SIDE 3 FORORD. Denne publikation er udgivet af Landsforeningen til bekæmpelse af colitis ulcerosa, Crohns sygdom samt andre relaterede tarmsygdomme.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SIDE 3 FORORD. Denne publikation er udgivet af Landsforeningen til bekæmpelse af colitis ulcerosa, Crohns sygdom samt andre relaterede tarmsygdomme."

Transkript

1 SIDE 1

2 SIDE 2

3 SIDE 3 FORORD Denne publikation er udgivet af Landsforeningen til bekæmpelse af colitis ulcerosa, Crohns sygdom samt andre relaterede tarmsygdomme. Den er skrevet af og for patienter, for at belyse nogle af de praktiske og følelsesmæssige aspekter det har, at få anlagt en stomi. I den forbindelse har vi fået faglig bistand af læge, sygeplejerske og patient. Dette hæfte er specielt beregnet på de colitis ulcerosa- og morbus Crohn patienter, der skal have eller har fået anlagt en ileostomi eller kolostomi. Alle aldersgrupper er i risiko for, at den medicinske behandling ikke har tilstrækkelig effekt. Derfor kan der opstå behov for anlæggelse af en stomi. Vi ved, at der i denne situation, vil opstå en masse spørgsmål. Vi håber dette hæfte kan være med til at give nogle svar. Det kan dog på ingen måde erstatte den personlige dialog mellem læge og patient, og vi håber, at hæftet kan virke som grundlag for yderligere og uddybende spørgsmål overfor læger og hospitalspersonale. Venlig hilsen CCF s Hovedbestyrelse & Det Lægelige Råd Redigeret juli 2014 Layout: Bonnesen Design v/karin Bonnesen Tryk: PRinfo Trekroner A/S Copyright: Colitis-Crohn Foreningen Mekanisk, fotografisk, elektronisk eller anden gengivelse af dette hæfte, indhold, eller dele heraf, er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Tak til Kirstine Hardam A/S

4 SIDE 4 INDHOLD Hvad er en stomi?... 5 Årsager til anlæggelse af stomi... 6 Hvad er en J-pouch....7 Før og efter operationen...8 Hvordan skiftes stomiposen?...8 Arbejde, sport og fritid...9 Hudproblemer Hvad tænker mine omgivelser? Påklædning Mad og drikke Samliv og familieplanlægning Rejse ferie Økonomi Praktiske oplysninger Hvad er Det Lægelige Råd? Kan jeg få kontakt med andre sygdomsramte? CCF har en landsdækkende kursusvirksomhed Kan jeg få yderligere oplysninger om min sygdom? Patientstøtte Hvordan finansieres Colitis-Crohn Foreningen? Hvordan kan jeg hjælpe med til at støtte forskningen? Facebook sociale medier Hvordan bliver jeg medlem? Hvad er Fagligt Selskab for sygeplejersker i stomiplejen?... 18

5 SIDE 5 HVAD ER EN STOMI? Benny Jørgensen Fotograf: Johanne Clemen Pedersen En stomi er et stykke tarm, der lægges frem på maven. Det kan både dreje sig om tyktarmen (kolostomi) eller den nederste del af tyndtarmen (ileostomi). Ileostomien kan være enløbet eller dobbeltløbet. Hvis den er dobbeltløbet, er den oftest midlertidig (se under J-pouch). En kolostomi vil som regel være placeret i venstre side på maven, lidt længere nede end navlen. En ileostomi vil være placeret i højre side. Præcis hvor den er bedst placeret, afhænger af din kropsfacon, idet det er vigtigt, at du kan se stomien, og at huden omkring stomien er så plan som mulig. Desuden skal den helst placeres i din mavemuskel, for at mindske risikoen for senere brokdannelse omkring stomien. Størrelsen kan variere en del, men den er oftest mellem 2,5-4,5 cm i diameter og 1-3 cm høj. Man har ikke nogen lukkemuskel i en stomi, hvorfor man ikke kan styre, hvornår afføringen kommer ud. Derfor skal du altid gå med en stomipose. Stomien er rød, varm og fugtig og vil ofte bløde en anelse ved rengøring, hvilket er helt normalt. At røre ved den, føles lidt som at røre ved en tunge. Man har ingen følenerver i stomien, så det gør altså ikke ondt at røre ved den eller fx at have stramme bukser på. Man kan også ligge kortvarigt på maven, hvis posen er tom. Hvis man har en kolostomi, vil det der kommer ud af den være af samme konsistens og mængde, som det der normalt vil komme ud gennem endetarmen. Hvis man har en ileostomi, kan man forvente at afføringen er tyndere og mere enzymholdigt. Normalt vil der komme ca ml i døgnet. Det betyder at man skal indtage mindst en halv liter væske ekstra dagligt.

6 SIDE 6 ÅRSAGER TIL ANLÆGGELSE AF STOMI Morbus Crohn: Hvis du lider af morbus Crohn og medicinen ikke længere virker, kan det være nødvendigt at få fjernet det syge stykke tarm og få lavet en ileo- eller kolostomi. Anale problemer som fistler og bylder hos Crohn patienter, kan også være årsag til at få lavet en stomi, uden at man nødvendigvis fjerner noget af tarmen. Stomien kan være midlertidig eller for resten af livet. Colitis ulcerosa: Colitis ulcerosa angriber udelukkende tyk- og endetarm. Hvis medicinen ikke længere virker, vil man ofte fjerne hele tyktarmen og lave en ileostomi. Herefter vil mange opleve at blive helt raske, dog med risiko for stadig at have sygdommen i endetarmen. Man kan vælge at leve med sin ileostomi resten af livet, eller man kan vælge at få lavet en pouch operation. Det afhænger dog lidt af alder og evt. øvrige lidelser, der kan øge risikoen for komplikationer ved en ny operation. FAP: Familiær adenomatøs polypose (FAP) er en arvelig sygdom, hvor patienten i en ung alder udvikler et utal af polypper i tyk- og endetarm. Disse vil ofte udvikle sig til cancer i års alderen. Derfor kan man vælge at få fjernet tyktarmen og det meste af endetarmen og få lavet en stomi. Her vil der også være mulighed for at få lavet en pouch operation afhængig af ens sundhedstilstand i øvrigt. Andre årsager: Der kan være mange andre årsager, som kræft i tyk- og endetarm, udposninger på tyktarmen, traumer m.v. Dette vil dog ikke blive behandlet i denne brochure.

7 SIDE 7 HVAD ER EN J-POUCH Har du colitis ulcerosa eller FAP og skal have en J-pouch, fjernes din tyktarm og endetarmen helt ned til lukkemusklen. Den nederste del af tyndtarmen omdannes til et reservoir (pouch) som syes til endetarmsåbningen. Selve lukkemusklen bevares, hvilket betyder, at afføringen fortsat kommer via endetarmsåbningen og er derfor under kontrol. Der kan dog forekomme lidt natlig sivning fra pouchen, som kan nødvendiggøre brug af en lille ble/bind om natten. J-pouch operationen foregår sædvanligvis i 3 omgange med 3-4 måneders mellemrum. Ved den første operation fjernes tyktarmen, og der konstrueres en ileostomi. Den tarm, man har fjernet, bliver undersøgt, så man er helt sikker på at diagnosen er korrekt. En gang imellem kan det være svært at afgøre om sygdommen drejer sig om morbus Crohn eller colitis ulcerosa. Ved anden operation bliver pouchen lavet. Man bruger den nederste del af tyndtarmen og derved det stykke tarm, der netop har udgjort din stomi. For at sammensyningerne kan få ro til at hele ordentligt, lægges et stykke af tyndtarmen ud samme sted som før, men højere oppe på tarmen. Man deler ikke tarmen midt over, men trækker et stykke af tarmen frem på maven og deler den halvt. Man får således 2 åbninger. Der kommer dog kun afføring ud gennem den ene åbning. Den anden kan producere lidt slim. Det hedder en loopileostomi. Ved 3. operation lukkes loopileostomien. Sidste operation er langt den mindste. Anden og tredje operation foregår af og til på et andet hospital, end første operation. Det er vigtigt at de kirurger, der skal udføre operationen er rutinerede. Derfor har man valgt at samle den type operationer på nogle få hospitaler. Loopileostomien fungerer og håndteres stort set som en almindelig ileostomi. Den kan dog give lidt vanskeligheder med henblik på bandagering, da den ofte ikke er så høj og har en anden facon. Det, der kommer ud af den, kan også være en anelse mere

