Arrangements oversigt 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arrangements oversigt 2015"

Transkript

1 Arrangements oversigt 2015 I dette hæfte er alle Kyst- og Fjordcentrets offentlige tilbud beskrevet, og under de 4 lokaliteter er ture / events beskrevet. Praktiske oplysninger Det er Kyst- og Fjordcentret der driver de 4 besøgssteder: Klithuset, Blå Flag Center Grenaa, Klitten 1, 8500 Grenaa Tlf Rullende naturformidling på Nordkysten, Tlf Blå Flag Station Fjellerup strand, Klitvej 5, 8585 Glesborg Tlf Fjordcentret, Voer Færgevej 123, 8950 Ørsted Tlf / Vi er desuden til stede på Instagram og LinkedIn Norddjurs kommune yder et driftstilskud til naturformidlingen.

2 Månedens tur 2015 Norddjurs Kommune og Kyst- og Fjordcentret tilbyder igen i 2015 et væld af spændende arrangementer med fokus på især kysterne. Nærværende oversigt er udarbejdet i februar måned og der vil løbende ske justeringer og ændringer i det planlagte, ligesom der løbende vil komme flere arrangementer til. På vores hjemmeside vil man kunne se det aktuelle program og tilmelde sig nyhedsbreve. Ved at følge os på vil man løbende blive direkte opdateret. Man er altid velkommen til at ringe til os på April Cykeltur på Nordkysten Lørdag d. 25. april Mere information følger. Medbring: cykel, kaffe og madpakke og evt. kikkert. Cykeltur og Fugletræk - Søndag den 26. april Mere information følger. Medbring: cykel, kaffe og madpakke og evt. kikkert. Maj Slanger og krybdyr i klitten ved Grenaa strand Tidsramme: torsdag d. 21. maj kl Mødested: Klithuset, Klitten 1, 8500 Grenaa Tag med naturvejlederen på opdagelse i klitterne ved Grenaa strand. Hvis vi er heldige og stille kan vi opleve hugorme der tager solbad, samt opleve firben og andre spændende dyr der også holder af at være i klitterne. Tag aftenkaffen med. Juni Kanotur på Grenaaen Tidsramme: torsdag d. 18. Juni kl Mødested: Gasværksvej, 8500 Grenaa Vi giver en basal instruktion i det at padle en kano, hvorefter vi padler til Enslevsgården. Her tænder vi bål, og så skal vi tilberede mad på bål sammen med personale fra Kyst- og Fjordcentret samt lokale politikere. Har man lyst til at ro med i egen kano eller kajak, så er man meget velkommen. Det er endvidere muligt at gå eller cykle til Enslevgården. Tilmelding er nødvendig senest tirsdag d. 16 juni kl. 12 på tlf Man skal her oplyse om man skal have plads i en kano, eller om man kommer til Enslevgården på anden vis. Der opgræves en symbolsk betaling for mad og drikke. Den store kystvandring Klinteetapen fra Grenaa til Fjellerup med overnatning i Gjerrild torsdag d. 25. Juni til fredag 26. juni Startsted: Klithuset, Klitten 1, 8500 Grenaa kl Slutsted: Blå Flag station Fjellerup, Klitvej 5, 8585 Glesborg kl. 14 med busafgang til Grenaa.

3 Turen starter ved Klithuset i mellem kl og Der vil være information om, hvad man skal se efter på første etape. Herefter går man på egen hånd til Fornæs fyr ca. 6,5 km hvor der i tidsrummet til vil være en formidler til stede, som vil fortælle lidt om Fornæs og den næste strækning. Næste opsamlingssted er ved Sangstrup Klint, hvor der igen vil være direkte formidling i tidsrummet Ved Sangstrup serveres en forfriskning. Der overnattes i Gjerrild på campingpladsen, i shelters, på vandrehjemmet eller på Gjerrild kro. Der kan bestilles aftensmad og morgenmad direkte på overnatningsdestinationerne. Dag 2 starter i tidsrummet mellem 9.00 og 9.30 og første formidlingspunkt er Bønnerup havn i tidsrummet mellem og 12.00, der serveres frokost i Bønnerup. Turen afsluttes på Blå Flag stationen i Fjellerup, og man skal være fremme senest kl Tidspunkterne er udregnet efter en gå hastighed på 4,5 km/t. Det vil også være muligt at cykle eller ro i kajak. Praktiske oplysninger Bagagen flyttes fra Grenaa til Gjerrild og retur til Grenaa. Transporten mellem Fjellerup og Grenaa sker i bus. Pris: 500,- plus overnatning og forplejning Juli se særskilt program August Den store kystvandring Klinteetapen fra Grenaa til Fjellerup med overnatning i Gjerrild Torsdag d. 27. august Fredag den 28. August kl Startsted: Klithuset, Klitten 1, 8500 Grenaa. Slutsted: Blå Flag station Fjellerup, Klitvej 5, 8585 Glesborg kl. 14 med busafgang til Grenaa. Turen starter ved Klithuset i mellem kl og Der vil være information om, hvad man skal se efter på første etape. Herefter går man på egen hånd til Fornæs fyr ca. 6,5 km, hvor der i tidsrummet til vil være en formidler til stede, som vil fortælle lidt om Fornæs og den næste strækning. Næste opsamlingssted er ved Sangstrup Klint, hvor der igen vil være direkte formidling i tidsrummet Ved Sangstrup serveres en forfriskning. Der overnattes i Gjerrild på campingpladsen, i shelters, på vandrehjemmet eller på Gjerrild kro. Der kan bestilles aftensmad og morgenmad direkte på overnatningsdestinationerne. Dag 2 starter i tidsrummet mellem 9.00 og 9.30 og første formidlingspunkt er Bønnerup havn i tidsrummet mellem og 12.00, der serveres frokost i Bønnerup. Turen afsluttes på Blå Flag stationen i Fjellerup, og man skal være fremme senest kl Tidspunkterne er udregnet efter en gå hastighed på 4,5 km/t. Det vil også være muligt at cykle eller ro i kajak. Praktiske oplysninger Bagagen flyttes fra Grenaa til Gjerrild og retur til Grenaa. Transporten mellem Fjellerup og Grenaa sker i bus.

4 Pris: : 500,- plus overnatning og forplejning September Naturens dag søndag den 13. September kl Naturpark Randers fjord - Tour de Hotspots Oplev de 5 hotspots i Naturparken fra en kano eller kajak. Vi starter i Allingåbro og ender i Udbyhøj, man kan stoppe ved Voer Færgested. Turen er ikke for begyndere. Der kan lejes kanoer af Fjordcentret og kajakker af Voer Færgesteds kajakklub. Der koordineres transport tilbage til startstedet mod en beskeden betaling. Dette kræver dog tilmelding. De 5 hotspots beliggende i Norddjurs kommune er Allingåbro, Dammene i rørskoven, Voer Færgested, Kanaløen og Udbyhøj. Afstanden fra Allingåbro til Voer Færgested er 12 km Afstanden fra Voer Færgested til Udbyhøj er 12 km Den store kystvandring Klinteetapen fra Grenaa til Fjellerup med overnatning i Gjerrild Lørdag d. 27. september Søndag den 28. september Startsted: Klithuset, Klitten 1, 8500 Grenaa kl Slutsted: Blå Flag station Fjellerup, Klitvej 5, 8585 Glesborg kl. 14 med busafgang til Grenaa. Turen starter ved Klithuset i mellem kl og Der vil være information om, hvad man skal se efter på første etape. Herefter går man på egen hånd til Fornæs fyr ca. 6,5 km, hvor der i tidsrummet til vil være en formidler til stede, som vil fortælle lidt om Fornæs og den næste strækning. Næste opsamlingssted er ved Sangstrup Klint, hvor der igen vil være direkte formidling i tidsrummet Ved Sangstrup serveres en forfriskning. Der overnattes i Gjerrild på campingpladsen, i shelters, på vandrehjemmet eller på Gjerrild kro. Der kan bestilles aftensmad og morgenmad direkte på overnatningsdestinationerne. Dag 2 starter i tidsrummet mellem 9.00 og 9.30 og første formidlingspunkt er Bønnerup havn i tidsrummet mellem og 12.00, der serveres frokost i Bønnerup. Turen afsluttes på Blå Flag stationen i Fjellerup, og man skal være fremme senest kl Praktiske oplysninger Bagagen flyttes fra Grenaa til Gjerrild og retur til Grenaa. Transporten mellem Fjellerup og Grenaa sker i bus. Tidspunkterne er udregnet efter en gåhastighed på 4,5 km/t. Det vil også være muligt at cykle eller ro i kajak. Pris: : 500,- plus overnatning og forplejning Klinterne med fossiler Søndag den 20. september i tidsrummet 10 til 13 er der naturvejleder ved Sangstrup klint. Kom og få et indblik i klintens spændende historie der strækker sig gennem mere end 65 mio år. Vi medbringer diverse undersøgelsesværktøjer og lupper. Vi medbringer også et teleskop til fugle og vindmøllekig. Tag gerne madpakke og kaffe med.

