: 0127431558 بسم االله الرحمن الرحيم I Allahs den Nådiges den Barmhjertiges navn Kun af barmhjertighed mod alverden har Vi sendt dig ud. (Quran 21;107) Sig: I mennesker; jeg er sendt ud til jer alle fra Gud (Quran

Læs mere

BLIV EN GLADERE KÆRESTE

BLIV EN GLADERE KÆRESTE BLIV EN GLADERE KÆRESTE Af Carl-Mar Møller Carl-Mar Møller Avderødvej 45 2980 Kokkedal www.carl-mar.dk 77@Carl-Mar Møller www.parterapeutskolen.dk Sexolog og Parterapeut Skolen Udgivet som e-bog i 2012

Læs mere

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV 2 FORORD 4 INDDRAGELSE, MEDBESTEMMELSE OG RETTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE OG TILSYN 14 PÆDAGOGER OG INSTITUTIONER 20

Læs mere

GRUNDLOVEN PÅ LETDANSK

GRUNDLOVEN PÅ LETDANSK GRUNDLOVEN PÅ LETDANSK GRUNDLOVEN PÅ LETDANSK Grundloven til debat Af Ivar Hansen, Folketingets formand Mange har sagt, at den danske grundlov er svær at læse. Den blev senest ændret i 1953 men mere end

Læs mere

1. ÅRG. # NR. 2 # MAJ 2011

1. ÅRG. # NR. 2 # MAJ 2011 1. ÅRG. # NR. 2 # MAJ 2011 Niels-Erik Andreasen hovedtaler ved sommerens seniorstævne. Muslimens manglende integration NR. 2 # MAJ 2011 80 år for hånd, hjerte og hoved På vej til Skarrildhus SENIORKONSULENTENS

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Vreden, nødvendigheden og forpligtelsen

Vreden, nødvendigheden og forpligtelsen Vreden, nødvendigheden og forpligtelsen Tale holdt af Lene Kattrup den 4. Maj i Mindelunden Jeg var 10 måneder, da jeg første gang var her i denne dejlige park eller mindelund. Siden er jeg kommet her

Læs mere

baptist.dk FAQ om baptister Særnummer Nummer 7 2010 157. årgang Udgivet af Baptistkirken i Danmark

baptist.dk FAQ om baptister Særnummer Nummer 7 2010 157. årgang Udgivet af Baptistkirken i Danmark baptist.dk Nummer 7 2010 157. årgang Udgivet af Baptistkirken i Danmark Særnummer FAQ om baptister Det begynder og ender med Jesus Hvor skal man begynde, og hvor skal man ende, når man taler om den kristne

Læs mere

L RERVEJLEDNING & UNDERVISNINGS- FORSLAG

L RERVEJLEDNING & UNDERVISNINGS- FORSLAG L RERVEJLEDNING & UNDERVISNINGS- FORSLAG MOVEATHON børn hjælper børn MOVEATHON UNICEF/NYHQ04-0604/Pirozzi UNICEF/Klaus Nedergaard UNICEF/MLIA2010-00655/Asselin UNICEF/Klaus Nedergaard børn hjælper børn

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Når uenigheden gør ondt

Når uenigheden gør ondt Når uenigheden gør ondt Morten Hinz er DOKS-organist og desuden uddannet konfliktmægler på Center for Konfliktløsning. Her beskæftiger han sig med samarbejdets svære kunst og forskellige måder at tackle

Læs mere

NATOnytnyt NATO. Kampen mod nye sikkerhedstrusler. Interview med Ted Whiteside. Den Kolde Krigs alliancer i nyt lys DECEMBER - FEBRUAR

NATOnytnyt NATO. Kampen mod nye sikkerhedstrusler. Interview med Ted Whiteside. Den Kolde Krigs alliancer i nyt lys DECEMBER - FEBRUAR VINTER 2001/2002 NATO NATOnytnyt Kampen mod nye sikkerhedstrusler DECEMBER - FEBRUAR Interview med Ted Whiteside side 22-23 Den Kolde Krigs alliancer i nyt lys side 31-33 NATO nyt indhold Udgives under

Læs mere