Arrangements oversigt 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arrangements oversigt 2015"

Transkript

1 Arrangements oversigt 2015 I dette hæfte er alle Kyst- og Fjordcentrets offentlige tilbud beskrevet, og under de 4 lokaliteter er ture / events beskrevet. Praktiske oplysninger Det er Kyst- og Fjordcentret der driver de 4 besøgssteder: Klithuset, Blå Flag Center Grenaa, Klitten 1, 8500 Grenaa Tlf Rullende naturformidling på Nordkysten, Tlf Blå Flag Station Fjellerup strand, Klitvej 5, 8585 Glesborg Tlf Fjordcentret, Voer Færgevej 123, 8950 Ørsted Tlf / Vi er desuden til stede på Instagram og LinkedIn Norddjurs kommune yder et driftstilskud til naturformidlingen.

2 Månedens tur 2015 Norddjurs Kommune og Kyst- og Fjordcentret tilbyder igen i 2015 et væld af spændende arrangementer med fokus på især kysterne. Nærværende oversigt er udarbejdet i februar måned og der vil løbende ske justeringer og ændringer i det planlagte, ligesom der løbende vil komme flere arrangementer til. På vores hjemmeside vil man kunne se det aktuelle program og tilmelde sig nyhedsbreve. Ved at følge os på vil man løbende blive direkte opdateret. Man er altid velkommen til at ringe til os på April Cykeltur på Nordkysten Lørdag d. 25. april Mere information følger. Medbring: cykel, kaffe og madpakke og evt. kikkert. Cykeltur og Fugletræk - Søndag den 26. april Mere information følger. Medbring: cykel, kaffe og madpakke og evt. kikkert. Maj Slanger og krybdyr i klitten ved Grenaa strand Tidsramme: torsdag d. 21. maj kl Mødested: Klithuset, Klitten 1, 8500 Grenaa Tag med naturvejlederen på opdagelse i klitterne ved Grenaa strand. Hvis vi er heldige og stille kan vi opleve hugorme der tager solbad, samt opleve firben og andre spændende dyr der også holder af at være i klitterne. Tag aftenkaffen med. Juni Kanotur på Grenaaen Tidsramme: torsdag d. 18. Juni kl Mødested: Gasværksvej, 8500 Grenaa Vi giver en basal instruktion i det at padle en kano, hvorefter vi padler til Enslevsgården. Her tænder vi bål, og så skal vi tilberede mad på bål sammen med personale fra Kyst- og Fjordcentret samt lokale politikere. Har man lyst til at ro med i egen kano eller kajak, så er man meget velkommen. Det er endvidere muligt at gå eller cykle til Enslevgården. Tilmelding er nødvendig senest tirsdag d. 16 juni kl. 12 på tlf Man skal her oplyse om man skal have plads i en kano, eller om man kommer til Enslevgården på anden vis. Der opgræves en symbolsk betaling for mad og drikke. Den store kystvandring Klinteetapen fra Grenaa til Fjellerup med overnatning i Gjerrild torsdag d. 25. Juni til fredag 26. juni Startsted: Klithuset, Klitten 1, 8500 Grenaa kl Slutsted: Blå Flag station Fjellerup, Klitvej 5, 8585 Glesborg kl. 14 med busafgang til Grenaa.

3 Turen starter ved Klithuset i mellem kl og Der vil være information om, hvad man skal se efter på første etape. Herefter går man på egen hånd til Fornæs fyr ca. 6,5 km hvor der i tidsrummet til vil være en formidler til stede, som vil fortælle lidt om Fornæs og den næste strækning. Næste opsamlingssted er ved Sangstrup Klint, hvor der igen vil være direkte formidling i tidsrummet Ved Sangstrup serveres en forfriskning. Der overnattes i Gjerrild på campingpladsen, i shelters, på vandrehjemmet eller på Gjerrild kro. Der kan bestilles aftensmad og morgenmad direkte på overnatningsdestinationerne. Dag 2 starter i tidsrummet mellem 9.00 og 9.30 og første formidlingspunkt er Bønnerup havn i tidsrummet mellem og 12.00, der serveres frokost i Bønnerup. Turen afsluttes på Blå Flag stationen i Fjellerup, og man skal være fremme senest kl Tidspunkterne er udregnet efter en gå hastighed på 4,5 km/t. Det vil også være muligt at cykle eller ro i kajak. Praktiske oplysninger Bagagen flyttes fra Grenaa til Gjerrild og retur til Grenaa. Transporten mellem Fjellerup og Grenaa sker i bus. Pris: 500,- plus overnatning og forplejning Juli se særskilt program August Den store kystvandring Klinteetapen fra Grenaa til Fjellerup med overnatning i Gjerrild Torsdag d. 27. august Fredag den 28. August kl Startsted: Klithuset, Klitten 1, 8500 Grenaa. Slutsted: Blå Flag station Fjellerup, Klitvej 5, 8585 Glesborg kl. 14 med busafgang til Grenaa. Turen starter ved Klithuset i mellem kl og Der vil være information om, hvad man skal se efter på første etape. Herefter går man på egen hånd til Fornæs fyr ca. 6,5 km, hvor der i tidsrummet til vil være en formidler til stede, som vil fortælle lidt om Fornæs og den næste strækning. Næste opsamlingssted er ved Sangstrup Klint, hvor der igen vil være direkte formidling i tidsrummet Ved Sangstrup serveres en forfriskning. Der overnattes i Gjerrild på campingpladsen, i shelters, på vandrehjemmet eller på Gjerrild kro. Der kan bestilles aftensmad og morgenmad direkte på overnatningsdestinationerne. Dag 2 starter i tidsrummet mellem 9.00 og 9.30 og første formidlingspunkt er Bønnerup havn i tidsrummet mellem og 12.00, der serveres frokost i Bønnerup. Turen afsluttes på Blå Flag stationen i Fjellerup, og man skal være fremme senest kl Tidspunkterne er udregnet efter en gå hastighed på 4,5 km/t. Det vil også være muligt at cykle eller ro i kajak. Praktiske oplysninger Bagagen flyttes fra Grenaa til Gjerrild og retur til Grenaa. Transporten mellem Fjellerup og Grenaa sker i bus.