5 Oktober Svampetur i Mejlgårdskoven med udgangspunkt fra blå flag i Fjellerup Vi mødes og organiserer samkørsel til et spændende svampested. Vi fortæller om hvilke svampe vi leder efter og om svampenes biologi. Vi går derefter på svampejagt i 2 timer, hvorefter vi kører tilbage til Blå Flag centret. Her laver vi svampeudstilling og tilbereder de bedste af dem. Medbring kurv, kniv og evt. svampebog, samt en 20 er til chaufførerne. November Fuldmåneaften Onsdag d. 25. November Det er Fuldmåne, og vi inviterer til at se månen gennem vores stjernekikkerter. Vi er klar til at se på månen og udpege nogle af de mest tydelige stjernebilleder i tidsrummet fra Arrangementet foregår i samarbejde med Norddjurs kommune. Flere oplysninger om arrangementet ved Carsten Enemark på December Stjerneskud Aftentur med stjerneskud Søndag d. 13 december kl på P-pladsen, spisning mod forudbestilling kl Oplev meteorsværmen Geminiderne der giver mulighed for at se på endog rigtig mange stjerneskud. Selve arrangementet starter kl. 19 og varer ca. 2 timer. Der er ikke lagt op til en lang gåtur, hvis det er stjerneklart, for så handler det om at se stjerneskud, og også få udpeget nogle af de store og flotte stjernebilleder. Det vil være muligt, at starte arrangementet allerede kl. 18 med spisning af Stjerneskud. Såfremt man ønsker at deltage i dette, skal man ringe på og tilmelde sig senest torsdag d. 10. december kl. 14. Prisen er 125,- som dækker stjerneskud, en øl eller vand samt kaffe under stjernekiggeriet. Arrangementet foregår i samarbejde med Norddjurs kommune. Flere oplysninger om arrangementet ved Carsten Enemark på

6 Fjordcentret Her er kun omtalt de Skrubbelaugets underlaug, samt enkeltstående offentlige arrangementer. Alle Fjordcentrets daglige tilbud kan ses i et særskilt hæfte. Alle vores tilbud kan ligeledes findes på En del er til download og ligger som printklare pdf-filer. Pileflet Pilefletterne mødes den og 5 onsdag om måneden for at flette pil og erfaringsudveksle omkring deres hobby. Pilefletterne deltager også aktivt i dyrkning og høstning af pil på Fjordcentret. Pilefletterne er kommet godt fra start, og vi er i øjeblikket ca. 10 aktive flettere. Har du også lyst til at flette pil på Fjordcentret, skal du bare møde. Her er plads til både nybegyndere og erfarne flettere! Uldtanter Uldtanterne mødes den 2. onsdag i måneden. Der eksperimenteres meget med de forskellige teknikker. Er du med i en af onsdagsgrupperne skal du være med i Skrubbelauget. Sivflet Sivfletterne mødes den 4. onsdag i måneden. Der eksperimenteres meget med de forskellige teknikker. Er du med i en af onsdagsgrupperne skal du være med i Skrubbelauget. Team1, en gruppe af primært mænd som er under opstart med udendørsaktiviteter og vedligehold. Sildedag søndag d. 26. April i tidsrummet Fuglene synger, græsset gror, bølgen den blå lokker og Fjordcentret ved Voer Færgested hejser atter flaget. Fra 26. april til 31. august har vi åbent alle dage, det markerer vi med vores traditionsrige Sildedag som i år er den sidste søndag i april. Vi vil vi røge og planke sild, dele smagsprøver ud til vores gæster, give gode råd til det at fange, rense og tilberede sild. Men det er ikke gjort med det, vores gæster kan også selv prøve lykken enten fra bredden og fiske ud i kanalen eller fra en af Fjordcentrets joller. Sildefiskeri er sjovt og aktivt fiskeri, og rammer du stimen handler det om at stoppe, mens du stadig har lyst og energi til at rense din fangst, for sild kan ikke genudsættes. Fjordcentret er jo meget mere end fiskeri, det er også aktive oplevelser for hele familien og vi har aktiviteter på land og på vand. Vores vandaktiviteter omfatter altid (når vejret tillader det) motorjoller, bygning af tømmerflåder, kanosejlads og tur i waders. Ved særlige lejligheder tilbyder vi også ture i vores store gummibåd Havørnen og naturvejledning fra havkajak. Aktiviteterne på land udbygges også løbende, og der er i år helt ny Vandlegeplads og store Lavuer. Naturligvis de kendte aktiviteter med vandraketter, rørebassiner, gpsjagter, kanosejlads, stenslibning, rebslagning og aktiviteter med ild og mad. Der er nok at gå i gang med, og aktiviteter for hele familien. Vi laver desuden naturvejledning i hele kommunen, og Blå flag aktiviteter i Fjellerup og i Grenaa. Se mere

7 på kalenderen på vores hjemmeside. Vi glæder os til forårets og sommerens glade naturaktiviteter. Sikkerhedsopdatering 27. april Med forårets komme lokker atter vandet til aktivitet. På Kyst- og Fjordcentret har vi altid gjort en dyd ud af sikkerheden. Det forekommer os helt naturligt, at vi skaber en god kultur om vores aktiviteter hvor sikkerheden er tænkt ind fra start til slut. Derfor har vi hygiejne certifikater, 12 timers førstehjælpskursus, og diverse maritime kurser. Men det er ikke gjort med det, man kan have nok så fine papirer, men det hjælper ikke hvis ikke man også bruger hovedet. Nogle færdigheder er man desuden nød til at holde vedlige, det gælder blandt andet redninger i forbindelse med vandaktiviteter. Vi inviterer derfor til, at interesserede kan deltage i eller overvære vores årlige sikkerhedsopdatering. Dagen starter i Fjordcentrets Naturværksted, her vil programmet blive gennemgået, derefter går vi til omklædning og flytter kanoer, kajak og joller ned til Voer Færgeleje. Her er der gode tilskuerfaciliteter og samtidig gode forhold til redningsøvelser. Der er ingen forudsætninger for at være tilskuer, men vil man være deltager kræver det lige en snak med Carsten Enemark. I waders skal vores instruktører prøve at vælte, både forlæns og baglæns, og muligvis også prøve fra båd selvom vores instruktører aldrig sejler i waders. I kanoerne skal der øves redninger med assistance fra kajak, kano og joller. Endelig laver vi mand over bord øvelse fra en jolle. Flere oplysninger ved Carsten Enemark på / Fjordens og Kystens dag søndag d. 10. maj Vi har åbent fra 9.30 til Formiddagskaffe i fjorden, der er rundstykker til alle i waders og til folk i kajak. I samarbejde med Beredskabet på Djursland vil der dagen igennem være forskellige aktiviteter ved færgestedet med fokus på redninger. Få pudset din selvredning / makkerredning af i kajak. Er det længe siden du sidst har prøvet en redning i din havkajak så tag imod vores tilbud om at få din redning pudset af så du er klar til sæsonen på vandet. Du kan medbringe din egen kajak eller du kan låne en af vores. Hele dagen vil der være forskellige arbejdende værksteder. Der er gratis adgang til Fjordcentret denne dag, men deltagelse i aktiviteterne på centret fordrer billet. I Fjellerup er Blå Flag stationen åben fra Indvielse af Maritim oplevelsesplads i Bønnerup fredag den 15 maj Norddjurs kommune og Destination Djursland har i fællesskab skabt en maritim oplevelsesplads på trekanten ved Bønnerup havn. Skt. Hans aften på Fjordentret Tirsdag den 23. Juni fra Skt. Hans aften skal fejres i festligt lag sammen med glade mennesker. Gode traditioner er værd at holde fast i og videre udvikle. På Fjordcentret har vi tradition for at tænde op i grillen, i fællesskab tænde bål, høre et inspirerende menneske holde tale og synge nogle af de flotte danske sange. Vi griller koteletter og pølser, og vi har 80 madbilletter á 75,-

