Europaudvalget 2010 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget 2010 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget 2010 Rådsmøde konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. februar 2009 Samlenotat vedr. rådsmøde (konkurrenceevne) d marts 2010 Indholdsfortegnelse: 1. Industripolitik: rådskonklusioner om vækst og beskæftigelse for den europæiske industri behovet for en ny industripolitik - Vedtagelse af rådskonklusioner - Udveksling af synspunkter 2. Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg om bedre håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder i det indre marked - Vedtagelse af rådsresolution 3. Meddelelse fra Kommissionen om Europa Orientering fra Kommissionen - Udveksling af synspunkter 2 6 9

2 2/12 1. Industripolitik: rådskonklusioner om vækst og beskæftigelse for den europæiske industri behovet for en ny industripolitik. Resumé Formandskabet fremlagde den 8. januar 2010 første udkast til rådskonklusioner vedr. industripolitik, som forventes at blive vedtaget på rådsmødet (konkurrenceevne) den marts I Konklusionerne understreges det, at en succesfuld transition til en mere konkurrencedygtig og ressourceeffektiv økonomi samt implementeringen af en bæredygtig industripolitik bør fokusere på erhvervsmulighederne ved klimaudfordringerne. Rådskonklusionerne skal danne grundlag for en meddelelse, som Kommissionen skal udarbejde omkring en ny fælles europæisk industripolitik inden udgangen af Rådskonklusionerne skal ligeledes ses i sammenhæng med den kommende Europa 2020-strategi for vækst og beskæftigelse. 1. Baggrund og indhold Det spanske formandskab fremlagde den 8. januar 2010 et udkast til rådskonklusioner om industripolitik (5067/10), som er sat på dagsordenen for rådsmødet (konkurrenceevne) den marts Rådskonklusionerne skal ses i sammenhæng med den kommende Europa 2020-strategi, som formandskabet mener især bør baseres på optimale rammevilkår for virksomheder, omstillingen af Europa til en ressourceeffektiv økonomi, videreudvikling af det indre marked, udvidelse af bedre reguleringsindsatsen samt forøgelse af indsatsen for forskning og innovation. Industripolitikken yder et vigtigt bidrag til vækst og jobskabelse og til udvikling og innovation, hvorfor det er nødvendigt med en ny tilgang, der kan støtte industrien ved at lægge hovedvægten på bæredygtighed, innovation og de kvalifikationer hos arbejdskraften, der er behov for at bevare EUindustriens konkurrenceevne på verdensmarkederne. Udkastet til rådskonklusioner lægger således op til, at en omstilling af den europæiske industri skal lægge vægt på en styrkelse af produktiviteten og udnytte de økonomiske muligheder, som følger af klimaforandringerne, Endvidere skal en fælles industripolitik medvirke til at styrke rammevilkårene og fjerne barrierer på det indre marked. I den sammenhæng lægges der vægt på, at industrien selv har hovedansvaret i en omstruktureringsproces, men at denne med fordel kan ske med inddragelse af de sociale parter. Endelig skal Europa forblive åben over for sine handelspartnere og arbejde for at øge adgangen til tredjelandsmarkeder gennem både multilaterale og bilaterale aftaler, promovering af reguleringsmæssigt samarbejde og internationale standarder.

3 3/12 Formandskabet lægger op til, at en ny fælles industripolitik skal baseres på horisontale industripolitiske initiativer med sektormæssige dimensioner for at imødekomme særegne udfordringer og muligheder i forskellige industrisektorer og øge koordinationen af medlemsstaternes industrielle og teknologiske politikker. I den forbindelse inviteres Kommissionen til at lancere en handleplan for elbiler (og plug-in hybridbiler) samt andre biler fremført af alternative energikilder. Kommissionen inviteres endvidere til at præsentere en meddelelse om industripolitik inden udgangen af 2010, som skal danne grundlag for en ny omfattende industripolitisk dagsorden. Sammen med udkastet til rådskonklusioner har formandskabet vedlagt en følgeskrivelse Anden rapport om gennemførelsen af Fællesskabets Lissabonprogram (5034/10) samt en rapport vedr. den økonomiske krises effekt på hovedsektorer i EU (5035/10). Udkastet til rådskonklusioner er på dagsordenen til rådsmødet (konkurrenceevne) den marts 2010 med henblik på vedtagelse af rådskonklusioner. Rådskonklusionerne skal ligeledes ses i sammenhæng med den kommende 2020-strategi for vækst og beskæftigelse. 2. Europa-Parlamentets holdning Europa-Parlamentet har ikke udtalt sig om udkastet til rådskonklusioner. 3. Nærhedsprincippet Overvejelser om nærhedsprincippet er ikke relevante. 4. Gældende dansk ret Udkastet til rådskonklusioner har ikke konsekvenser for gældende dansk ret. 5. Høring Udkastet til rådskonklusioner er sendt i høring i specialudvalget for konkurrenceevne fredag den 15. januar 2010 med frist torsdag den 21. januar Der er modtaget høringssvar fra følgende organisationer: DI Organisationen for Erhvervslivet, Dansk Erhverv, Danske Maritime og LO. DI: DI støtter udkastet til rådskonklusioner og finder det vigtigt at holde fokus på at sikre en konkurrencedygtig industri i EU gennem udvikling af det indre marked, lovgivning og forskning og udvikling.