4 Pris: : 500,- plus overnatning og forplejning September Naturens dag søndag den 13. September kl Naturpark Randers fjord - Tour de Hotspots Oplev de 5 hotspots i Naturparken fra en kano eller kajak. Vi starter i Allingåbro og ender i Udbyhøj, man kan stoppe ved Voer Færgested. Turen er ikke for begyndere. Der kan lejes kanoer af Fjordcentret og kajakker af Voer Færgesteds kajakklub. Der koordineres transport tilbage til startstedet mod en beskeden betaling. Dette kræver dog tilmelding. De 5 hotspots beliggende i Norddjurs kommune er Allingåbro, Dammene i rørskoven, Voer Færgested, Kanaløen og Udbyhøj. Afstanden fra Allingåbro til Voer Færgested er 12 km Afstanden fra Voer Færgested til Udbyhøj er 12 km Den store kystvandring Klinteetapen fra Grenaa til Fjellerup med overnatning i Gjerrild Lørdag d. 27. september Søndag den 28. september Startsted: Klithuset, Klitten 1, 8500 Grenaa kl Slutsted: Blå Flag station Fjellerup, Klitvej 5, 8585 Glesborg kl. 14 med busafgang til Grenaa. Turen starter ved Klithuset i mellem kl og Der vil være information om, hvad man skal se efter på første etape. Herefter går man på egen hånd til Fornæs fyr ca. 6,5 km, hvor der i tidsrummet til vil være en formidler til stede, som vil fortælle lidt om Fornæs og den næste strækning. Næste opsamlingssted er ved Sangstrup Klint, hvor der igen vil være direkte formidling i tidsrummet Ved Sangstrup serveres en forfriskning. Der overnattes i Gjerrild på campingpladsen, i shelters, på vandrehjemmet eller på Gjerrild kro. Der kan bestilles aftensmad og morgenmad direkte på overnatningsdestinationerne. Dag 2 starter i tidsrummet mellem 9.00 og 9.30 og første formidlingspunkt er Bønnerup havn i tidsrummet mellem og 12.00, der serveres frokost i Bønnerup. Turen afsluttes på Blå Flag stationen i Fjellerup, og man skal være fremme senest kl Praktiske oplysninger Bagagen flyttes fra Grenaa til Gjerrild og retur til Grenaa. Transporten mellem Fjellerup og Grenaa sker i bus. Tidspunkterne er udregnet efter en gåhastighed på 4,5 km/t. Det vil også være muligt at cykle eller ro i kajak. Pris: : 500,- plus overnatning og forplejning Klinterne med fossiler Søndag den 20. september i tidsrummet 10 til 13 er der naturvejleder ved Sangstrup klint. Kom og få et indblik i klintens spændende historie der strækker sig gennem mere end 65 mio år. Vi medbringer diverse undersøgelsesværktøjer og lupper. Vi medbringer også et teleskop til fugle og vindmøllekig. Tag gerne madpakke og kaffe med.

5 Oktober Svampetur i Mejlgårdskoven med udgangspunkt fra blå flag i Fjellerup Vi mødes og organiserer samkørsel til et spændende svampested. Vi fortæller om hvilke svampe vi leder efter og om svampenes biologi. Vi går derefter på svampejagt i 2 timer, hvorefter vi kører tilbage til Blå Flag centret. Her laver vi svampeudstilling og tilbereder de bedste af dem. Medbring kurv, kniv og evt. svampebog, samt en 20 er til chaufførerne. November Fuldmåneaften Onsdag d. 25. November Det er Fuldmåne, og vi inviterer til at se månen gennem vores stjernekikkerter. Vi er klar til at se på månen og udpege nogle af de mest tydelige stjernebilleder i tidsrummet fra Arrangementet foregår i samarbejde med Norddjurs kommune. Flere oplysninger om arrangementet ved Carsten Enemark på December Stjerneskud Aftentur med stjerneskud Søndag d. 13 december kl på P-pladsen, spisning mod forudbestilling kl Oplev meteorsværmen Geminiderne der giver mulighed for at se på endog rigtig mange stjerneskud. Selve arrangementet starter kl. 19 og varer ca. 2 timer. Der er ikke lagt op til en lang gåtur, hvis det er stjerneklart, for så handler det om at se stjerneskud, og også få udpeget nogle af de store og flotte stjernebilleder. Det vil være muligt, at starte arrangementet allerede kl. 18 med spisning af Stjerneskud. Såfremt man ønsker at deltage i dette, skal man ringe på og tilmelde sig senest torsdag d. 10. december kl. 14. Prisen er 125,- som dækker stjerneskud, en øl eller vand samt kaffe under stjernekiggeriet. Arrangementet foregår i samarbejde med Norddjurs kommune. Flere oplysninger om arrangementet ved Carsten Enemark på