8 Det er en fordel at bestille på forhånd. Du må også gerne tage din egen madkurv med. Bålet tændes kl Fjordens friske fisk Dagen før I kommer, sætter vi garn til jer, som vil stå og fiske hele natten. Det er disse garn, vi nu i fællesskab skal ud for at røgte. Vi er med for at give den optimale oplevelse. Større børn og voksne kan selv bjærge garnene, mens mindre børn må vente, til de bliver store og stærke nok til at kunne trække garnene ombord. Når garnene er ombord, er vi nu klar til at pille fisk og krabber ud af garnene, og her kan alle være med, uanset alder. Alle fisk måles på målebrættet, og undermålere sættes forsigtigt tilbage i fjorden. Resten tages med til Fjordcentret. De friskfangede fisk flyttes til et stort rørebassin til senere brug. Efter en kort pause starter vi nu på den næste fase. Fiskene skal atter fanges, men denne gang med fingrene. Alle modtager en grundig instruktion i at rense og flå de fangede fisk. Personer under 18 år får ikke lov til at skære i levende fisk, og voksne kun efter instruktion. Men alle er med til at rense og flå fisken. Fiskene tilberedes over bål i folie, som plankede eller i røgeovnen. Fiskeri er naturligvis en slags lotteri, og vi kan ikke garantere fangst hver gang. Men selve sejlturen på fjorden er også en oplevelse og nydelse. Offentlige garnture - tirsdage og torsdage i uge 26 til og med uge 35 med start kl Pris: Aktivitetsbillet +50,- kr. pr. person (inkluderer entré til centret til en hel dag med fantastiske oplevelser). Selve sejlturen varer ca. 45 minutter. Sivhøsttur Mandag d. 20. juli med start kl Tag med på årets sivhøsttur. Vi sejler i de små joller til Grund fjord for at høste Søkogleaks. Selve sejlturen tager ca. 45. minutter. Vel ankommet ved "Sivene" spises den medbragte madpakke og der fortælles lidt om selve høsten, vejringen, opbevaringen med mere. Derefter høster vi i et par timer, hvorefter vi returnerer til Fjordcentret. På sejlturen hjem kan den medbragte kaffe nydes. Pris. 150,- (Medlemmer af Skrubbelaget: gratis) Den enkelte deltager kan få 2 neg siv med hjem. Tilmelding er nødvendig og sker på tlf senest fredag d.17. juli. kl 12.00

9 Blå flag station Fjellerup Livet på det lave vand I tidsrummet mellem 10 og 11 udleveres grej af forskelligt art til vores gæster, de får alle samme besked at når klokken nærmer sig 11 vil naturvejlederen komme ud forenden af broen og være med til at se på dagens fangst. Noget af fangsten sættes forsigtigt tilbage i havet, mens andre dele af fangsten tages med op til Blå Flag stationen. Hvis der er mange rejer tænder vi bål og nyder friske bålstegte rejer. Aktiviteten er gratis. Snorkling Livet under havets overflade er superspændende og opleves fantastisk set gennem en dykkemaske, og har man snorkel på kan man forlænge sit ophold i havet og holde øje med noget spændende dukker op som man ikke vil mindst øjenkontakten til. Gæsterne starter med at tage en våddragt på, finde maske og snorkel og finner i rette størrelse. Derefter begiver vi os i samlet flok ud mellem 1. og 2. revle, her er ofte kun 30 cm dybt og derfor et ideelt sted at starte. Finnerne placeres på broen. Introduktionen starter med at vi snakker om hvad vårdragten gør, derefter tager vi masken på, viser hvordan vi tømmer den hvis der er kommet vand i den. Kigger ned og fortsætter med snorklen, den fylder vi også med vand, og viser hvordan den bliver tømt med et lille blæs. Allerede på det helt lave vand vil vi ofte være omgivet af rejer og bundlevende småfisk, og dermed er oplevelsen allerede startet på 30 cm vand. Deltagerne snorkler ind til broen og tager finnerne på. De kan nu enten svømme ud mellem 2. og 3. revle eller gå derud. Vælger de at gå vil de opleve at det er lettest at gå baglæns. Vi fortæller også om hvordan benene skal bevæges for at udnytte finnerne optimalt. Inden gæsterne slippes viser vi dem hvordan de lettest dykker ned, og så skal de bruge deres kunnen i at tømme deres snorkel mens de ligger i vandet. Når alle er trygge ønsker vi dem god fornøjelse. Det er en betalingsevent, som koster 100,- og prisen dækker eventen og giver ret til at låne udstyr en uge frem. Gæsterne skal gøres opmærksomme på hvis vi har snorkling ved Bønnerup eller Sangstrup i nær fremtid. Kajak En kajak er en lille båd man tager på og giver muligheder for store naturoplevelser. En del af vores værdigrundlag er at sikkerhed er en fuldstændig og naturligt ingeret del af alle vores tilbud. Derfor vil vi gerne introducere vores gæster til det helt basale i kajakroningen, nemlig det at kunne redde andre hvis man vælter. Gæsterne iføres våddragt (også om sommeren) og svømmevest og kajakken bliver gennemgået. Vi viser hvordan man holder en pagaj og hvordan man kommer i kajakken fra strandbredden. Herefter er det gæstens tur, ofte vil der allerede her ske kæntringer. Deltagerne parres sammen 2 og 2, og hvert makkerpar tager 1 kajak med ud på ca. 1 meter vand. Her demonstreres hvordan man kommer ud af kajakken både med og uden skørt. Makkerredningen bliver introduceret og gennemgået et par gange under vejledning. Vi vælger at have folk i vandet der kan holde kajakkerne på plads og samlet under den første del af eventen. Når alle har forstået hvad de skal, så kan alle komme i kajak. Det handler først og fremmest om redninger og basale styretag. Derefter kan deltagerne afhængig af vejret få lov til at ro en tur. Gæsterne skal gøres opmærksom på hvis vi har en guidet tur i nær fremtid. Alderskrav minimum 12 år. Børn skal være ifølge med en voksen, er børnene i alderen er forholdet 1:1, er børnene mellem kan 1 voksen godt have flere børn med.

10 Det er en betalingsevent, som koster 200,- og prisen dækker eventen og giver ret til at låne udstyr en uge frem. Blå Flag center Grenaa Krabbesuppetur fra Hav til Mav Stranden og det lave vand byder på mange lækkerier. Turen starter derfor med et kort oplæg omkring rørebassinet hvorefter det er tur til indsamling. Der indsamles krabber, rejer, snegle, frisk tang mm. Tilbage i Klithuset bliver der fortalt lidt basal biologi hvorefter selve madlavningen går i gang. Eventen sluttes af omkring bålet med Dagens unikke suppe. Der kan serveres en eller anden form for brød til. GPS tur Grenaa plantage ligger lige i vores baghave med rig mulighed for at tage på opdagelse, og det gælder året rundt og stort set på alle tidspunkter. Vi har en række faste gps-punkter, og dermed også en række forskellige ruter og tema. Fortæl naturvejlederen hvad i godt kunne tænke jer, så vil han eller hun forsøge at opfylde jeres ønske. Vi giver naturligvis en grundig instruktion i brugen af en håndholdt gps. Livet på det lave vand Efter et kort oplæg omkring rørebassinet er det tid til, at tage på ekspedition, her udforskes lavvandsområdets rige dyreliv. Med waders, ketsjere og evt. vodtrækning kan man fange snegle, muslinger, vandmænd, rejer, krabber og småfisk. På en god dag ved kysten fanger vi ofte over 25 forskellige arter. Akvarier, oversigtsduge og bestemmelsesnøgler over de fundne dyrearter tages med ned på Grenaa strand. I bestemmer selv om dagens fangst skal ende i suppegryden eller i akvarierne. Det aftales med naturvejlederen på forhånd. Kanotur på Grenaaen Midt i hjertet af Grenaa ligger Gasværksvej hvor vi har vores kanoer liggende. Kanoerne er monteret med 2 eller 3 faste sæder og i depotet er der løse sæder. Det er også i depotet at man finder padler og ikke mindst de obligatoriske redningsveste. Kanoerne lejes ud på dagsbasis til turister på almindelige udlejningsvilkår. Kanoerne kan også lejes af skoleklasser og bruges af Kyst- og Fjordcentret som en del af vores tilbud. Er vi med er det at betragte som erhvervsmæssig sejlads og dermed skal vi overholde vores Sikkerhedsinstruks. Skoleklasser der lejer kanoerne af os, uden at vi er med, skal have udarbejdet deres egen sikkerhedsinstruks. Gæsterne informeres om dagens program, inddeles i fornuftige kanohold og når redningsvesten er på kan kanoerne sættes i vandet. Inden dette sker er der udpeget et mødested, og de mest basale kanotag er demonstreret. Vigtigst af alt er dog at gruppen skal være sammen i makkerpar. Der padles til Enslevgården. Her er der tid til pause. Ofte vil vi have noget brænde og bålgrej med, men undertiden har vi andre planer. Fra man sætter i gang til at Enslevgården er nået skal man regne en god time. Pausen på Enslevgården tager hurtigt også en time, især hvis der skal tændes bål og bages pandekager samt spises madpakker. Turen hjem er medstrøms og tager ikke helt så lang tid. I juli måned er der en periode hvor der skæres grøde og dermed opsat grødespærring. Det giver lidt ekstra udfordringer.