4 4/12 DI ser en altomfattende handlingsplan for elbiler som et vigtigt skridt mod fremtidens energisystem, hvor elbiler bliver en vigtig byggesten. I forlængelse af EU2020-strategien om indpasningen af 20 pct. vedvarende energi, mener DI, at handlingsplanen specielt bør fokusere på, hvordan elbiler kobles smart og intelligent sammen med energisystemet. Med smart mens bl.a., at elbilerne bruges til at understøtte og udjævne den påvirkning, som en fremtidig meget varierende produktion af vedvarende energi har på de europæiske energisystemer. Dansk Erhverv Dansk Erhverv opfordrer til, at man i dansk kontekst konsekvent oversætter industry policy til erhvervspolitik for at favne hele erhvervet og ikke blot fremstillingsindustrien. Yderligere mener Dansk Erhverv, at der bør kommenteres på implementeringen af Servicedirektivet, da det er afgørende, at servicesektoren indtænkes konstant i EU-erhvervspolitik, sådan at EU s til tider snævre fokus på industripolitikken kan udvides og nuanceres. Endvidere har Dansk Erhverv vedlagt deres høringssvar til Kommissionens offentlige høring om EU2020-strategien. LO: Ift. afsnittet vedr. EU2020 fremfører LO vigtigheden af, at strategien bliver ambitiøs og mere forpligtende end den hidtidige Lissabonstrategi og ser industripolitikken som en helt central del af den kommende EU2020-strategi. For LO er det helt afgørende at påpege, at et godt arbejdsmiljø, social ansvarlighed, gode arbejdsvilkår mv. er forudsætningen for en stabil økonomisk vækst. LO vil endvidere opfordre til, at konsekvenserne for beskæftigelsen i EU står centralt i EU s politikker vedr. klima og energieffektivitet, da der vil være en beskæftigelsesmæssig gevinst i Danmark og EU ved at føre en ambitiøs klima- og energipolitik. Dansk Maritime: Dansk Maritime finder, at udkastet til konklusioner bør følge op på tidligere drøftelser i rådet (konkurrenceevne) om LeaderSHIP, som er den maritime industris vision for industripolitik, og som bør indgå i den ny industripolitik. 6. Andre landes holdninger Der er generelt opbakning til vedtagelse af fælles rådskonklusioner om industripolitik, og det forventes, at konklusionerne vedtages på rådsmødet (konkurrenceevne) den marts 2010.

5 5/12 7. Foreløbig dansk holdning Regeringen hilser formandskabets udkast til rådskonklusioner velkommen. Regeringen finder det vigtigt, at der udarbejdes en industripolitik, som har fokus på en bæredygtig omstilling af erhvervslivet i EU og skaber gode rammer for, at virksomhederne kan udnytte den stigende globale efterspørgsel efter grønne løsninger, som bl.a. klimaudfordringerne medfører. Regeringen anerkender, at udgangspunktet for rådskonklusionerne om industripolitik er knyttet til overvejelserne om den nye 2020-strategi, idet en fremsynet industripolitik kan bidrage til at transformere Europa til en grøn vækstøkonomi. I den forbindelse finder regeringen, at den europæiske industripolitik overordnet skal fokusere på at styrke produktiviteten i hele erhvervslivet, fjerne barrierer på det indre marked og styrke dets eksterne dimension. EU s kommende innovationsplan skal favne bredt ved at fokusere på områder som ikke-teknologisk- og brugerdreven innovation, men også ved at fremme sammenhængen og synergien mellem forskellige sektorer, industrier og teknologier. Fx lægger regeringen vægt på, at en kommende plan for elbiler og andre ikkefossile brændstoffer især indarbejder en ambitiøs og koordineret indsats for at integrere infrastrukturen og bilernes opkobling til elektricitetsnettet samt effektiv udnyttelse af vedvarende energi. Et andet led, som regeringen positivt støtter som en del af formandskabets rådskonklusioner for EU s industripolitik, er at der udarbejdes en velkoordineret exitstrategi, som skal sikre udfasningen af det midlertidige statsstøtteregime, som blev vedtaget i forbindelse med krisen. 8. Lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser Overvejelser omkring lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser forventes ikke at være relevant. 9. Samfundsøkonomiske konsekvenser Udkastet til rådskonklusioner vurderes ikke at medføre samfundsøkonomiske konsekvenser. 10. Administrative konsekvenser for erhvervslivet Udkastet til rådskonklusioner vurderes ikke at medføre administrative konsekvenser for erhvervslivet. 11. Tidligere forelæggelser i Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.