6 Fjordcentret Her er kun omtalt de Skrubbelaugets underlaug, samt enkeltstående offentlige arrangementer. Alle Fjordcentrets daglige tilbud kan ses i et særskilt hæfte. Alle vores tilbud kan ligeledes findes på En del er til download og ligger som printklare pdf-filer. Pileflet Pilefletterne mødes den og 5 onsdag om måneden for at flette pil og erfaringsudveksle omkring deres hobby. Pilefletterne deltager også aktivt i dyrkning og høstning af pil på Fjordcentret. Pilefletterne er kommet godt fra start, og vi er i øjeblikket ca. 10 aktive flettere. Har du også lyst til at flette pil på Fjordcentret, skal du bare møde. Her er plads til både nybegyndere og erfarne flettere! Uldtanter Uldtanterne mødes den 2. onsdag i måneden. Der eksperimenteres meget med de forskellige teknikker. Er du med i en af onsdagsgrupperne skal du være med i Skrubbelauget. Sivflet Sivfletterne mødes den 4. onsdag i måneden. Der eksperimenteres meget med de forskellige teknikker. Er du med i en af onsdagsgrupperne skal du være med i Skrubbelauget. Team1, en gruppe af primært mænd som er under opstart med udendørsaktiviteter og vedligehold. Sildedag søndag d. 26. April i tidsrummet Fuglene synger, græsset gror, bølgen den blå lokker og Fjordcentret ved Voer Færgested hejser atter flaget. Fra 26. april til 31. august har vi åbent alle dage, det markerer vi med vores traditionsrige Sildedag som i år er den sidste søndag i april. Vi vil vi røge og planke sild, dele smagsprøver ud til vores gæster, give gode råd til det at fange, rense og tilberede sild. Men det er ikke gjort med det, vores gæster kan også selv prøve lykken enten fra bredden og fiske ud i kanalen eller fra en af Fjordcentrets joller. Sildefiskeri er sjovt og aktivt fiskeri, og rammer du stimen handler det om at stoppe, mens du stadig har lyst og energi til at rense din fangst, for sild kan ikke genudsættes. Fjordcentret er jo meget mere end fiskeri, det er også aktive oplevelser for hele familien og vi har aktiviteter på land og på vand. Vores vandaktiviteter omfatter altid (når vejret tillader det) motorjoller, bygning af tømmerflåder, kanosejlads og tur i waders. Ved særlige lejligheder tilbyder vi også ture i vores store gummibåd Havørnen og naturvejledning fra havkajak. Aktiviteterne på land udbygges også løbende, og der er i år helt ny Vandlegeplads og store Lavuer. Naturligvis de kendte aktiviteter med vandraketter, rørebassiner, gpsjagter, kanosejlads, stenslibning, rebslagning og aktiviteter med ild og mad. Der er nok at gå i gang med, og aktiviteter for hele familien. Vi laver desuden naturvejledning i hele kommunen, og Blå flag aktiviteter i Fjellerup og i Grenaa. Se mere

7 på kalenderen på vores hjemmeside. Vi glæder os til forårets og sommerens glade naturaktiviteter. Sikkerhedsopdatering 27. april Med forårets komme lokker atter vandet til aktivitet. På Kyst- og Fjordcentret har vi altid gjort en dyd ud af sikkerheden. Det forekommer os helt naturligt, at vi skaber en god kultur om vores aktiviteter hvor sikkerheden er tænkt ind fra start til slut. Derfor har vi hygiejne certifikater, 12 timers førstehjælpskursus, og diverse maritime kurser. Men det er ikke gjort med det, man kan have nok så fine papirer, men det hjælper ikke hvis ikke man også bruger hovedet. Nogle færdigheder er man desuden nød til at holde vedlige, det gælder blandt andet redninger i forbindelse med vandaktiviteter. Vi inviterer derfor til, at interesserede kan deltage i eller overvære vores årlige sikkerhedsopdatering. Dagen starter i Fjordcentrets Naturværksted, her vil programmet blive gennemgået, derefter går vi til omklædning og flytter kanoer, kajak og joller ned til Voer Færgeleje. Her er der gode tilskuerfaciliteter og samtidig gode forhold til redningsøvelser. Der er ingen forudsætninger for at være tilskuer, men vil man være deltager kræver det lige en snak med Carsten Enemark. I waders skal vores instruktører prøve at vælte, både forlæns og baglæns, og muligvis også prøve fra båd selvom vores instruktører aldrig sejler i waders. I kanoerne skal der øves redninger med assistance fra kajak, kano og joller. Endelig laver vi mand over bord øvelse fra en jolle. Flere oplysninger ved Carsten Enemark på / Fjordens og Kystens dag søndag d. 10. maj Vi har åbent fra 9.30 til Formiddagskaffe i fjorden, der er rundstykker til alle i waders og til folk i kajak. I samarbejde med Beredskabet på Djursland vil der dagen igennem være forskellige aktiviteter ved færgestedet med fokus på redninger. Få pudset din selvredning / makkerredning af i kajak. Er det længe siden du sidst har prøvet en redning i din havkajak så tag imod vores tilbud om at få din redning pudset af så du er klar til sæsonen på vandet. Du kan medbringe din egen kajak eller du kan låne en af vores. Hele dagen vil der være forskellige arbejdende værksteder. Der er gratis adgang til Fjordcentret denne dag, men deltagelse i aktiviteterne på centret fordrer billet. I Fjellerup er Blå Flag stationen åben fra Indvielse af Maritim oplevelsesplads i Bønnerup fredag den 15 maj Norddjurs kommune og Destination Djursland har i fællesskab skabt en maritim oplevelsesplads på trekanten ved Bønnerup havn. Skt. Hans aften på Fjordentret Tirsdag den 23. Juni fra Skt. Hans aften skal fejres i festligt lag sammen med glade mennesker. Gode traditioner er værd at holde fast i og videre udvikle. På Fjordcentret har vi tradition for at tænde op i grillen, i fællesskab tænde bål, høre et inspirerende menneske holde tale og synge nogle af de flotte danske sange. Vi griller koteletter og pølser, og vi har 80 madbilletter á 75,-