8 SIDE 8 vandigt, da der er mindre fungerende tarm. Derfor kan du fortsat have behov for at være i kontakt med en stomisygeplejerske. Når loopileostomien er lagt tilbage, skal pouchen til at fungere. Du vil kunne mærke, når den skal tømmes, men det mærkes ikke helt, som når man normalt føler trang til at gå på toilettet. Man kan have brug for at gå på toilettet 8-12 gange i døgnet i starten indtil pouchen bliver trænet op til at kunne rumme en vis mængde. Efter et års tid kan de fleste nøjes med 4-6 toiletbesøg dagligt. Det kan lyde af meget, men langt de fleste er mere tilfredse med at leve med en pouch end med en ileostomi. Der er en del, der oplever at få betændelse i pouchen pouchitis. Det kan behandles med antibiotika. Vil du vide mere om J-pouch-operationen, henviser vi til det kirurgiske hæfte, som er udarbejdet af Colitis-Crohn Foreningen. Du har også mulighed for at kontakte en af foreningens KIT-rådgivere, som har gennemgået operationerne. FØR OG EFTER OPERATIONEN Forud for operationen vil du få en samtale med kirurgen. Medmindre operationen foregår akut, vil du ligeledes blive tilbudt en samtale med stomisygeplejersken. Samtalen vil primært dreje sig om, hvad en stomi er, og hvordan man kan leve med den. Hvis operationsdagen er en eller 2 dage senere, vil stomisygeplejersken sandsynligvis sætte et kryds på maven det sted, stomien skal placeres. Ellers bliver det i forbindelse med indlæggelsen på kirurgisk afdeling. Du vil få forevist en stomipose og evt. træne skifteteknik med en kunstig stomi. Mens du er indlagt, vil du lære at skifte og evt. tømme din stomipose. Du vil formentlig også få gentaget en del af den information, du fik inden operationen. Det er dog først, når du kommer hjem, at du for alvor skal lære at leve dit liv med en pose på maven. Der vil ofte være nogle praktiske problemer i starten og nogle psykiske barrierer, man skal overvinde. Der er måske også nogle aktiviteter, der skal planlægges lidt anderledes end tidligere. Du vil have kontakt til en stomisygeplejerske efter udskrivelse samt en hjemmesygeplejerske, hvis du ønsker det. Her kan du få hjælp til at løse nogle af de problemer, der måtte opstå. Du kan også henvende dig til patientforeningen og der få råd og vejledning. Måske er det rart at tale med en, der har prøvet på egen krop, hvad det vil sige at leve med en stomi. Stomisygeplejersken kan også hjælpe dig med at finde den bedst egnede pose.

9 SIDE 9 Der er mange forhandlere på markedet, og det kan være nødvendigt at prøve sig lidt frem. Det er helt bestemt muligt at lære at leve med stomi. Det er dog en proces, som godt kan tage flere måneder, men langt de fleste lærer med tiden at leve næsten som de gjorde, før de blev syge. Fra ca. 6 uger efter operationen, er der som udgangspunkt ikke noget, man ikke kan eller må pga. sin stomi, men måske vil du stadig være meget træt efter operationen. Det tager 2-3 måneder at træne sin krop op igen. HVORDAN SKIFTES STOMIPOSEN? Begynd forsigtigt fra oven med at fjerne pladen/posen. Du kan eventuelt bruge fugtet vat eller gaze (aldrig engangsvaskeklude de slider for meget på huden). Brug aldrig rensebenzin, desinfektionsmidler eller lignende, hvis du skal fjerne klæberester fra huden. Benyt i stedet nogle af de klæbefjerningsmidler, der findes på markedet. Stomisygeplejersken kan evt. være behjælpelig med at finde en pose, der ikke efterlader klæberester. Bandager og poser må ikke skylles ud i toilettet, da det vil stoppe afløbet. I stedet skal du tømme indholdet af posen i toilettet, lægge bandagen i en plasticpose og smide den ud sammen med dit øvrige affald. Hvis du har en kolostomi og ikke bruger tømbare poser, smides posen med indhold i en affaldspose. Vask forsigtigt stomien og den omgivende hud med lunkent vand og bløde klude. Undgå sæbe for ikke at udtørre huden eller få allergi overfor parfumestofferne i sæben. Huden skal være tør, for at pladen/posen sidder godt fast. Huden duppes tør efter vask. Husk ikke at skrubbe huden omkring stomien. For nogle kan en kraftig behåring omkring stomien vanskeliggøre bandageringen. Du må gerne forsigtigt barbere/klippe hårene af. Den nye plade/pose sættes på. Sørg for at få klæbefladen på bandagen til at sidde glat og fast. Bare en ganske lille fold kan forårsage, at der trænger afføring ud gennem klæberen og skader huden. Inden du sætter posen på, kan du evt. puste lidt luft i den, så afføringen kan løbe frit ned.

10 SIDE 10 Når bandagen sidder rigtigt, kan du sætte dine hænder forsigtigt på klæbepladen omkring stomien og trykke den fast mod huden. Stomiposen skiftes som udgangspunkt én gang i døgnet. Nogle typer klæbere kan dog sidde på huden 2-3 dage, mens andre har brug for hyppigere skift. Det afhænger dels af din hud, hvilken slags stomi du har, og hvilken type bandage du bruger samt eventuelle hjælpemidler. Tal med din stomisygeplejerske om det, hvis du er i tvivl. Du kan vælge at gå i brusebad med eller uden pose på, alt efter, hvad du har det bedst med. Ved badning i karbad, havet eller swimmingpool, anbefales det at beholde posen på, da der kan komme noget ud af stomien. ARBEJDE, SPORT OG FRITID Du vil ofte kunne genoptage dit arbejde 6-8 uger efter operationen afhængig af, hvad du laver. Måske er det pga. træthed en god ide ikke at starte på fuld tid. Hvis du går i skole, kan du starte, når du føler dig parat. Du vil højst sandsynligt kunne genoptage alle dine vanlige aktiviteter uden problemer. Det kan dog være en Lene Romer Halby overvindelse første gang at skulle på arbejde, til sport, i byen m.v. Efterhånden finder de fleste heldigvis ud af, at det meste kan lade sig gøre uden de store problemer. Man kan dyrke næsten alle former for sport med en stomi. Boksning og kampsport kan dog være problematisk grundet risiko for slag i maven. I forbindelse med vandsport, vil mange kvinder foretrække en badedragt fremfor bikini og mænd kan evt. vælge at investere i et neoprenbælte, der dækker posen. Har du nogle spørgsmål til stomien og/eller plejen, så kontakt plejepersonalet, mens du er på hospitalet. Intet spørgsmål er for lille. Personalet vil altid hjælpe dig, eller finde én der kan. De kan eventuelt kontakte Colitis-Crohn Foreningen og få kontakt med en KIT-rådgiver.