11 Rullende naturformidling Sangstrup Klint Karlby & Sangstrup Klinter fremtræder som meget flotte kystklinter. Det underste lag af Danskekalken, Bryozo-kalken, når her helt op til overfladen. Der er gjort betydelige flintefund fra stenalderen. Der er mulighed for at finde fossiler. Vi er tilstede og har lidt grej med så vi kan se nærmere på klinten og de fossiler vi og vores gæster finder. Sangstrup er også smuk under vandet. Har du prøvet at snorkle før så tag dit grej med, har du ikke snorklet før, så anbefaler vi en introduktion til snorkling på Blå Flag stationen i Fjellerup. På udvalgte dage kan du følge med naturvejlederen ud og ned i vandet. Se den aktuelle kalender eller ring på / Sangstrup er desuden en god fiskelokalitet så husk dit fiskegrej. Bønnerup Bønnerup marina og strand byder på flere forskelige oplevelser og vi er tilstede forskellige steder fra gang til gang, dog efter fast plan. Trekanten under møllerne. Vi er her i den ydre del af havnen og en smule mere påvirket af dønninger. Vi har fangstnet og spande, og fangsten kan vi se på i vores store krabbetrailer, her er der også forskelligt undersøgelsesudstyr. Har du snorklet før er det oplagt at prøve at snorkle langs med molerne. Det er dog ikke for nybegyndere. På stedet er der en dejlig kajakanløbsbro, men også her gælder der at det ikke er for nybegyndere, idet der er dybt med det samme. Har du lyst til at prøve at snorkle eller ro i kajak så kan vi anbefale at besøge Blå flag stationen i Fjellerup. Bønnerup marina. Der er meget liv langs med broer og moler i en marina. Vi har forskelligt fangst og undersøgelsesudstyr med. Det kan man som gæst låne, prøve lykken og derefter få en god snak med naturvejlederen om fangsten og hvordan det indgår i det store kredsløb. Bønnerup strand, øst for marinaen. Midt mellem badende gæster vrimler det med liv. Krabber, rejer og småfisk trives godt på det lave vand. Vi kigger nærmere på livet på det lave vand. St. Sjørup krabber og kanoer på sommermarked De første 4 tirsdag i juli måned er der sommermarked ved søen i St. Sjørup. Vi har en krabbetraileren med og indbyder til krabbevæddeløb. Du kan også låne en kano og tage en tur på søen naturligvis iført redningsvest.

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 21954 Navn naturvejleder: Kasper Kollerup Nielsen / Carsten Enemark Navn arbejdsgiver: Fjordcentret Arbejdssted: Voer Færgested og hele Norddjurs

Læs mere

Blå Flag program 2015. Ud i det blå med Sønderborg Kommune

Blå Flag program 2015. Ud i det blå med Sønderborg Kommune Blå Flag program 2015 Ud i det blå med Sønderborg Kommune Aktivitetskalender Juni Juli August On 1 Aktiv sommer Lø 1 Undervandsjagt + Spis din kyst To 2 Aktiv sommer Sø 2 Snorkelsafari Fr 3 Aktiv sommer

Læs mere

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Tlf.: 7649 6000 Tlf.: 7586 5533 Aktiv Familie Ferie... med sjove udfordringer & skønne natur- og friluftsoplevelser Drømmer I om at slippe hverdagens daglige gøremål,

Læs mere

BLÅ FLAG AKTIVITETER 2015 I HELSINGØR KOMMUNE

BLÅ FLAG AKTIVITETER 2015 I HELSINGØR KOMMUNE BLÅ FLAG AKTIVITETER 2015 I HELSINGØR KOMMUNE PRØV EN SNORKELTUR Hver dag i sommerferien kan du tage en svømmetur på snorkelstien i Kronborgbugten, Ved Kystens Perle, Hornbæk Plantage eller ved Julebæk.

Læs mere

KYST- OG FJORDCENTRETS SKOLETJENESTE

KYST- OG FJORDCENTRETS SKOLETJENESTE Indhold For de mindste (børnehave og indskoling)... 3 Krible-Krable smådyr... 3 Fjordens Friske Fisk... 4 Svampetur... 6 Kysten og fjordens dyreliv... 7 Ildens magi - Bål og bålaktiviteter... 7 Jul på

Læs mere

Program. Byfest for. Bjerregrav 2015. Den 11. - 14. juni. Byfest i Ø. Bjerregrav 19., 20., 21. og 22. juni

Program. Byfest for. Bjerregrav 2015. Den 11. - 14. juni. Byfest i Ø. Bjerregrav 19., 20., 21. og 22. juni Program Byfest for 2014 Byfest i Ø. Bjerregrav 19., 20., 21. og 22. juni Bjerregrav 2015 Den 11. - 14. juni Program Torsdag d. 11. juni Programmet er foreløbigt, og der kan komme ændringer/justeringer

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for Kyst- og Fjordcentrets kurser, undervisning og aktiviteter på Randers Fjord, Grenåen og i Kattegat

Sikkerhedsinstruks for Kyst- og Fjordcentrets kurser, undervisning og aktiviteter på Randers Fjord, Grenåen og i Kattegat Sikkerhedsinstruks for Kyst- og Fjordcentrets kurser, undervisning og aktiviteter på Randers Fjord, Grenåen og i Kattegat 1) Identifikation af rederen og dennes juridisk ansvarlige person Kyst- og Fjordcentret

Læs mere

- tid til natur og fællesskab

- tid til natur og fællesskab - tid til natur og fællesskab Indhold Danmarks smukkeste kanotur... 03 Stolte traditioner... 04 Det praktiske... 05 Planlæg din kanotur... 06 Lejrliv ved Gudenåen... 08 Udstyr til din kano... 09 Sådan

Læs mere

Sejlads på Tommerup Efterskole. Generelt & Sikkerhedsinstruks

Sejlads på Tommerup Efterskole. Generelt & Sikkerhedsinstruks Sejlads på Tommerup Efterskole Generelt & Sikkerhedsinstruks Generelt Søfart/sejlads med TE Regler, retningslinjer og vejledning i forbindelse med sejlads på Tommerup Efterskole Efteråret 2013 Generelle

Læs mere

Inspiration Rejsemål: Teambuilding Snärjeskogen (september edition) Baseret på 24 deltagere

Inspiration Rejsemål: Teambuilding Snärjeskogen (september edition) Baseret på 24 deltagere Inspiration Rejsemål: Teambuilding Snärjeskogen (september edition) Baseret på 24 deltagere I Blekinge län, ca. 2½ times kørsel fra København er Snärjeskogen beliggende lige på grænsen til Sveriges sydligste

Læs mere

Turoversigt 2014. 13. 14. Juni - Skibelund tur. Start: Fredag d.13.6 kl 17:00. Hjemkomst: Lørdag til frokost. Turlængde: 2 x 11 km.

Turoversigt 2014. 13. 14. Juni - Skibelund tur. Start: Fredag d.13.6 kl 17:00. Hjemkomst: Lørdag til frokost. Turlængde: 2 x 11 km. Turoversigt 2014 13. 14. Juni - Skibelund tur Start: Fredag d.13.6 kl 17:00 Hjemkomst: Lørdag til frokost Turlængde: 2 x 11 km Medbring: Madpakke og drikkevarer til fredag aften Der er frisk vand på pladsen

Læs mere

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013.

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. TURBESKRIVELSE 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. Individuelle rejser til Island. Vi mødes i Akurery lufthavn søndag eftermiddag d. 15 september. Som regel passer det med

Læs mere

Vi sender en fortegnelse over indkvarteringen til Gaudium, så fordeler de selv deltagerne.

Vi sender en fortegnelse over indkvarteringen til Gaudium, så fordeler de selv deltagerne. Sysselkoret Planlægning af besøg af Gaudium i dagene fra søndag, den 4. maj til tirsdag, den 6. maj. Planlægningsgruppen: Karin BH, Daniel, Jens samt fra bestyrelsen Flemming, Åse og Elisabeth. Referat

Læs mere

Dus Mellervang. Årets Karneval i Aalborg Øst

Dus Mellervang. Årets Karneval i Aalborg Øst Årets Karneval i Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev Juni Læs om Årets karneval 3.klasse på koloni Legefidusen i hesteskoen 2.klasses overnatning i dus BEMÆRK DUS-avisen kan kun ses på Mellervangskolens

Læs mere

VADEHAVSCENTRET ERHVERVSTURE

VADEHAVSCENTRET ERHVERVSTURE VADEHAVSCENTRET ERHVERVSTURE Vi tilbyder store naturoplevelser. Besøg Nationalpark Vadehavet og kom hjem med oplevelser i verdensklasse. Det lyder utroligt, men Vadehavet rummer en grad af liv, der ikke

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer Udarbejdet: 14. september 2015 23:00 Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e) og kaldesignal(er) eller identificer

Læs mere

Camp Fredensborg En vild weekend sammen med nordiske unge

Camp Fredensborg En vild weekend sammen med nordiske unge Camp Fredensborg En vild weekend sammen med nordiske unge Velkommen til Camp Fredensborg Tak for den interesse I allerede har vist for Camp Fredensborg. Her kommer den endelige invitation til de unge deltagere.

