SIDE 3 FORORD. Denne publikation er udgivet af Landsforeningen til bekæmpelse af colitis ulcerosa, Crohns sygdom samt andre relaterede tarmsygdomme.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SIDE 3 FORORD. Denne publikation er udgivet af Landsforeningen til bekæmpelse af colitis ulcerosa, Crohns sygdom samt andre relaterede tarmsygdomme."

Transkript

1 SIDE 1

2 SIDE 2

3 SIDE 3 FORORD Denne publikation er udgivet af Landsforeningen til bekæmpelse af colitis ulcerosa, Crohns sygdom samt andre relaterede tarmsygdomme. Den er skrevet af og for patienter, for at belyse nogle af de praktiske og følelsesmæssige aspekter det har, at få anlagt en stomi. I den forbindelse har vi fået faglig bistand af læge, sygeplejerske og patient. Dette hæfte er specielt beregnet på de colitis ulcerosa- og morbus Crohn patienter, der skal have eller har fået anlagt en ileostomi eller kolostomi. Alle aldersgrupper er i risiko for, at den medicinske behandling ikke har tilstrækkelig effekt. Derfor kan der opstå behov for anlæggelse af en stomi. Vi ved, at der i denne situation, vil opstå en masse spørgsmål. Vi håber dette hæfte kan være med til at give nogle svar. Det kan dog på ingen måde erstatte den personlige dialog mellem læge og patient, og vi håber, at hæftet kan virke som grundlag for yderligere og uddybende spørgsmål overfor læger og hospitalspersonale. Venlig hilsen CCF s Hovedbestyrelse & Det Lægelige Råd Redigeret juli 2014 Layout: Bonnesen Design v/karin Bonnesen Tryk: PRinfo Trekroner A/S Copyright: Colitis-Crohn Foreningen Mekanisk, fotografisk, elektronisk eller anden gengivelse af dette hæfte, indhold, eller dele heraf, er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Tak til Kirstine Hardam A/S

4 SIDE 4 INDHOLD Hvad er en stomi?... 5 Årsager til anlæggelse af stomi... 6 Hvad er en J-pouch....7 Før og efter operationen...8 Hvordan skiftes stomiposen?...8 Arbejde, sport og fritid...9 Hudproblemer Hvad tænker mine omgivelser? Påklædning Mad og drikke Samliv og familieplanlægning Rejse ferie Økonomi Praktiske oplysninger Hvad er Det Lægelige Råd? Kan jeg få kontakt med andre sygdomsramte? CCF har en landsdækkende kursusvirksomhed Kan jeg få yderligere oplysninger om min sygdom? Patientstøtte Hvordan finansieres Colitis-Crohn Foreningen? Hvordan kan jeg hjælpe med til at støtte forskningen? Facebook sociale medier Hvordan bliver jeg medlem? Hvad er Fagligt Selskab for sygeplejersker i stomiplejen?... 18

5 SIDE 5 HVAD ER EN STOMI? Benny Jørgensen Fotograf: Johanne Clemen Pedersen En stomi er et stykke tarm, der lægges frem på maven. Det kan både dreje sig om tyktarmen (kolostomi) eller den nederste del af tyndtarmen (ileostomi). Ileostomien kan være enløbet eller dobbeltløbet. Hvis den er dobbeltløbet, er den oftest midlertidig (se under J-pouch). En kolostomi vil som regel være placeret i venstre side på maven, lidt længere nede end navlen. En ileostomi vil være placeret i højre side. Præcis hvor den er bedst placeret, afhænger af din kropsfacon, idet det er vigtigt, at du kan se stomien, og at huden omkring stomien er så plan som mulig. Desuden skal den helst placeres i din mavemuskel, for at mindske risikoen for senere brokdannelse omkring stomien. Størrelsen kan variere en del, men den er oftest mellem 2,5-4,5 cm i diameter og 1-3 cm høj. Man har ikke nogen lukkemuskel i en stomi, hvorfor man ikke kan styre, hvornår afføringen kommer ud. Derfor skal du altid gå med en stomipose. Stomien er rød, varm og fugtig og vil ofte bløde en anelse ved rengøring, hvilket er helt normalt. At røre ved den, føles lidt som at røre ved en tunge. Man har ingen følenerver i stomien, så det gør altså ikke ondt at røre ved den eller fx at have stramme bukser på. Man kan også ligge kortvarigt på maven, hvis posen er tom. Hvis man har en kolostomi, vil det der kommer ud af den være af samme konsistens og mængde, som det der normalt vil komme ud gennem endetarmen. Hvis man har en ileostomi, kan man forvente at afføringen er tyndere og mere enzymholdigt. Normalt vil der komme ca ml i døgnet. Det betyder at man skal indtage mindst en halv liter væske ekstra dagligt.

6 SIDE 6 ÅRSAGER TIL ANLÆGGELSE AF STOMI Morbus Crohn: Hvis du lider af morbus Crohn og medicinen ikke længere virker, kan det være nødvendigt at få fjernet det syge stykke tarm og få lavet en ileo- eller kolostomi. Anale problemer som fistler og bylder hos Crohn patienter, kan også være årsag til at få lavet en stomi, uden at man nødvendigvis fjerner noget af tarmen. Stomien kan være midlertidig eller for resten af livet. Colitis ulcerosa: Colitis ulcerosa angriber udelukkende tyk- og endetarm. Hvis medicinen ikke længere virker, vil man ofte fjerne hele tyktarmen og lave en ileostomi. Herefter vil mange opleve at blive helt raske, dog med risiko for stadig at have sygdommen i endetarmen. Man kan vælge at leve med sin ileostomi resten af livet, eller man kan vælge at få lavet en pouch operation. Det afhænger dog lidt af alder og evt. øvrige lidelser, der kan øge risikoen for komplikationer ved en ny operation. FAP: Familiær adenomatøs polypose (FAP) er en arvelig sygdom, hvor patienten i en ung alder udvikler et utal af polypper i tyk- og endetarm. Disse vil ofte udvikle sig til cancer i års alderen. Derfor kan man vælge at få fjernet tyktarmen og det meste af endetarmen og få lavet en stomi. Her vil der også være mulighed for at få lavet en pouch operation afhængig af ens sundhedstilstand i øvrigt. Andre årsager: Der kan være mange andre årsager, som kræft i tyk- og endetarm, udposninger på tyktarmen, traumer m.v. Dette vil dog ikke blive behandlet i denne brochure.

7 SIDE 7 HVAD ER EN J-POUCH Har du colitis ulcerosa eller FAP og skal have en J-pouch, fjernes din tyktarm og endetarmen helt ned til lukkemusklen. Den nederste del af tyndtarmen omdannes til et reservoir (pouch) som syes til endetarmsåbningen. Selve lukkemusklen bevares, hvilket betyder, at afføringen fortsat kommer via endetarmsåbningen og er derfor under kontrol. Der kan dog forekomme lidt natlig sivning fra pouchen, som kan nødvendiggøre brug af en lille ble/bind om natten. J-pouch operationen foregår sædvanligvis i 3 omgange med 3-4 måneders mellemrum. Ved den første operation fjernes tyktarmen, og der konstrueres en ileostomi. Den tarm, man har fjernet, bliver undersøgt, så man er helt sikker på at diagnosen er korrekt. En gang imellem kan det være svært at afgøre om sygdommen drejer sig om morbus Crohn eller colitis ulcerosa. Ved anden operation bliver pouchen lavet. Man bruger den nederste del af tyndtarmen og derved det stykke tarm, der netop har udgjort din stomi. For at sammensyningerne kan få ro til at hele ordentligt, lægges et stykke af tyndtarmen ud samme sted som før, men højere oppe på tarmen. Man deler ikke tarmen midt over, men trækker et stykke af tarmen frem på maven og deler den halvt. Man får således 2 åbninger. Der kommer dog kun afføring ud gennem den ene åbning. Den anden kan producere lidt slim. Det hedder en loopileostomi. Ved 3. operation lukkes loopileostomien. Sidste operation er langt den mindste. Anden og tredje operation foregår af og til på et andet hospital, end første operation. Det er vigtigt at de kirurger, der skal udføre operationen er rutinerede. Derfor har man valgt at samle den type operationer på nogle få hospitaler. Loopileostomien fungerer og håndteres stort set som en almindelig ileostomi. Den kan dog give lidt vanskeligheder med henblik på bandagering, da den ofte ikke er så høj og har en anden facon. Det, der kommer ud af den, kan også være en anelse mere