6 6/12 2. Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg om bedre håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder i det indre marked Resumé På rådsmødet (konkurrenceevne) den marts 2010 ønsker formandskabet at opnå vedtagelse af rådsresolution om Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg om bedre håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder i det indre marked. Rådet (konkurrenceevne) forventes at vedtage formandskabets udkast til rådsresolution. Rådsresolutionen skal følge op på en rådsresolution fra 25. september 2008 om en global europæisk plan for bekæmpelse af varemærkeforfalskning og piratkopiering (2008/C 253/01), hvor etableringen af et europæisk Observatorium om piratkopiering og varemærkeforfalskning blev vedtaget. Observatoriet startede arbejdet i april Rådsresolutionen omfatter primært - fastlæggelse af Observatoriets struktur - evaluering af gældende regelsæt om gældende regelsæt om håndhævelse af immaterielle rettigheder - initiativer til bedre erfaringsudveksling 1. Baggrund og indhold Omfanget af handelen med piratkopierede og varemærkeforfalskede varer har i de senere år været stigende. Den økonomiske betydning af denne handel er blevet en trussel mod innovation og kreativitet, der er en væsentlig drivkraft for europæisk økonomi. Hertil kommer, at europæiske forbrugere vildledes af forfalskede produkter, der fremstår som ægte, og som endog kan udgøre sikkerheds- og sundhedsmæssige risici. Desuden udgør omfanget af krænkelser af ophavsrettigheder på internettet et væsentligt problem for musik-, film og softwarebrancherne. I henhold til en rådsresolution af 25. september 2008 om en global europæisk plan for bekæmpelse af varemærkeforfalskning og piratkopiering (2008/C 253/01) blev et europæisk observatorium for varemærkeforfalskning og piratkopiering oprettet. Observatoriets arbejde, der blev sat i gang i april 2009, omfatter beskrivelse af omfanget af varemærkeforfalskning og piratkopiering og udbredelse af erfaringer og viden om såvel myndigheders som erhvervslivets indsats mod disse fænomener. I en meddelelse af 11. september 2009 fra Kommissionen til Europa- Parlamentet, Rådet og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg om Bedre håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder i det indre mar-

7 7/12 ked (KOM(2009) 467 endelig) har Kommissionen præsenteret en plan for struktureringen af Observatoriets arbejde. Formandskabet har med udgangspunkt i Kommissionens meddelelse fremsat forslag til en rådsresolution om rammerne for arbejdet i Observatoriet. Forslaget indeholder mulighed for etablering af arbejdsgrupper knyttet til Observatoriet og udarbejdelse af fælles metodologi til indsamling af oplysninger. Forslaget indeholder også opfordring til evaluering af gældende regelsæt. I relation til den igangværende evaluering af direktivet om civil håndhævelse af immaterielle rettigheder (direktiv 2004/48/EF) foreslås inddragelse af udviklingen på det digitale område. Herudover skal forenkling af reglerne om gensidig anerkendelse af civile retsafgørelser fortsat overvejes, og et analysearbejde vedrørende udarbejdelse af et direktiv om strafferetlig håndhævelse af immaterielle rettigheder iværksættes. Der er videre foreslået initiativer til formidling af relevante myndigheders viden til rettighedsindehaverne. Formandskabet støtter Kommissionens dialogmøder med rettighedsindehavere og andre interesserede parter. Resolutionen indeholder ikke lovgivningsmæssige initiativer. 2. Europa-Parlamentets holdning Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om rådsresolutionen. Europa-Parlamentet arbejder på en rapport om varemærkeforfalskning og piratkopiering. Rapporten er baseret på Kommissionens meddelelse om Bedre håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder i det indre marked (KOM(2009) 467 endelig). 3. Nærhedsprincippet Overvejelser om nærhedsprincippet er ikke relevante. 4. Gældende dansk ret Sagen har ikke konsekvenser for gældende dansk ret. 5. Høring Sagen har ikke været i høring. 6. Andre landes holdninger Der er bred opbakning til Kommissionens indsats mod piratkopiering og varemærkeforfalskning og Observatoriets arbejde. Der forventes at kunne opnås enighed om rådsresolutionen. 7. Foreløbig dansk holdning Danmark forventes at kunne støtte resolutionen.