11 SIDE 11 HUDPROBLEMER Mange stomiopererede vil opleve at få lidt hudproblemer. Den hyppigste årsag er, at huden kommer i kontakt med afføringen. Selve ileostomien er hævet efter operationen, men svinder ind med tiden. Derfor skal hullet i posen måske være mindre. Hvis det er for lille og klæbematerialet kommer til at sidde lidt ovenpå selve stomien, vil posen gå i opløsning omkring stomien og også give problemer. Det kan også være at pågældende pose ikke er god nok til lige netop dig, da vores hud er så forskellig. Hudproblemer kan også opstå på grund af irritation fra den pågældende bandage, hvilket dog er sjældent. Skulle det ske, må man forsøge med et andet fabrikat af pose/plade-materialet. Der kan selvfølgelig også være andre årsager til hudproblemerne. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du får kontaktet stomisygeplejersken hurtigst muligt, så problemerne ikke vokser dig over hovedet. HVAD TÆNKER MINE OMGIVELSER? Ofte vil det kun være dig selv, der lægger mærke til at du har en pose på maven. Om den overhovedet er synlig eller ej, afhænger lidt af din kropsfacon, hvor hyppigt du tømmer posen, og hvilket tøj, du går i. Poserne fås i flere faconer og størrelser. Det lugter ikke, når man går rundt med en stomipose på. Selvfølgelig kan det lugte, når man tømmer eller skifter posen. Det er dog ikke værre, end når personer uden stomi går på toilettet. Hvis du alligevel synes det lugter, så spørg en person, du ved vil give dig et ærligt svar. I de sjældne tilfælde, hvor der forekommer lugt til trods for en pose, der sidder korrekt på huden, da tal med din stomisygeplejerske. Det er et problem, der stort set altid kan løses. Alle danner luft i tarmen, der skal ud. Der kan godt komme lyde fra stomien, når luften kommer ud i posen. Det er dog værst de første uger, hvor tarmen vil være hævet efter operationen. Derefter er det ofte et mindre problem. Alle stomiposer er udstyret med et kulfilter, der tillader luften at sive langsomt ud af posen, men renser det for lugt. Det kan være en hjælp, at du fortæller din nærmeste omgangskreds (familie, venner, kolleger osv.) hvad der er sket, og hvad det indebærer at have en stomi. Du vil nemlig hurtigt finde ud af, at rigtig mange faktisk ikke ved hvad en stomi er, og heller ikke hvor den sidder. Det kan også fjerne det pinlige i situationer, hvor der måske kommer lidt lyde fra stomien,

12 SIDE 12 som du ikke kan kontrollere, eller hvis du er nødt til at gå på toilettet for at tømme posen midt under et måltid. Når du tager nogle steder hen fx fødselsdag, weekend og lignende, så husk at medbringe en lille taske med nødudstyr. Sørg altid for at have bandager, poser og ekstra undertøj. Eventuelt kan du have nogle vådservietter med. De kan fås pakket ind enkeltvis og du kan fx købe dem i Matas, på apoteket eller i velassorterede supermarkeder. PÅKLÆDNING De fleste kan bruge det samme tøj efter operationen, som før. Stomien tager ikke skade af, at man har stramtsiddende tøj på, men nogle synes, det er ubehageligt og føler stomien har svært ved at tømme sig, eller at der er risiko for at afføringen presser sig ud under posens klæbemateriale. Der findes en del internethandler, hvor man kan købe undertøj, bælter, overtræksposer, badetøj m.m. som er specielt beregnet til stomiopererede og som kan være rart at supplere garderoben med, og måske kan det give inspiration til, hvad man kan se efter i almindelige tøjbutikker eller selv sy. Formentlig kan du se nogle af tingene hos stomisygeplejersken og evt. få nogle internetadresser. Ellers led på nettet. BYBONNESEN.COM Undertøj til stomiopererede MAD OG DRIKKE Hvis man har en kolostomi, må man spise og drikke fuldstændig, som man plejer. De fleste ileostomi-patienter kan som udgangspunkt også spise helt normalt. Da afføringen er en del tyndere, kan det dog være en fordel at spise en del stivelses- og saltholdig kost, idet det

13 SIDE 13 binder væsken. Stivelse findes bl.a. i kartofler, ris, pasta, hvidt brød, havregryn og bananer. Salt sammen med stivelse kan bl.a. findes i saltkiks og saltstænger. Fødevarer, der kan gøre afføringen tyndere kan være syre- og sukkerholdige ting som fx frugt, bær, søde læskedrikke og alkohol specielt rødvin. Nogle fødevarer kan medføre, at der dannes en prop i tarmen, fx champignon, asparges, grove grønsager, skind fra appelsiner, kokos, nødder, mandler m.m. Det betyder dog ikke, at man skal holde sig fuldstændig fra alle de føde- og drikkevarer, men prøv dig frem og se hvordan maven reagerer. Du finder hurtigt ud af, hvad du kan spise, og hvad du skal holde dig fra. Spis evt. lidt langsommere og tyg maden lidt grundigere, så maven og stomien bedre kan følge med. Selv om du har stomi, kan du stadig få en akut maveinfektion. Da du muligvis ikke længere har tyktarmen til at optage væske, kan du risikere hurtigere at blive dehydreret. Det vil sige, at du kommer i væskeunderskud. I sådanne tilfælde er det meget vigtigt, at du øger dit væskeindtag betydeligt. En blanding af 1 strøgen teskefuld salt og 3 spiseskefulde sukker til 1 liter vand, har vist sig at hjælpe godt i sådanne situationer. Opløs salt og sukker i kogt vand og stil blandingen i køleskabet. Drik det evt. med lidt saft i, indtil du er i balance igen. Hvis du ikke kan holde på mad eller drikke, må du henvende dig på skadestuen, for så kan det være nødvendigt at give dig væske i en åre via et drop. Det er i almindelighed vigtigt at få tilstrækkelig væske, når man har en ileostomi. Væskeunderskud medfører hovedpine og træthed og kan på længere sigt give anledning til nyresten, da urinen så bliver meget koncentreret. Det er derfor en god ide at holde øje med den daglige urinmængde og se efter, at urinen ikke er meget kraftig farvet (koncentreret). I så fald er du i underskud med væske! SAMLIV OG FAMILIEPLANLÆGNING Efter en stomioperation ændrer kroppens udseende sig, hvilket kan give nogle psykologiske barrierer. Man skal vænne sig til at se sig selv igen, og din partner kan måske føle sig usikker i forhold til at røre ved dig med pose på maven, hvad enten det er en ny kæreste eller en du danner par med i forvejen. Det er derfor vigtigt for begge at vide, at stomien på ingen måde tager skade af at blive klemt eller trykket lidt. Hvis det er en hjælp, kan man vælge at investere i specielle bælter til at tage rundt om maven, som skjuler poser og holder den på plads. De fås i mange kvaliteter, forskellige farver, med og uden blonder m.m. Man kan også købe overtræksstofposer. Men husk at der ikke er noget af det, der er nødvendigt.

14 SIDE 14 Selv om du har fået stomi, kan du godt få børn. Der er ikke større risiko for komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel end hos ikke-stomiopererede. Hvis du overvejer at få lavet en pouch operation, er det dog vigtigt som kvinde at overveje inden, om du ønsker at få børn. Fertiliteten bliver ofte nedsat betragteligt ved en pouch operation. Tal evt. med lægen og/eller stomisygeplejersken om det. Stomien kan muligvis ændre størrelse som følge af graviditet. Det er dog sjældent et problem. En stomipatient kan benytte alle former for prævention. Dog skal nogle af de kvindelige ileostomi-patienter være opmærksomme på, at p-piller og mini-piller ikke altid kan benyttes, da passagen i tyndtarmen kan være så hurtig, at optagelsen af pillerne bliver ufuldstændig. Du må da kontakte din læge, så du kan få den bedste form for beskyttelse. REJSE FERIE At rejse er at leve sagde H.C. Andersen. Selv om du har fået en stomi, kan du sagtens rejse på ferie i både ind- og udland. Husk at medbringe rigeligt med stomimaterialer hjemmefra. Det kan være besværligt at skaffe, hvis du ikke ved, hvor du skal få det fra. Hvis du skal med fly, så pak mest muligt i håndbagagen i tilfælde af, at kufferten skulle blive væk. Husk dog at klippe pladerne til hjemmefra, da stomisaksen formentlig ikke slipper igennem lufthavnens sikkerhedstjek, og derfor skal opbevares i kufferten. Vær også opmærksom på, at huden kan reagere anderledes, hvis der er meget varmere, hvor du rejser hen, og hvis du bader i flere timer. Derfor er det klogt at medbringe ekstra poser. Ligeledes skal du være opmærksom på at øge dit væskeindtag. Husk eventuelt også salttabletter og/eller tbl Imodium, der nedsætter tarmens peristaltik (hastighed). De fås i håndkøb på apoteket. ØKONOMI Hvis du har en midlertidig stomi op til ca. 1 år kan du få poser og plader/bandager gratis på dit hospital. Når du bliver udskrevet fra hospitalet, laver du en aftale med stomisygeplejerskerne om, hvornår og hvordan du får materialerne udleveret. Vælger du at udskyde tilbagelægningen af stomien, eller skal du have den permanent, søger hospitalet kommunen om en bevilling i henhold til Servicelovgivningen, p.t. en 112-bev-

