ODENSE KONSERVATIVE AVIS DET GRØNNE BLAD MAJ - JUNI ÅRGANG, NR.2

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ODENSE KONSERVATIVE AVIS DET GRØNNE BLAD MAJ - JUNI 2004 11.ÅRGANG, NR.2"

Transkript

1 ODENSE KONSERVATIVE AVIS DET GRØNNE BLAD MAJ - JUNI ÅRGANG, NR.2 STEM SØREN MØLLER I EUROPA-PARLAMENTET DEN 13. JUNI STORT INTERVIEW MED BENDT BENDTSEN KONSERVATIVE I ODENSE Byens borgerlige parti

2 Odense Konservative Vælgerforening Filosofhaven 42, 2. sal, 5000 Odense C Tlf Åbningstider: Mandag: Torsdag: Web: odense.konservative.dk Bestyrelsen Formand: John Wozny, tlf / Næstformand: Carsten Østerbye, tlf Kasserer:Anna Langkilde Møller, tlf / , Sekretær: Rune Kallager, tlf / , Tove Bech, tlf Julie Broe, tlf , Marianne Demant, tlf Mai Henriksen, tlf Arne Israelsen, tlf , Enrico Krog Iversen, tlf Peter Allesø Rasmussen, tlf , Lasse Bork Schmidt, tlf / Peter Teusch, tlf , Kredsforeninger 1. kreds Lasse Bork Schmidt, tlf , 2. kreds Peter Allesø Rasmussen, tlf , 3. kreds Marianne Demant, tlf , Lokalforeninger Odense Øst (1. kreds) Søren Mølgård, tlf , Fjordager (1. kreds) Jan Skovgaard Simonsen, tlf Odense Centrum Vest (2. kreds) Preben Petersen, tlf , Paarup (2. kreds) Frede Lund, tlf , Næsby (2. kreds) Jørgen Fossar Madsen, tlf , e.mail Korup-Ubberud (2. kreds) Peter Wich, tlf , Odense Syd (3. kreds) Klaus Rehkopff, tlf , mobil Stenløse-Fangel (3. kreds) Carsten Østerbye, tlf Brændekilde-Bellinge (3. kreds) Bent Yde, tlf , Byrådsmedlemmer Rådmand Søren Møller, tlf , Gruppeformand Børge Wagner, tlf , Politisk ordfører Merete Østerbye, tlf , fax , mobil , Det Grønne Blad/ODENSE KONSERVATIVE AVIS Udgives af: Odense Konservative Vælgerforening, Filosofhaven 42, 2. sal, 5000 Odense C.Tlf/fax Internet: Økonomi: Jan Hedegaard, tlf / Rune Kallager, tlf Fotos: Johnny B. Iversen (hvor intet andet er angivet) Vivi Kier, tlf , fax mobil , Lars Havelund, tlf , fax mobil , Amtsrådsmedlemmer fra Odense Amtsborgmester Jan Boye, tlf / , Gruppeformand Steen Møller, tlf / , Søren Salling, tlf / Pernille Weiss, tlf Folketingskandidater 1. kreds Casper Andersen, tlf kreds Vivi Kier, tlf , mobil kreds Bendt Bendtsen, MF, tlf Ungdomsorganisationer Konservativ Ungdom i Odense, Filosofhaven 42, 2. sal, 5000 Odense C, tlf/fax , Internet Formand: Mai Henriksen, tlf Kasserer: Hanne Windeløv Ibsen, tlf Konservative Studerende i Odense, Filosofhaven 42, 2. sal, 5000 Odense C, tlf/fax , Internet Formand/fakultetsrådsmedlem på Medicin: Stud. med. Julie Broe, tlf Kasserer:Asbjørn Sækmose, tlf Odense Kvindekreds / Amtskvindeorganisationen Formand:Tove Bech, tlf Partiets hovedbestyrelse - medlemmer fra Odense Bendt Bendtsen - partiformand Søren Møller - FOF-formand John Wozny - valgt af amtsorganisationen på Fyn Jan Boye - valgt af partiets kommunalorganisation Amtsorganisationen - fyn.konservative.dk Amtsformand: Søren Chr. Jensen, tlf Amtskasserer:Arne Israelsen, tlf Konservativ Ungdom på Fyn - Distriktsformand: Rasmus Flindt, tlf Fyns Europa-Parlamentskandidat Rådmand Søren Møller, tlf , Hovedkontoret Det Konservative Folkeparti Nyhavn 4, 1051 København K Tlf , fax Næste nummer forventes udgivet august 2004 og deadline hertil er 9. juli.artikler mv. til Det Grønne Blad kan sendes på eller til Søren Mølgård, Drewsensvej 5, 3. th, 5000 Odense C. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte i indsendte artikler. Forsidebilledet: Johnny B. Iversen. Det Grønne Blad udsendes til alle medlemmer af Odense Konservative Vælgerforening, Odense KU og Odense KS, samt en række andre konservative. REDAKTION Ansvarshavende Redaktør N. C. Larsen Tlf LEDER! Af N. C. Larsen Redaktionen byder velkommen til læsning af 2. udgave af Det Grønne Blad i år en udgave, som i stor udstrækning drejer sig om det forestående valg til Europa-Parlamentet. Søndag d.13. juni skal vi til valgurnerne og være med til at afgøre, hvem der bliver indvalgt i EU-parlamentet for en ny 5 års periode. Det Konservative Folkeparti har opstillet en unik kandidatliste, som vi - og alle andre borgerlige vælgere - har lagt mærke til og føler sig tiltrukket af. Som læserne er vidende om, stiller rådmand Søren Møller op som listens nr. 3, og ikke alene i Odense, men på hele Fyn, har vi nu virkelig en chance for at blive repræsenteret af en af vore egne i EU-parlamentet, nemlig af en person, der takket være sine mange år som udadvendt politiker vil være særdeles velegnet til at blive "vor mand i EU". Derfor er det os magtpåliggende, at vi - så kraftigt vi kan - opfordrer alle til at give Søren Møller deres stemme søndag d. 13. juni. N. C. Larsen er ansvarshavende redaktør Redaktionssekretær Søren Mølgård Tlf Opsætning og layout Rune Kallager Tlf Lars Havelund Johnny Iversen Niels J. Langkilde Michael Nielsen Lasse Bork Schmidt John Wozny Merete Østerbye

3 STEM PÅ SØREN MØLLER Af John Wozny Normalt er dette årstiden, hvor den politiske aktivitet neddrosles, for henover sommeren, nærmest at gå helt i stå. Sådan er og bliver det ikke i år, idet vi har et par spændende opgaver, vi skal have løst i den nærmeste fremtid. Den ene opgave er Søren Møllers valg til Europa-Parlamentet, den anden er opstilling af en spidskandidat til byrådsvalget. Ser vi først på EP-valget, er det utroligt vigtigt, at vi formår at skabe en virkelig slagkraftig valgkamp for Søren Møller. Valgudvalget, som er nedsat af amtsbestyrelsen, arbejder særdeles professionelt med opgaven, men er naturligvis afhængige af indsatsen, der ydes af alle vore medlemmer. Det være sig i det praktiske arbejde med plakater, uddeling af materiale og lignende, men også i den daglige samtale, på arbejdspladsen eller blandt venner og familien er det vigtigt, at vi får gjort opmærksom på betydningen af, at Fyn får en repræsentant i Europa-Parlamentet. Og gør vi en god indsats, og opnår partiet et fornuftigt valgresultat, er der bestemt muligheder for, at Søren Møller kan opnå tilstrækkeligt med stemmer til at blive en af Danmarks 14 mandater. EP-valget er første gang i en længere periode, hvor vælgerne skal forholde sig til de konservative værdier. Også i dette lys er valget særdeles vigtigt, og derfor har vi også i Odense Konservative Vælgerforening besluttet at støtte valgkampen økonomisk.vi skal på valgdagen, den 13. juni, stille med 110 tilforordnede. Kontoret er i fuld gang med at finde disse personer, og når dette blad kommer på gaden er fristen for aflevering af listerne for længst overskredet. Men jeg opfordrer alligevel til, at man kontakter kontoret, hvis man har mulighed for at bruge en dag på denne spændende opgave, idet der erfaringsmæssigt altid kommer afbud og derfor behov for supplering i de sidste dage op til valget.valgdagen er denne gang lagt på en søndag, så jeg håber, at rigtig mange vil bruge denne fridag i valglokalerne og fravælge sommerhuset og haven i den gode sags tjeneste. Den anden store opgave er opstilling af en spidskandidat. Der er i skrivende stund endnu ikke sat dato på, hvornår dette sker. Dette er ikke fordi vi i spidskandidatudvalget ikke ved, hvad vi vil, men skal alene ses som et udtryk for at vi meget nøje undersøger alle muligheder, og i den forbindelse har vi stadig et par uafklarede spørgsmål.vi håber dog stadig på, at vi har en afklaring inden Søren Møllers eventuelle tiltrædelse i Europa-Parlamentet. Alt i alt håber jeg på en varm sommer med masser af konservativ politik og ønsker jer alle en god valgkamp. John Wozny er formand for Odense Konservative Vælgerforening Advokatfirmaet C. Bisgaard Larsen og Ole Maare Fisketorvet, Nørregade 16, 4., 5000 Odense C Tlf Husk grundlovsmødet i Svanninge Bakker, lørdag den 5. juni, kl Kom og møde Økonomi og Erhvervsminister Bendt Bendtsen, EP-kandidat Søren Møller, folketingsmedlem Carina Christensen og amtsrådsgruppens formand Steen Møller. 3

4 DINSTEMMEIEUROPA.DK Hvis man skal tro, hvad man hører og ser, vil en stribe fynboer komme i Europa-Parlamentet de næste 5 år. Op til flere fremtrædende kandidater markedsfører sig nemlig som fynboer (f.eks. socialdemokraten Christel Schaldemose), selvom de for længst har forladt denne del af landet og bosat sig et andet sted. Men faktum er, at Søren Møller reelt er den eneste fra Fyn, der har en chance for at blive valgt ved Europa-Parlamentsvalget den 13.juni. Det er derfor ikke uden grund, at Søren Møller overalt på Fyn markedsføres med "Din stemme i Europa". - Jeg er overbevist om, at vi bliver det mest synlige parti på Fyn. Valgplakater, pjecer, radiospots, events, besøg på virksomheder og en stor del af de fynske erhvervsklubber er blot en del af den samlede kampagne, siger Amtsformand Søren Chr. Jensen. Og trykkeren har haft travlt. Der er trykt over konservative plakater til Fyn, heraf langt de fleste med Søren Møller Søren Møller-pjecer, der husstandsomdeles rundt på Fyn, så samtlige vælgerforeninger er dækket. - Udover alle disse ting, planlægges der forskellige events lige fra gågade-auktioner til virksomhedsbesøg, fortæller Søren Chr. Jensen. Undgå at møde Søren Møller Selvom Søren Møller allerede flere gange har medvirket i paneldebatter, hvor der har været op i mod 100 fremmødte, er det er ingen hemmelighed, at det kan blive meget svært at få folk til at møde op til traditionelle vælgermøder. - Det accepterer vi og indstiller os i stedet på nye kommunikationsformer i form af events og intetnet. Søren Møllers hjemmeside er lavet sådan, at vælgerne slet ikke behøver at møde Søren Møller for at høre ham snakke EU, siger Lars Havelund, som er med i Søren Møllers kampagnegruppe. Adressen indeholder nemlig 15 videoklip, hvor man kan høre om alt lige fra Sørens politiske holdninger og fritidsinteresser, til hvad han skal lave i Parlamentet hvis han vælges. Søren Møllers hjemmeside har givet kampagnegruppen en del spekulationer. Ofte bruges kandidatens navn som internetadresse, men Søren Møller har ikke mindre end 2 ø'er i sit navn, og derfor er det ikke gangbart. For at undgå en adresse, som folk er nødt til at få forklaret, hvordan staves, har kampagnegruppen valgt en adresse, der samtidigt signalerer et stærkt politisk budskab. Nemlig at en stemme på Søren Møller er en direkte fynsk stemme i Europa. Og Søren Møller er ikke kun markedsføring.varen findes i virkeligheden. Søren Møller har mange gange bevist, at han kan mestre EU-politik. Men selvom valget drejer sig om Europa-Parlamentet, så er det ikke uden betydning for Fyn, hvordan valget går. - På en række områder udnytter vi i dag nogle af de muligheder, EU's forskellige programmer giver, f.eks. Mål 2- programmet. Uanset kommunalreformens udfald er det vigtigt, at vi har en repræsentation i Parlamentet, fordi EU får større og større indflydelse på vores dagligdag, sagde Jan Boye til Det Grønne Blad i februar måned. Journalist fra Polen Som et led i et udvekslingsprojekt for journalister, er Søren Møller udvalgt blandt de danskere, der har en reel chance for at blive valgt. En polsk journalist fra Metro Express i Warszawa vil derfor komme til Danmark for at følge Søren Møller tæt i perioden juni. Det er selvfølgelig dejligt, at man selv i udlandet tror på, at vi konservative får 2 mandater, og at Søren Møller tager det ene. Nu må vi så håbe, at de lokale medier også vil interessere sig for EP-valgkampen. Ellers vil mange gå glip af de gode arrangementer og ting, som foregår rundt på Fyn i anledning af valget, slutter Søren Chr. Jensen. Rune Kallager 4

