ODENSE KONSERVATIVE AVIS DET GRØNNE BLAD MAJ - JUNI ÅRGANG, NR.2

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ODENSE KONSERVATIVE AVIS DET GRØNNE BLAD MAJ - JUNI 2004 11.ÅRGANG, NR.2"

Transkript

1 ODENSE KONSERVATIVE AVIS DET GRØNNE BLAD MAJ - JUNI ÅRGANG, NR.2 STEM SØREN MØLLER I EUROPA-PARLAMENTET DEN 13. JUNI STORT INTERVIEW MED BENDT BENDTSEN KONSERVATIVE I ODENSE Byens borgerlige parti

2 Odense Konservative Vælgerforening Filosofhaven 42, 2. sal, 5000 Odense C Tlf Åbningstider: Mandag: Torsdag: Web: odense.konservative.dk Bestyrelsen Formand: John Wozny, tlf / Næstformand: Carsten Østerbye, tlf Kasserer:Anna Langkilde Møller, tlf / , Sekretær: Rune Kallager, tlf / , Tove Bech, tlf Julie Broe, tlf , Marianne Demant, tlf Mai Henriksen, tlf Arne Israelsen, tlf , Enrico Krog Iversen, tlf Peter Allesø Rasmussen, tlf , Lasse Bork Schmidt, tlf / Peter Teusch, tlf , Kredsforeninger 1. kreds Lasse Bork Schmidt, tlf , 2. kreds Peter Allesø Rasmussen, tlf , 3. kreds Marianne Demant, tlf , Lokalforeninger Odense Øst (1. kreds) Søren Mølgård, tlf , Fjordager (1. kreds) Jan Skovgaard Simonsen, tlf Odense Centrum Vest (2. kreds) Preben Petersen, tlf , Paarup (2. kreds) Frede Lund, tlf , Næsby (2. kreds) Jørgen Fossar Madsen, tlf , e.mail Korup-Ubberud (2. kreds) Peter Wich, tlf , Odense Syd (3. kreds) Klaus Rehkopff, tlf , mobil Stenløse-Fangel (3. kreds) Carsten Østerbye, tlf Brændekilde-Bellinge (3. kreds) Bent Yde, tlf , Byrådsmedlemmer Rådmand Søren Møller, tlf , Gruppeformand Børge Wagner, tlf , Politisk ordfører Merete Østerbye, tlf , fax , mobil , Det Grønne Blad/ODENSE KONSERVATIVE AVIS Udgives af: Odense Konservative Vælgerforening, Filosofhaven 42, 2. sal, 5000 Odense C.Tlf/fax Internet: Økonomi: Jan Hedegaard, tlf / Rune Kallager, tlf Fotos: Johnny B. Iversen (hvor intet andet er angivet) Vivi Kier, tlf , fax mobil , Lars Havelund, tlf , fax mobil , Amtsrådsmedlemmer fra Odense Amtsborgmester Jan Boye, tlf / , Gruppeformand Steen Møller, tlf / , Søren Salling, tlf / Pernille Weiss, tlf Folketingskandidater 1. kreds Casper Andersen, tlf kreds Vivi Kier, tlf , mobil kreds Bendt Bendtsen, MF, tlf Ungdomsorganisationer Konservativ Ungdom i Odense, Filosofhaven 42, 2. sal, 5000 Odense C, tlf/fax , Internet Formand: Mai Henriksen, tlf Kasserer: Hanne Windeløv Ibsen, tlf Konservative Studerende i Odense, Filosofhaven 42, 2. sal, 5000 Odense C, tlf/fax , Internet Formand/fakultetsrådsmedlem på Medicin: Stud. med. Julie Broe, tlf Kasserer:Asbjørn Sækmose, tlf Odense Kvindekreds / Amtskvindeorganisationen Formand:Tove Bech, tlf Partiets hovedbestyrelse - medlemmer fra Odense Bendt Bendtsen - partiformand Søren Møller - FOF-formand John Wozny - valgt af amtsorganisationen på Fyn Jan Boye - valgt af partiets kommunalorganisation Amtsorganisationen - fyn.konservative.dk Amtsformand: Søren Chr. Jensen, tlf Amtskasserer:Arne Israelsen, tlf Konservativ Ungdom på Fyn - Distriktsformand: Rasmus Flindt, tlf Fyns Europa-Parlamentskandidat Rådmand Søren Møller, tlf , Hovedkontoret Det Konservative Folkeparti Nyhavn 4, 1051 København K Tlf , fax Næste nummer forventes udgivet august 2004 og deadline hertil er 9. juli.artikler mv. til Det Grønne Blad kan sendes på eller til Søren Mølgård, Drewsensvej 5, 3. th, 5000 Odense C. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte i indsendte artikler. Forsidebilledet: Johnny B. Iversen. Det Grønne Blad udsendes til alle medlemmer af Odense Konservative Vælgerforening, Odense KU og Odense KS, samt en række andre konservative. REDAKTION Ansvarshavende Redaktør N. C. Larsen Tlf LEDER! Af N. C. Larsen Redaktionen byder velkommen til læsning af 2. udgave af Det Grønne Blad i år en udgave, som i stor udstrækning drejer sig om det forestående valg til Europa-Parlamentet. Søndag d.13. juni skal vi til valgurnerne og være med til at afgøre, hvem der bliver indvalgt i EU-parlamentet for en ny 5 års periode. Det Konservative Folkeparti har opstillet en unik kandidatliste, som vi - og alle andre borgerlige vælgere - har lagt mærke til og føler sig tiltrukket af. Som læserne er vidende om, stiller rådmand Søren Møller op som listens nr. 3, og ikke alene i Odense, men på hele Fyn, har vi nu virkelig en chance for at blive repræsenteret af en af vore egne i EU-parlamentet, nemlig af en person, der takket være sine mange år som udadvendt politiker vil være særdeles velegnet til at blive "vor mand i EU". Derfor er det os magtpåliggende, at vi - så kraftigt vi kan - opfordrer alle til at give Søren Møller deres stemme søndag d. 13. juni. N. C. Larsen er ansvarshavende redaktør Redaktionssekretær Søren Mølgård Tlf Opsætning og layout Rune Kallager Tlf Lars Havelund Johnny Iversen Niels J. Langkilde Michael Nielsen Lasse Bork Schmidt John Wozny Merete Østerbye

3 STEM PÅ SØREN MØLLER Af John Wozny Normalt er dette årstiden, hvor den politiske aktivitet neddrosles, for henover sommeren, nærmest at gå helt i stå. Sådan er og bliver det ikke i år, idet vi har et par spændende opgaver, vi skal have løst i den nærmeste fremtid. Den ene opgave er Søren Møllers valg til Europa-Parlamentet, den anden er opstilling af en spidskandidat til byrådsvalget. Ser vi først på EP-valget, er det utroligt vigtigt, at vi formår at skabe en virkelig slagkraftig valgkamp for Søren Møller. Valgudvalget, som er nedsat af amtsbestyrelsen, arbejder særdeles professionelt med opgaven, men er naturligvis afhængige af indsatsen, der ydes af alle vore medlemmer. Det være sig i det praktiske arbejde med plakater, uddeling af materiale og lignende, men også i den daglige samtale, på arbejdspladsen eller blandt venner og familien er det vigtigt, at vi får gjort opmærksom på betydningen af, at Fyn får en repræsentant i Europa-Parlamentet. Og gør vi en god indsats, og opnår partiet et fornuftigt valgresultat, er der bestemt muligheder for, at Søren Møller kan opnå tilstrækkeligt med stemmer til at blive en af Danmarks 14 mandater. EP-valget er første gang i en længere periode, hvor vælgerne skal forholde sig til de konservative værdier. Også i dette lys er valget særdeles vigtigt, og derfor har vi også i Odense Konservative Vælgerforening besluttet at støtte valgkampen økonomisk.vi skal på valgdagen, den 13. juni, stille med 110 tilforordnede. Kontoret er i fuld gang med at finde disse personer, og når dette blad kommer på gaden er fristen for aflevering af listerne for længst overskredet. Men jeg opfordrer alligevel til, at man kontakter kontoret, hvis man har mulighed for at bruge en dag på denne spændende opgave, idet der erfaringsmæssigt altid kommer afbud og derfor behov for supplering i de sidste dage op til valget.valgdagen er denne gang lagt på en søndag, så jeg håber, at rigtig mange vil bruge denne fridag i valglokalerne og fravælge sommerhuset og haven i den gode sags tjeneste. Den anden store opgave er opstilling af en spidskandidat. Der er i skrivende stund endnu ikke sat dato på, hvornår dette sker. Dette er ikke fordi vi i spidskandidatudvalget ikke ved, hvad vi vil, men skal alene ses som et udtryk for at vi meget nøje undersøger alle muligheder, og i den forbindelse har vi stadig et par uafklarede spørgsmål.vi håber dog stadig på, at vi har en afklaring inden Søren Møllers eventuelle tiltrædelse i Europa-Parlamentet. Alt i alt håber jeg på en varm sommer med masser af konservativ politik og ønsker jer alle en god valgkamp. John Wozny er formand for Odense Konservative Vælgerforening Advokatfirmaet C. Bisgaard Larsen og Ole Maare Fisketorvet, Nørregade 16, 4., 5000 Odense C Tlf Husk grundlovsmødet i Svanninge Bakker, lørdag den 5. juni, kl Kom og møde Økonomi og Erhvervsminister Bendt Bendtsen, EP-kandidat Søren Møller, folketingsmedlem Carina Christensen og amtsrådsgruppens formand Steen Møller. 3

4 DINSTEMMEIEUROPA.DK Hvis man skal tro, hvad man hører og ser, vil en stribe fynboer komme i Europa-Parlamentet de næste 5 år. Op til flere fremtrædende kandidater markedsfører sig nemlig som fynboer (f.eks. socialdemokraten Christel Schaldemose), selvom de for længst har forladt denne del af landet og bosat sig et andet sted. Men faktum er, at Søren Møller reelt er den eneste fra Fyn, der har en chance for at blive valgt ved Europa-Parlamentsvalget den 13.juni. Det er derfor ikke uden grund, at Søren Møller overalt på Fyn markedsføres med "Din stemme i Europa". - Jeg er overbevist om, at vi bliver det mest synlige parti på Fyn. Valgplakater, pjecer, radiospots, events, besøg på virksomheder og en stor del af de fynske erhvervsklubber er blot en del af den samlede kampagne, siger Amtsformand Søren Chr. Jensen. Og trykkeren har haft travlt. Der er trykt over konservative plakater til Fyn, heraf langt de fleste med Søren Møller Søren Møller-pjecer, der husstandsomdeles rundt på Fyn, så samtlige vælgerforeninger er dækket. - Udover alle disse ting, planlægges der forskellige events lige fra gågade-auktioner til virksomhedsbesøg, fortæller Søren Chr. Jensen. Undgå at møde Søren Møller Selvom Søren Møller allerede flere gange har medvirket i paneldebatter, hvor der har været op i mod 100 fremmødte, er det er ingen hemmelighed, at det kan blive meget svært at få folk til at møde op til traditionelle vælgermøder. - Det accepterer vi og indstiller os i stedet på nye kommunikationsformer i form af events og intetnet. Søren Møllers hjemmeside er lavet sådan, at vælgerne slet ikke behøver at møde Søren Møller for at høre ham snakke EU, siger Lars Havelund, som er med i Søren Møllers kampagnegruppe. Adressen indeholder nemlig 15 videoklip, hvor man kan høre om alt lige fra Sørens politiske holdninger og fritidsinteresser, til hvad han skal lave i Parlamentet hvis han vælges. Søren Møllers hjemmeside har givet kampagnegruppen en del spekulationer. Ofte bruges kandidatens navn som internetadresse, men Søren Møller har ikke mindre end 2 ø'er i sit navn, og derfor er det ikke gangbart. For at undgå en adresse, som folk er nødt til at få forklaret, hvordan staves, har kampagnegruppen valgt en adresse, der samtidigt signalerer et stærkt politisk budskab. Nemlig at en stemme på Søren Møller er en direkte fynsk stemme i Europa. Og Søren Møller er ikke kun markedsføring.varen findes i virkeligheden. Søren Møller har mange gange bevist, at han kan mestre EU-politik. Men selvom valget drejer sig om Europa-Parlamentet, så er det ikke uden betydning for Fyn, hvordan valget går. - På en række områder udnytter vi i dag nogle af de muligheder, EU's forskellige programmer giver, f.eks. Mål 2- programmet. Uanset kommunalreformens udfald er det vigtigt, at vi har en repræsentation i Parlamentet, fordi EU får større og større indflydelse på vores dagligdag, sagde Jan Boye til Det Grønne Blad i februar måned. Journalist fra Polen Som et led i et udvekslingsprojekt for journalister, er Søren Møller udvalgt blandt de danskere, der har en reel chance for at blive valgt. En polsk journalist fra Metro Express i Warszawa vil derfor komme til Danmark for at følge Søren Møller tæt i perioden juni. Det er selvfølgelig dejligt, at man selv i udlandet tror på, at vi konservative får 2 mandater, og at Søren Møller tager det ene. Nu må vi så håbe, at de lokale medier også vil interessere sig for EP-valgkampen. Ellers vil mange gå glip af de gode arrangementer og ting, som foregår rundt på Fyn i anledning af valget, slutter Søren Chr. Jensen. Rune Kallager 4