8 SIDE 8 vandigt, da der er mindre fungerende tarm. Derfor kan du fortsat have behov for at være i kontakt med en stomisygeplejerske. Når loopileostomien er lagt tilbage, skal pouchen til at fungere. Du vil kunne mærke, når den skal tømmes, men det mærkes ikke helt, som når man normalt føler trang til at gå på toilettet. Man kan have brug for at gå på toilettet 8-12 gange i døgnet i starten indtil pouchen bliver trænet op til at kunne rumme en vis mængde. Efter et års tid kan de fleste nøjes med 4-6 toiletbesøg dagligt. Det kan lyde af meget, men langt de fleste er mere tilfredse med at leve med en pouch end med en ileostomi. Der er en del, der oplever at få betændelse i pouchen pouchitis. Det kan behandles med antibiotika. Vil du vide mere om J-pouch-operationen, henviser vi til det kirurgiske hæfte, som er udarbejdet af Colitis-Crohn Foreningen. Du har også mulighed for at kontakte en af foreningens KIT-rådgivere, som har gennemgået operationerne. FØR OG EFTER OPERATIONEN Forud for operationen vil du få en samtale med kirurgen. Medmindre operationen foregår akut, vil du ligeledes blive tilbudt en samtale med stomisygeplejersken. Samtalen vil primært dreje sig om, hvad en stomi er, og hvordan man kan leve med den. Hvis operationsdagen er en eller 2 dage senere, vil stomisygeplejersken sandsynligvis sætte et kryds på maven det sted, stomien skal placeres. Ellers bliver det i forbindelse med indlæggelsen på kirurgisk afdeling. Du vil få forevist en stomipose og evt. træne skifteteknik med en kunstig stomi. Mens du er indlagt, vil du lære at skifte og evt. tømme din stomipose. Du vil formentlig også få gentaget en del af den information, du fik inden operationen. Det er dog først, når du kommer hjem, at du for alvor skal lære at leve dit liv med en pose på maven. Der vil ofte være nogle praktiske problemer i starten og nogle psykiske barrierer, man skal overvinde. Der er måske også nogle aktiviteter, der skal planlægges lidt anderledes end tidligere. Du vil have kontakt til en stomisygeplejerske efter udskrivelse samt en hjemmesygeplejerske, hvis du ønsker det. Her kan du få hjælp til at løse nogle af de problemer, der måtte opstå. Du kan også henvende dig til patientforeningen og der få råd og vejledning. Måske er det rart at tale med en, der har prøvet på egen krop, hvad det vil sige at leve med en stomi. Stomisygeplejersken kan også hjælpe dig med at finde den bedst egnede pose.

9 SIDE 9 Der er mange forhandlere på markedet, og det kan være nødvendigt at prøve sig lidt frem. Det er helt bestemt muligt at lære at leve med stomi. Det er dog en proces, som godt kan tage flere måneder, men langt de fleste lærer med tiden at leve næsten som de gjorde, før de blev syge. Fra ca. 6 uger efter operationen, er der som udgangspunkt ikke noget, man ikke kan eller må pga. sin stomi, men måske vil du stadig være meget træt efter operationen. Det tager 2-3 måneder at træne sin krop op igen. HVORDAN SKIFTES STOMIPOSEN? Begynd forsigtigt fra oven med at fjerne pladen/posen. Du kan eventuelt bruge fugtet vat eller gaze (aldrig engangsvaskeklude de slider for meget på huden). Brug aldrig rensebenzin, desinfektionsmidler eller lignende, hvis du skal fjerne klæberester fra huden. Benyt i stedet nogle af de klæbefjerningsmidler, der findes på markedet. Stomisygeplejersken kan evt. være behjælpelig med at finde en pose, der ikke efterlader klæberester. Bandager og poser må ikke skylles ud i toilettet, da det vil stoppe afløbet. I stedet skal du tømme indholdet af posen i toilettet, lægge bandagen i en plasticpose og smide den ud sammen med dit øvrige affald. Hvis du har en kolostomi og ikke bruger tømbare poser, smides posen med indhold i en affaldspose. Vask forsigtigt stomien og den omgivende hud med lunkent vand og bløde klude. Undgå sæbe for ikke at udtørre huden eller få allergi overfor parfumestofferne i sæben. Huden skal være tør, for at pladen/posen sidder godt fast. Huden duppes tør efter vask. Husk ikke at skrubbe huden omkring stomien. For nogle kan en kraftig behåring omkring stomien vanskeliggøre bandageringen. Du må gerne forsigtigt barbere/klippe hårene af. Den nye plade/pose sættes på. Sørg for at få klæbefladen på bandagen til at sidde glat og fast. Bare en ganske lille fold kan forårsage, at der trænger afføring ud gennem klæberen og skader huden. Inden du sætter posen på, kan du evt. puste lidt luft i den, så afføringen kan løbe frit ned.

10 SIDE 10 Når bandagen sidder rigtigt, kan du sætte dine hænder forsigtigt på klæbepladen omkring stomien og trykke den fast mod huden. Stomiposen skiftes som udgangspunkt én gang i døgnet. Nogle typer klæbere kan dog sidde på huden 2-3 dage, mens andre har brug for hyppigere skift. Det afhænger dels af din hud, hvilken slags stomi du har, og hvilken type bandage du bruger samt eventuelle hjælpemidler. Tal med din stomisygeplejerske om det, hvis du er i tvivl. Du kan vælge at gå i brusebad med eller uden pose på, alt efter, hvad du har det bedst med. Ved badning i karbad, havet eller swimmingpool, anbefales det at beholde posen på, da der kan komme noget ud af stomien. ARBEJDE, SPORT OG FRITID Du vil ofte kunne genoptage dit arbejde 6-8 uger efter operationen afhængig af, hvad du laver. Måske er det pga. træthed en god ide ikke at starte på fuld tid. Hvis du går i skole, kan du starte, når du føler dig parat. Du vil højst sandsynligt kunne genoptage alle dine vanlige aktiviteter uden problemer. Det kan dog være en Lene Romer Halby overvindelse første gang at skulle på arbejde, til sport, i byen m.v. Efterhånden finder de fleste heldigvis ud af, at det meste kan lade sig gøre uden de store problemer. Man kan dyrke næsten alle former for sport med en stomi. Boksning og kampsport kan dog være problematisk grundet risiko for slag i maven. I forbindelse med vandsport, vil mange kvinder foretrække en badedragt fremfor bikini og mænd kan evt. vælge at investere i et neoprenbælte, der dækker posen. Har du nogle spørgsmål til stomien og/eller plejen, så kontakt plejepersonalet, mens du er på hospitalet. Intet spørgsmål er for lille. Personalet vil altid hjælpe dig, eller finde én der kan. De kan eventuelt kontakte Colitis-Crohn Foreningen og få kontakt med en KIT-rådgiver.

11 SIDE 11 HUDPROBLEMER Mange stomiopererede vil opleve at få lidt hudproblemer. Den hyppigste årsag er, at huden kommer i kontakt med afføringen. Selve ileostomien er hævet efter operationen, men svinder ind med tiden. Derfor skal hullet i posen måske være mindre. Hvis det er for lille og klæbematerialet kommer til at sidde lidt ovenpå selve stomien, vil posen gå i opløsning omkring stomien og også give problemer. Det kan også være at pågældende pose ikke er god nok til lige netop dig, da vores hud er så forskellig. Hudproblemer kan også opstå på grund af irritation fra den pågældende bandage, hvilket dog er sjældent. Skulle det ske, må man forsøge med et andet fabrikat af pose/plade-materialet. Der kan selvfølgelig også være andre årsager til hudproblemerne. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du får kontaktet stomisygeplejersken hurtigst muligt, så problemerne ikke vokser dig over hovedet. HVAD TÆNKER MINE OMGIVELSER? Ofte vil det kun være dig selv, der lægger mærke til at du har en pose på maven. Om den overhovedet er synlig eller ej, afhænger lidt af din kropsfacon, hvor hyppigt du tømmer posen, og hvilket tøj, du går i. Poserne fås i flere faconer og størrelser. Det lugter ikke, når man går rundt med en stomipose på. Selvfølgelig kan det lugte, når man tømmer eller skifter posen. Det er dog ikke værre, end når personer uden stomi går på toilettet. Hvis du alligevel synes det lugter, så spørg en person, du ved vil give dig et ærligt svar. I de sjældne tilfælde, hvor der forekommer lugt til trods for en pose, der sidder korrekt på huden, da tal med din stomisygeplejerske. Det er et problem, der stort set altid kan løses. Alle danner luft i tarmen, der skal ud. Der kan godt komme lyde fra stomien, når luften kommer ud i posen. Det er dog værst de første uger, hvor tarmen vil være hævet efter operationen. Derefter er det ofte et mindre problem. Alle stomiposer er udstyret med et kulfilter, der tillader luften at sive langsomt ud af posen, men renser det for lugt. Det kan være en hjælp, at du fortæller din nærmeste omgangskreds (familie, venner, kolleger osv.) hvad der er sket, og hvad det indebærer at have en stomi. Du vil nemlig hurtigt finde ud af, at rigtig mange faktisk ikke ved hvad en stomi er, og heller ikke hvor den sidder. Det kan også fjerne det pinlige i situationer, hvor der måske kommer lidt lyde fra stomien,