8 8/12 Danmark støtter fastlæggelsen af Observatoriets struktur og arbejdsområde, ligesom Danmark støtter, at der løbende sker evaluering af gældende lovgivning og gennemføres analyser om behovet for ny lovgivning. Danmark lægger stor vægt på, at dokumentationen for den samfundsmæssige betydning af piratkopiering og varemærkeforfalskning styrkes, og at såvel myndigheders som virksomheders viden og erfaring med håndhævelse af immaterielle rettigheder udbredes. 8. Lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser Resolutionen kræver ikke lovændring og skønnes ikke at ville få statsfinansielle konsekvenser for Danmark. 9. Samfundsøkonomiske konsekvenser Udkastet til rådsresolution vurderes ikke at medføre samfundsøkonomiske konsekvenser. 10. Administrative konsekvenser for erhvervslivet Resolutionen giver ikke anledning til administrative konsekvenser for erhvervslivet. 11. Tidligere forelæggelse i Europaudvalget Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.

9 9/12 3. Meddelelse fra Kommissionen om Europa 2020 KOM-dokument foreligger ikke Resumé Det spanske formandskab har sat Kommissionens kommende meddelelse om Europa 2020 på dagsordenen for rådsmødet (konkurrenceevne) den marts Sagen er på dagsordnen til orientering fra Kommissionen med efterfølgende udveksling af synspunkter vedrørende konkurrenceevne. EU s strategi for vækst og beskæftigelse udløber i Den kommende strategi, der betegnes Europa 2020, ventes vedtaget på Det Europæiske Råd i juni Kommissionen har gennemført en høringsproces om den kommende strategi og vil på den baggrund fremlægge et udkast til Europa 2020strategien primo marts. 1. Baggrund og indhold Lissabon-strategien EU s strategi for vækst og beskæftigelse udløber i Den kommende strategi, der betegnes Europa 2020-strategien, er et af hovedtemaerne for det spanske formandskab. Det er derfor forventningen, at Europa 2020 vil præge EU s dagsorden i det kommende halvår. Kommissionen har gennemført en høringsproces om den kommende strategi, som Kommissionen iværksatte ultimo november Høringssvarene vil indgå i det strategiudkast, som Kommissionen fremlægger primo marts Stats- og regeringscheferne havde en første drøftelse af den kommende strategi på det ekstraordinære, uformelle møde i Det Europæiske Råd den 11. februar Dernæst ventes Kommissionens strategiudkast at blive drøftet på forårstopmødet den marts med henblik på endelig vedtagelse af Europa 2020-strategien på mødet i Det Europæiske Råd den juni. Lissabon-strategien, der blev etableret i 2000, havde til formål at skabe vækst og beskæftigelse, styrke de økonomiske reformer i medlemslandene samt sikre den sociale samhørighed i EU. Lissabon-strategien blev midtvejsevalueret i 2005, hvilket førte til en fokusering af strategiens målsætninger samt en revision af strategiens midler. Strategien blev fokuseret på tre områder 1. Viden, 2. Gennemførelse af det indre marked, 3. Beskæftigelse og social samhørighed. Med sigte på at sikre en bedre gennemførelse af målsætningerne blev det besluttet, at alle medlemslande skulle udarbejde et såkaldt nationalt reformprogram (NRP), ligesom Kommissionen udsendte fællesskabets reformprogram. Den grundlæggende idé med de nationale reformprogrammer var at forpligte medlemsstaterne til at gennemføre reformer. Der er generel enighed om, at Lissabon-strategien hverken var en stor succes eller det modsatte. Det lykkedes at skabe klare fremskridt på en lang

10 10/12 række områder i forhold til beskæftigelse, indre marked, forskning og udvikling, en større konvergens i reformtænkningen i medlemslandene samt konkrete forbedringer for borgerne m.m. Det lykkedes imidlertid ikke at nå de målsætninger, som i sin tid blev fastlagt, og reformtempoet har generelt været for langsomt, hvilket bl.a. skyldes en svag styring og overvågning af strategien. Europa 2020strategien skal vedtages på et tidspunkt, hvor EU står over for en række globale udfordringer, herunder den aktuelle økonomiske krise, globalisering, klimaændringer, en aldrende befolkning, presset på biodiversiteten og naturressourcer m.v. Kommissionens papir lægger op til, at den nye strategi skal være del af en sammenhængende økonomisk politik, der sikrer makro-finansiel stabilitet og en succesfuld tilbagetrækning/exit fra de ekstraordinære tiltag, som er gennemført under den økonomiske krise, samt adresserer de globale udfordringer, som EU står over for. Sigtet er at skabe fornyet vækst og beskæftigelse i EU. I Kommissionens høringspapir fra november 2009 identificeres tre hovedprioriteter for Europa2020-strategien: værdiskabelse gennem videnbaseret vækst, bedre jobmuligheder og plads til alle i samfundet samt skabelsen af en konkurrencedygtig, sammenkoblet og grønnere økonomi. Kommissionen lægger også op til en styrkelse af strategiens instrumenter og redskaber til styring og overvågning (generelt betegnet som strategiens governancestruktur) for sikre en bedre implementering. 2. Europa-Parlamentets holdning Kommissionen lægger op til, at Europa-Parlamentet får mulighed for at udtale sig om Europa 2020-strategien forud for mødet i Det Europæiske Råd den marts Nærhedsprincippet Overvejelser om nærhedsprincippet er ikke relevante. 4. Gældende dansk ret Sagen har ikke konsekvenser for gældende dansk ret. 5. Høring Flere danske organisationer har afgivet selvstændige høringssvar til Kommissionen. 6. Forhandlingssituationen Alle medlemslandene har afgivet nationale høringsbidrag. Generelt er der i høringssvarene stor enighed om den overordnede analyse af de globale udfordringer, EU står over for, herunder at der er behov for en efterfølger til Lissabon-strategien. Der er også generelt stor opbakning til Kommissionens høringspapir. Det gælder både det helt overordnede fokus i Europa 2020 på