5 ET SAMLET EUROPA Af Søren Møller Da Europas statsledere samledes den 1. maj i Dublin, var det mere end blot fejringen af en EU-udvidelse, der kaldte dem sammen. Udvidelser har der været så mange af. Hvert årti har haft sin, sådan da. Forskellige har de været, mere eller mindre epokegørende: Fra den spæde start, hvor tidligere dødsfjender, Frankrig og Tyskland, satte sig sammen, over det kontinentale Europas billigelse af De britiske Øers placering i et integreret samarbejde og dermed briternes opgivelse af splendid isolation politikken, til optagelsen af de tidligere sydeuropæiske diktaturer i det gode selskab. Alle EU-udvidelserne har på deres vis indvarslet større eller mindre ændringer i samarbejdsmåderne om ikke i de europæiske institutioner. Alligevel var den 1. Maj 2004 helt anderledes.verdenshistorien og verdenskortet blev ændret! For første gang nogensinde trådte Vesteuropa og Central- og Østeuropa ind i et overstatsligt, forpligtende samarbejde. Et samarbejde, der ikke blot er en alliance økonomisk og/eller forsvarsmæssigt, men et integrerende, gensidigt, forpligtende unionssamarbejde, der knytter landene og deres befolkning sammen i et skæbnefælleskab, der giver nye løfter for fremtiden. Da Den anden Verdenskrig sluttede, var Europa ødelagt, ruineret og dybt splittet militært, politisk og geografisk. Jerntæppet trak sit hæslige spor hen over Europa, tydeligst i Tyskland. Kulminerende med Berlinmurens opførelse i 60- erne.vest og Øst var fastlåst i et dødeligt favntag, et rustningsmæssigt kapløb, der truede med at udsulte enhver økonomi. Det lykkedes på trods heraf at opbygge et stærkt og effektivt økonomisk og politisk samarbejde i Vesteuropa, som sammen med USA's faste forsvarspolitik under Ronald Reagan var med til at bringe den kommunistiske kolos til fald. Men et er at vinde krigen, hvad enten den er varm eller kold, noget ganske andet er at vinde freden, som det for øjeblikket opleves i Lilleasien. Da den moralsk og økonomisk korrumperede kommunisme brød sammen, var der i Europa ikke alene et militært samarbejde, NATO, at søge tilknytning og sikkerhed i, der var også et økonomisk, EU. Kombinationen af disse to politiske strukturer udgjorde det nødvendige grundlag for, at Verdenshistorien kunne ændre sig. For første gang er Europa samlet, med få undtagelser, i sydøst fra Ishavet til Middelhavet, fra Irlands vestkyst til de baltiske landes østgrænser. Der forestår mange vanskeligheder, mange tilbageslag, men begyndelsen til et Europa i fred, frihed og fremgang er gjort. Kommende generationer må nu bygge videre på drømmen. Søren Møller er Fyns konservative kandidat til Europa-Parlamentet FYNSK HVERVEFOLDER Amtsorganisationen har lavet en folder, som kan bruges i arbejdet med at hverve nye medlemmer på Fyn. Pjecen kan bestilles hos amtssekretær Erling Veie, mail eller på telefon EU Cafemøde på Cuckoos Nest med Søren Møller, Fredag den 28. maj, kl Deltagere er EP-kandidat Søren Møller, De Konservative, Christel Schaldemose, Socialdemokratiet og Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti. Alle er velkomne, herunder også ikke medlemmer. Mød op til en god aften. Spørgsmål til Klaus Rehkopff på telefon eller

6 BENDT BENDTSEN: VI HAR RÅD TIL DET Vicestatsminister og økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen stillede beredvilligt op til et lyninterview, da han gav en hånd med under plakatklistringen i Vissenbjerg, søndag den 2. maj. Det blev til en snak om både økonomi, meningsmålinger og fremtiden for Det Konservative Folkeparti. Med forårspakken bliver skattelettelserne fuldt indfaset allerede i år.vil De konservative kræve yderligere skattelettelser (en decideret skattereform) skrevet ind i et nyt regeringsgrundlag efter næste valg? Jeg er utroligt glad for forårspakken. Den konservative mærkesag med mindre skat på arbejde, som vi fik kæmpet igennem, og som skulle implementeres i årene 05, 06 og 07, bliver nu gennemført med tilbagevirkende kraft fra januar Folk får nu nye skattekort tilsendt i juni måned, og hertil kommer også at vi har fået SP-bidraget suspenderet til og med 2005, hvilket alt i alt betyder, at en dansk LO-familie vil få det, der svarer til ca kr. mere om måneden. Jeg siger, at skat er et godt redskab for at sætte mere gang i hjulene, og hvis vi skal holde på vores unge mennesker i en globaliseret verden, så er vi nødt til at belønne dem, der kan og vil. Derfor vil Det Konservative Folkeparti fortsætte arbejdet i fremtiden mod yderligere skattelettelser, dvs. mindre skat på arbejdet. Forårspakken ser ud til at give yderligere skub til et opsving, der allerede var i gang. Er der ikke fare for en overophedning af økonomien? Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark og Europa har været i et slæbegear, og vi har brug for et skub til opsvinget.vi har et opsving i USA med vækstrater på 7 % i tredje kvartal, ca. 4 % i fjerde kvartal, og herhjemme kan vi også konstatere med de seneste arbejdsløshedstal, at arbejdsløsheden er på vej ned. Danmark har en bundsolid økonomi, vi har overskud på de offentlige budgetter, vi har godt 40 milliarder i overskud på betalingsbalancen, vi har en lav inflation og vi har haft råd til at kunne indgå overenskomster, der er højere end i udlandet, og det viser blot, at konkurrencen i dansk erhvervsliv er steget og steget. Så derfor! Der er ingen fare for en overophedning af økonomien.vi har råd til, at familien Danmark får flere penge mellem hænderne, og det er jeg utroligt glad for. Det er den første reelle skattereform siden 1974, hvor man tidligere bare har flyttet penge fra den ene lomme til den anden lomme, men nu får folk de reelle skattelettelser. Det har hele tiden været en konservativ mærkesag at sænke registreringsafgiften på biler markant. Sker der snart noget på den front? Det er en sag som partiet stadigvæk arbejder på, og det, det drejer sig om, er at skabe flertal. Ejendomsværdibeskatning deler boligejerne i to. Dem, der har købt hus før 1. juli 1998 og dem, der har købt hus efter Hvornår bliver den beskatning lige for alle? Jeg kan forstå, at du har købt hus efter 1. juli Nej, en fastfrysning af ejendomsværdibeskatningen er et fremragende resultat, og jeg tror, at det er et af de elementer, som borgerne må gøres mere opmærksomme på frem til næste valgkamp. Jeg tror, at de penge, jeg kan reservere til mindre skat, skal gå til mindre skat på arbejde. Hvilke andre konservative mærkesager (udover skattelettelser) vil du påpege som vigtige i forbindelse med et nyt regeringsgrundlag efter næste valg? Konservative mærkesager ud over skattelettelser, som vil blive vendt i forbindelse med et nyt regeringsgrundlag, vil fortsat være en øget faglighed i vores uddannelsessystem. Jeg syntes Det Konservative Folkeparti har fået markant flotte resultater. Alt det vi gik og talte om i valgkampen i 2001, om et nyt folkeskoleforlig med mere faglighed i dansk, regning og matematik er gennemført, vi har fået gymnasiereformen gennemført og vi har fået en ny universitetsreform. Men vi skal videre, vi skal investere mere i fremtiden, og derfor vil vi helt klart i næste forhandling om nyt regeringsgrundlag satse på yderligere forskning og udvikling - det er en nødvendighed i en globaliseret verden. Jeg vil gerne være med til at skabe arbejdspladser, så vores børn og børnebørn kan få vellønnede arbejdspladser i Danmark. De Konservative står p.t. bedre i meningsmålingerne end længe.vi er, så at sige, på rette vej, men der er alligevel langt op til fx 25 mandater. Hvordan sikrer vi fortsat fremgang helt frem til næste folketingsvalg? Som konservativ leder er jeg aldrig tilfreds, man skulle ville mere end der, hvor vi er. Det går op, og det går ned, og vi ligger tæt på valgresultatet, men hertil kommer det jo, at Venstre har tabt en del terræn. Hvordan vi sikrer fremgang, det er at vi stadigvæk fører en anstændig politik, at vi er troværdige 6

7 omkring det vi går og laver hver dag. Og så har det aldrig nogensinde været bedre at være dansker, end det er i dag, og det tror jeg er vigtigt. Begrebet "konservatisme" er meget fremme i debatten for tiden. Hvordan "veksler" vi denne store opmærksomhed til medlemsfremgang for vores parti? Det er rigtigt, at konservatisme er meget fremme i debatten for tiden, og hvordan vi veksler denne store opmærksomhed til medlemsfremgang? Det årtusinde, vi er gået ind i, det er et konservativt årtusinde, med de konservative værdier vi står for som helt centrale. Ingen tvivl om det og hermed også et svar på dit foregående spørgsmål. Det Konservative Folkeparti vil markant fokusere på familien frem til næste valg. Jeg tror på, at det vil give medlemsfremgang, og jeg tror på, at det vil give fremgang i meningsmålingerne, og et større konservativt parti.vi er partiet for de flittige og stræbsomme, og dem der vil tage ansvar. Der er masser af familier, unge familier, der gør karriere, med børn og eget hus. Det er nok nogle af dem, der er spændt hårdest for i øjeblikket. Vi blev præsenteret for et nyt "brand" på formandsmødet her for nylig? Vi har indledt et samarbejde med Kunde og Co. Og Jesper Kunde skal ikke være med til at lave politik for Det Konservative Folkeparti, han skal være med til at brande de konservative værdier, som vi skal vinde næste valg på. Jeg har stor tiltro til den professionalisme, der ligger i hans firma. Det er ligesom i alle andre virksomheder: jeg tror, vi kan lære meget af erhvervslivet i den sammenhæng. Det kan vi også rent politisk - partimæssigt - altså, hvordan sørger vi for at få markedsført vores parti i en tid, hvor der er mange produkter. Der er jeg sikker på, at Jesper Kunde og Co. kan hjælpe os med. I sidste uge kom oplægget "Et nyt Danmark", hvor I virkelig er visionære og går ind og siger: Nu skal vi have 5 regioner, og vi skal have nogle storkommuner. Hvordan vurderer regeringen i dag chancerne er for at få det gennemført? Jeg kan sige, at forhandlingerne starter allerede i morgen tidlig (3. maj, red.) og vi starter med en afklaringsfase. Regeringens forslag er visionært, og vi har ikke haft en kommunalreform i 34 år - det er tid til forandring. Jeg synes, der ligger et solidt oplæg på bordet, og det er jo ikke nogen hemmelighed, at hvis man kender det hidtidige konservative oplæg, så ligger det tæt op af, hvad Det Konservative Folkeparti hele tiden har ment.vi har sloges for at få amterne nedlagt siden 1988 og dermed få kun to skatteopkrævende led og en mere enkel, effektiv og slank offentlig sektor; det er der mulighed for nu. Og jeg håber på, at vi får et godt resultat. Rune Kallager 7