15 SIDE 15 illing. Det betyder, at du får dine poser via en af kommunens forhandlere. Kommunen sender dig et brev, når bevillingen er gået igennem med besked om, hvor du skal handle. Forhandleren kan skaffe alle typer poser. Der kan evt. være nogle tilbehørs produkter, du selv skal betale. Specielt hvis det er noget, der ikke er strengt nødvendigt, men blot rart at have. Stomiposerne vil du dog altid få betalt. PRAKTISKE OPLYSNINGER Hvad er Det Lægelige Råd? Det Lægelige Råd er sammensat af en gruppe af eksperter, der praktisk og videnskabeligt beskæftiger sig med inflammatoriske tarmsygdomme. CCF uddeler årligt op til kr. i forskningsstøtte efter indstilling fra Det Lægelige Råd. Det Lægelige Råd får ikke betaling for sin medvirken i CCF s aktiviteter. Kan jeg få kontakt med andre sygdomsramte? Ja. Du kan bruge CCF s korps af KIT-rådgivere. KIT = Kronisk Inflammatorisk Tarmbetændelse KIT-rådgiverne er selv patienter eller forældre til børn med tarmsygdomme, der har deltaget på CCF s egne kurser for rådgivere. KIT-rådgivningen er en telefonrådgivning. Vi kan hjælpe med at finde netop den rådgiver, der bedst passer til dig og dine forhold. Du kan ringe til KIT-rådgivningen på telefon Træffetiderne fremgår af CCF s hjemmeside CCF har en landsdækkende kursusvirksomhed Colitis-Crohn Foreningen afholder, med jævne mellemrum, forskellige arrangementer for foreningens medlemmer på tværs af lokalafdelingerne. Det kan f.eks. være ungdomstræf, familielejr, diverse kurser samt naturligvis den årlige generalforsamling. Ved disse arrangementer er der rigtig god mulighed for at få kontakt med andre sygdomsramte i CCF. Foregår der noget lokalt? Der er oprettet lokalafdelinger under Colitis-Crohn Foreningen i hele landet. Der holdes regelmæssige møder af både faglig og social karakter. De fleste lokalafdelinger afholder fx arrangementer med temaet Erfaringsudveksling for foreningens medlemmer. Et godt sted at få kontakt med ligesindede. Endvidere afholdes med mellemrum foredrag hvor læger og andre eksperter fortæller om forhold og lign., der har med vores sygdomme at gøre.

16 SIDE 16 Følg med på hjemmesiden under lokalafdelinger, og se hvad der er af medlemsmøder i den kommende tid i dit nærområde. Man er altid velkommen til at deltage i medlemsmøder i andre lokalafdelinger end sin egen, blot man er personligt- eller familiemedlem af CCF. Kan jeg få yderligere oplysninger om min sygdom? Ja. Colitis-Crohn Foreningen udgiver 4 magasiner årligt. I disse kan man, ligesom på CCF s hjemmeside, læse relevante lægefaglige artikler, ligesom der kan læses om den nyeste forskning inden for vore forskellige tarmsygdomme. Socialrådgiver På hjemmesiden orienterer socialrådgiveren især om forhold i lovgivningen der kan have betydning for kronisk syge. Herunder medlemmer med fx Crohns sygdom, colitis ulcerosa og irritabel tyktarm. I øvrigt har alle vore personlige medlemmer og familiemedlemmer mulighed for at benytte CCF s socialrådgiver. Du kan enten sende dit spørgsmål på mail: eller kontakte socialrådgiveren pr. telefon. Se tlf.nr. og telefontider på Patientstøtte Legater til medlemmer med Crohns sygdom, colitis ulcerosa og irritabel tyktarm. I øjeblikket uddeles højst kr pr. ansøgning. Betingelser for at modtage patientstøtte fremgår af hjemmesiden. Tidspunkt for ansøgning annonceres i CCF Magasinet samt på CCF s hjemmeside: Eventuelle ændringer i betingelserne for at kunne søge dette legat, vil blive annonceret i nyhedsbrevet og på Derudover har Colitis-Crohn Foreningen udgivet en række informationshæfter, som du som personligt- og familiemedlem kan få tilsendt gratis. Se listen over informationshæfter på hjemmesiden. CCF udgiver 8 12 årlige nyhedsbreve der udsendes på (tilmelding via hjemmesiden). Hvad er EFCCA? European Federation of Crohn s and Ulcerative Colitis Associations EFCCA er en europæisk sammenslutning af landsforeninger for colitis/crohn-ramte. Den danske Colitis-Crohn Forening er medlem og har derfor indflydelse på målene for forskning og vilkår for colitis/crohn-sygdomsramte på internationalt plan. Samarbejde er nødvendigt både videnskabeligt og socialt. Hvordan finansieres Colitis-Crohn Foreningen? Landsforeningen til bekæmpelse af colitis ulcerosa og Crohns sygdom samt andre relaterede tarmsygdomme, er selvfinansierende. Foruden medlemskontingenter, modtager foreningen gavebeløb fra medlemmerne. CCF modtager desuden støtte fra Tips- og Lottopuljen og Socialministeriets Handicappulje (diverse kurser og kolonier). Alle mid-

17 SIDE 17 ler der indkommer til foreningens arbejde, anvendes til foreningens drift, herunder bl.a. kampagner, informationsmaterialer, forskning etc. Hvordan kan jeg hjælpe med til at støtte forskningen? Du kan støtte forskning ved at indbetale et gavebeløb på reg.nr.: 1551 konto: mærket dit personnummer. Gavebidraget er fradragsberettiget hvis du oplyser dit personnummer. Facebook sociale medier Vi har i CCF oprettet en række grupper på Facebook, hvor du kan udveksle synspunkter med andre om forhold vedrørende din tarmsygdom. Du finder helt sikkert en eller flere Facebookgrupper der passer dig (se mere på ccf.dk). Hvordan bliver jeg medlem? Colitis-Crohn Foreningen er helt afhængig af støtte i form af medlemskontingent og gaver fra private. Du kan melde dig ind på CCF s hjemmeside: Som personligt medlem modtager du CCF s populære magasin fire gange om året kan du modtage hjælp fra CCF s socialrådgiver og diætister kan du bruge KIT-rådgivningen kan du deltage i lokalafdelingernes foredragsvirksomhed (fx om forskning og diæt) samt øvrige medlemsmøder kan du deltage i CCF s kurser kan du gratis modtage CCF s informationshæfter har du adgang til CCF s generalforsamling og har én stemme kan du, via tilmelde dig CCF s nyhedsbrev får du adgang til en masse rabatter og tilbud, se Et familiemedlemsskab giver hele familien (på samme adresse) samme vilkår som et personligt medlem. Dog har familien kun én stemme ved CCF s generalforsamling Som erhvervs-støttemedlemsskab modtager virksomheden CCF s populære magasin fire gange om året kan du, via tilmelde dig CCF s nyhedsbrev

18 SIDE 18 Som støttemedlem har du, via mulighed for at tilmelde dig CCF s nyhedsbrev, der udsendes ca. 12 gange årligt. kan du modtage CCF Magasinet elektronisk én måned efter udgivelse får du adgang til en masse rabatter og tilbud, se Det typiske støttemedlem har en kollega, en ven, et familiemedlem, der er ramt af colitis ulcerosa, Crohns sygdom, irritabel tyktarm eller en anden relateret tarmsygdom, og derfor ønsker at støtte foreningens arbejde, herunder at yde tilskud til forskning. Gavebidrag Som nævnt er Colitis-Crohn Foreningen meget afhængig af støtte i form af gaver fra private og virksomheder. Gavebidraget går til kampagner, informationshæfter og foreningens øvrige arbejde. Almennyttig organisation CCF er godkendt som almennyttig organisation efter ligningslovens 8A. Det betyder at foreningen kan modtage momskompensation (ca kr. pr. år), såfremt mindst 100 personer årligt oplyser deres personnummer i forbindelse med indbetaling af gavebidrag på fx 50 kr. til CCF. Dit gavebidrag er fradragsberettiget Foreningen indberetter dit bidrag og personnummer til SKAT, hvorved du kan trække gavebidraget fra i SKAT på din selvangivelse. Indbetaling af gavebidrag Hvis du ønsker at hjælpe os, er du meget velkommen til at indbetale et mindre beløb på fx 50 kr. eller mere på: reg. nr konto: mærket dit personnummer (bankoverførsel). Gavebidraget kan også indbetales via CCF s hjemmeside på Brevkassen Har du noget på hjerte; en god idé, en efterlysning, ros, ris, spørgsmål, forslag til artikler, eller måske noget helt syvende, så skriv et par linjer til BREVKASSEN via Hvad er Fagligt Selskab for sygeplejersker i stomiplejen? Det er en faglig sammenslutning af sygeplejersker, beskæftiget med pleje af patienter med stomi. De hører under Dansk Sygepleje Råd (DSR). Der afholdes kurser og mødeaktiviteter, samt oplysningsvirksomhed for sygeplejersker og interesseorganisationer. Herunder information om udenlandske kongresser og rejser. På deres hjemmeside, fs/fs22/sider/forside.aspx, kan man finde en oversigt over landets stomiklinikker. Alle stomiopererede har adgang til en stomisygeplejerske.