8 Det er en fordel at bestille på forhånd. Du må også gerne tage din egen madkurv med. Bålet tændes kl Fjordens friske fisk Dagen før I kommer, sætter vi garn til jer, som vil stå og fiske hele natten. Det er disse garn, vi nu i fællesskab skal ud for at røgte. Vi er med for at give den optimale oplevelse. Større børn og voksne kan selv bjærge garnene, mens mindre børn må vente, til de bliver store og stærke nok til at kunne trække garnene ombord. Når garnene er ombord, er vi nu klar til at pille fisk og krabber ud af garnene, og her kan alle være med, uanset alder. Alle fisk måles på målebrættet, og undermålere sættes forsigtigt tilbage i fjorden. Resten tages med til Fjordcentret. De friskfangede fisk flyttes til et stort rørebassin til senere brug. Efter en kort pause starter vi nu på den næste fase. Fiskene skal atter fanges, men denne gang med fingrene. Alle modtager en grundig instruktion i at rense og flå de fangede fisk. Personer under 18 år får ikke lov til at skære i levende fisk, og voksne kun efter instruktion. Men alle er med til at rense og flå fisken. Fiskene tilberedes over bål i folie, som plankede eller i røgeovnen. Fiskeri er naturligvis en slags lotteri, og vi kan ikke garantere fangst hver gang. Men selve sejlturen på fjorden er også en oplevelse og nydelse. Offentlige garnture - tirsdage og torsdage i uge 26 til og med uge 35 med start kl Pris: Aktivitetsbillet +50,- kr. pr. person (inkluderer entré til centret til en hel dag med fantastiske oplevelser). Selve sejlturen varer ca. 45 minutter. Sivhøsttur Mandag d. 20. juli med start kl Tag med på årets sivhøsttur. Vi sejler i de små joller til Grund fjord for at høste Søkogleaks. Selve sejlturen tager ca. 45. minutter. Vel ankommet ved "Sivene" spises den medbragte madpakke og der fortælles lidt om selve høsten, vejringen, opbevaringen med mere. Derefter høster vi i et par timer, hvorefter vi returnerer til Fjordcentret. På sejlturen hjem kan den medbragte kaffe nydes. Pris. 150,- (Medlemmer af Skrubbelaget: gratis) Den enkelte deltager kan få 2 neg siv med hjem. Tilmelding er nødvendig og sker på tlf senest fredag d.17. juli. kl 12.00