8 Konservative udfordringer Der tales utroligt meget om værdier i disse år. I en stadig mere fragmenteret hverdag, hvor sæder står for fald, og globaliseringen "æder" sig ind på snart sagt alle områder af menneskets tilværelse, kan man nok have brug for at søge tilbage til noget mere grundlæggende og blivende. oganmeldelse Men hvad er konservative værdier egentlig for noget, og kan man definere et samfunds- og kultursyn, der tilbyder noget andet og mere end liberalismen og socialismen? Det er bare nogle af de spørgsmål, litteraten og samfundsdebattøren Kasper Støvring søger at besvare i sit udmærkede, men ikke udpræget letlæselige essay "Blivende Værdier", som udkom for nylig. Hvis sidste halvdel af det 20. århundrede stod i de to førnævnte store ismers tegn, kan første halvdel af dette århundrede meget vel betyde en voldsom opblomstring for konservative værdier, hvis ellers Det konservative Folkeparti magter at definere konservatismen og formidle det glade budskab. Det ser man også på de mange udgivelser om konservatisme, der har ramt boghandlerne bare indenfor det seneste år. Støvring tager i sin gennemgang af konservatismen helt traditionelt udgangspunkt i Edmund Burke som den vigtigste filosof for og grundlægger af konservativ tænkning.til gengæld bliver der ikke plads til David Hume i bogen, hvilket er en klar fejl, idet Hume netop påviste den manglende forbindelse mellem "er" og "bør" og definerede dermed menneskes moral som sympati og medfølelse og ikke fornuft. Det er bestemt ingen tilfældighed, at Hume af vores egen Per Stig Møller fremhæves som konservatismens fader. Når Støvring hægter sin argumentation så meget op på Burke, og dermed det nationale, som "den sande konservatisme", kan han uden problemer slå fast, at Det Konservative Folkeparti er blevet et liberalt parti og har overladt en alt for stor del af den konservative banehalvdel til Dansk Folkeparti og deres chefideolog, Søren Krarup. Det er et klart valg, Støvring træffer, men altså ikke nødvendigvis et rigtigt valg. Som forfatteren også påpeger i bogen, har Det konservative Folkeparti ingen grund til at dukke sig i forhold til dets rolle i V-K regeringen; vi har haft umådelig stor indflydelse på vigtige politikområder som rets-, social- og udenrigspolitik. Nej, det der bør give anledning til bekymring, er den flugt fra den klassiske konservatisme, Støvring mener, partiet har været på siden storhedsperioden i 1980'erne. Man har således solgt ud af konservative værdier som social sammenhængskraft, faglig ekspertise, omsorg og bevarelsen af de naturlige ressourcer til fordel for motorveje, storcentre og massive nedskæringer i den offentlige sektor, som det hedder. Det er hårde ord her midt i det gryende forår, men ser man bort fra den visse steder noget skingre retorik, er det, Støvring med rette efterlyser, mindre marked og mere stat og dermed et øget krav om mere fokus på kvalitet i den offentlige sektor. Det behøver på ingen måde være indadvendt og bagstræberisk, men vil tværtimod kunne appellere til rigtigt mange vælgere. Forfatteren har også fat i noget helt centralt, når han efterlyser et langt større fokus på dannelse, forstået som evnen til at skelne kvalitativt og håndtere ambivalens, mangfoldighed, modsætninger og forskellighed. Her skal vi konservative stå fast på, at alt ikke kan gøres op i kroner/øre, men at ting godt kan have en værdi i sig selv, netop pga. arv og tradition. Min største anke mod Støvrings bog er, at han på den ene side anerkender Det Konservative Folkepartis resultater i den borgerlige regering, men på den anden side skoser partiet for ikke at være "rigtigt konservativt". Hvis det faktisk, som denne ydmyge anmelder har tendens til at mene, er konservativ fortjeneste, at regeringen ikke er mere liberal, end den faktisk er, og trods alt har formået at tøjle de mest privatiseringsivrige ungersvende i partiet Venstre, ja så står det vel ikke så slemt til med den konservative kulturkamp, som Støvring hævder? Alt i alt viser bogen, at konservatisme ikke kan sættes på formel, men tværtimod er en yderst fragmenteret og kompliceret størrelse. Det er vel nok den vigtigste lære af denne bog, som kommer vidt omkring og - med visse forbehold - giver en god introduktion til konservatismens mange facetter. Forfatteren er selv erklæret borgerlig, og bag de ofte provokerende udsagn i bogen fornemmer man et ægte engagement og en stor interesse for Det Konservative Folkepartis videre skæbne i dansk politik. Søren Mølgård Kasper Støvring: "Blivende værdier - Konservativ kulturkritik og kulturkamp". Lindhardt og Ringhof, ,00 kr. Læs også Den Konservative Årstid af kulturminister Brian Mikkelsen 8

9 FAMILIENS PARTI Af Vivi Kier Igennem lang tid har vi politikere i Børn- og Ungeudvalget arbejdet på at lave en ny overordnet børne- og ungepolitik for Odense Kommune. En politik, der gerne skal munde ud i "fælles fodslag" - forstået på den måde at alle forældre, personale og politikere kan se, hvilke mål og værdigrundlag, vi skal arbejde for. Der har været udsendt materiale til høring hos samtlige bestyrelser i skoler og daginstitutioner, samt i idrætsverdenen. I disse dage deltager vi politikere fra udvalget i stormøder med bestyrelserne for at diskutere oplægget om værdigrundlag, mål og delmål samt hvilke fokusområder, der skal satses på i fremtiden. Netop fokusområderne glæder jeg mig til en debat omkring - det er jo netop her, at de "pæne ord" skal omdannes til virkelighed. Hvilke områder skal der fokuseres på såvel kortsigtet som mere langsigtet? Jeg finder det overordentlig vigtigt, at vi som politikere også tør melde langsigtede visioner ud.visioner, der skal medvirke til at skabe sammenhold og større arbejdsglæde til gavn for vores børn og unge i Odense. Jeg har længe arbejdet for at få lavet en undersøgelse af eksempelvis behovet for forskellige pasningstider - især set i lyset af den store mængde utilfredse forældre i forbindelse med lukning af 4 timer ugentligt i daginstitutionerne ved budgetforliget Da vi efterfølgende tilbagegav 2 åbningstimer i forbindelse med budget 2004, forlød det pludselig, at man på nogle institutioner slet ikke havde brug for de ekstra timer! Nu har vi i udvalget besluttet at forsøge med modulordninger i 4 daginstitutioner fra 1. august Moduler vil sige, at man kan vælge pasning på eller 50 timer ugentligt med en betaling, der svarer hertil. Hvordan forsøget endeligt kommer til at se ud er endnu ikke færdigbehandlet i udvalget. Jeg ser meget frem til den debat, der vil komme omkring fokusområderne og vil gøre mit til at kæmpe for fornyelse for børnefamilierne i Odense. Lever vi som politikere op til de forventninger, en moderne familie anno 2004 har? Har vi de "tilbud", som familierne efterspørger? Dette er blot nogle af de spørgsmål, jeg bruger som rettesnor for fremtidens børne- og ungepolitik. Hvad med en 2 timer længere skoledag for alle børn med daglig idræt på skemaet, fleksible åbningstider, mulighed for privat pasning fra barnet er ½ år, mindre ledelse og administration og mere tid blandt børnene, tidssvarende IT-udstyr og møbler til skolebørn? Der er nok at tage fat på, og i den konservative byrådsgruppe har vi arbejdstøjet på.vi tager nemlig også familiens parti! Vivi Kier er byrådsmedlem i Odense og sidder i kommunens Børn- og Ungeudvalg. EBBE DYHRKOOP Diner-dansemusik Klar-syn ET GODT STED AT HANDLE AM BERG Vestergade 3 Odense 9

10 VAGTSKIFTE PÅ PARTIKONTORET Pr. 1. maj har Bente Frandsen besluttet sig for at blive 100% pensionist. Fru Frandsen, som vi altid har kaldt hende, har været ansat som kontorassistent på Odense Konservative Vælgerforenings kontor siden 1. december 1971 bortset fra en periode midt i firserne, hvor hun måtte hjælpe i sin nu afdøde mand Keld Frandsens installationsforretning. Fru Frandsen fortæller, at hun allerede helt tilbage i 1967 assisterede på kontoret i spidsbelastningsperioder. Det vil sige 3 år før den seneste kommunalreform, som faktisk blev årsag til dannelsen af den vælgerforening, vi kender i dag. Fru Frandsens arbejdsområde har i høj grad drejet sig om kontakt til medlemmerne, føring af medlemskartotek, opkrævning af medlemskontingent og lignende. Kontakten til medlemmerne gennem de mange år har været af værdifuldt betydning for den til enhver tid valgte ledelse af vælgerforeningen, som i fru Frandsen har haft en venlig og loyal hjælp på kontoret. Det har påhvilet fru Frandsen at have ansvaret for at skaffe de af byrådet fra os ønskede antal tilforordnede til valgene og afstemningerne; ikke nogen let opgave, men som så mange andre praktiske gøremål altid løst på bedste måde. Som afløser for fru Frandsen har vælgerforeningens forretningsudvalg ansat Rune Kristensen. Rune var en af ansøgerne til stillingen. Rune er 22 år og studerer statskundskab på Syddansk Universitet. Han har stor erfaring omkring det konservative organisatoriske arbejde fra en række tillidsposter i KU, og han opfylder på alle måder de kvalifikationer, der var nævnt i stillingsopslaget. For at markere, at fru Frandsen er fratrådt og at Rune er tiltrådt på partikontontoret, afholder vælgerforeningen rn reception i lokalerne, Filosofhaven 42, 2. sal mandag den. 24. maj kl til Merete Aarup 70 år Den 22. marts fyldte Merete Aarup 70 år. I den anledning blev hun fuldt fortjent meget rosende omtalt i aviserne som en person, der har været og fortsat er med til at gøre en forskel på en lang række områder. Meretes entré på den politiske scene skete i 1970, da hun blev valgt til Storkommunen Odenses første byråd dengang kunne den lokale opbakning virkelig betyde noget. Merete var jo allerede en kendt person i omegnskommunen Sanderum, selvom hun først i midten af 1950 erne var flyttet hertil fra Holte sammen med sin nu afdøde mand, lektor Jørgen Aarup. Sin plads i byrådet bevarede hun i ikke færre end 7 perioder. Til store overraskelse for mange af os besluttede hun sig for ikke at stille op til valget i november 1997, for nu kunne det være nok! At Merete også sad i Folketinget som valgt i Fåborgkredsen i de gode konservative år fra 1984 til 1990, skal bestemt også nævnes her. Gennem årene har Merete Aarup haft mange tillidsposter. Hun har bl.a. været formand for Odense Beklædningsfagskole og Håndarbejdsseminarium et område, der på den private side har været tæt på Merete, som selv er håndarbejdslærer. På det sociale område yder Merete fortsat en stor indsats, bl.a. som leder KFUM s Genbrugsbutik og som formand for Incestcenter Fyn, der er skabt af Socialministeriets storbypulje. Hendes kirkelige interesse er velkendt. Hun var således kirkepolitisk ordfører i Folketinget og har lokalt i en lang periode været menighedsrådsformand i Sanderum, mens hun på kultursiden nu er blevet formand for kulturcentret Humlemagasinet i Harndrup. Merete blev fejret ved velbesøgte fødselsdagsreceptioner i hendes hyggelige lejlighed i Store Gråbrødrestræde, samt i Humlemagasinet. N.C. Larsen 10