19 SIDE 19

20 SIDE 20

Information om pouch

Information om pouch Information om pouch 2 Forord Denne pjece henvender sig til dig som på grund af Colitis Ulcerosa (CU) eller Familiær Adeno Polypose (FAP) overvejer at få en pouch. Denne pjece er tænkt som et supplement

Læs mere

STOMI INFO. Beskyt din hud

STOMI INFO. Beskyt din hud STOMI INFO Beskyt din hud 1 Irriteret eller beskadiget hud? Det er ikke noget, du er nødt til at affinde dig med! Huden omkring stomien kræver opmærksomhed og omsorg fra dig, for at undgå rød og irriteret

Læs mere

Hvad er en stomi? Gads Forlag Pleje og dokumentation 1

Hvad er en stomi? Gads Forlag Pleje og dokumentation 1 Gads Forlag Pleje og dokumentation 1 Hvad er en stomi? En stomi er en kunstig åbning i bugvæggen på maven, hvor tarmen er ført ud og syet fast i maveskindet. Det betyder, at afføringen kommer ud af stomien

Læs mere

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI 02c STOMI INFO Spis godt Lev godt ILEOSTOMI Gode råd til dig som har en ileostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd, der er indeholdt i denne brochure er

Læs mere

STOMI INFO. Sex og samliv

STOMI INFO. Sex og samliv 05 STOMI INFO Sex og samliv 1 Sex er et grundlæggende behov for alle og seksuel adfærd og seksuel praksis påvirkes af en lang række faktorer, herunder: Efter operationen 2 Sygdom Psykologi Kultur, religion

Læs mere

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI 02b STOMI INFO Spis godt Lev godt KOLOSTOMI Gode råd til dig som har en kolostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd der er indeholdt i denne brochure er en

Læs mere

Anlæggelse af J-Pouch

Anlæggelse af J-Pouch Anlæggelse af J-Pouch Århus Universitetshospital Kirurgisk afdeling P Afsnit P260 Tlf. +45 7846 7537 Tage-Hansens Gade DK-8000 Århus C www.afdp.auh.dk J-pouch anlæggelse og forløb Formålet med denne patientinformation

Læs mere

STOMI INFO. Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation

STOMI INFO. Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation 06 STOMI INFO Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation Ved alle typer kirurgiske indgreb, får man en gennemgang af årsagen, fordele og risici. Ved en stomioperation er risikoen den samme som

Læs mere

For yderligere information eller prøver, kontakt venligst din stomisygeplejerske eller Kirstine Hardam A/S

For yderligere information eller prøver, kontakt venligst din stomisygeplejerske eller Kirstine Hardam A/S Brochuren er udgivet af Salts Healthcare, England og oversat til dansk. TILBEHØR OG HJÆLPEMIDLER TIL STOMI Salts Healthcare har et omfattende sortiment af stomibandager og en bred vifte af tilbehør, der

Læs mere

Fjernelse af et stykke af endetarmen og med anlæggelse af midlertidig ileostomi

Fjernelse af et stykke af endetarmen og med anlæggelse af midlertidig ileostomi Patientinformation Fjernelse af et stykke af endetarmen og med anlæggelse af midlertidig ileostomi - Rectum resektion med loop-ileostomi Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Rev. apr. 2008

Læs mere

kikkertundersøgelse af tyktarmen

kikkertundersøgelse af tyktarmen Patientinformation om kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi) Regionshospitalet Randers Kirurgisk afdeling Hvad er en koloskopi? Koloskopi er en kikkertundersøgelse af tyktarmen. Ved undersøgelsen

Læs mere

Kostvejledning til ileostomipatienter

Kostvejledning til ileostomipatienter Kostvejledning til ileostomipatienter 2 Forord I denne pjece kan du læse en vejledning om mad og drikke, så du kan tage hensyn til, at du har fået en ileostomi. Desuden kan du bruge denne pjece som inspiration

Læs mere

Urostomi - og hvad så?

Urostomi - og hvad så? Urostomi - og hvad så? Denne brochure er udgivet af COPA med støtte fra Kræftens Bekæmpelse 2. reviderede udgave. 2000. Tryk: Glumsø Bogtrykkeri. Illustrationer: Ruth Rasmussen. HVAD ER UROSTOMI? Ved den

Læs mere

Kolostomi - og hvad så?

Kolostomi - og hvad så? Kolostomi - og hvad så? Kolostomi - og hvad så? Stomiforeningen COPA, 2004. Illustrationer: Ruth Rasmussen. 4.oplag (revideret udgave), 2004 Oplag: 25.000 stk. Udgivet med støtte fra Kræftens Bekæmpelse.

Læs mere

Kostvejledning til ileostomipatienter

Kostvejledning til ileostomipatienter Kostvejledning til ileostomipatienter Pjecen er udarbejdet i oktober 2005 af danske stomisygeplejersker tilhørende det Faglige Selskab for sygeplejersker i stomiplejen www.dsr.dk/msite/fs22. Redigeret

Læs mere

Stomi & kemoterapi Fagligt Selskab for sygeplejersker i stomiplejen

Stomi & kemoterapi Fagligt Selskab for sygeplejersker i stomiplejen Stomi & kemoterapi 2 Forord Denne pjece er en information til dig, som har stomi, og skal starte behandling med kemoterapi. I denne pjece finder du råd og vejledning til at løse eventuelle problemer med

Læs mere

Efter fjernelse af en tand

Efter fjernelse af en tand N r. 3 2 Efter fjernelse af en tand Hvad kan man spise? Får man eftersmerter? Hvad gør man, hvis kinden hæver? Læs mere om, hvad du kan forvente, når du har fået en tand trukket ud Efter fjernelse af en

Læs mere

FOLKESYGDOMMEN man ikke taler om

FOLKESYGDOMMEN man ikke taler om FOLKESYGDOMMEN man ikke taler om Kontinensforeningen Vester Farimagsgade 6, 1. 1029 1606 København V Tlf. 33 32 52 74 info@kontinens.dk www.kontinens.dk Tekst: Kontinensforeningen Redigering: Aase Randstoft,

Læs mere

Hvad kan du spise, når du har en ileostomi?

Hvad kan du spise, når du har en ileostomi? Hvad kan du spise, når du har en ileostomi? Hvordan virker tarmen efter operationen Når tarmen begynder at fungere, kan der komme op til 2 liter afføring i døgnet fra ileostomien. Det er individuelt hvor

Læs mere

Stomiforeningen. og det er derfor nødvendigt at anvende en pose til opsamling af afføringen.

Stomiforeningen. og det er derfor nødvendigt at anvende en pose til opsamling af afføringen. Stomiforeningen Indhold Leve livet med stomi Leve livet med stomi...13 Ileostomi...19 Colostomi...10 Urostomi...11 Nogle generelle råd om bandageskift...12 Hvad er Stomiforeningen COPA?...14 Bliv medlem

Læs mere

At få mad gennem en PEG-sonde

At få mad gennem en PEG-sonde E N T E R A L E R N Æ R I N G At få mad gennem en PEG-sonde Råd og vejledning Denne brochure er tænkt som en vejledning i, hvordan man bedst muligt vedligeholder en PEG-sonde. Fresenius Kabi producerer

Læs mere

Patientvejledning. Irritabel tarm. Tyktarm

Patientvejledning. Irritabel tarm. Tyktarm Patientvejledning Irritabel tarm Tyktarm Irritabel tarm (colon irritable) er en tilstand, hvor tyktarmens normale bevægelser er ændret, så tarmindholdet ikke føres fremad mod ende tarmen på normal vis.