5 ET SAMLET EUROPA Af Søren Møller Da Europas statsledere samledes den 1. maj i Dublin, var det mere end blot fejringen af en EU-udvidelse, der kaldte dem sammen. Udvidelser har der været så mange af. Hvert årti har haft sin, sådan da. Forskellige har de været, mere eller mindre epokegørende: Fra den spæde start, hvor tidligere dødsfjender, Frankrig og Tyskland, satte sig sammen, over det kontinentale Europas billigelse af De britiske Øers placering i et integreret samarbejde og dermed briternes opgivelse af splendid isolation politikken, til optagelsen af de tidligere sydeuropæiske diktaturer i det gode selskab. Alle EU-udvidelserne har på deres vis indvarslet større eller mindre ændringer i samarbejdsmåderne om ikke i de europæiske institutioner. Alligevel var den 1. Maj 2004 helt anderledes.verdenshistorien og verdenskortet blev ændret! For første gang nogensinde trådte Vesteuropa og Central- og Østeuropa ind i et overstatsligt, forpligtende samarbejde. Et samarbejde, der ikke blot er en alliance økonomisk og/eller forsvarsmæssigt, men et integrerende, gensidigt, forpligtende unionssamarbejde, der knytter landene og deres befolkning sammen i et skæbnefælleskab, der giver nye løfter for fremtiden. Da Den anden Verdenskrig sluttede, var Europa ødelagt, ruineret og dybt splittet militært, politisk og geografisk. Jerntæppet trak sit hæslige spor hen over Europa, tydeligst i Tyskland. Kulminerende med Berlinmurens opførelse i 60- erne.vest og Øst var fastlåst i et dødeligt favntag, et rustningsmæssigt kapløb, der truede med at udsulte enhver økonomi. Det lykkedes på trods heraf at opbygge et stærkt og effektivt økonomisk og politisk samarbejde i Vesteuropa, som sammen med USA's faste forsvarspolitik under Ronald Reagan var med til at bringe den kommunistiske kolos til fald. Men et er at vinde krigen, hvad enten den er varm eller kold, noget ganske andet er at vinde freden, som det for øjeblikket opleves i Lilleasien. Da den moralsk og økonomisk korrumperede kommunisme brød sammen, var der i Europa ikke alene et militært samarbejde, NATO, at søge tilknytning og sikkerhed i, der var også et økonomisk, EU. Kombinationen af disse to politiske strukturer udgjorde det nødvendige grundlag for, at Verdenshistorien kunne ændre sig. For første gang er Europa samlet, med få undtagelser, i sydøst fra Ishavet til Middelhavet, fra Irlands vestkyst til de baltiske landes østgrænser. Der forestår mange vanskeligheder, mange tilbageslag, men begyndelsen til et Europa i fred, frihed og fremgang er gjort. Kommende generationer må nu bygge videre på drømmen. Søren Møller er Fyns konservative kandidat til Europa-Parlamentet FYNSK HVERVEFOLDER Amtsorganisationen har lavet en folder, som kan bruges i arbejdet med at hverve nye medlemmer på Fyn. Pjecen kan bestilles hos amtssekretær Erling Veie, mail eller på telefon EU Cafemøde på Cuckoos Nest med Søren Møller, Fredag den 28. maj, kl Deltagere er EP-kandidat Søren Møller, De Konservative, Christel Schaldemose, Socialdemokratiet og Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti. Alle er velkomne, herunder også ikke medlemmer. Mød op til en god aften. Spørgsmål til Klaus Rehkopff på telefon eller

6 BENDT BENDTSEN: VI HAR RÅD TIL DET Vicestatsminister og økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen stillede beredvilligt op til et lyninterview, da han gav en hånd med under plakatklistringen i Vissenbjerg, søndag den 2. maj. Det blev til en snak om både økonomi, meningsmålinger og fremtiden for Det Konservative Folkeparti. Med forårspakken bliver skattelettelserne fuldt indfaset allerede i år.vil De konservative kræve yderligere skattelettelser (en decideret skattereform) skrevet ind i et nyt regeringsgrundlag efter næste valg? Jeg er utroligt glad for forårspakken. Den konservative mærkesag med mindre skat på arbejde, som vi fik kæmpet igennem, og som skulle implementeres i årene 05, 06 og 07, bliver nu gennemført med tilbagevirkende kraft fra januar Folk får nu nye skattekort tilsendt i juni måned, og hertil kommer også at vi har fået SP-bidraget suspenderet til og med 2005, hvilket alt i alt betyder, at en dansk LO-familie vil få det, der svarer til ca kr. mere om måneden. Jeg siger, at skat er et godt redskab for at sætte mere gang i hjulene, og hvis vi skal holde på vores unge mennesker i en globaliseret verden, så er vi nødt til at belønne dem, der kan og vil. Derfor vil Det Konservative Folkeparti fortsætte arbejdet i fremtiden mod yderligere skattelettelser, dvs. mindre skat på arbejdet. Forårspakken ser ud til at give yderligere skub til et opsving, der allerede var i gang. Er der ikke fare for en overophedning af økonomien? Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark og Europa har været i et slæbegear, og vi har brug for et skub til opsvinget.vi har et opsving i USA med vækstrater på 7 % i tredje kvartal, ca. 4 % i fjerde kvartal, og herhjemme kan vi også konstatere med de seneste arbejdsløshedstal, at arbejdsløsheden er på vej ned. Danmark har en bundsolid økonomi, vi har overskud på de offentlige budgetter, vi har godt 40 milliarder i overskud på betalingsbalancen, vi har en lav inflation og vi har haft råd til at kunne indgå overenskomster, der er højere end i udlandet, og det viser blot, at konkurrencen i dansk erhvervsliv er steget og steget. Så derfor! Der er ingen fare for en overophedning af økonomien.vi har råd til, at familien Danmark får flere penge mellem hænderne, og det er jeg utroligt glad for. Det er den første reelle skattereform siden 1974, hvor man tidligere bare har flyttet penge fra den ene lomme til den anden lomme, men nu får folk de reelle skattelettelser. Det har hele tiden været en konservativ mærkesag at sænke registreringsafgiften på biler markant. Sker der snart noget på den front? Det er en sag som partiet stadigvæk arbejder på, og det, det drejer sig om, er at skabe flertal. Ejendomsværdibeskatning deler boligejerne i to. Dem, der har købt hus før 1. juli 1998 og dem, der har købt hus efter Hvornår bliver den beskatning lige for alle? Jeg kan forstå, at du har købt hus efter 1. juli Nej, en fastfrysning af ejendomsværdibeskatningen er et fremragende resultat, og jeg tror, at det er et af de elementer, som borgerne må gøres mere opmærksomme på frem til næste valgkamp. Jeg tror, at de penge, jeg kan reservere til mindre skat, skal gå til mindre skat på arbejde. Hvilke andre konservative mærkesager (udover skattelettelser) vil du påpege som vigtige i forbindelse med et nyt regeringsgrundlag efter næste valg? Konservative mærkesager ud over skattelettelser, som vil blive vendt i forbindelse med et nyt regeringsgrundlag, vil fortsat være en øget faglighed i vores uddannelsessystem. Jeg syntes Det Konservative Folkeparti har fået markant flotte resultater. Alt det vi gik og talte om i valgkampen i 2001, om et nyt folkeskoleforlig med mere faglighed i dansk, regning og matematik er gennemført, vi har fået gymnasiereformen gennemført og vi har fået en ny universitetsreform. Men vi skal videre, vi skal investere mere i fremtiden, og derfor vil vi helt klart i næste forhandling om nyt regeringsgrundlag satse på yderligere forskning og udvikling - det er en nødvendighed i en globaliseret verden. Jeg vil gerne være med til at skabe arbejdspladser, så vores børn og børnebørn kan få vellønnede arbejdspladser i Danmark. De Konservative står p.t. bedre i meningsmålingerne end længe.vi er, så at sige, på rette vej, men der er alligevel langt op til fx 25 mandater. Hvordan sikrer vi fortsat fremgang helt frem til næste folketingsvalg? Som konservativ leder er jeg aldrig tilfreds, man skulle ville mere end der, hvor vi er. Det går op, og det går ned, og vi ligger tæt på valgresultatet, men hertil kommer det jo, at Venstre har tabt en del terræn. Hvordan vi sikrer fremgang, det er at vi stadigvæk fører en anstændig politik, at vi er troværdige 6

7 omkring det vi går og laver hver dag. Og så har det aldrig nogensinde været bedre at være dansker, end det er i dag, og det tror jeg er vigtigt. Begrebet "konservatisme" er meget fremme i debatten for tiden. Hvordan "veksler" vi denne store opmærksomhed til medlemsfremgang for vores parti? Det er rigtigt, at konservatisme er meget fremme i debatten for tiden, og hvordan vi veksler denne store opmærksomhed til medlemsfremgang? Det årtusinde, vi er gået ind i, det er et konservativt årtusinde, med de konservative værdier vi står for som helt centrale. Ingen tvivl om det og hermed også et svar på dit foregående spørgsmål. Det Konservative Folkeparti vil markant fokusere på familien frem til næste valg. Jeg tror på, at det vil give medlemsfremgang, og jeg tror på, at det vil give fremgang i meningsmålingerne, og et større konservativt parti.vi er partiet for de flittige og stræbsomme, og dem der vil tage ansvar. Der er masser af familier, unge familier, der gør karriere, med børn og eget hus. Det er nok nogle af dem, der er spændt hårdest for i øjeblikket. Vi blev præsenteret for et nyt "brand" på formandsmødet her for nylig? Vi har indledt et samarbejde med Kunde og Co. Og Jesper Kunde skal ikke være med til at lave politik for Det Konservative Folkeparti, han skal være med til at brande de konservative værdier, som vi skal vinde næste valg på. Jeg har stor tiltro til den professionalisme, der ligger i hans firma. Det er ligesom i alle andre virksomheder: jeg tror, vi kan lære meget af erhvervslivet i den sammenhæng. Det kan vi også rent politisk - partimæssigt - altså, hvordan sørger vi for at få markedsført vores parti i en tid, hvor der er mange produkter. Der er jeg sikker på, at Jesper Kunde og Co. kan hjælpe os med. I sidste uge kom oplægget "Et nyt Danmark", hvor I virkelig er visionære og går ind og siger: Nu skal vi have 5 regioner, og vi skal have nogle storkommuner. Hvordan vurderer regeringen i dag chancerne er for at få det gennemført? Jeg kan sige, at forhandlingerne starter allerede i morgen tidlig (3. maj, red.) og vi starter med en afklaringsfase. Regeringens forslag er visionært, og vi har ikke haft en kommunalreform i 34 år - det er tid til forandring. Jeg synes, der ligger et solidt oplæg på bordet, og det er jo ikke nogen hemmelighed, at hvis man kender det hidtidige konservative oplæg, så ligger det tæt op af, hvad Det Konservative Folkeparti hele tiden har ment.vi har sloges for at få amterne nedlagt siden 1988 og dermed få kun to skatteopkrævende led og en mere enkel, effektiv og slank offentlig sektor; det er der mulighed for nu. Og jeg håber på, at vi får et godt resultat. Rune Kallager 7