Læs mere

Ringsted Private Skovbørnehave St. Bøgeskovvej 30 B 4100 Ringsted Telefon: 3810 5040 Hjemmeside: www.ringstedskovborn.dk

Ringsted Private Skovbørnehave St. Bøgeskovvej 30 B 4100 Ringsted Telefon: 3810 5040 Hjemmeside: www.ringstedskovborn.dk Ringsted Private Skovbørnehave St. Bøgeskovvej 30 B 4100 Ringsted Telefon: 3810 5040 Hjemmeside: www.ringstedskovborn.dk Hvad er Skovbørnehaven i St. Bøgeskov? Verdens dejligste børnehave med højt til

Læs mere

Velkommen til Naturens Dag

Velkommen til Naturens Dag Velkommen til Naturens Dag Søndag d. 13. september 2015 kl. 10.30-19.00 Årets tema: Naturen, hvor du bor Udgangspunkt for alle aktiviteter på Naturens Dag på Holmsland er Røjklit Havn, Røjklitvej 14 Naturens

Læs mere

Workshops: Spise med Ernst og Kim Vandretur ad smukke stier Mindfulness en vej til velvære Træklatring Kano og kajak Batikværksted Wellness ved bålet

Workshops: Spise med Ernst og Kim Vandretur ad smukke stier Mindfulness en vej til velvære Træklatring Kano og kajak Batikværksted Wellness ved bålet Sensommerhøjskole 8.-10. september 2015 På Hærvejens Lejrskole Workshops: Drømmefanger Leg med farver Mindfulness i naturen Sang og klang Svampetur Qi Gong Fedtsten Spise med Ernst og Kim Vandretur ad

Læs mere

Turplan. Aclass - Heritage Discovery 2 dage 1 nat. Dag 1. Dag 2

Turplan. Aclass - Heritage Discovery 2 dage 1 nat. Dag 1. Dag 2 Turplan Aclass - Heritage Discovery 2 dage 1 nat Dag 1 Kl. 08-8.30 Kl. 14.30 Kl. 16.00 Opsamling på dit hotel eller private adresse med minibus. Bussen holder et kort hvil halvvejs, hvor man kan strække

Læs mere

Naturvejledning på Morslands Historiske Museum

Naturvejledning på Morslands Historiske Museum Naturvejledning på Morslands Historiske Museum ÅRSRAPPORT 2011 Naturvejleder Jørgen Frank Rasmussen. Jeg blev ansat 1. marts 2009. Friluftsrådet, Morsø Kommune og museet yder løntilskud til stillingen.

Læs mere

skatte Jagten på naturens Tema for efterårsferien 2013 Grib tiden og jagt nutidens skatte i efterårsferien på Møns Klint... - Den varer kun en uge!

skatte Jagten på naturens Tema for efterårsferien 2013 Grib tiden og jagt nutidens skatte i efterårsferien på Møns Klint... - Den varer kun en uge! Jagten på naturens Tema for efterårsferien 2013 skatte Grib tiden og jagt nutidens skatte i efterårsferien på Møns Klint... - Den varer kun en uge! Meteorer rammer Møns Klint i efterårsferien! www.moensklint.dk

Læs mere

Scandic The Reef. Et mødested fuld af eventyr og udfordrende aktiviteter

Scandic The Reef. Et mødested fuld af eventyr og udfordrende aktiviteter Scandic The Reef Et mødested fuld af eventyr og udfordrende aktiviteter Indhold Velkommen til Scandic The Reef... 4 Inspirerende møder...5 Adventure Challenge Caribic...6 Spændende og udfordrende events...

Læs mere

Oplev Østfalster! Ture med naturvejledere i sommerlandet

Oplev Østfalster! Ture med naturvejledere i sommerlandet Oplev Østfalster! Ture med naturvejledere i sommerlandet Mødesteder Hesnæs Havn Bønnetvej, kør til havneområdet og parker på arealet ved den sorte toiletbygning. Ulslev Strand Østersøvej, kør til P-pladsen

Læs mere

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN.DK Dag Dato Aktivitet Personale Tir 5. Maj Loppemarked sælg selv

Læs mere

Samsø Naturskoles. og Blå-Flag Centers. Naturture og aktiviteter Juli - august 2014. Samsø Kommune, Naturafdelingen

Samsø Naturskoles. og Blå-Flag Centers. Naturture og aktiviteter Juli - august 2014. Samsø Kommune, Naturafdelingen Samsø Naturskoles og Blå-Flag Centers Naturture og aktiviteter Juli - august 2014 Samsø Kommune, Naturafdelingen Langørevej 12, 8305 Samsø Tlf.: 86 59 64 54 Samsø Kommunes Naturafdeling byder velkommen

Læs mere

Dykning. Danmarks sjoveste

Dykning. Danmarks sjoveste Dykning Danmarks sjoveste Lyst til at opleve verden under overfladen? Så kom til Camp Hverringe og dyk med børnene, med din partner eller de andre i klubben. Her er noget for alle, der elsker vand... Danmarks

Læs mere

Sydfyns Single- og Venskabsklub

Sydfyns Single- og Venskabsklub Sydfyns Single- og Venskabsklub www.svendborgsingleklub.dk OBS!! Af hensyn til danseaftner på Skærven i Nyborg, er klubaftnerne fremover flyttet til 3. fredag i måneden April 2013 Søndag den 7. april kl.

Læs mere

Program for Havkajak Symposium Bornholm 2015

Program for Havkajak Symposium Bornholm 2015 Program for Havkajak Symposium Bornholm 2015 Lørdag 23. maj: 9.00 Velkomst information 9.30-12.00 Workshops: 12.00 Middagspause 13.30-16.00 Workshops: 1. Turledelse og Incident Management Martin Ploug

Læs mere

Kerteminde Kajakklub. Nyhedsbrev nr. 7. Kære medlem

Kerteminde Kajakklub. Nyhedsbrev nr. 7. Kære medlem Nyhedsbrev nr. 7 Den 24. juli 2012 Kære medlem Sea Challenge Fyn 2012 der er brug for din indsats Der er stort brug for din indsats, når vi skal afvikle vores del af Sea Challenge Fyn 2012 fra torsdag

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

BØLGEBRYDEREN. 24. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 1/2013. Læs inde i bladet:

BØLGEBRYDEREN. 24. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 1/2013. Læs inde i bladet: BØLGEBRYDEREN 24. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 1/2013 Læs inde i bladet: INDKALDELSE TIL GENERALFORSAMLING SPÆNDENDE FOREDRAG I FORBINDELSE MED GENERALFORSAMLINGEN SE ÅRETS ARRANGEMENTSKALENDER

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Nyhedsbrev SUPERDIVE. Årgang 3 Udgave 4

Nyhedsbrev SUPERDIVE. Årgang 3 Udgave 4 Nyhedsbrev Årgang 3 Udgave 4 SUPERDIVE Hermed har SuperDive Aps. fornøjelsen af, at udgive sit syvende nyhedsbrev. Siden vi startede i april 2000 har SuperDive været gennem en løbende udvikling mod målet

Læs mere

Aktivitetsprogram Odder Museum November 2014 april 2015

Aktivitetsprogram Odder Museum November 2014 april 2015 Aktivitetsprogram Odder Museum November 2014 april 2015 Odder Museum Møllevej 3-5 8300 Odder Tlf.: 8654 0175 E-mail: info@oddermuseum.dk NOVEMBER Sagen genåbnet Sagen om morderen og selvmoderen Christian

Læs mere

Blå Flag på havnen og stranden

Blå Flag på havnen og stranden Blå Flag på havnen og stranden Blå Flag Aktivitetshæfte for børn Indhold Side Mød Valdemar 2 Hvad er Blå Flag? 3 Sæt X på Danmarkskortet 4 Sikkerhed på stranden og i havnen 5 Hvad er et hestehul? 6 Blå

Læs mere

Missjø skærgården 2008 et eldorado for havkajakroeren.