12 SIDE 12 som du ikke kan kontrollere, eller hvis du er nødt til at gå på toilettet for at tømme posen midt under et måltid. Når du tager nogle steder hen fx fødselsdag, weekend og lignende, så husk at medbringe en lille taske med nødudstyr. Sørg altid for at have bandager, poser og ekstra undertøj. Eventuelt kan du have nogle vådservietter med. De kan fås pakket ind enkeltvis og du kan fx købe dem i Matas, på apoteket eller i velassorterede supermarkeder. PÅKLÆDNING De fleste kan bruge det samme tøj efter operationen, som før. Stomien tager ikke skade af, at man har stramtsiddende tøj på, men nogle synes, det er ubehageligt og føler stomien har svært ved at tømme sig, eller at der er risiko for at afføringen presser sig ud under posens klæbemateriale. Der findes en del internethandler, hvor man kan købe undertøj, bælter, overtræksposer, badetøj m.m. som er specielt beregnet til stomiopererede og som kan være rart at supplere garderoben med, og måske kan det give inspiration til, hvad man kan se efter i almindelige tøjbutikker eller selv sy. Formentlig kan du se nogle af tingene hos stomisygeplejersken og evt. få nogle internetadresser. Ellers led på nettet. BYBONNESEN.COM Undertøj til stomiopererede MAD OG DRIKKE Hvis man har en kolostomi, må man spise og drikke fuldstændig, som man plejer. De fleste ileostomi-patienter kan som udgangspunkt også spise helt normalt. Da afføringen er en del tyndere, kan det dog være en fordel at spise en del stivelses- og saltholdig kost, idet det

13 SIDE 13 binder væsken. Stivelse findes bl.a. i kartofler, ris, pasta, hvidt brød, havregryn og bananer. Salt sammen med stivelse kan bl.a. findes i saltkiks og saltstænger. Fødevarer, der kan gøre afføringen tyndere kan være syre- og sukkerholdige ting som fx frugt, bær, søde læskedrikke og alkohol specielt rødvin. Nogle fødevarer kan medføre, at der dannes en prop i tarmen, fx champignon, asparges, grove grønsager, skind fra appelsiner, kokos, nødder, mandler m.m. Det betyder dog ikke, at man skal holde sig fuldstændig fra alle de føde- og drikkevarer, men prøv dig frem og se hvordan maven reagerer. Du finder hurtigt ud af, hvad du kan spise, og hvad du skal holde dig fra. Spis evt. lidt langsommere og tyg maden lidt grundigere, så maven og stomien bedre kan følge med. Selv om du har stomi, kan du stadig få en akut maveinfektion. Da du muligvis ikke længere har tyktarmen til at optage væske, kan du risikere hurtigere at blive dehydreret. Det vil sige, at du kommer i væskeunderskud. I sådanne tilfælde er det meget vigtigt, at du øger dit væskeindtag betydeligt. En blanding af 1 strøgen teskefuld salt og 3 spiseskefulde sukker til 1 liter vand, har vist sig at hjælpe godt i sådanne situationer. Opløs salt og sukker i kogt vand og stil blandingen i køleskabet. Drik det evt. med lidt saft i, indtil du er i balance igen. Hvis du ikke kan holde på mad eller drikke, må du henvende dig på skadestuen, for så kan det være nødvendigt at give dig væske i en åre via et drop. Det er i almindelighed vigtigt at få tilstrækkelig væske, når man har en ileostomi. Væskeunderskud medfører hovedpine og træthed og kan på længere sigt give anledning til nyresten, da urinen så bliver meget koncentreret. Det er derfor en god ide at holde øje med den daglige urinmængde og se efter, at urinen ikke er meget kraftig farvet (koncentreret). I så fald er du i underskud med væske! SAMLIV OG FAMILIEPLANLÆGNING Efter en stomioperation ændrer kroppens udseende sig, hvilket kan give nogle psykologiske barrierer. Man skal vænne sig til at se sig selv igen, og din partner kan måske føle sig usikker i forhold til at røre ved dig med pose på maven, hvad enten det er en ny kæreste eller en du danner par med i forvejen. Det er derfor vigtigt for begge at vide, at stomien på ingen måde tager skade af at blive klemt eller trykket lidt. Hvis det er en hjælp, kan man vælge at investere i specielle bælter til at tage rundt om maven, som skjuler poser og holder den på plads. De fås i mange kvaliteter, forskellige farver, med og uden blonder m.m. Man kan også købe overtræksstofposer. Men husk at der ikke er noget af det, der er nødvendigt.

14 SIDE 14 Selv om du har fået stomi, kan du godt få børn. Der er ikke større risiko for komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel end hos ikke-stomiopererede. Hvis du overvejer at få lavet en pouch operation, er det dog vigtigt som kvinde at overveje inden, om du ønsker at få børn. Fertiliteten bliver ofte nedsat betragteligt ved en pouch operation. Tal evt. med lægen og/eller stomisygeplejersken om det. Stomien kan muligvis ændre størrelse som følge af graviditet. Det er dog sjældent et problem. En stomipatient kan benytte alle former for prævention. Dog skal nogle af de kvindelige ileostomi-patienter være opmærksomme på, at p-piller og mini-piller ikke altid kan benyttes, da passagen i tyndtarmen kan være så hurtig, at optagelsen af pillerne bliver ufuldstændig. Du må da kontakte din læge, så du kan få den bedste form for beskyttelse. REJSE FERIE At rejse er at leve sagde H.C. Andersen. Selv om du har fået en stomi, kan du sagtens rejse på ferie i både ind- og udland. Husk at medbringe rigeligt med stomimaterialer hjemmefra. Det kan være besværligt at skaffe, hvis du ikke ved, hvor du skal få det fra. Hvis du skal med fly, så pak mest muligt i håndbagagen i tilfælde af, at kufferten skulle blive væk. Husk dog at klippe pladerne til hjemmefra, da stomisaksen formentlig ikke slipper igennem lufthavnens sikkerhedstjek, og derfor skal opbevares i kufferten. Vær også opmærksom på, at huden kan reagere anderledes, hvis der er meget varmere, hvor du rejser hen, og hvis du bader i flere timer. Derfor er det klogt at medbringe ekstra poser. Ligeledes skal du være opmærksom på at øge dit væskeindtag. Husk eventuelt også salttabletter og/eller tbl Imodium, der nedsætter tarmens peristaltik (hastighed). De fås i håndkøb på apoteket. ØKONOMI Hvis du har en midlertidig stomi op til ca. 1 år kan du få poser og plader/bandager gratis på dit hospital. Når du bliver udskrevet fra hospitalet, laver du en aftale med stomisygeplejerskerne om, hvornår og hvordan du får materialerne udleveret. Vælger du at udskyde tilbagelægningen af stomien, eller skal du have den permanent, søger hospitalet kommunen om en bevilling i henhold til Servicelovgivningen, p.t. en 112-bev-

15 SIDE 15 illing. Det betyder, at du får dine poser via en af kommunens forhandlere. Kommunen sender dig et brev, når bevillingen er gået igennem med besked om, hvor du skal handle. Forhandleren kan skaffe alle typer poser. Der kan evt. være nogle tilbehørs produkter, du selv skal betale. Specielt hvis det er noget, der ikke er strengt nødvendigt, men blot rart at have. Stomiposerne vil du dog altid få betalt. PRAKTISKE OPLYSNINGER Hvad er Det Lægelige Råd? Det Lægelige Råd er sammensat af en gruppe af eksperter, der praktisk og videnskabeligt beskæftiger sig med inflammatoriske tarmsygdomme. CCF uddeler årligt op til kr. i forskningsstøtte efter indstilling fra Det Lægelige Råd. Det Lægelige Råd får ikke betaling for sin medvirken i CCF s aktiviteter. Kan jeg få kontakt med andre sygdomsramte? Ja. Du kan bruge CCF s korps af KIT-rådgivere. KIT = Kronisk Inflammatorisk Tarmbetændelse KIT-rådgiverne er selv patienter eller forældre til børn med tarmsygdomme, der har deltaget på CCF s egne kurser for rådgivere. KIT-rådgivningen er en telefonrådgivning. Vi kan hjælpe med at finde netop den rådgiver, der bedst passer til dig og dine forhold. Du kan ringe til KIT-rådgivningen på telefon Træffetiderne fremgår af CCF s hjemmeside CCF har en landsdækkende kursusvirksomhed Colitis-Crohn Foreningen afholder, med jævne mellemrum, forskellige arrangementer for foreningens medlemmer på tværs af lokalafdelingerne. Det kan f.eks. være ungdomstræf, familielejr, diverse kurser samt naturligvis den årlige generalforsamling. Ved disse arrangementer er der rigtig god mulighed for at få kontakt med andre sygdomsramte i CCF. Foregår der noget lokalt? Der er oprettet lokalafdelinger under Colitis-Crohn Foreningen i hele landet. Der holdes regelmæssige møder af både faglig og social karakter. De fleste lokalafdelinger afholder fx arrangementer med temaet Erfaringsudveksling for foreningens medlemmer. Et godt sted at få kontakt med ligesindede. Endvidere afholdes med mellemrum foredrag hvor læger og andre eksperter fortæller om forhold og lign., der har med vores sygdomme at gøre.