9 Blå flag station Fjellerup Livet på det lave vand I tidsrummet mellem 10 og 11 udleveres grej af forskelligt art til vores gæster, de får alle samme besked at når klokken nærmer sig 11 vil naturvejlederen komme ud forenden af broen og være med til at se på dagens fangst. Noget af fangsten sættes forsigtigt tilbage i havet, mens andre dele af fangsten tages med op til Blå Flag stationen. Hvis der er mange rejer tænder vi bål og nyder friske bålstegte rejer. Aktiviteten er gratis. Snorkling Livet under havets overflade er superspændende og opleves fantastisk set gennem en dykkemaske, og har man snorkel på kan man forlænge sit ophold i havet og holde øje med noget spændende dukker op som man ikke vil mindst øjenkontakten til. Gæsterne starter med at tage en våddragt på, finde maske og snorkel og finner i rette størrelse. Derefter begiver vi os i samlet flok ud mellem 1. og 2. revle, her er ofte kun 30 cm dybt og derfor et ideelt sted at starte. Finnerne placeres på broen. Introduktionen starter med at vi snakker om hvad vårdragten gør, derefter tager vi masken på, viser hvordan vi tømmer den hvis der er kommet vand i den. Kigger ned og fortsætter med snorklen, den fylder vi også med vand, og viser hvordan den bliver tømt med et lille blæs. Allerede på det helt lave vand vil vi ofte være omgivet af rejer og bundlevende småfisk, og dermed er oplevelsen allerede startet på 30 cm vand. Deltagerne snorkler ind til broen og tager finnerne på. De kan nu enten svømme ud mellem 2. og 3. revle eller gå derud. Vælger de at gå vil de opleve at det er lettest at gå baglæns. Vi fortæller også om hvordan benene skal bevæges for at udnytte finnerne optimalt. Inden gæsterne slippes viser vi dem hvordan de lettest dykker ned, og så skal de bruge deres kunnen i at tømme deres snorkel mens de ligger i vandet. Når alle er trygge ønsker vi dem god fornøjelse. Det er en betalingsevent, som koster 100,- og prisen dækker eventen og giver ret til at låne udstyr en uge frem. Gæsterne skal gøres opmærksomme på hvis vi har snorkling ved Bønnerup eller Sangstrup i nær fremtid. Kajak En kajak er en lille båd man tager på og giver muligheder for store naturoplevelser. En del af vores værdigrundlag er at sikkerhed er en fuldstændig og naturligt ingeret del af alle vores tilbud. Derfor vil vi gerne introducere vores gæster til det helt basale i kajakroningen, nemlig det at kunne redde andre hvis man vælter. Gæsterne iføres våddragt (også om sommeren) og svømmevest og kajakken bliver gennemgået. Vi viser hvordan man holder en pagaj og hvordan man kommer i kajakken fra strandbredden. Herefter er det gæstens tur, ofte vil der allerede her ske kæntringer. Deltagerne parres sammen 2 og 2, og hvert makkerpar tager 1 kajak med ud på ca. 1 meter vand. Her demonstreres hvordan man kommer ud af kajakken både med og uden skørt. Makkerredningen bliver introduceret og gennemgået et par gange under vejledning. Vi vælger at have folk i vandet der kan holde kajakkerne på plads og samlet under den første del af eventen. Når alle har forstået hvad de skal, så kan alle komme i kajak. Det handler først og fremmest om redninger og basale styretag. Derefter kan deltagerne afhængig af vejret få lov til at ro en tur. Gæsterne skal gøres opmærksom på hvis vi har en guidet tur i nær fremtid. Alderskrav minimum 12 år. Børn skal være ifølge med en voksen, er børnene i alderen er forholdet 1:1, er børnene mellem kan 1 voksen godt have flere børn med.

10 Det er en betalingsevent, som koster 200,- og prisen dækker eventen og giver ret til at låne udstyr en uge frem. Blå Flag center Grenaa Krabbesuppetur fra Hav til Mav Stranden og det lave vand byder på mange lækkerier. Turen starter derfor med et kort oplæg omkring rørebassinet hvorefter det er tur til indsamling. Der indsamles krabber, rejer, snegle, frisk tang mm. Tilbage i Klithuset bliver der fortalt lidt basal biologi hvorefter selve madlavningen går i gang. Eventen sluttes af omkring bålet med Dagens unikke suppe. Der kan serveres en eller anden form for brød til. GPS tur Grenaa plantage ligger lige i vores baghave med rig mulighed for at tage på opdagelse, og det gælder året rundt og stort set på alle tidspunkter. Vi har en række faste gps-punkter, og dermed også en række forskellige ruter og tema. Fortæl naturvejlederen hvad i godt kunne tænke jer, så vil han eller hun forsøge at opfylde jeres ønske. Vi giver naturligvis en grundig instruktion i brugen af en håndholdt gps. Livet på det lave vand Efter et kort oplæg omkring rørebassinet er det tid til, at tage på ekspedition, her udforskes lavvandsområdets rige dyreliv. Med waders, ketsjere og evt. vodtrækning kan man fange snegle, muslinger, vandmænd, rejer, krabber og småfisk. På en god dag ved kysten fanger vi ofte over 25 forskellige arter. Akvarier, oversigtsduge og bestemmelsesnøgler over de fundne dyrearter tages med ned på Grenaa strand. I bestemmer selv om dagens fangst skal ende i suppegryden eller i akvarierne. Det aftales med naturvejlederen på forhånd. Kanotur på Grenaaen Midt i hjertet af Grenaa ligger Gasværksvej hvor vi har vores kanoer liggende. Kanoerne er monteret med 2 eller 3 faste sæder og i depotet er der løse sæder. Det er også i depotet at man finder padler og ikke mindst de obligatoriske redningsveste. Kanoerne lejes ud på dagsbasis til turister på almindelige udlejningsvilkår. Kanoerne kan også lejes af skoleklasser og bruges af Kyst- og Fjordcentret som en del af vores tilbud. Er vi med er det at betragte som erhvervsmæssig sejlads og dermed skal vi overholde vores Sikkerhedsinstruks. Skoleklasser der lejer kanoerne af os, uden at vi er med, skal have udarbejdet deres egen sikkerhedsinstruks. Gæsterne informeres om dagens program, inddeles i fornuftige kanohold og når redningsvesten er på kan kanoerne sættes i vandet. Inden dette sker er der udpeget et mødested, og de mest basale kanotag er demonstreret. Vigtigst af alt er dog at gruppen skal være sammen i makkerpar. Der padles til Enslevgården. Her er der tid til pause. Ofte vil vi have noget brænde og bålgrej med, men undertiden har vi andre planer. Fra man sætter i gang til at Enslevgården er nået skal man regne en god time. Pausen på Enslevgården tager hurtigt også en time, især hvis der skal tændes bål og bages pandekager samt spises madpakker. Turen hjem er medstrøms og tager ikke helt så lang tid. I juli måned er der en periode hvor der skæres grøde og dermed opsat grødespærring. Det giver lidt ekstra udfordringer.