11 11/12 vækst og beskæftigelse samt de tre tematiske prioriteter. Det gælder især en udbygning af det indre marked, herunder et indre marked for energi samt tilknyttede foranstaltninger i form af energi- og transportnetværk. Godt halvdelen fremhæver sammenhængen mellem strategiens økonomiske, sociale og miljømæssige dimension, mens flere ønsker øget fokus på den sociale dimension. Der er endvidere generel opbakning til at skabe en bedre sammenhæng mellem Europa 2020 og andre relevante strategier. I forhold til den eksterne dimension er der til gengæld forskellige betoninger af den øgede konkurrence fra 3. lande og de vækstmuligheder, de globale markeder giver. Generelt synes der blandt medlemslandene omend med forskellig betoning også opbakning til en stærkere struktur for styring og implementering. 7. Foreløbig dansk holdning Regeringen har afgivet et officielt høringssvar, som har været sendt i høring i Kontaktudvalget for Lissabon-strategien. Høringssvaret er oversendt til Europaudvalget. Regeringens høringssvar bygger videre på et dansk nonpaper om efterfølgeren til Lissabon-strategien fra marts 2009, som også tidligere er oversendt til Europaudvalget. Regeringen støtter Kommissionens og Rådssekretariatets bestræbelser på at opnå enighed om en ny strategi til erstatning af Lissabon-strategien med et klart fokus på at skabe fornyet vækst og beskæftigelse i EU gennem omstilling til en videnbaseret, innovativ, kreativ, iværksættende og grønnere økonomi. Høringssvaret slår fast, at en ny strategi skal udformes i lyset af de globale udfordringer samt udfordringerne for holdbarheden af de offentlige finanser, herunder den aktuelle krise og den demografiske aldring. Dette øger behovet for et skærpet fokus i strategien på prioritering af de offentlige udgifter og på strukturreformer, der skaber vækst og beskæftigelse. Signalerne fra Kommissionen (og formanden for Det Europæiske Råd) vedr. styring og overvågning flugter i vidt omfang med de danske tilkendegivelser. Danmark kan især støtte, at man indskrænker antallet af temaer og målsætninger mv. betydeligt, herunder også for at muliggøre få, tematiske drøftelser i Det Europæiske Råd i praksis. 8. Lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser Overvejelser omkring lovgivningsmæssige eller statsfinansielle konsekvenser forventes ikke at være relevant. 9. Samfundsøkonomiske konsekvenser Sigtet med Europa 2020-strategien er at skabe øget vækst og beskæftigelse, hvorfor det må forventes, at strategien vil få positive effekter på samfundsøkonomien.

12 12/ Administrative konsekvenser for erhvervslivet Meddelelsen medfører ikke administrative konsekvenser for erhvervslivet. 11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har senest været forelagt forud for rådsmødet (generelle anliggender) den 22. februar 2010.

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 2020 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 2020 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 2020 Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET 17. marts 2010 Center for Europa Grundnotat til Folketingets Europaudvalg Kommissionens meddelelse Europa 2020 en strategi for

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 10. juli 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 23.

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 5. marts 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 18.

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009 Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0038 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer Den 11. februar 2009 FVM 634 SAMLENOTAT

Læs mere

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske

Meddelelsen har i sig selv ikke lovgivningsmæssige, statsfinansielle, samfundsøkonomiske Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 371 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Dato: 16. september 2013 Meddelelse fra Kommissionen om digitalisering

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 Europaudvalget 2007 2837 - Beskæftigelse m.v. Bilag 3 Offentligt 1. 19. november 2007 SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 17. Kommissionens Hvidbog om en EU-strategi om sundhedsproblemer

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3419 - miljø Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3419 - miljø Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3419 - miljø Bilag 3 Offentligt Miljø- og Fødevareministeriet EU og Internationalt Den 14. oktober 2015 SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (miljø) den 26. oktober 2015 1. Miljø

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0543 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Resumé Kommissionen

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-131 Center for Europa og Nordamerika Den 7. juni 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 24.