16 SIDE 16 Følg med på hjemmesiden under lokalafdelinger, og se hvad der er af medlemsmøder i den kommende tid i dit nærområde. Man er altid velkommen til at deltage i medlemsmøder i andre lokalafdelinger end sin egen, blot man er personligt- eller familiemedlem af CCF. Kan jeg få yderligere oplysninger om min sygdom? Ja. Colitis-Crohn Foreningen udgiver 4 magasiner årligt. I disse kan man, ligesom på CCF s hjemmeside, læse relevante lægefaglige artikler, ligesom der kan læses om den nyeste forskning inden for vore forskellige tarmsygdomme. Socialrådgiver På hjemmesiden orienterer socialrådgiveren især om forhold i lovgivningen der kan have betydning for kronisk syge. Herunder medlemmer med fx Crohns sygdom, colitis ulcerosa og irritabel tyktarm. I øvrigt har alle vore personlige medlemmer og familiemedlemmer mulighed for at benytte CCF s socialrådgiver. Du kan enten sende dit spørgsmål på mail: social@ccf.dk, eller kontakte socialrådgiveren pr. telefon. Se tlf.nr. og telefontider på Patientstøtte Legater til medlemmer med Crohns sygdom, colitis ulcerosa og irritabel tyktarm. I øjeblikket uddeles højst kr pr. ansøgning. Betingelser for at modtage patientstøtte fremgår af hjemmesiden. Tidspunkt for ansøgning annonceres i CCF Magasinet samt på CCF s hjemmeside: Eventuelle ændringer i betingelserne for at kunne søge dette legat, vil blive annonceret i nyhedsbrevet og på Derudover har Colitis-Crohn Foreningen udgivet en række informationshæfter, som du som personligt- og familiemedlem kan få tilsendt gratis. Se listen over informationshæfter på hjemmesiden. CCF udgiver 8 12 årlige nyhedsbreve der udsendes på (tilmelding via hjemmesiden). Hvad er EFCCA? European Federation of Crohn s and Ulcerative Colitis Associations EFCCA er en europæisk sammenslutning af landsforeninger for colitis/crohn-ramte. Den danske Colitis-Crohn Forening er medlem og har derfor indflydelse på målene for forskning og vilkår for colitis/crohn-sygdomsramte på internationalt plan. Samarbejde er nødvendigt både videnskabeligt og socialt. Hvordan finansieres Colitis-Crohn Foreningen? Landsforeningen til bekæmpelse af colitis ulcerosa og Crohns sygdom samt andre relaterede tarmsygdomme, er selvfinansierende. Foruden medlemskontingenter, modtager foreningen gavebeløb fra medlemmerne. CCF modtager desuden støtte fra Tips- og Lottopuljen og Socialministeriets Handicappulje (diverse kurser og kolonier). Alle mid-

17 SIDE 17 ler der indkommer til foreningens arbejde, anvendes til foreningens drift, herunder bl.a. kampagner, informationsmaterialer, forskning etc. Hvordan kan jeg hjælpe med til at støtte forskningen? Du kan støtte forskning ved at indbetale et gavebeløb på reg.nr.: 1551 konto: mærket dit personnummer. Gavebidraget er fradragsberettiget hvis du oplyser dit personnummer. Facebook sociale medier Vi har i CCF oprettet en række grupper på Facebook, hvor du kan udveksle synspunkter med andre om forhold vedrørende din tarmsygdom. Du finder helt sikkert en eller flere Facebookgrupper der passer dig (se mere på ccf.dk). Hvordan bliver jeg medlem? Colitis-Crohn Foreningen er helt afhængig af støtte i form af medlemskontingent og gaver fra private. Du kan melde dig ind på CCF s hjemmeside: Som personligt medlem modtager du CCF s populære magasin fire gange om året kan du modtage hjælp fra CCF s socialrådgiver og diætister kan du bruge KIT-rådgivningen kan du deltage i lokalafdelingernes foredragsvirksomhed (fx om forskning og diæt) samt øvrige medlemsmøder kan du deltage i CCF s kurser kan du gratis modtage CCF s informationshæfter har du adgang til CCF s generalforsamling og har én stemme kan du, via tilmelde dig CCF s nyhedsbrev får du adgang til en masse rabatter og tilbud, se Et familiemedlemsskab giver hele familien (på samme adresse) samme vilkår som et personligt medlem. Dog har familien kun én stemme ved CCF s generalforsamling Som erhvervs-støttemedlemsskab modtager virksomheden CCF s populære magasin fire gange om året kan du, via tilmelde dig CCF s nyhedsbrev

18 SIDE 18 Som støttemedlem har du, via mulighed for at tilmelde dig CCF s nyhedsbrev, der udsendes ca. 12 gange årligt. kan du modtage CCF Magasinet elektronisk én måned efter udgivelse får du adgang til en masse rabatter og tilbud, se Det typiske støttemedlem har en kollega, en ven, et familiemedlem, der er ramt af colitis ulcerosa, Crohns sygdom, irritabel tyktarm eller en anden relateret tarmsygdom, og derfor ønsker at støtte foreningens arbejde, herunder at yde tilskud til forskning. Gavebidrag Som nævnt er Colitis-Crohn Foreningen meget afhængig af støtte i form af gaver fra private og virksomheder. Gavebidraget går til kampagner, informationshæfter og foreningens øvrige arbejde. Almennyttig organisation CCF er godkendt som almennyttig organisation efter ligningslovens 8A. Det betyder at foreningen kan modtage momskompensation (ca kr. pr. år), såfremt mindst 100 personer årligt oplyser deres personnummer i forbindelse med indbetaling af gavebidrag på fx 50 kr. til CCF. Dit gavebidrag er fradragsberettiget Foreningen indberetter dit bidrag og personnummer til SKAT, hvorved du kan trække gavebidraget fra i SKAT på din selvangivelse. Indbetaling af gavebidrag Hvis du ønsker at hjælpe os, er du meget velkommen til at indbetale et mindre beløb på fx 50 kr. eller mere på: reg. nr konto: mærket dit personnummer (bankoverførsel). Gavebidraget kan også indbetales via CCF s hjemmeside på Brevkassen Har du noget på hjerte; en god idé, en efterlysning, ros, ris, spørgsmål, forslag til artikler, eller måske noget helt syvende, så skriv et par linjer til BREVKASSEN via info@ccf.dk. Hvad er Fagligt Selskab for sygeplejersker i stomiplejen? Det er en faglig sammenslutning af sygeplejersker, beskæftiget med pleje af patienter med stomi. De hører under Dansk Sygepleje Råd (DSR). Der afholdes kurser og mødeaktiviteter, samt oplysningsvirksomhed for sygeplejersker og interesseorganisationer. Herunder information om udenlandske kongresser og rejser. På deres hjemmeside, fs/fs22/sider/forside.aspx, kan man finde en oversigt over landets stomiklinikker. Alle stomiopererede har adgang til en stomisygeplejerske.