11 Rullende naturformidling Sangstrup Klint Karlby & Sangstrup Klinter fremtræder som meget flotte kystklinter. Det underste lag af Danskekalken, Bryozo-kalken, når her helt op til overfladen. Der er gjort betydelige flintefund fra stenalderen. Der er mulighed for at finde fossiler. Vi er tilstede og har lidt grej med så vi kan se nærmere på klinten og de fossiler vi og vores gæster finder. Sangstrup er også smuk under vandet. Har du prøvet at snorkle før så tag dit grej med, har du ikke snorklet før, så anbefaler vi en introduktion til snorkling på Blå Flag stationen i Fjellerup. På udvalgte dage kan du følge med naturvejlederen ud og ned i vandet. Se den aktuelle kalender eller ring på / Sangstrup er desuden en god fiskelokalitet så husk dit fiskegrej. Bønnerup Bønnerup marina og strand byder på flere forskelige oplevelser og vi er tilstede forskellige steder fra gang til gang, dog efter fast plan. Trekanten under møllerne. Vi er her i den ydre del af havnen og en smule mere påvirket af dønninger. Vi har fangstnet og spande, og fangsten kan vi se på i vores store krabbetrailer, her er der også forskelligt undersøgelsesudstyr. Har du snorklet før er det oplagt at prøve at snorkle langs med molerne. Det er dog ikke for nybegyndere. På stedet er der en dejlig kajakanløbsbro, men også her gælder der at det ikke er for nybegyndere, idet der er dybt med det samme. Har du lyst til at prøve at snorkle eller ro i kajak så kan vi anbefale at besøge Blå flag stationen i Fjellerup. Bønnerup marina. Der er meget liv langs med broer og moler i en marina. Vi har forskelligt fangst og undersøgelsesudstyr med. Det kan man som gæst låne, prøve lykken og derefter få en god snak med naturvejlederen om fangsten og hvordan det indgår i det store kredsløb. Bønnerup strand, øst for marinaen. Midt mellem badende gæster vrimler det med liv. Krabber, rejer og småfisk trives godt på det lave vand. Vi kigger nærmere på livet på det lave vand. St. Sjørup krabber og kanoer på sommermarked De første 4 tirsdag i juli måned er der sommermarked ved søen i St. Sjørup. Vi har en krabbetraileren med og indbyder til krabbevæddeløb. Du kan også låne en kano og tage en tur på søen naturligvis iført redningsvest.

KYST- OG FJORDCENTRETS SKOLETJENESTE

KYST- OG FJORDCENTRETS SKOLETJENESTE Indhold For de mindste (børnehave og indskoling)... 3 Krible-Krable smådyr... 3 Fjordens Friske Fisk... 4 Svampetur... 6 Kysten og fjordens dyreliv... 7 Ildens magi - Bål og bålaktiviteter... 7 Jul på

Læs mere

Blå Flag program 2015. Ud i det blå med Sønderborg Kommune

Blå Flag program 2015. Ud i det blå med Sønderborg Kommune Blå Flag program 2015 Ud i det blå med Sønderborg Kommune Aktivitetskalender Juni Juli August On 1 Aktiv sommer Lø 1 Undervandsjagt + Spis din kyst To 2 Aktiv sommer Sø 2 Snorkelsafari Fr 3 Aktiv sommer

Læs mere

Lillebælt. Inspiration til oplevelser. Hvalsafari Mountainbike Coffee break (male workshop) visit-middelfart.com Tel.

Lillebælt. Inspiration til oplevelser. Hvalsafari Mountainbike Coffee break (male workshop) visit-middelfart.com Tel. Lillebælt Inspiration til oplevelser visit-middelfart.com Tel. +45 8832 5959 Hvalsafari Mountainbike Coffee break (male workshop) Velkommen til et hav af oplevelser ved Lillebælt Med Middelfart & Fredericia

Læs mere

2015 Blå Flag programmet

2015 Blå Flag programmet 2015 Blå Flag programmet Indhold Torsdag 21. maj: Oplev klokkefrøerne på Glænø - aftenvandring... 6 Lørdag 23. maj: Morgentur til nattergalesang i Tude Ådal... 6 Onsdag 27. maj: Tude Ådal - orkidétur...

Læs mere

Naturformidling i havkajak - erfaringer og gode råd.

Naturformidling i havkajak - erfaringer og gode råd. Naturformidling i havkajak - erfaringer og gode råd. Indholdsfortegnelse Indledning 3 Målgrupper for havkajakformidling 4 Praktiske og sikkerhedsmæssige overvejelser og andre tips, gode råd mv.. 6 Om ansvar,

Læs mere

Nyt fra Projekt Mere Naboskab

Nyt fra Projekt Mere Naboskab Nyt fra Projekt Mere Naboskab Nyhedsbrev 1. udgave, 2. årgang Marts 2014 I dette nummer kan du læse om alle de spændende tiltag, der for tiden blomstrer op i Holluf Pile: Aftengågruppe fredagscykelture

Læs mere

LIMNYT Nr. 2 - Juni 2012

LIMNYT Nr. 2 - Juni 2012 LIMNYT Nr. 2 - Juni 2012 I dette nummer: Fotokonkurrencen Portræt af Mai en begynder fra hold 1 Hvor går roturen hen? En beskrivelse af vores rovand Miniguide til klubbens turbåde Stævneresultater fra

Læs mere

Rødder og Vinger. NYHEDSBREV marts 2008

Rødder og Vinger. NYHEDSBREV marts 2008 Rødder og Vinger NYHEDSBREV marts 2008 Jeg håber alle er kommet godt over jul og nytår og nu er friske til at tage fat på en ny sæson i vores lille forening. Lille er måske ikke det helt rigtige ord længere.