8 Konservative udfordringer Der tales utroligt meget om værdier i disse år. I en stadig mere fragmenteret hverdag, hvor sæder står for fald, og globaliseringen "æder" sig ind på snart sagt alle områder af menneskets tilværelse, kan man nok have brug for at søge tilbage til noget mere grundlæggende og blivende. oganmeldelse Men hvad er konservative værdier egentlig for noget, og kan man definere et samfunds- og kultursyn, der tilbyder noget andet og mere end liberalismen og socialismen? Det er bare nogle af de spørgsmål, litteraten og samfundsdebattøren Kasper Støvring søger at besvare i sit udmærkede, men ikke udpræget letlæselige essay "Blivende Værdier", som udkom for nylig. Hvis sidste halvdel af det 20. århundrede stod i de to førnævnte store ismers tegn, kan første halvdel af dette århundrede meget vel betyde en voldsom opblomstring for konservative værdier, hvis ellers Det konservative Folkeparti magter at definere konservatismen og formidle det glade budskab. Det ser man også på de mange udgivelser om konservatisme, der har ramt boghandlerne bare indenfor det seneste år. Støvring tager i sin gennemgang af konservatismen helt traditionelt udgangspunkt i Edmund Burke som den vigtigste filosof for og grundlægger af konservativ tænkning.til gengæld bliver der ikke plads til David Hume i bogen, hvilket er en klar fejl, idet Hume netop påviste den manglende forbindelse mellem "er" og "bør" og definerede dermed menneskes moral som sympati og medfølelse og ikke fornuft. Det er bestemt ingen tilfældighed, at Hume af vores egen Per Stig Møller fremhæves som konservatismens fader. Når Støvring hægter sin argumentation så meget op på Burke, og dermed det nationale, som "den sande konservatisme", kan han uden problemer slå fast, at Det Konservative Folkeparti er blevet et liberalt parti og har overladt en alt for stor del af den konservative banehalvdel til Dansk Folkeparti og deres chefideolog, Søren Krarup. Det er et klart valg, Støvring træffer, men altså ikke nødvendigvis et rigtigt valg. Som forfatteren også påpeger i bogen, har Det konservative Folkeparti ingen grund til at dukke sig i forhold til dets rolle i V-K regeringen; vi har haft umådelig stor indflydelse på vigtige politikområder som rets-, social- og udenrigspolitik. Nej, det der bør give anledning til bekymring, er den flugt fra den klassiske konservatisme, Støvring mener, partiet har været på siden storhedsperioden i 1980'erne. Man har således solgt ud af konservative værdier som social sammenhængskraft, faglig ekspertise, omsorg og bevarelsen af de naturlige ressourcer til fordel for motorveje, storcentre og massive nedskæringer i den offentlige sektor, som det hedder. Det er hårde ord her midt i det gryende forår, men ser man bort fra den visse steder noget skingre retorik, er det, Støvring med rette efterlyser, mindre marked og mere stat og dermed et øget krav om mere fokus på kvalitet i den offentlige sektor. Det behøver på ingen måde være indadvendt og bagstræberisk, men vil tværtimod kunne appellere til rigtigt mange vælgere. Forfatteren har også fat i noget helt centralt, når han efterlyser et langt større fokus på dannelse, forstået som evnen til at skelne kvalitativt og håndtere ambivalens, mangfoldighed, modsætninger og forskellighed. Her skal vi konservative stå fast på, at alt ikke kan gøres op i kroner/øre, men at ting godt kan have en værdi i sig selv, netop pga. arv og tradition. Min største anke mod Støvrings bog er, at han på den ene side anerkender Det Konservative Folkepartis resultater i den borgerlige regering, men på den anden side skoser partiet for ikke at være "rigtigt konservativt". Hvis det faktisk, som denne ydmyge anmelder har tendens til at mene, er konservativ fortjeneste, at regeringen ikke er mere liberal, end den faktisk er, og trods alt har formået at tøjle de mest privatiseringsivrige ungersvende i partiet Venstre, ja så står det vel ikke så slemt til med den konservative kulturkamp, som Støvring hævder? Alt i alt viser bogen, at konservatisme ikke kan sættes på formel, men tværtimod er en yderst fragmenteret og kompliceret størrelse. Det er vel nok den vigtigste lære af denne bog, som kommer vidt omkring og - med visse forbehold - giver en god introduktion til konservatismens mange facetter. Forfatteren er selv erklæret borgerlig, og bag de ofte provokerende udsagn i bogen fornemmer man et ægte engagement og en stor interesse for Det Konservative Folkepartis videre skæbne i dansk politik. Søren Mølgård Kasper Støvring: "Blivende værdier - Konservativ kulturkritik og kulturkamp". Lindhardt og Ringhof, ,00 kr. Læs også Den Konservative Årstid af kulturminister Brian Mikkelsen 8

9 FAMILIENS PARTI Af Vivi Kier Igennem lang tid har vi politikere i Børn- og Ungeudvalget arbejdet på at lave en ny overordnet børne- og ungepolitik for Odense Kommune. En politik, der gerne skal munde ud i "fælles fodslag" - forstået på den måde at alle forældre, personale og politikere kan se, hvilke mål og værdigrundlag, vi skal arbejde for. Der har været udsendt materiale til høring hos samtlige bestyrelser i skoler og daginstitutioner, samt i idrætsverdenen. I disse dage deltager vi politikere fra udvalget i stormøder med bestyrelserne for at diskutere oplægget om værdigrundlag, mål og delmål samt hvilke fokusområder, der skal satses på i fremtiden. Netop fokusområderne glæder jeg mig til en debat omkring - det er jo netop her, at de "pæne ord" skal omdannes til virkelighed. Hvilke områder skal der fokuseres på såvel kortsigtet som mere langsigtet? Jeg finder det overordentlig vigtigt, at vi som politikere også tør melde langsigtede visioner ud.visioner, der skal medvirke til at skabe sammenhold og større arbejdsglæde til gavn for vores børn og unge i Odense. Jeg har længe arbejdet for at få lavet en undersøgelse af eksempelvis behovet for forskellige pasningstider - især set i lyset af den store mængde utilfredse forældre i forbindelse med lukning af 4 timer ugentligt i daginstitutionerne ved budgetforliget Da vi efterfølgende tilbagegav 2 åbningstimer i forbindelse med budget 2004, forlød det pludselig, at man på nogle institutioner slet ikke havde brug for de ekstra timer! Nu har vi i udvalget besluttet at forsøge med modulordninger i 4 daginstitutioner fra 1. august Moduler vil sige, at man kan vælge pasning på eller 50 timer ugentligt med en betaling, der svarer hertil. Hvordan forsøget endeligt kommer til at se ud er endnu ikke færdigbehandlet i udvalget. Jeg ser meget frem til den debat, der vil komme omkring fokusområderne og vil gøre mit til at kæmpe for fornyelse for børnefamilierne i Odense. Lever vi som politikere op til de forventninger, en moderne familie anno 2004 har? Har vi de "tilbud", som familierne efterspørger? Dette er blot nogle af de spørgsmål, jeg bruger som rettesnor for fremtidens børne- og ungepolitik. Hvad med en 2 timer længere skoledag for alle børn med daglig idræt på skemaet, fleksible åbningstider, mulighed for privat pasning fra barnet er ½ år, mindre ledelse og administration og mere tid blandt børnene, tidssvarende IT-udstyr og møbler til skolebørn? Der er nok at tage fat på, og i den konservative byrådsgruppe har vi arbejdstøjet på.vi tager nemlig også familiens parti! Vivi Kier er byrådsmedlem i Odense og sidder i kommunens Børn- og Ungeudvalg. EBBE DYHRKOOP Diner-dansemusik Klar-syn ET GODT STED AT HANDLE AM BERG Vestergade 3 Odense 9

10 VAGTSKIFTE PÅ PARTIKONTORET Pr. 1. maj har Bente Frandsen besluttet sig for at blive 100% pensionist. Fru Frandsen, som vi altid har kaldt hende, har været ansat som kontorassistent på Odense Konservative Vælgerforenings kontor siden 1. december 1971 bortset fra en periode midt i firserne, hvor hun måtte hjælpe i sin nu afdøde mand Keld Frandsens installationsforretning. Fru Frandsen fortæller, at hun allerede helt tilbage i 1967 assisterede på kontoret i spidsbelastningsperioder. Det vil sige 3 år før den seneste kommunalreform, som faktisk blev årsag til dannelsen af den vælgerforening, vi kender i dag. Fru Frandsens arbejdsområde har i høj grad drejet sig om kontakt til medlemmerne, føring af medlemskartotek, opkrævning af medlemskontingent og lignende. Kontakten til medlemmerne gennem de mange år har været af værdifuldt betydning for den til enhver tid valgte ledelse af vælgerforeningen, som i fru Frandsen har haft en venlig og loyal hjælp på kontoret. Det har påhvilet fru Frandsen at have ansvaret for at skaffe de af byrådet fra os ønskede antal tilforordnede til valgene og afstemningerne; ikke nogen let opgave, men som så mange andre praktiske gøremål altid løst på bedste måde. Som afløser for fru Frandsen har vælgerforeningens forretningsudvalg ansat Rune Kristensen. Rune var en af ansøgerne til stillingen. Rune er 22 år og studerer statskundskab på Syddansk Universitet. Han har stor erfaring omkring det konservative organisatoriske arbejde fra en række tillidsposter i KU, og han opfylder på alle måder de kvalifikationer, der var nævnt i stillingsopslaget. For at markere, at fru Frandsen er fratrådt og at Rune er tiltrådt på partikontontoret, afholder vælgerforeningen rn reception i lokalerne, Filosofhaven 42, 2. sal mandag den. 24. maj kl til Merete Aarup 70 år Den 22. marts fyldte Merete Aarup 70 år. I den anledning blev hun fuldt fortjent meget rosende omtalt i aviserne som en person, der har været og fortsat er med til at gøre en forskel på en lang række områder. Meretes entré på den politiske scene skete i 1970, da hun blev valgt til Storkommunen Odenses første byråd dengang kunne den lokale opbakning virkelig betyde noget. Merete var jo allerede en kendt person i omegnskommunen Sanderum, selvom hun først i midten af 1950 erne var flyttet hertil fra Holte sammen med sin nu afdøde mand, lektor Jørgen Aarup. Sin plads i byrådet bevarede hun i ikke færre end 7 perioder. Til store overraskelse for mange af os besluttede hun sig for ikke at stille op til valget i november 1997, for nu kunne det være nok! At Merete også sad i Folketinget som valgt i Fåborgkredsen i de gode konservative år fra 1984 til 1990, skal bestemt også nævnes her. Gennem årene har Merete Aarup haft mange tillidsposter. Hun har bl.a. været formand for Odense Beklædningsfagskole og Håndarbejdsseminarium et område, der på den private side har været tæt på Merete, som selv er håndarbejdslærer. På det sociale område yder Merete fortsat en stor indsats, bl.a. som leder KFUM s Genbrugsbutik og som formand for Incestcenter Fyn, der er skabt af Socialministeriets storbypulje. Hendes kirkelige interesse er velkendt. Hun var således kirkepolitisk ordfører i Folketinget og har lokalt i en lang periode været menighedsrådsformand i Sanderum, mens hun på kultursiden nu er blevet formand for kulturcentret Humlemagasinet i Harndrup. Merete blev fejret ved velbesøgte fødselsdagsreceptioner i hendes hyggelige lejlighed i Store Gråbrødrestræde, samt i Humlemagasinet. N.C. Larsen 10