19 SIDE 19

20 SIDE 20

Information om pouch

Information om pouch Information om pouch 2 Forord Denne pjece henvender sig til dig som på grund af Colitis Ulcerosa (CU) eller Familiær Adeno Polypose (FAP) overvejer at få en pouch. Denne pjece er tænkt som et supplement

Læs mere

Hvad er en stomi? Gads Forlag Pleje og dokumentation 1

Hvad er en stomi? Gads Forlag Pleje og dokumentation 1 Gads Forlag Pleje og dokumentation 1 Hvad er en stomi? En stomi er en kunstig åbning i bugvæggen på maven, hvor tarmen er ført ud og syet fast i maveskindet. Det betyder, at afføringen kommer ud af stomien

Læs mere

STOMI INFO. Sex og samliv

STOMI INFO. Sex og samliv 05 STOMI INFO Sex og samliv 1 Sex er et grundlæggende behov for alle og seksuel adfærd og seksuel praksis påvirkes af en lang række faktorer, herunder: Efter operationen 2 Sygdom Psykologi Kultur, religion

Læs mere

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI 02c STOMI INFO Spis godt Lev godt ILEOSTOMI Gode råd til dig som har en ileostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd, der er indeholdt i denne brochure er

Læs mere

Ileostomi - og hvad så?

Ileostomi - og hvad så? Ileostomi - og hvad så? Ileostomi - og hvad så? Stomiforeningen COPA, 2002. Illustrationer: Ruth Rasmussen. 3.oplag (revideret udgave), 2002. Oplag: 20.000 stk. Udgivet med støtte fra Kræftens Bekæmpelse.

Læs mere

STOMI INFO. Beskyt din hud

STOMI INFO. Beskyt din hud STOMI INFO Beskyt din hud 1 Irriteret eller beskadiget hud? Det er ikke noget, du er nødt til at affinde dig med! Huden omkring stomien kræver opmærksomhed og omsorg fra dig, for at undgå rød og irriteret

Læs mere

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI 02b STOMI INFO Spis godt Lev godt KOLOSTOMI Gode råd til dig som har en kolostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd der er indeholdt i denne brochure er en

Læs mere

Koloskopi. Undersøgelse af endetarm, tyktarm og sidste stykke af tyndtarmen.

Koloskopi. Undersøgelse af endetarm, tyktarm og sidste stykke af tyndtarmen. Koloskopi Undersøgelse af endetarm, tyktarm og sidste stykke af tyndtarmen. 1 Hensigten med denne vejledning er at forklare, hvad der foregår ved en koloskopi. Hvis du ønsker yderligere oplysninger, er

Læs mere

STOMI INFO. Sex og samliv

STOMI INFO. Sex og samliv 05 STOMI INFO Sex og samliv Sex er et grundlæggende behov for alle og seksuel adfærd og seksuel praksis påvirkes af en lang række faktorer, herunder: Sygdom Psykologi Kultur, religion og tro Miljø- og

Læs mere

Seksualitet og kronisk syg. Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium

Seksualitet og kronisk syg. Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Seksualitet og kronisk syg Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Seksualitet og kronisk syg Sygdom kan skabe stor afstand, når der er allermest brug for nærhed

Læs mere

Ileostomi pleje. Bandagering med en tømbar bandage

Ileostomi pleje. Bandagering med en tømbar bandage Ileostomi pleje Bandagering med en tømbar bandage Designet til Livet FOKUS på Dig Dansac udvikler, producerer og markedsfører unikke stomiprodukter, der imødekommer specifikke behov, og som forbedrer livskvaliteten

Læs mere

02b KOLOSTOMI STOMI INFO. Spis godt Lev godt

02b KOLOSTOMI STOMI INFO. Spis godt Lev godt 02b KOLOSTOMI STOMI INFO Spis godt Lev godt Gode råd til dig som har en kolostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd der er indeholdt i denne brochure er en

Læs mere

Information om fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi

Information om fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi Patientinformation Information om fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi - Ekstirpatio recti Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi

Læs mere

Patientvejledning. Hæmoride operation

Patientvejledning. Hæmoride operation Patientvejledning Hæmoride operation Over halvdelen af befolkningen har på et tidspunkt i deres liv gener fra hæmorider. Mange har en tendens til at gå med disse gener i lang tid, inden de søger læge af

Læs mere

Fjernelse af et stykke af endetarmen og med anlæggelse af midlertidig ileostomi

Fjernelse af et stykke af endetarmen og med anlæggelse af midlertidig ileostomi Patientinformation Fjernelse af et stykke af endetarmen og med anlæggelse af midlertidig ileostomi - Rectum resektion med loop-ileostomi Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Rev. apr. 2008

Læs mere

Medicinsk Afdeling Kikkertundersøgelse af endetarm og tyktarm (Koloskopi) Patientinformation. Picoprep. www.koldingsygehus.dk

Medicinsk Afdeling Kikkertundersøgelse af endetarm og tyktarm (Koloskopi) Patientinformation. Picoprep. www.koldingsygehus.dk Medicinsk Afdeling Kikkertundersøgelse af endetarm og tyktarm (Koloskopi) Patientinformation Picoprep www.koldingsygehus.dk Du bedes møde til undersøgelse dag, den kl på DagKlinikken. Skulle du være forhindret

Læs mere

For yderligere information eller prøver, kontakt venligst din stomisygeplejerske eller Kirstine Hardam A/S

For yderligere information eller prøver, kontakt venligst din stomisygeplejerske eller Kirstine Hardam A/S Brochuren er udgivet af Salts Healthcare, England og oversat til dansk. TILBEHØR OG HJÆLPEMIDLER TIL STOMI Salts Healthcare har et omfattende sortiment af stomibandager og en bred vifte af tilbehør, der

Læs mere

Korttarms pjecen. Colitis-Crohn Foreningen. informerer

Korttarms pjecen. Colitis-Crohn Foreningen. informerer Korttarms pjecen Colitis-Crohn Foreningen informerer Hjemmeparenteral ernæring ved Crohns sygdom Indholdsfortegnelse: Side 2: Indhold Side 3: Forord Side 4: Om parenteral eller intravenøs ernæring Side

Læs mere

STOMI INFO. Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation

STOMI INFO. Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation 06 STOMI INFO Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation Ved alle typer kirurgiske indgreb, får man en gennemgang af årsagen, fordele og risici. Ved en stomioperation er risikoen den samme som

Læs mere

Patientvejledning. Hæmoride operation

Patientvejledning. Hæmoride operation Patientvejledning Hæmoride operation Over halvdelen af befolkningen har på et tidspunkt i deres liv gener fra hæmorider. Mange har en tendens til at gå med disse gener i lang tid, inden de søger læge af

Læs mere

Coloplast hjælper dig videre

Coloplast hjælper dig videre C C Coloplast hjælper dig videre information og viden til stomiopererede CPOC_Coloplast-hjælper-dig-videre_A5.indd 1 03/07/14 15.13 Livet med stomi Uddrag fra Stomi Information Efter en stomioperation

Læs mere

Kostvejledning til ileostomipatienter

Kostvejledning til ileostomipatienter Kostvejledning til ileostomipatienter 2 Forord I denne pjece kan du læse en vejledning om mad og drikke, så du kan tage hensyn til, at du har fået en ileostomi. Desuden kan du bruge denne pjece som inspiration

Læs mere

STOMI INFO. Beskyt din hud

STOMI INFO. Beskyt din hud 01 STOMI INFO Beskyt din hud Irriteret eller beskadiget hud? Det er ikke noget, du er nødt til at affinde dig med! Huden omkring stomien kræver opmærksomhed og omsorg fra dig, for at undgå rød og irriteret

Læs mere

kikkertundersøgelse af nederste del af tyktarmen

kikkertundersøgelse af nederste del af tyktarmen Patientinformation om kikkertundersøgelse af nederste del af tyktarmen (sigmoideoskopi) Regionshospitalet Randers Kirurgisk afdeling 2 Hvad er en sigmoideoskopi? Sigmoideoskopi er en kikkertundersøgelse

Læs mere

DagKlinikken Kikkertundersøgelse af endetarm og tyktarm (Koloskopi) Patientinformation. Moviprep.