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. marts 2012 Grønbog på vej mod et integreret europæisk marked for kort-, internet- og mobilbetalinger

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3423 - konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3423 - konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3423 - konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 2. november 2015 Nyt notat Situationen i den europæiske stålindustri 1. Resumé På opfordring fra

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0572 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0572 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0572 Bilag 2 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Meddelelse om Status for Energiunionen, KOM (2015) 572 Nyt notat Notatet oversendes desuden til

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Samlenotat Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg AK/AT RMH/JAIC 17. Direktivforslag vedr. ændring og forenkling

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Til orientering fremsendes

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Bilag 358 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Dato: 12. juli 2005 Kontor: Det Internationale Kontor Sagsnr.: 2005-3061/1-0009 Dok.: CDH40325

Læs mere

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den Det Udenrigspolitiske Nævn 2018-19 UPN Alm.del - Bilag 133 Offentligt 31.01.2019 Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den 19.02.19 Dagsordenspunkt 5: Kommissionens refleksionspapir vedr. et bæredygtigt

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0520 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0520 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0520 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet vedrørende energieffektivitet og

Læs mere

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 31. maj 2013 Rådsmøde (udenrigsanliggender - handel)

Læs mere

Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt Notat Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Samlenotatet sendes efterfølgende til Videnskabsudvalget Rådsmøde (konkurrenceevne) (det indre

Læs mere

Samlenotat om rådsmøde for Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EPSCO) den 9. marts 2015

Samlenotat om rådsmøde for Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EPSCO) den 9. marts 2015 Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del Bilag 96 Offentligt N O T A T Samlenotat om rådsmøde for Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EPSCO) den 9. marts 2015 19. februar 2015 J.nr. 2015-675 CAIJ/bik

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 116 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 10. February 17 Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

2. Garanti for tilstrækkelige pensioner i et aldrende samfund

2. Garanti for tilstrækkelige pensioner i et aldrende samfund Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del Bilag 48 Offentligt N O T A T 20. september 2015 Samlenotat om EPSCO-rådsmødet den 5. oktober 2015 Sagsnr. CAIJ/Isy 1. Erfaringer fra Det Europæiske

Læs mere

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 359 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Forslaget forventes sat til afstemning i forvaltningskomitéen for frugt og grønt den 21. november Med venlig hilsen

Forslaget forventes sat til afstemning i forvaltningskomitéen for frugt og grønt den 21. november Med venlig hilsen Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 16. november 2007 Sagsnr.: 39./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat og grundnotat om Kommissionens forventede forslag om gennemførselsforordning

Læs mere

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 296 Offentligt 28. april 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 1. Økonomisk og finansiel situation - Udveksling af synspunkter 2. Kvalitet

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt SUPPLERENDE NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 20. april 2007 /nwj Kommissionens grønbog En fremtidig havpolitik for EU: En europæisk vision for

Læs mere

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3475 - økofin Bilag 2 Offentligt 10. juni 2016 Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 9. maj 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 158 Offentligt 23. februar 2009 Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Dagsorden, 1. udgave 1. Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten a) Stabilitets- og konvergensprogrammerne

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3432 - RIA Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3432 - RIA Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3432 - RIA Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområde, der forventes behandlet på det ekstraordinære rådsmøde

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om behovet for en ny industripolitik.

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om behovet for en ny industripolitik. RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 3. marts 2010 (05.03) (OR. en) 6391/10 COMPET 58 ENV 72 IND 22 MI 46 RECH 55 ECO 13 ENER 35 ECOFIN 95 CONSOM 19 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Rådet (konkurrenceevne

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Fremlæggelse af indholdet af Rådsmødet 22. maj til Folketingets Europaudvalg Fremlæggelse af indholdet af Rådsmødet

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg. Fremsendelse af grundnotat

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg. Fremsendelse af grundnotat Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 25 Offentligt j.nr. 05/133003 Dato : 8. november 2006 Til Folketingets Skatteudvalg Fremsendelse af grundnotat Hermed fremsendes grundnotat vedrørende Kommissionens

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3536 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-33 Center for Europa og Nordamerika Den 26. april 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Europaudvalget Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 2948 - Økofin Bilag 2 Offentligt 26. maj 2009 Supplement til samlenotat vedr. ECOFIN den 9. juni 2009 Dagsordenspunkt1b: Internationale regnskabsstandarder Resumé På ECOFIN den 9. juni

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0241 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0241 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0241 Bilag 2 Offentligt Supplerende grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet,

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 30. november 2017 Kommissionens forslag til revision af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Styrket koordination i

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0395 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0395 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0395 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 01. juli 2016 Forslag til Rådets afgørelse om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3405 - RIA Bilag 1 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændingeafdelingen Dato: 15. juli 2015 Kontor: Kontoret for Internationalt udlændingesamarbejde

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat en europæisk søjle af sociale rettigheder

Grund- og nærhedsnotat en europæisk søjle af sociale rettigheder Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del Bilag 236 Offentligt N O T A T 24-05-2017 Grund- og nærhedsnotat en europæisk søjle af sociale rettigheder J.nr. 2017-3348 CAIJ Europæisk søjle af sociale rettigheder