11 KRUMME AGURKER Af Klaus Rehkopff Vi befinder os på en gårdsplads. Solen bager, og det er dejligt lunt. Børnene leger, og hunden ligger dovent i hjørnet og slikker sol. Pludselig rejser hunden sig og begynder at knurre. Børnene holder op med at lege. I det fjerne høres lyden af bombemaskinerne. Nu er flyene næsten helt henne over os. De fortsætter mod byen, og i det fjerne høres bragene. En sort røgsky rejser sig i horisonten. Krigens forfærdelighed fornemmes inde fra byen. Hvad vil vi ofre for ikke, igen, at være en midt i en stor krig? Alt for ofte er diskussionen om det samarbejdende Europa præget af ligegyldige detaljer. Detaljer som krumme agurker og firkantede flugtskilte.vi må ikke glemme, at grunden til at vi har haft fred i vores del af Europa de sidste 60 år, skyldes samarbejdet inden for EF og EU. Et samarbejde på handel, økonomi og miljø, der binder nationerne sammen og tvinger dem til forhandlingsbordet, når der opstår tvister. Dialog frem for strid. Af samme grund er den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (populært kaldet FUSP) en helt nødvendig del af det europæiske samarbejde.vi må stå sammen i Europa for at gøre vores indflydelse gældende internationalt og herunder være en ligeværdig partner med USA. Det danske forsvarsforbehold bør ligeledes afskaffes, da det hindrer Danmark i at deltage i en række aktioner og samarbejder, der også er i Danmarks interesse. Terror Igen i sidste måned oplevede vi terrorens frygtelige væsen. Hundredvis af døde i Spaniens hovedstad. Skal vi sætte os ud på gårdspladsen lukke øjnene og vente på, at det onde forsvinder? Eller skal vi stå sammen i Europa og i fællesskab tage kampen op mod de ekstremt menneskefjendske organisationer som al-qaeda? Behovet for et samarbejde på terrorområdet er i øvrigt helt oplagt. I dag kan medlemslandene ikke hjælpe hinanden særlig godt, hvis terrorister griber til for eksempel biologiske våben mod et europæisk land. Redningsfolkenes telefoner og radioudstyr kan ikke tale sammen, og der er ikke planlagt nogen fælles koordinering af hjælpeindsatsen. Lad mig her blot nævne, at det danske retsforbehold kan give problemer for Danmarks deltagelse og hvis det danske EU-forbehold står i vejen for, at Danmark kan deltage fuldt og helt i EU s fælles kamp mod terror, så bør det retlige forbehold hurtigst muligt sendes til folkeafstemning, så det kan blive afskaffet. Fred, Sikkerhed og Retfærdighed Vi befinder os på en gårdsplads. Her er trygt og varmt. Lad os bruge vores energi op til valget den 13. juni på at forklare, hvorfor vi sidder trygt og varmt. Og lad os holde fokus på de ting i livet, der er vigtige nemlig Fred, Sikkerhed og Retfærdighed. Klaus Rehkopff er formand for Vælgerforening Syd og kandidat til EUparlamentet Revisionsfirmaet Karsten Harpsøe H.D. Registreret Revisor FRR Blåbærvej Odense S Tlf Fax Mobil Selvangivelser / Bogføring Årsrapporter / Budgetter Økonomisk rådgivning samt ad hoc opgaver i øvrigt 11

12 FREMTIDENS FORSVAR FORNYELSE OG FORBEDRING ELLER BARE FORANDRING? Af Preben Petersen Da regeringen midt i marts fremlagde sit forslag til nyt forsvarsforlig, havde debatten om fremtidens forsvar allerede været i gang i halvandet år. Alle har været enige om, at de seneste års sikkerhedspolitiske udvikling og Danmarks internationale sikkerhedspolitiske engagement skulle medføre betydelige ændringer i dansk forsvar. have en folkelig forankring gennem hjemmeværn og værnepligt. Hvis jeg skulle komme med en lidt kritisk kommentar til det regeringsoplæg, som debatten mundede ud i, så handler det mere om forandring end om forbedring og fornyelse. Ingen ide i at lukke Odense Kaserne Et godt - beskedent men meget lokalt - eksempel er ideen om at flytte Lokalforsvarsregion Fyn, Sydog Sønderjyllands hovedkvarter fra Odense Kaserne til Haderslev. eneste organisation er til stede overalt, og som til hver en tid med kort varsel kan stille en tusindtallig styrke af velorganiserede, veluddannede og veludrustede mennesker med eget, uafhængigt kommunikationsudstyr. Den fremtidige militære trussel mod Danmark er terror, der dybest set er kriminalitet, der begås i fredstid, og som dermed er en opgave for politiet, der er vant til at få hjælp fra Hjemmeværnet. Med andre ord: Etabler en national totalforsvarskommando med udgangspunkt i Hjemmeværnet. Og alle har været enige om, at forsvaret fremover skal stå på to ben: Et hjemligt totalforsvar mod de trusler, som et moderne og internationalt orienteret samfund står overfor, herunder terror - og internationalt deployerbare kapaciteter, der kan støtte indsatsen for fred og for udbredelse af demokrati og menneskerettigheder. Vidtgående ideer Blandt de mere vidtgående ideer har været at erstatte Forsvarsministeriets departement, Forsvars- og Hjemmeværnskommandoen, Beredskabsstyrelsen, de tre værns operative og materielkommandoer og forsvarets mange skoler med et ministersekretariat, en national og en international kommando, en materielkommando og én samlet skolevirksomhed. På samme måde har det været diskuteret, om Danmark fremover skal have alle typer af militære kompetencer, eller om vi hellere skulle koncentrere os om nogle få områder, hvor vi har særlige behov eller er særligt dygtige - hvor mange kaserner, flådeog flyvestationer, der reelt er behov for - og om dansk forsvar fortsat skal Hovedkvarteret er forsvarets eneste tilstedeværelse i Odense og mest synlige på Fyn. Det var grunden til, at det blev placeret her for tre år siden - ved en sammenflytning af fire hovedkvarterer, to fra Odense, et fra Søgårdlejren og et fra Haderslev. Den sammenlægning kostede 1-1½ mio. kr., men tjente også absolut både et formål og besparelser. En flytning til Haderslev vil koste 1-2 mio. kr., give en årlig besparelse på kr. og ikke tjene andre formål i øvrigt end - forandring. Gør Hjemmeværnet ansvarligt for det hjemlige totalforsvar Tilbage til de store linier - og et forslag til lidt visionær tænkning: Samfundets daglige beredskab i ekstraordinære situationer varetages af politiet, brandvæsnerne, redningskorps m.fl. Når der er brug for en ekstra "hånd", for eksempel til afspærring, eftersøgning, evakuering m.v., henter de hjælp hos forsvaret, primært Hjemmeværnet, der som den 12 Den vil selvfølgelig skulle løse flere opgaver, end dem, Hjemmeværnet løser i dag, men det norske hjemmeværn uddanner for eksempel dykkere, og det svenske hjemmeværn går vagt ved de kongelige slotte, så der er masser af potentiale. Og så koster Hjemmeværnet kun tre procent af det samlede forsvarsbudget, så skulle de nye opgaver betyde behov for lidt ekstra bevillinger, vil det stadig være en billig løsning. Og så ville det være fornyelse og forbedring, ikke bare forandring. Læs mere på Preben Petersen er formand for Odense Centrum Vest Vælgerforening og informationschef ved Lokal-forsvarsregion Fyn, Syd- og Sønderjylland på Odense Kaserne

13 GENERALFORSAMLING FYNS AMT Amtsgeneralforsamlingen foregik denne gang i Odense, nærmere bestemt i Odd Fellow Logens smukke lokaler på Nonnebakken. De fynske medlemmer var mødt talrigt frem til arrangementet, hvor der var stor debatlyst og spændende indlæg fra bl.a. partileder Bendt Bendtsen. Der var genvalg på formandsposten til Søren Chr. Jensen, Glamsbjerg, ligesom Odense Konservative Vælgerforenings formand John Wozny sikrede sig en periode mere som Fyns repræsentant i Det Konservative Folkepartis hovedbestyrelse. Der blev både klistret næsten plakater til Søren Møllers EP-kampagne og diskuteret politik hos Krog-Iversen og Co., søndag den 2. maj, hvor amtsorganisationen havde indbudt til plakatdag. Ikke bare Søren Møller, men også Bendt Bendtsen og Jan Boye var mødt frem for at underholde de hårdtarbejdende tillidsfolk. Og ingen gik sultne eller tørstige hjem, da der var rigeligt af både vådt og tørt. PLAKATKLISTRING 13

14 SIDEN SIDST..SIDEN SIDST..SIDEN SIDST.. Odense Syd dannet. Torsdag d. 18. marts samlede medlemmerne fra Sanderum-Dyrup, Odense- Hunderup og Dalum-Hjallese vælgerforeninger sig i én stor, ny forening. Den stiftende generalforsamling blev afholdt på restaurant Skovbakken. Foreningens navn blev Odense Syd, og formand blev Klaus Rehkopff. Vi vil arbejde mere med medlemspleje og politiske debatmøder, end vi har været vant til, siger den nye formand og forsætter: Målet for Odense som helhed må være minimum et arrangement om måneden. Og som del af en forening med næsten halvdelen af vores medlemmer, må vi jo lægge for med halvdelen af arrangementerne. Det skal blive spændende at følge den nye forening. Søren Møller i Strasbourg I slutningen af marts var Søren Møller sammen med partiets øvrige Europa- Parlamentskandidater på studiebesøg i Strasbourg. Udover besøget i Europa- Parlamentet bød turen på en række spændende møder og muligheden for at forberede sig på de 12 årlige sessioner Parlamentet holder i den alsaciske middelalderby. Wozny i nyt job Den 1. maj tiltrådte vælgerforeningsformand John Wozny stillingen som daglig leder af Odense Bowlinghal. Hallen, der ligger på Møllemarksvej i Bolbro, er kommunalt ejet, men drives som en selvejende institution.wozny har herved valgt at forene sin store fritidsinteresse, bowling, med et job i erhvervslivet. Han forlader samtidig stillingen som produktchef i virksomheden DIGI-System A/S, hvor han har været ansat siden firmaets start i 1988.Vi ønsker alle vor meget dygtige formand held og lykke med de nye udfordringer, som et jobskifte jo altid giver. Mindeord Ved tidligere rådmand og vælgerforeningsformand Torben Meyns død har Det Konservative Folkeparti mistet en af sine markante personligheder.torben Meyn var en dynamisk organisationsmand, der allerede i 1960'erne var med til at vriste magten i den daværende Dalum Kommune fra Socialdemokraterne. Dette skete i et tæt samarbejde med vennen Paul Grønborg Kristensen. Begge var i ledelsen for et af Danmarks mest succesrige byggefirmaer Jens P. Koch. Et firma som rent konkret var med til at skaffe mange odenseanere fod under eget bord.virkeliggørelse af en fundamental konservativ tankegang.ved dannelsen af storkommunen Odense Kommune blev Torben Meyn inddraget i det organisatoriske partiarbejde, der afsluttedes med et årelangt formandskab for vælgerforeningen. Men Torben havde mod på flere udfordringer, og ved valget i 1978 blev han byrådsmedlem og rådmand for Magistratens 2. afdeling.torben Meyn var en omhyggelig og vidende politiker, der dygtigt udnyttede sin indsigt og kunnen fra erhvervslivet til gavn for Odenses borgere. I en lang periode var Torben Meyn en samlende figur i byrådsgruppen som formand og politisk mentor. Hans lune og rolige facon kunne i mange situationer være både smøre- og bindemiddel, når de politiske bølger gik højt. Torben Meyn var vellidt i alle grupper i Odense Byråd, som en flittig og ordholdende politiker, der også ofte førte an i festligt lag til ud på de små timer.vi er mange, der vil savne hans karakteristiske profil med den uundværlige pibe. Æret være Torben Meyns minde. Søren Møller 14 Bendt Bendtsen 50 år Partiformand, økonomiog erhvervsminister Bendt Bendtsens blev fejret i alle ender og kanter i forbindelse med sin 50 års fødselsdag, 25 marts. Således var der på selve dagen stor reception på Christiansborg, hvor revl og krat fra dansk politik mødte op for at hylde Bendt. Formandsmøde i Odense Partiets formandsmøde fandt i år sted 24. april på OCC i Odense, hvor ca. 350 formænd, FT-kandidater, ministre m.v. var samlet til en dag med god debat og socialt samvær. Man vedtog bl.a. partiets EU-udtalelse med henblik på valget til Europa Parlamentet, søndag den 13. juni. Ligeledes præsenterede direktør Jesper Kunde fra Kunde og Co. køreplanen for positioneringen af De Konservative som nyt "brand". Europadagen på Flakhaven Søndag den 9. maj var der Europadagen på Flakhaven. Samtlige partier der opstiller til Europa- Parlamentet den 13.juni undtagen Folkebevægelsen mod EU var mødt op. For Det Konservative Folkeparti talte Søren Møller og selvom fremmødet ikke var impornerende, fik partiet dog markeret sin tilstedeværelse i den kommende valgkamp i det den konservative stand absolut var den største af dem alle. Den blev passet af en stor flok KU'ere, der flot bakkede op om Søren Møller denne dag.