DagKlinikken Kikkertundersøgelse af endetarm og tyktarm (Koloskopi) Patientinformation. Moviprep. DagKlinikken Kikkertundersøgelse af endetarm og tyktarm (Koloskopi) Patientinformation Moviprep www.koldingsygehus.dk Koloskopi Vi har planlagt at lave koloskopi. Det er en undersøgelse af endetarm og

Læs mere

kikkertundersøgelse af tyktarmen

kikkertundersøgelse af tyktarmen Patientinformation om kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi) Regionshospitalet Randers Kirurgisk afdeling Hvad er en koloskopi? Koloskopi er en kikkertundersøgelse af tyktarmen. Ved undersøgelsen

Læs mere

Anlæggelse af J-Pouch

Anlæggelse af J-Pouch Anlæggelse af J-Pouch Århus Universitetshospital Kirurgisk afdeling P Afsnit P260 Tlf. +45 7846 7537 Tage-Hansens Gade DK-8000 Århus C www.afdp.auh.dk J-pouch anlæggelse og forløb Formålet med denne patientinformation

Læs mere

Patientinformation Oktober 2011 Medicinsk Afdeling Amager Hospital Amager Hospital Medicinsk Afdeling Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium

Patientinformation Oktober 2011 Medicinsk Afdeling Amager Hospital Amager Hospital Medicinsk Afdeling Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Oktober 2011 Medicinsk Afdeling Amager Hospital Amager Hospital Medicinsk Afdeling Medicinsk Gastroenterologisk Ambulatorium Patientinformation Koloskopi I denne folder kan du læse om, hvad der foregår

Læs mere

FOLKESYGDOMMEN man ikke taler om

FOLKESYGDOMMEN man ikke taler om FOLKESYGDOMMEN man ikke taler om Kontinensforeningen Vester Farimagsgade 6, 1. 1029 1606 København V Tlf. 33 32 52 74 info@kontinens.dk www.kontinens.dk Tekst: Kontinensforeningen Redigering: Aase Randstoft,

Læs mere

Patientinformation. Tarmslyng. Kvalitet døgnet rundt. Kirurgisk Afdeling

Patientinformation. Tarmslyng. Kvalitet døgnet rundt. Kirurgisk Afdeling Patientinformation Tarmslyng Kvalitet døgnet rundt Kirurgisk Afdeling Tarmslyng Tarmslyng er en fællesbetegnelse for en akut tilstand med ophævet passage af luft og afføring gennem tarmsystemet. I tyndtarmen

Læs mere

STOMI INFO. Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation

STOMI INFO. Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation 06 STOMI INFO Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation Ved alle typer kirurgiske indgreb, får man en gennemgang af årsagen, fordele og risici. Ved en stomioperation er risikoen den samme som

Læs mere

Bandagering med en lukket bandage. Kolostomi Pleje. Dedicated to Stoma Care

Bandagering med en lukket bandage. Kolostomi Pleje. Dedicated to Stoma Care Bandagering med en lukket bandage Kolostomi Pleje Dedicated to Stoma Care Designet til Livet FOKUS på Dig Dansac udvikler, producerer og markedsfører unikke stomiprodukter, der imødekommer specifikke behov,

Læs mere

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ENDETARM OG TYKTARM (KOLOSKOPI)

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ENDETARM OG TYKTARM (KOLOSKOPI) KIKKERTUNDERSØGELSE AF ENDETARM OG TYKTARM (KOLOSKOPI) Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 HVAD ER EN KOLOSKOPI? En koloskopi er en kikkertundersøgelse af ende- og tyktarm. Gennem en bøjelig

Læs mere

Kostvejledning til ileostomipatienter

Kostvejledning til ileostomipatienter Kostvejledning til ileostomipatienter Pjecen er udarbejdet i oktober 2005 af danske stomisygeplejersker tilhørende det Faglige Selskab for sygeplejersker i stomiplejen www.dsr.dk/msite/fs22. Redigeret

Læs mere

Koloskopi. Undersøgelse af endetarm, tyktarm og sidste stykke af tyndtarmen.

Koloskopi. Undersøgelse af endetarm, tyktarm og sidste stykke af tyndtarmen. Koloskopi Undersøgelse af endetarm, tyktarm og sidste stykke af tyndtarmen. Koloskopi Du bedes møde til undersøgelse af: a. endetarm b. tyktarm c. sidste stykke af tyndtarmen Du bedes møde den... /...

Læs mere

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ENDETARM OG TYKTARM (Koloskopi)

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ENDETARM OG TYKTARM (Koloskopi) KIKKERTUNDERSØGELSE AF ENDETARM OG TYKTARM (Koloskopi) Hellerup 3977 7070 Lyngby 45 933 933 Odense 6548 7070 Skørping 9839 2244 info@cfrhospitaler.dk - www.cfrhospitaler.dk Hvad er en koloskopi? En koloskopi

Læs mere

STOMI INFO. Motion og livsstil

STOMI INFO. Motion og livsstil 04 STOMI INFO Motion og livsstil 1 Tips og råd om motion og livsstil efter en stomioperation Efter operation, er målet at forsøge at genoptage en normal og sund livsstil. En normal genoptræningsperiode

Læs mere

STOMI INFO. At rejse

STOMI INFO. At rejse 03 STOMI INFO At rejse Planlæg din rejse Første gang, du rejser efter din operation, kan det føles en smule usikkert. Dette er normalt og derfor kan det være klogt ikke at foretage en lang rejse første

Læs mere

Fjernelse af urinblæren - cystektomi

Fjernelse af urinblæren - cystektomi Fjernelse af urinblæren - cystektomi Du har gennemgået en række undersøgelser, der viser at du har kræft i urinblæren. Kræft i urinblæren kan behandles med operation, strålebehandling eller kemoterapi.

Læs mere

Manglende endetarmsåbning

Manglende endetarmsåbning Forældreinformation Manglende endetarmsåbning Information for forældre til piger med anal atresi Kirurgisk Afdeling A H C Andersen Børnehospital Anal atresi I det efterfølgende gives en kort beskrivelse

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren

Indlægsseddel: Information til brugeren Indlægsseddel: Information til brugeren Lacrofarm Junior, pulver til oral opløsning, enkeltdosisbeholder Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder

Læs mere

Kolostomi - og hvad så?

Kolostomi - og hvad så? Kolostomi - og hvad så? Kolostomi - og hvad så? Stomiforeningen COPA, 2004. Illustrationer: Ruth Rasmussen. 4.oplag (revideret udgave), 2004 Oplag: 25.000 stk. Udgivet med støtte fra Kræftens Bekæmpelse.

Læs mere

Åbning mellem huden og endetarmen (Fistel til endetarm)

Åbning mellem huden og endetarmen (Fistel til endetarm) Åbning mellem huden og endetarmen (Fistel til endetarm) Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Hvad er en fistel? En byld i området omkring

Læs mere

Patientvejledning. Fistel. Ved endetarm

Patientvejledning. Fistel. Ved endetarm Patientvejledning Fistel Ved endetarm En fistel ved endetarmsåbningen er næsten altid en følgetilstand af en tidligere byld ved endetarmsåbningen. Det er vigtigt, at fistler bliver behandlet, da de ellers

Læs mere

Patientinformation vedrørende Brystforstørrende operation

Patientinformation vedrørende Brystforstørrende operation Patientinformation vedrørende Brystforstørrende operation Velkommen til Kysthospitalet Du har henvendt dig til Kysthospitalet med henblik på en brystforstørrende operation. Med denne pjece vil vi gerne

Læs mere

STOMI INFO. At rejse

STOMI INFO. At rejse 03 STOMI INFO At rejse 1 Planlæg din rejse Første gang, du rejser efter din operation, kan det føles en smule usikkert. Dette er normalt og derfor kan det være klogt ikke at foretage en lang rejse første

Læs mere

Patientinformation. Kræft i tyktarmen eller endetarmen

Patientinformation. Kræft i tyktarmen eller endetarmen Patientinformation Kræft i tyktarmen eller endetarmen Kvalitet døgnet rundt Kirurgisk afdeling Kræft i tyktarmen eller endetarmen Forberedelse til operation og smertebehandling: Operationen foretages af

Læs mere

Urostomi - og hvad så?