Læs mere

Europaudvalget 2005 2695 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 2695 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 2695 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 8. Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om flerårig finansiering

Læs mere

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 30. september 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 2008 Dagsordenspunkt 3a: Bekæmpelse af momssvig: i) Svigsbekæmpelse Resumé Der ventes en drøftelse af Kommissionens forslag

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0455 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0455 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0455 Bilag 1 Offentligt Social- og Integrationsministeriet Jura og International J.nr. 2011-5794 lec 1. november 2011 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Europaudvalget 2005 2657 - landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 2657 - landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 2657 - landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 14. april 2005 Med henblik

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3405 - RIA Bilag 2 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændingeafdelingen Dato: 16. juli 2015 Kontor: Kontoret for Internationalt udlændingesamarbejde

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0234 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 17. maj 2018 KAKRI/JIF J.nr. 2018-1780 Revision af PSI-direktivet 2018 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 77 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 77 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del Bilag 77 Offentligt Lovafdelingen Dato: 28. november 2016 Kontor: EU-retskontoret Sagsbeh: Christian Andersen- Mølgaard Sagsnr.: 2016-3051/01-0043 Dok.: 2145187 Supplerende

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0763 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0763 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0763 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Kommissionens meddelelse om en fælles strategi for at fremme innovation

Læs mere

7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final

7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final Europaudvalget 2018 Rådsmøde 3663 - almindelige anliggender Bilag 2 Offentligt Samlenotat 7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final 1. Resumé

Læs mere

Viden og uddannelse i EU 2020 strategien

Viden og uddannelse i EU 2020 strategien 09-1411 - ersc - 21.04.2010 Kontakt: - ersc@ftf.dk@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Viden og uddannelse i EU 2020 strategien Uddannelse, videnudvikling og innovation spiller en afgørende rolle i Kommissionens

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Teknologi og Udvikling Europa-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Supplerende samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområder,

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 55 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. november 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Mødedokument B8-0447/2017 28.6.2017 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B8-0319/2017 jf. forretningsordenens artikel 128, stk. 5 om opbygning

Læs mere

Samlenotat. Europaudvalget 2017 Rådsmøde transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt. Rådsmøde (telekommunikation) den 24.

Samlenotat. Europaudvalget 2017 Rådsmøde transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt. Rådsmøde (telekommunikation) den 24. Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3570 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat Dato 11. oktober 2017 Rådsmøde (telekommunikation) den 24. oktober 2017 Dagsorden Side 1. Implementeringen af

Læs mere

SKAT Told, EU-kontoret J. nr

SKAT Told, EU-kontoret J. nr Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0464 Bilag 1 Offentligt SKAT Told, EU-kontoret J. nr. 12-0198819 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlingsprogram

Læs mere

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt S AM L E N OT AT 8. november 2006 J.nr. Ref. SVF/PEN Energidelen af rådsmøde (Transport, Telekommunikation og Energi) den 23. november

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2004 2633 - landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 9. december 2004 Med henblik

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Dato: Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret Sagsbeh: Sanne Renée Stengaard Jensen Sagsnr.: 2014-3051/01-0020 Dok.: 1080691 Supplerende samlenotat

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3389 - udenrigsanliggender Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3389 - udenrigsanliggender Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3389 - udenrigsanliggender Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, sagsnr: 2015-214 FORSVARSMINISTERET Den 4. maj 2015 Rådsmøde (udenrigsanliggender, inkl. forsvar) den

Læs mere

7586/10 la/ub/bh/la/fh/an 1 DG G LIMITE DA

7586/10 la/ub/bh/la/fh/an 1 DG G LIMITE DA RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 16. marts 2010 (17.03) (OR. en) 7586/10 ECOFIN 166 COMPET 94 ENV 177 EDUC 49 RECH 95 SOC 198 POLGEN 36 FØLGESKRIVELSE fra: Generalsekretariatet for Rådet til:

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 14. marts 2016 Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde Beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde Beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3095 - Beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 17. maj 2011 Samlenotat vedrørende rådsmøde (sundhed) den 6. juni 2010 Side Dagsordenspunkt

Læs mere

Europaudvalget 2011 3097 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 3097 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 3097 - transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt Forsvarsministeriet Klima- og Energiministeriet 26. maj 2011 SAMLENOTAT 4. Stress test af kernekraftværker KOM-dokument foreligger

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 201 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Sagsnr.: 2009-20-221-00430/Dep. sagsnr. 3594 Den 27. januar 2010 FVM 732 NOTAT

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget og Klima-, Energi- og Bygningsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Grønbog om innovative