11 KRUMME AGURKER Af Klaus Rehkopff Vi befinder os på en gårdsplads. Solen bager, og det er dejligt lunt. Børnene leger, og hunden ligger dovent i hjørnet og slikker sol. Pludselig rejser hunden sig og begynder at knurre. Børnene holder op med at lege. I det fjerne høres lyden af bombemaskinerne. Nu er flyene næsten helt henne over os. De fortsætter mod byen, og i det fjerne høres bragene. En sort røgsky rejser sig i horisonten. Krigens forfærdelighed fornemmes inde fra byen. Hvad vil vi ofre for ikke, igen, at være en midt i en stor krig? Alt for ofte er diskussionen om det samarbejdende Europa præget af ligegyldige detaljer. Detaljer som krumme agurker og firkantede flugtskilte.vi må ikke glemme, at grunden til at vi har haft fred i vores del af Europa de sidste 60 år, skyldes samarbejdet inden for EF og EU. Et samarbejde på handel, økonomi og miljø, der binder nationerne sammen og tvinger dem til forhandlingsbordet, når der opstår tvister. Dialog frem for strid. Af samme grund er den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (populært kaldet FUSP) en helt nødvendig del af det europæiske samarbejde.vi må stå sammen i Europa for at gøre vores indflydelse gældende internationalt og herunder være en ligeværdig partner med USA. Det danske forsvarsforbehold bør ligeledes afskaffes, da det hindrer Danmark i at deltage i en række aktioner og samarbejder, der også er i Danmarks interesse. Terror Igen i sidste måned oplevede vi terrorens frygtelige væsen. Hundredvis af døde i Spaniens hovedstad. Skal vi sætte os ud på gårdspladsen lukke øjnene og vente på, at det onde forsvinder? Eller skal vi stå sammen i Europa og i fællesskab tage kampen op mod de ekstremt menneskefjendske organisationer som al-qaeda? Behovet for et samarbejde på terrorområdet er i øvrigt helt oplagt. I dag kan medlemslandene ikke hjælpe hinanden særlig godt, hvis terrorister griber til for eksempel biologiske våben mod et europæisk land. Redningsfolkenes telefoner og radioudstyr kan ikke tale sammen, og der er ikke planlagt nogen fælles koordinering af hjælpeindsatsen. Lad mig her blot nævne, at det danske retsforbehold kan give problemer for Danmarks deltagelse og hvis det danske EU-forbehold står i vejen for, at Danmark kan deltage fuldt og helt i EU s fælles kamp mod terror, så bør det retlige forbehold hurtigst muligt sendes til folkeafstemning, så det kan blive afskaffet. Fred, Sikkerhed og Retfærdighed Vi befinder os på en gårdsplads. Her er trygt og varmt. Lad os bruge vores energi op til valget den 13. juni på at forklare, hvorfor vi sidder trygt og varmt. Og lad os holde fokus på de ting i livet, der er vigtige nemlig Fred, Sikkerhed og Retfærdighed. Klaus Rehkopff er formand for Vælgerforening Syd og kandidat til EUparlamentet Revisionsfirmaet Karsten Harpsøe H.D. Registreret Revisor FRR Blåbærvej Odense S Tlf Fax Mobil Selvangivelser / Bogføring Årsrapporter / Budgetter Økonomisk rådgivning samt ad hoc opgaver i øvrigt 11

12 FREMTIDENS FORSVAR FORNYELSE OG FORBEDRING ELLER BARE FORANDRING? Af Preben Petersen Da regeringen midt i marts fremlagde sit forslag til nyt forsvarsforlig, havde debatten om fremtidens forsvar allerede været i gang i halvandet år. Alle har været enige om, at de seneste års sikkerhedspolitiske udvikling og Danmarks internationale sikkerhedspolitiske engagement skulle medføre betydelige ændringer i dansk forsvar. have en folkelig forankring gennem hjemmeværn og værnepligt. Hvis jeg skulle komme med en lidt kritisk kommentar til det regeringsoplæg, som debatten mundede ud i, så handler det mere om forandring end om forbedring og fornyelse. Ingen ide i at lukke Odense Kaserne Et godt - beskedent men meget lokalt - eksempel er ideen om at flytte Lokalforsvarsregion Fyn, Sydog Sønderjyllands hovedkvarter fra Odense Kaserne til Haderslev. eneste organisation er til stede overalt, og som til hver en tid med kort varsel kan stille en tusindtallig styrke af velorganiserede, veluddannede og veludrustede mennesker med eget, uafhængigt kommunikationsudstyr. Den fremtidige militære trussel mod Danmark er terror, der dybest set er kriminalitet, der begås i fredstid, og som dermed er en opgave for politiet, der er vant til at få hjælp fra Hjemmeværnet. Med andre ord: Etabler en national totalforsvarskommando med udgangspunkt i Hjemmeværnet. Og alle har været enige om, at forsvaret fremover skal stå på to ben: Et hjemligt totalforsvar mod de trusler, som et moderne og internationalt orienteret samfund står overfor, herunder terror - og internationalt deployerbare kapaciteter, der kan støtte indsatsen for fred og for udbredelse af demokrati og menneskerettigheder. Vidtgående ideer Blandt de mere vidtgående ideer har været at erstatte Forsvarsministeriets departement, Forsvars- og Hjemmeværnskommandoen, Beredskabsstyrelsen, de tre værns operative og materielkommandoer og forsvarets mange skoler med et ministersekretariat, en national og en international kommando, en materielkommando og én samlet skolevirksomhed. På samme måde har det været diskuteret, om Danmark fremover skal have alle typer af militære kompetencer, eller om vi hellere skulle koncentrere os om nogle få områder, hvor vi har særlige behov eller er særligt dygtige - hvor mange kaserner, flådeog flyvestationer, der reelt er behov for - og om dansk forsvar fortsat skal Hovedkvarteret er forsvarets eneste tilstedeværelse i Odense og mest synlige på Fyn. Det var grunden til, at det blev placeret her for tre år siden - ved en sammenflytning af fire hovedkvarterer, to fra Odense, et fra Søgårdlejren og et fra Haderslev. Den sammenlægning kostede 1-1½ mio. kr., men tjente også absolut både et formål og besparelser. En flytning til Haderslev vil koste 1-2 mio. kr., give en årlig besparelse på kr. og ikke tjene andre formål i øvrigt end - forandring. Gør Hjemmeværnet ansvarligt for det hjemlige totalforsvar Tilbage til de store linier - og et forslag til lidt visionær tænkning: Samfundets daglige beredskab i ekstraordinære situationer varetages af politiet, brandvæsnerne, redningskorps m.fl. Når der er brug for en ekstra "hånd", for eksempel til afspærring, eftersøgning, evakuering m.v., henter de hjælp hos forsvaret, primært Hjemmeværnet, der som den 12 Den vil selvfølgelig skulle løse flere opgaver, end dem, Hjemmeværnet løser i dag, men det norske hjemmeværn uddanner for eksempel dykkere, og det svenske hjemmeværn går vagt ved de kongelige slotte, så der er masser af potentiale. Og så koster Hjemmeværnet kun tre procent af det samlede forsvarsbudget, så skulle de nye opgaver betyde behov for lidt ekstra bevillinger, vil det stadig være en billig løsning. Og så ville det være fornyelse og forbedring, ikke bare forandring. Læs mere på Preben Petersen er formand for Odense Centrum Vest Vælgerforening og informationschef ved Lokal-forsvarsregion Fyn, Syd- og Sønderjylland på Odense Kaserne

13 GENERALFORSAMLING FYNS AMT Amtsgeneralforsamlingen foregik denne gang i Odense, nærmere bestemt i Odd Fellow Logens smukke lokaler på Nonnebakken. De fynske medlemmer var mødt talrigt frem til arrangementet, hvor der var stor debatlyst og spændende indlæg fra bl.a. partileder Bendt Bendtsen. Der var genvalg på formandsposten til Søren Chr. Jensen, Glamsbjerg, ligesom Odense Konservative Vælgerforenings formand John Wozny sikrede sig en periode mere som Fyns repræsentant i Det Konservative Folkepartis hovedbestyrelse. Der blev både klistret næsten plakater til Søren Møllers EP-kampagne og diskuteret politik hos Krog-Iversen og Co., søndag den 2. maj, hvor amtsorganisationen havde indbudt til plakatdag. Ikke bare Søren Møller, men også Bendt Bendtsen og Jan Boye var mødt frem for at underholde de hårdtarbejdende tillidsfolk. Og ingen gik sultne eller tørstige hjem, da der var rigeligt af både vådt og tørt. PLAKATKLISTRING 13

14 SIDEN SIDST..SIDEN SIDST..SIDEN SIDST.. Odense Syd dannet. Torsdag d. 18. marts samlede medlemmerne fra Sanderum-Dyrup, Odense- Hunderup og Dalum-Hjallese vælgerforeninger sig i én stor, ny forening. Den stiftende generalforsamling blev afholdt på restaurant Skovbakken. Foreningens navn blev Odense Syd, og formand blev Klaus Rehkopff. Vi vil arbejde mere med medlemspleje og politiske debatmøder, end vi har været vant til, siger den nye formand og forsætter: Målet for Odense som helhed må være minimum et arrangement om måneden. Og som del af en forening med næsten halvdelen af vores medlemmer, må vi jo lægge for med halvdelen af arrangementerne. Det skal blive spændende at følge den nye forening. Søren Møller i Strasbourg I slutningen af marts var Søren Møller sammen med partiets øvrige Europa- Parlamentskandidater på studiebesøg i Strasbourg. Udover besøget i Europa- Parlamentet bød turen på en række spændende møder og muligheden for at forberede sig på de 12 årlige sessioner Parlamentet holder i den alsaciske middelalderby. Wozny i nyt job Den 1. maj tiltrådte vælgerforeningsformand John Wozny stillingen som daglig leder af Odense Bowlinghal. Hallen, der ligger på Møllemarksvej i Bolbro, er kommunalt ejet, men drives som en selvejende institution.wozny har herved valgt at forene sin store fritidsinteresse, bowling, med et job i erhvervslivet. Han forlader samtidig stillingen som produktchef i virksomheden DIGI-System A/S, hvor han har været ansat siden firmaets start i 1988.Vi ønsker alle vor meget dygtige formand held og lykke med de nye udfordringer, som et jobskifte jo altid giver. Mindeord Ved tidligere rådmand og vælgerforeningsformand Torben Meyns død har Det Konservative Folkeparti mistet en af sine markante personligheder.torben Meyn var en dynamisk organisationsmand, der allerede i 1960'erne var med til at vriste magten i den daværende Dalum Kommune fra Socialdemokraterne. Dette skete i et tæt samarbejde med vennen Paul Grønborg Kristensen. Begge var i ledelsen for et af Danmarks mest succesrige byggefirmaer Jens P. Koch. Et firma som rent konkret var med til at skaffe mange odenseanere fod under eget bord.virkeliggørelse af en fundamental konservativ tankegang.ved dannelsen af storkommunen Odense Kommune blev Torben Meyn inddraget i det organisatoriske partiarbejde, der afsluttedes med et årelangt formandskab for vælgerforeningen. Men Torben havde mod på flere udfordringer, og ved valget i 1978 blev han byrådsmedlem og rådmand for Magistratens 2. afdeling.torben Meyn var en omhyggelig og vidende politiker, der dygtigt udnyttede sin indsigt og kunnen fra erhvervslivet til gavn for Odenses borgere. I en lang periode var Torben Meyn en samlende figur i byrådsgruppen som formand og politisk mentor. Hans lune og rolige facon kunne i mange situationer være både smøre- og bindemiddel, når de politiske bølger gik højt. Torben Meyn var vellidt i alle grupper i Odense Byråd, som en flittig og ordholdende politiker, der også ofte førte an i festligt lag til ud på de små timer.vi er mange, der vil savne hans karakteristiske profil med den uundværlige pibe. Æret være Torben Meyns minde. Søren Møller 14 Bendt Bendtsen 50 år Partiformand, økonomiog erhvervsminister Bendt Bendtsens blev fejret i alle ender og kanter i forbindelse med sin 50 års fødselsdag, 25 marts. Således var der på selve dagen stor reception på Christiansborg, hvor revl og krat fra dansk politik mødte op for at hylde Bendt. Formandsmøde i Odense Partiets formandsmøde fandt i år sted 24. april på OCC i Odense, hvor ca. 350 formænd, FT-kandidater, ministre m.v. var samlet til en dag med god debat og socialt samvær. Man vedtog bl.a. partiets EU-udtalelse med henblik på valget til Europa Parlamentet, søndag den 13. juni. Ligeledes præsenterede direktør Jesper Kunde fra Kunde og Co. køreplanen for positioneringen af De Konservative som nyt "brand". Europadagen på Flakhaven Søndag den 9. maj var der Europadagen på Flakhaven. Samtlige partier der opstiller til Europa- Parlamentet den 13.juni undtagen Folkebevægelsen mod EU var mødt op. For Det Konservative Folkeparti talte Søren Møller og selvom fremmødet ikke var impornerende, fik partiet dog markeret sin tilstedeværelse i den kommende valgkamp i det den konservative stand absolut var den største af dem alle. Den blev passet af en stor flok KU'ere, der flot bakkede op om Søren Møller denne dag.