Læs mere

Patientinformation vedrørende Brystforstørrende operation

Patientinformation vedrørende Brystforstørrende operation Patientinformation vedrørende Brystforstørrende operation Velkommen til Kysthospitalet Du har henvendt dig til Kysthospitalet med henblik på en brystforstørrende operation. Med denne pjece vil vi gerne

Læs mere

Såfremt der skal foretages flere korrektioner, vil rækkefølgen besluttes her.

Såfremt der skal foretages flere korrektioner, vil rækkefølgen besluttes her. Fjernelse af overskydende hud, efter massivt vægttab Forberedelse forundersøgelse Med denne patientinformation vil vi informere dig om forløbet i forbindelse med fjernelse af hudoverskud. Det er meget

Læs mere

Patientvejledning. Koloskopi samt udrensningsvejledning. Kikkertundersøgelse af tyktarm

Patientvejledning. Koloskopi samt udrensningsvejledning. Kikkertundersøgelse af tyktarm Patientvejledning Koloskopi samt udrensningsvejledning Kikkertundersøgelse af tyktarm En koloskopi er en kikkertundersøgelse af endetarmen og tyktarmen med henblik på at afsløre sygelige forandringer i

Læs mere

stomiforeningen copa at rejse med stomi

stomiforeningen copa at rejse med stomi at rejse med stomi 5 Medicin, vaccination stomiforeningen og anden copa forebyggelse 9 Drik rigeligt AT i vamt REJSE vejr MED STOMI Alle kan rejse At have stomi er ikke en sygdom, men blot resultatet af

Læs mere

Patientvejledning. Kondylomer. Kønsvorter - kvinder

Patientvejledning. Kondylomer. Kønsvorter - kvinder Patientvejledning Kondylomer Kønsvorter - kvinder Kondylomer i daglig tale kaldet kønsvorter er små vortelignende knopper, der sidder enkeltvis eller i grupper. De kan være flade, stilkede eller blomkålslignende.

Læs mere

KRÆFT I TYK- OG ENDETARMEN

KRÆFT I TYK- OG ENDETARMEN KRÆFT I TYK- OG ENDETARMEN Kolofon Kræft i tyk- og endetarmen Udgiver: URL: Redaktion: Kræftens Bekæmpelse, Strandboulevarden 49, 2100 København Ø Sundhedsstyrelsen, Islands Brygge 67, 2300 København S

Læs mere

Graviditet ved colitis ulcerosa og Crohns Sygdom

Graviditet ved colitis ulcerosa og Crohns Sygdom Graviditet ved colitis ulcerosa og Crohns Sygdom Colitis ulcerosa (blødende tyktarmsbetændelse) og Crohns sygdom (morbus Crohn, kronisk tarmbetændelse) er kroniske betændelsessygdomme i tarmen. Colitis

Læs mere

Behandling med Enbrel

Behandling med Enbrel Gentofte Hospital Medicinsk Afdeling C Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Patientinformation Behandling med Enbrel Hvad er Enbrel? Enbrel indeholder stoffet Etanercept og er et af de såkaldte biologiske

Læs mere

Kræft i livmoderhalsen

Kræft i livmoderhalsen Patientinformation Kræft i livmoderhalsen Om operationen hvor livmoderen fjernes gennem et snit i maveskindet Cervixcancer Gynækologisk Afsnit D6 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Du skal have fjernet

Læs mere

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken...

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken... INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET Ondt i nakken... Det er meget almindeligt at have ondt i nakken... Nakkesmerter skal behandles aktivt Det er meget almindeligt at have ondt i nakken, og det kan give meget

Læs mere

Landsforeningen til bekæmpelse af Colitis Ulcerosa, Crohns sygdom samt andre relaterede tarmsygdomme

Landsforeningen til bekæmpelse af Colitis Ulcerosa, Crohns sygdom samt andre relaterede tarmsygdomme 2 Forord Crohns sygdom (Morbus Crohn) er en sygdom, der viser sig hos ca. 600 nye patienter hvert år eller 11 nye tilfælde pr. uge her i landet. I alt lever der ca. 15.000 med Crohn i Danmark. Vi kender

Læs mere

Patientinformation vedrørende Brystforstørrende operation

Patientinformation vedrørende Brystforstørrende operation Patientinformation vedrørende Brystforstørrende operation Velkommen til Kysthospitalet Du har henvendt dig til Kysthospitalet med henblik på en brystforstørrende operation. Med denne pjece vil vi gerne

Læs mere

Fjernelse af galdeblæren ved galdesten

Fjernelse af galdeblæren ved galdesten Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Fjernelse af galdeblæren ved galdesten Patientinformation September 2012 Forfatter: Overlæge Lisbeth Dammegaard, Kirurgisk Afdeling IntraNord Hillerød Hospital Kirurgisk

Læs mere

Antibiotika? kun når det er nødvendigt!

Antibiotika? kun når det er nødvendigt! Antibiotika? kun når det er nødvendigt! Brug af antibiotika kan føre til, at bakterierne bliver modstandsdygtige over for antibiotika. Det kan dermed blive sværere at få bugt med en ny infektion. Antibiotika

Læs mere

Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital

Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital Undersøgelse blandt 1800 patienter i 02 viste, at mange ikke havde viden om ernæring ved kræftsygdom og behandling Man ønskede

Læs mere

Det lægelige Råd. Indhold. Colitis-Crohn Foreningen. Aktivitetspuljen

Det lægelige Råd. Indhold. Colitis-Crohn Foreningen. Aktivitetspuljen Colitis-Crohn Foreningen Landsforeningen til bekæmpelse af Colitis ulcerosa, Crohns Sygdom og andre relaterede tarmsygdomme Det lægelige Råd Overlæge dr. med., Pia Munkholm Overlæge dr. med., Jan Fallingborg

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om syning af løftesenen (rotatorcuff-ruptur)

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om syning af løftesenen (rotatorcuff-ruptur) Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om syning af løftesenen (rotatorcuff-ruptur) Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om sygdommen,

Læs mere

Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte. - og hvordan du kan håndtere det

Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte. - og hvordan du kan håndtere det Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte - og hvordan du kan håndtere det Hvorfor bliver man syg? Smitstoffer Smittekilder Smitteveje Modtagelighed hos den enkelte Smitstoffer Mikroorganismer,

Læs mere

Fordøjelse. Søs Wollesen Læge

Fordøjelse. Søs Wollesen Læge Fordøjelse. Søs Wollesen Læge Du bliver hvad du spiser....nej du bliver hvad du fordøjer.. Fordøjelses-besvær Ca. 1,5 mio danskere har symptomer fra deres fordøjelsessystem i løbet af 1 år Mere end ½ mio.

Læs mere

Operation for ufrivillig vandladning

Operation for ufrivillig vandladning Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Operation for ufrivillig vandladning Anlæggelse af proleneslynge T.V.T. (Tensionsfri vaginaltape) Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Operation

Læs mere

Patientinformation. Pacemakeroperation. Velkommen til Vejle Sygehus. Hjertemedicinsk Afdeling

Patientinformation. Pacemakeroperation. Velkommen til Vejle Sygehus. Hjertemedicinsk Afdeling Patientinformation Pacemakeroperation Velkommen til Vejle Sygehus Hjertemedicinsk Afdeling 1 2 Information om pacemakeroperation Hvorfor pacemaker? Pacemakerbehandling anvendes ved: langsom puls som følge

Læs mere

Tab dig 20-25 kg uden kirurgi

Tab dig 20-25 kg uden kirurgi Tab dig 20-25 kg uden kirurgi På Privathospitalet Møn samarbejder den bariatriske speciallæge med dedikerede diætister fra Frk. Skrump om et vægttabsprogram, der sikrer optimalt udbytte af et intensivt

Læs mere

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika Region Hovedstaden Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika November 2012 Din krop helbreder selv langt de fleste almindelige infektioner Kroppens eget immunforsvar er effektivt mod mange

Læs mere

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland.