15 IDEN SIDST.. Bryllup i Kongehuset Både partileder Bendt Bendtsen og amtsborgmester Jan Boye deltager i festlighederne omkring brylluppet mellem H.K.H. kronprins Frederik og frk. Mary Elisabeth Donaldson, 14. maj. Bendt Bendtsen med fru Kirsten er blandt de ca. 400 inviterede gæster til bryllupsfesten på Fredensborg Slot efter vielsen i Vor Frue Kirke. Amtsborgmester Jan Boye deltager i festen i Riddersalen på Christiansborg tre dage før brylluppet. Fra redaktionens side skal der hermed lyde et trefoldigt leve og alt godt fremover for det kommende tronfølgerpar. Klaus Rehkopff viser sit skib frem Udover at være formand for den nystiftede Odense Syd Vælgerforening i Odense og EPkandidat for Sønderjyllands Amt, hvor han også er opstillet til folketinget, så er Klaus Rehkopff også kaptajnløjtnant i Søværnet, hvor han har sit eget skib, Havkatten (StandardFlex). I forbindelse med Forsvarets opvisning for det royale brudepar var Havkatten i København i starten af maj. Her benyttede han lejligheden til at vise skibet frem for bl.a. EP-valgets kampagneleder på hovedkontoret, vores lokale amtsrådsmedlem Steen Møller. Siden sidst redigeres af Michael Nielsen BØRGES KLUMME KULTUR I ODENSE Der er næppe nogen odenseaner, der ikke har hørt om et kommende Multikulturhus i Odense. Diskussionen har været i gang et par års tid, primært om beliggenheden og ikke ret meget om indholdet. En mærkelig forkvaklet og urealistisk debat har det været, men nu er det jo altsammen lige meget, for nu skal vi slet ikke have sådan et hus i Odense. I hvert fald ikke, hvis man skal følge anbefalinger i den seneste rapport, den rapport, der fik den store private investor til at trække følehornene til sig. Nogle har spurgt den konservative byrådsgruppe om vores holdning til et multihus. Jeg indrømmer, at vi har været tilbageholdne med vore udmeldinger, men det skyldes først og fremmest, at vi ikke fandt diskussionen om placeringen nær så interessant som en debat om indholdet i huset, og den kom jo aldrig rigtig i gang.vi havde gjort vort forarbejde bl. a. ved et heldagsbesøg i Ålborghallen hos danmarksmesteren i multihaller, Ernst Trillingsgaard, som ingen andre i Odense havde ulejliget sig med at tage med på råd. Så vi ved faktisk ikke så lidt om kvadratmeter, anlægskroner, driftsudgifter, arrangementernes forskellige krav, udenomsplads, afledte arbejdspladser, o. s. v., o. s. v. Men nu er det jo lige meget, for vi skal slet ikke ha' et multihus i Odense. Er det så godt eller skidt? Hvis jeg personligt skal forsøge at svare, må jeg sige, at det materiale, der var til rådighed, ikke var tilstrækkeligt for mig til at sige ja til en investering på et trecifret millionbeløb, og sige ja til et ukendt antal millioner i driftstilskud i årene fremover. Der var alt for mange ubesvarede spørgsmål såsom: Hvordan fyldes et sådant hus, ikke 20 dage om året men snarere 200, eller sagt på en anden måde: Udover de store meget omtalte gæstespil, der i dag går Odense forbi, hvad er det så for arrangementer, der skal fylde et multihus, og hvor mange af Odenses nuværende kulturhuse vil blive affolket og gå nedenom og hjem? Så derfor er det positivt, at byrådet nu har været enige i spørgsmålet om kulturen i Odense 2 gange i løbet af 14 dage. D. 28. januar var der enighed om at gå videre med tankerne om at udvikle det eksisterende kulturliv i Odense, og d. 11. februar var byrådet enige om, at nu har vi set rapporter nok om kulturen i Odense, og nu skal der handles. Det er vi helt klar til. Børge Wagner Gruppeformand Børges klumme er et fast indslag i Det Grønne Blad, hvor gruppeformand Børge Wagner har lejlighed til at ytre sig om stort og småt i relation til byrådsarbejdet og andre politiske emner. Mindeord Fhv. amtsrådsmedlem, overlæge Erik Langebæk, afgik ved døden d. 13. marts. Langebæk blev 83 år. Erik Langebæk blev som bosiddende i Skt. Klemens medlem af Odense Konservative Vælgerforening ved omegnskommunernes indlemmelse i Odense i 1970, og han forblev i de følgende ca. 20 år et markant medlem her, indtil han flyttede til Otterupkredsen. Langebæk blev ved kommnalvalget i 1974 valgt ind i Fyns Amtsråd, og her forblev han medlem igennem 4 valgperioder, da han ikke opstillede til valget i Som den meget socialt engagerede person han var, blev han et værdifuldt medlem af det sociale ankenævn. Han var anæstesi-overlæge på OUH, og det var derfor helt naturligt for ham at vise stor interesse for alle sager vedrørende sygehusene i Fyns Amt. Også forholdene omkring de svageste i samfundet, såvel fysisk som psykisk handicappede havde hans bevågenhed, og han gjorde et stort arbejde netop for disse grupper. I vælgerforeningen husker vi Erik Langebæk som den meget afholdte amtspolitiker, der med sit stille lune også var dybt respekteret af medlemmer fra alle andre partier. Æret være Erik Langebæks minde. N.C.Larsen 15

Odense fik ny energi

Odense fik ny energi Odense Konservative Avis Odense fik ny energi Generalforsamlinger Se indkaldelserne inde i bladet December 2005 12. årgang nummer 6 Vi gjorde det! Af Steen Møller Enkelte trak på smilebåndet, da Jan Boye

Læs mere

Odense Konservative Avis. Jan Boye. Valgt til borgmesterkandidat. Marts 2005 12. årgang nummer 2

Odense Konservative Avis. Jan Boye. Valgt til borgmesterkandidat. Marts 2005 12. årgang nummer 2 Odense Konservative Avis Jan Boye Valgt til borgmesterkandidat Marts 2005 12. årgang nummer 2 Odense Konservative Vælgerforening Filosofhaven 42, 2. sal, 5000 Odense C Tlf. 66 11 09 09 Åbningstider: Tirsdag:

Læs mere

VEDTÆGTER for vælgerforeningen Det Konservative Folkeparti i Helsingør

VEDTÆGTER for vælgerforeningen Det Konservative Folkeparti i Helsingør VEDTÆGTER for vælgerforeningen Det Konservative Folkeparti i Helsingør Foreningens navn er: Det Konservative Folkeparti i Helsingør Kommune, i daglig tale Konservative i Helsingør. Herefter benævnt vælgerforeningen.

Læs mere

Det Konservative Folkeparti i Lyngby-Taarbæk Kommune. Vedtægter

Det Konservative Folkeparti i Lyngby-Taarbæk Kommune. Vedtægter Det Konservative Folkeparti i Lyngby-Taarbæk Kommune Vedtægter VEDTÆGTER for Det Konservative Folkeparti i Lyngby-Taarbæk Kommune 1 Foreningens navn er: Det Konservative Folkeparti i Lyngby-Taarbæk Kommune,

Læs mere

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. Hvor er det dejligt at være tilbage på Bornholm. Det er godt at mærke Folkemødets

Læs mere

Vedtægter for Det Konservative Folkeparti i Middelfart

Vedtægter for Det Konservative Folkeparti i Middelfart Vedtægter for Det Konservative Folkeparti i Middelfart 1 Foreningens navn er: Det Konservative Folkeparti i Middelfart Kommune, i daglig tale Konservative i Middelfart. Herefter benævnt vælgerforeningen.

Læs mere

Vedtægter for Odense Konservative Vælgerforening

Vedtægter for Odense Konservative Vælgerforening Vedtægter for Odense Konservative Vælgerforening 1 Foreningens navn er: Det Konservative Folkeparti i Odense kommune, i daglig tale Odense Konservative Vælgerforening (OKV). Herefter benævnt vælgerforeningen.

Læs mere

det er dit valg, men det handler om at ha det godt

det er dit valg, men det handler om at ha det godt MEDLEM AF HK-UNGDOM? det er dit valg, men det handler om at ha det godt Varenr.: 447526 15.11.24 specialproduction.dk Weidekampsgade 8 9 København C Tlf.: 33 3 46 36 Fax: 33 3 46 99 E-mail: hk.ungdom@hk.dk

Læs mere

Aarhus byrådsmøde onsdag 6. maj 2015. Sag 1: Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015

Aarhus byrådsmøde onsdag 6. maj 2015. Sag 1: Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015 Sag 1: Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015 Vi starter med sag nummer 1 fra borgmesterens afdeling, Aarhus Vand A/S, generalforsamling 2015. Nogle korte bemærkninger? Ja, jeg beder jer undertegne under

Læs mere

Danske vælgere 1971 2007

Danske vælgere 1971 2007 Danske vælgere 1971 7 En oversigt over udviklingen i vælgernes holdninger mv. Rune Stubager, Jakob Holm og Maja Smidstrup Det danske valgprojekt 1. udgave, september 11 1 Forord Det danske valgprojekt

Læs mere

FOLKETINGSVALG OPGAVER

FOLKETINGSVALG OPGAVER FOLKETINGSVALG OPGAVER 1 Artikel: Alle partier har et bogstav Hvilket bogstav har Socialdemokraterne på stemmesedlen? Hvilket bogstav bruges normalt om Socialdemokraterne i aviserne? Hvorfor hedder den

Læs mere

Nytårshilsen fra formanden

Nytårshilsen fra formanden december 2014 Nytårshilsen fra formanden Kære socialdemokrater Vi forlader snart 2014, og jeg vil derfor gerne sige jer alle tak for et godt år. Det har været et år, hvor en desværre decimeret S- gruppe

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse om EU-parlamentsvalget 2014

Spørgeskemaundersøgelse om EU-parlamentsvalget 2014 Spørgeskemaundersøgelse om EU-parlamentsvalget 2014 Om undersøgelsen Artiklen er skrevet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse, som Enhedslisten har fået foretaget af analysebureauet &Tal. Ønsket er

Læs mere

Arbejder for Odense. STEEN MØLLER ny borgmester ARBEJDER FOR ODENSE

Arbejder for Odense. STEEN MØLLER ny borgmester ARBEJDER FOR ODENSE Arbejder for Odense STEEN MØLLER ny borgmester ARBEJDER FOR ODENSE Den absolut største udfordring for Odense lige nu er, at vi mang ler arbejds pladser. Det er vigtigt at de kommende års byggerier giver

Læs mere

Baggrund for dette indlæg

Baggrund for dette indlæg Baggrund for dette indlæg For nogle år siden skrev jeg op til et valg nogle læserbreve; mest om de ideologiske forskelle mellem Socialdemokraterne og Venstre. Jeg skrev en hel serie af læserbreve om dette

Læs mere

Grundlovsdag er en festdag, hvor vi fejrer vores demokrati her i Danmark. Og der er meget at fejre!