15 IDEN SIDST.. Bryllup i Kongehuset Både partileder Bendt Bendtsen og amtsborgmester Jan Boye deltager i festlighederne omkring brylluppet mellem H.K.H. kronprins Frederik og frk. Mary Elisabeth Donaldson, 14. maj. Bendt Bendtsen med fru Kirsten er blandt de ca. 400 inviterede gæster til bryllupsfesten på Fredensborg Slot efter vielsen i Vor Frue Kirke. Amtsborgmester Jan Boye deltager i festen i Riddersalen på Christiansborg tre dage før brylluppet. Fra redaktionens side skal der hermed lyde et trefoldigt leve og alt godt fremover for det kommende tronfølgerpar. Klaus Rehkopff viser sit skib frem Udover at være formand for den nystiftede Odense Syd Vælgerforening i Odense og EPkandidat for Sønderjyllands Amt, hvor han også er opstillet til folketinget, så er Klaus Rehkopff også kaptajnløjtnant i Søværnet, hvor han har sit eget skib, Havkatten (StandardFlex). I forbindelse med Forsvarets opvisning for det royale brudepar var Havkatten i København i starten af maj. Her benyttede han lejligheden til at vise skibet frem for bl.a. EP-valgets kampagneleder på hovedkontoret, vores lokale amtsrådsmedlem Steen Møller. Siden sidst redigeres af Michael Nielsen BØRGES KLUMME KULTUR I ODENSE Der er næppe nogen odenseaner, der ikke har hørt om et kommende Multikulturhus i Odense. Diskussionen har været i gang et par års tid, primært om beliggenheden og ikke ret meget om indholdet. En mærkelig forkvaklet og urealistisk debat har det været, men nu er det jo altsammen lige meget, for nu skal vi slet ikke have sådan et hus i Odense. I hvert fald ikke, hvis man skal følge anbefalinger i den seneste rapport, den rapport, der fik den store private investor til at trække følehornene til sig. Nogle har spurgt den konservative byrådsgruppe om vores holdning til et multihus. Jeg indrømmer, at vi har været tilbageholdne med vore udmeldinger, men det skyldes først og fremmest, at vi ikke fandt diskussionen om placeringen nær så interessant som en debat om indholdet i huset, og den kom jo aldrig rigtig i gang.vi havde gjort vort forarbejde bl. a. ved et heldagsbesøg i Ålborghallen hos danmarksmesteren i multihaller, Ernst Trillingsgaard, som ingen andre i Odense havde ulejliget sig med at tage med på råd. Så vi ved faktisk ikke så lidt om kvadratmeter, anlægskroner, driftsudgifter, arrangementernes forskellige krav, udenomsplads, afledte arbejdspladser, o. s. v., o. s. v. Men nu er det jo lige meget, for vi skal slet ikke ha' et multihus i Odense. Er det så godt eller skidt? Hvis jeg personligt skal forsøge at svare, må jeg sige, at det materiale, der var til rådighed, ikke var tilstrækkeligt for mig til at sige ja til en investering på et trecifret millionbeløb, og sige ja til et ukendt antal millioner i driftstilskud i årene fremover. Der var alt for mange ubesvarede spørgsmål såsom: Hvordan fyldes et sådant hus, ikke 20 dage om året men snarere 200, eller sagt på en anden måde: Udover de store meget omtalte gæstespil, der i dag går Odense forbi, hvad er det så for arrangementer, der skal fylde et multihus, og hvor mange af Odenses nuværende kulturhuse vil blive affolket og gå nedenom og hjem? Så derfor er det positivt, at byrådet nu har været enige i spørgsmålet om kulturen i Odense 2 gange i løbet af 14 dage. D. 28. januar var der enighed om at gå videre med tankerne om at udvikle det eksisterende kulturliv i Odense, og d. 11. februar var byrådet enige om, at nu har vi set rapporter nok om kulturen i Odense, og nu skal der handles. Det er vi helt klar til. Børge Wagner Gruppeformand Børges klumme er et fast indslag i Det Grønne Blad, hvor gruppeformand Børge Wagner har lejlighed til at ytre sig om stort og småt i relation til byrådsarbejdet og andre politiske emner. Mindeord Fhv. amtsrådsmedlem, overlæge Erik Langebæk, afgik ved døden d. 13. marts. Langebæk blev 83 år. Erik Langebæk blev som bosiddende i Skt. Klemens medlem af Odense Konservative Vælgerforening ved omegnskommunernes indlemmelse i Odense i 1970, og han forblev i de følgende ca. 20 år et markant medlem her, indtil han flyttede til Otterupkredsen. Langebæk blev ved kommnalvalget i 1974 valgt ind i Fyns Amtsråd, og her forblev han medlem igennem 4 valgperioder, da han ikke opstillede til valget i Som den meget socialt engagerede person han var, blev han et værdifuldt medlem af det sociale ankenævn. Han var anæstesi-overlæge på OUH, og det var derfor helt naturligt for ham at vise stor interesse for alle sager vedrørende sygehusene i Fyns Amt. Også forholdene omkring de svageste i samfundet, såvel fysisk som psykisk handicappede havde hans bevågenhed, og han gjorde et stort arbejde netop for disse grupper. I vælgerforeningen husker vi Erik Langebæk som den meget afholdte amtspolitiker, der med sit stille lune også var dybt respekteret af medlemmer fra alle andre partier. Æret være Erik Langebæks minde. N.C.Larsen 15

16 KONSERVATIVE ARRANGEMENTER Mandag den 24. maj, kl til Afskedreception for fru Frandsen Odense Konservative Vælgerforening inviterer til afskedsreception for fru Frandsen, i lokalerne, Filosofhaven 42, 2. sal. Fru Frandsen har passet vælgerforeningens kontor i godt 30 år. Der vil også blive mulighed for at hilse på vores nye kontormedhjælper Rune Kristensen. Fredag den 28. maj, kl EU møde på Café Cuckoos Nest med Søren Møller Deltagere er EP-kandidat Søren Møller, De Konservative, Christel Schaldemose, Socialdemokratiet og Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti. Alle er i sagens natur velkomne, herunder også ikke medlemmer. Mød op til en god aften. Spørgsmål til Klaus Rehkopff på telefon eller e- mail Lørdag den 5. juni, kl Grundlovsmøde i Svanninge Bakker I år er der mulighed for at møde Økonomi og Erhvervsminister Bendt Bendtsen, amtsrådsgruppens formand Steen Møller, EP-kandidat Søren Møller og folketingsmedlem Carina Christensen. Arrangør: Amtsorganisationen. Tirsdag den 14. september, kl Merete Aarup fortæller om livet efter politik. Paarup vælgerforening inviterer til en aften i selskab med Merete Aarup. Mødet afholdes i DANRENs lokaler,ved Kirken 3, Paarup og indledes med en let anretning, pris 20 kr. Alle er velkomne.tilmelding senest den 10. september til Niels Grupe, tlf eller på Onsdag den 15. september, kl Rundvisning og foredrag hos Odense Brandvæsen Odense Øst arrangerer besøg hos Odense Brandvæsen, Åsumvej 35, 5240 Odense NØ, Der vil først være rundvisning på brandstationen, med mulighed for at se og "prøve" køretøjerne, hvis ikke de er i brug. Derefter er der kaffe med foredrag om oprydningen i Bam, Iran efter jordskælvet i december 2003.Alt sammen ved Beredskabsmester i Pionertjenesten ved Odense Brandvæsen, Henrik Jørgensen. Tilmelding senest den 5. september til Søren Mølgård på e- mail eller telefon Lørdag og søndag den oktober Partiets landsrådsmøde I år finder landsrådsmødet sted i Bella Center, København. Læs mere om dette i næste nummer af Det Grønne Blad. Mød Søren Møller på gågaden i Odense Den 5., 11. og 12. juni er der planlagt gågadeaktioner i Odense Søndag den 13. juni 2004 Europa-Parlamentsvalg Stem på hele Fyns kandidat Søren Møller. Arrangementer til datoplanen: Reservation af lokalerne i Filosofhaven 42, 2. sal skal ske til Rasmus Flindt, der koordinerer al brug. Rasmus kan kontaktes på tlf eller Onsdag den 1. september, kl Rundvisning i Odense Lufthavn Korup-Ubberud, Næsby og Paarup inviterer til rundvisning i lufthavnen, samt besøg hos Air Alpha A/S. Efter rundvisningen kan der købes kaffe og brød i cafeteriet, herunder vil lufthavnens bestyrelsesformand, Frans Bernstorff, give sit bud på lufthavnens fremtid. Alle er velkomne. Torsdag den 2. september kl Rundvisning på TV 2 Danmark Kom og se det store aktualitetsstudie, hvorfra der f.eks. sendes større sportsudsendelser og Station 2. Se ind i nyhedsstudiet og får et indblik i hvordan TV 2 arbejder døgnet rundt. Rundvisningen er ikke tilpasset en politisk forening, hvorfor rundvisningen vil være af generel karakter, men mon ikke det er muligt at få besvaret et par spørgsmål alligevel. Prisen er 50 kr. per person og tilmelding senest 26. august til Mai Henriksen på eller telefon

Odense fik ny energi

Odense fik ny energi Odense Konservative Avis Odense fik ny energi Generalforsamlinger Se indkaldelserne inde i bladet December 2005 12. årgang nummer 6 Vi gjorde det! Af Steen Møller Enkelte trak på smilebåndet, da Jan Boye

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder)

Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder) Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder) Tak for ordet. Og endnu engang tak til Allinge og Bornholm for at stable dette fantastiske folkemøde på benene. Det er nu fjerde

Læs mere

Stærke værdier sund økonomi

Stærke værdier sund økonomi Stærke værdier sund økonomi Kun med en sund økonomi kan vi bevare og udvikle vores værdier og et stærkt fællesskab. Der er to veje Du står inden længe overfor et skæbnevalg. Valget vil afgøre hvilke partier,

Læs mere

Beretning var måske alligevel ikke noget dårligt Radikalt år. Mere herom senere.