Urostomi - og hvad så? Urostomi - og hvad så? Denne brochure er udgivet af COPA med støtte fra Kræftens Bekæmpelse 2. reviderede udgave. 2000. Tryk: Glumsø Bogtrykkeri. Illustrationer: Ruth Rasmussen. HVAD ER UROSTOMI? Ved den

Læs mere

Irritabel tyktarm (IBS)

Irritabel tyktarm (IBS) SIDE 1 FORSIDE Irritabel tyktarm (IBS) SIDE 2 SIDE 4 INDHOLD Om irritabel tyktarm...5 Hvad er irritabel tyktarm?...5 Hvad er symptomerne på irritabel tyktarm?...5 Hvor almindeligt er irritabel tyktarm?...6

Læs mere

Information om fjernelse af et stykke tyktarm

Information om fjernelse af et stykke tyktarm Patientinformation Information om fjernelse af et stykke tyktarm Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Rev. apr. 2008 Information om fjernelse af et stykke tyktarm ( colonresektion) Formål

Læs mere

Patientvejledning. Hæmoride. THD behandling

Patientvejledning. Hæmoride. THD behandling Patientvejledning Hæmoride THD behandling Over halvdelen af befolkningen har på et tidspunkt i deres liv gener fra hæmorider. Mange har en tendens til at gå med disse gener i lang tid, inden de søger læge

Læs mere

Patientvejledning. Fistel. Ved endetarm

Patientvejledning. Fistel. Ved endetarm Patientvejledning Fistel Ved endetarm En fistel ved endetarmsåbningen er næsten altid en følgetilstand af en tidligere byld ved endetarmsåbningen. Det er vigtigt, at fistler bliver behandlet, da de ellers

Læs mere

Patientvejledning. Hæmoride. THD behandling

Patientvejledning. Hæmoride. THD behandling Patientvejledning Hæmoride THD behandling Over halvdelen af befolkningen har på et tidspunkt i deres liv gener fra hæmorider. Mange har en tendens til at gå med disse gener i lang tid, inden de søger læge

Læs mere

Patientvejledning. Fremfald af endetarm. Prolaps af endetarm

Patientvejledning. Fremfald af endetarm. Prolaps af endetarm Patientvejledning Fremfald af endetarm Prolaps af endetarm Fremfald af slimhinden i den nederste del af endetarmen eller egentlig fremfald af nederste del af endetarmen (prolaps af endetarmen) opleves

Læs mere

Efter fjernelse af en tand

Efter fjernelse af en tand NR. 32 Efter fjernelse af en tand Hvad kan man spise? Får man eftersmerter? Hvad gør man, hvis kinden hæver? Læs mere om, hvad du kan forvente, når du har fået fjernet en tand Efter fjernelse af en tand

Læs mere

Mini-abdominalplastik. Patientinformation. 30. oktober 2018 Skrevet af: Waseem Ghulam Version 1.0

Mini-abdominalplastik. Patientinformation. 30. oktober 2018 Skrevet af: Waseem Ghulam Version 1.0 Mini-abdominalplastik Patientinformation 30. oktober 2018 Skrevet af: Waseem Ghulam Version 1.0 Mini-abdominalplastik Patientinformation Ved en mini-abdominalplastik korrigeres kun den løse hud under navleniveau.

Læs mere

Patientvejledning. Rift ved endetarmsåbning. Anal fissur - overskæring af indre lukkemuskel

Patientvejledning. Rift ved endetarmsåbning. Anal fissur - overskæring af indre lukkemuskel Patientvejledning Rift ved endetarmsåbning Anal fissur - overskæring af indre lukkemuskel En rift ved endetarmen eller en anal fissur, som det også kaldes, er en revne i huden i endetarms åbningen. En

Læs mere

Efter fjernelse af en tand

Efter fjernelse af en tand N r. 3 2 Efter fjernelse af en tand Hvad kan man spise? Får man eftersmerter? Hvad gør man, hvis kinden hæver? Læs mere om, hvad du kan forvente, når du har fået en tand trukket ud Efter fjernelse af en

Læs mere

Din hverdag med ileostomi

Din hverdag med ileostomi P P Coloplast Danmark A/S Holtedam 1, 3050 Humlebæk Din hverdag med ileostomi Coloplast Danmark A/S + + + 22551 + + + 0893 Sjælland USF B Coloplast udvikler produkter og serviceydelser, der gør livet lettere

Læs mere

INFORMATION OG VEJLEDNING VED UDSKRIVELSE MED PEG-SONDE (PERCUTAN ENDOSKOPISK GASTOSTOMI)

INFORMATION OG VEJLEDNING VED UDSKRIVELSE MED PEG-SONDE (PERCUTAN ENDOSKOPISK GASTOSTOMI) INFORMATION OG VEJLEDNING VED UDSKRIVELSE MED PEG-SONDE (PERCUTAN ENDOSKOPISK GASTOSTOMI) Aarhus Universitetshospital Øre-Næse-Halsafdeling H Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C www.auh.dk Øre-Næse-Halsafdeling

Læs mere

Information om fjernelse af et stykke tyktarm ved kikkertoperation

Information om fjernelse af et stykke tyktarm ved kikkertoperation Patientinformation Information om fjernelse af et stykke tyktarm ved kikkertoperation - Laparoskopisk colonresektion Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Information om fjernelse af et

Læs mere

Stomi & kemoterapi Fagligt Selskab for sygeplejersker i stomiplejen

Stomi & kemoterapi Fagligt Selskab for sygeplejersker i stomiplejen Stomi & kemoterapi 2 Forord Denne pjece er en information til dig, som har stomi, og skal starte behandling med kemoterapi. I denne pjece finder du råd og vejledning til at løse eventuelle problemer med

Læs mere

Abdominalplastik. Patientinformation. 30. oktober 2018 Skrevet af: Waseem Ghulam Version 1.0

Abdominalplastik. Patientinformation. 30. oktober 2018 Skrevet af: Waseem Ghulam Version 1.0 Abdominalplastik Patientinformation 30. oktober 2018 Skrevet af: Waseem Ghulam Version 1.0 Abdominalplastik Patientinformation Kvinder med løst/hængende maveskind efter graviditet/fødsler eller kvinder

Læs mere

Åbning mellem huden og endetarmen (Fistel til endetarm) Patientvejledning

Åbning mellem huden og endetarmen (Fistel til endetarm) Patientvejledning Åbning mellem huden og endetarmen (Fistel til endetarm) Patientvejledning 036 PrivatHospitalet Danmark Velkommen Hos PrivatHospitalet Danmark kommer vores kunder altid i første række. Som kunde hos os

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om navlebrok

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om navlebrok Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om navlebrok Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om tilstanden, om den operative behandling

Læs mere

Patientvejledning. Sigmoideoskopi. Kikkertundersøgelse af tyk- og endetarmen

Patientvejledning. Sigmoideoskopi. Kikkertundersøgelse af tyk- og endetarmen Patientvejledning Sigmoideoskopi Kikkertundersøgelse af tyk- og endetarmen En sigmoideoskopi er en kikkertundersøgelse af endetarmen og den nedre del af tyktarmen med henblik på at afsløre sygelige forandringer

Læs mere

Efter fjernelse af en tand

Efter fjernelse af en tand NR. 32 Efter fjernelse af en tand Hvad kan du forvente, når du har fået fjernet en tand? Hvad kan du spise? Og hvad gør du, hvis du får smerter? Efter fjernelse af en tand operation. At få fjernet en tand

Læs mere

Når børn får stomi hvad så?

Når børn får stomi hvad så? Når børn får stomi hvad så? Denne brochure er lavet i samarbejde med Rigshospitalet og Odense Universitets Hospital. Brochuren er udgivet med støtte fra Sygekassernes Helsefond. Når børn får stomi hvad

Læs mere

Kikkertundersøgelse af blæren

Kikkertundersøgelse af blæren Patientvejledning Kikkertundersøgelse af blæren m.h.p. fjernelse af polypper/vævsprøver. Patienter der skal indlægges. Kvalitet Døgnet Rundt Urologisk afdeling Kikkertundersøgelse af blæren i bedøvelse

Læs mere

Forord. Du er også velkommen til at kontakte en af vores sygeplejersker i Coloplast Kundeservice på telefon

Forord. Du er også velkommen til at kontakte en af vores sygeplejersker i Coloplast Kundeservice på telefon Forord Dette hæfte er udarbejdet til dig, som skal have anlagt en ileostomi eller som for nylig har fået en ileostomi. Vi håber, at de følgende sider kan give dig svar på dine spørgsmål og hjælpe dig til

Læs mere

At få mad gennem en PEG-sonde

At få mad gennem en PEG-sonde E N T E R A L E R N Æ R I N G At få mad gennem en PEG-sonde Råd og vejledning Denne brochure er tænkt som en vejledning i, hvordan man bedst muligt vedligeholder en PEG-sonde. Fresenius Kabi producerer

Læs mere

Aorta Aneurisme operation

Aorta Aneurisme operation Til patienter og pårørende Aorta Aneurisme operation Operation for udposning på hovedpulsåren i maven Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Hovedpulsåren løber fra hjertet og ned i bughulen, hvor

Læs mere

Urostomi pleje. Bandagering med en urostomi bandage

Urostomi pleje. Bandagering med en urostomi bandage Urostomi pleje Bandagering med en urostomi bandage DESIGNET til Livet FOKUS på Dig Dansac udvikler, producerer og markedsfører unikke stomiprodukter, der imødekommer specifikke behov, og som forbedrer

Læs mere

Patientvejledning. Rift ved endetarmsåbning. Anal fissur - overskæring af indre lukkemuskel

Patientvejledning. Rift ved endetarmsåbning. Anal fissur - overskæring af indre lukkemuskel Patientvejledning Rift ved endetarmsåbning Anal fissur - overskæring af indre lukkemuskel En rift ved endetarmen eller en anal fissur, som det også kaldes, er en revne i huden i endetarms åbningen. En