Læs mere

Velkommen til Naturens Dag

Velkommen til Naturens Dag Velkommen til Naturens Dag Søndag d. 13. september 2015 kl. 10.30-19.00 Årets tema: Naturen, hvor du bor Udgangspunkt for alle aktiviteter på Naturens Dag på Holmsland er Røjklit Havn, Røjklitvej 14 Naturens

Læs mere

VELKOMMEN I GRENAA og OMEGNS FRIMÆRKEKLUB

VELKOMMEN I GRENAA og OMEGNS FRIMÆRKEKLUB VELKOMMEN I GRENAA og OMEGNS FRIMÆRKEKLUB MEDLEM ELLER EJ? Kan man ikke lige så godt sidde derhjemme og samle på frimærker? Bliver det mere spændende og sjovt, når man er medlem af en frimærkeklub? Svaret

Læs mere

KANO & KAJAK. Et stort tilykke til de nykårede verdensmestre i K2 marathon, Anne Lolk og Mette Barfod fra henholdsvis Gladsaxe og Lyngby.

KANO & KAJAK. Et stort tilykke til de nykårede verdensmestre i K2 marathon, Anne Lolk og Mette Barfod fra henholdsvis Gladsaxe og Lyngby. KANO & KAJAK D A N S K K A N O & K A J A K F O R B U N D S N Y H E D S M A G A S I N O K T O B E R 2 0 0 6 indoor-outdoor Et stort tilykke til de nykårede verdensmestre i K2 marathon, Anne Lolk og Mette

Læs mere

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Tlf.: 7649 6000 Tlf.: 7586 5533 Aktiv Familie Ferie... med sjove udfordringer & skønne natur- og friluftsoplevelser Drømmer I om at slippe hverdagens daglige gøremål,

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 20828 Navn naturvejleder: Karin Winther Navn arbejdsgiver: Vesthimmerlands Kommune Arbejdssted: Vesthimmerlands Kommune Adresse: Frederik IXs Plads

Læs mere

22. årgang nr. 3 maj 2015. Klumme, Tjele, Bestyrelsens beretning, Orelund, Majorgården, Artikler, Højskoleweekends m.m.

22. årgang nr. 3 maj 2015. Klumme, Tjele, Bestyrelsens beretning, Orelund, Majorgården, Artikler, Højskoleweekends m.m. Tjeles Venner 22. årgang nr. 3 maj 2015 Klumme, Tjele, Bestyrelsens beretning, Orelund, Majorgården, Artikler, Højskoleweekends m.m. Foto: Susan Tjeles Venner Tjeles Venners bestyrelse Formand... Lars

Læs mere

Sommersjov 15 Sommerferieaktiviteter for børn & unge i Ringsted

Sommersjov 15 Sommerferieaktiviteter for børn & unge i Ringsted Sommer 15 Sommerferieaktiviteter for børn & unge i Ringsted Ringsted Midt i og 1 Indhold Karate selvforsvar...4 Kajak på Haraldsted sø...4 DANSEballaden - tid er dansetid...5 Prøv tennis...5 4 dage på

Læs mere

BUNDHUGGET. Se vores spændende turprogram for 2014 MEDLEMSBLADET AF SPORTSFISKERFORENINGEN FLADSÅ

BUNDHUGGET. Se vores spændende turprogram for 2014 MEDLEMSBLADET AF SPORTSFISKERFORENINGEN FLADSÅ MEDLEMSBLADET BUNDHUGGET AF SPORTSFISKERFORENINGEN FLADSÅ Se vores spændende turprogram for 2014 40 Copyrights 2014 Sportsfiskerforeningen Fladså Medlemsblad No. 1-2014 Løssalg kr. 25,- SPORTSFISKERFORENINGEN

Læs mere

BUNDHUGGET. Nyt Junior- turprogram MEDLEMSBLADET AF SPORTSFISKERFORENINGEN FLADSÅ

BUNDHUGGET. Nyt Junior- turprogram MEDLEMSBLADET AF SPORTSFISKERFORENINGEN FLADSÅ MEDLEMSBLADET BUNDHUGGET AF SPORTSFISKERFORENINGEN FLADSÅ Nyt Junior- turprogram Copyrights 2011 Sportsfiskerforeningen Fladså Medlemsblad No. 1-2011 Løssalg kr. 25,- SPORTSFISKERFORENINGEN FLADSÅ Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vandrefestival Sjælland 2011. Sjælland, Møn og Lolland-Falster....evaluering

Vandrefestival Sjælland 2011. Sjælland, Møn og Lolland-Falster....evaluering Vandrefestival Sjælland 2011 Sjælland, Møn og Lolland-Falster...evaluering Evaluering af Vandrefestival Sjælland 2011 Kolofon Forfattere: Foto: Stine Bukh Bjerager, Anne-Marie C. Bürger og Laura Emilie

Læs mere

Marts 2010 nr 1. Turkalender 2010. Fossiler på vej til Harzen. Turbeskrivelser. Vinterens møder MC-om-aftenen. www.mc-fossilerne.