Beretning var måske alligevel ikke noget dårligt Radikalt år. Mere herom senere. Beretning 2015 2015 var bestemt ikke noget godt Radikalt år. Mere herom senere. 2015 var måske alligevel ikke noget dårligt Radikalt år. Mere herom senere. 2015 var året, hvor vi senest den 15. september

Læs mere

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år.

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år. Frank Jensen, Socialdemokratiet 1. maj 2010: Fælles front for folkeskolen Kære venner, Det er en særlig oplevelse for mig at fejre den traditionsrige 1. maj i år. Som Københavns overborgmester. Sidste

Læs mere

Jan Boye går efter borgmesterposten

Jan Boye går efter borgmesterposten Odense Konservative Avis Jan Boye går efter borgmesterposten Generalforsamlinger Se indkaldelserne inde i bladet December 2004 11. årgang nummer 4 Odense Konservative Vælgerforening Filosofhaven 42, 2.

Læs mere

VEDTÆGTER for vælgerforeningen Det Konservative Folkeparti i Helsingør

VEDTÆGTER for vælgerforeningen Det Konservative Folkeparti i Helsingør VEDTÆGTER for vælgerforeningen Det Konservative Folkeparti i Helsingør Foreningens navn er: Det Konservative Folkeparti i Helsingør Kommune, i daglig tale Konservative i Helsingør. Herefter benævnt vælgerforeningen.

Læs mere

Bestyrelsens forslag til dagsorden følger partiforeningens vedtægter og kan ses nedenfor.

Bestyrelsens forslag til dagsorden følger partiforeningens vedtægter og kan ses nedenfor. Vi indkalder hermed til generalforsamling i SF-Brønshøj/Husum mandag den 16. marts 2015 kl. 19.00 i beboerlokalerne, Frederikssundsvej 118A (på hjørnet). Kære medlemmer af SF-Brønshøj/Husum, Hermed indkaldes

Læs mere

Helle Sjelle. Fordi det er dit valg om din hverdag

Helle Sjelle. Fordi det er dit valg om din hverdag Helle Sjelle Fordi det er dit valg om din hverdag Læs om... Et valg om din hverdag Politik handler om din hverdag... side 2 Dine børn skal lære at læse, skrive og regne ordenligt Vi skal have fagligheden

Læs mere

Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014

Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014 Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014 Kære venner. Vi har haft økonomisk krise længe. Nu er der lys forude. Så det er nu, vi igen skal minde hinanden om, at Danmarks vej videre handler om fællesskab. Vi kommer

Læs mere

Det Konservative Folkeparti i Lyngby-Taarbæk Kommune. Vedtægter

Det Konservative Folkeparti i Lyngby-Taarbæk Kommune. Vedtægter Det Konservative Folkeparti i Lyngby-Taarbæk Kommune Vedtægter VEDTÆGTER for Det Konservative Folkeparti i Lyngby-Taarbæk Kommune 1 Foreningens navn er: Det Konservative Folkeparti i Lyngby-Taarbæk Kommune,

Læs mere

Odense Konservative Avis. Jan Boye. Valgt til borgmesterkandidat. Marts 2005 12. årgang nummer 2

Odense Konservative Avis. Jan Boye. Valgt til borgmesterkandidat. Marts 2005 12. årgang nummer 2 Odense Konservative Avis Jan Boye Valgt til borgmesterkandidat Marts 2005 12. årgang nummer 2 Odense Konservative Vælgerforening Filosofhaven 42, 2. sal, 5000 Odense C Tlf. 66 11 09 09 Åbningstider: Tirsdag:

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Godaften. Vi danskere er grundlæggende optimister. Vi tror på, at hårdt arbejde betaler sig. Vi tror på, at vi kan komme videre

Læs mere

Tale Tamilernes mindefest Herning november 2014

Tale Tamilernes mindefest Herning november 2014 Tale Tamilernes mindefest Herning november 2014 Det er godt at være her i Herning sammen med jer og holde mindefest. Vi mindes de ofre den onde borgerkrig bragte mennesker vi kender eller har hørt om.

Læs mere

Vedtægter for Det Konservative Folkeparti i Middelfart

Vedtægter for Det Konservative Folkeparti i Middelfart Vedtægter for Det Konservative Folkeparti i Middelfart 1 Foreningens navn er: Det Konservative Folkeparti i Middelfart Kommune, i daglig tale Konservative i Middelfart. Herefter benævnt vælgerforeningen.

Læs mere

Hvis der sidder nogen af jer, som har haft jeres tvivl, så tvivl ikke længere. I er i dag en del af en historisk begivenhed, som vil blive husket.

Hvis der sidder nogen af jer, som har haft jeres tvivl, så tvivl ikke længere. I er i dag en del af en historisk begivenhed, som vil blive husket. KLAUSUL: DET ER DET TALTE ORD, DER GÆLDER Tale til stormøde om efterløn den 2. februar 2011 i Odense Indledning Harald Børsting Hvis der sidder nogen af jer, som har haft jeres tvivl, så tvivl ikke længere.

Læs mere

Nyhedsbrevet. Connie Stølås. Socialdemokraterne i Kalundborg. Født 14.januar Død 27. oktober 2012

Nyhedsbrevet. Connie Stølås. Socialdemokraterne i Kalundborg. Født 14.januar Død 27. oktober 2012 NOVEMBER 2012 SÆR NUMMER Nyhedsbrevet Socialdemokraterne i Kalundborg Connie Stølås Født 14.januar 1948 Død 27. oktober 2012 Connie bisættes fra Gørlev Kirke Lørdag den 3. november kl. 13. SIDE 2 Vi har

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Enhedslisten - Odsherred. 10 år i Odsherred

Enhedslisten - Odsherred. 10 år i Odsherred Enhedslisten - Odsherred 10 år i Odsherred 2002-2012 Enhedslisten - 10 år i Odsherred Dette forår har Enhedslistens afdeling i Odsherred eksisteret i 10 år. Oprettelse I januar 2002 godkendte Enhedslistens

Læs mere

Baggrund for dette indlæg

Baggrund for dette indlæg Baggrund for dette indlæg For nogle år siden skrev jeg op til et valg nogle læserbreve; mest om de ideologiske forskelle mellem Socialdemokraterne og Venstre. Jeg skrev en hel serie af læserbreve om dette

Læs mere

C-Nyt Gladsaxe. Det handler om frihed!

C-Nyt Gladsaxe. Det handler om frihed! C-Nyt Gladsaxe Vi har for at beholde magten måtte give afkald på borgerlige kerneområder som den personlige frihed og lavere skatter. Blot for at se at Dansk Folkeparti årligt kræve deres pris for at støtte

Læs mere

Ordinær generalforsamling torsdag den 30. januar 2014 kl. 19:30 i Bibliotekssalen, Ølstykke Bibliotek, Østervej 1A, 3650 Ølstykke

Ordinær generalforsamling torsdag den 30. januar 2014 kl. 19:30 i Bibliotekssalen, Ølstykke Bibliotek, Østervej 1A, 3650 Ølstykke Konservative i Egedal Ordinær generalforsamling torsdag den 30. januar 2014 kl. 19:30 i Bibliotekssalen, Ølstykke Bibliotek, Østervej 1A, 3650 Ølstykke Referat: 1. Valg af dirigent Søren Martinsen blev

Læs mere

det er dit valg, men det handler om at ha det godt

det er dit valg, men det handler om at ha det godt MEDLEM AF HK-UNGDOM? det er dit valg, men det handler om at ha det godt Varenr.: 447526 15.11.24 specialproduction.dk Weidekampsgade 8 9 København C Tlf.: 33 3 46 36 Fax: 33 3 46 99 E-mail: hk.ungdom@hk.dk

Læs mere

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder --

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder -- Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30 Karsten Dybvad -- Det talte ord gælder -- Tak for ordet, Claus. Tak for at slå fast, at det europæiske samarbejde

Læs mere

HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00

HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00 HVEDEBRØDSDAGE Vil Mette Frederiksen ændre dansk politik for evigt? Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 29. juni 2015, 05:00 Del: Den nye smalle V-regering giver Socialdemokraternes nykronede leder,

Læs mere

STANDARDVEDTÆGTER for Det Konservative Folkepartis. Vælgerforeninger

STANDARDVEDTÆGTER for Det Konservative Folkepartis. Vælgerforeninger STANDARDVEDTÆGTER for Det Konservative Folkepartis Vælgerforeninger Foreningens navn er: Det Konservative Folkeparti i Ringkøbing-Skjern kommune, i daglig tale Konservative Ringkøbing Fjord. Herefter benævnt

Læs mere

Velkommen til en ny forening. Louise Høst - Slagkraft i Folketinget. Urafstemning. Nyhedsbrev, december 2006

Velkommen til en ny forening. Louise Høst - Slagkraft i Folketinget. Urafstemning. Nyhedsbrev, december 2006 Velkommen til en ny forening På en stiftende generalforsamling den 2. november blev foreningerne Gug-Visse og Gistrup-Nøvling slået sammen til den nye partiforening Socialdemokraterne Gug- Gistrup. Du

Læs mere

Referat - Minutes of Meeting

Referat - Minutes of Meeting Referat - Minutes of Meeting Dansk Canadisk Amerikansk Venskabsforening Møde Generalforsamling Dato 12. marts 2011 Sted Deltagere Referent Antal sider HornstrupCenteret, Kirkebyvej 33, Vejle 22 medlemmer

Læs mere

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 1 Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 Vi skaber vores egen skæbne Da jeg var dreng besøgte vi ofte mine bedsteforældre i deres hus i Stubberup på Lolland. Der havde

Læs mere

Notat fra DFL. På vej mod ny hovedorganisation. Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening www.dfl.dk dfl@dfl.dk Tlf.

Notat fra DFL. På vej mod ny hovedorganisation. Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening www.dfl.dk dfl@dfl.dk Tlf. Juli 2015 / side 1 af 5 På vej mod ny hovedorganisation Følgende notat baseret på informationer, kommentarer og spørgsmål til Bente Sorgenfrey, formand for FTF, og Kent Petersen, næstformand for FTF og

Læs mere

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder EU som løftestang for vækst i Danmark - arrangementet i billeder Godt 130 deltog i DAcoB og EU-repræsentationens debatarrangement om EU som løftestang for vækst i Danmark. Debatpanellet bestod af uddannelses-

Læs mere

Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder?

Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder? 1 Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder? Her er formændene for 6 af de største danske partier. Hvem er hvem? 1. Bendt Bendtsen 2. Mogens Lykketoft 3. Pia Kjærsgaard 4.