Missjø skærgården 2008 et eldorado for havkajakroeren. Missjø skærgården 2008 et eldorado for havkajakroeren. I sommerferien 2008 tog Inger Marie og jeg færgen fra Frederikshavn til Gøteborg. Krydsede (med bil ) østover og ramte den sydsvenske skærgård med

Læs mere

Velkommen til Horsens Kajakklub

Velkommen til Horsens Kajakklub Velkommen til Horsens Kajakklub Vi stiller trænere og materiel til rådighed og forventer så af dig, at du har lysten og viljen til: At lære at ro kajak At du efter endt træning deltager i den sociale del

Læs mere

Lad klassen opleve. Hvolris Jernalderlandsby. En anden tid - et andet tempo

Lad klassen opleve. Hvolris Jernalderlandsby. En anden tid - et andet tempo Lad klassen opleve Hvolris Jernalderlandsby En anden tid - et andet tempo Hvolris Jernalderlandsby En anden tid - et andet tempo I 1960`erne fandt og udgravede man de første arkæologiske spor efter vores

Læs mere

Medlemsaktiviteter. i Fraktion 4

Medlemsaktiviteter. i Fraktion 4 Medlemsaktiviteter i Fraktion 4 Mandag d. 13. april 2015 kl. 14.00 17.00 i Kulturhuset, Bluhmesgade 19, 9510 Arden. Det er lykkedes os at få en aftale i stand med tre personer, der med ord, billeder, litteratur,

Læs mere

Paris 2013. 10. klassecenter Frederikshavn

Paris 2013. 10. klassecenter Frederikshavn Paris 2013 10. klassecenter Frederikshavn Program for dagen Temadag torsdag 7. marts VI ARBEJDER I 3 FORSKELLIGE WORKSHOPS. HVER WORKSHOP ER AF 45 MINUTTERS VARIGHED Workshoppen 1. PARIS I DAG OG MONUMENTER

Læs mere

Mulige aktiviteter i lodshuset på Albuen

Mulige aktiviteter i lodshuset på Albuen Fiskeri: Mad af fisk: Fang aftensmaden ved at sætte garn, ruser, ålekroge og røgte fiskeredskaberne dagen efter. Udførlig vejledning er udarbejdet. Der findes intet bedre mad end nyfangede fjordrejer.

Læs mere

SENIORFISKERNE - Spørgsmål/tilmelding til SENIORFISKERNE kan rettes til Gorm Siiger på tlf. 57804771 eller begosiiger@os.dk.

SENIORFISKERNE - Spørgsmål/tilmelding til SENIORFISKERNE kan rettes til Gorm Siiger på tlf. 57804771 eller begosiiger@os.dk. Program 2015. JUNIOR - hver onsdag (undtaget i ferierne) er der juniorklubaften fra 19.00-21.00 i klubhuset. Fra 6/5 tager vi på søerne fra 18.30, først Sorø Sø, og senere (fra 3/6) på Tuel Sø. Spørgsmål

Læs mere

Thailand & Laos Program 2015. Thailand & Laos 2015

Thailand & Laos Program 2015. Thailand & Laos 2015 Thailand & Laos 2015 Fra Bogense til Thailand og videre til Laos er en rejse på 24.000 km. Laos er det eneste land i Sydøstasien omgivet af lande til alle sider og et af de sidste kommunistiske lande tilbage.

Læs mere

Teambuilding - på en øde Ø

Teambuilding - på en øde Ø Teambuilding - på en øde Ø Teambuilding på en øde Ø Lær dig selv og dine kolleger at kende på en helt ny måde. Bliv lidt klogere på havet, dyrene, nature n og dig selv. Hvad kan man dog lave på en øde

Læs mere

Ta på tur I VEJEN KOMMUNE. Efterår - vinter

Ta på tur I VEJEN KOMMUNE. Efterår - vinter Ta på tur I VEJEN KOMMUNE Efterår - vinter 2014 Layout og tryk: Vejen Kommune Fotos: Vejen Kommune og Natur- og Kulturskolen ved Sønderskov Udgivet: Maj 2014 Oplag: 2.400 stk. Ordrenr.: 584 Velkommen til

Læs mere

Afspænding - meditation og mindfulness en uge med fokus på sindsro. Uge 27 29/6 5/7 2014

Afspænding - meditation og mindfulness en uge med fokus på sindsro. Uge 27 29/6 5/7 2014 2014 Afspænding - meditation og mindfulness en uge med fokus på sindsro Uge 27 29/6 5/7 2014 Side 2 Afspænding meditation og mindfulness en uge med fokus på sindsro Med afsæt i det at kikke indad vil du

Læs mere

Naturvejleder Faxe 2013. Kom med på tur!

Naturvejleder Faxe 2013. Kom med på tur! Naturvejleder Faxe 2013 Kom med på tur! I Kalkens rige 28. april, kl 14-16 Deltag i en spændende vandretur i Faxe Kalkbrud.Der bydes velkommen med en kort introduktion på Geomuseum Faxe, og derefter går

Læs mere

VER-DI kursus i naturvejledning og naturformidling i Danmark.

VER-DI kursus i naturvejledning og naturformidling i Danmark. Nyhedsbrev VER-DI kursus i naturformidling fortsat side 2 Nye cykelruter og kort i Norge og Sverige side 3 Landsbymøde om Skjern Å side 5 Deltagerne fra Norge og Danmark havde et tætpakke skema i Nationalpark

Læs mere

Idræt og kulturtilbuddets Sommerprogram 2015

Idræt og kulturtilbuddets Sommerprogram 2015 Idræt og kulturtilbuddets Sommerprogram 2015 Velkommen til årets sommerprogram hos Idræt og kultur. Programmet er blevet til ved et fællesmøde i idræt og kulturtilbuddet, hvor der kom mange idéer på banen.

Læs mere

Sommer Sejler Camp 2013 i Frederikssund / Marbæk Juniorsejlcenter.

Sommer Sejler Camp 2013 i Frederikssund / Marbæk Juniorsejlcenter. Sommer Sejler Camp 2013 i Frederikssund / Marbæk Juniorsejlcenter. I uge 31: søn 28. juli fre 2. august 2013 Så er det igen tid for tilmelding til årets super sommersejlercamp i uge 31 fra søndag eftermiddag

Læs mere

nyt fra pensionist idræt

nyt fra pensionist idræt nyt fra pensionist idræt Nr. 1 2009 Weekendtur til Femø den 25.-26. april 2009 (Se vedlagte folder) & Kulturelle Vandreture i maj og juni 2009 Pensionist Idræts populære Kulturelle Vandreture omfatter

Læs mere

Here we come California. 22 dages rundrejse

Here we come California. 22 dages rundrejse Here we come 22 dages rundrejse 22 dages rundrejse. 22 dages rundrejse. 22 dages rundrejse. 22 dages rundrej- Turen er en 22 dages rundrejse i det vestlige Californien. Turen har mange højdepuntker: natur,

Læs mere

RIS - ROS eller Gode ideer... til at skrive din mening om 4H året 2015. HER ER DER PLADS. Til opslagstavlen

RIS - ROS eller Gode ideer... til at skrive din mening om 4H året 2015. HER ER DER PLADS. Til opslagstavlen HER ER DER PLADS RIS - ROS eller Gode ideer... til at skrive din mening om 4H året 2015. Til opslagstavlen Kære forældre og andre. Lidt hjælp kan vi altid bruge, både i klubben og til 4Hskuet, så hvad

Læs mere

Inspiration Rejsemål: Mauritius

Inspiration Rejsemål: Mauritius Inspiration Rejsemål: Mauritius Mauritius er en østat, der ligger i den vestlige del af det Indiske Ocean ca. 900 km øst for Madagaskar. Øen har et areal på ca. 1900 km². Store dele af øen er dækket af

Læs mere

OVERSIGT OVER ARRANGEMENTER 2014

OVERSIGT OVER ARRANGEMENTER 2014 OVERSIGT OVER ARRANGEMENTER 2014 Onsdag den 15. januar kl. 14.00:... Foredrag: Det gode liv hvad er det? Tirsdag den 11. februar kl. 19.00:... Generalforsamling Onsdag den 26. marts kl. 14.00:... Foredrag

Læs mere

Nyhedsbrev. uge 45 2014

Nyhedsbrev. uge 45 2014 Nyhedsbrev uge 45 2014 Så er det blevet efterår, bladene har fået en anden farve og falder af træerne. Klokken er sat 1 time tilbage, og det betyde, at vi for en kort tid får lysere morgener men tidligere

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer for Sorø Akademis Skole

Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer for Sorø Akademis Skole Sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer for Sorø Akademis Skole Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? 16 kajakker, 12 kanoer og 2 robåde 1. Identifikation af rederen Skriv navn

Læs mere

skatte Jagten på naturens Grib tiden og jagt nutidens skatte i efterårsferien på Møns Klint... - Den varer kun en uge! Kæmpemeteor på Møns Klint

skatte Jagten på naturens Grib tiden og jagt nutidens skatte i efterårsferien på Møns Klint... - Den varer kun en uge! Kæmpemeteor på Møns Klint Velkommen til Camping Møns Klint Hvor Danmark blev født Jagten på naturens Gratis entré på GeoCenter for campingpladsens børn (min. 2 overnatninger) skatte Grib tiden og jagt nutidens skatte i efterårsferien

Læs mere

Generelt om sikkerhed og ansvar Tarup-Davinde 2015

Generelt om sikkerhed og ansvar Tarup-Davinde 2015 Generelt om sikkerhed og ansvar Tarup-Davinde 2015 Ansvaret for deltagerne i forbindelse med aktiviteter i området er alt afhængig af omstændighederne placeret mellem tre forhold: 1. Naturskolen Åløkkestedet

Læs mere

BORNHOLMS SOMMERHØJSKOLE

BORNHOLMS SOMMERHØJSKOLE BORNHOLMS SOMMERHØJSKOLE 2013 13.-19. juni Højskole og Folkemøde på Bornholm Højskole og Folkemøde på Bornholm 13. 19. juni 2013 I et samarbejde mellem Sydslesvigsk Forening, LOF, Grænseforeningen og Højskolen.