Læs mere

Patientvejledning. Byld. Ved endetarm

Patientvejledning. Byld. Ved endetarm Patientvejledning Byld Ved endetarm En byld ved endetarmen (anal absces) er en ansamling af betændelse (pus) i vævet omkring endetarms åbningen. Betændelsen opstår i en af de kirtler, der ligger op til

Læs mere

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Patientinformation April 2011 Forfatter: Gastro-medicinsk ambulatorium Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling

Læs mere

Kikkertundersøgelse af tyktarmen. (udrensning med PICOPREP ) Klinik Kirurgi

Kikkertundersøgelse af tyktarmen. (udrensning med PICOPREP ) Klinik Kirurgi Kikkertundersøgelse af tyktarmen (udrensning med PICOPREP ) Klinik Kirurgi Kikkertundersøgelse af tyktarmen Du skal have udført en kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi). Ved undersøgelsen føres

Læs mere

INFORMATION OG VEJLEDNING VED UDSKRIVELSE MED PEG-SONDE (PERCUTAN ENDOSKOPISK GASTOSTOMI)

INFORMATION OG VEJLEDNING VED UDSKRIVELSE MED PEG-SONDE (PERCUTAN ENDOSKOPISK GASTOSTOMI) INFORMATION OG VEJLEDNING VED UDSKRIVELSE MED PEG-SONDE (PERCUTAN ENDOSKOPISK GASTOSTOMI) Øre-Næse-Halsafdeling H Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C Øre-Næse-Halsafdeling H Ambulatoriet: Tlf.: +45 7846 3194

Læs mere

NEDSYNKNING AF UNDERLIVET

NEDSYNKNING AF UNDERLIVET PATIENTINFORMATION NEDSYNKNING AF UNDERLIVET PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK VELKOMMEN TIL PRIVATHOSPITALET

Læs mere

Patientvejledning. Irritabel tyktarm

Patientvejledning. Irritabel tyktarm Patientvejledning Irritabel tyktarm Irritabel tyktarm er en sygdom/tilstand med oppustet mave, smerter og ændret afføring. Irritabel tyktarm kan påvirke livskvaliteten i udtalt grad. Hvor udbredt er irritabel

Læs mere

Gode råd om hvordan man kommer af med stress

Gode råd om hvordan man kommer af med stress Gode råd om hvordan man kommer af med stress Først skal du erkende, at du har et problem, at du ikke har det godt og ikke kan gøre det, du gerne vil, og som du plejer at gøre. Din familie, venner og veninder

Læs mere

Kvalme og opkastning SIG til!

Kvalme og opkastning SIG til! Kvalme og opkastning SIG til! Forord Denne pjece er udarbejdet og udgivet af MSD og SIG Emesis, en landsdækkende gruppe af sygeplejersker, der beskæftiger sig med området kvalme og opkastning. Pjecens

Læs mere

Sigmoideoskopi. Til patienter og pårørende. Vælg farve. - kikkertundersøgelse af venstre side af tyktarmen

Sigmoideoskopi. Til patienter og pårørende. Vælg farve. - kikkertundersøgelse af venstre side af tyktarmen Til patienter og pårørende Sigmoideoskopi - kikkertundersøgelse af venstre side af tyktarmen Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Organkirurgisk Klinik Aabenraa Organmedicinsk Klinik Aabenraa Forberedelse

Læs mere

Patientinformation. Kræft i livmoderen. Kikkertoperation hvor livmoderen fjernes gennem skeden. Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D

Patientinformation. Kræft i livmoderen. Kikkertoperation hvor livmoderen fjernes gennem skeden. Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Patientinformation Kræft i livmoderen Kikkertoperation hvor livmoderen fjernes gennem skeden Kikkertoperation LAVH Gynækologisk Afsnit D6 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Du skal have fjernet din livmoder

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om fjernelse af Bartholins cyste

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om fjernelse af Bartholins cyste Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om fjernelse af Bartholins cyste Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om Bartholins cyste,

Læs mere

Forstoppelse FORSTOPPELSE

Forstoppelse FORSTOPPELSE Forstoppelse Forstoppelse Der er mange, som har problemer med at komme af med afføringen. Op mod hver femte oplever problemer med afføringen. Hos ældre udgør det et stort problem. Afføringsproblemer er

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

Stomi irrigation med IryPump S

Stomi irrigation med IryPump S Stomi irrigation med IryPump S IryPump S giver op til 48 timers frihed om og om igen Irrigation Indhold Generel information om stomi irrigation side 3 Hvordan virker irrigation? side 4 Hvornår kan man

Læs mere

Information om kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi)

Information om kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi) Information om kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi) Undersøgelsen Til undersøgelsen anvendes en bøjelig kikkert (slange) på tykkelse med en finger. Kikkerten er udstyret med et lille kamera, så

Læs mere

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET Mænd er jo så dårlige til at gå til lægen og til at handle på symptomer. Jeg tror på, at der er flere mænd, der lider af HS, end man egentlig regner med.

Læs mere

det sundhedsvidenskabelige fakultet københavns universitet Danske læger og hospitaler

det sundhedsvidenskabelige fakultet københavns universitet Danske læger og hospitaler det sundhedsvidenskabelige fakultet københavns universitet Danske læger og hospitaler Danske læger og hospitaler Her får du information om danske læger og hospitaler. Du kan også læse om, hvor du skal

Læs mere

Operation i spiserøret (oesophagus)

Operation i spiserøret (oesophagus) Du skal have foretaget en operation i dit spiserør eller din mavemund. I denne pjece kan du og dine pårørende finde information om det at skulle opereres, og om det forløb du skal igennem. Når du har læst

Læs mere

Operation på legemspulsåren pga. åreforkalkning

Operation på legemspulsåren pga. åreforkalkning Patientinformation Operation på legemspulsåren pga. åreforkalkning Revideret den 30.03.2011 Indledning Denne patientvejledning er udarbejdet af læge- og sygeplejepersonalet på afsnit T4 og har til formål

Læs mere

ved inflammatorisk tarmsygdom

ved inflammatorisk tarmsygdom BEHANDLING MED ADACOLUMN ved inflammatorisk tarmsygdom www.adacolumn.net INDHOLD Mave-tarmkanalen...4 Colitis ulcerosa...6 Crohns sygdom...8 Immunforsvaret ved IBD...10 Sådan fungerer Adacolumn...12 Behandling

Læs mere

Ballonudvidelse af hjertets kranspulsårer

Ballonudvidelse af hjertets kranspulsårer 1 Patientinformation Ballonudvidelse af hjertets kranspulsårer Hjertemedicinsk Afdeling B 2 Hvad er formålet med behandlingen? Formålet med ballonudvidelsen er at udvide forsnævringer i hjertets kranspulsårer.

Læs mere

Din hverdag med kolostomi

Din hverdag med kolostomi P P Coloplast Danmark A/S Holtedam 1, 3050 Humlebæk Din hverdag med kolostomi Coloplast Danmark A/S + + + 22551 + + + 0893 Sjælland USF B Coloplast udvikler produkter og serviceydelser, der gør livet lettere

Læs mere

Brystløft. Forundersøgelsen: Din tryghed er vores største prioritet:

Brystløft. Forundersøgelsen: Din tryghed er vores største prioritet: Brystløft Forundersøgelsen: Ved forundersøgelsen anbefaler vi, at du lader et familiemedlem eller en god veninde deltage, da der er meget information, som efterfølgende kan være svær at huske på. Det er

Læs mere

Galdestensoperation Komplikationer

Galdestensoperation Komplikationer Galdestensoperation Galdestenssygdom er almindelig i Danmark. Hvert år får cirka 5000 personer fjernet galdeblæren. Lidelsen er hyppigst hos kvinder. Omkring halvdelen de personer, som har galdesten, har

Læs mere

Patientvejledning. Byld. Ved endetarm

Patientvejledning. Byld. Ved endetarm Patientvejledning Byld Ved endetarm En byld ved endetarmen (anal absces) er en ansamling af betændelse (pus) i vævet omkring endetarms åbningen. Betændelsen opstår i en af de kirtler, der ligger op til

Læs mere

Urologisk Afdeling - Fredericia Operation for nyresten ved kombinerfet kikkert-operation (ECIRS)

Urologisk Afdeling - Fredericia Operation for nyresten ved kombinerfet kikkert-operation (ECIRS) Urologisk Afdeling - Fredericia Operation for nyresten ved kombinerfet kikkert-operation (ECIRS) Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Indlæggelse på Urologisk Afdeling Du skal have fjernet

Læs mere