Læs mere

(Det talte ord gælder)

(Det talte ord gælder) +HOOH7KRUQLQJ6FKPLGWVWDOHWLO/2 6NRQJUHVGHQRNWREHU (Det talte ord gælder) Kære kongres Tak fordi jeg måtte lægge vejen forbi jer i dag. Det er en af de aftaler, jeg virkelig har glædet mig til. Både før

Læs mere

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. Hvor er det dejligt at være tilbage på Bornholm. Det er godt at mærke Folkemødets

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 (Det talte ord gælder talen er klausuleret indtil den påbegyndes) Kære alle sammen. Danmark er et særligt land. Vi har hinandens ryg. Solidaritet

Læs mere

Årsberetning skolebestyrelsen 2015 - Engskovskolen

Årsberetning skolebestyrelsen 2015 - Engskovskolen Vi er nu i slutningen af skoleåret 14 15 og også inde i de sidste måneder af det 1. år for den nye skolebestyrelse, der tiltrådte i august 2014. Jeg vil give et kort rids over det sidste år og se lidt

Læs mere

FOLKETINGSVALG OPGAVER

FOLKETINGSVALG OPGAVER FOLKETINGSVALG OPGAVER 1 Artikel: Alle partier har et bogstav Hvilket bogstav har Socialdemokraterne på stemmesedlen? Hvilket bogstav bruges normalt om Socialdemokraterne i aviserne? Hvorfor hedder den

Læs mere

Ø-posten, december 2014

Ø-posten, december 2014 Indholdsfortegnelse: Om Ø-posten 1 Træffetid og telefontid 1 VAR DET NOGET FOR DIG? (Førtidspensionistnetværk) 2 Tur går til Christiansborg 2 Sidste Torsdagscafe inden jul 2 Det er sket: - Medlesmøde om

Læs mere

Nyt fra Borgen. Nyhedsbrev fra folketingsmedlem Rasmus Prehn, SOCIALDEMOKRATIET, 27. oktober 2005. Kære læser af mit nyhedsbrev

Nyt fra Borgen. Nyhedsbrev fra folketingsmedlem Rasmus Prehn, SOCIALDEMOKRATIET, 27. oktober 2005. Kære læser af mit nyhedsbrev Nyt fra Borgen Nyhedsbrev fra folketingsmedlem Rasmus Prehn, SOCIALDEMOKRATIET, 27. oktober 2005 Kære læser af mit nyhedsbrev Efterårsferien kom på et meget tiltrængt tidspunkt efter en kanonhård periode

Læs mere

Vores Stemme marts 2010

Vores Stemme marts 2010 Vores Stemme marts 2010 Kære ven Folketingsvalget rykker nu for alvor nærmere. I sidste uge mødtes Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt til en sjælden politisk duel normalt vil Lars Løkke ikke

Læs mere

Aarhus byrådsmøde onsdag 6. maj 2015. Sag 1: Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015

Aarhus byrådsmøde onsdag 6. maj 2015. Sag 1: Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015 Sag 1: Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015 Vi starter med sag nummer 1 fra borgmesterens afdeling, Aarhus Vand A/S, generalforsamling 2015. Nogle korte bemærkninger? Ja, jeg beder jer undertegne under

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse om EU-parlamentsvalget 2014

Spørgeskemaundersøgelse om EU-parlamentsvalget 2014 Spørgeskemaundersøgelse om EU-parlamentsvalget 2014 Om undersøgelsen Artiklen er skrevet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse, som Enhedslisten har fået foretaget af analysebureauet &Tal. Ønsket er

Læs mere

De bedste dage i mit liv var da mine to

De bedste dage i mit liv var da mine to De bedste dage i mit liv var da mine to sønner blev født. Sådan tror jeg også, at mange andre forældre har haft det. Man står ved begyndelsen af noget nyt og ufattelig spændende. Intet er givet. Alt er

Læs mere

Interview med finansminister Palle Simonsen (C), 1986.

Interview med finansminister Palle Simonsen (C), 1986. Den danske model Følgende er et interview med den konservative finansminister Palle Simonsen om den danske velfærdsstatsmodel. 5 Kilde: John Wagner (red.): Den danske model. En bog med Palle Simonsen om

Læs mere

FOLKEBEVÆGELSEN MOD EU

FOLKEBEVÆGELSEN MOD EU FOLKEBEVÆGELSEN MOD EU ESBJERG KOMITÉEN Marts 2014 Fra vores telt 1. maj i Gryden Kom og mød Ole Nors fra 3F Aalborg Indhold: - Generalforsamlingen - Aktiviteter i 2014 se medsendte - Valgtræf i København

Læs mere

BRITISK EUROSKEPSIS ER MERE ØKONOMISK END DEN DANSKE

BRITISK EUROSKEPSIS ER MERE ØKONOMISK END DEN DANSKE BRITISK EUROSKEPSIS ER MERE ØKONOMISK END DEN DANSKE Kontakt: Forskningschef, Catharina Sørensen +45 21 54 88 21 cas@thinkeuropa.dk RESUME Den britiske afstemning om EU-medlemskabet har affødt lignende

Læs mere

Hendes Majestæt Dronningens Nytårstale 2010

Hendes Majestæt Dronningens Nytårstale 2010 Hendes Majestæt Dronningens Nytårstale 2010 Nytårsaften er det skik at se tilbage på året, der gik. Selv kan jeg ikke gøre det, uden først og fremmest at sige tak, når jeg mindes al den venlighed og opmærksomhed,

Læs mere

Byrådsmøde 21. januar 2015. Sag 1 Ændring i Feriekalenderen

Byrådsmøde 21. januar 2015. Sag 1 Ændring i Feriekalenderen Sag 1 Ændring i Feriekalenderen Så går vi tilbage til sag 1 på dagsordenen, som er et forslag fra Liberal Alliance: Ændring i Feriekalenderen. Og der skal jeg bede om indtegnet under Lotte Cederskjold,

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

Tables BASE % 100%

Tables BASE % 100% Her er hvad 194 deltagere på Folkehøringen mener om en række spørgsmål - før og efter, at de har diskuteret med hinanden og udspurgt eksperter og politikere. Før Efter ANTAL INTERVIEW... ANTAL INTERVIEW...

Læs mere

En mand et parti og hans annoncer

En mand et parti og hans annoncer En mand et parti og hans annoncer Anders Samuelsen formand for Liberal Alliance Når en dansk politiker annoncerer for et tocifret millionbeløb, så bliver det bemærket! Når en politiker kritiserer de andre

Læs mere

Nyborg Kommune. - Fra udkant til naturligt centrum i Danmark

Nyborg Kommune. - Fra udkant til naturligt centrum i Danmark Nyborg Kommune - Fra udkant til naturligt centrum i Danmark Fælles oplæg til Kommunalvalg 2013 Udfordringer og muligheder Vi borgere i Nyborg kommune er stolte og glade for at bo her. Det er der også al

Læs mere

Odense Konservative Avis. Søren Møller nyt æresmedlem. Februar 2006 13. årgang nummer 1

Odense Konservative Avis. Søren Møller nyt æresmedlem. Februar 2006 13. årgang nummer 1 Odense Konservative Avis Søren Møller nyt æresmedlem Februar 2006 13. årgang nummer 1 Odense Konservative Vælgerforening Filosofhaven 42, 2. sal, 5000 Odense C Tlf. 66 11 09 09 Åbningstider: Tirsdag: 10.00-13.00

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne FOA Kampagne og Analyse Juni 2012 FOA har i perioden fra 1.-12. juni 2012 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel

Læs mere

RØDE ELLER BLÅ FANER? Hver tredje dansker kan ikke få øje på et lønmodtagerparti Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29.

RØDE ELLER BLÅ FANER? Hver tredje dansker kan ikke få øje på et lønmodtagerparti Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. RØDE ELLER BLÅ FANER? Hver tredje dansker kan ikke få øje på et lønmodtagerparti Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. april 2016, 05:00 Del: Faglærte og ufaglærte arbejdere er dem, der har

Læs mere

Formandens beretning 2015

Formandens beretning 2015 Formandens beretning 2015 Den skriftlige beretning er en fortælling om fortiden hvad der er sket. Den mundtlige beretning skal pege ind i fremtiden og de kommende opgaver. Men først OK 15. Det har været

Læs mere

Medlemsbrev. Kære Radikale medlem. Tema: Herning Kommunes økonomi og Budget 2009

Medlemsbrev. Kære Radikale medlem. Tema: Herning Kommunes økonomi og Budget 2009 Medlemsbrev RADIKALE VENSTRE v/torben Ringsø Jensen Børglumvej 87 st. th. 7400 Herning Tlf.: 22 73 11 58 22. oktober 2008 Kære Radikale medlem Temamøde om Herning Kommunes økonomi Orientering og drøftelse

Læs mere

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2013

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2013 Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2013 Deres kongelige højheder, formand for Folketinget, ministre kære pårørende og ikke mindst kære hjemvendte! Hjemvendte denne flagdag er jeres dag.

Læs mere

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder ***

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder *** Kristian Jensens tale v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning Det talte ord gælder 367 dage. 3 timer. 32 minutter. Det er lige nøjagtig så lang tid, vi har. Så lukker valglokalerne til kommunal- og regionsvalget

Læs mere

242 LLR. Andreas_Karker_LLR_CONTENT.indd 242 12/11/14 11.47

242 LLR. Andreas_Karker_LLR_CONTENT.indd 242 12/11/14 11.47 »Lad os nu se, hvad der sker,«siger Søren Gade under middagen. Ligesom mange andre er Eyvind Vesselbo efterhånden overbevist om, at Løkke vil trække sig. Til Søren Gade siger han:»du er den eneste, der

Læs mere

Vedtægter for Odense Konservative Vælgerforening

Vedtægter for Odense Konservative Vælgerforening Vedtægter for Odense Konservative Vælgerforening 1 Foreningens navn er: Det Konservative Folkeparti i Odense kommune, i daglig tale Odense Konservative Vælgerforening (OKV). Herefter benævnt vælgerforeningen.

Læs mere

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER LO-sekretær Marie Louise Knuppert 1. maj 2013, Odense kl. 15.30 KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 15.30 DET TALTE ORD GÆLDER God morgen. Det er godt at se jer sådan en forårsdag - her i Odense! Jeg skal hilse

Læs mere

En undersøgelse om danskernes holdning til EU foretaget af MEGAFON på vegne af CO-industri og Dansk Industri

En undersøgelse om danskernes holdning til EU foretaget af MEGAFON på vegne af CO-industri og Dansk Industri tænketanken europa Danskerne og EU En undersøgelse om danskernes holdning til EU foretaget af MEGAFON på vegne af CO-industri og Dansk Industri Om undersøgelsen Danskerne og EU Rapportens konklusioner

Læs mere

Formand for CO-industri og forbundsformand for Dansk Metal Claus Jensen Tale ved præsentationen af tænketanken EUROPA Mandag den 2.

Formand for CO-industri og forbundsformand for Dansk Metal Claus Jensen Tale ved præsentationen af tænketanken EUROPA Mandag den 2. 1 Formand for CO-industri og forbundsformand for Dansk Metal Claus Jensen Tale ved præsentationen af tænketanken EUROPA Mandag den 2. december 2013 Godmorgen, og også et velkommen til dette møde fra mig.