Grundlovsdag er en festdag, hvor vi fejrer vores demokrati her i Danmark. Og der er meget at fejre! 1 Grundlovstale 2014 Grundlovsdag er en festdag, hvor vi fejrer vores demokrati her i Danmark. Og der er meget at fejre! Med Junigrundloven fra 1849 startede opbygningen af det moderne Danmark. Diktatur

Læs mere

Indfødsretsprøven. Tid: 45 minutter. Hjælpemidler: Ingen. 3. juni 2010. Prøvenummer

Indfødsretsprøven. Tid: 45 minutter. Hjælpemidler: Ingen. 3. juni 2010. Prøvenummer Indfødsretsprøven 3. juni 2010 Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift SPØRGSMÅL TIL INDFØDSRETSPRØVE Indfødsretsprøven er en prøve,

Læs mere

Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder?

Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder? 1 Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder? Her er formændene for 6 af de største danske partier. Hvem er hvem? 1. Bendt Bendtsen 2. Mogens Lykketoft 3. Pia Kjærsgaard 4.

Læs mere

Se eller gense Margrethe Vestagers tale på landsmødet

Se eller gense Margrethe Vestagers tale på landsmødet 1.oktober 2013 En solbeskinnet septemberweekend holdt Radikale Venstre sit årlige landsmøde. Afstemninger, taler, comeback til en Helveg og overraskelsesvisit fra en Price var blot nogle af højdepunkterne.

Læs mere

Euraffex Insight analyse:

Euraffex Insight analyse: Euraffex Insight analyse: Hvem har vundet i udvalgs-lotteriet? Det nyvalgte Europa-Parlament har nu mødtes i Strasbourg for første gang efter valget, for at konstituere sig. Udvalgsposterne blev fordelt

Læs mere

Socialdemokraterne på Nordfyn Dato 12. januar 2013

Socialdemokraterne på Nordfyn Dato 12. januar 2013 Socialdemokraterne på Nordfyn Dato 12. januar 2013 Bestyrelsens beretning for året 2012 til generalforsamlingen den 12. januar 2013. Så er der gået et år igen, og vi er samlet for at prøve at lave status

Læs mere

Midtvejsvalg, Undersøgelse blandt borgere i Odense. November 2003

Midtvejsvalg, Undersøgelse blandt borgere i Odense. November 2003 Midtvejsvalg, Undersøgelse blandt borgere i Odense. November 2003 Udarbejdet for: Fyens Stiftstidende Esben Seerup Udarbejdet af: Analysechef Jakob Fiellau-Nikolajsen Wilke Markedsanalyse A/S Vindegade

Læs mere

- Cevea blæser til angreb Notat fra Cevea, 17/09/08 Cevea Sølvgade 90, 5.tv 1370 København K

- Cevea blæser til angreb Notat fra Cevea, 17/09/08 Cevea Sølvgade 90, 5.tv 1370 København K 17.09.08 Slaget om danskheden er kun lige begyndt Side 1 af 1 - Cevea blæser til angreb Notat fra Cevea, 17/09/08 Cevea Sølvgade 90, 5.tv 1370 København K Tlf +45 31 64 11 22 kontakt@cevea.dk www.cevea.dk

Læs mere

Digitalisering set i et borgerperspektiv og i lyset af kommunalvalg 2009. Roger Buch Lektor Ph.D, cand.scient.pol. Journalisthøjskolen

Digitalisering set i et borgerperspektiv og i lyset af kommunalvalg 2009. Roger Buch Lektor Ph.D, cand.scient.pol. Journalisthøjskolen Digitalisering set i et borgerperspektiv og i lyset af kommunalvalg 2009 Roger Buch Lektor Ph.D, cand.scient.pol. Journalisthøjskolen Hvem er han? Forsker siden 1993. Først ved Institut for Statskundskab,

Læs mere

Der blev spurgt til annoncer fra to sælgere, som er imod, at der bringes annoncer i Hus Forbi.

Der blev spurgt til annoncer fra to sælgere, som er imod, at der bringes annoncer i Hus Forbi. Generalforsamling 2013 referat Generalforsamling i Foreningen Hus Forbi, 2013 Referat 1) Formand Ole Skou bød velkommen og foreslog daglig leder Rasmus Wexøe Kristensen som dirigent. Rasmus blev valgt.

Læs mere

Det har været et godt landsmøde - med nogle herlige taler og en god fest.

Det har været et godt landsmøde - med nogle herlige taler og en god fest. Denne weekend har bekræftet, hvad vi allerede vidste: Det er dejligt at være liberal! Det har været et godt landsmøde - med nogle herlige taler og en god fest. Men det vigtigste ved dette landsmøde er

Læs mere

Referat - Minutes of Meeting

Referat - Minutes of Meeting Referat - Minutes of Meeting Dansk Canadisk Amerikansk Venskabsforening Møde Generalforsamling Dato 12. marts 2011 Sted Deltagere Referent Antal sider HornstrupCenteret, Kirkebyvej 33, Vejle 22 medlemmer

Læs mere

Radikale Venstre fik det bedste valg i mere end 30 år og står nu med en gruppe på 17 folketingsmedlemmer. Valget i tal. 30.

Radikale Venstre fik det bedste valg i mere end 30 år og står nu med en gruppe på 17 folketingsmedlemmer. Valget i tal. 30. 30. september 2011 Radikale Venstre fik det bedste valg i mere end 30 år og står nu med en gruppe på 17 folketingsmedlemmer. Men hvem er de egentlig, disse nye radikale, hvoraf kun fem har siddet i Folketinget

Læs mere

Helle Sjelle. Fordi det er dit valg om din hverdag

Helle Sjelle. Fordi det er dit valg om din hverdag Helle Sjelle Fordi det er dit valg om din hverdag Læs om... Et valg om din hverdag Politik handler om din hverdag... side 2 Dine børn skal lære at læse, skrive og regne ordenligt Vi skal have fagligheden

Læs mere

Danske partier fra samfundsfaget.dk. Enhedslisten

Danske partier fra samfundsfaget.dk. Enhedslisten 1 1 1 1 1 1 0 1 0 Danske partier fra samfundsfaget.dk Enhedslisten Enhedslisten er et socialistisk parti, der arbejder for et samfund, hvor lighed og solidaritet er i centrum. Partiet blev stiftet i ved

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012 Link til Helle Thorning-Schmidts tale (Det talte ord gælder) Historien om hvordan Danmark fik sin grundlov fortæller meget om os som nation. Det

Læs mere

VENSTRES FORENINGSTRÆF SÅ ER DET NU 18. APRIL 2015 TORVEHALLERNE FISKERGADE 2-8 VEJLE

VENSTRES FORENINGSTRÆF SÅ ER DET NU 18. APRIL 2015 TORVEHALLERNE FISKERGADE 2-8 VEJLE VENSTRES FORENINGSTRÆF SÅ ER DET NU 18. APRIL 2015 TORVEHALLERNE FISKERGADE 2-8 VEJLE SÅ ER DET NU, VI SKAL VINDE VALGET Venstres Foreningstræf holdes i år på et tidspunkt, hvor der måske kun er få uger

Læs mere

Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015. (Det talte ord gælder)

Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015. (Det talte ord gælder) Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015 (Det talte ord gælder) Valgkampen er nu inde i den absolut sidste fase. Om godt 20 timer går danskerne til stemmeurnerne. Det er nu, der skal tages stilling.

Læs mere

Inspirationsgrupper og udvalg:...din vej til indflydelse. Socialdemokratiet i Århus Kommune

Inspirationsgrupper og udvalg:...din vej til indflydelse. Socialdemokratiet i Århus Kommune Inspirationsgrupper og udvalg:...din vej til indflydelse Socialdemokratiet i Århus Kommune et helt århus - hvordan?...3 børn og unge...4 kultur og borgerservice...5 sociale forhold og beskæftigelse...6

Læs mere

FOLKEBEVÆGELSEN MOD EU

FOLKEBEVÆGELSEN MOD EU FOLKEBEVÆGELSEN MOD EU ESBJERG KOMITÉEN Marts 2014 Fra vores telt 1. maj i Gryden Kom og mød Ole Nors fra 3F Aalborg Indhold: - Generalforsamlingen - Aktiviteter i 2014 se medsendte - Valgtræf i København

Læs mere

Socialdemokraterne på Nordfyn Dato 10. januar 2015

Socialdemokraterne på Nordfyn Dato 10. januar 2015 1 Socialdemokraterne på Nordfyn Dato 10. januar 2015 Bestyrelsens beretning for året 2014 til generalforsamlingen den 10. januar 2015. Indledning. Kære medlemmer. Det er nu 7. gang jeg står her på en ordinær

Læs mere

Vi bakker Helle op. Ny hjemmeside: www.socialdemokraterne-holstebro.dk. August 2010

Vi bakker Helle op. Ny hjemmeside: www.socialdemokraterne-holstebro.dk. August 2010 August 2010 Vi bakker Helle op Ny hjemmeside: www.socialdemokraterne-holstebro.dk Følg vore lokale politiker, se næste arrangement. Besøg vores nye hjemmeside. Kære Socialdemokrat. Efter et flot forår,

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsministerens indlæg ved CMS seminar: En ny realisme principper for en aktiv forsvars- og sikkerhedspolitik den 8. marts 2013 For knap to måneder siden havde vi nogle meget hektiske timer og døgn

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

Statskundskab. Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen

Statskundskab. Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen Statskundskab Studieleder: Lektor, Ph.D. Uffe Jakobsen På spørgsmålet: Hvad er "politologi"? kan der meget kort svares, at politologi er "læren om politik" eller det videnskabelige studium af politik.