Læs mere

G R UNDNO T AT 04. november 2010 J.nr. 2504/1224-0002

G R UNDNO T AT 04. november 2010 J.nr. 2504/1224-0002 Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 73 Offentligt G R UNDNO T AT 04. november 2010 J.nr. 2504/1224-0002 Side 1/5 Revideret grundnotat om forslag fra EU-kommissionen om delegeret forordning der implementerer

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0255 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0255 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0255 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 29. May 17 Xx/xxxx-x Meddelelse fra Kommissionen om Handlingsplan for at styrke Solvit: give

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt Finansudvalget 2013-14 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers talepapir Det talte ord gælder Anledning: Fælles samråd ( nationalt semester

Læs mere

Europaudvalget 2007 2830+2831 - Almindelige anl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 2830+2831 - Almindelige anl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 2830+2831 - Almindelige anl. Bilag 2 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 6. november 2007 Meddelelser fra Kommissionen: En integreret EU-havpolitik, KOM(2007) 575 endelig,

Læs mere

Rådets konklusioner om digitalisering og onlineadgang til kulturelt materiale og digital bevaring

Rådets konklusioner om digitalisering og onlineadgang til kulturelt materiale og digital bevaring Rådets konklusioner om digitalisering og onlineadgang til kulturelt materiale og digital bevaring RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION, SOM TAGER I BETRAGNING, AT - digitalisering af og onlineadgang til medlemsstaternes

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 564 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: DEPMHE Sags nr.: 1109266 Dok. Nr.: 643094 Dato: 8. september 2011 NOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 2 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 6. oktober 2010 6. oktober 2010 J.nr. 2010-221-0032 Supplerende

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0074 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0074 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0074 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 6. april 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3069+3070 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3069+3070 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3069+3070 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa Den 9. februar 2011 Rådsmøde (almindelige anliggender og udenrigsanliggender)

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 23. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673 MFVM 444./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Støtteprogrammet for strukturreformer: finansieringsramme og overordnet målsætning. Forslag til forordning (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD))

Støtteprogrammet for strukturreformer: finansieringsramme og overordnet målsætning. Forslag til forordning (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD)) 3.7.2018 A8-0227/ 001-018 ÆNDRINGSFORSLAG 001-018 af Regionaludviklingsudvalget Betænkning Ruža Tomašić A8-0227/2018 Støtteprogrammet for strukturreformer: finansieringsramme og overordnet målsætning (COM(2017)0825

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 26. oktober 2005 Med henblik på mødet

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde RIA Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde RIA Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3018 - RIA Bilag 3 Offentligt SAMLENOTAT om Udkast til Rådets konklusioner om psykosocial støtte i tilfælde af nødsituationer og katastrofer af 17. maj 2010 (9736/10) og om

Læs mere

Den delegerede retsakt vurderes ikke at medføre konsekvenser for Danmark.

Den delegerede retsakt vurderes ikke at medføre konsekvenser for Danmark. Europaudvalget 2018-19 EUU Alm.del - Bilag 613 Offentligt Notat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. april 2019 Europa-Kommissionens delegerede retsakt om fastlæggelse af kriterier for biobrændstoffer

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0405 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0405 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0405 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.6.2014 COM(2014) 405 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Danmarks nationale reformprogram for 2014

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3074 - konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3074 - konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3074 - konkurrenceevne Bilag 2 Offentligt Samlenotat Konkurrenceevnerådsmøde den 9.-10. marts 2011 (forskningsdelen) Punkt 1: Punkt 2: Punkt 3: Det Europæiske Semester: Årlig

Læs mere

Dette er et uddrag (side 66-69) af FVST i EU's samlenotat vedr. rådsmøde i oktober 2012. (redak. LNS) SAMLENOTAT

Dette er et uddrag (side 66-69) af FVST i EU's samlenotat vedr. rådsmøde i oktober 2012. (redak. LNS) SAMLENOTAT Dette er et uddrag (side 66-69) af FVST i EU's samlenotat vedr. rådsmøde i oktober 2012. (redak. LNS) Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enheden for EU og internationale forhold Den 8. oktober

Læs mere

Europaudvalget 2017 (Omtryk Revideret version) Rådsmøde Udenrigsanl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 (Omtryk Revideret version) Rådsmøde Udenrigsanl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 (Omtryk - 28-04-2017 - Revideret version) Rådsmøde 3534 - Udenrigsanl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-31 Center for Europa og Nordamerika Den 25. april 2017

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 21.6.2016 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Vedr.: Begrundet udtalelse fra Republikken Letlands Saeima om forslag til Europa- Parlamentets og Rådets direktiv om ændring

Læs mere

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt 28. september 2007 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Dagsordenspunkt 8b: Finansiel stabilitet i EU (Kriseberedskab)

Læs mere

UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING

UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 10.7.2017 2017/2705(RSP) UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsler til mundtlig besvarelse B8-0000/2017

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 98 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 98 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 98 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 15. december 2016 Meddelelse om arbejdsplan for ecodesign 2016-2019

Læs mere