Læs mere

Det er os en stor glæde at byde dig velkommen til KMD 4:18:4 Copenhagen fra torsdag den 21. august til lørdag den 23. August i Amager Strandpark.

Det er os en stor glæde at byde dig velkommen til KMD 4:18:4 Copenhagen fra torsdag den 21. august til lørdag den 23. August i Amager Strandpark. ATLETGUIDE 2014 Det er os en stor glæde at byde dig velkommen til KMD 4:18:4 Copenhagen fra torsdag den 21. august til lørdag den 23. August i Amager Strandpark. I denne atletguide vil du kunne finde svar

Læs mere

Roskilde Fjords Kajakklub. Brinchhjemmet Strandvejen 18 Veddelev 4000 Roskilde. Sommer 2013. Weser Maraton Arbejdsdag i klubben Så blev det alvor...

Roskilde Fjords Kajakklub. Brinchhjemmet Strandvejen 18 Veddelev 4000 Roskilde. Sommer 2013. Weser Maraton Arbejdsdag i klubben Så blev det alvor... Roskilde Fjords Kajakklub Brinchhjemmet Strandvejen 18 Veddelev 4000 Roskilde Sommer 2013 Weser Maraton Arbejdsdag i klubben Så blev det alvor... 2 4 6 2 Weser Maraton maj 2013 Til at starte med var der

Læs mere

VÅDBOG. Nappedam Kajak. Manual til instruktion af begyndere i Nappedam Kajak. Nappedam kajak Vådbog Side 1

VÅDBOG. Nappedam Kajak. Manual til instruktion af begyndere i Nappedam Kajak. Nappedam kajak Vådbog Side 1 Nappedam kajak Vådbog Side 1 Nappedam Kajak VÅDBOG Version 5. marts 2011 Manual til instruktion af begyndere i Nappedam Kajak Dette hæfte kan både benyttes af instruktører og roere i begynderundervisningen.

Læs mere

Lysets land Strandvandring Rubjerg Knude - Hirtshals - Skagen

Lysets land Strandvandring Rubjerg Knude - Hirtshals - Skagen Lysets land Strandvandring Rubjerg Knude - Hirtshals - Skagen Mandag den 17. til fredag den 21. august 2015 Bliv blæst igennem fra de høje skrænter ved Hirtshals fyr Tag dig en dukkert i det friske Vesterhav

Læs mere

hvor vi skal overvære Bundesliga kampen Hamburger SV SpVgg Greuther Fürth.

hvor vi skal overvære Bundesliga kampen Hamburger SV SpVgg Greuther Fürth. Til FC Vestsjællands sponsorer 29. januar 2013 Kære alle. Herved har FC Vestsjællands Erhvervsklub fornøjelsen at invitere til en spændende busrejse til Hamborg i dagene fredag den 1. marts søndag den

Læs mere

1. Information om medlemsweekend år 2010. Lørdag den 9. oktober kl. 14.00 og søndag den 10. oktober 2010 kl. 10.00

1. Information om medlemsweekend år 2010. Lørdag den 9. oktober kl. 14.00 og søndag den 10. oktober 2010 kl. 10.00 1. Information om medlemsweekend år 2010 Lørdag den 9. oktober kl. 14.00 og søndag den 10. oktober 2010 kl. 10.00 Så nærmer sig tiden som mange af os har glædet os til et helt år hvor vi skal mødes igen

Læs mere

Rødder og Vinger. NYHEDSBREV marts 2008

Rødder og Vinger. NYHEDSBREV marts 2008 Rødder og Vinger NYHEDSBREV marts 2008 Jeg håber alle er kommet godt over jul og nytår og nu er friske til at tage fat på en ny sæson i vores lille forening. Lille er måske ikke det helt rigtige ord længere.

Læs mere

FAGLIGHED, FANTASI OG FÆLLESSKAB FORÅRSCAMP PÅ TO FANTASTISKE DAGE OG EN NAT PÅ HÅRSLEV EFTERSKOLE. Læs mere på www.haarslevefterskole.

FAGLIGHED, FANTASI OG FÆLLESSKAB FORÅRSCAMP PÅ TO FANTASTISKE DAGE OG EN NAT PÅ HÅRSLEV EFTERSKOLE. Læs mere på www.haarslevefterskole. FAGLIGHED, FANTASI OG FÆLLESSKAB FORÅRSCAMP PÅ TO FANTASTISKE DAGE OG EN NAT PÅ HÅRSLEV EFTERSKOLE Læs mere på www.haarslevefterskole.dk IDRÆT / DRAMA / FRILUFTSLIV MUSIK / MEDIE / KREATIV HÅRSLEV EFTERSKOLES

Læs mere

Sommerkurser 2015. Vil du være med?

Sommerkurser 2015. Vil du være med? 5 forrygende kursusuger på sommerhøjskole - Musik og kunsthåndværk (1 uge) - Cirkus, teater og musik (1 uge) - Friluftsliv og bevægelse (2 uger) - Livsstilskursus (1 uge) Vil du være med? Musik og kunsthåndværk

Læs mere

Lejrarmbånd. Her er vist hvordan knobet laves. Alle materialer udleveres på lejren.

Lejrarmbånd. Her er vist hvordan knobet laves. Alle materialer udleveres på lejren. Lejrarmbånd Foruden lejrbadges kan alle også lave et lejrarmbånd. Armbåndet laves af enten sort eller brun lædersnor, der lukkes med en lille smykkelås. På midten af armbåndet skal der laves et Josefineknob.

Læs mere

Indhold. Model for en dag vol. 2. Julegaveværksted. Det Blå Marked. Juledekorationer. Madbix med gæstekok. Nissebowling. Lucia.

Indhold. Model for en dag vol. 2. Julegaveværksted. Det Blå Marked. Juledekorationer. Madbix med gæstekok. Nissebowling. Lucia. Dag Dato Aktivitet Personale Tirs 4. nov Model for en dag vol. 2 To, Ki, Ja, Tr, Ti Tors 6. nov Butterflymøde Ki, Ja, Ca, Tirs Tors 11. nov 13. nov Svanesang Julegaveværksted Drengerøvsaften FIFA på PlayStation

Læs mere

Dark Sky action og naturens skatte

Dark Sky action og naturens skatte Læs mere på www.moensklintresort.dk Jagten på Dark Sky action og naturens skatte Grib tiden og jagt nutidens skatte på himlen og i efterårsferien på Møns Klint! Den varer kun 1 uge! Tema for efterårsferien

Læs mere

Sommerkurser 2016. 5 forrygende kursusuger på sommerhøjskole

Sommerkurser 2016. 5 forrygende kursusuger på sommerhøjskole Sommerkurser 2016 5 forrygende kursusuger på sommerhøjskole - Friluftsliv og bevægelse (2 uger) - Cirkus, teater og musik (1 uge) - Musik og kunsthåndværk (1 uge) - Det gode liv (1 uge) Vil du være med?

Læs mere

Sort Sol med Nolde museet og Mandø

Sort Sol med Nolde museet og Mandø Sort Sol med Nolde museet og Mandø Lørdag d. 27. september til søndag d. 28. september Rejseleder: Jan Hjort Få en af Danmarks største naturoplevelser Sort Sol. Fænomenet blev første gang præsenteret af

Læs mere

Sensommerhøjskole. 2.-4. september 2014 På Hærvejens Lejrskole. Tirsdag 2.9 Onsdag 3.9 Torsdag 4.9. 8.45 Transport Transport Transport Kl. 8.45-9.

Sensommerhøjskole. 2.-4. september 2014 På Hærvejens Lejrskole. Tirsdag 2.9 Onsdag 3.9 Torsdag 4.9. 8.45 Transport Transport Transport Kl. 8.45-9. Tid Tirsdag 2.9 Onsdag 3.9 Torsdag 4.9 Kl. 8.00-8.45 8.45 Transport Transport Transport Kl. 8.45-9.15 Morgenkaffe Morgenkaffe Morgenkaffe Kl. 9.15-9.30 9.30 Go morgen-samling Go morgen-samling Kl. 9.30-12.00

Læs mere

I Kajak fra Sverige til Finland via Märket og Ålandsøerne 2013

I Kajak fra Sverige til Finland via Märket og Ålandsøerne 2013 I Kajak fra Sverige til Finland via Märket og Ålandsøerne 2013 Bodil, Peter, Jørgen og Jan Märket Sidste overnatning Turku-Åbo Ryssö ön Inderskär Stora Furuholm slut Understen Märket Ängeskär r Singö start

Læs mere

NORDDJURSTRAFIK. Norddjurstrafik er et tilbud til kommunens borgere og gæster om kollektiv busbefordring indenfor kommunen.