Læs mere

Generalforsamling Sønder Felding Brugsforening 2013 http://www.sdrfelding-brugsforening.dk

Generalforsamling Sønder Felding Brugsforening 2013 http://www.sdrfelding-brugsforening.dk BERETNING 2013 Indledning Så blev det igen tid for en årsberetning fra bestyrelsen. I beretningen beskriver vi, hvordan det er gået vores forening og forretning i året 2013. Beretningen tager meget naturligt

Læs mere

Støtteforeningen 2012-2013

Støtteforeningen 2012-2013 Støtteforeningen 2012-2013 Set med mine øjne 2012 blev for mig et inspirerende og lærerigt år. På Støtteforeningens generalforsamling i februar blev jeg på et hængende hår valgt ind, og jeg var glad og

Læs mere

Landets velstand er afhængig af det danske folks Dansk Folkepartis samlede arbejdsindsats. principprogram af oktober 2002 P R I N C I P

Landets velstand er afhængig af det danske folks Dansk Folkepartis samlede arbejdsindsats. principprogram af oktober 2002 P R I N C I P PRINCIP R G R A M Dansk Folkepartis formål er at hævde Danmarks selvstændighed, at sikre det danske folks frihed i eget land samt at bevare og udbygge folkestyre og monarki. Vi er forpligtede af vor danske

Læs mere

Generalforsamling i Skelund Landsbyforening 20 marts 2014 i Den Bette Skole. Velkommen til alle jer

Generalforsamling i Skelund Landsbyforening 20 marts 2014 i Den Bette Skole. Velkommen til alle jer Generalforsamling i Skelund Landsbyforening 20 marts 2014 i Den Bette Skole Velkommen til alle jer Skelund Landsbyforening vil gerne byde alle nye borgere velkommen til Skelund og omegn Skelund er en aktiv

Læs mere

-POSTEN. Roadshow med Søren Søndergaard

-POSTEN. Roadshow med Søren Søndergaard -POSTEN Medlemsblad for Enhedslisten de rød-grønne i Odense 1 1 2009 Roadshow med Søren Søndergaard Tirsdag den 17. februar kl. 19 har vi arrangeret roadshow med Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet

Læs mere

Ifølge Indenrigsministeriets hjemmeside er udgifterne Lejre steget med 19,9 % siden 2007

Ifølge Indenrigsministeriets hjemmeside er udgifterne Lejre steget med 19,9 % siden 2007 Der er langt fra Lejre til Grækenland Men både politikere i Grækenland og Lejre kan godt lide at bruge penge og så lade de andre betale. I bund og grund er det jo det vi politikere gør. Vi kræver ind,

Læs mere

Et historisk skridt for både folkekirke og homoseksuelle

Et historisk skridt for både folkekirke og homoseksuelle 1. december 2011 Radikale Venstres politiske leder Margrethe Vestager er nyslået minister og allerede i fuld gang med at tage ansvar i Danmark og Europa. Radikal Politik interviewer økonomi- og indenrigsminister

Læs mere

-51- Ekstraordinært Hovedbestyrelsesmøde afholdt lørdag den 12. marts 2011 på Blommenslyst Kro.

-51- Ekstraordinært Hovedbestyrelsesmøde afholdt lørdag den 12. marts 2011 på Blommenslyst Kro. -51- Ekstraordinært Hovedbestyrelsesreferat for perioden 2008-2012 Ekstraordinært Hovedbestyrelsesmøde afholdt lørdag den 12. marts 2011 på Blommenslyst Kro. Der var afbud fra: Mona Dahl (Kreds 9) Conni

Læs mere

GRUPPEBILLEDE 8 fakta om dem, der kæmper om dit kryds Af Mia Fanefjord Pedersen Torsdag den 18. juni 2015, 05:00

GRUPPEBILLEDE 8 fakta om dem, der kæmper om dit kryds Af Mia Fanefjord Pedersen Torsdag den 18. juni 2015, 05:00 8 fakta om dem, der kæmper om dit kryds - UgebrevetA4.dk 17-06-2015 22:00:51 GRUPPEBILLEDE 8 fakta om dem, der kæmper om dit kryds Af Mia Fanefjord Pedersen Torsdag den 18. juni 2015, 05:00 Del: Der er

Læs mere

Årsberetning skolebestyrelsen 2015 - Engskovskolen

Årsberetning skolebestyrelsen 2015 - Engskovskolen Vi er nu i slutningen af skoleåret 14 15 og også inde i de sidste måneder af det 1. år for den nye skolebestyrelse, der tiltrådte i august 2014. Jeg vil give et kort rids over det sidste år og se lidt

Læs mere

Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken:

Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken: Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken: Kære venner, Jeg vil gerne takke jer alle sammen, fordi I er kommet her i dag. Tak fordi I vil være med til at fejre fællesskabet. Vi vil kæmpe mod intolerance og

Læs mere

Vedtægter for Kredsrådet i Kreds 3

Vedtægter for Kredsrådet i Kreds 3 Vedtægter for Kredsrådet i Kreds 3 Vedtaget på kredsgeneralforsamlingen Den. 16. februar 2015 1 Kredsrådet Kredsrådets medlemmer er de enkelte lokalforeninger i kredsen. Kredsrådets opgave er at - samle

Læs mere

Det må og skal være ambitionen for enhver politiker, og det er det selvfølgelig også for mig.

Det må og skal være ambitionen for enhver politiker, og det er det selvfølgelig også for mig. Grundlovstale Mike Legarth 5.juni 2014 165 år. Det er en gammel institution, vi fejrer i dag, og jeg bliver glad hvert år, når jeg dagen inden Grundlovsdag læser, hvad Grundloven egentlig har betydet for

Læs mere

STRATEGI 2014-2017 IDÉER SOM KAN INSPIRERE

STRATEGI 2014-2017 IDÉER SOM KAN INSPIRERE STRATEGI 2014-2017 IDÉER SOM KAN INSPIRERE DANISH INSTITUTE FOR PARTIES AND DEMOCRACY INSTITUT FOR FLERPARTISAMARBEJDE indgår Demokratiske erfaringer fra Danmark i vores arbejde. FORORD Institut for Flerpartisamarbejde

Læs mere

ATASSUT ÆNDRINGSFORSLAG TIL ATASSUT S VEDTÆGTER

ATASSUT ÆNDRINGSFORSLAG TIL ATASSUT S VEDTÆGTER ATASSUT ÆNDRINGSFORSLAG TIL ATASSUT S VEDTÆGTER LANDSMØDET 28. 30. AUGUST 2008 VEDTÆGTER 1 Navn, overordnet organisation og hjemsted 2 Landsorganisationens formål 3 Politiske kontakter 4 Medlemskab af

Læs mere

Vedtægter for. Skiveegnens Radikale. Side 1 af 5

Vedtægter for. Skiveegnens Radikale. Side 1 af 5 Vedtægter for Skiveegnens Radikale Side 1 af 5 Vedtægter for kommuneforeningen Skiveegnens Radikale 1. Medlemmer af Det Radikale Venstre, der er bosiddende i Skivekommune, er medlem af kommuneforeningen.

Læs mere

Eksempel på brug af Molins model. Historisk efterlønsreform er på plads

Eksempel på brug af Molins model. Historisk efterlønsreform er på plads Eksempel på brug af Molins model Forårets 2011 blev et af de mest hektiske og dramatiske i dansk politik i adskillige år. Regeringens havde indkaldt til vigtige forhandlinger om den kriseramte danske økonomi

Læs mere

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder ***

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder *** Kristian Jensens tale v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning Det talte ord gælder 367 dage. 3 timer. 32 minutter. Det er lige nøjagtig så lang tid, vi har. Så lukker valglokalerne til kommunal- og regionsvalget

Læs mere

Personalepolitik VÆRDIER I NÆSTVED KOMMUNE

Personalepolitik VÆRDIER I NÆSTVED KOMMUNE Personalepolitik VÆRDIER I NÆSTVED KOMMUNE Den fælles vision Denne personalepolitik er gældende fra den 1. januar 2008. Og da en personalepolitik aldrig må blive statisk, vil den blive evalueret og revurderet

Læs mere

Danske vælgere 1971-2011

Danske vælgere 1971-2011 Danske vælgere 1971-11 En oversigt over udviklingen i vælgernes holdninger mv. Rune Stubager, Jakob Holm, Maja Smidstrup og Katrine Kramb Det danske valgprojekt 2. udgave, februar 13 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vores nye slogan "Tag ansvar" danner i august, september og oktober rammen om den største kampagnesatsning hidtil uden for en valgkamp.

Vores nye slogan Tag ansvar danner i august, september og oktober rammen om den største kampagnesatsning hidtil uden for en valgkamp. 1. juli 2010 Vores nye slogan "Tag ansvar" danner i august, september og oktober rammen om den største kampagnesatsning hidtil uden for en valgkamp. Men kampagnen bliver ikke en succes uden lokalopbakning,

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen Venstres formand Landsmødetale lørdag den 19. november 2011 Det talte ord gælder ***

Lars Løkke Rasmussen Venstres formand Landsmødetale lørdag den 19. november 2011 Det talte ord gælder *** Lars Løkke Rasmussen Venstres formand Landsmødetale lørdag den 19. november 2011 Det talte ord gælder *** Venstre havde et historisk godt valg. 947.725 danskere satte deres kryds ved Venstre og gav os

Læs mere

Ishøjs DIALOG DIALOG ÅBENHED ÅBENHED ÅBENHED DIALOG. frivilligpolitik LIGEVÆRDIGT SAMARBEJDE OPBAKNING OG SYNLIGGØRELSE LIGEVÆRDIGT SAMARBEJDE

Ishøjs DIALOG DIALOG ÅBENHED ÅBENHED ÅBENHED DIALOG. frivilligpolitik LIGEVÆRDIGT SAMARBEJDE OPBAKNING OG SYNLIGGØRELSE LIGEVÆRDIGT SAMARBEJDE Ishøjs frivilligpolitik DIALOG Kultur og fritid LIGEVÆRDIGT SAMARBEJDE Miljøområdet DIALOG LIGEVÆRDIGT SAMARBEJDE ÅBENHED ÅBENHED OPBAKNING OG SYNLIGGØRELSE Det sociale område OPBAKNING OG SYNLIGGØRELSE

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Vækstplan skaber beskæftigelse - nu og i fremtiden. 1. marts 2013

Vækstplan skaber beskæftigelse - nu og i fremtiden. 1. marts 2013 1. marts 2013 Regeringen har med uddannelsesminister Morten Østergaard i spidsen fremlagt sit bud på en ny SU-reform. Målet er at få de unge bedre gennem uddannelserne. Som en del af lanceringen stillede

Læs mere

Der er blevet afholdt ordinær generalforsamling i foreningen Garantloekken lørdag den 28. marts 2015 kl. 14 i Actionhouse, Løkken.

Der er blevet afholdt ordinær generalforsamling i foreningen Garantloekken lørdag den 28. marts 2015 kl. 14 i Actionhouse, Løkken. Referat fra Garantloekkens generalforsamling Der er blevet afholdt ordinær generalforsamling i foreningen Garantloekken lørdag den 28. marts 2015 kl. 14 i Actionhouse, Løkken. Referat Indledning: Rigtig

Læs mere

Anne Nygaard (R): Theresa Blegvad, Venstre. Og hvis jeg kunne få markeringerne under Theresa, så vil det være rigtig super.

Anne Nygaard (R): Theresa Blegvad, Venstre. Og hvis jeg kunne få markeringerne under Theresa, så vil det være rigtig super. Sag 9: Aarhus Internationale Sejlsportscenter Og vi går videre til Kultur og Borgerservices sag nummer 9, Aarhus Internationale Sejlsportscenter. Er der nogen, der har nogle kommentarer kan de klares med

Læs mere

NYTÅRSKURER I KREDSEN

NYTÅRSKURER I KREDSEN Vises e-mailen ikke ordentligt? Se onlineversion. NYHEDSBREV: 16. JANUAR 2014 ANNI MATTHIESENS NYHEDSBREV Vær social - hold dig opdateret og deltag i debatten NYTÅRSKURER I KREDSEN Den første uge i januar

Læs mere

Odense Konservative Avis

Odense Konservative Avis Odense Konservative Avis Thomas B. Thriges Gade på vej under jorden - læs side 7 Byens store chance - læs mere side 8-9 Marts 2007 14. årgang nummer 1 Konservative i Odense Filosofhaven 42, 2. sal, 5000

Læs mere

Formandsberetning. 2012.