Læs mere

Vi Sætter en tyk fed streg under 2013 og skal til at varme op til et 2014 med valg til Europa parlamentet og

Vi Sætter en tyk fed streg under 2013 og skal til at varme op til et 2014 med valg til Europa parlamentet og 1 af 5 05-02-2014 13:03 Kære Generalforsamling! I dag markerer vi endnu et Konservativt arbejdsår. Vi Sætter en tyk fed streg under 2013 og skal til at varme op til et 2014 med valg til Europa parlamentet

Læs mere

Personlig frihed i stærke fællesskaber Tale til det konservative landsråd 12. marts 2011 Af Lars Barfoed (Det talte ord gælder)

Personlig frihed i stærke fællesskaber Tale til det konservative landsråd 12. marts 2011 Af Lars Barfoed (Det talte ord gælder) Personlig frihed i stærke fællesskaber Tale til det konservative landsråd 12. marts 2011 Af Lars Barfoed (Det talte ord gælder) 1 Tiden er inde! Tiden er inde! Tiden er inde til en ny start. Tiden er inde

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

Håndbog for vælgere. Jens Baunsgaard. SejsData

Håndbog for vælgere. Jens Baunsgaard. SejsData Håndbog for vælgere Jens Baunsgaard SejsData 1. udgave 2012 EAN 9788789052007 ISBN-13 978-87-89052-00-7 E-mail sejsdata@hotmail.com 2 Indhold Indledning... 4 Oversigt over valgsystemet... 5 Valgkampen

Læs mere

Kære forældre, skolekreds, støtteforening, samt personale på Mammen Friskole og nu også fribørnehave/frivuggestue Tak for sidst, ellers skulle jeg

Kære forældre, skolekreds, støtteforening, samt personale på Mammen Friskole og nu også fribørnehave/frivuggestue Tak for sidst, ellers skulle jeg Kære forældre, skolekreds, støtteforening, samt personale på Mammen Friskole og nu også fribørnehave/frivuggestue Tak for sidst, ellers skulle jeg starte med at sige tusind tak for året 2012, hvor vi kan

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk Trøjborg d. 29. maj 2009 Kære 9. og 10. klasse. Så er problemerne overstået i denne

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsministerens tale ved Flagdagen den 5. september 2010 Kære veteraner, kære udsendte og kære pårørende. Det er mig en stor ære og glæde at stå her i dag. Jeg vil gerne begynde med at sige tusind

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. I Danmark står vi last og brast om demokratiets kerneværdier. Vi siger klart og tydeligt nej til

Læs mere

Harald Børsting 1. maj 2014

Harald Børsting 1. maj 2014 Harald Børsting 1. maj 2014 Lokale taler: Helsingør, København, Køge og Roskilde I LO har vi 1 million lønmodtagere. Det er 1 million stemmer i debatten. I debatten om arbejdsløshed og beskæftigelsespolitik.

Læs mere

Aarhus Byråd onsdag den 9. september 2015. Sag 5 - Rammeaftale for 2016 for det sociale område

Aarhus Byråd onsdag den 9. september 2015. Sag 5 - Rammeaftale for 2016 for det sociale område Sag 5 - Rammeaftale for 2016 for det sociale område Og vi kan gå videre til næste, og det er rammeaftale for 2016 på det sociale område. Hvem ønsker ordet til den? Hüseyin Arac, Socialdemokraterne. Værsgo.

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé Århus C Tlf.: Fax:

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé Århus C Tlf.: Fax: N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk Trøjborg d. 27. juni 2008 Kære 9. årgang. Vi skal sige farvel til jer og I skal sige

Læs mere

I Thisted by Formand Jan Bang Nørrevænge Thisted Tlf.: mail

I Thisted by Formand Jan Bang Nørrevænge Thisted Tlf.: mail I Thisted by Formand Jan Bang Nørrevænge 37 7700 Thisted Tlf.: 97924807 mail jan.bang@os.dk Beretning for Thisted by partiforening 2010 Det sidste år har foreningen haft mange opgaver, her tænker jeg selvfølge

Læs mere

I fagbevægelsen tror vi ikke på noget for noget. I fagbevægelsen gør vi hver dag noget for nogen. *******

I fagbevægelsen tror vi ikke på noget for noget. I fagbevægelsen gør vi hver dag noget for nogen. ******* 1. maj 2011 / LO-formand Harald Børsting Lokale arrangementer DET TALTE ORD GÆLDER Det siges ofte, at hvis man vil nå ind til marven i den danske arbejderbevægelse, så skal man synge vores sange. Sangene

Læs mere

25-års jubilarer i københavn - 2013 Af: Arne Iversen, StilladsInformation

25-års jubilarer i københavn - 2013 Af: Arne Iversen, StilladsInformation 25-års jubilarer i københavn - 2013 Af: Arne Iversen, StilladsInformation Torsdag den 14. november var der inviteret til jubilæumsreception i 1920-klubben. Tre af klubbens mere end 600 medlemmer har i

Læs mere

TVIVLEREN PROFIL AF FOLKEAFSTEMNINGENS STORE JOKER

TVIVLEREN PROFIL AF FOLKEAFSTEMNINGENS STORE JOKER NOTAT 24. november 2015 TVIVLEREN PROFIL AF FOLKEAFSTEMNINGENS STORE JOKER Kontakt: Direktør, Bjarke Møller +45 51 56 19 15 bjm@thinkeuropa.dk Kommunikationschef, Malte Kjems +45 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk

Læs mere

ytårskuren For dialogen, viljen til at tale sammen og viljen til at lytte, er forudsætningen for alt det andet, vi gerne vil opnå.

ytårskuren For dialogen, viljen til at tale sammen og viljen til at lytte, er forudsætningen for alt det andet, vi gerne vil opnå. Borgmester Gert Jørgensens tale ved nytårskur n ytårskuren for erhvervslivet den 13. januar 2014 [Det talte ord gælder.] Godt nytår, alle sammen. Det er dejligt at se jer. Dejligt, at så mange bakker op

Læs mere

Leder. Det summer af sol og sommer. Det er den tid på året, hvor vi alle fylder depoterne op med energi fra lyset og varmen.

Leder. Det summer af sol og sommer. Det er den tid på året, hvor vi alle fylder depoterne op med energi fra lyset og varmen. Leder Det summer af sol og sommer. Det er den tid på året, hvor vi alle fylder depoterne op med energi fra lyset og varmen. Den kommende tid er hverdagene på Egely præget af, at det er feriesæson. Det

Læs mere

Foreningen af mejeriledere og funktionærer Sydjylland.

Foreningen af mejeriledere og funktionærer Sydjylland. MØDEREFERAT Mødedato og tid 28. August 2013 Sted Rødekro-kro Mødedeltagere Fra Emne Ole O. Madsen Generalforsamling i Sydjysk Mejeristforening (FMF), landsdelskreds nr. 4 Bestyrelsen afholdte et lille

Læs mere

DANSKERE: NY REGERING BØR VÆGTE SELSKABSSKAT, SOCIAL DUMPING OG KLIMA I EU

DANSKERE: NY REGERING BØR VÆGTE SELSKABSSKAT, SOCIAL DUMPING OG KLIMA I EU NOTAT DANSKERE: NY REGERING BØR VÆGTE SELSKABSSKAT, SOCIAL DUMPING OG KLIMA I EU Kontakt: Kommunikationschef, Malte Kjems +45 23 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk Direktør, Bjarke Møller +45 51 56 19 15 bjm@thinkeuropa.dk

Læs mere

Danmark på rette kurs. grundloven og kongeriget. frihed og tryghed. vi står vagt om de svage. verdens bedste sundhedsvæsen. dansk skik og brug

Danmark på rette kurs. grundloven og kongeriget. frihed og tryghed. vi står vagt om de svage. verdens bedste sundhedsvæsen. dansk skik og brug grundloven og kongeriget frihed og tryghed vi står vagt om de svage verdens bedste sundhedsvæsen dansk skik og brug et trygt land uden terrorisme Danmark på rette kurs et troværdigt og stærkt forsvar danmark

Læs mere

Anne Nygaard (R): Theresa Blegvad, Venstre. Og hvis jeg kunne få markeringerne under Theresa, så vil det være rigtig super.

Anne Nygaard (R): Theresa Blegvad, Venstre. Og hvis jeg kunne få markeringerne under Theresa, så vil det være rigtig super. Sag 9: Aarhus Internationale Sejlsportscenter Og vi går videre til Kultur og Borgerservices sag nummer 9, Aarhus Internationale Sejlsportscenter. Er der nogen, der har nogle kommentarer kan de klares med

Læs mere

Mangel på penge er roden til alt ondt, sagde George Bernhard Shaw, mens den amerikanske rigmand Paul Getty nøjedes med at konstatere, at Penge

Mangel på penge er roden til alt ondt, sagde George Bernhard Shaw, mens den amerikanske rigmand Paul Getty nøjedes med at konstatere, at Penge Som bekendt skiftede regeringsmagten hænder ved seneste folketingsvalg, hvilket betød overdragelse af landets ministerier til den nye regering. Især tre ministerier har Folk & Sikkerheds interesse, nemlig

Læs mere

L 111 Forslag til lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer (fedtafgiftsloven).

L 111 Forslag til lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer (fedtafgiftsloven). Page 1 of 5 Folketinget, Christiansborg 1240 København K. Tlf.: +45 3337 5500 Mail: folketinget@ft.dk L 111 Forslag til lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer (fedtafgiftsloven). Af Skatteministeren

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Moderne visioner for fremtidens forsvar. 2. april 2013

Moderne visioner for fremtidens forsvar. 2. april 2013 2. april 2013 Folkeskolereformen er et af forårets mest omdiskuterede emner. Bølgerne er gået højt i debatten, og lockout, helhedsskole, forberedelsestid og lærernes frihed er blot nogle af de emner, som

Læs mere

SenesteNyt SLAGELSE LÆRERKREDS. Indhold: 2. maj 2013. nr. 19

SenesteNyt SLAGELSE LÆRERKREDS. Indhold: 2. maj 2013. nr. 19 SLAGELSE LÆRERKREDS 2. maj 2013 SenesteNyt nr. 19 Indhold: 1. skoledag efter lockouten Hvæserbrev Byrådsmøde 1. maj Bilag: Brev til statsministeren fra Mille, 11 år Flakkebjerg skole Boeslunde skole: Skolebestyrelsen

Læs mere

Statskundskab. Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen

Statskundskab. Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen Statskundskab Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen På spørgsmålet: Hvad er "politologi"? kan der meget kort svares, at politologi er "læren om politik" eller det videnskabelige studium af politik.

Læs mere

Liberalisme...1 Socialismen...1 Konservatisme...2 Nationalisme...4 Socialliberalisme...5

Liberalisme...1 Socialismen...1 Konservatisme...2 Nationalisme...4 Socialliberalisme...5 Ideologier Indhold Liberalisme...1 Socialismen...1 Konservatisme...2 Nationalisme...4 Socialliberalisme...5 Liberalisme I slutningen af 1600-tallet formulerede englænderen John Locke de idéer, som senere

Læs mere

Kom til Nyborg til landsmøde. 3. september 2012

Kom til Nyborg til landsmøde. 3. september 2012 3. september 2012 Der var god stemning og 30 graders varme, da Radikale Venstre 14.-15. august holdt sit første sommergruppemøde efter valget på kursuscenteret Gl. Vindinge ved Nyborg. Mødet var tilrettelagt,

Læs mere

Kommunesammenlægningen - om tilblivelsen af Purhus kommune.

Kommunesammenlægningen - om tilblivelsen af Purhus kommune. Kommunesammenlægningen - om tilblivelsen af Purhus kommune. Af Einar Olsen, borgmester for Purhus kommune 1970-86. Først i 1960 erne begyndte de forskellige indenrigsministre at tale om store kommuner.

Læs mere

Indfødsretsprøven. Tid: 45 minutter. Hjælpemidler: Ingen. 3. juni 2010. Prøvenummer

Indfødsretsprøven. Tid: 45 minutter. Hjælpemidler: Ingen. 3. juni 2010. Prøvenummer Indfødsretsprøven 3. juni 2010 Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift SPØRGSMÅL TIL INDFØDSRETSPRØVE Indfødsretsprøven er en prøve,

Læs mere

Danmark i Mali. 1. februar 2013

Danmark i Mali. 1. februar 2013 1. februar 2013 Nu er der ikke mange måneder til, den for alvor bryder ud i lys lue: kommunal- og regionalvalgkampen 2013. For Radikale Venstre står meget på spil. Den massive vælgerfremgang fra folketingsvalget

Læs mere

LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup

LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup LO Rebild holdt storstilet 1. maj i Terndrup Terndrupcentrets torv var næsten ikke stort nok, så mange var mødt frem, da formanden for LO Rebild, Allan Busk, bød velkommen til de mange fremmødte. Men der

Læs mere

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ SØ SA Velfærdsstaten Af: AA, NN KK JJ Indholdsfortegnelse Kildeliste... 1 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt omfordeling?... 2 Hovedspørgsmål... 2 Partiernes prioriteter... 2

Læs mere