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. DBF-MIDTJYLLAND. Hvad betyder kosten og hvorfor??. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår

Læs mere

Øjenambulatoriet. Vejledning for patienter om operation for GRÅ STÆR

Øjenambulatoriet. Vejledning for patienter om operation for GRÅ STÆR Øjenambulatoriet Vejledning for patienter om operation for GRÅ STÆR Næstved Sygehus Øjenhuset, - afdeling grå stær19 - grå stær Sengeafdeling Hvad er grå stær? Hornhinde Regnbuehinde Syns nerven Den gule

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Bedøvelse Fuld bedøvelse er nødvendigt for at kunne gennemføre indgrebet uden smerte og ubehag.

Bedøvelse Fuld bedøvelse er nødvendigt for at kunne gennemføre indgrebet uden smerte og ubehag. Kikkertoperation af underlivet gennem maveskindet (laparoskopi) Ved hjælp af en kikkertoperation kan man foretage forskellige indgreb, for eksempel åbning af æggeleder og fjernelse af æggeleder og æggestokke,

Læs mere

KENDER DU COPA? Stomiforeningen COPA, 2003. INDHOLD: HVORFOR MIG?

KENDER DU COPA? Stomiforeningen COPA, 2003. INDHOLD: HVORFOR MIG? KENDER DU COPA? HVORFOR MIG? Når vi får at vide, at vi skal have en stomi, siger vi alle: Hvorfor mig? - Jeg har levet sundt, dyrket motion etc. Forældre kan få en ubehagelig skyldfølelse over for et spædbarn,

Læs mere

Sådan ansøger du om hjælp til merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste

Sådan ansøger du om hjælp til merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste Faktaark - Januar 2015 Sådan ansøger du om hjælp til merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste Medlemmer af Cystisk Fibrose Foreningen kan rekvirere et udkast til ansøgning, hvor de konkrete merudgifter kan

Læs mere

Kosten og dens betydning.

Kosten og dens betydning. MBK 31.august 2009. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår skader. For at yde må du

Læs mere

Børn med forstoppelse og/eller fækal inkontinens

Børn med forstoppelse og/eller fækal inkontinens Børn med forstoppelse og/eller fækal inkontinens Regionshospitalet Randers/Grenaa Børneafdelingen 2 Rigtig mange børn har problemer med forstoppelse og har brug for professionel hjælp for at komme problemet

Læs mere

Vandladnings problemer og polio. Lise Kay, Anne Marie Eriksen

Vandladnings problemer og polio. Lise Kay, Anne Marie Eriksen Vandladnings problemer og polio Lise Kay, Anne Marie Eriksen Kontrol af kroppens funktioner Blærens dobbelt funktion Vandladnings symptomer Start besvær Bydende vandladnings trang Slap stråle Mangelfuld

Læs mere

Patientinformation. Kræft i livmoderen. Operation hvor livmoderen fjernes ved et "bikinisnit" Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D

Patientinformation. Kræft i livmoderen. Operation hvor livmoderen fjernes ved et bikinisnit Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Patientinformation Kræft i livmoderen Operation hvor livmoderen fjernes ved et "bikinisnit" Endometriecancer Gynækologisk Afsnit D6 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Du skal have fjernet din livmoder

Læs mere

Informationshæfte Colitis ulcerosa

Informationshæfte Colitis ulcerosa Informationshæfte Colitis ulcerosa Indholdsfortegnelse Forord...3 Colitis ulcerosa...4 Hvad er colitis ulcerosa?...4 Hvad er colon og dens funktion?...5 Ændres colons funktion ved colitis ulcerosa?...5

Læs mere

Udskrivelse efter kar-operation

Udskrivelse efter kar-operation Til patienter og pårørende Udskrivelse efter kar-operation Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk afdeling 2 På Karkirurgisk Afdeling er du nylig blevet opereret for: Hvad sker der efter operationen? Fra

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Dalacin. 10 mg/ ml kutanopløsning Til udvortes brug clindamycinphosphat

Indlægsseddel: Information til brugeren. Dalacin. 10 mg/ ml kutanopløsning Til udvortes brug clindamycinphosphat Indlægsseddel: Information til brugeren Dalacin 10 mg/ ml kutanopløsning Til udvortes brug clindamycinphosphat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden De begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder

Læs mere

Patientvejledning. Sterilisation. kvinde

Patientvejledning. Sterilisation. kvinde Patientvejledning Sterilisation kvinde Enhver kvinde, som er fyldt 25 år, og som har bopæl i Danmark, kan bede om at få foretaget en sterilisation. Mange kvinder benytter sig af denne præventionsform,

Læs mere

BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION

BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION PATIENTINFORMATION BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK VELKOMMEN TIL PRIVATHOSPITALET

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om brystforstørrende operation

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om brystforstørrende operation Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om brystforstørrende operation Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om sygdommen, om den

Læs mere

Guide: Sådan taber du fedtet punkt for punkt. Kom af med dine mormorarme, ridebukselår eller kærlighedshåndtag. Få gode råd til kost og træning.

Guide: Sådan taber du fedtet punkt for punkt. Kom af med dine mormorarme, ridebukselår eller kærlighedshåndtag. Få gode råd til kost og træning. Guide: Sådan taber du fedtet punkt for punkt Kom af med dine mormorarme, ridebukselår eller kærlighedshåndtag. Få gode råd til kost og træning. Af Line Felholt, måned 2012 03 Kom af med det uønskede fedt

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

Lungebetændelse/ Pneumoni

Lungebetændelse/ Pneumoni Lungebetændelse/ Pneumoni Information til patienter Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Sengeafsnit M1/M2/M3 Hvad er lungebetændelse? Du er indlagt med en lungebetændelse/pneumoni, som er en

Læs mere

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Bækkenbunden

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Bækkenbunden Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk Bækkenbunden 2 www.krop-fysik.dk Svært ved at holde tæt? Næsten hver 10. dansker (op mod 450.000) er inkontinent, dvs. kan i større eller mindre grad ikke holde

Læs mere

Vejledning til patienter som skal have anlagt kort testkorset. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Ortopædkirurgisk Ambulatorium

Vejledning til patienter som skal have anlagt kort testkorset. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Ortopædkirurgisk Ambulatorium Vejledning til patienter som skal have anlagt kort testkorset Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Ortopædkirurgisk Ambulatorium Korsettet Korsettet er et led i forundersøgelsen med

Læs mere

Sikker brug af dosispakket medicin

Sikker brug af dosispakket medicin Sikker brug af dosispakket medicin Information til brugere og pårørende I projektet Dosisdispensering fra maskine til mund er udarbejdet et forslag til tekst til en folder, som skal imødekomme, at inddragelse

Læs mere

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Side 1 af 21 Indhold Indledning...3 Hvad er kulhydrat?...4 Hvad er protein?...5 Hvad er fedt?...6 Hvad med væske?...7 Timing af kost...8 Undervisningsmanual...10

Læs mere

Patientinformation. Kostråd. til hæmodialysepatienter

Patientinformation. Kostråd. til hæmodialysepatienter Patientinformation Kostråd til hæmodialysepatienter Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Afdeling Indledning Kosten er en vigtig del af behandlingen, når man er hæmodialysepatient Sammen med selve dialysen,

Læs mere

På vandretur og hvad så? En buket af gode råd til dig, der vil begynde at vandre.

På vandretur og hvad så? En buket af gode råd til dig, der vil begynde at vandre. På vandretur og hvad så? En buket af gode råd til dig, der vil begynde at vandre. Dansk Vandrelaug Kultorvet 7, 1. 1175 København K Tlf. 3312 1165 ma.-fre. kl. 13-17 Fax 3313 1165 dvl@dvl.dk www.dvl.dk

Læs mere

Tips om insekter i hjemmet

Tips om insekter i hjemmet Tips om insekter i hjemmet Har du fået ubudne gæster i form af insekter i dit hjem, er rengøring på insekternes yndlingssteder ofte nok, og du kan gøre meget for at forebygge insektangreb. Mange af de

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om slidgigt mellem kraveben og skulderblad

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om slidgigt mellem kraveben og skulderblad Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om slidgigt mellem kraveben og skulderblad Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om sygdommen,

Læs mere

INFORMATION OM SPINALSTENOSE I LÆNDERYGGEN

INFORMATION OM SPINALSTENOSE I LÆNDERYGGEN INFORMATION OM SPINALSTENOSE I LÆNDERYGGEN Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk OM SPINALSTENOSE I LÆNDERYGGEN Degenerative forandringer i rygsøjlen

Læs mere

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Når 2 bliver til 3 hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Det er naturligt og normalt at være gravid Men under graviditeten sker

Læs mere

Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret(tvt)

Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret(tvt) Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret(tvt) Patientinformation Gynækolobisk Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Du er blevet henvist til operation for urininkontinens.