Formandsberetning. 2012. Formandsberetning. 2012. Det er nu 9. gang jeg aflægger beretning for bestyrelsesarbejdet i De Blå Baretter LIMFJORDEN. Beretningen udsendes ikke i år på mail inden generalforsamlingen, p.g.a. virus angreb

Læs mere

FOLKEBEVÆGELSEN MOD EU

FOLKEBEVÆGELSEN MOD EU FOLKEBEVÆGELSEN MOD EU ESBJERG KOMITÉEN Marts 2009 Fra generalforsamlingen 2009 Indhold: - Generalforsamlingen den 6. februar Årsplan 2009 Delegeretvalg til landsmødet 31. marts Mød Hans Henrik Larsen

Læs mere

Odense har brug for ny energi

Odense har brug for ny energi Odense Konservative Avis Odense har brug for ny energi Vi vil arbejde målrettet på at gøre Odense til en endnu bedre by at bo i. Læs vores visioner og meget mere i dette blad November 2005 12. årgang nummer

Læs mere

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2014

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2014 C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2014 Projektgruppe: Mikkel Vedby Rasmussen Kristian Søby Kristensen Henrik

Læs mere

Referat fra ordinær generalforsamling i Forældreforeningen ved Skt. Josefs Skole 22. september 2008

Referat fra ordinær generalforsamling i Forældreforeningen ved Skt. Josefs Skole 22. september 2008 Referat fra ordinær generalforsamling i Forældreforeningen ved Skt. Josefs Skole 22. september 2008 Vedlagt: Bilag 1: Bestyrelsens beretning for regnskabsåret 2007 Bilag 2: Regnskab for perioden 01.09.2007

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

Vedtægter Vedtaget på Kommunistisk Partis stiftende kongres november 2006. Ændret på partiets 3. kongres, november 2011

Vedtægter Vedtaget på Kommunistisk Partis stiftende kongres november 2006. Ændret på partiets 3. kongres, november 2011 Vedtægter Vedtaget på Kommunistisk Partis stiftende kongres november 2006. Ændret på partiets 3. kongres, november 2011 Vedtægter vedtaget på Kommunistisk Partis stiftende kongres november 2006. Ændret

Læs mere

ErhvervsKvindeNyt Herning Maj - Juni 2012

ErhvervsKvindeNyt Herning Maj - Juni 2012 ErhvervsKvindeNyt Herning Maj - Juni 2012 Kære ErhvervsKvinder Herning. Sommerferien står for døren og det betyder, at ErhvervsKvinder Herning holder pause i 2 måneder med arrangementer. Vi mødes igen

Læs mere

Referat af den ordinære generalforsamling for Team HK Køge den 26 februar 2014

Referat af den ordinære generalforsamling for Team HK Køge den 26 februar 2014 Referat af den ordinære generalforsamling for Team HK Køge den 26 februar 2014 Formanden v. Poul Henning byder velkommen og præsenterer bestyrelsen. Tilstede fra bestyrelsen er; Kenni Thunø, Torben Olsen,

Læs mere

DHF generalforsamling lørdag d. 1. feb.2014. Godkendelse af dagsorden, samt indkaldelsen. Godkendt af de 11 fremmødte. Inkl. Bestyrelsen.

DHF generalforsamling lørdag d. 1. feb.2014. Godkendelse af dagsorden, samt indkaldelsen. Godkendt af de 11 fremmødte. Inkl. Bestyrelsen. DHF generalforsamling lørdag d. 1. feb.2014 1.Valg af dirigent. Thor Rasmussen blev valgt. Godkendelse af dagsorden, samt indkaldelsen. Godkendt af de 11 fremmødte. Inkl. Bestyrelsen. 2. Beretninger fra

Læs mere

Referat fra Generalforsamling 2013

Referat fra Generalforsamling 2013 Referat fra Generalforsamling 2013 Hovedstadens Jernbane-Idræt Sekretær: Claus A. Pedersen. hi.sekretaer@gmail.com Tid: 26. februar 2013. Sted: Klublokalerne, Gl. Ellebjerg station. Fremmødte: 20 fremmødte

Læs mere

Radikale Venstre Thy Mors Vi kæmper for kulturen, naturen og nærdemokratiet

Radikale Venstre Thy Mors Vi kæmper for kulturen, naturen og nærdemokratiet Referat fra Radikale Venstre Thy Mors generalforsamling onsdag d. 17. april 2013 kl. 19.30 i Plantagehuset 1. Valg af dirigent, sekretær og stemmetællere Henrik Bolt Jørgensen valgtes til dirigent og Peter

Læs mere

Håndbog for vælgere. Jens Baunsgaard. SejsData

Håndbog for vælgere. Jens Baunsgaard. SejsData Håndbog for vælgere Jens Baunsgaard SejsData 1. udgave 2012 EAN 9788789052007 ISBN-13 978-87-89052-00-7 E-mail sejsdata@hotmail.com 2 Indhold Indledning... 4 Oversigt over valgsystemet... 5 Valgkampen

Læs mere

V gør fattige børn fattigere

V gør fattige børn fattigere Marts 2015 V gør fattige børn fattigere f Sine Heltberg, folketingskandidat (S) Frederiksberg Venstre vil skære i forældres kontanthjælp, hvilket gør familien fattigere. Men sagen er åbenbart så vigtigt

Læs mere

og arbejdspladser presses konstant af den globale Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende konkurrence: En førsteplads i dag er kun en

og arbejdspladser presses konstant af den globale Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende konkurrence: En førsteplads i dag er kun en Finansloven 2016 repræsenterer et afgørende valg for Danmark. Det er første finanslov, efter vores økonomi er kommet ud af den mest omfattende krise siden 1930 erne. og arbejdspladser presses konstant

Læs mere

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ SØ SA Velfærdsstaten Af: AA, NN KK JJ Indholdsfortegnelse Kildeliste... 1 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt omfordeling?... 2 Hovedspørgsmål... 2 Partiernes prioriteter... 2

Læs mere

Referat fra kredsgeneralforsamling i kreds Vestjylland. Dato og tid: Torsdag den 25. september 2014 kl. 19:00

Referat fra kredsgeneralforsamling i kreds Vestjylland. Dato og tid: Torsdag den 25. september 2014 kl. 19:00 Til ABF's medlemsforeninger i kreds Vestjylland Skive, den 1. oktober 2014 Referat fra kredsgeneralforsamling i kreds Vestjylland Dato og tid: Torsdag den 25. september 2014 kl. 19:00 Sted: Restaurant

Læs mere

Cavling-komiteen. Ang. Cavling-prisen 2010

Cavling-komiteen. Ang. Cavling-prisen 2010 Cavling-komiteen Ang. Cavling-prisen 2010 Metoderapport for afdækningen af socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidts mands skatteforhold. B.T. 2010. Indstillet: Thomas Nørmark Krog og Kasper

Læs mere

Hvad kan vi lære af kommunalvalgene 2009 - og hvad er vigtigste temaer for 2013

Hvad kan vi lære af kommunalvalgene 2009 - og hvad er vigtigste temaer for 2013 Hvad kan vi lære af kommunalvalgene 2009 - og hvad er vigtigste temaer for 2013 Roger Buch Forskningschef, Ph.d., cand.scient.pol. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Kan det ikke være ligegyldigt? -

Læs mere

Denne beretning gør status på dette arbejde og er i forhold til arbejdsplanen at betragte som en midtvejsstatus.

Denne beretning gør status på dette arbejde og er i forhold til arbejdsplanen at betragte som en midtvejsstatus. Landsledelsens organisatoriske beretning 2015 Landsmødet 2014 vedtog en meget overordnet arbejdsplan og pålagde landsledelsen at udarbejde en konkret arbejdsplan efter de af landsmødet fastlagte overordnede

Læs mere

Referat af. Generalforsamling torsdag den 17. Marts 2011 kl. 1930 i Dalby Forsamlingshus lille sal.

Referat af. Generalforsamling torsdag den 17. Marts 2011 kl. 1930 i Dalby Forsamlingshus lille sal. Referat af Generalforsamling torsdag den 17. Marts 2011 kl. 1930 i Dalby Forsamlingshus lille sal. Dagsorden: 1: Valg af dirigent 2: Bestyrelsens beretning 3: Det reviderede regnskab forelægges til godkendelse

Læs mere

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn 0. - 5. KLASSE - indskolingsafdelinger RØD/GUL www.kochs.dk - vi vil være verdens bedste skole - for børn Hvad indeholder pjecen? I denne pjece kan du læse om N. Kochs Skoles indskolingsafdelinger. I skolens

Læs mere

Formands Nyt. Nr. 1-2014. Livet skal leves hele livet

Formands Nyt. Nr. 1-2014. Livet skal leves hele livet Formands Nyt Nr. 1-2014 Livet skal leves hele livet Formands Nyt nr.1, februar 2014 Kære formænd. Foråret er på vej, de lyse timer bliver flere og flere og det første år med fuldtidsbetjening af sekretariatet

Læs mere

Socialdemokraterne på Nordfyn Dato 28. januar 2012

Socialdemokraterne på Nordfyn Dato 28. januar 2012 Socialdemokraterne på Nordfyn Dato 28. januar 2012 Bestyrelsens beretning for året 2011 til generalforsamlingen den 28. januar 2012. Så er der gået et år, og vi er igen samlet for at prøve at lave status

Læs mere

CEPOS Universitet Foråret 2006

CEPOS Universitet Foråret 2006 CEPOS Universitet Foråret 2006 Program for lørdag-søndag d. 11. og 12. februar 2006 10.00-10.30 Velkomst og præsentation 10.30-11.00 Hvorfor CEPOS Universitet? Lars Seier Christensen, CEO og stifter af

Læs mere

Anne E. Jensen Sådan arbejder jeg i Europa-Parlamentet

Anne E. Jensen Sådan arbejder jeg i Europa-Parlamentet Anne E. Jensen Sådan arbejder jeg i Europa-Parlamentet Anne E. og Transportkommissær Barrot til første spadestik til den sikre rasteplads i Valenciennes. I baggrunden: Europæiske transportarbejdere. Min

Læs mere

Radikale Venstre oplever for tiden en stor medlemsfremgang med ca. 200 nye medlemmer om måneden.

Radikale Venstre oplever for tiden en stor medlemsfremgang med ca. 200 nye medlemmer om måneden. 1. juli 2011 Radikale Venstre oplever for tiden en stor medlemsfremgang med ca. 200 nye medlemmer om måneden. Hele 1.650 personer har indmeldt sig i dette folketingsår, og samlet set er partiets medlemsforøgelse

Læs mere

Præsentationsfolder. Kandidater til Seniorrådsvalget i Hørsholm Kommune. 3. november 2014

Præsentationsfolder. Kandidater til Seniorrådsvalget i Hørsholm Kommune. 3. november 2014 Præsentationsfolder Kandidater til Seniorrådsvalget i Hørsholm Kommune 3. november 2014 HØRS HOLM SENIORR D Einar Petersen Pensioneret politiassistent. Flyttede til Hørsholm 1968. Har været i Hørsholm

Læs mere

VEDTÆGTER DANSK FOLKEPARTIS LANDSORGANISATION

VEDTÆGTER DANSK FOLKEPARTIS LANDSORGANISATION VEDTÆGTER DANSK FOLKEPARTIS LANDSORGANISATION CHRISTIANSBORG 1240 KØBENHAVN K 1 Nærværende vedtægter er vedtaget på landsorganisationens stiftende møde i Idrættens Hus i Vejle lørdag den 27. april 1996.

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling i K/S Danskib 19

Referat af ordinær generalforsamling i K/S Danskib 19 Referat af ordinær generalforsamling i K/S Danskib 19 Den 22. april 2013 kl. 15.00 afholdtes der ordinær generalforsamling hos Investeringsgruppen Danmark A/S, Tuborg Havnevej 18, 1, 2900 Hellerup. Dagsordenen

Læs mere