NORDDJURSTRAFIK. Norddjurstrafik er et tilbud til kommunens borgere og gæster om kollektiv busbefordring indenfor kommunen. Norddjurstrafik Lokalkørsel Køreplan Gyldig 11. august 2008 til 26. juni 2009 1 2 NORDDJURSTRAFIK Norddjurstrafik er et tilbud til kommunens borgere og gæster om kollektiv busbefordring indenfor kommunen.

Læs mere

NATURDAGPLEJER TOVE HANSEN

NATURDAGPLEJER TOVE HANSEN Dagplejen NATURDAGPLEJER TOVE HANSEN ASKEVÆNGET 21 4550 ASNÆS TLF. 5965 1975 VELKOMMEN I MIT HJEM Mit navn er Tove Hansen. Jeg har været dagplejer siden 1985 og blev i 2009 godkendt som naturdagplejer.

Læs mere

Indbydelse. Tursejlere. 5.-7. juni 2015 KERTEMINDE SEJLKLUB K E R T E M I N D E S E J L K L U B

Indbydelse. Tursejlere. 5.-7. juni 2015 KERTEMINDE SEJLKLUB K E R T E M I N D E S E J L K L U B Indbydelse Tursejlere 5.-7. juni 2015 K E R T E M I N D E S E J L K L U B Velkommen til Kerteminde Kerteminde Sejlklub har fornøjelsen af at indbyde til Classic Fyn Rundt 2015 Kerteminde Sejlklub indbyder

Læs mere

Jule frokost bag tremmer????

Jule frokost bag tremmer???? FTK nyhedsbrev Februar 2014 ********************************************** Har klubben afholdt den årlige dyst for medlemmerne. Denne gang i en stemning af ølbar. Der var diverse konkurrence måder, så

Læs mere

FORÅRSCAMP TO FANTASTISKE DAGE OG EN NAT H Å R SLEV EFTERSKOLE FAGLIGHED, FANTASI OG FÆLLESSKAB. For elever i 7. og 8. klasse

FORÅRSCAMP TO FANTASTISKE DAGE OG EN NAT H Å R SLEV EFTERSKOLE FAGLIGHED, FANTASI OG FÆLLESSKAB. For elever i 7. og 8. klasse FAGLIGHED, FANTASI OG FÆLLESSKAB FORÅRSCAMP TO FANTASTISKE DAGE OG EN NAT PÅ HÅRSLEV EFTERSKOLE For elever i 7. og 8. klasse IDRÆT / DRAMA / FRILUFTSLIV MUSIK / MEDIE / KREATIV HÅRSL EV EFTERSKOLES FORÅRSCAMP

Læs mere

Landsstævne for voksne

Landsstævne for voksne KFUM og KFUK i Danmark indbyder til det 24. Landsstævne for voksne på Hotel Nyborg Strand den 21.- 23. januar 2011 TEMA: Tid til stilhed tid til Gud... VELKOMMEN KFUM og KFUK i Danmark indbyder til det

Læs mere

Laugposten. www.lynaesbaadelaug.dk. 19. årgang nr. 01-2010

Laugposten. www.lynaesbaadelaug.dk. 19. årgang nr. 01-2010 Laugposten 19. årgang nr. 01-2010 Standerhejsning Den nye bestyrelse Laugposten følger tiden Afholdte ture Nye forslag til aktiviteter Standerhejsning og generalforsamling d. 10 april Vejret var kun en

Læs mere

Naturvejleder Faxe 2015. Kom med på tur!

Naturvejleder Faxe 2015. Kom med på tur! Naturvejleder Faxe 2015 Kom med på tur! Den levende natur i Faxe Kalkbrud 30. maj kl. 14-16 Mødested: Geomuseum Faxe, Østervej 2, 4640 Faxe Deltag i dagens arrangement hvor Naturvejleder Faxe og Danmarks

Læs mere

Program for Landdistrikternes Uge

Program for Landdistrikternes Uge Program for Landdistrikternes Uge For 16. gang afholdes i Sønderho Landdistrikternes Uge 11. til 18. oktober 2015 Søndag d. 11. oktober. Kl. 9.30: Gudstjeneste i Sønderho Kirke. Arrangør: Nordby og Sønderho

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Bilag 1. Afrapportering af dialogmøder. Referaterne er godkendt af de enkelte interessenter. Gl. Brydegaard

Bilag 1. Afrapportering af dialogmøder. Referaterne er godkendt af de enkelte interessenter. Gl. Brydegaard Bilag 1 Afrapportering af dialogmøder Referaterne er godkendt af de enkelte interessenter. Gl. Brydegaard Mht. formidling kan kommunen bidrage med standard tekster og billeder, til de enkelte udbyderes

Læs mere

Ud i naturens spisekammer 05.07.15 11.07.15 ASKOV HØJSKOLE

Ud i naturens spisekammer 05.07.15 11.07.15 ASKOV HØJSKOLE Ud i naturens spisekammer 05.07.15 11.07.15 ASKOV HØJSKOLE Vores land er et fantastisk forrådskammer. Fra havet, markerne og den vilde natur får vi nogle af verdens fineste råvarer. Dette kursus er for

Læs mere

Invitation til DUSK-netsamling i Mariagerfjord d. 1. til 3. april 2011

Invitation til DUSK-netsamling i Mariagerfjord d. 1. til 3. april 2011 Invitation til DUSK-netsamling i Mariagerfjord d. 1. til 3. april 2011 Mariagerfjord Ungdomsråd og UngMariagerfjord byder alle velkommen til DUSKnetsamling i Hadsund, fredag d. 1. til søndag d. 3. april

Læs mere

HOLBÆK - DANMARK. 30. Europa Vandredage. 22.-25. maj

HOLBÆK - DANMARK. 30. Europa Vandredage. 22.-25. maj HOLBÆK - DANMARK 30. Europa Vandredage 2015 22.-25. maj Velkommen til Holbæk Kære vandreentusiaster Her i Holbæk Kommune er vi stolte af at skulle huse den 30. udgave af Europa Vandredage i Pinsen 2015.

Læs mere

Fuglsøcentret. Kursus og konferencecenter

Fuglsøcentret. Kursus og konferencecenter Fuglsøcentret Kursus og konferencecenter VELKOMMEN >> Et besøg på Fuglsøcentret er noget ganske særligt! Det er et ophold, hvor service, engagement og rummelighed går hånd i hånd med ro, smuk natur og

Læs mere

Sommerkursus 2014. 29. juni 5. juli 2014

Sommerkursus 2014. 29. juni 5. juli 2014 Sommerkursus 2014 29. juni 5. juli 2014 Musik og Teaterhøjskolen vil summe af livsglæde, musik, udendørsaktiviteter, foredrag og hyggeligt samvær for dig, som har lyst til at være en del af et fællesskab

Læs mere

LEDIGE MEDHJÆLPERJOBS

LEDIGE MEDHJÆLPERJOBS LEDIGE MEDHJÆLPERJOBS PÅ SMUKFEST 2015 HEGNSHOLDET SØGER MEDHJÆLPERE TIL OPSTILLING OG NEDTAGNING HVAD: Vi søger fysisk stærke folk, der ikke er bange for at tage fat og blive beskidte til en hård og drøj

Læs mere

SIKKERHEDSINSTRUKS. for aktiviteter med havkajakker hos Qayak.dk. Juni 2014. Side 1 af 5

SIKKERHEDSINSTRUKS. for aktiviteter med havkajakker hos Qayak.dk. Juni 2014. Side 1 af 5 SIKKERHEDSINSTRUKS for aktiviteter med havkajakker hos Qayak.dk Juni 2014 Side 1 af 5 Indholdsfortegnelse 1. Identifkation af rederen 2. Beskrivelse af sejladsaktiviteter 3. Identifkation af risici 4.

Læs mere

Mandag d. 29. juni fredag d. 3. juli 2015 Vesterhavsgde 8 Thorsminde 97 49 71 54

Mandag d. 29. juni fredag d. 3. juli 2015 Vesterhavsgde 8 Thorsminde 97 49 71 54 SOMMERSJOV I VEST Aktiviteterne afholdes i den første uge af din sommerferie, uge 27 Mandag d. 29. juni fredag d. 3. juli 2015 Der er sjov for både store og små, så skynd dig at melde dig til, så du kan

Læs mere