Læs mere

MUNDTØRHED MUNDTØRHED. Når man har mundtørhed, har man fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt

MUNDTØRHED MUNDTØRHED. Når man har mundtørhed, har man fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt Mundtørhed MUNDTØRHED Alle mennesker oplever at have mundtørhed af og til. Det kan skyldes flere forskellige ting, fx nervøsitet, stress eller angst. Hvis du oplever mundtørhed af disse årsager, forsvinder

Læs mere

Den praktiske side af sondemad i hjemmet. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. December 2012.

Den praktiske side af sondemad i hjemmet. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. December 2012. Den praktiske side af sondemad i hjemmet Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. December 2012. Bliv tryg ved sondemad Denne brochure indeholder information om de mere

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

Du/I har bestilt tid til en kostvejledning den, kl..

Du/I har bestilt tid til en kostvejledning den, kl.. Du/I har bestilt tid til en kostvejledning den, kl.. Vedlagt spørgeskema samt 7 dages maddagbog bedes udfyldt og returneres til mig senest 3 dage før, vi skal mødes. Udfyld spørgeskemaet så godt du kan

Læs mere

Du har bestilt tid til en konsultation d., kl..

Du har bestilt tid til en konsultation d., kl.. Du har bestilt tid til en konsultation d., kl.. Vedlagt spørgeskema samt 7 dages maddagbog bedes udfyldt og returneres til nedenstående adr. inden vi mødes første gang. Returneres ca. 3 dage inden aftalen.

Læs mere

Værd at vide om væskeoptagelse

Værd at vide om væskeoptagelse Værd at vide om væskeoptagelse Af: Astrid Bertelsen og Karina Berthelsen, PB i Ernæring & Sundhed Din krop har brug for væske for at kunne give dig et træningspas med velvære og præstationsevne i top.

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Den grundige udgave. Med henvisninger til formuleringer, paragraffer og afgørelser på området

Den grundige udgave. Med henvisninger til formuleringer, paragraffer og afgørelser på området 18. september 2013 Den grundige udgave Med henvisninger til formuleringer, paragraffer og afgørelser på området Forkortelser Serviceloven Lov om social service 100-bekendtgørelsen Bekendtgørelse 648 af

Læs mere

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307

Polycystiske æggestokke PCOS. Rechnitzer.dk UDK-04-307 Polycystiske æggestokke PCOS Rechnitzer.dk UDK-04-307 6314_01_PCO folder_2#b8f2f.indd 2 27/01/05 11:04:02 Hvad er PCOS? Forfattet af Overlæge Ditte Trolle, Skejby Sygehus PCOS betyder PolyCystisk OvarieSyndrom.

Læs mere

Patientvejledning. Refertilisation. - kvinder

Patientvejledning. Refertilisation. - kvinder Patientvejledning Refertilisation - kvinder Mange kvinder vælger i dag at blive steriliseret som prævention, hvis de ikke ønsker flere børn. Imidlertid kan ændringer i din livssituation jo betyde, at du

Læs mere

Halsbrand og sur mave

Halsbrand og sur mave Halsbrand og sur mave HALSBRAND, SUR MAVE OG MAVESÅR Mange har prøvet at have halsbrand eller sure opstød, for eksempel i forbindelse med indtagelse af alkohol eller store måltider. Andre kender til mavesmerter,

Læs mere

Ansigtsløft. - information til patienter

Ansigtsløft. - information til patienter Ansigtsløft - information til patienter Ansigtsløft Ved et ansigtsløft opstrammes løs hud på siden af munden, langs kæben og under hagen. Samtidig opstrammes underliggende bindevæv og overflødigt fedt

Læs mere

Støtte under servicelovens 100 til medicin og fødevarer til særlige medicinske formål til patienter med colitis ulcerosa eller irritabel tyktarm

Støtte under servicelovens 100 til medicin og fødevarer til særlige medicinske formål til patienter med colitis ulcerosa eller irritabel tyktarm Nordisk Rebalance Støtte under servicelovens 100 til medicin og fødevarer til særlige medicinske formål til patienter med colitis ulcerosa eller irritabel tyktarm 10-07-2013 Spørgsmål til dette notat kan

Læs mere

Patientvejledning. Leddegigt. I hånd- og fingerled

Patientvejledning. Leddegigt. I hånd- og fingerled Patientvejledning Leddegigt I hånd- og fingerled Leddegigt er en alvorlig sygdom, der påvirker mange led, ikke mindst i hånden og fingrene. Ofte angribes mange af kroppens led af en betændelses lignende

Læs mere

Operation med pandeløft. - information til patienter

Operation med pandeløft. - information til patienter Operation med pandeløft - information til patienter Pandeløft Ved et pandeløft løftes panden ved et kirurgisk indgreb. Afhængig af ønsket resultat kan operationen udføres på forskellige måder. Ønskes

Læs mere

Det danske sundhedsvæsen. Urdu

Det danske sundhedsvæsen. Urdu Det danske sundhedsvæsen Urdu 2 Det danske sundhedsvæsen Denne pjece fortæller kort om det danske sundhedsvæsen, og om de forskellige steder, man kan blive undersøgt og behandlet, hvis man bliver syg.

Læs mere

Pjecen trykkes i 6.000 eksemplarer. Udgivelsesår: 2010. www.epilepsiforeningen.dk epilepsi@epilepsiforeningen.dk

Pjecen trykkes i 6.000 eksemplarer. Udgivelsesår: 2010. www.epilepsiforeningen.dk epilepsi@epilepsiforeningen.dk ældre og epilepsi Ældre og epilepsi er forfattet af specialeansvarlig overlæge, Birthe Pedersen, Epilepsihospitalet i Dianalund, og sygeplejerske, Helene Meinild, og udgivet af Dansk Epilepsiforening med

Læs mere

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise.

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise. KOSTVEJLEDNING 1 Kost og håndbold Kosten er vigtig for dig, der spiller håndbold! Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige

Læs mere

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt.

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt. Gigt SLIDGIGT Slidgigt er den hyppigste form for gigt. Omkring halvdelen af den voksne befolkning over 40 år har tegn på slidgigt i et eller flere led og alle får det, hvis de lever længe nok. Slidgigt

Læs mere

ENTERAL ERNÆRING. Patientinformation. Sondeernæring og ernæringsdrikke

ENTERAL ERNÆRING. Patientinformation. Sondeernæring og ernæringsdrikke ENTERAL ERNÆRING Patientinformation Sondeernæring og ernæringsdrikke Hvis du ikke får tilstrækkeligt med energi, protein, vitaminer og mineraler, kommer du ind i en ond cirkel... Du har mindre appetit

Læs mere

Patientinformation. Genoptræning efter fødsel. Fysioterapien

Patientinformation. Genoptræning efter fødsel. Fysioterapien Patientinformation Genoptræning efter fødsel Fysioterapien Indhold Efter fødslen... side 4 Bækkenbunden... side 5 Knibeøvelser... side 6 Knib inden belastninger... side 7 Målet med bækkenbundstræningen...

Læs mere

Slidgigt Værd at vide om slidgigt

Slidgigt Værd at vide om slidgigt Patientinformation Slidgigt Værd at vide om slidgigt Ortopædkirurgisk Ambulatorium Forord Vi får alle slidgigt. Slidgigt er den hyppigste ledsygdom. Symptomer på slidgigt er smerter, hævede og/eller stive

Læs mere

Operation for åreknuder (varicer)

Operation for åreknuder (varicer) (varicer) Dagkirurgisk Afsnit og Karkirurgisk Ambulatorium Åreknuder er i de fleste tilfælde uden betydning, men kan dog forårsage gener i benene. Du har valgt at blive opereret for åreknuder. Når du møder

Læs mere

Information til forældre om astma

Information til forældre om astma Information til forældre om astma Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Hvad er astma? Astma er en tilstand med en kombination af irriterede og hævede slimhinder i luftrørene og kramper i musklerne

Læs mere