Marts 2010 nr 1. Turkalender 2010. Fossiler på vej til Harzen. Turbeskrivelser. Vinterens møder MC-om-aftenen. www.mc-fossilerne. Marts 2010 nr 1 Fossiler på vej til Harzen Turkalender 2010 Turbeskrivelser Vinterens møder MC-om-aftenen www.mc-fossilerne.dk Måske får vi sol og kølige pils? Ka formanden se ind i fremtiden? Og hvad

Læs mere

Årsberetning 2015. Velkommen til lokalafdelingens årsmøde til alle deltagere, hvad end du er gammel i gårde eller nyt medlem. Vi sætter pris på jer alle og glæder os over, at I har lyst til at møde op.

Læs mere

Scandic The Reef. Et mødested fuld af eventyr og udfordrende aktiviteter

Scandic The Reef. Et mødested fuld af eventyr og udfordrende aktiviteter Scandic The Reef Et mødested fuld af eventyr og udfordrende aktiviteter Indhold Velkommen til Scandic The Reef... 4 Inspirerende møder...5 Adventure Challenge Caribic...6 Spændende og udfordrende events...

Læs mere

Fritidsforeningen i Andkær ANDKÆR NYT

Fritidsforeningen i Andkær ANDKÆR NYT Fritidsforeningen i Andkær ANDKÆR NYT Program og aktiviteter 2015/2016 Andkær og skolen Andkær-Sellerup er et landsbysamfund på sydsiden af Vejle Fjord. Der bor omkring 1000 mennesker i området - størsteparten

Læs mere

UD PÅ TUR. i 6 kommuner

UD PÅ TUR. i 6 kommuner UD PÅ TUR i 6 kommuner Ringkøbing-Skjern, Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Struer, Lemvig Kommuner 1. halvdel 2010 januar juni VELKOMMEN JULI I denne kalender kan I finde forslag til ture med vejleder.

Læs mere

UGE 27. Kreativ Sommerskole. Ulrikke er forfatter og underviser i håndarbejde og billedkunst, i år tilbyder hun følgende kreative aktiviteter:

UGE 27. Kreativ Sommerskole. Ulrikke er forfatter og underviser i håndarbejde og billedkunst, i år tilbyder hun følgende kreative aktiviteter: UGE 27 Kreativ Sommerskole Ulrikke er forfatter og underviser i håndarbejde og billedkunst, i år tilbyder hun følgende kreative aktiviteter: Mandag Pop-up kort Tirsdag Ballonskåle Onsdag Kaffefilter kunst

Læs mere

Virksomhedsplan for Gøngehesten for 2015... 2. Præsentation af institutionen... 2. Fakta oplysninger... 3

Virksomhedsplan for Gøngehesten for 2015... 2. Præsentation af institutionen... 2. Fakta oplysninger... 3 Indhold Virksomhedsplan for Gøngehesten for 2015... 2 Præsentation af institutionen... 2 Fakta oplysninger... 3 Principper fastlagt af bestyrelsen... 4 Pædagogiske principper og principper for de pædagogiske

Læs mere

Flere, længere, igen og andre. Guide til flere oplevelser i området

Flere, længere, igen og andre. Guide til flere oplevelser i området Flere, længere, igen og andre Guide til flere oplevelser i området Denne publikation er støttet med midler fra Miljøministeriets Idestorm i forbindelse med udarbejdelse af en national friluftspolitik.

Læs mere

Hjarbæk får cykelsti med forbindelse til banestien

Hjarbæk får cykelsti med forbindelse til banestien Hjarbæks lokale blad Juni 2014 Hjarbæk får cykelsti med forbindelse til banestien Tour de Fiskbæk Å Hjarbæk Borgerforenings bestyrelse Borgmester: Tina Hansen Bavnevej 7 40 94 91 94 nikkelto@gmail.com

Læs mere

Nr. 162 40. årgang april 2015 Arbejdsholdet 2014/2015

Nr. 162 40. årgang april 2015 Arbejdsholdet 2014/2015 Nr. 162 40. årgang april 2015 Arbejdsholdet 2014/2015 Her ses årets arbejdshold, som har sørget for at havnen er klar til den kommende sæson. Som tak for deres indsats var de inviteret til frokost i klubhuset,

Læs mere

MEDLEMSBLAD FOR LEMVIG SEJLKLUB

MEDLEMSBLAD FOR LEMVIG SEJLKLUB SPRØJTEN Nr. 2 April 2013 36. årgang MEDLEMSBLAD FOR LEMVIG SEJLKLUB Klubhuset marts 2013 1 Foto: Bo Ravn 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Kolofon... 4 Formanden har ordet... 5 Traktorførere/Kranførere... 6

Læs mere

UDGIVET AF LYSTFISKER-KLUBBEN AF

UDGIVET AF LYSTFISKER-KLUBBEN AF 2013 66. Årgang UDGIVET AF LYSTFISKER-KLUBBEN AF 1940 SALTVANDS FISKEREN 4 November - december - januar www.lfk1940.dk Fladfisketur med Sværd den 10. november 2013 Af Michael Søby og Nils Højsgaard Hansen

Læs mere